فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 162 (آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان پیرمرادیان، محسن زرگر*، راضیه نظری صفحات 1-15
    مقدمه و هدف

    توانایی استافیلوکوکوس اوریوس برای تولید بیوفیلم، به عنوان یک عامل مهم در بیماری زایی، پایداری آن را در محیط و میزبان زنده افزایش می دهد. بیوفیلم های تشکیل شده توسط استافیلوکوکوس اوریوس، به ویژه آنهایی که با ایمپلنت دستگاه های پزشکی مرتبط هستند، می توانند به عنوان یک مانع فیزیکی در برابر آنتی بیوتیک ها و سیستم ایمنی میزبان عمل کرده، منجر به عفونت های مزمن یا پایدار شوند.  از این رو، انجام آزمایش های تشخیصی کارآمد برای شناسایی تولید بیوفیلم، می تواند به کاهش معضل بیماری کمک کند.  هدف از این مطالعه، ارزیابی روش های مختلف تشخیص تشکیل بیوفیلم در 40 جدایه بالینی استافیلوکوکوس اوریوس بود.

    مواد و روش ها

    در مجموع 40 جدایه بالینی غیر تکراری استافیلوکوکوس اوریوس، شناسایی شدند. تشکیل بیوفیلم با استفاده از روش های صفحه کشت بافت (TCP)، روش لوله (TM) و کنگو رد آگار (CRA) بررسی شد و برای تشخیص ژن های icaA و icaD از آزمایش  PCR استفاده گردید.

    نتایج

    در میان جدایه های استافیلوکوکوس اوریوس، 21 (5/52%) جدایه دارای هر دو ژن  icaA و icaD بودند و ژن icaD در تمام جدایه های بیوفیلم مثبت حضور داشت. صفحه کشت بافت کنگو رد آگار و روش لوله، به ترتیب 30% ، 5/42% و 5/67% از جدایه ها را تولید کننده بیوفیلم شناسایی کردند.

    نتیجه گیری:

     طبق نتایج، روش صفحه کشت بافت به همراه گلوکز، بهترین همبستگی را با نتایج آنالیز مولکولی نشان داد و می تواند به عنوان یک روش قابل اعتماد برای تشخیص تشکیل بیوفیلم در جدایه های بالینی استافیلوکوکوس اوریوس بکار رود.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، بیوفیلم، روش PCR، ژن های ica
  • فائزه ملاحسینی، زهرا جوهری* صفحات 16-26
    مقدمه و هدف

    با شیوع اپیدمی بیماری کشنده و عفونی کرونا که با نام COVID-19 شناخته می شود بسیاری از دانشگاه ها و مراکز آموزشی مختلف تدریس حضوری را متوقف کرده اند. مطالعه حاضر با هدف بررسی نگرش دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی دانشگاه شاهد نسبت به آموزش مجازی در دوران همه گیری کووید- 19 طراحی و اجرا گردیده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به شکل مقطعی بر روی 300 دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی دانشگاه شاهد در سال 1400 انجام شده است. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه فرصت ها و تهدیدهای یادگیری الکترونیکی معتبر و پایا جمع آوری و در نرم افزار SPSS 21 وارد شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون خطی استفاده شد.

    نتایج

    میانگین نگرش دانشجویان به آموزش مجازی در بعد هزینه اثربخشی 71/6±17/22، بعد ذهنی-عاطفی 09/5±83/25، بعد تدریس و یادگیری 08/5±25/18و نمره کل نگرش 69/13±15/66 بود. بین ابعاد هزینه اثر بخشی و عوامل مرتبط با تدریس و یاد گیری، ارتباط مستقیم و معناداری  با نمره کل نگرش وجود داشت (P=0.001).

    نتیجه گیری:

     نگرش کلی دانشجویان نسبت به آموزش مجازی با ابعاد هزینه اثربخشی آموزشی و عوامل مرتبط با تدریس و یادگیری ارتباط دارد. این دو عامل در کنار یگدیگر می تواند 4/81 درصد تغییرات نمره نگرش را تبیین کند.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانشجویان، کووید-19، نگرش
  • الهام پوریامهر، امیرحسین حقیقی*، رویا عسکری، مجید اسدی شکاری صفحات 27-36
    مقدمه و هدف

    اولیگودندروسیتهای تولیدکننده میلین، نقش مهمی در حمایت از عملکرد نورون در سیستم عصبی پستانداران ایفا می کنند. ایجاد الیگودندروسیتهای میلین ساز از سلولهای اجدادی الیگودندروسیت، نیازمند فعالیت گروهی از تنظیم کننده های رونویسی است که برای ساخت اجزای میلین ضروری هستند. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر تمرین تداومی با شدت متوسط (MCT) بر شاخص های پروتیین پایه میلین (MBP) و پروتیولیپیدی میلین (PLP) مرتبط با میلین سازی در قشر پیشانی مغز موش های سفید آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش ها

    16 موش سفید آزمایشگاهی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به دو گروه مساوی کنترل و تمرین تداومی تقسیم شدند. برنامه تمرین شامل 24 دقیقه دویدن تداومی بر روی تردمیل بود که به مدت 8 هفته (5 جلسه در هفته) انجام شد. در پایان دوره تمرین، برای ارزیابی تغییرات بیان ژنی، بافت قشر پیشانی موش های بزرگ آزمایشگاهی استخراج شد. داده ها با استفاده از روش های آماری آنالیز کوواریانس و من ویتنی در سطح معناداری (05/0≥α) تحلیل شدند.

    نتایج

    طبق نتایج به دست آمده، تمرینات تداومی باعث افزایش معنادار بیان ژن های MBP و PLP در مقایسه با گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری: 

    می توان گفت احتمالا انجام تمرینات تداومی با شدت متوسط می تواند در تسریع فرآیند میلین سازی در قشر پیشانی مغز مفید باشد و به عنوان یک روش غیرتهاجمی در این زمینه مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرین تدوامی، میلین سازی، پروتئین اصلی میلین، پروتئین پروتئولیپیدی، قشر پیشانی
  • فرانک بلاغی اینالو، رویا عسکری*، امیرحسین حقیقی، کاوه کاشانی، پاول فردمن صفحات 37-48
    مقدمه و هدف

    بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری خودایمنی است که ضعف عضلانی و خستگی در این بیماران، باعث کاهش کیفیت زندگی می شود. لذا هدف مطالعه حاضر مقایسه تمرین پیلاتس در خانه و فضای باز بر میزان خستگی و کیفیت زندگی بیماران مولتیپل اسکلروزیس می باشد.

    مواد و روش ها

    از میان زنان مبتلا به MS تعداد 44 نفر به صورت تصادفی انتخاب و به سه گروه تمرین در خانه، تمرین در محیط باز و گروه کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرینی 8 هفته تمرین پیلاتس را بین ساعت 8 تا 10 صبح به صورت انفرادی (از طریق DVD) در خانه و زیر نور آفتاب انجام دادند. شدت خستگی، کیفیت زندگی و سطح ویتامین دی بیماران پیش و پس از تمرینات  اندازه گیری شد و داده ها با استفاده از روش آماری کوواریانس تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد که پس از هشت هفته تمرین، بین شاخص های خستگی، کیفیت‎‎زندگی و ویتامین دی سرم زنان مبتلا به MS در هر سه گروه تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0≤p). نتایج آزمون تعقیبی پس آزمون نشان داد بین دو گروه تمرینی در هر سه شاخص تفاوت معناداری وجود داشت (05/0≤p). همچنین هشت هفته تمرین در محیط باز نسبت به تمرین در خانه باعث افزایش بیشتر در میزان ویتامین دی سرم (43/78%) و کیفیت زندگی (26/50%) و کاهش بیشتر در شدت خستگی بیماران (76/41%) شد (05/0≤p).

    نتیجه گیری:

     تمرین پیلاتس در محیط باز به علت هزینه کم، در دسترس بودن و اثرات چشمگیر آن بر کیفیت زندگی و ویتامین دی و خستگی در افراد مبتلا به MS توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرین پیلاتس در خانه، محیط تمرین، خستگی، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • مصطفی کاظمی*، سیده فاطمه حسینی، قاسم ترابی صفحات 49-61
    مقدمه و هدف

    چاقی با بی نظمی چربی همراه بوده و منجر به افزایش سطوح تری گلیسرید، آپوپتوز و اختلال در عملکرد قلب می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین هوازی (AT) ژل رویال (RJ) بر شاخص های آپوپتوز سلول های قلبی موش های صحرایی چاق ناشی از رژیم غذایی پرچرب بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 45 موش صحرایی نر به طور تصادفی به پنج گروه (9=n): رژیم غذایی نرمال (ND)، رژیم غذایی پرچرب (HFD)، رژیم غذایی پرچرب+تمرین (HFDT)، رژیم غذایی پرچرب+ژل رویال (HFDRJ) و رژیم غذایی پرچرب+تمرین+ژل رویال (HFDTRJ) تقسیم شدند. گروه های مکمل، طی دوره مداخله روزانه 100 میلی گرم RJ (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) رقیق شده در آب مقطر را به صورت خوراکی دریافت کردند. برنامه تمرین هوازی شامل دویدن روی تردمیل با شدت 60-50 درصد اکسیژن مصرفی (VO2max)، پنج روز در هفته به مدت هشت هفته بود. داده ها با استفاده از ANOVA در سطح معنی داری 05/0>p مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

     HFDباعث کاهش Bcl2 (006/0=p)، افزایش BAX (006/0=p) و BAX/Bcl2 (006/0=p) شد. AT، RJ و همچنین ترکیب AT با RJ باعث افزایش Bcl2 و کاهش BAX و BAX/Bcl2 شد (05/0≤p). افزایش Bcl2 و کاهش BAX و BAX/Bcl2 در گروه HFDTRJ نسبت به گروه HFDT و HFDRJ معنی دار بود (05/0≤p).

    نتیجه گیری: 

    ترکیب AT و RJ ممکن است با تاثیر بر بیان BAX و Bcl2 باعث بهبود شاخص های آپوپتوز در سلول های قلبی شده و آسیب قلبی ناشی از HFD را بر مسیر آپوپتوز کنترل کند.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، قلب، چاقی، ژل رویال، BAX و Bcl2
  • ساناز زنجانیان، محمدرضا کردی*، علی اصغر رواسی صفحات 62-78
    مقدمه و هدف

    دیابت نوع 3 یا دیابت مغزی اصطلاحی است برای بیماری آلزایمر که مقاومت انسولینی مغز را به طور انتخابی درگیر وسبب کاهش شناخت وحافظه می شود. مسیر سیگنالینگ Wnt  در سیستم عصبی، کاهش علایم بیماری آلزایمر، سنتز انسولین و دیابت نقش دارد. اگرچه تاثیر مثبت فعالیتهای بدنی در بیماری ها گزارش شده است، اما مقایسه نوع تمرینات کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثر تمرین اختیاری در محیط غنی سازی شده و تمرین اجباری بر بیان پروتیین Wnt-5a و آمیلوییدبتا (Aβ) در بافت هیپوکامپ موشهای دیابت نوع 3 می باشد.

    مواد و روش ها

    25 سر موش به 5 گروه کنترل سالم، شم، دیابت 3، دیابت 3 + تمرین اختیاری در محیط غنی و دیابت 3 + تمرین اجباری تقسیم شدند. القای دیابت 3 با تزریق استروپتوزوسین داخل بطنی و تایید مدل با آزمون رفتاری صورت گرفت. پروتکل تمرینی طی هشت هفته اجرا شد. بیان پروتیین  Wnt-5aبه روش وسترن بلات و تجمع Aβ با رنگ آمیزی تیوفلاوین S انجام شد. تحلیل داده با آزمون آنالیز واریانس یک سویه وآزمون تعقیبی توکی صورت گرفت (05/0≤p).

    نتایج

    تمرین اجباری و اختیاری سبب افزایش معنادار در بیان پروتیین Wnt-5a شد (05/0≤p). در مقایسه گروه های تمرینی، Wnt-5a در موشهای محیط غنی افزایش بیشتری داشت. تجمع Aβ در هر دو گروه تمرینی در مقایسه با گروه دیابت 3 کاهش معناداری یافت (05/0≤p) که این کاهش در محیط غنی بیشتر بود.

    نتیجه گیری:

     تمرینات اجباری و اختیاری با فعال کردن مسیر سیگنالینگ Wnt/β-catenin در مغز باعث کاهش تجمع پلاکهای Aβ گردید. به نظر می رسد محیط غنی تاثیر بهتری در کاهش علایم مبتلایان دیابت نوع 3 در مقایسه با تمرین اجباری دارد که احتمالا ناشی از کاهش عوامل استرس زا بر مغز باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 3، تمرین تناوبی شدید، غنی سازی محیط، Wnt-5a، آمیلوئید بتا
  • مجتبی صادق قمی*، مجید کاشف، مجتبی صالح پور، فریبا خداقلی صفحات 79-89
    مقدمه و هدف

    کاهش موتورپروتیین های موثر در انتقال آکسوپلاسمی به عنوان یک دلیل احتمالی در بروز سارکوپنیا مطرح می شود. هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی بر مقدار پروتیین KIF5B بافت عضله نعلی و بازکننده طویل انگشتان در موش های بزرگ آزمایشگاهی نر سالمند بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 18 سر موش نر سالمند و جوان به طور تصادفی در 3 گروه تمرین مقاومتی سالمند، شم تمرین سالمند و شم تمرین جوان تقسیم شدند. گروه تمرین مقاومتی سالمند برای هشت هفته، هر هفته 4 روز، به بالا رفتن از نردبان یک متری با یک نوبت و 8 تکرار و با فاصله استراحتی 2 دقیقه بین تکرار ها پرداختند. برای اندازه گیری مقدار پروتیین KIF5B از روش الایزا، برای اندازه گیری وزن نسبی عضلات از ترازوی وزن کشی و برای آزمون فرضیه ها از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0>p استفاده شد.

    نتایج

    به دنبال سالمندی مقدار پروتیین KIF5B، در عضله نعلی و بازکننده طویل انگشتان در مقایسه با گروه شم جوان به طور معناداری کاهش یافت. هشت هفته تمرین مقاومتی باعث افزایش معنادار مقدار پروتیین KIF5B در عضله نعلی و بازکننده طویل انگشتان نسبت به گروه شم تمرین سالمند شد. وزن نسبی هر دو عضله در گروه تمرین مقاومتی نسبت به شم تمرین سالمند افزایش معنادار داشت.

    نتیجه گیری: 

    هشت هفته تمرین مقاومتی باعث افزایش مقدار پروتیین KIF5B در عضله نعلی و بازکننده طویل انگشتان و همچنین هایپرتروفی آن ها در موش های بزرگ آزمایشگاهی نر سالمند می شود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، KIF5B، عضله نعلی، عضله بازکننده طویل انگشتان، موش بزرگ آزمایشگاهی سالمند
  • خدیجه حسن پور، بهرام عابدی، لیدا مرادی صفحات 90-99
    مقدمه و هدف

    اختلال میتوکندریایی، در کاهش تندرستی، شروع و پیشرفت روند پیری نقش دارد. از طرفی فعالیت ورزشی باعث افزایش پروتیین ها، آنزیم ها و کارایی میتوکندری در نمونه های انسانی و حیوانی می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی 8 هفته تمرین MICT و HIIT بر بیان ژن FOXO1 در بافت قلب موش های سفید آزمایشگاهی پیر بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی تعداد 24 سر موش سفید آزمایشگاهی ماده پیر (سن 16-18 ماهه، و وزن 280-320 گرم) به طور تصادفی به گروه های کنترل (C) ، MICT و HIIT تقسیم شدند. تمرینات HIIT با شدت 85% تا 110% VO2max و سرعت m/min 15-25 و تمرینات  MICT با شدت 65% VO2max با سرعت m/min 20-25 انجام شد. در نهایت میزان بیان ژن FOXO1  به وسیله روش Real time-PCR ΔΔ و با استفاده از فرمول ΔΔCt ، مورد ارزیابی قرار گرفت جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون آنالیز واریانس یک راهه به همراه آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد (05/0≥p).

    نتایج

    نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر نشان داد که تمرین MICT ، نسبت به گروه کنترل باعث کاهش معنادار بیان ژن FOXO1 در بافت قلب شد (006/0=P). در حالی که تمرینات HIIT تاثیر معناداری بر کاهش بیان ژن  FOXO1نداشت (05/0≥P). همچنین نتایج نشان داد سطح بیان ژن  در گروه MICT نسبت به گروه HIIT کاهش معنادار داشت (03/0=P).

    نتیجه گیری: 

    تمرینات MICT در مقایسه با تمرینات HIIT باعث کاهش بیان ژن FOXO1 در بافت قلب موش های سفید آزمایشگاهی پیر است. مهار این پروتیین می تواند از اتوفاژی بیش از حد قلبی در آزمودنی های سالمند جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: تمرینات تداومی، تمرینات تناوبی شدید، foxO1، سالمند
|
  • Mozhgan Pirmoradian, Mohsen Zargar *, Razieh Nazari Pages 1-15
    Background and Objective

    As an important factor in pathogenicity, the ability of Staphylococcus aureus to produce biofilm increases its stability in the environment and living host. Biofilms formed by S.aureus, especially those related to the implant of medical devices, can act as a physical barrier against antibiotics and the host's immune system, leading to chronic or persistent infections. Hence, implementation of efficient diagnostic tests for the detection of biofilm formation can help reduce the disease burden. The purpose of this study was to assess different methods for the detection of biofilm formation in 40 S.aureus isolates.

    Materials and Methods

    A total of 40 non-duplicate S. aureus clinical isolates were identified. Biofilm formation was detected by Tissue Culture Plate (TCP), tube method (TM) and Congo red agar (CRA) methods and PCR assay was used to detect icaA and icaD genes. 

    Results

    Among all S. aureus isolates, 21(52.5%) contained both icaA and icaD genes and icaD gene was present in all biofilm positive isolates. Tissue culture plate, Congo red agar, and tube method detected 30%, 42.5%, and 67.5% biofilm formation isolates, respectively.

    Conclusion

    According to the results, tissue culture plate with supplemented glucose showed the best correlation with the results of molecular assay and can be used as a reliable method to detect biofilm formation in clinical isolates of S. aureus.

    Keywords: Staphylococcus aureus, Biofilm, PCR technique, Ica genes
  • Faezeh Molahosini, Zahra Jouhari * Pages 16-26
    Background and Objective

    With the contagion of the deadly and infectious disease of Corona virus known as Covid-19, many universities and training centers suspended face-to-face teaching. The present study was designed and conducted to investigate the attitudes of medical and dental students of Shahed University towards virtual education during Covid-19 epidemic

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 300 medical and dental students of Shahed University in 2021. Data were collected using a valid and reliable E-learning opportunities and threats questionnaire and entered in SPSS 21 software. Linear regression method was used to analyze the data.

    Results

    The average attitude of students towards virtual education in the cost-learning efficacy dimension was 22.17±6.71, mental-emotional dimension was 25.83±5.08, communicational instructor-student dimension was 18.25 ± 5.08 and the total attitude score was 66.15±13/69. There was a direct significant correlation between cost-effectiveness and factors related to teaching-learning with the total attitude score (P=0.001).

    Conclusion

    The general attitude of students towards virtual education is related to the dimensions of cost-learning efficacy of education and factors related to teaching-learning. These two factors together can make 81.4% of the changes in the attitude score.

    Keywords: virtual education, Students, COVID-19, Attitude
  • Elham Pouria Mehr, AmirHossein Haghighi *, Roya Askari, Majid Asadi Shekaari Pages 27-36
    Background and Objective

    Myelin-producing oligodendrocytes play an important role in supporting neuronal function in the mammalian nervous system. The formation of myelogenous oligodendrocytes from the ancestral oligodendrocyte cells requires the activity of a group of transcriptional regulators that are essential for the synthesis of myelin components. The aim of the present study was to investigate the effect of moderate intensity continuous training (MCT) on myelin-based protein (MBP) and myelin proteolipid (PLP) indices associated with myelination in the frontal cortex of rats.

    Materials and Methods

    16 male Wistar rats were randomly divided into two equal groups of control and continuous training. The exercise program consisted of 24 minutes of continuous running on a treadmill for 8 weeks (5 sessions per week). At the end of the training period, the forehead cortex of rats was extracted to evaluate changes in gene expression. Data were analyzed using statistical methods of analysis of covariance and Mann-Whitney at a significant level (α≤0.05).

    Results

    The results showed that continuous training significantly increased the expression of MBP and PLP genes in comparison with the control group.

    Conclusion

    It can be said that continuous moderate intensity training can be useful in accelerating the myelination process in the cerebral cortex and can be considered as a non-invasive method in this field.

    Keywords: Continuous training, Myelination, Myelin-based protein, Proteolipid protein, frontal cortex
  • Faranak Balaghi Inaloo, Roya Askari *, AmirHossein Haghighi, Kaveh Kashani, Paul Friedemann Pages 37-48
    Background and Objective

    Multiple Sclerosis (MS) is an autoimmune disease in which muscle weakness and fatigue reduce the quality of life. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of two types of Pilates exercises at home and outdoors on fatigue and quality of life in MS patients.

    Materials and Methods

    Among the women, 44 women with MS were randomly selected and divided into three groups: home-based training, out-door training and control group. The exercise groups performed Pilates exercises for 8 weeks individually (via DVD) at home and under the sun exposure between 8 and 10 am, but the control group did not do any exercise during this time. Fatigue severity, quality of life and vitamin D levels of patients were measured before and after exercise and data were analyzed using covariance statistical method.

    Results

    The results showed that after eight weeks of training, there was a significant difference between the indicators of fatigue, quality of life and vitamin D serum in women with MS in all three groups (P≤0.05). The results of post-test post hoc test showed that there was a significant difference between the two training groups in all three indices (P≤0.05). Also, eight weeks of outdoor training compared to home training caused a greater increase in serum vitamin D (78.43%). And quality of life (50.26%) and further reduction in the severity of patients' fatigue (41.76%) (P≤0.05).

    Conclusion

    Pilates training is recommended for people with MS due to its low cost, availability, and significant effects on quality of life and vitamin D and fatigue.

    Keywords: Home-based Pilates training, Training environment, Fatigue, Quality of Life, Multiple Sclerosis
  • Mostafa Kazemi *, Seyedeh Fatemeh Hosseini, Ghasem Torabi Palat Kaleh Pages 49-61
    Background and Objective

    Obesity is associated with dyslipidemia, which leads to elevated triglyceride levels, apoptosis and compromised cardiac function. The aim of this study was to investigate the effect of aerobic training (AT) and royal jelly (RJ) on apoptosis indices in cardiomyocytes in high-fat diet-induced obese rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 45 male rats were randomly divided into five groups (n=9): Normal Diet (ND), High-Fat Diet (HFD), High-Fat Diet+Training (HFDT), High-Fat Diet+Royal Jelly (HFDRJ), and High-Fat Diet+Training+Royal Jelly (HFDTRJ). The supplement groups received 100 mg of royal jelly (kg/body weight) diluted in distilled water orally during the intervention period. The aerobic exercise program included treadmill running with an intensity of 50-60% oxygen consumption (VO2max), 5 days/week for 8 weeks. Data were analyzed using ANOVA at p<0.05.

    Results

    HFD decreased Bcl2 (p=0.006), increased BAX (p=0.006) and BAX/Bcl2 (p=0.006). AT, RJ as well as the combination of AT with RJ increased Bcl2 and decreased BAX and BAX/Bcl2 (p≤0.05). Increase in Bcl2 and decrease in BAX and BAX/Bcl2 were significant in HFDTRJ group compared to HFDT and HFDRJ groups (p≤0.05).

    Conclusion

    Combining AT with RJ may improve apoptotic markers in cardiomyocytes by affecting BAX and Bcl2 expression and control HFD-induced cardiomyocytes damage on the apoptotic pathway.

    Keywords: Exercise, Heart, Obesity, Royal Jelly, BAX, Bcl2
  • Sanaz Zanjanian, MohammadReza Kordi *, AliAsghar Ravasi Pages 62-78
    Background and Objective

    Type 3 diabetes or brain diabetes is a term for Alzheimer, which insulin resistance selectively affects brain and causes cognitive loss. Wnt signaling pathways play role in nervous system, reducing symptoms of Alzheimer's disease, insulin synthesis and diabetes. Although positive effect of physical activities in diseases has been reported, the comparison of types of exercises has been less investigated. The aim of this study was to compare the effect of voluntary in an enriched environment and forced exercise on Wnt-5a expression and Aβ in hippocampus of type3 diabetic rats.

    Materials and Methods

    25 rats were divided into 5 groups: healthy control, sham, diabetes3, diabetes3+voluntary exercise in rich environment, diabetes3+forced exercise. Type3 diabetes was induced by intraventricular injection of streptozocin and the model was confirmed by behavioral test. The protocol was done during eight weeks. Wnt-5a expression was done by western blot method and Aβ accumulation was done by thioflavin S staining. Data analysis was done by ANOVA and Tukey's post hoc test (P≤0.05).

    Results

    Two exercise group had a significant increase in expression of Wnt-5a in hippocampus (P≤0.05). In the comparison between exercise groups, the expression of Wnt-5a increased more in rich environment rats. The accumulation of Aβ in exercise groups was significantly reduced (P≤0.05) compared to the type 3 diabetes group, which was greater in the rich environment.

    Conclusion

    Forced and voluntary exercises by activating Wnt/β-catenin pathway in brain reduced accumulation of Aβ plaques. Rich environment has better effect in reducing the symptoms of patients compared to forced exercise, which may be due to reduced stressors in brain.

    Keywords: Type 3 diabetes, High intensity interval, Rich Environment, Wnt-5a, Amyloid beta
  • Mojtaba Sadegh Ghomi *, Majid Kashef, Mojtaba Salehpour, Fariba Khodagholi Pages 79-89
    Background and Objective

    The reduction of effective motor proteins in axoplasmic transport is proposed as a possible reason for the occurrence of sarcopenia. The aim of the present study was determination of the effect of eight weeks of resistance training on amount of KIF5B protein in soleus and extensor digital longus (EDL) muscle tissue in aged male rats.

    Materials and Methods

    18 Aged and young male rats were randomly divided into 3 groups: aged resistance training, aged sham exercise and young sham exercise. The aged resistance training group climbed a one-meter ladder for eight weeks, 4 days a week, with one set and 8 repetitions, with a 2-minute rest interval between repetitions. To measure the amount of KIF5B protein, ELISA method was used, to measure the relative weight of muscles, a weighing scale was used, and to test the hypotheses, one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test were used at the level of p≤0.05.

    Results

    Following aging, the amount of KIF5B protein decreased significantly in soleus muscle and EDL compare to Young Sham group. Eight weeks of resistance training caused a significant increase in the amount of KIF5B protein in the soleus and EDL compared to the aged sham exercise. The Relative weight of both muscles in the resistance training group had a significant increase compared to the aged sham exercise.

    Conclusion

    Eight weeks of resistance training increases the amount of KIF5B protein in soleus and EDL muscles and their hypertrophy in aged male rats.

    Keywords: Resistance training, KIF5B, Soleus muscle, Extensor Digital Longus muscle, Aged Rat
  • Khadije Hasanpour, Bahram Abedi, Lida Moradi Pages 90-99
    Background and Objective

    Mitochondrial disorder contributes to reduction of health, as well as onset and progression of the aging process. On the other hand, exercise enhances proteins, enzymes and mitochondrial function in human and animal samples. The present study aimed to evaluate eight-week moderate intensity continuous training (MICT) and high-intensity interval training (HIIT) on FOXO1 gene expression in the heart tissue of aged rats. 

    Materials and Methods

    In this experimental study, 24 old female rat (aging 16-18 months old, weighing 280-320 g) were randomly assigned into control (C), (MICT) and (HIIT) groups. HIIT exercises were performed with 85% to 110% VO2max intensity and 15-25 m/min speed; MICT exercises were conducted with 65% VO2max intensity and 25-25 m / min speed. Finally, the expression of FOXO1 gene was evaluated using Real time-PCR ΔΔ method and ΔΔCt formula. One-way analysis of variance with Tukey post hoc test in SPSS software version 22 were used to analyze the findings (p≤0.05). 

    Results

    The results of the present study showed that compared to the control group, MICT significantly reduced the expression of FOXO1 gene in heart tissue (P=0.006). While HIIT had no significant effect on reducing FOXO1 gene expression (P=0.05). The results also showed a significant reduction in the level of gene expression in the MICT group compared to the HIIT group (P=0.03).

    Conclusion

    In comparison with HIIT, MICT exercises make the expression of FOXO1 gene in the heart tissue of aged laboratory white rats reduced. Controlling this protein can prevent excessive cardiac autophagy in elderly subjects.

    Keywords: Continuous training, High-Intensity interval training, foxO1, Elderly