فهرست مطالب

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 40، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بهنام حمزه ای، پریسا پناهی*، محمد متینی زاده، فاطمه درگاهیان، حمیدرضا عباسی، علی علیزاده علی آبادی صفحات 219-234

    هدف این نوشتار روشن کردن ضرورت درنظر گرفتن حریم و نقش آن در اکوسیستم های طبیعی یا انسان ساخت، با کارکردهای مشخص است. ارزیابی پیامدهای مخرب ناشی از دست کاری ها و دخل و تصرف های انسانی به طور مستقیم و یا غیرمستقیم مانند بلندمرتبه سازی در مناطق حایل و اثرات آن بر هسته مرکزی این نوع از اکوسیستم ها بسیار ضروری و حیاتی است. باغ گیاه شناسی ملی ایران که یکی از بزرگ ترین و کامل ترین مجموعه های ژنتیکی کشور محسوب می شود، کارکردهای دیگری نظیر حفظ گونه های مهم و اندمیک ایران داشته و منبع تکثیر آنهاست. علاوه بر آن، به عنوان یکی از ریه های تنفسی شهر تهران در تلطیف هوا و برنامه های آموزشی و پژوهشی نقش کلیدی و ملی دارد. براین اساس، در این نوشتار نشان زدهای توسعه شهرک سازی بر اجزاء مختلف محیط زیست این باغ شامل آب، خاک، هوا، پوشش گیاهی و حیات وحش بررسی شده است. براساس اطلاعات موجود و نتایج بررسی های میدانی، اثرات بلندمدت این نوع از توسعه بر باغ گیاه شناسی ملی ایران، بر تغییرات هیدرولوژیکی آب های زیرزمینی اثرگذاری غیرقابل برگشتی داشته و بقا و پایداری این باغ به علت آسیب های وارد بر منابع آب زیرزمینی که هم اکنون تامین آب و نگهداری باغ بر آن استوار است)، با خطر جدی روبرو خواهد شد. علاوه بر آن، کاهش وزش باد و جلوگیری از تهویه لازم و تشکیل جزایر حرارتی، موجب طغیان آفات و بیماری های مهم گیاهان خواهد شد. همچنین، محدودشدن نفوذپذیری خاک و نیز آسیب به ارزش های زیبایی شناختی باغ از دیگر پیامدهای منفی این توسعه بی رویه است که حیات پایدار باغ گیاه شناسی ملی ایران را تهدید خواهد کرد.

    کلیدواژگان: آلودگی، باغ گیاه شناسی ملی ایران، بلندمرتبه سازی، تنوع گونه ای، حریم، حفاظت
  • مازیار حیدری*، مهدی پورهاشمی، حسن جهانبازی گوجانی صفحات 235-247
    یکی از معضلات محیط زیستی جنگل های زاگرس به ویژه در دو دهه اخیر، بروز پدیده زوال بلوط (Oak decline) است . شدت زوال بلوط در زاگرس شمالی کندتر از زاگرس میانی و جنوبی است. هدف از این مطالعه، بررسی روند خشکیدگی درختان بلوط در شهرستان بانه (استان کردستان) در سال های 1398 و 1399 بود. برای اجرای این مطالعه چهار سایت بلوه و گندمان (دامنه جنوبی) و سارکی و میرحسام (دامنه شمالی) انتخاب و در هریک، 100 درخت ارزیابی شدند. وضعیت زوال درختان طی دو سال اجرای مطالعه در پنج طبقه شامل درختان سالم، سرخشکیده، خشکیدگی تا 50 درصد، خشکیدگی بیشتر از 50 درصد و کاملا خشکیده ثبت شد. از آزمون های ناپارامتری ویلکاکسون و فریدمن برای مقایسه کدهای زوال در هر سایت در دو سال متوالی و مقایسه کدهای زوال در چهار سایت در هر سال (جداگانه) استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین تغییر طبقه زوال در سایت سارکی (با 27/0 تغییر) بود. در هر چهار سایت، درختان در سال دوم آماربرداری به سمت طبقه های زوال در حال تغییر بودند و از نظر آماری تغییر طبقه های زوال در هر سایت در دو سال متوالی معنی دار بود. نتایج آزمون فریدمن تایید کرد که در هر سال اختلاف طبقه های زوال در چهار سایت از نظر آماری معنی دار بود. همچنین، سهم درختان دارای زوال (سرخشکیده و خشکیدگی تا 50 درصد) از 24 درصد در سال 1398 به 44 درصد در سال 1399 تغییر یافته بود. بیشترین زوال درختان بلوط در دامنه شمالی مشاهده شد. درمجموع، پیشنهاد می شود تا حدامکان دخالت های انسانی کنترل شوند .
    کلیدواژگان: جهت دامنه، درختان سالم، درختان سرخشکیده، شهرستان بانه، طبقات زوال
  • مژگان سادات عظیمی*، ابوالفضل شریفیان بهرمان، وحیده ریاضی نیا، حسین ارزانی، کریم عباسپور صفحات 248-260
    کاربری مرتع به عنوان مهم ترین کاربری زمین در ایران است. تنظیم چرخه هیدرولوژی و کنترل سیل از جمله خدمات تنظیمی در اکوسیستم های مرتعی به شمار می رود. واقعه سیل سال 1398 که در سطح بسیار وسیعی از ایران اتفاق افتاد، منجر به خسارت های شدیدی به منابع طبیعی، غیرطبیعی و انسانی گردید. پژوهش پیش رو با هدف بررسی تاثیر تغییرات پوشش گیاهی مراتع در رابطه با وقوع سیل تنظیم شده است. بر این اساس با بازدید از مراتع در محدوده مناطق سیل زده استان گلستان، وضعیت این مراتع بر اساس روش چهار فاکتور اصلاح شده، تعیین گردید و برای بررسی تغییرات کاربری اراضی/ پوشش از سری داده های ماهواره لندست مربوط به سال های 2009-2008 و 2019-2018 استفاده شد. جهت شناسایی عوامل موثر بر تغییرات پوشش گیاهی، تخریب مرتع و تاثیر سیل، تعداد 69 مصاحبه نیمه ساختاریافته با دامداران مناطق تحت سیل انجام شد. نتایج نشان داد، وضعیت مراتع در مناطق مختلف سیل زده بیشتر در طبقه خیلی فقیر تا فقیر قرار دارند و شدت چرا در این مناطق بیش از 3/1 برابر ظرفیت مراتع است. با آنالیز تصاویر ماهواره ای مشخص شد، کاربری اراضی مرتعی در یک دوره ده ساله در استان گلستان روند کاهشی داشته است، به طوری که مساحت اراضی تغییر کاربری یافته بین سال های 2008 تا 2019 حدود 70 هزار هکتار برآورد شده است. در بخش مصاحبه، چرای بی رویه و هزینه بالای تعلیف مکمل به عنوان اصلی ترین عوامل موثر بر تخریب مراتع شمال استان گلستان از دیدگاه دامداران مطرح هستند. همچنین، مهم ترین خسارت وارد شده به دامداران تخریب راه های ارتباطی با آغل و مرتع (91 درصد) و تلفات دامی (76 درصد) تعیین گردید. بنابراین، برنامه ریزی برای حفاظت، اصلاح و احیای مراتع، به عنوان یکی از برنامه های مهم و ضروری برای کنترل و مدیریت سیلاب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت، مرتع، دامداران، استان گلستان
  • زهرا مشایخی*، افشین دانه کار، وحید ماجد صفحات 261-282
    جنگل های حرا، اکوسیستم های منحصر به فردی هستند که با وجود تامین کالاها و خدمات اکوسیستمی، در سال های اخیر به سبب بهره برداری های بی رویه و غیراصولی و نیز لحاظ نکردن آنها در تصمیم های مربوط به حفاظت و توسعه کاربری اراضی از بین رفته یا با افت کیفی قابل ملاحظه ای مواجه شده اند. بهبود وضعیت اکولوژیکی این جنگل ها در گرو توجه بیشتر به مقوله حفاظت آنهاست. از آنجایی که خانوارهای ساکن در روستاهای اطراف این جنگل ها جهت تامین معیشت خود و خانواده هایشان وابسته به منابع استفاده ای آنها می باشند و حفاظت، مستلزم کاهش میزان بهره برداری آنها از جنگل هاست، بهتر است جهت حفاظت موثر این جنگل ها از محرک های اقتصادی نظیر پرداخت جبرانی استفاده گردد. در این مطالعه، به منظور استخراج ترجیحات ذی نفعان و نیز ارزیابی میزان تمایل به دریافت جبرانی ساکنین محلی در اطراف جنگل های حرا جزیره قشم از روش ارزش گذاری مشروط با فرمت دوگانه دوبعدی استفاده شده است. جهت تحلیل داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه ها از مدل لاجیت و روش حداکثر درست نمایی استفاده شده است. نتایج نشان دادند تقریبا تمام خانوارهای محلی ساکن در روستاهای اطراف جنگل های حرا (99%) تمایل به دریافت مبلغ جبرانی جهت کاستن از میزان برداشت هایشان دارند. میانگین WTA هر خانوار روستایی در سال 1401، 2،110،274 ریال در روز (63،308،220 ریال در ماه) است. متغیرهای قیمت پیشنهادی، وضعیت تاهل، اندازه خانوار، سن و شغل روی میزان WTA تاثیر داشتند.
    کلیدواژگان: حفاظت، ارزش گذاری مشروط، پرسشنامه، جوامع محلی، مدل لاجیت
  • علی علیزاده علی آبادی*، رضا سیاه منصور صفحات 283-288
    آتش سوزی عرصه های طبیعی، هرساله، خسارت های زیاد جانی، مالی، زیست محیطی و اکوتوریستی به کشورها وارد می کند. میانگین سطح حریق سالانه در جنگل های جهان چهار میلیون کیلومتر مربع تخمین زده شده است. این آتش سوزی ها به نابودی پوشش گیاهی، گرم شدن کره زمین، آلودگی هوا، نابودی تنوع زیست محیطی و تشدید پدیده بیابان زایی می انجامد. عوامل مختلف طبیعی و انسانی (تعمدی و غیرتعمدی) در وقوع و گسترش آتش سوزی جنگل ها و مراتع موثر هستند. اکوتروریسم و تروریسم زیست‏محیطی دو رویکرد متداول برای ایجاد آتش سوزی های تعمدی در منابع طبیعی هستند. یکی از شیوه های مهم و نسبتا جدید تروریسم زیست‏محیطی، پدیده "پایروتروریسم" یا آتش سوزی تعمدی خرابکارانه در جنگل ها و مراتع است. سادگی، کم خطری، هزینه اندک مالی و تعداد کم نیروی مورد نیاز، ضعف دولت ها در مهار سریع، برد تبلیغاتی بالا و تحمیل خسارت های قابل توجه، ازجمله جاذبه های اینگونه عملیات برای خرابکاران است. به منظور به حداقل ‏رساندن خسارت های ناشی از آتش سوزی های طبیعی و تعمدی، اقدامات پدافندی زیر توصیه می شود: مجهزتر کردن نهادهای مسیول خاموش سازی آتش جنگل ها و مراتع به ادوات و امکانات پیشرفته و به روز آتش نشانی، جلب مشارکت فعال افراد بومی و آموزش آتش نشانان، جنگل نشینان و مرتع داران در امر شناسایی و خاموش سازی آتش در جنگل ها و مراتع، بهبود شیوه های مدیریتی جنگل ها و مراتع، رصد اطلاعات درباره تهدیدات و استفاده از فناوری های نوین در زمینه امنیت و اطفای حریق.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، اکوتروریسم، تروریسم زیست‏محیطی، پایروتروریسم، جنگل، مرتع
  • حسن فرامرزی*، سید محسن حسینی صفحات 289-299

    پارک ملی گلستان، قدیمی ترین پارک ملی ثبت شده در کشور ایران و پناهگاهی کم نظیر برای حیات وحش است که این منطقه در سال 1957 میلادی به عنوان یکی از ذخیره گاه های زیست کره در ایران توسط یونسکو به ثبت رسیده است. بخش های غیردولتی متفاوتی در حفاظت از این پارک نقش دارند که هدف از مطالعه حاضر اولویت بندی اهمیت نقش آنها در حفاظت از آن می باشد. بدین منظور شاخص های مشارکتی جلوگیری از تخریب جنگل، آموزش جوامع محلی، اطفاء حریق، مقابله با شکارچیان، جلوگیری از ورود دام، پیشگیری از حریق، پاک سازی محیط و نمره عملکرد برای مجموعه های غیردولتی سازمان های مردم نهاد، همیاران طبیعت و جوامع محلی با استفاده از پرسش نامه مورد بررسی قرار گرفت و وزن هر یک از شاخص ها با استفاده از آنتروپی شانون محاسبه گردید و در نهایت با استفاده از مدل TOPSIS اهمیت هر یک از جوامع تاثیرگذار در مدیریت پارک اولویت بندی شد. در این مطالعه اهمیت بالای شاخص های مشارکتی جلوگیری از تخریب جنگل، همکاری با اداره محیط زیست، مقابله با شکارچیان غیرمجاز و پاک سازی محیط در مدیریت پارک به ترتیب با وزن های 0.337، 0.187، 0.145 و 0.112 بدست آمد. نتایج همچنین اهمیت بالای سازمان های مردم نهاد را با وزن 0.87 در مدیریت مشارکتی پارک نشان می هد به طوری که جوامع محلی و همیاران طبیعت با وزن های 0.36 و 0.06 در اولویت های بعدی قرار گرفتند. ازآنجاکه پارک با داشتن وسعت بالا و شرایط منطقه ای خاص تحت تاثیر تنش های محیطی و انسانی است باتوجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه می توان گفت سازمان های مردم نهاد و جوامع محلی دارای ظرفیت مناسبی در شاخص های مدیریت پارک هستند

    کلیدواژگان: پارک ملی گلستان، جوامع محلی، سازمان های مردم نهاد، مدیریت مشارکتی، همیاران طبیعت
  • سارا تیموری*، عادل جلیلی، محمد خسروشاهی، فاطمه درگاهیان، سمانه رضوی زاده صفحات 300-316
    تغییرات پوشش اراضی به یکی از چالش های عمده ناشی از هم افزایی اثرات منفی پدیده تغییر اقلیم با مدیریت انسان تبدیل شده است. در پژوهش حاضر تغییرات پوشش اراضی حوضه هندیجان با تمرکز بر تحت تاثیر قرار گرفتن کانون های گرد و غبار واقع در استان خوزستان مورد بررسی قرار گرفت. در بازه زمانی سال 1366 تا سال 1396، سطح جنگل ها، مراتع، بیشه زارها، پهنه-های آبی، اراضی کشاورزی، اراضی انسان ساخت و اراضی بایر استخراج شدند. کانون های گرد و غبار واقع در استان خوزستان نیز از گذشته تاکنون پایش شده و تغییرات پوشش زمین در آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین تغییرات در ارتفاعات حوضه هندیجان ناشی از افزایش پهنه های آبی دریاچه سدها (9.7 برابر) و در پایین دست ناشی از گسترش اراضی مسکونی و همچنین افزایش سطح زیر کشت (8 و 4.9 برابر) می باشد. همچنین در سطح حوضه 936.31 کیلومتر مربع به عرصه-های بایر فاقد پوشش گیاهی افزوده شده که همزمان با افزایش این عرصه ها، مراتع و جنگل ها به ترتیب 367.60 و 2633.40 کیلومتر مربع کاهش سطح نشان می دهند. آشکارسازی تغییرات پوشش زمین در کانون های گرد و غبار استان خوزستان نشان داد کانون شرق و جنوب شرق اهواز که در فصل زمستان پوشیده از آب (هورهای فصلی و دشت های سیلابی) و همچنین پوشش گیاهی بوده است در سال 1396 تبدیل به عرصه بایر با اندک اراضی کشاورزی در حاشیه ها شده است. با ادامه پایش تغییرات پوشش اراضی در منطقه و انعکاس آن به تصمیم گیران می توان نسبت به تغییرات پیش رو آگاهانه تر اقدام نمود.
    کلیدواژگان: خوزستان، تصاویر ماهواره لندست، پوشش اراضی، سنجش از دور، گرد و غبار
  • سالار میرزاپور، میرمسعود خیرخواه زرکش*، زهرا عزیزی صفحات 317-335

    خشک سالی در زاگرس که یکی از مهم ترین اکوسیستم های ایران می باشد چالشی بزرگ است. سنجش از دور در پایش و مدیریت منابع طبیعی کاربردی کم نظیر دارد. هدف این مطالعه بررسی و تحلیل وضعیت خشکسالی در زاگرس میانی و جنوبی براساس مدل های گردش عمومی جو و شبکه عصبی در ارتباط با شاخص های سنجش دوریNDVI ، VCI، TCI ، VHI ، DDI ، EVI ، NDWI و SAVI می باشد. برای بررسی روند خشکسالی و پیش بینی آن از تصاویر سری زمانی ماهواره مودیس در دوره زمانی 20 ساله استفاده شد. نخست شاخص های مذکور از محصولات MOD021KM سنجنده Terra طی سالهای2000 تا 2019 تولید شدند و به کمک مدل های آماری- دینامیکی MP5 تحت سناریوهای RCP 2.6، RCP 4.5 و RCP 8.5 طی دوره 2020 تا 2039 و شبکه عصبی و شاخص های سنجش از دوری میزان بارش برآورد شد. وضعیت خشکسالی به صورت 2 دوره، بر اساس روش SPI برای 20 سال وضعیت موجود (2019 - 2000) و بر اساس سناریوهای RCP و روش های سنجش از دور و شبکه های عصبی برای 20 سال آینده (2039 - 2020) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از ترسالی شدید و بسیار شدید در دوره 2019 - 2000 و دوره ی 20 سال آینده در نواحی مرتفع منطقه می باشد. همچنین تحلیل فضایی و پیش بینی خشکسالی ها نشان دهنده الگوی نامنظمی در همه ی شاخص ها بوده و تنها در شاخص های NDVI و SAVI تحلیل فضایی خشکسالی ها توانسته است الگوی نسبتا منظمی را ارایه کند

    کلیدواژگان: مدل آماری - دینامیکی، خشکسالی، مدل گردش عمومی جو، شاخص های سنجش از دوری، زاگرس
  • حمیدرضا افرندسرخنی*، محمد عواطفی همت، تقی شامخی، الهه محسنی صفحات 336-348

    در سالهای اخیر تغییرات اقلیمی در کنار گسترش حمل و نقل، شیوع آفات و بیماریها را در عرصه های طبیعی تشدید کرده است. حقوق تطبیقی یکی از روش هایی است که میتوان احکام چند نظام حقوقی را پیرامون یک مسیله خاص بررسی کرده و راهکارهای قانونی مناسب را جهت بهره گیری در حقوق داخلی یافت. در این پژوهش، قوانین جنگل ها و مراتع ایران، فرانسه، ترکیه و آفریقای جنوبی بررسی و موضوعات قانونی مرتبط با آفات و بیماری ها در سه دسته اقدامات حمایتی قبل، حین و بعد از شیوع آفات و بیماری ها طبقه بندی شده و مورد توصیف، مقایسه و تبیین قرار گرفت. ارزیابیها نشان داد اقدامات زیر در قوانین کشور هامورد توجه قرار گرفته اند: پرورش جنگل، خروج مازاد مقطوعات، تدوین شاخص ها و معیارهای مدیریت پایدار و پایش مستمر آن ها، اعلام کانون های شیوع و مناطق آلوده به عنوان منطقه ی ویژه حفاظتی، جمع آوری ارگانیسم های مضر ویا بستر زیست وامحای آن ها، مبارزه زیستی وآتش زنی کنترل شده و همچنین انجام پژوهش های بیشتر برای حمایت در مقابل آفات و بیماری ها. در قوانین کشورهاتاکید بر جلوگیری از شیوع آفات و بیماری های جنگلهاو مراتع است واقدام های حین شیوع و پس از آن کمتر مورد توجه بوده اند. به علاوه، توجه به یافته های علمی و پژوهشی در زمینه ی مبارزه با آفات و بیماری های جنگل و مرتع نشان داد برخی اقدامات مفید و ضروری که در قوانین بررسی شده مورد تصریح قرار نگرفته اند عبارتند از : نظام مندسازی بهره برداری ها، تدوین فهرستی از ارگانیسم های مضر و آفات قرنطینه ای جنگل ها و مراتع، انجام عملیات احیایی و بهداشتی در مناطق متاثر از آفات و بیماری ها و گزارش دهی.

    کلیدواژگان: آفات و بیماری های درختان، ارگانیسم مضر، بهداشت جنگل، حمایت حقوقی، حقوق تطبیقی، قانون جنگل
  • علیرضا غزفر، محمدرضا زرگران*، حسین لطفعلی زاده، جواد اسحاقی راد صفحات 349-361

    پروانه دم قهوه ای بلوط.Euproctis chrysorrhoea L آفت درجه اول جنگل های ارسباران بوده و از پراکنش بالایی در این جنگل ها برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی تنوع و غنای گونه ای بندپایان مرتبط با لارو های زمستان گذران این آفت در هشت منطقه از دو شهرستان اهر و هوراند در آذربایجان شرقی (سال 1399) انجام شد. در هر منطقه تعداد 20 درخت بلوط به طور تصادفی انتخاب و از هر درخت تعداد 10 لانه زمستان گذران لاروی آفت جمع آوری شدند. بندپایان داخل لانه های لاروی آفت در آزمایشگاه جدا شده و شاخص های غنای گونه ای، تنوع شانن و سیمسون آنها در طبقات مختلف ارتفاعی محاسبه شدند. در این پژوهش تعداد هفت گونه از بندپایان روی لاروهای زمستان گذران این آفت به شرح ذیل شناسایی شدند: Brachymeria intermedia Nees (Hym.: Chalcididae), Monodontomerus aerus Walker (Hym.: Torymidae), Pimpla turionellae L. (Hym.: Ichneumonidae), Meteorus obsoletus Wesmael (Hym.: Braconidae), Telenemus sp. (Hym.: Scelionidae), Tachina praeceps Meigen (Dip.: Tachinidae), Thomisas sp. (Aranea: Thomisidae). بیشترین تعداد بندپایان (شش گونه) در منطقه نیق (هوراند) مشاهده شد. بیشترین فراوانی در بین بندپایان شناسایی شده مربوط به گونه Telenemus sp. بود. تنوع و غنای گونه ای بندپایان شناسایی شده در مناطق مختلف اهر از هوراند کمتر بود. به طوری که بیشترین و کمترین میزان شاخص تنوع شانن با مقادیر 56/2 و 04/1 و همچنین بیشترین و کمترین میزان شاخص سیمسون نیز با مقادیر 76/0 و 31/0 به ترتیب در مناطق نیق (هوراند) و گوراوان (اهر) به ثبت رسید. نتایج نشان داد ارتفاع از سطح دریا بر شاخص های تنوع بندپایان مرتبط با لارو های زمستان گذران دم قهوه ای بلوط تاثیری نداشته است.

    کلیدواژگان: تنوع، آفت، بلوط، تغییرات جمعیت، کنترل طبیعی
  • پروانه صفری الموتی، اسماعیل کرمی دهکردی* صفحات 362-378
    یکی از رویکردهای مدیریتی در راستای حفاظت تنوع زیستی، مدیریت مشارکتی است. پژوهش حاضر با هدف شناخت مشارکت جامعه محلی در اجرای اقدامات حفاظت و مدیریت تنوع زیستی در منطقه حفاظت شده سرخ آباد استان زنجان انجام شد. پژوهش از یک روش تحقیق ترکیبی بهره گرفت. بدین صورت که ابتدا از طریق یک پژوهش کیفی اکتشافی، 32 نفر از کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری، سازمان جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند در استان و شهرستانهای زنجان و طارم انتخاب شدند و جمع آوری داده ها از طریق انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته پیرامون شاخص های اقدامات صورت گرفته در حفاظت از تنوع زیستی در منطقه صورت پذیرفت. در بخش کمی، پرسشنامه خودتکمیلی تهیه شد و داده ها با استفاده از یک روش شناسی پیمایشی گردآوری شدند. نتایج نشان داد، مشارکت جامعه محلی در اجرای اقدامات حفاظت و مدیریت تنوع زیستی، بیشتر در سطح یک مشارکت (مشارکت دستکاری شده) و سطح دو مشارکت (صرفا اطلاع رسانی به مردم) بوده است و به سطوح بالای مشارکت توجه نشده و یا بسیار کم توجه شده است. همچنین نتایج نشان داد بین مشارکت در اقدامات بهبود دهنده دانش و اجرای آن، و بین مشارکت در اقدامات تنوع ساز و بهبود دهنده معیشت و اجرای آن ارتباط مثبت و معنادار وجود داشت. بنابراین، ضرورت دارد که اقدامات حفاظت و مدیریت تنوع زیستی، با نگاهی جامع‏تر، چند بعدی و براساس تقویت مشارکت جوامع محلی و انسجام بخشی فعالیت های سازمان ها و کنشگران مختلف در جهت حفاظت و احیای اکوسیستم ها و گونه های مناطق حفاظت شده انجام شوند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم، تنوع زیستی، زنجان، محیط زیست، مشارکت
  • مونا توزنده جانی، مریم عجم حسنی*، ابراهیم صادقی، مصطفی آقایی صفحات 379-386

    شناسایی فون کفشدوزک‏های منطقه شاهرود و بسطام طی بررسی‏های سال 1394 انجام شد، کفشدوزک کروی Oenopia conglobata با فراوانی 23/11% نسبت به سایر گونه های جمع آوری شده در مرتبه چهارم قرار گرفت. این کفشدوزک به عنوان یک گونه چند شکل معرفی شده است و از مهم ترین دشمنان طبیعی آفاتی مانند شته‏ها، پسیل‏ها و سنک‏های مختلف روی درختان مثمر و غیرمثمر می باشد. در پژوهش حاضر، چندریختی رنگ بالپوش‏ها و پیش گرده در کفشدوزک O. conglobata روی میزبان های گیاهی متفاوت در دو شرایط آب و هوایی مختلف در شهرستان شاهرود و بسطام مطالعه شد. برای جمع آوری نمونه از تور حشره گیری استاندارد و سینی سفید استفاده شد. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، در ظروف شیشه‏ای حاوی الکل 75 درصد قرار داده شدند. برای شناسایی کفشدوزک‏ها از مشخصات شکل‏شناسی خارجی و اندام‏های تناسلی نر و ماده استفاده شد. جداسازی ریخت‏های مختلف کفشدوزک کروی براساس خصوصیات شکل‏شناسی مانند رنگ و الگو و تعداد و اندازه لکه‏های روی بالپوش و پیش گرده انجام شد. از کفشدوزک یاد شده پنج ریخت شناسایی شد، به طوریکه ریخت چهار و ریخت دو به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: چندریختی، کفشدوزک کروی، شاهرود، بسطام
  • علی زرنگار*، محمد الله وردی، خلید علی اف صفحات 387-389

    جنس Andrena Fabricius, 1775 دارای حدود 1600 گونه (Wood & Monfared, 2022) و 100 زیرجنس در جهان است (Radchenko et al., 2021; Pisanty et al., 2021). تاکنون 40 زیرجنس و 197 گونه از جنسAndrena ، از ایران گزارش شده است (Wood & Monfared, 2022). این جنس در منطقه Holarctic گسترش دارد و به صورت فراوان در شمال قاره های هر دونیم کره یافت می شود (Michener 2007، Dubitzky et al., 2010). آن ها مهم ترین گرده افشان های پوشش گیاهی طبیعی و گیاهان زراعی هستند (Osytshnjuk et al., 2005).در بررسی هایی که بمنظور شناسایی زنبورهای گرده افشان جنس Andrena طی سال های 1400-1397 در مراتع استان قزوین انجام گرفت، از 1000 نمونه زنبور گرده افشان بالاخانواده Apoidea، تعداد 65 نمونه زنبور از جنس Andrena شناسایی گردید؛ که با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبر، تعداد 20 گونه به شرح زیر شناسایی شد. از این تعداد، سه گونه نشان دار شده با علامت * برای اولین بار از ایران گزارش می گردند:Andrena (Aenandrena) aeneiventris Morawitz, 1872, A. (Campylogaster) lateralis Morawitz, 1876, A. (Chlorandrena) cinereophila Warncke, 1965, A. (Euandrena) fulvida Schenck, 1853*, A. (Leucandrena) parviceps Kriechbaumer, 1873, A. (Melandrena) albopunctata (Rossi, 1792), A. (Melandrena) morio (Brullé, 1832), A. (Micrandrena) niveata Friese, 1887 *, A. (Micrandrena) falsifica Perkins, 1915, A. (Micrandrena) floricola Eversmann, 1852, A. (Notandrena) azerbaidshanica (Lebedev, 1932), A. (Plastandrena) bimaculata (Kirby, 1802), A. (Plastandrena) limata (Fabricius, 1781), A. (Plastandrena) pilipes (Fabricius, 1781), A. (Plastandrena) tibialis (Kirby, 1802), A. (Poliandrena) limbata Eversmann, 1852, A. (Simandrena) transitoria (Morawitz, 1871), A. (Truncandrena) derbentina (Morawitz, 1886), A. (Zonandrena) chrysopyga Schenck, 1853 *, A. (Zonandrena) gravida (Imhoff, 1832).

    کلیدواژگان: آندرنا، گرده افشان، جدید، ایران
|
  • Behnam Hamzehee, P. Panahi *, Mohammad Matinizadeh, Fatemeh Dargahian, Hamidreza Abbasi, Ali Alizadeh Aliabadi Pages 219-234

    The purpose of this study is to clarify the necessity of considering buffer area and its role in natural or man-made ecosystems, with specific functions. Evaluating the direct and indirect destructive consequences of human manipulations, such as high-rise construction in buffer areas and its effects on the central core of this type of ecosystem is very essential. The National Botanical Garden of Iran has other functions such as preserving Iran's important and endemic species and is a source of their reproduction. In addition, as one of the respiratory lungs of Tehran, it plays a key role in air conditioning and educational programs. Based on this, the signs of urban development on different parts of the environment of this garden including water, soil, air, vegetation and wildlife have been investigated in this article. Based on the available information and the results of field survay, the long-term effects of this type of development on the NBGI have had an irreversible effect on the hydrological changes of the underground water resources, and in the future, the survival and sustainability of the NBGI will be affected due to the lack of underground water supply. In addition, reducing the wind and preventing the necessary ventilation and the formation of thermal islands will cause an outbreak of pests and important diseases on plants. Also, the limitation of soil permeability and the damage to aesthetic values of the garden are other negative consequences of this excessive development, which will threaten the sustainable life of the NBGI.

    Keywords: Buffer, high0rise construction, National Botanical Garden of Iran, Pollution, Protection, species diversity
  • Maziar Heidari *, Mehdi Pourhashemi, Hassan Jahanbazy Goujani Pages 235-247
    One of the environmental problems of the Zagros forests, is the occurrence of oak decline phenomenon in Zagros Forest. The intensity of oak decline in the North Zagros is slower than in the Middle and South Zagros. The purpose of this study was to investigate the trends of oak decline in forests of Baneh city from 2019 to 2020.Four sites including Belveh and Gandman (southern aspect) and Saraki and Mirhesam (northern aspect) were selected and 100 trees were evaluated in each site. Oak decline status was recorded during two years of research in five classes: healthy trees, dieback in crwon, dieback up to 50%, dieback more than 50% and standing dead tree. Wilcoxon and Friedman (non-parametric tests) were used to compare the decline codes at each site for two consecutive years and to compare the decline codes at four sites per year (separately). The results showed that the greatest change of oak decline class was in Saraki site (with 0.27 change). At all four sites, the trees were shifting to oak decline classes in the second year of the research, and the change in oak decline classes at each site for two consecutive years (Wilcoxon test) was statistically significant. Besides, the change of dieback trees (dieback and dieback up to 50%) from 24% of trees in 2019 to 44% of trees in 2020 had changed. Most oak decline was observed on the southern aspect. Overall, it is suggested that human intervention be controlled.
    Keywords: Healthy trees, dieback trees, Baneh county, aspect, oak decline
  • Mojgansadat Azimi *, Abolfazl Sharifian Bahraman, Vahideh Reyazinia, Hossien Arzani, Karim Abbaspour Pages 248-260
    Rangeland use is the most important land use in Iran, as more than half of the country is categorized in this land use. Regulating the hydrological cycle and flood control are among the regulatory services in rangeland ecosystems. The flood event in late March 2019, which occurred on vast areas of Iran caused severe damages to natural and human resources. This study was conducted to assess the contributing factors to rangeland degradation in Northern Iran, which tries to assess the relationship between these factors and the flood. Thus, by filed visit of rangelands in the flooded areas of Golestan province, the rangeland condition was determined based on the modified four factor method. Landsat satellite images between 2008-2009 and 2018-2019 were used to determine the area of land use changes. Semi-structured interviews with 69 local pastoralists were also conducted to identify the contributing factors to the floods. Results showed that the rangeland condition in different flooded areas are mainly in the very poor to poor category and grazing intensity on these areas is more than 1.3 times the rangeland grazing capacity. Findings of satellite images analysis revealed that rangeland landuse has had a decreasing trend between 2008-2019 in Atrak and Gorganrud basins where 70,000 ha of landuse change is estimated. Result from the semi-structural interviews introduced over grazing and high prices of supplementary feeding are the main factors affecting the degradation of rangelands in the north of Golestan province from pastoral communities’ point of view. We found that 91% of the participants believed rangeland road networks and 76% believed livestock loss were the most affected items in the 2019 flood. Therefore, it is recommended that rangeland conservation, restoration and development planning should become a priority and necessary measure for flood control and management.
    Keywords: management, rangeland, Pastoralists, Golestan Province
  • Zahra Mashayekhi *, Afshin Danehkar, Vahid Majed Pages 261-282
    Wetland mangrove forests, are one of the unique ecosystems that provide a wide range of functions and ecosystem services such as food production, water purification and cleansing as well as providing the habitat and nursery grounds for birds and the other aquatic organisms. Despite the numerous and unique values, these ecosystems are now subject to a diversity of pollutions and threats caused by human activities, have become sensitive ecosystems with severely in need of protection. To achieve this goal- the WTA of local communities living in the areas adjacent to these forests was evaluated based on data derived from questionnaire surveys. The CVM questionnaires with dichotomous choice format were carefully designed with WTA measure and local people were asked about their preferences for reduction of access to Hara forests under hypothetical scenarios in which they would receive monetary compensation for lessening or forgoing forest utilization. The results of binary logit model for CVM survey data showed that 99 percent of respondents willing to accept a reduction in their forest utilization and participate in the protection programs. The mean WTA estimated 2110274 Rial/household/day (63308220 Rial/month).
    Keywords: conservation, Contingent valuation method, questionnaire, local communities, Logit model
  • Ali Alizadeh Aliabadi *, Reza Siahmansour Pages 283-288
    Wildfires in natural resources cause huge human, financial, environmental and ecotourism losses to countries every year. The average of annual fire aria in the world's forests is estimated at four million square kilometers. These wildfires lead to the destruction of vegetation, global warming, air pollution, destruction of environmental diversity, and intensifying the phenomenon of desertification. Various natural and human factors (intentional and non-intentional) are effective in the occurrence and spread of fires in the forests and pastures. Ecoterrorism and environmental terrorism are two common approaches for intentional arson attacks in natural resources. One of the important and relatively new act of environmental terrorism is the phenomenon of pyroterrorism or deliberate destructive fires in forests and pastures. Simplicity, low risk, low financial cost and small number of required actors, weakness of governments in quick containment, high advertising range and inflicting significant damages are among the attractions of such operations for saboteurs. In order to minimize the damage caused by natural and intentional fires, the following defense measures are recommended: equipping the institutions responsible for extinguishing forest and pasture fires with advanced and up-to-date firefighting equipment and facilities, attracting the active participation of local people and training firefighters. Forest dwellers and pastoralists in identifying and extinguishing fires in forests and pastures, improving management practices of forests and pastures, monitoring information about threats and using new technologies in the field of security and fire extinguishing.
    Keywords: fire, Ecoterrorism, Environmental terrorism, Pyroterrorism, Forest, Pasture
  • Hassan Faramarzi *, Seyed Mohsen Hosseini Pages 289-299

    Golestan National Park is the oldest registered national park in Iran and a unique sanctuary for wildlife. This area was registered as one of Iran's Biosphere Reserves by UNESCO in 1957. Different non-governmental sectors play a role in the protection of this park, and the purpose of this study is to prioritize the importance of their role in its protection. For this purpose, participatory indicators of preventing forest destruction, educating local communities, extinguishing fire, dealing with predators, preventing the entry of livestock, preventing fire, cleaning the environment and performance scores for non-governmental groups, non-governmental organizations, nature partners and local communities with The use of the questionnaire was investigated, and the weight of each index was calculated using Shannon's entropy, and finally, the importance of each influential community in park management was prioritized using the TOPSIS model. In this study, the high importance of participatory indicators of forest destruction prevention, cooperation with environmental department, dealing with illegal hunters and environmental cleaning in park management were obtained with weights of 0.337, 0.187, 0.145 and 0.112, respectively. The results also show the high importance of non-governmental organizations with a weight of 0.87 in the participatory management of the park, so that local communities and nature partners were placed in the next priorities with weights of 0.36 and 0.06. Since the park, with its large area and special regional conditions, is affected by environmental and human tensions, according to the results obtained from this study, it can be said that non-governmental organizations and communities

    Keywords: GOLESTAN NATIONAL PARK, local communities, Participatory Management, Nature Partners, Non-governmental organizations
  • Sara Teimouri *, Adel Jalili, Mohammad Khosroshahi, Fatemeh Dargahian, Smaneh Razavizadeh Pages 300-316
    Land cover change has become one of the most challenges due to the interaction of negative effects of climate change with human activities. In this study, land cover changes in the Hendijan Basin with a focus on the impact on dust sources located in Khuzestan province were investigated. Areas of forests, rangelands, woodlands, water, agricultural lands, residential and barren lands were extracted during 30 years at 1987 and 2017 using Landsat image processing. Dust sources located in Khuzestan have been monitored and land cover changes in have been revealed. The results show that trend of land cover changes inside and outside Khuzestan province is different from each other. In fact, the highest rate of change compared to beginning of study is occurred in mountainous part of the Hindijan Basin is due to increasing lakes of dams (9.7 times) and in the plain part due to the expansion of residential lands and also increasing cultivated area (8 and 4.9 times). Also, 936.31 square kilometers, has been added to barren lands, at the same time, the area of rangelands and forests has decreased 367.60 and 2633.40 square kilometers, respectively. Detection of changes in Khuzestan dust sources shows that the east and southeast area of Ahvaz, which was covered with vegetation and water (seasonal floods and flood plains) in winter of 1366, has become barren land in 1396. Monitoring land cover changes and reporting results helps managers make more informed decisions.
    Keywords: Dust Sources, Khuzestan, Land cover, Landsat satellite images, Remote Sensing
  • Salar Mirzapour, MirMasoud Kheirkhah Zarkash *, Zahra Azizi Pages 317-335

    Drought in Zagros, which is one of the most important ecosystems in Iran, is a big challenge. Remote sensing has a unique application in diagnosis, monitoring and management of natural resources. The purpose of this study is to investigate and analyze the drought situation in the middle and southern Zagros basin based on atmospheric general circulation models and neural network in relation to remote sensing indices NDVI, VCI, TCI, VHI, DDI, EVI, NDWI and SAVI. At first the Modis satellite time series images were used in a 20-year period. First the mentioned indicators were produced from MOD021KM products of Terra sensor from 2000 to 2019. Then amount of precipitation were estimated by using of statistical-dynamic model MP5 under RCP 2.6, RCP 4.5 and RCP 8.5 scenarios and neural network and Remote sensing indicators during the period from 2020 to 2039, And then the state of droughts was investigated in 2 periods of 20 years based on the SPI method (2000-2019) and based on RCP scenarios and remote sensing methods and neural networks for the next 20 years (2021-2039). The results showed that both in the period of 2000-2019 and 2020-2039, the high areas of the studied area have and will have severe and very severe wet year. Also, the spatial analysis of droughts and remote sensing indices of the second period has depicted an irregular pattern in all indices, and only in NDVI and SAVI indices, the spatial analysis of droughts has been able to present a relatively regular pattern

    Keywords: Dynamic statistical model, drought, Atmospheric general circulation model, Remote sensing indicators, Zagros
  • HamidReza Afrand Sorkhani *, Mohammad A. Hemmat, Taghi Shamekhi, Elaheh Mohseni Pages 336-348

    In recent years, climate changes and the expansion of transportation facilities, have elevated plant pests and diseases outbreak and transmission in natural ecosystems. Codification and implementationof effective laws to combat forest pests and diseases is one ofthe ways to achieve sustainable forest management. Comparative law with an interdisciplinary approach, provides insights to find new legal solutions to cope with emerging challenges, suggest new legal rules, and amend statutory law in specific domains. In this article the laws of forests and rangelandsof Iran, France, Turkey, and South Africa were investigated and provisions related to insects, pests, and diseases were extracted. The provisions were classified into three categories of measures including before, during, and after the outbreak and several pillars emerged in each category. Each pillar was described, compared, explained, and finally evaluated. The findings showed that the following measures have been considered in the laws of countries: Silviculture practices, removal of damaged trees and woody residuals, development of criteria and indicators for sustainable forest management and their continuous monitoring, declaration of outbreak hotspots and contaminated areas as special areas for conservation, collection of harmful organisms and pathogens or their habitats, biological control, and prescribed burning. The results showed that in the studied laws, emphasis is placed on preventing stages of pests and disease outbreaks rather than during and after the outbreaks that remind us prevention is better than cure. These findings provide pillars for amending the national forest and range laws and regulations to combat wild plant insects, pests, and diseases.

    Keywords: pests, diseases of Trees, Harmful organism, Forest sanitation, Legal protection, Comparative law, Forest law
  • Alireza Ghazfar, MohammadReza Zargaran *, Hossein Lotfalizadeh, Javad Eshaghi Rad Pages 349-361

    Euproctis chrysorrhoea L. is the key pests of Arasbaran forests and has very high distribution. This research was conducted in order to investigating species diversity and richness of the arthropods related to wintering larvae of pest in eight regions of Ahar and Horand in East Azarbaijan in 2019. Number of 20 oak trees were selected in each area and 10 nests of wintering larvae were collected from each tree and transferred to the laboratory. Isolation of arthropods inside larval nests was done in the laboratory and species richness indices, Shannon and Simpson diversity of them at different elevation classes were also calculated. In this research, the number of seven species of arthropods on the overwintering larvae of E. chrysorrhoea were collected and identified as follows: Brachymeria intermedia Nees, Monodontomerus aerus Walker, Pimpla turionellae L., Meteorus obsoletus Wesmael, Telenemus sp., Tachina praeceps Meigen and Thomisas sp. The highest number of arthropods (six species) was observed in Niagh area in Horand. The highest frequency was belong to Telenemus sp. Diversity and species richness of arthropods of E. chrysorrhoea was less in different regions of Ahar than Horand. So that the highest and lowest values of Shannon's diversity index with values of 2.56 and 1.04, as well as the highest and lowest values of Simpson index with values of 0.76 and 0.31, respectively, were recorded in Niagh in Horand and Goravan in Ahar. Results showed that the height above sea level did not affect diversity indices of arthropods related to wintering larvae.

    Keywords: diversity, Pest, Oak, population changes, natural control
  • Parvaneh Safarialamouti, Esmail Karamidehkordi * Pages 362-378
    Participatory management is one of biodiversity conservation approaches. This research assesses specialists’ views on local communities’ participation in biodiversity conservation activities using a mixed quantitative and qualitative methodology. Before quantitative research, an exploratory qualitative stage was conducted and a sample of 32 specialists from the Environment Administration, the Natural Resources and Watershed Management Administration, the Agriculture-Jahad Organization, and the Research and Education Center of Agriculture and Natural Resources in the Zanjan Province, Zanjan and Tarom Townships, and their relevant counties and sub-counties of the Sorkhabad Protected Area, were selected through the purposeful sampling technique. Qualitative data collection was done through semi-structured interviews about indicators of biodiversity conservation activities in the region. In quantitative part, a descriptive-correlational survey was conducted to collect data by a self-completion questionnaire. The results showed that the communities have mostly participated in biodiversity conservation activities in a passive way (manipulated involvement) and at the informing level, while the higher levels of participation have been neglected. Moreover, a significantly positive relationship existed between participation in knowledge-improving measures and its implementation, and between the participation in diversification and livelihood-improving measures and its implementation. It is essential to implement biodiversity conservation and management by a comprehensive and multi-dimensional governance, strengthening local communities’ participation, and coordinating the activities of various organizations and actors to conserve and restore ecosystems and species of protected areas.
    Keywords: Biodiversity, Ecosystem, Environment, participation, Zanjan
  • Mona Toozanejani, Maryam Ajamhassani *, Seyed Ebrahim Sadeghi, Mostafa Aghaei Pages 379-386

    In a survey on the fauna of ladybirds which was carried out in Shahrood and Bastam regions during 2015, oenopia conglobata with a frequency of 11/23% relative to the other species was in fourth level. Ladybirds are the most important natural enemies of pests such as aphids, psyllids and lace bugs that activity of them is proved on the non-fruit trees and fruit trees. Color pattern variation of the elytra and pronotum in Oenopia conglobata was studied on ornamental and forest plants in two differents weather conditions in Shahrood and Bastam regions. Samples were collected by net-trap and white-tray. After transferring to the laboratory, were placed in glass with alcohol 75%. Identification was conducted based on general morphological characters as well as of their genitalia. Different morphs were identified based on morphological characteristics including color, size, pattern and number spots on dorsal surface of the elytra and pronotum. 5 different morphs of O. conglobata were identified so morphs 4 and 2 had the highest and the least abundance, respectively.

    Keywords: Polymorphism, Oenopia conglobata, Shahrood, Bastam
  • Ali Zarnegar *, Mohammad Allahverdi, Khalid Aliyev Pages 387-389

    The genus Andrena Fabricius, 1775 has ca. 1600 species (Wood & Monfared, 2022) and ca. 100 subgenera in the world (Radchenko et al., 2021; Pisanty et al., 2021). To date, 40 subgenera and 197 species of the genus Andrena have been reported from Iran (Wood & Monfared, 2022). They are the most important pollinators of natural vegetation and cultivated plants (Osytshnjuk et al. 2005). In the conducted surveys in order to identify the pollinator bees of the genus Andrena during 2018-2021 in the rangelands of Qazvin province, out of 1000 pollinator bees of the superfamily Apoidea, 65 samples of the genus Andrena were separated and identified; Using valid identification keys, 20 species belonging to 13 subgenera were identified as follows. Of them, four marked species with * are reported for the first time from Iran:Andrena (Aenandrena) aeneiventris Morawitz, 1872, A. (Campylogaster) lateralis Morawitz, 1876, A. (Chlorandrena) cinereophila Warncke, 1965*, A. (Euandrena) fulvida Schenck, 1853*, A. (Leucandrena) parviceps Kriechbaumer, 1873, A. (Melandrena) albopunctata (Rossi, 1792), A. (Melandrena) morio (Brullé, 1832), A. (Micrandrena) niveata Friese, 1887 *, A. (Micrandrena) falsifica Perkins, 1915, A. (Micrandrena) floricola Eversmann, 1852, A. (Notandrena) azerbaidshanica (Lebedev, 1932), A. (Plastandrena) bimaculata (Kirby, 1802), A. (Plastandrena) limata (Fabricius, 1781), A. (Plastandrena) pilipes (Fabricius, 1781), A. (Plastandrena) tibialis (Kirby, 1802), A. (Poliandrena) limbata Eversmann, 1852, A. (Simandrena) transitoria (Morawitz, 1871), A. (Truncandrena) derbentina (Morawitz, 1886), A. (Zonandrena) chrysopyga Schenck, 1853 *, A. (Zonandrena) gravida (Imhoff, 1832).

    Keywords: Andrena, pollinator, new, Iran