فهرست مطالب

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 42، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسلم سواری* صفحات 207-224
    سابقه و هدف

    مشکلات و چالش های محیط زیستی یکی از مهمترین نگرانی ها و دل مشغولی های انسان در هزاره سوم است. یکی از بخش های مهم محیط زیست و منابع طبیعی که در دهه های اخیر تخریب زیادی را متحمل شده، بخش مراتع است. به همین دلیل در سال های اخیر در کشورهای مختلف پروژه ها و طرح های احیایی و حفاظتی اجرا شده است. اما به دلایل مختلف دامداران به عنوان مهمترین ذی نفعان این بخش مشارکت چندانی نداشتند. بنابراین، ایده اصلی این پژوهش کشف چالش های مشارکت دامداران در این بخش بود. در این رابطه، این مطالعه با هدف کلی بررسی چالش های مشارکت دامداران در طرح ها و پروژه های حفاظت از مراتع در استان کردستان در سال 1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نظر ماهیت از نوع تحقیقات کمی است، با توجه به هدف کاربردی، از لحاظ گردآوری داده ها جزو تحقیقات میدانی و از لحاظ زمانی یک مطالعه تک مقطعی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دامداران منطقه سارال در استان کردستان بود. منطقه سارال باوسعت 1000 کیلومتر مربع، در استان کردستان در غرب ایران واقع شده است. میانگین بارندگی در منطقه سارال استان کردستان 480mm در سال است. این منطقه از لحاظ آب و هوایی در منطقه نیمه خشک سرد واقع شده است. خاک منطقه سارال دارای بافت لومی شنی هستند که محل مناسب برای چرای دام (گاو، گوسفند، بز) هستند. از لحاظ اکولوژی منطقه سارال یک زیستگاه امن برای تنوع گیاهی و جانوری است. منطقه سارال تقریبا تاکنون موردمطالعه اختصاصی و دقیق قرار نگرفته و اکثریت مطالعات بر روی گونه های گیاهی و جانوری این منطقه انجام شده است و به عوامل تخریب آن توجهی نشده است. شغل اصلی مردم منطقه سارال دامداری است زیرا یکی از مناطق مستعد برای دامپروری و از این لحاظ در کل ایران شناخته شده است حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 385 نفر به روش نمونه گیری چندمرحله ای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسش نامه ای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی توسط نرم افزارهای SPSS و Lisrel انجام شد.

    نتایج و یافته ها

    نتایج ضریب تغییرات نشان داد، چالش های «عدم آشنایی با شیوه های حفاظت از جنگل» و «عدم برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزشی برای دامداران» مهمترین عوامل بودند. علاوه بر این، نتایج تحلیل عاملی اکتشافی چالش های مشارکت دامداران در طرح های حفاظت از مراتع را در چهار عامل اجتماعی- فرهنگی (021/15 درصد)، چالش های آموزشی (364/14 درصد)، چالش های مدیریتی و قانونی (324/13 درصد) و چالش های اقتصادی (521/9 درصد) طبقه بندی کرد و این عوامل توانستند 23/52 درصد از واریانس کل عوامل را تبیین نمایند. با توجه به اینکه عوامل آموزشی یکی از مهمترین چالش ها در این زمینه بودند، پیشنهاد می شود که سیاست گذاران و برنامه ریزان منابع طبیعی به مقوله آموزش دامداران توجه بیشتری کنند، زیرا بسیاری از دامداران از رفتارهای حفاظتی مناسب، آگاهی چندانی ندارند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش یکی از نخستین تلاش ها در منطقه غرب ایران برای حفاظت از مراتع بود زیرا در مطالعات حفاظت از مرتع در گذشته به رفتار دامداران به عنوان مهمترین قشر فعال که ارتباط بسیار نزدیکی با مراتع دارند کمتر توجه شده است. دامداران نقش کلیدی در حفاظت از مراتع دارند، زیرا ارتباط بسیار نزدیکی با این بخش دارند. در صورتی که در معرض آموزش های مناسب قرار بگیرند، می توانند به پایداری این بخش کمک اساسی بکنند.

    کلیدواژگان: حفاظت از مراتع، رفتاری ایمن، دامداران، مشارکت، منابع طبیعی
  • سمیرا فراهانی*، ابراهیم فرآشیانی، محمدامین حسینی، احمدرضا اسدی، آزاده سادات میرطالبی، معصومه نصیری مقدم صفحات 225-239
    سابقه و هدف

    عوامل خسارت زای غیرزنده مانند کاهش بارندگی می تواند باعث افزایش طغیان آفات و بیماری ها و کاهش رشد درختان شود. مطالعه پیرامون شناسایی عوامل خشکیدگی ها در جنگل ها ضروری به نظر می رسد. از این رو، پایش تطبیقی همراه با ارایه اطلاعات در مورد سطوح جمعیت آفات، در بهبود تصمیمات مدیریتی نقش مهمی دارد و می تواند در شناسایی مناطق پرخطر شیوع آفات و بیماری ها برای تمرکز تلاش های مدیریتی آینده مورد استفاده قرار گیرد. اولین گام اساسی در ایجاد برنامه صحیح مدیریت، شناسایی دقیق گونه آفت است. بنابراین، هدف از این بررسی، شناسایی و معرفی دقیق گونه برگ خوار بلوط در ذخیره گاه جنگلی بلوط سرسختی استان مرکزی است. پروانه گزنده بلوطPorthesia melania Stgr. (Lepidoptera: Lymantriidae) ، یکی از آفات مهم درختان بلوط در ایران است. در این بررسی، وقوع P. melania در ذخیره گاه جنگلی سرسختی استان مرکزی برای اولین بار گزارش شد.

    مواد و روش ها

    ذخیره گاه جنگلی سرسختی حدود 200 هکتار می باشد که در 10 کیلومتری شهرستان شازند استان مرکزی واقع شده است. در این تحقیق، برای اولین بار طی سال های 1401-1398 بررسی و پایش منظم این منطقه انجام شد. در نمونه برداری از روش Zobeiri استفاده شد، به طوری که 10 مسیر روی نقشه ذخیره گاه ترسیم شد. انتخاب محل نمونه برداری اول به صورت تصادفی و سایر نقاط نمونه برداری به صورت سیستماتیک تعیین شدند. از میان 10 خط، 4 خط انتخاب و از هر خط حداقل 10 درخت نمونه برداری شد. تعیین میزان خسارت شب پره گزنده بلوط بر اساس مشاهدات میزان خسارت روی هر درخت و میانگین گیری انجام شد. شاخص خسارت بین صفر (بدون خسارت) تا 5 (حداکثر خسارت) در نظر گرفته شد.

    نتایج و یافته ها

    این آفت در سال 1399-1401 در ذخیره گاه بلوط استان مرکزی مشاهده و گزارش شد. از نیمه دوم فروردین با گرم شدن هوا در این منطقه، لاروهای زمستان گذران (لاروهای سن سوم) فعال شده و از جوانه ها و برگ های جوان تغذیه می کنند. در این زمان (در اوایل بهار) خسارت آفت بیشتر است، زیرا درختان برگ کمی دارند و لاروهای آفت به دلیل زمستان گذرانی، گرسنه هستند و در سنین بالاتر (سنین 4 و 5) نیز تغذیه بیشتری دارند. حشرات کامل در خردادماه ظاهر می شوند. بعد از جفت گیری، پروانه ماده، تخم های خود را ترجیحا در سطح رویی برگ قرار می دهد و روی تخم ها را با موهای انتهای شکم می پوشاند. بعد از تفریخ تخم، لاروهای جوان از پارانشیم برگ تغذیه می کنند. لاروهای سن سوم (به ندرت سن چهارم) تا اواسط فروردین سال بعد زمستان گذرانی می کنند و غیرفعال هستند. در تابستان، لاروهای سن اول تا سوم فعال هستند و معمولا فقط از پارانشیم فوقانی برگ تغذیه می کنند، بنابراین خسارت در این زمان، کمتر به نظر می رسد.

    نتیجه گیری

    شب پره گزنده بلوط در صورت شدت آلودگی زیاد درختان بلوط، می تواند خسارت های زیادی را ایجاد کند. در اثر فعالیت برگ خواری شب پره گزنده بلوط، درختان عاری از برگ شده، با از بین رفتن منابع تامین کننده انرژی، درختان به تدریج ضعیف شده و مستعد حمله آفات چوب خوار و پوست خوار می شوند. این آفت هر چند سال یک بار حالت طغیانی پیدا می کند و قابلیت خسارت زایی زیادی دارد. بهترین روش برای مدیریت آفت، جمع آوری لانه های لاروی در اواخر پاییز و اوایل بهار (قبل از خروج لاروها از پناهگاه زمستانه) از روی درختان آلوده است.

    کلیدواژگان: پایش، بلوط، شب پره، زیست‎شناسی، ذخیره‎گاه جنگلی
  • محمدابراهیم فراشیانی*، سید مرسل احمدی، ابراهیم زرقانی، فرزانه کازرانی، حمیدرضا ناجی صفحات 240-252
    سابقه و هدف

    ناحیه رویشی هیرکانی همه ساله توسط عوامل مختلفی مورد آسیب قرار می گیرد. آفات نیز یکی از مهمترین این عوامل هستند که در سطوح وسیع خسارت های زیادی را به پوشش جنگلی (راش، توسکا، افرا، ممرز و...) وارد می کنند. یکی از آفات چوب خوار درختان مهم جنگلی در ایران، سوسک چوب خوار شاخک بلند سیاه (Morimus verecundus) است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، زیست شناسی این حشره روی چوب توسکا و راش در شرایط آزمایشگاهی و صحرایی در استان گلستان طی سال های 1378-1383 مطالعه شد. مطالعات در آزمایشگاه بر پایه طرح کاملا تصادفی در 12 تکرار انجام شد و هر قفس پرورش (حاوی یک جفت حشره کامل نر و ماده) به عنوان یک تکرار در نظر گرفته شد. شرایط آزمایش در این پژوهش، دوره نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دمای 5±25 درجه سلسیوس بود. مطالعات صحرایی در کانون های اصلی آلودگی در دو ایستگاه جنگل های درازنو شهرستان کردکوی (درخت راش) و جنگل های جعفر آباد شهرستان گرگان (درخت توسکا)، از نیمه دوم اسفند شروع شد. مطالعات در صحرا بر پایه طرح کاملا تصادفی در 50 تکرار انجام شد و هر تنه درخت محصور شده به وسیله توری به عنوان یک تکرار در نظر گرفته شد. به منظور بررسی چرخه زندگی آفت، در زمان شروع فعالیت آفت در بهار، هر هفته تعدادی از کنده های آلوده به آزمایشگاه منتقل و به وسیله اره موتوری شکافته شده و لاروها، یا حشرات کامل موجود در داخل آنها جمع آوری شد. مطالعات آزمایشگاهی و صحرایی بر پایه طرح کامل تصادفی انجام شده و میانگین و انحراف معیار پارامترهای بیولوژیکی مورد مطالعه بر اساس روش های آماری متداول محاسبه شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها و رسم نمودار از نرم افزار اکسل 2010 استفاده شد.

    نتایج و یافته ها

    نتایج نشان داد ظهور حشرات کامل از اوایل فروردین شروع شد و اوج ظهور در اواسط اردیبهشت بود ولی سپس در اواخر مهر به دلیل خروج حشرات نسل جدید، حشرات کامل به تعداد کم مشاهده و در اوایل آبان نیز خاتمه پیدا کرد. متوسط طول دوره قبل از تخم گذاری 2±9 روز، متوسط طول دوره تخم گذاری 57/1±1/8 روز، متوسط تعداد تخم گذاشته شده 61/12±1/99 عدد، متوسط طول دوره جنینی 29/2±9/8 روز و میانگین درصد تخم های تفریخ شده 1/4±8/95 و میانگین طول عمر حشرات نر و ماده به ترتیب 5/16±5/77 و 2/18±5/90 بود. در شرایط آزمایشگاهی، در اوایل فروردین و چند روز بعد از رهاسازی حشرات کامل داخل قفس های پرورش، فعالیت تغذیه ای آنها از پوست شاخه های نازک توسکا و راش آغاز شد. متوسط طول دوره قبل از تخم گذاری 1/4±7 روز، متوسط طول دوره تخم گذاری 47/1±75/10 روز، متوسط تعداد تخم گذاشته شده 5/0±77/51 عدد، متوسط طول دوره جنینی 01/1±75/9 روز و میانگین طول عمر حشرات نر و ماده به ترتیب 7/11±107 و 77/12±5/100 بود. تعداد سنین لاروی چهار عدد و لارو سن چهار در قسمت های عمیق تنه، محفظه شفیرگی تشکیل داده و به شفیره تبدیل شد. شفیره ها بعد از 45 تا 60 روز تبدیل به حشرات کامل شدند. حشرات کامل در طول زمستان، در محفظه شفیرگی تا بهار سال آینده باقی ماندند. چرخه زندگی این حشره دو سال طول کشید.

    نتیجه گیری

    مطالعه پرورش آزمایشگاهی آفت با استفاده از چوب توسکا و تکمیل زندگی آفت در آزمایشگاه برای اولین بار انجام شد. فعالیت جفت گیری و تخم ریزی به مقدار کم در روز مشاهده شد. طول عمر حشرات کامل این گونه مانند سایر گونه های این جنس طولانی بوده و سبب می شود که حشره قادر به زمستان گذرانی باشد و بتواند بیشتر از یکسال زنده بماند. برای تکمیل و بهینه سازی پرورش آفت در عرصه های طبیعی، همچنین حفاظت پایدار جنگل، مطالعات گسترده و تکمیلی در این زمینه در آینده مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: سوسک شاخک بلند سیاه، خسارت، دوره زندگی، استان گلستان
  • سعید علی موسی زاده، مائده یوسفیان*، سیده معصومه زمانی، پدرام علی موسی زاده صفحات 253-266
    سابقه و هدف

    کره زمین به عنوان بستر حیات انسان و سایر موجودات از چندین اکوسیستم قابل تشخیص تشکیل شده است که هریک از آنها در ارتباط با سایرین نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. یکی از آن اکوسیستم ها، جنگل است. از نظر علم اکولوژی، جنگل یک اکوسیستم کامل و پیچیده بوده که کامل بودن آن نیاز به تعادل بسیاری از نیروها به لحاظ کمی و کیفی دارد، در این تعادل قارچ ها یکی از منابع مهم موجود در اکوسیستم ها بوده که در حیات دیگر موجودات زنده نقش داشته و به عنوان بخشی از تنوع زیستی جنگل محسوب می شوند. ازاین رو، شناخت شرایط اکولوژیکی و فراوانی قارچ ها، قدم اولیه برای مطالعات بوده که هر اندازه کامل تر باشد، طرح های تحقیقاتی و برنامه های اجرایی موفق تر خواهند بود. به همین منظور، مطالعه پیش رو به بررسی ارتباط عوامل فیزیوگرافی با قارچ های پلی پور در جنگل های نکا در استان مازندران پرداخته است.

    مواد و روش ها

    منطقه مورد مطالعه بر اساس کتابچه طرح و نظر کارشناسان طرح جنگل داری انتخاب شد. پس از جنگل گردشی اولیه در یک نیمرخ ارتفاعی، مجموعه های مورد بررسی انتخاب شدند. سپس بر اساس نقشه توپوگرافی 1:25000 جنگل به سه طبقه ارتفاعی تقسیم شد. طبقه اول با 400-200 متر ارتفاع از سطح دریا، طبقه دوم با ارتفاع 800-400 متر و طبقه سوم بیشتر از 800 متر ارتفاع از سطح دریا بوده است. در هر طبقه ارتفاعی، 30 قطعه نمونه (پلات 10 آری) به صورت تصادفی- سیستماتیک پیاده شد. فاصله بین پلات ها روی خط ترانسکت در هر طبقه ارتفاعی حداقل 500 متر در نظر گرفته شد. در هر قطعه نمونه بررسی ها انجام شده و نمونه ها برای مطالعات بعدی به آزمایشگاه انتقال داده شدند. شناسایی قارچ ها با بررسی خصوصیات ماکروسکوپی و میکروسکوپی و بوسیله روش های ارایه شده در منابع معتبر انجام شد. ثبت اطلاعات اکولوژی در فرم های جمع آوری داده ها انجام گردید. برای بررسی رابطه بین عوامل اکولوژیک مانند فصل، ارتفاع، جهت و شیب با فراوانی گونه های قارچ از جدول های توافقی دو طرفه و آماره کرامر و نیز همبستگی رتبه ای اسپیرمن استفاده شد. تجزیه و تحلیل ها با استفاده از نرم افزارSPSS v.16  انجام شد.

    نتایج و یافته ها

    نتایج نشان داد، از بین 1057 نمونه قارچ پلی پور جمع آوری شده، تعداد 39 گونه پلی پور شناسایی شدند. به طوری که این گونه ها روی 10 میزبان درختی و درختچه ای بودند. بیشترین فراوانی مربوط به قارچ Trametes versicolor (حدود 22 درصد) بوده است. خانواده Polyporaceae با تعداد 13 جنس و 20 گونه (50 درصد) دارای بیشترین فروانی و خانواده Hapalopilaceae و Schizoporaceae با یک جنس و یک گونه (3 درصد) دارای کمترین فراوانی بوده است. بیشترین تعداد قارچ به ترتیب در فصل پاییز با 382 مورد (36 درصد)، فصل تابستان با 371 مورد (35 درصد) و فصل بهار با 304 مورد (29 درصد) برآورد شد. قارچ جمع آوری شده در دامنه ارتفاعی 800-400 متر با 38 درصد از دو دامنه ارتفاعی 400-200 متر و 1200-800 متر بیشتر بوده است. در بررسی کلی فراوانی قارچ های پلی پور شناسایی شده با جهت ها در منطقه مورد مطالعه، مشخص شد که جهت های شمالی با 54 درصد بیشترین فراوانی را داشته است. همچنین قارچ ها به ترتیب در شیب های 0 تا 25 درصد (با 56 درصد فراوانی)، شیب های 25 تا 50 درصد (با 42 درصد فراوانی) و در شیب های بالای 50 درصد (با 2 درصد فراوانی) بیشترین فراوانی را داشته اند.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که هر گونه تغییر در عملکرد جامعه قارچی می تواند در سلامتی و تولید جامعه گیاهی تاثیرگذار باشد، ازاین رو، مطالعه و شناخت ارتباط بین فراوانی قارچ ها با عوامل فیزیوگرافی برای حفظ سلامتی، تنوع، فراوانی و تولید قارچ ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: جنگل، دامنه ارتفاعی، نکا، قارچ های پلی پور
  • مریم اردیبهشت، انوشیروان شیروانی*، محمد متینی زاده، هومن روانبخش، حسین توکلی نکو صفحات 267-282
    سابقه و هدف

    گونه های درختی می توانند به دلیل تحمل شرایط سخت محیطی، تغییراتی را در ویژگی های خاک و ذخیره کربن آلی ایجاد کنند. بنابراین، با شناخت گونه هایی که قابلیت بیشتری برای ذخیره کربن دارند می توان اصلاح و احیای جنگل های شهری را نیز از منظر شاخص ذخیره کربن آلی خاک (ترسیب کربن) بررسی کرد. درختچه های تاغ و گز ازجمله گونه های هالوفیت مهم ناحیه رویشی ایران- تورانی هستند. در این مناطق، نقش این درختچه ها در ذخیره کربن و افزایش تنوع زیستی گیاهی دارای اهمیت است. پژوهش پیش رو در نظر دارد، توان ذخیره کربن خاک و شاخص های تنوع زیستی گیاهی را در رویشگاه های این دو گونه در استان قم بررسی کند.

    مواد و روش ها

    رویشگاه طبیعی گز (Tamarix hispida) واقع در دشت مسیله استان قم و رویشگاه دست کاشت تاغ (Haloxylon ammodendron) در سال 1362، واقع در منطقه حسین آباد میش مست در دشت قم با آب و هوایی خشک قرار دارد. نمونه برداری از خاک در سطح یک هکتار به شکل تصادفی با تعداد 30 نمونه خاک از جهت شرقی زیر تاج پوشش و خارج از تاج پوشش، به کمک سیلندر از عمق 0-15 سانتی متری خاک در هر دو رویشگاه تاغ و گز به طور مجزا انجام شد. به منظور محاسبه ذخیره کربن آلی خاک و به دست آوردن جرم مخصوص ظاهری و کربن آلی و برخی فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی خاک، نمونه برداری انجام گردید. برای مطالعه پوشش گیاهی در هر رویشگاه، از پلات 400 مترمربعی با روش پیاده سازی پلات به صورت چهار قطعه 10 در 10 متر به منظور پراکنش بهتر در سطح یک هکتار و برای مطالعه پوشش گیاهی کف از 20 میکروپلات یک مترمربعی (پنج میکروپلات در هر پلات اصلی) استفاده شد. برای محاسبه شاخص های تنوع زیستی گیاهی، مقادیر تنوع گونه ای در هر قطعه نمونه با استفاده از شاخص های سیمپسون، شانون- وینر و غنای گونه ای با استفاده از شاخص های مارگالف، منهینیک و یکنواختی با شاخص های پیلو و شلدون برای هر میکروپلات محاسبه شد. برای محاسبه همبستگی بین فاکتورهای ذخیره کربن و کربن خاک با برخی فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی از آزمون اسپیرمن استفاده شد.

    نتایج و یافته ها

    میانگین همه فاکتورهای اندازه گیری شده در خاک برای گونه گز بالاتر بود. اثر گونه و موقعیت نمونه برداری و اثر متقابل گونه در موقعیت نمونه برداری بر مقدار فاکتورهای اسیدیته، درصد کربن آلی، پتاسیم و ترسیب کربن (ذخیره کربن آلی) خاک در سطح پنج درصد تفاوت معنی دار داشت. همچنین، براساس نتایج به دست آمده از مقایسه میانگین تیمارها مشخص شد که بیشترین میزان ذخیره کربن خاک در تیمار زیر تاج درختچه گز با میزان 13/191 تن در هکتار است. نتایج نشان داد، میزان ذخیره کربن خاک بین دو گونه تاغ و گز، دارای اختلاف معنی دار بوده و در خاک گز بالاتر است. ویژگی های خاک مانند مقدار ذخیره کربن، %OC،pH  و K در زیرتاج پوشش گز بالاتر از منطقه شاهد (خارج از تاج پوشش) است. همبستگی بین ویژگی ذخیره کربن و سایر فاکتورها نشان داد که فاکتورهای OC،pH  و EC می توانند به عنوان مهمترین عوامل تاثیرگذار برای برآورد ذخیره کربن خاک استفاده شوند. شاخص های تنوع زیستی گیاهی شامل تنوع گونه ای، غنای گونه ای و یکنواختی برای هر میکروپلات، فقط در تاغزار محاسبه شد، زیرا رویشگاه گز به دلیل تنش شدید خشکی، فاقد پوشش کف و زادآوری بود. شاخص های منهینیک و مارگالف با میزان 39/1 و 68/1 به ترتیب میانگین غنای گونه ای رویشگاه تاغ را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت درختچه گز بر عناصر مغذی و افزایش ماده آلی و ذخیره کربن خاک که در طولانی مدت موجب بهبود ساختمان خاک می شود، همین طور توانایی سازگاری و مقاومت مطلوب با شرایط آب و هوایی خشک و شکننده منطقه مسیله، حفظ و احیای این گونه بومی باارزش بسیار حیاتی است و گونه ای مناسب برای جنگل کاری در مناطقی با چنین مشخصاتی است. همچنین، با توجه به تاثیر مثبت گونه تاغ در افزایش شاخص های تنوع زیستی رویشگاه که در طولانی مدت سبب حفاظت و بهبود ساختمان خاک می شوند، موضوع حفظ و احیای این گیاهان با ارزش برای منطقه و استان قم ضروریست.

    کلیدواژگان: تاغ، گز، تنوع زیستی، ترسیب کربن، مناطق خشک، رویشگاه ایران- تورانی
  • ملوک رویان*، عادل سپهری، حسین بارانی، علی افشاری صفحات 283-300
    سابقه و هدف

    ملخ مراکشی (maroccanus Dociostaurus) یکی از گونه های مهم ملخ است که هر ساله سطح گسترده ای از مراتع استان گلستان را آلوده می کند و مبارزه با آن همواره یکی از اولویت های اصلی کارشناسان حفظ نباتات این استان می باشد. تاکنون مطالعه مدونی در مورد تعیین شدت هجوم ملخ مراکشی در استان گلستان انجام نشده و در بسیاری از موارد، انبوهی ملخ در واحد سطح به عنوان تنها شاخص و معیار آلودگی برای مبارزه با این ملخ، مورد استفاده قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از سال 1399 تا 1401 برای تعیین شدت آلودگی این ملخ در مراتع شمالی استان گلستان انجام شد. بدین منظور مکان های آلوده به ملخ، تراکم ملخ در واحد سطح و تناوب حضور ملخ در سال های مختلف وقوع در مناطق مختلف درگیر با ملخ مراکشی تعیین شدند. به منظور مطالعه مکان یابی و تراکم ملخ مراکشی، ضمن بازدید از مناطق مورد هجوم این ملخ در مراتع شمال استان با استفاده از نقشه رقومی چاپ شده (شامل تلفیق نقشه های توپوگرافی و سامان های عرفی مراتع استان گلستان)، از طریق مراجعه به 200 نفر از کارشناسان، دیده بانان، دامداران و کشاورزان، عشایر، افراد سم پاش، مطلع و خبره در منطقه دارای آلودگی ملخ، که به طور فعال و میدانی در موضوع مبارزه با ملخ در سال های مختلف شرکت داشتند، محدوده پراکنش و تعداد سال های وقوع هجوم ملخ (در هریک از مناطق) تعیین شد. افراد مصاحبه شونده، همچنین ارزیابی خود از تراکم ملخ در واحد سطح را در همان مناطق به صورت کیفی- رتبه ای (طیف لیکرت 3 درجه ای کم، متوسط و زیاد) برای هریک از سال ها در محدوده بین سال های 1385 تا 1401 تعیین کردند. اطلاعات حاصل از تعداد سال های وقوع ملخ و تراکم آن (تراکم های کم، متوسط و زیاد) برای 160 منطقه، ثبت شد. جهت تطبیق  کنترل صحت اطلاعات، همزمان از 164 نقطه ثبت شده با دستگاه GPS (سیستم موقعیت یاب جهانی) توسط کارشناسان حفظ نباتات استان و همچنین 840 نقطه ثبت شده در هنگام بازدیدهای میدانی، استفاده گردید.

    نتایج و یافته ها

    با استفاده از اطلاعات به دست آمده از مصاحبه با افراد خبره محلی و دانش بومی، طیف نگار پراکنش زمانی- مکانی آلودگی ملخ با استفاده از ترکیب توام متغیرهای تراکم (تعداد ملخ در واحد سطح)، تناوب (تعداد سال های وقوع) و گستره مکانی شدت آلودگی ملخ در مراتع شمالی استان گلستان تعیین شد. طبق طیف نگار شدت آلودگی ترسیم شده، 5 دوره زمانی مختلف شامل دوره اول (محدوده بین سال های 1385-1389 تا سال 1391)، دوره دوم (سال های 92، 93 و 94)، دوره سوم (سال های 95، 96 و 97)، دوره چهارم (سال های 98 و 99) و دوره پنجم (سال های 1400 و 1401)، برای تناوب شدت آلودگی ملخ در نواحی درگیر با ملخ مراکشی در منطقه مورد مطالعه، مشخص گردید. همچنین، طبق اطلاعات حاصل از این طیف نگار در نرم افزار GIS، نقشه شدت آلودگی برای هر دوره زمانی، برای مراتع شمال استان گلستان تهیه شد. بر اساس این نتایج، شدت آلودگی ملخ مراکشی در استان، در دوره های دوم و چهارم، نسبت به بقیه دوره ها، بیشتر و دوره پنجم، کمتر از دوره های دیگر بوده است اما ظهور مناطق جدید آلوده به ملخ مراکشی در مناطقی از شهرستان های گمیشان، بندرترکمن و مینودشت در دوره پنجم ملاحظه می شود.

    نتیجه گیری

    مطالعه نقشه های شدت آلودگی ملخ مراکشی، می تواند مناطق دارای شدت آلودگی زیاد در هر دوره هجوم و مناطق نوظهور این ملخ را مورد توجه مدیران این بخش، قرار دهد. همچنین تحلیل طیف نگار تهیه شده می تواند به پژوهشگران و دست اندرکاران مبارزه با ملخ کمک کند که علل تغییرات شدت طغیان ملخ در زمان ها و مکان های مختلف را بررسی کنند و نتایج حاصل از آن را در مدیریت مبارزه با ملخ مورد استفاده قرار دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت مبارزه، تراکم ملخ، مصاحبه با افراد خبره، نقشه شدت آلودگی
  • یاسر قاسمی آریان*، سید عیسی عبداللهی حسینی، محمدرضا شهرکی صفحات 301-315
    سابقه و هدف

    منافع متنوع جنگل و رویکردهای مختلف مدیریتی آن، طبیعتا تعارضاتی را بین ذینفعان و دست اندرکاران پدید می آورد. در همین راستا قوانین و مقرراتی در طول زمان با هدف حفاظت و پایداری اکوسیستم های جنگلی وضع شده است. تعارضات در مدیریت جنگل ها یک موضوع طبیعی است. ازاین رو، مهم است که اجتماعات محلی جنگل نشین تعارض های به وجود آمده را درک نموده و راه حل درست آنها را بدانند. به طوری که ادراک و آگاهی اجتماعات محلی از نوع و میزان تعارض با نیروهای حفاظت، نقش مهمی در مدیریت پایدار جنگل ها دارد. در همین رابطه، تحقیق پیش رو با هدف بررسی درک و حل تعارض بین اجتماعات محلی و نیروهای حفاظت از جنگل در حوزه آبخیز زرین گل استان گلستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از رویکرد کمی و اثبات گرا استفاده شد. جامعه آماری تحقیق، تعداد 485 خانوار از اجتماعات محلی جنگل نشین شش حوزه آبخیز زرین گل استان گلستان است که 190 خانوار به عنوان تعداد نمونه به شیوه سیستماتیک تصادفی انتخاب شدند. پرسش نامه، ابزار سنجش ادراک اجتماعات محلی و رویکردهای اعمال شده مدیریت تعارضات بود. روایی صوری پرسش نامه از طریق نظرات کارشناسان منابع طبیعی تایید و میزان پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد. پس از گردآوری اطلاعات به شیوه پیمایش، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-25 از طریق آزمون های کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن انجام شد.

    نتایج و یافته ها

    نتایج نشان داد، تفاوت معنی داری در ادراک اجتماعات محلی از تعارضات با نیروهای حفاظت از جنگل در سطح 99 درصد وجود دارد. به طوری که درک زمینه ای آنها با میانگین 09/2 بیشتر از درک پاسخ طبیعی شان نسبت به تعارضات بوده است . در همین راستا راهبرد همکاری و مصالحه بیشترین استفاده را در بین اجتماعات محلی در مدیریت تعارضات با نیروهای حفاظت از جنگل نسبت به راهبرد های اجتناب و رقابت داشت. همچنین، افرادی که درک بالاتری از تعارض داشتند، از دو روش همکاری و اجتناب بیشتر در حل تعارضات استفاده کرده اند. در مقابل، افرادی از راهبرد تنش و مقابله در مدیریت تعارضات بهره برده اند که سطح درک پایین تری نسبت به وجود تعارض داشتند. همچنین نتایج تعیین همبستگی بین ادراک حاصل از تعارض اجتماعات محلی با ویژگی های جمعیت شناختی نشان داد که ادراک اجتماعات محلی از تعارضات با سه متغیر سن در سطح 05/0، وسعت اراضی کشاورزی تحت اختیار و میزان درآمد سالانه در سطح 01/0 معنی دار و بین آنها رابطه مثبتی وجود دارد. به بیان دیگر، با روند صعودی متغیرهای یادشده، میزان درک اجتماعات محلی از تعارضات افزایش یافته است. از سویی، یافته ها نشان دهنده رابطه منفی و معنی دار سطح سواد افراد مورد مطالعه با درک آنها از تعارض با نیروهای حفاظت از جنگل در سطح 01/0 است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی درک اجتماعات محلی از نوع و میزان اختلافات می تواند در بهره گیری از شیوه های ترکیبی مدیریت آنها تاثیرگذار باشد. در همین راستا اجرای فعالیت های تسهیل گری در رابطه با گسترش دامنه ارتباطات و تعاملات اجتماعی (تقویت سرمایه اجتماعی)، افزایش دانش و آگاهی بهره برداران (نسبت به تبیین نظام مالکیت و مسیولیت پذیری آنان) و زمینه سازی معیشت مکمل یا جایگزین در روستاها برای کاهش وابستگی اجتماعات محلی به محصولات جنگلی از مهمترین پیشنهاد های کاهش تعارضات در منطقه مورد مطالعه است. در کنار این نمی توان نقش اساسی سیاست گذاری، اجرا و نظارت بر اقدامات موثر از سوی کارگزاران متولی مدیریت جنگل را نادیده انگاشت.

    کلیدواژگان: اجتماعات محلی، اختلاف، ادراک، راهبرد
  • ممتاز علیزاده، اردوان قربانی*، مهدی معمری، میکائیل بدرزاده اورنج، محمود بیدارلرد، جابر شریفی صفحات 316-336
    سابقه و هدف

    اکوسیستم های کوهستانی نقش مهمی در ثبات اکوسیستم به ویژه برای حفاظت از تنوع زیستی و توسعه پایدار و حفظ امنیت اکولوژیکی دارد. این پژوهش، با هدف بررسی وضعیت ترکیب و تنوع پوشش گیاهی و روند تغییرات آنها در پروفیل ارتفاعی آلوارس تا سبلان (2300 تا 4811 متری) در قالب طبقات ارتفاعی مختلف در دامنه جنوب شرقی، به منظور حراست از ذخایر ژنی و مدیریت مراتع منطقه انجام شد.

    مواد و روش ها

    پس از بررسی های میدانی و با توجه به امکان دسترسی به مراتع منطقه، نه طبقه ارتفاعی (سایت) مشخص شد، در هر سایت سه ترانسکت 100 متری و در امتداد هر ترانسکت 10 پلات یک متر مربعی با فاصله 10 متر از هم مستقر گردید. گونه های گیاهی از سطح پلات ها جمع آوری و بعد در هرباریوم شناسایی شدند. در هر پلات درصد تاج پوشش گیاهی و تراکم گونه ها ثبت شد. بالاترین ارتفاعی که منجر به جمع آوری نمونه های گیاهی شد، ارتفاع 4480 متری سبلان بود. برای بررسی تنوع و غنای گونه های گیاهی از شاخص های شانون، سیمپسون، مارگالف و منهینیک استفاده شد. با استفاده از اطلاعات مربوط به اندازه گیری درصد پوشش تاجی و تعداد گونه های مشاهده شده، شاخص های تنوع، غنا و یکنواختی گونه ای برای سایت های انتخابی محاسبه شد. برای بررسی اختلاف در بین سایت ها در طبقات ارتفاعی مختلف از تجزیه واریانس یک طرفه (ANOVA) و به منظور مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن (Duncan) استفاده شد. شاخص های مختلفی برای تعیین تنوع گونه ای کاربرد دارد که از بین آنها از دو شاخص سیمپسون و شانون- وینر استفاده شد. غنای گونه ای نیز با استفاده از شاخص های مارگالف و منهینیک تعیین شد و آنالیزهای مربوط به رسته بندی پوشش گیاهی شامل آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA) بود.

    نتایج و یافته ها

    نتایج نشان داد، خانواده Asteraceae با 31 گونه و Astragalus با 10 جنس شاخص ترین عناصر فلور منطقه هستند و 51 گونه به ناحیه ایران- تورانی تعلق داشتند، بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش 33 درصد گونه های شناسایی شده مربوط به ناحیه ایران- تورانی بوده است. فرم های همی کریپتوفیت ها (He) با 54 درصد و تروفیت ها (Th) با 22 درصد فراوان ترین اشکال زیستی در منطقه بودند. بیشترین مقدار تنوع، غنا و یکنواختی در طبقه ارتفاعی 2200-3200 متری مشاهده شد. نتایج نشان داد، ارتفاع، بارش، دما، میزان شن خاک، شیب و فسفر از عوامل موثر بر پراکنش گیاهان بوده است. سازگاری بیشتر گیاهان با شرایط محیطی منطقه، موجب شده است که همی کریپتوفیت ها تیپ بیولوژیک غالب منطقه را تشکیل دهند، توجیه حضور بالای تروفیت ها نیز در نتیجه دخالت های انسان و چرای متمرکز دام ها، احداث جاده و مکان های تفرجگاهی است. در بررسی تاثیر ارتفاع بر ترکیب و تنوع گیاهی می توان چنین استنباط کرد که ارتفاع بر ترکیب و تنوع گیاهی تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت، وضعیت ترکیب و تنوع گونه ای در مراتع جنوب شرقی سبلان براساس شاخص های تنوع و یکنواختی، مراتعی دارای شرایط تنوع متوسط و رو به پایین است، که نشان دهنده شدت تخریب در کل عرصه های مورد بررسی است، احتمالا عامل تخریب در ارتفاعات پایین تر تاثیر چرای دام ها و نیز اثر فعالیتهای گردشگری و پیست اسکی آلوارس بوده و علل تخریب در ارتفاعات بالاتر از 3600 متر، لگدکوبی گیاهان توسط کوهنوردان و در نتیجه از بین رفتن گونه های گیاهی باشد و به طور کلی دلیل اصلی پایین بودن تنوع در ارتفاعات بالا نیز به نظر می رسد، کاهش دما و شرایط سخت رویش گیاهان باشد.

    کلیدواژگان: آلوارس، گرادیان ارتفاعی، شکل زیستی، یکنواختی گونه ای
  • سونیا سیفی، حسین مددی*، حامد غباری، مهتاب پیرباوقار صفحات 337-349
    سابقه و هدف

    بلوط یک گونه رایج و یکی از مهمترین گونه ها در جنگل های زاگرس ایران است. جنگل های زاگرس نقش مهم و موثری در تامین آب، حفظ خاک و تعدیل آب و هوای کشور دارد. متاسفانه بخش قابل توجهی از آن جنگل ها از زوال بلوط رنج می برند. جنگل های زاگرس تقریبا 40 درصد از پوشش جنگلی ایران را دربرمی گیرد که به ویژه در دو دهه اخیر جمعیت درختان بلوط (Quercus sp.) عمدتا به دلیل خشک سالی، بیماری ها و حشرات آفت کاهش یافته است. یکی از آفات مهم در جنگل های غربی بلوط، پروانه جوانه خوار بلوط Tortrix viridana L., (Lep.: Tortricidae) است که از برگ های بلوط به عنوان میزبان اصلی تغذیه می کند.

    مواد و روش ها

    این تحقیق با هدف ارزیابی و پیش بینی میزان خسارت پروانه جوانه خوار بلوط در جنگل های بلوط با استفاده از روش های سنجش از دور و GIS از طریق تحلیل رگرسیونی نسبت های باقی مانده شاخ و برگ بلوط در نقاط نمونه برداری با شاخص های پوشش گیاهی داده های ماهواره سنتیل-2 در طول یکسال بررسی شد. پایش میدانی از 27 آوریل 2020 (8 اردیبهشت 1399) تا 14 می 2020 (25 اردیبهشت 1399) انجام شد. بدین منظور در یک مسیر، با عرض دو کیلومتر، در طول مسیر شهرستان سروآباد تا مرز باشماق با استفاده از نرم افزار GIS، از تعداد 100 مکان به صورت تصادفی نمونه برداری شد. در هر مکان نمونه برداری، چهار درخت در چهار جهت اصلی جغرافیایی (به منظور کاهش تاثیر جهت جغرافیایی بر پراکنش جمعیت T. viridana) انتخاب گردید. سپس چهار شاخه (به طول حدود 100 سانتی متر) به صورت تصادفی به عنوان واحد نمونه برداری با دقت قطع شد و تعداد لاروهای سن پنجم جوانه خوار بلوط شمارش شدند. سپس همبستگی بین تعداد آفت و پارامترهای میزان ارتفاع، شیب، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه، فاصله از مناطق مسکونی، شاخص NDVI و شاخص دریافت نور با استفاده از آزمون های آماری شامل آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه بررسی شدند. بررسی نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون آماری کولموگروف- اسمیرنوف انجام شد. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 26 تحلیل شدند.

    نتایج و یافته ها

    نتایج تحلیل همبستگی پیرسون بین متغیرهای یادشده و جمعیت آفت جوانه خوار بلوط نشان داد، جمعیت آفت بیشترین و کمترین همبستگی را به ترتیب با ارتفاع (651/0=r) و شیب (015/0-=r) دارد. بر اساس رگرسیون خطی چندگانه، متغیر ارتفاع بالاترین ضریب همبستگی را با جمعیت آفت داشت. همچنین، شاخص دریافت نور، NDVI و فاصله از آبراهه ها به ترتیب با همبستگی قوی تا ضعیف رتبه بندی شدند. نتایج نشان داد، رابطه بین زاویه شیب و تراکم پوشش گیاهی نیز معنادار (032/0=P، 214/0=r) بوده است. با توجه به نقشه شدت پراکنش آفت پروانه جوانه خوار بلوط که با استفاده از رابطه رگرسیون خطی چندگانه به دست آمده است نشان داد، بیشترین پراکنش آفت پروانه جوانه خوار بلوط در جنوب غربی شهر سروآباد مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بر پایه نتایج به دست آمده، واضح است که NDVI برای جداسازی میزان مختلف جمعیت شاخص مناسبی است. به علاوه، می توان نتیجه گرفت که جمعیت پروانه جوانه خوار بلوط در ارتفاعات بالا و تراکم بالای درختان بیشتر است. با در دسترس بودن مدل های جمعیتی، می توان اقدام به محدود نمودن پراکندگی T. viridana کرد، زیرا با تشخیص زودهنگام گسترش و پراکنش این آفت، می توان به نحو موثرتری کنترل را انجام داد.

    کلیدواژگان: پروانه جوانه خوار بلوط، رگرسیون خطی، سنجش از راه دور، مدل سازی، GIS
  • سیده معصومه زمانی*، نرگس سپاسی، شیوا آفرین، یزدانفر آهنگران، ریحانه غلامی قوام آباد، حسن عسکری صفحات 350-358
    سابقه و هدف

    درختان راش بومی جنگل های شمال ایران (Fagus orientalis Lipsky) یکی از با ارزش ترین گونه های جنگلی محسوب می شوند. راشستان های شمال ایران جزء جنگل های بسیار ارزشمند پهن برگ سبز تابستانه واقع در نیم کره شمالی هستند، زیرا از طرفی این راشستان ها با زادآوری طبیعی بوجود آمده اند و از طرف دیگر با توجه به اینکه مربوط به دوران سوم زمین شناسی می باشند، جزء جنگل های کهن کره زمین به شمار می آیند. قارچ Biscogniauxia nummularia (Bull.) Kuntze قارچی با ماهیت اندوفیتی است که در شرایط مطلوب بعنوان قارچی بیمارگر عمل نموده و باعث ایجاد شانکر نواری (که معمولا تحت عنوان شانکر زغالی شناخته می شود) در گونه های راش می گردد. بیماری در درختان متاثر از تنش ایجاد می شود و بویژه دماهای گرم و خشکسالی های طولانی تابستان شرایطی مطلوب برای ایجاد بیمارگری در قارچ مذکور است.

    مواد و روش ها

    طی بازدیدهای میدانی از راشستان های منطقه سنگده استان مازندران، درختان راش دارای علایم شدید شانکر زغالی، مشاهده شد. علایم بیماری به صورت لکه های گرد تا نواری سیاه رنگ برروی تنه و شاخه ها، هم چنین خشکیدگی و سرشکستگی در درختان راش منطقه قابل رویت بود. نمونه های متعدد از نسوج آلوده درختان جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. اسلایدهای میکروسکوپی از استرومای قارچی مستقر شده روی پوست درخت، تهیه و بر اساس کلیدهای معتبر شناسایی، مورد مشاهدات میکروسکوپی قرار گرفت. همچنین نمونه ها بر روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار کشت شده و عامل بیماری زا پس از خالص سازی با تکنیک های نوک ریسه و تک اسپور، با استفاده از بررسی های میکروسکوپی و صفات مورفولوژیکی شناسایی شد.

    نتایج و یافته ها

    نتایج بررسی ها نشان داد قارچ عامل بیماری  Biscogniauxia nummulariaبوده که باعث خسارت شدید به درختان راش شده و پیش از این در بسیاری از کشورهای اروپایی به عنوان عامل شانکر زغالی راش شناسایی شده است. این گونه قارچی با داشتن برخی خصوصیات ریخت شناسی ویژه شامل داشتن استرومای نامسطح، دهانه پرتیس (Ostiole) تقریبا هم سطح با استروما و دارای پرز یا کرک، و آبی شدن نوک آسک در معرف های یدین و ملزر، شناسایی و از سایر گونه های نزدیک، تفکیک شد. بر اساس نتایج این تحقیق، این اولین گزارش از قارچ B. nummularia به عنوان عامل بیماری شانکر زغالی راش از ایران است. این قارچ بیشتر چرخه زندگی خود را به صورت اندوفیتی سپری کرده و تحت شرایط محیطی نامطلوب و بویژه تنش خشکی، از فیزیولوژی تغییر یافته میزبان بهره برده، به بافت میزبان حمله می کند و شانکرهایی روی تنه و شاخه ایجاد نموده، در درختان راش بالغ نیز منجر به پوسیدگی چوب می شود.

    نتیجه گیری

    ارتباط مستقیم میان پیامدهای تغییرات اقلیمی بویژه تنش آبی و دمایی در میزبان و توسعه پاتوژن های جنگلی در مورد چندین قارچ بیمارگر مهم و کلیدی از جمله قارچ B. nummularia توسط محققین مختلف در دنیا گزارش شده و مشخص شده است تنش های محیطی نقش مهمی در توسعه و شدت بیماری حاصل از این قارچ روی درختان راش در نقاط مختلف دنیا دارد. در این میان، بعنوان یکی از الزامات مدیریت بیماری، شناسایی ویژگی های فنوتیپی و ژنوتیپی جمعیت های این قارچ در کشور و شناسایی پراکنش و فراوانی بیماری می باشد که می تواند در گزینش استراتژی های مدیریت آن نیز بسیار مفید باشد. از سوی دیگر، با توجه به پیش بینی تغییرات نامطلوب اقلیمی پیشرونده در آینده که عامل مهم توسعه بیماری محسوب می شوند، نظارت مداوم بر تغییرات جاری در رویشگاه های طبیعی راش باید در برنامه های پایش اکوسیستم های جنگلی به منظور پیش بینی تغییرات آتی، پیامدهای اکوسیستمی احتمالی و به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از مدیریت پایدار جنگل گنجانده شود.

    کلیدواژگان: بیماری شانکر زغالی، جنگل راش، Biscogniauxia، پایش، مایکوپارازیت ها
  • آرش فرج پور رودسری*، سید ابراهیم کمالی صفحات 359-366
    سابقه و هدف

    سوسک های شاخک بلند (Col.: Cerambycidae) صدمات جبران ناپذیری بر درختان و صنایع چوبی وارد می کنند. در این رابطه، توجه به جنگل و حشره شناسی چوب برای مدیریت در حفاظت از جنگل ها و صنایع چوبی باید رشد و توسعه یابد. این پژوهش برای شناسایی فون سوسک های شاخک بلند (Col.: Cerambycidae) چوب خوار شهرستان آستارا انجام شد تا محققان و دستگاه های اجرایی کشور از نتایج آن استفاده کنند.

    مواد و روش ها

    شهرستان آستارا، شمالی ترین بخش استان گیلان، با موقعیت طول جغرافیایی 48 درجه و 52 دقیقه، عرض جغرافیایی 38 درجه و 25 دقیقه و در ارتفاع 20 متری پایین تر از سطح دریا واقع شده است. آب وهوای منطقه معتدل و مرطوب، با متوسط بارش سالانه 1500 میلی مترو رطوبت نسبی آن بین 75 تا 85 درصد بود. عملیات جمع آوری سوسک های شاخک بلند طی فصول بهار و تابستان سال های 1398 الی 1400 بر روی درختان جنگلی، پارک ها و فضاهای سبز، نهالستان ها و ایستگاه های تحقیقاتی، باغات میوه، انبارهای چوب های خشک و صنعتی به ویژه الوارهای وارداتی از کشورهای آسیای میانه در گمرک شهرستان آستارا انجام یافت. درجمع آوری نمونه ها از روش های رایج نمونه برداری، استفاده از تور حشره گیری، تله نوری قیفی شکل و جمع آوری مستقیم با دست از تنه درختان آلوده، مدنظر قرار گرفت. نمونه ها بعد از جمع آوری و قرار گرفتن در ظروف دربسته حاوی ماده کشنده اتیل استات (CH3CH2OC(O)CH3) به آزمایشگاه منتقل گردیدند. پس از اتاله نمودن نمونه ها، مشخصات نمونه شامل نام گونه گیاهی میزبان، منطقه ی جمع آوری شده، روش جمع آوری، جمع آوری کننده و تاریخ جمع آوری در زیر نمونه الصاق گردید. برای شناسایی و تعیین نام علمی نمونه ها از کتب، منابع و کلیدهای شناسایی استفاده شد. نمونه های شناسایی شده در آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا نگهداری می شوند.نتایج و

    یافته ها

    این بررسی جهت شناسایی گونه های خانواده سوسک های شاخک بلند (Col.: Cerambycidae) بین سال های 1398 تا 1400 در شهرستان آستارا انجام یافت. نمونه های جمع آوری شده به 10 گونه از 4 زیر خانواده تعلق داشتند. از زیرخانواده Prioninae (Latereille,1804)، گونه Aegosoma scabricorne (Scopoli, 1763) در منطقه خانه های آسیاب آستارا جمع آوری گردید. از زیر خانواده Lamiinae (Latreille,1825) چهار گونه جمع آوری شد. گونه Morimus verecundus (Faldermann,1836) از منطقه صیادلر، خانه های آسیاب، اطراف دریاچه استیل و مجتمع شماره 2 دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا، گونه Dorcadion talyschense (Ganglbauer,1884) از منطقه حیران (این گونه در رشته کوه تالش پراکنش دارد)، گونه Oberea oculata (Linnaeus, 1758) از منطقه حیران و گونه Monochamus galloprovincialis (Olivier,1795) ازالوارهای وارداتی آسیای میانه در گمرک شهرستان آستارا جمع آوری گردیدند. از زیرخانواده Cerambycinae (Latereille,1802) چهار گونه Osphranteria coerulescens (Redtenbacher, 1850) با پراکنش در اکثر مناطق شهرستان آستارا، Cerambyx cerdo (Linnaeus, 1758) از پارک جنگلی بی بی یانلو، مجتمع شماره 2 دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا، روستای دربند و منطقه حیران، گونه Aromia moschata (Linnaeus, 1758) از اطراف دریاچه استیل و گونه Stromatium fulvum (Villers,1997) در اکثر مناطق نمونه برداری به ویژه چوب های در حال پوسیدن صنعتی و ساختمانی مشاهده و جمع آوری شدند. از زیرخانواده Parandrinae (Blanchard, 1845) فقط یک گونه Parandra caspica (Villiers, 1967) در اطراف دریاچه استیل مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    در این بررسی 10 گونه از 4 زیرخانواده سوسک های شاخک بلند (Col.: Cerambycidae) در شهرستان آستارا جمع آوری گردید. همه نمونه ها قبلا توسط دیگر محققین گزارش شده اند. گونه های Morimus verecundus (Faldermann, 1836) ، Osphranteria coerulescens (Redtenbacher,1850)، Cerambyx cerdo (Linnaeus., 1758)، Monochamus galloprovincialis, (Olivier,1795) و Stromatium fulvum (Villers, 1997) بیشترین پراکنش را در شهرستان آستارا داشتند. گونه M. galloprovincialis بیشتر از الوارهای سوزنی برگان وارداتی از کشورهای آسیای میانه و گونه S. fulvum از چوب های خشک و دیگر صنایع چوبی جمع آوری گردید.

    کلیدواژگان: آستارا، آفات چوب خوار، CERAMBYCIDAE، Coleoptera
  • غلامرضا برادران*، محمدابراهیم فرآشیانی، احمد پورمیرزایی صفحات 367-374
    سابقه و هدف

    بی توجهی به حفاظت از منابع آب و خاک و پوشش گیاهی موجب تخریب این منابع شده است. از عوامل موثر در این تخریب می توان به تبدیل کاربری اراضی بدون نگرش جامع، قطع جنگل ها، از بین بردن مراتع، خشک سالی و خسارت آفات و بیماری ها اشاره کرد. آفات و بیماری های گیاهی از عوامل مهم تخریب در جنگل ها و مراتع کشور هستند. برای پیش آگاهی و مدیریت طغیان آفات و بیماری های گیاهی، نیاز به پایش و برنامه مدیریت جامع آفات و بیماری های گیاهیست. استان کرمان به عنوان پهناورترین استان کشور، جزو ناحیه رویشی ایرانی- تورانی است و از کل 181737 کیلومتر مربع مساحت این استان، حدود 5 درصد اراضی کشاورزی، 45 درصد مرتع، 13 درصد جنگل و 37 درصد را بیابان تشکیل می دهد.

    مواد و روش ها

    برای ارزیابی و پایش وضعیت مهمترین آفات و بیمارگرهای گیاهان اصلی و با توجه به تنوع شرایط محیطی و مساحت جنگل ها و مراتع طبیعی در استان کرمان، نمونه برداری طی سال های 1397 تا 1400 در این استان انجام شد. طرح پایش در ایستگاه های ده نو، باب زنگی، کوه پنج و گلوچار و مناطق یزدان آباد و راویز به عنوان دو رویشگاه درختان بادام کوهی اجرا شد. مهمترین جوامع جنگلی (درختان- درختچه ها) و مرتعی در مناطق یادشده شامل ارس M.Bieb.  Juniperus excelsa، بادام کوهی (الوک) Amygdalus scoparia Spach.، بادام کوهی (ارچن) Spach. Amygdalus elaeagnifolia، درمنه Boiss. Artemisia aucheri، درمنه  Artemisia siberi Besser و استیپا Stipa arabica Trin. &  و قیچ Zygophyllum atriplicoides Fisch. & C. A. Mey است. نمونه برداری ها در قطعات مورد نظر به صورت دوره ای از آفات و بیمارگرها در گیاهان مهم انجام شد. در نمونه برداری ها نوع و میزان آلودگی به آفات و بیمارگرها ثبت شد. با توجه به تنک بودن جنگل های بادام کوهی در مناطق مورد بررسی در استان کرمان، از روش نمونه برداری خطی و به صورت خطوط ممتد استفاده شد. داده برداری از عرصه های مرتعی طی بازدیدهای صحرایی از تیپ های گیاهی معرف انجام شد. نمونه گیری در این محدوده به روش تصادفی سیستماتیک بود.

    نتایج و یافته ها

    بر اساس بررسی های انجام شده در ایستگاه ده نو بردسیر به عنوان رویشگاه قیچ Z .atriplicoides پروانه بذرخوار قیچ از راسته Lepidoptera، در ایستگاه های ده نو بردسیر و کوه پنج بردسیر به عنوان رویشگاه استیپاS. arabica  سیاهک استپی ریش دار Tranzscheliella iranica S. و ایستگاه های ده نو بردسیر و کوه پنج بردسیر به عنوان رویشگاه درمنه A. aucheri و درمنهA. siberi   مگس گالزای درمنه از خانواده Cecidomyiidae با حدود 4 درصد آلودگی جداسازی و شناسایی شد. همچنین، از منطقه یزدان آباد زرند به عنوان رویشگاه بادام کوهی (الوک) A. scoparia,  سوسک چوب خوار L. capnodis tenebrionis با حدود 30 درصد آلودگی و از منطقه راویز رفسنجان به عنوان رویشگاه درختان بادام کوهی (ارچن) A. elaeagnifolia دارواش Boiss. & Buhse Loranthus grewinkii با حدود 60 درصد آلودگی ردیابی شد. روند تغییرات جمعیت آفات پروانه بذرخوار قیچ، مگس گالزای درمنه و سوسک چوب خوار در بادام کوهی و بیمارگر سیاهک استپی ریش دار در سال های پایش عوامل خسارت زا در مناطق مورد بررسی تقریبا ثابت بوده است و نوسان خاصی در جمعیت این عوامل مشاهده نشد. اما جمعیت دارواش به عنوان گیاه نیمه انگلی مستقر روی درختان ارچن در سال 1399 در منطقه مورد بررسی کاهش داشته و دوباره در سال 1400 به میزان سال های قبل بازگشته است. علت کاهش جمعیت L. grewinkii در سال 1399، انجام هرس گیاه دارواش بود که به علت انجام غیر اصولی هرس، این گیاه نیمه انگلی از محل آلودگی قبلی دوباره رشد کرده و در سال بعد به سطح جمعیت قبلی رسیده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل، آفات پروانه بذرخوار قیچ، مگس گالزای درمنه و بیمارگر سیاهک استپی ریش دار دارای جمعیت پایینی بوده و براساس نوسانهای جمعیت آنها در سال های مورد بررسی، در محیط طبیعی خود با گیاهان میزبان در حال تعادل هستند و حالت طغیانی ندارند. براساس نتایج حاصل، جمعیت C. tenebrionis و L. grewinkii در گیاهان میزبان زیاد بوده و موجب خسارت شدید و کاهش رشد و زادآوری میزبان شده است. استمرار ردیابی آفات و بیماری ها در مناطق مختلف برای پایش عوامل موجود و بروز عوامل نوظهور ضروری است تا از ورود و گسترش آنها پیشگیری به عمل آید.

    کلیدواژگان: ردیابی، عوامل خسارت زا، کرمان، نقشه پراکنش
|
  • Moslem Savari * Pages 207-224
    Background and objectives

    Environmental problems and challenges are one of the most important concerns and preoccupations of humans in the third millennium. Pastures are crucial components of the enviroment and natural resources, yet they have endured significant destruction in recent decades. For this reason, in recent years, restoration and protection projects and plans have been implemented in different countries. However, due to various reasons, livestock farmers, as the most important beneficiaries of this sector, did not participate much. Therefore, the main idea of this research was to discover the challenges of participation of livestock farmers in this sector. In this regard, this study was conducted with the general aim of investigating the challenges of livestock farmers' participation in pasture protection plans and projects in Kurdistan province in 2022.  

    Methodology

    This research is quantitative in nature. In relation to its practical purpose, it involved field research for data collection and was conducted as a single-section study in terms of time. The statistical population of the research comprised all livestock farmers in the Saral region of Kurdistan province. Saral district, spanning 1000 km2, is situated in western Iran within Kurdistan province. The region experiences an average annual rainfall of 480 mm, characterized by a cold, semi-arid climate. Saral features sandy loam soils, well-suited for grazing livestock such as cattle, sheep and goats. Ecologically, Saral district serves as a secure habitat for a diverse range of plants and animals. Notably, this natural region has yet to be thoroughly and systematically studied, with a majority of research focusing on the regions plant and animal species rather than the factors contributing to degradation. The primary occupation of people in the Saral region is animal husbandry, marking it as one of Irans most susceptible areas for this practice. The study utilized a sample size of 385 individuals, determined by the Karjesi and Morgan table, employing a muli-stage sampling method with proportional allocation. The primary research tool, a questionnaire, was validated by a panel of experts, and its reliability was confirmed through Cronbach's alpha coefficient. Data analysis involved both descriptive and inferential statistics using SPSS and Lisrel software. 

    Results

    The results of the coefficient of variation showed that the challenges of "not being familiar with forest protection methods" and "not holding workshops and training courses for livestock farmers" were the most important factors. In addition, the results of the exploratory factor analysis classified the challenges of participation of livestock farmers in pasture protection projects into four socio-cultural factors (15.021 percent), educational challenges (14.364 percent), managerial and legal challenges (13.324 percent), and economic challenges (9.521 percent), and these factors could explain 52.23 percent of the total variance of the factors. Considering that educational factors were one of the most important challenges in this field, it is suggested that policy makers and natural resource planners should pay more attention to the category of ranchers' education, because many ranchers do not have much knowledge of appropriate conservation behaviors.

    Conclusion

    This study marks the inaugural effort in western Iran to safeguard rangelands. Previous studies on pasture conservation have often overlooked pastoralists, who maintain a close connection with these areas. Livestock farmers are pivotal in pastur protection, given their intimate ties to this sector. With appropriate training, they have the potential to make substantial contributions to the sustainability of this crucial domain.

    Keywords: Protection of rangeland, safe behavior, herdsmen, participation, natural resources
  • Samira Farahani *, Ebrahim Farashiani, MohammadAmin Hosseini, Ahmadreza Asadi, Azadeh Sadat Mirtalebi, Masoumeh Nasiri Moghadam Pages 225-239
    Background and objectives

      The abiotic stress factors such as decrease in the rainfall can be led to outbreak of pests and diseases and decrease in the trees growth. It is necessary to establish investigations to identify the causal agents in the decline forests. Therefore, adaptive monitoring improves management decisions by providing information on pest population levels and can be used in identifying high-risk areas pest and disease outbreaks to focus on future management efforts. Accurate identification of species is the first step in an effective pest management program. Therefore, the purpose of this study is to identify and introduce the leaf-eating species of oak in the Sarsakhti Forest Reserve of Markazi province with precision. One of the most important pests of oak trees in Iran is Porthesia melania Stgr. (Lepidoptera: Lymantriidae). In this research, we, for the first time, report P. melania of its occurrence in Sarsakhti Forest Reserve from Markazi province.

    Methodology

    Sarsakhti Oak Forest Reserve is about 200 ha in area that is located in Markazi province with a distance of 10 kilometers from Shazand city. In this research, for the first time, Sarsakhti Forest Reserve was investigated and regularly monitored during 2019-2022. The Zobeiri method was used in sampling, so that 10 lines were drawn on the map of the reserve. The location of the first sampling was randomly selected and other sampling lines were determined systematically. Among 10 lines, 4 lines and at least 10 trees were sampled in each line. By observing the amount of damage on each tree and calculating the average, we determined the amount of damage. The damage index ranges from zero (indicating no damage) to 5 (representing maximum damage).

    Results

    Porthesia melania was observed in the year 2020-2022 in the oak reserve of the Markazi province of Iran. In April, when the weather warms up in this region, the wintering larvae, third instar larvae (seldom forth instar larvae) become active and feed on the young buds and leaves. At this time (early spring), the pest damage is more common, because the trees have few leaves and the larvae of the pest are hungry due to wintering, also in older instars (instars 4 and 5) they need to feed more. The adult insects appear in June. After the mating, the female moth lays her eggs preferably on the underside of the leaf, and covers the eggs with the hairs of the lower part of the abdomen. After the eggs hatch, the young larvae feed on the parenchyma of the leaves. Third-instar larvae hibernate from September to April of the following year and are inactive during this time. In summer, the first to third instar larvae are active and usually, they only feed on the upper surface leaf parenchyma, so the damage is less at this time.

    Conclusion

    Porthesia melania Stgr. can be extensive feeding damage on heavily infested oak trees. As a result of the leaf-eating activity of P. melania, the trees become devoid of the leaves and with the loss of energy sources, the tree gradually weakens and becomes susceptible to the attack of wood-eating and bark-eating pests. This pest has an outbreak every few years and it is capable for causing a severe damage. The optimal approach for pest management involves collecting larval nests from infested trees during late fall and early spring, before the larvae emerge from their winter shelter.

    Keywords: biology, forest reserve, moth, monitoring, Oak
  • MohammadEbrahim Farashiani *, Seyed Morsal Ahmadi, Ebrahim Zarghani, Farzane Kazerani, Hamidreza Naji Pages 240-252
    Background and objectives

    The Hyrcanian region is damaged every year by various factors. Pests are also one of the most important factors causing large-scale damage to the forest cover in the north of the country. Morimus verecundus, is one of the most important pests of Beech, Alder and other forest trees in Iran.

    Methodology

    In this research, the biology of this insect was studied on alder and beech wood specimens in laboratory and field conditions in Golestan province during 2000-2005. Studies in the laboratory were conducted based on a completely randomized design in 12 replications and each breeding cage (containing a pair of adult male and female insects) was considered as a replication. The test conditions in this research were 25±5 °C., 60±5% R.H, 14:10 L.D. Field studies in the main centers of pollution in the two stations of Derazno and Jafarabad forests started in the second half of the March. Studies in the field were conducted based on a completely randomized design in 50 replications and each tree trunk enclosed by a net was considered as a replication. To investigate the life cycle of the pest at the time of the pest's activity in the spring, a number of infected logs were taken to the laboratory every week and split with a chainsaw and the larvae or complete insects inside them were collected. Laboratory and field studies were conducted based on complete random design and the mean and standard deviation of the studied biological parameters were calculated based on common statistical methods.

    Results

    The results showed that the emergence of adult insects started from the early days of the April and the peak of emergence was in the middle of the May, but then at the end of October due to the emergence of new generation insects, complete insects were observed in small numbers and ended in early November. The female began to oviposit in 9±2 days after emergence and the mean of oviposition period 8.1±1.57 days, the average number of deposited eggs by each female was 99.1±12.61, the average embryonic period 8.9±2.29, White elliptical eggs hatched 95.8±4.1 days after oviposition and the average longevity of male and female insects was 77.5±16.5 and 90.5±18.2, respectively. In laboratory conditions, at the beginning of April and a few days after releasing the whole insects into the rearing cages, their feeding activity started from the bark of the thin branches of alder and beech. The average length of the pre-ovulation period is 7±4.1 days, the average length of the egg-laying period is 10.75±1.47 days, the average number of eggs laid is 51.77±0.5, the average length of the embryonic period is 75.1±1.01 9 days and the average longevity of male and female insects was 107±11.7 and 100.5±12.77 respectively. The number of larval stages was four and the fourth instar larvae formed in the deep parts of the trunk pupal chamber and pupated. The pupae emerged to adults after 2 months in December. Adults stayed in the pupation cell over winter and left them in the next spring. Therefore, the life cycle completed in two years.

    Conclusion

    The study of pest breeding using alder wood and completing the life of the pest in the laboratory was done for the first time. Mating and egg-laying activities were rarely observed during the day. The lifespan of complete insects of this species is long, like other species of this genus and it makes the insect able to survive the winter and survive for more than one year. To complete and optimize the pest breeding in natural areas as well as sustainable forest protection, extensive and complementary studies in this field are needed in the future.

    Keywords: black long horn beetle, Damage, Life cycle, Golestan Province
  • Saeed Ali Mosa Zadeh, Maedeh Yousefian *, Seyedeh Masoomeh Zamani, Pedram Ali Mosa Zadeh Pages 253-266
    Background and objectives

    The forest is one of the terrestrial ecosystems. From the point of ecology science, the forest is a complete and complex ecosystem, the completeness of which requires the balance of many forces, quantitatively and qualitatively, in this balance, fungi are of the important sources in ecosystems affecting on the other organisms and are considered as a part of forest biodiversity. Therefore, knowing the ecological conditions of fungi is the first step for studies, that if the study complete, the research project and implementation plans will be more successful. So that, this study investigated the effect of physiographic factors on the distribution of polypores fungi in Neka forests of Mazandaran province.

    Methodology

    The study area was selected by forest plan and expert opinion of forestry plan. After forest survey, the series were selected in altitude profile. Then, the forest was divided into three altitude classes by 1:25000 topographical map. The first class was 200-400 meters a.s.l., the second class was 400-800 meters and the third class was above 800 meters a.s.l. In each altitudinal class, 30 10R-plots were random-systematically collected. The distance between the plots on the transect in each class was considered at least 500 meters. Investigations were carried out on each sample and the samples were transferred to the laboratory. Fungi identification was done by checking the macroscopic and microscopic characteristics and also using the methods in scientific sources. Ecological information was recorded in the data collection forms. Two-way agreement tables and Kramer's statistic and also Spearman's correlation were used to investigate the relationship between ecological factors such as season, altitude, aspect and slope with the abundance of fungi. Analyzes were done by SPSS v.16 software.

    Results

      The results showed that among the 1057 polypore fungi, 39 polypores fungi were identified. These species were on 10 trees and shrub as host. The highest abundance was related to Trametes versicolor (about 22%). Polyporaceae with 13 genera and 20 species (50%) has the most abundance and Hapalopilaceae and Schizoporaceae with one genus and one species (3%) has the lowest abundance. The highest number of fungi was recorded in seasons autumn with 382 cases (36%), summer with 371 cases (35%) and spring with 304 cases (29%). The results showed that the number of fungi that was collected in the altitude of 400-800 meters with 38% abundance were more than the two other altitude ranges. In the general survey, the abundance of polypore fungi identified with directions in the study area was determined that the northern aspect had the highest abundance with 54%. Furthermore, fungi had the most abundant in slopes from 0 to 25% (with 56% abundance), 25 to 50% slopes (with 42% abundance) and in slopes above 50% (with 2% abundance), respectively.

    Conclusion

    Since any change in fungal community function can affect the health and production of the plant community, it is necessary to study the relationship between the abundance of fungi and physiographic factors in order to maintain the health, diversity, abundance and production of fungi.

    Keywords: Forset, Altitude range, Neka, Polypores Fungi
  • Maryam Ordibehesht, Anoshirvan Shirvany *, Mohammad Matinizadeh, Hooman Ravanbakhsh, Hosein Tavakolineko Pages 267-282
    Background and objectives

    Tree species can cause changes in soil characteristics and organic carbon storage due to their tolerance to harsh environmental conditions. Therefore, by knowing the species that have more ability to store carbon, it would be possible to follow the improvement and regeneration of urban forests from the perspective of carbon sequestration index. Haloxylon ammodendron and Tamarix hispida shrubs are among the important halophyte species of the Irano-Turanian vegetation zone. In these areas, it is important the role of these shrubs in storing carbon and increasing plant biodiversity. The current research aims to investigate the soil carbon sequestration and plant biodiversity indicators in the habitats of these two species in Qom province.

    Methodology

    The natural habitat of Tamarix located in Mesila plain of Qom province and the cultivated habitat of Haloxylon in 1362, located in Hossein-Abad area of Mish-mast in Qom plain with arid climate. Soil sampling was done randomly on one hectare with 30 samples from the eastern direction under the canopy and outside the canopy, by a cylinder at the depth of 0-15 cm in both Haloxylon and Tamarix habitats separately. Sampling was done to calculate the soil organic carbon reserve to obtain the apparent specific mass and organic carbon and some soil physical and chemical factors. To study the vegetation coverage in each habitat, from a plot of 400 m2 with the method of implementing the plot in the form of four plots of 10 x 10 meters in order to better distribute it on the surface of one hectare, and to study the vegetation of the floor from 20 micro-plots of one m2 (five micro-plots in each plot) was used. The values of species diversity in each microplate from each sample plot was calculated using Simpson, Shannon-Wiener indices and species richness using Margalef, Menchick and uniform indices with Pillo and Sheldon indices. Spearman's test was used to calculate the correlation between soil carbon deposition factors and some physical and chemical factors.

    Results

    The average of all measured factors in the soil was higher for Tamarix. The effect of species and sampling position and the mutual effect of species in sampling position on the amount of acidity factors, percentage of organic carbon, potassium and carbon deposition (organic carbon storage) of the soil had a significant difference at the level of 5%. Furthermore, based on the comparison of the average of the treatments, it was found that the highest amount of soil carbon deposition is in the treatment under canopy of the Tamarix shrub with the amount of 191.13 tons per hectare. The results showed a significant difference in the amount of soil carbon sequestration between two species of Haloxylon and Tamarix, and it is higher in Tamarix soil. Soil characteristics such as carbon deposition, %OC, pH and K under canopy of Tamarix are higher than outside the canopy. The correlation between carbon sequestration characteristics and other factors showed that OC, pH and EC factors can be used as the most important influencing factors to estimate soil carbon sequestration. The indicators of plant biodiversity, including species diversity, species richness and uniformity, were calculated for each micro-plot only in Haloxylon habitat, because the Tamarix habitat was lack of floor cover and reproduction due to severe drought stress. The Menhinik and Margalef indices with the values of 1.39 and 1.68, respectively, have assigned the average species richness of Haloxylon habitat.

    Conclusion

    Due to the positive effect of Tamarix on the increase of organic matter and soil carbon deposition, which improves the soil structure in the long term, as well as the ability to adapt and resist the dry and fragile weather conditions of Mesileh region. The revival of this valuable species is vital and it is a suitable species for forestry in areas with such characteristics. Likewise, considering the positive effect of Haloxylon species in increasing habitat biodiversity indicators, which in the long term protect the soil structure, the issue of preserving and revitalizing these valuable plants is necessary for Qom province.

    Keywords: Haloxylon, Tamarix, Plant Biodiversity, Carbon sequestration, arid regions, Irano-turanian region
  • Molook Royan *, Adel Sepehry, Hossien Barani, Ali Afshari Pages 283-300
    Background and objectives

    The Moroccan locust (Dociostaurus maroccanus) presents a substantial threat to the rangelands of Golestan province, demanding immediate attention from responsible organizations. Although the scientific literature lacks a precise definition of infestation levels, the density of locusts per unit area remains the primary metric used to assess the severity of infestation. The destructive impact of Moroccan locust infestations on agriculture, livestock, and the environment emphasizes the urgent necessity for a comprehensive understanding of the factors influencing the intensity and spatial distribution of locust outbreaks in Golestan province.

    Methodology

    In response to this knowledge gap, a comprehensive study was conducted in 2020-2022 to assess the extent of Moroccan locust infestation in the northern rangelands of Golestan province. The study utilized a multifaceted approach, combining field sampling with in-depth interviews involving 200 experts and local individuals actively engaged in combating locusts over different years. This approach aimed to outline the infested areas, quantify the density of locusts per unit area, and assess the frequency of locust presence over varying timeframes. The field sampling involved systematic surveys of locust populations in various rangeland habitats, while the interviews provided valuable insights into the historical patterns of locust infestation and the effectiveness of control measures employed by local communities and authorities.

    Results

    The collected data were used to construct a spectrograph illustrating the intensity of locust invasions, incorporating variables such as density, frequency, and spatial distribution of locust outbreaks across different infestation periods. The resulting spectrograph facilitated an in-depth analysis of the periodicity and geographical expansion of locust intensity throughout the province. The comprehensive nature of the study allowed for a holistic understanding of the complex interactions between environmental factors, locust population dynamics, and human interventions in shaping the patterns of locust infestation in Golestan province. Based on this spectrograph, five distinct frequency periods of locust infestation intensity were identified, and corresponding maps depicting infestation intensity for each period were generated for the studied areas. The spatially explicit maps provided valuable insights into the hotspots of locust activity and the temporal dynamics of infestation intensity, enabling a more targeted and proactive approach to locust control and management.

    Conclusion

    The study's findings emphasize the potential of analyzing these spectrographs to unravel the underlying causes of fluctuations in locust outbreak intensity over time and location. Such insights hold considerable promise for informing the management and control of locust populations. The integration of field data with expert knowledge and community perspectives has enriched our understanding of the multifaceted nature of locust infestation dynamics, providing a solid foundation for the development of evidence-based strategies to mitigate the impact of Moroccan locust outbreaks on the rangelands of Golestan province.

    Keywords: Control Management, Density of locusts, interviews with experts, map of the infestation intensity
  • Yaser Ghasemi Aryan *, Seyed Isa Abdollahi Hosseini, Mohammadreza Shahraki Pages 301-315
    Background and objectives

    The varied benefits of the forest and its diverse management approaches give rise to conflicts among stakeholders. In this context, laws and regulations have been established over time to protect and sustain forest ecosystems. Conflicts in forest management are a natural phenomenon, making it crucial for forest-dependent communities to comprehend and appropriately resolve arising conflicts. The perception and awareness of local communities regarding the type and level of conflict with conservation forces play a pivotal role in sustainable forest management. In this regard, the present study aimed to examine the understanding and resolution of conflicts between local communities and forest conservation forces in the Zarrin-Gol watershed area of Golestan province, utilizing a quantitative and deductive approach.

    Methodology

    In this study, 485 households from forest-dependent communities were selected in six watersheds of the Zarrin-Gol area in Golestan province. Approximately 190 households were chosen as the sample using systematic random sampling. A questionnaire served as a tool to measure the perception of local communities and the applied approaches to conflict management. The face validity of the questionnaire was confirmed through the opinions of natural resource experts, and its reliability was established by calculating the Cronbach's alpha coefficient. Following data collection through a survey, data analysis was conducted using SPSS-25 software with the Kruskal-Wallis and Spearman correlation tests.

    Results

    The results indicate a significant difference in the perception of local communities regarding conflicts with forest protection forces at a 99% confidence level. Their contextual understanding, with an average of 2.09, was higher than their innate response to conflicts. Cooperative strategies and compromise were predominantly employed by local communities in managing conflicts with forest conservation forces, as opposed to avoidance and competition strategies. Additionally, individuals with a better understanding of conflict tended to use cooperation and avoidance more in conflict resolution. Conversely, those with a lesser understanding of conflict tended to rely on stress and confrontation strategies in managing conflicts.

    Conclusion

    In general, the local communities' comprehension of the nature and extent of disputes can significantly impact the utilization of comprehensive conflict management methods. Implementing facilitative activities to broaden the scope of communication and social interactions, strengthening social capital, increasing knowledge and awareness of the rural environment (including the explanation of ownership systems and responsibilities), and establishing alternative livelihoods in rural areas to reduce the dependency of local communities on forest products are among the most crucial recommendations for mitigating conflicts in the study area.

    Keywords: local communities, Conflict, Perception, Strategy
  • Momtaz Alizadeh, Ardavan Ghorbani *, Mehdi Moameri, Mikael Badrzadeh Orang, Mahmoud Bidar Lord, Jaber Sharifi Pages 316-336
    Background and objectives

    Mountain ecosystems play an important role in ecosystem stability, especially for biodiversity protection and sustainable development and ecological security. This research was conducted with the aim of the investigating the composition and diversity of plants and the process of their changes in the elevation profile of Alvares to Sabalan (2300 to 4811 meters above sea level) with different elevation classes in the southeast slope, to protect gene reserves and management rangelands in this region.

    Methodology

    After field investigations and according to the possibility of access to rangeland in the area, nine elevation classes (sites) were determined, three 100-meter transects were established in each site, and 10 one m2 plots were established along each transect with a distance of 10 meters from each other. Plant species were collected from the surface of the plots and then identified in the herbarium. In each plot, the percentage of vegetation cover and the density of species were recorded. The highest elevation that led to the collection of plant samples was Sabalan 4480 meters. Shannon, Simpson, Margalef and Menhinich indices were used to check the diversity and richness of plant species. Using the information related to measuring the percentage of canopy cover and the number of observed species, the indices of diversity, richness and evenness of species were calculated for the selected sites. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to investigate the differences between the sites in different elevation classes, and Duncan's test was used to compare the means. Various indices are used to determine species diversity, among which two indices, Simpson and Shannon-Wiener, were used. Species richness was also determined using Margalef and Menhinick indices and analyses related to vegetation ranking including Canonical correspondence analysis (CCA) were performed.

    Results

    The results showed that the Asteraceae family with 31 species, Astragalus with 10 genera are the most prominent elements of the region's flora. According to the results of this research, 33% of the identified species were related to Iran-Turonian region. The forms of Hemicryptophytes with (54%), Therophytes with (22%) were the most abundant biological forms in the region. The highest amount of diversity, richness and evenness was observed in the elevation class of 2200-3200 meters. The results showed that elevation, precipitation, temperature, soil sand content, slope and phosphorus were effective factors on the distribution of species. The greater compatibility of plants with the environmental conditions of the region has caused hemicryptophytes to form the dominant biological type of the region, the justification for the high presence of Therophytes is also the result of human interference and concentrated livestock grazing, road construction and recreational areas.

    Conclusion

    In examining the effect of elevation on the composition and diversity of plants, it can be concluded that the elevation affects the composition and diversity of plants, it seems that the condition of the composition and diversity of species in the southeast rangelands of Sabalan, based on the indicators of diversity and evenness, the rangelands have medium diversity conditions and are increasing is low indicating the intensity of destruction in the entire investigated areas, probably the cause of destruction at lower elevation, the impact of livestock grazing, as well as the effects of tourism activities and Alvares ski resort, and the causes of destruction at elevation above 3600 meters, the trampling of plants by mountain climbers and in the result is the loss of plant species. In general, the main reason for the low diversity in high elevation seems to be the decrease in temperature and the harsh conditions for the growth of plants.

    Keywords: Alvars, elevation gradient, life form, species evenness
  • Sonia Seifi, Hossein Madadi *, Hamed Ghobari, Mahtab Bavaghar Pages 337-349
    Background and objectives

    Oak is a common and the most important species in Zagros forests of Iran. Zagros forests play a crucial and effective role in water supply, soil conservation and climate modification. Unfortunately, a significant part of those forests suffer from oak decline. Zagros forest covers almost 40% of Iran’s woodland which especially during the last two decades the population of oak trees (Quercus spp.) decreased mainly due to drought, diseases and insect pests. One of the most important pests in western oak forests is green oak leaf roller, Tortrix viridana L., (Lep.: Tortricidae) feed on oak leaves as the main host.  

    Methodology

    This research aimed to assess and predict the degree of damage to the oak forests using remote sensing and GIS methods through regression analysis of the oak foliage remaining ratios of field plots with a vegetation indices of Sentinel-2 data during a year. Field monitoring carried on from April- 27-2020 to May-14-2020. For this purpose, in a two-kilometer-wide vector along the route from Sarovabad city to Bashmaq border, 100 sampling locations were randomly determined using GIS software. In each sampling location, four trees were selected in the four main geographical directions (in order to reduce the effect of directions on distribution of T. viridana population). Then, four branches (length about 100 cm) were randomly cut as a sampling unit, and the number of fifth instar larvae of T. viridana, were counted. The correlation between the number of T. viridana and elevation, slope, distance from the road, distance from the river, distance from residential areas, NDVI and solar radiation index were analyzed using Pearson's correlation test and multiple linear regression. Data normality was checked using the Kolmogorov-Smirnov statistical test. Data were analyzed using SPSS software (Version 26).

    Results

    The results of Pearson's correlation analysis between the those variables and T. viridana population show the highest and lowest correlation of the T. viridana population with elevation (r= 0.651) and slope (r= -0.015), respectively. According to multiple linear regression, elevation had the highest correlation coefficient with T. viridana population density. In addition, solar radiation index, NDVI and distance from the river were ranked with strong to weak correlation, respectively. Results showed that, the relationship between slope and vegetation density is also significant (P= 0.032; r= 0.214). According to the distribution intensity map of the T. viridana, which was obtained using the multiple linear regression equation, it has been shown that the most distribution of the T. viridana was observed in the southwest of Sarovabad city. Clearly NDVI was convenient for separating different levels of damage.

    Conclusion

    It can be concluded that the population of T. viridana is obviously high at high altitude and in high tree densities. The results showed that the population density of T. viridana is higher wherever a dense vegetation was occurred. This research provided a feasible and quantitative method in the spatiotemporal prediction of green leaf roller occurrence by remote sensing and GIS. In conclusion, with the availability of population models, it is possible to limit the spread of T. viridana through earlier detection of pest incidence.

    Keywords: GIS, Green leaf roller, Linear regression, modeling, Remote Sensing
  • Seyedeh Masoomeh Zamani *, Narges Sepasi, Shiva Afarin, Yazdanfar Ahangaran, Reihaneh Gholami Ghavam Abad, Hasan Askary Pages 350-358
    Background and objectives

     Beech trees (Oriental beech: Fagus orientalis Lipsky.), native to Hyrcanian forests of Iran, are considered as one of the most valuable forest tree species in the north of the Iran. Biscogniauxia nummularia (Bull.) Kuntze is an endophytic fungus which acts as a pathogenic fungus under favorable conditions and causes strip-cankers (commonly known as charcoal canker) in Fagus species. The disease occurs in tree hosts affected by stress. High temperatures and summer droughts are favorable conditions for causing and distributing this disease in the forest.

    Methodology

    During the field surveys across the beech forests of Sangdeh region in Mazandaran province, beech trees with severe symptoms of charcoal canker were observed. The most visible symptoms of the disease in the form of round spots to black stripes on the trunk and branches, as well as dieback of the beech tree branches in the area. Several samples were collected from infected parts of oriental beech trees and transferred to the plant pathology laboratory. Microscopic slides of the fungal stroma were prepared from infected tree bark and subjected to microscopic observation based on valid identification keys. Furthermore, the samples were cultured on Potato Dextrose Agar (PDA) culture medium and the pathogenic agent was identified after purification by hyphal tip and single spore techniques, using microscopic examination and morphological characteristics.

    Results

    Results showed that Biscogniauxia nummularia is the agent of disease, which causes severe damage to beech trees and has already been identified as cause of beech charcoal canker in many European countries. This fungal species has some special morphological characteristics, including applanate stroma, ostioles are slightly papillate to nearly at the same level as the stromatal surface, ascus apical apparatus blue in iodine and Melzer's reagents, so it is separated from other species. This is the first report of identification of B. nummularia as the causal agent of beech canker disease from Iran. This fungus spends most of its life cycle as an endophyte, and under unfavorable environmental conditions, especially drought stress. B. nummularia takes advantage to alter host physiology, invading host tissue and causing black bark cankers on trunk and branches, known as strip cankers, and wood decay in mature trees.  

    Conclusion

    The direct relationship between the consequences of climate change, especially water and temperature stress in the host and the development of forest pathogens in the case of several important and key pathogenic fungi, including B. nummularia, has been reported by various researchers in the world, and it has been determined that environmental stress plays an important role in the development of this disease on beech trees in different parts of the world. Meanwhile, as one of the requirements of disease management, it is important to identify the phenotypic and genotypic characteristics of the populations of this fungus in Iran and to identify the distribution and frequency of the disease, which can be very useful in choosing its management strategies. On the other hand, due to the prediction of progressive adverse climate changes in the future, which are an important factor in the development of the disease, continuous monitoring of current changes in beech natural habitats should be included in forest ecosystem monitoring programs to predict future changes, possible ecosystem consequences, and as a vital part of sustainable forest management.

    Keywords: Tarcrust disease, Beech forest, Biscogniauxia, monitoring, mycoparasites
  • Arash Farajpour Roudsari *, Seyed Ebrahim Kamali Pages 359-366
    Background and objectives

    Long-horned beetles (Col.: Cerambycidae) cause irreparable damage to trees and wood industries. In this regard, attention to the forest and wood entomology for management in the protection of forests and wood industries should grow and develop. This study was conducted to identify the family of long-horned beetles (Col.: Cerambycidae) in Astara city, so that the results are used by researchers and executive bodies of the country.

    Methodology

    Astara city, situated in the northernmost part of Guilan province, is positioned at Longitude: 48° 52', Latitude: 38° 25', and an elevation of approximately -24 meters from sea level. The climate in this region is characterized as mild and humid, with an average annual rainfall of 1500 mm and relative humidity ranging between 75 and 85 percent. Sampling during the spring and summer of 2019-2021 employed common methods such as sweeping nets, light traps, and direct collection by hand from the trunks of infected trees. Sampling covered various areas, including forest trees, fruit trees, parks, green spaces, rangeland plants and trees, as well as warehouses storing dry and industrial woods, especially timbers imported from Central Asian countries at the customs office of Astara city. Collected samples, placed in closed containers containing the lethal substance ethyl acetate (CH3CH2OC(O)CH3), were transferred to the laboratory. Following pinning and spreading of the samples, characteristics such as the host plant species, collection area, method, collector, and date were documented under each sample. Identification and determination of scientific names utilized various references and identification keys. The collected specimens are housed in the entomology collection of Islamic Azad University, Astara branch.

    Results

    A survey conducted between 2019-2021 in Astara city identified long-horned beetles (Col.: Cerambycidae), resulting in the collection of samples representing 10 species across 4 subfamilies. In the Prioninae (Latereille, 1804) subfamily, Aegosoma scabricorne (Scopoli, 1763) was collected in Khaneasiab area. Four species were obtained from the Lamiinae (Latreille, 1825) subfamily: Morimus verecundus (Faldermann, 1836) from Sayadlar area, Khaneasiab, around Steel Lake, and Complex No. 2 of Islamic Azad University; Dorcadion talyschense (Ganglbauer, 1884) from Heiran region (distributed in Talesh mountain range); Oberea oculata (Linnaeus, 1758) from Heiran region; and Monochamus galloprovincialis (Olivier, 1795) from timbers imported from Central Asian countries in the customs office of Astara city. Four species were collected from the Cerambycinae (Latereille, 1802) subfamily: Osphranteria coerulescens (Redtenbacher, 1850) with distribution in most areas of Astara city; Cerambyx cerdo (Linnaeus, 1758) from Bibiyanlu Forest Park, Complex No. 2 of Islamic Azad University, Darband Village, and Heiran region; Aromia moschata (Linnaeus, 1758) from around Steel Lake; and Stromatium fulvum (Villers, 1997) in most sampling areas, particularly in decaying industrial and construction wood. From the Parandrinae (Blanchard, 1845) subfamily, only one species, Parandra caspica (Villiers, 1967), was collected from around Steel Lake.

    Conclusion

    In this survey, 10 species from 4 subfamilies of long-horned beetles (Col.: Cerambycidae) were collected in Astara city. All species had been previously reported by other researchers. Morimus verecundus (Faldermann, 1836), Osphranteria coerulescens (Redtenbacher, 1850), Cerambyx cerdo (Linnaeus, 1758), Monochamus galloprovincialis (Olivier, 1795), and Stromatium fulvum (Villers, 1997) were distributed in most areas of Astara city. Monochamus galloprovincialis was predominantly collected from softwoods imported from Central Asian countries, while S. fulvum was collected from dry wood and other wood industries.

    Keywords: Astara, Xylophagous pests, CERAMBYCIDAE, Coleoptera
  • Gholamreza Baradaran *, MohammadEbrahim Farashiani, Ahmad Poormirzaii Pages 367-374
    Literature and purpose

    Failure to pay attention to the protection of water resources, soil and plant resources has caused the destruction of these resources. Among the effective factors in this destruction, we can point out land use conversion without a comprehensive approach, cutting down forests, destroying rangeland, drought, damage by pests and diseases. Pests and plant diseases in the forests and rangelands of the country are considered one of the most important factors of forest destruction. For the prevention and management of the outbreak of pests and plant diseases, there is a need for monitoring and a comprehensive management plan for pests and plant diseases. As the largest province in the country, Kerman province is part of the Turani, Iran zone, and out of the total area of 181737 square kilometers of this province, about 5% of agricultural land, 45% of rangeland, 13% of forest and 37% of desert.

    Methodology

    To evaluate and monitor the status of the most important pests and pathogens of the main plants and considering the diversity of environmental conditions and the area of forests and natural rangeland in Kerman province, sampling was carried out during the years 2018 to 2020. The monitoring plan was implemented in Dehno, Babzangi, Kohpanj and Glochar stations as well as Yazdanabad and Raviz areas as two mountain almond tree habitats. The most important forest communities (trees-shrubs) and rangeland in the mentioned areas are Juniperus excelsa M.Bieb. , Amygdalus scoparia Spach. , Amygdalus elaeagnifolia Spach., Artemisia aucheri Boiss's, Artemisia siberi Besser, Stipa arabica Trin. & Rupr and Zygophyllum atriplicoides Fisch. & C. A. Mey. Periodic sampling of pests and pathogens was done in those plants in the desired parts. In sampling, the type and level of contamination with pests and pathogens were recorded. Due to the thinness of the almond forests in the investigated areas in Kerman province, the transect sampling method was used in the form of continuous lines. Data collection from rangeland areas was done during field visits of representative plant types. Sampling in this range was based on systematic random method.  

    Result

    Based on the investigations carried out at the Dehno Bardsir station as the habitat of Z. atriplicoides, the seed-eating moth from the Lepidoptera order, at the Dehno Bardsir and kohpanj Bardsir stations as the habitat of S. arabica, the Tranzscheliella iranica S. and Dehno Bardsir and Kohpanj Bardsir stations as habitats of A. aucheri and A. siberi, Gallfly from the family of Cecidomyiidae was isolated and identified with about 4% contamination, also from Yazdanabad Zarand region as a habitat of A. scoparia, wood-borer beetle capnodis tenebrionis with about 30% contamination and from Raviz area of Rafsanjan as a habitat of A. elaeagnifolia, mistletoe Loranthus grewinkii Boiss. & Buhse was detected with about 60% contamination. The population fluctuations of the pests of seed-eating moth, gallfly and wood-borer beetle in mountain almonds and the the stipa smut pathogen in the years of monitoring of damaging agents in the studied areas was almost constant and no particular fluctuation was observed in these agents population. However, the population of mistletoe as a semi-parasitic plant based on A. elaeagnifolia decreased in the studied area in 2019 and again in 2020, it was returned to the level of the previous years. The reason for the decrease in the population of L. grewinkii in 2019 was the pruning of the infested tree branches to the mistletoe plant.

    Conclusion

    Due to the unprincipled pruning, this semi-parasitic plant grew again from the previous contaminated places and reached the previous population level in the following year, according to the results of the seed-eating moth pests. The dormant Gallfly, and the stipa smut have a low population, and based on their population fluctuations in the studied years, they were in equilibrium with the host plants in their natural environment and do not have an overflowing state. Based on the results, the populations of C. tenebrionis and L. grewinkii are high in the host plants, causing severe damage and reducing the growth and reproduction of the host. It is necessary to continue detection pests and diseases in different regions in order to monitor the existing factors and the newfound factors to prevent their entry and spread.

    Keywords: monitoring, damaging factors, Kerman, distribution map