فهرست مطالب

علوم آبزی پروری ایران - سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه علوم آبزی پروری ایران
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مصطفی کشاورز، سراج بیتا* صفحات 1-9
    افزایش استفاده از نانو مواد، منجر به رهاسازی این ذرات در محیط های آبی می شود که م ی توانند روی آبزیان اثراتی داشته باشند، بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی سمیت نانوذرات دی اکسید تیتانیوم تولید شده با روش شیمیایی و زیستی در ماهی پلاتی تاکسیدو (Xiphophorus maculatus) انجام شد. ابتدا وضعیت بقاء و توان زیستی ماهی ها در شرایط مشابه با شرایط آزمایشات سمیت بررسی شد، سپس ماهیان پلاتی تاکسیدو برای تعیین غلظت کشندگی میانی نانوذرات در 12 تیمار (هرکدام با سه تکرار) شامل 6 تیمار حاوی غلظت های صفر، 80، 160، 320، 640 و 1280 میلی گرم در لیتر نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم تولیدشده به روش شیمیایی و 6 تیمار حاوی غلظت های صفر، 240، 480، 960، 1920و 3840 میلی گرم در لیتر نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم تولیدشده به روش زیستی در مخازن 60 لیتری به تعداد 15 ماهی در هر تیمار به مدت 96 ساعت مواجهه شدند و تلفات ماهیان در زمان های 24، 48، 72 و 96 ساعت ثبت شد. نتایج آزمایشات بقاء نشان داد که تا 96 ساعت پس از نگهداری ماهیان، هیچ گونه تلفاتی مشاهده نشد و مقدار بقاء %100 بوده است. با افزایش غلظت نانوذرات و افزایش زمان مواجهه درصد مرگ و میر ماهیان افزایش یافت. غلظت کشندگی میانی نانوذرات دی اکسید تیتانیوم تولید شده با روش شیمیایی و زیستی طی 96 ساعت مواجهه به ترتیب برابر با 255/49 و 720/76 میلی گرم در لیتر محاسبه شد. بر اساس نتایج این مطالعه نانوذرات تولید شده با روش شیمیایی نسبت به نانوذرات تولید شده با روش زیستی دارای سمیت بیشتری بودند.
    کلیدواژگان: سم شناسی، غلظت کشندگی، نانوذرات دی اکسید تیتانیوم، ماهی پلاتی تاکسیدو
  • الناز عرفانی فر*، سید عباس حسینی، زهرا امینی خوئی، سجاد پورمظفر، سید علی اکبر هدایتی، اشکان اژدری صفحات 10-21

    این مطالعه به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف مکمل عصاره آبی ریز جلبک .Cyanothece sp بر شاخص های رشد، نرخ بقاء و ضریب تبدیل غذایی میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei) به مدت 60 روز در مرکز تحقیقات شیلاتی آب های دور چابهار به اجرا درآمد.. 240 قطعه میگوی جوان سفید غربی با میانگین وزنی حدود 0/17± 3/03 گرم در 12 مخزن 70 لیتری با تراکم 20 عدد در لیتر ذخیره سازی، با سطوح 0 (شاهد)، 100 (تیمار1)، 200 (تیمار 2) و 300 (تیمار 3) mg/kg مکمل عصاره آبی ریز جلبک .Cyanothece sp به صورت 3 وعده در روز تغذیه و در پایان دوره شاخص های رشد، شامل میانگین وزن، طول کل، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، راندمان تبدیل غذایی و بازماندگی میگوهای سفید غربی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار 200mg/kg عصاره آبی ریز جلبک .Cyanothece sp روی پارامترهای رشد و بازماندگی تاثیرات مثبت و معنی داری گذاشتند (0.05>P)، میانگین وزن، طول و ضریب رشد ویژه (SGR) میگوهای تغذیه شده با جیره غذایی حاوی 200mg/kg عصاره ریز جلبک .Cyanothece sp به ترتیب 13/88 گرم، 13/03 سانتی متر و 2/56 درصد به طور معنی داری بیشتر از مقادیر اندازه گیری شده در سایر تیمارها بود (0.05>P)، در حالی که به دلیل افزایش معنی دار راندمان ضریب تبدیل غذایی (FCE) در میگوهای تیمار 200 میلی گرم بر کیلوگرم، میزان ضریب تبدیل غذایی (FCR) در آ ن ها به طور معنی داری کمتر از سایر میگوهای تیمار است (0.05>P). از این تحقیق چنین نتیجه گیری می شود که استفاده از عصاره آبی ریز جلبک .Cyanothece sp می تواند بر میزان رشد، نرخ بقا و مقاومت میگوی جوان سفید غربی تاثیر مثبت داشته باشد.

    کلیدواژگان: میگوی پا سفید غربی، ریز جلبک، .Cyanothece sp، شاخص رشد، ضریب تبدیل غذایی
  • محدثه احمدنژاد*، فریدون عوفی، عادل حسینجانی، محمود بهمنی، محمود حافظیه، محمد صیاد بورانی، اکبر پورغلامی، حسن فضلی، شهرام عبدالملکی، حسین خارا صفحات 22-33
    برنامه بازسازی ذخایر ماهی سفید از حدود چهار دهه قبل و به دنبال کاهش میزان صید ماهی سفید (R. kutum) در اوایل سده گذشته، توسط سازمان شیلات ایران انجام شد. با وجود رها کرد سالانه حدود 150 میلیون عدد بچه ماهی سفید، صید این ماهی همواره  با افت و خیزهایی همراه بوده و میانگین صید آن از 10000 تن بالاتر نرفته است. علاوه بر این، تنوع و شاخص های زیستی مورد انتظار در ذخایر جدید رهاسازی شده، مانند طول و وزن، و شاخص های رشد و تولیدمثل نیز کاهش یافته است. در تحقیق حاضر نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید های برنامه تکثیر، پرورش و رهاسازی انبوه بچه ماهیان سفید در آب های ایرانی دریای خزر با استفاده از روش SWOT-FAHP  بررسی شده است. نتایج نشان می دهند نقاط قوت بر نقاط ضعف برتری دارند که ارزش ها و مزایای زیستی، اجتماعی و اقتصادی ماهی سفید و وجود مراکز تخصصی تکثیر و پرورش بچه ماهیان به همراه حضور کارشناسان با تجربه در این مراکز از مهمترین نقاط قوت به شمار می روند. درمقابل، نقاط تهدید بر فرصت ها غلبه داشته و به طورکلی می توان بیان کرد این وضعیت نیازمند راهبردهایی در زمینه کاهش تهدیدها است. بر این اساس راهبردهایی به منظور بهبود روند بازسازی ذخایر ماهی سفید تدوین و به وسیله ماتریس QSPM اولویت بندی شد که در بین راهبردهای تعیین شده، راهبردهای اقتضایی (محافظه کارانه) دارای بالاترین امتیازاند و بر این اساس، فراهم نمودن و تقویت زیرساخت های تکثیر به ویژه تکثیر طبیعی در رودخانه های محل مهاجرت، مشارکت دهی تشکل های مردم نهاد در امر حفاظت از رودخانه های محلی، استفاده از تجهیزات مراکز تکثیر و بازسازی ذخایر و به روز نمودن تجهیزات فرسوده در جهت ادامه روند تکثیر مصنوعی به دلیل آلودگی ها و عوامل مخرب در برخی رودخانه ها، تشکیل بانک ژن، اجرای برنامه به گزینی مولدین و بکارگیری نتایج تحقیقات انجام شده در خصوص محدوده زمانی صید و استانداردسازی ادوات صید، از میان راهبردهای اقتضایی بیشترین امتیاز را کسب نمودند.
    کلیدواژگان: بازسازی ذخایر، SWOT-FAHP، دریای خزر، ماهی سفید، Rutilus kutum
  • غلامرضا رفیعی*، کامران رضایی توابع، نازنین معتمدی صفحات 34-44
    جلبک ها در مراحل لاروی نقش مهمی در پرورش آبزیان آب های شیرین و شور و نیز در تولید ترکیبات مانند پروتیین ها، اسید های چرب غیر اشباع و رنگدانه ها دارند. بنابراین، بسیاری از محققان سعی دارند با ارایه فرمول بندی های خاص، روند تولید این ریز فعال های زیستی را بهبود بخشند. این مطالعه به منظور بررسی رشد (تولید بیومس) ریزجلبک دریایی نانوکلروپسیس (.Nannochloropsis sp) به روش کشت توده ای با استفاده از نمک های متنوع مبتنی بر فرمول کشت گیاهان خاک زی در شرایط هیدروپونیک و با به کار بردن نمک های تجاری کشاورزی در مقایسه با نمک های معدنی با درجه آنالتیک، مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، چهار محیط کشت جدید مبتنی بر غلظت های مختلفی از فرمول کوپر، 25، 50، 75 و 100 درصد، با ترکیبات معدنی مختلف ساخته شد و با عملکرد محیط شاهد (F/2)، مقایسه شدند. رشد ریزجلبک نانوکلروپسیس در محیط کشت تولیدی با به کارگیری غلظت 25 درصد،  با تولید 106 × 001/2 ± 106 × 23/45 (سلول در میلی لیتر) نسبت به محیط F/2 با تولید 106× 202/1 ± 106 × 17/15 (سلول در میلی لیتر) اختلاف معنی داری را نشان نداد (0.05 < P). نتایج نشان داد که به کارگیری فرمولی در حد 25 درصد از محیط کشت کوپر می تواند به عنوان یک ترکیب یا فرمول بندی و اقتصادی (94 درصد ارزانتر) جدید برای کشت جلبک دریایی نانو کلروپسیس در مقیاس وسیع باشد.
    کلیدواژگان: ریزجلبک دریایی نانوکلروپسیس، محیط های کشت، تولید اقتصادی، نمک های معدنی، زیست توده
  • زهرا امینی خوئی*، مهسا نادری سامانی، سعیده طاهرپناه، قاسم رحیمی قره میرشاملو صفحات 45-55
    جداسازی و شناسایی میکروارگانیسم های ناشناخته بومی کشورمان و حفظ و نگهداری از آن ها در کلکسیون های ذخایر ژنتیکی به منظور بهره برداری از ظرفیت های زیستی آن ها از اهمیت و ضرورت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه با هدف شناخت ریزجلبک های نمک دوست ساکن در کشندان پشت سدی لیپار واقع در سواحل دریای عمان در استان سیستان و بلوچستان انجام شد. نمونه برداری از آب و فیتوپلانکتون های کشندان پشت سدی در سال های 1399-1398 صورت گرفت. جداسازی و خالص سازی ریزجلبک های جمع آوری شده با روش تهیه رقت های سریالی و کشت در محیط های کشت آگار و محیط کشت مایع F2 به صورت متوالی صورت گرفته و در نهایت تک کلونی های خالص به دست آمد. شناسایی اولیه جدایه ها از طریق مشاهدات میکروسکوپی و مقایسه با کلید های طبقه بندی معتبر از لحاظ ریخت شناسی انجام شد. برای تایید و صحت بیشتر از شناسایی با روش مولکولی و توالی یابی ژن 18S rRNA و 16S rRNA استفاده شد. آنالیز داده های ریخت شناسی و توالی یابی مولکولی نشان داد که دو جدایه خالص شده ریزجلبک سبز Dunaliella salina و ریزجلبک سبز-آبی .Cyanothece sp می باشند که برای نخستین بار از کشندان پشت سدی شناسایی شدند. این دو ریزجلبک از نظر ظرفیت زیستی و تجاری جزء گونه های مناسب برای تولید انبوه و بسیار پرکاربرد در صنعت شناخته شده اند. سویه های خالص شده جهت نگهداری به بانک ملی ذخایر ژنتیک ایران اهدا شده تا جهت استفاده در تحقیقات و یا بهره برداری در مقیاس صنعتی در آینده به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: ریزجلبک، کشندان پشت سدی لیپار، توالی یابی، ریخت شناسی، Cyanothece sp، Dunaliella Salina
  • یاسر فاطمی، محمدرضا طاهری زاده*، عدنان شهدادی، حمیدرضا اسماعیلی صفحات 56-66

    جنس Peronia Fleming, 1822 با داشتن 14 گونه از متنوع ترین جنس های خانواده ی Onchidiidae می باشد که در آب های خلیج فارس و دریای عمان پراکنش بالایی دارند. علی رغم نقش مهم اکولوژیکی آن ها در این مناطق، متاسفانه Peronia تاکنون به خوبی مطالعه نشده اند. در این مطالعه ضمن تشریح ویژگی های ریخت شناختی دو گونه از این جنس (Labbé, 1934) P. madagascariensis  و (Cuvier, 1830) P. verruculata با کمک توالی قطعه ی یک ژن سیتوکروم اکسیداز، وضعیت قرارگیری آن ها در این جنس مشخص شد. در این مطالعه برای اولین سوهانک مربوط به اعضای این جنس در ناحیه ی شمال غرب اقیانوس هند بررسی و گونه ی P. madagascariensis از آب های ایرانی دریای عمان گزارش شد.

    کلیدواژگان: بندرعباس، خور گواتر، تنوع زیستی، فیلوژنی
  • احمدعلی بدر* صفحات 67-79
    موضوع بازسازی بافت به دلیل ماهیت جذاب و کاربردهای بالقوه آن در بیماری های انسانی همواره در کانون توجه تحقیقات قرار داشته است. تعیین مکانیسم های سلولی و مولکولی دخیل در فرآیند بازسازی در موجودات مدلی که به خوبی بازسازی را انجام می دهند، می تواند به ما در توسعه راهبردهایی برای ترمیم و بازسازی بافت در گونه هایی مانند انسان که قابلیت بازسازی پایینی دارند کمک کند. میکرو RNA ها، RNA های کوچک غیر کد کننده ای هستند که با القاء بیان بیش از حد یا مهار، نقش اساسی در کنترل بیان ژن هایی که فرآیند بازسازی بافت را هدایت می کنند، را دارند. آزمایش های مختلفی جهت شناسایی انواع میکرو RNA هایی که پاسخ های بازسازی را هدایت می کنند انجام شده است . به دلیل توانایی استثنایی ماهی زبرا (Danio rerio) در فرآیند خود ترمیمی بافت های آسیب دیده، این مدل به عنوان محور تحقیقات بازسازی بافت مورد توجه قرار گرفته است. در این بررسی، ما قصد داریم آخرین یافته ها در خصوص تاثیر میکرو RNA ها بر فرآیند بازسازی باله ، قلب و شبکیه چشم ماهی زبرا از طریق تنظیم بیان ژن را مرور کنیم. همچنین چشم انداز آینده و پتانسیل توسعه بیشتر این زمینه تحقیقاتی جذاب مورد بحث قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: میکرو RNA، بازسازی، بیان ژن، ماهی زبرا
  • عابد اوانی*، رضا فرضی، سید حامد موسوی ثابت صفحات 80-91
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف ال-لیزین و ال-کارنتین جیره بر شاخص های رشد، بقاء و برخی از پارامترهای کیفی خون بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) به اجرا درآمد. 600 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی 25 گرم در 10 تیمار و 2 تکرار به صورت کاملا تصادفی در 20 تانک پرورشی توزیع شدند. ماده مورد نظر ال-لیزین و ال-کارنتین در سطوح مختلف به جیره غذایی اضافه شد. طول دوره پرورش 8  هفته در نظر گرفته شد. برای بررسی شاخص های رشد، درصد بازماندگی، شاخص های بیوشیمیایی خون و فاکتورهای ایمنی و همچنین مقایسه بین تیمارها در پایان دوره پرورش عملیات خون گیری صورت گرفت. نتایج نشان داد تیمار تغذیه شده با ال-لیزین 0.5 و ال-کارنتین 1 گرم در هر کیلوگرم در وزن نهایی، نرخ رشد ویژه و کاهش ضریب تبدیل غذایی اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشت. از نظر درصد بقاء ماهیان، بیشترین درصد ماندگاری در تیمار حاوی سطوح ال-لیزین 5/0 و ال-کارنتین 1 گرم در هر کیلوگرم مشاهده شد. نتایج نشان داد در بین فاکتورهای بیوشیمیایی پلاسما از قبیل گلوکز، تری گلیسرید و کلسترول در تیمار حاوی ال لیزین 0.5 و ال-کارنتین 1 گرم در هر کیلوگرم اختلاف معنی دار مشاهده شد (0.05>P). بیشترین میزان پروتیین کل و گلوبولین در تیمار حاوی ال- لیزین 0.5 و ال -کارنتین 1 گرم در هر کیلوگرم مشاهده شد که با تیمار شاهد دارای تفاوت معنی دار بود (0.05>P). استفاده ال- لیزین 5/0 و ال-کارنتین 1 گرم در هر کیلوگرم جیره غذایی بچه ماهی قزل آلا می تواند باعث بهبود شاخص های رشد، بقا و همچنین افزایش تحریک سیستم ایمنی گردد و از این طریق سبب سلامتی و بهبود وضعیت فیزیولوژیک در بچه ماهی قزل آلا شود.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، پروتئین کل، تری گلیسرید، ال-لیزین و ال-کارنتین
  • مهسا صالحی، محمدعلی نعمت الهی*، مصطفی نوروزی، روزبه بزرگی صفحات 92-101

    ریزجلبک ها یکی از مطمین ترین منابع تولید پروتیین در جهان می باشند که دارای طیف گسترده‏ای از ترکیبات مفید بوده، که از این میان می‎توان به پروتیین، چربی و رنگدانه‎ها اشاره کرد. این تحقیق با هدف پرورش جلبک Dunaliella salina در محیط کشت‏ های (DUM) Modified Johansson   و (f/2) Guillard  تحت استرس شوری 10،20،30 درصد، جهت مطالعه کارایی محیط‏ های کشت و اثر استرس شوری روی کلروفیل‏ های a و b و کاروتنویید کل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان تولید کلروفیل ‏های a و b به ترتیب 0/008± 8/20 و 0/06± 3/85 میکروگرم برمیلی گرم است که توسط نمونه پرورش یافته با محیط کشت DUM در شوری 10% تولید شد. همچنین، بیشترین میزان کاروتنویید کل 0/03 ± 1/97 میکروگرم برمیلی گرم به دست آمد که توسط نمونه پرورش یافته در محیط کشت f/2 و با غلظت شوری 30% تحت استرس تولید شد. بیشترین رشد سلولی نیز 52041/6 ± 7808333 سلول در میلی لیتر، در شوری 10% در محیط کشت گیلارد بود. نتایج این پژوهش نشان داد که جلبک Dunaliella salina وقتی تحت استرس شوری قرار گیرد منبع خوبی برای تولید کاروتنوییدها خواهد بود.

    کلیدواژگان: محیط کشت f، 2و DUM، شوری، کلروفیل‏های a و b، کاروتنوئید کل
  • بهزاد نعمت دوست حقی، علیرضا میر واقفی*، حمید فرحمند صفحات 102-112
    قرار گرفتن موجودات در معرض چندین  آلاینده محیطی می تواند اثرات متفاوتی نسبت به زمانی که تنها در معرض یک آلاینده باشند بر آن ها داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات دو آلاینده نانو دی اکسید تیتانیوم و ریزپلاستیک به تنهایی و به صورت توام بر ماهی تیلاپیای نیل بود. 270 قطعه ماهی (با میانگین وزنی 0/6±23/5 گرم) به مدت یک ماه در قالب طرح فاکتوریل (شامل غلظت های 0، 1 و 5 میلی گرم بر لیتر نانوتیتانیوم و غلظت های 0، 0/5 و 1 میلی گرم بر لیتر ریزپلاستیک) با 3 تکرار تحت آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد میزان پروتیین در همه گروه ها نسبت به کنترل کاهش معنی دار نشان دادند (0.05>P). میزان آلبومین و گلبولین نیز در همه گروه ها کاهش نشان دادند که در مورد گروه هایی که تنها در معرض ریزپلاستیک قرارداشتند معنی دار نبود (0.05<P). فعالیت کراتیتین فسفوکیناز (CPK) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و همچنین میزان تری گلیسرید در تمامی گروه ها به جز گروه های در معرض ریزپلاستیک به تنهایی، افزایش معنی دار را نشان دادند (0.05>P). افزایش معنی دار فعالیت گاماگلوتامیل ترانسفراز (GGT) نیز در همه گروه ها نسبت به کنترل مشاهده شد  (0.05>P). فعالیت لاکتات دهیدروژناز (LDH) و میزان گلوکز تنها در گروه های در معرض آلاینده ها به صورت توام، افزایش معنی دار از خود نشان دادند (0.05>P) و میزان کلسترول نیز در هیچ یک از گروه ها تغییر معنی داری را از خود نشان نداد (0.05<P). به طور کلی نتایج نشان داد آلاینده های مورد بررسی حتی در غلظت های پایین نیز سبب ایجاد تغییرات در فراسنجه های مورد بررسی شدند که میزان این تغییرات درگروه های در معرض مواجهه توام آلاینده ها بیشتر بود که می تواند نشان دهنده هم افزایی آن ها در ایجاد این تغییرات باشد.
    کلیدواژگان: آلاینده های محیطی، فراسنجه های بیوشیمیایی، تیلاپیای نیل
  • ندا صرامی فروشانی، هومن رجبی اسلامی*، حسین خارا، سیامک یوسفی سیاه کلرودی صفحات 113-124
    سلنیوم یکی از عناصر کم‏ مقدار ضروری برای حفظ سلامت ماهیان است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر سلنیت سدیم بر بقا، رشد و برخی ویژگی‏ های خون شناسی مرتبط با گلبول‏ های قرمز تاس ماهی سیبری جوان پرداخته است. تعداد 300 قطعه تاس ماهی سیبری (میانگین وزن اولیه 0/5±10/0 گرم) به طور کاملا تصادفی در پنج تیمار و هشت هفته با سطوح ‏ صفر (شاهد)، 0/2، 0/4، 0/8 و 1/6 میلی گرم سلنیت سدیم به ازای هر کیلوگرم جیره غذایی تغذیه شدند افزودن سلنیت سدیم به شکل معنی ‏داری وزن نهایی و نرخ رشد روزانه را افزایش داده و به ترتیب به مقادیر 0/68±25/63 گرم و 22/07±1/0درصد روزانه در ماهیانی رساند که با جیره حاوی 1/6 میلی‏گرم سلنیت سدیم تغذیه شده بودند (0/05>P). ضریب تبدیل غذایی نیز پس از هشت هفته تغذیه ماهیان با سلنیت سدیم به شکل معنی‎داری کاهش یافته و به 79/10±1/0در ماهیانی رسید که با 1/6میلی‏ گرم در هر کیلوگرم جیره غذایی تغذیه شده بودند (0/05>P). همچنین افزودن 0/8میلی‏ گرم در کیلوگرم و بالاتر سلنیت سدیم در جیره غذایی به شکل معنی‏ داری میزان هموگلوبین، هماتوکریت، تعداد گلبول‏ های قرمز ماهیان را نسبت به تیمار شاهد افزایش داد (0/05>P). افزایش معنی ‏داری نیز در غلظت متوسط هموگلوبین و غلظت متوسط هموگلوبین گلبولی ماهیان تغذیه نموده با 0/8میلی ‏گرم سلنیت سدیم در مقایسه با تیمار شاهد مشاهده شد (0/05>P). یافته های پژوهش حاضر در مجموع نشان داد مقدار 1/6میلی‏ گرم سلنیت سدیم در کیلوگرم جیره غذایی به عنوان بهترین سطح در زمانی معرفی می‏ شود که رشد تاس ماهی سیبری مدنظر باشد، در حالی که مقدار 0/8 میلی‏ گرم سلنیت سدیم در هر کیلوگرم جیره غذایی می ‏تواند بهترین پاسخ در سنتز فراسنجه‏ های خونی را ارایه نماید.
    کلیدواژگان: اریتروسیت، سلنیوم، نرخ رشد روزانه، تاس ماهی سیبری
  • علیرضا مهری*، علی اکبر هدایتی، حمید محمدی، علی جافر نوده، صفورا ابرقوئی صفحات 125-133
    توسعه قابل توجه نانو تکنولوژی و استفاده گسترده از نانو مواد در زمینه های مختلف صنعتی باعث ضرورت بررسی اثرات تخریبی آن ها بر سیستم ایمنی می باشد. از این رو در استفاده از نانو ذرات باید به سمیت آن ها توجه نمود. این تحقیق، با هدف بررسی پاسخ های اکوفیزیولوژیکی ماهی کپور معمولی در مواجه با نانو پلاستیک پلی استایرن به عنوان یک پلیمر پر مصرف انجام شد. تعداد هشتاد و چهار قطعه ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی5/1 ±30 گرم، در 4 تیمار غذایی (شاهد با غذای تجاری و تیمار ها با غذهای حاوی 0/1، 0/5 و 1 میلی لیتر نانو پلی استایرن امولسیونی) به مدت 28 روز قرار گرفتند. در پایان دوره آزمایش نمونه سرم و موکوس جمع آوری شد. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف نانو پلاستیک پلی استایرن بر شاخص های پروتین کل سرم خون تاثیر معنی داری نداشتند (0/05<P)، در حالی که میزان گلوکز در غلظت 1 میلی لیتر (بالاترین غلظت)، نسبت به گروه شاهد افزایش معنی دار داشت (0/05>P). تیمارآزمایشی باعث افزایش معنی دار مقدار پروتین محلول موکوس شد (0/05>P). همچنین تیمار های آزمایشی به ترتیب باعث افزایش و کاهش معنی دار ALT و AST سرم خون شد (0/05>P). به طور کلی نتایج نشان داد که نانو پلاستیک پلی استایرن موجب افزایش استرس و پاسخ های نامطلوب فیزیولوژیک در ماهی کپور معمولی می شود و این عوارض مخرب در غلظت های بالا تر مشهودتر است.
    کلیدواژگان: نانو پلاستیک، پلی استایرن، کپورمعمولی، سرم، موکوس
  • سید مهرداد حسنی اژدری، زهرا حسین آبادی، سید ولی حسینی* صفحات 134-153
    اقیانوس ها و دریاها بیش از هفتاد درصد از مساحت کره زمین را به خود اختصاص داده اند. این زیستگاه ها محل حضور بسیاری از ماکرو و میکرو ارگانیسم هایی هستند که توانایی تولید ترکیبات مختلف زیست فعال با کاربردهای مختلف جهت رفع نیازهای بشر را دارند. بسیاری از رنگدانه ها به خصوص فایکوسیانین از جمله این ترکیبات زیست فعال قابل استحصال از ارگانیسم های آبزی هستند. فایکوسیانین پروتیینی از خانواده فیکوبیلی پروتیین ها است که رنگ آبی و خاصیت آنتی اکسیدانی از ویژگی های آ ن ها می باشد. این پروتیین یکی از رنگدانه های اصلی سیانوباکتری ها و بسیاری از جلبک های دریایی از جمله جلبک های قرمز می باشد. خاصیت آنتی اکسیدانی این رنگدانه، آن را به گزینه ای مناسب جهت استفاده به عنوان افزودنی غذایی تبدیل کرده است. علاوه بر این، فایکوسیانین استفاده گسترده ای در بخش هایی مانند صنایع آرایشی و بهداشتی و همچنین پزشکی دارد. برای استفاده از فیکوسیانین روش های مختلفی جهت استخراج آن وجود دارد که هرکدام دارای مزایا و معایبی می باشد. مطالعه حاضر سعی در معرفی و مرور فیکوسیانین و ساختار آن و همچنین روش های مختلف استخراج و تاثیر فاکتورهای دخیل در این فرآیند دارد.
    کلیدواژگان: فاکوسیانین، فاکوبیلی پروتئین، رنگدانه، ترکیبات زیست فعال دریایی
  • امیرحسین ابراهیمی، محدثه لاری پور* صفحات 154-164

    هدف از این مطالعه، بررسی اثر پوشش نانوکیتوزان همراه با عصاره آبی و الکلی نعناع بر کیفیت فیله ماهی قزل‏ آلا بود، به طوری که عصاره های آبی و الکلی 3 و 5 درصد به همراه محلول 2% نانوکیتوزان با روش غوطه وری بر سطح نمونه ها قرار گرفت و بررسی تغییرات pH، اندازه گیری ازت فرار تام (TVN)، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و رادیکال های آزاد با استفاده از تست 2،2-دیفنیل-1-پیکریلیدرازی  (DPPH) و ارزیابی حسی به روش هدونیک 5 نقطه ایی طی روزهای اول، سوم و ششم نگهداری مورد بررسی و داده های حاصل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان pH در روز سوم در تیمار حاوی عصاره الکلی 3 درصد و کم ترین در روز اول و تیمار شاهد مشاهده شد. میزان TBA فیله های ماهی قزل آلای رنگین کمان در این تحقیق درتمامی تیمارها تقریبا برابر 0/002± 0/037 میلی گرم بر کیلوگرم به دست آمد. بهترین نتیجه در آزمایش فعالیت آنتی اکسیدان به روش DPPH برای تیمار حاوی عصاره آبی 3% نعناع در روز ششم 24/60 درصد حاصل شد و در اندازه گیری TVN نمونه حاوی محلول نانوکیتوزان 2% در روز سوم، بالاترین نتیجه، 22/78 درصد برآورد شد. بنابراین می توان نتیجه گرفت استفاده از پوشش خوراکی نانوکیتوزان 2درصد سبب بهبود ویژگی های فیزیکوشیمیایی خصوصا تا 3 روز نگه داری در دمای یخچال خواهد شد.

    کلیدواژگان: ماهی قزل آلا، نانوکیتوزان، عصاره نعناع فلفلی، زمان ماندگاری
  • فرنوش فلاح، شیلا امیدظهیر* صفحات 165-177
    هگزافلومورون یک آفت کش است که برای کنترل حشرات در مزارع کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد همچنین به عنوان یک حشره کش جدید و کارآمد برای کنترل کرم ساقه خوار برنج معرفی شده است.  این مطالعه برای اولین بار محدوده کشندگی و میانه غلظت کشندگی هگزافلومورون را در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار داده است. برای تعیین محدوده کشندگی ماهی ها در 6 تیمار غلظت های 0، 1/25، 2/5، 5، 10 و 25 میلی گرم در لیتر هگزافلومورون را دریافت کردند و در زمان های 24، 48، 72 و 96 ساعت مرگ و میر ماهی ها در هریک از تیمارها ثبت شد. سپس آزمایش تعیین میانه غلظت کشندگی صورت گرفت و ماهی ها در 5 تیمار با 3 تکرار، غلظت های 0، 6، 7، 8 و  9 میلی گرم در لیتر هگزافلومورون را دریافت کردند و در زمان های 24، 48، 72 و 96 ساعت تعداد  مرگ و میر ماهی ها ثبت گردید. داده های حاصل از آزمایش تعیین میانه غلظت کشندگی به روش آنالیز آماری پروبیت بررسی شد و مقادیر (LC5-95)، حداکثر غلظت مجاز یا غلظت غیر موثر (NOEC) و حداقل غلظت موثر (LOEC) محاسبه گردید. در این مطالعه میانه غلظت کشندگی 24، 48، 72 و 96  ساعته به ترتیب 9/925، 8/395 ، 8/078 و 7/428 میلی گرم در لیتر به دست آمد. همچنین غلظت غیر موثر  0/7428 و حداقل غلظت موثر 28/42 میلی گرم در لیتر محاسبه شد. علایم رفتاری و ظاهری در ماهی ها به صورت بی حالی، پرخونی در قاعده باله ها، قرمزی چشم ها، حرکات بسیار آهسته و شنا نزدیک سطح آب، شنای عمودی، قرار گرفتن در کف و نهایتا مرگ مشاهده گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد هگزافلومورون برای ماهی های کپورمعمولی از درجه سمیت متوسط برخوردار است و  به دنبال افزایش غلظت و زمان مواجهه با هگزافلومورون مرگ و میر در ماهی های کپورمعمولی مورد مطالعه افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: کپور معمولی، هگزافلورومون، مسمومیت، LC50
  • مجتبی شیرزاد، محمدرضا رحمانی*، نعمت الله خراسانی، محمد کابلی صفحات 178-189
    شناخت زیستگاه مطلوب گونه ها به خصوص گونه های نزدیک به هم می تواند به مدیریت و حفاظت بهتر آن ها کمک شایانی نماید. بدین منظور در مطالعه حاضر، پاسخ دو گونه همبوم Garra rufa وGarra gymnothorax  به برخی متغیرهای محیطی و تفاوت بین آن ها تحلیل شد. در این راستا، تاثیر شش متغیر زیستگاهی شامل عرض و عمق رودخانه، سرعت جریان آب، ارتفاع از سطح دریا، دمای آب و جنس بستر بر الگوی شاخص مطلوبیت زیستگاه در 27 ایستگاه، تقریبا در کل محدوده پراکنش این دو گونه، ارزیابی شد. نتایج مطالعه نشان داد G. rufa در رودخانه هایی با عرض <40 متر، عمق <45 سانتی متر، دمای >22 درجه سانتی گراد، بستر با شاخص 6/5-3/5 و بسته به شرایط، سرعت جریان کمتر از 0/45 و یا بیشتر از 1/2 متر بر ثانیه که در ارتفاع بین 600 تا 1000 متر واقع شده اند را برای زیست انتخاب می نماید؛ در حالی که گونه G. gymnothorax زیستگاه هایی با عرض <10 متر، عمق <150 سانتی متر، دمای >24 درجه سانتی گراد، بستر با شاخص >4/5، سرعت جریان <1/05 متر بر ثانیه که در ارتفاع >400 متر واقع شده اند را ترجیح می دهد. تحلیل ها نشان می دهد که G. gymnothorax برای هر شش متغیر زیستگاهی مورد مطالعه، گستره مطلوبیت کوچک تری نسبت به G. rufa دارد که به نوعی بیانگر آشیان اکولوژیکی محدودتر آن و آسیب پذیری بیشتر این گونه نسبت به تغییر شرایط محیطی است. پراکنش وسیع تر G. rufa، ممکن است به توانایی حفظ جمعیت بزرگ تر این گونه کمک نماید. این حضور گسترده تر گونه، نه تنها به تسهیل فرآیندهای تک بوم شناسی (Autecology) کمک می نماید بلکه در صورت وجود اختلالات محیطی محلی، احتمال بقا را نیز افزایش خواهد داد. نتایج این مطالعه می تواند در تعیین اولویت های حفاظتی برای هر دو گونه کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: ترجیح زیستگاهی، مطلوبیت زیستگاه، آشیان اکولوژیکی، تک بوم شناسی
  • محمدرضا غلامی، حامد منوچهری*، رضا چنگیزی، شایان قبادی، سید مهدی حسینی فرد صفحات 190-199

    افزایش فلزات سنگین سبب برهم زدن اکوسیستم های آبی با تاثیرگذاری بر پارامترهای فیزیولوژیکی، بیوشیمایی و سلول های ارگانیسم های آبزیان شده و سبب کاهش عملکرد ایمنی ماهیان می گردد. این مطالعه، با هدف تعیین تاثیر سمیت سولفات نقره بر شاخص های خونی ماهی تیلاپیا نیل (Oreochromis niloticus) تغذیه شده با سطوح مختلف پربیوتیک قارچ صدفی (Pleurotus ostreatus) صورت گرفت. به همین منظور، تعداد 120 قطعه بچه ماهی تیلاپیا نیل به مدت 6 هفته در 4 تیمار با جیره های 0، 0/05، 0/1،  2/2 درصد پربیوتیک قارچ صدفی تغذیه شدند. در پایان دوره تغذیه، نمونه های آزمایشی به مدت 14 روز در معرض سولفات نقره قرار گرفتند و نمونه برداری در دو زمان (در پایان دوره تغذیه، در پایان دوره مواجهه با سم) انجام و پارامترهای خون شناسی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که پربیوتیک به تنهایی اثر معنی داری برRBC ، MCV، هماتوکریت و هموگلوبین نداشت (0/05<P). اما میزان گلبول سفید،  MCHو  MCHCدر تیمارهای تغذیه شده با پربیوتیک 0/2 قارچ صدفی و مواجهه با سم، افزایش معنی داری داشت(0/05>P). در مجموع، پربیوتیک پودر قارچ صدفی ایمنی غیراختصاصی ماهی تیلاپیا را تحریک کرد و اثرات تخریبی ناشی از سولفات نقره را بر شاخص های خونی کاهش داد. در مجموع میزان 0/1و 0/2 درصد پربیوتیک قارچ صدفی در تیمارهایی که در معرض سولفات نقره بودند، توانست وضعیت شاخص های خونی ماهی تیلاپیا نیل را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، پربیوتیک، ماهی تیلاپیا نیل، شاخص خونی
|
  • Mostafa Keshavarz, Seraj Bita * Pages 1-9
    Increasing the use of nanomaterials leads to the release of these particles in aquatic environments that can have effects on aquatic animals, therefore, the present study aimed to investigate the toxicity of titanium dioxide nanoparticles produced by the Chemical and biological method on Xiphophorus maculatus. First, the survival rate of fish under similar conditions to toxicity experiments were investigated  and then Xiphophorus maculatus fish to determine the intermediate lethal concentration (LC50) of nanoparticles in 12 treatments (each with three replications) including 6 treatments containing concentrations of 0, 80, 160, 320, 640 and 1280 mg /L nanoparticles titanium oxide produced chemically and 6 treatments containing concentrations of 0, 240, 480, 960, 1920 and 3840 mg /L titanium dioxide produced biologically method in 60 liter tanks with 15 fish per treatment were exposed for 96 h and fish mortality were recorded at 24, 48, 72 and 96 h. Survival tests showed that up to 96 hours after stocking fish, no mortality were observed and the survival rate was 100%. With increasing the concentration of nanoparticles and increasing the exposure time, the percentage of fish mortality increased. The intermediate lethal concentrations (LC50) of titanium dioxide nanoparticles produced by chemical and biological methods during 96 h of exposure were 255.49 and 720.76 mg/l, respectively. Based on the results of the present study, chemically produced nanoparticles are more toxic than nanoparticles produced biologically method.
    Keywords: toxicology, lethal concentration, Titanium dioxide nanoparticles, Xiphophorus maculatus
  • Elnaz Erfanifar *, Seyed Abbas Hosseini, Zahra Amini, Sajjad Pourmozaffar, Seyyed Aliakbar Hedayati, Ashakn Azhdari Pages 10-21

    This study was conducted to evaluate the effects of different levels of Cyanothece sp. on growth indices, survival rate and feed conversion ratio of western white shrimp (Litopenaeus vannamei) for 60 days in Chabahar fisheries research center. 240 individual with an average weight of 3.03 ±0.017 g were distributed in 12 tanks with a density of 20 shrimp per liter of storage. Treatment were 0 (control), 100 (treatment 1), 200 (treatment 2) and 300 (treatment 3) mg/kg extract of Cyanothece sp. Growth indices were examined including mean weight, total length, specific growth rate, feed conversion ratio, feed conversion efficiency and survival as 3 meals per day and at the end of the period. The results showed 200 mg/kg of microalgae extract had a positive and significant effect on survival parameters (P<0.05). Mean weight, length and specific growth coefficient (SGR) of shrimp fed a diet containing 200 mg / kg of extract 13.88 g, 13.03 cm and 2.56% were significantly higher than the measured values in other treatments, respectively. While due to the significant increase in feed conversion ratio (FCE) in shrimp treated with 200 mg / kg, the rate of feed conversion ratio (FCR) was significantly lower than other shrimps. It is concluded the use of microalgae extract can have a positive effect on growth rate, survival rate and persistence of young western white shrimp.

    Keywords: Western white foot shrimp, Microalgae, Cyanothece sp, Growth index, FCR
  • Mohaddeseh Ahmadnezhad *, Fereydoon Owfi, Adel Hosseinjani, Mahmoud Bahmani, Mahmoud Hafezieh, Mohammad Sayad Bourani, Akbar Pourgholami, Hasan Fazli, Shahram Abdolmalaki, Hossein Khara Pages 22-33
    The restoration program of Caspian kutum (Mahi Sefid) stocks was carried out by the Iranian Fisheries Organization about four decades ago, following its catch reduction in the early of the last century. Despite releasing about 150 million juveniles annually, the catch has always fluctuated and the average catch has never exceeded 10,000 tons. In addition, expected diversity and biomarkers in newly released stocks, such as length and weight, and growth and reproduction indices have also declined. In the present study, the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the program for breeding and release of Mahi Sefid in the Iranian waters of the Caspian Sea have been investigated using the SWOT-FAHP method. The results show that although strengths outweigh weaknesses that the biological, social and economic values of Caspian kutum and the existence of specialized hatcheries with the presence of experienced experts are the most important strengths. In contrast, the threat points outweigh opportunities, and in general it can be acknowledged that this situation requires strategies to reduce threats. Therefore, strategies to improve the process of rebuilding Caspian kutum stocks were developed and prioritized by the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM), which among the identified strategies, contingent (conservative) strategies have the highest score, and accordingly, providing and strengthening breeding infrastructure, especially Natural reproduction in migratory rivers, participation of non-governmental organizations in the protection of local rivers, use of equipment of hatcheries and reconstruction of reserves and updating of worn-out equipment in order to continue the process of artificial reproduction due to pollution and destructive factors in some Rivers, gene bank formation, implementation of breeding program and application of research results on the time frame of fishing and standardization of fishing equipment, scored the most points among contingency strategies.
    Keywords: Stock restoration, SWOT-FAHP, Caspian Sea, Mahi Sefid, Rutilus kutum
  • Gholamreza Rafiee *, Kamran Rezaei Tavabe, Nazanin Motamedi Pages 34-44
    Algae have the most important role in the production of fresh and marine aquatic animals especially at the stage of larvae culture due to their nutritional and also industrial components such as protein, unsaturated fatty acids, and pigments. Therefore, the researchers trying to improve the production of these micro-activated bio-cells with formulating the new media. This study, aims to investigate production of Nannochloropsis sp. (biomass production) under small scale and batch culture condition, using commercial agriculture fertilizers vs. and analytical grade salts for a period of 20 days. Five different culture media were formulated as treatments. Four concentrations (100, 75, 50 and 25%) of Cooper hydroponic culture media were tested and compared to F/2 medium that is commonly used for microalgae culture. Production of Nannochloropsis sp. Showed better results in 25% medium from eighth to twentieth days of experiment period. In the last day, cell production in treatment with 25% of copper formula (23.45×106±2.001×106 cell/ml) did not show any significant differences than F/2 medium (17.15×106±1.202×106 cell/ml) (P>0.05). The Medium 25% was also highly economic and capable for production of Nannochloropsis sp., since it showed almost 94% (sixteen times) cheaper than F/2 medium (excluding the cost of F/2 analytical grade vitamins) during formulation.
    Keywords: Nannochloropsis sp, Algae medium, Economical production, Commercial salts, Biomass
  • Zahra Aminikhoei *, Mahsa Naderi Samani, Saaedeh Taherpanah, Ghasem Rahimi Gharemirshamloo Pages 45-55
    Isolation and identification of unknown microorganisms native to our country and their preservation in the collections of genetic resources in order to exploit their biological capacity are of special importance and necessity. This study aimed to identify halophyte microalgae living in the back-barrier Lipar located on the shores of the Oman Sea in Sistan and Baluchestan Province. Water and phytoplankton sampling was carried out from the back-barrier in 2019-2020. Isolation and purification of the collected microalgae were performed by serial dilution and F2 medium culture in agar and liquid media, and finally, pure single colonies were obtained. Then, the initial identification of isolates was done through microscopic observations and comparison with morphologically valid classification keys. In the next step, 18S rRNA and 16S rRNA genes were used for further verification and identification by molecular method and sequencing. Analysis of morphological data and molecular sequencing showed that two purified isolates were green microalgae Dunaliella salina and green-blue microalgae Cyanothece sp., which was identified for the first time from the back-barrier. In terms of biological and commercial capacity, these two microalgae are suitable species for mass production and are widely used in industry. The purified strains have been donated to the National Bank of Iran Genetic Resources for future research or industrial-scale exploitation.
    Keywords: Microalgae, Lipar back barrier, sequencing, morphology, Cyanothece sp, Dunaliella Salina
  • Yaser Fatemi, MohammadReza Taherizadeh *, Adnan Shahdadi, Hamidreza Esmaeili Pages 56-66

    The genus Peronia Fleming, 1822 by having 14 species, is one of the most diverse genera of the Onchidiidae family, which is highly distributed in the waters of the Persian Gulf and the Sea of ​​Oman. Despite their important ecological role in these areas, unfortunately, they have not been well studied so far. In this study, while describing the morphological characteristics of two species of this genus, Peronia madagascariensis (Labbé, 1934) and P. verruculata (Cuvier, 1830) with the help of a fragment sequence of a cytochrome oxidase gene, their status was determined. In this study, for the first time radulla belonging to the members of this genus in the northwestern Indian Ocean region were photographed and P. madagascariensis was reported from Iranian waters of the Oman Sea.

    Keywords: Bandar-Abbaas, Gwatr, Biodiversity, Phylogeny
  • Ahmad Ali Badr * Pages 67-79
    The tissue regeneration due to its attractive nature and potential applications in human diseases has always been in the focus of research. Determining the cellular and molecular mechanisms involved in the regeneration process in model organisms that perform well regeneration can help us to developing strategies for tissue repair and regeneration in species such as humans that have low regenerative capacity. MicroRNAs, are small, non-coding RNAs that play a key role in controlling the expression of genes that conduct tissue regeneration by inducing overexpression or inhibition. Various experiments have been performed to identify the types of microRNAs that conducte regenerative responses. Due to the exceptional ability of the zebrafish (Danio rerio) in the process of self-healing of damaged tissues, this model has been considered as the focus of regeneration researches. In this article, we intend to review the latest findings on the effect of microRNAs on the fin, heart and eye regeneration process of zebrafish by regulating gene expression. The future prospects and further development potential of this fascinating research field will also be discussed.
    Keywords: MicroRNA, Regeneration, Gene expression, Zebrafish
  • Abed Avani *, Reza Farzi, Hamed Mousavi-Sabet Pages 80-91
    This study was conducted to evaluate the effects of dietary L - Lysineon and L - Carnitine on growth and survival and some blood biochemical parameters of Oncorhynchus mykiss fry. For this purpose, Oncorhynchus mykiss fry with a mean weight of 25 gr in 10 treatments with 2 replicates were distributed randomly in 20 tanks. The L – Lysineon and L - Carnitine diet was added to diets at different levels. The breeding period was considered to be 8 weeks. Growth indices, survival rate and blood biochemical indices and safety factors, as well as comparisons between treatments at the end of breeding period blood sampling was performed. The results showed that the treatment fed L – Lysineon 0.5 and L – Carnitine 1gr/kg diet of L – Lysineon and L – Carnitine material had significant differences with the control group in the final weights, weight gain, body weight gain percentage and reduction in feed conversion ratio (P<0.05). In terms of survival rate of fish, the highest survival rate was observed in treatments containing different levels of L – Lysineon 0.5 and L – Carnitine 1 gr/kg.  The results showed a significant difference between plasma biochemical factors such as glucose, triglyceride, and cholesterol in levels of L – Lysineon 0.5 and L – Carnitine 1 gr/kg. (P<0.05). The highest amount of total protein, albumin, and globulin was observed in this treatment, which significantly differs from the control treatment (P<0.05). As a general conclusion, it can be stated that the use of L – Lysineon 0.5 and L – Carnitine 1 in the Oncorhynchus mykiss fry diet can increase and improve the growth, survival index and stimulate the immune system and thus improve health and physiological status of Oncorhynchus mykiss.The addition of L – Lysineon 0.5 and L – Carnitine 1 of feed for Oncorhynchus mykiss fry are suggested.
    Keywords: Oncorhynchus mykiss, growth, survival, L – Lysineon, L – Carnitine
  • Mahsa Salehi, MohammadAli Nematollahi *, Mostafa Noroozi, Roozbeh Bozorgi Pages 92-101

    Microalgae are one of the safest sources of protein production in the world that have good sources of a wide range of beneficial compounds, including proteins, fats and pigments. This research aims to use the cultivation of Dunaliella salina in Modified Johansson (DUM) and Guillard (f/2) media under salinity stress of 10, 20, 30%, culture media efficiency and the effect of salinity stress on Chlorophylls a and b as well as total carotenoids should be investigated. The results showed that the highest production of Chlorophylls a and b are 8.20±0.008 and 3.85±0.06 μg/mg, respectively, which is produced by the sample grown with DUM medium at 10% salinity. Also, the highest amount of carotenoids was 1.79±0.30 μg/mg which was produced by the sample grown in culture medium f/2 with a salinity concentration of 30% under stress. The highest cell growth was 7808333±52041/6 cells/ml at 10% salinity in Gillard culture medium. The results of this study showed that Dunaliella salina algae is a good source of carotenoids when exposed to salinity stress.

    Keywords: Culture medium f, 2, DUM, Salinity, Chlorophyll a, b, Total Carotenoids
  • Behzad Nematdoost Haghi, Alireza Mirvaghefi *, Hamid Farahmand Pages 102-112
    Organisms Exposure to multiple contaminants in the environment can have different effects on them than when exposed to only one pollutant. Investigation of the impacts of nano titaniumdioxide and microplastic, on Nile tilapia was the aim of this study. 270 fish (average weight of 23.5±0.6 g) in factorial design (including concentrations of 0, 1 and 5 mg/l nanotitanium and concentrations of 0.5 0 and 1mg/l microplastic) were treated for 30 days in triplicate. The results indicated that the amount of protein in all groups showed a significant decrease compare with control (P<0.05). The amount of albumin and globulin in all groups showed a decrease that was not significant in the microplastic groups alone (P>0.05). Creatinine phosphokinase (CPK) and alanine aminotransferase (ALT) activities as well as triglyceride levels showed a significant increase in all groups except the microplastic group alone (P<0.05). Gammaglutamyl transferase (GGT) activity in all groups showed a significant increase compared to controls (P<0.05). Lactate dehydrogenase (LDH) activity and glucose levels showed a significant increase only in the groups exposed to pollutants (P<0.05) and cholesterol levels did not show a significant change in any of the groups (P>0.05). In general, the results of the recent study showed that the combined groups had more effects on fish. Also, in comparison with the effects of the two pollutants, titanium dioxide had more effects than microplastics and caused more changes in blood parameters.
    Keywords: Environmental contaminant, biochemical parameters, Nile tilapia
  • Neda Sarrami Foroushani, Houman Rajabi Islami *, Hossein Khara, Siamak Yousefi Siahkalroodi Pages 113-124
    Selenium is an important trace element for maintaining the fish health. This study aimed to investigate the effect of sodium selenite on survival, growth and some hematological factors relating to the red blood cells of Siberian sturgeon. Three hundred Siberian sturgeon with initial mean weight 10.0±0.5g were randomly distributed in five treatments with three replications and fed with different levels of sodium selenite including zero (control), 0.2, 0.4, 0.8 and 1.6 mg sodium selenite for eight weeks. The results showed that the sodium selenite supplementation significantly increased the final weight and daily growth coefficient of fish with the maximum values of 25.63±0.68 g and 1.22±0.07% d-1 in fish fed with 1.6 mg kg-1 sodium selenite (P<0.05). The feed conversion ratio was significantly decreased after eight weeks feeding with sodium selenite with minimum of 1.79±0.10 in fish fed with 1.6 mg kg-1 sodium selenite (P<0.05). furthermore, equal to or more than 0.8 mg kg-1 supplementation of sodium selenite significantly enhanced the hemoglobin content, hematocrit percentage, and red blood cells count compared to the control (P<0.05). In conclusion, findings of the present study illustrated that 0.4mg kg-1 supplementation of sodium selenite is the best level for maximizing the growth of Siberian sturgeon, while 0.8mg kg-1 sodium selenite supplementation provides the best response in the synthesis of blood cells.
    Keywords: Daily growth coefficient, growth, red blood cells count, Sodium selenite, Siberian sturgeon
  • Alireza Mehri *, Seyed Aliakbar Hedayati, Hamid Mohammadi Azarm, Ali Jafar Nodeh, Safoura Abarghouei Pages 125-133
    The significant development of nanotechnology and the widespread use of nanomaterials in various industrial fields make it necessary to investigate their destructive effects on biological systems. Therefore, in the use of nanoparticles, attention should be paid to their toxicity. This research was conducted with the aim of investigating the ecophysiological responses of common carp in exposure to nanoplastic-polystyrene as a widely used polymer. A total of 84 specimens of common carp with an average weight of 30±1.5 g, were examined in 4 food treatments (control with commercial food and treatments with diet containing 0.1, 0.5, 1 ml nano-polystyrene emulsion). At the end of the 28 days test period, serum and mucus samples were collected. The results showed, different concentrations of polystyrene nanoplastics had no significant effect on total blood serum protein indices (P>0.05). But the amount of glucose in the concentration of 1 ml (the highest concentration) increased significantly compared to the control group (P<0.05). The experimental treatments caused a significant increase in the amount of soluble mucus protein (P<0.05). Also, experimental treatments caused a significant increase and decrease of ALT and AST in blood serum, respectively (P<0.05). Generally, the results showed that polystyrene nano-plastic increases stress and adverse physiological responses in common carp and these harmful effects are more evident in higher concentrations.
    Keywords: Nanoplastic, Polystyrene, Common carp, Serum, Mucus
  • Seyed Mehrdad Hasani-Azhdari, Zahra Hoseinabadi, Seyed Vali Hosseini * Pages 134-153
    Oceans and seas cover more than 70% of the Earth. They are habitat to many micro and macro organisms those have the ability to produce different bioactive compounds with different applications for obviating human needs. Many pigments, especially phycocyanins, are among bioactive compounds could be extracted from aquatic organisms. Phycocyanin is a protein from the family of phycobiliproteins, which is characterized by its blue color and antioxidant properties. This protein is one of the main pigments in cyanobacteria and many seaweed, including red algae. The antioxidant properties of this pigment make it a good choice for using as a food additive. In addition, phycocyanin is widely used in many sectors such as cosmetics as well as medicine. There are several ways to extract phycocyanin, each of them has advantages and disadvantages. The present study tries to introduce and review phycocyanin and its structure as well as different extraction methods and the effect of factors on this process.
    Keywords: Phacocyanin, Phacobiliprotein, pigment, Marine bioactive compounds
  • AmirHossien Ebrahimi, Mohaddeseh Larypoor * Pages 154-164

    The aim of this study was to investigate the effect of coating nano chitosan with aqueous and alcoholic extracts of Menthe piperata on the quality of Oncorhynchus mykiss fillets so that aqueous and alcoholic extracts of 3 and 5% with a 2% solution of nano chitosan by immersion were placed on the surface of the samples and investigating pH changes, measuring total volatile nitrogen (TVN), thiobarbituric acid (TBA) and free radicals using the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazide (DPPH) test and sensory evaluation was performed by 5-point hedonic method during the first, third and sixth days of storage and the data were statistically analyzed. The results showed that the highest pH level on the third day and in the treatment containing alcoholic extract is 3% and the lowest pH level is on the sixth day. The TBA level of rainbow trout fillets in this study in all treatments was approximately 0.037±0.002. The best result was obtained in DPPH antioxidant activity test for treatment containing 3% aqueous extract of mint on the third day and the highest result was obtained in TVN measurement of a sample containing 2% nanocytosan solution on the third day.

    Keywords: Trout, Nano chitosan, Menthe piperata Extract, Shelflife
  • Farnoosh Fallah, Shila Omidzahir * Pages 165-177
    Hexaflumuron is a pesticide used in farms to control insects and has been introduced as a new and effective insecticide to control rice stemborer. This study investigated lethal range concentration and median lethal concentrations of hexaflumuron in common carp (Cyprinus carpio) for the first time. For this purpose, the fishes in 6 treatments received concentrations of 0, 1.25, 2.5, 5, 10 and 25 mg/l hexaflumuron to determine the lethal range concentration and fish mortality was recorded in each treatment at 24, 48, 72 and 96 hours. Then, to determine the median lethal concentration the fishes received 0, 6, 7, 8 and, 9 mg/l hexaflumuron in 5 treatments with 3 replications and the fish mortality was recorded at 24, 48, 72 and 96 hours. The data obtained from the median lethal concentration were analyzed by probit statistical analysis and the ​​(LC5-95), No Observed Effect Concentration (NOEC) and Lowest Observed Effect Concentration (LOEC) were calculated. In this study, the median lethal concentrations of hexaflumuron at 24, 48, 72 and 96 hours were obtained 9.925, 8.395, 8.075, and 7.428 mg/l respectively. Also, NOEC and LOEC were calculated as 0.7428 and 28.42 mg/l. Behavioral and physical symptoms such as lethargy, hyperemia at the base of the fins, red eyes, very slow movements and swimming, vertical swimming, lying on the floor and finally death were observed in fishes. The results of this study showed that hexaflumuron has a moderate degree of toxicity for common carp and fish mortality increases following increasing concentration and exposure to hexaflumuron consumption.
    Keywords: Common carp, Hexaflumuron, Toxicity, LC50
  • Mojtaba Shirzad, Mohammadreza Rahmani *, Nematollah Khorasani, Mohammad Kaboli Pages 178-189
    Understanding the optimal habitat of species, especially closely related species, can help in their better management and protection. For this purpose, in the present study, the response of two sympatric species, Garra rufa and Garra gymnothorax, to some environmental variables and the differences between them were analyzed. In this regard, the effect of six habitat variables including the width (m) and depth (cm) of the river, water current velocity (ms-1), altitude (m), temperature (°C) and substrate index evaluated on the Habitat Suitability Criteria (HSC) pattern in 27 study reach, almost in the entire distribution range of these two species. The results showed that G. rufa lives in rivers with width <40 m, depth <45 cm, temperature >22 °C, substrate index 3.5 - 6.5, and depending on the conditions, water current velocity less than 0.45 or more than 1.2 ms-1, which are located at an altitude between 600 and 1000 m, while G. gymnothorax prefere habitats with width <10 m, depth <150 cm, temperature >24 °C, substrate index >4.5, water current velocity <1.05 ms-1 located at an altitude >400 m. The analysis shows that the G. gymnothorax has a smaller range of favorability than G. rufa for all six habitat variables studied, which it somehow indicates its narrower ecological niche and the greater vulnerability of this species to changing environmental conditions. The wider distribution of G. rufa may contribute to the ability to maintain larger populations of this species. This wider presence of the species not only helps to facilitate autecology processes but also increases the probability of survival in case of local environmental disturbances. The results of this study can help in determining the protection priorities for both species.
    Keywords: Habitat preference, Habitat suitability, Ecological niche, Autecology
  • MohammadReza Gholami, Hamed Manouchehri *, Reza Changizi, Shayan Ghobadi, Seyed Mehdi Hoseinifard Pages 190-199

    The increase of heavy metals disturbs the aquatic ecosystems by affecting the physiological, biochemical parameters and cells of the aquatic organism and causes a decrease in the immune function of fishes. The aim of this study was to determine toxic effects of silver sulfate toxicity on some blood indices of Nile tilapia fish (Oreochromis niloticus) fed with different levels of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) prebiotic. 120 Nile tilapia fry were fed for 6 weeks in 4 treatments with 0, 0.05, 0.1 and 0.2% of prebiotics Oyster mushrooms. At the end of feeding period, the experimental samples were exposed to silver sulfate for 14 days, and sampling was done at two times (at the end of the feeding period, at the end of the toxicity exposure) and hematological indices were measured. The results showed prebiotic alone had no significant effect on RBC, MCV, hematocrit and hemoglobin (P<0.05). However, the amount of white blood cells, MCH and MCHC significantly increased in the treatments fed with prebiotic 0.2 and exposure. In general, Oyster mushroom powder stimulated the non-specific immunity of tilapia and also reduced the destructive effects caused by silver sulfate on blood indices. In general, the amount of 0.1 and 0.2% oyster mushroom in the exposed treatments was able to improve the normal blood indices of Nile tilapia.

    Keywords: heavy metals, Prebiotic, Nile tilapia, Hematology