فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 67 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد معدنی*، وجه الله قربانی زاده صفحات 1-26
    زمینه و هدف

    سازمان نظم آشوب، ترکیبی پیچیده و پویا از عناصر متعددی است که موجودیت کلی را ایجاد می کند و رفتار آن ضمن این که غیرقابل پیش بینی (آشوب ناک) است، در عین حال دارای الگو (منظم) نیز است. سازمان هایی که در شرایط کنونی فعالیت می کنند، محیط های رقابتی و متلاطم را تجربه کرده و برای حفظ حیات خود ناگزیرند ویژگی های سازمان نظم آشوب را پیدا کنند. یادگیری سازمانی یکی از این روش هاست که مجموعه سازوکارها و فرآیندهایی است که در درون سازمان به منظور تحقق یادگیری به کار گرفته شده است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع کاربردی است که باهدف سنجش تاثیر مولفه های سازمان نظم آشوب بر قابلیت یادگیری سازمانی کارکنان در سازمان های دانش محور انجام شده است. محدوده مورد مطالعه، کارکنان سازمان ارتباطات سیار شهر تهران و تعداد نمونه آماری 85 نفر است. گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه انجام شده است. تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل انجام شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که حدود 81 درصد از تغییرات قابلیت یادگیری سازمانی را می توان با مولفه های سازمان نظم آشوب در محیط کار تبیین کرد.

    نتایج

    نتایج به دست آمده مبین آن است که مولفه های پذیرش نوآوری، ساختار بی قواره و عدم قطعیت سازمان نظم آشوب بر قابلیت یادگیری سازمانی موثر هستند. محیط نظم آشوب دارای تسهیل کننده هایی است که یادگیری را افزایش می دهد و باعث حداکثر رساندن یادگیری در سازمان می شود.

    کلیدواژگان: آشوب، نظم آشوب، پیچیدگی، یادگیری سازمانی، سازمان های دانش محور
  • حسین بلوچی*، سید احمد محمدی حسینی صفحات 27-58
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر کیفیت خدمات هوشمند پلیس بر اعتماد مردمی به ویژند فرماندهی انتظامی ج. ا. ا. با میانجی گری تصویر نام نما و رضایت است.

    روش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع پژوهش های کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است که در آن از روش مدل سازی معادلات مسیری- ساختاری برای آزمون فرضیه های و برازش مدل استفاده شده است. براساس روش تعیین حجم نمونه 345 نفر از استفاده کنندگان خدمات هوشمند پلیس در شهر مشهد با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه استاندارد است که روایی آن با استفاده از روش اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ، پایایی مرکب و همگون که همه مقادیر آن ها بیش از 7/0 می باشد، تایید شده است. در این پژوهش برای تحلیل داده ها از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شده است. 

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که کیفیت خدمات هوشمند پلیس بر ایجاد رضایت، تصویر ویژند و اعتماد به نام نما، تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتایج

    تجارب برخط و خدمات هوشمند کاربرپسندتر شود و در راستای بهبود فرایند خدمت دهی و پاسخ گویی مناسب مناسب به مردم تلاش شود.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات هوشمند پلیس، تصویر ویژند، اعتماد به نام نما، رضایت
  • محسن عارف نژاد*، سیده مریم موسوی صفحات 59-84
    زمینه و هدف

    پیدایش مفهوم مدیریت منابع انسانی پایدار به عنوان یک حوزه مطالعاتی برای تسهیل درک روابط سازمان و ذی نفعان تکامل یافته است. بنابراین هدف این پژوهش، تهیه نقشه شناخت فازی پیشران های منابع انسانی پایدار است.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، و از لحاظ روش کیفی و کمی است. جامعه آماری شامل اساتید و خبرگان آشنا با موضوع منابع انسانی در دانشگاه لرستان هستند و نمونه ها با روش گلوله برفی و براساس اصل اشباع نظری داده ها انتخاب شدند. در بخش کیفی، از مصاحبه برای شناسایی پیشران های منابع انسانی پایدار استفاده شده است. روایی و پایایی مصاحبه با استفاده از شاخص روایی محتوای نسبی و شاخص پایایی کاپای کوهن آزمون شد. در بخش کمی نیز ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه است. پیشران های شناسایی شده در قالب پرسش نامه ای مبنی بر ماتریس مقایسات زوجی، براساس روش نقشه شناخت فازی در اختیار اعضای نمونه قرار گرفت. روایی و پایایی پرسش نامه در بخش کمی نیز با استفاده از روایی محتوا و آزمون مجدد تایید شد. و تحلیل داده ها در بخش کیفی پژوهش، با استفاده از نرم افزار مکس کیودا و در بخش کمی از روش نقشه شناخت فازی انجام شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که رضایت شغلی مهم ترین عامل موثر بر ایجاد منابع انسانی پایدار است و پس از آن نگرش شغلی، فضای حمایتی، اهداف گردش مالی و مدیریت استعدادها به ترتیب اهمیت از دیگر پیشران های منابع انسانی پایدار محسوب می شوند.

    نتایج

    بر اساس نتایج، با افزایش رضایت شغلی، کارکنان خود را بیش تر متعهد به کار می دانند و برای پذیرفتن مسیولیت های بیش تر، مشتاق تر می شوند.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، منابع انسانی پایدار، روش نقشه شناخت فازی
  • ناهید رادمنش*، زهرا رجائی، نوشین رزمی صفحات 85-112
    زمینه و هدف

    هدف مطالعه حاضر، واکاوی مقوله ناخوش زیستی اعضای هییت علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس است.

    روش

    روش پژوهش، کیفی از نوع داده بنیاد است که در این راستا، 18 عضو هییت علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه های آزاد اسلامی واحد فارس از طریق نمونه گیری هدفمند، انتخاب و مصاحبه و با استفاده از روش کدگذاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    ناخوش زیستی سازمانی، پدیده محوری پژوهش است. متغیرهای مداخله گر شامل عوامل خانوادگی و عوامل اجتماعی است. نگرش اساتید و ساختار سازمانی دانشگاه و شغل استاد به عنوان شرایط علی و شرایط زمینه ای به سه دسته فرهنگ سازمانی، رهبری و خدمات مالی-رفاهی تقسیم بندی شده است، که پیامد رفتاری، عاطفی و شناختی را به همراه خواهد داشت. هم چنین راهبرد مناسب برطرف کردن ناخوش زیستی تدابیر مدیریتی است که هرکدام شامل زیرطبقات متفاوتی هستند.

    نتایج

    با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود در برنامه های ارتقای خوش زیستی اساتید دانشگاه به نقش عوامل مختلفی که به طور مستقیم و غیرمستقیم بر کیفیت خوش زیستی تاثیر می گذارند، توجه شود.

    کلیدواژگان: ناخوش زیستی سازمانی، دانشگاه آزاد اسلامی، اعضای هیئت علمی، روش داده بنیاد
  • مهدی علیزاده*، علیرضا رضاخواه صفحات 113-146
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر تعارض نقش، عدم امنیت شغلی و بدبینی بر عملکرد شغلی کارکنان با نقش میانجی پنهان سازی دانش و نقش تعدیل کنندگی رهبری تحول آفرین است.

    روش

    پژوهش حاضر از منظر هدف، کاربردی و از نظر روش، از نوع زمینه یابی (هم بستگی) و از حیث گردآوری داده ها از نوع پژوهش های میدانی و با ابزار پرسش نامه استاندارد و مقدار آلفای کرونباخ برابر با 855/0 است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان انستیتو پاستور ایران به تعداد 765 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 256 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس نشان داد تعارض نقش، عدم امنیت شغلی و بدبینی بر پنهان سازی دانش کارکنان انستیتو پاستور ایران تاثیر مستقیم دارد. پنهان سازی دانش بر عملکرد شغلی کارکنان انستیتو پاستور ایران تاثیر معکوس دارد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد عدم امنیت شغلی بر پنهان سازی دانش کارکنان انستیتو پاستور ایران با نقش تعدیل کنندگی رهبری تحول آفرین تاثیر دارد. هم چنین بین تعارض نقش بر عملکرد شغلی با نقش میانجی پنهان سازی دانش؛ عدم امنیت شغلی بر عملکرد شغلی با نقش میانجی پنهان سازی دانش؛ بدبینی بر عملکرد شغلی با نقش میانجی پنهان سازی دانش؛ تعارض نقش بر پنهان سازی دانش با نقش تعدیل کنندگی رهبری تحول آفرین و بدبینی بر پنهان سازی دانش با نقش تعدیل کنندگی رهبری تحول آفرین رابطه ای مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تعارض نقش، عدم امنیت شغلی و بدبینی، عملکرد شغلی، پنهان سازی دانش و رهبری تحول آفرین
  • ابوالحسن حسینی*، زهرا کاظمی صفحات 147-178
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یادگیری سازمانی و شکوفایی بر رفتارهای فرامسیولیتی با در نظر گرفتن نقش واسطه ای مشارکت و شکوفایی کارکنان زن است.

    روش

      این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و کاربردی است. جامعه آماری شامل زنان شاغل در 50 سازمان دولتی استان همدان است که تعداد 221 نفر با استفاده از روش طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد مشارکت کارکنان اکرامی و همکاران (1389)، یادگیری سازمانی احمدی و همکاران (2013)، پرسش نامه شکوفایی کارکنان داینر و همکاران (2010) و رفتارهای فرامسیولیتی مک کرا و کاستا (2002) استفاده شد. روایی پرسش نامه ها بر اساس روایی سازه، تشخیصی، واگرا، همگرا و شاخص HTMT و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ بررسی شده است. آزمون مدل پژوهش بر اساس روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد یادگیری سازمانی بر مشارکت کارکنان زن و رفتارهای فرامسیولیتی تاثیر مثبت دارد. شکوفایی و مشارکت کارکنان زن بر رفتارهای فرامسیولیتی آنان تاثیر مثبت دارد. هم چنین مشارکت کارکنان زن در ارتباط بین یادگیری سازمانی و رفتارهای فرامسیولیتی از نقش واسطه ای برخوردار است. ولی تاثیر شکوفایی کارکنان زن بر مشارکت آنان معنی دار نیست. هم چنین نقش واسطه ای مشارکت کارکنان زن در ارتباط بین شکوفایی کارکنان و رفتارهای فرامسیولیتی معنی دار نیست.

    نتایج

    مطابق با نتایج، مدیران و برنامه ریزان می توانند نیازهای آموزشی کارکنان را شناسایی کرده و با ایجاد فرصت کسب مهارت و تجارب ها و شکوفایی زنان، این نیازها را رفع و توانایی ها و مهارت و مشارکت کارکنان و متقابلا رفتار فرامسیولیتی کارکنان زن را ارتقاء بخشند.

    کلیدواژگان: رفتارهای فرامسئولیتی، شکوفایی کارکنان، مشارکت کارکنان، یادگیری سازمانی
  • سید رسول حسینی*، تورج صادقی، علی معقول، محمد قاسمی نامقی صفحات 179-220
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر قابلیت های مدیریت استعداد سربازان وظیفه است.

    روش

    مطالعه از لحاظ ماهیت آمیخته (کیفی و کمی) است. جامعه آماری این پژوهش، جمعی از فرماندهان و افسران ارشد آموزشی نیروهای مسلح و روش نمونه گیری، نظام مند و از نوع گلوله برفی است. در بخش کیفی از روش نظریه داده بنیاد برای تحلیل بهره گرفته شد. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق با خبرگان تا رسیدن به حد اشباع نظری ادامه یافت و با انجام 32 مصاحبه اشباع نظری اتفاق افتاد. سپس، از طریق پرسش نامه و منطق فازی، ماتریس نفوذ شاخص ها مشخص شد و با استفاده از روش نقشه شناختی ماتریس به دست آمده تحلیل شد. این مرحله با مشارکت 12 تن از خبرگان و با بهره گیری از نرم افزارهای Pajek و FCMappers صورت پذیرفت.

    یافته ها

    بر اساس مصاحبه های تخصصی انجام شده با خبرگان و به کارگیری الگوی داده بنیاد، 35 مولفه اصلی مدیریت استعداد کارکنان وظیفه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران شناسایی شد. پس از آن با استفاده از روش نقشه شناختی فازی مولفه های شناسایی شده مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    این پژوهش منتج به ارایه الگویی برای توسعه قابلیت های مدیریت استعداد سربازان وظیفه شد و روابط علت و معلولی بین عوامل شناسایی شده، تعیین شد و اثرگذاری و اثرپذیری و نیز مرکزیت (میزان اهمیت) هر یک از شاخص ها مشخص شد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، استعداد، سرباز، نقشه شناختی فازی، نظریه داده بنیاد
  • میرهادی حسینی کندلجی*، محمدرضا حیدری، مرتضی درخشان، رضا پارسای صفحات 221-250
    زمینه و هدف

    با توجه به آموزه های متعدد اسلامی معطوف به جایگاه معاش در حیات انسان و سیاست های اقتصاد مقاومتی و با عنایت به اهمیت امنیت جیره غذایی لجستیکی، پایش وضعیت امنیت غذایی در قالب تدوین شاخص ترکیبی از اهمیت وافری برخوردار است.

    روش

    در این پژوهش ابتدا به شکل اسنادی به مطالعه مولفه های اصلی اسلامی و اقتصاد مقاومتی پرداخته و سپس در قالب پرسش نامه نخبگانی از 10 عضو هییت علمی دانشگاه جهت دست یابی به الگوی مفهومی و اختصاص وزن به هر مولفه و تعیین درجه اهمیت شاخص ها و زیرشاخص ها نظرخواهی انجام می شود. نهایتا، به تدوین شاخص ترکیبی مبتنی بر روش شناسی OECD جهت پایش متغیرها و برنامه ریزی برای تقویت استحکام و آسیب ناپذیری اقتصاد در راستای پیش گیری از سلطه بیگانگان پرداخته می شود.

    یافته ها

    شاخص اصلی کرامت انسانی با وزن 396/0 بیش ترین اهمیت و حیات طیبه با وزن 298/0 رتبه دوم، عزت و اقتدار ملی با وزن 190/0 رتبه سوم و آرامش و ایمنی با وزن 116/0 کم ترین اهمیت را داشته است.

    نتایج

    با توجه به اهمیت بالای کرامت انسانی در شاخص امنیت غذایی، توجه به متغیر کلیدی آن یعنی عدالت اقتصادی بسیار مهم است. هم چنین برای دست یابی به حیات طیبه، حرکت به سمت استقلال اقتصادی در سایه خودکفایی در تولید کالاهای اساسی اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، شاخص ترکیبی، آموزه های اقتصادی اسلام، اقتصاد مقاومتی
|
  • Javad Madani *, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 1-26
    Background and objective

    Chaos-order organization is a complex and dynamic combination of several elements that create the overall entity, and its behavior is unpredictable (chaotic), but also has a pattern (orderly). Organizations that operate in current conditions have experienced competitive and turbulent environments, and in order to maintain their lives, they have to find the characteristics of chaos-order organization. Organizational learning is one of these methods, which is a set of mechanisms and processes used within the organization to realize learning.

    Method

    The current research is a descriptive-survey research of an applied type, which was carried out with the aim of measuring the effect of the components of the chaos order organization on the organizational learning ability of employees in knowledge-based organizations. The scope of the study is the employees of the Mobile Communications Organization of Tehran and the number of the statistical sample is 85 people. Data collection has been done through a questionnaire. Data analysis has also been done using the method of structural equations and Lisrel software.

    Findings

    The findings show that about 81% of the changes in organizational learning ability can be explained by the components of the chaos-order organization in the workplace.

    Results

    The obtained results show that the components of innovation acceptance, rigid structure and uncertainty of chaos order organization are effective on organizational learning ability. A chaos-order environment has facilitators that enhance learning and maximize learning in the organization.

    Keywords: Chaos, chaos order, Complexity, organizational learning, knowledge-based organizations
  • Hossein Baloochi *, Sayed Ahmad Mohammadi Hosseini Pages 27-58
    Background and purpose

    The purpose of the present study is to investigate the effect of the quality of intelligent police services on public trust in Islamic Republic of Iran Police Command. It is through the mediation of the image of name and satisfaction.

    Method

    In terms of the purpose, the present research is of the type of applied research, and in terms of the method of data collection, it is a description of the survey type, in which the path-structural equation modeling method was used to test the hypotheses and fit the model. Based on the method of determining the sample size, 345 users of smart police services in Mashhad were selected using available sampling method. The research tool is a standard questionnaire whose validity has been confirmed using the content validity method and its reliability through Cronbach's alpha, composite and homogenous reliability, all of which are more than 0.7. In this research, structural equation modeling approach and Lisrel software were used for data analysis.

    Findings

    The findings of the research showed that the quality of intelligent police services has a positive and significant effect on creating satisfaction, brand image and trust in brand name.

    Results

    Online experiences and smart services should be more user-friendly and efforts should be made to improve the service process and respond appropriately to people.

    Keywords: quality of intelligent police services, image of Vijend, trust in brand name, satisfaction
  • Mohsen Aref Nezhad *, Maryam Mosavi Pages 59-84
    Background and objective

    The emergence of the concept of sustainable human resource management has evolved as a field of study to facilitate the understanding of the relationship between the organization and its stakeholders. Therefore, the aim of this research is to prepare a fuzzy recognition map of drivers of sustainable human resources.

    Method

    This research is applied in terms of purpose, and in terms of qualitative and quantitative method. The statistical population includes professors and experts familiar with the subject of human resources in Lorestan University, and the samples were selected using the snowball method and based on the principle of theoretical data saturation. In the qualitative part, interviews have been used to identify drivers of sustainable human resources. The validity and reliability of the interview was tested using the relative content validity index and Cohen's kappa reliability index. In the quantitative part, the tool for collecting information is a questionnaire. The identified drivers were provided to the sample members in the form of a questionnaire based on the matrix of paired comparisons, based on the fuzzy recognition map method. The validity and reliability of the questionnaire in the quantitative part was also confirmed using content validity and retesting. And data analysis has been done in the qualitative part of the research using MaxQuda software and in the quantitative part using the fuzzy recognition map method.

    Findings

    The findings showed that job satisfaction is the most important factor affecting the creation of sustainable human resources, and after that, job attitude, support environment, turnover goals and talent management are other drivers of sustainable human resources in order of importance.

    Results

    Based on the results, with increasing job satisfaction, employees consider themselves more committed to work and are more eager to accept more responsibilities.

    Keywords: Human Resources, sustainable human resources, fuzzy recognition map method
  • Nahid Radmanesh *, Zahra Rajaei, Nooshin Razmi Pages 85-112
    Background and objective

    The purpose of the present study is to analyze the category of unwellness of faculty members of Faculty of Human Sciences of Islamic Azad University of Fars province.

    Method

    The research method is a qualitative type of database, in this regard, 18 faculty members of the Faculty of Humanities of Fars Islamic Azad University were selected and interviewed through purposeful sampling and analyzed using the coding method.

    Findings

    Organizational unhappiness is the central phenomenon of the research. Intervening variables include family factors and social factors. The attitude of the professors and the organizational structure of the university and the professor's job as causal conditions and background conditions are divided into three categories: organizational culture, leadership and financial-welfare services, which will have behavioral, emotional and cognitive consequences. Also, the appropriate strategy to remove the discomfort is management measures, each of which includes different subclasses.

    Results

    According to the results of the research, it is suggested to pay attention to the role of various factors that directly and indirectly affect the quality of well-being in the programs to promote the well-being of university professors.

    Keywords: organizational unhappiness, Islamic Azad University, Faculty Members, database method
  • Mahdi Alizadeh *, Alireza Reza Khah Pages 113-146
    Background and objective

    The main purpose of this research is to investigate the effect of role conflict, job insecurity and pessimism on the job performance of employees with the mediating role of knowledge concealment and the moderating role of transformative leadership.

    Method

    The current research is applied from the point of view of the goal, and from the point of view of the method, from the type of contextualization (correlation), and from the point of view of data collection, it is of the type of field research, with a standard questionnaire tool and Cronbach's alpha value is equal to 0.855. The statistical population of this research includes all the employees of the Pasteur Institute of Iran in the number of 765 people, 256 of whom were selected and studied using Cochran's formula by stratified random sampling.

    Findings

    Using structural equation modeling with the help of Smart PLS software, the findings showed that role conflict, job insecurity, and pessimism have a direct effect on hiding the knowledge of the employees of Pasteur Institute of Iran. Hiding knowledge has the opposite effect on the job performance of the employees of Pasteur Institute of Iran.

    Results

    The results of the research showed that the lack of job security has an effect on hiding the knowledge of the employees of Pasteur Institute of Iran with the moderating role of transformational leadership. Also, between the role conflict on job performance and the mediating role of knowledge concealment; lack of job security on job performance with the mediating role of knowledge concealment; pessimism about job performance with the mediating role of knowledge concealment; The conflict between the role of hiding knowledge and the moderating role of transformational leadership and pessimism over hiding knowledge and the moderating role of transformational leadership were not observed.

    Keywords: role conflict, job insecurity, pessimism, Job Performance, knowledge concealment, transformational leadership
  • Aboalhassan Hosseini *, Zahra Kazemi Pages 147-178
    Background and objectives

    The purpose of this study is to investigate the effect of organizational learning and flourishing on extra-responsibility behaviors, considering the mediating role of participation and flourishing of female employees.

    Method

    This research is descriptive-survey and applied. The statistical population includes working women in 50 government organizations of Hamadan province, of which 221 people were selected as a sample using the stratified method. To collect data, the standard questionnaires of employee participation by Akrami et al. (2019), organizational learning by Ahmadi et al. (2013), employee flourishing questionnaire by Diener et al. The validity of the questionnaires is based on construct validity, diagnostic validity, divergent validity, convergent validity, and the HTMT index, and its reliability has been checked with Cronbach's alpha coefficient. The test of the research model was done based on the structural equation modeling method and Smart PLS software.

    Findings

    The findings showed that organizational learning has a positive effect on the participation of female employees and extra-responsible behaviors. The prosperity and participation of female employees has a positive effect on their extra-responsible behaviors. Also, the participation of female employees has a mediating role in the relationship between organizational learning and extra-responsible behaviors. But the effect of the prosperity of female employees on their participation is not significant. Also, the mediating role of female employees' participation in the relationship between employees' prosperity and extra-responsibility behaviors is not significant.

    Results

    According to the results, managers and planners can identify the training needs of employees and by creating the opportunity to acquire skills and experiences and flourishing of women, they can meet these needs and improve the abilities, skills and participation of employees and, in turn, the extra-responsibility behavior of female employees.

    Keywords: extra-responsibility behaviors, Employee flourishing, Employee participation, organizational learning
  • Seyed Rasoul Hoseini *, Tooraj Sadeghi, Ali Maghool, Mohammad Ghasemi Namaghi Pages 179-220
    Background and purpose

    The purpose of this research is to investigate the factors affecting talent management capabilities of conscripts.

    Method

    The study is mixed in nature (qualitative and quantitative). The statistical population of this research is a group of commanders and senior training officers of the armed forces, and the sampling method is systematic and snowball type. In the qualitative part, the method of database theory was used for analysis. Data collection continued through in-depth interviews with experts until reaching theoretical saturation, and theoretical saturation was achieved by conducting 32 interviews. Then, through the questionnaire and fuzzy logic, the influence matrix of the indicators was determined and the obtained matrix was analyzed using the cartographic method. This stage was done with the participation of 12 experts and using Pajek and FCMappers software.

    Findings

    Based on the expert interviews conducted with experts and the use of the database model, 35 main components of the talent management of the active duty employees of the Islamic Republic of Iran were identified. After that, the identified components were analyzed using the fuzzy cartographic method.

    Results

    This research led to the presentation of a model for the development of talent management capabilities of conscripts, and the cause and effect relationships between the identified factors were determined, and the effectiveness and effectiveness as well as the centrality (level of importance) of each of the indicators were determined.

    Keywords: talent management, talent, soldier, fuzzy cartography, database theory
  • MirHadi Hosseini Kondelaji *, MohammadReza Heidari, Morteza Derakhshan, Reza Parsai Pages 221-250
    Background and objective

     Considering the numerous Islamic teachings on the place of livelihood in human life and resistance economy policies, and considering the importance of logistical food ration security, monitoring the food security situation in the form of compiling a composite index is extremely important.

    Method

     In this research, the main components of Islamic and resistance economy were first studied in the form of documents, and then, in the form of an elite questionnaire, 10 university faculty members were asked to obtain a conceptual model and assign weight to each component, and to determine the degree of importance of indicators and sub-indices. will be Finally, the development of a composite index based on the OECD methodology for monitoring variables and planning to strengthen the strength and invulnerability of the economy in order to prevent foreign domination is discussed.

    Findings

     The main index of human dignity with a weight of 0.396 was the most important, Decent Life with a weight of 0.298 ranked second, national dignity and authority with a weight of 0.190 ranked third, and peace and safety with a weight of 0.116 was the least important.

    Results

     Considering the high importance of human dignity in the food security index, it is very important to pay attention to its key variable, that is, economic justice. Also, in order to achieve a good life, it is inevitable to move towards economic independence in the shadow of self-sufficiency in the production of basic goods.

    Keywords: food security, composite index, economic teachings of Islam, resistance economy