فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 72، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسین اسماعیل زاده، عباس مقدری امیری، عبدالحمید مرتضوی صفحات 11-29

    حق بر سلامت و درمان به عنوان یکی از تعهدات دولت، بستر لازم را در جهت اجرای بهتر فراهم می کند و شهروندان نیز به نحو احسن قادر خواهند بود تا به حقوق قانونی خود دست یابند. دولت ها در جهت حفظ سلامت شهروندان دارای تکالیفی می باشند و در صورتی که دولت به تعهدات خویش عمل نکرده و سبب ورود خسارت به شهروندان شود، بدون شک دولت باید خسارات وارده را جبران نماید. علی الخصوص که دولت در تامین بهداشت عمومی و رفع نیازهای درمانی، مطابق میثاق ملت و دولت و توافقات و تعهدات بین المللی کاملا دارای مسیولیت است. لذا مسیولیت مدنی دولت به معنای مسیولیت ناشی از فعالیت های دولت می باشد. بنابراین در مقاله حاضر بیان خواهد شد، مسیولیت دولت ممکن است ناشی از عدم انجام وظایف در قبال مردم، مطلوب نبودن انجام وظایف و یا تاخیر در انجام وظایف و تعهدات دولت در برابر مردم باشد. بنابراین مسیولیت مدنی دولت ممکن است ناشی از عملکرد دولت یا کارمندان دولتی باشد که در بروز عواملی که سلامت مردم را تحت شعاع قرار می دهد، نقش داشته اند، یا در شرایطی که توان پیشگیری از آن یا حل آن را داشته اند، به این کار مبادرت نورزیده اند.

    کلیدواژگان: فقه شیعه، مسئولیت مدنی دولت، حق سلامت، حقوق شهروندی، اسناد بین الملل
  • هژیر تک، محمدرضا پاسبان صفحات 30-52

    مقررات ثبت شرکت ها در قوانین حوزه تجارت، با هدف حفظ حقوق شرکا و سهامداران نسبت به یکدیگر، تامین امنیت حقوقی و قضایی اشخاص ثالث در روابط معاملاتی و اقتصادی و تسهیل کنترل فعالیت شرکت‎ها توسط دولت، تحت دو سیستم اعلامی و تاسیسی مطرح می باشند. بررسی مدارک نشان می دهد در روند عملی، ظاهرا مرجع ثبت شرکت‎ها، از نظام اعلامی پیروی می‎نماید، در حالی که در روند تیوری، ذیل مواد متعدد، به وظیفه نظارتی و تاسیسی مرجع ثبت شرکت‎ها اشاره شده است. عدم شفافیت سیستم منتخب در این زمینه، منجر به عدم مسیولیت نسبت به صحت مدارک و اظهارات متقاضیان گردیده و اگر شرکت مغایر با موازین قانونی، تشکیل و ثبت گردد، هر ذی‎نفعی می‎تواند ابطال را از محکمه طلب کند. این مقاله درصدد است، به روش توصیفی - تحلیلی و با روش گردآوری کتابخانه ای - اسنادی و بررسی رویه عملی محاکم و نگاه فقه امامیه به این جوانب این موضوع، مشخص نماید که با عنایت به ماهیت و آثار عقد شرکت در فقه و روح کلی مواد مربوطه در قوانین این حوزه و رویه قضایی جاری، ثبت شرکت‎ها و تغییرات آنها در مرجع ثبت شرکت‎ها جز در موارد منصوص معدود، اعلامی بوده و ثبت شرکت‎ها مسیول صحت موضوع ثبت شده نیستند و به نظر می رسد، توجه و اهتمام به نظام تاسیسی از راه‏های اصلاح روند حاضر است.

    کلیدواژگان: شرکت، ثبت شرکت ها، امنیت حقوقی، تاسیس شرکت
  • جواد حبیبی تبار، سید محمد سجادی صفحات 53-73

    بر اساس نظرات فقها و بر مبنای اصول شیعه، اصل اول در قتل عمد، قصاص است؛ اما شریعت مقدس این حق را به اولیای دم مقتول داده است که بتوانند از حق خود به صورت کامل گذشت نمایند یا گذشت و عفو خود را منوط به مالی کنند. اما گاه شرایطی پیش می آید که اجرای قصاص نفس به دلایلی ممکن نیست و نیز اولیای دم از مصالحه بر امور مالی و یا عفو سرباز می زنند. در این صورت آیا ولی دم می تواند به جای قصاص نفس، مصالحه بر قطع عضوی از اعضای جانی را درخواست نماید؟ این مصالحه از جهتی باعث تشفی خاطر و التیام درد فقدان مقتول برای اولیای دم خواهد شد و از طرفی باعث حفظ نفس انسان می گردد. این مساله مستحدثه، با موافقان و مخالفانی روبرو شده است و بر این اساس دو نظر مطرح گردیده که پس از تبیین و نقد آنها، نظر نهایی در جواز مصالحه قصاص نفس به قطع عضو به روش تحلیل محتوا بر اساس ادله ای از جمله مشروعیت مصالحه، رجحان عفو بر قصاص، ادله وجوب حفظ نفس، و... به اثبات رسیده است تا راهکاری باشد برای برون رفت از مشکلات ناشی از قول به عدم جواز.

    کلیدواژگان: قصاص، مصالحه، تبدیل قصاص، حفظ جان، عفو
  • سید مجتبی حکیم، سید حسین ابراهیمیان صفحات 74-101

    نوشتار حاضر در رابطه با دخالت هوش مصنوعی در امنیت و حقوق شهروندی است. این موضوع می تواند در جهات مختلف مورد بررسی قرار گیرد، مانند ایجاد امنیت توسط هوش مصنوعی در حقوق شهروندی، سلب امنیت شهروندان به وسیله ی هوش مصنوعی، ارایه راهکار جبران خسارت در سلب حقوق شهروندی توسط هوش مصنوعی. در این مقاله تنها به موضوع سلب امنیت شهروندان اشاره شده و دو موضوع دیگر مقاله ای مستقل می طلبد. روش کار در این تحقیق، بر مبناء تحلیل محتوا بوده و داده ها به صورت کتابخانه ای با مراجعه به آراء فقهی و حقوقی جمع آوری گردید. بزه کاران با استفاده از هوش مصنوعی می توانند اقدام به سلب امنیت و حقوق شهروندان نمایند، از آنجا که در کشور ما قانون خاصی برای جرایم در هوش مصنوعی وجود ندارد و بعضی می اندیشند جرایم رایانه ای می تواند پاسخگوی موضوع حاضر باشد در حالی که چنین نیست، لذا نگارندگان با تنقیح مناط و بهره گیری از ادله شرعی به موضوع جرم انگاری در سلب امنیت و آسایش شهروندان پرداخته اند. نتیجه ی حاصله از تحقیق آن که سالب امنیت و آسایش شهروندان با استفاده از ابزار هوش مصنوعی محارب و مفسد فی الارض است و در صورت اقدام به آن مستحق اعمال مجازات محارب خواهد بود.

    کلیدواژگان: امنیت، سلب آسایش، شهروندان، محاربه. هوش مصنوعی
  • سعید دلاور، سید مهدی میرداداشی کاری، ابراهیم دلشاد معارف صفحات 102-133

    انعقاد صلح در مقام معاملات (صلح ابتدایی) در قانون مدنی، بدون اینکه تعریفی از آن ارایه و یا منظور مقنن از معاملات و حدود یا مصادیق آن تبیین گردد، تجویز شده است؛ از طرفی وجود اختلاف نظر فقهاء درخصوص امکان جریان صلح بدون سابقه نزاع محقق یا محتمل یا بدون سبق حق، وقوع عقد صلح در مقام ابراء را با توجه به ماهیت ایقاعی ابراء (اسقاط مافی الذمه) با تردید مواجه نموده است.بر پایه نظریه استقلال عقد صلح و تعریف فقهاء از صلح معاملی و با توجه به سابقه مقنن در استفاده از لفظ «معاملات» و مراجعه به منابع فقهی و براساس تصریح فقهاء، نتیجه و منشاء عقد صلح در مقام ابراء، که با ایجاب انشایی مصالح طلبکار و قبول رضایی متصالح مدیون، منعقد می شود، چیزی جزء اسقاط حق دینی موضوع صلح نیست که بدون انتقال به دار ایی مدیون، محقق می شود و نمی تواند تملیک دین باشد. بنابراین صلح در مقام ابراء با خود ابراء، علی رغم تشابه در مرحله آثار (اسقاط ذمه) به لحاظ تفاوت ماهیتی در مرحله ایجاد (عقد بودن صلح و ایقاع بودن ابراء) در مرحله احکام، واجد تفاوت هستند، از جمله اینکه امکان انعقاد صلح در مقام ابراء به نحو فضولی و امکان شرط خیار در صلح ابرایی برخلاف ابراء وجود دارد، همچنین با توجه به تفاوت نتیجه و کارکرد صلح در مقام ابراء با هبه دین (اسقاط دین و تملیک دین) علیرغم تشابه در مرحله ایجاد (عقد بودن هر دو)، سریان این تفاوت در فرض تعدد اشتغال ذمه، بدین شکل ظهور می یابد که برخلاف هبه دین، در صورت صلح طلبکار با مدیون، امکان مراجعه به دیگر مسیولین وجود ندارد.

    کلیدواژگان: صلح ابتد ایی، معامله جانشین شده، ابراء، اسقاط مافی الذمه، هبه
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی، علیرضا ملاشاهی، منصور غریب پور صفحات 134-152

    گواهی عبارت است از اخبار قطعی از حق لازمی به نفع شخص ثالث که از جانب غیر حاکم واقع می شود. طبق برخی مواد قانونی (161 و 162ق.م) بینه با شرایط شرعی و قانونی موضوعیت دارد و از طرفی طبق ماده 241 ق.آ.د.م. ارزش و تاثیر گواهی را به نظر دادگاه محول نموده است و به نحو مبهم شاید بدان معناست زمانی که گواهی با سایر ادله تعارض پیدا کند، تشخیص ارزش و تاثیر آن با دادگاه است. در مقابل این اماره قانونی و شرعی، امارات قضایی، اوضاع و احوالی است که منجر به علم قاضی می شود و از سه منشا تحصیل می شوند: ظنون دادرسان عرف و عادات اجتماعی و قراین و اوضاع واحوال... و با صلاحدید دادرس و در صورتی که این قراین برای دادرس اطمینان و باور درونی ایجاد نماید، اماره قضایی محسوب و می تواند مستند رای دادگاه قرار گیرد. در این تحقیق با روش تحلیلی و توصیفی با استفاده از منابع کتابخانه ای به این مساله پرداخته شده است که در مقام تعارض بین گواهی با شرایط شرعی و قانونی و علم قاضی ناشی از امارات قضایی، راه حل چیست و کدامیک مقدم است؟ در پاسخ ضمن بررسی جایگاه حقوقی و ارزش اثباتی هر کدام و نیز تحلیل مواد قانونی مربوطه با بررسی گسترده ماهیت علم قاضی و ادله حجیت آن و ارزش اثبانی آن در لسان ادله، بر تقدم اماره قضایی منتج علم قاضی بر گواهی، استدلال شده است.

    کلیدواژگان: اماره قضایی، تعارض، علم قاضی، قرینه، گواهی
  • محمد غلامی علیایی، رضا رنجبر، رحیم وکیل زاده، علیرضا لطفی صفحات 153-176

    در برخی از موارد افراد با انگیزه های مختلف از جمله کار، مسافرت، اختلاف خانوادگی و یا هر دلیل دیگری اقامتگاه و محل سکونت خود را ترک می نمایند و بعداز مدتی خبری دال بر حیات ایشان به دست نمی رسد؛ چنین شخصی از نظر فقه و حقوق اسلامی غایب نامیده می شود. در این پژوهش به بررسی استحقاق نفقه زوجه ی مفقود که با حکم حاکم، شرعا از عقد نکاح مفقودخارج شده، از دیدگاه مکاتب خمسه پرداخته شده است و در ادامه با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی درصدد پاسخی مناسب به این پرسش است که آیا زوجه غایب که به حکم حاکم مطلقه می شود در ایام عده مستحق نفقه است؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که اگر جدایی زوجین، ناشی از حکم حاکم شرع به طلاق باشد، زوجه ی مفقود در ایام عده ، مستحق نفقه خواهد بود، چرا که هر زنی در ایام عده طلاق مستحق نفقه است و هیچ دلیلی بر استثنای زوجه مفقود وجود ندارد ولی چنانکه این جدایی، حاصل حکم به موت فرضی مفقود باشد، طبق قواعد فقهی، زوجه، مستحق نفقه نخواهد بود چرا که زن در ایام عده وفات مستحق نفقه نیست.

    کلیدواژگان: نفقه زوجه، مفقود، عقد نکاح، استحقاق یا عدم استحقاق نفقه
  • مصطفی کیخا، شقایق عامریان، عبدالرضامحمد حسین زاده صفحات 177-204

    ضمان ناشی از تفویت زمان غیر، یکی از موضوعات بحث انگیزی است که ذیل مساله ترک فعل مسیولان مطرح می گردد.  فوت زمان به موجب ترک فعل، این پرسش را فراروی محققان قرار داده که آیا می توان از دست رفتن زمان غیر را یک نوع خسارت دانست و تارک فعل را به مسیولیت مدنی محکوم نمود.  پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، مباحث خود را بر اساس این فرضیه سامان داده است که اگر ترک فعل مسیولان منجر به فوت زمان افراد شود، مشمول ضمانت اجرا خواهد بود. رهاورد این پژوهش این است که اگر چه در حقوق ایران فصلی از ترک فعل مسیولان ناشی از فوت زمان یافت نمی شود، اما مصادیقی نظیر مضاربه، جعاله، تاخیر در مدیریت بحران و تاخیر بلادلیل قانونی و موجه در صدور مجوز کسب و کار، و... دلالت بر مسیولیت مدنی  مسیولان تارک فعل دارد. به علاوه از منظر فقهی نیز، قواعدی چون لاضرر، اتلاف و تسبیب، مواخذه غاصب، احترام مال مسلم و عدالت، نشانگر این نوع از مسیولیت هستند.

    کلیدواژگان: ترک فعل مسئولان، ضمان قهری، تفویت زمان، ضرر، مسئولیت مدنی
  • حسین علی میرزاجانی رودپشتی، مهدی فلاح خاریکی، سید حسن حسینی مقدم صفحات 205-241

    مقارن با طرح دعوی و برابر قواعد عمومی مسیولیت مدنی ، خواهان باید اثبات نماید که دارای نفعی منجز می باشد . بنابراین اگر موضوع دعوی ، جبران خساراتی است که در اثر اقدام خوانده به خواهان وارد شده است ، این خسارات باید در زمان اقامه دعوی به خواهان وارد شده باشد . مقاله حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و با رویکرد مقایسه ای در صدد واکاوی و پاسخگویی به این پرسش است که آیا با قوانین و مقررات موضوعه ایران وبا استفاده از قواعد فقهی و از طریق کارگرد بازدارندگی مسیولیت مدنی " با تاکید بر رویه قضایی فرانسه " می توان اشخاص را مکلف به احتیاط و پیش بینی ضرر نمود تا جایی که عدم پایبندی به این اصول و قواعد ، مواجه شدن با دعوی جبران خسارت حتی قبل از فعلیت یافتن در قالب دعوی شروع به خسارت باشد ؟ یافته های این پژوهش نوین حکایت از آن دارد که مسیولیت مدنی با بهره گیری از قواعد فقهی وحقوقی وهمچنین "رویکرد مثبت رویه قضایی فرانسه " قادرخواهد بود تا با ادعای نقض قاعده حقوقی و پیش از ورود زیان دخالت نموده ونهاد شروع به خسارت را در مقابل اصل خسارت شناسایی  و از این طریق موجبات قانونی طرح دعوی را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: دعوای پیشگیرانه، ضرر ونفع، شروع به خسارت، قواعد فقهی
  • عباس میرشکاری، امیر جوادی صفحات 242-261

    تیوری نقض قابل پیش بینی قرارداد از شرایطی حکایت دارد که در آن یکی از طرفین با وجود مشاهدات و محاسبات خود نمی تواند به طور منطقی منتظر طرف دوم قرارداد جهت اجرای آن باشد. این تیوری در قراردادهایی موضوعیت می یابد که انجام آن منوط به مدت مشخصی باشد. در نظام حقوقی ایران تیوری نقض قابل پیش بینی قرارداد به طور صریح پذیرفته نشده است حتی در مواد خاصی نیز عملا امکان طرح چنین تیوری میسر نمی باشد. اما از آنجایی که سرعت و امنیت در قراردادهای تجاری یکی از عناصر اصلی می باشند، طرح این تیوری در نظام حقوقی ایران این اجازه را به متعهدله می دهد که در صورت تاخیر بیش از اندازه متعهد برای انجام تعهدات قراردادی منتظر او نماند و با طرح این نوع نقض بتواند زمان مناسبی جهت جبران زمان از دست رفته داشته باشد. هرچند برای طرح این تیوری نیز در هر نظام حقوقی موانعی وجود دارد اما پذیرش آن می تواند بسیار کاربردی تر جلوه گر شود. در اصول فقه نیز در مبحثی با عنوان واجب موسع به انجام تکلیف در مدت زمان مشخص اشاره شده است که می توان از مبانی این واجب در طرح تیوری نقض قابل پیش بینی استفاده کرد. مهمترین سوالی که در این مقاله در پی پاسخ دادن به آن هستیم این است که با چه ابزاری می توان تیوری نقض قابل پیش بینی را در نظام حقوقی ایران توجیه کرد. با تامین این هدف از خاستگاه این تیوری تا تحلیل های حقوقی آن پیش رفته ایم.

    کلیدواژگان: نقض قابل پیش بینی قرارداد، متعهدله، واجب موسع، فسخ، زمان
  • مهدی محمدیان امیری، علی اکبر ایزدی فرد صفحات 262-285

    در نوشتار حاضر به بررسی حکم فقهی آموزش احکام فقهی کسب و کار در صورتی که صاحبان کسب و کار با استفاده از دانش هوش مصنوعی به کسب و کار می پردازند. هوش مصنوعی به عنوان یکی از دانش های نوپیدا و پر استفاده در دنیای IT است. این فن آوری در مدت کوتاهی توانست قابلیت خود را در تحول دانش ها نشان دهد و قابلیت بهرگیری از خود را به اثبات برساند. صاحب نظران دانش کسب و کار نیز از این دانش در پیشبرد اهداف خود بهره گرفتند و توانستند تحولی نوین در تجارت الکترونیکی (مخابراتی) فراهم نمایند. این پژوهش از نوع نظری و با روش مورد کاوی موضوع مطروحه را بررسی قرار داده است. اطلاعات مربوطه از طریق سامانه های الکترونیکی، کتب تخصصی و مشاهده فراهم گردید. پرسش اصلی در این پژوهش آن است: حکم شرعی آموزش احکام فقهی کسب و کار در صورت بهرگیری از کسب و کار با هوش مصنوعی چیست؟ در این خصوص فرضیه هایی مطرح است، از جمله استحباب، اباحه و وجوب. اما نتیجه حاصل از تحقیق نشان می دهد در صورت استفاده از هوش مصنوعی در کسب و کار به سبب پیچیدگی های معاملی و امکان انجام تدلیس، کلاهبرداری، ربا، غرر، غرور و در کل اکل مال به باطل، یادگیری احکام فقهی و قانونی کسب وکار واجب است و هر کاسبی باید این احکام را پیش از آغاز کسب و کار مطالعه کرده و بداند.

    کلیدواژگان: کسب و کار، آموزش فقهی، هوش مصنوعی، تجارت الکترونیکی
  • محمد نصیریان مفیدی، محمدابراهیم شمس ناتری، مهدی شیدائیان صفحات 286-313

    یکی از فجیع ترین جنایاتی که برخی از انسان ها علیه هم نوعان خود مرتکب می شوند ترور است که مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و اسنادی با استفاده از فقه شیعه و حنفیه آن را مورد بحث و بررسی قرار داده و نتیجه این که: در فقه شیعه و احناف احکام محاربه را می توان در عصر حاضر بر مسیله تروریسم انطباق داد. آیه 33 و 34 سوره مایده، صریح ترین آیه قرآن مجید در خصوص مبارزه با محارب (تروریسم) است که فقه شیعه با استفاده از این آیه، آن را حرام و جهاد در مقابل آن را واجب دانسته است. که این نظریه منطبق با نظریه فقه احناف است. بررسی مبانی و ادله فقهی حرمت ترور از منظر فقه احناف بیانگر آن است که اقدام های تروریستی، رفتار سرزنش آمیز و مجرمانه است؛ چرا که آنچه در جهاد، برجسته است، جنگ رویارو و پاس داشتن مقررات مرتبط با آن است نه کشتن افراد بیگناه یا از میان بردن دارایی ها، به طور غافلگیرانه. با این حال، در فقه عنوان روشنی برای دربرگرفتن اقدام تروریستی نیست؛ هرچند این عنوان بر پایه گونه و پیآمد رفتار، بیشتر با محاربه و بغی، همسان دانسته می شود.

    کلیدواژگان: ادله فقهی، ترور، محاربه، شیعه، احناف
  • امیر وطنی، علی اسفندیار، فریدون جعفری، سودابه رضوانی صفحات 314-334

    این مقاله در پی پاسخ به این پرسش ها است که چالش اصلی در نحوه تعامل فقه سنتی و حقوق در ساخت و متحول سازی سیاست کیفری ایران چیست؟ ونیز اینکه سیاست کیفری قضایی حاکم بر قانون مجازات اسلامی با کدام یک از معیارهای جهانی یا اسلامی انطباق بیشتری دارد؟برای نیل به این منظور، باید مهم ترین عوامل تنش میان مجازات های شرعی تغییرپذیر با هنجارهای حقوق بشری در سیاست کیفری ایران بازشناخته شوند؛ ابزار تحقق این هدف نیز مطالعه و پژوهش پیرامون تحولات اخیر سیاست جنایی تقنینی ایران (قانون مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی کیفری و چند قانون کیفری اصلی اخیرالتصویب دیگر) از جهت سنجش گفتمان غالب بر حوزه کیفرگذاری می باشد.مقاله، توضیح می دهد ترجمه گرایی از فقه و تزریق خام فقه به حقوق کیفری ایران، و آشفتگی در نحوه اقتباس از حقوق کشورهای غربی، و عدم بسترسازی برای اجرای تاسیسات کیفری جدید،مهم ترین جلوه های چالش مذکور است؛ همچنان که سیاست کیفری قضایی حاکم بر قانون مجازات اسلامی، در قلمرو حدود و قصاص و دیات مبتنی بر آموزه های اسلامی است،ودرتعزیرات تا حد قابل قبول و نه مطلوبی، همسو با برخی از معیارهای جهانی حقوق کیفری در راستای صیانت از حقوق بشر است.

    کلیدواژگان: سیاست کیفری، عدالت کیفری، فقه جزایی، قانون اساسی، اصل167
|
  • hossein esmail zade, Abbas Moghaddari Aimiri, Abdolhamid Mortazavi Pages 11-29

    The right to health and treatment, as one of the obligations of the government, provides the necessary platform for better implementation, and citizens will be able to achieve their legal rights in a better way. Governments have duties to protect the health of citizens, and if the government does not fulfill its obligations and causes damage to citizens, the government must compensate for the damage. Especially since the government is fully responsible for providing public health and meeting medical needs, according to the covenant between the nation and the government and international agreements and obligations. Therefore, the civil responsibility of the government means the responsibility arising from the activities of the government. Therefore, it will be stated in this article, the government's responsibility may be due to the failure to fulfill the duties towards the people, the undesired performance of the duties, or the delay in the fulfillment of the duties and obligations of the government towards the people. Therefore, the civil responsibility of the government may be due to the performance of the government or government employees who have played a role in the occurrence of factors that affect the health of the people, or they did not do so in situations where they could have prevented it or solved it.

    Keywords: Shia jurisprudence, civil responsibility of the government, right to health, citizenship rights, international documents
  • Hajir Tak, MohammadReza Paseban Pages 30-52

    The regulations of registration of companies in the laws of the field of trade, with the aim of protecting the rights of partners and shareholders towards each other, providing legal and judicial security of third parties in trading and economic relations and facilitating the control of the activities of companies by the government, under the two established and announced systems. are Examining the documents shows that in the practical process, apparently, the company registration authority follows the announcement system, while in the theory process, under numerous articles, the supervisory and establishment duty of the company registration authority is mentioned. The lack of transparency of the chosen system in this field has led to the lack of responsibility for the accuracy of the documents and statements of the applicants, and if the company is formed and registered contrary to the legal standards, any beneficiary can request the cancellation from the court. This article tries to clarify, by descriptive-analytical method and library-documentary collection method and the practical procedure of the courts and the view of Imamiyyah jurisprudence on these aspects of this issue, that with regard to the nature and effects of the contract of participation in jurisprudence and the general spirit of the articles According to the laws of this area and the current judicial procedure, the registration of companies and their changes in the company registration authority are declarative except in the few specified cases, and the company registration is not responsible for the correctness of the registered matter, and it seems that attention And paying attention to the established system is one of the ways to correct the current process.

    Keywords: company, company registration, legal security, company establishment
  • Javad Habibitabar, Sayyd Mohammad Sajadi Pages 53-73

    According to the opinions of the jurists, and based on the principles of the Shiites, the first principle in premeditated killing is retribution. But Islamic law gave this right to the guardians of the murdered, so that they could fully forgive their right or forgive and make their pardon depend on money. However, sometimes there are cases in which it is not possible to carry out "qisas al-nafs" for certain reasons, and the guardians refuse to give up financial matters or pardon.In this case, is it for the guardians of the murdered to ask for a compromise by cutting off the limb instead of self-retaliation? This reconciliation, on the one hand, will heal the pain of the victim's loss of guardians, and on the other hand, it will save the soul of the perpetrator. This new issue clashed with supporters and opponents, and accordingly two opinions were raised, and after explaining and criticizing them, the final opinion was based on the permissibility of replacing self-punishment for amputation with the content analysis method. On the evidence, including the legality of reconciliation, the preponderance of pardon over retaliation, the evidence of the necessity of self-preservation, etc., is a solution to overcome the problems arising from the promise of impermissibility.

    Keywords: Preserving life, retaliation, compromise, retribution settlement, pardon
  • Sayyad Mojtaba Hakim, seyed Hossein Ebrahimian Pages 74-101

    This article is related to the involvement of artificial intelligence in security and civil rights. This issue can be investigated in different directions, such as creating security through artificial intelligence in citizenship rights, depriving citizens of security through artificial intelligence, providing a compensation solution for depriving citizenship rights through artificial intelligence. In this article, only the issue of deprivation of citizens' security is mentioned, and the other two issues require an independent article. The working method in this research is based on content analysis and the data was collected in a library form by referring to jurisprudence and legal opinions. Criminals can use artificial intelligence to take away the security and rights of citizens, since there is no special law for crimes in artificial intelligence in our country, and some people think that computer crimes can be the answer to the present issue, while this is not the case, so the authors have addressed the issue of criminalization in depriving the security and comfort of citizens by revising Manat and using Sharia evidence. The result of its investigation is that it is harmful to the security and comfort of the citizens by using artificial intelligence tools, and if it is done, it will be punished.

    Keywords: Security, deprivation of comfort, citizens, war, Artificial intelligence
  • saeed delavar, SAYYED MAHDI MIRDADASHI KARI, ebrahim delshad maaref Pages 102-133

    Considering the jurists' contradictory opinions about the possibility of compromise without actual or potential conflict and proving the right, authorizing the contract of compromise by the civil legislator in transactions with no definition of preliminary compromise and clear purpose of the transaction and determining the limits or examples of the transaction has resulted in doubts on a contract of compromise for discharge since discharge as a unilateral obligation requires extinction of debts.Regarding independence of compromise and the definition of transaction compromise and the previous use of "transactions" by the legislator as well as the jurisprudential sources, the result and composition of compromise for discharge, which is concluded through written requirement of the creditor's grantor and acceptance of the debtor's grantee, is nothing but the extinction of debt in the compromise, which is achieved without transferring to debtor's property, and con not be acquisition of debt. While, compromise for discharge is naturally different from discharge, despite similar result (extinction of debt), in the formation stage (concluding the compromise and nature of discharge as a unilateral obligation) and in ruling stage. It is possible in compromise, unlike the discharge, to conclude a compromise for discharge in an unauthorized way, or through option clause. Moreover, regarding the different result and application of compromise for discharge with debt donation (extinction of debt and acquisition of debt), despite of similar formation stage (being concluded), the difference is that in case of compromise, unlike debt donation, it is not possible to refer to other authorities.

    Keywords: Preliminary Compromise, Substituted Transaction, Discharge, Extinction of Debt, Donation
  • Aboulfazl Alishahi GHalehgoghi, Alireza Mollashahi, mansor gharibpoor Pages 134-152

    Testimony is definitive information about a mandatory right for the benefit of a third party, which occurs from a third party. According to some legal articles (161 and 162 Islamic Penal Code), the proof is subject to Shari'a and legal conditions. On the other hand, according to Article 241 B.C., the value and effect of testimony are assigned to the court's opinion. In a vague way, it may mean that when the testimony conflicts with other evidence, it is up to the court to determine its value and effect. In contrast to this legal and Shariah presumption juris tantum, the judicial emirate is the situation that leads to the knowledge of the judge and is obtained from three sources: Judges' suspicions, customs and social habits, evidence and circumstances... and at the discretion of the judge and if this evidence creates confidence and inner belief for the judge, it is considered as judicial evidence and can be considered as a document of the court's decision. In this research, with the analytical and descriptive method, using library sources, the problem has been addressed that in the position of conflict between testimony with Shari'a and legal conditions and the knowledge of the judge due to the judicial emirate, what is the solution and which one is the priority? The answer, while examining the legal status and evidentiary value of each one, as well as analyzing the relevant legal materials, with an extensive examination of the nature of the judge's knowledge and the evidence of its validity and its evidentiary value in evidence, it has been argued on the precedence of the judicial decree resulting from the judge's knowledge over the certificate.

    Keywords: judicial authority, conflict, judge's knowledge, proof
  • Mohammad Gholami-Aliyaei, reza ranjbar, Rahim Vakilzadeh, Alireza Lotfi Pages 153-176

    In some cases, people leave their place of residence for various motives, such as work, travel, family dispute, or any other reason, and after a while there is no news of their existence; such a person is called an absentee in Islamic jurisprudence and law. In this research, the alimony entitlement of the missing man's wife, who has been legally removed from the missing man's marriage contract by the ruler's ruling, has been investigated from the perspective of Khamsa religions, and then, by using the descriptive and analytical method, it tries to give an appropriate answer to the question whether the absent wife who is divorced by the ruling of the ruler is entitled to alimony during the days of Adah? The findings of this research show that if the couple's separation is due to the decree of divorce, the missing man's wife will be entitled to maintenance, because every woman deserves maintenance during the days of divorce, and the missing man's wife is no exception. However, if this separation is the result of assuming the death of her husband, according to jurisprudence, the wife will not be entitled to alimony because a woman is not entitled to alimony during the days of her husband's death.

    Keywords: Spouse alimony, missing, marriage contract, entitlement or non-entitlement of alimony
  • mostafa keikha, shaghayegh amerian, abd-al-reza mohammad hosein zadeh Pages 177-204

    The warranty due to the lack of time is one of the controversial issues that is raised under the issue of the authorities' omission. The loss of time due to the abandonment of the action has raised the question of whether it is possible to consider the loss of time as a type of damage and condemn the abandonment of the action to civil liability. The present research has organized its discussions with the descriptive-analytical method based on the hypothesis that if the omission of officials leads to the death of people, it will be covered by the guarantee of execution. The conclusion of this research is that, although there is no chapter in Iranian law about the omission of officials due to the passing of time, there are examples such as mudaraba, jaala, delay in crisis management and delay without legal and justified reasons in issuing business licenses, and so on. .. It implies the civil responsibility of the officials, leaving the verb. In addition, from a jurisprudential point of view, rules such as non-harmful, wasteful and vindictive, reprimanding the usurper, respecting inalienable property and justice, indicate this type of responsibility.

    Keywords: Omission of officials, forced guarantee, loss of time, loss, civil liability
  • Hosenali Mirzajani Roudposhti, mehdi fallah khariki, Seyed Hassan Hosseini Moghadam Pages 205-241

    Since the consideration of any civil liability requires the existence of a present loss and on the other hand it cannot be passively sought to compensate for damages upon entry. Therefore, the principle of preventive litigation to avoid damaging or reducing it, and the imposition of costs. This article seeks to answer the question of whether the laws and regulations of Iran subject to the use of jurisprudential rules and through the deterrent of civil liability "with emphasis on the French judicial system" can oblige individuals to exercise caution and prudence to some extent. That failure to adhere to these principles and rules would result in "even before the actual loss" claim for damages commenced? The findings of this study suggest that civil liability using legal and jurisprudential rules as well as the "positive approach of French judicial procedure" will be able to interfere with the allegation of violations of law and before the loss enters into force against the principal. Identification damages and thereby provide a legal basis for a lawsuit.

    Keywords: Preventive litigation, Loss, Benefit, Initiation of Damage, Particulate Damage, Disposal of potential losses, French judicial procedure
  • Abbas Mirshekari, amir javadi Pages 242-261

    The theory of foreseeable breach of contract refers to a situation in which one of the parties, despite his observations and calculations, cannot reasonably wait for the other party to execute the contract. This theory is relevant in contracts that are subject to a certain period of time. In Iran's legal system, the theory of foreseeable breach of contract is not explicitly accepted, even in certain articles, it is practically not possible to propose such a theory. But since speed and security are one of the main elements in commercial contracts, the design of this theory in Iran's legal system allows the obligor not to wait for the obligee to fulfill his contractual obligations in case of excessive delay, and by planning this type of violation, he can have a suitable time to compensate for the lost time. Although there are obstacles for proposing this theory in every legal system, its acceptance can be much more practical. In the principles of jurisprudence, in a topic entitled extended obligation, it is mentioned to perform the duty within a certain period of time, and the basics of this obligation can be used in the theory of predictable violation. The most important question that we are trying to answer in this article is with what tool the theory of foreseeable violation can be justified in Iran's legal system. By providing this goal, we have progressed from the origin of this theory to its legal analysis.

    Keywords: predictable breach of contract, obligee, extended obligation, termination, time
  • Mehdi Mohammadian Amiri, Aliakbar Izadifard Pages 262-285

    In this article, we examine the jurisprudence of teaching the jurisprudence of business if the business owners do business using artificial intelligence knowledge. Artificial intelligence is one of the new and widely used knowledge in the IT world. In a short period of time, this technology was able to show its ability in the evolution of knowledge and prove its ability to be used. Business experts also used this knowledge to advance their goals and were able to provide a new development in electronic commerce (telecommunications). This research has investigated the topic in a theoretical way and with a case study method. Relevant information was provided through electronic systems, specialized books and observation. The main question in this research is: What is the Shari'a rule of teaching business jurisprudence in case of using artificial intelligence in business? In this regard, there are some hypotheses, such as Ishtahab, Abaha, and Obligation. But the result of the research shows that in the case of using artificial intelligence in business, due to the complexities of transactions and the possibility of committing fraud, usury, arrogance, arrogance and in general, learning jurisprudence and legal rulings. Business is obligatory and every businessman should read and know these rules before starting business.

    Keywords: Business, legal education, artificial intelligence, e-commerce
  • Mohammad Nasrian Mofidi, mohammadebrahim shams nateri, Mahdi Sheydaiyan Pages 286-313

    One of the most heinous atrocities some people have committed against their fellow Muslims is the assassination of Muslims. This article discusses the Shi'a and Hanafi jurisprudence through a library and documentary method, which results in: The Shiites and the guile of the laws of moharebeh can be applied to the issue of terrorism in the present age. The verses 33 and 34 of Surah Ma'eda are the most explicit verse of the Holy Quran regarding the fight against terrorism, which the Shiite jurisprudent has used as a prohibition against jihad and jihad. That this theory is in line with the theory of jurisprudence. Investigating the Jurisprudential Basis of the Assassination of Muslims from the perspective of jurisprudential jurisprudence indicates that terrorist acts are blameworthy and criminal behavior, because what stands out in jihad is fighting the war and adhering to its rules, not killing or killing innocent people. Take the assets, surprisingly. In jurisprudence, however, it is not a clear title for a terrorist act, although it is more consistent with moharebeh and rhetoric on the basis of the type and outcome of the behavior.

    Keywords: Jurisprudential Evidence, Terror, Moharebeh, Shia
  • Amir Vatani, Aki Esfandiar, feridoun Jafari, Soudabeh Rezvani Pages 314-334

    This article seeks to answer these questions: what is the main challenge in the interaction of traditional jurisprudence and law in the construction and transformation of Iran's criminal policy? Also, which of the criminal justice policy governing the Islamic Penal Code is more compatible with international or Islamic criteria? In order to achieve this purpose, the most important factors of tension between the changeable sharia punishments and human rights norms in Iran's criminal policy should be recognized; The means of achieving this goal is to study and research the recent developments of Iran's legal criminal policy (Islamic Penal Code, Criminal Procedure Code and several other recently approved main criminal laws) in order to measure the dominant discourse in the field of punishment. The article explains that the translationism of jurisprudence and the raw injection of jurisprudence into Iranian criminal law, the confusion in the way of adapting the laws of western countries, and the lack of foundation for the implementation of new penal institutions, are the most important manifestations of the aforementioned challenge; As the judicial criminal policy governing the Islamic Penal Code, in the realm of punishment, retribution and atonements, is based on Islamic teachings, and in punishments to an acceptable and not desirable extent, is in line with some international standards of criminal law in the direction of protecting human rights.

    Keywords: criminal policy, criminal justice, criminal jurisprudence, constitutional law, Article 167