فهرست مطالب

خانواده و بهداشت - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1401)

نشریه خانواده و بهداشت
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهناز تقی زاده، شیما پرندین* صفحات 11-25
    مقدمه

    سرطان پستان مهم ترین و رایج ترین بیماری در بین زنان است که دومین میزان مرگ و میر را بعد از سرطان ریه به خود اختصاص داده است، لذا این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری بر تاب آوری، سازگاری اجتماعی زنان مبتلا به سرطان سینه بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر نیمه تجربی، با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه مورد مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس از میان 113 نفر از زنان مبتلا به سرطان سینه شهر کرمانشاه در سال 1397، تعداد 30 بیمار انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 15 نفر آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه مداخله طی 10 جلسه درمان گروهی90 دقیقه ای به مدت دو ماه تحت گروه درمانی شناختی رفتاری قرارگرفتند؛ و گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکردند. پرسشنامه سازگاری اجتماعی احمدی (1369) به عنوان ابزار ارزشیابی قبل و بعد از مداخله مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده تحلیل کواریانس چند متغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داده گروه درمانی شناختی رفتاری بر سازگاری اجتماعی زنان مبتلا به سرطان سینه تاثیر معنادار داشته است و بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنیداری وجود دارد (05/0< p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه، بیانگر سودمندی گروه درمانی شناختی رفتاری در افزایش سازگاری اجتماعی زنان مبتلا به سرطان سینه است؛ بنابراین توصیه می شود از این رویکرد درمانی درجهت ارتقاء به سازگاری اجتماعی این بیماران استفاده شود.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، سرطان سینه، گروه درمانی شناختی رفتاری
  • مریم محمدزاده*، جعفر طالبیان شریف صفحات 26-36

    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری زوجین در دوران کرونا بود. روش پژوهش حاضر ازنظر هدف جزء پژوهش های کاربردی محسوب می شود و از نظر شیوه گردآوری داده ها جزو پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است.جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره در شهر مشهد بودند .نمونه انتخاب شده شامل 34 آزمودنی بود که از دو کلینیک مشاوره به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی در دو گروه کنترل و گروه ازمایش قرار گرفتند. گروه ازمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در یافت نمود اما گروه کنترل هیچ اموزشی را دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال(2010) بود .داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس تحلیل گردید یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری زوجین در دوران کرونا تاثیر گذار است و باعث افزایش انعطاف پذیری شناختی در زوجین می گردد(p<0.05). با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد یکی از روش های درمانی مفید در افزایش انعطاف پذیری زوجین در دوران کرونا می باشد و می تواند کیفیت زندگی و بهزیستی روانی را در زوجین افزایش دهد. لذا می توان در دروان کرونا از این روش درمانی به عنوان یکی از درمان های مفید در این زمینه استفاده گردد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، انعطاف پذیری، زوجین، دوران کرونا
  • زینب شیرزادی، مریم عباسیان*، صادق تقی لو صفحات 37-62
    مقدمه

    معیار یک خانواده سالم رضایت جنسی زوجین است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش میانجیگری تنظیم شناختی هیجان در ارتباط میان اختلال درد جنسی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و طرحواره جنسی صورت گرفت.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه زنان مراجعه کننده به کلینیک های جنسی شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 220 نفر از زنان واجد شرایط انتخاب شدند. در این پژوهش از مقیاس های تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی(2001)، طرحواره یانگ فرم کوتاه(2003)، طرح واره جنسی آندرسون و سیرانوسکی (1994) و پرسشنامه تشخیصی واژینیسموس رییسی و همکاران(1394) به عنوان ابزار استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری(SEM) و با استفاده از نرم افزار AMOS انجام شد. روابط واسطه ای در الگوی پیشنهادی با استفاده از روش بوت استرپ آزموده شدند.

    یافته ها

    نتایج مدل یابی معادلات ساختاری حاکی از برازش قابل قبول مدل بود و نشان داد طرحواره های ناسازگار اولیه و طرحواره های جنسی با میانجیگری تنظیم شناختی هیجان اختلال درد جنسی را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    لذا پیشنهاد میشود در کلینیک ها و مراکز درمانی اختلالات جنسی جهت درمان و بهبود اختلال درد جنسی به این مولفه ها توجه گردد.

    کلیدواژگان: اختلال درد جنسی، تنظیم شناختی هیجان، طرحواره های ناسازگار اولیه، طرحواره های جنسی
  • مینا دکانی، محمدکاظم فخری*، رمضان حسن زاده صفحات 63-78
    مقدمه

    مبتلایان به بیماری دیابت با چالش های روانشناختی روبرو می شوند. توجه به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در این زمینه حایز اهمیت است. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی و انعطاف‎پذیری شناختی بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل تمامی بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به مرکز دیابت مادر، درمانگاه تخصصی و فوق تخصصی طوبی و درمانگاه مصطفویان شهرستان ساری در سال 99-1398 بود. 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به-صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه مداخله طی 8 جلسه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد 90 دقیقه ای و به صورت گروهی هفته ای یکبار قرار گرفتند. اما در مورد گروه کنترل در این مدت مداخله ای انجام نشد. پرسشنامه ی تحمل پریشانی هیجانی Simons و Gaher (2005) و پرسشنامه ی انعطاف پذیری شناختی Dennis و Vander Wal (2010) در مورد آن ها اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از میانگین، انحراف استاندارد و تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار23 SPSS- انجام شد. میزان P کمتر از 05/0 معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی (001/0, P< 6/807 F=) و انعطافپذیری شناختی (001/0, P< 89/814 F=) تاثیر معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    درمان شناختی مبتنی بر مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی و انعطاف پذیری شناختی موثر بود. بنابراین این مداخله می تواند برای کاهش مشکلات روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، تحمل پریشانی، دیابت نوع دو، شناخت درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • فرناز کیائیان موسوی، عبدالله مخاخری*، علی محمدزاده ابراهیمی صفحات 89-105
    مقدمه

    فشار سنگین عاطفی، اجتماعی و اقتصادی اختلال افسردگی برای مبتلایان، خانواده و اجتماع از ی ک سو و شیوع فزاینده سالانه در جمعیت عمومی به اضافه خودکشی بهعنوان پیآمد فاجعه بار آن همچنان افسردگی در صدر مسایل بهداشت روان است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری با درمان فعالسازی رفتاری بر سرسختی روا نشناختی در افراد افسرده میباشد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش با توجه به هدف آن از نوع پژوهشهای کاربردی از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیشآزمون و پس آزمون با 2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به افسردگی شهر بابل بود که در سال 1399 به کلینیکهای رواندرمانی سطح شهر بابل مراجعه کردهاند. از جامعه آماری بالا در ابتدا 50 نفر از کسانی که در پرسشنامه افسردگی بک نمره متوسط به بالا کسب کردند به صورت در دسترس انتخاب و در مرحله بعد طبق فرمول کوهن 45 نفر از این 50 نفر در 3 گروه 15 نفری (2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل) به صورت تصادفی قرار گرفتند و به پرسشنامه سرسختی روانشناختی اهواز کیامرثی، نجاریان و مهرابی زاده پاسخ دادند. نتایج به وسیله نرم افزار Spss نسخه 26 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر اصلی گروه درمان شاختی رفتاری و فعالسازی رفتاری معنادار بود (P<0/001) که با توجه به مجذر اتا میتوان گفت که در بخش بین گروهی 60 درصد تغییرات سرسختی روانشناختی ناشی از اثر مداخله درمان شناختی رف تاری و 55 درصد تغییرات ناشی از اثر مداخله فعالسازی رفتا ری است. همچنین بین میزان تاثیر دو روش روش شناختی رفتا ری و فعالسازی رفتاری بر سرسختی روانشناختی (p<0/248) اختلاف معنادا ری وجود ندارد و هر دو درمان به میزان مشابه ی بر سرسختی روا نشناختی تاثیر گذار هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها نتیجه گرفته میشود که درمانهای گروهی شناختی رفتاری و فعالسا زی رفتاری میتوانند بر بهبود سرسختی روانشناختی افراد افسرده موثر واقع شوند

    کلیدواژگان: افسردگی، درمان شناختی رفتاری، درمان فعالسازی رفتاری، سرسختی روانشناختی
  • سعید مرادی وفا، اطلس کرم رودی*، زهرا پورفرید، محمد عطشان، پری ماه جاودانی آرا صفحات 106-113
    مقدمه

    رابطه زناشویی در زندگی مثل هر رابطه دیگری داری جنبه های مثبت و منفی می باشد. یکی از مهم ترین شاخصه های تعیین کننده موفقیت در ازدواج رضایتمندی زناشویی هست، بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر طرحواره درمانی بر رضایتمندی زناشویی زوجین انجام گرفت.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجینی است که 1 تا 5 سال از مدت ازدواجشان گذشته است و به دلیل عدم رضایتمندی زناشویی به مرکز مشاوره مهردوستان شهر تهران مراجعه کرده بودند. 60 نفر (30 زوج) از زوجین به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (15) و کنترل (15) گمارده شدند. جهت جمع آوری داده از پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ استفاده شد. زوج درمانی مبتنی بر طرحواره درمانی در 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش برگزار شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss-24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان که زوج درمانی مبتنی بر طرحواره درمانی بر افزایش و بهبود رضایتمندی زناشویی زوجین اثربخش است (p<0/01).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش بر اهمیت کاربرد زوج درمانی مبتنی بر طرحواره درمانی در افزایش و بهبود رضایتمندی زناشویی زوجین اذعان دارد. می توان از این رویکرد برای کاهش آسیب های موجود در روابط زناشویی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، رضایتمندی زناشویی، سرخوردگی، طرحواره درمانی
  • لیلا ملکی، آمنه سادات کاظمی*، منصور علی مهدی صفحات 114-127
    مقدمه

    تلفن همراه بیشترین استفاده را به عنوان وسیله ارتباط شخصی دارد، اما علاوه بر مزایایی که به همراه دارد، خطراتی را نیز متوجه کاربران خود کرده است. هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه تنظیم شناختی هیجانی و ذهن آگاهی با استفاده آسیب زا از تلفن همراه در میان دانشجویان علوم پزشکی بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران در نیمسال اول تحصیلی 1400-1399 به تعداد 5928 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 200 نفر برآورد شد. ابزار پژوهش شامل مقیاس استفاده بیش ازحد از تلفن همراه (جنارو و همکاران، 2007)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گرانفسکی و همکاران، 2001) و مقیاس ذهن آگاهی (بایر و همکاران، 2006) بود. داده ها از طریق همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد مولفه های تنظیم شناختی هیجانی شامل سرزنش خود، نشخوارگری، فاجعه پنداری و سرزنش دیگران قادر هستند تغییرات استفاده آسیب زا از تلفن همراه را به صورت مثبت و معنادار و ارزیابی مجدد مثبت و پذیرش تغییرات استفاده آسیب زا از تلفن همراه را به صورت منفی و معنادار پیش بینی نماید. همچنین مولفه های ذهن آگاهی شامل مشاهده، عمل توام با هوشیاری، غیر قضاوتی بودن و توصیف قادر هستند تغییرات استفاده آسیب زا از تلفن همراه را به صورت منفی و معنادار پیش بینی نماید.

    نتیجه گیری

    بنابراین پیشنهاد می شود تا جلسات و کارگاه های آموزشی مختلفی را در زمینه ی تنظیم شناختی هیجان برای دانشجویان به منظور بهبود متغیرهای مرتبط با ذهن آگاهی جهت استفاده صحیح و موثر از تلفن همراه برگزار شود.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجانی، ذهن آگاهی، استفاده آسیب زا از تلفن همراه، دانشجویان علوم پزشکی
  • فاطمه آقابابایی*، یاسمین بالدی، محمد ثابت رو، آناهیتا بینا، محمدحسن شهلایی صفحات 128-138
    مقدمه

    از آنجا که تنظیم شناختی هیجان و انعطاف پذیری روانشناختی در برخورد کارآمد با مشکلات زندگی نقش مهمی را ایفا می کند، اختلال در آن ها موجب آشفتگی های هیجانی از جمله افسردگی اساسی می شود؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم هیجان و انعطاف پذیری روانشناختی افراد افسرده انجام گردید.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی بوده و از نظر روش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان بود. در مجموع 40 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) قرار داده شدند. هر گروه طی 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و با استفاده از مصاحبه تشخیصی بالینی، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و لگرستیمورد و پرسشنامه انعطاف پذیری روان شناختی دنیس و وندروال مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم هیجان و انعطاف پذیری روانشناختی افراد افسرده در پس آزمون اثر بخش می باشند.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد اثر بخش تر از درمان شناختی رفتاری بر تنظیم هیجان و انعطاف پذیری روانشناختی افراد افسرده در پس آزمون و پیگیری است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تنظیم هیجان، انعطاف پذیری روانشناختی
  • حمیده چماقلو*، محمدسعید مردوخی صفحات 139-151
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر پیشبینی رضایت زناشویی براساس متغیر های تابآوری و خودکارآمدی در دوران همه گیری ویروس کرونا بود.

    روش پژوهش: 

    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی و از نظر هدف، از دسته تحقیقات کاربردی بود. جامعهی آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان متاهل مشغول به تحصیل در نیمسال دوم سال تحصیلی 1400-1399 دانشگاه پیام نور واحد کرج بود، که با توجه به نامعلوم بودن حجم جامعه آماری از میان آنها، 123 نفر به عنوان نمونه پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های رضایت زناشویی هودسن (1992)، تابآوری کانر و دیویدسون (2003) و خودکارآمدی شرر (1982) پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از شاخص های آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری) استفاده شد. تمام مراحل تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار spss نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که 29 درصد واریانس رضایت زناشویی توسط مولفه های تابآوری و 34 درصد واریانس رضایت زناشویی توسط مولفه های خودکارآمدی پیش بینی گردید. همچنین 42 درصد واریانس رضایت زناشویی توسط متغیرهای تابآوری و خودکارآمدی تبیین شد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که متغیرهای تابآوری و خودکارآمدی می توانند رضایت زناشویی زوجین را در دوران همه گیری ویروس کرونا پیش بینی نمایند.

    کلیدواژگان: تابآوری، رضایت زناشویی، خودکارآمدی، کرونا
  • سید مجتبی عقیلی*، طیبه آل رسول، آرزو اصغری صفحات 152-162
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر خودشفقتی بر بی تابی روانی و تحمل پریشانی هیجانی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در سال 1400 انجام شد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون_پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس تحت پوشش بهزیستی شهرستان سرخس استان خراسان رضوی در بهمن و اسفندماه سال 1400 تشکیل دادند که از میان آنها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 60 دقیقه ای درمان متمرکز بر شفقت قرار گرفت و گروه گواه تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های بیتابی روانی علی خانی و همکاران (1396) و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) بود. داده های پژوهش با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و استفاده از نرم افزار spss نسخه 26 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان متمرکز بر شفقت بر بی تابی روانی و تحمل پریشانی هیجانی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس اثربخش است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که درمان متمرکز بر شفقت عامل مهم و تاثیرگذاری بر افزایش تحمل پریشانی و کاهش بی تابی روانی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر خودشفقتی، بی تابی روانی، تحمل پریشانی هیجانی، مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Mahnaz Taghizadeh, Shima Parandin * Pages 11-25

    ntroduction:

     Breast cancer is the most important and common disease among women, which has the second highest mortality rate after lung cancer, so this research aims to investigate the effectiveness of cognitive behavioral therapy group on resilience, social adaptation of women with cancer. It was the chest.

    Research method

    The current research was semi-experimental, using a pre-test and post-test design with a control group. The study sample was selected by available sampling from among 113 women with breast cancer in Kermanshah city in 2017, 30 patients were selected and randomly assigned to two groups of 15 people, test and control. The intervention group underwent 10 90-minute group therapy sessions for two months; And the control group did not receive any treatment. Ahmadi social adjustment questionnaire (1369) was used as an evaluation tool before and after the intervention. Data analysis was done using multivariate covariance analysis using SPSS version 24 software.

    Findings

    The results showed that the cognitive behavioral therapy group had a significant effect on the social adjustment of women with breast cancer, and there was a significant difference between the experimental and control groups (p < 0.05).

    Conclusion

    The results of this study indicate the usefulness of the cognitive behavioral therapy group in increasing the social adaptation of women with breast cancer; Therefore, it is recommended to use this therapeutic approach to improve the social adaptation of these patients.

    Keywords: Breast cancer, Cognitive behavioral group therapy, social adaptation
  • Maryam Mohammadzade *, Jafar Talebiansharif Pages 26-36

    The aim o f this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment based therapy o n couples' flexibility during coronation..The method of the present study is considered as a applied research in terms of purpose and in terms of data collection method is a quasi-experimental research with pre-test and post-test with a control group. The statistical population of this study included all couples referring to counseling clinics in Mashhad. The selected sample consisted of 3 4 subjects who were selected from two counseling clinics by available sampling and then randomly assigned to the control and experimental groups. The experimental group received acceptance and commitment based therapy but the control group did not receive any training. The instrument used in this study was the cognitive flexibility of Dennis and Vanderwall (2010). The data were analyzed using the statistical method of analysis of covariance. Increased cognitive flexibility in couples(p <0.05).According to the obtained results, i t can be stated that acceptan ce and commitment therapy is one of the useful treatment methods in increasing the flexibility of couples durin g the corona and can increase the quality of li fe and psychologica l well-being in couples. Therefore, this treatment method can be used as one of the usef ul treatments in this field during corona.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Flexibility, couples, CORONA
  • Zeynab Shirzadi, Maryam Abasian *, Sadegh Taghilo Pages 37-62
    Introduction

    The criterion of a healthy family is the couple`s sexual satisfaction.The aim of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between sexual pain disorder based on early maladaptive schemas and sexual schemas.

    Methods

    The Research method was descriptive and the statistical population included all women referred to sex clinics in Tehran that 220 qualified women were selected using cluster sampling. In this study, Granfsky (2001) Cognitive Emotion Regulation Scales, Young Form Scheme (2003), Anderson and Siranowski (1994) Sexual Schematic, and Vaginismus Raisi et al. (2015) were used as tools. The evaluation of the proposed model was done through structural equation modeling (SEM) and using AMOS software. Intermediate relationships in the proposed model were tested using the bootstrap method.

    Results

    The results of structural equation modeling indicated an acceptable fit of the model and showed that early maladaptive schemas and sexual schemas with the mediation of cognitive regulation of emotion predict sexual pain disorder.

    Conclusion

    Therefore, it is recommended to pay attention to these components in clinics and treatment centers for sexual disorders in order to treat and improve sexual pain disorder.

    Keywords: Sexual pain disorder, Cognitive emotion regulation, early maladaptive schemas, sexual schemas
  • Mina Dakani, Mohammadkazem Fakhri *, Ramazan Hasanzadeh Pages 63-78
    Background and purpose

    People with diabetes face psychological challenges. Attention to acceptance and commitment therapy is important in this regard. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on distress tolerance and cognitive flexibility.

    Materials and Methods

    The quasi-experimental research design was pretest-posttest with a control group. The statistical population included all type 2 diabetic patients referred to the Maternal Diabetes Center, Touba specialized and sub-specialized clinic and Mostafavian clinic in Sari in 2009-2010. Thirty people were selected as the sample by available sampling method and randomly assigned to an experimental group (15 people) and a control group (15 people). The intervention group underwent 90 minutes of treatment based on acceptance and commitment in 8 sessions once a week. However, no intervention was performed on the control group during this period. The Simons and Gaher (2005) Emotional Anxiety Tolerance Questionnaire and the Dennis and Vander Wal (2010) Cognitive Flexibility Questionnaire were administered. Data were analyzed using mean, standard deviation and analysis of covariance using SPSS-23 software. P value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    The results showed that the treatment was based on acceptance and commitment on distress tolerance (F = 807.6, P <0.001) and cognitive flexibility (F= 814.89, P< =0 /001) had a significant effect.

    Conclusion

    Cognitive therapy based on acceptance and commitment based on distress tolerance and cognitive flexibility was effective. Therefore, this intervention can be used to reduce the psychological problems of patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Cognitive flexibility, Anxiety tolerance, type 2 diabetes, Acceptance, commitment based cognitive therapy
  • Farnaz Kiaeian Moosavi, Abdollah Mafakheri *, Ali Mohammadzadeh Pages 89-105
    Introduction

    Severe emotional, social and economic stress of depressive disorder for patients, family and community on the one hand and the increasing annual prevalence in the general population plus suicide as a catastrophic consequence of depression is still at the forefront of mental health issues. The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and behavioral activation therapy on psychological hardiness in depressed individuals.

    Methods

    According to the purpose of this research, it was quasi-experimental applied research with pretest and post-test with two experimental groups and a control group. The statistical population of the study included all people with depression in Babol who referred to psychotherapy clinics in Babol in 2022. From the above statistical population, at first, 50 people who obtained a moderate to high score in the Beck Depression Inventory were randomly selected, and in the next stage, according to Cohen's formula, 45 of these 50 people were divided into 3 groups of 15 (2 experimental groups and one the control group were randomly assigned to answer the Ahvaz Psychological Hardiness Questionnaire Kiamarsi, Najarian and Mehrabizadeh. The results were analyzed by Spss 26 software.

    Results

    The results showed that the main effect of behavioral behavioral therapy and behavioral activation was significant (P <0.001). Behavioral and 55% of the changes are due to the effect of behavioral activation intervention. Also, there is no significant difference between the effect of two methods of behavioral methodology and behavioral activation on psychological hardiness (p <0.248) and both treatments have a similar effect on psychological hardiness.

    Conclusion

    According to the findings, it is concluded that cognitive behavioral group therapy and behavioral activation can be effective in improving the psychological toughness of depressed people.

    Keywords: Behavioral Activation Therapy, Cognitive Behavioral Therapy, Depression, PsychologicalStubbornness
  • Saied Moradivafa, Atlas Karamroodi *, Zahra Poorfarid, Mohammad Atshan, Parimah Javdaniara Pages 106-113
    Introduction

    Marital relationship in life like any other relationship has positive and negative aspects. Marital satisfaction is one of the most important determinants of success in marriage, so this research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of couple therapy based on schema therapy on marital satisfaction of couples.

    Research method

    The current research was a semi-experimental type of pre-test and post-test with a control group. The statistical population of the research includes all couples who have been married for 1 to 5 years and had referred to Mehrdostan Counseling Center in Tehran due to marital dissatisfaction. 60 people (30 couples) were selected by available sampling and assigned to two experimental (15) and control (15) groups. In order to collect data, Enrich's Marital Satisfaction Questionnaire was used. Couple therapy based on schema therapy was held in 8 sessions of 90 minutes for the experimental group. SPSS-24 software was used to analyze the data.

    Results

    The results show that couple therapy based on schema therapy is effective in increasing and improving marital satisfaction of couples (p<0.01).

    Conclusion

    The findings of this research acknowledge the importance of using couple therapy based on schema therapy in increasing and improving the marital satisfaction of couples. This approach can be used to reduce the damage in marital relationships.

    Keywords: couple therapy, marital satisfaction, satisfaction, schema therapy
  • Leila Maleki, Amenehsadat Kazemi *, Mansoor Alimehdi Pages 114-127
    Introduction

    Mobile phone is mostly used as a personal communication tool, but in addition to the benefits it brings, it also has some risks for its users. This study aimed to determine the relationship between cognitive emotion regulation and mindfulness with the Problematic use of mobile phones among medical students.

    Methods

    It was a descriptive-correlational study. The statistical population included all the students (n = 5928) of the Islamic Azad University of Tehran, Medical Sciences Branch, in the first semester of 2020-2021. The sample size was estimated to be 200 using convenient sampling method. The research tools included the mobile phone overuse scale (Jenaro et al., 2007), the cognitive emotion regulation questionnaire (Garnefski et al., 2001) and the mindfulness scale (Baer et al., 2006). Data were analyzed through Pearson correlation and multiple regression.

    Results

    The results showed that components of cognitive emotion regulation including self-blame, rumination, catastrophizing and others-blame can positively and significantly change the Problematic use of mobile phones and positive reappraisal can negatively and significantly predict the acceptance of changes in the Problematic use of mobile phones. Also, the components of mindfulness including observation, acting with awareness, being non-judging and describing can negatively and significantly predict changes in the Problematic use of mobile phones.

    Conclusion

    According to the results, it is recommended to hold various training sessions and workshops in the field of cognitive emotion regulation for students to improve the variables related to mindfulness for the correct and effective use of mobile phones.

    Keywords: Emotional Cognitive Regulation, Mindfulness, Problematic Use of Mobile-Phone, Medical students
  • Fatemeh Aghababaei *, Yasamin Baldi, Mohammad Sabetro, Anahita Bina, Mohammad Hasan Shahlaei Pages 128-138
    Introduction

    Since cognitive emotion regulation and psychological resilience play an important role in dealing effectively with life problems, disturbing them can lead to emotional disturbances, including major depression; Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and therapy based on acceptance and commitment on emotion regulation and psychological resilience of depressed people.

    Methods

    The present study is applied in terms of purpose and semi-experimental in terms of method with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this study included all people with major depressive disorder who referred to the counseling center of Islamic Azad University, Isfahan Branch. A total of 40 people were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (20 people in each group). Each group underwent cognitive-behavioral therapy and acceptance and commitment-based therapy in 8 sessions of 90 minutes. Using clinical diagnostic interview, Garnfsky and Legerstimord Cognitive Emotion Regulation Questionnaire and Dennis and Vanderwall Psychological Flexibility Questionnaire. Were evaluated. Data were analyzed using independent t-test.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy and therapy based on acceptance and commitment are effective on emotion regulation and psychological resilience of depressed people in the post-test.

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy is more effective than cognitive-behavioral therapy on emotion regulation and psychological resilience of depressed people in post-test and follow-up.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Acceptance, Commitment Therapy, emotion regulation, psychological flexibility
  • Hamideh Chomaghloo *, Mohammad Saeed Mardukhi Pages 139-151
    Introduction

    The purpose of this research was to predict marital satisfaction based on resilience and self-efficacy variables during the corona virus epidemic.

    Research Method

    The current research design was of descriptive-correlation type and in terms of purpose, it was applied research. The statistical population of this research included all married students who were studying in the second semester of the academic year 1400-1399 at Payam Noor University, Karaj branch, and due to the unknown size of the statistical population, 123 people were selected as the sample of the study by sampling in were selected and answered the marital satisfaction questionnaires of Hodson (1992), Connor and Davidson's resilience (2003) and Scherer's self-efficacy (1982). In order to analyze the obtained data, descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation and multivariate regression) were used. All stages of statistical analysis were done using spss software version 24.

    Results

    The findings showed that 29% of the variance of marital satisfaction was predicted by resilience components and 34% of the variance of marital satisfaction was predicted by self-efficacy components. Also, 42% of the variance of marital satisfaction was explained by resilience and self-efficacy variables.

    Conclusion

    The research findings indicated that resilience and self-efficacy variables can predict the marital satisfaction of couples during the corona virus epidemic

    Keywords: CORONA, marital satisfaction, resilience, self-efficacy
  • Mojtaba Aghili *, Tayebeh Al Rasool, Arezou Asghari Pages 152-162
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of self-care-based therapy on mental intolerance and emotional distress tolerance in women with multiple sclerosis in 2021.

    Method

    The research method was quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population of the study consisted of all women with multiple sclerosis covered by the welfare of Sarakhs city of Khorasan Razavi province in February and March of 2021, from which 30 people were selected by available sampling method and randomly divided into 2 groups. Experiments and controls (15 people in each group) were placed. The experimental group underwent 8 sessions of 60-minute treatment focused on compassion and the control group did not receive any intervention until the end of the study. The research instruments included Alikhani et al.'s (2017) and Simmons and Gahr (2005) distress tolerance questionnaires. Research data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS software version 26.

    Results

    The results showed that compassion-focused therapy is effective on mental intolerance and emotional distress tolerance in women with multiple sclerosis (P<0.05).

    Conclusion

    According to the findings of the study, it can be said that treatment focused on compassion is an important factor and effective in increasing anxiety tolerance and reducing mental intolerance in women with multiple sclerosis.

    Keywords: Self-care based therapy, psychic restlessness, Emotional distress tolerance, multiple sclerosis