فهرست مطالب

مجله زیست شناسی جانوری
سال شانزدهم شماره 1 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مریم کریمی دهکردی، راضیه فرهنگ، فروغ محمدی، مجید غلامی آهنگران* صفحات 1-18

    اسهال یک نگرانی عمده برای سلامت عمومی است، زیرا به عنوان یکی از علل مهم مرگ ومیر در کودکان محسوب می‎شود. اشریشیاکلی بیماریزای گوارشی، اولین سویه‎ای از اشریشیاکلی است که عامل مهم اسهال نوزادان در کشورهای توسعه یافته به حساب می‎آید. اشریشیاکلی بیماریزای گوارشی عوامل بیماریزای‎ رایجی هستند که از طریق مصرف غذاهای آلوده منتقل می‎شوند و باعث بیماری‎های حاد گوارشی در انسان می‎گردند. در این مطالعه مروری، میزان شیوع اشریشیاکلی بیماریزای گوارشی در گوشت دام و طیور و نیز فرآورده ‎های لبنی در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. براساس مطالعات انجام شده اکثر اشریشیاکلی بیماریزای گوارشی‎ شناسایی شده مربوط به محصولات گوشت قرمز و فرآوردهای گوشتی مانند همبرگر بوده است که به احتمال زیاد، این محصولات به دلیل بهداشت نامناسب فرآوری و دستکاری زیاد در فرآیند تولید، آلودگی بیشتری دارند. این در حالی است که در گوشت مرغ و محصولات غذایی آماده طبخ مانند ناگت‎های نیمه پخته به میزان کمتری شناسایی شده‎اند. با توجه به استفاده از درجه حرارت پاستوریزاسیون در مراحل آماده سازی، کاهش میزان اولیه بار میکروبی در این مواد غذایی مشاهده شده است ولی با این حال در مراحل آماده سازی این مواد غذایی در کارخانه ‎ها و نحوه انباری سازی باید نکات بهداشتی را رعایت نمود تا آلودگی به باکتری اشریشیاکلی بیماریزای گوارشی ایجاد نگردد. نتایج به دست آمده نشان داد که محصولات غذایی با منبع حیوانی به راحتی می توانند به عنوان یک مخزن اشریشیاکلی بیماریزای گوارشی با توانایی بالقوه برای انتقال ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی و بیماری زایی به میکروفلور دستگاه گوارش عمل کنند. بنابراین، توسعه راهبردهای موثر برای بهبود ایمنی مواد غذایی و دستورالعمل های به روز شده برای استفاده محتاطانه از عوامل ضد میکروبی در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آلودگی گوشت، بهداشت، زئونوز، شیر، گاو، مرغ
  • صدیقه اقایان، طاهره باقرپور*، نعمت الله نعمتی صفحات 19-29

    آدیپونکتین یک هورمون پپتیدی است که در انسان از بافت چربی ترشح می شود و بر متابولیسم چربی و گلوکز موثر است. اینترلوکین شش نیز نقش اصلی را در انواع مختلف مکانیسم های دفاع از میزبان از جمله در واکنش های ایمنی و واکنش های فاز حاد دارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی  مقایسه اثرات کوتاه مدت تمرین هوازی و رژیم غذایی پرچرب و عصاره کورکومین بر بیان ژن های آدیپونکتین و اینترلوکین شش بافت عضله رت های نر نژاد ویستار بود. بدین منظور تعداد 50 سر موش صحرایی نر دو ماهه تهیه و  به پنج گروه کنترل، رژیم غذایی پرچربرب، کورکومین و رژیم غذایی پرچرب، تمرین و رژیم غذایی پرچرب، کورکومین + تمرین + رژیم غذایی پرچرب  تقسیم شدند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه مقایسه شد. میانگین تفاوت های درون گروهی نیز با استفاده از آزمون آماری تی تک نمونه مقایسه شد. نتایج نشان داد که میانگین بیان ژن آدیپونکتین آزمودنی ها  در بین 5 گروه تفاوت معنی داری را نشان داد. نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نیز اختلاف معناداری بین گروه کنترل و سایر گروه ها را نشان داد. همچنین بیان ژن اینترلوکین 6 در دو گروه رژیم غذایی پرچرب و گروه رژیم غذایی پرچرب + کورکومین نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است. اما در دو گروه رژیم غذایی پرچرب + تمرین و گروه رژیم غذایی پرچرب + تمرین + کورکومین کاهش معنی دار یافته است.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، رژیم غذایی پرچرب، کورکومین، آدیپونکتین، اینترلوکین
  • امین کاظمی زاده، خلیل میرزاده*، علی آقایی، زربخت انصاری پیرسرائی صفحات 31-44
    این پژوهش با هدف مطالعه ی تاثیر روغن کتان و پودر زنجبیل بر عملکرد تولیدی و پروفایل اسیدچرب زرده تخم مرغ در مرغ مادر گوشتی طی سه دوره 28 روزه انجام گرفت. تعداد 200 قطعه مرغ مادر گوشتی راس 308 با سن 45 هفته و به صورت طرح کاملا تصادفی فاکتوریل (2×4) شامل 2 سطح زنجبیل (صفر و 5/1 درصد) و 4 سطح کتان (صفر، 1، 2 و 3 درصد) در 8 تیمارآزمایشی 5 تکرار 5 قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. فقط در دوره 28 تا 56 و 56 تا 84 روزگی تولید تخم مرغ تحت تاثیر پودر زنجبیل و روغن کتان و اثرات متقابل آن ها قرار گرفت (05/0>p). در کل دوره تنها پودر زنجبیل و اثرات متقابل پودر زنجبیل و روغن کتان باعت افزایش تولید تخم مرغ شده بود (05/0> p). در هیچکدوم از دوره ها روغن کتان و اثرات همزمان پودر زنجبیل و روغن کتان برای وزن تخم مرغ تاثیری نداشت، و تنها اثرات پودر زنجبیل در دوره 56 تا 84 روز معنی دار بود که باعث کاهش وزن تخم مرغ شد (05/0> p). فراسنجه توده تخم مرغ فقط در دوره 28 تا 56 و 56 تا 84 روزگی و کل دوره، تحت تاثیر پودر زنجبیل و روغن کتان و اثرات همزمان آن ها قرار گرفت (05/0> p). مصرف روغن کتان و همزمان پودر زنجبیل و روغن کتان منجر به افزایش معنی دار اسیدهای چرب زرده تخم مرغ و کاهش معنی دار نسبت امگا 6 به امگا 3 شد (05/0>p). درکل، مکمل کردن جیره مرغ مادر با سطح 5/1 درصد زنجبیل و سطح 2 درصد روغن کتان اثر مثبتی بر عملکرد تولیدی و پروفایل اسیدچرب زرده تخم مرغ دارد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، امگا3، اسید چرب زرده، تولید تخم مرغ، مرغ مادر
  • مسعود علی پناه*، عبدالعظیم نصیری، عاطفه سیددخت، شهلا نعمت اللهیان، ذبیح الله عابدیان، فرید سرجمعی صفحات 45-57

    پرورش کرم ابریشم از دیرباز در استان خراسان رضوی رواج داشته است. با توجه به این که هیبریدهای مختلفی برای افزایش عملکرد تولید کرم ابریشم تولید می گردد، با توجه به اقلیم های آب و هوایی مختلف در کشور، نیاز است که مناسب ترین آن ها برای هر منطقه شناسایی و معرفی شود. این طرح به منظور مقایسه چهارده نوع هیبرید وارداتی  با چهار هیبرید داخلی انجام شد، تا مناسب ترین هیبریدها برای استان خراسان رضوی شناسایی شود. برای انجام این تحقیق 18 نوع هیبرید در شرایط محیطی استاندارد و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و در هر تکرار 200 لارو در بهار 1400 در سالن پرورش اداره توسعه نوغانداری تربت حیدریه پرورش داده شدند و عملکرد آن ها مورد مقایسه قرار گرفت. صفات مورد اندازه گیری شامل تلفات لاروی، درصد شفیرگی، درصد پیله (خوب، متوسط، ضعیف و دوبل) و نیز وزن پیله (خوب، متوسط، ضعیف و دوبل)، تعداد در لیتر، وزن یک لیتر، وزن قشر پیله و درصد قشر پیله بود.  تجزیه  تحلیل داده ها با نرم افزار SAS انجام شد. نتایج نشان داد که هیبرید چینی Q×B با 75/339 گرم بیشترین وزن پیله تولید را داشت (05/0 <p). همچنین، هیبرید L2×R با 36/24 درصد بیشترین درصد قشر ابریشمی را داشت (05/0 <p) و هیبرید  L2×OR با 72/1 گرم بالاترین متوسط میانگین وزن پیله را نشان داد  (05/0 <p).  بر اساس نتایج به دست آمده بر مبنای میانگین شاخص ارزیابی از بین 14 هیبرید وارداتی چینی، هیبریدهای 872×871، B×Q، BB×QA، HB×JA، JA×HB و M×S و از بین چهار هیبرید ایرانی موردبررسی، عملکرد سه هیبرید  103×104، 151×154 و 154×151 با توجه به صفات مختلف تولیدی بهتر ارزیابی شدند.

    کلیدواژگان: پیله، شفیره، قشر ابریشم، نوغانداری، هیبرید چینی
  • پروین قادری، سودابه فلاح*، حمیدرضا خالدی، افسانه طهرانیان، فرشته رحمتی، شهرزاد شیخ حسنی صفحات 59-68

    هایپرپلازی آندومتر تکثیر نامنظم غدد آندومتر و افزایش نسبت غده به استروما در مقایسه با آندومتر پرولیفراتیو نرمال است. هایپرپلازی آندومتر یکی از پیش سازهای سرطان آندومتر است که از شایع ترین سرطان ها در بین زنان می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات سطح بیان ژن های FOXO1 و P27 kip در نمونه بافت هایپرپلازی آندومتر در مقایسه با نمونه بافت نرمال انجام شد. در این مطالعه مورد - شاهدی نمونه های هایپرپلازی همراه با بافت حاشیه نرمال از آندومتر رحم زنانی که با خونریزی غیرعادی رحمی و یا افزایش ضخامت آندومتر به درمانگاه زنان بیمارستان آرش مراجعه کردند گرفته شد.  نمونه بافت نرمال حاشیه ای و نمونه  هایپرپلازی به ترتیب به عنوان شاهد و مورد در نظر گرفته شدند. سطح نسبی بیان ژن های  FOXO1 و P27 kip با روش  Real time PCR پس از استخراج RNA کل و سنتز cDNA سنجیده شد و در ادامه تجزیه و تحلیل داده های حاصل از واکنش با روش RQ=2-ΔΔCT مورد آنالیز قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون تی تست مستقل انجام گرفت. سطح نسبی بیان ژن های FOXO1 و P27 kip در نمونه بافت هایپرپلازی در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معناداری نداشت (05/0  >p). اگر چه نتایج برخی مطالعات حاکی از آن است که سطح بیان ژن های FOXO1 و P27KIP در در سرطان آندومتر می تواند دچار تغییر گردد، اما نتایج مطالعه حاضر نشان دادند که بر خلاف انتظار سطح نسبی بیان ژن های FOXO1 و P27 kip در بافت هایپرپلازی در مقایسه با بافت نرمال دچار تغییر معناداری نمی گردد.

    کلیدواژگان: هایپرپلازی، آندومتر، FOXO1، P27 kip
  • رویا مهدی زاده، محسن فیروزرای، مسعود همایونی تبریزی*، سید جواد حسینی صفحات 69-82
    هدف از این مطالعه سنتز و بررسی اثرات ضد اکسیدانی، ضد التهابی و ضد باکتریایی نانوذرات پلی لاکتیک کو گلیکولیک اسید (PLGA) حاوی عصاره دود عنبرنسارا است. برای این منظور دود عنبر نسا با استفاده از روش W1/O/W2 توسط نانوذرات PLGA محصور شد و با تکنیک های DLS، پتانسیل زتا، FESEM و میکروسکوپ الکترونی FTIR مشخص شد. فعالیت ضد اکسیدانی نانوذرات سنتز شده با استفاده از تست های ABTS و FRAP و همچنین اندازه گیری سطح بیان ژن های آنتی اکسیدانی کاتالاز (CAT) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و بیان اینترلوکین 6 (IL-6) و اینترلوکین 10 IL-10)) همچنین برای تعیین پتانسیل ضد التهابی نانوذرات با آزمون Real time PCR مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. فعالیت ضد باکتریایی نانوذرات سنتز شده بر روی دو سویه باکتریایی اشریشیا کلی و باسیلوس سوبتیلیس مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تشکیل نانوذراتی کروی با متوسط اندازه 2/51 نانومتر، شاخص پراکندگی 22/0، دارای شارژ سطحی 37/35- میلی ولت و راندمان کپسوله سازی 74 درصد را نشان داد. خواص ضد اکسیدانی نانوذرات PLGA سنتز شده با کاهش Fe+3، مهار تشکیل رادیکال های آزاد و افزایش سطح بیان ژن های CAT و SOD تایید گردید. سطح بیان IL-6 و IL-10 نیز تحت تاثیر نانوذرات PLGA بارگذاری شده با عصاره آلی دود عنبرنسارا افزایش یافت که نشان دهنده خواص ضد التهابی نانوذرات پیشنهادی است. نانوذرات PLGA بارگذاری شده با عصاره آلی دود عنبرنسارا بر باکتری Bacillus subtilis اثر ضد باکتریایی داشت، اما بر E. coli تاثیری نداشت. نانوذرات PLGA بارگذاری شده با عصاره آلی دود عنبرنسارا دارای خواص ضد اکسیدانی، ضد التهابی است و می تواند به عنوان ترکیبی با پتانسیل ضد بکتریایی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: عصاره آلی دود عنبرنسارا، نانوذرات PLGA، ضد اکسیدان، ضد التهاب، ضد باکتری
  • محمد سلماسی، محمدرضا ذولفقاری دیدنی*، اکبر نوری حبشی صفحات 83-101

    دیابت به عنوان یکی از بیماری های بسیار توسعه یافته در جهان و از دلایل اصلی مرگ و میر در نظر گرفته می شود. از راه های پیشگیری از دیابت و جلوگیری از عوارض ناشی از آن، انجام فعالیت به روش های مختلف است. هدف از پژوهش حاضر بررسی مقایسه تاثیر دوازده هفته تمرین تداومی و تناوبی روی فتویین b، فتویین a و گلیپیکان 4 پلاسما و مقاومت به انسولین در موش های دیابتی نوع 1 بود. برای این منظور 40 موش دیابتی نوع یک به 4 گروه کنترل-سالم، کنترل دیابت، دیابت تمرین تداومی و دیابت تمرین تناوبی تقسیم شدند.گروه تناوبی با دویدن روی در وهله های 3 دقیقه ای با سرعت 20 متر در دقیقه و ریکاوری فعال با سرعت 10 متر در دقیقه با شیب صفر درصد به مدت 3 دقیقه روی تردمیل، شش تکرار در هر جلسه انجام شد (مدت زمان کل 36 دقیقه). گروه تمرین تداومی نیز دویدن را با سرعت 15 متر در دقیقه به مدت 36 دقیقه با شیب 0% درصد انجام دادند. کشتار موشها 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی انجام و خونگیری انجام شد. جهت مقایسه بین گروه ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. بررسی تغییرات بین گروهی نشان داد که تفاوت معنی دار بین گروه ها برای مقاومت به انسولین، فتویین b، فتویین a و گلیپیکان 4 پلاسما وجود دارد (001/0 <p). بررسی تغییرات بین کروهی نشان داد که مقاومت به انسولین، فتویین b، فتویین a و گلیپیکان 4 پلاسما کاهش معنی دار در گروه سالم نسبت به گروه دیابتی داشتند  (001/0 <p). همچنین بین گروه کنترل دیابت با گروه های تمرین تداومی و تمرین تناوبی تفاوت معنی دار بین همه شاخص ها وجود داشت (001/0 <p). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تمرین هوازی و تمرین تناوبی میتوانند باعث کاهش فتویین b، فتویین a و گلیپیکان 4 پلاسما در موشهای دیابتی نوع 1 شوند. این بهبودها در گروه تمرین تناوبی نسبت به تمرین تداومی بهتر بود.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، تمرین هوازی، دیابت نوع 1، مقاومت به انسولین
  • ندا قاسمی، مانیا روزبیانی*، حسین شیروانی صفحات 103-112

    پدیده رگ زایی در شرایط پاتوفیزیولوژیکی مانند چاقی و شرایط فیزیولوژیکی مانند فعالیت ورزشی، اثرات متفاوتی را بر بدن دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر شش هفته تمرین مقاومتی بر عامل رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) و عامل نوروتروفیک مشتق از عصب (NDNF) در رت های نر چاق بود. در یک مطالعه تجربی، تعداد 20 سر رت نر نژاد ویستار با سن پنج هفته و وزن تقریبی 120 تا 160 گرم، بر اساس همگن سازی وزنی به دو گروه مساوی کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی پروتکل تمرینی به مدت شش هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه شامل یک نوبت 10 تکراری با تناوب استراحتی 90 ثانیه ای، بالارفتن از نردبان تمرینات مقاومتی به ارتفاع یک متر و شیب 85 درجه همراه با وزنه متصل به قاعده دم (با توجه به حداکثر ظرفیت حمل وزنه هر رت) را انجام دادند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، رت ها کشته شده و خونگیری از قلب انجام گردید. مقادیر VEGF و NDNF در بافت قلب با استفاده از روش الایزا ارزیابی گردید. به منظور بررسی تغییرات  بین گروهی از آزمون t مستقل و در سطح معناداری (05/0 >p)  استفاده شد. نتایج نشان داد شش هفته مداخله تمرین مقاومتی منجر به افزایش معنادار در مقادیر VEGF و کاهش معنادار NDNF در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل گردید. بر اساس یافته های این مطالعه، به نظر می رسد تمرین مقاومتی می تواند با افزایش برخی عوامل محافظتی و کاهش عوامل بازدارنده آنژیوژنز، اثرات مثبتی بر پیشگیری از خطر بروز بیماری های قلبی عروقی ناشی از چاقی، به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: رگزایی، عامل رشد اندوتلیال عروقی، عامل نوروتروفیک مشتق از عصب، چاقی، تمرین مقاومتی
  • زهرا ابراهیمی، شیوا ایرانی، عبدالرضا اردشیری لاجیمی، احسان سیدجعفری* صفحات 113-130
    چاپ سه بعدی داربست ها در دمای پایین نویدبخش زیادی برای ساخت جایگزین های مصنوعی پیوند استخوان با عملکرد بیشتر نسبت به تکنیک های سنتی است. یکی از امیدوارکننده ترین استراتژی ها در مهندسی بافت استخوان روی توسعه داربست های biomimetic متمرکز شده است. داربست ها با پایه سرامیک با توانایی استیوژنیک و خواص مکانیکی، کاندیدای امیدوارکننده ای برای ترمیم استخوان هستند. هدف از این مطالعه متناسب سازی انعطاف پذیری و خاصیت القای استخوان داربست سه بعدی پلی کاپرولاکتون (PCL) تهیه شده با روش مدل رسوب ذوب شده (FDM)، با استفاده از تلفیق کلاژن (COL) به عنوان پلیمر طبیعی همراه با پلیمر مصنوعی و بررسی رفتار سلول های  MG63بر روی آن بود. بعد از تهیه داربست، از آزمون های میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیف سنجی پراش انرژی ایکس (EDX) و طیف سنجی ATR-FTIR استفاده شد. پس از گذشت 1،7،14 روز، بررسی روند استخوان سازی سلول های در تیمارهای مختلف، با استفاده از رنگ آمیزی آلیزارین رد و فعالیت آلکالین فسفاتاز (ALP) صورت گرفت. همچنین عدم سمیت داربست ها برای اطمینان از تکثیر سلول ها توسط آزمون MTT مورد بررسی قرار گرفت. از مشاهده زیر میکروسکوپ، مشخص شد که داربست های مهندسی بافت منافذ مربعی شکل را به طور یکنواخت توزیع و بهم متصل کرده اند. داربست COL/PCL تفاوت معنی داری را از لحاظ قابلیت بقا نسبت به داربست PCL تنها در محیط تمایزی نشان داد (P ≤ 0.0001). نتایج ارزیابی فعالیت ALP در داربست PCL/COL به طور معنی داری بالاتر از داربست PCL بدون پوشش و کنترل بود (P ≤ 0.0001). نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان داد استفاده از داربست PCL به همراه COL می تواند به عنوان محیط مناسبی به منظور تکثیر و تمایز سلول های MG63 در نظر گرفته شود. بنابراین، داربست کامپوزیت PCL/COL که توسط چاپگر FDM تهیه شده اند، بدلیل بقای سلولی بواسطه COL است، می تواند کاربرد وسیع تری در مهندسی بافت استخوان داشته باشد.
    کلیدواژگان: پلی کاپرولاکتون، کلاژن، سلول های بنیادی، داربست سه بعدی، مهندسی بافت استخوان
  • نسرین فاضلی، احسان عارفیان، شیوا ایرانی، عبدالرضا اردشیری لاجیمی، احسان سیدجعفری* صفحات 131-145
    در سال های اخیر، تمرکز تحقیقات در زمینه مهندسی بافت روی تهیه مواد و روش های آماده سازی داربست ها قرار دارد. چاپ سه بعدی، یک فناوری نوظهور است که می تواند با دقت و سرعت، داربست های مهندسی بافت استخوان را با اشکال و ساختارهای خاص آماده کند. از متداول ترین روش های چاپ سه بعدی، روش مدل سازی رسوب ذوب شده (FDM) است، مواد مورد استفاده در این روش پلیمرهایی مانند پلی کاپرولاکتون (PCL) می باشند. در این مطالعه داربست های چاپ سه بعدی PCL ساخته شدند و با توجه به طبیعت آب گریز و غیر استیوژنیک پلی کاپرولاکتون، سطح داربست ها با محلول 1% از بیوسرامیک های هیدروکسی آپاتیت (HA) و شیشه زیست فعال (BG) پوشش داده شد. اصلاح سطح داربست های PCL جهت افزایش آب دوستی و بهبود چسبندگی سلولی صورت گرفت. تصاویر میکروسکوپ الکترونی، آنالیز طیف سنجی پراش انرژی پرتو  Xو نقشه برداری از عناصر سطح داربست ها، پوشش مناسب داربست های چاپ سه بعدی PCL با بیوسرامیک های هیدروکس آپاتیت و شیشه زیست فعال را تایید کرد. زیست سازگاری داربست PCL/HA/BG، زنده مانی و چسبندگی سلول ها بر روی داربست ها با کاشت سلول های بنیادی مزانشیمی چربی انسانی (hAMSCs) و به وسیله آزمون MTT و تصاویر میکروسکوپ الکترونی بررسی شد. همچنین پتانسیل داربست های PCL/HA/BG در تمایز استخوانی hAMSCs توسط آزمون های اندازه گیری فعالیت آلکالین فسفاتاز و رنگ آمیزی ایمونوسیتوشیمی بررسی شد. نتایج نشان داد که داربست سه جزیی PCL/HA/BG از رشد، تکثیر و تمایز استخوانی hAMSCs حمایت کرده است، بنابراین داربست مذکور می تواند کاندیدای مناسبی برای کاربردهای مهندسی بافت استخوان باشد.
    کلیدواژگان: مهندسی بافت استخوان، چاپ سه بعدی، پلی کاپرولاکتون، هیدروکسی آپاتیت، شیشه زیست فعال
  • مهدی بساره، وحید رضائی پور*، روح الله عبدالله پور، سکینه اسدزاده صفحات 147-162

    استفاده از لیزوفسفولیپید در جیره جوجه های گوشتی به ویژه در دوره آغازین می تواند بخشی از مشکلات مربوط به هضم چربی را در پرنده مرتفع سازد. از طرفی، با توجه به نقش تعیین کننده ی تریونین در شکل گیری ساختار جذبی در روده، این پژوهش در جهت تعیین اثرات استفاده از لیزوفسفولیپید بر عملکرد، خصوصیات لاشه، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه های خونی و ایمنی در جوجه های گوشتی تغذیه شده با سطوح مختلف اسید آمینه تریونین انجام شد. تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در 8 تیمار و 5 تکرار و در یک دوره 35 روزه استفاده شدند. تیمارهای آزمایشی در قالب آرایش فاکتوریل 4 × 2 شامل دو سطح استفاده از لیزوفسفولیپید در جیره (صفر و 1/0 درصد) و چهار سطح اسید آمینه تریونین (100، 105، 110 و 115 درصد احتیاجات) بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که در طی دوره 35 روزه این آزمایش، افزایش وزن بدن  و ضریب تبدیل غذایی  در جوجه های گوشتی تغذیه شده با مکمل لیزوفسفولیپید بهبود یافت (05/0 p <). علاوه بر این، استفاده از سطوح بالاتر از 100 درصد احتیاجات تریونین، ضریب تبدیل غذایی را بهبود بخشید (05/0 > p). از طرفی، استفاده از سطوح بالاتر از 100 درصد احتیاجات تریونین و نیز مکمل لیزوفسفولیپید در جیره سبب افزایش قابلیت هضم پروتیین خام و چربی خام در جوجه های گوشتی شد (05/0 > p). استفاده از مکمل لیزوفسفولیپید سبب افزایش مقدار گلوکز سرم شد (05/0 > p). در حالی که سطح 105 درصد تریونین جیره سبب کاهش معنی دار غلظت سرمی تری گلیسرید شد (05/0 > p). بنابراین، می توان نتیجه گیری کرد که استفاده از مکمل لیزوفسفولیپید و سطوح بالاتر از 100 درصد احتیاجات تریونین در جیره جوجه های گوشتی سبب افزایش عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی در جوجه های گوشتی شد.

    کلیدواژگان: لیزوفسفولیپید، ترئونین، رشد، قابلیت هضم، جوجه گوشتی
  • راهله رهباریان*، سیده شهربانو جعفری، حمید عشرتی صفحات 163-173
    کیست هیداتید یکی از مهم ترین بیماری های مشترک بین انسان و دام است. در مطالعه حاضر، اثر درمانی عصاره دانه گیاه زیتون تلخ و کروسین بر روی مدل موش آلوده به کیست هیداتید در شرایط برون تنی و درون تنی مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی برون تنی از روش رنگ آمیزی ایوزین 1/0 درصد استفاده شد. در بررسی درون تنی 30 سر موش آزمایشگاهی با تزریق داخل صفاقی  5/0 میلی لیتر از مایع حاوی 2000 پروتواسکولکس به کیست هیداتید الوده شدند. یک هفته پس از تزریق موش ها بطور تصادفی در قفس های مجزای به 5 گروه 6 تایی درمانی تقسیم شدند. این گروها شامل: 1- گروه شاهد (بدون هیچ نوع تیماری)، 2- گروه آلبندازول (دوز 75 میلی گرم/کیلوگرم آلبندازول)، 3- گروه زیتون تلخ (100 ماکرولیتر عصاره زیتون تلخ)، 4- گروه کروسین (100 میلی گرم/میلی لیتر کروسین)، 5- گروه زیتون تلخ -کروسین (مخلوطی از عصاره زیتون تلخ و کروسین). 140 روز بعد از درمان، آزمایشات مورد نظر انجام شد. بررسی برون تنی اثر کشندگی عصاره خالص زیتون تلخ بر پروتواسکولکس ها نشان داد که پس از  15 و 60 دقیقه انکوباسیون بترتیب 60 و 80 درصد پروتواسکولکس ها از بین می روند. نتایج آزمایشات درون تنی نیز نشان داد که در گروه های تحت درمان با کروسین، زیتون تلخ و زیتون تلخ-کروسین، تعداد، وزن و اندازه کیست های هیداتید در مقایسه با شاهد به طور معنی داری کاهش یافته است. علاوه براین، بررسی فاکتورهای بیوشیمیایی کبدی بیشترین اثر کشندگی کیست هیداتید را درگروه های تحت درمان با زیتون تلخ و زیتون تلخ-کروسین در مقایسه با گروه تحت درمان با داروی ضد انگل آلبندازول و شاهد نشان داد.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، عصاره زیتون تلخ، کروسین، فاکتورهای بیوشیمیایی
  • جعفر پیش جنگ آقاجری* صفحات 175-185
    در مناطق گرم و خشک، تنش گرمایی زیان های اقتصادی زیادی را در تولید طیور به وجود می آورد و منجر به کاهش چندین عامل فیزیولوژیکی و متابولیکی می شود. این تحقیق به منظور بررسی چندشکلی های آللی و ژنوتیپی جایگاه ژنی دخیل در تنش گرمایی (HSP90β) در توده های مرغ بومی مازندران، آذربایجان غربی و تجاری های گوشتی و تخم گذار با استفاده از تکنیک PCR-RFLP انجام شد. به طور تصادفی از 400 قطعه مرغ خون گیری و DNAی ژنومی به روش شستشوی نمکی استخراج شد. جایگاه ژنی مورد نظر به طول 494 جفت باز به کمک آغازگرهای اختصاصی تکثیر و برای شناسایی جهش در جایگاه ژنی از هضم آنزیم MspI استفاده شد. برای این جایگاه ژنی، دو نوع ژنوتیپ M1M1 و M1M2 و دو آلل M1 (با یک نوار 494 جفت بازی) و M2 (با دو نوار 248 جفت بازی و 246 جفت بازی) شناسایی شد. توده های مرغ بومی مازندران، آذربایجان غربی و تجاری گوشتی از نظر شاخص تعادل برای جایگاه ژنی مورد نظر در تعادل هاردی - واینبرگ قرار داشتند. برای توده های مرغ بومی مازندران، آذربایجان غربی و تجاری گوشتی شاخص اطلاعات شانون به ترتیب 32/0، 28/0 و 40/0، شاخص تثبیت به ترتیب 12/0، 11/0- و 16/0- و شاخص هتروزیگوسیتی مشاهده شده به ترتیب 19/0، 17/0 و 28/0 برآورد شدند. با توجه به وجود چندشکلی و جهش در این جایگاه ژنی، می توان از این نشانگر در مرغ های بومی مازندران، آذربایجان غربی با انتخاب ژنتیکی و در مرغ های تجاری گوشتی با انتخاب ژنتیکی در سطح لاین، در حذف مرغ های حساس به گرما و نگهداری مرغ های مقاوم در برابر گرما استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اصلاح نژاد ژنتیکی، تنوع ژنوتیپی، شوک حرارتی، مرغ بومی، نشانگر ژنی
  • روح الله برزه کار، ناصر امام جمعه کاشان*، مسعود اسدی فوزی، محمد چمنی صفحات 187-198
    باروری و تولید شیر از صفات مهم مورد استفاده در ارزیابی ژنتیکی گاوهای نر در برنامه های اصلاح نژاد دنیا هستند. لذا برای برآورد ارزش ارثی مولدهای نر ازرکوردهای ثبت شده صفات تولید و تولیدمثل دختران آنها استفاده می شود و میزان دقت برآورد برچگونگی رتبه بندی و انتخاب آنها تاثیر دارد. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت تولیدمثل و باروری در گله های گاو هلشتاین ایران و تاثیر زمان باروری بر تولید شیر و رتبه بندی مولدهای نر بود. برای این منظور تعداد 706653 رکورد روزآزمون زایش اول 78517 راس گاو هلشتاین در 448 گله در سال های 1370 تا 1394 استفاده شد. رابطه فنوتیبی و ژنتیکی تولید شیر270 روز و تعداد روز غیرآبستن و پارامترهای ژنتیکی آن از طریق یک مدل دام دو صفتی برآورد شد. همچنین داده ها با یک مدل رگرسیون تصادفی آنالیز و ارزش ارثی مولدهای نر پیش بینی شد. نتایج نشان داد در جمعیت مورد مطالعه 7/7 و 60 درصد گاوها در گله ها به ترتیب تا 45 و 112 روز بعد زایش آبستن شده اند و 6/54 درصد آبستنی ها در بازه زمانی بیشتر از 90 روز بوده است. وراثت پذیری تولید شیر 270 روز و تعداد روز غیرآبستن به ترتیب (016/0±)257/0 و (004/0±)0314/0 و همبستگی ژنتیکی آن (06/0±) 538/0 برآورد شد. دامنه تغییرات وراثت پذیری تولید شیر 270 روز برای گروه های مختلف 26/0-11/0 برآورد شد که تفاوت های آنها تحت تاثیر تعداد روز غیرآبستن بود. نتایج نشان داد تعداد روز غیرآبستن بر مقدار پیش بینی ارزش ارثی مولدهای نر برای صفت تولید شیر تاثیر دارد و موجب تغییر در رتبه بندی آنها می شود. لذا در برنامه های ارزیابی ژنتیکی و انتخاب باید برای افزایش دقت برآورد ارزش ارثی مولدهای نر متغیر تعداد روز غیرآبستن دختران گاوهای نر در مدل های ارزیابی ژنتیکی منظور شود.
    کلیدواژگان: گاو شیری، تولیدمثل، تولید شیر، مولدهای نر، ارزش ارثی
  • محدثه زرین کلاه، رضا فرشباف*، رضا خاک ور صفحات 199-209

    شب پره مدیترانه‏ای آرد با نام علمیEphestia kuehniella  آفت انباری مهمی است که در کارخانه‏های تولید آرد باعث بروز مشکلات زیادی می‏شود. بررسی حاضر به منظور مطالعه و تعیین کمیت و کیفیت اسیدهای‏چرب فسفولیپیدی و تری‏گلیسریدی در بدن لاروهای سنین چهارم و پنجم شب پره مدیترانه‏ای آرد انجام شد. بر اساس نتایج، بیشترین میزان اسید چرب فسفولیپیدی مربوط به اسید اولییک (18:01) با مقدار میانگین حدود 40 درصد بود. این اسید چرب با تغییرات اندک در هر دو سن چهارم و پنجم و همچنین هر دو جنس نر و ماده بالاترین مقدار را به خود اختصاص داد. کمترین مقدار را در این گروه آراشیدیک اسید با مقدار میانگین 11/0 درصد داشت که در تمام نمونه‏ها در مقادیر اندک دیده شد، هرچند مقدار آن در ماده‏ها به طور معنی‏داری بیشتر از نرها اندازه‏گیری شد. در گروه تری‏گلیسرید، دو اسید چرب میریستیک ‏اسید (14:00C) و پالمیتیک ‏اسید (16:00C) به ترتیب با مقادیر 23 و 8/26 درصد بالاترین مقدار اسیدهای چرب را به خود اختصاص دادند و اسید چرب دکوزاهگزانوییک اسید (DHE) با مقدار اندک 46/0 درصد کمترین مقدار را دارا بود. بیشترین تفاوت در میزان اسیدهای چرب  حشرات کامل نر و ماده در دو اسید چرب DHE از گروه فسفولیپید و اسید استیاریک (18:00) از گروه تری‏گلیسرید ثبت گردید که در ماده‏ها به ترتیب 5 و 2/2 برابر بیشتر از نرها بود. بیشترین تغییرات در بین دو سن لاروی 4 و 5 در گروه فسفولیپیدی مربوط به لینولنیک اسید (18:3C) و DHE بود که با افزایش سن لاروی از چهار به پنج به میزان 50 درصد افزایش نشان داد. در گروه تری‏گلیسرید نیز بیشترین تغییرات مربوط به میریستیک ‏اسید (14:00) و DHE بود که از سن چهارم به پنجم، کاهش چندین برابری را از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: فسفولیپید، تری گلیسرید، Ephestia kuehniella، آرد، سنین لاروی
  • فیروزه علویان، زهرا زارع* صفحات 211-224
    حساسیت رفتاری در پاسخ به تزریق مورفین، مدلی مناسب برای مطالعه بسترهای عصبی شکل‎پذیری رفتاری است که با پاداش و سوءمصرف مواد افیونی همراه است. سپتوم جانبی (LS) در فرآیندهای پاداش و یادگیری نقش مهمی دارد. هسته LS حاوی نورون‎های GABAergic است و خروجی های این ناحیه به تگمنتوم شکمی (VTA) باعث تنظیم دقیق میزان دوپامین آزاد شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات تزریق آگونیست و آنتاگونیست گیرنده‎های GABAB بر کسب حساسیت رفتاری به مورفین در مدل ترجیح مکان شرطی شده (CPP) است. در این مطالعه تجربی، موش‎های صحرایی نر نژاد ویستار به 17 گروه تقسیم شدند. دوزهای 5/0، 1، 5/2، 5 ، 5/7، 10، 5/12و 15 میلی گرم/کیلوگرم مورفین به شکل زیرجلدی به حیوانات تزریق‎شد تا دوزهای موثر و بی‎اثر مورفین مشخص شود. به منظور القاء حساسیت، دوز موثر مورفین به مدت 3 روز تزریق شد؛ پس از 5 روز، CPP با دوز بی اثر مورفین انجام شد. دوزهای 5/1، 6 و 12 میکروگرم/رت از آگونیست (باکلوفن) و آنتاگونیست (CGP35348) در 3 روز اول حساس سازی، 10 دقیقه قبل از تزریق مورفین به درون LS تزریق شد. باکلوفن در دوز 6 میکروگرم/رت (05/0 > p) و CGP35348 در دوز 12 میکروگرم/رت (01/0 > p) باعث کاهش معنی دار کسب حساسیت به مورفین شدند. گیرنده های GABAB در ناحیه LS می توانند هدف مهم درمان سوء مصرف مواد مخدر باشند. سازوکار فوری برای این افزایش حساسیت مشخص نیست. با این حال، نتایج از این ایده که سیستم سپتوهیپوکامپ عملکرد دوپامین مزولیمبیک را مهار می نماید، حمایت می‎کند.
    کلیدواژگان: GABAB، سپتوم جانبی، حساسیت، مورفین
  • محمدحسین خانجانی*، سعید حاجی رضایی صفحات 225-245

    با توجه به افزایش جمعیت جهان، صنعت آبزی پروری به عنوان یکی از صنایع تولید غذا در سال های اخیر رشد و توسعه یافته است. یکی از راهکارهای افزایش تولیدات آبزی پروری، افزایش تراکم ذخیره سازی و سطح زیر کشت می باشد. افزایش تراکم ذخیره سازی منجر به کاهش کیفیت آب، شیوع و گسترش عوامل بیماری زا می شود. استفاده از آنتی بیوتیک ها به عنوان ماده شیمیایی جهت کاهش اثر عامل بیماری زا در آبزی پروری، از طرف مصرف کنندگان چندان پذیرفته شده نیست. امروزه استفاده از پروبیوتیک ها جهت حفظ سلامت محیط زیست برای آبزی پرورش یافته و افزایش عملکرد تولید بدون تاثیر منفی بر مصرف کنندگان حایز اهمیت است. مطالعات بر استفاده از پروبیوتیک ها برای دستیابی به اهداف آبزی پروری پایدار سازگار با محیط زیست افزایش یافته است. از مزایای استفاده از پروبیوتیک ها در آبزی پروری میگو، بهبود کیفیت آب، کارایی بهتر خوراک، بهبود عملکرد رشد، فعالیت آنزیم های گوارشی، ایمنی و مقاومت در برابر عوامل بیماری زا گزارش شده است. پروبیوتیک ها در شرایط استرس از جمله دستکاری، رقم بندی، حمل و نقل، واکسیناسیون و درمان بیماری ها به میگو کمک می کنند. پروبیوتیک های که در صنعت آبزی پروری استفاده شده اند بیشتر شامل گونه های باسیلوس، لاکتوباسیلوس، میکروکوکوس، اینتروکوکوس، لاکتوکوکوس، استرپتوکوکوس و کارنوباکتریوم هستند. در مطالعه مروری حاضر، کاربرد و اهمیت پروبیوتیک ها در آبزی پروری میگو و تاثیر آن بر کیفیت آب، عملکرد رشد و ایمنی مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: آبزی پروری، میگو، پروبیوتیک، کیفیت آب، عملکرد رشد، ایمنی
  • محمد کریمی*، مژگان بقایی برزآبادی صفحات 247-255
    اختلال در تنظیم تعادل انرژی در شرایط چاقی دربرگیرنده مکانیسم های متعددی است که بسیاری از آنها هنوز به درستی شناخته شده نیستند. ریتم های شبانه روزی، نوسانات هورمونی و به ویژه هورمون های درگیر در بحث اشتها را به دنبال دارند. هدف از این تحقیق مطالعه اثر هشت هفته تمرین استقامتی در نوبت صبح در مقایسه با نوبت عصر بر مقادیر اسپکسین و لپتین زنان چاق بود. در این مطالعه نیمه تجربی 30 زن داوطلب چاق با میانگین سنی 4/4 ± 3/35 سال و نمایه توده بدنی 2/1 ± 7/31 کیلوگرم/مترمربع به طور تصادفی در سه گروه مساوی (10 = n) شامل گروه های کنترل، تمرین صبح و تمرین عصر تقسیم شدند. پروتکل تمرین استقامتی شامل به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و با شدت 60 تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه اجرا گردید. 48 ساعت قبل و پس از مداخله تمرین استقامتی، در شرایط 10 ساعت ناشتایی شبانه، خونگیری انجام شد. مقادیر اسپکسین و لپتین به روش الایزا ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه انجام شد. نتایج نشان داد مداخله تمرین در صبح و عصر منجر به کاهش معنادار در مقادیر لپتین (02/0 = p) و افزایش معنادار در مقادیر اسپکسین (03/0 = p) گردید. در مقایسه بین تمرین صبح و عصر، تغییرات لپتین (01/0 =p) و اسپکسین (01/0=p) در نوبت عصر بیشتر بود. بر اساس یافته های این مطالعه به نظر می رسد تمرینات استقامتی با شدت متوسط در یک دوره هشت هفته ای می تواند اثرات مثبتی بر هورمون های اسپکسین و لپتین در موضوع اشتها داشته باشد. تمرینات عصر نسبت به تمرینات صبح اثرات بهتری به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: ریتم شبانه روزی، اشتها، تمرین استقامتی، چاقی
  • احمدرضا غلامیان، محمد حیدرپور، هادی محب علیان* صفحات 257-265
    اگر چه مطالعات بسیاری در مورد اثرات ضد سرطانی عصاره های گیاهی انجام شده اما مطالعات در خصوص اثرات ضدسرطانی عصاره های قارچی بسیار محدود است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات آپوپتوزی عصاره ی سیتوپلاسمی قارچ ساکارومایسس سرویزیه (Saccharomyces cerevisiae) بر رده سلولیMCF-7 می باشد. طی این تحقیق تجربی آزمایشگاهی سلول های سرطانی سینه رده MCF-7 با غلظت های 500، 1000 و 2000 میکروگرم/ میلی لیتیر عصاره ی مخمر ساکارومایسس سرویزیه به مدت 24، 48 و 72 ساعت تیمار شدند. زنده مانی سلول ها با استفاده از سنجش MTT و آپوپتوز سلولی توسط فلوسایتومتری بررسی شد. داده ها با استفاده آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تست MTT  بیانگر آن بود که با افزایش مدت تیمار و غلظت عصاره درصد زنده مانی سلول ها کاهش پیدا کرد به طوری که در غلظت 2000 و زمان 72 ساعت کمترین درصد زنده مانی سلول ها مشاهده شد. نتایج فلوسایتومتری تایید کننده مرگ سلولی ناشی از آپوپتوز در سلول های سرطانی بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشانگر اثرات سیتوکسیک عصاره ی مخمر ساکارومایسس سرویزیه بر سلول های سرطانی پستان بود. همچنین بررسی فلوسایتومتری بیانگر آن بود که اثرات سیتوتوکسیک حاصل از القای آپوپتوز  در سلول های سرطانی بود.
    کلیدواژگان: ساکارومایسس سرویزیه، سرطان سینه، سنجش MTT، فلوسایتومتری
  • یاسمین خانی، طاهره ناجی*، سهیلا زمانلوی بنیسی، سعید محمدی معتمد صفحات 267-277

    سرطان رحم سومین علت مرگ ناشی از سرطان، در زنان می باشد. پس از سرطان سینه، سرطان گردن رحم شایع ترین سرطان در زنان است. امروزه به دلیل عوارض جانبی متعدد شیمی درمانی و پرتو درمانی که در اثر استفاده از آنها برای بیمار ایجاد می شود و همچنین مقاومت سلول های سرطانی به درمان های رایج باعث شده است که محققین رو به داروهای جدید با اثر بیشتر و سمیت کمتر بیاورند. هدف از بررسی حاضر ارزیابی اثر ریشه گیاه دیوخار ترکمنی بر بیان ژن های Bcl2، Bax و ارزیابی فعالیت کاسپازهای 3 و 6 در سلول های سرطانی دهانه رحم(هلا) بود. در این مطالعه ابتدا عصاره گیاه دیوخار ترکمنی به روش خیساندن بدست آمد، در ادامه سلول های سرطانی گردن رحم تهیه و کشت داده شدند، به منظور محاسبه دوز بهینه اثر بخشی عصاره از تکنیک MTT استفاده شد. غلظت های 25 و 50 میلی گرم/میلی لیتر به عنوان دوزهای بهینه انتخاب شدند. سپس ارزیابی بیان ژن های Bcl2 ،  Baxتوسط تکنیک Real-time PCR  انجام شد. در ادامه به منظور ارزیابی فعالیت کاسپازهای 3 و 6 در دوزهای موثر عصاره بر روی سلول های سرطانی دهانه رحم (هلا) اثر داده شدند و با استفاده از تکنیک ایمونوسیتوشیمیICC  بیان پروتیین اندازه گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که ریشه گیاه دیوخار ترکمنی می تواند تغییراتی در بیان ژن های مهم Bcl2 و Bax  در مسیر القاء آپوپتوز ایجاد نماید. علاوه بر این بیان پروتیین کاسپاز 3 و 6 را در سلول های سرطانی افزایش می دهد. پس می توان امید داشت در تحقیقات تکمیلی بر روی عصاره ریشه گیاه دیوخار ترکمنی به عنوان یک کاندید در درمان طب مکمل مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سرطان رحم، گیاه دیوخار ترکمنی، آپوپتوز، بیان ژن
|
  • Maryam Karimi Dehkordi, Razieh Farhang, Forough Mohammadi, Majid Gholami-Ahangaran * Pages 1-18

    Diarrhea is a major public health concern because it is one of the leading causes of death in children under five years of age. Enteropathogenic Escherichia coli (EPEC) is a main strain of Escherichia coli (E. coli) that is considered an important cause of infant diarrhea in developed countries. EPEC are common pathogens that are transmitted through consumption of contaminated food and cause acute gastrointestinal diseases in humans. In this review, the prevalence of EPEC in meat and poultry as well as dairy products in Iran has been reviewed. Based on the previous studies, most of the identified EPEC strains have been related to red meat and meat products such as hamburgers, which are likely to be more contaminated due to improper processing hygiene and high manipulation in the production process. Furthermore, EPEC strains have been detected in chicken meat and ready to cook food products such as semi-cooked nuggets to a lesser extent. Due to the use of pasteurization temperature in the preparation stages, a decrease in the initial amount of microbial load has been observed in these foods. However, in the storage and preparation stages of these foods in factories, hygiene points should be observed to prevent EPEC contamination. The obtained results showed that food products of animal origin can easily act as a reservoir of EPEC with the potential ability to transfer antibiotic resistance and pathogenicity genes to the gastrointestinal microflora. Therefore, developing effective strategies to improve food safety and updated guidelines for prudent use of antimicrobial agents in Iran is of great importance.

    Keywords: chicken, Cow, Meat contamination, Milk, Zoonosis
  • Sedighe Aghayan, Tahereh Bagherpoor *, Nematollah Nemati Pages 19-29

    Adiponectin is a peptide hormone that is secreted from adipose tissue in humans and is effective on fat and glucose metabolism. Interleukin-6 also has the main role in various types of host defense mechanisms, including immune reactions and acute phase reactions. Therefore, the aim of the present study was to compare the short-term effects of aerobic exercise and high-fat diet and curcumin extract on the expression of adiponectin and interleukin genes in six muscle tissues of male Wistar rats. For this purpose, 50 two-month-old male rats were prepared and divided into five control groups, high-fat diet, curcumin and high-fat diet, exercise and high-fat diet, curcumin + exercise + high-fat diet. Data analysis was compared using one-way analysis of variance. The mean of intra-group differences was also compared using the one-way statistical test. The results showed that the average expression of the adiponectin gene of the subjects showed a significant difference among the 5 groups. The results of Bonferroni's post hoc test also showed a significant difference between the control group and other groups. Also, the expression of interleukin 6 gene increased in two groups - high-fat diet and high-fat + curcumin diet group compared to the control group. But in two groups of high-fat diet + exercise and high-fat diet + exercise + curcumin group, there was a significant decrease.

    Keywords: Aerobic exercise, High-fat diet, Curcumin, Adiponectin, interleukin
  • Amin Kazemizadeh, Khalil Mirzadeh *, Ali Aghaei, Zarbakht Ansari Pirsaraei Pages 31-44
    The aim of this study was to investigate the effect of flaxseed oil and ginger powder on production performance and egg yolk fatty acid profile in broiler hens during three periods of 28 days. Number 200 pieces of Ross 308 broiler chicken with 45 weeks of age and in a completely random factorial design (2×4) including 2 levels of ginger (zero and 1.5%) and two levels of flax (zero, 1, 2 and 3%) in 8 experimental treatments 5 replications of 5 hens per replication were performed. Only in the period of 28 to 56 and 56 to 84 days, egg production was affected by ginger powder and flax oil and their mutual effects (P<0.05). In the whole period, only ginger powder and the mutual effects of ginger powder and flax oil increased egg production (P<0.05). In none of the periods, linseed oil and the simultaneous effects of ginger powder and linseed oil had no effect on egg weight (P>0.05), and only the effects of ginger powder in the period 56 to 84 days were significant, which caused a decrease in egg weight (P<0.05). Egg mass measurement was affected by ginger powder and linseed oil and their simultaneous effects only in the period of 28 to 56 and 56 to 84 days and the whole period (P<0.05). Consumption of flaxseed oil and ginger powder and flaxseed oil at the same time led to a significant increase in egg yolk fatty acids and a significant decrease in the ratio of omega-6 to omega-3 (P<0.05). In general, supplementing the diet of mother hens with 1.5% level of ginger and 2% level of linseed oil has a positive effect on production performance and egg yolk fatty acid profile.
    Keywords: Antioxidant, omega-3, Yolk fatty acid, egg production, Hen
  • Masoud Alipanah *, Abdolazim Nasiri, Atefeh Seyeddokht, Shahla Nematolahian, Zabiholah Abedian, Farid Sarjamei Pages 45-57

    Silkworm rearing has been intermingled with the life and culture of the Khorasan Razavi people for a long time. This study was conducted to determine robust hybrids for economically important traits in mulberry silkworm Bombyx mori under numerous climatic conditions. To identify the most suitable hybrid for Khorasan Razavi climatic conditions, 14 imported hybrids were compared with four Iranian local hybrids. In the spring of 2021, rearing was carried out under uniformed laboratory condition by adopting standard method. The experiment was laid out in Completely Randomized Design (CRD) with four replications and 200 larvae per replication using procedure of GLM in SAS 9.2 in the Torbat Heydarieh sericulture center (Torbat Heydarieh, Iran). These eighteen hybrids were evaluated for their performance in eight metric traits viz., larval losses, percentage of pupae, percentage of cocoons (good, medium, weak and double), weight of cocoons (good, medium, weak and double), number per liter, weight of one liter, weight of cocoon cortex, percentage of cocoon cortex and percentage of raw silk. The results showed that Chines hybrid Q×B had higher cocoon weight with 339.57 gr (P <0.05). Also, L2×R had higher shell cocoon perecent with 24.36%  (P <0.05) and L2×OR showed higher average mean of cocoon wight with 1.72 gr (P <0.05). The result of the present study indicated that six hybrids viz., 872 × 871, B × Q, BB × QA, HB × JA, JA × HB, and M × S exhibited better performance in imported Chinese hybrids, and three Iranians hybrids viz., 103 × 104, 151 × 154, 154 × 151 had better performance in Torbat Heydariyeh region of Khorasan Razavi province.

    Keywords: Chinese hybrid, Cocoon, Cocoon shell, pupa, Sericulture
  • Parvin Ghaderi, Soodabeh Fallah *, HamidReza Khaledi, Afsaneh Tehranian, Fereshteh Rahmati, Shahrzad Sheikhhasani Pages 59-68

    Endometrial hyperplasia is the irregular proliferation of endometrial glands and an increase in the ratio of gland to stroma compared to normal proliferative endometrium. Endometrial hyperplasia is one of the precursors of endometrial cancer, which is one of the most common cancers among women. The present study was conducted with the aim of investigating changes in the expression level of FOXO1 and P27 kip genes in endometrial hyperplasia tissue samples compared to normal tissue sample. In this case-control study, samples of hyperplasia with normal marginal tissue were taken from the uterine endometrium of women who referred to the women's clinic of Arash Hospital with abnormal uterine bleeding or increased endometrial thickness. Marginal normal tissue sample and hyperplasia sample were considered as control and case, respectively. The relative expression level of FOXO1 and P27 kip genes was measured by real time PCR method after total RNA extraction and cDNA synthesis, and then the data obtained from the reaction was analyzed by RQ=2-ΔΔCT method. Data were analyzed using independent t-test. The relative expression level of FOXO1 and P27 kip genes in the hyperplasia tissue sample was not significantly different compared to the control group (P>0.05.( Although the results of some studies indicate that the expression level of FOXO1 and P27KIP genes can be changed in endometrial cancer, the results of the present study showed that, contrary to expectations, there is no significant change in relative expression level of FOXO1 and P27KIP genes in hyperplasia tissue compared to normal tissue.

    Keywords: hyperplasia, Endometrium, FOXO1, P27 kip
  • Roya Mahdizadeh, Mohsen Firoozrai, Masoud Homayouni Tabrizi *, Seyed Javad Hoseini Pages 69-82
    The aim of this study is to synthesize and investigate the anti-oxidant, anti-inflammatory and anti-bacterial effects of polylactic acid (PLGA) nanoparticles containing the extract of Anbernesara smoke. For this purpose, Anbernesara smoke was extracted and encapsulated by PLGA nanoparticles using the W1/O/W2 method and characterized by DLS, zeta potential, FESEM and FTIR electron microscope techniques. The antioxidant activity of the synthesized nanoparticles using ABTS and FRAP tests, as well as measuring the expression levels of the antioxidant genes catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD) and the expression of interleukin 6 (IL-6) and interleukin 10 (IL- 10) was also analyzed to determine the anti-inflammatory potential of nanoparticles by Real time PCR test. The antibacterial activity of the synthesized nanoparticles was evaluated on two bacterial strains Escherichia coli and Bacillus subtilis. The results showed the formation of spherical nanoparticles with an average size of 51.2 nm, dispersion index of 0.22, surface’s charge of -35.37 mV and encapsulation efficiency of 74%. The antioxidant properties of synthesized PLGA nanoparticles were confirmed by reducing Fe+3, inhibiting the formation of free radicals and increasing the expression level of CAT and SOD genes. The expression levels of IL-6 and IL-10 genes were also increased under the influence of PLGA nanoparticles loaded with the organic extract of Anbernesara smoke, indicating the anti-inflammatory properties of the proposed nanoparticles. PLGA nanoparticles loaded with the organic extract of Anbernesara smoke had an antibacterial effect on B. subtilis, but not on E. coli. The PLGA nanoparticles loaded with the organic extract of Anbernesara smoke have anti-oxidant, anti-inflammatory properties and can be considered as a combination with antibacterial potential.
    .
    Keywords: Organic extract of Anbernesara smoke, PLGA nanoparticles, Anti-oxidant, Anti-inflammatory, Antibacterial
  • Mohammad Salmasi, MohammadReza Zolfaghari *, Akbar Nouri Habashi Pages 83-101

    Diabetes is considered as one of the most developed diseases in the world and one of the main causes of death. One of the ways to prevent diabetes and its complications is to exercise in different ways. The aim of this study was to compare the effect of 12 weeks of continuous and interval training on fetuin b, fetuin a and glypican 4 plasma and insulin resistance in type 1 diabetic rats.For this purpose, 40 type 1 diabetic mice were divided into 4 groups: healthy control, diabetes control, continuous diabetes, and diabetes interval. The interval group performed six repetitions per session by running on the treadmill in 3-minute intervals at a speed of 20 meters per minute and active recovery at a speed of 10 meters per minute with a 0% incline for 3 minutes on the treadmill (total duration of 36 minutes). The continuous training group also ran at a speed of 15 meters per minute for 36 minutes with a slope of 0%. Rats were killed 48 hours after the last training session and blood sampling was done. To compare between groups, one-way ANOVA and Bonferroni's post hoc test were used. Examining changes between groups showed that there is a significant difference between groups for insulin resistance, fetuin b, fetuin a and glypican 4 plasma (P<0.001). Examination of between groups changes showed that insulin resistance, fetuin b, fetuin a, and glypican 4 plasma had a significant decrease in the healthy group compared to the diabetic group (P<0.001). Also, there was a significant difference between the diabetes control group and the continues and interval groups in all indicators (P<0.001). The results of the present study showed that interval and continuous exercise can reduce plasma fetuin b, fetuin a and glypican 4 in type 1 diabetic rats. These improvements were better in the interval training group than in the continuous training group.

    Keywords: interval training, Aerobic training, type 1 diabetes, Insulin resistance
  • Neda Ghasemi, Mania Roozbayani *, Hossein Shirvani Pages 103-112

    The phenomenon of angiogenesis in pathophysiological conditions such as obesity and physiological conditions such as exercise have different effects on the body. The aim of this investigation was to study the effect of six weeks of resistance training on Vascular endothelial growth factor and Neuron Derived Neurotrophic Factor in obese male rats. In an experimental study, 20 male wistar rats aged five weeks and weight approximately 120 to 160 grams, were divided into two equal groups, control and experimental, based on weight homogenization. The experimental group performed a training protocol for six weeks, three sessions per week, and each session includes one set of 10 repetitions with a 90-second rest interval, including of climbing a resistance training ladder at a height of one meter and an incline of 85 degrees with a weight attached to the base of the tail (with Paying attention to the maximum weight carrying capacity of each rat. 48 hours after the last training session, the rats were sacrificed and blood was taken from the heart. The values of VEGF and NDNF in the heart tissue were evaluated with ELISA method. In order to examine the changes of between groups, the independent t-test was used at a significance level of p<0.05. The results indicated that six weeks of resistance training led to a significant increase in VEGF values (p=0.0001) and a significant decrease in NDNF values (p=0.0001) in experimental group in comparison to the control group. Base on the findings of this study, it seems that resistance training can have positive effects on preventing the risk of cardiovascular diseases caused by obesity, by increasing some protective factors and reducing angiogenesis inhibitory factors.

    Keywords: angiogenesis, Vascular endothelial growth factor, Neuron derived neurotrophic factor, Obesity, Resistance training
  • Zahra Ebrahimi, Shiva Irani, Abdolreza Ardeshirylajimi, Ehsan Seyedjafari * Pages 113-130
    3D printing of scaffolds at low temperatures is very promising for making artificial bone graft alternatives with more performance than traditional techniques. One of the most promising strategies in bone tissue engineering has focused on the development of biomimetic scaffolds. Ceramic-based scaffolds with osteogenic ability and mechanical properties are promising candidates for bone repair. The aim of this study was to adapt the flexibility and increasing the effect of inducing osteogenesis of Polycaprolactone (PCL) scaffold prepared by fused deposition modeling (FDM) method, using the combination of Collagen (COL) as a natural polymer with synthetic polymer and to investigate the behavior of MG63 cells on it. on it. After preparing the scaffold, scanning electron microscope (SEM), energy dispersive X-ray (EDX) and ATR-FTIR spectroscopy were used. After 1,7,14 days, the ossification process of MG63 cells in different treatments was performed using alizarin red staining and alkaline phosphatase activity. The non-toxicity of scaffolds was also evaluated by MTT assay to ensure cell proliferation. From under a microscope, it was found that tissue engineering scaffolds distributed and connected almost rectangular pores evenly. The PCL/COL scaffold showed a significant difference in terms of viability compared to the polycaprolactone scaffold only in the differential medium (P ≤ 0.0001). The results of evaluating ALP activity in PCL/COL scaffolds were significantly higher than uncoated PCL scaffolds and control (P ≤ 0.0001). The results of this study showed that the use of PCL/COL scaffold can be considered a suitable medium for proliferation and differentiation of MG63 cells in bone tissue engineering. Therefore, the PCL/COL composite scaffold prepared by FDM printer can be widely used in bone tissue engineering due to the cell survival by COL.
    Keywords: Polycaprolactone, Collagen, stem cells, 3D printing scaffolds, Bone tissue engineering
  • Nasrin Fazeli, Ehsan Arefian, Shiva Irani, Abdolreza Ardeshirylajimi, Ehsan Seyedjafari * Pages 131-145
    In recent years, the focus of researches in the field of tissue engineering has been on the preparation of scaffold materials and methods. 3D printing is an emerging technology that can accurately and quickly prepare bone tissue engineering scaffolds with specific shapes and structures. One of the most common 3D printing methods is fused deposition modeling (FDM), the materials used in this method are polymers such as polycaprolactone (PCL). In this study, 3D printed PCL scaffolds were made and due to the hydrophobic and non-osteogenic nature of PCL, the surface of the scaffolds was coated with a 1% solution of hydroxyapatite (HA) and bioactive glass (BG) bioceramics. Surface modification of PCL scaffolds was done to increase hydrophilicity and improve cell attachment. Field emission scanning electron microscop (FeSEM) images, Energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDS) and mapping of the surface elements of the scaffolds confirmed the proper coating of PCL scaffolds with HA and BG bioceramics. The biocompatibility of PCL/HA/BG scaffolds and the cell viability and attachment on the surface of the scaffolds were investigated by seeding of human adipose mesenchymal stem cells (hAMSCs) and using MTT test and FeSEM images. Also, the potential of PCL/HA/BG scaffolds in osteogenic differentiation of hAMSCs was evaluated by alkaline phosphatase activity measurement test and immunocytochemical staining. The results showed that the three-component PCL/HA/BG scaffolds improved the proliferation and osteogenic differentiation of hAMSCs, so the PCL/HA/BG scaffolds can be a suitable candidate for bone tissue engineering applications.
    Keywords: Tissue Engineering, 3D Printing, Polycaprolactone, hydroxyapatite, Bioactive Glasses
  • Mehdi Bassareh, Vahid Rezaeipour *, Rohullah Abdullahpour, Sakineh Asadzadeh Pages 147-162

    This research was conducted in order to evaluate the use of lysophospholipid (LPL) supplement on performance, carcass characteristics, blood metabolites and nutrient digestibility in broiler chickens fed with different levels of threonine (Thr) amino acid. In this experiment, 400 male broilers of ROSS 308 strain were used with 8 treatments and 5 repetitions in a period of 35 days. The experiment was conducted in the form of a completely randomized design with a factorial arrangement of 4x2 including two levels of LPL in the diet (0 and 0.1%) and four levels of Thr (100, 105, 110 and 115% of requirement). Experimental diets were used for starter (0 to 10 days), grower (11 to 24 days) and finisher (25 to 35 days) phases. The results of this research showed that during the 35-day period, body weight gain and feed conversion ratio improved in broiler chickens fed with LPL supplement (p < 0.05). However, the use of LPL supplement did not have a significant effect on feed intake in broilers. In addition, feed conversion ratio was significantly higher in broilers fed with 100% Thr level compared to higher amounts of Thr requirements (p < 0.05). The use of levels higher than 100% of Thr requirements and LPL supplement in the diet increased the digestibility of crude protein and crude fat in broiler chickens (p < 0.05). The use of LPL supplement increased the serum concentration glucose (p < 0.05). While the level of 105% Thr in the diet caused a significant decrease in serum triglyceride concentration (P < 0.05). Based on the findings of this research, it can be concluded that the use of LPL supplement and levels higher than 100% of Thr requirements in the broiler chicken diet increased the growth performance and nutrient digestibility in broiler chickens.

    Keywords: lysophospholipid, threonine, Performnance, digestibility, broiler chicken
  • Raheleh Rahbarian *, Shahrbanoo Jafari, Hamid Eshrati Pages 163-173
    Hydatid cyst is one of the most important common diseases between humans and animals. In the present study, the therapeutic effect of Melia azedarach seed extract and Crocin on a mouse model infected with hydatid cysts was investigated in vitro and in vivo conditions. In vitro study 0.1% eosin staining method was used. In vivo study, 30 female laboratory mice were infected with hydatid cysts by intraperitoneal injection of 0.5 ml of liquid containing 2000 protoscolex. One week after the injection, the mice were randomly divided into 5 treatment groups of 6 in separate cages. These groups include 1- control group (without any type of treatment), 2- Albendazole group (Albendazole dose 75 mg/kg), 3- Melia azedarach group (100 microliter Melia azedarach extract), 4- Crocin group (100 mg/ml crocin), 5- Melia azedarach - Crocin group (a mixture of Melia azedarach extract and Crocin). 140 days after the treatment, the desired tests were performed. In vitro investigation of the lethal effect of the pure Melia azedarach extract on protoscolexes showed that after 15 and 60 minutes of incubation, 60 and 80% of protoscolexes are destroyed, respectively. The results of in vivo tests also showed that in the groups treated with Crocin, Melia azedarach, and Melia azedarach-Crocin, the number, weight, and size of hydatid cysts were significantly reduced compared to the control. In addition, the examination of liver biochemical factors showed the most significant lethal effect of hydatid cyst in the groups treated with Melia azedarach and Melia azedarach-Crocin compared to the group treated with the anti-parasitic drug Albendazole and control.
    Keywords: hydatid cyst, Melia azedarach, Crocin, Biochemical factors
  • Jafar Pish Jang Aghajeri * Pages 175-185
    In hot and dry regions, heat stress causes significant economic losses in poultry production and leads to the reduction of several physiological and metabolic factors. This research was conducted in order to investigate the allelic and genotypic polymorphisms of the gene locus involved in heat stress (HSP90β) in native chickens of Mazandaran, West Azerbaijan and commercial broiler and egg-laying chicken populations using PCR-RFLP technique. Randomly, blood was taken from 400 chicken and genomic DNA was extracted by salting out method. The desired gene locus of 494 base pairs was amplified with the help of specific primers and MspI enzyme digestion was used to identify the mutation in the gene locus. For this gene locus, two types of genotypes M1M1 and M1M2 and two alleles M1 (with one band of 494 bp) and M2 (with two bands of 248 bp and 246 bp) were identified. Mazandaran, West Azerbaijan native and commercial broiler chicken masses were in the Hardy-Weinberg equilibrium. For Mazandaran, West Azerbaijan native and commercial broiler chicken populations, Shannon information index was 0.32, 0.28 and 0.40, respectively, the fixation index was 0.12, -0.11 and -0.16, respectively and the observed heterozygosity was 0.19, 0.17 and 0.28, respectively. Due to the presence of polymorphism and mutation in this gene locus, it is possible to use this marker in the native chickens of Mazandaran and West Azerbaijan with genetic selection and in commercial broiler chickens with genetic selection at the line level, to remove heat-sensitive chickens and keep them heat-resistant chickens are used.
    Keywords: native chicken, Genetics breeding, Genotype Diversity, Gene marker, Heat shock
  • Roohallah Barzehkar, Nasser Emam Jomeh Kashan *, Masuod Asadi Fozi, Mohammad Chamani Pages 187-198
    Milk production and fertility are important traits for genetic evaluation of bulls in breeding programs. The goal of this research was to investigate the reproduction and fertility status in Iranian Holstein dairy cattle and effect of days open on the milk production and genetic ranking of bulls. A total number of 706,653 test day records of first parity of 78,517 Holstein cows in 448 herds during the years from 1991 to 2016 were used. The phenotypic and genetic relationship of the amount of milk production in 270 days and the number of open days and their genetic parameters were estimated through a two-trait model. Also data were analyzed using a random regression model and predicted the breeding values of bulls. The results showed that in the studied population, 7.7 and 60% of the cows in the herds became pregnant by 45 and 112 days after calving, respectively and 54.6% of successful pregnancies occur after 90 days in milk. The heritability of 270 days milk and open days and their genetic correlation were estimated of to be 0.257 (±0.016) and 0.0314 (±0.004) and 0.538 (±0.06) respectively. The range of estimated heritability of 270 days milk for first to ninth groups were 0.11-0.26. Days open was a source of variation of the parameter. The results showed that number of open days affected the predicted breeding value of bulls and their ranking. It is concluded that, in sire evaluation programs in order to increase the accuracy of breeding value prediction of the sires it is necessary to include the variable of number of open days in the statistical models.
    Keywords: dairy cattle, Reproduction, milk production, Bulls Breeding Value
  • Mohaddeseh Zarrinkolah, Reza Farshbaf Pourabad *, Reza Khakvar Pages 199-209

    The Mediterranean flour moth (Ephestia kuehniella) is an important storage pest that can cause significant losses in flour factories. The current study was conducted in order to study the quantity and quality of different phospholipids and triglycerides fatty acids in the body of the 4th and 5th instar of E. kuehniella. According to the results, among the fatty acids in the phospholipids group, the highest amount of fatty acid in all tested samples was related to Oleic acid (18:01) with an average value of about 40%. This fatty acid had the highest amount in both 4th and 5th instar as well as both male and female larvae. The lowest amount in this group was Arachidic acid (20:00) with an average value of 0.11%. This fatty acid was seen in small amounts in all samples, although its amount was significantly higher in females than in males. In the triglyceride group, two fatty acids Myristic acid (14:00C) and Palmitic acid (16:00C) accounted for the highest amounts with values of 23% and 26.8% respectively, while Docosahexaenoic acid (DHA) was recorded as the lowest fatty acid with a small amount of 0.46%. In comparison of male and female samples, the biggest difference in the amount of fatty acids was recorded in the two fatty acids DHE from the phospholipid group and stearic acid (18:00) from the triglyceride group, which were measured 5 and 2.2 times more in females than in males, respectively. The biggest changes between the 4th and 5th instars in the phospholipid group were related to linolenic acid (18:3C) and DHE, which showed a 50% increase from 4th to 5th instar, and the most changes in the triglyceride group was related to myristic acid (14:00) and DHE, which showed a several-fold decrease from the age from 4th to 5th instar.

    Keywords: Phospholipid, Triglyceride, Ephestia kuehniella, flour, Larval ages
  • Firoozeh Alavian, Zahra Zare * Pages 211-224
    Behavioral sensitivity in response to morphine injection is a suitable model for studying the neuronal substrates of behavioral plasticity that is associated with reward and opioid abuse. The lateral septum (SL) plays a vital role in the reward and learning processes. The LS nucleus contains GABAergic neurons, and the outputs of this region into the ventral tegmentum (VTA) precisely regulate the amount of released dopamine. In the present study, we investigated the effects of injection of GABAB receptor agonists and antagonists on behavioral sensitivity to morphine in the conditioned place preference (CPP) model. In this experimental study, male Wistar rats were divided into 17 groups. Doses of 0.5, 1, 2.5, 5, 7.5, 10, 12.5, and 15 mg/kg of morphine were injected subcutaneously (S.C) into animals to determine effective and ineffective doses of morphine. An adequate amount of morphine was injected for 3 days to induce sensitization; after 5 days, CPP was performed with an ineffective dose of morphine. Doses of 1.5, 6, and 12 / µg/rat of agonist (baclofen) and antagonist (CGP35348) were injected into LS in the first 3 days of sensitization, 10 minutes before morphine injection. Baclofen at 6 µg/rat (p<0.05) and CGP35348 at 12 µg/rat (p<0.01) significantly reduced morphine sensitivity. GABAB receptors in the LS region can be an important target in the treatment of drug abuse.
    Keywords: GABAB, Lateral Septum, Sensitivity, Morphine
  • MohammadHossein Khanjani *, Saeed Hajirezaee Pages 225-245

    Over the last few decades, the aquaculture industry has grown and developed as one of the major food production industries. Increased stocking density and cultivated area are two ways to increase aquaculture production. Stocking density increases result in a decrease in water quality and the spread of pathogens. As a chemical substance, antibiotics are not widely accepted by consumers as a means of reducing pathogenic agents in aquaculture. Nowadays, probiotics are crucial to maintaining the health of farmed aquatic animals and increasing production performance without negatively affecting consumers. Probiotics are being used in more studies to achieve environmentally friendly sustainable aquaculture goals. Probiotics have been shown to improve water quality, feed efficiency, growth performance, digestive enzyme activity, immunity, and resistance to pathogens in shrimp aquaculture. The presence of probiotics helps shrimp under stressful conditions, such as handling, grading, transportation, vaccination, and disease treatment. In the aquaculture industry, probiotics are mostly Bacillus, Lactobacillus, Micrococcus, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, and Carnobacterium species. This study examines the use and importance of probiotics in shrimp aquaculture, as well as their effects on water quality, growth performance, and immunity.

    Keywords: Aquaculture, Shrimp, probiotics, Water Quality, growth performance, immunity
  • Mohammad Karimi *, Mozhgan Baghaei-Barzabadi Pages 247-255
    Disturbance in regulation of energy balance in obesity involves several mechanisms, many of which are still not well understood. Circadian rhythms are followed by hormonal fluctuations, especially hormones involved in appetite. The aim of this research was to study the effect of eight weeks of endurance training in the morning compared to the evening on the levels of spexin and leptin in obese women. In this semi-experimental study, 30 obese female volunteers with an average age of 35.3 ± 4.4 years and a body mass index of 31.7 ± 1.2 kg/m2 were randomly divided into three equal groups (n = 10) including; Control, morning training and evening training groups. The protocol of endurance training was carried out for eight weeks, three sessions per week and with an intensity of 60 to 75% of the maximum heart rate. 48 hours before and after the intervention of endurance training, blood sampling was done under conditions of 10 hours of overnight fasting. Spexin and leptin values were evaluated by ELISA method. Data were analyzed by using one-way analysis of variance test at a significance level of p<0.05. The results showed that exercise intervention in the morning and evening led to a significant decrease in leptin values (p=0.02) and a significant increase in spexin values (p=0.03). In comparison between morning and evening training, changes in leptin (p=0.01) and spexin (p=0.01) were higher in the evening session. Based on the findings of this study, it seems that endurance training with moderate intensity in a period of eight-week may have positive effects on the hormones of spexin and leptin in the matter of appetite. Evening training has better effects than morning training.
    Keywords: Circadian Rhythm, appetite, Endurance training, Obesity
  • Ahmadreza Gholamian, Mohammad Heidarpour, Hadi Mohebalian * Pages 257-265
    Although many studies have been conducted on the anticancer effects of plant extracts, few studies have been done on the anticancer effects of fungal extracts. The aim of this study was to investigate the apoptotic effects of Saccharomyces cerevisiae cytoplasmic extract on MCF-7 cell line. In this experimental laboratory study, MCF-7 breast cancer cells were treated with 500, 1000, and 2000 µg/mL of Saccharomyces cerevisiae extract for 24, 48, and 72 hours. Cell viability was assessed using MTT assay and cellular apoptosis was determine using flow cytometry. The data were analyzed using one-way analysis of variance. The results of the MTT test showed the percentage of cell viability decreased corresponding to an increase in the concentration and the treatment duration of the extract such that the lowest percentage of cell viability was observed at a concentration of 2000 and a duration of 72 hours. The flow cytometry results confirmed apoptotic cell death in cancer cells. The results of this study indicate the cytotoxic effects of Saccharomyces cerevisiae extract on breast cancer cells. The flow cytometry results confirmed that the cytotoxic effects were due to the induction of apoptosis in cancer cells.
    Keywords: Saccharomyces cerevisiae, breast cancer, MTT Assay, Flow Cytometry
  • Yasamin Khani, Tahereh Naji *, Soheila Zamanlui Benisi, Saeid Mohamadi Motamed Pages 267-277

    Cervical cancer is the third cause of death caused by cancer in women. After breast cancer, cervical cancer is the most common cancer in women. Today, due to the numerous side effects of chemotherapy and radiation therapy that are caused to the patient as a result of their use, as well as the resistance of cancer cells to common treatments, researchers have turned to new drugs with greater effectiveness and less toxicity. The aim of the present study was to evaluate the effect of Lycium depressum root on the expression of Bcl2 and Bax genes and to evaluate the activity of caspases 3 and 6 in cervical cancer cells (Hela). In this study, firstly, the extract of Lycium depressum root was obtained by soaking method, then cervical cancer cells were prepared and cultured, in order to calculate the optimal effective dose of the extract, the MTT technique was used. The concentrations of 25 and 50 mg/ml were chosen as optimal doses. Then the expression of Bcl2 and Bax genes was evaluated by Real-time PCR technique. Next, in order to evaluate the activity of caspases 3 and 6 in effective doses of the extract, cervical cancer cells (Hela) were affected and protein expression was measured using the immunocytochemistry (ICC) technique. The results of this research showed that the roots of the Turkmen oleander plant can cause changes in the expression of important Bcl2 and Bax genes in the path of apoptosis induction. In addition, it increases the protein expression of caspase 3 and 6 in cancer cells. Therefore, it can be hoped that in additional research on the extract of Lycium depressum root, it will be considered a candidate for the treatment of complementary medicine.

    Keywords: cervical cancer, Lycium depressum, Apoptosis, Gene expression