فهرست مطالب

آموزش در علوم انتظامی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1402)

فصلنامه آموزش در علوم انتظامی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی سرکشیکیان*، زهرا راجی صفحات 11-40
    زمینه و هدف

    رفتار های وندالیستی به عنوان یکی از مسایل اجتماعی فراگیر نگرانی های عمده ای را در خصوص وارد کردن صدمات به اموال عمومی، مخدوش کردن فضای شهری، ایجاد حس رخوت و تشدید حس ناامنی بر می انگیزند. در نوشتار پیش رو تلاش شد به واکاوی راهبردهای کاهش رفتار های وندالیستی در فضای شهری از منظر صاحب نظران در حوزه های مدیریت شهری، برنامه ریزی اجتماعی، سلامت روان و تعلیم و تربیت پرداخته شود.

    روش

    روش تحقیق کیفی (موردی موضوع وندالیسم) و از نوع تحلیل مضمون بر اساس مدل (براون و کلارک-2006) است. جامعه آماری را مطلعین کلیدی این سه حوزه در سراسر کشور تشکیل دادند. روش نمونه گیری به شیوه هدفمند و تعداد نمونه مورد نظر 19 نفر از مطلعین کلیدی بودند. داده ها به واسطه مصاحبه های نیمه ساختار یافته تا مرحله اشباع نظری گردآوری شدند و به واسطه نرم افزار مکس کیو دی آ نسخه 18 تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل یافته ها نشان داد راهبرد های موثر در کاهش رفتار های وندالیستی در فضای شهری در قالب 5 مقوله کلی قابل بحث اند. این مقولات عبارت اند از عوامل قانونی، عوامل اجتماعی، عوامل روان شناختی، عوامل بازدارنده محیطی و سیاست های بخشی هماهنگ. همچنین صاحبنظران از راهبرد های غایب در سیاست های موجود کنترل و پیشگیری از رفتار های وندالیستی نام بردند که در بخش یافته ها به آن ها اشاره شد.
     

    نتیجه گیری

    با اتکا به یافته های پزوهش می توان نتیجه گرفت با کاربست شبکه ای از اقدامات مشترک حوزه های اثرگذار قانونی، اجتماعی، روان شناختی، بازدارنده و سیاستی می توان راهبردهای موثری جهت کاهش رفتارهای وندالیستی طراحی و به مرحله اجرای کارآمد درآورد.

    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، سیاست گذاری اجتماعی، فضای شهری، مسائل اجتماعی، وندالیسم
  • الهام ناصری* صفحات 41-74
    زمینه و هدف

    امنیت اجتماعی یکی از عوامل و مولفه های اصلی در رشد و توسعه پایدار هر جامعه ای است.هدف پژوهش حاضر ارایه مدل آموزش امنیت اجتماعی در نظام آموزش عالی ایران بود

    روش

    رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش داده بنیاد بود. داده ها از طریق 15 مصاحبه نیمه ساختارمند بااساتیدی که در ارتباط با موضوع تحقیق از تجارب و پژوهش های ارزشمندی برخودار بودند با استفاده از نمونه گیری هدفمند ملاک محور جمع آوری، و بر اساس دستورالعمل های استراس و کوربین که شامل سه مرحله اصلی کدگذاری باز، محوری و انتخابی است، انجام شد.برای اعتباریابی، ازمعیارهای لینکلن وگوبا(1985) استفاده شد

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از مدلی متشکل از 10 مقوله اصلی و 29 مقوله فرعی در قالب شرایط علی، شرایط زمینه ای، عوامل مداخله ای، راهبردها و پیامدها بود.نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن بود که مولفه های چون فاصله گیری از برنامه درسی سنتی، بقا در دنیای نوین آموزشی، مدیریت مبتنی بر جذب و پذیرش ایده ها نوین،مدیریت سنتی و طرد کننده،سیاسی کاری،استفاده از برنامه های مدرن و شیوه های نوین آموزشی امنیت آموزشی،آموزش چند بعدی درهم تنیدگی اقتصاد و امنیت اجتماعی،درهم تنیدگی پیشرفت علمی و امنیت اجتماعی، توزیع دانایی و اطلاعات،حاکم شدن انسان بر سرنوشت خویش،نظم پذیری و قاعده مندی نقش مهمی در آموزش امنیت اجتماعی در دانشگاه ایفا می کنند .همچنین آموزش فراگیری که تمامی ابعاد زمینه ای،محیطی،فنی و اطلاعاتی مرتبط دانش روز در حیطه امنیت اجتماعی در دانشگاه را تحت پوشش قرار دهد به عنوان مقوله محوری یافت شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، آموزش امنیت اجتماعی نقش کلیدی در ابعاد مختلف فرهنگی، اقتصادی و سیاسی جامعه ایفا می کند، بنابراین ضرورت پرداختن به آن در آموزش عالی بیش از پیش نمایان است.

    کلیدواژگان: آموزش، امنیت اجتماعی، آموزش عالی
  • علی زارعی*، روح الله سالار، ناهید حسینی صفحات 75-114
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر احصای راهبرد های کنشی اعضای هییت علمی دانشگاه پلیس و تربیت افسری امام حسن مجتبی (ع) برای حذف فواصل بین برنامه درسی اجرا شده و برنامه درسی کسب شده بود.

    روش

    پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با روش پدیدارشناسی انجام شد. میدان پژوهش، دانشگاه پلیس و تربیت افسری بود و مشارکت کنندگان 25 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه پلیس و تربیت افسری بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند از نوع ملاکی تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری شدند. تحلیل داده ها با استفاده از روش جیورجی و در پنج گام انجام شده است. برای افزایش دقت و استحکام تایید روایی و پایایی، اطمینان پذیری داده های مطالعه در بخش کیفی از روش های مختلفی استفاده شده است. در این پژوهش از ممیزی بیرونی، مرور دست نوشته ها، جستجوی شواهد متغیر و تحلیل موارد منفی و روش کنترل مداوم استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که راهبردهای کنشی اعضای هییت علمی دانشگاه پلیس و تربیت افسری برای حذف فواصل بین برنامه درسی اجرا شده و برنامه درسی کسب شده به مضمون راهکارها برای دانشجویان شامل زیرمضامین بحث روحی و روانی دانشجویان پلیس زن، به روزرسانی دانشجویان پلیس، مدیریت زمان و همراهی فرماندهی دانشجویی بود، در ادامه مضمون راهکارها برای استادان شامل زیرمضامین به روزرسانی استادان پلیس، بهداشت روانی و مسایل روحی پلیس، حرکت استادان به سمت تدریس مباحث عملی و کارگاهی به جای مباحث تیوریکی بود و در آخر مضمون راهکارها برای سازمان شامل زیرمضامین برنامه ریزی منعطف، برگزاری کارگاه ها و افزایش امکانات قابل دسته بندی بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر که با رویکردی اکتشافی نظرات اعضای هییت علمی دانشگاه را به صورت جامع و با هم نگرانه احصا کرده است و راهکارهای اجرایی به دست آمده در سه سطح دانشجویان، استادان و سازمان به منظور حذف فاصله بین دو سطح برنامه درسی اجرا شده و برنامه درسی کسب شده را تبیین کرده است، می تواند گامی در جهت توانمندسازی ذی نفعان باشد.

    کلیدواژگان: راهبرد کنشی، اعضای هیئت علمی، برنامه درسی اجرا شده، برنامه درسی کسب شده، پدیدارشناسی
  • کامران مالکپور لپری*، اعظم بختیاری رنانی، معصومه مسلمی مهنی صفحات 115-146

    هدف پژوهش حاضر نقش واسطه ای اهمال کاری و درگیری تحصیلی در مدل استرس تحصیلی بر اساس تنظیم شناختی هیجانی بوده است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی و از حیث شیوه گردآوری داده ها از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان یک دانشگاه نظامی در شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود. از بین آنها 374 نفر به صورت تصادفی با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری یافته ها در این پژوهش شامل پرسشنامه های درگیری تحصیلی ریو (2013)، تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001)، اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم (1984) و پرسشنامه استرس تحصیلی گادزلا (1991) بودند.روایی صوری و محتوایی این ابزار توسط متخصصین و خبرگان در این زمینه تایید شد و پایایی آنها بر اساس آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید. جهت توصیف شرایط پژوهش از آزمون های میانگین، انحراف معیار، چولگی، کشیدگی و نمودار ماتریس پراکنش استفاده شد و برای تعمیم اطلاعات نمونه به جامعه و بررسی مدل پژوهش از تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS و LISREL استفاده گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که اثرات مستقیم استرس تحصیلی بر اهمال کاری تحصیلی، درگیری تحصیلی و تنظیم شناختی هیجان، اثر مستقیم اهمال کاری تحصیلی بر تنظیم شناختی هیجان و اثر مستقیم درگیری تحصیلی بر تنظیم شناختی هیجان همگی در سطح 01/0 معنی دار می باشند. بعلاوه آزمون معادلات ساختاری نقش میانجی اهمال کاری و درگیری تحصیلی را در مدل استرس تحصیلی بر اساس تنظیم شناختی هیجانی تایید می کند.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، درگیری تحصیلی، استرس تحصیلی، تنظیم شناختی هیجانی
  • مرتضی شاهمرادی، مجید شریفی رهنمو، سعید شریفی رهنمو*، آیت الله فتحی صفحات 147-180
    زمینه و هدف

    گسترش نظام آموزش عالی در ابعاد مختلف نیازمند رشد کیفی و تدوین الگوهای جامع و بومی است که بتواند با دارا بودن طرح همه جانبه برای تربیت انسان تلاش کند که دانشگاه عالی دفاع ملی نیز از این قایده مستثنا نیست. لذا این پژوهش با هدف ارایه الگوی مناسب آموزشی و پژوهشی برای دانشگاه عالی دفاع با رویکرد ابتنایی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و با رویکرد کیفی و روش تحلیل تماتیک انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش اعضای هییت علمی رشته علوم تربیتی دانشگاه های تهران با تعداد 124 نفر می باشد که براساس قاعده رسیدن به حد اشباع 17 نفر متخصص به روش هدفمند انتخاب شدند که برای گردآوری داده ها نیز از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های تفسیر مفهومی و روش کدگذاری مفاهیم و مقوله ها استفاده شد.

    یافته ها

    الگوی ارایه شده، الگویی است جامع، بومی و دین محور و ویژگی های عناصر اصلی آن یعنی اهداف محتوا، دانشجوی معرفت مدار ولایت مدار، اساتید، راهبردهای یاددهی یادگیری، راهبردهای ارزشیابی، خروجی و برون دادها و کیفیت فرایندهای پژوهشی تدوین شد.

    نتیجه گیری

    الگوی حاضر درکنار ویژگی های علمی و معرفتی دانش آموختگان به پیشگامی دانشگاه عالی دفاع ملی در تولید علم، بر سرآمد بودن نیز تاکید نموده که از انتظارات اصلی مقام معظم رهبری از دانشگاه عالی دفاع ملی است. لذا انتظار می رود این موسسه از نظر رعایت استانداردهای الگوی به دست آمده و انجام با کیفیت فعالیت های خود پیشگام سایر موسسات باشد.

    کلیدواژگان: الگو، نظام آموزشی - پژوهشی، دانشگاه عالی دفاع ملی، نظریه ابتنائی
  • اسماعیل عبداللهی*، مرتضی رضائی زاده، اسماعیل جعفری صفحات 181-220

    با وجود گسترش آموزش عالی و افزایش دانشجویان کشور، بین وضعیت موجود و مطلوب تدریس کیفی در این نظام آموزشی تفاوت فاحشی وجود دارد و وضعیت کیفیت آموزش در واحدهای دانشگاهی چندان مناسب نیست. به منظور ارایه یک راهکار اصلاحی، پژوهش حاضر به دنبال اعتبارسنجی یک ابتکار عمل فناورانه برای تدریس دانشگاهی بود. الگوی تدریسی که یادگیری فناورانه مبتنی بر پرسشگری معکوس نامیده می شود. به لحاظ هدف، این پژوهش از نوع کاربردی بوده و از لحاظ چگونگی گردآوری داده های مورد نیاز برای بررسی دو سوال پیشنهادی، در گروه طرح های شبه آزمایشی گروه کنترل نابرابر (پیش آزمون و پس آزمون) طبقه بندی می شود. به منظور بررسی داده های آماری مرتبط با میزان یادگیری و واکنش دانشجویان در چهار کلاس مورد مقایسه در یکی از دانشگاه های دولتی شهر تهران (در مجموع 146 دانشجو)، از چندین آزمون آماری همچون تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج اعتبارسنجی الگوی پیشنهادی نشان داد، میزان یادگیری و واکنش دانشجویان کلاس Fibal، بیشتر و معنادارتر از میزان یادگیری دانشجویان کلاس های سنتی غیرمعکوس و معکوس سازی ساده است و دارای عملکرد معنادارتر در سوال های سطح پایین، سوال های عمیق و تکالیف و کارخواسته های کلاسی هستند. با توجه به اینکه در این پژوهش از تکنیک های مبتنی بر پرسشگری استفاده شده است، نتایج نشان داد زمانی که از پرسشگری به عنوان یک رویکرد تدریس فعال سازنده گرا استفاده می شود، دستاوردهای یادگیری و واکنش دانشجویان، قطعا بهتر، معنادارتر و مثبت تر از رویکردهای سنتی غیرفعال تدریس خواهد بود که به احتمال زیاد، نتیجه به کارگیری عناصر و پیشران های پرسشگری به عنوان ابزار یادگیری فعال است.

    کلیدواژگان: پیشران یادگیری، تدریس دانشگاهی، یادگیری معکوس، یادگیری پرسشگری، یادگیری مبتنی بر پرسشگری معکوس
|
  • Seyyed Mehdi Sarkeshikiyan *, Zahra Raji Pages 11-40
    Background and purpose

    Vandalistic behaviors as one of the pervasive social issues raise major concerns about causing damage to public property, distorting the urban environment, creating a sense of decay and intensifying the sense of insecurity. In the following article, an attempt was made to analyze the strategies of reducing vandalistic behaviors in the urban space from the perspective of experts in the fields of urban management, social planning, mental health, and education.

    Method

    The research was done in 1400. The research method was qualitative (a case of vandalism) and thematic analysis based on the model (Brown and Clark-2006). The statistical population was formed by the key informants of these three areas across the country. The sampling method was targeted and the sample number was 19 key informants. The data were collected through semi-structured interviews up to the stage of theoretical saturation and were analyzed using MaxQDA version18 software.
     

    Findings

    The analysis of the findings showed that effective strategies in reducing vandalistic behaviors in the urban space can be discussed in the form of 5 general categories. These categories include legal factors, social factors, psychological factors, environmental inhibiting factors and coordinated sectoral policies. Also, the experts mentioned missing strategies in the existing policies to control and prevent vandalistic behaviors, which were mentioned in the findings section.
     

    Conclusion

    Based on the findings of his research, it can be concluded that by using a network of common measures of legal, social, psychological, deterrence and political spheres, effective strategies to reduce vandalistic behaviors can be designed and put into efficient implementation.

    Keywords: Theme analysis, social policy, urban space, social issues, vandalism
  • Elham Naseri * Pages 41-74
    Background and purpose

    Social security is one of the main factors and components in the sustainable growth and development of any society. The aim of the current research was to explain social security in Iran's higher education system.

    Method

    The approach of the current research was qualitative and the foundation data method. The data were collected through 15 semi-structured interviews with professors who had valuable experiences and researches related to the research topic, using purposeful sampling based on collection criteria, and based on the instructions of Strauss and Corbin, which include three main stages of coding. It is open, central and selective. Lincoln and Guba (1985) criteria were used for validation

    Findings

    The results of the research indicated a pattern consisting of 10 main categories and 29 sub-categories in the form of causal conditions, contextual conditions, intervention factors, strategies and consequences. The results of the current research indicated that components such as distance Adoption of traditional curriculum, survival in the modern world of education, management based on absorbing and accepting new ideas, traditional and rejecting management, political work, use of modern programs and new educational methods, educational security, multi-dimensional education of economic entanglement and social security, the intertwining of scientific progress and social security, the distribution of knowledge and information, man's control over his own destiny, orderliness and regularity play an important role in social security education in the university. environmental, technical and related information to cover current knowledge in the field of social security in the university was found as a central category.

    Conclusion

    According to the findings of the current research, social security education plays a key role in various cultural, economic and political dimensions of the society, so the need to address it in higher education is more obvious.

    Keywords: Education, social security, higher education
  • Ali Zarei *, Ruhollah Salar, Nahid Hosseini Pages 75-114
    Background and purpose

    The aim of the present study was to evaluate the action strategies of the faculty members of Imam Hassan Mojtabi University of Police and Officer Training (AS) to eliminate the gaps between the implemented curriculum and the acquired curriculum.

    Method

    The current research was conducted in the framework of qualitative approach and phenomenological method. The field of research was the University of Police and Officer Training, and the participants were 25 faculty members of the University of Police and Officer Training, which was continued through the purposeful sampling of the criterion type until reaching theoretical saturation. Data were collected using semi-structured in-depth interviews. Data analysis has been done using Giorgi's method and in five steps. Various methods have been used to increase the accuracy and strength of validity and reliability verification, the reliability of study data in the qualitative part. In this research, external audit, review of manuscripts, search for variable evidence and analysis of negative cases and continuous control method were used.

    Findings

    The findings of the research showed that the action strategies of the faculty members of the University of Police and Officer Training to eliminate the gaps between the implemented curriculum and the acquired curriculum in the theme of solutions for students, including the sub-topics of psychological discussion of female police students, updating police students, management The time and companionship of the student commander was followed by the theme of the solutions for the professors including the sub-topics of updating the police professors, mental health and mental issues of the police, the movement of the professors towards teaching practical and workshop topics instead of theoretical topics, and finally the topic of the solutions for the organization included the sub-topics of planning Flexible, holding workshops and increasing facilities could be categorized.

    Conclusion

    It seems that the current study, which has collected the opinions of the academic staff of the university comprehensively and together with an exploratory approach, is considered to be the main innovation of the research and implementation solutions at the three levels of the university, professors and centers related to law enforcement sciences can be a step towards To empower the beneficiaries.

    Keywords: action strategy, Faculty Members, implemented curriculum, acquired curriculum, phenomenology
  • Kamran Malekpour Lapari *, Azam Bakhtyari Renani, Masomeh Moslemi Pages 115-146

    The aim of the present study was the mediating role of procrastination and academic involvement in the academic stress model based on cognitive-emotional regulation. This research is a correlational study in terms of practical purpose and in terms of data collection method. The statistical population of the research included the students of a military university in Tehran in the academic year of 1400-1401. Among them, 374 people were randomly selected as the research sample using available sampling method. The tools used to measure the findings in this research included Rio's academic engagement (2013), Garnevsky et al.'s (2001), academic procrastination by (1984), and Godzilla's academic stress (1991). Validity The form and content of this tool were confirmed by experts in this field and their reliability was used based on Cronbach's alpha test. Mean, standard deviation, kurtosis and distribution matrix were used to describe the research conditions, and path analysis and structural equation model were used in SPSS and LISREL software to generalize the sample data to the population and check the research model. The research findings indicate that the direct effects of academic stress on academic procrastination, academic involvement and cognitive regulation of emotion, the direct effect of academic procrastination on cognitive regulation of emotion, and the direct effect of academic conflict on cognitive regulation of emotion are all at the 0.01 level of significance. they have In addition, the structural equation test confirms the mediating role of procrastination and academic engagement in the academic stress model based on cognitive-emotional regulation.

    Keywords: academic procrastination, academic conflict, Academic stress, cognitive-emotional regulation
  • Morteza Shamoradi, Majid Sharifi Rahnemo, Saeid Sharifi Rahnemo *, Ayatollah Fathi Pages 147-180
    Background and purpose

    The expansion of the higher education system in different dimensions requires qualitative growth and the development of comprehensive and native models that can strive for human education by having an all-round plan, and the National Defense University is no exception to this rule. Therefore, this research was conducted with the aim of providing a suitable educational and research model for the Higher Defense University with an experimental approach.

    Method

    The present research was conducted with a qualitative approach and thematic analysis method in terms of practical purpose. The statistical population of the research is 124 faculty members of educational sciences of Tehran universities, based on the rule of reaching the saturation limit, 17 experts were selected in a purposeful way, and semi-structured interviews were also used to collect data. To analyze the data, the methods of conceptual interpretation and coding of concepts and categories were used.

    Findings

    The presented model is a comprehensive, indigenous and religion-oriented model, and the characteristics of its main elements, i.e., content goals, knowledge-oriented students, professors, learning teaching strategies, evaluation strategies, outputs, and the quality of research processes were compiled. .

    Conclusion

    In addition to the scientific and epistemological characteristics of the graduates, the present model emphasizes the pioneering of the Higher National Defense University in the production of science and excellence, which is one of the main expectations of the Supreme Leader from the Higher National Defense University. Therefore, this institution is expected to be a pioneer of

    Keywords: Model, educational-research system, Higher National Defense University, theory of theory
  • Esmaeil Abdollahi *, Morteza Rezaei-Zadeh, Esmaeil Jafari Pages 181-220

    The present study sought to validate a technological and initiative pedagogy: a teaching model called Flipped Inquiry-Based Learning (Fibal). In terms of purpose, this study was applied. In terms of how to collect the data to examine and answer the two proposed research questions, it is classified in quantitative research method designs. Four pre-formed classes available in one of the national universities in Tehran were used. The semi-experimental comparison between learning groups (semi-experimental designs of the unequal control group: pre-test and post-test) have been implemented. In order to validate the research data collection tools, content validity and Cronbach's alpha reliability estimation test were used. Several statistical tests such as one-way analysis of variance (ANOVA), Welchs, Tamhane's T2 and Dunnett's test were used in order to examine the statistical data related to learning and students' reaction in four classes (146 students in total). The results showed that with 99% confidence, the learning rate of Fibal class students is more and meaningful than the learning of students of "non-flipped traditional" and "simple flipped" classes. At the same time, despite the superiority of the average learning scores of Fibal class students over the "non-flipped inquiry" class, this superiority was not statistically significant. Also, with a 99% confidence level, the reaction rate of students trained through the Fibal approach is better than the reaction rate of students trained through the "non-flipped traditional" and the "simple flipped" and the "non-flipped inquiry" approaches.

    Keywords: Learning Driving Force, Academic Teaching, Flipped Learning, Inquiry learning, Flipped Inquiry-Based Learning (Fibal)