فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 88 (شهریور 1402)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 88 (شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حسین اسدی، منصوره ثابت زاده *، علیرضا صالحی صفحات 1-25
    زمینه و هدف

     همه چیزهایی که در جهان هستی وجود دارد دارای نقاط اشتراک و افتراقی هستند که آنها را از یکدیگر متمایز میکند یا به هم پیوند میدهد. دنیای شعر و ادب نیز از این اصل مستثنی نیست. هر اثری در هر موضوعی که خلق میشود، حتما با اثرهایی که در آن موضوع نوشته شده اند، تفاوتها و تشابهاتی دارد. چه بسا اثرهایی که در آینده نیز به نگارش درمی آیند دارای ویژگی مشترک یا متفاوت با این اثرها باشند. انوری ابیوردی از برجسته ترین شعرای قرن ششم و مفلق طهرانی یکی از شاعران گمنام عصر بازگشت است. این پژوهش بر آن است تا ضمن مقایسه این دو شاعر در زمینه هایی چون قوالب شعری، مضامین، صور خیال و اوزان عروضی، میزان تاثیرپذیری مفلق طهرانی از انوری را نشان دهد.

    روش مطالعه

     این پژوهش به شیوه کیفی و کمی و مطالعه منابع کتابخانه ای و به روش تحلیل محتوا و بررسی ساختار و مقایسه ای صورت گرفته است. در ابتدا آثار و منابع مرتبط با موضوع بدقت مطالعه گردیده اند، سپس در مورد شعر این دو شاعر به بررسی پرداخته ایم و درنهایت مقایسه ای از جهت عروضی، مضامین و تعابیر و... در دیوان اشعار این دو شاعر انجام شده است.

    یافته ها

     بیشترین اشعار انوری و مفلق در قالب قصیده و دارای مضامین مدح و ستایش است. انوری و مفلق با داشتن مدیحه های غرا، زیبا و بلند با مضامین نو و بکر، از سرآمدان عصر خویش به شمار می آیند. قصاید این دو غالبا دارای شریطه، تابید و جاودانگی ممدوح است. انوری و مفلق در عرصه خمریه سرایی، هنرنمایی تام و طبع آزمایی نموده اند. انوری با زبان و بیانی غیرمستقیم و با بهره گیری از صور خیال به هجوگویی میپردازد؛ اما مفلق بسیار بیپروا و گستاخانه، زبان به هجو میگشاید. استناد به آیات قرآن و احادیث، از دیگر ویژگیهای سبکی شعر انوری و مفلق است .

    نتیجه گیری

     انوری که از چهره های شاخص ادب فارسی است، در اشعارش متناسب با موضوع شعر، وزن مناسبی را برمیگزیند و این امر باعث میشود شعرهایش زیبا و دلنشین به نظر آید. مفلق طهرانی نیز که در نظر داشته همچون انوری شعر بسراید، در انتخاب اوزان عروضی از وی تقلید میکند و شعرهای زیبا می آفریند. همچنین دو بحر رمل و هزج جزو بحور پرکاربرد در اشعار این دو شاعر است. آنها بحر رمل را در قصاید برای مدح و در غزلیات عموما برای بیان گله و هجر و فراق و مرثیه به کار برده اند. اتتخاب بحر هزج نیز از سوی دو شاعر ارتباط مستقیمی با شرایط زندگی آنها داشته است.

    کلیدواژگان: تاثیرپذیری، بینامتنیت، انوری، مفلق طهرانی
  • فاطمه پورخلخالی، رضا آقایاری زاهد *، رامین صادقی نژاد صفحات 27-41
    زمینه و هدف

     فروید نظریه شخصیت را در سه ساحت «نهاد»، «خود»، و «فراخود» ارایه داده است که هر سه بمنزله انگاره هایی ذهنی برای فهم بهتر و تشریح روان ناخودآگاه انسان در ارتباط با خودآگاه هستند. کاربست نظریه او در متون ادبی در بررسی اعمال و رفتار شخصیتها، راهگشای شناخت زوایای پنهان آنها و سیر روانشناسی روایت داستانی است. در این پژوهش، با هدف تحلیل روانشناسی، داستان شروع یک زن فریبا کلهر، با تکیه بر نظریه شخصیت فروید در سه ساحت خود، فراخود، و من بررسی شده است.

    روش مطالعه

     این پژوهش با مطالعه کتابخانه ای انجام شده و به شیوه توصیفی-تحلیلی نوشته شده است. جامعه آماری تحقیق کتاب «شروع یک زن» اثر فریبا کلهر میباشد.

    یافته ها

     موضوع محوری داستان شروع یک زن، دغدغه ها و روابط عاطفی زنان است. هر یک از ساحتهای خود، فراخود و نهاد، در این داستان با اعمال و رفتار شخصیت اصلی و ارتباطش با شخصیتهای دیگر قابل تحلیل است. سفر پروین به ایران، برقراری ارتباط عاطفی با بهرام، انجام اعمال نفسانی، آزادی غرایز وی هستند که تعادل میان نهاد و فراخود را برهم زده است. اما سرانجام به یاری فراخود که به صورت وجدان اخلاقی با تداعی نیمکت امام زمان در متن تکرار شده است، از بهرام دوری میکند و رابطه اش را به دوستی اجتماعی تقلیل میدهد، با همسرش میماند و به کانادا برمیگردد. در مقابل او دوستش، که هم اسم او و همکلاسیش بوده است و همزمان با بهرام ارتباط دارد، از همسرش جدا میشود و در خانه بهرام میماند.

    نتیجه گیری

     شخصیت اصلی داستان در نقش «خود» است که میان گرایش به نهاد و توجه به فراخود در کشاکش است، و عاقبت به تعادل نهاد و فراخود میرسد. او با اینکه همسرش را دوست دارد، بی دلیل به دنبال طلاق است و در روابط عاطفی خود با بهرام به سوی نهاد گرایش مییابد، اما سرانجام با وجدان اخلاقی از نهاد دور میشود و زندگی با همسرش را ادامه میدهد.

    کلیدواژگان: فریبا کلهر، شروع یک زن، روانشناسی، فروید، شخصیت
  • مینا زادخوت، حیدر حسن لو *، نزهت نوحی، حسین آریان صفحات 43-59
    زمینه و هدف

     جادوی مجاورت یکی از شگردها و ترفندهای زیبایی آفرینی در فرمالیسم است که سبب برجسته سازی و بیان هنری کلام میشود. شگردی که به توازن هنری در میان آواها و واجهای کلام توجه مینماید. جادوی مجاورت به دلیل موسیقی پنهان، قدرت جذب پیام نهفته در کلام را افزایش داده و هماهنگی و توازن آوایی میان کلمات را با نگاهی تازه مورد توجه قرار میدهد. هدف اصلی این جستار آن است که به بررسی جادوی مجاورت بعنوان شگرد هنری در دفتر هزاره دوم آهوی کوهی از شفیعی کدکنی بپردازد.

    روش مطالعه

     روش مطالعه در مقاله پیش رو به شیوه توصیفی-تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و سندکاوی است. دامنه پژوهش مجموعه اشعار هزاره دوم آهوی کوهی است.

    یافته ها

     جادوی مجاورت در شعر شفیعی کدکنی در قالب آرایه های هنری از جمله واج آرایی، جناس، و استعاره نمود یافته است.

    نتیجه گیری

     طبق نتایج تحقیق بیشترین میزان بهره گیری از شگرد هنری جادوی مجاورت در مجموعه هزاره دوم آهوی کوهی در واج آرایی و بعد معنایی القای احساس و تقویت جنبه های موسیقایی شعر منعکس شده است.

    کلیدواژگان: جادوی مجاورت، شعر معاصر، فرمالیسم، محمدرضا شفیعی کدکنی، هزاره دوم، آهوی کوهی
  • مجتبی شهبازی، محمدصادق تفضلی، حجت الله غ منیری، پروین رضایی صفحات 61-77
    زمینه و هدف

     مفهوم «من» یا «خود» در تقابل با دیگری، علاوه بر صورتبندی تفاوتها، تمایزات یا تقابلها، به موضوعی ژرفتر یعنی کشف هویت فردی و اجتماعی میپردازد که در ادبیات معاصر و بواسطه نزدیکی آثار ادبی به جامعه و وجوه اجتماعی، جلوه پررنگتری دارد. «من و دیگری» در بعد کلان با تقابل دوگانه خیر و شر سامان مییابد و در لایه های بعدی تمایزات ملی، مذهبی، ایدیولوژیک و... این دوگانه را تداوم میبخشد. منظور از دیگری، فرد، گروه، نژاد یا طبقه ای است که بواسطه دین، مذهب، ایدیولوژی، طبقه اجتماعی، دیدگاه سیاسی و ملیت بعنوان غیرخودی صورت بندی میشود. این پژوهش بر آن است با بررسی اشعار شاملو براساس نظریه باختین، جلوه های تقابل و تعامل «خود و دیگری» را در اشعار احمد شاملو بیابد و مورد واکاوی قرار دهد.

    روش مطالعه

     الگوی تحلیلی این پژوهش بر اساس مدل توصیفی-تحلیلی است که با روش کتابخانه ای به جمع آوری داده ها و شواهد مثال در اشعار احمد شاملو پرداخته و سپس آن را بر اساس نظریه دیگربودگی باختین مورد بررسی قرار داده است.

    یافته ها

     در گذشته و بر اساس تفکر و نگرشی که متاثر از تعالیم سنتی جوامع کهن بود، مردم کمتر صدای مخالف را برمیتافتند که این موجب تقابل پیوسته میان خود و دیگری بوده است و این موضوع در آثار و متون ادبی کهن نمود دارد. در دنیای مدرن امروز این تقابل و تک صدایی جای خود را به دریافته هایی چون تعامل و چندصدایی داده است و به موازات این تغییر شگرف در اندیشه و روابط انسانها، به مرور در نوشته ها و اشعار نویسندگان معاصر هم تجلی یافته است. از جمله شاعران و نویسندگان معاصری که در کشور ما ظاهرا از نظریه این اندیشمند روسی در آثار و اشعارش بهره برده، احمد شاملو است.

    نتیجه گیری

     فعالیتهای سیاسی و نگرش سیاسی شاملو، او را از دیگر شاعران همزمانش برجسته و متمایز میکند، و البته شباهت زمانی که شاملو میزیسته از جهت محیط استبداد و خفقان با دوره دیکتاتوری استالین در شوروی در زمان حیات باختین و اینکه هر دو مبارز سیاسی بودند قابل توجه است. شاملو آنقدر در زندگی سیاسی خود غرق است که همه چیز را از دریچه سیاست میبیند حتی عشق را و درحقیقت او شعر را ابزاری برای بیان اهداف سیاسی و در خدمت مبارزه میداند. در یک کلام از نظر شاملو «خودی» کسی است که دیدگاه سیاسی همسو با او دارد و برای آزادی، مبارزه میکند، و «دیگری» از نظر او هر کسی است که در مسیر آزادی گام برنمیدارد یا مانعی بر سر رسیدن به آزادی است.

    کلیدواژگان: تقابل، تعامل، خود، دیگری، احمد شاملو، باختین
  • فاطمه عباسی، محمود بشیری* صفحات 79-99
    زمینه و هدف

     هر اثر ادبی از یک عنصر اصلی و کلیدی بهره میبرد. مهمترین عنصر تشکیل دهنده داستان نیز شخصیتهای آن است. شخصیتها در واقع روح داستان هستند و جذابیت داستانها تا حد زیادی در گرو شخصیتهای آنهاست؛ بنابراین نباید شیوه پردازش آن را ساده پنداشت. نویسنده، خالق شخصیتهای اثر داستانی خویش است و باید این توانایی را داشته باشد که لایه های درونی و بیرونیشان را به خواننده نشان دهد. هدف این جستار بررسی و تحلیل شخصیتهای داستان دعبل و زلفا است. هدف از تحلیل و نقد شخصیت دعبل و زلفا نیز دستیابی به معنا و ساختار نهفته در شخصیتهای داستان است تا مشخص گردد آیا پردازش شخصیت دعبل و زلفا، با توجه به اهداف نویسنده، در ساختار و بافت آن بدرستی صورت گرفته است؟

    روش مطالعه

     روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی و تحلیلی است که به شکل کتابخانه ای و با مطالعه منابع، فیش برداری و طبقه بندی مطالب صورت پذیرفته است.

    یافته ها

     رمان دعبل و زلفا، نوشته مظفر سالاری، رمانی عاشقانه در قالب تاریخی و مذهبی است. محور اصلی داستان بر عشق استوار است. نویسنده خوش ذوق و باقریحه، خاطرات تلخ و جانکاه دوران خلافت هارون الرشید و مامون عباسی را با چاشنی عشق درهم آمیخته تا آن را به کام مخاطب شیرین و گوارا سازد و به شکلی هنرمندانه، به توصیف شخصیتها میپردازد.

    نتیجه گیری

     شخصیت پردازی در این داستان، بیشتر از طریق گفتگو میان شخصیتها صورت گرفته و عنصر گفتگو علاوه بر آنکه نقش مهمی از جریانات رمان را بر عهده دارد، نقش بسزایی در شخصیت پردازی نمایشی نیز ایفا میکند. شخصیتهای داستان در دو قطب مثبت و منفی در خلق داستان نقش دارند. در گفتگو هم، شخصیت پردازی از طریق دیالوگ (گفتگوی دوطرفه) بر شخصیت پردازی از طریق مونولوگ میچربد. سالاری برای شخصیت پردازی از دو شیوه توصیفی و نمایشی بهره گرفته است؛ یعنی شخصیتهای داستان هم توسط اعمال و رفتارشان و هم توسط نویسنده با توصیف وضع ظاهری و حالات و روحیات و افکار و عقاید آنها شناسانده شده اند که با به‎کارگیری ذهن، میتوان تک تک این توصیفات را یافت و در کنار یکدیگر قرار داد.

    کلیدواژگان: رمان، دعبل و زلفا، شخصیت، شخصیت پردازی
  • مریم فتحی عمادآبادی، محمدرضا حسنی جلیلیان *، علی حیدری صفحات 101-118
    زمینه و هدف

    در ادبیات فارسی قداستی حول واژه عشق و به تبع آن عاشق، معشوق، وصال و هجران شکل گرفته و به همه متون تعمیم داده شده است. ظاهرا در ابتدا عشق معادل رابطه ای مبتنی بر هوسرانی جنسی بوده و به مرور زمان تحول مصداقی یافته است. برای تبیین این مدعا، مضامین غزلیات انوری با آن دسته از غزلهای سعدی که معشوق در آنها فردی انسانی است (صرف نظر از فحوای عرفانی و غیر عرفانی)، به روش تطبیقی مقایسه و روابط عاشق و معشوق و تلقی دو شاعر از مفهوم و مصداق عشق، تحلیل شده است.

    روش مطالعه

    روش انجام این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است.

    یافته ها

    تلقی انوری از مفهوم عشق، متاثر از زیست جهان او، به نحوی کاملا ریالیستی، مبتنی بر کامجویی جنسی است. عاشقی از نظر او فرایند جلب رضایت مطلوب برای تمتع جسمانی و معشوق، فردی انسانی (غلام یا غیر آن) است که بعضا در مقابل دریافت مزد، خود را در اختیار دیگری قرار میدهد. فراق در این تلقی، معادل عدم امکان تمتع (در حضور) و وصال مفهوم مخالف آن است. در گفتمان سعدی، عشق انسانی بیشتر، رابطه ای برای حظ روحانی و کسب کمال از طریق دلبستگی به فردی (معشوق) است که تجلیگاه جمال است. وصال در اینجا بیشتر معادل حظ بصر از زیبایی و فراق صرفا محرکی برای شوق بیشتر است. ستایش و توصیف و گله مندی و... بر همین اساس تابع نگاه شاعران به مقوله عشق است.

    نتیجه گیری

    در هر دو گفتمان، آنجا که معشوق فردی انسانی است، وجه تمایز سعدی از انوری، نیت عشق ورزی است. این موضوع خود تعیین کننده مفهوم و مصداق عشق، عاشق، معشوق و وصال و هجران است که در شعر انوری به مصداق اولیه (یعنی فرایند کامرانی جنسی) نزدیک بلکه منطبق است. گزارشهای عشق عذری، تحول معنای حب در قرآن کریم، نگاه عرفانی به داستان یوسف (ع)، برداشتهای نمادین از داستانهایی مانند محمود و ایاز و طرح عشق عرفانی مبتنی بر زیباپرستی، موجب تسری مفهوم مقدس عشق به روابط اروتیک سبک خراسانی است.

    کلیدواژگان: عشق، روابط عاشق و معشوق، وصال و فراق، انوری، سعدی
  • ام البنین قربانی، عفت نجار نوبری*، فریده محسنی هنجنی، افسانه لطفی عظیمی صفحات 119-143
    زمینه و هدف

    روانشناسی مثبتگرا یکی از جدیدترین گرایشهای علم روانشناسی است که با تمرکز بر استعدادها و توانمندیها و ارزشهای منحصربفرد انسانی، به دنبال ارتقای سلامت و بهبود کیفیت زندگی است و با شناخت و طبقه بندی قابلیتها و فضیلتها و کشف زوایای پنهان وجودی انسان، او را در بهره گیری از نیروهای نهفته درون و برون یاری میکند. روانشناسی مثبتگرا مفاهیمی همچون خرد، عشق، مهرورزی و نوع دوستی، شادکامی، بردباری، خوشبینی، و امید را در بر میگیرد و در تثبیت و تعمیم آنها میکوشد. ادبیات فارسی نیز همواره مفاهیمی از این دست را در خود پرورانده و ارایه داده است. صایب تبریزی یکی از شاعرانی است که در آثار خود به این موضوعات نیز پرداخته است. بر این اساس هدف این پژوهش بررسی مولفه های روانشناسی مثبت نگر و همسویی آنها در غزلیات صایب تبریزی با هدف ادغام آرای روانشناسی نوین با نظریات روانشناسی اصیل موجود در فرهنگ خودی است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی و ارایه نمودار دایره ای انجام گرفته است. در راستای هدف پژوهش، به بررسی غزلیات شش جلدی صایب تبریزی به تصحیح محمد قهرمان (1364)، انتشارات علمی و فرهنگی پرداخته شده است.

    یافته ها

    در پایان بررسی غزلیات صایب و شرح و تفاسیر آن و تبیین مولفه های روانشناسی مثبت نگر، مضامینی که دقیقا با این مولفه ها همخوانی دارند، تحلیل شده و مشخص گشت میان مفاهیم روانشناسی مثبت نگر سلیگمن و این مفاهیم در غزلیات صایب تا حد زیادی همسویی وجود دارد. بسامد این فضیلتهای ششگانه در اندیشه و کلام او بترتیب عبارتند از: انسانیت (33 درصد)، تعالی و معنویت (20 درصد)، عدالت (15 درصد)، شجاعت (12 درصد)، خرد و دانش (10 درصد)، و میانه روی (10 درصد).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش حاضر میتوان نتیجه گرفت آنچه امروزه اندیشمندان غرب تحت عنوان روانشناسی مثبتگرا ارایه کرده اند، در آثار ادبی ایران زمین، از جمله غزلیات صایب تبریزی، با شواهدی دلکشتر و زیباتر دیده میشود، که با انسجام و استفاده روزمره از مفاهیم آن اشعار میتوان، بصورت کاربردی از آثار روحی و روانی آن بهره مند شد. در واقع نتایج به دست آمده نشان میدهد بسیاری از دانشهای مدرن که ریشه آنها در تمدن نوپای غرب جستجو میشود، قرنها پیش در گنجینه فرهنگ اسلامی- ایرانی موجود بوده است.

    کلیدواژگان: مارتین سلیگمن، صائب تبریزی، روانشناسی مثبت، مثبت اندیشی، غزلیات صائب
  • آزاده کیانی، زهرا سلیمانی، محمدعلی شفایی (آبان) صفحات 145-168
    زمینه و هدف

    بررسی نظریه های ادبی در ادبیات فارسی، بویژه شعر، همواره از تازگی برخوردار بوده است. شعر فارسی بی تردید قابلیت بررسی و تطبیق با نظریه های مدرن را داراست. نظریه «اضطراب تاثیر» و در پی آن «بدخوانی خلاق» از هارولد بلوم (Harold bloom) نظریه پرداز و منتقد معروف امریکایی که در زمینه شعر مطرح شده و بر رابطه دیالکتیک بین شاعران و ارتباط ستیزه جویانه شاعران متاخر با شاعران گذشته تاکید دارد، با شعر فارسی بویژه شعر معاصر ارتباطی قوی دارد. اشعار سیمین بهبهانی بعنوان یکی از اصلیترین شاعران نوگرا و متفاوت اندیش معاصر در عناصری چون زبان، ساختار و معنا با این نظریه ها کاملا قابل بررسی است. هدف نگارنده در این مقاله، اثبات تطبیق اشعار بهبهانی با نظریه بلوم است که در سطوح زبان، ساختار و معنا بررسی خواهد شد.

    روش مطالعه

    روش مطالعه در این پژوهش تحلیلی-توصیفی است.

    یافته ها

    نظریه اضطراب از تاثیر و بدخوانی خلاق مستقیما در باب شعر ارایه شده و درصدد بیان و اثبات موضعگیریهای آگاهانه شاعران جدید در برابر شاعران قدیم است. این موضعگیری ها موجب تولد شیوه و سبکی جدید میشود که ضمن برخورداری از زبان و فضای اشعار گذشتگان، راهی نو و متفاوت را رقم میزند. نظریه های بلوم دقیقا و کاملا در اشعار بهبهانی مصداق داشته و قابل بررسی و تطبیق است.

    نتیجه گیری

    هر دو نظریه هارولد بلوم در اشعار سیمین بهبهانی قابل تعمیم و بررسی است. نویسنده با بیان و معرفی کامل نظریه ها و ارایه نمونه های قابل توجهی از اشعار شاعر، انطباق آنها را به خوبی و بطور مستند نشان داده است.

    کلیدواژگان: نظریه، اضطراب تاثیر، بدخوانی خلاقانه، هارولد بلوم، سیمین بهبهانی
  • نازنین مطوری، مسعود پاکدل، منصوره تدینی، سیما منصوری صفحات 169-183
    زمینه و هدف

    در اسطوره های مبتنی بر باورهای دوبنی، که آفرینش بر پایه دو گوهر همزاد و متضاد شکل میگیرد، خرد نیز که سرچشمه زایای تفکر و تعقل است به دو پاره خرد نیکیار اهورایی و خرد اهریمنی منقسم میگردد. دژخردی، گرایش به خرد اهریمنی به مقصود انجام امور غیرالهی و مذموم است. همچنین گزینش برترین نوع اندیشه و تدبر برای مقاصد شوم و نادرست، دوش خردی نامیده میشود. هدف از پژوهش حاضر کشف نقاط تشابه و تقابل در سه حماسه باشکوه جهانی یعنی شاهنامه فردوسی و ایلیاد و اودیسه هومر بوده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش به شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و روش تحقیق تحلیلی-توصیفی بر پایه مقایسه مفهوم و مصادیق دژخردی در ایلیاد و اودیسه و شاهنامه فردوسی نگاشته شده است و کوشیده است با به دست دادن نمونه های مشابه یا متفاوت دژخردی در سه متن حماسی ایلیاد و اودیسه و شاهنامه، گونه های این خرد مذموم و اهریمنی را نشان دهد.

    یافته ها

    در شاهنامه فردوسی، که بر محوریت خرد شکل گرفته است، دژخردیهای پهلوانان و شاهان و نتایج گرایش آنان بدین گونه خرد گمراه بررسی شده است و در ایلیاد و اودیسه، دژخردی از جانب خدایان المپ که قاعدتا باید بر مبنای خرد باشند نیز یافته و بررسی شده است.

    نتیجه گیری

    در باور و معتقدات ایران باستان، که در شاهنامه فردوسی در خلال داستانها بروز یافته است، این گونه ناپسند از خرد منفی و آزاررسان به نیکیها را تنها از جانب دیوان و اهریمنان و آدمیان بداندیش و دژمنش مییابیم، درحالیکه اتخاذ چنین خردورزیهای مذموم در ایلیاد و اودیسه از جانب یلان و پهلوانان، آدمیان عادی، الهه ها و دیوان آسمانی و خدایان نیز دیده میشود.

    کلیدواژگان: خرد، دژخردی، حماسه، اهریمن، اهورمزدا، شاهنامه، ایلیاد و اودیسه
  • فروغ ملکیان، لطیفه سلامت باویل*، شروین خمسه صفحات 185-205
    زمینه و هدف

    در ساختگرایی تکوینی، از جهان بینی مطرح در متن به جهان بینی فردی نویسنده پی میبریم و از جهان نگری نویسنده در نهایت، به جهان نگری گروه اجتماعی که نویسنده در آن قرار دارد میرسیم. ساختگرایی تکوینی روشی دیالکتیکی است که از متن به فرد و از فرد به گروه اجتماعی که فرد جزیی از آن است میرسد. عرصه رمان، عرصه تجلی درک، دریافت و شناخت نویسنده از کل جریان هستی و جامعه بشری یا دست کم عرصه سعی و تلاش نویسنده برای درک جهان و زندگی انسان و شاید عرصه ای برای مکاشفه زندگی و کشف دوباره انسان و رابطه انسان با زندگی است. در این پژوهش ضمن تاکید بر صورتبندی گلدمن از فرم و محتوای رمان در سه قسم، به مهمترین مسایل شخصیتهای قهرمان در دو رمان «خوف» و «نینا» اثر شیوا ارسطویی و «پرنده من» و «رویای تبت» اثر فریبا وفی پرداخته شده است. پرداختن به قهرمان مسیله دار و شرح ویژگیهای آنها از اهداف اصلی این پژوهش است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از آرای لوکاچ و گلدمن با تاکید بر نظریه ریالیسم انتقادی انجام شده است.

    یافته ها

    اغلب شاخصه های شخصیت مسیله دار، که در نظریات لوکاچ و گلدمن بیان شده، در رمانهای «خوف» و «نی نا» اثر شیوا ارسطویی و «پرنده من» و «رویای تبت» اثر فرببا وفی نیز نمود یافته اند. ارسطویی و وفی در این رمانها، زندگی شخصیتهایی را روایت میکنند که با درک فاصله بین خود و جامعه، مسیله دار، بی آینده و معترض به وضعیت فعلی هستند. در این آثار شخصیتهای زن دچار نوعی گسست عاطفیند که تحت تاثیر نگاه جامعه و ایدیولوژی حاکم بر آن شکل گرفته است.

    نتیجه گیری

    بحران هویت یکی از مولفه های اساسی در شکلگیری شخصیتهای مسیله دار در هر چهار اثر است؛ مسایل اجتماعی، روابط عاطفی، گسست رفع ناشدنی میان قهرمان و جامعه، تعهدگرایی و مبارزه علیه میانجیهای تباهگر از شاخصه های غالب شخصیتهای زن رمان امروز است.

    کلیدواژگان: رئالیسم انتقادی، لوکاچ و گلدمن، شخصیت پروبلماتیک، «خوف» و «نی نا»، «پرنده من» و «رویای تبت»
  • سید احمد میرزاده، حمیرا زمردی*، عبدالرضا سیف صفحات 207-222
    زمینه و هدف

    در این مقاله، در چهارچوب سبک شناسی لایه ای، راهکاری برای راهیابی به ایدیولوژی پنهان متن در رمان، پیشنهاد شده و بطور موردی در دو رمان شاخص دهه اول انقلاب یعنی زمستان 62 از اسماعیل فصیح و باغ بلور نوشته محسن مخملباف بررسی شده است. این راهکار بر اساس این فرضیه شکل گرفته است که با استخراج واژه های تکرارشونده ای که به ایدیولوژیهای بزرگ تعلق دارند میتوان به واژه ای رسید که بیشترین بسامد را داراست و احتمالا مرکز ایدیولوژیک اثر است. با کشف این واژه و بررسی چگونگی کاربرد آن در متن، ممکن است به جهتگیری ایدیولوژیک اثر راه یافت.

    روش مطالعه

    در این پژوهش با شیوه کتابخانه ای و در چهارچوب سبک شناسی لایه ای، با تمرکز بر دو کتاب زمستان 62 و باغ بلور هریک از واژه هایی که تعلق یا نزدیکی به ایدیولوژیهای مطرح داشتند یا بسامد آنها قابل توجه بود استخراج و دسته بندی شد. سپس چگونگی کاربرد واژه ای که دارای بیشترین بسامد بود از لحاظ صفت دهی، هاله کلمات، رویارویی با واژه های متقابل و نیز بررسی وجهیت فعل در جمله های دارای آن واژه در کتابهای مذکور بررسی شد.

    یافته ها

    واژه مرکزی در رمان زمستان 62 واژه «ایران» و در رمان باغ بلور واژه «زن» است و چگونگی کاربرد آنها معنیدار است.

    نتیجه گیری

    با ملاحظه چگونگی کاربرد واژه مرکزی دو کتاب مورد بررسی، از منظرهای گوناگون مشخص شد که نویسندگان هر دو کتاب نسبت به واژه مرکزی اثر خود، جانبدارانه برخورد کرده اند؛ بگونه ای که میتوان جهت گیری نویسنده زمستان 62 را در برخورد با واژه «ایران» در چهارچوب ایدیولوژی ناسیونالیسم و جهت گیری نویسنده باغ بلور را در برخورد با واژه «زن» در چهارچوب ایدیولوژی فمینیسم ارزیابی کرد.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، واژه مرکزی، زن، ایران، ناسیونالیسم، فمینیسم، باغ بلور، زمستان 62
  • سمیره همتی صفحات 223-236
    زمینه و هدف

    هر نویسنده موظف است در پرداخت شخصیتهای داستانی به ثبات روانشناسانه آنها نیز توجه داشته باشد. شخصیتی که در ابتدای داستان مجموعه ای از حالات و افکار ویژه ایست باید تا انتها از این ویژگیها برخوردار باشد مگر اینکه بنا به دلایلی منطقی -که شامل حوادث و اتفاقات تاثیرگذار باشد- دستخوش تحولات روانشناسانه شود. «نظریه های شخصیت» از مباحثی است که نظریه پردازان بسیاری به آن پرداخته اند. داستان «بعد از پایان» از فریبا وفی یکی از داستانهایی است که همسانی و هماهنگی زیادی با نظریه شخصیت از دیدگاه یونگ دارد. سوال این پژوهش این است که آیا شخصیتهای داستان «بعد از پایان» از ثبات روانشناسانه طبق نظریه یونگ برخوردارند؟ اگر پاسخ منفی است، کدام دلیل منطقی باعث این بیثباتی شده است؟

    روش مطالعه

    این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی، با استفاده از منابع کتابخانه ای و با تاکید بر نظریه شخصیت یونگ انجام شده است.

    یافته ها

    وفی در انتخاب شخصیتهای رمانش، طیف متنوعی از تیپها را انتخاب میکند تا همذات پنداری خواننده در ضمن خوانش محقق شود. از طرفی استفاده از چهار تیپ شخصیتی به همراه چهار نمونه از رویکردهای روانشناسی، تسلط او بر شخصیت پردازی و انتخاب مناسب و هماهنگ دیالوگها با تیپهای مورد نظر را نشان میدهد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش با ارایه شواهدی بر ثبات روانشناسی شخصیتها صحه میگذارد و دگرگونی مقطعی برخی از آنها را با دلایل منطقی توجیه میکند. هماهنگی بین رویکرد انتخابی وفی با عملکرد شخصیتهای رمانش غیرقابل انکار است.

    کلیدواژگان: بعد از پایان، فریبا وفی، شخصیت پردازی، نظریه شخصیت یونگ
  • سارا وثوقیان منش، جلیل نظری *، محمدهادی خالق زاده صفحات 237-256
    زمینه و هدف

     اشعار کودک و نوجوان دارای مضامین گسترده ای است که از آن میان، مضامین دینی به علت حساسیت تربیت دینی در دوران کودکی، توسط شاعران کودک و نوجوان -خصوصا پس از انقلاب- بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله، به بررسی مضامین و نحوه بیان اندیشه های دینی در اشعار پنج شاعر شاخص کودک و نوجوان پس از انقلاب اسلامی (جعفر ابراهیمی، مصطفی رحماندوست، افسانه شعبان نژاد، اسدالله شعبانی و شکوه قاسم نیا) پرداخته میشود.

    روش مطالعه

     این مقاله بر اساس مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

     شعر دینی کودک و نوجوان پس از پیروزی انقلاب اسلامی، رشد کمی و کیفی چشمگیری پیدا کرد و شاعران به موضوعات جدید دینی مانند قرآن، نماز، روزه، مدح و مرثیه ایمه اطهار پرداختند.

    نتیجه گیری

     شاعران کودک این دوره در انتقال مفاهیم دینی از روش های غیرمستقیمی مانند دعا از زبان حیوانات، خاطره گویی، شیوه پرسش و پاسخ، گفتگو، چیستان، داستانهای دینی و داستان از زبان حیوانات استفاده کرده اند. از منظر بسامد، مفهوم خدا از مضامین پرکاربرد اشعار کودک و نوجوان ایران است و شاعران سعی میکنند با استفاده از شگردهایی خاص مانند بیان آفریده ها (خصوصا طبیعت) و نعمتها و صفات الهی، پاسخی برای سوالات بی پایان کودکان در زمینه خداشناسی بیابند. شاعران کودک علاوه بر این مضمون، مضامین دینی بسیاری مانند حمد و ستایش خداوند، و اعمال عبادی را با طبیعت و عناصر آن پیوند میدهند تا از طریق آموزش غیرمستقیم و استفاده از عنصر طبیعت، که کودکان شناخت کافی از آن دارند، میزان تاثیرپذیری کودکان از این مفاهیم را بیشتر کنند.

    کلیدواژگان: شعر کودک، مضامین دینی، خداشناسی، نماز، معصومین
  • ندا یانس، ابراهیم رحیمی زنگنه صفحات 257-274
    زمینه و هدف

     منوچهر آتشی را میتوان از شاعران بنام عرصه ادبیات معاصر به شمار آورد که تا کنون جنبه ها و زوایای گوناگونی از شعر او مورد تحقیق و بررسی قرار نگرفته است. بررسی و تحلیل اشعار آتشی از جنبه نقد روانشناسانه بر مبنای نظریات روانشناسی معاصر، از جمله نظریه کارن هورنای که ارتباط تنگاتنگ اثر ادبی با روحیات شاعر و محیط اجتماعی را میتواند بخوبی آشکار کند، هدف اصلی پژوهش پیش رو است. بررسی این موضوع، دریچه ای نو برای شناخت و شناساندن سروده های این شاعر برجسته بر علاقه مندان و منتقدان خواهد گشود.

    روش مطالعه

     روش پژوهش پیش رو توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و شیوه سندکاوی است که در آن نمونه های مورد بررسی از مجموعه اشعار منوچهر آتشی به شیوه تصادفی انتخاب شده است.

    یافته ها

     محیط اجتماعی و جهان پیرامون و روابط انسان با اطرافیان میتواند در ایجاد احساس ترس، اضطراب و ناکامی موثر باشد؛ احساساتی که در نظریه روانشناسی هورنای با عنوان اضطراب بنیادین مورد توجه قرار گرفته است. یافته های پژوهش پیش رو نشان میدهد جهان معاصر، مظاهر پیشرفتهای صنعتی، مرگ عزیزان و ناکامی در عشق همگی از جمله عوامل موثر در ایجاد حس اضطراب در سروده های منوچهر آتشی است.

    نتیجه گیری

    ترس، اضطراب و سازوکارهای دفاعی در مقابل آن، بصورت انزوا، عزلت، گوشه گیری، پناه بردن به دنیای آرمانی و خلق خودانگاره آرمانی، تحیر فلسفی و اعتراض طبق نظریه روانشناسی کارن هورنای در اشعار و سروده های منوچهر آتشی قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، اضطراب بنیادین، کارن هورنای، منوچهر آتشی، نقد روانشناسی
  • شهلا یعقوبی، علی کریمی، حمیدرضا شعیری، محمدرضا احمدخانی صفحات 275-293
    زمینه و هدف

     روایت در قالب مکان رخ میدهد و روایت و مکان دو مفهوم درهم تنیده هستند. از آنجا که مکان باعث شفاف سازی معنایی حضور عوامل گفتمانی، تفسیر بهتر و روشن از فضای روایی، درک واضحتر و عمیقتر از رفتار و کنش عناصر روایی و در نهایت استعلای معنا در روایت میشود، دارای کارکردی گفتمانی است و از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    روش مطالعه

    مقاله حاضر میکوشد با رویکرد نشانه-معناشناسی مکتب پاریس و با استفاده از روش استقرایی، به مسیله اصلی این پژوهش که بررسی نوع، میزان و بسامد حضور مکان در گفتمان روایی روایتهای عامیانه آذربایجان است، بپردازد. روایتهای منتخب این مقاله شامل روایتهای ماهی سیاه کوچولو، کچل مم سیاه، کوراوغلو، روایت یک هلو هزار هلو و پسرک لبوفروش میباشد.

    یافته ها

    اکثر مکانها در روایتهای عامیانه آذربایجانی دارای ویژگی مکان بودگی پیوستاری، عینی و مستقیم بودن هستند. از میان مکانهای سه گانه، «مبدا» کمترین بسامد را دارد و بطور تقریبا برابر از «مکان ثابت» و «مقصد» استفاده شده است؛ بطوری که تفاوت معناداری بین آنها نیست.

    نتیجه گیری

    رویکرد غالب در این روایتها استفاده حداکثری از مکان عینی نسبت به مکان انتزاعی است. همچنین مکانهای پیوستاری بالاترین درصد حضور را در این مجموعه دارند؛ این در حالی است که مکانهای استعاری تنها هفت درصد کل را در بر میگیرند که نشانگر کاربرد صریح و غیراستعاری در متن روایی و دور بودن آن از ادبیات در روایتهای مورد بررسی است. 15 درصد مکانهای به کاررفته در این روایتها از نوع استعلایی است که نشان میدهد مکان در اندیشه و تفکر کنشگر جاری بوده است. سایر مکانهای به کاررفته مثل مکانهای مارپیچی یا شبکه ای آمار بشدت محدودی دارند. باید خاطرنشان کرد که تا کنون چنین بررسی جامع و گسترده ای با چنین پیکره مبسوط و مفصلی از مکان نه تنها در روایتهای عامیانه آذربایجانی انجام نشده بود، بلکه در سایر ادبیات موجود هم انجام نشده است و این یکی از نقاط متمایز کار حاضر با سایر پژوهش هاست.

    کلیدواژگان: نشانه-معناشناسی، مکان، گفتمان روایی، روایتهای عامیانه آذربایجانی
|
  • H. Asadi, M. Sabetzadeh, A.R. Salehi Pages 1-25
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    All the things that exist in the world have points of commonality and difference that distinguish them from each other or connect them together. The world of poetry and literature is not exempt from this principle. Every work that is created in any subject, must have differences and similarities with the works written in that subject. Maybe the works that will be written in the future have common or different features with these works. Anvari Abiverdi is one of the most prominent poets of the 6th century and Muflaq Tehrani is one of the unknown poets of the return era. This research aims to compare these two poets in fields such as poetic forms, themes, images and prosody, and show the influence of Anvari by Moflag Tehrani.

    METHODOLOGY

    This research was conducted in a qualitative and quantitative way, studying library resources, and using content analysis, structural and comparative analysis. At first, the works and sources related to the subject have been carefully studied, then we have examined the poetry of these two poets, and finally, a comparison has been made in terms of prosody, themes and interpretations, etc. Is.

    FINDINGS

    Most of Anvari's and Moflaq's poems are in the form of odes and have themes of praise and praise. Anuri and Mufalaq are considered to be the leaders of their era with their beautiful, long and beautiful praises with new and original themes. The odes of these two often have praise, praise and immortality. Anvari and Muflaq have performed a complete artistic performance in the field of Khumrieh Sarai. Anvari satirizes with indirect language and expression and by using images; But Muflaq is very reckless and insolent, he opens his tongue to sarcasm. Citing Quranic verses and hadiths is one of the other stylistic features of Anvari's and Moflaq's poetry.

    CONCLUSION

    Anvari, who is one of the prominent figures of Persian literature, chooses appropriate weight in his poems according to the subject of the poem, and this makes his poems seem beautiful and pleasant. Moflaq Tehrani, who had in mind to write poetry like Anvari, imitates him in choosing prosody weights and creates beautiful poems. Also, the two seas of Ramal and Hazaj are among the most used seas in the poems of these two poets. They have used Bahre Ramal in their poems for praise and in their sonnets generally to express grief, divorce, parting, and lamentation. The choice of Bahr Hazaj by two poets was directly related to their life conditions.

    Keywords: influence, intertextuality, Anvari, Moflaq Tehrani
  • Fatemeh Pourkhalkhali, Reza Aghayari Zahed, Ramin Sadeghinezhad Pages 27-41
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

     Freud presented the theory of personality in three areas: "institution", "self" and "superego", all three of which are mental concepts for better understanding and explaining the unconscious mind of man in relation to the conscious. The application of his theory in literary texts in examining the actions and behavior of the characters opens the way to know their hidden angles and the psychological course of the narrative. In this research, with the aim of psychological analysis, the story of the beginning of a woman, Fariba Kalhor, has been investigated, relying on Freud"s theory of personality in the three areas of self, superego and me.

    METHODOLOGY

     This research was conducted with a library study and was written in a descriptive and analytical way. The statistical population of the research of the book "The Beginning of a Woman" by Fariba Kalhor.

    FINDINGS

     The central theme of the story of the beginning of a woman is women"s concerns and emotional relationships. Each of the areas of self, superego and entity can be analyzed in this story by the actions and behavior of the main character and his relationship with other characters. Parveen"s trip to Iran, establishing an emotional connection with Bahram, performing sensual acts, freedom of instincts are his instincts that have disturbed the balance between the entity and the superego. But finally, with the help of his self, which is repeated in the text in the form of moral conscience with the association of Imam Zaman"s bench, he avoids Bahram and reduces his relationship to a social friendship, stays with his wife and returns to Canada, in front of him is his friend who has the same name He was with his classmate and at the same time they are in a relationship with Bahram, he separates from his wife and stays at Bahram"s house.

    CONCLUSION

     The main character of the story is in the role of "self" who is in a struggle between the inclination to the institution and attention to the superego, and the end comes to the balance of the institution and the superego. Although he loves his wife, Unreasonable is looking for a divorce, and in his emotional relationship with Bahram, he tends towards the institution, but in the end, with his moral conscience, he moves away from the institution and continues living with his wife.

    Keywords: Fariba Kalhor, the beginning of a woman, psychology, Freud, personality
  • Mina Zadkhot, Haidar Hassanloo, Nozhat Noohi, Hossein Arian Pages 43-59
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The magic of proximity is one of the methods and tricks of creating beauty in formalism, which causes highlighting and artistic expression of words. A method that pays attention to the artistic balance between the sounds and phonemes of words. Due to the hidden music, the magic of proximity increases the ability to absorb the message hidden in the words and pays attention to the phonetic harmony and balance between the words with a new look. The main purpose of this essay is to investigate the magic of proximity as an artistic technique in the book of the Hezare dovom-e- ahoo-ye- koohi of Shafi"i Kadkani.

    METHODOLOGY

    The study method in the upcoming article is descriptive-analytical based on library studies and document analysis. The scope of the research is the collection of poems of the Hezare dovom-e- ahoo-ye- koohi.

    FINDINGS

    The magic of proximity in Shafi"i Kadkani"s poetry is expressed in the form of artistic arrays, including phonemes, puns, and metaphors.

    CONCLUSION

    According to the results of the research, the maximum amount of use of the magic of proximity in the collection of the Hezare dovom-e- ahoo-ye- koohi is reflected in the phonology and the semantic dimension of inducing feelings and strengthening the musical aspects of the poem.

    Keywords: Proximity magic, modern poetry, formalism, Mohammad Reza Shafiei Kadkani, The Hezare dovom, ahoo-ye- koohi
  • Mojtaba Shahbazi, MohammadSadegh Tafazoli, Hojjatollah Gh Moniri, Parvin Rezaei Pages 61-77
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The concept of "I" or "self" in contrast with another, in addition to formulating differences, distinctions or contrasts, deals with a deeper issue, namely the discovery of individual and social identity, which in contemporary literature and due to the proximity of literary works to society and social aspects, has a bolder effect. "I and the other" in the macro dimension is organized by the dual opposition of good and evil, and in the next layers, national, religious, ideological, etc. distinctions continue this duality. The meaning of the other is a person, group, race or class that is defined as an outsider by religion, religion, ideology, social class, political view and nationality. This research aims to find and analyze the effects of confrontation and interaction of "self and other" in the poems of Ahmad Shamloo by examining Shamloo"s poems based on Bakhtin"s theory.

    METHODOLOGY

    The analytical model of this research is based on the descriptive-analytical model, which collected data and evidence from the example of Ahmad Shamloo"s poems with a library method, and then analyzed it based on Bakhtin"s theory of otherness.

    FINDINGS

    In the past and based on the thinking and attitude that was influenced by the traditional teachings of ancient societies, people rarely heard the opposing voice, which caused a continuous confrontation between themselves and others, and this issue is reflected in ancient literary works and texts. In today"s modern world, this confrontation and monotony has given its place to findings such as interaction and polyphony, and parallel to this tremendous change in people"s thoughts and relationships, it has gradually been manifested in the writings and poems of contemporary authors. Among the contemporary poets and writers in our country who apparently benefited from the theory of this Russian thinker in his works and poems is Ahmad Shamloo.

    CONCLUSION

    Shamloo"s political activities and political attitude make him stand out and distinguish him from other contemporary poets, and of course, the similarity of the time when Shamloo lived in terms of the tyrannical and suffocating environment with Stalin"s dictatorship period in the Soviet Union during his lifetime and that both were political fighters. It is noteworthy. Shamloo is so immersed in his political life that he sees everything through the lens of politics, even love, and in fact he sees poetry as a tool to express political goals and serve the struggle. In a word, according to Shamloo, an "insider" is someone who has the same political views as him and fights for freedom, and "other" in his opinion is anyone who does not step on the path of freedom or is an obstacle to achieving freedom.

    Keywords: confrontation, interaction, self, other, Ahmad Shamloo, Bakhtin
  • Fatemeh Abbasi, Mahmoud Bashiri Pages 79-99
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Every literary work uses a main and key element. The most important element of the story is its characters. The characters are actually the soul of the story and the charm of the stories largely depends on their characters; Therefore, its processing method should not be considered simple. The author is the creator of the characters of his fictional work and must have the ability to show their inner and outer layers to the reader. The purpose of this essay is to investigate and analyze the characters of the story of D’abel and Zulfa. The purpose of analyzing and criticizing the character of D’abel and Zulfa is also to achieve the meaning and structure hidden in the characters of the story in order to determine whether the processing of the character of D’abel and Zulfa has been done correctly in its structure and context, according to the author"s goals?

    METHODOLOGY

    The research method in this study is descriptive and analytical, which was done in a library form by studying sources, taking samples and classifying the materials.

    FINDINGS

    The novel D’abel and Zulfa, written by Muzaffar Salari, is a romantic novel in a historical and religious format. The main axis of the story is based on love. The tasteful and thoughtful writer has mixed the bitter memories of the caliphate of Harun al-Rashid and Ma"moun Abbasi with the spice of love to make it sweet and pleasant for the audience and describes the characters in an artistic way.

    CONCLUSION

    Characterization in this story is mostly done through dialogue between the characters, and the element of dialogue, in addition to playing an important role in the flow of the novel, also plays a significant role in dramatic characterization. The characters of the story play a role in the creation of the story in both positive and negative poles. In conversation, characterization through dialogue (two-way conversation) is superior to characterization through monologue. Salari has used two descriptive and dramatic methods for characterization; That is, the characters of the story have been introduced both by their actions and behavior and by the author by describing their appearance, moods, moods, thoughts and opinions, and by using the mind, one can find each of these descriptions and put them together.

    Keywords: novel, D’abel, Zulfa, character, characterization
  • Maryam Fathi Emadabadi, MohammadReza Hassani, Ali Heydari Pages 101-118
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In Persian literature, holiness has been formed around the word love. As a result, the concepts of lover, beloved, vesal (union) and hejran (separation) has been created, and they have been applied to all texts. This paper investigates the motifs and attributes of this issue. The aim is to clarify that, apparently, in the beginning, love was equivalent to a relationship based on sexual desire. But, over time, its concept has been transformed. To support this argument, the themes of the two poet’s sonnets in which the lover is a human being (regardless of the mystical or non-mystical connotations), have been compared in a descriptive way. The statistical population of the research is all of Anvari"s sonnets and some of Sa’adi"s sonnets, which were randomly selected.

    METHODOLOGY

    The method of conducting this research is descriptive-analytical and the method of collecting library information.

    FINDINGS

    The results of the research show that Anvari"s understanding of the concept of love is influenced by his life in a completely realistic way, based on sexual desire. In his opinion, love is the process of obtaining the desired satisfaction for physical enjoyment and the lover is a human being (slave or otherwise) who sometimes presents himself to another person in exchange for receiving a wage. Separation, in this regard, is equivalent to the impossibility of enjoyment (in the present time) and union is its opposite concept. In Sa’adi"s discourse, human love is often a relationship for spiritual pleasure and achieving perfection through attachment to a person (beloved) who is the manifestation of beauty. Union here is more equivalent to the sight of beauty and separation is just a stimulus for more enthusiasm. Things like praise, description, and complaint are subject to the poets" view of the category of love.

    CONCLUSION

    Intention is the determinant of the concepts of love, lover, beloved, vesal and hejran in the poetry of two poets and the distinguishing feature of Sa’adi from Anvari. Love, in Anvari"s poetry is close to the original perception (that is, the process of sexual intercourse). In Sa’adi"s ghazal, love has moved away from the previous lustful meaning, affected by the process of symbolic and conceptual evolution, as well as Sa’adi"s special mystical perspective. This change of attitude is caused by: the reports of ozri"s love, the transformation of the meaning of love in the Holy Quran, the mystical view of the story of Yusuf (PBUH), symbolic interpretations of stories like Mahmoud and Ayaz, and the design of the mystical love based on beauty. However, the sacred concept of love is often extended to Khorasani style erotic relationships.

    Keywords: Love, Relationship between the lover, beloved, vesal (Union), hejran (separation), Anvari, Sa’adi
  • Omm al-Banin Ghorbani, Effat Najjar Nobari, Farideh Mohseni Hanjani, Afshana Lotfi Azimi Pages 119-143
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Positive psychology is one of the newest trends in psychology, which by focusing on unique human talents, abilities and values, seeks to promote health and improve the quality of life, and by recognizing and classifying capabilities and virtues and discovering the hidden corners of human existence. it helps him in using the hidden forces inside and outside. Positive psychology includes concepts such as wisdom, love, kindness and altruism, happiness, tolerance, optimism, and hope and tries to consolidate and generalize them. Persian literature has always cultivated and presented such concepts. Sa’eb Tabrizi is one of the poets who also addressed these issues in his works. Based on this, the aim of this research is to investigate the components of positive psychology and their alignment in Saeb Tabrizi"s lyrical poetry with the aim of integrating modern psychological opinions with authentic psychological theories existing in Khodi culture.

    METHODOLOGY

    This research was carried out with a descriptive-analytical method and presentation of a pie chart. In line with the purpose of the research, the six-volume sonnets of Saeb Tabrizi edited by Mohammad Qahraman (1985), scientific and cultural publications have been examined.

    FINDINGS

    At the end of the review of Saeb"s sonnets and their descriptions and interpretations and the explanation of the components of positive psychology, the themes that are exactly consistent with these components were analyzed and it was determined between the concepts of Seligman"s positive psychology and these concepts in Saeb"s sonnets to a great extent. There is alignment. The frequency of these six virtues in his thoughts and words are: humanity (33 percent), excellence and spirituality (20 percent), justice (15 percent), courage (12 percent), wisdom and knowledge (10 percent), and moderation (10 percent).

    CONCLUSION

    Based on the findings of the present research, it can be concluded that what western thinkers have presented today under the title of positive psychology, can be seen in the literary works of Iran, including Saeb Tabrizi"s sonnets, with more attractive and beautiful evidence, which is with the coherence and daily use of The concepts of those poems can be used to benefit from its spiritual and psychological effects. In fact, the obtained results show that many modern knowledge whose roots are sought in the nascent civilization of the West, were present centuries ago in the treasure of Islamic-Iranian culture.

    Keywords: Martin Seligman, Sa’eb Tabrizi, positive psychology, positive thinking, Sa’eb's lyrics
  • Azadeh Kiyani, Zahra Solimani, MohammadAli Shafaei Pages 145-168
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The investigation of literary theories in Persian literature, especially poetry, has always been new. Undoubtedly, Persian poetry has the ability to be studied and adapted to modern theories. The theory of "anxiety of influence" followed by "creative misreading" by Harold Bloom, a famous American theoretician and critic, which is proposed in the field of poetry and emphasizes the dialectical relationship between poets and the militant relationship of late poets with past poets, with poetry Persian, especially contemporary poetry, has a strong connection. Simin Behbahani"s poems, as one of the most modern and different-minded contemporary poets, can be fully examined in elements such as language, structure and meaning with these theories. The author"s goal in this article is to prove the compatibility of Behbahani"s poems with Bloom"s theory, which will be examined at the levels of language, structure and meaning.

    METHODOLOGY

    The study method in this research is analytical-descriptive.

    FINDINGS

    The theory of anxiety about the influence and creative misreading is presented directly about poetry and tries to express and prove the conscious positions of new poets against old poets. These stances lead to the birth of a new way and style, which, while having the language and atmosphere of the poems of the past, sets a new and different way. Bloom"s theories are exactly and completely exemplified in Behbahani"s poems and can be examined and adapted.

    CONCLUSION

    Both of Harold Bloom"s theories can be generalized and investigated in Simin Behbahani"s poems. By fully expressing and introducing the theories and presenting significant examples of the poet"s poems, the author has shown their adaptation well and documented.

    Keywords: theory, affective anxiety, creative misreading, Harold Bloom, Simin Behbahani
  • Nazanin Maturi, Masoud Pakdel, Mansoureh Tadayoni, Sima Mansouri Pages 169-183
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In myths based on Douboni"s beliefs that creation is formed on the basis of two identical and opposite gems; Wisdom, which is the source of thinking and reasoning, is divided into two parts: Ahura"s benevolent wisdom and Ahriman"s wisdom. Deceit is a tendency towards demonic wisdom in order to do ungodly and reprehensible things. Also, choosing the best type of thought and deliberation for sinister and wrong purposes is called wisdom. The purpose of the present research; The discovery of similarities and contrasts in these three magnificent epics has been universal.

    METHODOLOGY

    This research was written in a library method and analytical-descriptive way based on the comparison of the concept and examples of dezhkheradi in Ferdowsi"s Iliad and Odyssey and Shahnameh. and has tried to show the types of this reprehensible and demonic wisdom by giving similar or different examples of wisdom in three epic texts, Iliad, Odyssey, and Shahnameh.

    FINDINGS

    In Ferdowsi"s Shahnameh, which is based on the centrality of wisdom, the wisdom of the heroes and kings and the results of their tendency to misguided wisdom have been examined, and in the Iliad and the Odyssey, the wisdom of the gods of Olympus, which should be the basis of wisdom, has also been found and examined. Is.

    CONCLUSION

    In the beliefs and beliefs of ancient Iran that appeared in Ferdowsi"s Shahnameh during the stories; We find this kind of negative wisdom that is harmful to good people only on the part of Divan and demons and evil-minded people, while the adoption of such reprehensible wisdom in the Iliad and Odyssey both on the part of snakes and warriors, on the part of ordinary people, and on the part of goddesses and Divan. Heaven and gods are seen.

    Keywords: wisdom, misdeed, Ahriman, Ahooramazda, Shahname, Iliad, Odyssey
  • Forough Malekian, Latifeh Salamat Bavil *, Shervin Khamse Pages 185-205
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In formative constructivism, we can understand the author"s individual worldview from the worldview presented in the text, and from the author"s worldview, we finally reach the worldview of the social group in which the author is located. Formative constructivism is a dialectical method that reaches from the text to the individual and from the individual to the social group of which the individual is a part. The arena of the novel is the arena of manifestation of the author"s understanding, perception and recognition of the whole flow of existence and human society, or at least the arena of the author"s effort to understand the world and human life, and perhaps an arena for the revelation of life and the rediscovery of man and the relationship between man and life. While emphasizing Goldman"s formulation of the form and content of the novel in three categories, the most important issues of the protagonists in the two novels "Fear" and "Nina" by Shiva Aristoui and "My Bird" and "Dream of Tibet" by Fariba Vafi Been paid. Addressing problematic heroes and describing their characteristics is one of the main goals of this research.

    METHODOLOGY

    This research has been done with the descriptive-analytical method and by using the views of Lukacs and Goldman with an emphasis on the theory of critical realism.

    FINDINGS

    Most of the characteristics of the problematic personality expressed in the theories of Lukács and Goldman are found in the novels "Fear" and "Nina" by Shiva Aristowi and "My Bird". and "Dream of Tibet" by Farbaba Vafi have also appeared. In these novels, Aristowi and Vafi narrate the lives of characters who understand the distance between themselves and the problematic society, have no future and protest the current situation. In these works, the female characters have a kind of emotional breakdown, which was formed under the influence of the society"s view and its ruling ideology.

    CONCLUSION

    Identity crisis is one of the basic components in the formation of problematic characters in all four works; Social issues, emotional relationships, irreparable gap between the hero and the society, commitment and struggle against destructive mediators are among the dominant features of female characters in today"s novels.

    Keywords: critical realism, Lukács, Goldman opinions, problematic personality, Fear, Nina, My Bird, Tibetan Dream
  • Seyed Ahmad Mirzadeh, Homira Zomorrodi*, AbdulReza Seif Pages 207-222
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    This article proposes a solution to the text"s hidden ideology in a novel within the layered stylistics framework.Two famous novels of the revolution"s first decade, The Winter 62, written by Esmail Fassih, and the Crystal Garden, written by Mohsen Makhmalbaf, have been studied as case studies. This solution is based on a hypothesis that by extracting repeated words belonging to major ideologies, the word with the highest frequency and is probably the ideological center of the work can be reached. By discovering this word and examining its usage in the text, it is possible to get to the ideological orientation of the work.

    METHODOLOGY

    In this research, by focusing on The Winter of 62 and the Crystal Garden books, using the library method and within the layered stylistics framework, each of the words that belonged to or were close to the proposed ideologies or their frequency was significant, were extracted and categorized. Subsequently, the usage of the highest frequency word was examined in terms of ascribing adjectives, the halo of words, confronting opposite words, and checking the verb form in the sentences with that word in the books mentioned.

    FINDINGS

    The central word in the novel The Winter 62 is the word "Iran," and in the novel, the Crystal Garden is the word "woman," and how they are used is meaningful.

    CONCLUSION

    Considering how the central word of the two books under review is used, it is clear from different perspectives that the authors of both books have been biased toward the central word of their work. In this manner, it is practicable to evaluate the author"s orientation of The Winter 62 apropos to the word "Iran" in the nationalism ideology framework and the author"s orientation of The Crystal Garden apropos to the word "woman" in the feminism ideology framework.

    Keywords: ideology, central word, woman, Iran, nationalism, feminism, The Crystal Garden, The Winter 62
  • Samireh Hemmati Pages 223-236
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Every writer is obliged to pay attention to their psychological stability in the treatment of fictional characters. A character who is a set of special states and thoughts at the beginning of the story must have these characteristics until the end, unless he undergoes psychological changes due to logical reasons - which include influential events and incidents. "Theories of personality" is one of the topics that many theorists have addressed. The story "After the End" is one of the stories that has a lot of similarities and harmony with the personality theory from Jung"s point of view. The question of this research is whether the characters of the story "After the End" have psychological stability according to Jung"s theory? If the answer is no, what is the logical reason for this instability?

    METHODOLOGY

    This article is done with descriptive-analytical method, using library sources and emphasizing Jung"s personality theory.

    FINDINGS

    In choosing the characters of his novel, Vafi chooses a variety of types so that the reader"s identification is realized while reading. On the other hand, the use of four personality types along with four examples of psychological approaches shows his mastery of character development and the appropriate and harmonious selection of dialogues with the desired types.

    CONCLUSION

    This research validates the stability of the psychology of characters by presenting evidence and justifies the cross-sectional transformation of some of them with logical reasons. The harmony between Vafi"s selective approach and the performance of the characters in his novel is undeniable.

    Keywords: after the end, Fariba Vafi, Characterization, Jung's personality theory
  • Sara Vosoghyan Manesh, Jalil Nazari, MohammadHadi Khaleqzadeh Pages 237-256
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The poems of children and adolescents have a wide range of themes, among which, religious themes due to the sensitivity of religious education in childhood, have been given more attention by poets of children and adolescents, especially after the revolution. In this article, the themes and the way of expressing religious ideas in the poems of children and adolescents are examined.

    METHODOLOGY

    This article is based on library studies and has been done in a descriptive-analytical manner.

    FINDINGS

    After the victory of the Islamic Revolution, the religious poetry of children and teenagers experienced a remarkable quantitative and qualitative growth, and poets addressed new religious topics such as the Qur"an, prayer, fasting, praise and lamentation of the imams.

    CONCLUSION

    In conveying religious concepts, poets have used indirect methods such as prayer in the language of animals, reminiscence, question and answer method, conversation, riddles, religious stories and stories in the language of animals. From the perspective of frequency, the concept of God is one of the most widely used themes in Iranian children and adolescents" poems. In addition to this theme, child poets combine many religious themes such as praise of God, acts of worship, etc. with nature and its elements in order to be effective through indirect education and the use of the element of nature that children are well acquainted with. Increase these concepts on children.

    Keywords: children's poetry, religious themes, theology, prayer, Ma’sumin
  • Neda Yans, Ebrahim Rahimi Zanganeh Pages 257-274
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Manouchehr Atashi can be considered one of the poets of contemporary literature, but various aspects and angles of his poetry have not been researched yet. The study and analysis of Atashi"s poems from the point of view of psychological criticism based on contemporary psychological theories, including Karen Horne"s theory, which can clearly reveal the close relationship between the literary work and the poet"s spirit and social environment, is the main goal of the upcoming research, which in other scientific studies about poems Fire has been neglected. Examining this issue will open a new window for the lovers and critics to know and introduce the works of this outstanding poet.

    METHODOLOGY

    The descriptive-analytical research method is based on library studies and the method of sand analysis, in which the analyzed samples are purposefully selected from the collection of Manouchehr Atashi"s poems.

    Conclusion

    Based on what has been discussed in this research, fear, anxiety and defense mechanisms against it in the form of isolation, seclusion, seclusion, taking refuge in an ideal world and creating an ideal self-image, philosophical bewilderment and protest according to Karen"s psychological theory. Hornay can be seen in Manouchehr Atashi"s poems and compositions.

    FINDINGS

    The social environment and the surrounding world and human relationships with the surrounding people can be effective in creating feelings of fear, anxiety and failure; Emotions that are considered in Hornay"s psychological theory as fundamental anxiety. The findings of the upcoming research show that the contemporary world, manifestations of industrial progress, the death of loved ones and failure in love are all effective factors in creating a sense of anxiety in Manouchehr Atashi"s poems.

    Keywords: contemporary literature, Basic anxiety, Karen Horne, fiery f
  • Shahla Yaqoubi, Ali Karimi, Hamidreza Shairi, Mohammadreza Ahmadkhani Pages 275-293
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Narration mostly occurs in the form of place, so narrative and place are two integrated concepts. Place has an important discourse function because it causes semantic clarity of discourse factors, better and clearer interpretation of the narrative space, deeper understanding of the behavior and action of narrative elements, and finally the transcendence of meaning in the narrative.

    METHODOLOGY

    The present article tries to use an inductive method to study the type, extent and frequency of different places in the narrative discourse of Azerbaijani folk narratives, based on the semiotic approach of the Paris school. The selected narrations are Mahi Siyahe Koochooloo, Kachal Mam Siyah, Koroghloo, Pesarake Labuforush, and Yek holoo Hezar holoo.

    FINDINGS

    Findings indicate that most places in Azerbaijani folklore have features of continuous placeless, objectivity and directness. Among the triple places, the “source” has the lowest frequency and the “destination” and “fixed place” are almost equal and there is no significant difference between them.

    CONCLUSION

    The predominant approach in these narratives is maximal use of concrete place compared to abstract place. Continuous places also have the highest percentage of presence. However, metaphorical places have only 7% of the total, which indicates the explicit and non-metaphorical use of the narrative text and its distance from the literature. 15% of the places used in these narrations are of the transcendental type, which shows the place in the thought of the actors. Other used places, such as “spiral” or “network” locations, are very limited. It should be noted that so far such a comprehensive study of place has not been done not only in Azerbaijani folklore, but also in other existing literature, and this is one of the distinguishing points of the present work from other studies.

    Keywords: Semiotic, place, narrative discourse, Azerbaijani folk narratives