فهرست مطالب

فصلنامه یافته
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 92، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آزیتا ظفر محتشمی، غلامرضا لشکرآرا*، یدالله اعتمادی صفحات 1-14
    مقدمه

    سرطان دومین علت مرگ در جهان است و بیش از نیمی از موارد آن در کشورهای در حال توسعه روی می دهد.  برای پیشگیری و کنترل سرطان، تعیین بار سرطان و تغییرات آن به تفکیک عوامل مختلف مانند سن و جنس ضروری است. لازم است نظام ثبت سرطان بطور گسترده ای برقرار و با جدیت نظارت گردد. اطلاعات حاصل از ثبت سرطان لرستان برای مقاصد درمانی، پژوهشی و آموزشی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

    مواد و روش ها

    ساکنین سال های 1393 تا 1396 استان لرستان به عنوان جامعه هدف و موارد ثبت شده سرطان مراکز پاتولوژی، مدارک پزشکی، مراکز تصویربرداری و ثبت مرگ به عنوان موارد بروز مطالعه شدند. میزان های بروز خام و استاندارد سنی با استفاده از جمعیت استاندارد سازمان جهانی بهداشت محاسبه شد. از نتایج سرشماری جمعیتی سال های 1390 و 1395 برای محاسبات استفاده گردید. نرم افزار  SPSS v. 26و سطح معنی داری 05/0 برای آنالیز بکار گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه بروز سرطان در لرستان در مردان (37/103 در صد هزار) بیشتر از زنان (30/83) مشاهده شد. شایعترین سرطان های ثبت شده در لرستان در طی دوره مطالعه معده، پستان و پوست بودند. در دوره زمانی مورد مطالعه، بیشترین میانه سنی (به سال) بروز مربوط به سرطان های پروستات (74)، مری (69) و معده (66)، و کمترین مربوط به سرطان های مغز (45)، تیرویید (43) و پستان (48) بود.

    بحث و نتیجه گیری

    بروز سرطان کولورکتال و ریه در استان لرستان در حال افزایش است که نیاز به بررسی دارد. ضروری است برنامه ثبت سرطان بازنگری گردد تا سهم منابع جمع آوری داده ها منطقی و در حد انتظار گردد. میزان بروز برخی سرطان ها در شهرستان بروجرد بیشتر از کل استان است که نیاز به مطالعات اتیولوژیک دارد.

    کلیدواژگان: استان لرستان، ثبت سرطان، اپیدمیولوژی، میزان بروز استاندارد
  • زهرا خداکرمی فرد، علیرضا شیرازی نژاد*، محسن محمدی، سید محمدباقر هاشمی صفحات 15-29
    مقدمه

    لیپازها، به دلیل توانایی زیست کاتالیزوری در محیط های آبی و غیرآبی یکی از مهم ترین کاتالیزورها برای صنایع مختلف مانند شوینده، لبنیات و نساجی به شمار می روند. غربال گری زیستگاه های مختلف برای شناسایی باکتری‎های مولد لیپاز و بهینه‎سازی پارامترهای فعالیت آن ها، تولید و استفاده موثر لیپازها را در صنایع مختلف تسهیل می کند. با توجه به اهمیت یافتن منابع جدید لیپاز، پژوهش حاضر با هدف جداسازی و شناسایی باکتری های مولد لیپاز و بررسی ویژگی های آن ها صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، نمونه پساب کارخانه فرآورده های گوشتی گل بهار خرم آباد از نظر وجود سویه های باکتریایی مولد لیپاز غربال گری گردید. جدایه‎های تولیدکننده لیپاز بر اساس خصوصیات مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و توالی ژن  16S rRNAشناسایی شدند. پارامترهای محیط کشت مانند pH، دما و زمان به منظور بهینه‎سازی فعالیت لیپازی متفاوت بودند.

    یافته ها

    در این مطالعه تعداد سه ایزوله با فعالیت لیپازی بالا در اثر غربال گری پساب کارخانه فرآورده های گوشتی گل بهار خرم آباد شناسایی شدند. ایزوله هایی که بیشترین فعالیت لیپازی را نشان داده بودند با استفاده از بلاست توالی نوکلیوتیدی به دست آمده برای ژن 16S rRNA به عنوانBacillus amyloliquefaciens  شناسایی شدند. همچنین بیشترین میزان فعالیت آنزیم لیپاز برای ایزوله های شناسایی شده در 48 ساعت ثبت شد. علاوه بر این، در این پژوهش مشخص شد که حداکثر فعالیت لیپازی در دمای 45 درجه سانتی گراد و 8 =pH  صورت می گیرد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه مشخص شد که لیپاز های خارج سلولی ایزوله های باکتری B. amyloliquefaciens از نوع لیپازهای قلیایی بوده و دارای پایداری دمایی نسبتا مناسبی هستند. با استخراج و تخلیص لیپاز خارج سلولی این ایزوله ها می توان از آن در صنایع مختلف بهره برد. همچنین با شناسایی و جداسازی ژن تولید کننده آنزیم لیپاز از ایزوله های مذکور می توان آن را در فرآیند مهندسی آنزیم وارد کرده و با ایجاد جهش های هدفمند، میزان فعالیت آن را به طور دلخواه تغییر داد.

    کلیدواژگان: فعالیت آنزیمی، لیپاز، Bacillus amyloliquefaciens، 16S rRNA
  • مهستی شهسواری، سعید حسن زاده*، غلامعلی افروز، فرزاد ابراهیم زاده صفحات 30-40
    مقدمه

    اوایل کودکی دوره حساس برای رشد تواناییهای شناختی، زبانی، اجتماعی و حرکتی است. بعلت اهمیت تشخیص زودرس تاخیرهای تحولی در کودکان، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تولد زودهنگام و وزن هنگام تولد بر رشد مهارتهای تحولی کودکان 12 تا 36 ماهه در شهر خرم آباد انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه همگروهی، تعداد 125 کودک 12 تا 36 ماه شهر خرم آباد در سه گروه پره ترم (59 نفر)، دارای وزن کم تولد و ترم (21 نفر) و همچنین دارای وزن نرمال تولد و ترم (45 نفر)، با استفاده از پرسشنامه های سنین و مراحل در پنج حیطه تحولی بررسی شدند.  برای مدل بندی اثر «سن و وزن تولد کودک» بر «حیطه های مختلف رشد» از پنج مدل رگرسیون لوجستیک بطور مجزا استفاده گردید. داده ها با نرم افزار SPSS،  نسخه 22  و تحت سطح معناداری 05/0 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در غربالگری کودکان مورد مطالعه، میزان تاخیر تحولی در حداقل یک حیطه 6/49%  بود که بیشترین تاخیر در حرکات ظریف 2/15%و کمترین تاخیر در حل مساله 4/6% مشاهده شد. بعلاوه در برقراری ارتباط 6/9% حرکات درشت 6/9% و شخصی-اجتماعی8/8% کودکان غیرطبیعی بودند. بر اساس مدل رگرسیون لجستیک، ارتباط «وضعیت سن و وزن تولد کودک» با وضعیت تحول مهارت ارتباط (235%=P)، حرکات ظریف (125%=P) و شخصی-اجتماعی (307%=P) غیر معنادار ولی نسبتا قابل ملاحظه بود.

    بحث و نتیجه گیری

    وزن کم تولد در نوزادان ترم، ریسک فاکتور برای تاخیر در حیطه ارتباط و حرکات ظریف است، درحالیکه پره ترم بودن، ریسک فاکتور در حیطه شخصی-اجتماعی است. تولد زودرس و وزن کم تولد از عوامل خطرساز تاخیرهای تحولی در کودکان است که نیاز به غربالگری زودهنگام برای تشخیص و جلوگیری از بروز عوارض در آینده دارد.

    کلیدواژگان: غربالگری تحولی، پرسشنامه سنین و مراحل (ASQ3TM)، تولد زودهنگام، وزن هنگام تولد
  • زهرا نظری، مریم خسروی، هدایت صحرایی*، مریم بنانج، مجتبی خاکساریان صفحات 41-53
    مقدمه

    افسردگی به عنوان یک بیماری روانی عوارض زیادی در جوامع بشری ایجاد کرده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر عصاره آبی زعفران بر افسردگی ناشی از استرس مزمن راندن اجتماعی (CSDS) در موش های صحرایی بود.

    مواد و روش ها

    برای القای استرس، موش های نر مزاحم ویستار (230-220 گرم) روزانه بیست دقیقه به مدت دوازده روز متوالی در قفس موش های صحرایی نر ساکن (مقیم) ویستار (300-280 گرم) قرار گرفتند. پنج دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض، موش های مزاحم عصاره زعفران (mg/kg 10و5 ،1) یا سالین ( mg/kg1) دریافت کردند. پس از قرار گرفتن در معرض استرس، وزن حیوانات، تمایل آنها به محلول ساکارز و فعالیت حرکتی آنها ثبت شد. بعلاوه پس از قرار گرفتن در معرض استرس؛ طی سه مرحله، نمونه های خونی از سینوس رترو- اوربیتال حیوانات برای ارزیابی سطوح کورتیکوسترون پلاسما جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS و آزمون کولموگروف-اسمیرونوف (KS)  و آنالیز-واریا نس تکراری دو طرفه (ANOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی نتایج حاصل از تحلیل آماری در حیوانات گروه استرس کاهش وزن شدید (05/0>P)، کاهش میل به نوشیدن محلول ساکارز (05/0>P)، کاهش تحرک (05/0>P)، و افزایش کورتیکوسترون پلاسما را نشان دادند. تجویز عصاره آبی زعفران با دوزهای (mg/kg 10و5 ،1) این علایم را بهبود بخشید (01/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش ما نشان داد عصاره آبی زعفران نقش مهمی در کاهش افسردگی در مدل حیوانی استرس مزمن راندن اجتماعی دارد، که این اثر از طریق کاهش ترشح کورتیکوسترون در پاسخ به استرس اعمال می شود.

    کلیدواژگان: استرس مزمن راندن اجتماعی، کورتیکوسترون، افسردگی، عصاره آبی زعفران
  • محمدرضا باتوانی*، سمیرا عمادی، سید رسول موسوی، حسن آشنا صفحات 54-68
    مقدمه

    در سال های اخیر جستجو برای شناخت اختلافات ژنتیکی موثر در عملکرد ورزشی به امر چالش برانگیزی تبدیل شده است. وزنه برداران و کاراته کاران ایرانی از طلایه داران المپیک می باشند، هدف از پژوهش حاضر مقایسه نیمرخ چندشکلی تک نوکلیوتیدیrs4646994 ژنACE  کاراته کاران با وزنه برداران نخبه ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش مقطعی تحلیلی حاضر بر روی قهرمانان نخبه وزنه برداری (30 نفر)، کاراته کا (47 نفر) و غیر ورزشکار (43 نفر) انجام شد. با تکمیل فرم جمعیت شناختی و بررسی وضعیت سلامتی و امضاء رضایت نامه کتبی توسط شرکت کنندگان، 5 میلی لیتر نمونه های بزاقی از شرکت کنندگان جمع آوری شد. ژنوتیپ هایACE با استفاده از تکنیکPCR و الکتروفورز بر روی ژل آگارز 1درصد تعیین شدند. تجریه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری تحلیل واریانس یک طرفه و مجذور کای انجام شد. در کلیه مقایسات سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه ما نشان داد که درصد شیوع آللD در گروه های وزنه بردار، کاراته کار و غیر ورزشکاران به ترتیب 3/58،  4/73 و  1/65 می باشد. همچنین مشخص شد که ژنوتیپID در گروه های وزنه بردار نخبه و غیر ورزشکاران و ژنوتیپDD  در گروه کاراته کاری نخبه به طور معنی داری شایع تر بود(05/0> P). در مقایسه بین گروه های کاراته کار و وزنه بردار نیز مشخص شد تفاوت معنی داری در توزیع ژنوتیپ ها وجود دارد (471/7= χ2، 024/0= P).

    بحث و نتیجه گیری

    در بررسی ژن ACE I/D، ژنوتیپID در گروه وزنه برداران و ژنوتیپ DD در گروه کاراته کاران شایع ترین بود که احتمالا این نتیجه برای علاقمندان از منظر استعدادیابی ورزشی جهت انتخاب و شرکت در یکی از این دو رشته یاری دهنده است.

    کلیدواژگان: ژنومیک ورزشی، نخبه، چند شکلی تک نوکلئوتیدی ACE، وزنه بردار، کاراته کار
  • زهرا یوسف وند*، احسان حمزه لوئی مقدم صفحات 69-77
    مقدمه

    امروزه میزان نارضایتی و شکایت بیماران رو به افزایش نهاده است. که یکی از علل اصلی آن  عدم آگاهی صاحبان دندانپزشکی از مسایل حقوقی و مقررات حاکم بر حرفه ی دندانپزشکی و مسیولیت آنها در قبال بیماران می باشد. اطلاع از وضعیت و فراوانی این شکایات می تواند راهنمایی در کاهش میزان شکایات باشد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی شکایات دندانپزشکی واصله به سازمان پزشکی قانونی و نظام پزشکی شهرستان خرم آباد در سال های 1391 تا 1395 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی به صورت مقطعی، پرونده شکایات مربوط به درمان های دندانپزشکی واصله به سازمان پزشکی قانونی و  نظام پزشکی شهرستان خرم آباد در سال های 95-1391 مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهای متعددی از بیمار و دندانپزشک و همچنین نوع قصور مورد ثبت قرار گرفته و تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS22 انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه از مجموع 73 پرونده شکایت، 65 پرونده مورد بررسی قرار گرفتند. به طوری که میانگین سنی بیماران 65/10±49/33 سال، بیشترین افراد شاکی زنان (3/59 %)، بیشترین رده سنی 45-30سال (5/41 %)، دارای تحصیلات دانشگاهی (2/26 %) یا دیپلم (6/24 %) و ساکن شهر (8/%70) بودند. همچنین بیشترین فاصله بین زمان درمان تا زمان ثبت شکایت کمتر از یکسال (1/72 %) بوده است. در این پرونده ها بیشتر متشاکیان مردان (5/87 %)، با سطح تحصیلات دندانپزشک عمومی (7/54 %) و رای های نهایی قصور (1/49 %) بودند. 32 % از قصورات از نوع صرفا بی مبالاتی و در حیطه درمان بیشتر شکایت های مربوط به جراحی به تنهایی (8/33 %) است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه بیشتر شاکیان خانم، و بیشتر متشاکیان آقا بودند. از طرفی بیشتر متشاکیان دندانپزشک عمومی بوده و تعداد زیادی از شکایات مربوط به حیطه ی جراحی بود. لذا برای کاهش وقوع این قبیل خطاها و محدود کردن پیامدهای آنها، پیگیری و ارتقا دانش دندانپزشکان عمومی خصوصا در حیطه درمان های جراحی احساس می شود. همچنین ارتقا سطح آموزش و ارایه آموزش های کاربردی برای دانشجویان دندانپزشکی به عنوان راهکار زیر بنایی در افزایش کیفیت و ماندگاری درمان ها و کاهش وقوع این قبیل خطاها و محدود کردن پیامدهای آنها، لازم است مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قصور، بی مبالاتی، عدم تبحر، محکومیت، برائت
  • جواد قاسمیان یادگاری، جواد خلیلی فرد، فاطمه دهقان، زهرا حقیقتیان، مرضیه رشیدی پور، حمیدرضا محمدی، احمد آدینه* صفحات 78-90
    مقدمه

    کلرپیریفوس یک نوع سم ارگانوفسفره می باشد که علی رغم استفاده فراوان، می توانند منجر به آسیب بافتی از جمله بافت طحال شود. گیاه مرزه خوزستانی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و در کاهش آسیب های ناشی از استرس اکسیداتیو موثر است، هدف از این تحقیق بررسی اثر اسانس گیاه مرزه خوزستانی در سمیت طحال ناشی از سم کلرپیریفوس در موش های صحرایی نر نژاد ویستار بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق تجربی تعداد 28 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن بین 220-180 گرم انتخاب و به 4 گروه 7 تایی تقسیم شدند پس از تیمار ده روزه موش ها با سموم ارگان های طحال جداسازی شده و از لحاظ پاتولوژی مورد بررسی قرار گرفتند. مقایسه آماری بین گروه کنترل، اسانس مرزه خوزستانی mg/kg 25، سم کلرپیریفوس mg/kg 01/0 و گروه اسانس مرزه خوزستانی mg/kg 25+سم کلرپیریفوس mg/kg 01/0 با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و آزمون مجذور کای با شبیه سازی مونت کارلو تحت سطح معناداری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    آزمون مجذور کای نشان داد بین گروه های مختلف از نظر توزیع انواع آسیب بافتی طحال تفاوت آماری معناداری وجود داشته است (005/0=P) ؛ به طوری که در گروه سم کلرپیریفوس آسیب های بافتی همچون تجمع ماکروفاژ و پیگمان و تحلیل پالپ سفید طحال مشاهده شده و این در حالی است که در سایر گروه ها هیچ نوع آسیب بافتی مشاهده نگردید.

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه ما نشان داد که گیاه مرزه خوزستانی به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی چون کارواکرول به منظور جلوگیری از آسیب بافتی موثر است همچنین با توجه به تاثیرات منفی کلرپیریفوس در دوزهای پیشنهادی توسط سازمان بهداشت جهانی، بررسی های بیشتر ضروری است.

    کلیدواژگان: اسانس، مرزه خورستانی، سم کلرپیریفوس، بافت طحال
  • حمیدرضا زلفی، امیر شکیب*، عادل ولیپور صفحات 91-105
    مقدمه

    پیش دیابت یک عامل خطر مهم برای دیابت نوع 2 بوده و زمینه ساز بیماری های قلبی عروقی نیز می باشد. لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات miR-204 و گلوکز سرمی متعاقب هشت هفته تمرین HIIT در مردان پیش دیابتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه نیمه تجربی پیش آزمون-پس آزمون، 24 مرد میانسال پیش دیابتی (گلوکز خون ناشتایی 125-100 mg/dl و دامنه سنی 40-50 سال) بصورت تصادفی به دو گروه تمرین و کنترل تخصیص داده شدند. گروه تمرینی هشت هفته تمرینات HIIT  را بصورت دایره ای (زانو بلند، پروانه، بورپی، کتل بل‍اسنچ و اسکات گابلت)، با شدت 90-80% ضربان قلب اجرا کردند (چهار هفته اول: سه جلسه و چهار هفته دوم: چهار جلسه در هفته). نمونه های خونی 48 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی به منظور تحلیل شاخص های miR-204، نیمرخ چربی و گلوکز سرمی از آزمودنی ها دریافت شد. داده ها با استفاده از آزمون های t زوجی و تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 05/0˂P در نرم افزارSPSS  نسخه 25 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    مطالعه نشان داد که هشت هفته تمرین HIIT در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش معنی دار سطوح miR-204 (001/0=P)، تری گلیسرید (001/0˂P)، کلسترول (001/0˂P)، LDL (001/0˂P)، گلوکز سرمی (031/0=P) شد. همچنین، متعاقب تمریناتHIIT، افزایش معنی داری در HDL سرمی مشاهده شد (001/0˂P).

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد miR-204 یک نقطه کنترلی مناسب برای گلوکز خون در افراد دیابتی و پیش دیابتی بوده و تمرینات HIIT می تواند باعث بهبود نیمرخ های چربی خون شده و احتمالا با کاهش میزان بیان miR-204، باعث کاهش مقادیر گلوکز سرمی گردد.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی با شدت بالا، miR-204، گلوکز خون، نیمرخ چربی، پیش دیابت
|
  • Azita Zafar Mohtashami, GholamReza Lashkarara*, Yadollah Etemadi Pages 1-14
    Background

    Cancer remains the second leading cause of death globally, with more than half of cancer cases occurring in developing countries. For cancer prevention and control, we need to determine the burden of cancer and its changes according to diverse factors, such as age and gender. It is mandatory to expand the cancer registration system and supervise its functions carefully. The information obtained from Lorestan Cancer Registry will be utilized for therapeutic, research, and academic purposes.

    Materials and Methods

    The residents of Lorestan province from 2014-2017 were regarded as the target population. The registered cancer cases in pathology centers, medical records, imaging centers, and death registration centers were considered the incident cases. Crude and age-standardized incidence rates were calculated using the standard population of the World Health Organization. We used the population census of 2010 and 2015 for calculations. The data were analyzed in SPSS software (version 26). The significance level was set at 0.05.

    Results

    In this study, the rate of cancer in Lorestan was higher in men (103.37 per 100,000) than that in women (83.30 per 100,000). The most common registered cancers in Lorestan were stomach, breast, and skin. Within the study period time, the highest median age scores (in years) were recorded as 74, 69, and 66 for prostate, esophagus, and stomach cancers, while the lowest median age scores were reported as 45, 43, and 48 for the brain, thyroid , and breast cancers, respectively.

    Conclusion

    The incidence of colorectal and lung cancer is on the rise in Lorestan province, which needs more investigation. It is necessary to review the administration of the cancer registration program to ensure that the contribution of data collection resources is reasonable and within the expected range. The incidence rate of some cancers in Borujerd was higher than that in the entire province, which requires etiological studies.

    Keywords: Lorestan province, cancer registry, epidemiology, standard incidence rate
  • Zahra Khodakaramifard, Alireza Shirazinejad*, Mohsen Mohammadi, Seyed MohammadBagher Hashemi Pages 15-29
    Background

    Lipases are one of the most important catalysts in the detergent, dairy, and textile industries due to their biocatalytic activity in aqueous and non-aqueous media. Lipase-producing bacteria are effectively produced and used in various industries by screening their different habitats and optimizing fermentation parameters. The present study aimed to isolate and identify lipase-producing bacteria and investigate their characteristics due to the importance of finding new sources of lipase.

    Materials and Methods

    In the present study, wastewater samples from Golbahar Meat Products Factory in Khorramabad, Iran were screened for lipase-producing bacterial strains. The lipase-producing isolates were identified based on morphological and biochemical characterization as well as the 16S rRNA gene sequence. The culture medium parameters such as pH, incubation time, and temperature were varied for optimization.

    Results

    Three isolates with high lipase activity were identified by screening wastewater samples from Golbahar Meat Products Factory in Khorramabad. The BLAST program indicated the highest sequence similarity of identified isolates of 16S rRNA genes with Bacillus amyloliquefaciens. Maximum lipase activity was recorded at 48 h of incubation. Moreover, the purified lipase demonstrated maximum activity at 45 °C and pH= 8.0.

    Conclusion

    The results of this study revealed that the extracellular lipases of Bacillus amyloliquefaciens isolates are alkaline ones and have relatively good temperature stability which can be used in various industries. Furthermore, the gene encoding lipase enzyme of these isolates can be useful in enzyme engineering and the lipase activity can be changed as desired by site-directed mutagenesis.

    Keywords: 16S rRNA, Bacillus amyloliquefaciens, Enzymatic activity, Lipase
  • Mahasti Shahsavari, Saeed Hassanzadeh*, Gholamali Afrooz, Farzad Ebrahimzadeh Pages 30-40
    Background

    Early childhood is a critical period for the development of cognitive, linguistic, social, and motor abilities. Due to the importance of early detection of developmental delays in children, this study aims to investigate the effect of preterm birth and birth weight on the developmental skills among children aged 12-36 months.

    Materials and Methods

    In this cohort study, 125 children of 12 to 36 months of age from Khorramabad, Iran, were evaluated in three groups, i.e. preterm group (59 children), low birth weight group and term infants group (21 children), and finally children with average birth weight and term infants group (45 children). This evaluation was carried out using the Ages & Stages Questionnaires-Third Edition in five developmental areas. Five models of logistic regression were separately used for modeling the effect of the “age and birth weight of children”. The collected data were analyzed in SPSS v.22 software using logistic regression analysis, where the significance level was 0.05.

    Results

    According to the findings related to child screening, the percentage of developmental delay in at least one area was 49.6%, where the highest and lowest rates of delay were 15.2% and 6.4% in fine motor and problem-solving skills, respectively. Moreover, 9.6% of the children were abnormal in communication skills, and 9.6% and 8.8% of the children were bnormal in gross motor skills and personal-social skills respectively. Based on the logistic regression method, the relationships between “the age and birth weight of children” and the state of communication skill development (P=0.235), fine motor skills (P=0.125) and personal-social skills (P=0.307) were insignificant but noticeable.

    Conclusion

    Low birth weight in full-term infants is a risk factor for delayed communication and fine motor skills, while preterm birth is a risk factor for delayed personal-social skills. Preterm birth and low birth weight are risk factors for developmental delays in children, which require early screening to diagnose and prevent their future complications.

    Keywords: Ages & Stages Questionnaires (ASQ3TM), Birth weight, Developmental delay, Preterm birth
  • Zahra Nazari, Maryam Khosravi, Hedayat Sahraei*, Maryam Bananej, Mojtaba Khaksarian Pages 41-53
    Background

    Depression, as a mental disorder, causes many complications in humans. Saffron has been suggested as one of the effective plants in treating various types of depression. The present study aims to assess the effect of the aqueous extract of saffron on depression caused by chronic social defeat stress (CSDS) in rats.

    Materials and Methods

    To induce CSDS, male Wistar intruder rats (Weight= 220-230 g) were put in the cage of male Wistar resident rats (Weight= 280-300 g) for twelve consecutive days (20 min/day). Five minutes before exposure, the intruder rats received either saffron extract (1, 5, and 10 mg/kg) or saline (1 ml/kg). After the exposure, the animals’ weight, desire for the sucrose solution, and locomotor activity were recorded. In addition, at three stages, blood samples were collected from the retro-orbital sinus of animals to evaluate the plasma corticosterone levels. Data were analyzed in SPSS software using Kolmogorov-Smirnov test and repeated measures analysis of variance.

    Results

    Animals in the stress group showed severe weight loss, decreased desire to drink sucrose solution, decreased mobility, and increased plasma corticosterone level (P<0.05). Administration of saffron aqueous extract with different doses improved these symptoms (P<0.01).

    Conclusion

    The aqueous extract of saffron can reduce depression in the animal model of CSDS through reducing corticosterone secretion in response to stress.

    Keywords: Chronic social defeat stress, Corticosterone, Depression, Saffron aqueous extract
  • MohammadReza Batavani*, Samira Emadi, Seyyed Rasoul Mousavi, Hasan Ashena Pages 54-68
    Background

    The search to identify genetic differences affecting athletic performance has become a challenge recently. Iranian weightlifters and karate-kas are the champions of Olympics. Therefore, the aim of study was the comparison of ACE gene single nucleotide polymorphism (rs4646994) profile in Iranian elite karate-kas and weightlifters.

    Materials and Methods

    The current analytical cross-sectional study was conducted on elite weightlifters (30 people), karateka (47 people) and non-athletes (43 people). After completing the demographic form and checking the health condition and signing the written consent form by the participants, 5 ml of saliva samples were collected from the participants. ACE genotypes were determined using PCR technique and electrophoresis on 1% agarose gel. The data analyses were done with statistical tests of one-way analysis of variance and Chi-square. In all comparisons, a significance level was considered less than 0.05.

    Results

    The results of our study showed that the percentage of prevalence of D allele in the groups of weightlifters, karate practitioners and non-athletes is 58.3, 73.4 and 65.1, respectively. It was also found that the ID genotype was significantly more common in the elite weightlifting and non-athlete groups and the DD genotype was significantly more common in the elite karate group (P>0.05). In the comparison between karate and weightlifting groups, it was also found that there is a significant difference in the distribution of genotypes (χ2 = 7.471, P = 0.024).

    Conclusion

    In the study of ACE I / D gene, ID genotype was the most common in the weightlifting group and DD genotype was the most common in the karate group, which is probably a helpful result for those interested in sports talent to choose and participate in one of these two disciplines.

    Keywords: Sport genomic, elite, ACE single nucleotide polymorphism, Weightlifter, Karate-ka
  • Zahra Yusufvand*, Ehsan Hamzelouei Moghadam Pages 69-77
    Background

    Dental malpractice claims have increased in recent years. Investigating the reasons for dental malpractice can help dentists overcome this issue by providing high-quality service and promoting patient safety. This study aims to investigate the prevalence of malpractice in dentistry in Khorramabad, Iran and its possible reasons.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, we examined all closed cases of dental malpractice registered by the forensic medicine organization and the medical system in Khorramabad, Iran during 2012-2016, and evaluated contributing factors including demographic factors and type of malpractice. Data analysis was performed in SPSS v.22 software.

    Results

    Out of 73 complaint cases, 65 were evaluated in this study. The mean age of patients was 33.49±10.65. Most of complainants were female (59.3%) aged  30-45 years (41.5%), with a university degree (26.2%), residing in urban areas (70.8%). The maximum interval between the time of treatment and the time of complaint registration was less than one year (72.1%). The majority of complaints were against male dentists (87.5%) with general dentistry education (54.7%). The most frequent final verdict was the malpractice of dentist (49.1%). The majority of malpractices were from negligence type (32%), and most of the complaints were related to performing surgery alone (33.8%).

    Conclusion

    Most of the dentists with malpractice in Khorramabad city are male general dentists, mostly in the field of surgery. Most of complainants are females. To reduce the incidence of dental malpractice and limit their consequences, it is necessary to develop control strategies and promote the education and training of dental practitioners.

    Keywords: Failure, Insecurity, lack of skill, Conviction, Exonerate
  • Javad Ghasemian Yadegari, Javad Khalili Fard Ardali, Fatemeh Dehghan, Zahra Haghighatian, Marzieh Rashidipour, Hamidreza Mohammadi, Ahmad Adineh* Pages 78-90
    Background

    Chlorpyrifos is a type of organophosphorus poison that, despite its widespread use, can lead to tissue damage, including spleen tissue. Khuzestani savory plant has antioxidant properties and is effective in reducing damage caused by oxidative stress. The aim of this study was to investigate the effect of Khuzestani savory plant essential oil on chlorpyrifos-induced spleen toxicity in male Wistar rats.

    Materials and Methods

    In this experimental research, 28 adult male rats weighing between 180-220 grams were selected and divided into 4 groups of 7. Were examined. Statistical comparison between the control group, Khuzestani essential oil 25 mg/kg, chlorpyrifos poison 0.01 mg/kg and Khuzestani essential oil 25 mg/kg + chlorpyrifos poison 0.01 mg/kg using SPSS 22 software and square test Chi was performed with Monte Carlo simulation under a significance level of 0.05.

    Results

    Chi-square test showed that there was a statistically significant difference between different groups in terms of the distribution of spleen tissue damage types (P=0.005); So, in the chlorpyrifos poison group, tissue damage such as macrophage and pigment accumulation and spleen white pulp analysis was observed, while no tissue damage was observed in the other groups.

    Conclusion

    Our study showed that the Khuzestan savory plant is effective in preventing tissue damage due to its antioxidant compounds such as carvacrol. Also, considering the negative effects of chlorpyrifos in the doses recommended by the World Health Organization, further investigations are necessary.

    Keywords: Satureja Khuzestanica essential oil, Chlorpyrifos pesticid, Diazinon pesticid, Spleen tissue
  • Hamidreza Zolfi, Amir Shakib*, Adel Valipour Pages 91-105
    Background

    Prediabetes is an important risk factor for developing type 2 diabetes and cardiovascular diseases. The current study aims to investigate the changes in miR-204 and serum glucose following eight weeks of high-intensity interval training (HIIT) in the men with prediabetes.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study with a pre-test/post-test design, 24 middle-aged men (aged 40-50 years) with prediabetes (Fasting blood sugar= 110-125 mg/dL) were randomly assigned to the training and control groups. The training group performed the HIIT (High Knee, Butterfly, Burpee, Kettlebell Snatch, and Scott Goblet) with an intensity of 80-90% of heart rate for eight weeks (three sessions in the first four weeks and four sessions in the second four weeks). The blood samples were taken from the subjects 48 hours before and after the last training session to analyze the level of miR-204, lipid profile, and the serum glucose level. Data were analyzed by using paired t-test and ANCOVA in SPSS v.25 software, considering a significance level of P˂0.05.

    Results

    The eight weeks of HIIT significantly reduced the serum levels of miR-204 (P=0.001), Triglyceride (P˂0.001), Cholesterol (P˂0.001), low-density lipoprotein (P˂0.001), and glucose (P=0.031) compared to the control group. Furthermore, after HIIT, a significant increase in the serum high-density lipoprotein level was observed (P˂0.001).

    Conclusion

    It seems that miR-204 is an appropriate indicator for regulating the blood glucose level in both diabetic and pre-diabetic men. Furthermore, HIIT can reduce the lipid profile by altering the expression of miR-204 and, subsequently, reducing the glucose level.

    Keywords: High-intensity interval training, miR-204, Blood glucose, Lipid profile, Prediabetes