فهرست مطالب

علوم باغبانی ایران - سال پنجاه و سوم شماره 4 (زمستان 1401)

مجله علوم باغبانی ایران
سال پنجاه و سوم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مهلا خلیلی بورنگ، محمدرضا حسندخت*، وحیده ناظری، عبدالرحمن رسول نیا، قربان دیده باز معانلو صفحات 823-836

    هدف از این پژوهش، بررسی تنوع ژنتیکی و روابط فیلوژنتیکی 14 جمعیت از پنج گونه ترشک شامل R. chalepensis، R. kandavanicus، R. pulcher، R. crispus و R. tuberosus از استان های اردبیل و خراسان رضوی با استفاده از صفات مورفولوژیک بود. صفات مورد مطالعه شامل طول برگ، عرض برگ، تعداد برگ در بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، کلروفیلa ، کلروفیل b، کارتنویید، آنتی اکسیدان و فنل بود. بررسی های صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی در مزرعه و گلخانه نشان داد بیش ترین ضریب تغییرات برای صفات مورفولوژیکی مربوط به وزن تر و خشک  اندام هوایی و تعداد برگ در بوته بود، در حالی که کمترین ضریب تغییرات مربوط به طول برگ بود. علاوه بر این، بیش ترین ضریب تغییرات مربوط به کلروفیل b و فنل و کم ترین مربوط به کلروفیل a بود. همچنین نتایج مقایسه میانگین صفات مورفولوژیکی تحت شرایط مزرعه و گلخانه نشان داد بین گونه های مختلف جنس Rumex و جمعیت های مختلف درون هر گونه در مزرعه تفاوت معنی دار وجود داشت، در حالی که بین گونه های مختلف در گلخانه تنها از لحاظ طول برگ، عرض برگ، تعداد برگ در بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، فنل و آنتی اکسیدان تفاوت معنی دار بود. به طور کلی، میزان فنل و آنتی اکسیدان در گونه R. crispus نسبت به گونه های دیگر بیشتر بود، در حالی که R. tuberosus از لحاظ کلیه صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی مورد بررسی مقادیر پایین تری را در مقایسه با سایر گونه ها نشان داد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، صفات مورفولوژیکی، فنل، گونه وحشی
  • کمال صالحی، غلام رضا شریفی سیرچی* صفحات 837-848
    بیماری ویروسی پیچیدگی برگ زرد گوجه فرنگی (TYLCV) یکی از خسارت زاترین عواملی است که در سرتاسر جهان باعث تلفات بسیار بالایی به محصول گوجه فرنگی می شود و در بیشتر مناطق ایران نیز پراکنش یافته است. راهکارهای متعددی برای مقابله با این بیماری صورت گرفته که عملا این روش ها ناکارآمد بوده اند. به منظور بررسی نقش انتقال و ترکیب دو مکان ژنی TY-2 و TY-1/3 در تعدادی لاین حساس و مطلوب مطالعه حاضر صورت پذیرفت. نتایج نشان داد لاین های حاوی دو مکان ژنی TY-2 و TY-1/3 میزان خسارت کمتری را در میزان کلروفیل و محتویات پروتیین کل خود تجربه کردند. در بررسی میزان پرولین و میزان بیان ژن PAL مشاهده شد لاین های حاوی دو مکان ژنی سطح کمتری از میزان پرولین و بیان ژن PAL را در خود نشان دادند. همچنین ردیابی آلودگی ویروسی به وسیله واکنش زنجیره پلیمراز (PCR) با استفاده از آغازگر های اختصاصی بیانگر عدم تکثیر ژنوم ویروس در لاین های حاوی هر دو مکان ژنی بود. در مجموع نتایج این تحقیق بیانگر نقش بالای حضور و هرم سازی دو مکان ژنی TY-2 و TY-1/3 به منظور ایجاد مقاومت در گوجه فرنگی در برابر TYLCV می باشد که منجر به کاهش خسارت در برابر این ویروس می شود.
    کلیدواژگان: رنگدانه های فتوسنتزی، ژن ‏PAL، مقاومت، مکان ژنی ‏TY-2‎‏ و ‏TY-1، 3‎، هرم سازی ژن
  • آرزو جلالی، ابراهیم گنجی مقدم*، علی مرجانی صفحات 849-858
    از آنجایی که گیلاس یکی از مهمترین محصولات باغی مناطق معتدله در کشور محسوب می شود، استفاده از ریز ازدیادی جهت تسریع در تکثیر آن ضروری است. این مطالعه به منظور بررسی تیمارهای کاهش قهوه ای شدن و تاثیر نوع و غلظت تنظیم کننده های رشد بر ریز ازدیادی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور اول، رقم در دو سطح (عدلی و تکدانه)، فاکتور دوم تیمار کاهش قهوه ای شدن در چهار سطح (تاریکی، سرما، تاریکی و سرما و آنتی اکسیدان (100 میلی گرم در لیتر اسید آسکوربیک و 150 میلی گرم در لیتر اسید سیتریک)) و فاکتور سوم تنظیم کننده های رشد شاخه زایی شامل BAP (صفر، 1 و 2 میلی گرم در لیتر) و IBA (صفر و 01/0 میلی گرم در لیتر) و تیمار NAA (صفر و 1 میلی گرم در لیتر) و IBA (صفر و 2 میلی گرم در لیتر) جهت ریشه زایی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود داشت. بیشترین و کمترین میزان قهوه ای شدن به ترتیب در تیمار سرما و تیمار آنتی اکسیدان بود. بیشترین تعداد شاخساره در رقم تکدانه و عدلی به ترتیب با میانگین 6/5 و 5 ریز شاخه بود. بالاترین درصد ریشه زایی در رقم تکدانه 73/78 درصد و در رقم عدلی 4/69 درصد مشاهده گردید. به طور کلی، محیط کشت MS حاوی 2 میلی گرم بر لیتر BAP و 01/0 میلی گرم در لیتر IBA در مرحله پرآوری و 2 میلی گرم بر لیتر IBA در مرحله ریشه زایی برای تکثیر درون شیشه ای رقم عدلی و تکدانه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ازدیاد رویشی، اسید آسکوربیک، تاریکی، سرما
  • محمد سیاری*، سامیه قائلونی، علی عزیزی صفحات 859-868
    در این آزمایش تاثیر مراحل فنولوژیکی گیاه بر برخی ترکیبات زیست فعال و فلاونوییدهای روتین و کویرستین گیاه سلمکی (Atriplex patula L.) مورد بررسی قرار گرفت. سه مرحله فنولوژیکی رویشی (هشت برگی)، گل دهی و بذردهی به عنوان سه تیمار آزمایش لحاظ گردید. در سه مرحله فنولوژیکی برخی از ترکیبات بیوشیمایی و کویرستین و روتین گیاه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد بیش ترین و کمترین (06/2 و 88/0 میلی گرم در گرم وزن تر) میزان کلروفیل کل به ترتیب در مرحله بذر دهی و مرحله رویشی مشاهده شد. بیشترین و کمترین میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنویید به ترتیب در مرحله بذر دهی و مرحله رویشی یافت شد. بیشترین مقدار فنل کل (76/132 میلی گرم اسید گالیک در 100 گرم وزن تر)، تانن کل (057/0 میلی گرم اسید تانیک در 100 گرم وزن تر) و ظرفیت آنتی اکسیدانی (28/50 درصد) در مرحله گل دهی و کم ترین مقدار فنل کل (24/92 میلی گرم اسید گالیک در 100 گرم وزن تر)، تانن کل (041/0 میلی گرم اسید تانیک در 100 گرم وزن تر) و فعالیت آنتی اکسیدانی (95/16 درصد) در مرحله رویشی مشاهده شد. بیش ترین و کمترین میزان فلاونویید کل (05/88 و 89/35 میلی گرم روتین در 100 گرم وزن تازه) به ترتیب در مرحله بذر دهی و رویشی مشاهده شد. بیش ترین و کم ترین مقدار کویرستین به ترتیب در مرحله بذر دهی و رویشی (05/0 و 01/0 میلی گرم در گرم وزن خشک) مشاهده شد. بیشترین و کمترین مقدار روتین (11/2 و 85/1 میلی گرم در گرم وزن خشک) در مرحله بذر دهی و مرحله رویشی یافت گردید. با توجه به میزان بالای برخی از ترکیبات بیوشیمیایی در گیاه سلمکی می توان در آینده از پتاسیل دارویی این گیاه بهره برد.
    کلیدواژگان: تانن، روتین، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، کوئرستین‏
  • لعیا خوش اندام، علیرضا فرخزاد*، مهدی رضائی صفحات 869-880
    زرشک یکی از محصول های مهم باغبانی است که به دلیل ویژگی های کم نظیر دارویی از جایگاه ممتازی بین محصولات باغبانی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی خصوصیات مورفولوژیکی و بیو شیمایی میوه برخی از ژنوتیپ های وحشی دانه‏دار زرشک شاهرود جهت معرفی ژنوتیپ های برتر برای مطالعات تکمیلی بوده است. طی پژوهش حاضر، 27 ژنوتیپ زرشک از سه منطقه نکارمن، اولنگ و ده‏خیر شاهرود انتخاب و برخی صفات مورفولوژیکی از جمله طول، عرض و وزن میوه و دانه، طول دم میوه، تعداد دانه در میوه، طول و عرض برگ، طول دمبرگ و همچنین صفات بیوشیمیایی از جمله فنل، فلاونویید و آنتوسیانین کل و فعالیت آنتی اکسیدانی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد ارزیابی تفاوت معنی داری وجود دارد. بیشترین اندازه طول، عرض و وزن میوه و دانه، طول و عرض برگ، طول دمبرگ و خوشه و تعداد دانه در میوه در ژنوتیپ اولنگ 1 (OL1) مشاهده شد. وزن میوه در ژنوتیپ های مورد مطالعه، از 09/0 در ژنوتیپ نکارمن5 (NK5) تا 28/0 گرم در ژنوتیپ اولنگ2 (OL1) و 27/0 گرم در اولنگ1 (OL1) متغیر بود. بیشترین میزان فنل کل (75 میلی‏گرم بر 100 میلی‏لیتر عصاره)، فلاونوییدکل (2/37 میلی‏گرم بر 100 میلی‏لیتر عصاره) و فعالیت آنتی اکسیدانی (38 درصد) در ژنوتیپ اولنگ3 (OL3) مشاهده شد. ژنوتیپ های جمع آوری شده از منطقه نکارمن دارای آنتوسیانین بالاتری بودند. بر اساس محاسبه ضریب تنوع فنوتیپی، بیشترین و کمترین میران تنوع به ترتیب در شاخص کروما (109 درصد) و صفت طول خوشه (10/6 درصد) بدست آمد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، زرشک، فنل کل، گیاهان دارویی
  • مریم نصرالهی پری، محمدحسین فتوکیان* صفحات 881-890
    القای جهش ازجمله روش های مهم ایجاد تنوع ژنتیکی است. خرفه به دلیل محتوای بالای آنتی اکسیدان های مفید و اسیدهای چرب امگا-3، مصارف دارویی منحصربه فردی دارد. در این تحقیق، تنوع ژنتیکی 24 لاین جهش یافته نسل چهارم (M4) خرفه حاصل از تیمار با دی متیل سولفات به همراه شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شد. تفاوت بین لاین ها ازنظر ارتفاع گیاه، طول برگ، عرض برگ، شکل برگ، وزن خشک ساقه، و شاخص سبزینگی برگ در گیاه 30 روزه معنی دار بود. تجزیه مختصات اصلی و تجزیه خوشه ای، لاین ها را در دو خوشه مجزا گروه بندی کرد. لاین های خوشه یک ازنظر بیشتر صفات مانند وزن تر ساقه و برگ و تعداد کپسول نسبت به لاین های خوشه دو برتری معنی دار داشتند. صفت تعداد برگ با وزن تر ساقه، وزن تر برگ، وزن تر گیاه، تعداد کپسول و نسبت وزن خشک به وزن تر گیاه به طور معنی دار همبستگی داشت. در تجزیه علیت مراتبی، وزن تر ساقه در مرتبه نخست تنها صفت موثر بر تعداد کپسول بود و در مرتبه دوم، وزن تر برگ و ارتفاع گیاه مهم ترین صفاتی بودند که از طریق اثر مستقیم بر وزن تر ساقه، بر روی تعداد کپسول تاثیر داشتند. لاین جهش یافته L18 از نظر برخی صفات مهم زراعی مانند ارتفاع گیاه، طول برگ و تعداد کپسول در بوته نسبت به شاهد برتری معنی دار داشت که می توان از آن برای تحقیقات آتی به خصوص برای اصلاح گیاه خرفه باهدف تجاری سازی و کاشت وسیع برای مصارف ازجمله سبزی، استحصال روغن، و همچنین کاربردهای دارویی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اجزای واریانس، القای جهش، تجزیه مختصات اصلی، تجزیه علیت ترتیبی‏
  • علی آجیلی لاهیجی*، مجید بصیرت، علیرضا فلاح صفحات 891-903
    به منظور بررسی وضعیت تغذیه تاکستان های کیوی (Actinidia deliciosa cv. Hayward) استان گیلان با روش تشخیص چندگانه (CND)، 40 تاکستان درسال زراعی 1388-1389 مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های برگ همگی از رقم غالب استان یعنی هایوارد ((Hayward از 30 تاک در هر تاکستان و 10 برگ در جهت های مختلف تهیه و مجموعا 100 برگ منتخب از برگ تاک های بالای ده سال در شرق (شهرستان رودسر) و غرب (شهرستان تالش) استان گیلان در مرداد ماه جمع آوری و عناصر غذایی B، Cu، Zn، Mn، Fe، Mg، Ca، K، P و N تعیین غلظت شدند. در این پژوهش با استفاده از مدل تابع تجمعی نسبت واریانس عناصر غذایی (Vx) Fic روش تشخیص چندگانه و حل معادلات تابع تجمعی درجه سه مربوط به عناصر غذایی، عملکرد حدواسط (5/37) تن در هکتار به عنوان جداکننده دو گروه عملکرد بالا و پایین تعیین شد. نتایج نشان داد بین تاکستان های با عملکرد بالا و پایین از لحاظ غلظت عناصر غذایی تفاوت وجود دارد. از میانگین اعداد به دست آمده عناصر غذایی برای جامعه تاکستان های با عملکرد بالا، غلظت های مطلوب 10 عنصر مورد بررسی به دست آمد که شامل نیتروژن 28/0±64/2 درصد، فسفر 06/0±26/0 درصد، پتاسیم 58/0±62/1 درصد، منیزیم 08/0±31/0 درصد، کلسیم 26/0±33/2 درصد، منگنز 0047/0±71 میلی گرم در کیلوگرم، مس 001/0±14 میلی گرم در کیلوگرم، آهن 330/00 ±173 میلی گرم در کیلوگرم، روی 0006/0±28 میلی گرم در کیلوگرم و بور 0029/0±55 میلی گرم در کیلوگرم بود. براساس نرم های حاصله فراوانی کمبود، عناصر، بور، منگنز، نیتروژن، فسفر، مس و پتاسیم به ترتیب بیش از50 درصد بود.
    کلیدواژگان: حدود بهینه، شاخص تعادل تغذیه ای، عناصر غذایی، گیلان، هایوارد
  • عبدالله احتشام نیا*، شیرین تقی پور، سارا سیاه منصور صفحات 905-916

    استفاده از فیلم ها و پوشش های زیست تخریب پذیر و دارای ویژگی ضد میکروبی، به عنوان یک جایگزین مناسب برای نگهدارنده های مصنوعی، با هدف حفظ امنیت غذایی و جلوگیری از هدر رفت سرمایه حایز اهمیت می باشد. به همین منظور، در این بررسی اثر محلول پاشی قبل از برداشت کیتوسان (در سه غلظت صفر، 2 و 3 درصد) و غوطه وری پس از برداشت با ژل آلویه ورا (25 و 33 درصد) بر کیفیت و ماندگاری میوه انگور رقم عسگری در پنج زمان مختلف (صفر، 7، 14، 21 و 28 روز پس از برداشت) در دمای 4 درجه سانتی گراد مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میوه های تیمار شده با کیتوسان و ژل آلویه ورا دارای مقادیر بالاتر ویتامین ث، مواد جامد محلول، محتوای فلاونویید کل، فعالیت آنزیم پراکسیداز و عمر ماندگاری و میزان کم تر مالون دی آلدیید نسبت به شاهد بودند، همچنین فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز و درصد کاهش وزن در میوه های تیمار شده با کیتوسان و ژل آلویه ورا کمتر بود. بالاترین میزان ویتامین ث، مواد جامد محلول و فعالیت آنزیم پراکسیداز در هر پنج زمان اندازه گیری مربوط به تیمارهای ترکیبی کیتوسان 2 درصد و ژل آلویه 25 درصد بود و بیش ترین محتوای فلاونویید و ماندگاری میوه در تیمار کیتوسان 3 درصد به همراه ژل آلویه 25 درصد مشاهده شد. در هر پنج زمان اندازه گیری، مشاهده شد که تیمار کیتوسان 2 درصد به همراه ژل آلویه 25 درصد دارای کم ترین میزان کاهش وزن، فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز و مالون دی آلدیید بود.

    کلیدواژگان: پوشش های خوراکی، محتوای فلاونوئید کل، فعالیت آنزیمی، ماندگاری میوه
  • میثم صفایی، جمالعلی الفتی*، یوسف حمیداوغلی، بابک ربیعی صفحات 917-926
    گوجه فرنگی به عنوان یک سبزی میوه ای جذاب به شمار می رود و مطالعات ژنتیکی وسیعی روی صفات زراعی گوجه فرنگی به منظور افزایش کارایی برنامه های به نژادی این گیاه صورت گرفته است. عملکرد یک صفت مهم از نظر اقتصادی به شمار می رود و در همه برنامه های به نژادی گوجه فرنگی گنجانده می شود. انتخاب یک روش به نژادی موثر نیازمند اطلاعات جامع از سیستم ژنتیکی کنترل کننده صفت موردنظر است. هدف از این تحقیق، تعیین پارامتر های ژنتیکی عملکرد و اجزای عملکرد با استفاده از روش های تجزیه میانگین و واریانس نسل ها بود. تجزیه میانگین و واریانس نسل ها با استفاده از شش نسل پایه (P1، P2، F1، F2، BC1 و BC2) حاصل از تلاقی لاین های گوجه فرنگی M110 و P110 انجام شد. لاین P110 (زرد و گلابی شکل) داری عادت رشد نامحدود و لاین  M110(مینیاتور) دارای عادت رشد محدود است. نتایج تجزیه میانگین و واریانس نسل ها نشان داد که مدل ژنتیکی ساده افزایشی و غالبیت توجیه کننده تغییرات تمام صفات مورد مطالعه به جز صفت میانگین وزن میوه بود. همچنین، برای صفات مورد مطالعه آثار غیرافزایشی بیشتر از اثر افزایشی برآورد شد. وراثت پذیری عمومی برای تمام صفات مورد مطالعه به جز صفت میانگین وزن میوه ، بیشتر از متوسط (بالای 50 درصد) بود، اما وراثت پذیری خصوصی برای صفات مورد مطالعه کمتر از 50 درصد برآورد شد. بنابرین گزینش مستقیم برای صفات مورد مطالعه مناسب نبوده و گزینش دوره ای برای افزایش شانس ترکیب شدن ژن های موثر در کنترل این صفات توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اپیستازی تکمیلی، اثر افزایشی، اثر غالبیت، وزن میوه
  • محمد عابدینی اسفهلانی*، سید حمیدرضا ضیاءالحق، عباسعلی جنتی زاده صفحات 927-936

    خسارت ناشی از سرمای بهاره مهم ترین عامل کاهش تولید زردآلو است. انتخاب ارقام متحمل به سرمای بهاره به عنوان یکی از بهترین راهکارهای کاهش خسارت سرمازدگی مد نظر است. به منظور انتخاب ژنوتیپ های متحمل به سرما و با کیفیت مناسب میوه، 1000 هیبرید حاصل از دورگ گیری بین دو ژنوتیپ نوری دیررس× رجبعلی در طی دو سال 1399 و 1400 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بسطام شاهرود مورد ارزیابی قرار گرفت. یادداشت برداری از صفات فنولوژیک و پومولوژیک و نیز تحمل به سرمای بهاره به صورت طبیعی انجام شد. تحمل سرما از طریق شمارش تعداد گل یا میوه سالم و خسارت دیده در روی سه شاخه تصادفی در هر درخت و بعد از وقوع سرمازدگی تعیین شد. آخرین دمای بحرانی خسارت زا در سال اول و دوم به ترتیب در دماهای 5- و 4- درجه سانتی گراد اتفاق افتاد. هیبرید 74-7 با 60 درصد و هیبرید 64-12 با 41 درصد تحمل سرما  به ترتیب در سال اول و دوم به عنوان متحمل ترین هیبرید ها شناسایی شدند. ارزیابی میوه 51 هیبرید متحمل در سال دوم نشان داد که تنوع خیلی زیادی از لحاظ بیشتر صفات در بین آن ها وجود داشت. دامنه تغییرات 45 روز تاریخ رسیدگی، 37 گرم وزن میوه، 13 درجه بریکس مواد جامد محلول و 933/1 کیلوگرم بر سانتی متر مربع سفتی بافت میوه در بین هیبریدها مشاهده شد. بررسی میانگین تحمل به سرمای دو ساله هیبرید ها نشان داد که 10 هیبرید با کدهای 74-7، 65-10، 43-11، 11-12، 21-12، 31-12، 47-12، 64-12، 29-13 و 16-14 در مقایسه با شاهد تجاری متحمل (جهانگیری) برتر بودند و می توانند کاندیدای تکثیر و ارزیابی سازگاری جهت رسیدن به رقم متحمل به سرمازدگی با کیفیت میوه مناسب باشند.

    کلیدواژگان: تحمل به تنش، زردآلو رقم رجبعلی، سرما، عملکرد
  • طاهره مسلمی کلولنی، حسین میر سید حسینی*، روح انگیز نادری صفحات 937-946
    هدف از این مطالعه بررسی زمان بلوغ کمپوست پوسته برنج و تاثیر آن بر برخی از خصوصیات کیفی بستر و شاخص های رشد گل همیشه بهار، در شرایط گلخانه بود. در این بررسی زمان برای تولید کمپوست کامل، 90 روز در نظر گرفته شد و نمونه برداری در زمان های صفر، 30، 60 و 90 روز انجام شد. شاخص های جرم مخصوص ظاهری، C/N، EC، pH و مقادیر عناصر N، P و K جهت مقایسه کمی خصوصیات کمپوست اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد در مقایسه با مقادیر استاندارد موجود، کمپوست پوسته برنج 90روزه (RHC90) از کمپوست پوسته برنج 60 روزه (RHC60) خصوصیات کیفی بهتری داشته و پایدارتر است. جهت بررسی بلوغ RHC60 و RHC90 با شاهد در کاشت گل همیشه بهار، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه بستر متفاوت و شش تکرار انجام شد. بستر شامل خاک، ماسه و پرلیت و ماده آلی با نسبت های مساوی و شاهد بدون ماده آلی بود. بیشترین تاثیر بر روی خصوصیات گل همیشه بهار که شامل سطح برگ، تعداد برگ، طول ساقه، حجم ریشه و وزن خشک و تر گیاه است در بستر دارای RHC60 و صفات کلروفیل، میانگین قطر برگ و طبق گل در تیمار حاوی RHC90 مشاهده شد. تیمار RHC90 عملکرد بهتری را در گیاه نشان داد و در نتیجه قابل توصیه در بسترکشت همیشه بهار است. از طرفی با درنظرگرفتن کاهش زمان تولید و افزایش عملکرد و صرفه اقتصادی و توجه به شرایط ظاهری گل و نیاز فضای سبز، تیمار RHC60 قابل توصیه در فضای سبز می باشد.
    کلیدواژگان: بلوغ، ثبات، کمپوست پوسته برنج، گل همیشه بهار
  • محمدتقی زهرایی بصیر، داود عسگری* صفحات 947-955
    سنبل (Hyacinthus orientalis L.) یکی از محبوب ترین گیاهان سوخوار زینتی در ایران و جهان است. ازدیاد سوخ های این گل از طریق کشت سوخ های دختری انجام می شود. شرایط انبارداری پس از برداشت سوخ های دختری در کیفیت رشد پس از کشت مجدد و همچنین سرعت رشد آن ها برای تبدیل شدن به سوخ مادری اهمیت دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر دما، مدت زمان انبارداری و همچنین اندازه سوخ دختری در رشد پس از کشت سوخ های دختری نسل اول در سه آزمایش مجزا طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد، بیش ترین وزن تر سوخک (70/3 گرم) در سوخک های با اندازه قطر 3 سانتی متر در مدت زمان انبارداری 8 هفته و در دمای 4 درجه سانتی گراد انبار حاصل گردید. همچنین در آزمایش بررسی اثر دما و مدت زمان انبارداری سوخک سنبل در دمای 10 درجه سانتی گراد، بیش ترین وزن تر سوخک (50/4 گرم) در مدت زمان انبارداری 10 هفته هم زمان با سوخک های با اندازه قطر 3 سانتی متر مشاهده شد. بالاترین وزن تر سوخک (24/3 گرم) در سوخک های با اندازه قطر 3 سانتی متر و مدت زمان انبارداری 10 هفته در انبار با دمای 20 درجه سانتی گراد به دست آمد. در نهایت نتایج این پژوهش نشان داد، می توان با کاهش دمای انبارداری سوخ دختری نسل اول مدت زمان انبارداری را کاهش داد.
    کلیدواژگان: دما، رشد، سوخ، قطر سوخک، نیاز سرمایی
  • نجمه زینلی*، فاطمه عاقبتی صفحات 957-966
    جذب نیترات در گیاهان با توجه به نگرانی های زیست محیطی و کیفیت محصولات کشاورزی اهمیت بسیار زیادی دارد. از طرفی فتوسنتز به عنوان اصلی ترین شاخص رشد و عملکرد گیاهان مطرح بوده، بنابراین توانایی حفظ آن در شرایط مختلف محیطی برای ثبات عملکرد محصول مهم می باشد. در این مطالعه برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان تجمع نیترات با استفاده از تیمار گاما آمینو بوتیریک اسید (گابا) و لاکتات کلسیم در کاهو رقم دیمایو مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از محلول های گابا با غلظت های (صفر، نیم و یک و نیم میلی گرم بر لیتر) و لاکتات کلسیم با غلظت های (صفر، یک و دو درصد) و اثر متقابل آن ها، به صورت محلول پاشی برگی در طی دو مرحله پس از انتقال نشاء و دو هفته پس از آن استفاده شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه انجام شد. تیمار گابای 5/1 میلی گرم بر لیتر + لاکتات کلسیم 2 درصد بیشترین میزان عملکرد، کلروفیل کل و محتوای آب نسبی را نشان داد، در حالی که بیشترین میزان نشت یون و تجمع نیترات در برگ گیاهان شاهد به دست آمد. هم چنین کمترین میزان تجمع نیترات در تیمار گابا با غلظت 5/1 میلی گرم بر لیتر اندازه گیری شد که مقدار تجمع نیترات را نسبت به گیاهان شاهد به میزان چهار برابر کاهش داد.
    کلیدواژگان: آیسبرگ، کلروفیل، محتوای آب نسبی، نشت یونی‏
  • سارا جلیلی، کاظم ارزانی*، ناصر بوذری، محمودرضا روزبان، نیما احمدی، پدرو مارتینز گومز صفحات 967-976
    گیلاس (Prunus avium L.) جزو بهترین میوه ها برای تازه خوری می باشد که در صنعت میوه کاری ایران از جایگاه و اهمیت خاصی برخوردار است. با توجه به ژرم پلاسم غنی زیر جنس سراسوس (Cerasus) در ایران، دانش در مورد پتانسیل ژنتیکی این زیر جنس برای شناخت مخازن ژنی و توسعه استراتژی های موثر برای حفاظت از ژرم پلاسم مهم است. در این مطالعه، بذور ژنوتیپ های زیرجنس سراسوس متعلق به گونه های P. avium ،P. microcarpa  و P. incana  کشت شدند و در شرایط آبیاری کامل و بدون آبیاری با انجام تجزیه و تحلیل فیزیولوژیک در پاسخ به تنش مورد سنجش قرار گرفتند. از نقطه نظر ژنومی، تنوع ژنتیکی دانهال های این ژنوتیپ ها با استفاده از نشانگرهای توالی ساده تکراری (SSR) بررسی شد. از نظر مورفولوژیکی، گونه P. microcarpa  سطح برگ، ارتفاع و قطر ساقه کمتری را در مقایسه با گونه های P. incana  و به طور عمده  avium P. نشان داد. میزان فتوسنتز در دانهال ها طی تنش خشکی کاهش یافت ولی این کاهش در گونه P. avium ژنوتیپ Avi-Ala 11 (5.500 µmol CO2 m-2 s-1)  در مقایسه با گونه P. incana ژنوتیپInc-Kho  (10.760 µmol CO2 m-2 s-1) و گونه P. microcarpa ژنوتیپ Mic-Kor 3 (10.340 µmol CO2 m-2 s-1) بیشتر بود. نتایج نشان داد که هر دو گونه P. microcarpa  و P. incana  را می توان به عنوان پایه مقاوم به خشکی در گیلاسی ها و منبع ژنتیکی احتمالی اصلاح گران خشکی در نظر گرفت. نتایج این تحقیق همچنین می تواند به تعیین رابطه بین داده های فنوتیپی و مولکولی برای شناسایی نشانگرهای مولکولی مرتبط با تحمل به خشکی کمک کند.
    کلیدواژگان: توالی های ساده تکرار شونده (‏SSR‏)، زیر جنس ‏Cerasus، فتوسنتز، ‏Prunus
  • سید رضا سلطانی، حسین آروئی*، رضا صالحی، سید حسین نعمتی صفحات 977-988
    در این پژوهش، تاثیر طیف های مختلف نور LED شامل 100درصد نور قرمز، 100درصد نور آبی، 70درصد نور قرمز + 30 درصد نور آبی و همچنین 100درصد نور سفید با شدت نور یکسان 5± 75 ماکرومول بر مترمربع در ثانیه، به مدت 30 روز بر میزان رشد و محتوای عناصر معدنی در نشاهای گوجه فرنگی غیرپیوندی و پیوند شده روی پایه  Maxifort مورد بررسی قرار گرفت. مدت روشنایی، دما و رطوبت اتاق رشد به ترتیب 16 ساعت، 2± 21/25 (شب/روز) درجه سلسیوس و 95 درصد تنظیم شدند. نتایج نشان داد بیشترین میزان طول ساقه در نشاهای غیرپیوندی زیر نور 100درصد قرمز بدست آمد. بیشترین قطر ساقه نیز در نور آبی و قرمز-آبی بدست آمد. بالاترین وزن تر ریشه در زیر نور سفید و قرمز-آبی و بیشترین وزن خشک ریشه زیر نور قرمز-آبی بدست آمد. بالاترین میزان سطح برگ، وزن خشک شاخساره و کل در نشاهای غیرپیوندی زیر نور قرمز-آبی بدست آمد. بیشترین میزان فسفر در نشاهای غیرپیوندی زیر نور قرمز بود. نشاهای پیوندی زیر نورهای قرمز، آبی و قرمز-آبی و همچنین نشاهای غیرپیوندی زیر نورهای سفید و قرمز-آبی بیشترین میزان پتاسیم را داشتند. نشاهای پیوندی زیر نور آبی بالاترین میزان جذب کلسیم را دارا بودند. همچنین بیشترین میزان جذب منیزیم در نشاهای غیرپیوندی زیر نور سفید بدست آمد. در مجموع، نتایج این پژوهش نشان داد کاربرد 70درصد نور قرمز + 30 درصد نور آبی در کنار استفاده از یک پایه قدرتمند مانند مکسی فورت، می تواند باعث بهبود رشد و جذب بهتر عناصر معدنی در نشاهای گوجه فرنگی شود.
    کلیدواژگان: کیفیت نور، نشا پیوندی، نور مصنوعی
  • قادر قاسمی، مهدی عیاری*، محمدحسین عظیمی، محمدتقی عبادی صفحات 989-1001
    گونه های گیاه ایریس (Iris) به عنوان منبع غنی از ایزوفلاونوییدها شناخته می شوند. زنبق آلمانی (Iris germanica L.) یکی از مهم ترین انواع زنبق های ریش دار است، که در طب سنتی با نام ایرسا شناخته می شود. در این پژوهش، میزان کل ترکیبات فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی پساب به دست آمده در طول فرآیند اسانس گیری 34 نمونه ریزوم زنبق آلمانی (6 نمونه والد، 27 نمونه هیبرید و 1 نمونه تجاری) اندازه گیری شد. نمونه های زنبق آلمانی از پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی واقع در شهر محلات جمع آوری و نمونه تجاری از بازار خریداری شدند. بعد از استخراج اسانس از پساب در بالن، نمونه برداری شد. میزان فنل کل نمونه ها به روش فولین سیکالتیو، فلاونویید به روش آلومینیوم کلرید و فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH و FRAP) اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که همه صفات اندازه گیری شده، تحت تاثیر نوع هیبرید بود که این تاثیر در تمامی صفات معنی دار بود (01/0P<). نتایج مقایسه میانگین نشان داد که نمونه های با رنگ گل های ارغوانی و بنفش بیشترین میزان فنل و فلاونویید کل را داشته و به دنبال آن بالاترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی را دارند. به عبارت دیگر، بیشترین میزان فلاونویید (22/113 میلی گرم معادل کویرستین در گرم وزن خشک) و فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH) (73/817 میلی گرم معادل TBHQ در گرم وزن خشک) در نمونه P6 (والد ارغوانی) و بیشترین میزان فنل کل (31/261 میلی گرم معادل اسیدگالیک در گرم وزن خشک) در نمونه P3 (والد بنفش) مشاهده شد. در کل، پساب حاصل از اسانس گیاه زنبق آلمانی، بعنوان منبعی مناسب و ارزان جهت به دست آوردن آنتی اکسیدان های طبیعی می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان طبیعی، پساب، ایرسا، فیتوشیمیایی، محصول جانبی
  • ملیحه فلاح پور، علیرضا قنبری*، پریسا کوباز، اسماعیل چمنی، پژمان آزادی صفحات 1003-1020
    تشکیل ساقه گل دهنده در لیلیوم نیازمند تولید سوخک تجاری و شکست خواب آن می باشد. تحقیق حاضر در سه آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. آزمایش اول شامل ارزیابی اثر رقم و نفتالین استیک اسید (NAA) (100 میلی گرم در لیتر) بر نرخ سوخک زایی از فلس بود. در آزمایش دوم با هدف بررسی اثر بستر کشت و اندازه اولیه سوخک بر درصد تغییر اندازه سوخک طی کشت، سوخک ها از نظر محیط پیرامون در سه اندازه دسته بندی و در دو بستر پیت:پرلیت (30:70) و ماسه کشت شدند. در این دو آزمایش از شش هیبرید تجاری استفاده شد. در آزمایش سوم اثر اندازه سوخک و تیمارهای سرمادهی، گرمادهی و جیبرلیک اسید در شکست خواب سه رقم برتر بررسی شد. در آزمایش اول استفاده از NAA در سوخک زایی فلس ها اثر مثبت نداشته و بیشترین تعداد سوخک (1/4 سوخک به ازای هر فلس) توسط فلس های تیمار نشده با NAA در رقم ‘Pinnacle’، تولید شده است. طبق نتایج آزمایش دوم، بزرگترین اندازه سوخک و بستر پیت:پرلیت بهترین نتایج را نشان دادند. در واقع بالاترین درصد تغییر محیط پیرامون (7/99 درصد) و بیشترین درصد تغییر وزن (56/180 درصد) در بزرگترین اندازه سوخک رقم ‘Pinnacle’ در بستر پیت:پرلیت دیده شد. طبق نتایج آزمایش سوم، بیش از 60 درصد سوخک های تیمار شده با جیبرلیک اسید در ارقام ‘Pinnacle’ و ‘Eyeliner’ گلدهی داشته و بزرگترین غنچه (57/8 سانتی متر) توسط بزرگترین سوخک در ‘Pinnacle’ تولید شد. بنابراین می توان ‘Pinnacle’ و ‘Eyeliner’ را به عنوان ارقام مناسب برای تکثیر و جیبرلیک اسید را جایگزین سرمادهی جهت شکست خواب معرفی نمود.
    کلیدواژگان: سرمادهی، فلس، لیلیوم، نفتالین استیک اسید
  • منصور فاضلی رستم پور* صفحات 1021-1031
    به منظور افزایش میزان عملکرد کمی و کیفی انگور یاقوتی و انتقال دانش فنی هرس به بهره برداران، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. چهار سطح شدت هرس تعادلی شامل شاهد یا عرف محلی، هرس 10+60، 10+40 و 10 +20 جوانه به عنوان فاکتور اول و چهار سطح شدت هرس تابستانه شامل شاهد یا بدون هرس سبز (G1)، هرس شاخه های سبز از بالای هشت برگ روی آخرین خوشه (G2)، هرس شاخه های نرک + شاخه های سبز از بالای هشت برگ روی آخرین خوشه (G3)، هرس شاخه های سبز بدون محصول از ته + شاخه های نرک + شاخه های سبز از بالای هشت برگ روی آخرین خوشه (G4) به عنوان فاکتور دوم درنظر گرفته شدند. هرس تعادلی 10 +20 باعث افزایش صفات محتوای نسبی آب برگ، ضریب باردهی و مواد جامد محلول به ترتیب به میزان 8/9، 6/44 و 13 درصد نسبت به شاهد و کاهش صفات سطح برگ، اسیدیته آب میوه و تعداد روز تا رسیدگی به ترتیب به میزان 6/13، 8/12 و 3/17 درصد نسبت به شاهد گردید. همچنین هرس سبز G4 باعث افزایش صفات محتوای نسبی آب برگ و مواد جامد محلول به ترتیب به میزان 2/11 و 12 درصد نسبت به شاهد و کاهش سطح برگ، اسیدیته آب میوه و تعداد روز تا رسیدگی به ترتیب به میزان 7/19، 3/5 و 2/19 درصد نسبت به شاهد شد. برهمکنش هرس تعادلی 10 +20 و هرس سبز G4 باعث افزایش صفات درصد جوانه های سبز، رنگ گیری خوشه و عملکرد به ترتیب به میزان 33، 6/38 و 2/14 درصد نسبت به شاهد شد. بطور کلی نتایج نشان داد که هرس تعادلی 10+20 همراه با هرس سبز G4 باعث افزایش عملکرد به میزان 4/47 درصد نسبت به هرس تعادلی 10+20 در شرایط بدون هرس سبز شد.
    کلیدواژگان: رنگ گیری خوشه، سطح برگ، ضریب باردهی، محتوای نسبی آب
  • اکرم مصطفایی اسگندانی، فریبرز زارع نهندی*، اسد اسدی آبکنار صفحات 1033-1043
    کامکوات یکی از مرکباتی است که به تدریج در دنیا اهمیت پیدا کرده است. میوه های کامکوات در آفتاب شدید دچار آفتاب سوختگی می شوند. به منظور کاهش اثرات نامطلوب تابش خورشید، در این آزمایش از تیمارهای کایولین (صفر، 3 و 5 درصد) و سالیسیلیک اسید (با غلظت های صفر، 1/0 و 1 میلی مولار) به صورت محلول پاشی روی نمونه های گلدانی استفاده شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. صفات مورد ارزیابی شامل محتوای نسبی آب، جذب خالص CO2، پارامترهای بیوشیمیایی داخلی برگ، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و غلظت عناصر غذایی بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای تلفیقی، تاثیر معنی داری بر پارامترهای اندازه گیری شده داشتند. کایولین با ایجاد پوشش نازک روی گیاه و محافظت از آن در برابر شرایط تنش زای محیطی و کاهش دمای گیاه، هدایت روزنه ای و جذب خالص CO2 را افزایش داد. سالیسیلیک اسید نیز تاثیرات مثبتی بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی داشت. اثرات این تیمار بر تعادل عناصر غذایی گیاه محسوس نبود، فقط در برخی موارد تغییراتی مشاهده شد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از کایولین 5 درصد و 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید می تواند به عنوان یک روش ارزان و موثر در کامکوات برای محافظت از گیاه در شرایط دمای بالا و پرتوهای شدید استفاده شود.
    کلیدواژگان: مرکبات، آنتی اکسیدان، محتوای نسبی آب، تبادلات گازی
  • تقی اکبری، محمدعلی عسگری سرچشمه*، صمد نژاد ابراهیمی صفحات 1045-1059
    آریل های انار آماده مصرف می تواند جایگزین مناسبی برای مصرف میوه های تازه باشند، اما عمر پس از برداشت کوتاهی دارند، بنابراین نیاز به روش ایمن و سالم برای حفظ کیفیت این آریل ها طی دوره نگهداری ضروری می باشد. به همین منظور آزمایش حاضر به منظور بررسی تاثیر تیمار تلفیقی ازن و عصاره مرزه خوزستانی بر روی آریل های انار رقم ملس ساوه طی دوره انبارمانی به مدت 21 روز در سردخانه با دمای 4 درجه سلسیوس انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با دو عامل تیمار پس از برداشت (شامل هفت تیمار: 1) 1 پی پی ام ازن؛ 2) 3 پی پی ام ازن؛ 3) ازن 1 پی پی ام + عصاره 5/0 درصد مرزه؛ 4) ازن 1 پی پی ام + عصاره 1 درصد مرزه؛ 5) ازن 3 پی پی ام + عصاره 5/0 درصد مرزه؛ 6) ازن 3 پی پی ام + عصاره 1 درصد مرزه؛ و 7) شاهد) و زمان نمونه برداری (صفر (قبل از انبارمانی)، 7، 14 و 21 روز پس از نگهداری آریل ها در سردخانه) با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد بیشترین مقدار اسید قابل تیتراسیون (15/1 درصد)، آنتوسیانین (126 پی پی ام)، فنل کل (6/115 میلی گرم گالیک اسید در 100 گرم بافت تازه) و ویتامین ث (5/30 میلی گرم در 100 گرم بافت تازه) در طول دوره انبارمانی از تیمار ازن 1 پی پی ام + عصاره 5/0 درصد مرزه بدست آمد. همچنین آریل های انار تیمار شده با ازن 1 پی پی ام + عصاره 5/0 درصد مرزه بالاترین کیفیت ظاهری و کمترین جمعیت باکتری های مزوفیلیک، سایکروفیلیک، مخمرها و آلودگی قارچی را داشتند. به طور کلی تیمار ترکیبی ازن 1 پی پی ام + عصاره 5/0 درصد مرزه خوزستانی به عنوان یک روش ایمن و سالم برای نگهداری آریل های انار در انبار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آب ازن دار، آلودگی میکروبی، انبارمانی، صفات بیوشیمیایی، عصاره ی گیاهی
|
  • Mahla Khalili Bourang, Mohammadreza Hassandokht *, Vahideh Nazeri, Abdorahamn Rasoulnia, Ghorban Didehbaz Moghanloo Pages 823-836

    The aim of this study was to investigate the genetic diversity and phylogenetic relationships of 14 populations of five species of Rumex, including R. chalepensis, R. kandavanicus, R. pulcher, R. crispus and R. tuberosus from Ardabil and Khorasan Razavi provinces using morphological traits. The studied traits included leaf length, leaf width, number of leaves per plant, aerial fresh and dry weight, chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids, phenol and antioxidants. Studies of morphological and phytochemical traits on farm and greenhouses showed that the highest coefficient variation for morphological traits related to aerial fresh and dry weight and number of leaves per plant, while the lowest coefficient variation related to the leaf length. In addition, the highest coefficient variation related to chlorophyll b and phenol and the lowest related to chlorophyll a. Also, the results of mean comparison of morphological traits under farm and greenhouse conditions showed that there was a significant difference between different species of Rumex and different populations within each species in the farm, however, there was a significant difference between different species in the greenhouse only in leaf length, leaf width, number of leaves per plant, aerial fresh and dry weight, phenol and antioxidants. In general, phenol and antioxidants were higher in R. crispus than in other species, however, R. tuberosus showed lower values ​​in all morphological and phytochemical traits compared to other species.

    Keywords: Antioxidant, morphological traits, phenol, wild species ‎
  • Kamal Salehi, Gholam-Reza Sharifi-Sirchi * Pages 837-848
    Tomato yellow leaf viral disease (TYLCV) is one of the most damaging agents that causes very high yield losses worldwide and has spread to most parts of Iran. Numerous strategies have been developed to combat this disease, but these methods have been practically ineffective. In order to investigate the role of transmission and combination of TY-2 and TY-1/3 gene loci in a number of sensitive and desirable line, the present study was performed.Results showed that the lines containing the two TY-2 and TY-1/3 gene loci experienced less damage regarding chlorophyll content and total protein content. In the study of proline content and PAL gene expression, it was observed that lines containing two gene loci showed lower levels of proline and gene expression. Also, in order to detect viral infection by polymerase chain reaction (PCR) using specific primers, it indicated that the virus genome does not replicate in the lines containing both gene loci. In general, the results of this study indicate the high role of the presence and pyramiding of two gene sites TY-2 and TY-1/3 in order to create resistance in tomato against TYLCV and lead to a reduction in damage against this virus.
    Keywords: Gene pyramiding, gene locations Ty-2, TY-1, 3, PAL gene, photosynthetic pigments, resistance‎
  • Arezoo Jalali, Ebrahim Ganji Moghadam *, Ali Marjani Pages 849-858
    In Iran, Sweet cherry is one of the most important horticultural products in temperate regions. So it is necessary to use micropropagation methods to accelerate its reproduction. This study was conducted as factorial experiment based on completely randomized design with two cultivars (Adli and Takdaned), and browning reduction treatments in four levels (dark, cold, dark and cold, antioxidant (100 mg/l ascorbic acid and 150 mg/l citric acid)) and proliferation growth regulators BAP at concentrations of (0, 1 and 2 mg/l) and IBA (0 and 0.01mg/l) and rooting stage treatments consisted of NAA (0 and 1 mg/l) and IBA (0 and 2 mg/l).The results showed that there was significant difference between treatments. The highest and lowest levels of browning were in cold treatment and antioxidan treatment, respectively. The highest number of shoots for Takdaneh (5.6) and for Adli (5) cultivars were 5.6 and 5, respectively. The highest rooting percentage was obtained for Takdaneh (78.73%) and Adli (69. 4%). In general, for Adli and Takdaneh cultivars in vitro propagation, MS culture medium containing 2 mg/L BAP and 0.01 mg/L IBA in the proliferation stage and 2 mg/L IBA in the rooting stage is recommended.
    Keywords: Ascorbic acid, cold, dark, vegetative propagation
  • Mohammad Sayyari *, Sameyea Ghaeloni, Ali Azizi Pages 859-868
    This experiment was performed to determine the content of some bioactive compounds and flavonoids of Atriplex patula L. at different phenological stages. Three phonological stages, including vegetative (eight-leaf), flowering and seed production stages, were considered as three treatments of experiment. Some biochemical parameters and also rutin and quercetin were measured at different growth stages. The results showed that the highest (2.06 mg g-1) and lowest (0.88 mg g-1) total chlorophyll content was observed at seed production and vegetative stages, respectively. Also, the highest chlorophyll ‘a’, chlorophyll ‘b’ and carotenoids contents were observed in the seed production and vegetative stages, respectively. The highest amount of total phenols (132.76 mg gallic acid 100g-1 FW), total tannin (0.057 mg tannic acid 100g-1 FW) and antioxidant capacity (50.28%) were found at flowering stage, while the lowest amount of total phenols (92.24 mg gallic acid 100g-1 FW), total tannin (0.041 mg tannic acid 100g-1 FW) and antioxidant capacity (16.95%) were observed at vegetative stage. The highest and lowest (88.05 and 35.95 mg rutin 100g-1 FW) amount of total flavonoid was found at seed production and vegetative stages. The highest and lowest quercetin levels were observed in seed production and vegetative stages (0.05 and 0.01 mg g-1 dry weight), respectively. Also, the highest and lowest (2.11 and 1.85 mg g-1 dry weight) amount of rutin were found in the seed production and vegetative stages. Due to the high amount of some biochemical compounds in Atriplex patula, the medicinal potential of this plant can be used in the future.
    Keywords: antioxidant capacity, quercetin, Rutin, tannin, total phenolics
  • Laya Khoshandam, Alireza Farokhzad *, Mehdi Rezaei Pages 869-880
    Barberry is one of the most important horticultural crops that has a privileged position among horticultural products due to its unique medicinal properties. The aim of this study was to evaluate the morphological and biochemical characteristics of the fruit of some wild barberry genotypes in Shahroud to introduce the superior genotypes. 27 barberry genotypes were selected from three regions of Shahroud (Nekarman, Olang and Dehkhair), and sampling from each genotype was done in three replications. Morphological traits including fruit width and length, fruit weight, fruit tail length, seed width and length, seeds weight, number of seeds per fruit, leaf length, leaf width, petiole length, as well as total phenol and flavonoid, anthocyanins content and antioxidant activity were evaluated. The results showed that there was a significant difference between the genotypes in terms of the evaluated traits. The highest length, width and weight of fruit, seed length and width, seeds weight, seeds number per fruit, leaf length and width, petiole and cluster length were observed in Olang 1 (OL1) genotype. Fruit weight in the studied genotypes, varied from 0.09 in Nekarman 5 (NK5) to 0.28 g in OL2 and 0.27 g in OL1 genotypes. The highest amount of phenol (75 mg/g FW), flavonoids (37.2 mg/100 g FW) and antioxidant activity (38%) were recorded in OL3 genotype. Genotypes collected from Neckarman region had considrable anthocyanins content. According to the results, the highest (109%) and lowest (6.10%) amount of phenotypic coefficient of variation were observed for chroma index and cluster length, respectively.
    Keywords: Antioxidants, Barberry, medicinal plants, total phenol
  • Maryam Nasrollahi Pari, Mohammad Hossein Fotokian * Pages 881-890
    Mutation induction is an important method for generating genetic diversity. Purslane (Portulaca oleracea L.) has unique medicinal uses due to its high content of beneficial antioxidants and omega-3 fatty acids. In this study, the genetic diversity of 24 mutant lines of fourth-generation (M4) purslane obtained from dimethyl sulfate treatment together with the control was investigated in a randomized complete block design with 3 replicates. The differences among the lines were significant in traits including plant height, leaf length, leaf width, stem dry weight, and leaf chlorophyll in the 30-day-old plant. The principal coordinates and cluster analyses divided the lines into two separate clusters. The lines in cluster 1 had a significant advantage over the lines in cluster 2 for most traits such as stem fresh weight, leaf fresh weight, and number of capsules per plant. The number of leaves was significantly correlated with stem fresh weight, leaf fresh weight, plant fresh weight, number of capsules per plant and the ratio of plant dry weight to plant fresh weight. In sequential path analysis, stem fresh weight in the first order was the only trait affecting number of capsules per plant, and in the second-order, leaf fresh weight and plant height were the most important traits that had an effect on number of capsules per plant through the direct effect of stem fresh weight. L18 mutant line had a significant advantage over the control in some agronomic traits such as plant height, leaf length and number of capsules per plant, that can be used for future research, especially for cultivation, commercialization and extensive planting for uses as vegetables, oil extraction, and medicinal applications.
    Keywords: Mutation induction, Principal coordinate analysis, sequential path analysis, variance components
  • Ali Ajili Lahiji *, Maijd Basirat, Alireza Fallah Pages 891-903
    In order to evaluate the nutritional status of kiwi vineyards (Actinidia deliciosa ‘Hayward’) in Guilan province by multiple diagnosis (CND) method, 40 vineyards in two years (2018-2019) were surveyed. The leaf samples from the dominant variety (Hayward), from 30 vines and 10 leaves in four different geographical directions, (total of 100 leaves) in each vineyard were collected in August. The vines have been over ten years old in the east (Roodsar) and west (Talesh) of Gilan province. Then concentrations of nutrients B, Cu, Zn, Mn, Fe, Mg, Ca, K, P and N were determined In this study, using the cumulative function model of variance ratio of (Fic (Vx) nutrients, multiple detection method and solving the equations of the third degree cumulative function related to nutrients, the average yield of 37.5 (ton/ ha) was determined as a separator between high and low yield groups. The results showed that there is a significant difference between high and low yield orchards in terms of nutrient concentrations. From the mean numbers of nutrients for the high-yield population, the desired concentrations of the 10 elements were obtained, including nitrogen 2.64 ± 0.28%, phosphorus 0.26±0.06% , potassium 1.62 ±0.58 %, magnesium 0.31 ± 0.08%, calcium 2.33 ±0.26 %, manganese 71 ± 0.0047 mg/kg, copper 14 ± 0.001 mg/kg, iron 173±0.00330 mg/kg, zinc 28±0.0006 mg/kg and boron 55±0.0029 mg/kg. According to the resulting norms, the frequency of elements deficiency of boron, manganese, nitrogen, phosphorus, copper and potassium was more than 50%, respectively.
    Keywords: Guilan, hayward, nutritional balance index, nutrient elements, optimal limits
  • Abdollah Ehtesham Nia *, Shirin Taghipour, Sara Siahmansour Pages 905-916

    The use of biodegradable films and edible coatings with antimicrobial properties as a suitable alternative to synthetic preservatives is important in order to maintain food security and prevent capital wastage. In this respect, the effect of pre-harvest chitosan spraying (at three concentrations of 0, 2 and 3%) and post-harvest immerging in Aloe vera gel (25 and 33%) on the quality and shelf life of ‘Asgari’ grape fruit in five different times (0, 7, 14, 21 and 28 days after harvest) at 4 °C was evaluated. The results showed that berries treated with chitosan and Aloe vera gel contained higher content of vitamin C, soluble solids, Total flavonoids content, peroxidase activity and shelf life and lower content of malondealdehide (MDA) than the control, as well as, polyphenol oxidase enzyme activity and weight loss percentage were lower in fruits treated with chitosan and aloe vera gel.The highest amount of vitamin C, soluble solids and peroxidase activity in all five measurements belonged to the combined treatments of chitosan 2% and Aloe gel 25% and the highest flavonoid content and fruit shelf life was observed in the treatment of chitosan 3% with Aloe gel 25%. In all five measurements, it was observed that 2% chitosan treatment with 25% Aloe gel had the lowest weight loss, polyphenol oxidase activity and MDA.

    Keywords: edible coatings, Enzymatic activity, total flavonoids content, fruit shelf life‎
  • Meysam Safaee, Jamal-Ali Olfati *, Yousef Hamidoghli, Babak Rabiei Pages 917-926
    Tomato is an interesting vegetable crop and numerous genetic studies have been conducted to increase the efficiency of tomato breeding strategies. Yield is an economically important trait and therefore improving yield is the main focus in breeding projects. The selecting efficient breeding strategy needs comprehensive information about the genetic controlling of interested traits. The aim of this study was to determine genetic parameters for yield and yield component tomato through generation mean analysis. Generation mean analysis was conducted using six basic generations (P1, P2, F1, F2, BC1, BC2) derived from a cross between two lines (M110 and P110) of tomato. M110 and P110 have a determinate and indeterminate growth habit respectively. Results showed that a simple additive dominance model was adequate to explain variability among traits of interest. Non-additive gene effects were predominant for all characters in this study. Broad sense heritability was calculated at over 50% for all traits while narrow sense heritability was less than 50%. Therefore, direct selection for these traits might not be useful, and recurrent selection procedures could increase the frequency of favorable alleles in breeding populations to enable the selection and development of genotypes with superior plants.
    Keywords: additive effect, complementary epistasis, dominance effect, fruit weight
  • Mohammad Abedini Esfahlani *, Seyed Hamidreza Ziaolhagh, Abbasali Jannatizadeh Pages 927-936

    Damages caused by spring frosts are the most critical factor in reducing apricot production. The selection of cultivars tolerant to spring frost has been regarded as the most straightforward strategy to reduce late spring frost damages. To select frost-tolerant genotypes with suitable fruit quality, 1000 hybrids resulting from hybridization between two genotypes, Noori_Dirras×Rajabali, were evaluated for two years, 2020 and 2021, in the Agricultural Research Station of Bastam Shahroud. Phenological and pomological traits as well as spring frost tolerance were recorded naturally. Frost tolerance was determined by counting the number of healthy and damaged flowers or fruits on three random branches in each tree after the onset of frost. The last critical damaging temperatures in the first and second years occurred at -5 and -4 °C, respectively. Hybrids No. 7-74 with 60% and No. 12-64 with 41% tolerance of spring frost were identified as the most tolerant hybrids in the first and second years, respectively. Evaluation of the fruit of 51 tolerant genotypes in the second year showed that there was a great variety in the most traits among the offsprings. Ranges of 45 days to ripening, 37 g fruit weight, 13 ◦Brix total soluble solids, and 1.933 kg/cm2 fruit firmness were observed among the hybrids. A comparison of the two-year frost tolerance mean of hybrids showed that 10 hybrids, 7-74, 10-65, 11-43, 12-11, 12-31, 12-47, 12-64, 13-29 and 14-16 were superior compared to the commercial tolerant genotype (Jahangiri) and could be candidates for propagation and adaptation experiments to achieve frost-tolerant cultivar with good fruit quality.

    Keywords: Apricot cultivar Rajabali, Frost damage, ‎‏ ‏stress tolerance, yield
  • Tahere Moslemi Kalvani, Hossein Mir Seyed Hosseini *, Rohangiz Naderi Pages 937-946
    The aim of this study was to investigate the maturation time of rice husk compost and its effect on some substrate quality characteristics and growth indices of marigold flowers in greenhouse conditions. In this study, the time to produce complete compost was 90 days and sampling was done at 0, 30, 60 and 90 days. The bulk density indices, C/N, EC, pH and elements N, P and K were measured to quantitatively compare the compost properties. The results showed that compared to the available standard values, 90-day rice husk compost (RHC90) has better quality characteristics and is more stable than 60-day rice husk compost (RHC60). To evaluate the maturity of RHC60 and RHC90 with control in marigold planting, an experiment was conducted in a completely randomized design with 3 different substrates and 6 replications. The substrate consistsed of soil, sand and perlite and organic matter in equal proportions and control without organic matter. RHC60 substrate treatment showed the highest results on Marigold characteristics including leaf area, number of leaves, stem length, root volume and plant dry and wet weight,,while RHC9 0 treatment responded better for chlorophyll, mean leaf diameter and flower head diameter.  RHC90 treatment showed better yield in the plant and is therefore recommended as marigold substrate. RHC60 treatment is recommended in landscapes by considering its effects on reducing the production time and increasing yield and economic efficiency and also the appearance of flowers and the need for landscapes.
    Keywords: Marigold, maturity, rice husk compost, Stability
  • Mohammad Taghi Zahraei Basir, Davoud Asgari * Pages 947-955
    Hyacinth (Hyacinthus orientalis L.) is one of the most popular ornamental bulbous plants in Iran and the world. Hyacinth bulbs are propagated by daughter bulbs. Storage conditions after harvest of daughter bulbs are important on next growth quality and development rate of them to become as a mother's bulbs. The present study was designed and conducted to investigate the effect of temperature, storage period and also size of daughter bulbs on growth of first generation of daughter bulbs after cultivation in three separate experiments. Results indicated that the highest fresh weight of bulblet (3.70 g) obtained in 3 cm bulblets with 8 weeks storage period at 4°C. Also, in storage at 10°C, the highest fresh weight of bulblet (4.50 g) was observed by interaction between 10 weeks storage period and 3 cm bulblets. The highest fresh weight of bulblet (3.24 g) was obtained in 3 cm bulblets with 10 weeks storage period at 20°C. Finally, results of this study indicated that storage period of the first generation of daughter bulbs can be decreased by reducing the storage temperature.
    Keywords: Bulb, bulb diameter, Chilling Requirement, Growth, temperature‎
  • Najme Zeinalipour *, Fatemeh Aghebati Pages 957-966
    Nitrate uptake in plants is very important due to environmental concerns and the quality of agricultural products. On the other hand, photosynthetic efficiency is considered as the principal indicator of plant growth and yield, therefore the ability to sustain crop stability in different environmental conditions is crucial. In this study, some physiological characteristics and nitrate accumulation were investigated using γ-aminobutyric acid (GABA) and calcium lactate in lettuce of Dimayo cultivar. For this purpose, GABA solutions with three concentrations (0, 0.5 and 1.5 mg/l) and calcium lactate with three concentrations (0, 1 and 2 %) and their interaction were used, as foliar spraying during two times including after seedling transplant and two weeks later. This factorial experiment was performed in a completely randomized design in the greenhouse. GABA treatment of 1.5 mg/l + calcium lactate 2% showed the highest yield, total chlorophyll and relative water content. However, the highest ion leakage and nitrate accumulation were obtained in the leaves of control plants. Also, the lowest amount of nitrate accumulation was measured in GABA treatment with a concentration of 1.5 mg/l, which reduced the amount of nitrate accumulation compared to control plants by four times.
    Keywords: Chlorophyll, iceberg, ion leakage, relative water content‎
  • Sara Jalili, Kazem Arzani *, Naser Bouzari, Mahmoud Reza Roozban, Nima Ahmadi, Pedro Mart&Iacute, Nez-G&Oacute, Mez Pages 967-976
    Cherry (Prunus avium L.) is one of the best fresh fruits, which has a special place and importance in the Iranian fruit industry. Considering the rich germplasm of the Cerasus subgenus in Iran, knowledge of the genetic potential of this subgenus is important for identifying gene reservoirs and developing effective strategies for germplasm conservation. In this study, the seedling of some genotypes in the Cerasus subgenus P. avium, P. microcarpa, and P. incana species was assayed in full and without irrigation conditions performing physiological analysis in response to stress. From a genomic point of view, the genetic diversity of these genotypes seedlings was assessed using simple-sequence repeat markers (SSR). Morphologically, P. microcarpa species showed lower leaf area, height, and diameter compared to P. incana and mainly P. avium. Photosynthesis in seedlings decreased during drought stress, but this decrease was more in Avi-Ala 11 (5,500 µmol CO2 m-2 s-1) compared to Inc-Kho (10,760 µmol CO2 m-2 s-1) and Mic-Kor 3 (10,340 µmol CO2 m-2 s-1). Our results show that both P. microcarpa and P. incana species can be considered drought-resistant rootstock in cherries and a possible genetic source for drought breeders. The results of this research can also help to determine the relationship between phenotypic and genotypic data for the identification of molecular markers associated with drought tolerance.
    Keywords: Cerasus subgenus, photosynthesis, Prunus, simple sequence repeats (SSR)‎
  • Seyed Reza Soltani, Hossein Arouiee *, Reza Salehi, Seyed Hossein Nemati Pages 977-988
    In this experiment, we investigated impacts of various LED light qualities, including 100% red, 100% blue, 70% red + 30% blue, and 100% white with the same light intensity 75±5 µmol m-2 s-1 for 30 days on the growth and mineral element concentrations in grafted onto ‘Maxifort’ rootstock and non-grafted tomato seedlings. Photoperiod, temperature, and relative humidity of the growth chamber were maintained at 16 h, 25/21±2 °C (day/night), and 95%, respectively. Results showed that the maximum of plant height was obtained in non-grafted seedlings under 100% R light. The maximum of stem diameter was obtained under 100% B and 70% R:30 %B treatments. The maximum of root fresh weight was obtained under 100% W and 70 % R:30 %B treatments, while the maximum of root dry weight was obtained under 70 % R:30 % B light treatment. The maximum of leaf area, shoot and total dry weight were obtained in non-grafted seedlings under 70 % R:30 % B light treatment. In addition, non-grafted seedlings under 100% R treatment had the highest P concentration. The maximum of K was obtained in grafted seedlings under 100% B, 100% R and 70 % R:30 %B light treatments and non-grafted seedlings under 100% W and 70 % R:30 % B light treatments. Grafted seedlings under 100% B had the highest Ca concentration. In addition, the maximum of Mg was obtained in non-grafted seedlings under 100% W treatment. Collectively, our results showed that combination of 70% red and 30% blue light and as well as the use of a powerful rootstock like ‘Maxifort’ could promotes plant growth and mineral element concentrations for tomato seedlings.
    Keywords: Artificial light, grafted seedling, light quality
  • Ghader Ghasemi, Mahdi Ayyari *, Mohammad-Hossein Azimi, Mohammad-Taghi Ebadi Pages 989-1001
    Iris species are known to be a rich source of isoflavonoids. Iris germanica L. is one of the most important species of bearded irises which is known as Irsa in traditional medicine. In this study, the amount of phenolic compounds and antioxidant activity of the waste obtained during the essential oil extraction process of 34 samples of German iris rhizomes (6 parent samples, 27 hybrid samples and 1 commercial sample) were evaluated. Iris samples were collected from the Ornamental Plants Research Center (OPRC) in Mahallat city and commercial sample were purchased from the market. After extracting the EO, samplings were carried out using the extract in balloon. The phenol content was measured by Folin-Ciocalteu method, flavonoid by Aluminum-chloride method and antioxidant activity with DPPH and FRAP assay. The results of variance analysis showed that all measured factors were affected by the type of hybrid, which was significant in all factors (P<0.01). The results of mean comparison showed that samples with purple and violet flower colors had the highest amount of phenol and flavonoid, followed by the highest level of antioxidant activity. In other words, the highest amount of flavonoid (113.22 mg QUE/g DW plant) and antioxidant activity (DPPH) (817.73 mg TBHQ/gDW plant) was observed in sample P6 (purple parent) and the highest amount of phenol content (261.31 mg GAE/g DW plant) was observed in sample P3 (violet parent). In general, the water residues from the Iris EO extraction can be used as a suitable and cheap source for obtaining natural antioxidants.
    Keywords: by-product, Iris, Phytochemical, Natural Antioxidant, Waste‎
  • Maliheh Fallahpour, Alireza Ghanbari *, Parisa Koobaz, Esmaeil Chamani, Pejman Azadi Pages 1003-1020
    The formation of a flowering stem in Lilium requires the production of commercial bulblet and its breaking dormancy. Three experiments, each as a completely randomized design based on a factorial experiment, were conducted. The first was to evaluate the effects of cultivar and naphthalene acetic acid (NAA) (100 mg/L) on bulblet production rate in scales. In the second, with the aim of investigating the effect of medium culture and bulblet size on bulblet size-changing percentage, bulblets were classified into three sizes according to circumference and weight, then cultivated in two peat:perlite (70:30) and sandy medium. Six commercial hybrids were used in these two experiments. In the third, the effect of bulblet size, chilling, heating, and gibberellic acid on dormancy breaking of the top three cultivars were investigated. In the first experiment, NAA did not have a positive effect on bulblet production, and the highest production rate (4.1 bulblets per scale) was seen in not treated scales with NAA in ‘pinnacle’. According to the results of the second, the largest bulblet and peat:perlite medium showed the best results. The highest bulblet circumference-changing percentage (99.7%) and the highest weight-changing percentage (180.56%) were obtained in the largest size of ‘Pinnacle’ bulblet in peat:perlite medium. According to the results of the third, more than 60% of gibberellic acid-treated bulblets in ‘Pinnacle’ and ‘Eyeliner’ flowered, and the largest bud (8.57 cm) produced by the largest bulblet in ‘Pinnacle’. Therefore, ‘Pinnacle’ and ‘Eyeliner’ were introduced as suitable cultivars for production and gibberellic acid as a chilling replacement for dormancy breaking.
    Keywords: Bulb scale, chilling, Lilium, Naphthalene acetic acid‎
  • Mansour Fazeli Rostampour * Pages 1021-1031
    In order to increase the quantitative and qualitative yield of Yaghooti grapes and transfer the technical knowledge of pruning to farmers the experiment was conducted in the Sistan region.  This research was conducted as a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications. Four levels of balance pruning intensity including; control or local custom, 60+10, 40+10, and 20+10 considered as the first factor, and four levels of green pruning intensity including; control or local custom (G1), pruning of green branches from above eight leaves on the last cluster (G2), pruning of unproductive branches + green branches from above eight leaves on the last cluster (G3) and pruning of branches without fruit from the bottom + unproductive branches + green branches from above eight leaves on the last cluster (G4) considered as the second factor. The balance pruning 20+10 increased the relative water content (RWC), bearing coefficient and soluble solids (SS) by 9.8, 44.6 and 13% compared to the control, respectively; while the traits of leaf area, fruit juice acidity (FJA) and the number of days to maturity (NDM) decreased by 13.6, 12.8 and 17.3% compared to the control, respectively. In addition, pruning of G4 increased the RWC and SS by 11.2 and 12% compared to the control, respectively; but decreased the traits of leaf area, FJA and the NDM by 19.7, 5.3 and 19.2% compared to the control, respectively. Interaction of balance pruning 20+10 and G4 led to increase the bud break, cluster coloring and yield by 33, 38.6 and 14.2% compared to the control, respectively. In general, the results showed that balance pruning 20+10 along with pruning of G4 increased yield by 47.4% compared to the control.
    Keywords: Bearing coefficient, Cluster coloring, Leaf area, relative water content‎
  • Akram Mostafaei Esgandani, Fariborz Zaare Nahandi *, Asad Asadi Abkenar Pages 1033-1043
    Kumquat is one of the citrus fruits that has gradually become important in the world. The fruits of kumquat suffer from sunburn in intense sunlight. In order to reduce the adverse effects of solar radiation, in this experiment, treatments of kaolin (0, 3 and 5%) and salicylic acid (with concentrations of 0, 0.1 and 1 mM) were used as foliar spray on potted samples. The evaluated treatments included relative water content, gas exchange, biochemical characteristics of the leaves, antioxidant enzymes activity and concentrations of nutrients. The results showed that treatments had significant effects on the measured parameters. Kaolin increased stomatal conductance and net CO2 uptake by creating a thin coating on the plant and protecting it from environmental stresses and reducing plant temperature. Salicylic acid also had positive effects on the activities of antioxidant enzymes.The effects of treatments on the balance of plant nutrients were not very noticeable, although slight changes were observed in some cases. In general, the results of this experiment showed that the use of kaolin 5% and 1mM salicylic acid together can be considered as a cheap and effective treatment in kumquat and in order to protect the plant in high temperature and severe radiation conditions.
    Keywords: Citrus fruits, Antioxidant, relative water content, gas exchanges‎
  • Taghi Akbari, Mohammad Ali Askari Sarcheshmeh *, Samad Nejad-Ebrahimi Pages 1045-1059
    Ready-to-use pomegranate arils can be a good alternative to fresh fruits, but they have a short shelf life, so a safe and healthy method is needed to maintain the quality of these arils during storage. For this purpose, the present study was conducted to investigate the effect of combined ozone treatment and Satureja khuzistanica extract on pomegranate arils of Malas Saveh cultivar during storage for 21 days in the cold storage at 4 °C. Factorial experiment with two factors of postharvest treatments (including seven treatments: 1) 1 ppm ozone; 2) 3 ppm ozone; 3) 1 ppm ozone + 0.5% S. khuzistanica extract; 4) 1 ppm ozone + 1% S. khuzistanica extract; 5) 3 ppm ozone + 0.5% S. khuzistanica extract; 6) 3 ppm ozone + 1% S. khuzistanica extract; and 7) control), and sampling time (zero (before storage), 7, 14 and 21 days after storing arils in cold storage) were performed with three repetitions. The results showed that the highest amount of titratable acid (TA) (1.15%), anthocyanin (126 ppm), total phenol (115.6 mg GAE g-1 FW), and vitamin C (30.5 mg 100 g FW) during the storage period was obtained from 1 ppm ozone treatment with 0.5% extract of S. khuzistanica. Also, pomegranate arils treated with 1 ppm ozone + 0.5% S. khuzistanica extract had the highest appearance quality, and the lowest population of mesophilic, and psychrophilic bacteria, yeasts and fungal infections. In general, the combined treatment of ozone 1 ppm + 0.5% S. khuzistanica extracts is recommended as a safe and healthy method for storing pomegranate arils in storage.
    Keywords: biochemical traits, Microbial contamination, ozonated water, Plant extract, storage