فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 57 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوطالب عزیزی، حمید مدنی*، موسی الرضا وفایی تبار، حسین حیدری شریف آباد، اسلام مجیدی هروان صفحات 5-20

    این پژوهش طی سال های زراعی 97-1396 و 98-1397 به منظور بررسی اثر تراکم گیاهی روی ویژگی های مرفولوژیکی، الگوی گل دهی، تشکیل غوزه و عملکرد وش ارقام جدید پنبه در منطقه ورامین ایران انجام شد. در این تحقیق پنج رقم پنبه شامل ورامین، شیرپان 603، کوکر 100، NO200 و SP731 در سه تراکم گیاهی با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این مطالعه تعداد گل و تاریخ گل دهی به مدت 11 هفته (10 تیر تا 24 شهریور) شمارش شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تفاوت بین ارقام برای ارتفاع بوته، تعداد گره، تعداد گل، تعداد غوزه و عملکرد وش و الیاف در سطح 1 درصد معنی دار است. هم چنین نتایج نشان داد اختلاف معنی داری بین سال های اجرای طرح برای صفات ارتفاع بوته، تعداد غوزه و عملکرد وش و الیاف در سطح 1 درصد وجود دارد. میانگین ارتفاع بوته در سال های اول و دوم  به ترتیب 2/93 و 9/119، میانگین تعداد غوزه در بوته به ترتیب 9/15 و 4/11 و عملکرد وش به ترتیب 5242 و  4050 کیلوگرم در هکتار بود. در این مطالعه ارقام از نظر تعداد روز از کاشت تا گلدهی، تعداد روز از گلدهی تا برداشت و زودرسی تفاوت معنی‎داری نداشتند. بررسی روند گل دهی در 11 هفته نشان داد که اوج گل دهی برای هر دو سال اجرای پژوهش هفته یازدهم پس از کاشت با میانگین 8/41 و 6/44 گل در بوته بوده است. بیش ترین غوزه ها برای سال اول  از گل های هفته یازدهم و برای سال دوم  از گل های هفته دهم تولید شدند. درجه روز رشد تجمعی در طول دوره رشد رویشی و زایشی برای دو سال اجرای آزمایش تفاوت معنی داری داشت. به طوری که در پایان هفته هفدهم پس از کاشت (هفته آخر گل دهی) درجه روز رشد تجمعی در سال های اول و دوم به ترتیب 9/1734 و 5/1245 بوده است که می تواند یکی از دلایل اصلی کاهش تعداد غوزه و عملکرد وش و الیاف در سال دوم باشد.

    کلیدواژگان: پنبه، تراکم، درجه روز رشد، عملکرد وش، گلدهی
  • سارا محمدی کله سرلو*، رئوف سید شریفی صفحات 21-39

    شوری یکی از مخرب ترین تنش های محیطی است که تقریبا بر همه جنبه های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه اثر می گذارد و تهدیدی جدی برای عملکرد گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک است. راه کارهای متعددی به منظور کاهش اثرات سمی ایجاد شده به وسیله شوری بر رشد گیاهان پیشنهاد شده است. در میان آن ها استفاده از سیلیکون و کودهای زیستی نقش مهمی را در بهبود عملکرد گیاهان ایفا می کنند. در این رابطه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل سطوح شوری [عدم اعمال شوری به عنوان شاهد، شوری 30 و 60 میلی مولار (به ترتیب برابر 8/1، 76/2 و 53/5 دسی زیمنس برمتر با کلرید سدیم)]، کودهای زیستی و آلی (عدم کاربرد به عنوان شاهد، ورمی کمپوست، میکوریزا، کاربرد توام ورمی کمپوست و میکوریزا) و محلول پاشی نانوسیلیکون (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد، محلول پاشی 30 و 60 میلی گرم در لیتر نانوسیلیکون) بودند. نتایج نشان داد کاربرد هم زمان ورمی کمپوست با میکوریزا و محلول پاشی 60 میلی گرم درلیتر نانوسیلیکون در شرایط عدم اعمال شوری، انتقال ماده خشک از ساقه (01/209 درصد) و اندام های هوایی به دانه (37/80 درصد) را کاهش داد ولی هدایت روزنه ای (47/50 درصد)، پروتیین برگ پرچم (13/27 درصد)، فتوسنتز جاری (41/153 درصد)، سهم فتوسنتز جاری در عملکرد دانه (56/89 درصد) و عملکرد دانه (88/88 درصد) را نسبت به شرایط عدم کاربرد کوهای زیستی و نانوسیلیکون تحت شرایط شوری60 میلی مولار، افزایش داد. بر اساس نتایج این آزمایش می توان پیشنهاد نمود که کاربرد نانوسیلیکون، کودهای زیستی و آلی می تواند عملکرد دانه تریتیکاله تحت شرایط شوری را، با بهبود هدایت روزنه ای و فتوسنتز جاری افزایش دهد.

    کلیدواژگان: پروتئین برگ، محلول پاشی، ورمی کمپوست و هدایت روزنه ای
  • احمد افکاری*، داریوش سرهنگ زاده صفحات 41-57

    به منظور بررسی اثر هیومیک اسید بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی و صفات زراعی ارقام کلزا در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در شهرستان کلیبر در سال زراعی 1398 انجام شد. عامل اصلی شامل آبیاری پس از 60، 90 و 120 میلی متر تبخیر آب از تشتک تبخیر کلاس A، ارقام کلزا (آر.جی.اس، هایولا 420، تراپر و ساری گل) به عنوان عامل فرعی و پنج سطح (صفر) 100، 200، 300 و 400 میلی گرم در لیتر کاربرد هیومیک اسید به عنوان عامل فرعی- فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثرات ساده تنش خشکی، هیومیک اسید و ارقام بر صفات اندازه گیری شده در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. هم چنین برهم کنش دوگانه (تنش خشکی × هیومیک اسید و تنش خشکی × ارقام) بر شاخص کلروفیل، ارتفاع بوته، تعداد خورجین در بوته، عملکرد دانه و عملکرد روغن معنی دار شد. با افزایش تنش خشکی از محتوای رطوبت نسبی (54/20 درصد)، تعداد دانه در غلاف (32/25 درصد)، وزن هزار دانه (58/16 درصد) و درصد روغن (75/6 درصد) کاسته شد؛ درحالی که بر غلظت پرولین (13/35 درصد) افزود. بیش ترین عملکرد روغن و عملکرد دانه به تیمار 60 میلی متر تبخیر و 400 میلی گرم در لیتر هیومیک اسید و کم ترین میزان عملکرد روغن و عملکرد دانه به تیمار 120 میلی متر تبخیر و عدم استفاده از هیومیک اسید اختصاص یافت. هیومیک اسید سبب افزایش محتوای رطوبت نسبی، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه و درصد روغن شد و مقدار پرولین را (31/26 درصد) کاهش داد. در نتیجه، محلول پاشی 400 میلی گرم در لیتر هیومیک اسید در سطوح مختلف تنش خشکی باعث بهبود ویژگی های فیزیولوژیکی و افزایش مولفه های تولیدی در مقایسه با شاهد (عدم محلول پاشی) شد. در چهار رقم مورد ارزیابی رقم هایولا 420 بیش ترین عملکرد دانه و اجزای عملکرد، را دارا بود. با توجه به نتایج به دست آمده هیومیک اسید موجب کاهش خسارات وارد شده در مواجه با خشکی شد.

    کلیدواژگان: تنش کم آبی، درصد روغن، عملکرد دانه، کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ و هیومیک اسید
  • علی رسائی*، سعید جلالی هنرمند، مختار داشادی صفحات 59-70

    جایگزینی نهاده های زیستی به جای نهاده های شیمیایی یکی از اصول کشاورزی ارگانیک است. این آزمایش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزارع تحقیقاتی معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود از پاییز سال 1399 به مدت دو سال اجرا شد. در این آزمایش 13 تیمار کاربرد غلظت های 5/0، 1، 5/1 و 2 لیتر از کود محلول فعال زیستی  در سه مرحله ابتدای رشد رویشی، ابتدای غلاف دهی و ابتدای رشد رویشی + ابتدای غلاف دهی به همراه تیمار شاهد (عدم محلول پاشی) بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود رقم منصور بررسی گردید. نتایج نشان داد عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن صد دانه تحت اثر محلول پاشی قرار گرفتند. غلظت 1 و 5/1 لیتر در هکتار از محلول مورد نظر در دو مرحله ابتدای رشد رویشی و ابتدای غلاف دهی بیش ترین اثر را بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود داشت. با کاربرد غلظت یک لیتر در هکتار از محلول فعال زیستی در دو مرحله ابتدای رشد رویشی و ابتدای غلاف دهی عملکرد دانه با میانگین 8/774 کیلوگرم در هکتار، تعداد 6/13 غلاف در بوته، 95/0 دانه در بوته و وزن صد دانه 1/35 گرم نسبت به شاهد برتری داشتند. بنابراین استفاده از غلظت یک لیتر در هکتار با توجه به صرفه اقتصادی آن نسبت به غلظت 5/1 لیتر در هکتار به عنوان بهترین غلظت محلول فعال زیستی برای بهبود عملکرد و اجزای عملکرد نخود توصیه می شود.

    کلیدواژگان: محلول فعال زیستی، مرحله رشد، نخود، عملکرد و اجزای عملکرد
  • سید مرتضی موسوی ازاندهی، محمدحسین انصاری*، پیمان شریفی، شهرام صداقت حور صفحات 71-89

    در دهه های اخیر استفاده از کودهای شیمیایی برای تامین عناصر مورد نیاز محصول در کوتاه مدت به یک امر حیاتی تبدیل شده است که مصرف طولانی مدت و بیش از حد آن تهدیدی برای سلامت انسان و محیط، شده است. با استفاده از ترکیبات آلی حاصل از تبدیل بقایای آلی به کمپوست و ورمی کمپوست، ضمن افزایش پایداری، سلامت و بهره وری خاک، منجر به ارتقاء کیفیت و عملکرد گیاه می شود. به همین منظور آزمایشی در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به روش فاکتوریل با سه تکرار و دو سطح تلقیح و عدم تلقیح باکتری ریزوبیوم (Rhizobium leguminosarum bv. Viciae) و پنج سطح تیمار کودی: کود گاوی 30 تن در هکتار (CM)، ورمی کمپوست 10 تن در هکتار (VM)، ورمی کمپوست آزولا 10 تن در هکتار (VA)، تیمار کود شیمیایی بر اساس آزمون خاک (NPK)، و تیمار شاهد (C)، طی دو سال زراعی 98-1397 و 99 -1398 در اقلیم معتدل و مرطوب منطقه سوادکوه اجراء گردید. نتایج نشان داد که برهم کنش باکتری در تیمارهای کودی بر کلروفیل کل در سطح احتمال پنج درصد و بر تعداد غلاف، تعداد دانه، عملکرد غلاف، عملکرد دانه تر، عملکرد دانه خشک، وزن خشک کل و غلظت فسفر دانه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین نشان تیمار تلقیح + ورمی کمپوست آزولا، تعداد غلاف (7/39 در سال اول و 3/46 در سال دوم)، تعداد دانه (9/181 در سال اول و 2/205 در سال دوم)، عملکرد غلاف (در سال اول و دوم به ترتیب 4/1377 و 1503 گرم در متر مربع) و عملکرد دانه (در سال اول و دوم به ترتیب 429 و 1503 گرم در متر مربع) نسبت به سایر تیمارها برتری معنی دار داشت و از نظر جذب نیتروژن و فسفر حتی نسبت به تیمار NPK نیز برتری معنی دار نشان داد. نتایج به دست آمده پیشنهاد می کند که با تلقیح بذر باقلا با R. leguminosarum به همراه کاربرد ورمی کمپوست آزولا، عملکرد دانه و غلاف و غلظت نیتروژن دانه را می توان افزایش داد.

    کلیدواژگان: جذب فسفر، ریزوبیوم، عملکرد غلاف، عملکرد دانه، کود گاوی، ورمی کمپوست
  • سید شهرام الیاسی، علیرضا پیرزاد*، جلال جلیلیان، ابراهیم روحی، عادل سی و سه مرده صفحات 91-112

    باتوجه به اهمیت کشت گیاهان روغنی دیم و امکان وارد کردن آنها در تناوب با گندم، در مطالعه حاضر واکنش های صفات مورفو-فیزیولوژیکی گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) در پاسخ به انواع خاک ورزی در شرایط دیم مورد ارزیابی قرار گرفت. این آزمایش برپایه طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های زراعی 1398-1396 و در مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان اجرا شد. تیمارها به صورت کاشت گلرنگ در سیستم های کشت مستقیم، کم خاک ورزی و خاک ورزی مرسوم اعمال گردیدند. نتایج این آزمایش نشان داد که انواع خاک ورزی باعث ایجاد تغییرات در صفات مورفو-فیزیولوژیکی گیاه گلرنگ گردید. بیش ترین عملکرد (796 کیلوگرم بر هکتار) به صورت معنی داری مربوط به گیاهان تحت کشت مستقیم بود که به ترتیب 8/24 و 40 درصد نسبت به کم خاک ورزی و کشت مرسوم افزایش نشان داد. در سیستم کشت مستقیم، رطوبت نسبی برگ (69 درصد)، کلروفیل کل (01/2 میلی گرم بر گرم وزن تر برگ)، شاخص سطح برگ (8/2) به ترتیب نسبت به کم خاک ورزی و کاشت مرسوم به صورت معنی داری بیشتر بودند. بیش ترین مقدار آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز (به ترتیب 085/0 و 72/0 واحد میلی گرم پروتیین در دقیقه) در برگ گیاهان کشت شده به روش کشت مرسوم مشاهده شد. در کشت مرسوم میزان کلونیزاسیون و اسپوریزاسیون قارچ های مایکوریزا کاهش معنی داری را نسبت به دو تیمار دیگر داشتند. در نهایت صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی مرتبط با عملکرد در کشت مستقیم و کم خاک ورزی نسبت به کشت مرسوم وضعیت مطلوب و پایدارتری را نشان داد.

    کلیدواژگان: اکسیدانت، آنزیم، رطوبت نسبی برگ، کلروفیل و مایکوریزا
  • صحبت بهرامی نژاد*، فاطمه رومیانی، لیلا زارعی صفحات 113-128

    به منظور ارزیابی تنوع ژنوتیپ های یولاف زراعی (Avena sativa L.) در پاسخ به تنش سرما، 21 ژنوتیپ یولاف در سال 96-1395 در دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه تحت شرایط کنترل شده در گلخانه مورد بررسی قرار گرفتند. دو آزمایش جداگانه جهت تعیین دمای 50 درصد کشندگی گیاه (LT50) و تاثیر تنش کوتاه مدت سرما بر خصوصیات فیزیولوژیک و آنزیم های آنتی اکسیدانت، در قالب طرح کاملا تصادفی ا نجام شد. تجزیه واریانس صفت LT50 نشان داد که تنوع ژنتیکی معنی داری بین ژنوتیپ های بررسی شده از نظر این صفت وجود دارد. نتایج مقایسه میانگین صفت LT50 به روش دانکن نشان داد که ژنوتیپ‎های (Ozark)، (UFRGSP 948886)، (UPF775456)، (Euro)، (GA Mitchell)، (Mortlock)، (OH1022)، (Brusher)، (Wallaroo) و (Kalott) بیشترین مقدار LT50 را دارا بوده و می توان آن ها را به عنوان ژنوتیپ‎های متحمل به سرما در نظر گرفت و ژنوتیپ های (Quoll) و (Nasta) کمترین مقدار را دارا بودند. تجزیه واریانس نشان داد اثر تیمار دمایی بر صفات میزان کاروتنویید، نشت یونی، کاتالاز و پراکسیداز معنی‎دار بود. همبستگی مثبت و معنی داری بین آنزیم کاتالاز با محتوای کلروفیل و بین آنزیم پراکسیداز با میزان نشت یونی مشاهده شد. ژنوتیپ های Ozark و UFRGS 948886 در تجزیه خوشه ای در گروهی با حداکثر میانگین LT50، محتوای کلروفیل، محتوای کاروتنویید، آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و حداقل میانگین میزان نشت یونی قرار گرفتند. بنابراین می توان گفت ژنوتیپ های این گروه وضعیت بهتری از نظر تحمل به سرما نسبت به سایر ژنوتیپ ها دارند.

    کلیدواژگان: آنزیم‎های آنتی اکسیدانت، تنش سرما، یولاف، LT50
|
  • Abotaleb Azizi, Hamid Madani*, Mosareza Vafaie-Tabar, Hosein Heydari Sharifabad, Eslam Majidiharavan Pages 5-20

    This research was carried in cropping years 2017-18 and 2018-19 to study the effect of plant density on morphological traits, flowering pattern, boll production and seed cotton yield of new cotton cultivars in Varamin region of Iran. In this research, five cotton cultivars including Varamin, Shirpan603, Cocker100, NO200 and SP731 in three plant densities were evaluated using a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications. In this study, the number of flowers and flowering date in cultivars for 11 weeks (1 July to 15 September) were counted. The results of analysis of variance showed that the differences between cultivars were significant for plant height, number of nodes, number of flowers, number of bolls and fiber and seed cotton yield at 1% level. The results also showed that there is a significant difference between the years of project implementation for plant height, number of bolls and fiber and seed cotton yield at the level of 1%. The mean of plant height for the first and second years were 93.2 and 119.9 cm and the average number of bolls per plant were 15.9 and 11.41 and the seed cotton yield were 5242 and 4050 kg/ha, respectively. In this study cultivars did not differ significantly in terms of number of days from planting to flowering, number of days from flowering to harvest and early ripening. Investigation of flowering process in 11 weeks showed that the peak of flowering for both years of research was the eleventh week after planting with an average of 41.8 and 44.6 flowers per plant. Most of the bolls were produced from the flowers of the eleventh week for first year and from the flowers of the tenth week for second year. The cumulative growing degree days during the vegetative and reproductive growth period for two years of experiment was significantly different.  So that at the end of the seventeenth week after planting (last week of flowering) the cumulative growing degree days in the first and second years was 1734.9 and 1245.5, respectively, Which can be one of the important reasons in reducing the number of bolls and fiber and seed cotton yield in the second year.

    Keywords: Cotton, density, Growing Degree Days, seed cotton yield, flowering
  • Sara Mohammadi Kale Sarlo* Pages 21-39

    Salinity is one of the most destructive environmental stresses, which affect almost every aspect of physiology and biochemistry of a plant. It is a serious threat for crop yield especially in arid and semi-arid regions. Several strategies have been suggested in order to decrease the toxic effects caused by salinity on plant growth, among them use of silicon and bio fertilizers play important role in yield improvement. In this regard, an experiment was carried out as factorial based on randomized complete block design with three replications in research greenhouse University of Mohaghegh Ardabili  in 2021. The investigated factors were included salinity levels [no application of salinity as control, application of 30 and 60 mM salinity (1.8, 2.76 and 5.53 dS.m-1 respectively)], bio and organic fertilizers (no application as control, vermicompost, mycorrhiza, both application of vermicompost and mycorrhiza) and nanosilicon foliar application (foliar application with water as control, foliar application of 30 and 60 mg.L-1 of nanosilicon). The results showed that both application of vermicompost and mycorrhiza, foliar application of 60 mg.L-1 of nano silicon under no salinity decreased dry matter remobilization from the stem (209.01%) and aerial parts to grain (80.49%), but increased stomata conductance (50.47%), flag leaf protein (26.17%), current photosynthesis (153.41%), the contribution of current photosynthesis in grain yield (89.56%) and  grain yield (88.88%) compared to no appllication bio and organic fertilizers and nanosilicon under 60 mM salinity conditions. Based on the results this study, it can be suggested  that the application of bio and organic fertilizers and nanosilicon can increase the grain yield of triticale under salinity conditions due to improving stomata conductance and current photosynthesis.

    Keywords: Foliar application, leaf protein, stomata conductance, vermicompost‎
  • Ahmad Afkari*, Daryuosh Sarhangzadeh Pages 41-57

    In order to investigate the effect of humic acid on some of physiological characteristics and agronomic traits of rapeseed (Brassica napus L.) cultivars under drought stress conditions, the present experiment was carried out as Split-split plot design randomized complete blocks design with 4 replications in Kaleybar city in 2019. The main plot, sub plot and Sub-sub plot included irrigation after 60, 90 and 120 mm water evaporation from class A evaporation pan, bean cultivars divided into 4 categories of Hayola 420, Sarigol, Traper and RJS003, and humic acid application on 5 levels (0, 100, 200, 300 and 400 mg.Lit), respectively. The results showed that the simple effects of drought stress, humic acid and cultivars traits measured at a probability level of 1%. The interaction between water stress and humic acid on chlorophyll content, plant height, number of pods per plant, grain yield and oil yield were significant. The effect of dual interaction (drought stress × humic acid and drought stress × cultivars) on chlorophyll index, plant height, number of pods per plant, grain yield and oil yield were significant. With increasing drought stress, the relative moisture content (20.54%), number of grains per pod (25.32%), 1000-grain weight (16.58%) and oil content (6.75%) decreased; While increasing the proline concentration (35.13%). The highest oil yield and grain yield were allocated to 60 mm of evaporation and 400 mg/l of humic acid and the lowest amount of oil and grain yield was assigned to 120 mm of evaporation and no use of humic acid. Humic acid increased the relative moisture content, number of seeds per pod, 1000-seed weight and oil percentage and decreased the amount of proline (26.31%). As a result, spraying 400 mg/l humic acid at different levels of drought stress improved physiological characteristics and increased production components compared to the control (no spraying). In the four cultivars evaluated, Hayola 420 cultivar had the highest grain yield and yield components. According to the results, humic acid reduces damages caused by drought stress.

    Keywords: Chlorophyll, Grain yield, Humic acid, oil percentages, Relative water content, Water stress
  • Ali Rasaei*, Saeid Jalali-Honarmand, Mokhtar Dashadi Pages 59-70

    Replacing biological inputs that are prepared through natural processes instead of chemical inputs in strengthening the growth and development of crops and increasing their yield is one of the principles of organic and sustainable agriculture. In this regard, in order to investigate the effects of the use of bio-active growth solution on yield and yield components of chickpea (Mansour cultivar), an experiment was carried out in the form of a randomized complete block design in three replications at the Dryland Agricultural Research Sub-Institute for two years from the fall of 2019. Each replication includes 13 treatments including the application of each of the concentrations of 0.5, 1, 1.5 and 2 liters of the mentioned fertilizer in the three stages of the beginning of vegetative growth, the beginning of pod formation and the beginning of vegetative growth + the beginning of pod formation along with the control treatment (no foliar spraying). The results showed that seed yield, biological yield, number of pods per plant, number of seeds per pod and 100-seeds weight were affected by foliar application. The concentration of 1 and 1.5 liters per hectare of the solution in the two stages of the beginning of vegetative growth and the beginning of podding had the greatest effect on the yield and yield components of chickpea. Under the mentioned treatments, the grain yield with an average of 774.8 kg per hectare, the number of 13.6 pods per plant, 0.95 seeds per plant and the 35.1 g for 100-seeds weight were superior to the control. Economically, it is recommended to use a concentration of one liter per hectare compared to a concentration of 1.5 liters per hectare as the best concentration of bioactive solution to improve the yield and yield components of chickpea.

    Keywords: Bio-active Solution, Growth Stage, Chickpea, Yield, Yield Components
  • Seyed Morteza Mosavi Azandehi, MohammadHossein Ansari*, Peyman Sharifi, Sharam Sedaghat Hoor Pages 71-89

    The present study was conducted biennially in the cropping years of 2019 and 2020 in Savad-Koh lands. The experiment was performed as a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications. The first factor of Rhizobium leguminosarum bv. Viciae inoculation with faba bean at two levels (inoculation with R-Etli strain and non- inoculation); and the second factor of fertilizer treatments at five levels including: cattle manure 30 t ha-1 (CM), vermicompost 10 tons per hectare (VM), azolla vermicompost 10 t ha-1 (VA), chemical fertilizer treatment based on soil analysis (NPK), and control treatment (C). Was. The results showed that fertilizer treatments were significant in most bacterial interaction traits. In both years of experiment, vermicompost treatments, especially Azolla vermicompost had the highest number of pods (39.7 in the first year and 46.3 in the second year), number of seeds (181.9 in the first year and 205.2 in the second year), yield Pods (1377.4 and 1503 g m-2 in the first and second years, respectively) and grain yield (429 and 1503 g m-2, respectively, in the first and second years) were inoculated with R. leguminosarum and in terms of nitrogen uptake, Phosphorus and potassium showed significant superiority even over NPK treatment. The results suggest that the main source of vermicompost production has a great effect on growth, nutrient uptake and grain yield and by inoculation with appropriate nitrogen-fixing bacteria has a synergy on agronomic traits. Therefore, this nutrition method can be used as one of the nutrient management strategies in sustainable faba bean production.

    Keywords: : Cattle manure, Grain yield, Phosphorus uptake, pod yield, Rhizobium, Vermicompost
  • Seyed Shahram Elyasi, Alireza Pirzad*, Jalal Jalilian, Ebrahim Roohi, Adel Siosemardeh Pages 91-112

    Considering the importance of cultivating rainfed oil plants and the possibility of introducing them in rotation with wheat, in the present study, the reactions of the morpho-physiological traits of safflower (Carthamus tinctorius) in response to different types of tillage in rainfed conditions were evaluated. The experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications at Saral Rainfed Agricultural Research Station of Kurdistan during 2017-2019 seasons. The treatments were no-tillage, reduced tillage, and conventional tillage systems. The results of this experiment showed that the types of tillage caused changes in the morpho-physiological traits of the safflower. The highest yield (796 kg/ha) was obtained from no-tilllage system, which showed an increase of 24.8 and 40 percent compared to reduce tillage and no-tillage, respectively. In the no-tillage system, relative water content (69%), chlorophyll (2.01 mg/gr fresh weight of leaves) and leaf area index (2.8) were respectively higher than reduce tillage and conventional tillage. The highest amount of catalase and superoxide dismutase enzymes (0.085 and 0.72 units mg protein per minute, respectively) was observed in the leaves of plants cultivated by conventional system. In conventional tillage, the root colonization and sporulation were decreased significantly compared to the other two tillage systems. Finally, the physiological and biochemical traits related to yield in no-tillage and reduce tillage showed a more favorable and stable situation than conventional tillage.

    Keywords: Chlorophyll, Enzyme, Mycorrhiza, Oxidant, Leaf relative water content
  • Sohbat Bahraminejad* Pages 113-128

    In order to evaluate the diversity of oat genotypes (Avena sativa L.) in response to cold stress, 21 oat genotypes were studied in the Faculty of Agricultural Sciences and Engineering of Razi University, Kermanshah in 2015-2016 under controlled conditions in the greenhouse. Two separate experiments were conducted to determine the 50% plant lethality temperature (LT50) and the effect of short-term cold stress on physiological characteristics and antioxidant enzymes, in the form of a completely randomized design. Variance analysis of LT50 showed that there is a significant genetic variation between the investigated genotypes in terms of LT50 level. The average of LT50 trait showed that the genotypes (Ozark), (UFRGSP 948886), (UPF775456), (Euro), (GA Mitchell), (Mortlock), (OH1022), (Brusher), (Wallaroo) and (Kalott) had the highest LT50 value and can be considered as cold tolerant genotypes, and (Quoll) and (Nasta) genotypes had the lowest values. A positive and significant correlation was observed between the catalase enzyme and chlorophyll content and between the peroxidase enzyme and ion leakage rate. The Ozark and UFRGS 948886 genotypes were placed in the group with the maximum mean LT50, chlorophyll content, carotenoid content, catalase enzyme, peroxidase enzyme and minimum ion leakage rate in the cluster analysis. Therefore, it could be stated that the genotypes of this group have better conditions in terms of cold tolerance than other genotypes.

    Keywords: Antioxidant Enzymes, Cold Stress, Oat, LT50