فهرست مطالب

مطالعات رفتار مصرف کننده - سال دهم شماره 1 (بهار 1402)

مجله مطالعات رفتار مصرف کننده
سال دهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجید فانی*، سیده معصومه غمخواری، نسرین رسولی، محمدامین ترابی صفحات 1-25
    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی نقش میانجی نفرت از برند در زمینه ارتباط منفی مصرف کننده و اقدامات منفی برند در صنعت رستوران داری است. این پژوهش، یک پاسخ به شکاف موجود در تحقیقات در مورد تجربه منفی مشتری و نفرت برند در رفتار مصرف کننده در برندهای خدماتی است. اصالت / ارزش: مطالعه حاضر اولین پژوهش علمی در مورد نفرت از برند در زمینه صنعت خدمات رستوران داری ایران است. درحالی که نفرت برند را به عنوان واسطه ای شامل پیش بینی های منفی منجر به نتایج منفی در روابط مصرف کننده و برند معرفی می کند.

    طراحی / روش / رویکرد:

     مدل مفهومی پژوهش بر مبنای خلا و شکاف نظری طراحی شد، پرسشنامه این مطالعه بر اساس سوالات استاندارد مطالعات قبلی تبیین شد که هدف آن نظرسنجی از میهانانی بود که حداقل دو بار تجربه ناخوشایند از صنعت رستوران داری تهران داشته اند. تعداد 392 نفر نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران به صورت تصادفی ساده انتخاب گردید.تجزیه وتحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه سوم انجام گردید.

    یافته ها

    مشخص شد که نفرت از برند باعث ایجاد میانجی گری در تمام روابط بین تجربه منفی مشتری با پیامدهای منفی نفرت ازجمله اجتناب و مقابله با برند می شود. این مدل کاملا منطبق با رفتارشناسی مشتری و نفرت روانشناسی بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تجربه و خاطره سازی منفی مشتری می تواند به طور جد بر برند و رفتار مشتری با برند تاثیر منفی داشته باشد. همچنین نفرت از برند نیز این رابطه را تشدید می کند و سبب تقابل بیشتر مصرف کننده با برند می گردد.

    کلیدواژگان: نفرت از برند، اجتناب از برند، مقابله با برند، تجربه منفی مشتری
  • نعمت الله جولا*، محمود محمدیان، زهره دهدشتی شاهرخ، وحید ناصحی فر صفحات 26-50

    این پژوهش قصد دارد بر اساس ویژگی های طراحی وبسایت به تدوین مدلی در چهارچوب الگوی محرک - ارگانیسم- پاسخ بپردازد که تببین گر حمایت مصرف کننده از فروشگاه آنلاین باشد. با توجه به اینکه در فروشگاه های آنلاین ، به دلیل عدم امکان دسترسی مستقیم به خریدار،ظرفیت کمتری برای شفاف سازی ابهامات و پیش بینی رفتار آتی مصرف کننده وجود دارد، بنابراین استفاده از این الگوی حمایتی با شناخت ابعاد مورد توجه خریداران، می تواند برای فروشگاه های آنلاین مزیت رقابتی منحصر به فردی فراهم کرده و نقش مهمی در افزایش فروش آنها داشته باشد. این پژوهش با بهره گیری از رویکرد کیفی تحلیل مضمون، به بررسی فرایند تاثیرگذاری دو بعد مهم از طراحی وبسایت یعنی غنا و تعامل پذیری در مسیر منتهی به قصد حمایت مصرف کننده پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش، اساتید دانشگاهی و مدیران ارشد فروشگاه های آنلاین بودند. از نمونه گیری هدفمند برای شناسایی خبرگان استفاده گردید و با 10 خبره مصاحبه به عمل آمد. از کدگذاری اولیه 89 مفهوم اولیه استخراج شد که از این مفاهیم در مجموع 30 تم فرعی برای 10 تم اصلی پژوهش حاصل گردید. نتایج نشان داد جهت دستیابی به این قصد حمایت، فروشگاه های آنلاین می توانند با طراحی و مدیریت صحیح ویژگی های غنا و تعامل پذیری، شرایط لازم را برای ایجاد حس مطلع شدن و چسبندگی مصرف کننده از طریق ابعاد مفیدبودن، لذت درک شده، میزان و محرک محوری کسب اطلاعات فراهم نمایند که پیامد آن حمایت مصرف کننده از فروش آتی وبسایت است.

    کلیدواژگان: غنای رسانه، تعامل پذیری رسانه، مطلع شدن، چسبندگی، قصد حمایت
  • مریم علی نژاد، شهرام صلواتی*، محمدعلی نسیمی صفحات 51-71

    نگرش مصرف کنندگان عامل تعیین کننده در گرایش به برندهای لوکس است. مطالعه حاضر باهدف شناسایی شاخص های تاثیرگذار در نگرش مصرف کنندگان بازار خودروهای لوکس انجام شد. این مطالعه کاربردی-اکتشافی، بر پایه تحقیق کیفی و به روش دلفی و روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند صورت گرفت. شرکت کنندگان در مطالعه شامل اساتید دانشگاهی و خبرگان بازار خودروهای لوکس و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه گردآوری شدند. تحلیل مصاحبه ها با روش تحلیل مضمون و شاخص های شناسایی شده از مصاحبه، به روش دلفی اعتبارسنجی شدند. تحلیل داده ها در فاز کیفی با نرم افزار MaxQDA و تحلیل پرسشنامه دلفی با نرم افزار Matlab انجام شد. نتایج نشان داد به کارگیری توانمندی فناورانه و مدیریت کیفیت قطعات و ایمنی خودروها بیشترین تاثیر را در نگرش مصرف کنندگان به خودروهای لوکس دارند. این عوامل بر آپشن های کاربردی خودروهای لوکس و مدیریت تجربه مشتری تاثیرگذارند. بر پایه این نتایج شرکت های خودروسازی می توانند استراتژی بازاریابی خود را جهت بهبود ارزش ادراک شده برند، رضایت و حس انحصارطلبی مشتری، درگیری ذهنی مصرف کننده با برند طراحی کنند تا جایگاه برندهایشان در ذهن مشتری تقویت شود.

    کلیدواژگان: برند لوکس، خودروهای لوکس، نگرش مصرف کننده، رویکرد کیفی
  • لیلا فیروزی، رامین بشیر خداپرستی* صفحات 72-90

    در دنیای رقابتی امروز مشتریان در کانون اصلی توجه شرکت ها قرار دارند. در این میان ادراک مشتری جنبه بسیار مهمی برای موفقیت هر شغلی اعم از بخش خدمات، کسب و کارهای تولیدی و شرکت های تجاری است. شرکت ها با حضور فعال در رسانه ها و همچنین مسیولیت پذیری اجتماعی باعث ایجاد شهرت مثبت و در نتیجه جذب مشتری می شوند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی نقش رسانه ای شدن و مسیولیت اجتماعی شرکت بر روی ادراک مشتری با در نظر گرفتن نقش تعدیلگری ریسک شهرت در بین مشتریان محصولات اروم آدا در شهر ارومیه بوده است. جامعه آماری تحقیق را مشتریان محصولات اروم آدا در شهرارومیه تشکیل داده اند که از بین آنها 384 نفر بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده جهت پاسخگویی به پرسشنامه انتخاب شدند. پرسشنامه مورداستفاده، استاندارد بوده و روایی صوری و محتوایی با نظرسنجی از اساتید محترم دانشگاه مورد تایید قرار گرفته، همچنین روایی همگرا، واگرا و تحلیل عاملی تاییدی نیز انجام شده است. برای محاسبه پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقدار آن برای کل پرسشنامه 932/0 محاسبه گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای 25 SPSS و Smart PLS2 استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش به وضوح بیانگر تاثیر مثبت و معنی دار رسانه ای شدن و مسیولیت اجتماعی شرکت برروی ادراک مشتری می باشد همچنین تاثیر تعدیل کنندگی ریسک شهرت بر رابطه بین رسانه ای شدن و مسیولیت اجتماعی شرکت بر روی ادراک مشتری مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ریسک شهرت، ادراک مشتری، مسئولیت اجتماعی شرکت و رسانه ای شدن
  • امید بهبودی، امیر غفوریان شاگردی*، هادی علیمیرزایی صفحات 91-112

    امروزه استفاده از محصولات ارگانیک در میان افراد جامعه رواج پیدا کرده است. لذا هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر مولفه های نگرشی بر تمایل مصرف کننده به خرید محصولات ارگانیک؛ تحلیل نقش آمیخته بازاریابی، مسیولیت اجتماعی و کیفیت درک شده است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش مصرف کنندگان محصولات ارگانیک در شهر مشهد می-باشد. با توجه به نامعلوم بودن حجم جامعه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 نفر مشخص شد که پرسشنامه ها به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس بین آنان توزیع گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بوده که جهت روایی آن از روایی صوری و تایید خبرگان و روایی سازه استفاده شده است و جهت پایایی پرسشنامه ها از آلفای کرونباخ استفاده و تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از نرم افزار spss و آمار استنباطی با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS3 بهره گرفته شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مولفه های شناختی، عاطفی و رفتاری مشتریان (به ترتیب 0.118، 0.026، 0.024) اثر مثبت و معناداری بر آمیخته بازاریابی شرکت ها دارد. همچنین تاثیر مثبت و معنادار کیفیت درک شده بر آمیخته بازاریابی (0.247) و تمایل مصرف کننده (0.465) نیز مورد تایید قرار گرفته است. همچنین اثر میانجی آمیخته بازاریابی در تاثیر مولفه های نگرشی بر تمایل مصرف کننده (0.280، 0.376) به جز مولفه عاطفی تایید شد و اثر تعدیلگری مسیولیت اجتماعی در بین مولفه های نگرشی (0.116، 0.106) به جز مولفه شناختی (0.008) تایید شد.

    کلیدواژگان: مولفه های نگرشی، تمایل به خرید، آمیخته بازاریابی، محصولات ارگانیک
  • ولی رسولی، جمال بیگی*، احمد احمدی، نادر رضایی صفحات 113-127
    بدیهی است ارزش ها بایدها و نبایدهای نظام اقتصادی بواسطه جرم های علیه بازار سرمایه، با چالش جدی مواجه می-شوند. به واسطه ارتکاب چنین رفتارهایی اعتماد فی مابین کنشگران بازار سرمایه دچار آسیب های جدی می شود. به همین جهت سیاست گذاران جنایی علاوه بر جرم انگاری و کیفرگذاری، نیم نگاهی به پیشگیری از جرایم در حوزه بازار سرمایه دارند. پژوهش حاضر به دنبال بررسی جرم و پیشگیری از آن در بازار سرمایه؛ راهبردهایی برای افزایش اعتماد سرمایه-گذاران است. این پژوهش بر حسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی و علی است. جامعه آماری پژوهش حاضر سرمایه گذاران خاصه بازار سرمایه می باشند که به روش نمونه گیری هدفمند و به تعداد 384 نفر انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه محقق ساخته با مکانیزم پرسشگری مستقیم، پرسش-های بسته و چند گزینه ای از نوع طیفی با درجه بندی استفاده شده و جهت توصیف متغییرهای اصلی از آمار توصیفی و برای تحلیل یافته ها از آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج مطالعه حاضر نشان داد اتخاذ تدابیر مهمی چون پیشگیری ماهوی ، پیش گیری فردمدار، پیشگری موقعیت مدار، آموزش اخلاق خرفه ای، آموزش عمومی شهروندان، تدوین آیین نامه های مرتبط نظارتی، استفاده نهادهای ماهوی می تواند بر پیشگیری از جرم در بازار سرمایه موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، راهبردهای پیشگیری، سرمایه گذاران، جرایم بازار سرمایه، اعتماد عمومی
  • شهریار عزیزی*، صالح قرشی، سلمان عیوضی نژاد صفحات 128-146
    در بسیاری از موارد پیامدهای یک تصمیم منجر به بروز احساسات منفی می شود. در واقع پشیمانی یک احساس منفی کلیدی برای مصرف کنندگان است و افراد سعی دارند در هنگام تصمیم گیری از آن پرهیز کنند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر منابع پشیمانی، مقایسه اجتماعی و پشیمانی پس از خرید بر روی واکنش های پس از پشیمانی مشتریان در بازار تلفن همراه در شهر تهران است. این پژوهش از نظر نوع هدف، کاربردی بوده و از لحاظ ماهیت و روش در دسته تحقیقات طرح عاملی قرار می گیرد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه بوده که در قالب هشت سناریو (2×2×2) بین سوژه ای و بر اساس آزمایش سناریو محور تهیه شده است. نمونه آماری این پژوهش 400 نفر از مصرف کنندگان گوشی تلفن همراه در محدوده شهر تهران را بودند که از طریق نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس انتخاب شده اند. پس از ارزیابی پرسشنامه های گردآوری شده تعداد 310 نمونه مورد تحلیل قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها در بخش اول از مدل سازی عمومی خطی و نرم افزار STATISTICA و در بخش دوم از رگرسیون لجستیک و نرم افزار SPSS استفاده گردید. برای بررسی اثر مقایسه اجتماعی از دو متغیر اعتبار مرجع خارجی و اطلاعات نرخ پایه استفاده شده است. نتایج آزمون اثرات بین گروهی نشان داد که از میان سه متغیر منبع آگاهی از پشیمانی، اعتبار مرجع خارجی و اطلاعات نرخ پایه، تنها عامل منبع آگاهی از پشیمانی بر میزان پشیمانی موثر است. نتیجه آزمون های نسبت احتمال حاکی از این است که دو متغیر پشیمانی و اعتبار مرجع خارجی، به طور معناداری می توانند متغیر واکنش های رفتاری مشتری را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: پشیمانی پس از خرید، منابع پشیمانی، مقایسه اجتماعی، واکنش های مشتری
  • مجید فروزان، آذرنوش انصاری* صفحات 147-184

    صادرات یکی از مهمترین ملاحظات در تعیین میزان موفقیت این مناطق ویژه اقتصادی است. چالش این تحقیق، شناخت زیرمعیارهای صادراتی، نقش آنها در موفقیت مناطق ویژه اقتصادی و سهم آنها در کارایی این مناطق می باشد. این تحقیق در شش مرحله غربالگری شاخص ها با استفاده از روش دلفی، تعیین ابعاد معیارهای ارزیابی عملکرد مناطق ویژه اقتصادی، طبقه بندی معیارهای موثر در ارزیابی عملکرد مناطق ویژه اقتصادی با استفاده از تحلیل عاملی، برازش مدل، تعیین وزن معیارهای موثر در ارزیابی عملکرد مناطق ویژه اقتصادی و رتبه بندی کلی مناطق ویژه اقتصادی بر اساس معیارهای موثر شناسایی شده است که شناخت و شاخص های عملکرد در زیرمعیارها و خروجی مناطق ویژه اقتصادی در مراحل اول تا سوم با استفاده از روش دلفی و تحلیل مولفه های اصلی شامل پرسشنامه از کارشناسان تعریف شد. در گام چهارم وزن این زیرمعیارها با استفاده از روش آنتروپی شانون تعیین شد و در گام پنجم دوازده منطقه ویژه اقتصادی ایران با استفاده از روش تاپسیس رتبه بندی شدند. در فاز ششم، از رویکرد تحلیل پوششی داده های پنجره ای برای ارزیابی بازده این مناطق از سال 1384 تا 1395 استفاده شد. یافته ها نشان داد تعداد واحدهای صادرکننده به عنوان زیرمعیار بعد مشخصات کلی، بازاریابی صادراتی به عنوان زیرمعیار بعد توانمندسازی معیار و میزان صادرات به عنوان زیرمعیار بعد نتایج، عوامل اصلی ناکارآمدی منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان در سال های 1389 تا 1393، منطقه ویژه اقتصادی سیرجان در سال های 1389، 1390 و بین سال های 1393 تا 1395 و منطقه ویژه اقتصادی بم در سال های 1389، 1390 بوده اند.

    کلیدواژگان: مناطق ویژه اقتصادی، بازاریابی صادرات، توانمند سازی، تحلیل پوششی داده ها
  • فیروزه حاجی علی اکبری*، نرگس صدیقیان، هما درودی، فرشته لطفی زاده صفحات 185-213

    تبلیغات تعاملی، یکی از مهم ترین روش های نوین تبلیغاتی در عصر حاضر هستند که از پیشرفته ترین شیوه ها و ابزارها در راستای برقراری ارتباط دو و یا چند سویه با مخاطبان، بهره می گیرند و می کوشند تا با به چالش کشیدن بیننده به نوعی وی را در گیر خود نمایند که علاوه بر برقراری یک ارتباط دو طرفه و دلنشین، مشتری را جذب و متقاعد به خرید نمایند. از این رو پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی پیامدهای استعاره های دیداری تبلیغات تعاملی بر رفتار مصرف کنندگان انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه متشکل از خبرگان مدیریت فروش، بازاریابی و اجرایی در فروشگاه های زنجیرهای بزرگ است که از این بین 40 نفر از مدیران فروشگاه های رفاه، اتکا، افق، جانبو و هفت، با روش نمونه گیری هدفمند بعنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه دلفی استفاده شده است. در این مطالعه روش دلفی طی چهار راند انجام و عوامل موثر شناسایی شده توسط نرم افزار میک مک استخراج شدند و پس از تایید توسط 5 نفر از خبرگان دانشگاهی، مدل نهایی ارایه گردید. سپس با استفاده از نرم افزار سناریو ویزارد، سناریوهای مختلف با توجه به مدل نهایی پژوهش عنوان شد. بر اساس نتایج بدست آمده چهار دسته از عوامل اصلی شامل ویژگی های دیداری، ویژگی های فیزیکی محصول، ویژگی های خدماتی محصول و نحوه تبلیغات تعاملی بعنوان مهمترین مولفه ها شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: پیامدهای استعاره های دیداری، تبلیغات تعاملی، رفتار مصرف کنندگان، تکنیک دلفی
  • امیررضا آدینه فر، ادریس محمودی*، علی مهرابی صفحات 214-239

    اهمیت توجه به رونق کالاهای استراتژیک نظیر فرش دستباف در جهت کسب مزیت‏های رقابتی برای این محصول مهم، بسیار بالا است، اما پژوهش‏های موثر در این زمینه کم انجام شده است. بنابراین، هدف این تحقیق "طراحی مدل عوامل موثر برصادرات فرش دستباف از دیدگاه قابلیت‏های پویا و قابلیت‏های بازاریابی با تاکید بر نگرش مشتریان هدف است. این پژوهش کاربردی، کیفی کمی (آمیخته) ، تک مقطعی و میدانی بوده و با روش داده بنیاد با رویکرد اشتراوس و کوربین تحلیل شده‏ است. به منظور گردآوری داده‏ها درگام نخست (مطالعات کیفی ISM)، استقرایی و در گام دوم (مطالعات کمی SEM،) استفاده شد. جامعه آماری تحقیق خبرگان صنعت فرش دستباف در کشور بوده‏اند. یافته های این مطالعه نشان داد مدل عوامل موثر بر صادرات فرش دستباف از دیدگاه قابلیت‏های پویا و قابلیت‏های بازاریابی شامل عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی، کیفیت محصول، قابلیت بازاریابی، به روز بودن دانش در حوزه‏ی فعالیت، حمایت قانونی، امنیت شغلی، و ارتباطات بازاریابی است و متغیرهای امنیت شغلی و دانش به روز، از مهم‏ترین عوامل در این زمینه هستند.

    کلیدواژگان: صادرات فرش دستباف، قابلیت‏های پویا، قابلیت‏های بازاریابی
|
  • Majid Fani *, Seyedeh Maasoumeh Ghamkhari, Nasrin Rasouli, Mohammadamin Torabi Pages 1-25
    Objective

    The present study aimed to investigate the mediating role of brand hate in the field of negative consumer communication and negative brand actions in the restaurant industry. This study was a response to the gap in research on negative customer experience and brand hate in consumer behavior in service brands.

    Originality/value: 

    The present study was the first academic study on brand hate in the field of Iranian restaurant services industry. In addition, this study introduced brand hate as a mediator including negative predictions, leading to negative results in consumer-brand relations.Design /method /approach: The conceptual model of the study was designed based on theoretical gaps. The questionnaire of this study was explained according to the standard questions of previous studies aimed to survey the guests who had at least two unpleasant experience of the restaurant industry in Tehran. A total of 392 statistical samples were selected using simple random sampling and Cochran's formula. Data analysis was conducted using Smart PLS software version 3.

    Findings

    It was found that brand hate mediates all of the relationships between negative customer experience and negative consequences of hate, including brand avoidance and brand confrontation. This model is completely consistent with customer behavior and psychological hate.

    Conclusion

    The results indicated that negative customer experience can significantly affect the brand and customer behavior with brand. In addition, brand hate intensifies this relationship and causes more consumer confrontation with brand.

    Keywords: Brand hate, brand avoidance, brand confrontation, negative customer experience
  • NeamatAllah Joola *, Mahmod Mohammadian, Zohreh Dehdashti Shahrokh, Vahid Nasehifar Pages 26-50

    This research intends, based on the design features of the website, to formulate a model in the framework of the stimulus-response model-organism that explains consumer support for the online store. Due to the fact that in online stores, due to the impossibility of direct access to the buyer, there is less capacity to clarify ambiguities and predict future consumer behavior, so the use of this support model by recognizing the dimensions considered by buyers, can be Online stores provide a unique competitive advantage and play an important role in increasing their sales. this study using the theme analysis qualitative approach, examines the process of influencing two important dimensions of website design, namely richness and interactivity in the direction of consumer protection. The statistical population of this study, experts, professors and senior managers of online stores They were. Purposive sampling was used to identify experts and 10 experts were interviewed. 88 The initial concepts were extracted by Initial coding, of which 30 Sub-theme and 10 main theme were obtained for research. The results showed that in order to achieve this goal of support, online stores can, by properly designing and managing the features of richness and interactivity, create the necessary conditions to create a sense of consumer informedness and stickiness through the dimensions of usefulness, perceived pleasure, amount and stimulus-based of information acquisition, so that the consequence is consumer support for the future sale of the website.

    Keywords: media richness, media interactivity, informed, stickiness, support intention
  • Maryam Alinezhad, Shahram Salavati *, MohammadAli Nasimi Pages 51-71

    Consumer attitude is a determining factor in the tendency towards luxury brands. The aim of this research was to identify the effective indicators in the attitudes of consumers in the luxury car market. This research is applied-exploratory from the perspective of purpose, which was done by qualitative research method and non-probability and purposeful sampling. The statistical population includes university professors and experts in the luxury car market. Data collection tools are semi-structured interview and Delphi questionnaire. The analysis of interviews was done by Theme analysis method. The identified indicators from the interview with the experts, were validated by Delphi method. Data analysis was performed in qualitative phase with MaxQDA software and Delphi questionnaire analysis was performed with Matlab software. The results showed that the use of technological capabilities and quality management of parts and safety of luxury cars affect consumer attitudes.These factors affect the practical options of luxury cars and customer experience management. Accordingly, it is possible to design a marketing strategy of luxury cars to improve the perceived value of the brand, customer satisfaction and the sense of the customer's monopolism, to achieve the consumer's mental engagement with the brand, which increases the brand position in the customer's mind. In this way, the customer's attitude towards the luxury cars brand is formed.

    Keywords: luxury brand, luxury cars, consumer attitude, qualitative approach
  • Leila Firouzi, Ramin Bashir Khodaparasti * Pages 72-90

    Customers are the focus of businesses in today's competitive environment. Meanwhile, Customer perception is a very important aspect required for the success of any business whether it is a service sector organization, a trading concern, or a manufacturing business. Companies with active media presence and social responsibility have a positive reputation and consequently attract customers. According to this, the purpose of this study was investigating the role of media exposure and social responsibility of company (CSR) on customer perception by considering the moderating role of reputation risk among custumers of Urum Ada’s products in Urmia, Iran. The statistical population of research is consisted of 384 custmers of Urum Ada’s products in Urmia that were chosen using Cochran’s formula and simple random sampling method to answer the questionnaire. The questionnaire was standard and its face and content validity was approved by university professors, also convergent and divergent validity and confirmatory factor analysis were done. The reliability of the questionnaire was determined using Cronbach's alpha coefficient, which was found to be 0.932 for the entire questionnaire. For data analysis, 25 SPSS and Smart PLS2 software were used. The study's findings clearly show that media and social responsibility of company have a positive and significant impact on consumer perception, as well as the moderating influence of reputation risk on the relationship between media exposure and social responsibility of company on customer perception.

    Keywords: reputation risk, consumer perception, corporate social responsibility, media exposure
  • Omid Behboodi, Amir Ghafourian Shagerdi *, Hadi Alimirzaei Pages 91-112

    Today, the use of organic products has become popular among the people of the society. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the effect of attitude components on the consumer's desire to buy organic products; Analysis of the role of marketing mix, social responsibility and quality is understood. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in nature. The statistical population of the study is consumers of organic products in Mashhad. Due to the uncertainty of the statistical population using the Cochran's formula, 388 people were identified and the questionnaires were distributed among them by non-random sampling method. Data collection tool was a standard questionnaire that for its validity was used face validity and expert approval and structural validity and for reliability of the questionnaires Cronbach's alpha was used and confirmed. To analyze the data in the descriptive statistics section, SPSS software and inferential statistics using structural equation modeling using PLS software were used. The results of this study showed that the cognitive, emotional and behavioral components of customers (0.118,0.026,0.024, respectively) have a positive and significant effect on the marketing mix of companies. The positive and significant effect of perceived quality on the marketing mix(0.247) and consumer willingness(0.465) has also been confirmed. Also, the mediating effect of marketing mix on the effect of attitudinal components on consumer desire(0.280,0.376) except the emotional component was confirmed and the moderating effect of social responsibility among the attitudinal components(0.116, 0.106) except the cognitive component(0.008) was confirmed.

    Keywords: Attitude Components, willingness to purchase, Marketing Mix, Organic Products
  • Vali Rasoli, Jamal Beigi *, Ahmad Ahmadi, Nader Rezay Pages 113-127
    Obviously, the values of the do's and don'ts of the economic system are seriously challenged by crimes against the capital market. By committing such behaviors, trust between capital market actors is seriously damaged. Therefore, in addition to criminalization and punishment, criminal policymakers have a glimpse of capital market crime prevention. The present study seeks to investigate crime and its prevention in the capital market; Strategies to increase investor confidence. This research is descriptive-survey and causal in terms of applied purpose and data collection method. The statistical population of the present study is special investors in the capital market who have been selected by purposive sampling method and 384 people. To collect information, a researcher-made questionnaire with direct questioning mechanism, closed questions and multiple choice spectral type with grading was used and descriptive statistics was used to describe the main variables and inferential statistics was used to analyze the findings. Is. The results of the present study showed that the adoption of important measures such as substantive prevention, individualistic prevention, situational prevention, professional ethics education, public education of citizens, development of relevant regulatory regulations, use of substantive institutions can be effective in crime prevention in the capital market.
    Keywords: Capital Market, Prevention Strategies, Investors, Capital Market Crimes, Public Trust
  • Shahriar Azizi *, Saleh Ghoreshi, Salman Eyvazinezhad Pages 128-146
    Decision outcomes sometimes result in negative emotions. Regret is a key negative emotion consumers attempt to avoid while making decisions. The purpose of this study is to evaluate the effect of post-purchase regret on the reactions after customers' regrets. In terms of the type of the research, this research is a part of applied research and is in terms of its nature and method in the field of factor analysis research design. The data gathering tool in this research is a 8-sample questionnaire designed for scenario-based experiment and consists of 8 scenarios, each with 4 item questions. The sample of this study includes 310 users of mobile phones in the city of Tehran, selected by available sampling. In this research, social comparison involves two variables of the base rate information and Credit of external reference points. The results of tests of between-subject effects show that among 3 variables, source of regret, base rate information and Credit of external reference points, only source of regret affects amount of regret. Finally, the results of probability ratio tests indicate that regret and Credit of external reference points can significantly predict behavioral consumer responses.
    Keywords: post-purchase regret, regret resources, social comparison, Customer responses
  • Majid Forouzan, Azarnoush Ansari * Pages 147-184

    One of the most crucial factors in determining the success rate of special economic zones is export. The goal of this study is to discover export sub-criteria, their significance in the success of special economic zones, and their contribution to their efficiency. The research methodology was performed in six stages. The Delphi technique and principal component analysis, as well as a questionnaire from experts, were used to develop recognition and performance indicators in the sub-criteria and output of special economic zones in the first to third phases. The weight of these sub-criteria was computed using the Shannon entropy approach in the fourth phase, and twelve Iranian special economic zones were rated using the TOPSIS method in the fifth step. The encompassing analysis technique of window data was utilized in the sixth phase to assess the effectiveness of these locations from 2005 to 2016. The number of exporting units as a sub-criterion after the general specifications, export marketing as a sub-criterion after the empowerment criterion, and the amount of exports as a sub-criterion after the results were found to be the main factors of inefficiency in Salafchegan Special Economic Zone from 1389 to 1393, Special Economic Zone Sirjan in 1389 and 1390, and between 1393 and 1395, and Bam Special Economic Zone in 1389 and 1390..

    Keywords: Special Economic Zone success, Export Marketing, Empowerment, Data Envelopment Analysis
  • Firouze Hajialiakbari *, Narges Sadighian, Homa Doroudi, Fereshteh Lotfizadeh Pages 185-213

    Interactive advertising is one of the most important modern advertising methods of the present age, which uses the most advanced approaches and tools in order to communicate in two or more ways with the audience, and tries to engage the viewer in a way that challenges him. In addition to establishing a two-way and pleasant relationship, they attract and persuade the customer to buy. The present study aimed to provide a model of visual metaphorical consequences of interactive advertising on consumer behavior. The statistical population of this study consists of sales management, marketing and executive experts in large chain stores out of which a sample of 40 Managers of Rifah, Etka, Ofogh, Janbo and Haft stores were selected through purposive sampling. Data were collcted by Delphi questionnaire. In this study, the Delphi method was performed in four rounds and the effective factors identified by MicMac software were extracted and after approval by 5 academic experts, the final model was presented. Then, using scenario wizard software, different scenarios were named according to the final research model. Based on the results, four main factors including visual characteristics, physical characteristics of the product, service characteristics of the product and the way of interactive advertising were identified as the most important components.

    Keywords: Consequences of visual metaphors, interactive advertising, Consumer Behavior, Delphi technique
  • AmirReza Adineh Far, Edris Mahmoodi *, Ali Mehrabi Pages 214-239

    The importance of paying attention to the prosperity of strategic products such as hand-woven carpets in order to gain competitive advantages for this important product is very high, but effective researches in this field have not been done. Therefore, the aim of this research is to "design a model of factors affecting the export of handmade carpets from the perspective of dynamic capabilities and marketing capabilities with an emphasis on the attitude of target customers. The foundation has been analyzed with the Strauss and Corbin approach. In order to collect data in the first step (ISM qualitative studies), inductive and in the second step (SEM quantitative studies) were used. The statistical population is the structural-interpretive method of experts. The findings showed that the model of factors affecting the handmade carpets export of includes economic factors, political factors, product quality, marketing capability, up-to-date knowledge in the field of activity, legal protection, job security, and Communication is marketing and the variables of job security and up-to-date knowledge are among the most important factors in this field.

    Keywords: Export of Handmade Carpets, Dynamic Capabilities, Marketing capabilities