فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 123، اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/10
  • تعداد عناوین: 30
|
  • میترا صوفی، آیناز علیزاده*، حامد همیشه کار، هادی الماسی، لیلا روفه گری نژاد صفحات 1-14

    تفاله حاصل از آب گیری لیموترش، شامل ترکیبات زیستی با ارزشی می باشد که در زمینه تولید فیلم های زیست تخریب پذیر نیز حایز اهمیت می باشند. در این راستا، هدف از مطالعه ی حاضر بررسی قابلیت تهیه فیلم های زیست تخریب پذیر از تفاله لیموترش (1، 3 و 5 درصد) و متعاقبا بررسی اثر کاربرد فراصوت و محلول اسید سیتریک بر ویژگی های مکانیکی و فیزیکی (ضخامت، حلالیت، نفوذپذیری به بخار آب، رنگ و شفافیت) نمونه های فیلم حاصل از تفاله لیموترش می باشد. مطابق نتایج به دست آمده با افزایش میزان تفاله از 1تا5 درصد میزان مقاومت به شکست، ضخامت و تغییرات رنگی نمونه های فیلم افزایش یافته و میزان حلالیت، نفوذپذیری به بخارآب و شفافیت نمونه های فیلم کاهش معنی داری نشان داد. این در حالی است که استفاده از 5 درصد تفاله منجر به کاهش میزان ازدیاد طول تا نقطه شکست نمونه های فیلم در مقایسه با فیلم های تهیه شده از 3 درصد تفاله گردید. همچنین نتایج به دست آمده نشانگر اثر معنی دار فراصوت و اسید سیتریک در بهبود خصوصیات مکانیکی و فیزیکی نمونه های فیلم در مقایسه با نمونه های تیمار نشده بود. لذا با توجه به بررسی بعمل آمده امکان استفاده از تیمار فراصوت و اسید سیتریک در تولید فیلم های زیست تخریب   پذیر از تفاله لیموترش به منظور بهبود ویژگی های عملکردی فیلم های حاصل از تفاله لیموترش امکان پذیر بوده و نمونه تهیه شده از 3 درصد تفاله لیموترش و تیمار شده با فراصوت و تهیه شده با 1 درصد اسید سیتریک به عنوان نمونه فیلم با ویژگی های فیزیکی، مکانیکی و ممانعتی مطلوب انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: تفاله میوه، فراصوت، فیلم بسته بندی، لیموترش
  • رسول قربانی، محسن اسمعیلی* صفحات 15-26

    در پژوهش حاضر، مدل سازی چروکیدگی زغال اخته طی خشک کردن همرفتی به صورت لایه نازک و تاثیر پیش تیمار فراصوت، دما و سرعت هوای خشک کن بر میزان چروکیدگی زغال اخته بررسی شد. پیش تیمار فراصوت در دو سطح زمانی 10 و 30 دقیقه روی نمونه های زغال اخته اعمال شد و سپس این نمونه ها در دماهای 40، 50 و 60 درجه سانتیگراد و سرعت های هوای 1، 5/1 و 2 متر بر ثانیه خشک شدند. در ادامه، داده های چروکیدگی با سه مدل تجربی (مدل های موجود در منابع) برازش شدند. نتایج نشان داد که با کاهش محتوای رطوبت در طول خشک شدن، مقدار ضخامت نمونه ها از0138/0 متر در ابتدا به 0078/0 متر در انتهای فرآیند خشک کردن کاهش می یابد. استفاده از پیش تیمار فراصوت باعث کاهش معنی دار (P<0.05) میزان ضخامت شد. علاوه بر این، یکی از مدل های ارزیابی شده به عنوان مناسب ترین مدل پیش بینی کننده تغییرات ضخامت زغال اخته (99/0=R2) تحت شرایط مورد آزمایش انتخاب شد. با انجام آنالیز رگرسیون غیرخطی، رابطه بین ضرایب مدل انتخاب شده با متغیرهای به کار رفته در این تحقیق به دست آمد.

    کلیدواژگان: خشک کردن، زغال اخته، اولتراسوند، چروکیدگی، مدل سازی
  • فرزاد ابراهیمی، نادر حبیبی، محمدیار حسینی* صفحات 27-40

    ماست یک فرآورده لبنی تخمیری است که در سراسر جهان مورد توجه می باشد.  با به کارگیری باکتری های پروبیوتیک، محصولی به نام ماست پروبیوتیک تولید شده که به عنوان یک ماده غذایی سلامت بخش و فراویژه (فراسودمند) شناخته شده است. به جهت بقاء بهتر و رشد و فعالیت بیشتر باکتری های پروبیوتیک از یک سو و بهبود ویژگی های تکنولوژیکی ماست پروبیوتیک از سوی دیگر، ترکیبات پری بیوتیکی به فرمولاسیون آن اضافه می شود. باکتری لاکتوباسیلوس بیفیدوباکتریوم بیفیدیوم برای تهیه ماست پروبیوتیک  و همچنین اینولین 5/0 و 1 درصد به عنوان پری بیوتیک  استفاده شد. نمونه های تولیدی از نقطه نظر آزمون های مذکور ارزیابی و با نمونه شاهد (ماست پروبیوتیک بدون ترکیبات پری بیوتیک) مقایسه گردید. در تیمارهای اینولین5/0 و 1 درصد نتایج آزمون های pH ، اسیدیته، آب اندازی ، میزان استالدیید و شمارش باکتری پروبیوتیک اختلاف معنی داری با یکدیگر داشتند. صفات طعم، مزه، قوام، رنگ، بو، احساس دهانی و پذیرش کلی  توسط 10 داور آموزش دیده بررسی شد. نتایج نشان داد که نمونه های ماست حاوی اینولین، دارای بهترین خواص حسی بودند. بر طبق نتایج این تحقیق، نمونه ماست محتوی اینولین، کمترین درصد آب اندازی و بیشترین تعداد باکتری پروبیوتیک زنده را در پایان دوره نگهداری کسب کرد. از نظر شمارش باکتری پروبیوتیک، نمونه محتوی اینولین بهتر از نمونه شاهد بود. همچنین نمونه محتوی  اینولین کمترین  pHو نمونه شاهد بیشترین مقدار اسیدیته را در پایان دوره نگهداری داشت. نتایج حاکی از نقش موثر و مثبت ترکیبات پری بیوتیک در فرمولاسیون ماست پروبیوتیک است. بررسی حاضر نشان داد که می توان از مواد پری بیوتیکی به جهت بهبود خواص کیفی و افزایش بقاء باکتری های پروبیوتیک در ماست استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اینولین، ماست پروبیوتیک، بیفیدیوباکتریوم
  • ندا زمانی، عباس اخوان سپهی*، محمدرضا فاضلی، فرید شریعتمداری صفحات 41-53

    لاکتوباسیلوس ها شناخته شده ترین سویه های دارای خواص پروبیوتیکی می باشند که اثر به سزایی در ارتقا سلامت دستگاه گوارش دارند. هدف از این مطالعه، جداسازی و بررسی خواص پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس های بومی موجود در لبنیات استان فارس می باشد. از نمونه های لبنیات، باسیل های گرم مثبت و کاتالاز منفی جداسازی و توسط روش های شیمیایی بررسی شدند. برای ارزیابی خواص پروبیوتیکی جدایه ها، میزان رشد آنها درpH  های مختلف اسیدی و قلیایی، غلظت های مختلف نمک صفراوی و نمک NaCl مورد سنجش قرار گرفت. فعالیت ضد میکروبی جدایه ها بر روی باکتری های پاتوژن با روش چاهک گذاری بررسی و همچنین تست حساسیت به آنتی بیوتیک های رایج با روش دیسک دیفیوژن انجام شد. سویه های بهینه، توسط توالی یابی ژن16S rRNA  از لحاظ مولکولی شناسایی شدند. از مجموع 36 سویه ی گرم مثبت و کاتالاز منفی 10 سویه از نظر بیوشیمیایی شبیه به لاکتوباسیلوس ها بودند که 5 سویه توانایی رشد در pH 3تا9 و غلظت های مختلف نمک صفراوی و نمک NaCl را داشتند. این باکتری ها دارای فعالیت ضد میکروبی علیه پاتوژن های متداول بوده و در برابر آنتی بیوتیک های کلیندامایسین، آمپی سیلین، اریترومایسین و تتراسایکلین مقاوم بودند. سویه ی M3 و Y4 دارای خواص پروبیوتیکی بهتری بودند. ارزیابی مولکولی نشان داد این دو سویه به ترتیب دارای شباهت 100 % و 99.98 % با سویه های لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس کازیی هستند. در نتیجه مشخص شد که این دو سویه لاکتوباسیلوس با خواص پروبیوتیکی تایید شده در لبنیات سنتی استان فارس موجود هستند که می توان از آنها در صنایع غذایی لبنی و جهت ارتقا کیفیت غذای دام و طیور استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس، جداسازی، 16S rRNA
  • فائزه شیرخان، سعید میردامادی*، مهتا میرزایی، بهروز اکبری آدرگانی، نیکو نصوحی صفحات 55-67

    امروزه پلی ساکاریدها جهت بهبود ویژگی های تغذیه ای و فیزیکوشیمیایی محصول به فرآورده های لبنی اضافه می شوند. به دلیل ارتباط میان دیابت با استرس اکسیداتیو، شناسایی ترکیبات طبیعی مانند پلی ساکاریدها با خاصیت ضد دیابتی و آنتی اکسیدانی اهمیت یافته است. لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر پکتین بر فعالیت ضد دیابتی و آنتی اکسیدانی شیرهای تخمیر شده توسط باکتری های اسید لاکتیک (LAB) جدا شده از فرآورده های لبنی سنتی ایران انجام شد. پس از تخمیر شیر توسط سویه های لاکتوباسیلوس هلوتیکوس و لاکتوباسیلوس پاراکازیی، پکتین (%1) به نمونه ها اضافه شد و فعالیت ضد دیابتی با مهار آنزیم آلفا آمیلاز و     آلفا گلوکوزیداز بررسی گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی با مهار رادیکال های 2 و2-دی فنیل1-پیکریل هیدازیل((DPPH، 1و2-آزینوبیس-4-بنزوتیازولین-6-سولفونیک اسید (ABTS) و هیدروکسیل اندازه گیری شد. نمونه ها شامل محلول پکتین (5/3-5/0 میلی گرم/میلی لیتر و10-5/0 میلی گرم/میلی لیتر به ترتیب برای ارزیابی فعالیت ضد دیابتی و آنتی اکسیدانی)، سرم شیر تخمیری و غیرتخمیری با پکتین (1%) و بدون پکتین بودند. نتایج بیانگر نقش پکتین در مهار آنزیم آلفا گلوکوزیداز (38/2= IC50 میلی گرم/ میلی لیتر) و فعالیت مهارکنندگی رادیکال های DPPH (57/44%)، ABTS (07/28%) و هیدروکسیل (85/38%) در غلظت 10 میلی گرم در میلی لیتر بود (05/0P<). با افزودن پکتین به نمونه سرم شیر غیرتخمیری خاصیت آنتی اکسیدانی افزایش یافت و بیشترین میزان افزایش مربوط به فعالیت مهار رادیکال های آزاد DPPH (%35) بود. همچنین افزودن پکتین به سرم شیر تخمیر شده توسط سویه لاکتوباسیلوس هلوتیکوس باعث افزایش معنی دار مهار فعالیت آنزیم آلفا گلوکوزیداز (29%)، مهار رادیکال های آزاد DPPH (26/%41)، ABTS (5/%2) و هیدروکسیل (64/%7) شد (05/0P<). نتایج نشان دادند پکتین دارای پتانسیل کاربرد در فرمولاسیون محصولات غذایی فراسودمند به دلیل توانایی بهبود خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد دیابتی محصولات شیر تخمیری می باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دوم، پکتین، باکتری های اسید لاکتیک، پلی ساکارید، فعالیت آنتی اکسیدانی، محصول فراسودمند
  • شادی بصیری*، فرزاد غیبی صفحات 69-80

    در این پژوهش با استفاده از گیاه دارویی آویشن بدون استفاده از حرارت به روش اسمزی، محلول قندی با حداکثر ترکیبات موثره تولید شد. اثرات دما (25، 35 و 45 درجه سلسیوس)، غلظت محلول اسمزی ساکارز (40، 50 و 60 درصد) و زمان نمونه برداری (15، 30، 60، 90، 120، 180، 240 و 360 دقیقه)، بر میزان خروج مواد موثره از گیاه و ایجاد تغییر در مقادیر pH و ضریب هدایت الکتریکی (EC) مطالعه شدند. سپس تاثیر پیش تیمارهای آنزیم زدایی با آب گرم (30، 60، 120 و 180 ثانیه) و فراصوت در (صفر، 15 و30 دقیقه) بر فرآیند اسمزی به صورت مجزا بررسی شدند. بیشترین EC مربوط به محلول اسمزی با غلظت 40 درصد ساکارز و دمای 45 درجه سلسیوس و کمترین آن متعلق به محلول اسمزی با غلظت 60 درصد و دمای 45 درجه سلسیوس بود. انجام فرایند آنزیم زدایی قبل از اسمز منجر به افزایش پارامتر های pH  و EC گردید. آنزیم زدایی 30 ثانیه، بیشترین افزایش را بر EC داشت. فرآصوت باعث افزایش مقادیرpH  و EC در نمونه های تیمار شده با 30 دقیقه فراصوت نسبت به 15 دقیقه بود. مقایسه نتایج کروماتوگرافی نمونه های شاهد و نمونه حاوی عصاره گیاه آویشن در محلول ساکارز، نشان دهنده خروج مواد موثره قطبی و غیر قطبی در محلول اسمزی به طور هم زمان بود. خروج ترکیبات مختلف در طول زمان نشان دهنده تفاوت در سرعت خروج آنها در طی فرآیند اسمز بود. جمع بندی نتایج نشان می دهد که استخراج مواد موثره گیاهان دارویی با فرآیند اسمز امکان پذیر بوده به طوری که،pH   و EC را در طول زمان تغییر می دهد. محصول این روش می تواند در تولید شربت های نوشیدنی و مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد. در این روش آسیب های سایر روش های استخراج مواد موثره مانند استخراج با حلال، استفاده از حرارت در استخراج و خشک کردن گیاهان دارویی و همچنین روش های تقطیر و اسانس گیری به حداقل می رسد.

    کلیدواژگان: آویشن، استخراج، مواد موثره، آنزیم بری، هدایت الکتریکی
  • خدیجه شیرانی بیدابادی، شیلا صفائیان*، رضوان موسوی ندوشن، ناهید رحیمی فرد صفحات 81-91

    در چند دهه اخیر تقاضا جهت استفاده از ترکیبات طبیعی  فراسودمند در فراورده‏های غذایی و دارویی افزایش یافته است. هدف از این تحقیق مقایسه ترکیبات فیتوشیمیایی و ویژگی‏های آنتی‏اکسیدانی، آنتی‏آلزایمری و ضدمیکروبی عصاره جلبک پادینا و سارگاسوم استخراج شده با فراصوت بود. نتایج این تحقیق نشان داد اسید بوتانوییک مهمترین ماده موجود در عصاره پادینا و سارگاسوم بود. محتوای کل پلی‏فنول، فلاونویید و شاخص IC50 عصاره پادینا و سارگاسوم به ترتیب 45/43 و 63/46 میلی‏گرم گالیک اسید در گرم، 59/24 و 40/55 میلی‏گرم کویرستین در گرم و  38/10 و  77/30 گرم بر میلی‏لیتر بود. فعالیت بازدارندگی استیل کولین استراز عصاره جلبک پادینا و سارگاسوم به ترتیب  5/42 و 16/25 درصد بود. همچنین نتایج نیتریک اکساید (NO) حاکی از آن بود که با افزایش غلظت هر دو عصاره جلبک پادینا و سارگاسوم فعالیت بازدارندگی نیتریک اکساید افزایش یافت. با این وجود عصاره جلبک پادینا قوی‏ترین فعالیت بازدارندگی نیتریک اکساید را در تمام غلظت‏ها داشت. همچنین نتایج نشان داد عصاره جلبک پادینا از خاصیت ضدمیکروبی بیشتری در مقایسه با عصاره جلبک سارگاسوم برخوردار بود. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره جلبک پادینا در 5/12 میلی گرم بر میلی لیتر بر روی باکتری استافیلوکوکوس اوریوس  به دست آمد. عصاره جلبک پادینا در50 میلی گرم بر میلی لیتر بر روی باکتری استافیلوکوکوس اوریوس اثر باکتری کشی داشت. در نهایت توصیه می‏گردد از عصاره جلبک سارگاسوم جهت بهره‏مندی از خواص آنتی‏اکسیدانی و  از عصاره جلبک پادینا به منظور بهره‏مندی از مزایای آنتی‏آلزایمری و خواص ضدمیکروبی استفاده شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، جلبک دریایی قهوه ای، فراسودمند، فراصوت، ویژگی های ضدمیکروبی
  • مریم علایی، حجت کاراژیان* صفحات 93-104

    پایدارکننده های هیدروکلوییدی در غلظت های پایین، توانایی تولید محصولاتی با ویسکوزیته بالا دارند. این ترکیبات به جهت عملکردهای منحصر بفرد به طور گسترده در صنایع مختلف غذایی به کار میروند. در پژوهش حاضر اثر مقادیر مختلف هیدروکلویید کنجاک (سطوح مختلف 2/0، 4/0 و 6/0 درصد) بر خصوصیات فیزیکی شامل pH، اسیدیته، چربی، مواد جامد کل و مقاومت به ذوب، خصوصیات حسی و  رفتار ریولوژیکی بستنی شامل بررسی رفتار جریانی و برازش مدل های ریولوژیکی مشهور، بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که ویسکوزیته، ماده خشک و خصوصیات ذوبی با جایگزینی کنجاک رابطه مستقیم داشت. تمام سطوح جایگزینی کنجاک منجر به افزایش معنی دار ویسکوزیته شد. کمترین مقاومت به ذوب و بالاترین ماده خشک برای نمونه حاوی بالاترین میزان کنجاک مشاهده گردید. با افزایش میزان کنجاک به 6/0 درصد، ضریب قوام افزایش اما شاخص رفتار جریان کاهش یافت. مدل قانون توان و مدل هرشل بالکلی بطور موفقیت آمیزی رفتار ریولوژیکی بستنی را توضیح دادند. با افزایش سطح پایدارکننده کنجاک، تنش تسلیم به طور معناداری افزایش یافت. دلیل بهبود خصوصیات ریولوژیکی به حضور ترکیباتی با وزن مولکولی بالا که توانایی حفظ آب را دارا میباشند ، نسبت داده می شود. در ارزیابی حسی از نظر پذیرش کلی ، نمونه شاهد کمترین امتیاز را کسب نمود.

    کلیدواژگان: هیدروکلوئید کنجاک، بستنی، ضریب قوام، شاخص رفتار جریان
  • زهرا پیشگاهی، رضوان موسوی ندوشن*، پیمان مهستی، به آفرید قلندری صفحات 105-118

    محصولات دریایی دارای ترکیباتی نظیر اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین های محلول در چربی، پروتیین های قابل هضم و ریز مغذی هایی نظیر فلویور، کلسیم، ید، مس، آهن و روی هستند. از این رو ارایه روش هایی جهت افزایش ماندگاری و نیز حذف فلزات سنگین از گوشت ماهی دارای اهمیت است. در این پژوهش، با استفاده از بیوپلیمرهای کیتوزان (CS) و بتا سیکلودکسترین (β-CD) ثبات اکسیداسیونی گوشت چرخ شده ماهی شیر طی 12 روز نگهداری در دمای یخچال با ارزیابی های شیمیایی (میزان اسیدیته (pH)، عدد پراکسید (PV)، و تیوباربیتوریک اسید (TBA)، ظرفیت نگهداری آب (WHC)) و میکروبی (شمارش بار میکروبی کل (TVC)) هر 3 روز یکبار مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین توانایی این دو ترکیب در کاهش غلظت فلزات سنگین طی نگهداری در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده، استفاده از CS و β-CD بر روی مقادیر تمامی شاخص ها در مقایسه با تیمار شاهد تاثیر معنی داری داشت (05/0>P). بنابراین می توان گفت استفاده از CS و β-CD در کاهش اکسیداسیون و رشد باکتری های گوشت چرخ شده طی نگهداری در یخچال موثر است. کمترین میزان pH در تیمارهای T8 و T11، کمترین میزان PV در تیمارهای T8، T10 و T11، کمترین میزان TBA در تیمار T7، بیشترین میزان WHC در تیمار T8  و کمترین میزان TVC در تیمارهای T8 و T11 مشاهده شد. همچنین استفاده از محلول های CS و β-CD منجر به کاهش غلظت فلزات سنگین موجود در گوشت چرخ شده ماهی شیر شد، بطوریکه تیمار T8 بهترین عملکرد را در کاهش کادمیوم، سرب و جیوه از خود نشان داد و در برابرحذف نیکل، تیمارهای مختلف تقریبا عملکرد یکسانی داشتند.

    کلیدواژگان: ماهی شیر، کیتوزان، بتاسیکلودکسترین، گوشت چرخ شده ماهی
  • فروغ شواخی*، ناصر بوذری، فوژان بدیعی، زهرا رفیعی درسنگی صفحات 119-132

    در این پژوهش 23 ژنوتیپ بومی موجود در کلکسیون آلبالوی مشکین دشت کرج از نظر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی شامل وزن، نسبت گوشت به هسته، بافت، مواد جامد محلول، ماده خشک، اسیدیته قابل تیتر، pH، شاخص طعم، تنفس، شاخص رنگ میوه و آب میوه (L*، b*، a*، هیو و کروما) و همبستگی های آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمامی ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری (p ≤ 0/05) داشتند. بر اساس همبستگی شاخص های رنگی به دست آمده در این پژوهش، می توان از شاخص a* به تنهایی برای ارزیابی تفاوت های رنگ قرمز ژنوتیپ های مختلف آلبالو استفاده کرد. با توجه به ویژگی های مورد بررسی، ژنوتیپ های 100-KB، 450-KB، 213-KB با دارابودن ویژگی های مناسب مانند وزن (g 2/8<)، نسبت گوشت به هسته (5/8<) و شاخص طعم (5/9<) و اسیدیته (%75/1>) برای تازه خوری و ژنوتیپ های 232-KB و 247-KB با وزن (g 7/3<) و ماده خشک (% 15<) و تنفس (9000 mg CO2/ kg.hr>)، برای فرآوری مناسب تر هستند. همچنین ژنوتیپ های با اسیدیته (3٪<) مانند 157-KB ، 121-KB، 234-KB و 152-KB برای فرآوری ترشی و لواشک، ژنوتیپ های با ماده خشک (٪21<) و شدت قرمزی بیشتر(9>a* پوست و 16>a* آب میوه) مانند 136-KB و 449-KB برای تولید پودر، آلبالو خشک، شربت و نکتار و ژنونیپ های دیررس با سفتی بافت (N6<) مانند 343-KB و 353-KB به ترتیب برای فرآوری کمپوت و مربا پیشنهاد می شوند.

    کلیدواژگان: آلبالو، بافت، رنگ، تنفس، فیزیکوشیمیایی
  • جمال سهرابی نیا، فردین تمجیدی*، ناصر قادری صفحات 133-143

    میوه انگور حاوی بعضی اجزای مغذی و مقادیر زیادی مواد زیست فعال فنولی سلامتی بخش است، اما پوسیدگی قارچی و کاهش کیفیت از عوامل مهم محدود کننده عمر ماندگاری آن برای تازه خوری و صادرات می باشد. مو رشه ( cv. RashehVitis vinifera) به طور عمده در تاکستان های دیم نیمه غربی ایران کشت می شود و حبه های آن غنی از آنتوسیانین ها، فلاوونوییدها و مواد جامد محلول می باشد. در این مطالعه، اثر پوشش طبیعی نانوکیتوزان و استیک اسید بر ویژگی های کیفی پس از برداشت انگور رقم رشه بررسی شد. سوسپانسیون نانوکیتوزان با توزیع اندازه ذرات 5-30 نانومتر به روش رایج ژل شدن یونی در داخل محلول استیک اسید تهیه شد. میوه های انگور به مدت یک دقیقه با غوطه ور کردن در سوسپانسیون نانوکیتوزان (0.2 درصد)، محلول استیک اسید (0.5 درصد) یا آب مقطر (شاهد) پوشش دهی شدند و ویژگی های میکروبی، فیزیکوشیمیایی و حسی آن ها در طول 8 هفته نگهداری در دمای C4 و رطوبت نسبی90 درصد اندازه گیری شد. به طور کلی، میوه های پوشش دهی شده با نانوکیتوزان یا استیک اسید در مقایسه با شاهد، دارای تعداد باکتری های مزوفیل هوازی، تعداد کپک و مخمر و درصد پوسیدگی کمتر و سفتی، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین C بیشتر بودند و نیز خواص حسی بهتری داشتند. نانوکیتوزان در بهبود کیفیت پس از برداشت و ماندگاری میوه انگور موثرتر از استیک اسید بود. اختلاف معنی داری در درصد افت وزن و pH نمونه ها مشاهده نشد. بنابراین، سوسپانسیون نانوکیتوزان تهیه شده در محلول استیک اسید، به عنوان یک پوشش طبیعی و مشتری پسند برای بهبود ماندگاری و کیفیت پس از برداشت میوه انگور رقم رشه مناسب بوده ولی بخشی از اثرات مفید آن ناشی از استیک اسید است.

    کلیدواژگان: انگور رشه، نانوذرات کیتوزان، استیک اسید، پوسیدگی میکروبی، کیفیت پس از برداشت
  • رضا صفری*، زینب رفتنی امیری، سهیل ریحانی پول، هادی غفاری صفحات 145-159

    با توجه به نگرانی هایی که در زمینه استفاده از رنگ های مصنوعی در مواد غذایی مختلف وجود دارد، توجه به منابع دارای رنگ های طبیعی ضرورت می یابد. یکی از این منابع، جلبک اسپیرولینا است که محتوی رنگدانه آبی فیکوسیانین است. هدف از تحقیق حاضر در مرحله اول استخراج این رنگدانه از جلبک مذکور به روش آنزیمی (لیزوزیم) و نانو ریزپوشانی آن بود. در مرحله دوم خصوصیات فیزیکوشیمیایی نانوذرات بررسی شدند. نهایتا فیکوسیانین در دو فرم آزاد و نانو به فرمولاسیون بستنی اضافه و خواص کیفی و حسی محصول در مقایسه با شاهد ارزیابی گردید. نتایج نشان داد نانو ذرات تولیدشده دارای میانگین سایز 1/397 نانومتر هستند. بازده فرایند ریزپوشانی 11/2±41/73 درصد ثبت شد. مطابق تصاویر ثبت شده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی، ذرات نانو ریزپوشانی شده با ابعاد مختلف در گسترش میکروسکوپی پراکنده بودند؛ به طوری که ذرات در اندازه های مختلف (از قطر 4/51 تا 2/221 نانومتر) قابل مشاهده می باشند. نتایج رهایش نانوذرات در شرایط آزمایشگاهی نشان داد، در 2/1=pH، درصد رهایش فیکوسیانین پایین است (2 ساعت اول)؛ به طوری که در محدوه 7 تا 13 درصد نوسان دارد. اما بعد از این مرحله (4/7=pH)، درصد رهاسازی به طور قابل ملاحظه ای افزایش داشت (4 ساعت دوم) و در زمان های 3 و 4 ساعت به ترتیب از 35 به 71 درصد رسید. استفاده از فیکوسیانین خالص در فرمولاسیون بستنی، باعث بهبود شاخص های سفتی، درصد ذوب، بافت، شدت صمغیت، شدت کریستالی و شدت سردی شد؛ اما این شاخص ها در تیمار فرموله شده با فیکوسیانین نانو ریزپوشانی شده در سطح مطلوب تری گزارش شدند. شاخص رنگ در بستنی فرموله شده با فیکوسیانین خالص در مقایسه با تیمار دارای فیکوسیانین نانو ریزپوشانی شده مطلوب تر و از مقبولیت بیشتری برخوردار بود. با توجه به ویژگی های فیکوسیانین به ویژه فرم نانو ریزپوشانی شده، می توان از آن به عنوان رنگ بیولوژیک و بهبوددهنده خواص کیفی و حسی در انواع بستنی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا، فیکوسیانین، نانوریزپوشانی، بستنی، خواص کیفی و حسی
  • پریسا عبدالستاری، محمود رضازاد باری*، سجاد پیرسا صفحات 161-174

    با توجه به اینکه کاربرد فیلم های زیست تخریب پذیر سبب کمک به حفاظت از محیط زیست می شود لذا در این مطالعه ویژگی های فیزیکی، مکانیکی، آنتی اکسیدانی و حرارتی فیلم پلی لاکتیک اسید حاوی پلی پیرول، پلی آنیلین و اکسیدمس بررسی شد. نتایج نشان داد که در اثر افزودن نانوذرات اکسیدمس ضخامت فیلم ها افزایش و میزان نفوپذیری به بخار آب آن ها کاهش معنی داری داشت. حلالیت فیلم ها نیز با افزایش میزان نانوذرات اکسیدمس افزوده شده، کاهش معنی داری نشان داد(05/0p<). فیلم های حاصله در اثر افزودن پلی آنیلین و پلی پیرول انعطاف پذیری کمتری را از خود نشان دادند در حالی که مقاومت آن ها به شکست افزایش نسبی نشان داد. فعالیت آنتی اکسیدانی فیلم های پلی لاکتیک اسید حاوی پلی پیرول/ اکسید مس و پلی آنیلین/اکسیدمس افزایش معنی داری نسبت به پلی لاکتیک اسیدخالص نشان داد. فیلم پلی لاکتیک اسید خالص هیچ فعالیت هدایت الکتریکی نشان نداد در صورتی که افزودن پلی پیرول و پلی آنیلین سبب افزایش هدایت الکتریکی فیلم ها شد نانوذرات اکسید مس نیز اثر معنی داری بر میزان هدایت الکتریکی نداشت. این فیلم ها به علت قابلیت رسانایی و ویژگی های مناسب حرارتی، مکانیکی و نفوذپذیری نسبت به بخار آب قابلیت استفاده به عنوان حسگرهای زیستی در بسته بندی مواد غذایی را دارند.

    کلیدواژگان: فیلم زیست تخریب پذیر، فیلم رسانا، نانوکامپوزیت، اکسیدمس، پلی پیرول، پلی آنیلین
  • نرگس نادیان، محمدحسین عزیزی، حسین عباس تبار آهنگر*، اعظم اعرابی صفحات 175-187

    نشاسته مهم ترین کربوهیدرات ذخیره ای گیاهان است که به عنوان ماده اولیه در صنایع مختلف بویژه صنایع غذایی کاربردهای فراوانی دارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی خواص عملکردی وفیزیکوشیمیای نشاسته های استخراج شده از کینوا تی تی کاکا و گندم پیشگام بود. بدین منظور درصد آمیلوز، پراکنش اشعه X ، میزان تورم، حلالیت، جذب آب، ویژگی های حرارتی، خصوصیات خمیری شدن و بافت ژل نشاسته های استخراج شده از گندم و کینوا بررسی شد. نتایج تصاویر میکروسکوپ الکترونی سایز گرانول های نشاسته گندم و کینوا را به ترتیب10-8  میکرومتر و 5-2 میکرومتر نشان داد. طبق نتایج به دست آمده، درصد آمیلوز نشاسته کینوا(83/0±19/9) از نشاسته گندم(66/0±57/19) کمتر و درصد بلورینگی آن بیشتر بود. میزان جذب آب در نشاسته کینوا به طور معنا داری (0/05>p) بیشتر از گندم بدست آمد. همچنین پارامترهای بررسی شده در اندازه گیری ویژگی های حرارتی نشاسته کینوا با اختلاف معنی داری بیشتر از نشاسته گندم ارزیابی شد. بررسی خصوصیات خمیری شدن نشان داد که دمای خمیری شدن نشاسته کینوا از گندم بیشتر و بیشینه ویسکوزیته،  ویسکوزیته نهایی، بازگشت و شکست از گندم کم تر بود (05/0 >p). ویژگی های بافت ژل نشاسته کینوا به طور معناداری(05/0 >p) سفتی، صمغیت و فنریت را کم تر از گندم نشان داد. بنابراین می توان گفت خواص منحصر به فرد نشاسته کینوا استفاده از آن را در فرآورده های نانوایی مختلف و فرآورده هایی که در تولید آن ها نیروی مکانیکی زیادی استفاده می شود و همچنین غذاهای منجمد امکان پذیر می سازد.

    کلیدواژگان: خواص عملکردی، نشاسته کینوا، نشاسته گندم
  • الشان بشیری، سارا متینی*، شهرام آرمیده صفحات 189-200

    مایکوتوکسین، یک مشکل اصلی برای سلامت انسان به خصوص در صنعت آب میوه و کنسانتره می باشد. استاندارد جهانی پاتولین در آب میوه ها در حدود 50 ppb می باشد. بررسی ها نشان می دهد که استفاده از روش های مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی می تواند مقدار پاتولین را کاهش دهد. در همین راستا، میزان مایکوتوکسین پاتولین در نمونه های کنسانتره سیب و کاهش آن به وسیله ازن، زغال فعال و اثر توام آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت. برای مقایسه تاثیر جداگانه هر دو عامل از آزمون تجزیه واریانس یک طرفه ، برای مقایسه اثر توام از آزمون تجزیه واریانس دو طرفه  و مقایسه میانگین از آزمون توکی در سطح احتمال 5 درصد استفاده گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بین افزایش غلظت زغال فعال و همچنین مدت زمان ازن دهی رابطه مستقیم وجود دارد بیشترین میزان کاهش پاتولین در غلظت 2/0 گرم زغال فعال و 9 دقیقه ازن دهی به دست آمد، همچنین در بررسی اثر توام غلظت های زغال فعال و زمان های ازن دهی نتایج نشان داد بین دو متغیر اثر متقابل وجود دارد ((P= 0.006 و در زمان 8 دقیقه ازن دهی با غلظت 5/1 گرم زغال فعال بیشترین کاهش پاتولین مشاهده گردید. بررسی حاضر نشان داد با به کارگیری گاز ازن به همراه زغال فعال می توان در کارخانجات تولید آب میوه و کنسانتره میزان پاتولین را در حد قابل قبولی کاهش داد و با روش های مناسب کشاورزی (GAP) گامی موثر در سلامت جامعه و صادرات آب میوه و کنسانتره برداشت.کلیدواژه ها: مایکوتوکسین، پاتولین، ازن، زغال فعال، کنسانتره سیب

    کلیدواژگان: مایکوتوکسین، پاتولین، ازن، زغال فعال، کنسانتره سیب
  • مهسا فرهودپور، صدیف آزادمرد دمیرچی*، مهدی قره خانی، نارملا آصفی صفحات 201-211

    امروزه تمایل به مصرف روغن بزرک به عنوان منبع گیاهی غنی از اسیدهای چرب امگا-3 افزایش یافته است. اما مقدار اسیدهای چرب غیراشباع زیاد روغن بزرک، آن را شدیدا مستعد اکسیداسیون می کند. در این پژوهش، برای تولید پودر روغن بزرک با پایداری بیشتر، پودر برگ رزماری در 3 سطح (5، 10 و 15 % روغن (w/w)) و 3 نسبت مختلف از روغن بزرک و سلولز ریزبلور (50:50، 50:75 و 50:100) با هم مخلوط شدند. نتایج نشان دادند که با پودر کردن روغن و با افزودن برگ رزماری، سرعت افزایش عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و اسیدیته در طول نگهداری به طور معنی داری (05/0 > p) کاهش یافت. نگهداری در یخچال (ºC 4) نسبت به دمای محیط (ºC 25)، در افزایش پایداری اکسیداسیونی نمونه ها در طول نگهداری موثرتر بود. با افزایش غلظت سلولز ریزبلور و نیز برگ رزماری، پایداری اکسیداسیونی افزایش یافت. برگ رزماری همچنین موجب افزایش ترکیبات فنلی، کلروفیل ها و کاروتنوییدها در نمونه ها شد. مخلوط کردن روغن با سلولز ریزبلور باعث کاهش معنی دار (05/0 > p) سرعت تجزیه ترکیبات فنلی، کلروفیل و کاروتنویید شد. نتایج این پژوهش نشان داد که با مخلوط کردن روغن بزرک با سلولز ریزبلور و برگ رزماری، می توان محصولی پودری با پایداری اکسیداسیونی مناسب تهیه کرد.

    کلیدواژگان: پودر روغن، رزماری، روغن بزرک، سلولز میکروکریستالی
  • بابک غیاثی طرزی، صدف کفاشی پرویان، پرستو دامن افشان*، مهبد ایزدی صفحات 213-223

    از نظر تغذیه ای، چربی برای حفظ سلامتی و عملکرد طبیعی بدن انسان ضروری می باشد، اما با شناخت ارتباط بین رژیم غذایی و بیماری های قلبی - عروقی، تغییر عمده ای در الگوی غذایی مصرف کنندگان و تقاضای بیشتر برای مواد غذایی کم کالری صورت پذیرفته است. هدف از این تحقیق استفاده از امولسیفایرDATEM   (05/0 تا 5/0% وزن خمیر) و مالتودکسترین (3/0 تا 3/1% وزن خمیر) به عنوان جایگزین چربی در فرمولاسیون بیسکویت کم چرب بوده است و چربی به میزان 5/0 تا  5% وزن کل خمیر در فرمولاسیون کاهش یافت. ویژگی های فیزیکی (ابعاد، وزن)، ویژگی های بافت ، رنگ و پارامترهای حسی در مقایسه با نمونه شاهد بررسی گردید. جهت مقایسه فرمولاسیون های تحت بررسی از روش رویه پاسخ استفاده شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که با کاهش چربی از فرمولاسیون، تفاوت معنی داری در پارامترهای وزن، ابعاد، بافت و شدت رنگ بیسکویت ها از نظر آماری در مقایسه با نمونه شاهد حاصل نشد. همچنین آزمون ارزیابی حسی که نتایج آن توسط آزمون ناپارامتری فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد تفاوت بین رتبه های تیمارهای مورد بررسی معنی دار شد. با توجه به نتایج بهینه سازی، مقادیر بهینه کاهش میزان چربی 04/3 و میزان استفاده امولسیفایر 32/0 و مالتودکسترین 3/0 % وزن خمیر تعیین گردید.

    کلیدواژگان: بیسکویت کم چرب، مالتودکسترین، DATEM، بهینه سازی
  • غلام رضا بخشی خانیکی، بهزاد ناصحی*، محمدعلی ابراهیمی، ندا موحدی صابر، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 225-232

    جهت کاهش زیان های اقتصادی و خطرات جانی ناشی از عوامل بیماری زای میکروبی، استفاده از مواد طبیعی به عنوان ترکیبات ضدمیکروبی روشی موثر برای کنترل حضور باکتری های بیماری زا به نظر می رسد. در این پژوهش، ابتدا ترکیبات شیمیایی اسانس پیاز با دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی تعیین گردید. از روش های انتشار در آگار و چاهک آگار جهت بررسی قطر هاله عدم رشد، روش رقت سازی در چاهک (میکروبراث دایلوشن) جهت اندازگیری حداقل غلظت مهارکننده رشد و همچنین از روش پورپلیت برای حداقل غلظت کشندگی استفاده شد. در مجموع 20 ماده فرار شیمیایی (تقریبا 100 درصد ترکیبات اسانس پیاز) شناسایی شد. ترکیبات Trisulfide dipropyl، Disulfide dipropyl،n-Decane  و Furfuryl methyl sulfide به ترتیب با 67/20، 18/16، 51/13 و 23/10 درصد اجزای اصلی تشکیل دهنده اسانس پیاز بودند. نتایج آزمون چاهک آگار نشان داد که اسانس پیاز بیشترین و کم ترین تاثیر را به ترتیب بر باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس با قطر 15 میلی متر و باکتری گرم منفی سودوموناس ایروژینوزا با قطر 10 میلی متر داشت. نتایج آزمون حداقل غلظت مهارکنندگی از رشد اسانس پیاز برای استافیلوکوکوس اوریوس، لیستریا اینوکوا، اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی، سودوموناس ایروژینوزا و کاندیدا آلبیکنس به ترتیب 512، 512، 512، 512، 512 و 1024 میلی گرم بر میلی لیتر بود. به طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اثر ضدمیکروبی اسانس پیاز تا حدودی بسته به نوع میکروارگانیسم می تواند متفاوت باشد.

    کلیدواژگان: اسانس پیاز، حداقل غلظت مهارکنندگی، رقت سازی در چاهک، کروماتوگرافی گازی
  • رضا فرهمندفر*، جعفر محمدزاده میلانی، محمدرضا دباغ مظهری صفحات 233-241

    کیک به عنوان یک میان وعده پرطرفدار در بین افراد مختلف جامعه بخصوص کودکان و نوجوانان است. این محصول پرانرژی بایستی دارای بافت متخلخل، حفره های ریز با دیواره نازک باشد تا از بازار پسندی قابل قبولی برخوردار گردد. بنابراین انجام تحقیقات و سرمایه گذاری جهت رسیدن به کیفیت مطلوب و افزایش ماندگاری از طریق کاربرد افزودنی هایی نظیر آنزیم، امولسیفایر و غیره لازم به نظر می رسد. در همین راستا، جهت بهبود کیفیت کیک های فنجانی (که سریعتر از سایر کیک ها آماده می گردد)، اثر دو فاکتور گلوکز اکسیداز (0، 10، 50 و 100 پی پی ام) و امولسیفایر داتم (0، 5/0 و 1 درصد) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آن بیانگر افزایش محتوای رطوبتی نمونه های حاوی امولسیفایر داتم در مقابل کاهش افت وزنی ناشی از پخت و بهبود حجم و بافت کیک از نظر کاهش سفتی و افزایش پیوستگی و ارتجاعیت بود. از طرف دیگر، آنزیم گلوکز اکسیداز افزوده شده از شدت کاهش سفتی تیمارها بواسطه عملکرد امولسیفایر داتم کاست. این در حالی بود که افزودن آنزیم گلوکز اکسیداز به فرمولاسیون کیک سبب بهبود پارامترهای رنگ پوسته و ارزیابی حسی شد. بنابراین، آنزیم گلوکز اکسیداز و امولسیفایر داتم باعث بهبود ویژگی های حسی و کیفی کیک فنجانی گردید.

    کلیدواژگان: داتم، گلوکز اکسیداز، کیک، امولسیفایر
  • معصومه عباسی، عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی*، مجید عسگری سیاهویی، منصوره شمیلی، بابک مدنی صفحات 243-255

    استفاده از ترکیبات طبیعی مانند پوشش های خوراکی به عنوان یک روش سالم برای کنترل پوسیدگی پس از برداشت و نیز تاخیر در پیری میوه در نظر گرفته می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثرات پوشش های خوراکی روی کنترل پوسیدگی ناشی از پنی سیلیوم دیجیتاتوم و برخی ویژگی های کیفی لیموترش رقم مکزیکن لایم درطی انبارمانی انجام شد. لیموها با سوسپانسیون قارچ مایه زنی و با پوشش های خوراکی کربوکسی متیل سلولز (CMC)، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز (HPMC) و آلژینات سدیم (ALG) در چهار سطح غلظت صفر (شاهد)، 0/5، 1 و 1/5 درصد، غوطه ور شدند. سپس میوه های لیمو در دمای 1± 8 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 21 روز نگه داری شدند. نتایج نشان دادند که پوشش های خوراکی تاثیر معنی داری بر پوسیدگی میوه، کاهش وزن، درصد مواد جامد محلول، اسید قابل تیتر،  L*، a*، محتوای فنل و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل داشتند. پس از 21 روز انبارمانی در بین پوشش های خوراکی، تیمار کربوکسی متیل سلولز با غلظت 1/5% نسبت به شاهد، موجب کاهش 77% پوسیدگی ناشی از کپک سبز، کاهش80% افت وزن و 5% درصد مواد جامد محلول میوه و موجب افزایش 33% اسید قابل تیتر و 10% فعالیت آنتی اکسیدانی کل شدند. بنابراین کاربرد پوشش های خوراکی به ویژه کربوکسی متیل سلولز 1/5% می تواند علاوه بر کاهش پوسیدگی، موجب حفظ برخی خصوصیات کیفی لیموترش شود. لذا می توان به عنوان یک روش سالم جهت حفظ کیفیت محصول و کاهش ضایعات پس ازبرداشت به کار رود.

    کلیدواژگان: انبارمانی، پنی سیلیوم دیجیتاتوم، کربوکسی متیل سلولز، لیموترش، ویژه گی های کیفی
  • کبری جلوخانی نیارکی، ندا احمدی کمازانی* صفحات 257-274

    هدف از این مطالعه، ارزیابی ویژگی های فیزیکوشیمیایی (راندمان استخراج، توسعه رنگ، ترکیب اسیدهای چرب، اندیس یدی، اندیس صابونی، ترکیب استرول ها) و فعالیت مهار رادیکال آزادDPPH  روغن استخراج شده توسط پرس سرد از مغز های گردوی تیمار شده (برشته نمودن برای 0، 2/5، 5 و 7/5 دقیقه توسط مایکروویو با توان 600 وات) بود. نتایج نشان داد که در اثر پیش تیمار مغز گردوی ایرانی توسط مایکروویو، میزان راندمان استخراج روغن، توسعه رنگ، نسبت اسیدهای چرب چند غیراشباع به اشباع (PUFA/SFA) و میزان فیتواسترول افزایش می یابد. همچنین طی پیش تیمار توسط مایکروویو در اندیس صابونی(mg KOH/g oil 193/73-192/71)، اندیس یدی (gI2/100 g oil 151/81-150/12) و مقادیر SFA،MUFA وPUFA  نمونه های روغن مغز گردو اختلاف معنی داری مشاهده نگردید(p ≥ 0.05) . اسیدهای چرب غالب غیر اشباع در نمونه های روغن در کلیه تیمارها به ترتیب اسید لینولییک C18:2c (%56/49-%55/67) و اسید اولییک C18:1c (%21/56-%20/70) تعیین شد. درکلیه تیمارها، فیتواسترول های غالب β- سیتوسترول، -Δ-5 اوناسترول، کامپسترول، -Δ-7اوناسترول و -Δ-7استیگماسترول تعیین شد. بیشترین فعالیت مهار رادیکال DPPH به ترتیب در نمونه های روغن  MW-0(%90/62) و MW-2.5  (%73/96) مشاهده شد. علاوه بر این اندیس پراکسید، اندیس آنیزیدین و اندیس توتکس روغن گردو شاهد (MW-0) و روغن گردوی پیش تیمارشده (MW-2.5) در دمای آون با° C  160 در فواصل 0، 3، 6 و 9 ساعت تعیین شد. همچنین شاخص پایداری اکسیداتیو (OSI) با استفاده از آزمون رنسیمت در دمای° C  120 تعیین شد. نتایج نشان داد که پیش تیمار با مایکروویو یک استراتژی نوید بخش جهت ارتقاء راندمان استخراج روغن، محتوای فیتواسترول ها و نسبت PUFA/SFA در روغن حاصل از مغز گردوی ایرانی می باشد.

    کلیدواژگان: برشته کردن توسط مایکروویو، پرس سرد، پایداری اکسیداتیو، روغن مغز گردو، فیتواسترول
  • پیمان اسماعیل زاده، محمدرضا احسانی*، مریم میزانی، محمدهادی گیویان راد صفحات 275-288

    پنیر کوپه یکی از پنیرهای سنتی ایرانی است که در این تحقیق اثر زمان رسیدن بر روی ویژگی های فیزیکو شیمیایی آن در مدت 187 روز مورد بررسی قرارگرفت. در این مدت مقدار اندیس رسیدگی و pH  بصورت معنی داری افزایش پیدا کرد در حالیکه "نمک در ماده خشک" کاهش پیدا کرد(p<0.05) . حداکثر تانژآنت دلتا(TD)  مابین 35/0 تا 4/0 متغییر بود. منحنی گرماسنجی پویشی تفاضلی(DSC)  در مرحله سرمایش برای چربی استخراج شده از پنیرهای رسیده در روزهای 7 ،37، 67 و 127 دو پیک اگزوترم، برای پنیر روز 97 سه پیک اگزوترم و برای پنیر روز 187 دو پیک اگزوترم و یک پیک اندوترم را نشان داد. نتایج "تحلیل مولفه اساسی" (PCA) نشان داد که دو مولفه PC1 و PC2 پنیرها را به چهار گروه متفاوت تقسیم کردند و PC3 تنها یک گروه که شامل پنیر روز127 بود را شناسایی کرد که دارای همبستگی بالایی با "رطوبت در ماده خشک بدون چربی"، "نمک در ماده خشک" و "چریی در ماده خشک" بودند. نتایج تحلیل آزمون همبستگی نشان داد که ویژگی های شیمیایی فوق الذکر همبستگی معنی داری با TD داشتند(p<0.05) .  این ویژگی ها بیشترین تاثیر را بر روی خصوصیات فیزیکی پنیر داشتند و می توان با بهینه کردن آنها کیفیت مناسب را ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: پنیر سنتی کوپه، رسیدن، ویژگی های فیزیکی، DSC، رئولوژی
  • بهروز علیزاده بهبهانی*، محمد نوشاد، مصطفی رحمتی جنیدآباد صفحات 289-297

    این مطالعه به بررسی محتوای فنول کل، فلاونویید کل، پتانسیل آنتی اکسیدانی (بر پایه مهار رادیکال های آزاد DPPH و ABTS) و مکانیسم ضد باکتریایی (بر پایه دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی) عصاره اتانولی گیاه اوجی (Mentha aquatica) پرداخته است. عصاره حاوی سطوح قابل توجهی از ترکیبات فنولی زیست فعال (فنول کل: 32/0 ± 47/88 میلی گرم گالیک اسید در گرم عصاره؛ فلاونویید کل: 25/0 ± 15/39 میلی گرم کویرستین در گرم عصاره) با توانایی قابل قبول در مهار رادیکال های آزاد DPPH (57/0 ± 50/58 درصد) و ABTS (32/0 ± 44/51 درصد) بود. رشد باکتری های بیماری زا و عامل فاسد، به ویژه باکتری های گرم مثبت (استافیلوکوکوس اوریوس و باسیلوس سوبتیلیس) در مقایسه با جفت های گرم منفی (اشرشیا کلی و سالمونلا انتریتیدیس) به شدت توسط عصاره گیاه اوجی مهار شد. بطور کلی، باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و سالمونلا انتریتیدیس به ترتیب حساس ترین و مقاوم ترین سویه های میکروبی نسبت به عصاره اتانولی گیاه اوجی بودند. مطالعه حاضر نشان داد که عصاره اتانولی گیاه اوجی با خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی قابل توجه می تواند جهت توسعه نگهدارنده‏های طبیعی جدید برای اهداف غذایی و دارویی استفاده شود.

    کلیدواژگان: گیاه اوجی، نگهدارنده طبیعی، عصاره زیست فعال، اثر آنتی اکسیدانی، فعالیت ضدمیکروبی
  • مریم زارعلی، علیرضا صادقی*، سید مهدی جعفری، علیرضا صادقی ماهونک، مریم ابراهیمی صفحات 299-315

    اخیرا تمایل به استفاده از کشت های آغازگر دارای قابلیت پروبیوتیکی از بین باکتری های اسید لاکتیک جدا شده از بسترهای تخمیری غیر لبنی افزایش یافته است. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی مولکولی باکتری اسید لاکتیک غالب جدا شده از بذر شبدر جوانه زده تخمیر شده و همچنین ارزیابی ویژگی های پروبیوتیکی و ضد قارچی آن بود. این جدایه لاکتیکی بر اساس نتایج توالی یابی محصولات PCR، پدیوکوکوس پنتازاسیوس شناسایی شد. اثر ضد قارچی و ضد باکتریایی جدایه مذکور به شکل معنی داری (05/0P<) در برابر آسپرژیلوس نایجر و استافیلوکوکوس اوریوس نسبت به سایر عوامل قارچی و باکتریایی غذا زاد مورد مطالعه بیشتر بود. علاوه براین، جدایه پدیوکوکوس پنتازاسیوس از زنده مانی مناسبی (22/77 درصد) در شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش برخوردار بود. این باکتری فاقد فعالیت همولیزی بود و میزان خوداتصالی آن نیز معادل 51/35 درصد به دست آمد. همچنین میزان دگر اتصالی جدایه مذکور با اشرشیا کلی و سالمونلا اینتریکا به ترتیب 71/48 و 43/18 درصد تعیین گردید. علاوه بر این، باکتری مذکور نسبت به آنتی بیوتیک های پنیسیلین، سفالوتین، آمپیسیلین و سفازولین حساسیت نشان داد. بر این اساس، امکان استفاده از جدایه مذکور به عنوان یک کشت پروبیوتیک با قابلیت استفاده بالقوه به عنوان نگهدارنده زیستی در صنایع غذایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: شبدر جوانه زده، ضد قارچی، ضد میکروبی، پروبیوتیک
  • فاطمه میرحاج، هما بقایی*، احمد حیدریه، سپیده اشهد صفحات 317-327

    روغن یکی از مواد لازم برای آشپزی و پخت و پز در سراسر جهان است. با پیشرفت صنایع غذایی، هر روز روغن‏های بهتر و مفیدی برای مصرف کنندگان عرضه می‏شود که هر یک خواص خود را دارد. در این پژوهش، به منظور بررسی کیفیت روغن‏های سویا، سرخ کردنی و زیتون بوگیری شده موجود در بازار مصرف ایران، پارامترهای فیزیکوشیمیایی از قبیل اندیس پراکسید، اسیدیته، اندیس یدی، اندیس صابونی، همچنین پروفایل اسیدهای چرب و پایداری اکسایشی آن‏ها تعیین شد و سپس با یکدیگر مقایسه گردید. کلیه پارامترهای فیزیکوشیمیایی مورد بررسی در این پژوهش، به جز اندیس پراکسید در روغن زیتون با استاندارد مطابقت داشت. اندیس پراکسید در روغن زیتون (meqo2/Kg 61/9) حاکی از نامناسب بودن روغن زیتون جهت سرخ کردن بود. اندیس پراکسید در روغن سویا و در روغن سرخ کردنی meqo2/Kg 97/0 گزارش شد. پروفایل اسیدهای چرب نشان داد که اسید چرب غالب در روغن زیتون، اسید اولییک بوده، در حالی که در روغن سرخ کردنی به طور قابل توجهی اسیدهای پالمیتیک، اولییک و لینولییک وجود دارند. همچنین اسید لینولییک در روغن سویا به عنوان اسید چرب غالب تعیین شد. پایداری اکسایشی نمونه‏های روغن بر حسب روش رنسیمت در روغن‏های سرخ کردنی و سویا بالاتر از روغن زیتون بود (05/0˂P).

    کلیدواژگان: اسید چرب، روغن، زیتون، سرخ کردنی، سویا
  • فاطمه ذبیحی، حجت کاراژیان* صفحات 329-340

    دسرهای شیری محصولاتی بر پایه شیر هستند که نقش مهمی در حفظ رژیم غذایی انسان به دلیل مواد مغذی موجود در آن دارند. هدف از این پژوهش بررسی اثر افزودن آرد ارزن بر ویژگی های مختلف دسرهای شیری با هدف بهبود ارزش تغذیه ای و ویژگیهای کیفی آنها است. دسرها با استفاده از مقادیر مختلف آرد ارزن (0، 10، 20، 40 و 50 درصد) تولید شده و سپس ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی  آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که دسرهای دارای آرد ارزن، رطوبت و قند کمتر ولی خاکستر و چربی بیشتری داشتند. اسیدیته و pH  نمونه های دسر شیری تحت تاثیر زمان نگهداری و میزان آرد ارزن قرار گرفت. با گذشت زمان و افزایش میزان آرد ارزن، اسیدیته افزایش و pH محصول کاهش یافت که علت آن، وجود خاصیت پری بیوتیکی آرد ارزن می باشد که شرایط را برای رشد و نمو بهتر باکتری های اسیدلاکتیک فراهم می آورد و در نتیجه، طی نگهداری pH کاهش و اسیدیته افزایش می یابد. آرد ارزن بدلیل جذب آب باعث کاهش پراکنش نور شد و در نتیجه درجه روشنایی(L*) را کاهش داد، ولی شاخص های a* و b* در نمونه های مختلف بصورت معنی داری افزایش یافت. نتایج آزمون های بافت نشان داد که با افزایش غلظت آرد ارزن، ویژگی های بافتی (سختی، چسبندگی و ارتجاعیت) دسر شیری بهبود می یابد. ارزیابی ویژگیهای حسی نمونه ها حاکی از آن بود که دسرهای دارای مقادیر پایین و متوسط آرد ارزن از بالاترین میزان پذیرش حسی نزد ارزیابان برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: آرد ارزن، دسر لبنی، خصوصیات بافتی، ویژگیهای حسی
  • پروانه کرمی، محسن زندی*، علی گنجلو صفحات 341-354

    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی سینتیک استخراج اسانس طی تقطیر مقاومتی با سه مدل مختلف (روش های رگرسیون غیر خطی (ریاضی)، شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و منطق فازی) برای مقایسه دقت این مدل ها بود. بر اساس نتایج به دست آمده شبکه عصبی مصنوعی بهترین روش در بین همه مدل های اجرا شده برای پیش بینی عملکرد استخراج بود. چهار مدل ریاضی (مدل های مرتبه اول، مرتبه دوم، جذب و سیگمویید) بر داده های تجربی عملکرد استخراج برازش گردید. نتایج نشان داد که مدل مرتبه اول می تواند عملکرد استخراج اسانس را با ضریب همبستگی (R2) برابر 988/0 و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) برابر 00014/0 به طور رضایت بخشی توصیف کند. شبکه عصبی با یک و دو لایه پنهان و 4 تا 30 نورون به طور تصادفی انتخاب شد و قدرت شبکه برای پیش بینی عملکرد استخراج برآورد شد. شبکه عصبی با ساختار پس انتشار پیش خور، الگوریتم آموزش لونبرگ-مارکوآرت و پیکربندی 3-11-11-1 دارای حداکثر R2 (999/0) و حداقل RMSE (0004/0) هستند. ابزار منطق فازی در متلب با مدل ممدانی در قالب قوانین اگر-آنگاه همراه با تابع عضویت مثلثی برای پیش بینی عملکرد استخراج استفاده گردید. علی رغم این واقعیت که منطق فازی نرخ برازش کمتری (997/0= R2) نسبت به  ANNرا تضمین می کند، این یک تکنیک قدرتمند برای برازش داده های تجربی عملکرد استخراج بود.

    کلیدواژگان: بومادران، مدل ریاضی، شبکه عصبی مصنوعی، منطق فازی
  • شهره تاتاری، فخری شهیدی، محمدجواد وریدی*، محبت محبی صفحات 355-367

    در سال های اخیر، تقاضا برای مصرف فراورده های سالم و مفید گسترش یافته است. با توجه به نقش ویژه غلات صبحانه ای در رژیم غذایی امروزی، استفاده از مواد مغذی در فرمولاسیون آن ها به عنوان راهی جهت تولید فراورده های غذایی فراسودمند در نظر گرفته می شود. بنابراین در این پژوهش، تاثیر فرمولاسیون خوراک ورودی (نسبت آرد کامل سنجد به آرد کامل جو دوسر (10 به 90، 25 به 75 و 40 به 60%)، رطوبت خوراک (14، 18 و 22%) و سرعت چرخش مارپیچ (120، 150 و rpm 180) بر برخی ویژگی های غلات صبحانه ای مورد بررسی قرار گرفت. بدین ترتیب که از روش مرکب مرکزی چرخش پذیر برای مطالعه شاخص جذب آب، فعالیت آب و ضریب انبساط استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، افزایش نسبت آرد کامل سنجد از 10 به 40% در شرایط ثابت سایر متغیرها (رطوبت 18% و سرعت مارپیچ rpm 150) باعث کاهش شاخص جذب آب (از 64/5 به 16/5) و ضریب انبساط (از 72/1 به 48/1) نمونه ها شد. در حالی که افزایش رطوبت خوراک از 14 به 18درصد، افزایش شاخص جذب آب (از 01/5 به 16/5) و فعالیت آب (از 33/0 به 63/0) را در سطح جایگزینی 25 درصد و سرعت مارپیچ rpm 150 به دنبال داشت. نتایج افزایش سرعت چرخش مارپیچ در رطوبت های 14 و 22 درصد به ترتیب باعث کاهش و افزایش شاخص جذب آب گردید. علاوه بر این، ارتباط بین ضریب انبساط و ریز ساختار نمونه ها توسط روش میکروسکوپ الکترونی روبشی اثبات شد. مطابق نتایج بهینه یابی به منظور تولید فراورده حجیم با ویژگی مطلوب میزان شاخص جذب آب  26/6 درصد،  فعالیت آب 64/0 ، ضریب انبساط 85/1 ، شرایط فرایند شامل نسبت آرد کامل سنجد به آرد کامل جو دوسر10:90، سرعت چرخش مارپیچ180 دور بر دقیقه و میزان رطوبت خوراک ورودی  22درصد تعیین گردید.

    کلیدواژگان: غذای فراسودمند، سنجد، غلات صبحانه ای، اکستروژن، ریزساختار
  • شادی چنگ، عبدالرضا محمدی نافچی*، هما بقایی صفحات 369-380

    هدف از انجام این تحقیق تهیه فیلم فعال بر پایه پلی اتیلن حاوی تیمول و لینالول  (2، 5/1، 1 ،0%) و استفاده از آن به عنوان پوشش در پنیر موزارلا بود. بدین منظور خواص مکانیکی و ممانعت کنندگی فیلم های پلی اتیلنی حاوی تیمول و لینالول مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استفاده از تیمول و لینالول تاثیر معنی داری بر کاهش نفوذپذیری اکسیژن فیلم پلی اتیلنی نداشت (05/0 p>). نفوذپذیری به بخارآب به طور معنی داری(p<0.05) به وسیله افزودن لینالول و تیمول (2، 5/1 درصد) کاهش پیدا کرد. استحکام کششی و کشیدگی تا نقطه شکست در فیلم های پلی اتیلنی حاوی تیمول و لینالول در مقایسه با نمونه شاهد به طور معنی داری کمتر بود(05/0 p<). نتایج نشان داد که پنیرهای موزارلا بسته بندی شده با فیلم های پلی اتیلن حاوی تیمول و لینالول بیشترین pH و کمترین اسیدیته را نسبت به نمونه کنترل داشت. نتایج تجزیه و تحلیل حسی نشان داد که پنیر پوشش داده شده با پلی اتیلن متشکل از لینالول (5/1 درصد) و تیمول(2 درصد) در مقایسه با سایر نمونه ها بیشتر مورد توجه ارزیاب ها قرار گرفت. براساس نتایج، از آنجایی که  فیلم های پلی اتیلنی حاوی تیمول و لینالول موجب بهبود خواص شیمیایی و حسی پنیر موزارلا شد. بنابراین فیلم های تیمار شده با تیمول و لینالول می توانند به عنوان بسته بندی فعال عمل کنند.

    کلیدواژگان: افزودنی طبیعی، خواص حسی، خواص مکانیکی، فیلم سنتزی، نفوذپذیری به بخار آب
  • مریم نوروزی، اشرف گوهری اردبیلی*، امیر دارایی گرمه خانی صفحات 381-391

    هدف از این مطالعه، تولید امولسیون های دوگانه پایدار شده توسط هیدروکسی پروپیل متیل سلولز و مقایسه ویژگی های فیزیکوشیمیایی آن با امولسیون های دوگانه پایدار شده توسط امولسیفایر تویین 80 بود. امولسیون های دوگانه با استفاده از روش دو مرحله ای تولید شدند. ابتدا یک امولسیون اولیه آب در روغن با افزودن 20 درصد از فاز آبی داخلی حاوی کلرید سدیم به فاز روغنی حاوی 95 درصد روغن آفتابگردان و 5 درصد پلی گلیسرول پلی رسینولیات و مخلوط کردن توسط همزن مغناطیسی تهیه شد. در دومین مرحله امولسیون سازی، 40 درصد از امولسیون اولیه آب در روغن تولید شده در مرحله اول به 60 درصد از فاز آبی خارجی حاوی امولسیفایر هیدروکسی پروپیل متیل سلولز در سه سطح 2، 3 و 4 درصد، 1 درصد هیدروکسی پروپیل متیل سلولز و 1 درصد تویین 80 و 2 درصد تویین 80 به عنوان نمونه شاهد اضافه و توسط همزن مغناطیسی پراکنده شد. هر دو امولسیون تولید شده، با استفاده از هموژنایزر سرعت بالا به مدت 10 دقیقه با سرعت 15000 دور در دقیقه هموژن شدند. امولسیون های دوگانه تولید شده، از نظر اندازه و توزیع اندازه ذرات، پایداری، ویسکوزیته، رنگ و مورفولوژی بهینه یابی شدند. نتایج نشان دادند که کم ترین اندازه ذرات مربوط به امولسیون دوگانه تولید شده توسط تویین 80 بود که اندازه و توزیع ذرات آن به ترتیب 33/385 نانومتر و 31/0 بود. این پارامترها برای امولسیون های پایدار شده توسط 4 درصد هیدروکسی پروپیل متیل سلولز به ترتیب 97/453 نانومتر و 33/0 بود.

    کلیدواژگان: امولسیون دوگانه، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز، اندازه ذرات، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، پایداری
|
  • Mitra Soofi, Ainaz Alizadeh*, Hamed Hamishehkar, Hadi Almasi, Leila Roufegarinejad Pages 1-14

    The lemon juicing waste encompasses valuable bio-components that stimulated the development of novel and biodegradable films. This study aimed to investigate the feasibility of producing biodegradable films from lemon waste powder (LWP) (1, 3, and 5%) and subsequently evaluate the effect of ultrasonic and citric acid solution on mechanical and physical properties (thickness, solubility, water vapor permeability (WVP), color changes, and transparency) of LWP-based film samples. According to the results, elevating the LWP concentration from 1 to 5% had led to an increase in the tensile strength, thickness and color changes remarkably and decreases the solubility, water vapor permeability, and transparency of the film samples. However, utilizing 5% LWP had resulted in a reduction of elongation at the break value of the film samples compared to the prepared films from 3% LWP. The results also revealed a significant effect of utilizing ultrasonic and citric acid in improving the mechanical and physical properties of the film samples. Therefore, utilizing ultrasound and citric acid in the production of biodegradable LWP-based films could improve the functional characteristics of films. In conclusion, the sample prepared from 3% LWP and treated by ultrasound and prepared with 1% citric acid was selected as an optimum film sample with a desirable physical, mechanical and barrier properties.

    Keywords: Fruit waste, Lemon, Packaging film, Ultrasound
  • Rasoul Ghorbani, Mohsen Esmaiili* Pages 15-26

    In this study, the effect of ultrasound pretreatment, air velocity and temperature on cornelian cherry shrinkage during hot air drying process were investigated. Ultrasound pretreatment at two time levels (10 and 30 minutes) was applied and then the samples were dried at 40, 50 and 60°C and 1, 1.5 and 2 m/s air velocity. Afterwards, shrinkage data were fitted to three experimental models. The results showed that with decreasing moisture content during drying, the thickness of the samples reduced from 0.0138 to 0.0078 m. The application of ultrasound pretreatment led to a significant (P<0.05) decrease in thickness. Moreover, one of the models was selected as the best suitable model in predicting thickness changes of cornelian cherry (R2=0.99) under the experimental conditions. Through multiple regression analysis, the relations between the coefficients of the models with the variables used were obtained.

    Keywords: Drying, Cornelian cherry, Ultrasound, Shrinkage, Modeling
  • Farzad Ebrahimi, Nader Habibi, Mohammadyar Hosseini* Pages 27-40

    Yogurt is a fermented dairy product that is popular all over the world. Using probiotic bacteria, a product called probiotic yogurt has been produced, which is known as a healthy and special (beneficial) food. For better survival and growth and activity of probiotic bacteria on the one hand and to improve the technological properties of probiotic yogurt on the other hand, prebiotic compounds are added to its formulation. Lactobacillus bifidobacterium bifidium was used to prepare probiotic yogurt as well as inulin 0.5 and 1% as a prebiotic. The produced samples were evaluated from the point of view of the mentioned tests and compared with the control sample (probiotic yogurt without prebiotic compounds). In inulin treatments of 0.5 and 1%, the results of pH, acidity, synersis, acetaldehyde and probiotic bacterial count were significantly different. Taste, texture, color, odor, organoleptic and general acceptance were evaluated by 10 trained refree. The results showed that yogurt samples containing inulin had the best sensory properties. According to the results of this study, the yogurt sample contained inulin, the lowest percentage of synersis and the highest number of live probiotic bacteria at the end of storage.In terms of probiotic bacterial count, the inulin content sample was better than the control sample. Also, the sample containing inulin had the lowest pH and the control sample had the highest acidity at the end of storage. The results indicate the effective and positive role of prebiotic compounds in the formulation of probiotic yogurt. The present study showed that prebiotic materials can be used to improve the quality properties and increase the survival of probiotic bacteria in yogurt.

    Keywords: Inulin, probiotic yogurt, bifidobacterium
  • Neda Zamani, Abbas Akhavan Sepahi*, Mohammad Reza Fazeli, Farid Shariatmadari Pages 41-53

    Lactobacilli are the most well-known strains with probiotic properties that have a great effect on promoting gastrointestinal health. The purpose of this study was to isolate and evaluate the probiotic properties of local Lactobacillus in dairy products in Fars province. Gram-positive and catalase-negative bacilli were isolated and analyzed from dairy samples by chemical methods. To evaluate the probiotic properties of the isolates, their growth rate was measured at different acidic and alkaline pHs, different concentrations of bile salt and NaCl salt. The antimicrobial activity of the isolates on pathogenic bacteria was investigated by agar well diffusion method and also susceptibility testing to common antibiotics was performed by disk diffusion method. Optimal strains were identified molecularly by 16 S rRNA gene sequencing. Out of 36 gram-positive and catalase-negative strains, 10 strains were biochemically similar to Lactobacilli that 5 strains being able to grow at pH 3 to 9 and different concentrations of bile salt and NaCl salt. These bacteria had antimicrobial activity against common pathogens and were resistant to the antibiotics Clindamycin, Ampicillin, Erythromycin, and Tetracycline. Strains M3 and Y4 had better probiotic properties. Molecular evaluation showed that these two strains are 100% and 99.98% similar to Lactobacillus brevis and Lactobacillus casei strains, respectively. As a result, it was found that these two strains of Lactobacillus with approved probiotic properties are available in traditional dairy products in Fars province, which can be used in the dairy food industry to improve the quality of livestock and poultry feed.

    Keywords: Probiotic, Lactobacillus, Isolation, 16S rRNA
  • Faezeh Shirkhan, Saeed Mirdamadi*, Mahta Mahta Mirzaei, Behrouz Akbari-Adergani, Nikoo Nasoohi Pages 55-67

    Nowadays, Polysaccharides are used to improve the nutritional and physicochemical properties of dairy products. The identification of natural compounds such as polysaccharides with antidiabetic and antioxidant properties has become important due to the relationship between diabetes and oxidative stress. Therefore, the present study aimed to evaluate the influence of pectin on the antidiabetic and antioxidant activity of milk fermented by lactic acid bacteria (LAB) isolated from traditional Iranian dairy products. Pectin (1%) was added to the samples following milk fermentation by Lactobacillus helveticus and Lactobacillus para-casei strains, and antidiabetic activity was assessed by considering the inhibitory effects on α-amylase and α-glucosidase. The antioxidant activity was determined by evaluating inhibition of 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), 2,2-azino-bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) and hydroxyl radicals. Samples included pectin solution (0.5-3.5 mg/ml and 0.5-10 mg/ml for evaluation of anti-diabetic and antioxidant activity, respectively), whey of fermented and non-fermented milk with (1%) and without pectin. The results indicated the role of  pectin on  inhibition of  α-glucosidase enzyme activity (IC50=2.38 mg/ml), as well as scavenging the DPPH (44.57%), ABTS (28.7%), and Hydroxyl (38.85%) radicals (P<0.05) a concentration of 10 mg/ml. Pectin added to the whey of non-fermented milk sample boosted antioxidant properties and the maximum rate of free radical scavenging activity (35%) was obtained for DPPH radicals. Furthermore, adding pectin to the whey of milk fermented with Lactobacillus helveticus strain improved the activity of the product on inhibition of α-glucosidase enzyme (29%), scavenging of DPPH (41.26 %), ABTS (2.5%), and hydroxyl radicals (7.64%) (P<0.05). The results indicated the potential of pectin to be used in the formulation of beneficial food products due to its ability to improve the antioxidant and anti-diabetic properties of fermented milk products.

    Keywords: Type 2 diabetes, Pectin, Lactic Acid Bacteria, Polysaccharide, Antioxidant activity, Functional product
  • SHADI Basiri*, Farzad Gheybi Pages 69-80

    In this study, using thyme medicinal plant without using heat by osmotic method, sugar solution with maximum active ingredients was produced. Effects of temperature (25, 35 and 45 degrees Celsius), sucrose osmotic solution concentration (40, 50 and 60%) and sampling time (15, 30, 60, 90, 120, 180, 240 and 360 minutes) on the amount The removal of active ingredients from the plant and the change in pH values and electrical conductivity (EC) were evaluated. Then the effect of blanching with hot water in (30, 60, 120 and 180 seconds) and ultrasound (0, 15 and 30 minutes) on the osmotic processing were investigated separately. The highest EC was in the solution with 40% sucrose concentration and 45°C and the lowest was in osmotic solution with 60% concentration and 45°C. Blanching before osmosis resulted in increased pH and EC. Blanching for 30 seconds caused the greatest increase in EC. Treatment with 30 minutes ultrasound increased the pH and EC in samples compared to 15 minutes of ultrasound. The chromatographic results of the control samples and the sample containing thyme extract in sucrose solution showed the release of polar and non-polar active compounds in the osmotic solution. The release of different compounds showed a difference in their release rate during the osmosis process. Finally the results showed that the extraction of active ingredients of medicinal plants was possible by osmosis process, so that the pH and EC changed over time. The product of this research can be used in the production of beverage syrups and food. In this method, the damages of other methods of extraction of effective substances such as solvent extraction, use of heat in extraction and drying of medicinal plants such as distillation and essential oil extraction methods are minimized.

    Keywords: Thyme, Extraction, Effective Compounds, Blanching, Electrical Conductivity
  • Khadijeh Shirani, Shilla Safaeian*, Rezvan Mousavi Nadushan, Nahid Rahimifard Pages 81-91

    In recent decades, the demand for the use of functional compounds in food and pharmaceutical products has increased. The aim of this study was to compare the phytochemical compounds and antioxidant, anti-Alzheimer's and antimicrobial properties of Padina distromatic and Sargassum angustifulium algae extracted by ultrasound. The results showed that butanoic acid was the most important substance in Padina and Sargasum extracts. Total content of polyphenols, flavonoids and IC50 index of Padina extract and sargasum 43.45 and 46.63 mg GAE/g, flavonoid content 24.59 and 55.40 mg QE/g and IC50 index 10.38 and 30.77 g/ml respectively. The inhibitory activity of acetylcholinesterase (AChE) of Padina and Sargassum algae extracts was 42.5% and 25.16%, respectively. Nitric oxide (NO) inhibitory results showed that nitric oxide inhibitory activity increased with increasing the concentration of both Padina and Sargassum algae extracts (from 50 to 400 mg / ml). However, Padina algae extract had the strongest NO inhibitory activity at all concentrations. Padina extract had more antimicrobial properties compared to the algae extract of sargassum. The minimum inhibitory concentration (MIC) of Padina extract at 12.5 mg/ml was obtained on Staphylococcus aureus. Padina extract at 50 mg/ml had a bactericidal effect on Staphylococcus aureus. Finally, Sargassum extract should be used as natural antioxidant and Padina extract as natural anti-Alzheimer's and antimicrobial components.

    Keywords: Antioxidant, Brown marine algae, Functional component, Ultrasound, Anti-microbial properties
  • Maryam Alaee, Hojjat Karazhiyan* Pages 93-104

    Hydrocolloid stabilizers have the potential to produce high viscosity products at low concentrations. Due to their unique functionalities these products are widely used in food process industry. In current research the effects of different concentrations of Glucomannan Konjac (different levels of 0.2, 0.4, 0.6%) were evaluated on physical properties including pH, acidity, fat, total solids and melting resistance, sensorial characteristics and rheological properties of ice cream including flow behaviour and fitting with famous rheological models. The results revealed that viscosity, total solids and melting properties had direct relation with konjac substitution level. All substitution levels lead in significant increase in viscosity. The lowest resistance to melting and the highest total solid contents was related to the highest konjac concentration. Consistency coefficient increased and flow index behaviour decreased, With increasing konjac level up to 0.6%. Power law and Herschel-Bulkley models were successfully fitted with the rheological parameters. Yield stress significantly increased with increasing level of stabilizer. These improvement in rheological behaviour is attributed to the presence of high molecular weight components that have the potential to maintain water. Control sample gained the lowest score in sensorial evaluations.

    Keywords: Konjac Hydrocolloid, Ice cream, Consistency coefficient, Flow index behaviour
  • Zahra Pishgahi, Rezvan Mousavi Nadushan*, Peyman Mahasti Shotorbani, Behafarid Ghalandari Pages 105-118

    Seafood contains compounds such as omega-3 fatty acids, fat-soluble vitamins, digestible proteins and micronutrients such as fluorine, calcium, iodine, copper, iron and zinc. Therefore, it is important to provide methods to increase the shelf life and also remove heavy metals from fish meat. In this study, using the biopolymers of chitosan (CS) and beta-cyclodextrin (β-CD), the oxidative stability of minced of commerson Scomberomorus fish during 12 days of refrigeration with chemical evaluations (acidity (pH), peroxide number (PV), and Thiobarbituric acid (TBA), water holding capacity (WHC)) and microbial (total microbial load count (TVC)) were studied. The ability of these two compounds to reduce the concentration of heavy metals during refrigeration was also investigated. According to the results, the use of CS and β-CD had a significant effect on the values ​​of all indicators compared to the control treatment (P <0.05). Therefore, it can be said that the use of CS and β-CD is effective in reducing the oxidation and growth of minced meat bacteria during storage in the refrigerator. The lowest pH value was observed in T8 and T11 treatments, the lowest PV value was observed in T8, T10 and T11 treatments, the lowest TBA value was observed in T7 treatment, the highest WHC value was observed in T8 treatment and the lowest TVC value was observed in T8 and T11 treatments. The use of CS and β-CD solutions also reduced the concentration of heavy metals in the minced meat of commerson Scomberomorus, so that T8 treatment showed the best performance in reducing cadmium, lead and mercury and against nickel removal, different treatments had almost the same performance.

    Keywords: Scomberomorus commerson, Chitosan, Beta-cyclodextrin, Minced meat of fish
  • Forough Shavakhi*, Naser Bouzari, Fojan Badii, Zahra Rafiee Darsangi Pages 119-132

    In this study, 23 local genotypes of sour cherry from collection in Meshkin Dasht-Karaj in terms of physical and chemical characteristics including weight, flesh to core ratio, firmness, total soluble solids, dry matter content, titratable acidity, pH, flavour index, respiration rate, color indices of fruits and juices (L*, b*, a*, Hue and Chroma) and their correlations were examined. The results showed that all genotypes had significant differences (p ≤ 0.05) in terms of the studied characteristics. Based on the correlations in the color indices, a* index alone can be used to evaluate the red color differences of various genotypes. According to the results, genotypes of KB-100, KB-450, and KB-213 with suitable characteristics such as weight (>2.8 g), flesh to core ratio (>8.5), flavour index (>9.5) and acidity (<1.75%) are more suitable for fresh consumption and genotypes of KB-232 and KB-247 with suitable weight (>3.7 g), dry matter content (>15%) and respiration rate (<9000 mg CO2/kg.hr) are more applicable for processing. Also, genotypes with high acidity (>3%) such as KB-157, KB-121, KB-234, and KB-152 are more suitable for pickling and fruit roll-up processing. Genotypes with high dry matter content (>21%) and intense redness (a*<9 for skin and a*<16 for fruit juice) such as KB-136 and KB-449 are more suitable for the production of powder, dried sour cherries, syrup and nectar. Late harvested genotypes with firmness (>6N) such as KB-343 and KB-353 are also recommended for compote and jam processing, respectively.

    Keywords: Color, Physicochemical, Respiration, Sourcherry, Tartcherry, Texture
  • Jamal Sohrabi-Nia, Fardin Tamjidi*, Nasser Ghaderi Pages 133-143

    Grape fruit contains some nutrients and high amounts of biologically active phenolic substances, but fungal decay and quality loss are important factors limiting its shelf-life for fresh-consuming and export. Rasheh vine (Vitis vinifera cv. Rasheh) is mainly grown in rainfed vineyards in the western half of Iran, and its berries are rich in anthocyanins, flavonoids and soluble solids. In this study, the effect of natural coatings of nano-chitosan and acetic acid on the post-harvest quality characteristics of Rasheh grape fruit was investigated. Nano-chitosan suspension with a particle size distribution of 5-30 nm was prepared in acetic acid solution by the conventional ionic gelation method. Grape fruits were coated by immersion in the nano-chitosan suspension (0.2%), acetic acid solution (0.5%) or distilled water (control) for 1 min and their microbial, physicochemical and sensory properties were measured during 8 weeks storage at 4 °C and 90% relative humidity. In general, the fruits coated with nano-chitosan or acetic acid had lower aerobic mesophilic bacteria count, mold and yeast count and decay percentage, and higher firmness, soluble solids, titratable acidity and vitamin C, as well as, better sensory properties, compared to the control. The nano-chitosan was more effective than acetic acid in improving the post-harvest quality and shelf life of grape fruit. No significant difference was observed in the weight loss percentage and pH values of the samples. Therefore, the nano-chitosan suspension prepared in acetic acid solution, as a natural and customer-friendly coating, is suitable for improving the shelf-life and post-harvest quality of grape fruit, but some of its beneficial effects are due to acetic acid.

    Keywords: Rasheh Grape, Chitosan Nanoparticles, Acetic Acid, Microbial Decay, Post-Harvest Quality
  • Reza Safari*, Zeynab Raftani Amiri, Soheyl Reyhani Poul, Hadi Ghaffari Pages 145-159

    Due to the concerns about the use of artificial colors in various foods, it is necessary to pay attention to sources with natural colors. One of these sources is the algae Spirulina, which contains the blue pigment phycocyanin. The aim of the present study in the first stage was to extract this pigment from the algae by enzymatic method and its nanoencapsulation. In the second stage, the physicochemical properties of nanoparticles were investigated. Finally, phycocyanin in both free and nano forms was added to the ice cream formulation and the qualitative and sensory properties of the product were evaluated in comparison with the control. The results showed that the produced nanoparticles have an average size of 397.1 nm. The encapsulation efficiency of the process was recorded 73.41%. According to the images recorded using scanning electron microscopy, the nanoparticle with different dimensions are scattered in the microscopic spread so that the particles are visible in different sizes. The release results of nanoparticles in vitro showed that at pH=1.2, the release percentage of phycocyanin is low (the first 2 hours). So that it fluctuates in the range of 7 to 13%. But after this stage (pH=7.4), the release rate increased significantly and from 35 to 71% at 3 and 4 hours, respectively. The use of pure phycocyanin in ice cream formulation improved the hardness, melting percentage, texture, hardness, crystalline intensity and coldness. But these indices were reported at a more favorable level in the treatment formulated with nanoencapsulated phycocyanin. The color index in ice cream formulated with pure phycocyanin was more desirable and more acceptable compared to the treatment with nanoencapsulated phycocyanin. Due to the properties of phycocyanin, especially the nanoencapsulated form, it can be used as a biological dye and improver the quality and sensory properties in various ice creams.

    Keywords: Spirulina, Phycocyanin, Nanoencapsulation, ice cream, quality, sensory properties
  • Parisa Abdolsattari, Mahmoud Rezazadeh Bari*, Sajad Pirsa Pages 161-174

    Due to the fact that the use of biodegradable films helps to protect the environment, in this study, the physical, mechanical, antioxidant and thermal properties of polylactic acid films containing polypyrrole, ‌ polyaniline and copper oxide were investigated. The results showed that due to the addition of oxidant nanoparticles, the thickness of the films increased and their water vapor permeability decreased significantly. The solubility of the films also decreased significantly with increasing the amount of copper oxide nanoparticles. The resulting films showed less flexibility due to the addition of polyaniline and polypyrrole, while their resistance to failure showed a relative increase. Antioxidant activity of polylactic acid films containing polypyrrole / CuO and polyaniline / CuO showed a significant increase compared to pure polylactic acid (p<0.05). Pure polylactic acid film did not show any electrical conductivity, If the addition of polypyrrole and polyaniline increased the electrical conductivity of the films, the copper oxide nanoparticles also had no significant effect on the electrical conductivity. These films can be used as biosensors in food packaging due to their conductivity and suitable thermal, mechanical and water vapor permeability properties.

    Keywords: Biodegradable film, Conductive film, Nanocomposite, Copper oxide, Polypyrrole, Polyaniline
  • Narges Nadian, Mohammadhossein Azizi, Hossein Abbastabar Ahangar*, Azam Arabi Pages 175-187

    Starch is one of the important plant storage carbohydrates that has many applications as a raw material in different industries especially the food industry. In this study physicochemical properties of starches extracted from quinoa TTKK and wheat, Pishgam were investigated. Percentage of amylose, X-ray diffraction, swelling power, solubility, water, and oil absorptions, and thermal, pasting, and textural properties were measured. SEM images illustrated that wheat starch granules size were about 8-10 μm and quinoa starch granules size were about 2-5 μm. Results showed that the percentage of quinoa starch amylose (9.19 ± 0.83) was lower than wheat starch (19.57 ± 0.66) but crystallinity percentage was higher in quinoa starch(p<0.05). As well as water absorption. Regarding thermal properties, all the parameters were higher than wheat starch. Measurement of starch pasting properties demonstrated that quinoa starch had higher pasting temperature and lower peak, final, break down, and set back viscosity(p<0.05). Studies on textural properties showed that hardness, gumminess, and springiness were significantly lower in quinoa starch compared to wheat starch. Therefore, unique starch properties of quinoa make it possible to use it in various bakery products which a lot of mechanical forces are applied to produce. as well as frozen products.

    Keywords: Functional properties, Quinoa starch, Wheat Starch
  • Elshan Bashiri, Sara Matini*, Shahram Aramideh Pages 189-200

    Patulin a major human health problem, especially in the juice. The global standard of patulin in fruit juices is about 50 ppb. Studies show that using different physical, chemical and biological methods can reduce the amount of patulin. Therefore, the amount of mycotoxin patulin in apple concentrate samples and their reduction by ozone, activated charcoal and their combined effects were evaluated. One-way ANOVA and two-way ANOVA were used to analyses effects of the two factors separately and combination form and for compration of means Tukey test at the 5% level of significance were used too. According to the results of this study on the reduction of patulin concentration by two variables of activated charcoal concentration and ozonation time showed that there is a direct relationship between increase the activated charcoal concentration and also ozonation time. The highest decrease in patulin concentration was obtained in 0.2 g of activated charcoal and 9 minutes ozonation. The results also showed that there was an interaction between the two variables (P = 0.006 and the highest decrease in patulin was observed at 8 minutes of ozonation and 1.5 g of activated charcoal. patulin in the juice and concentrate factories and can be an effective step in health by GAP (Green Agricultural Practice) and exports of fruit juice and concentrates.Keywords: Mycotoxin, Patulin, Ozone, Activated charcoal, Apple concentrate

    Keywords: Mycotoxin, Patulin, Ozone, Activated charcoal, Apple concentrate
  • Mahsa Farhoudpour, Sodeif Azadmard, Damirchi*, M Gharekhani, Narmela Asefi Pages 201-211

    Today, the tendency to use flaxseed oil as a rich plant source of ω-3 fatty acids has increased. But the high content of unsaturated fatty acids in flaxseed oil makes it highly susceptible to oxidation. In this study, to produce flaxseed oil powder with more stability than oil, rosemary leaf powder (as a natural source of antioxidants) in 3 levels (5, 10 and 15% of oil) and 3 different proportions of flaxseed oil and Microcrystalline cellulose (50:50, 50:75 and 50: 100) were mixed together. The results showed that by transporting the oil to the powder form and addition of rosemary leaves, the rate of increase in peroxide, thiobarbituric acid and acidity during storage was decreased significantly (p < 0.05). Storage at refrigerator (4 ºC) was more effective than room temperature (25 ºC) in increasing oxidative stability of samples during storage. Oxidative stability increased with increasing the concentration of microcrystalline cellulose and rosemary leaves. Addition of rosemary leaves caused a slight increase in acidity in the samples. Rosemary leaves also increased phenolic compounds, chlorophylls and carotenoids in the samples. Mixing the oil with microcrystalline cellulose significantly (p < 0.05) reduced the decomposition rate of phenolic compounds, chlorophyll and carotenoid contents. It was concluded that by mixing flaxseed oil with microcrystalline cellulose and rosemary leaves, a new powder product with suitable oxidative stability is introduced, which has the potential to be applied directly on foods such as salads or to be used in different food formulations to fortify them with natural antioxidants and ω-3 essential fatty acids.

    Keywords: Oil powder, rosemary, flaxseed oil, microcrystalline cellulose
  • Babak Ghiassi Tarzi, Sadaf Kafashi Parvian, Parasto Damanafshan*, Mahbod Izadi Pages 213-223

    The nutritional fats are essential for good health and normal functioning of the human body, hence understanding the relationship between diet to heart disease CVP to a major change in the pattern of consumer food and they demand more towards low calorie food. In this study, the emulsifier DATEM ranging from 0.05 to 0.5 % weight and maltodextrin ranging 0.3-1.3 weight as a fat replacer was used in the formulation of low-fat biscuits and decreased fat content of 0/5-5% total weight of the dough. physical characteristics (size and weight (, texture, color and sensory parameters were evaluated. To compare the formulations under investigative the response surface methodology was used to compare the formulations tested. The results indicate that the reduction of fat in the formulation, there were no significant difference in physical characteristics, texture and color compared to the control sample. The organoleptic test was conducted by Friedman non-parametric test results were analyzed using SPSS software. The difference between treatments was significant ratings. According to optimize results, the optimal amounts of fat reducing and maltodextrin utilization rate of 3% emulsifier DATEM 3/2% weight was determined.

    Keywords: low fat biscuit, maltodextrin, DATEM, optimization
  • Gholam Reza Bakhshi Khaniki, Behzad Nasehi*, Mohammad Ali Ebrahimi, Neda Movahedi Saber, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 225-232

    In order to reduce the economic losses and life risks caused by microbial pathogens, the use of natural substances as antimicrobial compounds seems to be an effective way to control the presence of pathogenic bacteria. In this study, the chemical composition of onion essential oil was determined by gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS). The methods in disk diffusion agar (DDA) and well diffusion agar (WDA) were used to investigate the inhibition zone diameter, micro-dilution broth was used to measure the minimum inhibitory concentration (MIC) and pour-plate technique was also used for minimum bactericidal/fungicidal (MBC/MFC) concentration. A total of 20 chemical volatiles (approximately 100% of onion essential oil compounds) were identified. The compounds Trisulfide dipropyl, Disulfide dipropyl, n-Decane and Furfuryl methyl sulfide with 20.67, 16.18, 13.51 and 10.23% of the main constituents of onion essential oil, respectively. The results of WDA showed that onion essential oil had the most and the least effect on Gram-positive bacteria Staphylococcus aureus with a diameter of 15 mm and Gram-negative bacteria Pseudomonas aeruginosa with a diameter of 10 mm, respectively. The results of MIC onion essential oil for Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Escherichia coli, Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans 512, 512, 512, 512, 512 and 1024 mg/mL, respectively. In general, the results of this study showed that the antimicrobial effect of onion essential oil can be somewhat different depending on the type of microorganism.

    Keywords: Onion essential oil, Minimum inhibitory concentration, Micro-dilution broth, Gas chromatography
  • Reza Farahmandfar*, Jafar Mohammadzadeh Milani, Mohammadreza Dabbagh Mazhari Pages 233-241

    Cake as a popular snack among different people in the community, especially children and adolescents. This high-energy product should have a porous texture, small holes with narrow border to have an acceptable marketability. Therefore, research and investment to achieve the desired quality and increase shelf life through the use of additives such as enzymes, emulsifiers, etc. seems necessary. In this regard, in order to improve the quality of cupcakes, which have a faster preparation than other cakes, the effect of two factors, glucose oxidase (0, 10, 50 and 100 ppm) and DATEM (0, 0.5 and 1%) was investigated. The results showed that the samples containing DATEM increased the moisture content, decreased the weight loss after baking and improved the volume and texture of the cake in terms of reducing firmness and increasing the cohesiveness and springiness. On the other hand, glucose oxidase addition decreased the firmness of the treatments caused by DATEM. However, the addition of glucose oxidase enzyme to the cake formulation improved the crust color parameters and sensory evaluation. So, the effect of glucose oxidase and DATEM, improved the sensory and quality characteristics of cupcake.

    Keywords: Datem, Glucose Oxidase, Cupcake, Emulsifier
  • Masoomeh Abbasi, Abdolmajid Mirzaalian Dastjerdi*, Majeed Askari Seyahooei, Mansoore Shamili, Babk Madani Pages 243-255

    The use of natural ingredients such as edible coatings is considered as an environmental friendly way to control post-harvest fruit rot as well as delay fruit senescence. The aim of this study was to investigate the effects of edible coatings for controlling fruit rot caused by Penicillium digitatum and some qualitative characteristics of Mexican lime during storage. Mexican limes were inoculated with fungi suspension and were immersed in carboxymethyl cellulose (CMC), hydroxylpropyl methylcellulose (HPMC) and sodium alginate (ALG) coatings at four concentrations of 0 (control), 0.5, 1 and 1.5%. Then, Mexican lime fruit were stored at temperature of 8 ° C and relative humidity of 90-95% for 21 days. The results showed that edible coatings showed significant effects on fruit rot, weight loss, percentage of soluble solids, titratable acid, L *, a *, phenolic content and total antioxidant activity. Among the edible coatings, CMC at 1.5% reduced the fruit rot caused by green mold (77%) and reduced the weight loss (80%), TSS (5%) and increased the titratable acidity (33%) and total antioxidant activity (10%) compared to the control after 21 days of storage. Therefore, the use of edible coatings, especially 1.5% CMC, can maintain qualitative characteristics of Mexican lime and reduce the rot. Therefore, it can be used as an environmental friendly method to maintain fruit quality and reduce post-harvest waste.

    Keywords: Carboxymethyl cellulose, Lime, Qualitative Characteristics, Penicillium digitatum, Storage
  • Kobra Jelokhani Niaraki, Neda Ahmadi Kamazani* Pages 257-274

    The aim of this study was to investigate the physicochemical properties (extraction yield, color development, fatty acid profile, iodine value, saponification value, phytosterol profile(, DPPH radical scavenging activity and oxidative stability of cold pressed walnut oil extracted from microwave pretreated kernels (0, 2.5, 5 and 7.5 min, 600 W). Results showed that microwave pretreatment of persian walnut kernel increased the oil extraction yield, color development, the polyunsaturated to saturated fatty acids (PUFA/SFA) ratio and phytosterols of all oil samples. Also, no significant differences (p≥ 0.05) were observed during microwave pretreatment in saponification value (192.71-193.73 mg KOH/g oil), iodine value (150.12-151.81gI2/100 g oil) and SFA, MUFA, PUFA values of walnut kernel oil samples. The predominant unsaturated fatty acids in oil samples in all treatments were determined as linoleic acid C18:2c (55.67%- 56.49%) and oleic acid C18:1c (20.70%- 21.56%), respectively. The predominant phytosterols in oil samples in all treatments were determined as β-sitosterol, Δ-5-Avenasterol, Campesterol,Δ-7-Avenasterol and Δ -7-Stigmasterol. The highest DPPH radical scavenging activity were observed in oil samples of MW-0 (90.62%) and MW-2.5 (73.96%), respectively. In addition, peroxide value, anisidine value and totox value of control walnut oil (MW-0) and pretreated walnut oil (MW-2.5) at an oven temperature of 160 ° C at 0, 3, 6 and 9 h intervals were determined. Also oxidative stability index (OSI) was determined by rancimat test at 120 ° C. The results indicated that microwave pretreatment is a promising strategy for amplification of oil extraction yield, the content of phytosterols and PUFA/SFA) ratio in obtained oil from persion walnut kernels.

    Keywords: Cold press, Microwave roasting, Oxidative stability, Walnut kernel Oil, Phytosterol
  • Peiman Esmaeilzadeh, Mohammad Reza Ehsani*, Peiman Mizani, Mohammad Hadi Givianrad Pages 275-288

    Kopeh cheese is one of the traditional Iranian cheeses. In this study, the effect of ripening time on its physicochemical properties was investigated during 187 days of ripening. The results showed that ripening index and pH increased significantly, while "salt in dry matter" decreased (p <0.05). The maximum delta tangent (TD) ranged from 0.35 to 0.4. The Differential Scanning Calorimeter (DSC) curve showed two exothermic peaks for cheese-extracted fat ripened on days 7, 37, 67, and 127; three exothermic peaks for the sample ripened on 97 days, while two exothermic and endothermic peaks for the sample ripened on 187 days, in the cooling phase. The results of principal component analysis (PCA) showed that PC1 and PC2 divided cheeses into four different groups, and PC3 identified only one group, including cheese day 127, with a high correlation with "moisture in the non-fat dry matter", "salt in dry matter," and "fat in dry matter". Also, they showed a significant correlation with TD (p<0.05). These chemicals had the most important impact on the physical properties of Kopeh cheese.

    Keywords: Traditional Kope cheese, Ripening, physical properties, DSC, Rheology
  • Behrooz Alizadeh Behbahani*, Mohammad Noshad, Mostafa Rahmati-Joneidabad Pages 289-297

    This study investigated the total phenols and flavonoids content, antioxidant potential (based on DPPH and ABTS free radical scavenging methods), and antibacterial mechanism (based on disk diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration, and minimum bactericidal concentration) of ethanolic extract of Mentha aquatica. The extract contained significant levels of bioactive phenolic compounds (total phenol: 88.47 ± 0.32 mg gallic acid per gram of extract; total flavonoids: 39.15 ± 0.25 mg quercetin per gram of extract) with acceptable ability in scavenging DPPH (58.50 ± 0.57%) and ABTS (51.44 ± 0.32%) free radicals. The growth of pathogenic and spoilage bacteria, especially Gram-positive bacteria (Staphylococcus aureus and Bacillus subtilis) in comparison with Gram-negative pairs (Escherichia coli and Salmonella enteritidis) was strongly inhibited by the plant extract. In general, Staphylococcus aureus and Salmonella enteritidis were the most sensitive and resistant microbial strains to the ethanolic extract of M. aquatica, respectively. The present study showed that the ethanolic extract of M. aquatica with significant antioxidant and antimicrobial properties can be used to develop new natural preservatives for food and medicinal purposes.

    Keywords: Mentha aquatica, Natural preservative, Bioactive extract, Antioxidant effect, antimicrobial activity
  • Maryam Zarali, Alireza Sadeghi*, Seid Mahdi Jafari, Alireza Sadeghi Mahoonak, Maryam Ebrahimi Pages 299-315

    Recently, the tendency to use probiotic-potential starter cultures among lactic acid bacteria (LAB) isolated from non-dairy fermented substrates has been increased. The aim of this study was to isolate and molecularly identify the predominant LAB isolated from fermented germinated clover seeds, and also to evaluate its probiotic and antifungal properties. The LAB isolate was identified as Pediococcus pentosaceus, in accordance with the sequencing results of the PCR products. The antifungal and antibacterial effect of the isolate on Aspergillus niger and Staphylococcus aureus was significantly (P <0.05) higher than the other studied foodborne fungi and bacteria. Furthermore, P. pentosaceus isolate had a good survival (77.22%) in simulated gastrointestinal conditions. The isolate had no hemolytic activity, and its auto-aggregation activity was 35.51%. Also, the rate of co-aggregation of the isolate with Escherichia coli and S. enterica was equal to 48.71% and 18.43%, respectively. In addition, the bacterium was sensitive to the penicillin, cephalothin, ampicillin and cefazolin antibiotics.Accordingly, it is possible to use the isolate as a probiotic culture with potential biological preservative in the food industry

    Keywords: Germinated clover, Antifungal, Antimicrobial, Probiotic
  • Fatemeh Mirhaj, Homa Baghaei*, Ahmad Heydarieh, Sepideh Ashhad Pages 317-327

    Oil has been one of the necessary ingredients for cooking around the world. As food industry proceed, better and more useful oils with their own characteristics are being offered to consumers every day. In the current research, in order to investigate the quality of soybean, frying and deodorized olive oils available in the Iranian consumer market, physicochemical parameters such as peroxide index, acidity, iodine index, saponification index, as well as their fatty acids profile and oxidative stability were determined and then compared. All physicochemical parameters except olive oil peroxide index were consistent with the standards. The peroxide index in olive oil (9.61 meqo2/Kg) indicated that olive oil was inappropriate for frying. 0.97 meqo2/Kg peroxide value was reported in soybean and frying oils. The fatty acids profile showed that oleic acid was the predominant fatty acid in olive oil, while in frying oil palmitic, oleic, and linoleic acids were significant. Also, linoleic acid in soybean oil as the predominant fatty acid was determined. The oxidative stability of frying and soybean oils, according to the Rancimat method, was higher than that of olive oil (P˂0.05).

    Keywords: Fatty acid, Frying, Oil, Olive, Soybean
  • Fateme Zabihi, Hojjat Karazhiyan* Pages 329-340

    Dairy desserts are milk-based products that play an important role in maintaining the mankind diet because of their nutritional value. The aim of this study is to investigate the effect of adding millet flour on quality characteristics of dairy desserts based on rice flour. Desserts were produced using millet flour at different contents (0, 10, 20, 40 and 50%) and their physicochemical, textural and sensory properties were investigated. The results showed that desserts with millet flour had less moisture content and sugar, but more ash and fat content (p˂0.05). The acidity and pH of the dairy dessert samples were affected by the storage time and the amount of millet flour. With increasing time, the acidity of the product increased and pH decrease due to the prebiotic properties of millet flour, which provides the conditions for better growth and development of lactic acid bacteria. Millet flour decreased L * value, but indices a * and b * values increased significantly (p˂0.05). The results of texture tests showed that with increasing the concentration of millet flour, the texture properties (hardness, adhesion and resilience) of dairy desserts improve. Evaluation of sensory characteristics of the samples indicates that desserts with low and medium amounts of millet flour had the highest sensory acceptability amount.

    Keywords: Millet Flour, Dairy Dessert, Textural attributes, Sensorial properties
  • Parvaneh Karami, Mohsen Zandi*, Ali Ganjloo Pages 341-354

    The aim of present research was to predict the kinetics of essential oil extraction during ohmic-assisted hydrodistillation by three different modeling (nonlinear regression techniques (mathematical), artificial neural networks (ANN), and fuzzy logic) techniques to compare the accuracy of those models. Based on the results obtained the ANN was the best technique among all implemented models in predicting of extraction yield. Four mathematical models (first order, second order, adsorption and sigmoid models) describing essential oil extraction has been fitted to the extraction yield experimental data. Results indicated that first order model could satisfactorily describe the extraction kinetics of essential oil with correlation coefficient (R2) equal 0.988 and root mean square error (RMSE) equal 0.00014. Neural network with one and two hidden layers and 4–30 neurons were randomly selected and network power was estimated for predicting the extraction yield. ANNs with Feedforward–backpropagation structure, Levenberg–Marquardt training algorithm and 3-11-11-1 topology deserved the maximum R2 (0.999) and minimum RMSE (0.0004). Fuzzy logic tool in MATLAB with Mamdani model in the form of If–Then rules along with triangular membership function was used for predict the extraction yield. Despite the fact that fuzzy logic warranted lower fitting rates (R2 = 0.997) than that of ANN, it was a powerful technique for fitting of extraction yield experimental data.

    Keywords: Achillea millefolium L., Mathematical modeling, Artificial neural network, fuzzy logic
  • Shohreh Tatari, Fakhri Shahidi, Mohammad Javad Varidi*, Elnaz Mialni, Mohebat Mohebbi Pages 355-367

    In recent years, the individuals' demand for consumption of healthy and useful products has increased. With regard to the specific role of breakfast cereal in today's dietary habit, the incorporation of nutrients into their formulation is considered as a way to produce functional food products. So in this research, the effect of extrusion variables containing feed formulation (whole oleaster flour to whole oat flour (10 to 90, 25 to 75 and 40 to 60%), feed moisture (14, 18 and 22%) and screw speed (120, 150 and 180 rpm) on some properties of snack was investigated. Thus, the central composite design was used to assess the water absorption index (WAI), water activity (aw), expansion ratio. Based on the obtained results, in a constant condition of other variables (feed moisture; 18% and screw speed; 150 rpm), an increase of the whole oleaster flour ratio from 10 to 40% decreased the WAI (from 5.64 to 5.16) and expansion ratio (from 1.72 to 1.48). While, an increase of the feed moisture from 14 to 18% led to an increase in the WAI (from 5.01 to 5.16) and water activity (from 0.33 to 0.63), when replacement level and screw speed were 25% and 150 rpm, respectively. The evaluation results of the screw speed in the moisture of 14 and 22% indicated that increasing the speed resulted in a decrease and increase in WAI, respectively. In addition, the relationship between the expansion ratio and microstructure was proved by scanning electron microscopy method. The optimum condition was found to the blends of whole oleaster flour/whole oat flour (10:90), screw rate of 180 rpm, and feed moisture content of 22% with desirable properties including (0.64%), expansion ratio(1.85), water absorption index(6.26).

    Keywords: Functional food, Oleaster, Breakfast cereal, Extrusion, Microstructure
  • Shadi Chang, Abdorreza Mohammadi Nafchi*, Homa Baghaei Pages 369-380

    The aim of this study was to prepare an active film based on polyethylene containing thymol and linalool (%0, 1, 1.5, 2) and use it as packaging in mozzarella cheese. For this purpose, the mechanical and barrier properties of the polyethylene films containing thymol and linalool were analyzed. The results showed that the use of thymol and linalool did not significantly reduce the oxygen permeability of the polyethylene film(p < 0.05). Water vapour permeability was significantly decreased by incorporating linalool and thymol ( 1.5, 2%). Tensile strength and elongation at break were significantly lower (p < 0.05) in polyethylene films containing thymol and linalool than in the control sample. Results show that mozzarella packed with polyethylene films containing thymol and linalool had higher pH and lower acidity than the control sample. The sensory analysis results revealed that coated cheese with polyethylene composed of linalool(1.5%) and thymol 2% was the most attention by panellists compared with others. Based on the results,  films containing thymol and linalool improved the chemical and sensory properties of mozzarella cheese. Therefore, films treated with thymol and linalool can act as active packaging.

    Keywords: Natural additive, Sensory properties, Mechanical properties, Synthetic film, Water vapour permeability
  • Maryam Norouzi, Ashraf Gohari Ardabili*, Amir Daraei Garmakhany Pages 381-391

    The aim of this study was the production of double emulsions stabilized by hydroxypropyl methylcellulose and comparison of physicochemical properties of these emulsions with double emulsions stabilized by Tween 80 emulsifier. Double emulsions were produced using the two-step method. Firstly, an initial water-in-oil (W/O) emulsion was prepared by adding 20% ​​of the internal aqueous phase containing sodium chloride to the oil phase containing 95% sunflower oil and 5% Polyglycerol polyricinoleate (PGPR) and mixing with a magnetic stirrer. In the second stage of emulsification, 40% of the initial water-in-oil (W/O) emulsion produced in the first stage was added to 60% of the external aqueous phase containing hydroxypropyl methyl cellulose emulsifier in three levels of 2, 3 and 4%, 1% hydroxypropyl methyl cellulose and 1% tween 80 and 2% tween 80 as control sample and dispersed by magnetic stirrer. Both the produced emulsions were homogenized using a high speed homogenizer for 15 minutes at 15000 rpm. The produced double emulsions were optimized in terms of particle size and distribution, stability, viscosity, color and morphology. The results showed that the lowest particle size was related to the double emulsions produced by Tween 80 which their particles size and distribution were 385.33 nm and 0.31, respectively. These parameters were 453.97 nm and 0.33, respectively for emulsions stabilized with 4% hydroxypropyl methyl cellulose.

    Keywords: Double emulsion, hydroxypropyl methyl cellulose, particle size, physicochemical properties, stability