فهرست مطالب

پژوهشنامه مدیریت اجرایی
سال چهاردهم شماره 28 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/08
  • تعداد عناوین: 25
|
  • رضا شافعی*، علیرضا روستا صفحات 7-27
    مطالعات نشان می دهد که بازار داخلی فرش دستباف نتوانسته است در بخش بازاریابی مطلوب عمل نموده و بعنوان یک محصول دارای نام تجاری به حساب آید. این در حالیست که رقیب ماشینی آن مطلوبتر عمل نموده و برندسازی را بعنوان یکی از راهبردهای موفقیت، بکار گرفته است. علت اصلی آن نگاه به برند سازی این فرش بر پایه یک سری آموزه های منتقل از قدیم، می باشد. بعبارت بهتر برندسازی در فرش دستباف هیچ گاه یک ضرورت در میان واحدهای تولیدی آن در نظر گرفته نشده است. لذا هدف اصلی این پژوهش آن است که وضعیت برندینگ در واحد های تولیدی فرش ، راه های ایجاد، توسعه و جایگاه یابی برند لازم برای آنها را مورد بررسی قرار دهد. نتایج این مطالعه می تواند بعنوان پایه ای برای سیاستگزاری های آتی مدیران این بخش از صنایع دستی و دارای مزیت، مورد استفاده واقع شود. روش تحقیق توصیفی و جامعه آماری را واحدهای تولیدی و فروشندگان فرش در استانهای کرمانشاه و کردستان تشکیل داده اند. نتایج نشان داده است که این مناطق دارای توان کمتری برای ایجاد برندهای ارزشمند می باشند. این در حالی است که تولیدات صنعتی مزیت داری در آنها وجود دارد. بررسی ها حاکی از آن است که بطور کلی وضعیت برندسازی و نظام بازاریابی واحدهای تولیدی در استان کردستان از کرمانشاه بهتر است. اما در شاخص های سلیقه یابی مشتریان، متغیرهای اقتصادی،فرهنگی و بخش بندی بازار، کرمانشاه بهتر عمل نموده است. همچنین برای برندسازی در واحدهای منتخب، نشانه های محلی، مکانی و تاریخی از اهمیت بیشتری برخوردار بوده اند.
    کلیدواژگان: فرش دستباف، برندسازی، نظام بازاریابی، نشانه شناختی، کرمانشاه، کردستان
  • محمدرضا حاتمی، محمودرضا چراغعلی*، پرویز سعیدی، محمودرضا مستقیمی صفحات 29-47

    عوامل محیطی (خارجی) و نیز عوامل سازمانی (داخلی) در بین المللی شدن کسب کارها تاثیر گذار هستند. هدف این پژوهش ارایه مدل عوامل موثر بر بین المللی شدن کسب وکارها میباشد. نمونه خبرگی و نیز آماری تحقیق شامل تعداد 10 و 65 نفر از افرادی است که در حوزه کسب و کارهای مرتبط با کارآفرینی بین المللی کار کرده و یا مطلع بوده اند. داده های مورد نیاز با استفاده پرسشنامه 5 گزینه ای لیکرت و پایایی براساس آزمون آلفا بیشتر از 7/0 و روایی براساس مقدار مناسب برای AVE، 5/0 است تایید می شود و متغیرهای تحقیق شامل متغیرهای ویژگی محصول، تنوع محصول، نوآوری در محصول، روابط بین الملل و بین المللی شده کسب و کارها می باشند. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از روش معادلات ساختاری نشان داده است که متغیرهای چهارگانه مذکور به عنوان معیارهای موثر بر فرآیند بین المللی شدن کسب وکارهای کوچک و متوسط تایید شدند. در این میان بیشترین میزان موافقت خبرگان با مولفه های استفاده از استراتژی نوآوری و توسعه فناوریهای اولیه بوده است. در پایان توصیه شده است که مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط، به جای کالاهای معمول و رایج که خود خریداران خارجی به دنبال آن هستند، انواع دیگری از کالاها را با نشان دادن نمونه در اذهان و سلایق آنها بگنجانند تا ارایه انواع کالاها را گسترش دهند.

    کلیدواژگان: کسب و کار کوچک و متوسط، بین المللی شدن، کارآفرینی
  • حمیدرضا ایزدبخش*، حسن چهارمحالی، حمیدرضا کردلویی صفحات 49-77

    در قرن اخیر، کشورهای مختلف در سطح دنیا از جمله ایران شاهد تحولی در سیستم های بازنشستگی از طریق ایجاد صندوق های بازنشستگی برای تامین و اداره دارایی های بازنشستگی و نیز پرداخت مزایای بازنشستگی از طریق این دارایی ها بود. عملکرد و وضعیت مالی صندوق های بازنشستگی بر آینده میلیون ها نفر تاثیر دارد. ازآنجایی که صندوق های بازنشستگی از بازیگران اصلی حوزه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور به شمار می روند، به همین دلیل بحران مربوط به این صندوق ها و عدم اتخاذ راهبردهای مناسب در ارتباط با مدیریت این بحران ثبات حوزه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور را با مخاطراتی جدی روبه رو می کند. از طرفی ریسک هایی چون نرخ حقوق و دستمزد، نرخ مستری و همچنین نرخ بازده سرمایه گذاری های صندوق های تامین اجتماعی می تواند مورد توجه ویژه مدیران این صنعت باشد. در این تحقیق نخست عوامل موثر روی تعادل صندوق های بازنشستگی شناسایی شده است. سپس از روش پویایی سیستم ها به منظور مدل سازی، شبیه سازی و در نهایت ارزیابی تعادل مالی صندوق های بازنشستگی استفاده شده است. شبیه سازی یاد شده در نرم افزار ونسیم و در یک افق زمانی 70 ساله انجام شده است. نتایج حاصل از شبیه سازی سیستم منابع و مصارف صندوق بازنشستگی نشان داده است بروز بحران بازنشستگی در وضعیت فعلی صندوق در آینده ای نزدیک خواهد بود. همچنین ارزیابی سناریوهای مختلف در انتهای شبیه سازی نشان داده است که افزایش نرخ بازده و نرخ دستمزد بیشترین اثر مثبت و افزایش نرخ مستمری های پرداختی بیشتری تاثیر منفی را بر پایداری صندوق دارد.

    کلیدواژگان: صندوق بازنشستگی، تعادل منابع و مصارف، شبیه سازی سیستم های پویا، ریسک دستمزد و مستمری، ریسک نرخ بازده سرمایه
  • الهام علمی، عادل آذر*، فرهاد غفاری صفحات 79-114
    دانش و سرمایه فکری سازمان به عنوان یک عامل اصلی در بازار رقابتی است. به این صورت که بدست آوردن و سریع رسیدن به آن می تواند عامل موفقیت شرکت ها در یک بازار رقابتی باشد. فرآیندهای مدیریت دانش، فرآیندهای نظام مندی هستند که نقش موثری در بهبود کارایی زنجیره تامین ایفا می نمایند.در این راستا هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل ارزیابی فرآیندهای مدیریت دانش برکارایی زنجیره تامین با استفاده از رویکرد پویایی سیستم می باشد. این پژوهش کاربردی است و در دو مرحله انجام شده است؛ ابتدا با مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان، مولفه های کلیدی مدیریت دانش شناسایی و سپس از رویکرد پویایی سیستم برای ارزیابی تاثیر آن بر کارایی زنجیره تامین یک شرکت تولید و پخش فرآورده های نفتی استفاده شد.یافته ها نشان داد که فرآیندهای مدیریت دانش براساس مولفه های خلق، ثبت، اشتراک گذاری، استفاده و بهره برداری، با بهبود درکارایی عناصر زنجیره تامین، شامل میزان ورودی مواد اولیه، نرخ تولید، حمل ونقل و خدمت رسانی به مشتری و همچنین کاهش ضایعات تاثیر مثبتی بر پوشش دهی بیشتر تقاضا داشته است. همچنین نتایج حاصل از اجرای سناریو های مطرح شده تاثیر مولفه های مدیریت دانش بر کارایی زنجیره را مورد ارزیابی قرار دادند. در نهایت، این مدل با ارایه خروجی های مناسب و بهره گیری از مولفه های مدیریت دانش موفق به افزایش کارایی در زنجیره تامین شد. مدل ارایه شده به مدیران صنعت و تصمیم گیرندگان کمک می کند که نتایج بدست آمده از اجرای شیوه های مدیریت دانش را شناسایی کنند و با اتخاذ تدابیری، شیو ه های موثر بر کارایی در زنجیره تامین را بهبود دهند.
    کلیدواژگان: فرآیندهای مدیریت دانش، پوشش دهی تقاضا، شبیه سازی زنجیره تامین، پویایی سیستم
  • نصرت الله شادنوش*، میترا اسدی، طهمورث سهرابی صفحات 115-141

    امروز؛ در حوزه کارآفرینی به مقوله کارآفرینی در اکوسیستم اجتماعی توجه ویژه ای می شود؛ از آن به عنوان یکی از عوامل مزیت آفرین برای جامعه و کاهش آسیب های اجتماعی یاد می کنند. هدف این پژوهش طراحی مدل اکوسیستم کارآفرینی اجتماعی و رویکرد پژوهش ترکیبی بود. مرحله کیفی با رویکرد دلفی و با حضور صاحب نظران جهت شناسایی متغیرهای اکوسیستم کارآفرینی اجتماعی و نهاد کارآفرینی نمایندگان ساختمان ها انجام شد. مرحله کمی از مدلسازی معادلات ساختاری جهت اعتباریابی و تحلیل عاملی تاییدی بهره گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها در مرحله اول و مرحله کمی پرسشنامه بود. روایی پرسشنامه توسط خبرگان تایید شد. پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ- برابر با 779/0- تعیین شد . نمونه آماری بخش کیفی، شامل 12 کارشناس حوزه «اکوسیستم کارآفرینی اجتماعی»- به منظور به دست آوردن یک مدل پیشنهادی- به روش گلوله برفی انتخاب شد. در مرحله کمی؛ جامعه آماری نامحدود و نمونه آماری 384 نفر- شامل مراجعین به سراهای محله های مناطق 22گانه شهرداری تهران- بود. یافته سه مرحله دلفی، استخراج متغیرهای تحقیق- شامل متغیرهای مستقل پایداری اجتماعی، پایداری اقتصادی، کیفیت خدمات، پایداری محیطی، پایداری فرهنگی، از اکوسیستم کارآفرینی اجتماعی؛ هم چنین رضایت شهروند، اعتماد شهروند، همکاری شهروند متغیرهای وابسته از نهاد کارآفرینی نمایندگان ساختمان ها- بود. نتایج بخش کمی نشان داد تمامی فرضیه ها تایید شده اند. نهاد کارآفرینی نمایندگان ساختمان ها- به عنوان مدل پیشنهادی مصوب- بر آن است که با افزایش اقدامات مرتبط با اکوسیستم کارآفرینی اجتماعی، مولفه های (پایداری اجتماعی، پایداری اقتصادی، کیفیت خدمات، پایداری محیطی، پایداری فرهنگی در اکوسیستم اجتماعی) را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم، کارآفرینی، کارآفرینی اجتماعی، اکوسیستم کارآفرینی اجتماعی
  • وحیده علیپور*، عاطفه مهری بازقلعه صفحات 143-165

    برای موفقیت و بهبود عملکرد، مدیریت منابع انسانی سازگار با راهبرد کسب وکار ضروری است. اقدامات مدیریت منابع انسانی به توسعه نیروی انسانی کمک می کند که به نوبه خود باعث عملی شدن راهبرد کسب و کار خواهد شد. هدف اصلی این مطالعه بررسی رابطه بین مدیریت منابع انسانی، راهبرد کسب وکار و عملکرد شرکت است. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و بر مبنای روش، یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدیران و کارکنان شرکت های صنعتی و تجاری استان قزوین است. حجم نمونه 350نفر در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری در دسترس برای جمع آوری داده ها انتخاب شد و گردآوری داده های مورد نیاز در این پژوهش با استفاده از پرسشنامه 35 سوالی انجام گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد: (1) مدیریت منابع انسانی با عملکرد شرکت ارتباط مثبت و معنی داری دارد. (2) ارتباط مثبتی بین مدیریت منابع انسانی و راهبرد کسب وکار وجود دارد. (3) راهبرد کسب وکار با عملکرد شرکت ارتباط مثبت و معنی داری دارد. (4) مدیریت منابع انسانی با در نظر گرفتن نقش میانجی راهبرد کسب وکار بر عملکرد شرکت تاثیر مثبت و معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، عملکرد سازمانی، شرکت های صنعتی و تجاری، راهبرد کسب وکار
  • مریم رحمتی*، نازنین پیله وری، امین داریوش صفحات 167-196

    پژوهش حاضر با هدف تبیین ابعاد اکوسیستم کارآفرینی در کسب و کارهای گردشگری استان مازندران انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی با رویکرد آمیخته (کیفی-کمی) می باشد. در مرحله اول با استفاده از روش های فراترکیب و دلفی، مدل کیفی پژوهش با 34 مولفه در قالب 6 بعد اصلی سیاست، فرهنگ، حمایت، بازار، سرمایه مالی و سرمایه انسانی ارایه گردید. سپس در بخش کمی، به منظور ارزیابی برازش و اعتبارسنجی مدل ارایه شده از تحلیل عاملی تاییدی توسط نرم افزار لیزرل استفاده شد. نمونه گیری در بخش کیفی به صورت هدفمند و در بخش کمی به روش نمونه گیری دردسترس می باشد. در بخش کیفی 15 نفر از خبرگان گردشگری و در بخش کمی 103 نفر از اساتید، کارآفرینان و کارکنان مشاغل مرتبط با گردشگری در استان مازندران مشارکت داشتند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل ارایه شده از برازش مناسبی برخوردار است و فرهنگ با بارعاملی 9/0 بیشترین تاثیر و بعد سرمایه انسانی با بار عاملی 75/0 کمترین تاثیر را در تبیین سازه اکوسیستم کارآفرینی گردشکری دارند. در ادامه، جهت ارزیابی وضعیت اکوسیستم کارآفرینی گردشگری در استان مازندران بر اساس مدل مذکور از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. نتایج آزمون تی نشان داد که اکوسیستم کارآفرینی گردشگری در استان مازندران بسیار نوپاست. بنابراین جهت بهبود عملکرد اکوسیستم کارآفرینی گردشگری در استان مازندران، پیشنهاد می شود براساس مدل ارایه شده در این پژوهش تمامی زیر سیستم ها در کنار یکدیگر رشد کنند و تقویت شوند تا از طریق هم افزایی، توانایی اکوسیستم افزایش یابد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، کسب وکارهای گردشگری، رویکرد آمیخته
  • سلمان عیوضی نژاد*، سید محمود حسینی، بهمن حاجی پور، علی عبدالهی صفحات 197-227

    پژوهش حاضر به دنبال ارایه الگویی برای شکل گیری شرکت های کانگلومرت در فضای کسب وکارهای خصوصی است. جامعه اماری پژوهش کلیه مدیران ارشد دفاتر مرکزی در کسب وکارهای شرکت های کانگلومرت در فضای شرکت های خصوصی بودند که از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد ارزیابی قرار گرفتند. به دلیل داشتن مبانی نظری پراکنده و نامرتب، روش پژوهش حاضر مبتنی بر داده بنیاد چندگانه بوده است ؛ بدین ترتیب که در بخش اول عوامل موثر بر شکل گیری این گونه از شرکت ها در ادبیات نظری مورد بررسی قرار گرفتند تا الگوی بدست آمده از بخش نظری تکمیل گردد. در بخش دوم منطق های حاکم بر فضای شرکت های کانگلومرت شناسایی شدند که دارای سه منطق هم افزایی، کسب و کار و تمایلات مدیران است. در بخش بعدی، عوامل مسلط در هر منطق شناسایی شدند که در منطق هم افزایی عوامل ساختاری مسلط بوده که در این عوامل ،ساختار سازمانی انتخاب شدند. برای منطق تمایلات مدیران عوامل رفتاری مسلط بوده که ترکیب اعضای هیات مدیره انتخاب شده و نهایتا برای منطق کسب و کار هم عوامل زمینه ای مسلط بوده که شدت رقابت مبنا قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در بین سه منطق شناسایی شده، منطق هم افزایی دارای کمترین درجه ناهمگونی و تمایلات مدیران هم دارای بیشترین تنوع ناهمگون بوده است. همچنین زمانی که شدت رقابت بالا ، ترکیب اعضای هیات مدیره ناهمگون و ساختار سازمانی بخشی باشد احتمال شکل گیری بیشترین تنوع موضوعیت پیدا می کند. نواوری پژوهش ارایه یک منطق جدید برای شکل گیری شرکت کانگلومرت بود که بر مبنای سه منطق ترکیب مختلفی از اینگونه شرکتها ارایه گردید.

    کلیدواژگان: شرکتهای کانگلومرت، منطق شکل گیری، عوامل زمینه ای، عوامل رفتاری، عوامل ساختاری
  • مجید فانی* صفحات 229-253

    مهمترین نیاز یک کارآفرین، داشتن اطلاعات دقیق برای اتخاذ تصمیم درست می باشد. هوش تجاری از طریق پشتیبانی از تصمیم گیری در تمامی سطوح سازمانی باعث بالابردن کارایی و اثربخشی سازمان شده و موجبات توسعه پایدار خواهد گشت. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هوش تجاری بر کیفیت تصمیم گیری کارآفرینان با توجه به نقش متغیرهای میانجی کیفیت داده، کیفیت اطلاعات و نوآوری است. جامعه آماری در تحقیق حاضر شامل کارآفرینان فعال در اتاق بازرگانی استان مازندران می باشد. پرسشنامه بصورت تصادفی به تعداد 285 مورد جمع آوری گردید. برای بررسی تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری واریانس محور از نرم افزار Mplus استفاده شد. نتایج نشان می دهد که تاثیر مثبت و معناداری بین متغیرهای هوش تجاری، کیفیت اطلاعات، کیفیت داده و نوآوری بر کیفیت تصمیم گیری کارآفرینان وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که متغیرهای کیفیت اطلاعات، کیفیت داده و نوآوری نقش میانجی جزیی بین دو متغیر هوش تجاری و کیفیت تصمیم گیری کارآفرینان دارند. در نتیجه مهمترین نیاز یک کارآفرین، داشتن اطلاعات دقیق برای اتخاذ تصمیمات درست می باشد و کارآفرینان به استفاده از ابزارهای اطلاعاتی مانند هوش تجاری، کیفیت اطلاعات، کیفیت داده و نوآوری می توانند تصمیمات درست را اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: هوش تجاری، کیفیت تصمیم گیری کارآفرینان، کیفیت اطلاعات، کیفیت داده، نوآوری
  • علی زارع دیزج، مجتبی رمضانی*، عباسقلی سنگی نورپور، نادر بهلولی، کریم اسکندری صفحات 255-287

    مبهم بودن تکنیک های رویکرد استراتژیک مدیریت منابع انسانی سبز برای محققان و نقش فزاینده توسعه پایدار و مهم تر ازهمه جنبه زیست محیطی آن،موجب گردیدتانویسندگان؛شناسایی فعالیت های مدیریت استراتژیک منابع انسانی سبزوبررسی ارتباط آن باتوسعه پایدار را به عنوان هدف تحقیق حاضر دنبال نمودند.استراتژی تحقیق حاضر؛رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) است.به منظور گردآوری داده های کیفی و کمی تحقیق،از ابزار مصاحبه و پرسشنامه استفاده گردید.جامعه آماری پژوهش،خبرگان حوزه منابع انسانی دردو گروه دانشگاهی و سازمانی بودند که متخصصان منابع انسانی درمناطق دوازده گانه شهرداری تبریز و نهادهای وابسته آن،گروه سازمانی موردمطالعه را تشکیل دادند. دربخش کیفی،برای انتخاب مصاحبه شوندگان از روش نمونه گیری غیر احتمالی ازنوع گلوله برفی و برای نمونه گیری در بخش کمی از روش تصادفی ساده استفاده گردید. گردآوری داده های کیفی از طریق پروتکل مصاحبه و جمع آوری داده های کمی از طریق توزیع پرسشنامه انجام پذیرفت. در مرحله کیفی تحقیق، کدها و مفاهیم اصلی از طریق مصاحبه با خبرگان با استفاده از روش تحلیل تم شناسایی شدند و بر اساس تحقیقات پیشین و نتایج کیفی، ابعاد مدیریت استراتژیک منابع انسانی سبز شناسایی و پیامدهای آن در جهت توسعه پایدار بررسی گردید. در مرحله کمی تحقیق، برای بررسی رابطه ابعاد سیزده گانه مدیریت استراتژیک منابع انسانی سبز و توسعه پایدار از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی استفاده گردید. یافته ها بیانگراین مطلب بود که هفت بعد شامل: استراتژی سبز، برنامه ریزی منابع انسانی سبز، استخدام سبز، آموزش سبز، نظم وانضباط سبز، مسیولیت اجتماعی سازمانی سبز، چاپ سبز بطور معنی دار، مستقیم و با شدت ضعیف برتوسعه پایدار موثر می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، مدیریت استراتژیک منابع انسانی، توسعه پایدار
  • محمدحسین زهتابچیان*، رضا رادفر، کامیبز حیدرزاده، تقی ترابی صفحات 289-315

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی بازاریابی محصولات دانش بنیان صنایع شیمیایی انجام شده است. این پژوهش مبتنی بر رویکرد پژوهش های ترکیبی از نوع اکتشافی (کیفی و کمی)، در دو بخش کیفی(بر اساس داده بنیاد) و کمی(بر پایه روش پیمایشی مقطعی) داده های مورد نیاز گردآوری گردیده است . جامعه آماری بخش کیفی ، مدیران و مسیولان شرکتهای دانش بنیان فعال در حوزه محصولات صنایع شیمیایی و صاحبنظران و اساتید برجسته دانشگاهی آشنا و مطلع با مسایل بازاریابی محصولات صنایع شیمیایی بودنده اند که به روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی ، تعداد 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند . داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری گردیده اند . در بیستمین مصاحبه داده ها به اشباع نظری منتج گردیدند و پس از آن مصاحبه ها متوقف گردیدند . جامعه بخش کمی، کلیه کارشناسان و کارکنان شاغل در شرکتهای دانش بنیان تولیدکننده محصولات صنایع شیمیایی بودند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج حاصل از کدگذاری مبتنی بر روش داده بنیاد ، منجر به شناسایی 164 گویه، 16 مولفه و 7 بعد شامل؛ فنی ، مدیریتی، اطلاعاتی ، دانشی، اقتصادی، مسایل زیرساختی، قانونی و حمایتی و قابل عرضه گردید. نتایج بخش کمی نشان داد که شاخص های مجذور کای (x2)، نیکویی برازندگی، شاخص تعدیل شده نیکویی برازش،، ریشه خطای میانگین و مجذورات تقریب یافته های بخش کیفی پژوهش تایید شده اند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، محصولات دانش بنیان، صنایع شیمیایی
  • سمیه زنگیان، مرتضی ملکی مین باش رزگاه*، داود فیض، عظیم زارعی صفحات 317-353
    توسعه اقتصاد دیجیتال به طور فزاینده ای، بازارها و شرایط را برای تامین کنندگان، مشتریان، مدیران و کارآفرینان متحول ساخته است و رقابت در محیط های کسب‏وکار دیجیتال با رویکرد ایستا و سنتی امکان‏پذیر نیست. عدم اطمینان و پویایی در محیط‏های جدید به ویژه در بازارهای بین‏المللی نیازمند افزایش چابکی و انعطاف پذیری در استراتژی های کسب‏وکار است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد و شاخص-های استراتژی کسب‏ وکار دیجیتال برای ورود به بازارهای بین‏الملل مبتنی بر پارادایم رایانش ابری است. این پژوهش، نوعی پژوهش آمیخته اکتشافی، شامل دو بخش کیفی (تحلیل محتوای اسنادی) و کیفی-کمی (‏‏مدل‏سازی ساختاری- تفسیری) است. در بخش کیفی پس از بررسی 549 پیکره آماری مربوط به حوزه دیجیتال و استراتژی‏های ورود به بازارهای بین‏الملل‏، 17 شاخص مربوط به استراتژی کسب‏وکار دیجیتال و 4 بعد (معماری دیجیتال، پویایی ‏کسب‏وکار، مدل کسب‏وکار دیجیتال و مدیریت اطلاعات) از روش تحلیل محتوای اسنادی استخراج و کدگذاری شد. سپس با استفاده از روش تحلیلی ‏مدل‏سازی ساختاری تفسیری از 15 خبره (متخصص در حوزه دیجیتال، بازاریابی و رایانش ابری) با روش نمونه گیری گلوله برفی برای تعیین روابط میان ابعاد و مولفه های استراتژی کسب‏وکار دیجیتال استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دهنده نحوه ارتباط و تعامل میان مولفه ها و ابعاد استراتژی کسب‏وکار دیجیتال است. نتایج این پژوهش نشان می دهد در میان عوامل تعیین شده، حوزه استراتژی کسب وکار دیجیتال، مقیاس پذیری استراتژی کسب وکار دیجیتال، سرعت استراتژی کسب وکار دیجیتال و منابع استراتژی کسب وکار دیجیتال به عنوان عوامل زیربنایی در استراتژی کسب وکار دیجیتال موردتوجه قرار گرفتند و پیشنهادهایی درزمینه بهبود این ابعاد در شرکت های فعال در بازار بین ‏المللی ارایه شد.
    کلیدواژگان: استراتژی ورود به بازارهای بین‏ الملل، استراتژی کسب‏وکار دیجیتال، استراتژی دیجیتال، رایانش ابری
  • مهدی خسروی*، ابوالحسن حسینی، جمال قاسمی صفحات 355-378

    در این پژوهش تشکیل پرتفولیو اعضای هیات علمی و ارزیابی آنها از دو بعد عملکرد و پتانسیل با استفاده از ماتریس منابع انسانی صورت گرفته است. در بعد عملکرد؛ متغیرهای آموزش و پژوهش و در بعد پتانسیل؛ متغیرهای توانایی فردی، آرزوهای شغلی و تعامل (درگیری) شغلی در نظر گرفته شده است. عملکرد آموزشی و پژوهشی به ترتیب با همکاری دفتر نظارت و ارزیابی، تضمین کیفیت و معاونت پژوهشی دانشگاه جمع آوری شد، همچنین برای ارزیابی پتانسیل اعضای هیات علمی از فرم های ارزشیابی معتبر و پرسشنامه های استاندارد استفاده شده است. با توجه به روش نمونه گیری هدفمند، 110 نفر از اعضای هیات علمی مورد ارزیابی و پایش قرار گرفتند. برای مدل سازی و تحلیل داده ها از نرم افزار متلب (R2018b,v9) و روش شبکه های عصبی- فازی استفاده شده است. در نهایت اعضای هیات علمی با دو سناریوی منطق کلاسیک(باینری یا ارسطویی (0و1)) و منطق فازی به چهار بخش ماتریس که عبارتند از؛ ستارگان، کارکنان هسته ای (کلیدی)، افراد مسیله دار و چوب خشکیده نشانه گذاری شدند. با توجه به خروجی های بدست آمده حدود 30% از افراد مورد مطالعه در بخش ستاره، 21 % به عنوان کارکنان هسته ای ،16% به عنوان افراد مسیله دار و 33% در بخش چوب خشکیده قرار گرفتند. در نهایت با مقایسه دو منطق کلاسیک و فازی، مزیت های بکارگیری این روش تشریح شده است. نتایج بدست آمده حاکی از موفقیت روش پیشنهادی در تحلیل کارکرد اعضای هیات علمی در دانشگاه مورد نظر بوده و می تواند در تصمیمات کلان آن دانشگاه نقش آفرین باشد.

    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی، عملکرد، پتانسیل، ارزیابی منابع انسانی، شبکه عصبی-فازی
  • فرشاد سعیدی*، داود رضایی، روزبه قوسی، محمد سعیدی مهرآباد صفحات 379-407
    برای تحقق اهداف سازمانی، وجود یک چارچوب کلان که سازمان بتواند آن را مبنای پایش قرار دهد و در فرآیندهای مدیریت عملکرد به آن استناد کند ضروری است. بااین حال، سازمان ها معمولا در به کارگیری مدل های ارزیابی عملکرد با مشکلاتی مواجه اند. بسیاری از این مشکلات به تفاوت های موجود در سازمان ها و نیاز به شناخت ابعاد مختلف از انواع سازمان ها برمی گردد. در این مقاله، براساس یک روش تحقیق کیفی-کمی و با استفاده از استراتژی تحقیق نظریه پردازی داده بنیاد، یک مدل مرجع عملکرد برای سازمان های فعال در حوزه فناوری اطلاعات ارایه شده است. برخلاف بسیاری از چارچوب های ارزیابی عملکرد که بر سنجش نتایج سازمان تمرکز دارند، چارچوب ارایه شده در این تحقیق مبتنی بر این ایده طراحی گشت که نتایج در واقع پیامدهای حاصل از اجرای فرآیندها هستند؛ بنابراین لایه های این مدل از کل اجزای فرآیند شکل گرفته است و به همین دلیل محققین آن را مدل مرجع عملکرد فرآیندگرا (PPRM) نام گذاری کردند. هر یک از لایه های مدل به صورت سلسله مراتبی به دو سطح دامنه سنجه ها و سنجه ها شکسته شده اند و در نهایت سنجه ها براساس تصمیم گیری گروهی و با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره آراس اولویت بندی شده اند. در این تحقیق، تعریف دامنه سنجه ها و اولویت بندی سنجه ها بر اساس داده های به دست آمده از یک شرکت ایرانی فعال در زمینه تولید نرم افزارهای بانکی توسعه یافته است. روش جمع آوری اطلاعات مصاحبه ساختاریافته بوده است. نتیجه این تحقیق علاوه بر مدل مرجع عملکرد با اوزان متناسب سازمان هدف، بینش هایی بود که از تحلیل داده ها به دست آمد و جهت مدیریت بهتر عملکرد به سازمان مورد مطالعه پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: مدل ارزیابی عملکرد، چارچوب مدیریت عملکرد، کارت امتیازدهی متوازن، مدل مرجع عملکرد فرآیندگرا، تصمیم گیری چندمعیاره، روش آراس
  • محمد حمزه لو*، منصور مومنی، حنان عموزاد مهدیرجی صفحات 409-431

    با توجه به وضعیت ایران که به دلیل سیاسی و اقتصادی، در تحریم به سر میبرد، و بی ثباتی های ناشی از آن، عدماطمینان زیادی در بسیاری از پارامترهای شبکه زنجیره تامین مدرن دارو ایجاد میشود. با توجه به این موارد، در اینپژوهش به ارایه مدل پویایی سیستم زنجیره تامین تاب آور دارو، با در نظر گرفتن ریسک های اقتصادی، سیاسی ولجستیکی، پرداخته شده است. فرایند ارایه مدل در این پژوهش طی سه مرحله انجام میگیرد؛ در مرحله اول بر اساسنتایج مطالعه کتابخانه ای در خصوص مبانی نظری و پیشینه پژوهش، شاخصهای تاب آوری در زنجیره تامین استخراجمی شود. در مرحله دوم مدل تاب آور در زنجیره تامین صنعت مذکور استخراج و پس از انجام تحلیل های لازم مدلسازیمی شود و در نهایت با استفاده از مطالعه موردی به خروجی ها و استراتژی های مورد نظر می رسیم. نتایج این تحقیق نشانمیدهد که برای رسیدن به بالترین میزان تاب آوری زنجیره، بهترین تصمیم اجرای هم زمان سه استراتژیسرمایه گذاری، توسعه سرمایه انسانی و تسریع در تکمیل پروژه های در دست اجرا بر اساس اولویت بندی می باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، زنجیره تامین دارو، آسیب پذیری زنجیره تامین، ریسک، پویایی سیستم، صنعت دارو
  • شهریار زروکی*، مهرداد زارع نژاد صفحات 433-458
    با توجه به اهمیت اشتغال و تحلیل عوامل موثر بر آن در اقتصاد، در مطالعه ی حاضر ابتدا تعداد شاغلین دارای سن ده سال و بالاتر برای 31 استان کشور محاسبه و سپس با روش تحلیلی-توصیفی و مبتنی بر تکنیک اقتصادسنجی داده های تابلویی نقش بهبود فضای کسب وکار بر اشتغال طی سال های 1395-1398 تجزیه وتحلیل شد. برخی نتایج حاصل از توصیف داده ها در دو سال 1395 و 1398 حاکی از آن است که رابطه ای مستقیم بین اشتغال و شاخص کسب وکار وجود دارد و بر مبنای معیارهایی نظیر نرخ اشتغال و صنعتی بودن استان ها، این رابطه ی مستقیم تایید شد. همچنین با افزایش سطح توسعه در استان ها (از استان های محروم به توسعه یافته) علی رغم آن که شاخص کسب وکار با کاهش همراه است ولی تعداد شاغلین افزایش یافته است. نتایج حاصل از برآورد الگوی پایه و 6 سناریوی منشعب از آن (بر مبنای ویژگی گروه های مختلف از استان ها) حاکی از آن است که بهبود فضای کسب وکار با اثری مثبت بر اشتغال نیروی کار در استان ها همراه است. همچنین در استان هایی که نرخ بیکاری پایین تری دارند و یا نسبت به سایر استان ها صنعتی تر هستند؛ بهبود فضای کسب وکار تاثیر کمتری بر اشتغال دارد. این در حالی است که اندازه ی این اثر در استان هایی که از منظر شاخص کسب وکار در وضعیت مطلوب تری قرار دارند، بیشتر است. نتیجه ی دیگر آن که با افزایش سطح توسعه یافتگی از استان های محروم و درحال توسعه به استان های توسعه یافته، میزان اثرگذاری شاخص سهولت کسب وکار بر اشتغال کاهش می یابد. سطح عمومی قیمت ها اثری معکوس بر اشتغال داشته و نرخ مشارکت اقتصادی و تسهیلات بانکی نیز با اثری مثبت همراه است.
    کلیدواژگان: اشتغال، بهبود فضای کسب و کار، سطح توسعه، ایران
  • علیرضا یعقوبی*، احمد ودادی، ماندان مومنی صفحات 459-482

    درجهان رقابتی و پر چالش امروزی سازمان ها برای موفقیت، نیاز به کارکنانی متعهد، با انگیزه و مشتاق دارند. مسایل وپیچیدگی های زیاد در ایجاد، حفظ وارتقای اشتیاق کاری کارکنان وجود دارد که نادیده گرفتن آن ها باعث آسیب های قابل توجه به عملکرد سازمان ورابطه سازمان و کارکنان می شود. نبود شناخت کافی و موجود نبودن آمار واطلاعات در این زمینه در سطح ملی وسازمانی و جدید بودن این حوزه ضرورت شناخت وتدوین الگوی مناسب اشتیاق کاری را برای کشور ما نیز مهم و ضروری می سازد. به همین منظور، پژوهش حاضر به دنبال طراحی الگوی اشتیاق کاری کارکنان می باشد. روش پژوهش آمیخته بصورت کیفی و کمی بوده و در مرحله نخست، برای ارایه مدل از روش کیفی تحلیل مضمون با بهره گیری از نظرات 10 نفر از خبرگان صنعت با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته استفاده شد و عوامل موثر در این زمینه از طریق کدگذاری شناسایی و طبقه بندی شدند. در مرحله دوم پژوهش، مدل ارایه شده در مرحل کیفی با استفاده از نظرات 220 نفر از کارکنان شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران بصورت کمی آزمون شدند. در بخش ارزیابی و سنجش مدل از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده و داده ها بوسیله تحلیل های عاملی تاییدی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان دهنده استخراج سه بعد شناختی، انگیزشی و رفتاری و 11 مولفه و 35 شاخص بوده حاکی از آن است که مدل معنی دار می باشد. بر اساس نتایج کمی پژوهش نیز مولفه های پایداری و تاب آوری از مهمترین عوامل اشتیاق کاری کارکنان می باشند.

    کلیدواژگان: اشتیاق کاری، ویژگی های شناختی-انگیزشی و رفتاری، تحلیل مضمون، مدلسازیی معادلات ساختاری
  • مریم یساری، سیده زهرا حسینی درونکلایی*، فاطمه طاهری صفحات 483-512

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی انکوباتورهای دانشگاهی در دانشگاه های نسل سوم انجام شد. روش تحقیق آمیخته (کیفی - کمی) بود، در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی بهره گرفته شد، مشارکت کنندگان بخش کیفی متخصصان، خبرگان و صاحب نظران حوزه انکوباتورهای دانشگاهی در کشور بود. روش نمونه گیری هدفمند از نوع نظری بود که تعداد 10 نفر بعنوان مطلعین کلیدی انتخاب شدند، ابزار گردآوری داده های پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی روش تحلیل تم بود، در بخش کمی از روش توصیفی-پیمایشی بهره گرفته شد. جامعه آماری کلیه کارکنان شرکت های فعال در مراکز رشد در دانشگاه های استان مازندران بود. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود که تعداد 225 نفر به عنوان نمونه آماری جهت بررسی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده ها در این بخش از طریق تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار SPSS21 انجام شد. بر اساس نتایج پژوهش سه بعد آموزشی (مدیریت منابع انسانی، مدیریت دانش)، ساختاری (زیرساخت ها، ساختار سازمانی، سازماندهی) و راهبردی (استراتژی های دانشگاه، خدمات و حمایت ها، بین المللی سازی) شناسایی شد. نتایج نشان داد که انکوباتورهای دانشگاهی شامل سه بعد هستند این ابعاد در سه حوزه کلان آموزشی، ساختاری و راهبردی گسترده شده است.

    کلیدواژگان: انکوباتور، انکوباتورهای دانشگاهی، دانشگاه های نسل سوم
  • سید محمدحسین هاشمی نسب*، رحمان غفاری، احمد جعفری صمیمی صفحات 513-533

    کشورها با پیشرفت مستمر در علم، فناوری و فرهنگ، توانسته اند سطح استانداردها را پیوسته ارتقا دهند، ضرورت توجه به پیچیدگی اقتصادی در اقتصاد مقاومتی میباشد، معمولا در رویارویی و تقابل با اقتصاد وابسته و مصرف کننده یک کشور قرار می‎گیرد که منفعل نیست و در مقابل اهداف اقتصادی ایستادگی کرده و سعی در تغییر ساختارهای اقتصادی موجود و بومی سازی بر اساس جهان بینی و اهداف دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر توسعه کسب و کارهای صادراتی استان مازندران با رویکرد پیچیدگی از طریق تحلیل محتوای متنی، بوده و جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مقالات و مبانی نظری مرتبط با متغیر مورد بررسی بوده و یافته های تحقیق مبتنی بر 58 مقاله نهایی بوده که منجر به شناسایی 84 کدباز و 9 کد محوری شامل شبکه سازی صادرات، بازآفرینی دولت، آمایش سرزمینی ظرفیت های توسعه صادرات، تدوین استراتژی توسعه صنعتی، آینده پژوهی و آینده نگری مبتنی بر پیچیدگی اقتصادی، ایجاد رصدخانه علم و فناوری، الگوبرداری هدفمند و هوشمندانه، مدیریت استعداد سرمایه انسانی، هم تکاملی سیاست گذاری بوده و متغییرهای شناسایی شده از لحاظ سطح مدل، نوع، اساس و حیطه تمرکز مورد توجه بوده و در پایان توصیه شده به منظور بهبود مدیریت کسب و کارهای صادراتی در استان مازندران بر اساس رویکرد پیچیدگی اقتصادی باید به متغیرهای 9گانه استخراج شده در تحقیق حاضر توجه شود.

    کلیدواژگان: کسب و کار، صادرات، پیچیدگی اقتصادی، تحلیل محتوای متنی
  • امیرهوشنگ نظرپوری، میثم جعفری*، مهدیه ویشلقی صفحات 535-558
    دستیابی به ارتقا شغلی و مقبولیت سازمانی تنها با اتخاذ سیاست ها و راهبردهای صحیح و اخلاقی امکان پذیر می باشد. صلاحیت سیاسی مدیران مسیر ارتقا و موفقیت در سازمان را هموار تر کرده و بینش نوینی در روند مدیریت سازمان ها ایجاد می کند. هدف از انجام پژوهش حاضر مدل سازی صلاحیت سیاسی مدیران دولتی بوده است. این مطالعه بر اساس هدف کاربردی و از منظر روش در حوزه مطالعات توصیفی از نوع پیمایشی قرار دارد. شناسایی شاخص های صلاحیت سیاسی از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته بر پایه اشباع نظری با 17 نفر از اساتید حوزه مدیریت رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی و علوم سیاسی انجام گرفت. روایی و پایایی مصاحبه ها به ترتیب با روش روایی محتوای نسبی و شاخص کاپای کوهن تایید شد. به منظور مدل سازی صلاحیت سیاسی از نظرات 24 نفر از مدیران اسبق و فعلی سازمان های دولتی سطح شهر خرم آباد با بهره گیری از روش نمونه-گیری غیراحتمالی هدفمند و به کمک پرسشنامه استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب با بهره گیری از روایی محتوا و روش آزمون- پس آزمون تایید شد. کدگذاری مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار Atlas ti منجر به شناسایی 14 شاخص اصلی صلاحیت سیاسی شد. مدل سازی شاخص های شناسایی شده با روش ساختاری تفسیری منجر به تشکیل هفت سطح گردید که دانش و مهارت سیاسی، شناسایی افراد کلیدی و تاکتیک های نفوذ اثرگذارترین و شبکه سازی سیاسی اثرپذیرترین شاخص صلاحیت سیاسی بود.
    کلیدواژگان: صلاحیت سیاسی، مدیران دولتی، ارتقا شغلی، اهداف سازمانی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • حسن دانایی فرد*، حسن زارعی متین، علی حمیدی زاده، فاطمه سیفی صفحات 559-579
    پژوهش حاضر ضمن تشریح مفهوم پاکی سازمانی و تعیین عوامل شکل دهنده آن در سازمانهای دولتی ایران، با ارایه مدل به روشن کردن بیشتر این پدیده کمک می کند و به دلیل ماهیت کار از رویکرد آمیخته بهره گرفته است. در این پژوهش، بسیاری از نظریه ها و مدل ها در زمینه پاکی سازمانی مورد بررسی قرار گرفته، این مدل ها از مطالعه 217 منبع یافت شده و انتخاب 63 مقاله و کتاب بیان شده است. پس از یافتن علل موثر بر پاکی سازمانی از طریق مبانی تیوریکی، مصاحبه و پرسشنامه و انجام تحلیل های کیفی و کمی مورد نیاز، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها خلاصه شده و با تحلیل آنها سعی می شود به سیوال های پژوهش که در فصل اول مطرح شده بود، پاسخ داده شود. در تحقیق پیش رو جهت تجزیه و تحلیل داده ها و به منظور بررسی سوالات و برازش مدل تحقیق از نرم افزار آماری Smart PLS3، استفاده شده است. و همچنین برای بررسی و سطح بندی الگوی پاکی سازمانی در سازمان های دولتی از رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) استفاده می گردد. در نهایت یافته ها نشان می دهد. عوامل سازمانی، عوامل مدیریتی و عوامل فرهنگی بر پاکی سازمانی در بخش دولتی موثر می باشند.
    کلیدواژگان: سازمانهای دولتی، پاکی سازمانی، مدل یابی، معادلات ساختاری (SEM)
  • محسن سیفی، علی صنایعی، سید فتح الله امیری عقدائی، مجید محمدشفیعی*، داریوش محمدی صفحات 581-602
    بیمه الکترونیک از فرآیندهای جدید و مبتنی بر فناوری اطلاعات است که پیاده سازی آن می تواند تاثیر به سزایی در عملکرد سازمان های بیمه گر داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل موثر در پیاده سازی بیمه الکترونیک و بر مزیت رقابتی و سودآوری در سطح مشتریان (B2C) است. در ابتدا با مروری بر ادبیات پژوهش عوامل مختلف موثر بر اجرا و پیاده سازی بیمه الکترونیک در سطح مشتریان بررسی گردیده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. جامعه آماری این پژوهش کارکنان شرکتهای بیمه منتخب بودند که از طریق روش معادلات ساختاری 320 نفر تعیین شده و جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزارهای آماری SPSS و PLS استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصل از بررسی فرضیه های پژوهش، تاثیر تمام عوامل موثر در نظر گرفته شده یعنی قابلیت اطمینان، ارزش ادراک شده، امنیت الکترونیک، کیفیت اطلاعات و سهولت استفاده در سطح مشتریان بر پیاده سازی بیمه الکترونیک مورد تایید قرار گرفت. همچنین پیاده سازی بیمه الکترونیک تاثیر مثبت و معنادار بر مزیت رقابتی و سودآوری دارد. بر اساس یافته های پژوهش مدل نهایی که برای موفقیت پیاده سازی بیمه الکترونیکی در صنعت بیمه ارایه شده، چشم انداز ارزشمندی برای محققان و شرکت های بیمه درباره نحوه پیاده سازی بیمه الکترونیک و مزایای آن فراهم می کند
    کلیدواژگان: بیمه الکترونیک، مزیت رقابتی، سودآوری، سهولت استفاده، قابلیت اطمینان، امنیت الکترونیک
  • رضا جلالی، سید حمید هاشمی پطرودی*، هادی بالویی جام خانه صفحات 603-625
    با توجه به ضرورت برون‏سپاری لجستیک در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی و همراه بودن آن با ریسک‏های گوناگون، این تحقیق با دو هدف کلی شناسایی ریسک‏های برون‏سپاری و ارایه راهکارهای مناسب مدیریت ریسک صورت گرفت. در بخش اول تحقیق، ریسک‏های برون‏سپاری لجستیک به شرکت‏های طرف سوم شناسایی گردید و در هفت دسته ریسک‏های استراتژیک، مالی، عملیاتی، ریسک‏های مرتبط با طراحی، ریسک‏های مرتبط با کیفیت، ریسک‏های اقتصادی، تغییر در سیاست‏ها و ترکیب دولت تقسیم شدند. ابزارهای اصلی گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه و مصاحبه بودند. به منظور تحلیل داده ها، با استفاده از نقشه شناختی فازی به تحلیل ریسک‏ها و تعیین اوزان نسبی ریسک ها مبتنی بر شاخص محوریت و مرکزیت پرداخته شد و در قسمت بعدی پژوهش، با استفاده از رویکرد ترکیبی خانه گسترش کیفیت و مدلسازی چند هدفه راهکارهای مهم جهت مدیریت ریسک‏های برون‏سپاری انتخاب گردید. نتایج پژوهش، نشان می دهد بین ریسک‏های شناسایی‏شده، ریسک عدم پاسخگویی به نیازهای مشتریان دارای بیشترین اهمیت است، و ریسک‏ اختلال در عملیات و از دست دادن کنترل بر عملیات لجستیک در رتبه‏های دوم و سوم اهمیت قرار می‏گیرند. راهکارهای لازم جهت مدیریت ریسک‏های برون‏سپاری به سه دسته استراتژی‏های پیشگیرانه، فرآیندی و انعطاف‏پذیری تقسیم شده و بر اساس ریسک های مختلف این استراتژی ها مورد بحث قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: لجستیک طرف سوم، برون‏سپاری، نقشه شناختی فازی، مدلسازی چندهدفه، خانه کیفیت
  • محمد عیسی آبادی، اسدالله کردنائیج*، حامد وارسته صفحات 627-648

    محیط ناپایدار و پیچیده، رقابت فزاینده، تغییرات و تحولات سریع، پیشرفت فناوری، مبادلات سریع و توسعه روزافزون ارتباطات سبب شده است که سازمان ها به دنبال کسب مزیت رقابتی جهت ایجاد تمایز باشند که یکی از عوامل مهم ایجاد تمایز بین سازمان ها، مفهوم رقابت پذیری است. به همین منظور مدیران سازمان ها به دنبال شناسایی و تقویت عوامل موثر بر رقابت پذیری هستند. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف افزایش رقابت پذیری شرکت های تولیدی درصدد است، عوامل موثر بر رقابت پذیری را با استفاده از استراتژی های لجستیک مورد سنجش قرار دهد. پژوهش حاضر در پارادایم اثبات گرایی و با رویکرد فرضیه ای- قیاسی بوده و از نظر هدف، کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی و مقطعی به حساب می آید. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران ارشد، میانی و شرکای پشتیبانی شرکت های تولیدی کشور است. داده های تحقیق در قالب پرسشنامه اسپیلان و همکاران، به صورت الکترونیک و به تعداد 345 پرسشنامه تکمیل و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که استراتژی های لجستیک (فرآیند، بازار و اطلاعات) بر رقابت پذیری تاثیر مثبت و معنادار دارد. در بین این استراتژی ها به ترتیب استراتژی اطلاعات، استراتژی فرآیند و استراتژی بازار بیشترین اثرگذاری را بر رقابت پذیری داشتند. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که خدمت مشتری بر اثرگذاری استراتژی های لجستیک بر رقابت پذیری، تاثیر مثبت و معنادار دارد. این تاثیر به ترتیب در اثرگذاری استراتژی اطلاعات، استراتژی بازار و استراتژی فرایند در رقابت پذیری، بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: استراتژی، رقابت پذیری، استراتژی های لجستیک، اثربخشی خدمت مشتری
  • امیررضا آدینه فر، ادریس محمودی*، علی محرابی صفحات 649-671

    نتایج بخش کیفی نشان دادهاست 12 دسته از عوامل قابلیت انطباق، آمیخته محصول، مدیریت برند ، قابلیت انعطاف ، کیفیت، کنترل، ابتکار و نوآوری، قابلیت استراتژیک، برنامه ریزی؛ دانش فنی، پژوهش (ایده یابی در صادرات) و سلامت، تحت عنوان کد انتخابی کیفیت محصول و به عنوان عامل علی، 7 دسته از عوامل پوشش بیمه، عدالت سازمانی، کارآفرینی سازمانی و چابکی، یادگیری و مردم شناسی تحت دو عنوان امنیت شغلی و دانش بروز شده در حوزه فعالیتها، به عنوان عوامل زمینه ای، 14 دسته از عوامل مقررات گمرکی، حمایت نهادی، شایسته سالاری، هم اندیشی، اقتصاد سیاسی، کار آمدگی، رویکرد سیاسی، دیپلماسی اقتصادی، جهت گیری سیا سی، عوامل اقتصادی، بازار پول و ارز، تهدید نوسانات ارز، عوامل محیطی سرمایه ای و مزیت رقابتی (بازدهی سرمایه گذاری)، تحت عنوان سه کد انتخابی حمایتهای قانونی، عوامل سیاسی و عوامل اقتصادی ، به عنوان عوامل مداخله گر، 3 دسته از عوامل آمیخته ارتباطات، ارتباطات (امنیت شغلی) و مدیریت مشتری تحت کد انتخابی ارتباطات بازاریابی به عنوان عوامل استراتژیها و نهایتا 13 دسته از عوامل قابلیت بازاریابی، آمیخته توزیع، آمیخته قیمت، قابلیت بازاریابی نوین، قابلیت گفتمان و دیالوگ، قابلیت همکاری، اعتماد، قابلیت رقابت، عوامل رقابت، رقابت صنعتی قابلیت رقابت و حقوق رقابتی و تفکر استراتژیک (تولید علمی با حفظ اصالت) تحت عنوان کد انتخابی بهبود قابلیتهای بازاریابی صادارتی فرش دستباف به عنوان پیامدهای صادارت فرش دستباف نشاسایی شده اند.

    کلیدواژگان: صادرات، فرش دستباف، دیدگاه قابلیت های پویا، قابلیت های بازاریابی، رویکرد داده بنیاد
|
  • Reza Shafei *, Alireza Rousta Pages 7-27
    The recent studies show that the local market of handmade carpets has not been able to perform in its marketing sector and be considered as a product with a brand name. This is while its machine competitor has acted somewhat more favorably and used branding as the strategies to increase success. The main reason is to look at the branding of this type of carpet based on a series of teachings transmitted from the past times.In this regard, the main purpose of this study is to examine the branding processes in handmade carpet production units, ways to create, develop and position the necessary brand for them. The results of this study can be used as a basis for future policies of managers of this sector of handicrafts and have an advantage in the country. Descriptive research method is used and statistical population of the research is production units and sellers of handmade carpets in Kermanshah and Kurdistan provinces. The purpose of choosing this part of the country is to have advantageous producers of handmade carpets. The results show that these areas have less power to create valuable brands. However, there are advantages in industrial products. Studies show that the situation of branding and marketing system of production units in Kurdistan province is better than Kermanshah generally, but in terms of customer taste indicators, economic and cultural variables and market segmentation, Kermanshah has performed better. The local, spatial and historical landmarks have also been more important for branding in selected units.
    Keywords: Handmade carpets, Marketing System, Branding, ositioning, Kermanshah, Kurdistan Provinces
  • Mohammadreza Hatami, Mahmoodreza Cheraghali *, Parviz Saeidi, Mahmoodreza Mostaghimi Pages 29-47

    Environmental (external) and organizational (internal) factors are influential in the internationalization of businesses. The purpose of this study is to present a model of factors affecting the internationalization of businesses. The sample of expertise as well as statistical research includes 10 and 65 people who have worked in the field of businesses related to international entrepreneurship or have been informed. The required data are confirmed using a 5-point Likert questionnaire and reliability based on alpha test is more than 0.7 and validity based on the appropriate value for AVE is 0.5, and research variables include variables of product characteristics, product diversity, innovation in The product is international relations and internationalized businesses. Analysis of the collected data using structural equation method has shown that the four variables were approved as effective criteria for the internationalization process of small and medium businesses. Among these, the most agreement of experts was with the components of using the strategy of innovation and development of basic technologies. In the end, it is recommended that small and medium-sized business managers, instead of the usual goods that foreign buyers themselves are looking for, include other types of goods by showing examples in their minds and tastes in order to offer different types of goods. Expand.

    Keywords: Small, medium business, internationalization, Entrepreneurship
  • Hamidreza Izadbakhsh *, Hasan Charmahali, Hamidreza Kordlouie Pages 49-77

    In the last century various countries around the world, including Iran, have encountered change in pension systems through the creation of pensionfunds to provide and manage pension assets, as well as the payment of pension benefits through these assets The performance of pension funds and it’s financial condition affect on future of million people. Since pension funds are the main players in the political, social and economic spheres of the country, the crisis related to these funds and the lack of appropriate strategies to manage this crisis, the stability of the economic, social and political spheres. It poses serious dangers to the country other hand, risks such as salary rates, master rates, as well as the rate ofreturn on investments of social security funds can be of special interest to industry managers. In this study, first, the factors affecting the balance of pension funds have been identified. Then, the systems dynamics method is used to model, simulate and finally evaluate the financial balance of pension funds. The simulation was performed in Vansim software in a time horizon of 70 years.The resource of pension funds simulation results show that there would be crisis in the pension funds, if managers accept the current situation of the system. Meanwhile, the evaluation of different scenarios at the end of the simulation has shown that increasing the rate of return and wage rate has the most positive effect and increasing the rate of higher paid pensions has a negative effect on stability of the fund.

    Keywords: Pension Fund, Balance of Resources, Expenditures, Systems Dynamics Simulation, Salary, pension Risk, Capital Rate Risk
  • Elham Elmi, Adel Azar *, Farhad Ghaffari Pages 79-114
    Knowledge and intellectual capital of the organization is a key factor in a competitive market.So, obtaining and achieving it quickly can lead success for the companies in a competitive market. Knowledge management processes are systematic processes which play an effective role in improving supply chain efficiency. In this regard, the purpose of this study is to provide a model for evaluating knowledge management processes on supply chain efficiency using the system dynamics approach.This research is applicable and has been done in two stages.First, by reviewing the literature and interviewing experts, the key components of knowledge management were identified and then the system dynamics approach was used to evaluate its impact on the supply chain efficiency of a petroleum products production and distribution company. Findings showed that knowledge management processes based on the components of creation, registration, sharing, use and exploitatiovfn by improving the efficiency of supply chain elements including raw material input, production rate, transportation and customer’s service providing as well as reducing wastes have a positive impact on more demand coverage. Also, the results of the implementation of the proposed scenarios evaluated the effect of knowledge management components on the efficiency of the chain. Finally, this model was successful by providing appropriate outputs and using the components of knowledge management to increase efficiency in the supply chain.. The proposed model helps industry managers and decision makers to identify the results obtained from the implementation of knowledge management methods and to improve methods in supply chain efficiency by taking measures.
    Keywords: knowledge management, Processes, Supply chain, System Dynamics, Demand Coverage, simulation
  • Nosratollah Shadnoush *, MITRA ASADI, TAHMOURES SOHRABI Pages 115-141

    Today; in the field of entrepreneurship, special attention is paid to the category of entrepreneurship in the social ecosystem, which is mentioned as one of the factors that create benefits for society and reduce social harms. The purpose of this research was to design a model of social entrepreneurship ecosystem. The approach was a combined research. The qualitative stage was performed with the Delphi approach and presence of experts- to identify variables of social entrepreneurship ecosystem and entrepreneurship institution of buildings representatives. Quantitative stage of structural equation modeling was used for validation and confirmatory factor analysis. The data collection tool was questionnaire. Validity of that was confirmed by the experts. Reliability of that- 0.779- was determined through Cronbach's alpha. The statistical sample of the qualitative section- 12 experts in the field of "social entrepreneurship ecosystem"- was selected by Snowball method. In the quantitative stage, to obtain a proposed model; the statistical community was unlimited and sample was 384 people- among those who referred to the neighborhoods houses of 22 districts of Tehran Municipality. The finding of three Delphi stages was extraction of research variables - including independent variables of social sustainability, economic sustainability, service quality, environmental sustainability, cultural sustainability from the social entrepreneurship ecosystem; also citizen satisfaction, citizen trust, and citizen cooperation were variables dependent on the entrepreneurship institution of buildings representatives. The results of the quantitative section showed that all the hypotheses were approved. The Entrepreneurship Institution of Buildings Representatives aims to improve the social ecosystem conditions.

    Keywords: ecosystem, Entrepreneurship, Social Entrepreneurship, Social entrepreneurship ecosystem
  • Vahideh Alipoor *, Atefeh Mehri Bazghaleh Pages 143-165

    To succeed and improve performance, human resource management consistent with business strategy is essential. Human resource management practices contribute to the development of human resources, which in turn will lead to the implementation of the business strategy. The main purpose of this study is to investigate the relationship between human resource management, business strategy and company performance. The present study is a descriptive correlational study in terms of applied purpose and method. The statistical population of this study includes all managers and employees of industrial and commercial companies in Qazvin province. The sample size was 350 people. The available sampling method was selected for data collection and the required data were collected in this study using a 35-item questionnaire. The results of this study showed: (1) Human resource management has a positive and significant relationship with company performance. (2) There is a positive relationship between human resource management and business strategy. (3) Business strategy has a positive and significant relationship with company performance. (4) Human resource management has a positive and significant effect on the company's performance by considering the mediating role of business strategy.

    Keywords: Human Resources Management, Organizational Performance, Industrial, Commercial Companies, Business Strategy
  • Maryam Rahmaty *, Nazanin Pilevari Salmasi, Amin Dariush Pages 167-196

    The aim of the present study is to develop a model of entrepreneurial ecosystem in tourism businesses in Mazandaran province. The study is applied in terms of its purpose and considering the methodology, it is descriptive-survey with a mixed methods approach. First, using Meta-synthetic and Delphi methods, the qualitative model was developed including 34 components in six dimensions of politics, culture, support, market, financial capital, and human capital. Then, in the quantitative section, in order to assess the fitness and validity of the proposed model, Confirmatory Factor Analysis (CFA) was conducted by using Lisrel. In the qualitative and qualitative sections, sampling methods, was purposive and convenience, respectively. In the qualitative section, 15 experts and in the quantitative part, 103 entrepreneurs and people engaged in tourism businesses in Mazandaran province, participated. Results of CFA indicated that the proposed model, enjoys goodness of fit. Culture with 0.9 factor loading had the strongest effect while human capital (0.75) had the least effect on explaining the tourism entrepreneurial ecosystem structure. Additionally, to evaluate the current tourism entrepreneurial ecosystem in Mazandaran based on the same model, one sample t-test was utilized. Results of the t-test demonstrated that the tourism entrepreneurial ecosystem of Mazandaran is at its infancy. Thus, in order for the tourism entrepreneurial ecosystem to function properly, it is suggested that all sub-systems should develop and grow together so that the potency of the ecosystem may increase via synergy.

    Keywords: entrepreneurial ecosystem, Tourism Businesses, mixed methods Approach
  • SALMAN EIVAZINEZHAD *, Seyed Mahmod Hosseini, Bahman Hajipour, Ali Abdollahi Pages 197-227

    the present study seeks to provide a model for the formation of conglomerate corporates in the private business environment. The statistical population of the study was all the senior managers of head offices in the businesses of conglomerate corporates in the private corporate space, which were evaluated through semi-structured interviews. Thus, in the first part, the factors affecting the formation of such corporates in the theoretical literature were examined to complete the model obtained from the theoretical part. In the second part, the areas governing the space of conglomerate corporates were identified, which have three logics of synergy, business and managers' inclinations. In the next section, the dominant factors in each logic were identified. Based on the dominant factors in each logic, the three main themes in the three logics with a series of formulated assumptions are examined. Syntactic logic was dominated by structural factors in which organizational structure was selected. For the logic of managers' desires, behavioral factors were dominant, the composition of the board members was selected, and finally, for business logic, the underlying factors were dominant, which were based on the intensity of competition. The results showed that among the three identified logics, synergistic logic had the lowest degree of heterogeneity and managers' tendencies had the highest degree of heterogeneity. Also, when the intensity of competition is high, the composition of the board of directors is heterogeneous and the organizational structure is sectoral, the possibility of forming the most diversity (conglomerate) becomes relevant.

    Keywords: conglomerate Corporation, Formation logic, contextual factors, Structural factors, Behavioral factors
  • Majid Fani * Pages 229-253

    The most important need of an entrepreneur is to have accurate information to make the right decision. Business intelligence, through decision support at all levels of the organization, will increase the efficiency and effectiveness of the organization and lead to sustainable development. The purpose of this study is to investigate the effect of business intelligence on the quality of entrepreneurs' decisions with respect to the mediating variables of data quality, information quality and innovation. The statistical population in the present study includes Commerce Chamber active entrepreneurs of Mazandaran Province. The questionnaire was randomly collected from 285 items. To analyse the data, modelling of variance-based structural equations using Mplus software was used. The results show that there is a positive and significant effect between the variables of business intelligence, information quality, data quality and innovation on the quality of entrepreneurs' decisions. The results also indicate that the variables of information quality, data quality and innovation have a partially mediated role between the two variables of business intelligence and quality of entrepreneurs' decisions. As a result, the most important need of an entrepreneur is to have accurate information to make the right decisions, and entrepreneurs can make the right decisions by using information tools such as business intelligence, information quality, data quality and innovation.

    Keywords: Business Intelligence, the decision-making quality of entrepreneurs, information quality, data quality, Innovation
  • Ali Zare Dizaj, Mojtaba Ramazani *, Abbasgholi Sangi Noorpour, Nader Bohlooli, Karim Eskandari Pages 255-287

    The ambiguity of the strategies ofthe strategic approach of green human resource management for researchers and the increasing role of sustainable development and,most importantly,its environmental aspects,led the authors;The aim ofthe present study was to identify the strategies of strategic management of green human resources and to examine its relationship with sustainable development. Current research strategy;The approach is mixed.In order to collect qualitative and quantitative research data,interview tools and questionnaires were used.The statistical population of the study was experts in the field of human resources in both academic and organizational groups that human resources specialists in the twelve districts of Tabriz Municipality and its affiliated institutions formed the study group.In the qualitative part,the non-probable snowball sampling method was used to select the interviewees and a simple random method was used for the quantitative sampling.Qualitative data were collected through interview protocol and quantitative data were collected through questionnaire distribution.In the qualitative stage ofthe research,the main codes and concepts were identified through interviews with experts using theme analysis method and based on previous research and qualitative results,the dimensions of strategic green human resource management were identified and its consequences for sustainable development were investigated.In the quantitative stage ofthe research,the structural equation modeling approach using partial least squares method was used to investigate the relationship between the thirteen dimensions of strategic green human resource management and sustainable development.Findings indicated that seven dimensions including:green strategy,green human resource planning,green employment,green education,green discipline,green corporate social responsibility,green printing are significantly,directly and with low intensity effective on sustainable development.

    Keywords: Green Human Resource Management, Strategic Human Resource Management, sustainable development
  • MohammadHossein Zehtabchian *, Reza Radfar, Kambiz Heidarzadeh, Taghi Torabi Pages 289-315

    The present study was conducted with the aim of designing a marketing model for products based on knowledge of the chemical industry. This research is based on the approach of combined exploratory research (qualitative and quantitative), the required data has been collected in two parts: qualitative (based on data base) and quantitative (based on cross-sectional survey method). The statistical community of the quality department, managers and officials of knowledge-based companies active in the field of chemical industry products, and experts and prominent university professors are familiar with the marketing issues of chemical industry products by 30 people using targeted snowball sampling. were chosen . Data were collected using semi-structured interviews. In the twentieth interview, the data resulted in theoretical saturation, after which the interviews were stopped. Quantitative community, all experts and employees working in knowledge-based companies producing chemical products were selected using Cochran's formula of 400 people as a sample. The results of coding based on the foundation data method lead to the identification of 164 items, 16 components and 7 dimensions including; Technical, managerial, intelligence, knowledge, economic, infrastructure issues, legal and supportive and available. The results of the quantitative part showed that the indices of chi-square (x2), goodness of fit, modified index of goodness of fit, root of mean error and squared approximation of the findings of the qualitative part of the research were confirmed.

    Keywords: marketing, knowledge-based products, chemical industry
  • Somayeh Zangian, Morteza Maleki Minbashrazgah *, Davood Feiz, Azim Zarei Pages 317-353
    Nowadays, the improvement of the digital economy has progressively changed markets and conditions for suppliers, customers, managers and entrepreneurs. Digital business environments question static approaches to competing in these markets. Uncertainty and dynamism within the market environment require expanding agility and flexibility of business techniques, particularly entry-level strategies based on the cloud computing paradigm. The purpose of this study is to recognize the dimensions and indicators of digital business strategy and the relationship between them. This research could be a kind of mixed exploratory investigate and includes two parts: qualitative (document content analysis) and qualitative-quantitative (structural-interpretive modeling) Is. Within the qualitative section, after evaluating 549 statistical corpus related to the digital sector and foreign market entry strategy, 17 metrics related to the digital business strategy and 4 dimensions (digital architecture, business dynamics, digital business model, and information management) Extricated and encoded. At that point, utilizing the analytical method of interpretive structural modeling, 15 specialists (specialists within the field of digital, marketing and cloud computing) with the method of snowball sampling were utilized to decide the connections between the dimensions and components of DBS. The results demonstrated how the relationship and engagement between the components and dimensions of digital business strategy. The results of this study suggest that among the identified factors, the field of digital business strategy, scalability of digital business strategy, speed of digital business strategy, and resources of digital business strategy. Considering factors in digital business strategy, recommendations are made to improve these dimensions in international companies.
    Keywords: International market entry strategies, Digital Business Strategy, Digital Strategy, Cloud Computing
  • Mehdi Khosravi *, Abolhassan Hosseini, Jamal Ghasemi Pages 355-378

    In this research, the portfolio of faculty members has been formed and their evaluation from two dimensions of performance and potential has been done using the human resources matrix. In terms of performance; Education and research variables and in the dimension of potential; The variables of ability, aspirations and engagement are considered. Educational and research performance were collected in collaboration with the Office of Monitoring and Evaluation, Quality Assurance and the Vice Chancellor for Research, respectively, also valid evaluation forms and standard questionnaires have been used to evaluate the potential of faculty members. According to the purposive sampling method, 110 faculty members were evaluated and monitored. MATLAB software (R2018b, v9) and neural-fuzzy network method have been used for modeling and data analysis. Finally, faculty members with two scenarios of classical logic (binary or Aristotelian (0 and 1)) and fuzzy logic into four parts of the matrix, which are; Stars, core employees, question marks and dead woods were marked. According to the obtained outputs, about 30% of the subjects were in the star section, 21% as core employees, 16% as question marks and 33% in the dead woods section. Finally, by comparing the classical and fuzzy logics, the advantages of using this method are described. The obtained results indicate the success of the proposed method in analyzing the function of faculty members in the university in question and can play a role in the major decisions of that university.

    Keywords: faculty members, Performance, potential, Human Resource Evaluation, fuzzy neural network
  • Farshad Saeedi *, Davoud Rezaei, Rouzbeh Ghousi, Mohammad Saidi-Mehrabad Pages 379-407
    In order to achieve the organizational goals, there must be a macro framework that can be used as a basis for monitoring and referred to in performance management processes. However, organizations often have difficulty using performance evaluation models. Many of these problems are due to differences in organizations and the need to recognize different dimensions of various types of organizations. In this paper, based on a qualitative-quantitative research method using grounded theory, a performance reference model is presented for organizations active in information technology. Unlike many performance evaluation frameworks that focus on measuring organizational results, the framework presented in this research was designed based on the idea that the results are, in fact, the consequences of the implementation of processes. Therefore, the layers of this model were formed from process components. For this reason, the researchers called it the Process-Oriented Performance Reference Model (PPRM). Each layer of the model is broken down hierarchically into two levels of measure domains and measures. Finally, the measures are prioritized based on group decision-making using the ARAS method. The definition of the measure domains and the prioritization of the measures were developed based on the data obtained from an Iranian company active in banking software development. The data were collected using structured interviews. In addition to the performance reference model with the proportions of the target organization, insights that were obtained from analysis and proposed to the studied organization for better performance management can be seen as the other results of the present study.
    Keywords: Performance Evaluation Model, Performance Management Framework, Balanced Scorecard (BSC), Process-oriented Performance Reference Model (PPRM), Multi Criteria Decision Making (MCDM), Additive Ratio Assessment (ARAS)
  • Mohammad Hamzehlou *, Mansour Momeni, Hannan Amoozad Mahdiraji Pages 409-431

    Since Iran is under sanctions for political and economic reasons and instability caused by them, high uncertainty is caused by many modern drug supply chain network parameters. Hence, this study is an attempt to present a dynamic model of the resilient drug supply chain system, considering economic, political, and logistical risks. The model presentation process in this research is done in three stages. Based on the results of a library study on the theoretical foundations and research background, resilience indicators in the supply chain are extracted in the first stage. In the second stage, the resilient model is extracted in the supply chain of the mentioned industry. After performing the necessary analyses, it is modeled, and finally, using a case study, the desired outputs and strategies are obtained. This study shows that to achieve the highest level of chain resilience, the best decision is to implement three investment strategies, human capital development and accelerating the completion of the projects based on prioritization simultaneously.

    Keywords: Resilience, drug supply chain, supply chain vulnerability, Risk, System Dynamics, the drug industry
  • Shahryar Zaroki *, Mehrdad Zarenejad Pages 433-458
    Considering the importance of employment and analyzing factors influencing it in economy, the current study estimated the number of employees working for 10 years or more in 31 provinces in Iran. Employing descriptive-analytical research method and econometric technique, the current research analyzed the role of Ease of Doing Business (EDB) index over the years 2016-2019. The findings suggest in both 2016 and 2019 there is a positive correlation between employment and EDB index, which has also been proved by other criteria including the rate of employment and industrialization of provinces. Furthermore, given the level of development of provinces (from underdeveloped to developed), while the EDB index of more developed provinces decrease, the number of employees in these provinces increase. The results of basic framework and its 6 following scenarios indicate that improving EDB index has a positive effect on employment in provinces. Moreover, in provinces which have a lower unemployment rate or are more industrialized, the EDB index has a lesser effect on employment. This is while the size of this effect is larger in provinces which enjoy a more favorable EDB index. Another finding of the study suggest that as the level of development of provinces increases from underprivileged to developed ones, the rate of effectiveness of EDB index on employment decreases. Finally, the price level has a negative impact on employment, and the rate of economic participation and bank facilities have a positive effect.
    Keywords: Employment, Ease of Doing Business, Development Level, Iran
  • Alireza Yaghoubi *, Ahmad Vedadi, Mandan Momeni Pages 459-482

    In today's competitive and challenging world, organizations need committed, motivated and engage employees to succeed. There are many problems and complexities in creating, maintaining and promoting the work Engagement of employees, that ignoring them can cause significant damage to the performance of the organization and the relationship between the organization and employees. Lack of sufficient knowledge and the lack of statistics and information in this field at the national and organizational level and the novelty of this field make the need to know and codify a suitable model of work Engagement for our country is important and necessary. To this end, the present study seeks to design a model of employee work engagement. The research method was mixed qualitatively and quantitatively and in the first stage, to present the model, the qualitative method of content analysis using the opinions of 10 industry experts using in-depth semi-structured interviews was used and the effective factors in this field were identified and classified through coding. In the second stage of the research, the model presented in the qualitative stage was quantitatively tested using the opinions of 220 employees of the Airlines of the Islamic Republic of Iran. In the model evaluation section, the structural equation modeling method was used and the data were analyzed by Structural Equation Modeling. The results show the extraction of three dimensions of cognitive, motivational and behavioral and 11 components and 35 indicators, indicating that the model is significant and components of stability and resilience are important factors.

    Keywords: Work Engagement, Cognitive- motivational, behavioral trait, content analysis, Structural Equation Modeling
  • Maryam Yasari, S.Zahra Hoseini Dronkolaei *, Fatemeh Taheri Pages 483-512

    The aim of this study was to identify university incubators in third generation universities. The research method was mixed (qualitative-quantitative), in the qualitative part the qualitative content analysis method was used with inductive approach, the participants of the qualitative part were specialists, experts and experts in the field of university incubators in the country. Targeted sampling method of type theory that 10 people were selected as key informants, the research data collection tool was a semi-structured interview. Data analysis was in the qualitative part of the theme analysis method, in the quantitative part the descriptive-survey method was used. The statistical population was all employees of companies operating in growth centers in universities of Mazandaran province. The sampling method was stratified random 225 people were selected as the statistical sample. The research data collection tool was a researcher-made questionnaire.Data analysis in this section Exploratory factor analysis in SPSS21 software was performed. Based on the research results, three dimensions of education (human resource management, knowledge management), structural (infrastructure, organizational structure, organization) and strategic (university strategies, services and support, internationalization) were identified. The results showed that university incubators include three dimensions. These dimensions are extended to three major areas of education, structure and strategy.

    Keywords: Incubators, University Incubators, Third Generation Universities
  • Seyed MohammadHossein Hashemi Nasab *, Rahman Ghaffari, Ahmad Jafari Samimi Pages 513-533

    Countries with continuous progress in science, technology and culture, have been able to continuously raise the level of standards. It is necessary to pay attention to the economic complexity of a resistance economy, usually in confrontation with the dependent and consumer economy of a country that is not passive and It stands against economic goals and tries to change the existing economic structures and localization based on worldview and goals. The purpose of this study is to investigate the factors affecting the development of export businesses in Mazandaran province with a complexity approach through textual content analysis, and the statistical population of the study includes all articles and theoretical foundations related to the studied variable Which leads to the identification of 84 open source and 9 central codes including export networking, government re-creation, land management of export development capacities, formulation of industrial development strategy, futurism and foresight based on economic complexity, establishment of science and technology observatory, purposeful and intelligent modeling , Human capital talent management is an evolution of policy and the identified variables in terms of model level, type, basis and scope of attention are considered and finally recommended to improve the management of export businesses in Mazandaran province based on the approach of economic complexity. The 9 variables extracted in the present study should be considered.

    Keywords: Business, export, economic complexity, textual content analysis
  • Amirhooshang Nazarpoori, Meysam Jafari *, Mahdieh Vishlaghi Pages 535-558
    Achieving career advancement and organizational acceptance is possible only by adopting correct and ethical policies and strategies. The political competence of managers has paved the way for promotion and success in the organization and has created a new insight in the process of managing organizations. The purpose of this study was to modeling the political competence of state managers. This study is based on the applied purpose and in terms of method in the field of descriptive survey studies. Identification of indicators of political competence was done through semi-structured interviews based on theoretical saturation with 17 professors in the field of organizational behavior management, human resource management and political science. The validity and reliability of the interviews were confirmed by the method of relative content validity and Kappa Cohen index, respectively. In order to modeling political competence, the opinions of 24 former and current managers of state organizations in Khorramabad were used using purposive non-probability sampling method and a questionnaire. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed using content validity and test-post-test method, respectively. Coding of interviews using Atlas.ti software identified 14 key indicators of political competence. Modeling the indicators identified by the interpretive structural methoding led to the formation of seven levels, of which political knowledge and skills, identification of key individuals and influence tactics were the most effective, and political networking was the most effective indicator of political competence.
    Keywords: Political competence, state managers, career advancement, organizational goals, Interpretive structural modeling
  • Hassanh Danaeefard *, Hasan Zarei Matin, Ali Hamidizadeh, Fatemeh Seifi Pages 559-579
    Expounding organizational integrity and its basic element in Iranian public organizations, this research aims to clarify the concept of organizational integrity through presenting a model. Considering the essence of the research, mixed research method is used. In this research, many theories and models in the field of organizational integrity have been examined. These models are expressed from the study of 217 researches and the selection of 63 articles and books.Effective factors on organizational integrity are determined using theoretical bases, interviews and questionnaires as well as required quality and quantity analyses and then the research findings are briefed through which the questions set out in the first chapter will be answered. Statistical computer program, Smart PLS3, is used to survey the questions and to process the research method and also to analyze data. And, structural equation modeling (SEM) is also used to survey and rate the pattern of organizational integrity in public organizations. In the end, findings show that organizational, cultural and managerial factors effect organizational integrity in the public sector.
    Keywords: public organizations, organizational integrity, Modeling, structural equation (SEM)
  • Mohsen Seify, Ali Sanayei, Sayed Fathollah Amiri Aghdaie, Majid Mohammad Shafiee *, DARIUSH MOHAMADI Pages 581-602
    E-insurance is a new approach based on information technology, which its implementation can have a significant impact on the performance of insurance organizations. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the implementation of e-insurance and its impact on competitive advantage and profitability at the customer (B2C) level. First, by reviewing the research literature, various factors affecting the implementation and implementation of electronic insurance at the customer level have been investigated. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The statistical population of this study was the employees of selected insurance companies, which was determined 320 individuals by the method of structural equations, and SPSS and PLS statistical software were used to analyze the data. Based on the results of the research hypotheses, the impact of all factors considered at the customer level like data quality, ease of use, perceived value, e-security and reliability on electronic insurance was confirmed. Electronic insurance implementation also has a positive and significant effect on competitive advantage and profitability. Based on the findings, the final model for the successful implementation of electronic insurance in the insurance industry, provides a valuable perspective for researchers and insurance companies on implementation e-insurance and its benefit.
    Keywords: Electronic insurance, Competitive advantage, Profitability, ease of use, reliability, E-security
  • Reza Jalali, Seyed Hamid Hashemi Petrudi *, Hadi Balouei Jamkhaneh Pages 603-625
    According to the importance of oil, gas and petrochemical industries and their related supply chain risks, this research with the aim of identifying logistics outsourcing risks, and proposing suitable risk management strategies is done. At first, logistics outsourcing to third party logistics (3PLs) providers were identified and classified in seven categories: strategic, financial, operational, design related, quality related, economic, changes in policies and government alteration. Main data gathering tools were questionnaire and interview. In data analysis phase, firstly, fuzzy cognitive mapping (FCM) was employed for analyzing risks and their interrelationships to determine their relative weight based on centrality measure and secondly, a combination of house of quality (HOQ) and multiple objective mathematical programming model were utilized to propose relevant risk mitigation strategies. Research findings show that the risk of unresponsiveness to customer needs is the most important one, following by disruption risks in operations, and uncontrollability on logistics operations. Further, requesting letter of credit from 3PL providers, creating black list, defining very strict quality standards and limits are among the most important preventive mitigation strategies. 3PLs ranking system design, using mixed contracts, holding tenders, and special attention to local suppliers have been identified as the most important flexibility strategies to mitigate risks. Finally, the most important process strategies to risk management were identified as improving the credit of company, establishing long-term relationships with 3PLs, enhancing resilience, and demand prediction and management system.
    Keywords: third-party logistics, outsourcing, fuzzy cognitive mapping, multiple objective modeling, house of quality
  • Mohammad Isaabadi, Asadollah Kordnaeij *, Hamed Varasteh Pages 627-648

    Unstable and complex environment, increasing competition, rapid changes and developments, technological advances, rapid exchanges and increasing development of communications have led organizations to seek a competitive advantage to differentiate. One of the important factors in differentiating between organizations is the concept of competitiveness. To this end, managers of organizations seek to identify and strengthen the factors affecting competitiveness. Therefore, the present study aims to increase the competitiveness of manufacturing companies, to assess the factors affecting competitiveness using logistics strategies. The present study is in the positivist paradigm with a hypothetical-deductive approach and is considered in terms of purpose, descriptive-survey and cross-sectional. The statistical population of the research includes senior managers, middle managers and support partners of the country's manufacturing companies. Research data were completed and analyzed electronically in the form of a questionnaire of Spilan et al., With 345 questionnaires. The results of structural equation analysis showed that logistics strategies (process, market and information) have a positive and significant effect on competitiveness. Among these strategies, information strategy, process strategy and market strategy had the most impact on competitiveness, respectively. The results also showed that customer service has a positive and significant effect on the impact of logistics strategies on competitiveness. This effect was the highest in the effectiveness of information strategy, market strategy and process strategy in competitiveness, respectively.

    Keywords: Strategy, competitiveness, logistics strategies, customer service effectiveness
  • Amirreza Adinehfar, Edris Mahmoudi *, Ali Mehrabi Pages 649-671

    The results of the quality section show 12 categories of factors: adaptability, product mix, brand management, flexibility, quality, control, initiative and innovation, strategic capability, planning; Technical knowledge, Research (exporting ideas) and Health, under the selected code Product Quality and as a causal factor, 7 categories of factors: Insurance coverage, Organizational justice, Organizational entrepreneurship And Agility, Learning and Anthropology under the two headings of Job Security and Knowledge updated in the field of activities, as underlying factors, 14 categories of factors Customs Regulation, Institutional Support Meritocracy, Thought, Political Economy, Effectiveness, Political Approach, Economic Diplomacy, CIA Orientation, Economic Factors, Money and Currency Market, Threat of Currency Fluctuations , Capital Environmental Factors And Competitive advantage (return on investment), under the three selected codes of legal protections, political factors and economic factors, as intervening factors, 3 categories of factors: communication mix, communication (job security) and management Customer under the selected code of marketing communications as a factor of strategies and finally 13 categories of factors marketing capability , distribution mix , price mix , new marketing capability , dialogue and dialogue capability , interoperability , Trust, Competitiveness, Competitiveness Factors, Industrial Competition, Competitiveness and Competitive Law and Strategic Thinking (Scientific Production with Preservation of Authenticity) The consequences of exporting handmade carpets have been identified.The results of model validation also show the validity of the analyzed paths of the model from the perspective of experts.

    Keywords: export, handmade rugs, dynamic capabilities perspective, Marketing capabilities, data foundation approach