فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال پنجاه و سوم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 17
|
  • علی شهنوازی*، پروانه اشرفی صفحات 1-19

    در این پژوهش با استفاده از الگوهای برنامه ریزی ریاضی و اطلاعات منتشر شده وزارت جهاد کشاورزی کارایی های فنی، تخصیصی، هزینه ای، درآمدی و سود زراعت آبی و دیم گندم در 26 استان کشور به منظور شناسایی ظرفیت های ارتقای کارایی و افزایش تولید در راستای تامین اهداف برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور برآورد و مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد، میانگین کارایی فنی 97/0 بوده و امکان بهبود آن با مدیریت مصرف منابع قابل توجه نمی باشد. با این وجود تخصیص نامناسب نهاده ها باعث افت کارایی هزینه ای به 81/0 شده است. استان های آذربایجان شرقی، خوزستان، سیستان و بلوچستان، کردستان، گلستان، قم و البرز از نظر کارایی های فنی، تخصیصی و هزینه ای در مرز کارا قرار داشته و در سطح فناوری موجود در بهترین وضعیت ممکن می باشند. از لحاظ کارایی هزینه ای نیز استان های کهگیلویه و بویراحمد (44/0)، خراسان جنوبی (56/0)، کرمانشاه (64/0) و خراسان شمالی (64/0) نامناسب ترین وضعیت را دارند. بر اساس نتایج تفاوت چندانی میان استان های مورد مطالعه از نظر کارایی درآمدی و کارایی تخصیصی درآمدی وجود نداشته و حداکثر توان تولیدی کشور از طریق بهبود کارایی فنی، 3/336 هزار تن است. این مقدار برابر با 3/7 و 9/0 درصد افزایش در میزان تولید فعلی گندم دیم و آبی می باشد. انتظار می رود، کاهش زراعت دیم گندم در استان اصفهان و خراسان جنوبی و زراعت آبی گندم در استان های آذربایجان غربی، کهگیلویه و بویراحمد و مازندران نقش قابل توجهی در بهبود کارایی درآمدی داشته باشد. طبق نتایج به دست آمده امکان افزایش سود در زراعت گندم کشور تا 3/103 درصد مقدور بوده که بیش تر آن از کاهش هزینه های زراعت گندم دیم (11 درصد) و افزایش درآمد زراعت گندم دیم (8/25 درصد) ایجاد می گردد. کارایی سود در زراعت گندم 5/47 درصد بوده که نشان می دهد، ویژگی کارایی فنی (هدف سیاست گزار) بالا و کارایی سود (هدف بهره بردار) پایین یکی از مشخصه های مهم تولید این محصول در کشور می باشد.

    کلیدواژگان: کارایی، برنامه ریزی ریاضی، ناکارایی سود، ظرفیت تولید
  • رضوان قنبری*، مهدی رحیمیان، زینب اسد پوریان صفحات 21-35

    جوانان روستایی نقش عمده ای در توسعه روستایی و کشاورزی دارند و اگر در منطقه روستایی خود باقی بمانند می توانند به کاهش فقر در آن منطقه کمک کنند. اما آشفتگی هایی در زمینه مهاجرت جوانان روستایی ایجاد شده که باعث هرج و مرج در اصلی ترین نیروی کار مناطق روستایی شده است. یکی از عوامل موثر بر ماندگاری جوانان در روستا دستیابی آنها به رفاه اجتماعی است، در اکثر مطالعات تنها به بعد عینی رفاه پرداخته شده، و بعد ذهنی رفاه مورد غفلت قرار گرفته است. در حالی که تفسیر ذهنی جوانان از محیط و کیفیت زندگی در روستا است که بر تصمیم گیری آنان بر ماندگاری در روستا تاثیر گذار است. لذا، هدف از انجام این پژوهش ارزیابی رفاه ذهنی جوانان روستایی و تاثیر آن بر ماندگاری در روستا است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل 1058 نفر از جوانان روستایی شهرستان خرم آباد بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه 281 نفر تعیین شد و برای دستیابی به افراد مورد مطالعه، از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. جهت سنجش ابعاد رفاه ذهنی از پرسشنامه ساختار یافته  Fen et al (2013) استفاده شد. نتایج نشان داد، میزان رفاه ذهنی اکثریت جوانان روستایی پایین بود و دختران دارای میانگین کمتری در ابعاد عزت نفس، هوش احساسی و هوش اجتماعی بودند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای درآمد، وضعیت اشتغال، دسترسی به خدمات بهداشتی، وضعیت سلامتی، دسترسی به امکانات تفریحی، تحصیلات، همبستگی اجتماعی و فاصله از شهر بر رفاه ذهنی جوانان روستایی موثرند. همچنین نتایج نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین رفاه ذهنی جوانان روستایی و تمایل به ماندگاری در روستا وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، رفاه ذهنی، جوانان روستایی، ماندگاری در روستا
  • خلیل میرزائی*، مرجان سپه پناه صفحات 37-53

    پایداری اجتماعی به توانایی جامعه برای حفظ و نگهداری ابزارهای ضروری ایجاد ثروت و رفاه و مشارکت اجتماعی برای گسترش یکپارچگی و انسجام اشاره می کند. لذا، هدف اصلی این تحقیق، سنجش عوامل پایداری اجتماعی براساس رویکرد سیستماتیک در نظام های بهره برداری خانوادگی و تعاونی تولید کشاورزی در روستاهای شهر سامن از استان همدان بود. جامعه آماری تحقیق را بهره برداران روستاهای شهر سامن که در نظام های بهره برداری خانوادگی و تعاونی تولید مشغول به فعالیت بودند، تشکیل دادند. حجم نمونه تحقیق با استفاده از فرمول کوکران در مجموع، 374 نفر بود. به منظور مقایسه دو نظام بهره برداری حجم نمونه در هر دو نظام بهره برداری به طور مساوی 187 نفر تعیین شد. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود، که داده های آن توسط نرم افزار SPSSv22 و تکنیک TOPSIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد، در نظام های بهره برداری خانوادگی، مولفه های موجودیت و اثربخش و در تعاونی های تولید کشاورزی، مولفه های هم زیستی و قابلیت سازگاری دارای بیشترین وزن بودند. نتایج ارزیابی با مدل موریس و  TOPSISنیز گویای آن است که هیچ کدام از مولفه های پایداری اجتماعی در سطح پایدار نمی باشند. نتایج نمودار عنکبوتی، گویای فاصله بین مولفه ها در دو نظام است. از نظر وزن و میزان وجود، نتایج تحلیل مسیر گویای آن است که متغیرهایی چون میزان سواد، میزان زمین، بعد خانواده، میزان درآمد، میزان استفاد از رسانه های انبوهی 50 درصد از تغییرات پایدار اجتماعی را در بین این دو نظام تبیین می کند و بیش ترین اثر را میزان درآمد دارد.

    کلیدواژگان: محیط روستایی، ساختارکشاورزی، الگوهای زندگی روستایی، بهبود شرایط زندگی
  • پریما زمزمی، علیرضا پورسعید*، سید جمال فرج الله حسینی صفحات 55-74

    معیشت باید در فضای زیست پذیر روستایی، پایدار باشد. به این معنی که در زمان حاضر و آینده توانایی مقابله با بحران ها، شوک ها و استرس های ناگهانی و بلندمدت را داشته باشد، بدون اینکه منابع و دارایی هایش را تضعیف کند. برای پایدارسازی معیشت باید به تعیین راهبردهای معیشتی توجه نمود. از این رو، تحقیق حاضر با هدف طراحی الگوی پایدارسازی معیشت باغداران حاشیه دریاچه ارومیه در برابر سرمای دیررس بهاره با استفاده از نظریه پردازی داده بنیان انجام شد. داده ها با انجام مصاحبه نیمه ساختارمند با 22 نفر از صاحب نظران حوزه باغبانی که به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند، گردآوری گردید. پس از تکمیل مصاحبه ها، فرآیند کدگذاری در سه مرحله باز، محوری و انتخابی انجام و مدل پارادیمی تحقیق با استفاده از نرم افزار MAXQDA18 تدوین گردید. یافته های تحقیق گویای آن است که مقولاتی چون چالش های مدیریتی، ناتوانایی باغداران جهت تطابق با تغییرات محیطی، چالش های اجتماعی، عدم مشارکت در تصمیم گیری ها، چالش اقتصادی و عدم توسعه زیرساخت ها، به عنوان شرایط علی موثر بر الگوی پایدارسازی معیشت باغداران مورد مطالعه در برابر سرمای دیررس بهاره شناسایی گردید. شرایط زمینه ای نیز شامل مقولاتی چون عوامل تجهیزاتی و زیرساختی، منابع انسانی متخصص، عدم سیاست گزاری جامع و یکپارچه، عدم هماهنگی در اجرای امور و برنامه ریزی، عوامل اقتصادی و فرهنگی بودند. این در حالی است که چالش های تولید، مدیریت بازار، لزوم توجه به برنامه های اقتصاد مقاومتی، استفاده از ظرفیت های منطقه، عوامل آموزشی-ترویجی و خرد شدن اراضی به عنوان شرایط مداخله گر مشخص شدند. در نهایت، به منظور پایدارسازی معیشت باغداران در برابر سرمای دیررس بهاره، راهبردهای عملیاتی و اجرایی، آموزشی و پژوهشی، اقتصادی-معیشتی و مدیریتی شناسایی گردید. درمجموع، با استناد به یافته های تحقیق، پایدارسازی معیشت باغداران در برابر سرمای دیررس بهاره پیامدهای متعددی چون بهره وری پایدار، برقراری عدالت اجتماعی، پایداری معیشتی، مدیریت پایدار بازار و پایداری اقتصادی را در جامعه ی مورد بررسی به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: معیشت پایدار، سرمای دیررس بهاره، معیشت باغداران، دریاچه ارومیه
  • بهمن خسروی پور*، مسعود یزدان پناه، آمنه سواری ممبنی صفحات 75-89

    نسبت مصرف برق مسکونی به کل مصرف انرژی در دهه های گذشته در سراسر جهان به سرعت افزایش یافته است. درک نقش عوامل روانشناختی در زمینه رفتار حفاظت از برق در ارتقاء رفتارهای صرفه جویی در مصرف برق و کاهش آلودگی های زیست محیطی برای توسعه پایدار یک کشور بسیار مهم است. در این مطالعه، به منظور بررسی عوامل موثر بر رفتار حفاظت از برق، از مدل فعال سازی هنجار استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش را خانوارهای روستایی دو شهرستان باغملک و حمیدیه در استان خوزستان (8450=N) تشکیل داده و با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 440 خانوار تعیین و از روش نمونه گیری چند مرحله ای خوشه ای تصادفی، خانوارها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای بود که روایی صوری آن توسط متخصصین شامل دو گروه اعضای هیات علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی و کارشناسان سازمان آب و برق تایید گردید. افزون بر این، برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف پرسشنامه، از پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفا کرونباخ استفاده شد که بین 72/0 تا 92/0 بود و مورد تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها جهت آمار توصیفی، همبستگی و رگرسیون از نرم افزار (SPSS(V20 استفاده شده است. نتایج آزمون همبستگی نشان داد متغیر رفتار با متغیرهای آگاهی از عواقب، خودکارآمدی، مسیولیت پذیری موقعیتی، هنجار اخلاقی، آگاهی از نیاز، احساس غرور و احساس گناه رابطه مثبت و معنادار دارد. به طور کلی نتایج این بررسی نشان داد، هنجار اخلاقی، احساس گناه و احساس غرور بر رفتار خانوارهای روستایی نسبت به حفاظت از برق تاثیر دارند. نتایج این مطالعه پیامدهای مهمی برای سیاست گذاران که هدف آن ها ترویج طیف گسترده ای از رفتارهای صرفه جویی در برق می باشد را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: مدل فعال سازی هنجار، حفاظت از برق، خانوارهای روستایی، استان خوزستان
  • سعید یزدانی*، مریم حسن وند، حامد رفیعی، ایرج صالح صفحات 91-108

    هدف مطالعه حاضر، تعیین تعرفه بهینه پساب تصفیه شده در بخش کشاورزی جنوب استان تهران است. به منظور دستیابی به این هدف از روش برنامه ریزی ریاضی اثباتی (PMP) و برای برآورد ارزش حفاظتی از روش ارزش گذاری مشروط (CVM) استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز با تکمیل 470 پرسشنامه به روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای در جنوب استان تهران در سال 1398جمع آوری گردید. براساس نتایج قیمت تمام شده پساب تصفیه شده 21،523 ریال به ازای هر متر مکعب در استان تهران تعیین گردید، قیمت تحویلی برای هر متر مکعب پساب تصفیه شده در شهرهای قرچک، پیشوا، ری و ورامین به ترتیب 4444، 5556، 9778 و 5000 ریال، ارزش اقتصادی 10080، 15720، 17090 و 12370 ریال و تمایل به پرداخت کشاورزان 9474، 10136، 10173 و 10671 ریال تعیین گردید. در نهایت، با بررسی شرایط تشکیل بازار، تعرفه بهینه پساب تصفیه شده در بخش کشاورزی جنوب استان تهران (PEWW) 10،114  ریال به ازای هر متر مکعب تعیین گردید. با توجه به بالا بون قیمت تمام شده هر متر مکعب پساب تصفیه شده، پیشنهاد می گردد بخش خصوصی وارد بازار تصفیه پساب گردد، زیرا می تواند مابه التفاوت قیمت تمام شده و تمایل به پرداخت کشاورزان برای پساب تصفیه شده را از محل کمک های زیست محیطی دولتی پرداخت نماید.

    کلیدواژگان: تعرفه، بهینه، پساب، ارزش گذاری مشروط، برنامه ریزی ریاضی اثباتی
  • سمانه پازوکی، محمدصادق صبوری*، الهام دانائی، احمدرضا عمانی صفحات 109-127

    این مطالعه با هدف طراحی نظام آموزشی هنرستان های کشاورزی مبتنی بر الگوی توانمندساز انجام شده است. تحقیق از نظر هدف، اکتشافی و از نظر روش، تلفیقی از روش های کیفی و کمی (آمیخته) است. در بخش کیفی تحقیق، ابتدا با بررسی ادبیات نظری، عوامل موثر بر نظام آموزش هنرستان های کشاورزی شناسایی شد. سپس، 12 نفر از خبرگان حیطه آموزش که با رویکرد نمونه گیری هدفمند و غیراحتمالی انتخاب شده بودند، با بهره گیری از تکنیک دلفی به ارزیابی عوامل پرداختند که در نهایت، 39 شاخص در قالب 8 مولفه و 2 بعد اصلی شناسایی شد. در مرحله بعد، به منظور برقراری ارتباط و توالی بین ابعاد، مولفه ها و شاخص ها و ارایه مدل ساختاری از روش معادلات ساختاری به روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه سوم در نرم افزار SPSS23 و Smart PLS3 بهره گرفته شد. در بخش کمی تحقیق، برای سنجش مدل از دیدگاه هنرآموزان هنرستان های کشاورزی، پرسشنامه ای طراحی و پس از احراز اعتبار و پایایی، پرسشنامه در اختیار 120 نفر از هنرآموزان هنرستان های کشاورزی در استان های تهران، خوزستان، فارس، قزوین، مازندران و سمنان که با استفاده از روش سرشماری انتخاب شدند، قرار گرفت. نتیجه فرضیه کلی تحقیق نشان داد که ارکان نظام آموزشی در توانمندسازی هنرجویان تاثیر دارد. همچنین، نتایج فرضیه های جزیی نشان دادند که، نظام مدیریتی، فرایند آموزش، محتوای آموزش، تربیت مربی فنی و فضای کالبدی در توانمندسازی هنرآموزان در هنرستان های کشاورزی تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: آموزش متوسطه- کشاورزان آینده، الگوی توانمندسازی، نظام آموزش، هنرستان های کشاورزی، هنرآموزان
  • مجید دهمرده*، محمود محمد قاسمی، ایرج قاسمی صفحات 129-143

    از جمله خدمات تالاب ها می توان به استفاده ی تفریحی، گوشت برداشتی (به عنوان ارزش های مصرفی مستقیم) و جذب کربن، تولید اکسیژن، حفظ آب و حفظ خاک (به عنوان ارزش های مصرفی غیرمستقیم) اشاره داشت. علاوه بر ارزش های استفاده ای، تالاب ها ارزش های دیگری نیز دارند؛ این ارزش ها مبالغی می باشند که افراد تمایل دارند، برای حفاظت از تالاب ها به منظور استفاده از آن ها در آینده، بهره مندی نسل های آتی از آن ها و برای اینکه فقط وجود داشته باشند بپردازند. در این مقاله، ارزش کالاها و خدمات اکوسیستم تالاب هامون در منطقه سیستان در قالب کارکردهای اطلاعاتی (ارزش های تفریحی و حفاظتی) در سال 1398 برآورد گردیده است. اطلاعات موردنیاز برای برآورد ارزش این کارکردها  با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. ارزش های تفریحی و حفاظتی تالاب هامون به عنوان ارزش تفریحی اکوسیستم جنگلی تالاب هامون، با جمع آوری اطلاعات از 350 نفر به روش تصادفی در روستاهای حاشیه تالاب و روش ارزش گذاری مشروط برآورد گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، ارزش کارکرد های تفریحی و حفاظتی تالاب هامون به ترتیب برابر 82/629 میلیون ریال و 2/644 میلیارد ریال برآورد گردید. درصورت اخذ هزینه از بازدیدکنندگان به منظور استفاده از کارکرد تفریحی تالاب و هزینه آن جهت حفظ و نگهداری تالاب، می توان به توسعه و حفظ ارزش های وجودی آن اقدام نمود.

    کلیدواژگان: تالاب هامون، سیستان، ارزش گذاری مشروط، ارزیابی اقتصادی
  • اشکان نبوی پله سرائی، محمدرضا پاکروان چروده*، حسن قاسمی مبتکر صفحات 145-162

    این تحقیق به بررسی انرژی مصرفی، نشر گازهای گلخانه ای و الگوسازی آن ها با بهره گیری از روش های هوش مصنوعی برای تولید محصول بادام زمینی در شهرستان آستانه اشرفیه استان گیلان پرداخته است. داده های موردنیاز برای مطالعه از طریق گفتگو و مصاحبه با کشاورزان و کارشناسان منطقه در سال زراعی 1398 به دست آمد. نتایج نشان داد، میزان کل انرژی نهاده ها و انرژی ستانده در تولید محصول بادام زمینی به ترتیب در حدود 19248 و 87210 مگاژول بر هکتار با کارایی 53/4 بوده و بیشترین میزان مصرف نهاده ها به کودهای شیمیایی با 45% تعلق داشت. همچنین، در فرایند تولید حدود 571 کیلوگرم کربن دی اکسید بر هکتار منتشر گردید، که سوخت فسیلی با 57 درصد بالاترین سهم انتشار را به خود اختصاص داده است. نتایج الگوسازی نشان داد که در مقایسه با شبکه عصبی مصنوعی، عملکرد سامانه انفیس در پیش بینی انرژی خروجی و نشر گازهای گلخانه ای تولید بادام زمینی بهتر است.

    کلیدواژگان: انرژی، بادام زمینی، گازهای گلخانه ای، هوش مصنوعی
  • مصیب غلامی، امیرحسین علی بیگی*، عبدالحمید پاپ زن صفحات 163-177

    امروزه، ضرورت پرداختن به کشاورزی حفاظتی امری حیاتی است. اما این امر با استقبال چندانی از سوی کشاورزان ایرانی مواجه نگردیده است. ترویج کشاورزی به عنوان بانی اصلی این امر باید حضور فعال و مناسبی داشته باشد که بی شک در این مسیر نیز با نقاط قوت و ضعف، فرصت های و تهدیدهای بی شماری مواجه است. لذا، پژوهش حاضر به تحلیل راهبردی سیستم ترویج کشاورزی حفاظتی در استان کرمانشاه با استفاده از رویکردی تلفیقی پرداخته است. جامعه تحقیق در این بخش کارشناسان دفتر کشاورزی حفاظتی و متخصصان ترویج کشاورزی می باشند که شناسایی نمونه ها به صورت هدفمند و با استفاده از روش حداکثر اختلاف انجام پذیرفت (تعداد= 9 نفر). ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق انفرادی و گروهی و پرسشنامه و ابزار تحلیل داده ها تکنیک SWOT بود. بر اساس یافته ها، علی رغم وجود ضعف و تهدیدها، وجود کارشناسان جوان، پایین بودن هزینه اجرای کشاورزی حفاظتی، وجود اعتبارات دولتی جهت تجهیز ناوگان کشاورزی و وجود رسانه های آموزشی از نقاط قوت و فرصت هایی هستند که می توانند به ترویج کشاورزی حفاظتی در استان کرمانشاه کمک شایانی نمایند. از آنجایی که برپایه نتایج، استراتژی توسعه ای به عنوان استراتژی مورد نیاز سیستم ترویج کشاورزی حفاظتی در استان کرمانشاه تعیین گردید؛ بنابراین، انتشار دانش و اطلاعات مورد نیاز ذی نفعان بخش کشاورزی مانند کشاورزان و مصرف کنندگان، تشویق و جلب مشارکت نهادها و موسسات بین المللی، ملی و محلی و تسهیل و تشریک مساعی بین دولت و سازمان های محلی، ارایه خدمات تحقیقاتی و مالی ویژه در زمینه کشاورزی حفاظتی و فراهم کردن زمینه برای دسترسی گروه های کشاورزان به اعتبارات دولتی و حمایتی از جمله راهبردهای مناسب در زمینه ترویج کشاورزی حفاظتی در استان کرمانشاه می باشد.

    کلیدواژگان: کشاورزی، کشاورزی حفاظتی، ترویج کشاورزی، تحلیل راهبردی
  • مهدی باستانی، سید صفدر حسینی*، هرمز اسدی صفحات 179-202

    ارتقای بهره وری در راستای تامین امنیت غذایی مهم ترین هدف سیاست اقتصاد دانش بنیان در ایران است. رهیافتی که پیروی از آن، با توجه به چالش های پیش روی تولید با رویکرد سنتی، بیش از پیش احساس می شود. در این راستا، دولت ها با توجه به اهمیت گندم به عنوان یکی از مهم ترین محصولات راهبردی کشور، از طریق سرمایه گذاری در برنامه های تحقیقاتی و ترویجی اصلاح ارقام، همواره درصدد ارتقای بهره وری برای تامین امنیت غذایی می باشند. با این وجود، موفقیت در تحقیقات امری ضروری است تا بدین وسیله بهره وری افزایش یابد. مطالعه ی حاضر تلاش می کند با محاسبه ی منافع حاصل از تحقیقات به نژادی 10 رقم از ارقام منتخب گندم آبی، اثر منافع تجمعی حاصل از تحقیقات به نژادی موفق را بر بهره وری کل عوامل تولید گندم آبی ایران، طی سال های 1396-1375 برآورد کند. برای این منظور، نخست شاخص بهره وری کل عوامل تولید به روش شاخص ترینکوییست تیل محاسبه شد. سپس، الگوی بهره وری کل عوامل تولید گندم آبی به روش وقفه توزیعی آلمون، برآورد شد. نتایج حاکی از آن است که یک درصد افزایش در منافع تجمعی حاصل از تحقیقات به نژادی ارقام منتخب گندم آبی، بهره وری کل عوامل تولید را به میزان 19/0 درصد افزایش می دهد. همچنین، یک درصد افزایش در مخارج ترویج و آموزش ارقام اصلاح شده ی گندم، بهره وری کل عوامل تولید را طی شش دوره به میزان 03/0 درصد افزایش می دهد. لذا، پیشنهاد می شود با بهبود برنامه های آموزشی و ترویجی، زمینه ی پذیرش ارقام اصلاح شده توسط کشاورزان از طریق افزایش سطح آگاهی، فراهم شود.

    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، گندم آبی، منافع تجمعی ارقام گندم، اقتصاد دانش بنیان
  • لیدا صدقیان باویل، احمد ودادی*، فریده حق شناس کاشانی صفحات 203-214

    وزارت جهاد کشاورزی به عنوان یکی از ساختارهای مهم متولی امنیت غذایی نقش خطیری در ارایه کالا و خدمات عمومی به شهروندان دارد. بر این مبنا، ارتقا سطح اخلاقیات سازمانی در این دستگاه دولتی به بهبود عملکرد و عمل به مسیولیت های اجتماعی آن می انجامد. تحقیق حاضر ضمن ارایه الگوی ارزیابی اخلاقیات سازمانی، به ارزیابی آن در وزارت جهاد کشاورزی و سازمان های تابعه می پردازد. این تحقیق از نوع آمیخته اکتشافی بوده که در بخش کیفی، از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی، از روش تحلیل عاملی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی شامل نخبگان و صاحب نظران بخش کشاورزی بود که تا رسیدن به نقطه اشباع داده 12 نفر برای مصاحبه انتخاب گردید. در بخش کمی، جامعه آماری مدیران عالی، میانی و پایه وزارت جهاد کشاورزی بودند که نمونه ای به حجم 291 نفر به روش تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. در مطالعه حاضر، در بخش کیفی، 75 مضمون پایه، 13 مضمون سازمان ده و 6 مضمون فراگیر شناسایی شدند. نتایج بخش کمی تحقیق نشان داد که در وزارت جهاد کشاورزی و سازمان های تابعه فراوانی مشاهده شده بعد «قوانین، رویه ها و ساختار سازمان» از فراوانی مورد انتظار کمتر بود. با توجه به اهمیت ساختارهای دولتی در توسعه کشاورزی ارتقا سطح اخلاقیات در وزارت جهاد کشاورزی تحقق اساسی ترین هدف این سازمان دولتی یعنی توسعه کشاورزی را تسهیل می نماید.

    کلیدواژگان: ارزیابی اخلاقیات سازمانی، وزارت جهاد کشاورزی، توسعه کشاورزی، تحلیل مضمون، تحلیل عاملی
  • مهسا علی آقا، سید محمود حسینی*، سید احمدرضا پیش بین صفحات 215-227

    اعضای هییت علمی به عنوان ارزشمندترین و حیاتی ترین سرمایه های هر دانشگاهی در نظام آموزشی به شمار می روند که می توانند دانشگاه را در حرکت به سوی جامعه ای پایدار و رسیدن به آن کمک کنند. بدین منظور در این تحقیق به بررسی صلاحیت های فردی و الزامات آموزش پایداری اعضای هییت علمی دانشکده های کشاورزی و منابع طبیعی پرداخته شد. این مطالعه با رویکرد اکتشافی بر پایه راهبرد پیمایشی و با استفاده از نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب در بین 146 نفر از اعضای هییت علمی کشاورزی و منابع طبیعی استان البرز و با به کارگیری پرسشنامه انجام گرفت. یافته های تحقیق حاکی از آن است که به منظور توسعه صحیح فعالیت های تدریس در مراکز آموزشی در خصوص آموزش پایداری داشتن دانش کافی و مواد آموزشی بهتر به عنوان عواملی مهم در تدریس شناخته شد و به منظور تقویت آموزش به عنوان یک کارکرد اساسی، تجربیات عملی نیاز به افزایش دانش، تجربه و کسب اطلاعات بیشتر در آموزش پایداری دارند. فزون بر این به منظور ارتقاء صلاحیت های فردی در میان اساتید، افزایش آزادی و داشتن خود مختاری برای رسیدن به نتایج مطلوب در حوزه آموزش پایداری به عنوان اولویت هایی مهم در این زمینه به دست آمد.

    کلیدواژگان: صلاحیت های فردی، آموزش پایداری، الزامات آموزش پایداری، صلاحیت اعضای هیئت علمی
  • آزاده خدابخشی، سید حمید موحد محمدی*، احمد رضوانفر، امیر علم بیگی صفحات 229-247

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی ذی نفعان کلیدی به منظور طراحی نظام مدیریت محیط زیست در واحدهای زراعی شرکت‏های کشت و صنعت دولتی ایران و با استفاده از طرح تحقیق آمیخته اکتشافی انجام پذیرفت. ابتدا، با روش توصیفی- تحلیلی، مروری بر ادبیات موضوع صورت گرفت. سپس، با روش تحلیلی- تطبیقی مضامین اصلی نظام مدیریت محیط زیست (چرخه دمینگ) از میان نظریات اندیشمندان شناسایی و استخراج شدند. در ادامه، در فاز کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند با 18 نفر از مدیران اجرایی شرکت‏های کشت و صنعت دولتی، شاخص های مطلوب مضمون طراحی استخراج و مرحله اول تحلیل ذی‏نفعان (شناسایی ذی‏نفعان) انجام شد که به این منظور از روش نمونه گیری غیراحتمالی گلوله برفی استفاده شد. در ادامه، با استفاده از نرم‏افزار MAXQDA نسخه 2018، شاخص‏های مضمون طراحی در 13 شاخص: بازدارنده ها، سیاستگزاری و برنامه ریزی، شناسایی کنشگران کلیدی، الزامات نهادی، همکاری، تعامل و ارتباطات بین سازمانی، توجه به اقتضایات محیطی، مداخلات بازار، فرهنگ سازی و آموزش عمومی، عوامل حمایتی و پشتیبانی، تسهیل کننده ها، توسعه زیرساخت ها، توسعه فناوری اطلاعات و تحقیق و توسعه دسته‏بندی شدند. در فاز کمی، با استفاده از پرسشنامه تحلیل ذی‏نفعان، میزان علاقه و قدرت 15 ذینفع شناسایی شده در فاز کیفی در 13 شاخص استخراج شده (بر اساس مدل فریمن) بررسی شد. به منظور اولویت بندی و تنظیم ماتریس ذینفعان از نرم افزار‏های Ucinet نسخه 6 (با هدف تنظیم شبکه‏های اجتماعی و تحلیل تناظر) و SPSS نسخه 18 (با هدف تنظیم ماتریس IPMA) استفاده شد. نتایج نشان دهنده تاثیرگذار بودن پنج ذی نفع کلیدی مدیرعامل شرکت، مدیرعامل شرکت مادر، واحد محیط زیست هلدینگ، معاونت بخش کشاورزی و مدیر حفاظت صنعت و محیط زیست بود که دارای بیشترین درجه قدرت و علاقه در بین سایر ذی‏نفعان بودند.

    کلیدواژگان: نظام مدیریت محیط زیست، تحلیل ذی‏نفعان، شرکت ‏های کشت و صنعت
  • امید جمشیدی، فاطمه شفیعی*، مرتضی ملک یارند صفحات 249-263

    همانند بخش صنعت و خدمات، هم اکنون رشد فزاینده ای در توسعه استارتاپ های کشاورزی وجود دارد و دانشگاه ها به دلیل ساختار آموزشی و پژوهشی خود می توانند سهم عمده ای در ایجاد و توسعه این نوع از کسب و کارهای جدید داشته باشند. از این رو، هدف تحقیق حاضر شناسایی چالش های راه اندازی استارتاپ های کشاورزی از دید دانشجویان بود. جامعه آماری تحقیق را 539 نفر از دانشجویان سال آخر کارشناسی و دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری تشکیل دادند که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای 210 نفره به روش تصادفی با انتساب متناسب انتخاب و داده ها از آن ها جمع آوری شد. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه بود که روایی ظاهری آن با استفاده از نظر پنل متخصصین و روایی سازه از شاخص میانگین واریانس استخراج شده (AVE) استفاده شد. پایایی ابزار نیز به وسیله آلفای کرونباخ برای مقیاس اصلی پرسشنامه (بالاتر از 7/0) مورد سنجش قرار گرفت. در این تحقیق برای تشخیص عامل های سازه چالش های کسب و کارهای نوپای کشاورزی از روش تحلیل عاملی اکتشافی و برای برازش آن از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج نشان داد که چالش های راه اندازی استارتاپ ها در سه گروه چالش های اقتصادی-بازاری، فردی-مهارتی و اداری-قانونی دسته بندی شدند و توانستند 3/70 درصد از واریانس کل را تبیین کنند. دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی می توانند با استفاده از نتایج این تحقیق و حل چالش های شناسایی شده به بهبود توانمندی های دانشجویان خود در جهت ایجاد و ورود به این نوع کسب و کارها بپردازند.

    کلیدواژگان: ویژگی های کارآفرینانه، اشتغال کشاورزی، کارآفرینی، بیکاری، آموزش عالی کشاورزی
  • فاطمه مجتهدی، سید مجتبی مجاوریان*، سید علی حسینی یکانی صفحات 265-276

    در این مطالعه، رویکردی از برنامه ریزی آرمانی چندجمله ای که بر مبنای مدل میانگین- واریانس- چولگی- کشیدگی است؛ برای انتخاب پرتفوی بهینه بر اساس ساختار ترجیحاتی مختلف سرمایه گذاران استفاده شده است. سپس، ریسک سیستماتیک به دلیل اهمیتی که در تصمیم گیری ها دارد به عنوان محدودیت در مدل وارد شد. معیار اندازه گیری ریسک سیستماتیک، معیار همبستگی نامطلوب حدی درنظر گرفته شده است. داده های مورد استفاده شامل قیمت روزانه سهام شرکت های منتخب صنایع غذایی و شاخص بازار برای سال های 1398-1394 می باشند. نتایج مطالعه نشان داد ترجیحات سرمایه گذار بر انتخاب پرتفوی و تخصیص سرمایه اثرگذار است و لذا، افراد می توانند بر اساس ترجیحات خود پرتفوی مورد نظر را انتخاب نمایند. پس از درنظر گرفتن محدودیت ریسک، انتخاب پرتفوی به سمت سهام شرکت هایی خواهد رفت که از نوسانات بازار اثرپذیری کمتری دارند. با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود در مطالعات آتی مدل بر اساس سایر محدودیت های موجود از جمله درجه ریسک گریزی متفاوت افراد در تصمیم گیری ها توسعه داده شود و یا کارایی آن بر اساس منطق فازی مورد بررسی قرار گیرد. همچنین، نتایج حاصل از هر یک از برآوردها می تواند به عنوان یک الگوی سرمایه گذاری برای افراد درنظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ریسک سیستماتیک، معیار ریسک نامطلوب حدی، گشتاورهای مرتبه بالا، بورس اوراق بهادار
  • مهسا معتقد، علی اسدی*، حسین شعبانعلی فمی، خلیل کلانتری صفحات 277-299

    بخش کشاورزی در سال های اخیر تحت تاثیر تغییرات اقلیمی با آسیب های جدی مواجه شده است و در این بین نظام های بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس با مشکلات بیشتری روبرو شده اند. هدف این مطالعه، تحلیل مولفه های آسیب پذیری واحدهای بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس استان همدان در مواجهه با تغییر اقلیم بود. پارادایم کلی حاکم بر این پژوهش کمی بود. جامعه آماری تحقیق 100 نفر از کارشناسان و متخصصان موضوعی از دو سازمان تعاون روستایی و سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بودند که به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند و دیدگاه آنان در خصوص آسیب پذیری واحد های بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس از تغییراقلیم دریافت و تحلیل شد. داده های گردآوری شده با روش تحلیل عاملی مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزیی با نرم افزار SMART PLS3 تحلیل شدند. با توجه به شاخص های محاسبه شده، پایایی و روایی مدل تایید گردیدند. به منظور بررسی مولفه های آسیب پذیری واحدهای بهره برداری کوچک مقیاس استان همدان در مواجهه با تغییر اقلیم از یک مقیاس با 48 گویه که با طیف پنج گزینه ای لیکرت براساس نوع آسیب ها به سه دسته اجتماعی-نهادی، اقتصادی-فنی و زیست محیطی تقسیم شده بودند، سنجیده شد. نتایج تحقیق نشان داد که آسیب پذیری کلی واحدهای بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس استان همدان در برابر تغییر اقلیم به ترتیب از آسیب زیست محیطی (β=0/950)؛ آسیب اقتصادی-فنی (β=0/921)؛ آسیب اجتماعی-نهادی (β=0/503) تاثیر می پذیرد که به عنوان بیشترین تبیین کننده های آسیب پذیری واحدهای بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس استان همدان شناخته شده و تاثیر معناداری بر این پدیده داشته اند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آسیب پذیری، واحدهای بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس، همدان
|
  • Ali Shahnavazi *, Parvaneh Ashrafi Pages 1-19

    This study aimed to estimate different types of technical, allocative, cost, income and profit efficiencies by using mathematical planning models and secondary data reported by the Ministry of Agriculture-Jahad, of irrigated and rainfed wheat farming in 26 provinces of Iran. The results showed that the average technical efficiency was 0.97; however, inefficiencies in inputs allocation reduced the cost efficiency to 0.81. East Azerbaijan, Khuzestan, Sistan and Baluchestan, Kurdistan, Golestan, Qom and Alborz provinces were on the efficient frontier in terms of technical, allocation and cost efficiencies. In terms of cost efficiency, the provinces of Kohgiluyeh and Boyerahmad (0.44), South Khorasan (0.56), Kermanshah (0.64) and North Khorasan (0.64) had the worst situation. According to the results, there was no significant difference between the studied provinces in terms of income and allocative efficiencies and the maximum productive capacity of the country through technical efficiency improvement was 336.3 thousand tons. This was equal to 7.3% and 0.9% increase in current production of dry land and irrigated wheat, respectively. It was expected that the reduction of dry-land wheat farming in Isfahan and South Khorasan provinces and in irrigated wheat farming in West Azerbaijan, Kohgiluyeh and Boyerahmad and Mazandaran provinces would play a significant role in improving income efficiency. According to the results, it was possible to increase profit in wheat farming up to 103.3%. Profit efficiency in wheat farming was 47.5%, indicating high technical efficiency (policy maker goal) and low profitability (farmers’ goal) was one of the important characteristics of wheat production in the country.

    Keywords: Efficiency, Mathematical Programming, Profit inefficiency, production capacity
  • Rezvan Ghanbari *, Mehdi Rahimian, Zienab Asadpouriuan Pages 21-35

    Rural youth are important sources of rural and agriculture development, and if they remain in their rural area, they can help reduce poverty in that area. One of the factors affecting the youth's survival in the village is the achievement of social wellbeing. In most studies, only the objective dimension of wellbeing has been addressed and the mental dimension of wellbeing has been neglected, while the subjective interpretation of youth from the environment and quality of life in the village which affects their decision on remaining in the village. Therefore, the aim of this research is to evaluate the mental well-being of rural youth and its effect on remain in rural. The statistical population of the study consisted of rural youths in Khoramabad Township (N= 1058). Research samples were selected using multi-stage cluster sampling method with using the Krejcie & Morgan table (n= 281). The results showed that the level of mental well-being of the majority of the rural youth was low and girls had a lower mean in terms of self-esteem, emotional intelligence and social intelligence. In addition, the results of regression analysis showed that income, employment status, access to health services, health status, access to recreational facilities, educational level, social Solidarity and distance from the cityare variables that affect the mental well-being of rural youth. Also, the results showed that there is a positive relationship between the wellbeing of the rural youth and their willingness to remain in the village.

    Keywords: Rural Development, mental well-being, Rural youth, remain in the village
  • Khalil Mirzayi *, Marjan Sepahpanah Pages 37-53

    From a systematic point of view, rural environments are in fact part of the main and influential elements at the national level in which the management of the relationship and connection of rural people with the environment and activities, gives a special shape to the rural sector and removes it from other settlements and made different life patterns. Therefore, in order to achieve sustainable rural growth and development and agriculture, it is necessary to recognize and create a change in the type of rural activity, which is mainly based on agriculture. Sustainable growth and development of agriculture are one of the most important goals of governments, which can be achieved through fundamental changes in the structure of agriculture, management, and proper use of various facilities and resources, as well as in the framework of practical and logical planning. Therefore, agricultural sustainability of the family exploitation system is related to the sustainability of the agricultural sector and the life of rural and even urban communities. It can be said that the exploitation system in any society is the most important issue of the agricultural sector of that society. Considering the fact that in Iran, structural barriers related to the agricultural system is the biggest obstacle to the development of the agricultural sector, because the exploitation system is its center and core. The most important exploitation systems in Iran are peasant and family small, production cooperatives, joint-stock companies. Among these, it is very important to pay attention to the home exploitation system and production cooperatives as the most important agricultural exploitation systems.

    Keywords: Rural environment, agricultural structure, rural life patterns, improving living conditions
  • Parima Zamzami, Alireza Poursaeed *, Seyedjamal Farajolah Hoseini Pages 55-74

    Livelihoods must be sustainable in rural living space. It means being able to deal with sudden and long-term crises, shocks and stresses now and in the future, Without undermining its resources and assets. In order to stabilize livelihood, it is necessary to pay attention to determining livelihood strategies. Therefore, the aim of present study designing A Model to Stabilization the Livelihood of Gardeners on the Shores of Lake Urmia Against Late Spring Cold, Using a Grounded Theory Approach. Data were collected through semi-structured interviews with 22 horticultural experts who were selected by purposive sampling and snowball sampling. After completing the interviews, the coding process was performed in three stages: open, central and selective, and a paradigm model of the research was developed using MAXQDA18 software. The findings indicate that categories such as management challenges, inability of small-scale gardeners to adapt to environmental changes, social challenges, lack of human resources in decision-making, economic challenges and lack of infrastructure development, as Causal conditions affecting the livelihood stabilization pattern of the studied gardeners against late spring cold were identified. Underlying conditions include categories such as equipment and infrastructure factors, specialized human resources, lack of comprehensive and integrated policy, lack of coordination in the implementation of affairs and planning, economic and cultural factors. The challenges of production, market management and its challenges, the need to pay attention to the programs of resistance economy, use of regional capacities, educational and extension factors and land fragmentation were identified as intervening conditions. Finally, in order to stabilize the livelihood of gardeners on the shores of Lake Urmia against the late spring cold, operational and executive strategies, educational and research, economic-livelihood and management were identified. In general, according to the research findings, stabilizing the livelihood of gardeners against late spring cold will have several consequences such as sustainable productivity, social justice, sustainable livelihood, sustainable market management and economic sustainability in the study population.

    Keywords: Sustainable Livelihood, Late Spring Cold, Gardeners' Livelihood, Lake Urmia
  • Bahman Khosravipour *, Masoud Yazdanpanah, Ameneh Savari Mombeni Pages 75-89

    The proportion of residential electricity consumption in the total energy consumption has increased rapidly in the past decades all over the world. Understanding the role of psychological factors in the field of electricity protection behavior in promoting energy saving behaviors and reducing environmental pollution is very important for the sustainable development of a country. In this study, in order to investigate the factors affecting the behavior of electrical protection, the norm activation model was used. The statistical population of the study consists of rural households in Baghmalek and Hamidiyeh counties in Khuzestan province (N = 8450). Using Cochran's formula, a sample of 440 households was determined and households were selected by multi-stage random cluster sampling. The data collection tool was a questionnaire whose face validity was confirmed by experts including two groups of faculty members of the Department of Agricultural Extension and Education and experts of the Water and Electricity Organization. In addition, to determine the reliability of different parts of the questionnaire, pre-test and calculation of Cronbach's alpha coefficient was used, which was between 0.72 to 0.92 and was confirmed. In order to analyze the data for descriptive statistics, correlation and regression, SPSS (V20) software was used. The results of correlation test showed that the behavior variable has a positive and significant relationship with the variables of awareness of consequences, self-efficacy, situational responsibility, moral norm, awareness of needs, feelings of pride and guilt. In general, the results of this study showed that moral norms, feelings of guilt and feelings of pride affect the behavior of rural households towards electricity protection. The results of this study have important implications for policymakers who aim to promote a wide range of electricity -saving behaviors.

    Keywords: Norm activation model, electricity protection, Rural Households, Khuzestan Province
  • Saeid Yazdani *, Maryam Hasanvand, Hamed Rafiei, Iraj Saleh Pages 91-108

    The aim of this study is to determine the optimal tariff for treated wastewater in the agricultural sector in the south of Tehran province. In order to achieve this goal, Used of positive mathematical programming (PMP) optimization method and the conditional valuation method (CVM) to estimate the conservation value. The required information was collected by completing 470 questionnaires by two-stage cluster sampling in the south of Tehran province in 2019. Based on the results, the cost price of treated wastewater was determined to be 21,523 Rial per cubic meter in Tehran province. Market price for each cubic meter of treated wastewater in Qarchak, Pishva, Rey and Varamin cities is 4444, 5556, 9778 and 5000 Rial respectively, value Marginal production is 10080, 15720, 17090 and 12370 Rial and willingness to pay of farmer 9474, 10136, 10173 and was determined to be 10671 Rial. Finally, by examining the conditions of market formation, the optimal tariff for treated wastewater in the south of Tehran province (PEWW) was determined to be 10,114 Rial per cubic meter. Due to the high cost price of each cubic meter of treated farmers are, it is suggested that the private sector enter the wastewater treatment market, because it can pay the difference between the cost price and the willingness to pay of farmers for the treated wastewater from government environmental assistance.

    Keywords: Tariff, Optimal, Wastewater, conditional valuation, Positive Mathematical Planning
  • Samaneh Pazoki, MohammadSadegh Sabouri *, Elham Danaee, Ahmadreza Ommani Pages 109-127

    The research aimed to design an educational system for agricultural vocational schools based on the empowerment model. The research was an exploratory study in terms of goal and a qualitative-quantitative (mixed-methods) study in terms of methodology. In the qualitative phase, the theoretical literature was first explored to identify the factors influencing the educational system of agricultural vocational schools. Then, 12 education experts were selected by non-probability purposive technique to evaluate the factors by the Delphi technique. Finally, 39 indicators were identified within 8 components and 2 dimensions. In the next phase, the structural equation modeling by the third-order confirmatory factor analysis was employed in the SPSS23 and SmartPLS3 software package to establish the relationships among the dimensions, components, and indicators and develop a structural model. To measure the model from the trainers’ perspective in the quantitative phase, a questionnaire was developed and was filled by 120 trainers of agricultural vocational schools in the provinces of Tehran, Khuzestan, Fars, Qazvin, Mazandaran, and Semnan by the consensus technique after its validity and reliability were ensured. The results as to the main hypothesis of the study show that the pillars of the educational system are influential on the empowerment of the trainees. Also, results as to the minor hypotheses indicate that management system, educational process, educational content, technical trainer training, and structural space have positive and significant effects on the empowerment of trainers in agricultural vocational schools.

    Keywords: high-school education, future farmers, empowerment pattern, educational system, agricultural vocational schools, trainers
  • Majid Dahmardeh *, Mahmood Mohammadghasemi, Iraj Ghasemi Pages 129-143

    Wetland services include recreational use, harvested meat (as direct consumption values) and carbon sequestration, oxygen production, water conservation and soil conservation (as indirect consumption values). In addition to use values, wetlands have other values; these values are the sums that individuals are willing to pay to protect wetlands for future use, for future generations to enjoy them, and for their mere existence. In this paper, the value of goods and services of Hamoon Wetland ecosystem in Sistan region in the form of information functions (recreational and protective values) in 2019 has been estimated. The information needed to estimate the value of these functions was collected using a questionnaire. Recreational and conservation values of Hamoon wetland as the recreational value of forest ecosystem of Hamoon wetland, was collected by collecting information from 350 people randomly in the villages around the wetland and the conditional valuation method. Based on the obtained results, the value of recreational and protective functions of Hamoon Wetland was estimated at 629.82 million Rials and 644.2 billion Rials, respectively. In case of collecting fees from visitors in order to use the recreational function of the wetland and its cost to maintain the wetland, it is possible to develop and preserve its existing values.

    Keywords: Hamoon Wetland, Sistan, conditional valuation, Economic valuation
  • Ashkan Nabavi-Pelesaraei, MohammadReza Pakravan Charvadeh *, Hassan Ghasemi Mobtaker Pages 145-162

    Surveying of energy consumption, greenhouse gas emissions and their modeling using artificial intelligence methods in peanut production of Astaneh-Ashrafiyeh county of Guilan province were investigated in this research. The data used in the study were collected using a face-to-face questionnaire in 2019 production period. Results showed the total inputs energy and output energy were 19248 and 87210 MJ ha-1 with energy use efficiency as 4.53, respectively and the highest consumption of inputs was belonged to chemical fertilizers with 45%. Also, in production process, about 571 kgCO2eq. ha-1 was emitted that fuel with 57% had the highest share of emissions. The modeling results showed that in comparison with the results of artificial neural network, the performance of the ANFIS model is better in predicting the output energy and greenhouse gas emissions of peanut production.

    Keywords: Energy, Peanut, Greenhouse Gas, Artificial Intelligence
  • Mosayeb Gholami, AmirHossein Alibaygi *, Abdolhamid Papzan Pages 163-177

    Today, the need to engage in conservation agriculture is vital, but it was not been adequately paid attention by Iranian farmers. The promotion of agriculture as the main founder of this must have an active and appropriate presence, which undoubtedly faces countless strengths and weaknesses, opportunities and threats. Therefore, the present study aimed at designing an optimal conservation agriculture model in Kermanshah province. The research population in this section is the experts of the Conservation Agriculture Office and agricultural extension specialists. The identification of the samples was done purposefully and using the maximum difference method. Data collection tools are in-depth individual and group interviews and questionnaires and data analysis tools are SWOT technique. The findings showed that despite the weaknesses and threats, the presence of young experts, the low cost of implementing agricultural conservation, the existence of government credits for equipping could promote the conservation of agriculture in the Kermanshah province. According to the findings, the dissemination of knowledge and information required by the stakeholders of the agricultural sector such as farmers and consumers; encouraging the participation of international, national and local institutions and institutions and facilitating and collaborating efforts between the government and local organizations; providing special research and financial services in the field of conservation agriculture; and providing access for farmers with government funds and support were among the appropriate strategies in the field of promoting conservation agriculture in Kermanshah province.

    Keywords: Agriculture, Conservation agriculture, Agricultural Extension, Strategic analysis
  • Mahdi Bastani, Seyd Safdar Hoseini *, Hormoz Asadi Pages 179-202

    Improving productivity to ensure food security is the most important goal of knowledge-based economy policy in Iran. An approach that is felt more and more in line with the challenges facing traditional approaches to production. In this regard, given the importance of wheat as one of the most important strategic products of the country, governments have always sought to improve productivity to ensure food security, through investment in R&D programs. However, success in research is essential to increase productivity. The present study tries to estimate the impact of cumulative benefits of successful breeding research on the total factor productivity of irrigated wheat of Iran during 1996-2017, by calculating the cumulative benefits of breeding research of 10 selected cultivars of Irrigated wheat. For this purpose, first, the total factor productivity index was calculated by the Trinquist-Thiel index. Then, the model of total factor productivity of irrigated wheat was estimated, using Almon Distributed lags Method. The results show that a one percent increase in the cumulative benefits of breeding research of selected irrigated wheat cultivars increases the total factor productivity by 0.19 percent. Also, a one percent increase in the extension investment of wheat varieties increases total factor productivity by 0.03 percent over six periods. Therefore, it is suggested that the improvement of educational and extension programs provide a context for farmers’ acceptance of Improved varieties by raising awareness.

    Keywords: total factor productivity, Irrigated Wheat, Cumulative Benefits of Wheat Cultivars, Knowledge-based Economy
  • Lida Sadaghian Bavil, Ahmad Vedadi *, Farideh Haghshenas Kashani Pages 203-214

    The Ministry of Agriculture-Jahad, as one of the important centers for food security, plays a critical role in offering public goods and services to citizens. So, upgrading the level of organizational ethics in the ministry will improve the performance (agricultural development) and its social responsibilities. This study was an exploratory type; the qualitative part used the content analysis method and the quantitative part used the factor analysis method. Participants in the qualitative part consisted of elites and agricultural exports, and 12 people were interviewed until a saturation point was reached. In the quantitative part, the statistical population was top, middle, and basic managers of the Ministry of Agriculture-Jahad, of which 291 people were selected by stratified random sampling method. The findings of the qualitative part showed 75 Basic content themes, 13 organizer themes, and 6 comprehensive themes. The findings of the quantitative part showed that in the ministry of Agriculture-Jahad and dependent organizations, the dimension of "rules, procedures, and structure of the organization" was less than the expected frequency. According to the importance of governmental structures in the development of agricultural development, the promotion of the level of ethics at the Ministry of Agriculture-Jahad will facilitate the realization of the fundamental purpose of this organization, namely agricultural development.

    Keywords: Assessment of organizational ethics, Ministry of Agriculture-Jahad, Agricultural development, Content analysis, factor analysis
  • Mahsa Aliagha, Seyed Mahmood Hosseini *, Seyed Ahmadreza Pishbin Pages 215-227

    Faculty members are considered to be the most valuable and vital assets of each university in the education system that can help the university to move towards a sustainable society and achieve it. For this purpose, the present study examined the individual competencies and sustainability education requirements of faculty members of Agriculture and Natural Resources. This study was conducted with an exploratory approach based on survey technique and a stratified proportional allocation techniques was used to collect data among 146 members of Alborz province's Faculty of Agriculture and Natural Resources and using questionnaire research tool. The findings of the research indicate that in order to properly develop teaching activities in educational centers about sustainability education having sufficient knowledge and better educational materials were identified as important factors in teaching and in order to reinforce education as a core function, practical experiences need to increase knowledge, experience and more information in sustainability education. In addition, in order to promote individual competence among faculty members, increased freedom and autonomy to achieve desirable results in the field of sustainability education were identified as important priorities.

    Keywords: Individual competencies, Sustainability Education, Sustainability Education Requirements, Competencies of Faculty Members
  • Azadeh Khodabakhshi, Seyyed Hamid Movahed Mohammadi *, Ahmad Rezvanfar, Amir Alambeigi Pages 229-247

    The purpose of this research was to identifying and prioritising key stakeholders in designing an environmental management system in crops units of governmental agro-industry companies in Iran, by using exploratory research design. After doing the literature review, main themes of environmental management system (DemingCycle) were identified and extracted by applying analytical-comparative method. In qualitative phase, by using non probability sampling technique (snowball) and semi-structured interviewing with 18 executive managers of governmental agro-industry companies, desirable indicators of design theme were extracted and the first step of stakeholders' analysis (identification of stakeholders) was completed. Accordingly, components of design theme were categorized in 13 indicators by using MAXQDA software: barriers, policy-making and planning, identifying key actors, institutional requirements, cooperation, inter-organizational interaction and communication, attention to environmental implications, market interventions, public education, Supportive factors, facilitators, infrastructures development, information technology (IT) development and research and development (R&D). In quantitative phase, stakeholders' analysis questionnaire was used for identifying 15 stakeholders' interest and power in 13 extracted indicators (based on Friedman model). In order to prioritizing and creating stakeholders' matrix, UCINET software (for creating Social networks and correspondence analysis) and SPSS software (for creating IPMA Matrix) were used. The results indicated that the five key Stakeholders: company's CEO, holding CEO, environment unit, agriculture deputy and industrial and environmental protection unit were the most powerful and interested among other stakeholders.

    Keywords: Environmental Management System, Stockholders Analysis, Agro-industry Companies
  • Omid Jamshidi, Fatemeh Shafiee *, Morteza Malekyarand Pages 249-263

    Similar to the industry and services sector, there is now an increasing growth in the development of agricultural startups, and the universities can play a major role in creating and growing these types of new businesses due to their educational and research structure. Therefore, the aim of the present study was to identify the challenges of launching agricultural startups from the students' views. The statistical population of this research was consisted of all agricultural and natural resources' under-graduate and post graduate students of the Sari University in the same area of science(N=593). The sample size was calculated by the Cochran formula (n=210) which by proportional stratified random sampling method, the data was collected. The main research tool was a questionnaire which its facial validity was evaluated using the panel of experts and construct validity was measured by average variance extracted (AVE). Also, the reliability of the instrument was assessed by Cronbach's alpha for the main scale of the questionnaire (above 0.7). Exploratory factor analysis method was used to determine the structural factors and a confirmatory factor analysis method were applied to fit it. According to findings, the challenges of launching agricultural start-ups were classified into three separate groups: economic-market issues, personal-skills as well as administrative-legal affairs. These factors were able to explain 70.30 percent of the total variance. The result of this research can contribute to the universities and higher education centers in agriculture and natural resources to solve the identified challenges in order to improve the capabilities of their students and to create and let the students to enter this type of business.

    Keywords: entrepreneurial characteristics, agricultural employment, Entrepreneurship, Unemployment, Agricultural Higher Education
  • Fatemeh Mojtahedi, Seyed Mojtaba Mojaverian *, Seyed Ali Hosseini Yekani Pages 265-276

    In this study, a polynomial goal programming approach based on the mean-variance-skewness-kurtosis model is used to select the optimal portfolio based on different investor preferences structure. Then systematic risk is considered as a constraint in the model because of its importance in decision making. Extreme Downside Hedge is considered as the measurement of systematic risk. The data used in this study include daily stock price of selected food industry companies and market index for 2015-2019. The results showed that investor preferences influence portfolio selection and allocation of capital, so individuals can choose their portfolio based on their preferences. The risk entry into the model also indicated that given this limitation, portfolio selection would shift to the stocks of companies that are less affected by market volatility. Based on results, it is suggested that in future studies the model be developed based on other limitations such as different degree of risk aversion in decision making. The model can also be designed based on fuzzy logic and its performance be investigated under such conditions. Also, results of each estimation can be considered as an investment patern for individuals.

    Keywords: systematic risk, Extreme Downside Hedge, Higher-order moments, Stock exchange
  • Mahsa Motaghed, Ali Asadi *, Hossein Shababali Fami, Khalil Kalantari Pages 277-299

    Climate change has impacted negatively on the agricultural sector in recent years, and small-scale farming units have grown increasingly challenging. The goal of this study was to look at the components of small-scale farming units vulnerability to climate change in Hamadan province. The research was conducted under a quantitative paradigm. The study's statistical population included 100 experts and subject matter experts from two rural cooperative organizations and the Hamadan Province's Agricultural Jihad Organization, who were surveyed using the census method and had their opinions on the vulnerability of small farming units to climate change received and analyzed. With the SMART PLS3 program, the gathered data were analyzed using the second-order factor analysis method based on the partial least squares methodology. According to the calculated indicators, the reliability and validity of the model were confirmed. In order to investigate the vulnerability components of small-scale farming units in Hamadan province in the face of climate change from a scale of 48 items with a range of five Likert options based on the type of vulnerability, these damages were classified into three social categories- Institutional, economic-technical and environmental. The results showed that the overall vulnerability of small-scale exploitation units in Hamadan province to climate change consisted of environmental damage (β = 0.950); Economic-technical damage (β = 0/921); Socio-institutional damage (β = 0.503) is affected which is known as the most significant explanatory factor of vulnerability of small-scale farming units in Hamadan province .

    Keywords: climate change, Vulnerability components, Small-scale farming units, Hamedan