فهرست مطالب

امام رضا (ع) و علوم روز - پیاپی 1 (زمستان 1400)

نشریه امام رضا (ع) و علوم روز
پیاپی 1 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • البرز محقق گرفمی*، حسن خرقانی صفحات 6-26
    پاسخگویی به شبهات، بر پایه هایی شناختی استوار است که به شکل هایی از قبیل مناظره، جدل، گفتگوی دوسویه روشمند و یا نگارش نامه، رخ می نماید. شناخت روش ‎های گفتاری رفتاری پاسخگویی به شبهات در سیره و تعالیم امام رضا علیه السلام، در فراهم ‎آوردن الگوی مناسب آداب شبهه‎ پژوهی بسیار اثربخش است.بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تبیین بایسته های گفتاری رفتاری پاسخ به شبهات در سیره رضوی و به روش تحلیل استنتاجی با بهره ‎گیری از منابع کتابخانه ای، سامان یافته است. نمونه هایی از این بایسته ها عبارتند از: توجه به مقدمات و لوازم سخنوری، استحکام برهان و استدلال، شوق ‎انگیزی در مخاطب برای حق جویی، اطمینان‎بخشی و اقناع مخاطب، محترم شمردن اندیشه ورزی و آزادی بیان، دفاع از حقانیت ادیان توحیدی در برابر جبهه کفر، هشدارهای اثربخش و پرهیز از آفات پاسخگویی و مناظره.واکاوی ها حاکی از آن است که امام رضا (ع) با بهره ‎گیری از اصول و قواعد اخلاق اسلامی، شناخت دقیق مخاطب و خاستگاه‎ های ایجاد شبهه در هنگامه مواجهه با شبهات، پاسخ‎هایی را بیان می فرمایند که توجه به آن‎ها، در نظام سازی روش ‎های پاسخگویی به شبهات بسیار مفید و کارگشاست.
    کلیدواژگان: شبهات، آداب پاسخگویی، روش گفتاری- رفتاری، سیره رضوی
  • بهزاد حسن نژاد کاشانی*، مهسا پایسته صفحات 27-50
    هدف این مقاله شناخت ویژگی های ارتباطی امام رضا علیه السلام در مواجهه با مخاطبین خود و تبیین روش های ارتباطی در انجام مناظرات برای تبیین و تبلیغ دین اسلام، رفع اختلافات و عقاید مختلف زمان خود می باشد. بدین منظور از روش مثلث ارتباطی (مدل ارتباطی هایدر) استفاده شد. طبق این مدل بهترین حالت یک ارتباط زمانی است که بین اضلاع سه گانه مثلث ارتباطی یعنی پیام فرست، پیام و مخاطب، رابطه مثبتی برقرار باشد. پژوهش حاضر بر اساس روش کیفی و مبتنی بر سوال اصلی و موضوع تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای انجام شده است. نتایج نشان داد که امام رضا علیه السلام با وجود اثبات حقانیت و ابطال ادعاهای طرف مناظره، از برخورد غیراخلاقی دوری فرموده و در کمال صراحت، دقت، ادب و احترام و با بهره گیری از ویژگی های ارتباطی موثر و تاثیرگذار توانستند، در مواجهه با نمایندگان ادیان و مذاهب گوناگون که مامون آنها را با اهدافی شوم برای انجام مناظرات دعوت کرده بود به عرصه ای برای دفاع از مرزهای اعتقادی اسلام، امامت و عقاید به حق شیعه، به ویژه اثبات صلاحیت و حقانیت امام برای امامت و خلافت تبدیل نمایند. روش مندی مناظرات امام رضا علیه السلام، برخورداری از ویژگی های فردی و اجتماعی مطلوب، توجه به مهارت های بین فردی، روش های مناظراتی و نیز مخاطب شناسی در برقراری ارتباط از جمله یافته های این نتایج بود.
    کلیدواژگان: امام رضا علیه السلام، ارتباط، مناظره، مخاطب، پیام فرست، پیام
  • سید ابوالقاسم حسینی زیدی*، مهدی عبادی صفحات 51-66
    از مهم ترین شاخصه های ارزیابی سترگی یک دولت و حکومت، تکیه آن بر نظریه اقتصاد مقاومتی است که توسط مقام معظم رهبری و برای نخستین بار در سال 1389 بیان گردیده است. در این جستار بعد از تبیین دو واژه اقتصاد و مقاومت در لغت و اصطلاح و تعریف نمودن اصطلاح «اقتصاد مقاومتی»، به ارکان و مبانی اقتصاد مقاومتی در احادیث امام رضا علیه السلام پرداخته ایم.ارکان و مبانی اقتصاد مقاومتی از منظر تعالیم امام رضا علیه السلام که مقام معظم رهبری «مد ظله العالی» هم با توجه به همین آموزه ها این نظریه را مطرح نموده اند عبارت است از: رسیدن به اقتدار اقتصادی، استقلال و جلوگیری از سلطه کفار، حفظ اصول و ارزش های اسلامی، اصلاح الگوی مصرف، مبارزه با مفاسد اقتصادی، عدالت اقتصادی. هم چنین در این مقاله بیان شده است که شاید مهم ترین رکن اقتصاد مقاومتی، اصلاح الگوی مصرف است که دارای چهار مولفه بسیار مهم می باشد: اعتدال و میانه روی، داشتن روحیه قناعت، ایجاد کردن فرهنگ صحیح مصرف و لزوم استفاده و مصرف کالاهای داخلی.
    کلیدواژگان: مبانی، اقتصاد مقاومتی، امام رضا علیه السلام
  • احسان پوراسماعیل، حانیه خوش* صفحات 67-93
    مدیریت استرس از جمله مباحث مهمی است که در قرن اخیر توجه روانشناسان معاصر را با توجه به پیچیدگی های زندگی ماشینی به خود جلب کرده است. برای کنترل و مهار آن و بهبود سلامت روان، وزارت بهداشت به عنوان نهاد رسمی در کشور از پنج مولفه ی مهم به عنوان استراتژی معنوی به منظور کاهش استرس یاد می کند که این مولفه ها عبارتند از: حمایت اجتماعی، شرکت در مراسم مذهبی، شکرگزاری، بخشش و انجام کارهای خیر و داوطلبانه.این مولفه ها با نظرات روان شناسان معاصر تطبیق داده شد و به منظور بسط و گسترش این مولفه ها، تحقیقات و پژوهش هایی که اثرگذاری این عوامل را در ارتقای سلامت فرد نشان می دهد جمع آوری گردید و مشخص شد افرادی که باورهای مذهبی داشته و از این مولفه ها در زندگی خود بهره مند هستند، از سلامت روان بالاتر و استرس کمتری برخوردارند. نکته ی حایز اهمیت که بعد از بررسی زندگی امام رضا علیه السلام بدان رسیدیم، تاکیدات فراوان ایشان در سخنان و سیره ی خویش، در ابعاد مختلف، نسبت به این مولفه های پنج گانه است. همچنین با بررسی سخنان و سیره امام رضا علیه السلام ضمن تاکید به این مولفه های پنج گانه، شاهد عنوان‎های جدیدی هستیم که هنوز تمام ابعاد آن را اندیشمندان بررسی نکرده‎اند؛ مانند: توکل، مثبت‎اندیشی، لزوم برنامه ریزی در زندگی، تیمار بیمار و شادزیستی مومنانه و...
    کلیدواژگان: امام رضا علیه السلام، مدیریت استرس، استراتژی معنوی، سلامت روان، مذهب
  • احمد عباسی دره بیدی* صفحات 94-122

    توانایی ارتباط، قدرت درک و تفهیم دیگران از جنبه های فطری انسان است که به صورت گرایش ها و توانمندی هایی در او وجود دارد. به فعلیت رساندن این توانایی، رشد و پرورش صحیح آن در ظهور سایر توانمندی های انسان موثر است. یکی از موضوعات راهبردی که قابل بررسی و دارای اهمیت بوده، درک متقابل و مفاهمه میان مردم و حاکمیت است که می تواند رشد و تعالی جامعه و آرمانشهر رضوی را به همراه داشته باشد. به همین دلیل ضرورت دارد تا با توجه به آموزه های قرآن، تعالیم و سیره ی رضوی که سرشار از نکات آموزنده و عناصر ارتباط، مفاهمه و درک متقابل است به بررسی این مفهوم پرداخته شود. لذا سوال اصلی این پژوهش که به شیوه ی توصیفی تحلیلی با استناد به منابع روایی، کتابخانه ای و مصاحبه با کارشناسان دینی و تعدادی از اساتید حوزه انجام شده، بررسی نقش و جایگاه مفاهمه و درک متقابل در تسهیل روابط میان مردم و حاکمیت است و اینکه آموزه های قرآن، تعالیم دینی و سیره ی رضوی در این رابطه حاوی چه نکات و دستوراتی هستند؟.این نوشتار پس از بررسی مفاهیم مرتبط با موضوع و جمع بندی نظرات کارشناسان و مطالب مرتبط با آن در قرآن و سیره ی رضوی در قالب یک مدل نظری، به این نتیجه دست یافته است که برای دست یابی به نتیجه ی مطلوب در رابطه با مفاهمه ی میان حاکمیت و مردم، لازم است به شش عنصر کلیدی ارتباط که به صورت زنجیره وار به هم مرتبط هستند توجه شود. این عناصر به ترتیب عبارت اند از: فرستنده، پیام، گیرنده، وسیله، بازخورد و محیط. طبق آیات قرآن و سیره ی رضوی فرستنده با رعایت هنجارهای اخلاقی در ارتباطات و معاشرت ها، و نیز مبتنی بر دستورات قرآن در زمینه دقت و توجه به سخن، ادب و احترام و مدارا با دیگران، داشتن روحیه نقد و انتقاد پذیری، پرهیز از پیش داوری و سوء ظن، رعایت انصاف و نرمی در گفتار، پیام خود را به افراد گیرنده انتقال می دهد. بازتاب این فرآیند، وضوح و روشنی پیام فرستنده و خوش بینی و مثبت نگری گیرنده پیام است که در نتیجه آن، محیطی آرام و دور از هرگونه آسیب و تهدید برای ارتباط فراهم می آید. با رعایت فرآیند مذکور، می توان انتظار داشت که مفاهمه صورت پذیرفته است و از طریق آن رابطه میان مردم و حاکمیت به درک متقابل نزدیک گردد.

    کلیدواژگان: مفاهمه و درک متقابل، سیره رضوی، مردم، حاکمیت، ارتباط متقابل
  • نگار کاظمی اسفه* صفحات 123-143
    از شیوه های مهم و موثر تبلیغ دین و نشر معارف الهی، مناظره با هدف اقناع مخاطب و تغییر نگرش او برای فهم منابع اصیل است. از مهم ترین مناظره های اسلامی و شیعی، مناظره های امام رضا(ع) با افراد مختلف، از مذاهب و گرایش های فکری گوناگون است که کیفیت تنوع آن ها باعث می شود بتوان آن ها را از ابعاد و زوایای گوناگون بررسی و تحلیل نمود. آنچه در این مناظرات اهمیت دارد اقناع مخاطب و استفاده از شیوه های مختلف برای یادگیری و یاددهی است.در ادبیات آموزشی یکی از مدل های مناسب برای یادگیری- یاددهی، الگوی اشور(Assure) است که توسط مولندا، راسل و اسنمالدینو در سال 1989 ارایه شده است. طراحان الگوی اشور معتقدند، با استفاده از الگوی مذکور می توان از اثربخشی آموزش اطمینان حاصل کرد. این الگو به افراد کمک می کند تا گام های لازم برای آموزش را شناسایی و برای هر یک از این گام ها تدابیر لازم را جهت اقناع مخاطبان اتخاذ کنند. بنابراین هدف پژوهش حاضر تحلیل مناظرات رضوی بر اساس الگوی مورد اشاره در جهت اقناع و تبلیغ معارف دین است که می توان گفت امام رضا(ع) از طرق مختلف و با به کارگیری رسانه ها و مواد متعدد توانستند به هدف خود که اثبات حقانیت دین اسلام و مذهب شیعه و اقناع مخاطبان است، دست یابند.
    کلیدواژگان: مناظره، امام رضا علیه السلام، مخاطب، الگوی اشور، اقناع
|
  • Aldorz Gharfami *, Hasan Kharaghani Pages 6-26
    Responding to suspicions is based on cognitive foundations, which take the form of debate, debate, methodical two-way dialogue, and letter writing. Knowing the speech-behavioral methods of answering doubts in the Razavi tradition will be very effective in providing a suitable model of suspicion etiquette. Imam Reza (AS) using the principles and rules of Islamic ethics, accurate knowledge of the audience and the origins of creating doubt when faced with doubts, expressed answers that accuracy in them will be very useful to find his way in debate and answering. Was. Examples of these methods are: paying attention to the requirements of eloquence, strength of argument and reasoning, enthusiasm in the audience to seek rights, reassurance and persuasion of the audience, respect for thought and freedom of speech, defending the legitimacy of monotheistic religions against the front of infidelity , Effective warnings and avoidance of pests Accountability and debate. The present article seeks to find the etiquette of answering doubts in the Razavi tradition through descriptive-analytical research and using library resources.
  • Behzad Hassannezhad Kashani *, Mahsa Payesteh Pages 27-50
    The purpose of this article is to know the communication characteristics of Imam Reza (Peace Be Upon Him) in facing his audience and to explain the communication methods in conducting debates to explain and propagate the religion of Islam, to resolve the differences and different opinions of his time. For this purpose, communication triangle method (Heider communication model) was used. According to this model, the best state of a relationship is when there is a positive relationship between the three sides of the communication triangle, i.e. message first, message and audience. The current research is based on the qualitative method and based on the main question and research topic using the library method. The results showed that Imam Reza Reza (Peace Be Upon Him), despite proving the legitimacy and refutation of the debate party's claims, avoided unethical behavior and was able to deal with the representatives of religions with full frankness, precision, politeness and respect and by using effective communication features. And the various religions that Ma'moun had invited for the debates with sinister purposes, turn them into an arena for defending the religious borders of Islam, Imamate and Shia's rightful beliefs, especially to prove the authority and legitimacy of the Imam for Imamate and Caliphate. Imam Reza's method of debates, having desirable personal and social characteristics, paying attention to interpersonal skills, debating methods and audience awareness in establishing communication were among the findings of these results.
    Keywords: Imam Reza (peace be upon him), communication, debate, audience, message sender, Message
  • Abolghasem Hosseini * Pages 51-66
    One of the most important theories, which has been proposed to counter the tactics of Arrogance, is the theory of "resistance economy" which was first stated by the Supreme Leader in 2010. In this paper, after explaining the two words of economy and resistance in words and terms and defining the term "resistance economy", we have dealt with the principles and foundations of resistance economy in hadiths of Imam Reza (P.B.U.H). According to Imam Reza (P.B.U.H.), the pillars and foundations of resistance economy, based on which the Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran has proposed this theory according to the same teachings, are as follows: achieving economic power (authority), independence and preventing the domination of infidels, maintaining the Islamic values and principles, reforming the consumption pattern, fighting against economic corrupt ones, economic justice. It is also stated in this paper that perhaps the most important pillar of the resistance economy is the reform of consumption pattern, which has four very important components: moderation and temperance, having a contentment spirit, creating the proper culture of consumption and the necessity to use and consume the domestic goods
    Keywords: fundamentals, resistance economy, Imam Reza (P.B.U.H.)
  • Ehsan Pouresmaeil, Haniyeh Khosh * Pages 67-93
    Life today is not possible without stress management and control, so the Ministry of Health and Medical Education, as the official institution of the country, mentions five important components for controlling, controlling and reducing stress, which are social support, attending religious services, Thanksgiving, Forgiveness and doing good deeds voluntarily. These components were initially adapted to the views of contemporary psychologists and it was observed that all cases can be traced in the Sira of Razavi (PBUH). Also, by examining the words and biography of Imam Reza (pbuh) while emphasizing these five components, we see new topics that have not yet been studied by all thinkers, such as: trust, positive thinking, the need for life planning, patient care And live a faithful life.
    Keywords: Razavi education, Stress Management, spirituality, health, mental health, religion
  • Ahmad Abbasi Darehbidi * Pages 94-122

    The ability to communicate, the power to understand is an innate aspect of human being that exists in the form of his tendencies. One of the strategic issues that can be studied is mutual understanding and relationship between the people and the government, which can lead to the growth of society and the Razavi utopia. For this reason, it is necessary to study this concept according to the teachings of the Qur'an, the teachings of the practical life of Imam Reza (as), which is full of elements of communication and mutual understandings. Therefore, the main question of this research, which was conducted with reference to hadiths and interviews with religious experts was: what points do the teachings of the Qur'an and Razavi manners contain in this regard? For that, the six key elements of communication: sender, message, receiver, device, feedback, and environment was addressed. According to the Qur'an and the practical life of Imam Reza (as), the sender conveys its message by using:”observing moral norms in communication, having a spirit of criticism, Prejudice, and observance of fairness and softness in speech”. This message has features such as:”clarity, simplicity, and honesty” which is appropriate to the recipient. Based on the findings, it can be expected that the relationship between the people and the government will be approached. In this way, with the inspiration of the verses of the Quran and the practical life of Imam Reza (as)، it is possible to facilitate the relationship between the people and the government.

    Keywords: Communication, mutual understanding, practical life of Imam Reza (as), People, Government, mutual connection
  • Negar Kazemi Esefe * Pages 123-143
    One of the most important and effective ways to propagate religion and spread divine knowledge is to debate with the aim of convincing the audience and changing their attitude to understand the original sources. One of the most important Islamic and Shiite debates is the debates of Imam Reza (as) with different people, from different religions and intellectual tendencies, the quality of their diversity makes it possible to distinguish them from landscapes. Various reviews and analyzes. What matters in these debates is convincing the audience and using different methods for learning and teaching. In the educational literature, one of the most suitable models for learning-teaching is the Assure model, which was proposed by Mowlanda, Russell and Snmaldino in 1989. The designers of the Assyrian model believe that by using this model, the effectiveness of education can be ensured. This model helps people to identify the necessary steps for training and to take the necessary measures for each of these steps to convince the audience. Therefore, the purpose of this study is to analyze Razavi debates based on the mentioned model in order to persuade and propagate the teachings of religion. Imam Reza (AS) has been able to achieve his goal of proving the legitimacy of Islam and the Shiite religion and convincing the audience through various means and by using various media and materials.