فهرست مطالب

نشریه پژوهش های باستان شناسی ایران
پیاپی 33 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمیدرضا قربانی* صفحات 7-34

    پدیده «مرزبندی مکانی»، از پیش ازتاریخ تاکنون نقش مهمی در تکوین، تثبیت، حفاظت و هویت بخشی فضاهای انسان ساخت و قرارگاه های رفتاری داشته است. پدیدارها و فرهنگ مادی مبین آن به مثابه داده، و داده ها به لحاظ ماهیت در باستان شناسی دارای محدودیت و از جنبه شکلی-ریختی قابل شناسایی اند؛ اما مردم نگاری، روان شناسی محیطی و معماری بیان گر تنوع و عرصه های گوناگون پیدا و پنهان آن -به مثابه قلمرو- در قرارگاه های رفتاری سنتی اند؛ بنابراین پدیده قلمرو ازنظر فضایی، رفتاری و مفهومی تشخیص پذیر است، اما بیشتر یک پدیده ذهنی-ادراکی ست تا یک ویژگی شکلی-ریختی. با این حال، چگونگی مولفه ها و وجوه سه گانه قلمرو در قرارگاه های رفتاری پیش ازتاریخی -اگر نگوییم هیچ- بسیار کم موردتوجه بوده و مطالعات پیشین بیشتر بر مفاهیمی مانند دارایی و مرز تمرکز داشته اند. درک و بازشناسی مفهوم قلمرو و قلمروگرایی در قرارگاه های رفتاری پیش ازتاریخی در پرتو قیاس بین داده های باستان شناختی و یافته های قرارگاه های سنتی رفتاری و در چارچوب باستان مردم شناسی و استدلال های کاربرد اش امکان پذیر است. با این وجود، آیا قلمرو و قلمروگرایی، مولفه ها و عرصه های سه گانه آن در بافت های باستان شناختی و پویا از مفهوم یکسانی برخوردارند؟ و آیا می توان از آن برای تفسیر بافت های باستان شناختی مشابه استفاده کرد؟ این پژوهش، با اتکا بر نمونه های باستان شناختی (نمریک 9 و معلفات-میان رودان) و مردم نگاری(مله تنگلیا-ایران)، از نوع کیفی و از دیدگاه روش شناسی بر توصیف، تحلیل، تفسیر، و ازمنظر روش، یک تحقیق باستان مردم شناختی مبتنی بر قیاس های تطبیقی عام و ساختاری است؛ بنابراین برپایه مشاهده و مصاحبه (مردم نگاری) و بررسی و تحلیل اسنادی (باستان شناختی)، موارد مذکور در بافت های پویا و ایستا بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد مولفه ها و وجوه قلمرو در هر دو بافت باستان شناختی و سیستمیک وجود داشته و به واسطه تیوری برد میانی قابل ادراک و تفسیر بوده و دست یابی به آن از دو منظر عینی و ذهنی، در قابلیت تبیین و تفسیر باستان شناختی نحوه دسترسی به فضاهای مختلف اجتماعی و مکانی انسان ساخت راه گشاست.

    کلیدواژگان: باستان مردم شناسی، قلمرو و قلمروگرایی، قرارگاه رفتاری، نیمه یکجانشینی، تفسیر باستان شناختی
  • علی کریمی کیا، رضا رضالو*، اکبر عابدی، اردشیر جوانمردزاده صفحات 35-64

    منطقه قره داغ و شهرستان اهر که در آذربایجان شرقی (شمال غرب ایران) واقع شده، محوطه ها و فرهنگ های مختلفی را در خود جای داده است. مطالعات باستان شناسی و جدول گاهنگاری شمال غرب ایران بیشتر برپایه داده های باستان شناختی حوضه دریاچه ارومیه شکل گرفته و به سایر مناطق شمال غرب ایران تعمیم داده شده و جایگاه سایر مناطق ازجمله منطقه قره داغ در توالی فرهنگی آن ناشناخته باقی مانده است. از آنجا که این ناحیه درمیان منطقه قفقاز جنوبی، دشت مغان و حوضه های دریاچه ارومیه و قزل اوزن قرار گرفته، می تواند نقش مهمی را در تبیین و تشخیص دوره های نوسنگی و مس و سنگ منطقه ایفا نماید و همراه با مقایسه و تحلیل یافته های باستان شناختی منطقه، به ویژه سفال ها، برآیند نسبتا جدیدی را در جهت تکمیل جدول گاهنگاری ارایه دهد. جهت مطالعه فرهنگ های پیش ازتاریخی منطقه (دوره های فرهنگی)، این پرسش ها مطرح می گردد: 1- تسلسل گاهنگاری این منطقه باتوجه به دوره های فرهنگی، چگونه تبیین می گردد؟ فرضیه اصلی در ارتباط با این پرسش، وجود دوره های نوسنگی جدید و دوره مس وسنگ جدید 2 و 3 (LC2-3) در شهرستان اهر/قره داغ است. 2- با توجه به پیوندهای مشترک (مشابه) و غیرمشترک (غیرمشابه)  این منطقه از شمال غرب ایران با منطقه مغان و سایر مناطق، از لحاظ داده های باستان شناختی و گاهنگاری چه ویژگی های فرهنگی را نشان می دهد؟ نوشتار پیش رو برپایه بررسی های میدانی با توصیف و تحلیل یافته های باستان شناختی منطقه موردمطالعه با هدف روشن ساختن افق های فرهنگی در جهت تکمیل جدول گاهنگاری منطقه صورت می گیرد. به عنوان نتیجه نهایی می توان گفت سفال های دوره های مذکور، شباهت هایی با سایر مناطق شمال غرب ایران، به ویژه با حوضه دریاچه ارومیه و منطقه قفقاز جنوبی نشان می دهد. با توجه به وسعت محوطه ها، پراکنش سفال ها و سایر یافته های باستان شناختی، چنین استنباط می شود که استقرارها به صورت فصلی بوده و احتمالا توسط دامداران و جوامع کوچ گر به صورت محدود مورداستفاده قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اهر، نوسنگی، مسوسنگ، سفال، گاهنگاری
  • علی منادی، حمیدرضا ولی پور*، امیرصادق نقشینه صفحات 65-87

    دشت سیلاخور در شمال لرستان از مناطق مهم زاگرس مرکزی بوده که دارای استقرارگاه های متعددی در رابطه با عصر مس وسنگ است. بررسی ها و مطالعات انجام شده در این دشت تاکنون 80 محوطه باستانی را در رابطه با عصر مس وسنگ نشان داده است. داده های این پژوهش از بررسی و شناسایی که در سال 1385 از دشت سیلاخور صورت گرفته و هم چنین بررسی مجدد و تکمیلی نگارندگان از این ناحیه انجام گرفته است. در این مطالعه، 51 نمونه سفال شاخص از سفال های مربوط به عصر مس وسنگ در محوطه های این ناحیه مورد مطالعه گونه شناختی قرار گرفته اند. در این پژوهش سعی شده تا به این پرسش پاسخ داده شود که مقایسه گونه شناختی سفال های عصر مس وسنگ دشت سیلاخور چگونه می تواند در تنظیم گاهنگاری منطقه موثر باشد؟ گونه شناسی و مقایسه های انجام شده در رابطه با سفال های این دوره در دشت سیلاخور گویای این است که فرهنگ های سفالی رایج عصر مس وسنگ این ناحیه متاثر از تحولات مناطق شمالی کوه گرین و سفیدکوه (دره کنگاور) است؛ بنابراین، می توان گاهنگاری دره کنگاور در عصر مس وسنگ را به دشت سیلاخور نیز تعمیم داد. از سویی دیگر، گونه شناسی انواع سفال این پژوهش می تواند در درک درست تر از فرهنگ های پس از دوره مس وسنگ و در عصر مفرغ موثر باشد. تشابهات گونه شناختی سفال دوره مس وسنگ دشت سیلاخور با سفال دوره گودین III لزوم بازنگری در گاهنگاری عصر مس وسنگ و به تبع آن عصر مفرغ را نشان می دهد. پس از مطالعات صورت گرفته برروی سفال های گردآوری شده، تعداد 51 نمونه سفال از آن ها که شاخص تر بوده تفکیک شده و مورد مطالعه بیشتر قرار گرفته اند. در این راستا، سعی شده تا از هر نمونه سفال حداقل یک نمونه در این پژوهش ارایه گردد. نمونه های گردآوری شده معرف سه دوره قدیم، میانه و جدید عصر مس وسنگ در دشت سیلاخور هستند.

    کلیدواژگان: زاگرس مرکزی، دشت سیلاخور، عصر مس وسنگ، گونه شناسی سفال، گاهنگاری
  • سیروان محمدی قصریان* صفحات 89-113

    بیشتر محققانی که در باستان شناسی پیش ازتاریخ غرب ایران مطالعه داشته، معتقد هستند که با شروع دوره مس وسنگ جدید بسیاری از دشت ها و دره های کوهستانی مناطق غرب ایران خالی از سکنه شده و به نوعی یک فروپاشی عظیم فرهنگی رخ می هد.  این درحالی است که بررسی ها و کاوش های یک دهه اخیر چیزی خلاف این نظر را نشان می دهد. علاوه بر این برخی نظریات دیگر نیز در ارتباط با فرهنگ های آغاز این دوره، نظیر: شکل گیری، دامنه پراکنش فرهنگ های سفالی، گاهنگاری، الگوی استقرار و... با  تحقیقات جدید هم خوانی نداشته و باعث به وجود آمدن پرسش های اساسی در زمینه مطالعات این دوره شده است؛ ازجمله این پرسش ها این است که در پایان دوره مس وسنگ میانی در اواخر هزاره پنجم پیش ازمیلاد به واقع شاهد گسست و فروپاشی فرهنگی هستیم؟ فرهنگ های این دوره، نظیر گودین VII محدود به مناطق شرق زاگرس مرکزی است؟ مواد فرهنگی محوطه های آغازین دوره مس وسنگ جدید دارای چه ویژگی هایی هستند؟ به منظور پاسخ گویی به این پرسش ها، مواد فرهنگی به دست آمده از بررسی ها و کاوش های باستان شناسی با رویکرد توصیفی-تحلیلی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند.  نتایج این پژوهش نشان می دهد که باوجود برخی تغییرات در زمینه سنت های سفالی، فرهنگ های مراحل آغازین دوره مس وسنگ جدید در ادامه فرهنگ های دوره مس وسنگ میانی شکل گرفته اند. هم چنین با شروع این دوره نه تنها گسست و فروپاشی فرهنگی رخ نمی دهد؛ بلکه شاهد نوعی پویایی فرهنگی نیز هستیم. هم چنین به نظر می رسد که دامنه پراکنش اصلی ترین فرهنگ این دوره به نام «گودین VII» محدود به مناطق شرق زاگرس مرکزی نیست و مناطق وسیعی را ورای شرق زاگرس مرکزی در غرب ایران دربر می گیرد. بازبینی مطالعات این دوره در این پژوهش تصویر جدیدی را از فرهنگ های آغازین دوره مس وسنگ جدید بخش هایی از غرب ایران ارایه داده است.

    کلیدواژگان: گودین VII، مس وسنگ جدید، سفال با پوشش قرمز، زاگرس مرکزی
  • پریسا ناصری، عباس مترجم* صفحات 115-142

    پوسته سخت گونه ای از صدف های دریایی موسوم به «Cowrie» که در زبان فارسی به نام های متعدد ازجمله «کجک» یا «کوژک» و... نامیده می شود تاکنون در نهشت های باستانی فراوانی از هزاره سوم تا هزاره اول پیش ازمیلاد به دست آمده است، در تمامی گزارش های منتشره صرف همراهی این اشیاء با دیگر تزیینات شخصی آن ها را به عنوان «تزیینات شخصی» معرفی کرده اند؛ درحالی که این پرسش مطرح است که چگونه در طول زمانی بیش از پنج هزار سال این سنت تزیینی باقی مانده است و آیا با توجه به این که برخی اقوام بومی امروزی اعتقادی فراتر از جنبه زیبایی شناسی به صدف کوژک دارند؛ می توان این اعتقادات را بازمانده آیین های کهن تر محسوب نمود؟ بر این اساس این فرض مطرح می گردد که تداوم استفاده از یک شی غیربومی در طول زمان مرتبط با یک امر آیینی-اعتقادی است چرا به طور هم زمان دامنه چنین پدیده ای به صورت استفاده در بافتارهای نیایشی و تدفینی نه فقط در مرزهای فرهنگی ایران، بلکه در مناطق وسیعی از حوزه لوانت شرقی و خاورمیانه نیز قبلا گزارش شده است. مطالعه میدانی نشان می دهد که این اشیاء را صرفا برای کودکان بدون توجه به جنسیت و در افراد بالغ صرفا برای زنان به کار می گیرند که نشان از وجود نوعی تابوی جنسیتی و سنی برای آن است و اعتقاددارند همراهی این اشیاء با فرد علاوه بر جنبه زیبایی شناسی خاص، موجب دفع چشم زخم، رفع نحوست و جذب خیروبرکت می شوند. این پدیده در بافتارهای باستانی به صورت حضور کوژک ها در گورهای زنان و کودکان در گزارش های کاوش دیده می شود؛ اما هیچ نشانه ای برای کاربری این صدف ها به عنوان یک کالای منزلتی که تعلق به طبقه خاصی از افراد جامعه باشد دیده نشده است. ازنظر روش شناسی در این پژوهش از روش توصیفی-تاریخی و هم چنین روش قوم نگاری به صورت مشترک استفاده شده است در یک تجزیه وتحلیل تطبیقی روشن می شود که اهداف متصور برای این کجک ها در هر دو گروه، یعنی بافتارهای قوم شناسی امروزی و بافتارهای باستانی، مرتبط با نگرش آیینی و روحانی است.

    کلیدواژگان: باستان شناسی مرگ، صدف، کوژک، قوم باستان شناسی
  • علی اصغر سلحشور، بهمن فیروزمندی* صفحات 143-180

    یکی از ابزارهای پایداری و ماندگاری نظام های ایدیولوژیک باستان تبلیغات یا پروپاگاندا بود. نظام های پادشاهی آشور نو و هخامنشی نیز از تبلیغات برای پیش برد ایدیولوژی و حفظ قدرت و اقتدار خود بهره برده اند. این که شاهان آشور نو و هخامنشی چگونه خود را تصویر می کردند یا شرح می دادند و دوست داشتند که دیگر سرزمین ها یا مردمان آن ها را چگونه ببینند یا درک کنند، به نوعی کاربرد تبلیغات در مدارک و شواهد نوشتاری و تصویری آن ها را نشان می دهد. ابزارها، راهبردها و شیوه های به کارگیری تبلیغات که در پیوند با ایدیولوژی سلطنتی امپراتوری های آشور نو و هخامنشی قرار داشت چه مواردی را دربر می گرفتند و چه اهدافی را دنبال می کردند؟ بی تردید در بافت های سلطنتی آشور نو و هخامنشی آن ها همه واقعیت ها را به تصویر نکشیده اند یا ننگاشته اند تا به ایدیولوژی آن ها آسیبی نرسد و به قدرت، صلاحیت و مشروعیت آن ها برای فرمانروایی بر اقوام و سرزمین های گسترده امپراتوری هایشان خدشه ای وارد نشود. آن ها تصویری از خودشان نشان یا شرح داده اند که موجب ترس و هراس مردمان و اقوام فرمانبردارشان می شد و سرسپردگی آن ها را به دنبال داشت یا با نشان دادن و شرح دادن شکوه و بزرگی، نظم و سلطه فراگیر حکومت خود آن ها را متاثر می ساختند. پژوهش حاضر با بررسی منابع و شواهد نوشتاری و تصویری بافت های سلطنتی آشور نو و هخامنشی و استفاده از داده های کتابخانه ای، ابزارها و اهداف تبلیغی، مخاطبان موردنظر آن ها و نیز شیوه ها و راهبردهای تبلیغی، به ویژه در کتیبه ها و نقوش برجسته بافت معماری و کاخ ها را بررسی می کند و شباهت ها و تمایزها را مشخص می کند. ابزارهایی مانند نقوش برجسته، استل ها، مهرها، سکه ها و کتیبه های سلطنتی رسانه های روزگار باستان بودند که با مخاطبان مشخص و همگانی خود ارتباط برقرار می کردند و به افکار و اذهان آن ها جهت می دادند و آشوریان و هخامنشیان به خوبی از قدرت تاثیرگذاری آن ها آگاه بودند و در جهت تبلیغاتشان از آن ها بهره برده اند.

    کلیدواژگان: آشور نو، هخامنشیان، قدرت، ایدئولوژی، تبلیغات
  • مرتضی خانی پور*، حسینعلی کاوش صفحات 181-205

    تدفین بخشی از فرهنگ معنوی و مادی هر قوم محسوب می شود که در هر منطقه و هر دوره، ویژگی های خاص خود را داشته است. از آنجا که نحوه خاک سپاری برخاسته از تفکرات، عقاید و فرهنگ جامعه است، با مطالعه آن ها می توان به بازسازی روند تکامل فرهنگی جوامع باستان پرداخت. طی بررسی های باستان شناسی حوضه رودخانه بوانات که در سال 1394 به سرپرستی نگارنده با حمایت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس و فرمانداری بوانات صورت پذیرفت، شواهدی از دو شیوه تدفین شامل گورهای «سنگ چین» یا «خرفتخانه» و هم چنین «دخمک» یا «استودان» های ستونی شناسایی شد که با مطالعه و بررسی آن ها می توان به ساختارهای تدفینی و آیینی منطقه در دوران تاریخی دست یافت. با توجه به تنوع شیوه های تدفینی این دوران در فارس، شیوه های تدفینی دوران اشکانی و ساسانی در منطقه بوانات چگونه بوده و ویژگی ها و شاخصه های مکان های تدفینی چیست؟ بنابراین، پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی-تطبیقی سعی بر تبیین تدفین های دوران تاریخی بوانات در راستای پاسخ به پرسش های مطرح شده دارد. بر فراز ستیغ اکثر کوه های حوضه رودخانه بوانات گورهای سنگی که دارای پلان مدور و با مصالح تخته سنگ هایی به ابعاد مختلف و به صورت خشکه چین است، شناسایی شد. با توجه به پراکنش وسیع گورهای سنگی از پاکستان تا جنوب غرب ایران و سواحل جنوبی خلیج فارس گاهنگاری های متفاوتی جهت این گونه تدفین ارایه شده است؛ بااین حال با توجه به مواد فرهنگی به دست آمده از دیگر مناطق فارس و مقایسه آن ها به تدفین های شناسایی شده از منطقه بوانات می توان این نوع تدفین را به دوره های اشکانی و ساسانی منسوب کرد. در مورد دومین نوع تدفین یعنی دخمک یا استودان های ستونی نظریات مختلفی وجود دارد که با توجه به کتیبه های به دست آمده از حوالی شهر استخر و سمیرم می توان آن ها را دارای کارکرد تدفینی مربوط به دوره ساسانی دانست که از دو محل «پهنه میل فنجان» و «چراغ کشی» شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: دوره اشکانی، دوره ساسانی، تدفین، خرفتخانه، دخمک، استودان های ستونی
  • سامر نظری*، مرضیه شعرباف صفحات 207-232

    جزیره تیلوس که امروزه با نام بحرین شناخته می شود واقع بر ساحل شرقی شبه جزیره عربستان، نقش ویژه ای در حفظ حیات اقتصادی خلیج فارس ایفا کرده است. اولین استقرار شناسایی شده در این مکان به هزاره پنجم و ششم پیش ازمیلاد بازمی گردد. در قرن چهارم پیش ازمیلاد با ورود جانشینان «اسکندر» به منطقه، این جزیره تحت تاثیر قوی فرهنگ هلنی قرار گرفت و با عنوان تیلوس در منابع مختلف مطرح شد. با ظهور حکومت های اشکانی و ساسانی، گسترش بازرگانی در این منطقه به همراه دیگر جزایر شمالی و جنوبی خلیج فارس، مورد حمایت و توجه پادشاهان قرار گرفت. امروزه در ادبیات باستان شناسی حوضه جنوبی خلیج فارس، به دنبال استفاده از واژه یونانی «تیلوس»، دوره ای فرهنگی تحت عنوان «دوره تیلوس» مصطلح و رایج شده است که ازنظر برخی محققان این دوره به لحاظ تاریخی از زمان غلبه اسکندر بر شاهنشاهی هخامنشی در اواخر قرن چهارم پیش ازمیلاد تا ظهور اسلام در قرن هفتم میلادی را شامل می شود. پژوهش حاضر در پی آن است که براساس متون تاریخی و یافته های باستان شناسی جایگاه حکومت های اشکانی و ساسانی در منطقه بحرین را مورد مطالعه قرار داده و به این پرسش اصلی پاسخ دهد که با توجه به وجود اطلاعات و مواد فرهنگی از دوران اشکانی-ساسانی در منطقه، دوره تیلوس می تواند اطلاق مناسبی برای این گستره زمانی باشد یا خیر؟ مطالعه منابع تاریخی همراه با بررسی و مقایسه یافته های فرهنگی مانند: سفال، شیشه، مجسمه و دیگر مواد فرهنگی حاصل از بررسی و کاوش در حوزه بحرین، نشان دهنده حضور مشخص حکومت های اشکانی و ساسانی در این مکان است؛ بنابراین پیشنهاد می شود در دوره بندی و تقسیمات گاهنگاری صورت گرفته برای این منطقه، میان دوره تیلوس و دوران اشکانی-ساسانی تفکیک قایل شده و در تداوم استفاده از واژه «تیلوس» برای دوره های مذکور تجدیدنظر و بازبینی صورت گیرد. روش پژوهش در این مقاله به صورت توصیفی است که با استفاده از متون تاریخی و مدارک و داده های باستان شناختی این مساله را مورد مطالعه قرار می دهد.

    کلیدواژگان: تیلوس، بحرین، جنوب خلیج فارس، سلوکی، اشکانی، ساسانی
  • علی فرحانی*، زهره اویسی کیخواه، سیده سارا محمدی صفحات 233-266

    گچ از قدیمی ترین موادی است که از حدود 14 هزار سال پیش تاکنون، در ایران مورداستفاده بوده است.کاربرد فراوان گچ در ساخت و تزیین بناها و تولید مصنوعات مختلف،یکی از ویژگی های بارز معماری دوره ساسانی است. باوجود شناسایی شواهد زیادی از کاربرد گچ در ادوار مختلف و پژوهشهای گسترده درباره گچبریهای ساسانی، هیچ گونه شواهد علمی و باستان شناختی از واحدهای کارگاهی مربوط به پخت و فرآوری گچ تا سال 1393 ه‍.ش. گزارش نشده است. در بهار سال 1393 از کاوش محوطه ساسانی برزقواله لرستان، یک واحد کارگاهی کشف و شواهد نشان از کارکرد آن به عنوان کوره ای جهت پخت گچ بوده است. اهمیت این یافته به عنوان نخستین نمونه شناخته شده از این گونه کارگاهی در ایران و دوره ساسانی سبب شد تا در نوشتار حاضر به آن پرداخته شود. هدف اصلی پژوهش حاضر، تشریح روند کشف و معرفی کارگاه، جهت آگاهی پژوهشگران و جبران بخشی از نبود اطلاعات درخصوص این نوع کارگاه ها است. مهم ترین پرسش های پژوهش این بود که: 1- کارگاه های پخت گچ محوطه برزقواله در چه نقاطی برپا شده؟ 2- چه متغیرهایی در انتخاب مکان و فرم ساخت آن ها موثر بوده؟ 3- با چه طرح و نقشه ای و شامل چه اجزایی هستند؟ فرضیات پیش رو این بود که با توجه به شرایط محیطی و سازند گچی آن در قسمت شمالی و شمال غربی شهر، احتمال داده شد کارگاه های پخت گچ در این بخش ها باشد.متغیرهایی چون: فراوانی، سهولت دسترسی و نزدیکی معادن به شهر، جریان دایم آب، وجود تراس های میان دره ای، سوخت کافی، وزش جریان باد در دره ها، در انتخاب مکان ساخت موثر بوده است. نقشه ساخت آن ها احتمالا مدور یا چندوجهی و دارای آتشخانه، هواکش، و محل بارگذاری ماده خام می باشند. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی بوده و مبنای آن بر نتایج حاصل از بررسی ها،کاوش های باستان شناختی و مطالعات نظری گذارده شده است.

    کلیدواژگان: برزقواله، کوره پخت گچ، دوره ساسانی، معماری، سفال
  • عاطفه رسولی*، میثم میری آهو دشتی صفحات 267-291

    گورستان تاریخی سفیدچاه، یکی از بزرگ ترین و قدیمی ترین گورستان های دوران اسلامی است، که قدیمی ترین گورهای آن مربوط به اوایل قرون اسلامی است.  گورستان فوق در روستای سفیدچاه در بخش یانه سر شهرستان بهشهر در استان مازندران واقع شده است. هدف از این پژوهش، مشخص نمودن حریم گورستان تاریخی سفیدچاه و تحلیل نقوش سنگ مزارهای این گورستان و مقایسه آن با گورستان های مشابه در دیگر نقاط ایران است. پرسشی که در این پژوهش مطرح شده، این است که بیشترین نقوش نمادین سنگ مزارهای گورستان تاریخی سفیدچاه چه نقوشی هستند؟ و دلیل اصلی توالی خاکسپاری اموات طی دوره های مختلف در این گورستان چه بوده است؟ فرضیه پژوهشی حاضر در پاسخ به این پرسش ها این است که بیشترین نقوش به دست آمده از سنگ مزارهای این گورستان، نقوش هندسی و نمادین هستند، که به نوعی با باورهای مذهبی مردمان آن دوره در ارتباط بوده است و ازدلایل مهم توالی خاکسپاری اموات در این گورستان، وجود امامزاده سه تن و مقدس بودن این محوطه بوده است. در این پژوهش با استفاده از گمانه زنی، بررسی سطحی و مشاهدات عینی، به تعیین حریم و تجزیه و تحلیل نقوش سنگ مزارهای گورستان تاریخی سفیدچاه پرداخته شده است. روش کار میدانی گورستان سفیدچاه، با ایجاد گمانه هایی در خارج از عرصه حقیقی محوطه به منظور تعیین حریم این گورستان انجام شده است. بدین منظور هفت گمانه در اطراف این محوطه زده شد، که ابعاد این گمانه ها 1×2 متر و جهت گمانه ها با توجه به موقعیت مکانی هر یک، متغیر است. نتایج نشان می دهد، که بیشترین نقوش سنگ مزارهای این گورستان شامل: نقوش گیاهی، هندسی و نقوش نمادین هستند و نقوش سنگ مزارهای آن، شباهت زیادی به نقوش سنگ مزارهای گورستان دارالسلام شیراز و گورستان نهارخوران گرگان دارد و با توجه به عدم کشف مواد و آثار فرهنگی در گمانه ها می توان به این مهم دست پیدا کرد، که این منطقه از قرون اولیه اسلامی فقط به عنوان گورستان مورداستفاده بوده است.

    کلیدواژگان: سفیدچاه، گورهای صندوقی، گورهای محرابی، گورنگاره، نقوش نمادین
  • مهدی موسوی نیا*، اسماعیل شراهی، محمد مرتضایی صفحات 293-320

    از سنت های تدفینی زردشتی در دوران اسلامی اطلاعات زیادی در دست نیست. به لطف گورنوشته های تاریخ دار پهلوی و متون نوشتاری اطلاعات اندکی از نحوه دفن زردشتیان در قرون اولیه اسلامی در دست است؛ این سنت های تدفینی در سده های میانه دوران اسلامی به ندرت گزارش شده است. در کاوش باستان شناسی تپه قلعه خلچان (قلعه گنبدسرا) در تفرش در استان مرکزی یک برج خاموشی مسقف با 49 قطعه استخوان انسانی و قطعه سفال هایی از سده های میانه دوران اسلامی گزارش شده است. از منظر پوشش سقف، این برج خاموشی با برج خاموشی بندیان درگز از دوره ساسانی قابل مقایسه است. با درنظر گرفتن بافتار زمانی این دو برج خاموشی در نوشتار حاضر تلاش می شود به سه پرسش باستان شناسی پاسخ داده شود؛ ساختار بناهای تدفینی زردشتی در سده های میانه اسلامی چه مشخصاتی داشته است؟ برج خاموشی تپه قلعه خلچان دارای چه وجوه اشتراک و افتراقی با برج خاموشی بندیان از دوره ساسانی است؟ و مسقف بودن برج خاموشی تپه قلعه خلچان در مطالعات باستان شناسی دوران اسلامی چه اهمیتی دارد؟ فرض بر تاثیر سنت تدفین ساسانی بر تدفین زردشتیان در سده های پس از اسلام است. به علاوه، اقلیت بودن جامعه زردشتی در سده های میانه اسلامی بر کیفیت سنت دفن آن ها موثر درنظر گرفته است. نوشتار پیش رو برمبنای کاوش های باستان شناسی و مطالعات کتابخانه ای انجام گرفته است و با رویکرد توصیفی-تحلیلی سعی در تبیین نحوه دفن زردشتیان در سده های میانه اسلامی دارد. تحقیق حاضر نشان داده است که دفن مردگان در برج های خاموشی یکی از سنت های تدفینی زردشتیان در سده های میانه اسلامی بوده است. به علاوه، این سنت تدفینی ادامه سنت برج های خاموشی در دوره ساسانی است که تا سده ها پس از سقوط ساسانیان هم چنان ادامه داشته است. مسقف بودن دو برج خاموشی بندیان و تپه قلعه خلچان وجه بارز استمرار فرهنگ ساخت برج های خاموشی مسقف از دوره ساسانی تا سده های میانه اسلامی در ایران است.

    کلیدواژگان: سنت های تدفینی زردشتی، برج خاموشی، تپه قلعه خلچان، سده های میانه دوران اسلامی
  • داوود امامی میبدی*، فرهاد تهرانی، محمدرضا اولیاء صفحات 321-355

    طنبی، یکی از فضاهای مورداستفاده در معماری ایرانی است که در بناهای آل مظفر، در: خانه ها، مدارس، مساجد، خانقاه ها و مزارها به کار می رفته است. طنبی، یکی از اجزای اصلی و مهم ساختمان در این دوره تاریخی بوده؛ به طوری که این فضا به صورت مکرر در متون تاریخی ذکرشده است. هدف این پژوهش، ردیابی کیفیت فضایی طنبی در معماری خانه های آل مظفر یزد است. در این بررسی، قدیمی ترین خانه های که تاکنون مورد ثبت و شناسایی قرار گرفته اند مورد استناد قرار گرفته است. با توجه به کمبود نمونه مطالعاتی در جاهای دیگر ایران و تعدد اشارات به خانه در متون تاریخی یزد و عدم وجود پژوهشی در ارتباط با طنبی، این پژوهش به اهمیت و جایگاه طنبی در معماری دوره آل مظفر پرداخته است. در این پژوهش پس از مطالعات کتابخانه ای که شامل شناخت خانه های دوره آل مظفر در متون تاریخی و شناخت فضای طنبی در دیگر ساختمان ها بوده، مطالعات میدانی صورت گرفته است. این پژوهش سعی بر آن دارد تا با ترکیبی از روش های تحلیلی-تاریخی و پژوهش نمونه ها و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای-اسنادی، به شناخت معماری مسکونی در دوره آل مظفر پرداخته و چگونگی معماری طنبی خانه های این دوره را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. این پژوهش به دنبال آن است که بداند طنبی خانه های آل مظفر دارای چه ویژگی هایی هستند و چگونه می توان آن ها را دسته بندی نمود؟ نتایج پژوهش نشان می دهد در بررسی متون تاریخی یزد به سه گونه فضای طنبی اشاره شده است؛ گونه اول که در خانه های آل مظفر موجود هم رویت می شود، اتاق انتهای صفه جنوبی هست که در بعضی نمونه ها با آرایه های فراوان تزیین شده است. گونه دوم به صورت اتاقی برروی درگاه ورودی باغ ها بوده؛ و گونه سوم به صورت عمارتی درون باغ ها به کار می رفته است. طنبی، تجربه فضا سازی معمار ایرانی درون خانه های چهارصفه در جهت تثبیت مفهوم شاه نشین هست. طنبی در خانه ها براساس نیازهای ساختاری، کارکردی پدید آمده است و تاثیر کارکردی خود را برای همیشه در خانه ها باقی گذاشته است.

    کلیدواژگان: شهریزد، طنبی، خانه، آلمظفر، معماری
  • مهسا چیزفهم دانشمندیان، احد نژاد ابراهیمی* صفحات 357-381

    محله ها یکی از مهم ترین عناصر شکل دهنده ساختار شهر های ایرانی هستند. مطالعات بسیاری تلاش کرده اند تا ساختار شهر را با اتکا به بررسی عناصر اصلی شهر (مانند: مسجد، بازار اصلی شهر، دارالحکومه و...) بازنمایی کنند؛ در این میان به محله، تنها به عنوان بافت پر کننده میان این ساختار توجه شده است. هم چنین در پژوهش هایی که به بررسی مجزای محلات تاریخی شهری پرداخته اند، مشاهده می شود اغلب به کلی گویی و تحلیل کیفی متون اکتفا شده است. هدف و پرسش اصلی این پژوهش شناسایی الگو ها و ساختار محله های تاریخی شهر شیراز از دوره های اتابکان تا قاجار است. به نظر می رسد عناصر جزیی زندگی روزمره شهروندان در ادوار تاریخی نسبت به عناصر اصلی ساختار شهر به شکل بهتری ساختار محله ها را نمایش می دهد. شهر شیراز از آن جهت برگزیده شده که، اسناد معتبری از وجود محله در این شهر از سده هشتم هجری قمری وجود دارد؛ بنابراین ساختار محله ها با بررسی شش عنصر جزیی شهری، شامل: ساختار گذرها، نقش راسته ها، مرزها، کاربری ها، اقشار مختلف ساکن و اسامی محلی در سه گروه: عوامل «کالبدی»، عوامل «اجتماعی» و عوامل «خدماتی» با روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته اند. داده ها اغلب از نوع داده های کتابخانه ای هستند که با بررسی اسناد مکتوب و مصور تاریخی گردآوری شده اند. نتایج تحلیل ها نشان می دهد که عوامل «اجتماعی» در محله ها از با اهمیت ترین ویژگی معنابخش آن ها به شمار می آید که علاوه بر داشتن رابطه دو سویه با سایر قلمرو های «کالبدی» و «خدماتی» زیربنیان های اساسی آن ها را نیز را شکل می دهد. درواقع نقش اجتماعی، اجتماع های محلی در هر دوره تاریخی، سبب شده تا مکان یابی محله، فرم فیزیکی عناصر کالبدی، توزیع کاربری ها و اسامی و نماد ها در هر محله به گونه ای متفاوت، اما در پیوند یکپارچه با کلیت شهر ظهور پیدا کرده یا دگرگون گردد. در پایان سعی شده تا ساختار محله های شیراز در چهار دوره اتابکان، زندیه، صفویه و قاجار توصیف شود.

    کلیدواژگان: محله های تاریخی، ساختار محله، ویژگی های کالبدی و غیرکالبدی، نقش اجتماعی، شهر شیراز
  • زینب لاری دارابی، امیر مازیار* صفحات 383-408

    با به حکومت رسیدن «شاه عباس اول» (996-1038ه‍.ق.)، ساختارهای شهر اصفهان در مقام پایتخت سلطنتی (از 1006ه‍.ق. تا پایان سلسله صفویه) تغییر یافت. طرح توسعه شهری اصفهان که با برنامه ریزی های دقیق سلطنتی همراه بود و بر خواست پادشاهان صفوی جهت نمایش قدرت و شکوه به اروپاییان و در رقابت با همسایگانشان تکیه داشت، نویدبخش ایده ها و مفاهیم جدیدی از شهرسازی عصر مدرن متقدم، ازجمله فراهم آوری محورهای تفریحی و تفرجی در کالبد شهر شد. در این میان توجه شاهان صفوی به امر تفریح و اوقات فراغت، نیروی محرکه اصلی برای حضور مکرر این ایده در شهر و زندگی مردم عصر صفوی شد. بر این اساس اصفهان به شهری متمایز تبدیل شد که به نظر می رسد ایده تفریح و تفرج برای نخستین بار به صورت جدی در کالبد این شهر وارد شده باشد؛ همین امر شهرسازی اصفهان را از شهرسازی قدیم جدا می کند. بررسی و تحلیل فضاهای شهری نوین اصفهان در ارتباط با مقوله تفریح و تفرج مساله پژوهش حاضر است. به منظور کندوکاو در ساحت شهرسازی، نخست به طور مختصر به توصیف تفریحات عمومی در زندگی روزمره و تفریحات درباری در عصر صفوی می پردازیم؛ نظام و سازماندهی موجود حول محور این بحث را بررسی و سپس وارد ساحت شهرسازی اصفهان شده و انطباق و سازگاری آن را در محوریت بخشی به ایده مذکور می آزماییم. به کارگیری روش توصیفی-تحلیلی و گردآوری و صورت بندی اطلاعات از منابع دست اول عصر صفوی (منابع تاریخ نگاری و سفرنامه های موجود) و هم چنین استفاده از پژوهش های معاصر در این باب (چه آن هایی که تنها به ایده تفریح در ساحت حیات روزمره عصر صفوی پرداخته اند و چه آن هایی که در ساحت کالبد شهری این ایده را پی گرفته اند)، ما را در روند این پژوهش یاری می دهند. نتایج حاصل از پژوهش (ترسیم و مستند کردن ویژگی های کالبدی شهر در رابطه با مقوله تفریح و تفرج که به شهرهای مدرن جهان پهلو می زند) امکان ترسیم خطی تمایزبخش میان الگوی شهری کهن و نوین در تاریخ شهرسازی ایران و نظر به اصفهان، به مثابه شهری با کالبدی نوین در آستانه ورود به جهان مدرن فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: تفرجگاه، اصفهان، مکتب اصفهان، معماری و شهرسازی
|
  • Hamid Reza Ghorbani * Pages 7-34

    The phenomenon of “spatial boundary”– among the main components of spatial property– has held an essential role in creating, consolidating, protecting, and identification of sustainable human-constructed environments and semi-sedentary behavior settings, from the early Holocene until now. Features and their determinant material culture are as the data, and the data are constrained in archaeology yet recognizable from the structural aspect. Ethnography, environmental psychology, and architecture suggest the diversity and various exposed and concealed arenas of this phenomenon in the traditional behavior settings. Theme of how the recognition, interpretation of the parameters, and the triple aspects of territory have been in prehistoric behavior settings is inadequately addressed. Due to the limited sources of archaeological literature according to different variables, the previous studies have only partially investigated the concept of assert. Recognition and understanding of the concept of territory is feasible in the light of analogy between the archaeological data and the findings of the behavior traditional settings in the framework of ethnoarchaeology and its practice-oriented reasoning. Middle East is among the pioneering regions in such investigations. Article is a qualitative research relying on archaeological and ethnography samples, it relies on description, analysis, and interpretation from the viewpoint of methodology, and it is an ethnoarchaeological study based on reasoning’s general comparative and structural analogies in terms of method. It is investigated based on observations, interviews, and documentary analysis in dynamic and static contexts. Study results indicate that the parameters and aspects of territory have been present in both archaeological and systemic contexts, and they are perceptible and interpretable through the middle range theory. It would be helpful in both objective and subjective viewpoints for the capability of archeological interpretation of how the different social and spatial human-constructed environments are accessible.

    Keywords: Ethnoarchaeology, Territory, Territoriality, Behavior Setting, Semi-Sedentary, Archaeological Interpretation.
  • Ali Karimikiya, Reza Rezalou *, Akbar Abedi, Ardeshir Javanmardzadeh Pages 35-64

    Qarehdagh region and Ahar city, which is located in East Azerbaijan (northwest of Iran), has different ancient sites and cultures. Archaeological studies and chronological table of northwest of Iran have been formed mostly based on archaeological data of the Urmia Lake Basin and extended to other regions of northwest of Iran and the position of other regions, including Qarahdagh region unknown in its cultural sequence remains. Since this area is located among the South Caucasus region, Moghan plain and the Lake Urmia basins of and Ghezel Ozan, it can play an important role in explaining and distinguishing the Neolithic, Chalcolithic periods of the region. And together with the comparison and analysis of recently obtained archaeological data of the region, present a relatively novel result. In order to understand the prehistoric cultures of the region (cultural periods), the following questions are raised: 1- How the chronological sequence of this region is explained according to cultural periods? The main hypothesis related to this question is the existence of Late Neolithic periods and Late Chalcolithic 2-3 (LC2-3) in the Ahar basin; 2- Which cultural features are understood from the common and uncommon cultural elements links (cultural interactions) of the northwest of Iran, including the Moghan plain and the other regions in terms of archaeological data and chronology of the mentioned periods? The present study has been carried out using descriptive-analytical study of archaeological data and data collection is based on field surveys and library studies with the aim of clarifying cultural horizons, the period of residence in the sites and completing the chronological table of the area. As a final point, it can be said that the pottery of the mentioned periods shows similarities with other regions of northwest of Iran, especially with the Urmia Lake basin. Due to the vast dimensions of the studied sites and other archaeological data, it is inferred that the settlements were seasonal and probably used limited by ranchers and nomadic communities.

    Keywords: Neolithic, Chalcolithic, Chronology, Pottery, Qarehdagh, Ahar, Northwest of Iran
  • Ali Monadi, Hamid Valipour *, Amir Sadegh Naghshineh Pages 65-87

    Silakhor plain in the north of Lorestan is one of the important areas of Central Zagros, which has many settlements related to the chalcolithic age. Investigations and studies conducted in this plain have so far shown 80 ancient sites related to the chalcolithic age. The data of this research was taken from the survey and identification that took place in 2005 in the Silakhor plain, as well as re-examination and supplementary survey of the authors from this. In this research, 51 representative pottery samples from the chalcolithic age pottery in the area of this site have been studied typologically. In this research an attempt has been made to answer the question that how the typological comparison of chalcolithic age pottery of Silakhor plain can be effective in regulating the chronology of the region. The typology and comparisons made in relation to the pottery of this period in the Silakhor plain show that the common pottery cultures of the chalcolithic age in this area are affected by the developments in the northern regions of Garin-Kouh and Sefid-Kouh (Kangavar Vally). Therefore, the chronology of Kangavar Vally in the chalcolithic can be extended to the Silakhor plain as well as on other hand, the typology of pottery types in this research can be effective in understanding the cultures late chalcolithic period and in the Bronze Age. The typological similarities of the chalcolithic pottery of the Silakhor plain with the pottery of the Godin III period show the chalcolithic and, consequently, the Bronze Age. After studies conducted on the collected pottery, 51 pottery samples, which were more representative, were separated and studied further. In this regard, we have tried to present at least one example of each pottery sample in this article. The collected samples represent that early, middle and late periods of the chalcolithic age in the Silakhor plain.

    Keywords: Central Zagros, Silakhor Plain, chalcolithic age, Pottery Typology, Chronology
  • Sirvan Mohammadi Ghasrian * Pages 89-113

    During Early Late Chalcolithic period at the end of the fifth millennium BC, It has been claimed that an event has occurred in the West Iran to be seen by a severe decline in the number of residential areas and functioned to bring a shift by which the sedentary societies were changed to the more mobile pastoralists using open-air or cave areas instead of large occupational sites. But review of archaeological investigation carried out recently in west of Iran challenge this hypothesis.  Recently there have been a number of field activities on the LC sites in western Iran are showing that at the end of fifth millennium BC, in the Zagros region there has been not only an indication of drastic decline in settlement areas but instead this area would be experienced a dense population growth. In addition there are some hypothesis regarding the formation, settlement pattern, pottery, chronology and… that did not fix with recent studies. This uncertainty raised many questions regarding this study. So in order to response to this question and give a new view to the archaeology of early late chalcolithic period of western Iran, the data of this period(particularly the well-known Godin VII period) has been investigated. The result showing that not only there is not a severe decline in the number of residential areas, but early late chalcolithic period cultures of western Iran had developed. Also, the Godin VII culture is not limited just the east of Central Zagros and extended beyond this region. Many areas at the north of central Zagros in Kurdistan province had Godin VII culture. At the east also this culture extended to the eastern edge of central plateau of Iran like Qazvin region. Regarding the importance of Godin VII period as it corresponding the early urbanization in Mesopotamian world, it should pay more attentions by archaeologists.

    Keywords: Godin VII. Late Chalcolithic. Red slipped pottery. Central Zagros
  • Parisa Naseri, ABBAS MOTARJEM * Pages 115-142

    shell A type of seashell called Cowrie, which in Persian is called by several names such as “Gajak” or “Kojak” and... So far, in many ancient deposits from the third millennium BC to the first millennium BC, mainly in the form of personal ornaments with the deceased and in some cases from the places of worship in large numbers, has been obtained. In all published reports, the mere accompaniment of these objects with other personal ornaments has introduced them as personal ornaments, while the question arises as to how this decorative tradition has remained for more than five thousand years. Given that some of today’s indigenous peoples believe beyond the aesthetic aspect of shell; These beliefs can be considered remnants of more ancient rituals? Based on this, it is hypothesized that the continued use of a non-indigenous object over time is related to a religious-ritual belief. Why at the same time the scope of such a phenomenon in the form of use in prayer and burial contexts not only in the cultural borders of Iran but also in large areas of the Eastern Levant and the Middle East has already been reported. Field ethnographic study of some indigenous peoples in western and southwestern Iran shows that these objects are used only for children regardless of gender and in adults only for women, which indicates the existence of a kind of gender and age taboo for it and belief The association of these objects with the person, in addition to the special aesthetic aspect, causes the repulsion of an evil eye They eliminate imperfection and attract goodness and blessings. This phenomenon is seen in ancient textures in the form of shell in the graves of women and children in excavation reports. But there is no sign of the use of these shell as a dignified commodity that belongs to a certain class of people in society. In a comparative analysis on the goals envisaged for this Kajak in both the contexts of ethnology today and contexts of ancient attitude toward ritual and spiritual practice, this assumption is approved only aspects of belief has caused Kajak shell has been considered for a long time and have been transported as a precious commodity by a commercial network from the coasts of the Persian Gulf and the Indian Ocean to parts of the Iranian plateau.

    Keywords: Archaeology of Death, Shell, Cowrie Shell, Ethnoarchaeology
  • Ali Asghar Salahshoor, Bahman Firoozmandi * Pages 143-180

    Although the terms psychological warfare and propaganda are relatively new, the concepts are very old indeed. Both have a lengthy history in the ancient Near East where they were practiced for thousands of years before the Persians arrived on the scene. One of the tools for the stability of ancient ideological systems was propaganda. The Neo- Assyrian and Achaemenid Empires also used propaganda to advance their ideology and maintain their power and authority. How the kings of Neo- Assyria and the Achaemenids portrayed or described themselves and liked how other lands or people saw or understood them shows using propaganda in their written and visual documents and evidence. Undoubtedly, in the royal contexts of Neo-Assyria and the Achaemenids, they did not depict or write all the facts so that their ideology would not be harmed and their power, authority, and legitimacy to rule over the vast people and territories of their Empires would not be compromised. They portrayed or described a self-image that frightened the subject people and lead to their submission, or impressed them by showing and describing the glory and greatness, and the universal order and dominance of Empire. This research using written and visual sources and evidence of the royal contexts of Neo-Assyria and Achaemenid examines the tools and goals of propaganda, their intended audiences, as well as propaganda methods and strategies, especially in inscriptions and architectural reliefs, and identifies similarities and differences. The fundamental differences between Neo-Assyrian and Achaemenid propaganda is the emphasis on violence in the royal ideology of the Assyrians Empire.Tools such as royal reliefs, steles, seals, coins (Achaemenid period), and inscriptions were ancient media that communicated with their specific and universal audiences and directed their thoughts and minds, and Assyrians and Achaemenids were aware of their influence and used them in their propaganda.

    Keywords: Neo-Assyria, Achaemenian, power, Ideology, Propaganda
  • Morteza Khanipour *, Hosseinali Kavosh Pages 181-205

    Burial is part of the spiritual and material culture of each nation, which has its own characteristics in each region and period. Since the burial method originates from the thoughts, ideas and culture of the society, by studying them, it is possible to reconstruct the process of cultural evolution of ancient societies. Studying burial practices and rituals has always been of the interest of researchers in the Sassanid field, and as a result of the researches, we see diversity in the burial practices of this period. Archaeological survey at the Bavanat River Basin, which took place in 2015, revealed evidence of two burial methods, including cairn burial or Khereft Khane, as well as pillar ossuary. Considering the variety of burial methods of this period in Fars, what were the burial methods of the Parthian and Sassanid eras in the Bavanat and what are the characteristics of the burial places? Therefore, the current research with a comparative-descriptive approach tries to explain the burials of the historical period of Bavanat in order to answer the raised questions. On top of the most of the Bavanat River basin Mountains, cairn burials have been identified that have a circular plan and are accumulate with stones of various dimensions with no mortar. Due to the wide distribution of cairn burials from Pakistan to southwestern Iran and the southern coasts of the Persian Gulf, different chronologies have been provided for such burials, however, according to the cultural materials obtained from other parts of Fars and comparing them to identification burials, this type of burial can be attributed to the Parthian and Sassanid periods. There are different opinions about the function of the second type of burial, pillar ossuary that according to the inscriptions obtained around of the city of Istakhr, they can be considered as having a burial function related to the Sassanid period that were identified at Pahneh Mil Fenjan and Cheraghkoshi sites.

    Keywords: Partian, Sasanian, cairn Burial, Khereft Khaneh, Dakhmak
  • Samer Nazari *, Marzieh Sharbaf Pages 207-232

    Tylos Island, which is known as Bahrain, has located on the eastern coast of the Arabian Peninsula. It plays a special role in preserving the economic life of the Persian Gulf. The first identified settlement of Tylos Island dates back to the 5th and 6th millennium BC. Arriving of Alexander’s successors to the region in 4th century BC, the island was strongly influenced by the Hellenistic culture and was mentioned as Tylos in written sources. With the rise of the Parthian and Sasanian powers, the expansion of commerce in this region along with other northern and southern islands of the Persian Gulf was supported by the kings. Today, in the archaeological literature of southern parts of the Persian Gulf, following the Greek word for Tylos, the use of the term Tylos period has become in common. According to some scholars, this period historically includes Alexander’s dominance of the Persian Empire in the late 4th century BC until the emergence of Islam in the 7th century AD. According to historical reports and archaeological evidence, the use of term Tylos culture for this one-thousand-year period needs more consideration. The purpose of present study is to identify status of Tylos Island during the Partho-Sasanian period and to recognize its position regarding to the effective presence of Iranian cultures in the region. Based on the archaeological evidence & comparative studies, it is suggested not to use the term of Tylos period when the Parthian and Sasanian powers emerged in the Persian Gulf.

    Keywords: Tylos, Bahrain, Southern Persian Gulf, Seleucid, Parthian, Sasanian
  • Ali Farhani *, Zohreh Oveisi-Keikha, Seyyedeh Sara Mohammadi Pages 233-266

    Gypsum is one of the oldest materials that has been used in Iran from about 14,000 years ago until today. In the Sassanid era, the extensive use of gypsum in the construction and decoration of buildings and the production of various artifacts is a prominent feature. Despite the great evidence of the use of gypsum in different periods and extensive research on Sassanid tore, no scientific and archaeological evidence has been reported from the workshop units related to gypsum baking and processing until 1393 AH. In the spring of 2014, from the excavation of the Sassanid site of Barzqualeh in Lorestan, a workshop unit was discovered, and evidence showed its function as a kiln for baking gypsum. The importance of this finding as the first known example of such a workshop in Iran and the Sassanid era caused it to be addressed in this article. The main purpose of this study is to describe the process of discovery and introduction of the workshop, inform researchers, and compensate for the lack of information about this type of workshop. The most important research questions include: 1- Where are the gypsum baking workshops set up in the Barzqualeh area? 2- What variables were effective in choosing the place and form of their construction? 3- What patterns and components are included? The hypotheses were that due to the environmental conditions and its gypsum formation in the northern and northwestern parts of the city, it was possible that there were gypsum baking workshops in these parts. Variables such as frequency, ease of access, and proximity of mines to the city, constant water flow, the presence of inter-valley terraces, sufficient fuel, wind flow in the valleys were effective in choosing the construction site. Their construction plan is probably circular or multifaceted and has a firebox, ventilator, and raw material loading site. The present study is a descriptive-analytical method and is based on the results of archaeological surveys and theoretical studies.

    Keywords: Lorestan, Barzqualeh, gypsum kiln, Sassanid, Architecture
  • Atefeh Rasouli *, Meysam Miri Ahoodashti Pages 267-291

    Sefid Chah Historical Cemetery is one of the largest and oldest cemeteries of the Islamic era, whose oldest tombs date back to the early Islamic centuries. Sefid Chah village is in the Yanehsar section of Behshahr city in Mazandaran province. This study aims to sondage and set the limit of this area, analyze the tombstone motifs, and compare it with other similar cemeteries in other parts of Iran. One of the questions of this research is the main reason for the burial sequence during different periods in this cemetery? Moreover, what was the reason for the importance of this cemetery for the people of this region? The present research hypothesis in answer to this question is that due to its mountainous and impassable Yaneh Sar, this region has been a haven and refuge for the opponents of the Bani Umayyad and Bani Abbas governments since the beginning of Islam. Therefore, this region is the burial place of many shrines. Also, the people from the distant past believe that due to this region’s high lime and soil type, their corpses decompose late and last longer, and for this reason, it sanctified from the distant past. In this research, using sondage, surface survey study, and objective observations, have been determined to set the limit of cemetery and analysis of the tombstones of this historic cemetery. The results show that most of the tombstones in this cemetery include Islamic, geometric, and symbolic motifs. Its monuments are very similar to the tombstones of Darul Salam Cemetery in Shiraz and Nahar Khoran Cemetery in Gorgan. Due to no discovery of cultural materials, this area has been used only as a cemetery since the early Islamic centuries.

    Keywords: altar tombs, Coffin Tombs, petroglyph, Sefid Chah, Symbolic Motifs
  • Mehdi Mousavinia *, Esmaiel Sharahi, Mohammad Mortezayi Pages 293-320

    Unlike Sasanian period, we haven’t got more information about Zoroastrian burial customs in Islamic period. The early Islamic funerary inscriptions give some information about burial practices in this period. The Yazdgerdi calendar dates on these epitaphs provide an absolute date for them in the first three centuries of the Islamic period. Until recent excavation at Tepeh Qaleh Khalachan weren’t any evidences of Zoroastrian burial customs in Middle Islamic period. In Archaeological excavation of Tepeh Qaleh Khalachan a roofed tower of silence was discovered. Model of this structure before have been found in Bandyian in Dargaz from Sasanian period. In this paper tried to answer three questions about structure and burial custom. What is exactly the feature of Zoroastrian burial custom in Middle Islamic in Iran? What are mutual and different features between Tepeh Qaleh Khalachan and Bandyian towers of silence? What is precisely important of this roofed tower of silence in archaeological studies of Islamic period? Because some mutual features has been supposed influence of Bandyian on Tepeh Qlaeh Khalachan tower of silence. Besides, Zoroastrian mirror communities had Some influences on burial customs. Methodology of present paper is analytical descriptive. Archaeological data of Tepeh Qlaeh Khalachan and Bandyin have been investigated and at the same time, library resources about Zoroastrian burial customs, towers of silence and Zoroastrian communities in Islamic period have been studied. This paper showed tower of silence was a burial custom in Middle Islamic in Iran and had some mutual roots with Bandyian ones. Best example of these mutual features is a roof on these two towers of silence. What it shows roofed towers of silence continued to Middle Islamic period in Iran. Hence it is plausible if someone supposes towers of silence in Yazd, Kerman and Rayy are belonging to the second generation of towers of silence in Iran what is dating to after Middle Islamic period.

    Keywords: Zoroastrianism burial practices, Tower of silence, Tepe Qaleh Khalachan, Middle Islamic Period
  • Davood Emami Meybodi *, Farhad Tehrani, Mohammad Reza Oliae Pages 321-355

    At the time of Muzaffarids (Ilkhanate), since this area of Iran (Yazd) which was a considerable part of the country, was spared from the deliberate destruction of Mongol people. It can be expected that there have been continuous construction activities in this area since the Seljuk period. Especially according to the specific political field, under the influence of Muzaffaris rulers, a special local style called Muzaffaris style or due to opinion of Donald Wilber, “Yazd School” can be identified and introduced in this field. Among these, the distinctive works of architecture, mosques, monasteries, houses, aqueducts, gardens and historical neighborhoods of Yazd and Meybod, belonging to the same era are of special importance for defining, explaining and interpreting its subject and place urban planning. This research seeks to know the characteristics of Al-Muzaffar tanabi houses and whether they can be classified, as well as the reasons for their emergence? The purpose of this article is to determine the quality of Tanabi in the architecture of Muzaffaris houses in Yazd. In this study, the oldest houses that have been registered and identified so far have been cited along with historical texts. Considering not being enough sample studies in other parts of Iran and the number of historical references to the houses in historical texts and no research in this fields, the importance and position of the Tanabi in architecture of Muzaffaris era has been discussed. In this article, after library studies, which include recognizing Muzaffaris houses in historical texts and Tanabi in other buildings, field studies have been done. In this research tries to recognize the residential architecture in Muzaffaris era by combining interpretive- historical methods and research of examples and relying on library- documentary studies and also to study and analyze the Tanabi. The results show that the Tanabi is seen frequently and in different forms in the historical texts of Ilkhanate Timurid era. Researches show that in the study of historical texts of Yazd, three types of Tanabi have been mentioned. In the houses of Muzaffaris era, Tanabi is a luxurious room at the end of the south porch, which is some examples is decorated with many arraysThe second type was used as a room at the entrance of the gardens and the third type was used as a mansion inside the gardens.Tanabi was one of the first experiences of Iranian architectural spacing inside four-story houses, which is aimed at establishing the concept of a royal residence in the houses.

    Keywords: Tanabi (Wind Guard Space), Al-Muzaffar, Architectural, Porch, courtyard
  • Mahsa Chizfahm Daneshmandian, Ahad NEJAD EBRAHIMI * Pages 357-381

    Neighborhoods are one of the most important elements in shaping the structure of Iranian cities. Many studies tried to represent the structure of historic cities focusing on the main physical elements (such as the Jama Masjid, the main bazaar, the capital, etc.) hence, the neighborhood has been considered only as a filling texture. Moreover, most of the researches that studied the neighborhoods as a separate issue, were limited to the generalizations and qualitative analysis of texts. Thus, the purpose of this study is to identify the patterns and structure of Shiraz’s historic neighborhoods accurately by using the non-physical elements. Shiraz has been chosen because it has credible evidence of the neighborhood since the eighth century AH. Therefore, the structure of neighborhoods by examining six urban elements, including the structure of passages, the role of streets, borders, uses, different living strata, and local names in three categories of “physical” factors, “social” factors, and “service” factors with descriptive and analytical methods were examined. The data are often library data collected by examining written documents (such as the travelogues and local history books) and historical illustrations (such as maps or pictures). The results show that “social” factors in neighborhoods are the most significant semantic attribute. It does not only have a mutual relationship with “physical” and “service” factors but also forms their basic foundations. The social role of neighborhoods in each historical period has led to selecting the location of the neighborhood, constructing the physical form, distributing the services, and giving symbolic names; this is a factor that causes the difference and cohesion of neighborhoods in the city at the same time. Finally, an attempt is made to describe the structure of Shiraz neighborhoods in the four periods of Atabakan, Zandieh, Safavid, and Qajar.

    Keywords: Historical Neighborhood, Neighborhood Structure, Social Role, Physical, non-physical features, Shiraz City
  • Zeinab Lari Darabi, Amir Maziar * Pages 383-408

    The urban refashioning of Isfahan in the Safavid Empire appeared with the reign of Shah Abbas I. the urban imperial developments provided new ideas and concepts around urbanization of the early modern era, including recreational axes in the urban structure, Embodiment of recreation and leisure in the city and urban life was reinforced by attention of kingship. Also, the physical appearance of the city typified what has been called the early modern urbanity. The main characteristic of this type could be the emergence of promenade axes. This article follows themes related to the recreational notion in shaping this city. In so doing, we achieved insight in a manner in which the structure was conceived. Exploring the meanings attributed to that idea in this era, we trace practices of social-and courtly- life as they shaped urban configurations and were shaped by. So at the first step, we survey the recreational activities and leisure organization of the Safavid Empire in everyday life. Later, we deal with spatial order, urban structure and planning of Isfahan. To decipher this idea, two types of evidence help us and facilitated our understanding of the matter: Some contemporary studies on leisure and entertainment in Safavid era and supposedly in the urban articulation of Isfahan (historical resources and travelogues) and the other hand, main historical resources. By analyzing and tracing the leisure idea in Isfahan as the one that established new urban identity, it is possible to distinct, clearly between the old urbanization and the new in architecture history of Iran. In other words, novel modes of urban conceptualization and planning of Isfahan provided new perceptions in research and study about Isfahan urbanization. According to we can find some features of the early modern urbanity in Isfahan city plan as we can ordinarily see in other modern 18-19th cities in the world.

    Keywords: promenad, Isfahan, the school of Isfahan, Architecture, Urbanization