فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، بهار 1402)

فصلنامه فناوری آموزش
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/22
  • تعداد عناوین: 15
|
  • امیرمحمود موسوی هریس، رضا ابراهیم پور* صفحات 249-264
    پیشینه و اهداف

    از دیرباز، فن آموزش و پروش، یک عمل اجتماعی مبتنی بر تجربیات مستقیم از گذشته بوده است و بسیاری از روش های تدریس، به طور سنتی شکل گرفته است. این روش ها توسط یک سیستم مبتنی بر نظریه های علمی، پشتیبانی نمی شد و نمی توانست نیازهای اجتماعی را که به سرعت در حال تغییر است برآورده کند. آموزش عصبی، یک علم تجربی و یک موضوع بین رشته ای است که آخرین پیشرفت های نظری در مغز انسان و روانشناسی را در آموزش به کار می برد. با مطالعه دقیق نظریه های موجود در آموزش عصبی، می توان نحوه ارایه محتوای بهینه برای یک دوره آموزشی، راهبرد تدریس و روش های آموزش مطالب جدید و در عین حال بهبود توانایی تفکر محاسباتی دانش آموزان را بهبود بخشید. یکی از راه هایی که می توان این نظریه ها را امتحان کرد، مطالعه نحوه شکل گیری تصمیم در مغز انسان است. تصمیم و رفتارهای مبتنی بر هدف، هم به سازوکارهای شواهد حسی که اطلاعات ادراکی را از دنیای بیرون جمع آوری می کند و هم به سازوکارهای تصمیم گیری که رفتار مناسب را بر اساس آن اطلاعات حسی انتخاب می کنند، بستگی دارد. رفتارگرایی، یکی از پایه های اساسی نظریه های یادگیری و رفتار است. یکی از راه های مطالعه  دقیق رفتار، استفاده از مدل های محاسباتی مبتنی بر بیولوژی مغز است که متخصصان حوزه علوم اعصاب طی سالیان اخیر ارایه کرده اند. این مقاله سعی بر بررسی ارتباط بین آموزش عصبی و نحوه تدریس از طریق مطالعه دستاوردهای نظری تصمیم گیری در علوم اعصاب محاسباتی، عصب شناسی شناختی و روانشناسی، دارد.

    روش ها

    به منظور بررسی این مساله، از یک مدل نورونی-محاسباتی تصمیم گیری مبتنی بر مغز استفاده شده است. این مدل، متشکل از دو نورون پویای بازگشتی است که می تواند نحوه شکل گیری تصمیم های ادارکی را در فضاهای پیچیده رفتاری بررسی کند و پارامترهای کلیدی که باعث به وجود آمدن تصمیم می شوند را نمایش دهد. در این پژوهش، سه آزمایش مختلف که شامل موازنه دقت-سرعت در هنگام پاسخ دادن، اثر توجه در تصمیم گیری و اثر قطعیت تصمیم بود، در مدل طراحی شده و سپس به تحلیل نحوه تغییر پارامترها و رفتار مدل و نگاشت آن ها به کلاس درس و تغییرات تفکر دانش آموز پرداخته شده. است در نهایت با استفاده از مدل رگرسیون خطی، روابط و همبستگی بین پارامترهای رفتاری مدل مطالعه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با استفاده از این مدل تصمیم گیری محاسباتی، می توان موازنه سرعت و دقت دانش آموزان در هنگام پاسخ به سوالات امتحان را به خوبی مطالعه کرد و با استفاده از مدل، به یک حد موازنه بهینه برای پاسخ به سوالات رسید. همین طور تحلیل پارامترهای مدل نشان داد که میزان توجه دانش آموزان در کلاس درس توسط مدل قابل اندازه گیری است و تاثیر  مهمی در تصمیم گیری و پاسخ به سوالات دارد. در نهایت، مدل می تواند تاثیر میزان اعتماد به نفس دانش آموزان بر روی عملکردشان را به خوبی نمایش دهد و براساس داده های برازش شده مدل به داده های رفتاری دانش آموزان، پیشنهادهای بهینه ای را از منظر روانشناسی تربیتی ارایه کرد.

    نتیجه گیری

      در این مطالعه، نشان داده شد که با استفاده از مدل های نورونی-محاسباتی تصمیم گیری، می توان رفتار دانش آموزان در کلاس درس و هنگام یاد گیری را مدل کرد. کارشناسان علوم تربیتی و روانشناسان حوزه آموزش می توانند از یافته های مدل استفاده کنند تا طبق آن بهترین و بهینه ترین روش های آموزش را در جهت آموزش آسان و شکوفایی خلاقیت دانش آموزان ارایه کنند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، آموزش عصبی، مدل نورنی- محاسباتی، تعلیم و تربیت، آموزش نوین
  • فاطمه شرزه ئی، نازیلا خطیب زنجانی*، مرجان معصومی فرد، محمدرضا سرمدی، نصیبه پوراصغر صفحات 265-278
    پیشینه و اهداف

    تغییرات و رویکردهای جدید ایجاد شده توسط کووید 19 و حرکت شتابان به دنیای دیجیتال در آموزش، موجب رشد مهارت های فناورانه و یادگیری خودراهبر در دانش آموزان و دانشجویان شد. این امر منجر به استفاده از مدل های یادگیری جدیدی با استفاده از فناوری هایی مانند موک (دوره های آنلاین باز انبوه) شده است. بهره برداری بهینه از امکانات موک ها مستلزم بررسی تازه ترین پژوهش های انجام شده در داخل و خارج از کشور است. با توجه به پراکندگی این پژوهش ها، یکپارچه سازی و تجمیع آنها در یک چارچوب جامع و بررسی اولویت های پژوهشی هرگروه ضروری به نظر می رسد. بررسی ادبیات پژوهش حاکی از آن است که تعداد فراتحلیل های انجام شده در حوزه موک محدود بوده و چندین سال قبل انجام شده است. با توجه به سرعت رشد این فناوری به خصوص در سال های اخیر، این پژوهش سعی دارد از پژوهش های جدید این حوزه در ایران و جهان، اطلاعات مفیدی را جهت توسعه دیدگاه پژوهشگران، جمع آوری و ارایه نماید. لذا هدف این پژوهش ترسیم سیمای پژوهش های حوزه موک در ایران و جهان است.

    روش ها

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی، به لحاظ روش جمع آوری داده ها، توصیفی و از نظر ماهیت داده ها کیفی/کمی می باشد. روش گردآوری داده ها بررسی مطالعات اسنادی به وسیله جستجوی الکترونیکی مقالات موجود در اینترنت و فیش برداری از آنان است. روش پژوهش فراتحلیل منطبق با الگوی راث و شل و جامعه آماری پژوهش، کلیه رساله های دکتری و مقالات علمی پژوهشی داخلی و خارجی در حوزه موک بودند که در سایت های ایرانداک، گیگالیب، مگیران، اس آی دی، اسپرینگر و ساینس دایرکت نمایه شده بودند و یا از طریق موتور جستجوی گوگل اسکالر دسترسی به آنها فراهم شد. نمونه آماری شامل 6 رساله دکتری و 42 مقاله خارجی به زبان انگلیسی و 5 رساله دکتری و 18 مقاله داخلی، در مجموع 69 پژوهش داخلی و خارجی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. معیار ورودی پژوهش ها مرتبط بودن با موضوع موک، انتشار الکترونیکی، انتشار در پنج سال اخیر و انتشار در بانک های اطلاعاتی و مجلات معتبر بود که از میان آنها پژوهش هایی که از دیدگاه فنی در حوزه موک انجام شده بودند و یا دارای اعتبار علمی نبودند و یا دسترسی به تمام متن آنها امکان پذیر نبود، از نمونه آماری کنار گذاشته شدند. پژوهش های منتخب جهت تحلیل محتوا به نرم افزار مکس. کیو. دی. ای (Max QDA) وارد و در دو گروه پژوهش های داخلی و خارجی و براساس سال انتشار دسته بندی شدند تا مقالات تکراری حذف و مقایسه و بررسی مقالات دقیق تر انجام شود. پس از آن محتوای هریک از مقالات با دقت لازم، بررسی و مطالب مهم هر مقاله از جمله عنوان، کلمات کلیدی، نوع موک بحث شده و مقطع آمورشی موک در این پژوهش ها کدگذاری باز و محوری شده و با استفاده از آمار توصیفی، مقایسه داده ها در دو دسته از پژوهش های داخلی و خارجی انجام پذیرفت.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که به طور کلی ادبیات موک در ایران و جهان حول محورهای اثربخشی موک ها؛ تدوین الگوی طراحی آموزشی موک ها؛ چالش ها و راه کارها در موک ها؛ عوامل تاثیرگذار بر موک ها و فراتحلیل پژوهش ها، متمرکز بوده است. علاوه بر آن، در پژوهش های ایرانی در قیاس با مطالعات جهانی به مباحث تعامل در موک ها، مبحث هیبرید موک ها و موک های دانش آموزی بسیار محدود و ناچیز پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    کمبود آمادگی فنی و زیرساخت های اینترنتی و عدم کفایت سواد فناورانه در قشر دانش آموزان و عدم توجه به ضرورت تعامل می تواند از دلایل عدم توجه کافی به هیبرید موک ها و موک های دانش آموزی باشد که با محدودیت های کرونایی و مهاجرت اجباری آموزش به فضای مجازی به نسبت بهبود یافته و ضرورت آن آشکار شده است. بنابراین با عنایت به یافته های پژوهش حاضر، مبنی بر اهمیت تعامل، هیبرید موک ها و موک های دانش آموزی در پژوهش های خارجی، برای استفاده بیشتر از امکانات موک ها، عنایت به این مباحث در ایران نیز ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: هیبریدموک، موک دانش آموزی، تعامل، مرورسیستماتیک، فراتحلیل
  • منصوره سادات موسوی شفیق، زهره خوش نشین*، یوسف مهدوی نسب، محمد مجدم صفحات 279-292
    پیشینه و اهداف

    اثربخشی نظام آموزشی مرهون توجه به اصول آموزشی طراحی شده و هدفمند است که استفاده از نقشه مفهومی، یک نمونه از این نظام هدفمند است. روش آموزش مبتنی بر نقشه مفهومی در بسیاری از پژوهش ها مورد بررسی قرار گرفته است. در این روش اصول آموزش به صورت طبقه بندی و نظام مند به یادگیری منتهی می شود. در پژوهش حاضر استفاده از روش آموزش مبتنی بر استفاده از نقشه مفهومی به اشکال معلم و دانش آموزساخته به عنوان ابزار و رویکردی برای پیشرفت در یادگیری مفاهیم درسی و ایجاد انگیزه مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش ها

    در این پژوهش روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون (چند گروهی) با دو گروه آزمایش و یک کنترل استفاده شده است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پایه هشتم دوره اول متوسطه در سال تحصیلی 99-1398 است.60 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به 3 گروه 20 نفری تقسیم شدند. گروه های آزمایش با استفاده از نقشه های مفهومی معلم و دانش آموز ساخته و گروه کنترل به روش معمول آموزش دیدند. ابزار گردآوری داده پر سش نامه انگیزه پیشرفت هرمنس و آزمون یادگیری است و برای سنجش روایی ابزار از نظرات اساتید و معلمان استفاده شد. پایایی ابزار پژوهش به ترتیب 85/0 و 82/0 به دست آمد. در تحلیل داده از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل آماری برای فرضیه ها در سطح معنی داری(05.0)، حاکی از تاثیر معنی دار  استفاده از روش های نقشه مفهومی معلم ساخته و دانش آموز ساخته بر پیشرفت انگیزه دانش آموزان و یادگیری آنان در گروه های آزمایش در مقایسه با روش معمول است. همچنین نتایج آزمون شفه نشان از اختلاف معنی دار بین آموزش مبتنی بر نقشه مفهومی معلم ساخته نسبت به آموزش مبتنی بر نقشه مفهومی دانش آموزساخته (875.0 p =) بر یادگیری نیست.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان از تاثیر نقشه مفهومی معلم ساخته و دانش آموزساخته بر یادگیری مفاهیم درسی و انگیزه پیشرفت دانش آموزان به نسبت روش معمول است. با توجه به نتایج پژوهش نقشه مفهومی به عنوان ابزار و رویکرد مناسب برای رسیدن به یادگیری و ایجاد انگیزه می تواند مورد توجه قرار گیرد. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد که استفاده از هر دو نوع نقشه مفهومی بر یادگیری و انگیزش دانش آموزان تاثیر دارد و مقایسه این دو روش اختلاف معنی داری بین دو گروه نشان نمی دهد.

    کلیدواژگان: نقشه مفهومی دانش آموز ساخته، نقشه مفهومی معلم ساخته، انگیزه، یادگیری
  • سروش سوزنگر، سعید شاه حسینی* صفحات 293-302
    پیشینه و اهداف

    دانش آموزان مدارس به دلیل دانش ناکافی در زمینه بهداشت فردی و شیوه های آن، اغلب تحت تاثیر خطرات سلامتی قرار می گیرند. مشکلات و بیماری های به وجود آمده در اثر عدم رعایت بهداشت فردی، به عنوان یک مشکل جدی در سلامت عمومی نمود پیدا می کند و نقش مهمی در شیوع بیماری های مسری و قطع ارتباطات اجتماعی آنها دارد. اهمیت مطالعه و استفاده از رسانه کمیک استریپ با موضوعات بهداشتی در آموزش آن است که فرصتی برای انعکاس مطالب در مورد اثرگذاری داروها، فشارهای پیش روی بیماران و خانواده های آن ها و حتی در مورد تجارب درونی برای دانش آموزان فراهم می کند. لذا نظر به اهمیت آموزش بهداشت فردی در سنین حساس کودکی و دوران مدرسه، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش به توسط رسانه کمیک استریپ بهداشت فردی برمهارت های اجتماعی دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از لحاظ ملاک جمع آوری اطلاعات نیمه تجربی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان پایه چهارم شهر دزفول در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. حجم جامعه آماری 1825 نفر بوده که از بین آنان 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند (هرگروه 15نفر). ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، رسانه کمیک استریپ محقق ساخته و همچنین پرسش نامه مهارت های اجتماعی گرشاسم و الویت (1990) فرم معلم بود که طی دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون توسط معلم تکمیل شد. برنامه آموزشی طی 8 جلسه 45 دقیقه ای و در طی سه هفته برای گروه آزمایش انجام شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. و در پایان جلسات هر دو گروه مجدد مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور بررسی داده ها از نرم افزار spss نسخه 22 و روش تحلیل کوواریانس تحلیل شد. لازم به ذکر است که پیش فرض های آزمون مذکور از طریق آزمون های کلموگروف- اسمیرنوف و لوین بررسی شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده پس از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین افراد شرکت کننده در گروه آزمایش و کنترل در میزان کسب مهارت های اجتماعی تفاوت معناداری وجود داشته است، به گونه ای که مهارت های اجتماعی دانش آموزانی که با استفاده از رسانه کمیک استریپ بهداشت فردی را یادگرفته اند نسبت به دانش آموزان گروه کنترل بالاتر بوده است. لذا استفاده از روش مداخله ای (آموزش به وسیله رسانه کمیک استریپ بهداشت فردی) بر متغیر مهارت های اجتماعی موثربوده است (P≤0/05).  

    نتیجه گیری

    استفاده از کمیک استریپ به عنوان یک رسانه تصویری و جذاب در جهت آموزش مطالب بهداشت فردی می تواند منجر به تقویت مهارت های اجتماعی دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی شود؛ زیرا دانش آموزان با تفسیر قاب های ناقص کمیک استریپ، به طور فعال با داستان ها و روایت های بهداشتی تعامل خواهند داشت و در نتیجه دانش و سواد آن ها در زمینه چگونگی ایجاد و ارتقاء مهارت های اجتماعی مطلوب و سالم در موقعیت های واقعی زندگی بهبود خواهد داشت. به نظر می رسد رسانه کمیک استریپ به دلیل عینی کردن مطالب و متناسب بودن با مرحله رشد کودکان، رسانه مناسب و گزینه مطلوبی به منظور آموزش به فراگیران است؛ بنابراین پیشنهاد می شود استفاده از این رسانه جدید به منظور آشنایی و عمق بخشیدن به تجربیات یادگیری شاگردان در زمینه آموزش مهارت های اجتماعی، در دستور کار آموزش و پرورش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، آموزش بهداشت، بهداشت فردی، کمیک استریپ
  • فرشیده فتحی هفشجانی، حسین زینلی پور*، علی اکبر شیخی فینی، کوروش فتحی واجارگاه، اسماعیل جعفری صفحات 303-316
    پیشینه و اهداف

    سازمان ها با آگاهی از عصری که با تغییرات روز به روز دنیا مواجه است، باید دایما با فناوری و تغییرات فناوری همراه شده و آنها را برای بقا و دست یابی به بهترین نتایج ممکن اجرا کنند. یکی از این تغییرات فناوری تصمیم گیری برای پیاده سازی موک در حوزه یادگیری دیجیتالی آن هم در محیط کاری سازمان ها است که موضوع پیچیده ای به حساب می آید و آگاهی و اطلاع رسانی از اثربخشی خدمات آموزشی این نوع تکنولوژی به عنوان یکی از انواع نمودهای آموزش مجازی در انتخاب این راه بی نتیجه نیست؛ چرا که موک ها نقش مهمی را به عنوان یک استراتژی آموزشی بالقوه برای سازمان ها و شرکت ها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه داشته اند. ازاین رو، هدف از این پژوهش شناسایی کارکردهای فناورانه آموزشی موک ها برای کارکنان در محیط کار است.

    روش ها

    پژوهش براساس نوع هدف بنیادی، و از نظر رویکرد پژوهشی کیفی از نوع سنتز پژوهی صورت گرفته است. جامعه آماری شامل اسناد و مدارک (کتاب ها، مقالات پژوهشی و مروری، پایان نامه ها و منابع اینترنتی) است که به طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی معتبر وب فارسی (پایگاه استنادی جهان اسلام، مگ ایران، پایگاه اطلاعاتی نور (نورمگز)، موسسه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی سیویلیکا، سیستم شبکه دانش باراکات، پایگاه اطلاعات علمی ایران (گنج) و پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) و پایگاه داده های وب لاتین (پروکویست، اشپرینگر، اسکوپوس، ساینس دایرکت، و هم چنین موتور جستجوی گوگل اسکالر) از 183منبع دریافتی با نمونه گیری به طریق معیاری (از سال موک شرکتی2014تا سال2022) 45 نمونه انتخاب شد که در نمونه 32 اشباع نظری مولفه ها حاصل شد. به منظور گردآوری داده ها از روش تحقیق کتابخانه ای و جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل مضمون که در تحقیقات کیفی کاربرد دارد، استفاده شده است. در انتها برای اعتباریابی مدل پیشنهادی تعداد 6 نفر از متخصصان در حوزه های مختلف چون برنامه ریزی درسی و آموزشی، تکنولوژی آموزشی و یادگیری الکترونیکی به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید و سپس پرسش نامه محقق ساخته اعتباریابی محتوایی مدل مفهومی برای آن ها ارسال شد و مدل نهایی پس از انجام اصلاحات مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر براساس یافته ها در نهایت سه مولفه اصلی حاصل شد. دسته اول فرایند آموزشی با 6 زیرمولفه (هدف گذاری آموزشی دوره ها، محتواهای دوره های آموزشی، شیوه های یادگیری حرفه ای متنوع، فعالیت های آموزشی حرفه ای، منابع آموزشی دوره ها، ارزیابی عملکرد)، دسته دوم بخش حمایتی با 5 زیرمولفه (پوشش آموزشی کارکنان، پشتیبانی آموزشی، هزینه های آموزشی، برانگیزنده های آموزشی، قابلیت های روش آموزشی) و دسته سوم  بخش عملیاتی با 3 زیرمولفه (حیطه های آموزشی، آموزش های تکمیلی مهارتی، ایجاد مهارت های نرم حرفه ای).

    نتیجه گیری

    این مطالعه پیامدهای احتمالی کارکردهای آموزشی موک در محیط کار را نشان داده است که ذی نفعان شامل سازمان ها، شرکت ها و کارکنان با اطمینان و با توجه بیشتر به این کارکردها می توانند آن را در سیستم آموزشی خود به کار گیرند چرا که به جرات می توان گفت هنوز اکثر سازمان ها در ایران از مزایای بالقوه آموزشی آن بی خبر هستند. در دنیایی که با پیشرفت سریع تکنولوژی آنلاین بودن چه از نظر شخصی و چه از نظر حرفه ای در سازمان ها از جمله کشورمان یک ضرورت محسوب می شود و انتظار می رود که نیروی کار امروزی بسیار ماهر باشند و پیوسته مهارت های خود را  با معیارهای روز جهانی بهبود بخشند، و آنها می توانند این مهارت های جدید را از طریق یادگیری مادام العمر یعنی موک ها یک محیط دیجیتالی پیشرفته کسب کنند.

    کلیدواژگان: محیط کار، موک، خدمات آموزشی، مدیریت دانش، کارکنان
  • مهدی خاک زند*، فلورا فکوریان صفحات 317-328
    پیشینه و اهداف

    در فرآیند آموزش رشته معماری، ادراک دیداری ابزار مهمی در جهت رسیدن به ایده های خلاق است و نقص های آن یکی از دلایل عمده ناتوانی یادگیری است. این امر موجب شده است تا در حوزه فناوری آموزش تحقیقات گسترده ای در خصوص نوع و روش مداخله در ادراک بصری به جهت ارتقا کیفیت آموزشی انجام پذیرد. بدین منظور هدف اصلی پژوهش تدوین ابزار شناسایی میزان ادراک بصری دانشجویان است که نقش بسیار مهمی در شناسایی قابلیت ها و سطوح ادراکی آنان بازی می نماید. برای بررسی ادراک دیداری در سنین مختلف آزمون های متنوعی موجود است که در این میان چهار آزمون ((TVPS-4)،(DTVP-A/DTVP-2)، (OT-APST)،(Frostig Test)) بیشتر از سایرین برای افراد سالم و رده های سنی جوان مورد استفاده قرار گرفته اند.

    روش ها

    در تحقیق حاضر از بسط آزمون های مذکور در جهت ایجاد آزمون جدید به منظور تشخیص نقص ها و قابلیت های دیداری دانشجویان دوره کارشناسی رشته معماری استفاده شده است. در قدم اول نظرات خبرگان رشته های معماری و روانشناسی شناختی در بخش تدوین سوالات آزمون مورد استفاده قرار گرفت و سوالات تدوین شد. ضمن تایید بخش های نهایی تجربیات متعددی در خصوص حذف و یا بسط برخی خرده آزمون ها ارایه شد. آزمون مذکور تحت عنوان سنجش ادراک متشکل از 9 خرده آزمون و مبتنی بر مهارت های (فضایی، دیداری و ذهنی) است. برای تعیین هنجار و محاسبه پایایی و روایی آزمون 90 نفر از دانشجویان سال دوم کارشناسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس به روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب و آزمون بصورت گروهی در مورد آنها اجرا شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش عبارتند از نمرات هنجار برای نمره کل آزمون بصورت جداگانه برای هر 9 خرده آزمون به تفکیک جنسیت و ترم تحصیلی از طریق محاسبه آلفای کرونباخ که 0.631 شد. تعیین روایی با استفاده از روایی ملاکی از طریق ملاک قرار دادن نمرات درس مقدمات 3، بیان 3 و طرح معماری 1 و میانگین آنها محاسبه ضرایب همبستگی بین نمرات حاصل از اجرای آزمون و نمرات هریک از ملاک ها برای نمره کل آزمون بوده است. نهایتا مشخص شد که در این آزمون رشد ادراک دیداری در بانوان بیشتر از آقایان بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از بررسی یافته های تحقیق با نتایج بدست آمده از سایر محققان این زمینه هم راستا است. بدین معنی که آزمون سنجش ادراک از روایی قابل قبولی برخوردار است. در محاسبه ضریب همبستگی هر چه گروه از نظر ویژگی مورد نظر از همگنی بیشتری برخوردار باشد، ضریب همبستگی کوچک تر خواهد بود. همانطور که گفته شد ملاک در این پژوهش نمرات دروس بیان 2، مقدمات 3 و طرح 1 و میانگین آنها بود که از همگنی بالایی برخوردار است. در نهایت روش هایی ارایه شده است که می تواند تداخل اثر بخشی بر نتایج آزمون ادراک بصری داشته باشد. نتایج حاصل می تواند علاوه بر بسط آزمون ادراک بصری پیشنهاداتی را در برنامه ریزی آتی درسهای عملی معماری به همراه داشته باشد و زمینه هایی را جهت پژوهش های بعدی معرفی نماید. نتایج تحقیق حاضر می تواند برای سنجش ادراک بصری دانشجویان معماری در مقطع کارشناسی مفید باشد و نقش موثری در برنامه ریزی درسی معماری و همچنین شاخه های بین رشته ای ایفا کند، لازم به ذکر است که در زمینه برنامه ریزی تحصیلی در مورد ترم و نظری و در دوره های عملی، می توان تحقیقات گسترده تری را برای تعمیم نتایج برنامه ریزی و اجرا کرد.

    کلیدواژگان: آزمون سنجش ادراک، ادراک دیداری، آزمون استاندارد ادراک دیداری، هنجار یابی
  • سعیده خجسته* صفحات 329-342
    پیشینه و اهداف

    نیاز به آموزش مجازی باتوجه به مزایای آن در مقایسه با آموزش سنتی در هر زمان احساس می شد که در ایام شیوع کووید 19 و عدم حضور دانشجویان در دانشگاه ها، ضرورت این نوع آموزش به اوج خود رسید. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مجازی بر اهمال کاری و میزان توجه دانشجویان دانشگاه پیام نور کرمان در دوره پاندمی کووید - 19 بود.

    روش ها

    روش تحقیق حاضر نیمه تجربی با استفاده از گروه کنترل و آزمایش بود.جامعه آماری حدود 4000 نفر دانشجوی رشته های مختلف دانشگاه پیام نور مرکز کرمان بودند. حجم نمونه شامل 40 دانشجو بود که از طریق پیش آزمون، اهمال کار تشخیص داده شدند و تا حدودی دچار نقص توجه و تمرکز بودند. نمونه به شیوه در دسترس انتخاب و آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگذاری شدند. همچنین این دو گروه از نظر ترم تحصیلی و سن تا حد ممکن همگون شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این تحقیق دو پرسش نامه استاندارد اختلال کمبود توجه توسط سوانسون و نولان پلهام (1980) و مقیاس اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم (1984) بود. در پژوهش حاضر ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده، برای مقیاس اهمال کاری تحصیلی، برابر با 86/0 برآورد شده است که نشان می دهد در سطح مورد قبولی است. پیش آزمون و پس آزمون برای هرگروه قبل و بعد از آموزش انجام گرفت. آموزش مجازی در قالب کلاس روش تحقیق در محیط آموزشی مجازی توسط نرم افزار ادوبی کانکت با استفاده از پاورپوینت همراه با پخش صدا، تصاویر و جداول مرتبط، به صورت آنلاین در 12 جلسه 2ساعته برای گروه آزمایش برگزار شد. البته لازم به ذکر است که مدرس در حین تدریس با استفاده از روش سخنرانی مطالب تکمیلی را ارایه می داد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی در قالب جداول و شکل ها و همچنین تحلیل کواریانس و آزمون لوین و آزمون شاپیرو-ویلکز استفاده شد. افراد گروه آزمایش آموزش درس روش تحقیق را در 12 جلسه 2 ساعته به صورت مجازی دریافت کردند؛ در حالی که دانشجویان گروه کنترل به شیوه سنتی آموزش دیدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس در متغیر اهمال کاری تحصیلی (sig=0.00،F=2.95) و میزان توجه (sig=0.00 F=9.5) معنادار است؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که در گروه آزمایش تغییر معناداری در اهمال کاری تحصیلی و میزان توجه نسبت به گروه کنترل تحت تاثیر مداخله به وجود آمده است؛ به این معنی که آموزش مجازی بر اهمال کاری تحصیلی و میزان توجه دانشجویان دانشگاه پیام نور اثربخش است و ضرایب اتا اثربخشی روی متغیر اهمال کاری تحصیلی و میزان توجه را نشان داده است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به انعطاف پذیری بالای آموزش مجازی، دانشجویان می توانند باتوجه به شرایط و موقعیت خود و براساس آمادگی ذهنی به یادگیری بپردازند که این خود مانع حواس پرتی و کاهش عوامل مداخله گر در تمرکز می شود.همچنین طراحی برنامه های آموزشی نظیر کارگاه هایی به منظور ارتقای آگاهی و توانایی استفاده از آموزش مجازی به عنوان ابزار آموزشی اثربخش و نیز ارتقای کیفیت سخت افزاری پیشنهاد می شود. بنابراین علاوه بر فرهنگ سازی در این زمینه، ضرورت تلاش در جهت بالابردن سطح دانش و ارتقای کیفیت امکانات و تجهیزات موردنیاز وجود دارد. ازاین رو پیشنهاد می شود باتوجه به مباحث گسترده و پیچیده دروس دانشگاهی و در جهت کاهش اهمال کاری و افزایش میزان توجه دانشجویان، روش آموزش ترکیبی شامل آموزش مجازی در کنار آموزش حضوری (سنتی) در دانشگاه های کشور خصوصا پس از پایان بیماری کووید 19 موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، اهمال کاری، توجه
  • مریم حسینی، سید باقر حسینی*، فرهنگ مظفر صفحات 343-356
    پیشینه و اهداف

    آموزش همراه با تامل، در پژوهش های گوناگونی مورد بررسی قرار گرفته است. تامل در هنگام آموزش معماری همراه با طراحی، به دانشجو کمک می کند که ایده طراحی را ارزیابی و اصلاح نماید و این روند رفت و برگشتی مجددا تکرار می شود. کاربست آموزش تاملی در رشته معماری و در حین طراحی و میزان پایبندی مدرسان به این شیوه آموزشی در آتلیه ها، نیاز به بررسی دقیق تر دارد. مطالعات نشان می دهد، ارزیابی (داوری) معماری به عنوان ابزاری برای ایجاد تامل، کاربرد دارد. در بررسی منابع گوناگون، چهار رویکرد پیمایش و پرسش نامه، مطالعات موردی تجربه محور، تحلیل های بر پایه تجربه و پیشنهادات خبرگانی و نگاه کل نگر و معرفت شناسانه به موضوع داوری معماری تاکنون مورد برررسی قرار گرفته اند. در این پژوهش ها که در کشورهای گوناگون انجام شده، بررسی اثر داوری و رابطه آن با مقوله آموزش، ویژگی های داوران مثل جنسیت و اثر آن بر نتایج داوری، نقد داوری موجود، ادراک ذهنی و اثر جلسات دانشجومحور بر داوری و نیز بررسی تاریخی شیوه های داوری و جهان بینی حاکم بر نگاه داوران مشاهده می شود. با توجه به گستردگی مطالعات انجام شده، بررسی و شناخت ویژگی های داوری همراه با تامل به صورت تخصصی در آتلیه های معماری، موضوع این پژوهش است

    روش ها

    این پژوهش برای شناخت وضعیت داوری موجود در دانشکده های معماری و بررسی رفتار مدرسان در این رشته و شناخت ترجیحات آنها در زمان داوری، انجام شد. از طریق پرسش نامه نیمه باز درباره میزان اهمیت به شاخص های ارزیابی تاملی که شامل داوری منطقی همراه با ریزنمره، همراه با حضور دانشجویان، رفت و برگشتی و مبتنی بر فرآیند طراحی در کنار بررسی محصول نهایی می باشد، از یک نمونه پانزده نفره از جامعه مدرسان، سوالاتی پرسیده شد. برای هر سوال پاسخ های طیفی از یک(خیلی کم) تا پنج (خیلی زیاد) جمع آوری و بررسی شد. سپس از میزان ترجیحات آنها درباره انتخاب میان بیست و سه شاخص در داوری هر اثر بررسی به عمل آمد.

    یافته ها

    بررسی شاخص های ارزیابی تاملی در جامعه نمونه مورد بررسی این پژوهش نشان می دهد، 66 درصد از مدرسان، در عمل به ارزیابی تاملی پایبند هستند؛ بدین معنا که در زمان بررسی طرح ها، به شیوه داوری منطقی همراه با ریزنمره، داوری در حضور دانشجویان و استفاده از الگوی همتایان مدرس، داوری رفت و برگشتی و مقایسه رشد هر دانشجو با خود او و داوری طرح همزمان با بررسی فرآیند طراحی عمل می کنند. همچنین بررسی ها نشان می دهد، ارزیابی تاملی در معماری، در تمام انواع دانشگاه های کشور به یک اندازه کاربرد دارد. بررسی اثر جنسیت در داوری نشان می دهد، داوران زن، بیش از مردها به شاخص های ارزیابی تاملی پایبند هستند. بررسی شاخص سن در داوری نشان می دهد، داوران مسن تر از داوری با ریزنمرات و رفت و برگشتی فاصله گرفته و به داوری تک مرحله ای و شهودی تمایل بیشتری نشان می دهند. کاربست ارزیابی تاملی در میان داوران نشان می دهد در میان داورانی که به ارزیابی تاملی پایبند هستند، بیش از هرچیز «کارایی و عملکرد طرح» اهمیت دارد و نوآوری در درجه بعدی قرار می گیرد؛ درحالی که داوران دیگر، به «نوآوری»، «زیبایی طرح» ، «ارایه گرافیکی» و «کیفیت حجم پردازی و ترکیب بندی در طرح معماری» اهمیت بیشتری می دهند.

    نتیجه گیری

    داوری همراه با تامل، به عنوان روشی جدید در پژوهش حاضر معرفی شده است. این شیوه با ارایه روشی منطقی، مرحله به مرحله، تعاملی و رفت و برگشتی، فرآیند داوری را از پایان ترم، به تمام طول ترم کشانده و از آن به عنوان ابزاری برای آموزش استفاده کرده است. اثر این روش، که شاخص های آن، مورد تایید خبرگان جامعه آماری این پژوهش نیز قرارگرفت، نشان داد که تغییر شیوه آموزش، می تواند موجب ارتقای یادگیری مفاهیم پایه در دانشجویان معماری باشد. کارایی این روش، در زمانی است که مدرسان، فرآیند آموزش فعلی را به صورت هدفمند، تغییر داده و با اولویت دهی به کارایی و عملکرد طرح های دانشجویان، از داوری شهودی، تک مرحله ای، محصول محور و فارغ از تعامل با دانشجویان، به سمت شاخص های ارایه شده در این پژوهش حرکت کنند. یافته های پژوهش نشان می دهد این مهم البته تاکنون در بیش از نیمی از آتلیه های آموزش معماری، محقق شده اما با توجه به نتایج مثبت آن در ارتقای یادگیری دانشجویان، نیاز به برنامه ریزی دقیق تر و مدیریت منسجم در جهت تحقق این هدف دارد.

    کلیدواژگان: داوری معماری، آموزش معماری، ارزیابی تاملی، یادگیری، مدرسان
  • امید سیفوری، جمشید جراره*، فریده حمیدی صفحات 357-370
    پیشینه و اهداف

    تعطیل کردن مدارس و قرنطینه کردن خانگی به سبب شیوع بیماری مسری مانند کووید - 19 بر سلامت جسمی و روانی نوجوانان تاثیرگذار بوده است. دوره نوجوانی دوره ای از رشد است که در آن برقراری روابط صمیمانه اهمیت بسیاری دارد. در جوامع امروزی نقش خانواده و مدرسه در تکوین شخصیت دانش آموزان، نقشی تعیین کننده و بنیادی است؛ چراکه با پیچیده شدن مسایل اجتماعی و فرهنگی و پیشرفت تکنولوژی کارآیی این نقش در تکوین شخصیت تا حدودی کاهش پیدا کرده است. ویروس کرونا و خانه نشینی نوجوانان نیز این مساله را دامن زده است. یکی از مسایل تربیت که در عملکرد و روحیه افراد نقش تعیین کننده ای دارد؛ اصل مسیولیت پذیری است. پژوهش ها نشان می دهند که مسیولیت پذیری را می توان با استفاده از روش های موثر مداخله ای ارتقا داد. یکی از مداخله های مناسب در این زمینه، مداخلات روان-آموزشی گروهی است که نه آموزش صرف است و نه مشاوره صرف؛  در این تحقیق مداخلات گروه های روان آموزشی از طریق یکی از روش های درمان شناختی و رفتاری به نام درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) اجرا شد.

    روش ها

    این پژوهش نیمه آزمایشی و به سبب وجود گروه آزمایش و گروه گواه از طرح پیش آزمون- پس آزمون  بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول پسرانه است که در سال تحصیلی  1401-1400 در مدارس دولتی شهر اراک مشغول به تحصیل بوده اند. افراد به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای سه مرحله ای از جامعه مورد نظر انتخاب شده و در سه گروه(آزمایش حضوری، آزمایش مجازی و کنترل) به صورت تصادفی جایگزین شدند. داده های مورد نیاز برای این پژوهش به وسیله مقیاس مسیولیت پذیری پرسش نامه روانشناختی کالیفرنیا (CPI) (1978)، جمع آوری شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار 24 Spss و با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که مداخلات روان آموزشی گروهی حضوری مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مسیولیت پذیری نوجوانان پس از پاندمی کووید 19 موثر بوده است (05/0>P). مداخلات روان آموزشی گروهی مجازی مبتنی بر پذیرش و تعهد نیز بر مسیولیت پذیری نوجوانان پس از پاندمی کووید 19 موثر بوده است (05/0>P) و بین اثربخشی مداخلات روان آموزشی گروهی حضوری و مجازی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مسیولیت پذیری نوجوانان پس از پاندمی کووید 19 تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    هدف پژوهش حاضر تعیین مقایسه اثربخشی مداخلات روان آموزشی گروهی حضوری و مجازی مبتنی بر نظریه پذیرش و تعهد بر مسیولیت پذیری در نوجوانان در دوران پسا کرونا بود. یافته های این پژوهش حاکی از اثربخشی مداخلات روان آموزشی گروهی حضوری و مجازی مبتنی بر نظریه پذیرش و تعهد بر افزایش مسیولیت پذیری در نوجوانان در دوران پساکرونا بود(01/0P<). بنابراین، پیشنهاد می شود مشاوران مدرسه و درمانگران در کار با دانش آموزان از رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان رویکرد آموزشی روانشناختی گروهی مناسب جهت افزایش سطح سازگاری روانشناختی و مسیولیت پذیری آنها کمک بگیرند.

    کلیدواژگان: نظریه پذیرش و تعهد، مسئولیت پذیری، نوجوانان، پسا کرونا
  • سیده فاطمه نورانی*، محمد سرکانی، زهرا کریمی صفحات 371-390
    موقعیت هایی مانند رقابت و مشارکت را به صورت ریاضی مدل کرده و نتایج آنها را پیش بینی کند. نکته کلیدی در نظریه بازی این است که سود طرفین رقابت یا مشارکت وابسته به تصمیمات یکدیگر است. فضای آموزش و یادگیری یک فضای انکارناپذیر از تعاملات بین یادگیرندگان، مدرسان  و کارکنان آموزشی است، که با مدل کردن تعامل این افراد می توان به تحلیل و ارایه شرایطی جهت پیش بینی و در نتیجه بهره وری بیشتر آموزشی پرداخت. در این مقاله، برای اولین بار عبارت نظریه بازی آموزشی (Educational Game Theory) را برای استفاده از نظریه بازی در حوزه آموزش به کار می بریم. هدف تحقیق حاضر، برجسته کردن انواع کاربرد و مدل سازی های نظریه بازی در پرداختن به جنبه های مختلف آموزش و یادگیری در پژوهش های انجام شده در طی سال های 1987 تا 2022 و در نهایت اولویت بندی انواع کاربردها است.
    روش ها
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و بررسی جامعی از تحقیقات انجام شده در خصوص استفاده از نظریه بازی در حوزه آموزش و یادگیری ارایه می دهد. در مرحله اول، با جستجو در منابع علمی و تحقیقاتی الکترونیکی و مطالعه اولیه چکیده، مقدمه و نتیجه گیری مقالات، 42 مقاله، مطابق هدف تحقیق تشخیص داده شدند. سپس، هرکدام از مقالات مورد مطالعه، از چهار جنبه مورد بررسی و تحلیل دقیق قرار گرفتند: این پژو هش در حوزه آموزش و یادگیری، چه استفاده و کاربردی از نظریه بازی را منظور نموده اند؟ آیا در پژوهش مورد نظر طراحی مکانیزمی ارایه شده است؟ تعاملات چه افرادی در حوزه آموزش(اعم از یادگیرنده، استاد، کارکنان و والدین) مدل شده است و اساسا بازیکنان مدل پیشنهادی در مقاله چه کسانی در حوزه آموزش هستند؟ و در نهایت، مقاله مورد نظر، مدل پیشنهادی خود را چگونه ارزیابی و اثبات نموده است؟در مرحله دوم، با استفاده از ابزار پرسش نامه، کاربردهای نظریه بازی در حوزه آموزش اولویت بندی شدند. در این مرحله از روش تصمیم گیری چند معیاره بهترین - بدترین (BWM) به منظور اولویت بندی کاربردها استفاده شده است.
    یافته ها
    در تحقیق حاضر، استفاده از نظریه بازی در حوزه آموزش و یادگیری را در شش دسته تقسیم بندی نمودیم. دسته اول تحقیقاتی هستند که به تحلیل رفتار مشارکتی در شرایط مختلف می پردازند. دسته دوم تحقیقاتی هستند که از نظریه بازی جهت ایجاد محیطی برای یادگیری بیشتر استفاده می کنند. دسته سوم، مقالاتی که از نظریه بازی جهت مدل سازی شرایط اثرگذار بر کیفیت آموزش و ایجاد محیط برای یادگیری بیشتر استفاده می کنند. دسته چهارم، پژوهش هایی که مدل سازی شرایط ارزیابی یادگیرنده را انجام می دهند. دسته پنجم، رفتارآموزشی مدرسان با یکدیگر و شیوه تدریس آنها را مدل سازی و تحلیل می نمایند. دسته ششم، مقالاتی هستند که فضای یادگیری مشارکتی را مد نظر قرار داده و با استفاده از نظریه بازی، به توصیه منابع آموزشی به اعضای گروه می پرازند.از منظر مدل سازی روابط، %60 مقالات، تعامل بین یادگیرندگان با یکدگر را مدل نموده اند، %29 تعامل مدرسان با یادگیرندگان را مدل نموده اند و %7 مقالات به مدل نمودن تعامل مدرسان  با یکدگر پرداخته اند. یک مقاله تعامل پدر و مادر در تصمیم گیری در خصوص بکارگیری معلم خصوصی را و یک مقاله نیز ارتباط کارمند و یادگیرنده در خصوص تقلب را مدل نموده اند.تجزیه وتحلیل یافته ها با استفاده از روش BMW نشان داد که کاربردهایی مانند«ارزیابی یادگیرندگان»، «افزایش یادگیری» و «پیشنهاد محتوا» به ترتیب بالاترین اولویت ها را به خود اختصاص داده اند. کاربردهایی مانند «تحلیل رفتار آموزشی مدرسان»، «بررسی عوامل محیطی موثر بر آموزش» و «تحلیل رفتار مشارکتی» در اولویت های پایین تر قرار دارند.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش، سازمان دهی رویکردهای مختلف تحقیقاتی در استفاده از نظریه بازی در حوزه آموزش صورت می گیرد. حوزه ارزیابی یادگیرنده توسط استاد یا همگروه، گروه بندی برای فعالیت مشارکتی، استفاده از مدل کاربر و مدل سازی تلویحی، از موضوعاتی هستند که نیاز به پژوهش و تحقیق بیشتر در حوزه مدل سازی فضای آموزش با استفاده از نظریه بازی دارند. همچنین در مدل سازی تعامل یادگیرنده/ یادگیرنده و یادگیرنده/ استاد، پس از مدل سازی فضای یادگیری، طراحی مکانیزم های تشویق جهت ترغیب بازیکنان در مسیر حصول یادگیری بیشتر، از مواردی است که نیاز به پژوهش و تحقیق بیشتر دارد. نتایج حاصل از این پژوهش، دیدگاهی مهیا خواهد کرد که برای محققان بحث آموزش و یادگیری در خصوص استفاده از نظریه بازی در بحث مدل سازی فضای آموزش و یادگیری و ایجاد شرایطی برای افزایش بهره وری آموزشی می تواند ارزشمند باشد.
    کلیدواژگان: نظریه بازی، آموزش، مدل سازی، BWM
  • اسمعیل علی سلیمی*، مریم رضایی صفحات 391-406
    پیشینه و اهداف

    این نگرش که جهان با روند ‏‏‏ها، فناوری ها و نوآوری های نوظهور جهانی مواجه است، جهان را به تجربه آینده ای نامطمین، پیچیده و ناپایدار سوق می دهد. بنابراین، از میان بسیاری از چالش های متنوع، بحث برانگیز و جذابی که امروزه بشر با آن دست و پنجه نرم می کند، جدی ترین و حیاتی ترین چالش، درک تاثیر انقلاب فناوری جدید در حوزه های مختلف به ویژه آموزش است. اخیرا همه گیری کووید-19 و قرنطینه های متعاقب آن نیز جهش تکنولوژیکی قابل توجهی در چشم انداز زندگی مدرن امروز ایجاد کرده است که منجر به تغییرات شدید و غیرمنتظره در آموزش شده است. از آنجا که کووید-19 نیرویی برای انتقال از آموزش حضوری به آموزش برخط شده است؛ این مطالعه به دنبال بررسی این موضوع است که آیا فناوری زنجیره بلوکی می تواند به مقابله موفقیت آمیز با چنین چالش بزرگ و جدیدی در آموزش کمک کند یا خیر. در این راستا، هدف پژوهشگران پژوهش حاضر بررسی کاربردها، تاثیرات و پیامدهای فناوری بلاکچین در نظام آموزشی است تا بررسی شود که آیا کاربردهای بلاکچین می توانند باعث تحولاتی در آموزش و بهبود کیفیت نظام آموزشی آینده شود یا خیر.  

    روش ها

    پژوهش حاضر با اتخاذ رویکرد کیفی برای ارایه بینش و تجربیات عمیق شرکت کنندگان انجام شد. جامعه هدف پژوهش حاضر شامل 63 مرد و زن از پنج گروه افراد شامل سیاستگذاران آموزش عالی، مربیان تربیت معلم، متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات، کارشناسان فناوری آموزشی و محققین آینده نظام آموزشی بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های مورد نیاز از طریق انواع مصاحبه، روایت-پژوهی و داستان سرایی برخط از طریق شبکه مجازی واتس اپ، جمع آوری شد. مصاحبه به این دلیل انتخاب شد که در عمل راحت تر از سایر راهبردهای تحقیق کیفی بود. این راهبرد به دلیل ماهیتی که داشت، می توانست به درک صحیح و عمیق از موضوع تحقیق کمک بسیاری کند. به دلیل محوریت و نقش چشمگیر محیط های دیجیتال در زندگی بشر، از روایت-پژوهی، از طریق شبکه مجازی واتس اپ، به عنوان دومین راهبرد موثر استفاده شد. از آنجاکه محدودیت های زمانی و مکانی باعث کاهش تعاملات چهره به چهره شده است؛ چنین ابزار انعطاف پذیر و جذابی می توانست محیط تعاملی و مشارکتی جذابی را برای شرکت کنندگان فراهم کند تا داستان ها را به صورت همزمان یا غیرهمزمان بیان کنند. در مرحله جمع آوری داده های مصاحبه، روند جمع آوری داده ها تا رسیدن به حد اشباع ادامه یافت که براساس آن 25 مصاحبه انجام شد و 38 نفر در روایت-پژوهی شرکت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها و استخراج مضامین مورد نیاز، تحلیل مضمون شامل کدگذاری اولیه، کدگذاری متمرکز و کدگذاری محوری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها منجر به استخراج مضامین مختلفی شد؛ تنوع برنامه های درسی، ارزیابی عملکرد تحصیلی دانشجویان، مدیریت کیفیت دستاوردهای یادگیری، مدیریت ثبت و ذخیره نتایج یادگیری، مدیریت گواهینامه های دانشگاهی و یادگیری مادام العمر. هریک از مضامین نشان دهنده یکی از کاربردهای مهم بلاکچین در آموزش آینده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بلاکچین به دلیل ویژگی های خاص خود مانند امنیت، اعتماد، شفافیت، تغییرناپذیری، حریم خصوصی، یکپارچگی، احراز هویت، استحکام، مسیولیت پذیری و تمرکززدایی، نقش مهمی در تحول آموزش آینده ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر می تواند سیاستگذاران، مربیان، مدیران، رهبران، دست اندرکاران و تمامی ذینفعان نظام آموزشی به ویژه، آموزش عالی را از ظهور روندها، فناوری ها، نوآوری ها و تحولات جهانی و تاثیرات آنها بر آموزش آینده آگاه کند. اکنون که نفوذ روز به روز پیشرفت های فناوری با همه گیری ویروس کرونا نیز در سراسر جهان همزمان شده است، لازم است تا با به کارگیری فناوری ها و انجام کلیه تغییرات لازم برای بازآفرینی نظام آموزشی، گامی در جهت ارتقای کیفیت آموزشی برداشته شود. امید است پژوهش حاضر منبع قابل اعتمادی برای تحقیقات آتی در زمینه آموزش باشد.

    کلیدواژگان: فناوری های دفتر کل توزیع شده، نظام آموزشی، تاثیرات، دلالت ها
  • عباس تقی زاده* صفحات 407-420
    پیشینه و اهداف

    با افزایش به کارگیری فناوری های اطلاعاتی در حوزه آموزشی، اکنون خلق محیط های یادگیری انعطاف پذیر بدون موانع زمانی و مکانی در بستر اینترنت فراهم است. این محیط ها فراگیران را قادر می سازد تا به مواد یادگیری مختلف دست یافته، ایده هایشان را به اشتراک بگذارند و با سایر مشارکت کنندگان برخط بحث کنند. باوجود افزایش چشم گیر دوره های مبتنی بر وب و فراگیرانی که در این دوره ها ثبت نام می کنند، نشانه های زیادی مبنی بر اینکه دوره های فوق در برآورده سازی نیازهای فراگیران ناموفق بوده و فراگیران تجارب ناخوشایندی را از چنین دوره هایی به یاد دارند، به چشم می خورد. یکی از روش های نسبتا جدید در آموزش پارادایم آموزش معکوس یا همان کلاس درس معکوس است. ایده زیربنایی کلاس درس معکوس این است که آموزش اطلاعات و مفاهیم در زمان خارج از کلاس درس اتفاق می افتد و در مقابل از کلاس درس برای تعامل و تحول مفهومی بهره گیری می شود. از سویی مطابق با چارچوب اجتماع کاوشگر، تجارب یادگیری از طریق تعامل حضور شناختی، حضور اجتماعی و حضور آموزشی شکل می یابند. گریسون و همکاران(2001) ادعا می کنند که ماهیت مشترک حضور شناختی، اجتماعی و آموزشی منجر به خلق یک اجتماع کاوشگر می شود که تجربه یادگیری همیارانه و اشتراکی غنی را برای فراگیران ایجاد می کند. لذا این مطالعه باهدف بررسی تاثیر استفاده به کارگیری کلاس درس معکوس بر حضور ادراک شده آموزشی، اجتماعی و شناختی  فراگیران دوره های آموزش برخط انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش ازنظر روش تحقیق شبه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های کنترل و آزمایش بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 58 دانشجو در قالب دو کلاس انتخاب و به شیوه تصادفی یک کلاس به گروه آزمایش(30 دانشجو) و کلاس دیگر به گروه کنترل(28 دانشجو)  اختصاص پیدا کرد. ابزارهای تحقیق شامل روبریک برای سنجش عناصر حضور(حضور اجتماعی: شاخص های ابداعی توسط رورکه و همکاران(1999)، حضور آموزشی: شاخص های ابداعی توسط آندرسون و همکاران(2001) و حضور شناختی: شاخص های ابداعی توسط پارک(2009)) و نیز ابزار پیمایش چارچوب اجتماع کاوشگر آربا و همکاران(2008) بود. آزمون های خی دو و تحلیل کوواریانس چند متغیره برای تحلیل داده های پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به لحاظ انواع مختلف سازه حضور(حضور آموزشی، حضور اجتماعی و حضور شناختی)، پیشرفت بهتری را در  پس آزمون نشان دادند (p<0.05). همچنین نتایج آزمون خی دو نشان داد که فراوانی واحد های معنایی تولیدشده در انواع مختلف سازه حضور(حضور شناختی، اجتماعی و آموزشی) در گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل است (p>0.05)

    نتیجه گیری

      نتایج این تحقیق بیانگر پتانسیل پداگوژی کلاس درس معکوس در راستای رشد فراگیران در 3 سازه کلیدی چارچوب اجتماع کاوشگر یعنی حضور شناختی، اجتماعی و آموزشی بود. همچنین یافته های این تحقیق می تواند منجر به بهبود کیفیت آموزش های ارایه شده در دوره های مبتنی بر وب شده و برای مجریان حوزه آموزش مبتنی بر وب که به طور مستقیم و یا غیرمستقیم درگیر فرآیندهای طراحی و اجرا دوره های آموزش مبتنی بر وب هستند، موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: کلاس درس معکوس، حضور آموزشی، حضور اجتماعی، حضور شناختی
  • نرگس بردیا، رحیم مرادی، بهمن یاسبلاغی شراهی* صفحات 421-432
    پیشینه و اهداف

    امروزه امر آموزش در مدارس نیازمند به کارگیری روش هایی است که یادگیری برای دانش آموزان را لذت بخش و موثر نماید. از سوی دیگر، کاربست پیشنهادها و توجه به نتایج این پژوهش می تواند سبب تغییر نگرش معلمان، برنامه ریزان و سیاستگذاران آموزشی نسبت به کاربرد هرچه بیشتر و هدفمندتر رویکردهای جدید در آموزش شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر یادگیری ریاضی به روش واک بر نگرش و عملکرد تحصیلی دانشموزان دوره ابتدایی در آموزش مجازی دوران کرونا انجام شده است.

    روش ها

    روش پژوهش، شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه پنجم شهر اراک در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از میان آن، 30 دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (15) و کنترل (15) تقسیم شدند. گروه آزمایش 12 جلسه به صورت برخط، مفاهیم ریاضی را با کمک راهبرد واک در برنامه آموزش مجازی شبکه شاد آموزش دیدند. هر دو گروه در آغاز و اتمام آموزش، از طریق پرسش نامه های نگرش درس ریاضی آیکن (1978) و آزمون محقق ساخته درس ریاضی مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس برای آزمون فرضیه ها) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که بین دو گروه کنترل و آزمایش، در نگرش و عملکرد تحصیلی تفاوت معنادار وجود دارد(P<0.05) و روش واک منجر به افزایش عملکرد، نگرش به ریاضی دانش آموزان شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که راهبرد واک به دلیل استفاده از محتواهای بصری، شنیداری، عملکردی و توجه به سبک های یادگیری موجب افزایش نگرش و عملکرد ریاضی دانش آموزان شده است.

    کلیدواژگان: یادگیری به روش واک، عملکرد ریاضی، نگرش ریاضی، آموزش مجازی
  • فاطمه خالوندی*، سید رسول عمادی، محمد ادیب عمرانی صفحات 433-448
    پیشینه و اهداف

    مدیریت محیط یادگیری الکترونیکی به معنای تاکید بر طراحی و اجرای آن دسته از راهبردهایی است که از یک طرف به تحقق رسالت و اهداف نظام تعلیم و تربیت کمک می کند و از طرف دیگر به یادگیری اثربخش می انجامد. این اصطلاح که در نوع خود به مجموعه جدیدی از دانش و مهارت ها در زمینه استفاده مطلوب از مزایا و قابلیت های محیط یادگیری الکترونیکی نیز دلالت می کند، با رویکردی آینده نگرانه در صدد آماده ساختن ذهنیت و توان مهارت آموزی فراگیران برای تغییرات و تحولاتی است که در نتیجه ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات به قلمروی آموزش به وقوع می پیوندد. از آنجا که طراحی و خلق الگوهای کاربردی و مفید در ارتباط با مدیریت محیط یادگیری الکترونیکی در دوره های مختلف تحصیلی نقش مهمی را در تحقق اهداف آموزشی و تربیتی ایفا می کند، پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی مفهومی مدیریت محیط یادگیری الکترونیکی برای معلمان در مدرسه انجام گرفته است.

    روش ها

    این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی بوده و به روش آمیخته با طرح اکتشافی متوالی انجام شده است. بدین ترتیب که با استفاده از روش کیفی، نخست الگو یا چهارچوب مفهومی پژوهش به دست آمد. سپس الگوی مورد نظر با استفاده از روش کمی اعتباریابی شد. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی شهر تهران در رشته تکنولوژی آموزشی و مدیریت آموزشی بود که با روش هدفمند گلوله برفی و رسیدن به اشباع نظری 17 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این مرحله، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای سنجش روایی صوری و محتوایی ابزار در مرحله کیفی، از نظرات خبرگان شرکت کننده و برای اندازه گیری پایایی ابزار از ضریب هولستی استفاده شد که مقدار آن 92/0 محاسبه شد. در بخش کمی، جامعه آماری شامل همه 114 نفر از معلمان خبره، کارشناسان و تکنولوژیست های اداره آموزش و پرورش شهرستان شاهین دژ بود که با روش سرشماری به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند که از این تعداد 103 نفر پرسش نامه را تکمیل کردند. برای گرد آوری داده های کمی، از پرسشنامه محقق ساخته طبق مقیاس 5 درجه ای لیکرت استفاده شد که دارای 56 گویه براساس شاخص های شناسایی شده در مرحله کیفی بود. برای سنجش روایی پرسش نامه، علاوه بر روایی صوری و محتوا که براساس نظرات خبرگان انجام گرفت، از شاخص میانگین واریانس استخراج شده (AVE) استفاده شد که مقدار آن بیشتر از 6/0 محاسبه گردید. پایایی ابزار با دو معیار آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) اندازه گیری شد که در هر دو معیار، مقدار پایایی بالاتر از 8/0 بود. 

    یافته ها

    در بخش کیفی، براساس تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها که با استفاده از روش تحلیل مضمون و کدگذاری باز، محوری و انتخابی اشتراوس و کوربین انجام گرفت، 4 بعد، 15 مولفه و 56 شاخص شناسایی شد که سپس بر آن اساس الگوی اولیه و مفهومی مدیریت محیط یادگیری الکترونیکی پیشنهاد شد. 4 بعد این مدل به همراه مولفه های آنها عبارت بودند از «فرایند یاددهی-یادگیری» با مولفه های یادگیری فعال، نقش معلم، سبک های یادگیری، انگیزش یادگیری، شیوه های ارزشیابی، «محتوای آموزش» با مولفه های تناسب محتوا، تولید محتوا، کیفیت محتوا، ارایه محتوا، «طراحی برنامه درسی» با مولفه های رویکرد سازنده گرایی، یادگیری مساله محور، اجتماعی سازی فراگیران و «سطوح تعاملات» با مولفه های معلم-یادگیرنده، یادگیرنده-یادگیرند، معلم-والدین. اعتبارسنجی الگوی پیشنهادی با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار (Smart PLS) نشان داد که الگوی پیشنهادی از اعتبار لازم برخوردار است.

    نتیجه گیری

      براساس نتایج پژوهش می توان اظهار داشت که مدیریت محیط یادگیری الکترونیکی یک رویکرد کل گرایانه است که هدف آن شناسایی و طراحی راهبردهایی است که دست یابی به یادگیری فعال را برای فراگیران به ارمغان می آورد. ایجاد یک نظام مدیریتی یکپارچه و اثربخش در محیط یادگیری الکترونیکی می تواند به کارآمدتر کردن نظام آموزش الکترونیکی و شفاف ساختن فعالیت های آن کمک کند. به کارگیری سازوکارهای مناسب در مدیریت محیط یادگیری الکترونیکی از طریق مشخص کردن وضعیت موجود و مطلوب نظام آموزش الکترونیکی کمک می کند تا فرصت ها و چالش هایی که این نظام با آن روبه رو است آشکار شده و زمینه برای اصلاح و بهبود روندهای موجود و ارتقا و تعالی وضعیت های آتی نظام آموزش الکترونیکی فراهم شود.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، محیط یادگیری الکترونیکی مدیریت محیط یادگیری- الکترونیک، معلمان مدارس
  • مصطفی ارغیانی*، محی الدین صفار، محمد مهوش صفحات 449-468
    پیشینه و اهداف

    امروزه یادگیری علوم مختلف به یکی از نیازهای اساسی انسان ها تبدیل شده است و موانع متعددی وجود دارد که سرعت یادگیری را کاهش می دهد؛ ازجمله این موانع می توان به استرس اشاره کرد. استرس نوعی پاسخ به تغییرات عاطفی یا فیزیکی ایجادشده در محیط و شرایط زندگی دانش آموزان است که می تواند با توجه به سن، موقعیت زندگی و شخصیت آن ها به گونه های مختلف بروز پیدا کند. فضای یادگیری اگر به طور مناسب طراحی شود، می تواند بخش زیادی از استرس را در دانش آموزان از بین ببرد. کاهش استرس در دانش آموزان می تواند به کشف استعدادهای نهفته آن ها، افزایش اعتماد به نفس و استفاده حداکثر از پتانسیل آن ها منجر شود که یادگیری را افزایش خواهد داد. همچنین پژوهش های مختلفی در کشورهای غربی و داخل در زمینه تاثیر معماری بر کاهش استرس کاربران صورت گرفته است که تعدادی محدودی از آن ها به تاثیر معماری فضای آموزشی بر کاهش استرس با روش ها و رویکردهای پژوهشی مختلف انجام گرفته است که هرکدام دارای مشکلات و ایرادات پژوهشی در دو حوزه دانش موضوعی و روش شناختی و... هستند. تحقیقات نشان داد پژوهش های متنوعی در سه حوزه روان شناسی محیط، روان شناسی و معماری فضاهای آموزشی انجام پذیرفته است؛ اما در فصل مشترک این سه موضوع پژوهش های کافی و دقیقی یافت نشد. این تحقیق قصد دارد با داشتن رویکردهای کمی و کیفی به موضوع در دو حوزه دانشی روان شناسی (استرس، نظریات استرس) و معماری (روان شناسی محیط فضاهای آموزشی، معماری فضاهای آموزشی، سلامت و معماری و...) بپردازد. این پژوهش برخی مزایا برای گروه دانش آموزان، معلمان و به طورکلی کاربران فضاهای آموزشی در عمل خواهد داشت؛ به گونه ای که دانش آموزان و معلمان در محیط های سلامت محور قادر خواهند بود با تامین نیازهای جسمی و روانی خود، استرس را در خود کاهش دهند. درنهایت این کاهش استرس منجر به تامین نیاز روانی دانش آموزان و تقویت انگیزه تحصیلی در دانش آموز شده و افزایش یادگیری را در پی خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر، شناخت عوامل کالبدی موثر بر کاهش استرس دانش آموزان در فضاهای آموزشی مدرسه است. تا شرایط افزایش بهره وری در مدارس  فراهم شده و بدین ترتیب مدارس نقش پررنگ تری در پیشرفت و ارتقای علمی کشور داشته باشند. در واقع هدف از این پژوهش این است که تاثیر ابعاد کالبدی کاهنده استرس مورد ارزیابی واقع شود.

    روش ها

    به کمک روش دلفی از خبرگان رشته معماری خواسته شده است تا به دسته بندی عوامل موثر کالبدی بر کاهش استرس بپردازند؛ سپس به کمک تحلیل سلسه مراتبی(AHP) به تحلیل آزمون پرداخته شده است.

    یافته ها

    پس از انجام کامل تحلیل سلسله مراتبی در ابتدا به رتبه دهی معیارهای اصلی با توجه به هدف و سپس رتبه بندی زیر معیارها به طور دقیق پرداخته و درصد اهمیت هرکدام نیز مشخص شد. ازمیان معیارهای اصلی، تلفیق طبیعت و محیط با وزن 534/0 بیشترین وزن را کسب کرده است؛ بنابراین در میان معیارهای اصلی بالاترین اهمیت را دارد. معیارهای الگوبرداری از طبیعت و ویژگی های فضایی محیط نیز در رتبه های بعدی قرار دارند. در ادامه به مقایسه زوجی زیرمعیارهای تلفیق طبیعت و محیط و ترتیب اهمیت آن ها پرداخته شد که زیرمعیار نور با وزن 541/0 رتبه اول را به خود اختصاص داده است و زیرمعیارهای گیاهان و مناظر طبیعی و اکوسیستم ها در رتبه های بعدی قرار دارند.

    نتیجه گیری

      در طراحی هنرستانی با رویکرد کاهش استرس به وسیله معماری زیست گرا، نور به عنوان مهم ترین عامل و پس ازآن به ترتیب گیاهان در داخل و خارج از محیط، مناظر طبیعی و اکوسیستم ها باید در طراحی مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: فضای باز آموزشی، طراحی بیوفیلیک، استرس
|
  • A. M. Mousavi Harris, R. Ebrahimpour * Pages 249-264
    Background and Objectives

    Methods of pedagogy, for a long time, have been a social practice based on direct experiences from the past, and many of teaching methods have been traditionally formed. These methods were not supported by a scientific theory-based system and failed to keep up with the rapidly changing social needs. Neuroeducation is an experimental science and an interdisciplinary field that applies the latest theoretical advances in the human brain and psychology to education. By studying the theories in neuroeducation, it enables us to improve optimal presentation of contents for a course, teaching strategy and teaching methods of new subjects, and simultaneously improve students' computational thinking ability. One way that these theories can be tested is to study how decision-making is formed in the human brain. Goal-based decisions and behaviors depend on both sensory evidence mechanisms that collect perceptual information from the outside and mechanisms that select appropriate behaviors based on that sensory information which is decision-making mechanisms. Behaviorism is one of the basic foundations of theories of learning and behavior. One way to study behavior in detail is to use computational models based on brain biology that have been developed by neuroscientists in recent years. In this paper we try to explore the relationship between neuroeducation and pedagogy by studying theoretical achievements in computational neuroscience, cognitive neuroscience and psychology.

    Methods

    To investigate this issue, a neural-computational model of brain-based for decision making was used. This model consists of two recurrent dynamic neurons that can explore how perceptual decisions are formed in complex behavioral spaces and show the key parameters of decision-making process. In this study, we designed three different experiments in the model that included the accuracy-speed trade-off when responding, the effect of attention on decision making, and the impact of the confidence of decision, and then analyzed how the parameters and model's behavior change then we map the parameters to the classroom and changes in student’s brain. Finally, we used linear regression model to study the relationships and correlations between the parameters of the model’s behavior.

    Findings

    The results showed that using this decision-making computational model opened a way to study the speed-accuracy trade-off of students while answering exam questions and then, by using the model, an optimal trade-off could be found to answer the questions. Also, the analysis of model parameters showed that the level of students' attention in the classroom could be measured by the model and it had an important effect on decision making and answering the questions. Finally, the model could show the effect of students’ confidence on their performance and based on the fitted data of the model to students' behavioral data, we could make optimal suggestions from the perspective of educational psychology.

    Conclusion

    In this study, we show that by using decision-making neural-computational models, students' behavior in the classroom can be modeled. Educational science experts and psychologists in the field of pedagogy can use the findings to provide the best and most optimal teaching methods for teaching easily and the flourishing of students' creativity.

    Keywords: Neuroeducation, pedagogy, M education, Decision-making, neural-computational model
  • F. Sharzehee, N. Khatib Zanjani *, M. Masoomifard, M.R. Sarmadi, N. Pourasghar Pages 265-278
    Background and Objectives

    The new changes and approaches created by Covid 19 and the rapid movement into the digital world in education have led to the development of technological skills and self-directed learning for students. This has led to the use of new learning models using technologies such as MOOCs (massive open online courses). Optimal utilization of MOOC facilities requires review of the latest research conducted inside and outside the country. Given the dispersion of these studies, their integration and aggregation in a comprehensive framework and the study of research priorities of each group seems necessary. A review of the research literature indicates that the number of meta-analyses conducted in the field of MOOC is limited and the studies were mostly conducted several years ago. Therefore, considering the speed of growth of this technology, especially in recent years, this research tries to collect and present useful information from new studies in this field in Iran and the world for the development of researchers' perspectives. Therefore, the purpose of this research is to outline the image of MOOC field research at the local and global scale.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose, descriptive in terms of data collection method and qualitative/quantitative in terms of nature of the data. The method of data collection is to examine documentary studies by electronic search of articles available on the Internet and extracting their files. The research method was meta-analysis in accordance with the Rathe and Schell model and the statistical population of the research is all local and foreign doctoral dissertations and scientific research articles in the field of MOOC, which were indexed in Irandoc, Gigalib, Magiran, SID, Springer and Science Direct site, and also, the articles to which access was provided through the Google Scholar search engine. The statistical sample included 6 doctoral dissertations and 42 foreign papers in English and 5 doctoral dissertations and 18 local papers, a total of 69 local and foreign studies that were selected via purposive sampling. The input criteria of the studies were related to the subject of MOOC, electronic publication, publication in the last five years and publication in databases and authoritative journals, which among them, the studies that were carried out from a technical point of view in the field of MOOC or have been not scientifically valid or access to their full text was not possible, were excluded from the statistical sample. The selected studies were entered into Max QDA software for content analysis and were divided into two groups of internal and external categories, and then were categorized based on the year of publication to remove duplicate articles and to compare and review articles more closely. After that, the content of each article was carefully reviewed and the important contents of each article such as title, keywords, type of MOOC were discussed. The educational level of MOOC content in these researches was coded using descriptive statistics and comparison of data in two categories of local and foreign research were conducted.  

    Findings

    The findings of this study indicate that in general, the literature of MOOC in Iran and the world is mainly concerned with the following themes: the effectiveness of MOOC, Developing an educational design model for MOOCs, Challenges and solutions in MOOCs, Factors influencing the focus and analysis of research. In addition, in Iranian studies, in comparison with the international ones, the issues of interaction in MOOCs, hybrid MOOCs and student MOOCs have been very limited and insignificant.

    Conclusion

    The lack of technical preparation and internet infrastructure and the lack of technological literacy among the students and the lack of attention to the necessity of interaction can be the possible reasons underlying lack of sufficient attention to hybrid and student MOOCs, but with the restrictions of Corona virus and forced shift of education to virtual space, they have relatively improved and their necessity has been highlighted. Therefore, with regard to the findings of the current research, regarding the importance of interaction, hybrid MOOCs and student MOOCs in foreign research, in order to make more use of the possibilities of MOOCs, it is necessary to pay attention to these topics in Iran as well.

    Keywords: Hybrid MOOC, High School MOOC, Interaction, Systematic review, Meta-analysis
  • M. S. Mosavi Shafigh, Z. Khoshneshin *, Y. Mahdavi Nasab, M. Mojadam Pages 279-292
    Background and Objectives

    Concept mapping as a collaborative tool for enhanced learning has been explained in many studies. The present study described effectiveness of teacher- and student-based concept mapping on students’ motivation and learning. Teaching on the basis of concept mapping is known as an active method, to improve learning ability and motives.

    Methods

    The research was designed based on quasi-experimental method of analysis. Sample of research included 60 students selected randomly from two high schools and the pretest and posttest were administered. Hermann’s standard questionnaire was used to estimate the motivation achievement and a researcher-made questionnaire was used to measure learners’ motivation and learning. The reliability of the questionnaires was estimated by Cronbach's alpha as 0.82 and 0.85. Covariance analysis was used to analyze the data compartments of the pre- post-test scores in experimental groups after the intervention.

    Findings

     It was revealed that there was a significant difference (sig 0.05) in pre- and post-test scores of students’ different levels of learning and motivation. It was also found that experimental teaching method, using concept mapping, to improve students’ cognition skills and their motivation could increase the opportunity of discussion among peers and understanding the content. Concept mapping in different ways of implementation as teacher- or student-based activities could promote the students’ learning level and motivation.

    Conclusion

    Implementation of teacher- and student- made concept mapping enabled students to learn better and improved their motivation and led to the improvement of their learning skills.

    Keywords: Student Based Concept Mapping, Teacher Based Concept Mapping, Learning, motivation
  • S. Sozangar, S. Shahhosseini * Pages 293-302
    Background and Objectives

    School students are often exposed to health risks due to insufficient knowledge of personal hygiene and its methods. Problems caused by non-observance of personal hygiene appear serious in public health and play an important role in the spread of infectious diseases and the severance of social ties. The importance of studying and using comic strip media with health topics in education is that it provides an opportunity for the students to reflect on the effectiveness of medications, the pressures on patients and their families, and even on their inner experiences. Therefore, considering the importance of personal health education in sensitive childhood and school years, the present study was conducted to investigate the effect of education by comic strip personal health media on social skills of fourth-grade elementary students.

    Methods

    The present study is of applied type and based on quasi-experimental data collection criteria. The statistical population of the study was all fourth-grade students in Dezful in the academic year 2020-2021. The size of the statistical population was 1825 students. A total of 30 students were included in the sample and were randomly assigned to the experimental and control groups (15 in the experimental group and 15 in the control group). The tools used in this study were researcher-made comic strip media as well as the Garshasm and Priority’s (1990) Social Skills Questionnaire, which was completed in two stages: pre-test and post-test. The training program was performed in 8 sessions of 45 minutes for three weeks for the experimental group and the control group received no intervention. At the end of the intervention period, both groups were re-evaluated. In order to check the data, SPSS software (Version 22) and covariance method were analyzed. It should be noted that the assumptions of the test were tested by Kolmogorov-Smirnov and Levine tests.

    Findings

    The findings obtained after repeated analysis of data showed that there was a significant difference between the participants in the experimental group and the control group in terms of the rate of acquisition of social skills. The social skills of students who learned personal hygiene using comic strip media were higher than that of those students in the control group. Therefore, the use of intervention method (training by personal health comic strip media) was effective on the social skills variable (P≤0.05).

    Conclusion

    Using comic strip as an attractive visual medium to teach personal health content can strengthen the social skills of fourth-grade elementary students by actively interpreting incomplete frames of comic strip, and being actively engaged with the stories. And health narratives will interact, and as a result, their knowledge and literacy in how to create and promote desirable and healthy social skills in real-life situations will improve. Comic strip media seems to be a suitable tool and a good option for educating learners due to its objectivity and suitability to the stage of children's development; Therefore, it is suggested that the use of this new media be on the agenda of education in order to familiarize and deepen students' learning experiences in the field of social skills training.

    Keywords: Social Skills, health education, personal health, comic strip
  • F. Fathi Hafshejani, H. Zeinalipour *, A.A. Shikhi Fini, K. Fathi Vajargah, E. Jafari Pages 303-316
    Background and Objectives

    With an awareness of the era that entails the day-to-day changes, the organizations must constantly keep up with technology and technological changes and implement them to survive and achieve the best possible results. One of these changes is making decision about the implementation of massive open online courses (MOOCs) in digital learning area at the workplaces, which is regarded as a complicated issue. Awareness of and informing about the effectiveness of educational services of this type of technology, as one of the manifestations of virtual education, is not inconclusive in choosing this path due to the key role of MOOCs as a potential educational strategy in organizations and companies in developed and developing countries. The purpose of this research was thus to identify the technological pedagogical functions of MOOCs to employees in the workplace.

    Methods

    This basic research was conducted using a qualitative research synthesis technique. The corpus included documents (books, research and review articles, dissertations and Internet resources) retrieved by searching the authentic Persian (Islamic World Citation Database (ISC), Magiran, Noor Database (Noormags), CIVILICA Institute for Humanities and Cultural Studies, Barakat Knowledge Network System, Iran Scientific Information Database (GANJ) and Iranian Research Institute for Information Science and Technology (IranDoc) and Latin web databases (ProQuest, Springer, Scopus, Science Direct, and also Google Scholar search engine) retrieved from 183 sources using a criterion sampling method (From corporate MOOCs 2014 to 2022). A total of 45 samples were selected. Theoretical saturation of themes was reached by the 32th sample. In order to collect data, the library research method was used. The collected data were then analyzed using a thematic analysis technique that is used in qualitative research studies. Finally, to validate the proposed model, a total of six experts in different fields, such as curriculum and educational planning, educational technology, and electronic learning were selected using a purposive sampling method. The researcher-made questionnaire for content validation of conceptual model was then sent for them. The final model was approved after modifications.

    Findings

    Based on the findings of this research, three main components were obtained. The first group was the educational process with six sub-components (Educational targeting of courses, Contents of training courses, Various professional learning methods, Professional educational activities, Educational resources of the courses, and performance evaluation); the second group was the supporting part with five sub-components (training coverage of staff, Educational support, Educational expenses, Educational stimuli, and capabilities of the educational method); and the third group was the operational part with three sub-components (Educational areas, Complementary skills training, and Creating professional soft skills).

    Conclusion

    This study showed the probable consequences of educational functions of MOOC in the workplace. The beneficiaries, including organizations, companies, and employees, can reliably employ these functions in their education system by paying more attention to them because it can be said that most organizations in Iran seem to be still unaware of its potential educational benefits. In a world where with the rapid development of technology, being online is considered a necessity both personally and professionally in Iranian organizations, and the today's workforce is expected to be highly skilled and to continuously improve their skills based on the today's global standards, they can acquire these new skills through life-long learning, i.e. MOOCs, in an advanced digital environment.

    Keywords: Workplace, Mooc, Training Services, knowledge management, . Employees
  • M. Khakzand *, F. Fakourian Pages 317-328
    Background and Objectives

    In the process of architectural education, visual perception is an important tool to reach creative ideas, and its defects are one of the main reasons for learning disability. It has led to extensive research in the field of educational technology regarding the type and method of visual perception intervention to improve the quality of education. For this purpose, the main goal of the research is to develop a tool to identify the level of students' visual perception, which plays a very important role in identifying their abilities and perceptual levels. There are various tests available to check visual perception at different ages, including four tests ((TVPS - 4), (DTVP - A/DTVP-2), (OT - APST), (Frostig Test)) that have been used for young and healthy people.

    Methods

    In the current research, the above tests are extended to create a new test demanding to distinguish visual capabilities and defects in architecture students. In the first step, the opinions of architecture and psychology experts are used via a questionnaire and considering final improvements, opinions are presented on subtests reform. The presented visual perception test consists of nine sub-tests derived from three initial branches named spatial, visual, and mental skills. To determine the standard of students and calculate the reliability and validity of the test, 90 people from the second year of Bachelor of Architecture at Islamic Azad University, Bandar Abbas are selected by judgmental sampling method, and the test is conducted on them as a group.

    Findings

    The findings include the norm scores for test separately derived from 9 sub-tests by gender and semester through the calculation of Cronbach's alpha, which is 0.631. Validity determination is applied through the criterion of the grades of the introductory course 3, expression 3, and architecture design 1, and their average is calculated as the correlation coefficients between the scores obtained from the test. Finally, it is found that in this test, the growth of visual perception in women is more than that of men.

    Conclusion

    The findings are in line with the results obtained by other cooperative researchers. This means that the perception test has acceptable validity. Calculating the correlation depends on homogeneous terms the grades of expression 2, introductions 3, and design 1 and their average, which has high homogeneity. Finally, methods have been presented that can have an effective interference on the results of the visual perception test. In addition to the development of the visual perception test, the results can bring suggestions in the future planning of practical architecture lessons and introduce areas for further research. The results of the present research can be useful for measuring the visual perception of undergraduate architecture students and play an effective role in the curriculum planning of architecture as well as interdisciplinary fields. It should be noted that in the field of academic planning, semesters and theoretical and practical courses, more extensive research can be planned and implemented to generalize the results. This article also summarizes the successful experiences and challenges of improving pedagogical methods.

    Keywords: perception test, Visual perception, standard perception test, norming
  • S. Khojasteh * Pages 329-342
    Background and Objectives

    The need for virtual education has been always felt due to its advantages compared to traditional education, and during the outbreak of Covid-19 and the absence of students in universities, the necessity of this type of education increased. The aim of the current research was to investigate the effectiveness of virtual education on procrastination and concentration and attention of students of Payame Noor University in Kerman during the Covid-19 pandemic.

    Methods

    The current research method was semi-experimental using control and experimental groups. The statistical population was about 4000 students of different fields of Payame Noor University in Kerman. The sample size included 40 students who were diagnosed procrastinator through the pre-test and had a certain lack of attention and concentration. The sample was selected using convenience sampling procedures and the subjects were randomly assigned to two control and experimental groups. Also, these two groups were homogenized as much as possible in terms of academic term and age. The data collection tools in this research were two standard attention deficit disorder questionnaires by Swanson and Nolan Pelham (1980) and the academic procrastination scale by Solomon and Rothblum (1984). In the current study, the calculated Cronbach's alpha coefficient for the academic procrastination scale is estimated to be 0.86, which showed that it was at an acceptable level. Pre-test and post-test were conducted for each group before and after training. Virtual training in the form of a research method class was held in a virtual educational environment by Adobe Connect software using PowerPoint online in 12 sessions(2-hour) for the experimental group. Descriptive and inferential statistics in the form of tables and figures, as well as covariance analysis, Levine's test, and Shapiro-Wilks test were used to analyze the data. The subjects of the experimental group received the research method course in 12 sessions(2-hour) virtually, while the students of the control group were trained in the traditional way.

    Findings

    The findings of the research showed that virtual education was effective on academic procrastination and the concentration and attention of Payame Noor University students. It means that virtual education could reduce procrastination and increase attention and concentration among the students.

    Conclusion

    Due to the high flexibility of virtual education, students can learn according to their conditions and based on mental preparation, which prevents distraction and reduces interfering factors in concentration. It is also suggested that educational programs such as workshops are designed in order to improve the awareness and ability to use virtual education as an effective educational tool and also to improve the quality of hardware. Therefore, in addition to creating a culture in this field, there is a need to try to increase the level of knowledge and improve the quality of the required facilities and equipment. Therefore, it is suggested that due to the wide and complex topics of university courses and in order to reduce procrastination and increase the attention of students, the virtual education method be considered along with face-to-face education in the universities all across the country, especially after the end of the Covid-19 disease.

    Keywords: virtual education, procrastination, attention
  • M. Hosseini, S.B. Hosseini *, F. Mozaffar Pages 343-356
    Background and Objectives

    Reflective learning has been studied in various studies. Reflecting while learning architecture alongside practice helps the student to evaluate and refine the design idea, and this round-trip process is mostly repeated. The application of reflective learning in the field of architecture while practicing needs to be examined to understand to which extent teachers are committed to this teaching method in studios. The investigation and recognition of assessment features along with reflection in architectural studios was the subject of this research.

    Methods

    In order to know the status of assessment in architecture schools, the behavior of teachers in this field and their preferences during assessment were studied through a semi-open questionnaire and the importance of reflective assessment indicators including rational assessment with micro-score was examined. In this study, the presence of students and round trip evaluation based on the design process were also asked from a sample of fifteen participants from the teaching community. For each question, Likert scale answers from 1 (very low) to 5 (very high) were collected and analyzed. Then, their preferences about choosing between twenty-three indicators in assessing each work were examined.

    Findings

    The study of reflective assessment indicators in the sample population of this study showed that 66% of teachers were committed to reflective assessment in practice and the others did not use it. The results showed that reflective assessment in architecture was equally applicable in all types of universities in the country. The study of the effect of gender factor revealed that females’ assessment was more committed to reflective assessment criteria than that of men. Examination of the age factor in refereeing demonstrated that older referees distanced themselves from microscopic and reciprocal refereeing and showed more tendency to single-stage and intuitive refereeing. The use of reflective assessment showed that for jurors who adhered to the reflective assessment, "efficiency and performance of the plan" were more important than anything else, and “innovation” was placed next, while other jurors called it "innovation". "Design aesthetics", "graphic presentation" and "form quality and composition in architectural design" were more important.

    Conclusion

    Assessment with reflection has been introduced as a new method in current research. By presenting a logical, step-by-step, interactive and back-and-forth form of teaching, this method has changed the assessing process from the end of the semester to the entire semester and made it as a tool for learning. The effect of this method, whose indicators were approved by the experts in this research, showed that changing the teaching method can improve learning the basic concepts among architecture students. The efficiency of this method is when the teachers change the current education process in a purposeful way which prioritizes the efficiency and performance of students' plans. This assessment method has changed from intuitive, single-step, product-oriented and independent of interaction with students towards the indicators presented in this research. The findings of the research show that this goal has been achieved in more than half of the architecture studios, but considering its positive results in improving students' learning and there is a need for more detailed planning and coherent management for this purpose.

    Keywords: Architectural assessing, Architectural Education, reflective assessment, Learning, Teachers
  • O. Seifouri, J. Jarareh *, F. Hamidi Pages 357-370
    Background and Objectives

    School closures and home quarantines due to the spread of infectious diseases such as Covid-19 have affected the physical and mental health of adolescents. Adolescence is a period of growth in which intimate relationships are very important. In today's societies, the role of family and school in the development of students' personality is a decisive and fundamental one because with the complexity of social and cultural issues and the advancement of technology, the effectiveness of this role in the development of personality has decreased to some extent. Corona virus and teenagers living at home have also fueled this issue. One of the issues of education that has a decisive role in the performance and morale of people is the principle of responsibility. Research shows that accountability can be promoted using effective intervention methods. One of the appropriate interventions in this field is group psycho-educational interventions, which is neither mere education nor mere counseling; in this research, psychoeducational group interventions were implemented through one of the cognitive and behavioral therapy methods called Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

    Methods

    This research was semi-experimental due to the existence of the experimental group and the control group of the pre-test-post-test design. The statistical population in this research included all first secondary level male students who studied in the public schools of Arak in the academic year of 2021-2022. The group (in-person test, virtual test and control) were randomly placed. The data required for this research were collected by the responsibility scale of the California Psychological Inventory (CPI) (1978). The data were analyzed using SPSS 24 software and multivariate covariance analysis.

    Findings

    The results showed that face-to-face group psychoeducational interventions based on acceptance and commitment were effective on teenagers' responsibility after the Covid-19 pandemic (P<0.05). Virtual group psychoeducational interventions based on acceptance and commitment were also effective on teenagers' responsibility after the Covid-19 pandemic (P<0.05) and there was a significant difference between face-to-face and virtual group psychoeducational interventions in terms of the effectiveness based on acceptance and commitment on the responsibility of teenagers after the Covid-19 pandemic.

    Conclusion

    The findings of this research indicated the effectiveness of face-to-face and virtual group psychoeducational interventions based on acceptance and commitment theory on increasing responsibility in teenagers in the post-corona era (P<0.01). Therefore, it is suggested that school counselors and therapists in working with students get help from the approach based on acceptance and commitment as a suitable group psychological educational approach to increase their level of psychological adaptation and responsibility.

    Keywords: Acceptance, commitment, Responsibility, Adolescents, Post Corona
  • S.F. Noorani *, M. Serkani, Z. Karimi Pages 371-390
    Background and Objectives
    Game Theory is a branch of applied mathematics that can mathematically model the real-world scenarios for situations such as competition and cooperation and predict their payoffs. The main point in Game Theory is that the interests of the competition or cooperation of both sides depend on each other's decisions. The teaching and learning environments are considered as an undeniable atmosphere of interactions among the learners, faculty members, and instructors. Using Game Theory to interactions modeling, we are able to analyze the situation to achieve the greater educational achievement. In this paper, for the first time, we used Educational Game Theory to mention the use of Game Theory in the education context. The aim of the present study was to highlight the types of applications of Game Theory in addressing various aspects of teaching and learning in the articles that were conducted from 1987 to 2022.
    Methods
    This research is applied in terms of purpose and systematically provides a comprehensive review of research on the use of game theory in education and learning. In the first stage, by searching the electronic scientific and research sources and preliminary study of abstract, introduction, and conclusion of articles, we discovered that 42 articles were related to the purpose of our research. In the next stage, each of the studied articles was examined and analyzed in detail from four aspects: What is the application of game theory in the field of education and learning? Is there a mechanism design in the study? Who interacts in the field of education (learners, teachers, staff, and parents), and basically who are the players in the proposed model? Finally, we investigated how the articles evaluate and proved their proposed model. Using a questionnaire, the applications of game theory in the field of education were prioritized. The best-worst (BWM) multi-criteria decision-making method was used for prioritization.
    Findings
    In the present study, we divided the use of game theory in the field of education and learning into six categories. The first category was research that analyzed participatory behavior in different situations. The second category was research that used game theory to create an environment for further learning; the third category was articles that used game theory to model conditions that would affect the quality of education and create an environment for further learning. The fourth category was research that modeled learner assessment conditions. The fifth category modeled and analyzed the educational behavior of teachers with each other and their teaching methods. The sixth category was articles that considered the collaborative learning environment and use game theory to recommend educational resources to group members. From the perspective of relationship modeling, 60% of the articles modeled the interaction among the learners, 29% modeled the interaction between the instructors and learners and 7% of the articles modeled the interaction of the instructors. One article modeled parental interaction in deciding whether to hire a tutor and one article modeled the employee-learner relationship on cheating. The analysis of the findings showed that applications such as "learner assessment", "enhancement of learning" and "content suggestion" were assigned the highest priorities, respectively. Applications such as "teachers' educational behavior analysis", "investigation of environmental factors affecting education" and "participatory behavior analysis" were in lower priorities.
    Conclusion
    We studied and organized studies which have applied Game Theory in the education area. The areas of learner assessment by the instructor or peer, grouping for collaboration learning, using the user model, and implicit modeling were some of the topics that needed further research in Educational Game Theory. Also, in learner/learner and learner/teacher interactions, new incentives design methods need to encourage players to learning improvement. The results of this study provide a perspective for researchers in the area of education and learning regarding the use of Game Theory in modeling the teaching and learning environment and creating conditions for increasing educational outcomes.
    Keywords: Game theory, Education, modeling, BWM
  • E.A. Salimi *, M. Rezaei Ghahroudi Pages 391-406
    Background and Objectives

    The idea that the world is facing global emerging trends, technologies, and innovations lead the world to experience an uncertain, complex, and unstable future. Therefore, of the many diverse, controversial, and attractive challenges humankind deal with today, the most intense and critical is understanding the effect of the new technology revolution in various fields, especially in education. Recently, the Covid-19 pandemic and its subsequent quarantines have created a significant technological leap in the modern life landscape, leading to drastic and unexpected changes in education. As Covid-19 is a force to make the transition from face-to-face to online education, this study seeks to investigate whether distributed ledger technologies can help successfully tackle this new and major challenge. In this light, the researchers of the present study aimed to examine the impacts and implications of these technologies on the education system to see if they would improve the quality of education in the future.

    Methods

    The current study was conducted adopting a qualitative approach to provide in-depth insights and experiences of the participants. The target population of the present research included sixty-three males and females from five groups of people including higher education policymakers, teacher training instructors, information and communication technology specialists, educational technology experts, and future researchers of the educational system recruited through purposive sampling. The required data were collected through different types of interviews and narrative analysis which was conducted through WhatsApp network. The interview was selected since it was practically more convenient than other qualitative research instruments. This instrument, due to its nature, could provide a trustworthy contextualized and deep understanding of the research issue. Narrative analysis was used as the second fruitful instrument due to the centrality and impressive role digital environments play in human life. Since time and space constraints have reduced face-to-face interactions, such a flexible and attractive instrument could provide an interactive and collaborative environment for participants to tell their stories either synchronically or Asynchronically. The process of data collection continued until saturation was reached, based on which 25 interviews were conducted and 38 members participated in narrative inquiry. To analyze the data and for the themes to be extracted, thematic analysis including initial coding, focused coding, and axial coding was conducted.

    Findings

    The results of the data analysis led to the following themes extracted: curriculum diversity, assessing students' academic performance, quality management of learning achievements, recording management of learning outcomes, academic certificate administration, and lifelong learning. Each of the themes represents one of the blockchain implications in future education. The analysis of the interviews and narrative inquiry indicated that Blockchain, due to its specific features such as security, trust, transparency, immutability, privacy, integrity, authentication, robustness, accountability, and decentralization, plays a critical role in transforming future education.

    Conclusion

    The results of the present study can inform policymakers, educators, managers, leaders, practitioners, and all stakeholders of the education system, especially higher education, of the global emerging trends, technologies, innovations, and developments and their effects on future education. Now that the day-to-day penetration of technological advancements coincides with the Corona virus epidemic around the world, it is necessary to apply technologies and take all necessary changes  to recreate the education system in order to take a step towards improving the quality of education. It is hoped that the present study will be a reliable source for further future researches on education.

    Keywords: Distributed ledger technologies, education system, Impacts, Implications
  • A. Taghizadeh * Pages 407-420
    Background and Objectives

    With the increasing use of information technologies in the field of education, it is now possible to create flexible learning environments without temporal and spatial barriers on the Internet. These environments enable learners to access various learning materials, share their findings, and discuss with other online participants. Despite the dramatic increase in web-based courses and learners enrolling in these courses, there are many indications that the mentioned courses have failed to meet the needs of learners and learners remember unpleasant experiences from such contexts. One of the relatively new methods in teaching is flipped classroom. The underlying idea of the flipped classroom is that instructional materials are presented outside the classroom, and on the other hand, the classroom time is used for interaction and conceptual transformation. Also, the community of inquiry (CoI) framework created by Garrison et . (2001) has been extensively applied and explored. It is probably the most frequently used model based on technology for a constructivist learning design. According to Garrison et al, learners can learn collaboratively and as a group in an inquiry community when there is a shared cognitive, social, and teaching presence. learning experiences are formed through the interaction of cognitive presence, social presence, and teaching presence. Garrison et al. claim that the common nature of cognitive, social, and teaching presence leads to the creation of an inquiry community, in which a cooperative learning experience is created for learners. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of using the flipped classroom on the learners’ perceived teaching, social and cognitive presence in online courses. 

    Methods

    This study was quasi-experimental in terms of research method, using pre-test and post-test design with experimental and control groups. The population of the research included all the students of Tehran in the academic year of 1400-1401, using Convenience sampling. A total of 58 people were selected and randomly assigned to the experimental group (30 students) and control group (28 students). Research instruments included CoI survey instrument developed by Arbaugh et al. (2008) along with rubric for online discussions analysis (Social presence: indicators by Rourke et . (1999), teaching presence: indicators by Anderson et al. (2001), and cognitive presence: indicators by Park (2009)). To analyze the data, descriptive statistics (mean, standard deviation), and inferential statistics, i.e., the multivariate analysis of covariance (MANCOVA), and the chi-squared test were used.

    Findings

    The results of MANCOVA showed that the experimental group had better progress for all types of presence (teaching, social & cognitive) in posttest compared to the control group(p<0.05). Also calculated chi-square test showed that frequency of produced semantic units for all types of presence (teaching, social & cognitive) in the experimental group were significantly higher than those in the control group (p>0.05).

    Conclusion

    The results of this research proved the potential of flipped classroom pedagogy in learner’s progress in the three key factors of the community of inquiry framework, i.e. cognitive, social and teaching presence. Also the findings of research can lead to the improvement of offered education in web-based courses and are useful for those who are involved designing and implementing web-based education.

    Keywords: Flipped classroom, Teaching Presence, Social Presence, Cognitive Presence
  • N. Bardia, R. Moradi, B. Yasbolaghi Sharahi * Pages 421-432
    Background and Objectives

    Today, education in schools requires the use of methods that make learning enjoyable and effective for students. On the other hand, applying the suggestions and paying attention to the results of this research can change the attitudes of teachers, planners, and educational policy makers towards using more innovative approaches in education. The present study was conducted with the aim of investigating the effect of learning mathematics using the VAK(Visual Auditory Kinesthetic) method on the attitudes and academic performance of primary school students in virtual education during the Corona period.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all fifth-grade female students in Arak in the academic year of 1401-1400, out of which 30 students were randomly selected and assigned to  experimental (15) and control (15) groups. The experimental group learned 12 online sessions of mathematical concepts with the help of the VAK strategy in the  Shad Network e-learning program. Both groups were evaluated at the beginning and end of the training period through Aiken's (1978) attitudes towards mathematics questionnaire and the researcher-made math test. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance to test hypotheses) were used for data analysis.

    Findings

    The results of the research showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of the attitudes and academic performance (P<0.05) and the walk method led to an increase in the students' performance and attitudes towards mathematics.

    Conclusion

    According to the findings of the research, it can be concluded that the walk strategy would increase the students' mathematical attitudes and performance due to using of visual, auditory, functional content and paying attention to learning styles.

    Keywords: learning by Visual, Auditory Kinesthetic method, Math performance, math attitude, virtual education
  • F. Khalvandi *, SR. Emadi, MA. Omrani Pages 433-448
    Background and Objectives

    Managing the e-learning environment means emphasizing on the design and implementation of those strategies that, on one hand, help to fulfill the mission and goals of the education system, and on the other hand, lead to effective learning. This term refers to a new set of knowledge and skills in the field of optimal use of the electronic learning environment advantages and capabilities with a futuristic approach. It aims to prepare the mentality and skill power of learners for the changes and developments that occur as the result of the entry of information and communication technology into the field of education. Since the design and creation of practical and useful models for managing electronic learning environment in education system can play an important role in the realization of educational goals, the current research was conducted with the aim of designing a conceptual model for managing electronic learning environment in schools.

    Methods

    This study was practical by purpose and conducted with a mixed-method approach by means of sequential exploratory design. In a way that by using the qualitative method, firstly the pattern or the research conceptual framework was obtained, and then the desired model was validated by quantitative method. In the qualitative part, the statistical population included university professors of Tehran in the field of educational technology and educational administration. Based on targeted snowball method of sampling and theoretical saturation, 17 people were selected. The data collection tool in the quantitative phase was a semi-structured interview. Participating experts assessed the face and content validity of the quantitative tool and its reliability was calculated by the Holsti’s coefficient as 0.92. In the quantitative part, by census method of sampling, all 114 outstanding teachers, experts and educational technologists of Shahindej Department of Education were selected and finally 103 completed the questionnaires. A researcher-made questionnaire with a 5-point Likert scale was developed including 56 items based on the indicators identified in the qualitative stage. To measure the validity of the questionnaire, in addition to the face and content validity done by experts, the Average Variance Extracted Index (AVE) was used which its value calculated as to be above 0.6. The reliability of the instrument was measured by the two criteria of Cronbach's alpha and composite reliability, which in both criteria, the values were higher than 0.8. 

    Findings

    In the qualitative phase, by using the thematic analysis and open, axial and selective coding method of Strauss and Corbin, 4 dimensions, 15 components and 56 indicators were identified and then primary conceptual model of electronic learning environment management was proposed. The four dimensions of model along with their components were “Teaching-learning process" with the components of active learning, teacher's role, learning styles, learning motivation, evaluation methods, "Teaching content" with the components of content suitability, content production, content quality, content presentation, "Curriculum design" with the components of constructivist approach, problem-oriented learning, socialization of learners and "Levels of interactions" with the components of teacher-learner, learner-learner, teacher-parents. Validating the proposed model by using the structural equation modeling method with the help of software (Smart PLS) showed that the proposed model had the required validity.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be stated that the management of the electronic learning environment is a holistic approach aiming to identify and design strategies that create active learning among the learners. Creating an integrated and effective management system in the e-learning environment can help to make the e-learning system more efficient and makes its activities transparent. The use of appropriate mechanisms in the management of the electronic learning environment, by specifying the current and desirable state of the electronic education system, helps to reveal the opportunities and challenges that this system faces and to provide a basis for the correction and improvement of the existing trends and the promotion and excellence of the future states of the electronic education system.

    Keywords: e-Learning, e-learning environment, E-learning environment management, school teachers
  • M. Arghiani *, M. Saffar, M. Mahvash Pages 449-468
    Background and Objectives

    Today, learning various sciences has become one of the basic needs of humans, and there are many obstacles that reduce the speed of learning; among these obstacles, we can mention stress. Stress is a kind of response to emotional or physical changes created in the environment and living conditions of students, which can appear in different ways according to their age, life situation, and personality. If the learning space is designed properly, it can eliminate a lot of stress in students. Reducing stress in students can lead to discovering their hidden talents, increasing self-confidence and making the most of their potential, which will increase learning. Also, various studies have been conducted in western and other countries about the effect of architecture on reducing the stress of users, a limited number of which have been conducted on the effect of the architecture of the educational space on reducing stress with different research methods and approaches, each of which has research problems and flaws in two areas. They are thematic and methodological knowledge. The research showed that various studies have been conducted in the three fields of environmental psychology, psychology and architecture of educational spaces, but no sufficient and accurate studies were found about the interrelationship of these three topics. With quantitative and qualitative approaches, this research aims to deal with the subject in the two scientific fields of psychology (stress, stress theories) and architecture (psychology of the environment of educational spaces, architecture of educational spaces, health and architecture, etc.). The purpose of the present research is to identify the physical factors that are effective in reducing the stress of students in the educational spaces of the school, which is a factor for the scientific progress and improvement of the country and is associated with increasing the productivity of schools. This research aims to evaluate the effect of physical and non-physical dimensions of stress reduction on stress reduction in combined research (description of the survey type and logical reasoning).

    Methods

    With the help of the Delphi method, the experts in the field of architecture were asked to categorize the practical physical factors of stress reduction. Then, the test analysis was done with the help of hierarchical analysis (AHP).

    Findings

    After the complete hierarchical analysis, at first, the main criteria were ranked according to the goal, and then the sub-criteria were ranked in details, and the percentage of importance of each was determined. Among the main criteria, the combination of nature and environment gained the most weight, with a weight of 0.534, so it was the most important among the main criteria. The criteria for modeling nature and the spatial characteristics of the environment were also in the following ranks. A pairwise comparison of the sub-criteria of the integration of nature and the environment and their order of importance was discussed, and it could be seen that the sub-criteria of light with a weight of 0.541 took the first place, and the sub-criteria of plants and natural landscapes and ecosystems were in the following ranks.

    Conclusion

    In designing a conservatory with the approach of reducing stress through biophilic architecture, light is the most critical design factor, and then the plants inside and outside the environment, natural landscapes, and ecosystems should be observed in the design.

    Keywords: Outdoor of school, Biophilic design, Stress