فهرست مطالب

نشریه بوطیقای معماری
پیاپی 1 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دکتر جانین بنیوس*، علی جندقی صفحات 1-22

    شاخه‌ای از فناوری که با طراحی، ساخت، اجرا و کاربرد ربات‌ها به همراه سیستم‌های کامپیوتری لازم برای کنترل، دریافت پاسخ سنسورها و پردازش اطلاعات آن‌ها سروکار دارد، «رباتیک» نام دارد. آنتروپوبیونیک، رباتیک، ایمپلنت های بیونیک؛ آنتروپوبیونیک کل موضوع تعامل انسان - ماشین و ارگونومیک را بررسی می‌کند. همچنین در معماری، بیونیک سنسوری، نوروبیوتیک (بیوتیک عصبی) و بیونیک حرکت، بیونیک سنسورها، ردیابی و پردازش تحریک فیزیکی و شیمیایی، محل و جهت داخل یک محیط را بررسی می‌کند. روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی است. ابزار گردآوری داده مشتمل بر مطالعات کتابخانه ای و بنا به ماهیت تحقیق از نوع نظری و رویکرد بنیادین بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که خیلی از ربات های امروزی که از طبیعت الهام گرفته شده‌اند، در پهنه ربات های مقلد موجودات زنده قرار می‌گیرند. امروزه بسیاری از ربات‌ها از طبیعت الهام گرفته ‌شده‌اند و شاخه‌ای به نام رباتیک الهام گرفته از طبیعت را ایجاد کرده‌اند که اصطلاحا نگارنده آن ها را «بیوروباتیک» نامیده است و روباتیک الهام‌گیرنده از طبیعت به مطالعه سامانه‌های زیستی می‌پردازد و به دنبال سازوکارهایی است که بتوانند در علوم و بالاخص معماری تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: آنتروپوبیونیک، روباتیک، بیومیمتیکس، الگوبرداری از جانداران
  • دکتر کوروش عطاریان*، دکتر علیرضا صادقی، مرتضی کمری بیدکرپ، مهدی کمری بیدکرپه صفحات 21-40

    در دانش معماری بیومیمتیک، دانشمندان با مبادلات بین رشته ای دانش و مفاهیمی که شامل اصول کاربردی در سیستم های پیچیده موجودات زنده، ساختمان ها و سایبرنتیک هستند، به چالش کشیده می شوند؛ مفهومی که در زیست شناسی و همچنین در معماری و مهندسی استفاده می شود، مفهوم «ارگانیسم» است. با وجود نشان دادن سطح سلسله مراتبی اولیه که در آن شکل و عملکرد مورفولوژیکی در تعامل هستند، ارگانیسم فردی به عنوان یک واحد کاربردی، در زیست شناسی مدرن به طور فزاینده ای نادیده گرفته شده است که روند مشابهی در معماری مدرن معاصر جهان قابل تشخیص است. این مقاله این پرسش را مطرح می کند که چگونه اصطلاح ارگانیسم و عملکرد آن در گفتمان معماری می تواند به عنوان مفهومی واحد در پژوهش بیومیمتیک بین رشته ای قابل درک و استفاده باشد. یافته های تحقیق نشان از آن دارد که درحالی که در زیست شناسی، ارگانیسم یک مفهوم به خوبی تعریف شده برای نشان دادن ساختار موجودات زنده است؛ در مفهوم معماری به عنوان یک مدل یا «توپوس» عمل می کند، یعنی یک فرم معنایی معمول که عمدتا قابل پذیرش است، اما هنوز در تصمیم-گیری های معماری و مورفولوژی کاربرد واضحی ندارد. در این میان، تمرکز اصلی بر استفاده از ارگانیسم در گفتمان معماری رمانتیک آلمانی و زیبایی شناسی هگلی معماری در طرح های معماری می باشد و مشخص می شود که اصطلاح علمی ارگانیسم می تواند به یک مدل برای طراحی ساختمان های معاصر قلمداد شود.

    کلیدواژگان: ارگانیسم، زیبایی شناسی رمانتیک آلمانی، معماری بیومیتیک، شلینگ
  • دکتر منصور یگانه*، پژمان مصلحی، دکتر زاهد یوسفی، فرهاد منصوری صفحات 41-61

    امروزه فضاهای سبز شهری رکنی مهم در برنامه ریزی حیات اجتماعی و زیست محیطی شهرها بوده و ضرورت برنامه ریزی و بالاخص مکان یابی آنها از اولین اقدامات مهم در مدیریت فضاهای سبز شهری است. زیرساخت سبز، شبکه ای با برنامه ریزی راهبردی، از فضاهای سبز با کیفیت بالا و سایر ویژگی ها و عناصر واجد ارزش های محیط زیستی است و باید به گونه ای برنامه‌ریزی، طراحی و مدیریت شود که با منابع دارای عملکرد چندگانه، توانایی ایجاد سامانه ای از سودمندی های محیط زیستی و ارتقای کیفیت زندگی جوامع محلی را هم داشته باشد. در کرمان نیز بدلیل رشد جمعیت در سالیان اخیر از یک طرف و کمبود سرانه فضاهای سبز در سالیان قبل، مکان یابی فضاهای سبز از اهمیت مضاعفی برخوردار است. ایجاد فضاهای سبز و باز شهری یکی از اهداف مهم در توسعه پایدار شهری می باشد، به طوری که بدون فضای سبز شهری، پایداری شهرها امکان پذیر نبوده و کیفیت زیست شهری با امکانات و تاسیسات فضای سبز، ارتباطی مستقیم دارد. در رابطه با فضای سبز مساله دیگری که حایر اهمیت است توزیع عادلانه آن در سطح شهر می باشد چراکه ایجاد و گسترش پارک ها در یک منطقه خاص، محروم گذاشتن دیگر مناطق از فضای سبز را به دنبال داشته و به جهت ضروریت های زیست محیطی پراکندگی آن در سطح شهر الزامی است. در سطح شهر کرمان، کاربری فضای سبز، به لحاظ سطح و سرانه از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده و از نظر سلسله مراتب عملکردی و پخشایش در سطح منطقه نیز عدم تعادل وجوددارد. لذا هدف این پژوهش، تعیین مکان های بهینه برای پارک های ناحیه ای در منطقه 9 شهرداری کرمان بوده است که با توجه به معیارهای مختلف موثر در این زمینه و استفاده از روش تحلیل فرآیند سلسله مراتبی (AHP)، به کمک GIS مبتنی بر منطق فازی، اولویت-های مختلف برای احداث پارک های ناحیه ای را تعیین نموده است. نتایج بررسی سیستم اطلاعات جغرافیایی بر اساس منطق فازی در مکانیابی پارک های ناحیه ای در این پژوهش نشان داد که این منطق از واقعیت بیشتری نسبت به منطق دو ارزشی برخوردار است و نتایج آن امکان تصمیم گیری بیشتری را برای برنامه ریزان شهری و معماران منظر فراهم می آورد. در پایان نیز راهکارهایی برای توسعه زیرساخت های سبز و مکان یابی پارک ها در کرمان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: زیرساخت سبز، الگوریتم فازی، پارک های ناحیه ای، تحلیل سلسله مراتبی
  • دکتر نینا الماسی فر*، دکتر محمدرضا پورجعفر صفحات 63-79

    در مقابل رشد جمعیت و پیشرفت تکنولوژی و در پی آن تخریب زیستگاه های طبیعی و گسترش شهرها، نیاز به حفظ فضاهای سبز و کنترل تخریب آن ها به منظور ایجاد تعادل اکولوژیک اهمیت روزافرون می یابد؛ به ویژه در مناطق گرم و خشک که گیاه به عنوان عاملی در جهت تعدیل حرارت و افزایش رطوبت نقشی حیاتی ایفا می کند. بدون توجه به ساختار بستر و توان اکولوژیکی محیط، طراحی محیط به سمت ناپایداری مطلق قدم بر می دارد؛ بالاخص به دلیل کوتاهی در کنترل صحیح شهرسازی با تخریب پوشش های گیاهی در مناطق بیابانی، فرسایش خاک به سرعت رشد کرده و به مرور محیط زیست را به شوره زاری غیر قابل زیست تبدیل می نماید. روش تحقیق در حوزه ادبیات نظری و پیشینه به صورت توصیفی- تحلیلی و نمونه موردی و در حوزه مطالعات میدانی روش پیمایشی با ابزار گردآوری داده از طریق مطالعات کتابخانه ای و روش مشاهدات میدانی می باشد. روش تحلیل داده ها به صورت کمی در سطح آمار توصیفی- تطبیقی و استنباطی در تصاویر ماهواره ای می باشد. به عنوان مطالعه موردی، نقشه کاربری اراضی با طبقه بندی شبکه عصبی رقابتی در منطقه بیابانی ورامین در سال 2001 از طریق تصاویر ماهواره ای لندست 7 (باندهای اصلی انعکاسی سنجنده ETM+) انتخاب گردیده است. در نقشه به دست آمده، پوشش گیاهی مختلف، جنس خاک، منابع آب (رودخانه ها) و مناطق شهری قابل تفکیک می باشند. نتایج پژوهش حاضر، نیاز به یک برنامه ریزی صحیح جهت کنترل توسعه و بهره گیری از پتانسیل ها و محدویت ها را آشکار می سازد که از طریق اعمال اصول توسعه مناظر پایدار در مناطق بیابانی هماهنگ با منطقه ورامین می توان به این مهم دست یافت.

    کلیدواژگان: نقشه کاربری اراضی، منظر پایدار، شبکه عصبی رقابتی، مناطق بیابانی
  • دکتر یاور رستم زاده*، مهدی لرافشار، ابوذر دلفاردی صفحات 81-94

    امروزه فضاهای سبز پارک ها می تواند یکی از مکان های اصلی برای اسکان موقت بالاخص منطقه 1 تهران بدلیل قرارگیری در محور اصلی زیرزمینی خطر در هنگام زلزله باشد. لذا انتخاب «مکانی مناسب جهت استقرار موقت» جمعیت های آسیب دیده از سوانح یکی از مهمترین مسایلی است که همواره مورد توجه سازمان های مسیول در مدیریت بحران قرار دارد. در ایران و اکثر نقاط جهان معمولا مکان گزینی برای فضای سبز شهروندان پس از بروز سانحه، بدون درنظرگرفتن استانداردهای لازم توسط سازمان های امدادرسان به صورت تجربی انجام می گیرد. لذا موضوع اصلی این مقاله مکان یابی فضاهای سبز درون شهری برای اسکان موقت با استفاده از الگوریتم های فازی است. روش تحقیق نیز انجام عملیات تلفیق فازی و عملیات مکان-یابی فضای سبز برای اسکان موقت با توجه به قابلیت های گسترده نرم افزار IDRISI است که در مسایل آنالیز تصمیم گیری چند معیاره، از این نرم افزار استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که با توجه به محدودیت های قطعی که در روش بولین (روش کلاسیک) اعمال می شود، در این روش مناطق مکان یابی شده نسبت به روش های مبتنی بر منطق فازی، دارای تعداد بیشتری می باشند و روش WLC علی رغم سادگی آن، دارای کارایی بسیار بالایی می باشد و این قدرت را به متولیان امر می دهد که برای عوامل مختلف برحسب درجه اهمیت آن ها، وزن های متفاوتی را اختصاص دهد. همچنین در پایان بنظر می رسد که پارک جمشیدیه در مرتبه اول و پارک قیطریه در مرتبه دوم بیشینه امتیاز تلفیقی منطق بولین و فازی را برای برخورداری از اسکان موقت در منطقه 1 تهران بخود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: : فضای سبز، مکان یابی، منطق فازی، IDRISI، WLC
  • زهره فرشی حقی، دکتر غلامحسین ناصری*، دکتر مهدی داداشی صفحات 95-117

    توسعه پایدار و به تبع آن معماری پایدار از مباحث جاری برای آشتی انسان با طبیعت و حل مشکل بیگانگی انسان با محیط که نتیجه نگرش مادی به طبیعت است می باشد. الهام از طبیعت که در طراحی های معماری و حتی صنعتی، منشا بسیاری از طرح ها برمبنایی پایدار بوده، تاکنون در طراحی شهری چندان کارامد نبوده است. هدف این تحقیق، که به روش توصیفی- تحلیلی و از نوع تحلیل مقایسه ای است، توصیف و تحلیل نمونه های نادری از توسعه شهری و اجتماعی بر اساس الگوهای طبیعی و نهایتا استخراج اصولی برای طراحی پایدار شهری می باشد. شهر میمند، نوع منحصر به فردی از طراحی سکونتگاه با الهام از طبیعت است که مقایسه آن با زندگی یک واحد اجتماعی طبیعی نظیر لانه مورچه ها و تحلیل آن کمک شایانی به استخراج این اصول می کند. اصل تناسبات در طراحی و ایجاد هماهنگی بین عناصر و پیش بینی توسعه فیزیکی آینده شهرها از مهم ترین اصول منتج از این مقایسه می باشد.

    کلیدواژگان: بیومیمتیکس، الهام از طبیعت، لانه موریانه، معماری میمند
|
  • Janine Benyus*, Ali Jandaghi Pages 1-22

    A branch of technology that deals with the design, construction, implementation and application of robots along with the computer systems necessary to control, receive sensor responses and process their information is called "robotics". Anthropobionics, robotics, bionic implants; Anthropobionics examines the whole subject of human-machine interaction and ergonomics. Also, in architecture, sensor bionics, neurobionics and movement bionics, bionics of sensors, tracking and processing physical and chemical stimulation, examines the location and direction inside an environment. The research method of this article is descriptive and analytical. The data collection tool includes library studies, and according to the nature of the research, it has a theoretical and fundamental approach. The findings of the research show that many of today's robots that are inspired by nature fall into the realm of robots imitating living beings. Today, many robots are inspired by nature and have created a branch called robotics inspired by nature, which the author called "biorobotics", and robotics inspired by nature studies biological systems and looks for mechanisms that able to be influential in science and especially architecture.

    Keywords: anthropobionics, robotics, biomimetic, modeling of living things
  • Pages 21-40

    In the knowledge of biomimetic architecture, scientists are challenged with interdisciplinary exchanges of knowledge and concepts that include practical principles in complex systems of living organisms, buildings, and cybernetics; the concept that is used in biology as well as in architecture and engineering is the concept of "organism". Despite showing the primary hierarchical level at which morphological form and function interact, the individual organism as a functional unit has been increasingly neglected in modern biology, a similar trend in contemporary modern architecture. The world is recognizable. This article raises the question of how the term organism and its function in architectural discourse can be understood and used as a single concept in interdisciplinary biomimetic research. Research findings show that while in biology, organism is a well-defined concept to show the structure of living organisms; in the concept of architecture, it acts as a model or "topos", that is, a common semantic form that is mostly acceptable, but still has no clear application in architectural and morphological decisions. Meanwhile, the main focus is on the use of organism in the discourse of German romantic architecture and Hegelian aesthetics of architecture in architectural designs, and it is clear that the scientific term organism can be a model for designing contemporary buildings be considered.

    Keywords: organicism, German romantic aesthetics, biometic architecture, Schelling
  • Pages 41-61

    The existence of green space and its effect on the growth of cities is inevitable. Creating green and open urban spaces is one of the important goals in sustainable urban development, so that without urban green spaces, the sustainability of cities is not possible and the quality of urban life has a direct relationship with the facilities and facilities of green spaces. In relation to green space, another important issue is its fair distribution on the city level, because the creation and expansion of parks in a certain area leads to depriving other areas of green space, and due to environmental needs, it is dispersed. It is mandatory at the city level. At the level of Kerman city, the use of green space is not in a good condition in terms of level and per capita, and there is an imbalance in terms of functional hierarchy and its distribution at the level of the region. Therefore, the aim of this research was to determine the optimal locations for regional parks in District 9 of Kerman Municipality, which according to various effective criteria in this field and using the method of Analyzing Hierarchical Process (AHP), with the help of logic-based GIS. Fazio has determined different priorities for the construction of regional parks.

    Keywords: green infrastructure, fuzzy algorithm, regional parks, hierarchical analysis
  • Nina Almasifar*, Mohamadreza Pourjafar Pages 63-79

    Against the growth of the population and the advancement of technology and the subsequent destruction of natural habitats and the expansion of cities, the need to preserve green spaces and control their destruction in order to create an ecological balance becomes more and more important; Especially in hot and dry areas where the plant plays a vital role as a factor in regulating heat and increasing humidity. Regardless of the structure of the substrate and the ecological power of the environment, the design of the environment takes a step towards absolute instability; especially due to lack of correct control of urban development with the destruction of vegetation in desert areas, soil erosion grows rapidly and eventually turns the environment into an unlivable salt marsh. The research method in the field of theoretical and background literature is descriptive-analytical and case study, and in the field of field studies, it is a survey method with data collection tools through library studies and field observations. The method of data analysis is quantitative at the level of descriptive-comparative and inferential statistics in satellite images. As a case study, land use map with competitive neural network classification in Varamin desert region in 2001 through Landsat 7 satellite images (the main reflective bands of ETM+ sensor) has been selected. In the obtained map, different vegetation, soil types, water sources (rivers) and urban areas can be distinguished. The results of the present research reveal the need for a correct planning to control the development and take advantage of the potentials and limitations, which can be achieved through applying the principles of sustainable landscape development in the desert areas in harmony with the Varamin region. This was achieved.

    Keywords: land use map, sustainable landscape, competitive neural network, desert areas
  • Pages 81-94

    Today, the green spaces of parks can be one of the main places for temporary accommodation, especially in the 1st district of Tehran, due to its location in the main underground axis of danger during an earthquake. Therefore, choosing a "suitable place for temporary settlement" of populations affected by accidents is one of the most important issues that is always the concern of organizations responsible for crisis management. In Iran and most parts of the world, the location selection for citizens' green space after an accident is usually done experimentally by relief organizations without considering the necessary standards. Therefore, the main topic of this article is the location of urban green spaces for temporary accommodation using fuzzy algorithms. The research method is to perform fuzzy integration operation and green space locating operation for temporary accommodation, considering the wide capabilities of IDRISI software, which was used in multi-criteria decision analysis problems. The results of this research show that according to the definite limits applied in the Boolean method (classical method), in this method, the located areas have more number than the methods based on fuzzy logic. to be The findings of the research show that the WLC method, despite its simplicity, has a very high efficiency and gives the power to the trustees to assign different weights to different factors according to their importance. Assign Also, in the end, it seems that Jamshidiyeh Park in the first place and Qaitarieh Park in the second place have the maximum combined points of Boolean and Fuzzy logic to enjoy temporary accommodation in the 1st district of Tehran.

    Keywords: green space, localization, fuzzy logic, IDRISI, WLC
  • Pages 95-117

    Sustainable development and, accordingly, sustainable architecture is one of the current topics for the reconciliation of man with nature and solving the problem of alienation of man from the environment, which is the result of a material attitude towards nature. Inspiration from nature, which has been the source of many sustainable designs in architectural and even industrial designs, has not been very effective in urban design. The purpose of this research, which is descriptive-analytical and of a comparative analysis type, is to describe and analyze rare examples of urban and social development based on natural patterns and finally extract principles for sustainable urban design. Maimand city is a unique type of settlement design inspired by nature, which comparison with the life of a natural social unit such as an ant nest and its analysis helps to extract these principles. The principle of proportions in designing and creating harmony between elements and predicting the future physical development of cities is one of the most important principles resulting from this comparison.

    Keywords: biomimetics, inspiration from nature, termite nest, architecture