فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال دوازدهم شماره 47 (زمستان 1401)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال دوازدهم شماره 47 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا سپهوند، فاضل سیدی، مریم مومنی* صفحات 1-40
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تبیین و اعتبارسنجی عوامل اثرگذار بر عملکرد خلاق منابع انسانی در شرکت های دانش بنیان است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر پیش فرض های فلسفی اثبات گرا ، از حیث رویکرد کمی و از حیث استراتژی توصیفی- پیمایشی است. همچنین پژوهش موجود از منظر مخاطب شناسی، کاربردی و از لحاظ جمع آوری داده پژوهشی میدانی است. برای سنجش متغیرهای پژوهش، فروتنی رهبر، عملکرد خلاق، امنیت روانشناختی و خودکارآمدی خلاق به ترتیب از پرسشنامه های استاندارد کیان و همکاران (2020)، سان و همکاران (2020)، احمد و همکاران (2018) و وانگ و همکاران (2018) استفاده گردید. روایی و پایایی پرسشنامه ها به ترتیب از طریق روایی صوری و آلفای کرونباخ، پایایی اسپیرمن، پایایی ترکیبی و پایایی اشتراکی تایید گردید. جامعه آماری شامل شرکت های دانش بنیان استان لرستان می باشند که 130 نفر از کارکنان آنها به عنوان جامعه هدف پژوهش انتخاب شده اند. داده ها از طریق الگوریتم مدلسازی معادلات ساختاری واریانس محور تحلیل و اعتبارسنجی گردید.

    یافته ها

    تحلیل نتایج در سطح اطمینان 95% بیانگر تاثیر مثبت و معنادار فروتنی رهبر بر عملکرد خلاق، فروتنی رهبر بر امنیت روانشناختی، امنیت روانشناختی بر عملکرد خلاق، فروتنی رهبر بر خودکارآمدی خلاق و خودکارآمدی خلاق بر عملکرد خلاق می باشد. به علاوه، تحلیل مسیرهای غیر-مستقیم گویای نقش میانجی امنیت روانشناختی و خودکارآمدی خلاق در تاثیر فروتنی رهبر بر عملکرد خلاق است.

    نتیجه گیری

    سنجش و اعتبار سنجی تجربی پژوهش نشان می دهد، فروتنی رهبر از طریق امنیت روانشناختی و خودکارآمدی خلاق به عنوان عوامل پیش بینی کننده واریانس عملکرد خلاق منابع انسانی در شرکت های دانش بنیان می باشد. همچنین پژوهش حاضر می تواند به غنای ادبیات در حوزه عملکرد خلاق منابع انسانی بیفزاید.

    کلیدواژگان: فروتنی رهبر، امنیت روانشناختی، خودکارآمدی خلاق، عملکرد خلاق، شرکت های دانش بنیان
  • مهدی سبک رو، نگین رنجبران، مریم احمدی زهرانی* صفحات 41-74
    هدف
    رهبری و مدیریت منابع انسانی با تشویق کارکنان و ایجاد انگیزه در کارکنان منجر به نوآوری و انجام فعالیت هایی می شوند که با اهداف زیست محیطی سازمان سازگار است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش رهبری تحول آفرین سبز و مدیریت منابع انسانی سبز بر نوآوری سبز و عملکرد زیست محیطی در شرکت ذوب آهن اصفهان انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر ازحیث هدف،کاربردی و توصیفی است و از لحاظ روش گردآوری داده ها پیمایشی می باشد. همچنین از لحاظ روش از نوع رویکرد کمی است. جامعه آماری این تحقیق، کلیه مدیران و سرپرستان شرکت ذوب آهن اصفهان می باشد که تعداد کل جامعه آماری شامل مدیران و سرپرستان شرکت ذوب آهن اصفهان، 300 نفر می باشد. بر اساس جدول مورگان 170 نفر به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه استاندارد از طریق روش نمونه گیری در دسترس بین نمونه های تحقیق توزیع گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم ا فزارهای SPSS27 و PLS3 استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ برآورد گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که رهبری تحول آفرین سبز و روش های مدیریت منابع انسانی سبز بر نوآوری سبز و عملکرد زیست محیطی تاثیر مثبت و معناداری دارد و بیش ترین تاثیر مربوط به اثر روش های مدیریت منابع انسانی سبز بر نوآوری سبز می باشد. همچنین از طریق آزمون سوبل مشخص شد که نوآوری سبز نقش میانجی در ارتباط با رهبری تحول آفرین سبز و عملکرد زیست محیطی ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    مدیران سازمان می توانند با توان افزایی منابع انسانی خود با پیاده سازی مدیریت منابع انسانی سبز به توسعه پایدار دست یابند. تدوین سیاست های حمایتی از محیط زیست استخدام افراد براساس ارزش های زیست محیطی نقش تاثیرگذاری در سازمان دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین سبز، مدیریت منابع انسانی سبز، نوآوری سبز، عملکرد زیست محیطی
  • گلچهره لهراسبی، میترا صدوقی*، حسینعلی تقی پور، اسماعیل کاظم پور صفحات 75-112
    مقدمه و هدف

    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی و شناسایی نوآوری رفتاری منابع انسانی در سازمان کودکان استثنایی بود.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. گردآوری داده ها و استخراج مضامین مرتبط با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با آگاهی دهندگان کلیدی در این حوزه صورت گرفت.انتخاب مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری بود که بر اساس آن تعداد 14 نفر از متخصصان،خبرگان، اعضای هیات علمی دانشگاه ها و مدیران کل سازمان کودکان استثنایی انتخاب شدند. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. داده ها به روش تحلیل مضمون بررسی شدند.

    یافته ها

    مدلی برای نوآوری رفتاری منابع انسانی در سازمان کودکان استثنایی در قالب 14 مولفه(صداقت رفتاری،مثبت اندیشی در رفتار،توانمندسازی،فرهنگ خودکنترلی،خودکارآمدی نوآورانه،اعتمادآفرینی،مدیریت مشارکتی،مشارکت پذیری،تفکر بهنگام، رضایت شغلی، عدالت سازمانی،فرهنگ ارتباطات سازمانی،فضای سالم رقابت جویی،ارزیابی عینی منابع) و 53 شاخص طراحی شد و مولفه خودکارآمدی نوآورانه دارای بالاترین و مولفه ارزیابی عینی منابع دارای پایین ترین میزان تاثیرگذاری بر نوآوری رفتاری منابع انسانی بوده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    با کاربرد مولفه های نوآوری رفتاری منابع انسانی، کارکنان می توانند به دور از دغدغه های جسمی، روانی و... و هم چنین مشکلات رفاهی و دشواریهای ناشی از امکانات و تجهیزات به رفتارهای نوآورانه بپردازند.

    کلیدواژگان: نوآوری رفتاری، استراتژی منابع انسانی، سازمان کودکان استثنایی، خودکارآمدی نوآورانه، ارزیابی عینی منابع
  • علی حسن زاده*، یحیی قائدی، سعید بهشتی، احمد سلحشوری صفحات 113-142
    هدف

    این مقاله به بررسی ویژگی های داستان های فلسفه برای کودکان می پردازد تا از این طریق، امکان استفاده از کارکردهای ویژگی های این داستان ها در خلاقیت کودکان مشخص شود. در بخش اول مقاله به تبیین ویژگی های داستان های فبک پرداخته می شود. در بخش دوم به بررسی کارکردهای داستان‎های فلسفه برای کودکان بر خلاقیت کودکان نشان داده می شود.

    روش

    این تحقیق، از لحاظ رویکرد کیفی و حیث روشی از روش تحلیل از نوع تحلیل محتوای کیفی بوده است. داده ها از اسناد و متون علمی شامل کتب و جستجوی مقالات با استفاده از کلید واژه های خلاقیت، ادبیات داستانی، برنامه درسی فلسفه برای کودکان، کارکردهای داستان های فبک، عناصر داستانی در خلاقیت کودکان انجام شد. بر اساس معیارهای ورود و خروج تعداد 29 مقاله و 21 جلد کتاب وارد مطالعه شد. یافته ها نشان داد که ویژگی های داستان های برنامه فبک با وجود بن مایه پرسشگری و مفاهیم فلسفی، مباحث استدلال تفکر و نیز مباحث فلسفی مربوط به شیوه ‎های زندگی کودکان در بعد زندگی روزمره و در بعد بیناذهنیت اجتماع، بازسازی اجتماع پژوهشی و برخی از فرایندها همچون مولفه های ادبی و تربیتی و الگوهای فعالیت محور مانند الگوی نوشتن طرح بحث و تمرین در داستان بر پرورش خلاقیت کودکان تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    ارتقاء خلاقیت و روحیه پرسشگری کودکان مبنی بر استفاده از عناصر و کارکردهای ویژگی های داستان های فبک باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های داستان های فلسفه برای کودکان، کارکردهای داستان‎های فبک، خلاقیت، فلسفه برای کودکان
  • فاطمه خراسان چی، نرگس ایمانی پور*، زهرا آراستی، سید مجتبی سجادی صفحات 143-178
    زمینه
    عمر کوتاه مدل های کسب و کار، نیاز به ارزیابی مستمر آن ها را در شرایط متغیر و پیچیده این روزهای کسب و کار به یک نیاز حیاتی برای کسب و کارها تبدیل ساخته است. با گسترش اقبال کسب و کارها در پاسخ گویی به نیازهای اجتماعی در کنار رهگیری اهداف کسب و کار و توسعه موضوع نوآوری اجتماعی، ارزیابی میزان موفقیت مدل های کسب و کارها در پاسخ گویی هم زمان به نیازهای اجتماعی و کسب و کار، موضوعی حایز اهمیت است.     
    هدف
    پژوهش حاضر به دنبال طراحی الگویی برای ارزیابی مدل های کسب و کار با رویکرد نوآوری اجتماعی است.    
    روش
    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نوع تحقیق کیفی است. روش تحقیق مطالعه موردی چندگانه است نمونه آماری شامل  10 کسب و کار نوپای ایرانی با تجربه نوآوری در مدل کسب و کار و نوآوری اجتماعی است.    
    یافته ها
    الگوی پیشنهادی شامل یک فرایندارزیابی  5 مرحله ای است که  با استفاده از 2 ابزار کاربردی و براساس 4 شاخص برای ارزیابی اقتصادی و 2 شاخص برای ارزیابی اجتماعی طراحی شده است .    
    نتیجه گیری
    الگوی پیشنهادی به مدیران کسب و کارهای نوپا کمک می کند، مدل کسب و کار خود را براساس دو بعد اقتصادی و اجتماعی ارزیابی کرده و با موقعیت یابی مدل کسب و کار ، جهات تغییر در مدل کسب و کار را برای  توسعه مدل کسب و کار با رویکرد نوآوری اجتماعی ، شناسایی کنند .
    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، نوآوری اجتماعی، کسب و کار، ارزیابی، الگو
  • محمدمهدی شریعت باقری صفحات 179-218
    زمینه

    کتاب تعلیمی مثنوی معنوی، سرشاراز نکات تربیتی ، پداگوژیکی و روان شناختی است که در پژوهش حاضر به چند مورد از آن ها پرداخته شده است .

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف یافتن و استخراج پاسخ های خلاقانه مولوی به پنج سوال اساسی از خلال اشعار ایشان در مثنوی معنوی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کیفی و با روش اسنادی و کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل اشعار مثنوی معنوی با رویکرد توصیفی- تفسیری است. سیوالات مورد نظر در خصوص سرشت انسان ، جلوگیری از گسترش خطا و لغزش متربی ، تاثیر انگیزه ها در ظهور رفتار، کارآمدترین روش تعلیم و تربیت و نظریه تضاد در تعلیم و تربیت مطرح شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حکایت از خوب بودن سرشت تمامی انسان ها و عاریتی(عارضی) بودن بدی به علت تعلیم و تربیت و محیط بد، مراقبت از خطاها و لغزش ها در راستای ملکه نشدن آن ، توجه به انگیزه های درونی شاگردان از راه تحریک ، اصلاح ، تقویت و رشد انگیزه های درونی آنان ، کارآمدترین روش تعلیم و تربیت همانا تحقیق و توجه به فرآیند پژوهش محوری شاگردان و روی آوری به تفکرخلاق از طریق شناخت هر ضدی با ضدخودش از راهکارهای خلاقانه وی در بیش از هفت قرن پیش است.

    نتایج

    علاوه بر پاسخ به سیوالات فوق الذکر ، در سوال پنجم پژوهش، ارایه نمونه هایی از ظرایف تربیتی و پداگوژیکی ، شواهدی است مبنی بر تایید نظریات مولوی درامر تعلیم و تربیت که در انتهای مقاله به آن ها اشاره شده است.کلمات کلیدی: خلاقیت ، پداگوژی ،سرشت،انگیزه ،تحقیق

    کلیدواژگان: خلاقیت، پداگوژی، سرشت، انگیزه، تحقیق
  • مجید یوسفی، ابراهیم ریحانی*، محمدحسن بهزادی صفحات 219-260
    زمینه
    در بحث بروز و ارتقاء خلاقیت، قطعا فرایندهای محرک و پرورش دهنده ی خلاقیت و همچنین اندازه گیری خلاقیت، نقش مهمی ایفا می کنند. به اعتقاد بسیاری از محققان آموزش ریاضی، طرح مساله ی ریاضی و تدریس با رویکرد بازپاسخ، فرایندهایی مهم برای تحریک، رشد و سنجش خلاقیت ریاضی به شمار می روند.
    هدف
    این پژوهش بررسی و اندازه گیری خلاقیت ریاضی دانش آموزان پایه ی دهم با استفاده از طرح مساله ی بازپاسخ در موقعیت های ساختاریافته است.
    روش
    پژوهش حاضر به روش توصیفی از نوع زمینه یابی انجام شده است .جامعه ی آماری در دسترس، تعداد 158 نفر از دانش آموزان پایه ی دهم مدارس استعدادهای درخشان شهرستان های ورامین، قرچک و پاکدشت در جنوب شرقی استان تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بوده اند. برای گردآوری داده ها، از یک آزمون محقق ساخته، شامل دو سوال طرح مساله ی بازپاسخ در موقعیت هایی ساختاریافته (استویانوا و الرتون)، استفاده شده است. روایی آزمون توسط اساتید آموزش ریاضی و دبیران مجرب ریاضی مورد تایید قرار گرفت. ضریب الفای کرونباخ سوالات آزمون، 71/0 و 82/0 محاسبه شدند که این مقادیر، وضعیت مناسبی را در مورد پایایی آزمون نشان می داد.
    یافته ها
    نتیجه ی آزمون، نمره ی خلاقیت ریاضی دانش آموزان پایه ی دهم مدارس استعدادهای درخشان عدد 2082/0 را نشان داد. نتیجه ی پژوهش نه تنها حاکی از آن بود که دانش آموزان پایه ی دهم از سطح خلاقیت ریاضی پایینی برخوردار هستند، بلکه بر عدم وجود یا ناکافی بودن موقعیت های مواجهه ی این دانش آموزان با فعالیت ها و تکالیف تقویت کننده ی خلاقیت ریاضی، از جمله طرح مساله و تکالیف بازپاسخ، در کلاس های درس ریاضی تاکید داشت.
    نتیجه گیری
    لازم است برای دانش آموزان فرصت های کافی مواجه شدن با تکالیف طرح مساله و فرایند مسایل بازپاسخ فراهم شود.
    کلیدواژگان: خلاقیت ریاضی، دانش آموزان پایه ی دهم، طرح مساله، مساله ی بازپاسخ
  • امیرحسین داشته، محمد نوریان*، شیوا عسگر پور صفحات 261-284
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی بومی عوامل موثر بر فعالیت های خلاقانه دانش آموزان در درس ریاضی، انجام گرفت

    روش

    این پژوهش کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش، دبیران ریاضی دوره اول متوسطه شهرتهران و اساتید رشته ریاضی بودند نمونه ها به صورت هدفمند از جامعه مورد نظر انتخاب شدند.روش گرد آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود.پس از انجام 16 مصاحبه با توجه به مطرح شدن موارد تکراری، اشباع مصاحبه ها اعلام گردید. به منظور قابلیت اعتماد داده ها ازچهار معیار باورپذیری، اعتمادپذیری، انتقال پذیری و اطمینان پذیری استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل محتوای کیفی چهارمرحله ای استفاده شد.

    یافته ها

    براساس یافته های حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها، 5 درون مایه با 19 طبقه شامل: معلم (ویژگی شخصیتی، تخصص و توانایی حرفه ای، نگرش، روش تدریس و مدیریت کلاس)؛ برنامه درسی و آموزش (اهداف، محتوا، روش تدریس، ارزشیابی، گروه بندی و مواد و منابع)؛ فراگیر (ویژگی شخصیتی، ویژگی انگیزشی، توانمندی شناختی و نظام ارزش گذاری)؛ خانواده (جوعاطفی، نگرش و سبک تربیتی والدین)؛ محیط اجرا (فضای آموزشی و مشارکت)، به عنوان عوامل موثر بر فعالیت های خلاقانه در درس ریاضی استخراج گردید که براساس آن الگوی بومی طراحی شد.

    نتیجه گیری

    بهره گیری از یافته های این پژوهش می تواند به برنامه ریزان در تدوین و طراحی برنامه های آینده کمک نماید.

    کلیدواژگان: الگوی بومی، فعالیت های خلاقانه، درس ریاضی، پدیدارشناسی
  • ناصر بشیری گودرزی، سعید آقاسی*، سید رسول آقاداوود صفحات 285-310
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل بهبود خلاقیت فردی با رهیافت تعارض و یکپارچگی در بین کارکنان آموزش وپرورش استان کهگیلویه و بویراحمد با بهره گیری از نظریه داده بنیاد انجام شده است.
        

    روش

    داده های پژوهش طی 15 مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان دانشگاهی منتخب استان کهگیلویه و بویر احمد احصاء و سپس در فرایند کدگذاری استخراج و مقوله های هم پیوند در قالب 2 شرط علی(تناقض قالبی های ذهنی و ایده پردازی)؛ 7 پدیده محوری(تعارض درون گروهی، تعارض میان فردی، تعارض میان فرد و گروه، تعارض میان گروهی، تعارض میان سازمانی، یکپارچگی داخلی، یکپارچگی خارجی)؛ یک شرط زمینه ای(شکاف اطلاعاتی)؛ یک شرط مداخله گر(خودگردانی ذهنی)؛ راهبردها و پیامدهای مدل مفهومی معین و طی مرحله کدگذاری انتخابی هر یک از عناصر الگو به منظور خلق نظریه پژوهش تشریح و به تفصیل بیان شد.

    یافته‎ ها: 

    نتایج این پژوهش می تواند مدیران سازمان آموزش وپرورش را در شناخت خط مشی ها، سیستم ها و رویه هایی که به بهبود خلاقیت فردی کارکنان کمک می کنند یا مانع و بروز آن ها می شوند، یاری رساند.    

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که مجموعه راهبردهایی که الگوی بهبود خلاقیت فردی کارکنان انتخاب می کند و منجر به پیامدهای بهبود خلاقیت فردی می شوند؛ نشان از ایجاد تعارض و یکپارچگی در بین کارکنان در عمل دارد.

    کلیدواژگان: خلاقیت فردی، شکاف اطلاعاتی، تعارض سازمانی، یکپارچگی داخلی
|
  • Reza Sepahvand, Fazel Saidi, Maryam Moumeni * Pages 1-40
    Purpose

    The purpose of the current research is to explain and investigate the the factors affecting the creative performance of human resource in knowledge-based companies.

    Methodology

    The current research is positivism in terms of philosophical assumptions, in terms of quantitative approach, in terms of descriptive-survey strategy. also, the pratical from the perspective of audience research, and in terms of data collection, it is a field research. Standard questionnaires of Qian et al (2020), Sun et al (2020), Ahmad et al (2018) and Wang et al (2018) were used to measure the variables of leader humility, creative performance, Psychological security and creative self-efficacy. The validity and reliability of the questionnaires were confirmed through face validity and cronbach's alpha, Spearman's reliability, composite reliability and share reliability respectively. The statistical population of the research includes the knowledge-based companies of Lorestan province, whose 130 employees have been selected as the target population of the research. The data were analyzed and validated through the variance-based structral equation modeling algorithm.

    Findings

    The analysis of the results at the %95 confidence level shows a positive and significant effect of leader humility on creative performance, leader humility on psychological security, psychological security on creative performance leader humility on creative self-efficacy and creative self-efficacy on creative performance. The analysis of indirect paths shows the mediating role of psychological security and creative self-efficacy in the influence of leader humility on creative performance.

    Conclusion

    The empirical measurement and validation of the research shows that the leader humility through psychological security and creative self-efficacy as predictive factors of the variance of the creative performance of human resources in knowledge-based companies. Also, the current research can add to the rich literature the field of creative oerformance of human resources.

    Keywords: Leader Humility, Psychological security, creative self-efficacy, Creative Performance, Knowledge-Based Companies
  • Mehdi Sabokro, Negin Ranjbaran, Maryam Ahmadi Zahrani * Pages 41-74
    Background
    Drawing upon the resource-based view, the ability-motivation-opportunity theory and social exchange theory I examined how green human resource management interplays on to the linkages amongst green transformational leadership, green innovation, and environmental performance. Using a survey questionnaire, I collected data from 170 employees in the Zobahan factory.
    Methodology
    So. We used covariance-based structural equation modeling (SEM) to examine hypotheses in this study. Results of the study suggest that green HRM practices mediate the influence of green transformational leadership on green innovation.
    Results
    Result also found that green HRM indirectly through green innovation influences a firm's environmental performance. Overall, the findings of this study support all hypotheses of direct and indirect effects and have several theoretical and practical implications. Finally, this study significantly advances theory and suggests that the HRM-performance relationship neither depends upon the additive effect of green transformational leadership and green innovation as antecedent and mediator, respectively nor on their interactive effect but a mix of both combinational forms (i.e., additive and interactive) to affect firm environmental performance.
    Conclusion
    Managers can achieve sustainable development by empowering their human resources through implementing green human resource management. Developing environmental protection policies, hiring people based on environmental values have an influential role in the organization.Key words: Green Transformational Leadership, Green Human Resource Management, Green Innovation, Environmental performance
    Keywords: Green Transformational Leadership, green human resource management, Green innovation, Environmental Performance
  • Golchehreh Lohrasbi, Mitra Sadoughi *, Hossein Ali Taghipoor, Esmaeil Kazempour Pages 75-112
    Introduction and purpose

    The purpose of this research was to investigate and identify the behavioral innovation of human resources in the organization of exceptional children.

    Research methodology

    The research was conducted qualitatively using thematic analysis method. Collecting data and extracting related themes was done using semi-structured interviews with key informants in this field. The participants were selected using the purposeful sampling method and the theoretical saturation criterion based on which 14 experts, experts, Faculty members of universities and general managers of exceptional children organization were selected. In order to obtain the reliability and validity of the data, two methods of review of participants and review of non-participating experts were used in the research. The data were analyzed by thematic analysis.

    Findings

    A model for behavioral innovation of human resources in the organization of exceptional children in the form of 14 components (behavioral honesty, positive thinking in behavior, empowerment, self-control culture, innovative self-efficacy, confidence building, collaborative management, participation, timely thinking, job satisfaction, Organizational justice, culture of organizational communication, healthy space for competition, objective evaluation of resources) and 53 indicators were designed and the component of innovative self-efficacy has the highest and the component of objective evaluation of resources has the lowest impact on behavioral innovation of human resources.

    Discussion and conclusion

    By using the components of behavioral innovation of human resources, employees can engage in innovative behaviors away from physical, psychological and... as well as welfare problems and difficulties caused by facilities and equipment.

    Keywords: Behavioral innovation, human resources strategy, organization of exceptional children, innovative self-efficacy, objective evaluation of resources
  • Ali Hassanzadeh *, Yahya Ghaedi, Saeed Beheshti, Ahmad Salahshoor Pages 113-142
    Purpose

    This article examines the characteristics of philosophy stories for children, in order to determine the possibility of using the features of these stories in children's creativity. In the first part of the article, the characteristics of Fabak stories are explained. In the second part, the functions of philosophy stories for children are shown on children's creativity.

    Method

    This research was qualitative content analysis in terms of qualitative approach and method of analysis. Data were collected from scientific documents and texts, including books and articles, using the keywords of creativity, fiction, philosophy curriculum for children, the functions of fictional stories, fictional elements in children's creativity. Based on the inclusion and exclusion criteria, 29 articles and 21 book covers were included in the study.The findings showed that the features of the stories of the Fabak program, despite the basis of questioning and philosophical concepts, the topics of reasoning and thinking, as well as the philosophical topics related to the ways of children's lives in the dimension of daily life and in the dimension of community intersubjectivity, the reconstruction of the research community and some processes such as literary components And educational and activity-oriented patterns such as the pattern of writing, discussing and practicing in the story have an effect on the development of children's creativity.

    Conclusion

    The improvement of children's creativity and questioning spirit is based on the use of elements and functions of the features of Fabak stories.

    Keywords: characteristics of philosophy stories for children, functions of fiction stories, Creativity, philosophy for children
  • Fatemeh Khorasanchi, Narges Imanipour *, Zahra Arasti, Seyed Mojtaba Sajadi Pages 143-178
    The short life of business models has made the need for their continuous evaluation in the changing and complex conditions of these business days a vital need for businesses. With the expansion of businesses in responding to social needs, along with tracking business goals and developing the issue of social innovation, evaluating the success rate of business models in simultaneously responding to social and business needs is an important issue. In this regard, the current research seeks to design a model for evaluating business models with a social innovation approach. This research is in terms of practical purpose and in terms of the type of qualitative research and the method used in this research is a multiple case study and a constructive research approach. The research of 10 Iranian start-up businesses with innovation experience in business models and social innovation has been investigated. The designed model has 4 indicators for economic evaluation and 2 indicators for the social evaluation of business models in the form of 2 practical tools. These tools help managers and owners of start-up businesses in evaluating their business model with a social innovation approach.
    Keywords: Business Model, Social innovation, Business, Evaluation, pattern
  • Mohammad Mahdi Shariatbagheri Pages 179-218

    Context:

     The educational book of Masnavi Manavi is full of educational, pedagogical and psychological points, some of which have been discussed in the present research.

    Purpose

    The purpose of this research was to find and extract the creative answers of Molavi to five basic questions through his poems in Masnavi Manavi.

    Method

    The current research is a qualitative research with a documentary and library method and analysis of Masnavi Manavi poems with a descriptive-interpretive approach. The desired questions regarding human nature, preventing the spread of error and teacher slippage, the effect of motivations on the emergence of behavior, the most efficient method of education and the theory of conflict in education have been raised.

    Findings

    The results of the research indicate the good nature of all human beings and the fact that badness is borrowed (temporary) due to education and bad environment, taking care of mistakes and slips in order not to become the queen, paying attention to the inner motivations of students from the way Stimulating, correcting, strengthening and growing their inner motivations, the most effective method of education is research and paying attention to the research-oriented process of students and turning to creative thinking through recognizing each opposite with its opposite, one of his creative solutions more than seven centuries ago.

    Results

    In addition to the answers to the above-mentioned questions, in the fifth question of the research, presenting examples of educational and pedagogical nuances are evidences of confirming the views of Molavi Drummer on education, which are mentioned at the end of the article. Key words: Creativity, pedagogy, nature, motivation, research,

    Keywords: Creativity, pedagogy, nature, motivation, research
  • Majid Yousefi, Ebrahim Reyhani *, Mohammad Hassan Behzadi Pages 219-260
    The purpose of this study was to investigate the mathematical creativity of tenth grade students using open ended problem posing in structured situations. The research method is descriptive of survey type. The participants in this study were 158 tenth grade gifted students in three cities in the south-east of Tehran province in the academic year 1399-1400. To collect the data, a researcher-made test was used, consisting of two open ended problem posing in structured situations (Stoyanova and Elrton). The validity of the test was confirmed by mathematics educators and experienced mathematics teachers. By using the criterion of Cronbach's alpha, this approximate reliability coefficient (0.71 and 0.82) was obtained. The result showed the math creativity score of the 10th grade students was 0.2082. The results indicated that tenth grade students have a low level of mathematical creativity. In fact, there was no sufficient situations for these students to encounter activities and tasks that enhance mathematical creativity, including problem-solving and ended problem posing in the classroom.
    Keywords: Mathematical creativity, Tenth Grade Students, problem-solving, Open-Ended Problem
  • Amir Hossein Dashteh, Mohamad Nourian *, Shiva Askarpour Pages 261-284
    Objective

    The purpose of the present study is presenting a native model of factors affecting the creative activities of students in Mathematics

    Methodology

    This qualitative study was conducted by a phenomenological method. The statistical population of this research includes Mathematics teachers of high schools in Tehran and Mathematics professors. Samples were selected purposefully from the population. Data collection method was semi-structured interview. After conducting 16 interviews, when we found repeated items, we announced the interview saturation. In order to check data reliability, four criteria of belief ability, reliability, transfer ability, and validity were used. Four-stage qualitative content analysis was used for analyzing the data

    Findings

    According to the findings obtained from data analysis, 5 themes with 19 categories were extracted as factors affecting the creative activities in Mathematics, including: teacher (personality traits, expertise and professional ability, attitude, teaching method, and class management); curriculum and training (objectives, content, teaching method, evaluation, grouping and materials and resources); comprehensiveness (personality traits, motivational traits, cognitive ability, and valuation system); family (emotional atmosphere, attitude and parenting style of parents); execution environment (learning space and participation). The native model was developed according to these factors

    Conclusion

    Taking advantage of the findings of this research can help planners to develop future plans

    Keywords: Native model, creative activities, Mathematics Lesson, phenomenology
  • Naser Bashiri Ghodarzi, Saeed Aghasi, *, Sayed Rasool Aghadavood Pages 285-310

    The present study aimed to provide a model for improving individual creativity through confliction and integration among staff of cnteral organization of education in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province using grounded theory. Grounded theory is used to theorize about organizational phenomena. The ultimate goal of this study was to understand the data of the Foundation for Improving Individual Creativity in the Education Organization of Gahgiluyeh and Boyer-Ahmad Provinces. The research data were obtained through 15 semi-structured interviews with selected academic experts of Gahgiluyeh and Boyer-Ahmad Provinces, and then extracted in the coding process and related categories in the form of two causal conditions (contradiction of mental patterns and ideation); 7 central phenomena (intra-group conflict, interpersonal conflict, inter-individual and group conflict, intergroup conflict, inter-organizational conflict, internal integration, external integration); an underlying condition (information gap); An intervening condition (mental self-control); Strategies and consequences of a specific conceptual model were explained and elaborated during the selective coding stage of each of the model elements in order to create a research theory. The results of this research can help the managers of the education organization in recognizing the policies, systems and procedures that help to improve or hinder the individual creativity of employees. The results of the research indicate that a set of strategies that the model of improving the individual creativity of employees chooses and leads to the consequences of improving individual creativity; Indicates conflict and integration among employees in practice.

    Keywords: Individual Creativity, information gap, Organizational confliction, internal integration