فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال بیستم شماره 8 (پیاپی 141، ابان 1402)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال بیستم شماره 8 (پیاپی 141، ابان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/22
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مریم محبی* صفحات 1-16

    این مطالعه با هدف تولید رب گوجه فرنگی با استفاده از نگه دارنده های طبیعی به عنوان جایگزین نگه دارنده های شیمیایی انجام شد. عصاره دانه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill) و کاکوتی کوهی (Ziziphora clinopodioides Lam.) به عنوان نگه دارنده طبیعی مورداستفاده قرار گرفتند. خصوصیات فیزیکوشیمیایی رب گوجه فرنگی مثل pH، اسیدیته و مواد جامد محلول کل (بریکس) در طول 5 هفته نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس اندازه گیری شدند. خصوصیات حسی رب گوجه فرنگی با کمک ارزیاب های حسی آموزش دیده و آموزش ندیده با استفاده از مقیاس هدونیک 5 نقطه ای مورد ارزیابی قرار گرفت.برای پیش بینی داده ها از شبکه عصبی مصنوعی با توپولوژی1-37-2 با تعداد دو ورودی شامل طول دوره نگهداری و غلظت های مختلف عصاره دانه رازیانه و کاکوتی کوهی و اسیدیته به عنوان پارامتر هدف در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد به کارگیری غلظت های مختلف عصاره دانه رازیانه و کاکوتی کوهی به طور معنی داری (p<0.05) باعث کاهش pH و افزایش اسیدیته رب های گوجه فرنگی شدند. افزایش سطح عصاره ها در نمونه های رب گوجه فرنگی به طور معنی داری (p<0.05) منجر به افزایش بریکس در طول دوره نگهداری شدند. ارزیابی حسی نشان داد که از لحاظ رنگ، شکل ظاهری و قوام تیمارهایی که حاوی غلظت های پایین عصاره بودند (0/5 و 1 درصد از هر دو عصاره) امتیاز بیشتری را کسب کردند. از لحاظ طعم و بو تیمارهای 3 و 4 (به ترتیب حاوی 2 و 3 درصد عصاره دانه رازیانه) بالاترین امتیاز را داشتند. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از 2 یا 3 درصد عصاره دانه رازیانه به عنوان نگهدارنده طبیعی در رب گوجه فرنگی منجر به خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی مطلوب می شوند. نتایج پیش بینی اسیدیته نشان داد که ضریب همبستگی و میانگین مربعات خطا برای داده های کل برابر با 0/99232 و 0/00002 می باشد که نشان از یک پیش بینی موفق است.

    کلیدواژگان: رب گوجه فرنگی، نگهدارنده طبیعی، دانه رازیانه، کاکوتی کوهی، شبکه عصبی مصنوعی
  • نگار فتحی دوآبی*، ابراهیم حسینی، غلامحسن اسدی صفحات 17-35

    پاستیل ها از جمله فرآورده های قندی محبوب و پرمصرف می باشند که مصرف بالای آنها به دلیل ارزش تغذیه ای پایین موجب بروز برخی نگرانی ها می شود.لذا هدف این مطالعه بررسی فرمولاسیون پاستیل انبه با پودر جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس به همراه عسل بود.اجزای فرمولاسیون شامل 0تا20درصد پوره انبه،0تا10درصد عسل،5/34درصدژلاتین و اسپیرولینا پلاتنسیس در بازه 0تا1 درصدو 23/38درصد آب،33/5درصدساکارز و36/5درصد گلوکز و 1/28درصد اسیدسیتریک بود.از روش سطح پاسخ(RSM)و طرح مرکب مرکزی استفاده شد.نتایج نشان دادپودر جلبک حاوی مقادیر بالای پروتیین خاکستر و ترکیبات فنولی است.نمودارهای سطح پاسخ سه بعدی نشان داد با افزایش میزان جلبک انبه عسل فعالیت آنتی اکسیدانی و چربی و پروتیین و خاکستر بطور چشمگیر افزایش یافت.فعالیت آنتی اکسیدانی با افزایش عسل و اسپیرولینا و حدود نصف انبه بیشترین مقدار و کمترین مقدار هم برای انبه4/05درصد عسل2/03درصد و اسپیرولینا0/2درصد است.بیشترین مقدار سفتی در 0/2درصد اسپیرولینا و 4/05 درصد انبه و بیشترین مقدار عسل گزارش شد.با افزایش انبه و اسپیرولینا سفتی به میزان کم کاهش و سپس با افزایش بیشتر  انبه سفتی افزایش پیدا کرد.بیشترین رنگ مربوط به بیشترین مقدار انبه و کمترین مقدار عسل بود.بیشترین مقدار پذیرش حسی  در 15/95درصد انبه، 7/97درصد عسل و 0/8درصد اپیرولینا مشاهده شد و کمترین مقدار هم در4/05درصد انبه 2/03 درصد عسل و 0/2درصد اسپیرولینا گزارش شد.نتیج حاصل از بهینه سازی پاستیل فراسودمند نشان داد بهترین نمونه در 11/67درصد پودرانبه2/02درصد عسل و 0/79درصد ودر جلبک اسپیرولینا بدست می آید.

    کلیدواژگان: جلبک ها، ارزش غذایی، فرآورده های برپایه میوه، خاصیت آنتی اکسیدانی
  • پروین سوری، آریو امامی فر*، نفیسه دعوتی صفحات 36-47

    هدف این مطالعه بررسی اثر ضد میکروبی نانولیپوزوم های حاوی نانوذرات اکسید روی در نسبت های مختلف لسیتین به نانو ذرات اکسید روی (5:1، 15:1 و 25:1 وزنی- وزنی) بر علیه سویه های اشرشیا کلی(ATCC 2592) و استافیلوکوکوس اوریوس (ATCC 25923) در محیط کشت آزمایشگاهی بود. نانولیپوزوم های حاوی نانوذرات اکسید روی به دو روش آب پوشانی لایه نازک و حرارتی تهیه شدند. مقادیر حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) نانولیپووزم های حاوی نانوذرات اکسید روی تولید شده در مقایسه با نانوذرات اکسید روی بدون پوشش بر علیه سویه های اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اوریوس تعیین و فعالیت ضد میکروبی آن ها با استفاده از منحنی زمان- کشندگی ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که درون پوشانی نانو ذرات اکسید روی با استفاده از سامانه های نانولیپوزومی با افزایش میزان نفوذ به داخل سلول میکروارگانیسم به صورت معنی داری سبب افزایش قدرت ضد میکروبی آن ها گردید(05/0p<). نانولیپوزوم حاوی نانوذرات اکسید روی تولید شده به روش آب پوشانی لایه نازک در مقایسه با روش حرارتی قدرت ضد میکروبی بالاتری داشتند. بر طبق منحنی های زمان- کشندگی، طول فاز لگاریتمی باکتری های اشرشیاکلی (8 ساعت) و استافیلوکوکوس اوریوس(7 ساعت) در محیط کشت شامل نانولیپوزوم های حاوی نانو ذرات اکسید روی تولید شده به روش آب پوشانی لایه نازک با بالاترین نسبت لسیتین به نانوذرات اکسید (25:1 وزنی- وزنی) به ترتیب در مقادیر حداقل غلظت بازدارندگی به 5 و 4 ساعت و حداقل غلظت کشندگی  به 2 و کمتر از یک ساعت کاهش یافت.
    .

    کلیدواژگان: سینتیک زمان - کشندگی، نانولیپوزوم، نانواکسید روی
  • محمدمهدی قلیان، آرش بابایی*، فاطمه زنده بودی، سید امیرمحمد مرتضویان، وحید کوشکی صفحات 49-60

    پاراپروبیوتیک گروه جدیدی از ترکیبات عملگرا هستند که در اثر غیرفعالسازی برخی سویه های پروبیوتیک ها حاصل می شود.  در پژوهش حاضر اثر استفاده از پاراپروبیوتیک لاکتوباسیلوس گاسری  و زمان (30 روز) و دمای (4 و 24 درجه سلسیوس) نگهداری بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی نوشیدنی آب انگور بررسی شد. ویژگی هایی نظیر pH، اسیدیته، ماده جامد محلول کل، کدورت و ویژگی های حسی مورد بررسی قرار گرفت. افزودن پاراپروبیوتیک تغییر محسوسی در pH و اسیدیته ایجاد نکرد و تیمار شاهد (آب انگور خالص) و تیمار پاراپروبیوتیک (آب انگور حاوی پاراپروبیوتیک) از این نظر تفاوتی نداشتند، هم چنین دما و زمان نگهداری نیز اثری بر این خصوصیات نداشت. افزون پاراپروبیوتیک ها موجب افزایش کدورت  و ماده جامد محلول در نوشیدنی پاراپروبیوتیک شد و با افزایش مدت زمان نگهداری این دو ویژگی نیز افزایش یافت. نوشیدنی پارپروبیوتیک از نظر خصوصیات حسی بسیار مشابه با آب انگور خالص بود و دارای امتیاز پذیرش کلی مشابهی با آب انگور خالص بود که در طول زمان نگهداری در دماهای مختلف تغییر نکرد.

    کلیدواژگان: آب انگور، پاراپروبیوتیک، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، مدت زمان و دمای نگهداری
  • آذین خسروی لرگانی، سید هادی رضوی* صفحات 61-74

    در این مطالعه، تاثیر اولتراسوند و دما در سه سطح 30، 50 و 70 درجه سانتیگراد بر میزان ترکیبات پلی فنولی و خواص آنتی اکسیدانی عصاره ضایعات حاصل از سه رقم خرمای مصافتی، کبکاب و سایر بررسی شد. برای بررسی خواص آنتی اکسیدانی از سه آزمون خاصیت مهار رادیکال های DPPH، خاصیت چلاته کنندگی یون آهن و همچنین خاصیت مهار هیدروژن پراکسید استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از اولتراسوند در تمامی ارقام خرما موجب افزایش میزان استخراج ترکیبات پلی فنولی و فلاونوییدها شد. همچنین افزایش دما تا 50 درجه سانتیگراد موجب افزایش استخراج پلی فنول ها و فلاونوییدها شده و پس از آن موجب کاهش آن گردید. بیشترین میزان استخراج پلی فنول و فلاونویید به ترتیب  07/0± 64/4 میلی‎گرم اسید گالیک بر گرم و 0112/0 ±326/0 میلی گرم کویرستین بر گرم در رقم سایر و با استفاده از اولتراسوند در دمای 50 درجه سانتیگراد اتفاق افتاد. خاصیت مهار رادیکال های DPPH و هیدروژن پراکسید پس از استفاده از اولتراسوند و افزایش دما تا 50 درجه سانتیگراد افزایش یافته و پس از آن کاهش یافت (P<0.05). بیشترین خاصیت مهار هیدروژن پراکسید در رقم مضافتی مشاهده شد. خاصیت چلاته کنندگی یون آهن پس از اعمال اوالتراسوند در دمای 30 درجه کاهش و پس از آن به صورت معناداری (P<0.05) تا بیشرین میزان 802/0 ± 433/40 در رقم سایر افزایش یافت.  همبستگی بالایی میان میزان ترکیبات پلی فنولی و خواص آنتی‎اکسیدانی در عصاره حاصل از ضایعات هر سه رقم خرما مشاهده شد بنابراین خواص آنتی اکسیدانی عصاره حاصل از ضایعات ارقام مورد آزمایش خرما از ترکیبات پلی فنولی آن ناشی می شدند. همین امر می تواند موجب استفاده از این ضایعات به عنوان منبعی ارزان برای استخراج ترکیباتی با خواص سلامتی بخش شود.

    کلیدواژگان: ضایعات خرما، پلی فنول، دما، اولتراسوند، آنتی اکسیدان
  • مهدی کاملان، احمد پدرام نیا*، پروین شرایعی، امیرحسین الهامی، محمدرضا سعیدی اصل صفحات 75-92

    پژوهش حاضر با هدف استفاده  بهینه از گیاه دارویی رازک به عنوان عامل طعم دهنده (طعم تلخ) نوشیدنی ماء الشعیر و استخراج بهینه ترکیبات زیست فعال آن انجام پذیرفت. به منظور بهینه سازی راندمان استخراج، میزان ترکیبات فنلی، میزان ترکیبات ایجاد کننده طعم تلخ (آلفا و بتا اسیدها) و فعالیت آنتی اکسیدانی (مهار رادیکال های آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی آهن) با کمک فرآیند صوت دهی از طرح باکس بنکن استفاده شد. زمان صوت دهی (5، 15 و25 دقیقه)، دمای استخراج (25، 35 و 45 درجه سلسیوس) و شدت های مختلف صوت دهی (20، 60 و 100 درصد) به عنوان متغیرهای استخراج ترکیبات زیست فعال در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش زمان و شدت صوت دهی راندمان استخراج، میزان ترکیبات زیست فعال و قدرت آنتی اکسیدانی عصاره افزایش یافت؛ در حالیکه با افزایش دما میزان استخراج و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها کاهش یافت. بر اساس مدل های حاصل، در شرایط بهینه استخراج با کمک فرآیند فراصوت (زمان استخراج 73/12 دقیقه، دمای استخراج 25 درجه سلسیوس و شدت صوت دهی 100 درصد) راندمان استخراج (5/16درصد)، میزان ترکیبات فنلی (75/1191 میلی گرم بر 100 گرم)، میزان ترکیبات ایجاد کننده طعم تلخ (الفا و بتا اسیدها به ترتیب 01/1 و 09/3 میلی گرم بر لیتر) و فعالیت آنتی اکسیدانی (بر اساس گیرندگی رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاء کنندگی آهن به ترتیب 70/40 درصد و 87/409 میکرومول بر لیتر) بالاتری نسبت به روش استخراج مرسوم (ماسراسیون، شاهد) بدست آمد. استخراج در نقطه بهینه نتایج بدست آمده را تایید نمود.

    کلیدواژگان: رازک، فراصوت، ترکیبات زیست فعال، آلفا و بتا اسیدها
  • سویل محمدی، حامد اهری*، سیده شیما یوسفی صفحات 94-112

    شیمی سبز به دلیل مشارکت در سنتزهای غیرمعمول نانوذرات فلزی از عصاره های گیاهی، که دارای پتانسیل ضد میکروبی هستند، نقش مهمی دارد. بنابراین سنتز سبز نانوذرات از عصاره های گیاهی راهی مناسب جهت تولید نانو ذرات می باشد. بنابراین، هدف این پژوهش،  سنتز سبزنانو کامپوزیت Ag/AgCl/TiO2 با استفاده از عصاره آویشن شیرازی، ارزیابی اندازه و مورفولوژی نانو ذرات تولید شده بود. به این منظور ابتدا به سنتز و مشخصه یابی نانوکامپوزیت سه جزیی Ag/AgCl/TiO2 با استفاده از گیاه آویشن شیرازی به کمک تکنیکهای دستگاه های UV-Vis، XRD، TEM، FTIR پرداخته شد. سپس ویژگی نانوکامپوزیت ها بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین قطر هاله عدم رشد در تمامی باکتری های مورد بررسی در نانو کامپوزیت حاوی 50 درصد کلر و در نانو کامپوزیت حاوی 5 درصد (Ag/TiO2mol) مشاهده می شود. قطر هاله عدم رشد با افزایش غلظت از 5/0 به 3 درصد در  فیلم حاوی نانو ذرات TiO2/Ag/AgCl در تمام میکروارگانیسم های مورد بررسی افزایش یافت. همچنین تصاویر TEM بارگذاری یکنواخت نانوذرات Ag/AgCl را روی سطح TiO2 نشان داد. به طور کلی نتایج به دست آمده بیانگر این حقیقت است که عصاره آویشن در کنار نانوکامپوزیت های نقره و تیتانیوم دی اکسید، پتانسیل بالایی در تولید نانوذرات با خلوص بالا و در اندازه های نانومتری و با ویژگی های ضدمیکروبی و کاربرد در صنایع غذایی به عنوان پوشش و فیلم دارد.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، نانوذرات نقره، تیتانیوم دی اکسید، آویشن
  • ساسان دیناروند، محمدرضا زارع بوانی* صفحات 112-127

    استفاده از پوشش های خوراکی برای نگهداری میوه ها و سبزی ها در زمان نگهداری توجه روزافزونی را به خود جلب کرده است. همچنین اسید سالیسیلیک به عنوان ترکیب ضد اتیلنی و میکروبی برای افزایش عمر پس از برداشت برخی از محصولات مورداستفاده قرار گرفته است. در این مطالعه، اثرات غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک (0، 1، 2 و 4 میلی مولار) و موسیلاژ ریحان (0، 1/0، 2/0 و 3/0 درصد) بر کیفیت پس از برداشت بامیه در طی نگهداری در دمای 10 درجه سلسیوس مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش زمان انبارمانی موجب کاهش خصوصیات کیفی بامیه گردید. تیمارهای اسید سالیسیلیک و موسیلاژ ریحان به طور معنی دار در حفظ خصوصیات کیفی بامیه موثر بودند. بیشترین میزان سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر، اسید آسکوربیک و جذابیت ظاهری و کمترین کاهش وزن در تیمارهای اسید سالیسیلیک 4 میلی مولار و موسیلاژ ریحان 3/0 درصد به دست آمد. بامیه های فاقد پوشش و بدون تیمار اسید سالیسیلیک در طی 16 روز نگهداری کاملا کیفیت ظاهری خود را از دست دادند اما بامیه های تیمار شده با غلظت های بالای اسید سالیسیلیک و موسیلاژ از کیفیت خوب و بازارپسندی لازم برخوردار بودند. درنتیجه، اسید سالیسیلیک و موسیلاژ ریحان می توانند به عنوان تیمارهای موثری برای حفظ جنبه های کیفی میوه بامیه برای مدت طولانی تر مورداستفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: جذابیت ظاهری، کاهش وزن فیزیولوژیکی، مواد جامد محلول، اسید آسکوربیک
  • پریوش سادات علوی، علیرضا فرجی*، فریبا نقی پور صفحات 128-146

    امنیت غذایی با توجه به محدودیت منابع تولید در کشاورزی و وابستگی به محصولی نظیر گندم همواره در معرض تهدید قرار دارد. کشاورزی پایدار ایجاب می‏کند که در تولید محصولات کشاورزی یک جانبه و تک محصول عمل نگردد. از این‏رو هدف از انجام این تحقیق جایگزینی 10 درصد از آرد گندم موجود در فرمولاسیون نان بربری نیمه حجیم با آرد کامل و مالت حاصل از جو، جو دوسر، کینو و آماراتت و مالت حاصل از این دانه‏ها بود. نتایج نشان داد که نمونه حاوی 10 درصد آرد کامل جو دوسر در بین سایر نمونه‏ها از بیشترین میزان رطوبت، حجم مخصوص و تخلخل برخوردار بود. درحالیکه استفاده از مالت در تمامی نمونه‏ها باعث کاهش میزان پارامترهای مذکور گردید. در خصوص ارزیابی میزان سفتی بافت نتایج نشان داد نمونه حاوی جودوسر در هر دو بازه زمانی 2 ساعت و 3 روز پس از پخت از کمترین میزان سفتی بافت برخوردار بود و قابل ذکر است که استفاده از مالت دانه های مورد بررسی در مقایسه با خود دانه باعث افزایش سفتی بافت گردید. همچنین میزان پروتیین نمونه های حاوی آرد جودوسر، آمارانت و کینوا از سایر نمونه ها بیشتر بود. بررسی رنگ محصول نتایج گویای کاهش میزان مولفه L* و افزایش میزان مولفه a* با افزودن مالت ترکیبات جایگزین آرد گندم بود. طی ارزیابی حسی محصول، ارزیابان حسی به نمونه حاوی 10 درصد آرد کامل جو دوسر بیشترین امتیاز پذیرش‏کلی را اختصاص دادند. بنابراین این امکان وجود دارد که تولیدکنندگان بدون کاهش کیفیت محصولات خود را با آرد جودوسر غنی نمایند.

    کلیدواژگان: جو، جودوسر، آمارانت، کینوآ، نان بربری نیمه حجیم
  • طیبه شکوهی، علیرضا شهاب لواسانی*، فرناز دستمالچی، حامد زارعی، کبری حاجی زاده صفحات 143-156

    استفاده از منابع گیاهی نظیر تانن ها، فلاونویید به عنوان جایگزین سموم قارچ کش بود. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی اثر ضد قارچی عصاره جفت بلوط ایرانی پس از استخراج به روش های مختلف، بر روی دو گونه کپک آبی (پنی سیلیوم ایتالیکوم) و کپک سبز (پنی سیلیوم دیجیتاتوم)به عنوان شاخص فساد کپکی میوه مرکبات می باشد.در این مطالعه سوش های قارچی مورد نظر تحت تاثیر غلظت های افزایشی عصاره گیاهی قرار گرفتند. فاکتورهای مورد بررسی شامل حداقل غلظت مهار کنندگی(MIC) 0 (میلی گرم بر میلی لیتر)، حداقل غلظت کشندگی(MFC)(میلی گرم بر میلی لیتر و قطر هاله عدم رشد(میلی متر) با روش های رقت لوله ای، کشت سطحی و انتشار در چاهک آگار(WD) تعیین شد. بررسی ها نشان داد، غلظت های مختلف عصاره آبی اثر معنی داری)05/0>p (بر قطر هاله عدم رشد کپک ها دارد. اثر ضد قارچی به ویژه در غلظت های 40 و80 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره آبی به طور معنی داری)05/0>p (افزایش یافت. سم فلودیوکسیونیل 25٪ به عنوان گروه کنترلی از لحاظ تاثیر بر رشد کپک ها تفاوت معنی داری)05/0>p (از نشان داد. بطور کلی، عصاره جفت بلوط ایرانی را می توان جهت کنترل فساد قارچی میوه مرکبات استفاده نمود.

    کلیدواژگان: جفت، پنی سیلیوم ایتالیکوم، پنی سیلیوم دیجیتاتوم، عصاره آبی، اثر ضدقارچی
  • سمین رشیدی، پیمان آریایی*، مهرو اسماعیلی، رویا باقری صفحات 157-173

    هیدرولیز آنزیمی یکی از روش های مورد استفاده برای بهبود ویژگی های کاربردی و تغذیه ای پروتیین های غذایی است. با توجه به تاثیری که پروتیین های هیدرولیز شده بر خواص عملکردی و سلامت بخشی مواد غذایی دارند، در این پژوهش با استفاده از آنزیم های پروتامکس و برومالین پروتیین به دست آمده از جوانه شبدر هیدرولیز و تاثیر این فرایند بر خواص آنتی اکسیدانی (مهارکنندگی رادیکال های آزاد DPPH و ABTS) و ویژگی های عملکردی (حلالیت، کف کنندگی و امولسیون) آن ها بررسی شد. سپس پروتیین هیدرولیز شده توسط نانولیپوزوم ریز پوشانی و ویژگی های آن بررسی شد. با توجه به نتایج، مجموع اسیدهای آمینه آبگریز و آروماتیک برای آنزیم پروتامکس و برومالین به ترتیب 41/40 و 91/37، 35/12 و 46/11 بوده است. همچنین از میان آنزیم ها، آنزیم پروتامکس توانست پروتیین هیدرولیزی با درجه هیدرولیزاسیون، محتوای پروتیینی، خاصیت آنتی اکسیدانی و عملکردی بالاتری تولید کند و افزایش زمان هیدرولیز تاثیر مثبتی بر روی ویژگی های مذکور داشت. بنابر این پروتیین هیدرولیز شده توسط آنزیم پروتامکس و زمان 60 دقیقه توسط نانولیپوزوم ریز پوشانی شد، نتایج مربوط به اندازه ذرات های حامل پپتیدها برابر با 37/3±64/93 نانومتر، پتانسیل زتا برابر با 38/1±42/8- میلی ولت و راندمان ریزپوشانی برابر با 37/2±73/68 درصد بوده است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد استفاده از نانو پروتیین، می تواند رویکردی مفید در جهت کاربرد مستقیم پپتیدهای جوانه شبدر با قابلیت آنتی اکسیدانی در فراورده های غذایی باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیز شده، جوانه شبدر، خاصیت آنتی اکسیدانی، خواص عملکردی، نانولیپوزوم
  • حامد حسن زاده اوچتپه*، پریسا لطفی، بابک قنبرزاده صفحات 175-199

    اسپیرولینا(Spirulina) نام کلی ریزجلبک های رشته ای، چندسلولی و سبز آبی می باشد که دو جنس Arthrospira و spirulina  اسپیرولینا های مهم خوراکی هستند. این جلبک رایج ترین و پرمصرف ترین جنس است که در زمینه های متعددی به ویژه صنایع غذایی و پزشکی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل شیمیایی ریزجلبک اسپیرولینا نشان می دهد که منبع بسیار خوبی از برخی مواد مغذی درشت و ریز مغذی است. اسپیرولینا سرشار از پروتیین، ویتامین ها، اسیدهای آمینه ضروری، مواد معدنی و اسیدهای چرب ضروری می باشد که برای سلامتی حایز اهمیت هستند. پوشش سلولی اسپیرولینا از غشا نازک هیدروکربنی است که خیلی سریع توسط شیره معده هضم می شود، به همین دلیل اسپیرولینا کاملا قابل هضم است و از غنی ترین منابع غذایی قابل دسترس نیز می باشد. با افزودن اسپیرولینا به جای پایدارکننده خواص تغذیه ای محصولات لبنی بهتر می شود و بافت و ظاهر و رنگ بهتری نسبت به اول خواهند داشت زیرا اسپیرولینا قابلیت استفاده به عنوان پایدارکننده را دارد. اضافه کردن 1 تا 5/1 درصد پودر اسپیرولینا به محصولات لبنی مانند پنیر باعث کاهش آب و رطوبت در آن می شود که این سبب نرم تر شدن آن خواهد شد و ارتباط مستقیم با افزایش عمر نگهداری آن دارد. صنایع لبنی از صنایع بسیار آلاینده محسوب می شود که حاوی محتوای بالای عناصری مانند فسفر، نیتروژن و کربن و... می باشد که ریزجلبک ها برای حذف کامل آلاینده هایی مانند فسفر و نیتروژن و... شناخته می شوند که جلبک سبز آبی اسپیرولینا توانایی استفاده از مواد مغذی فاضلاب صنایع لبنی و کاهش بار آلی  را تا غلظت های پایین تر دارند تا آب تصفیه شده قابل استفاده مجدد باشد. به طور کلی افزودن اسپیرولینا باعث افزایش خواص تغذیه ای و بهبود ویژگی های فیزیکی خواهد شد و در صنایع مختلف مخصوصا صنایع لبنی هم کارایی و مزایای متعددی می تواند ایجاد کند.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا، لبنیات، ضایعات، خواص تغذیه ای، خواص عملکردی
  • شیما کاوه، علیرضا صادقی ماهونک*، وحید عرفانی مقدم، محمد قربانی، علی اکبر غلامحسین پور، مجتبی رئیسی صفحات 200-222

    در صنایع فرآوری ماهی ها 70-50 % ماهی اولیه به عنوان ضایعات تولید می شوند درحالیکه منابع غنی از پروتیین و آمینواسیدهای ضروری هستند. استفاده ی بهینه از این ضایعات و تولید ترکیبات  با ارزش افزوده ی بالا که خواص سلامتی بخش قابل توجهی داشته باشند از چالش های مهم صنایع فرآوری ماهی ها است. در این پژوهش تاثیر شرایط هیدرولیز (زمان: 300-30 دقیقه و غلظت آنزیم 3-5/0 درصد) و نوع پروتیاز (پپسین و تریپسین) بر درجه هیدرولیز و ویژگی های آنتی اکسیدانی (مهار رادیکال DPPH، شلاته کنندگی یون آهن، مهار رادیکال نیتریک اکسید، ظرفیت ضداکسایشی کل و احیاء کنندگی یون آهن) پروتیین هیدرولیز شده حاصل از امعاء و احشا ماهی هوور مسقطی با استفاده از روش سطح پاسخ ارزیابی شد. نتایج نشان داد که شرایط بهینه برای تولید پروتیین هیدرولیز شده با بیشترین ویژگی های آنتی اکسیدانی با آنزیم های پپسین و تریپسین به ترتیب عبارت بودند از: زمان هیدرولیز 09/179 و 62/143 دقیقه و غلظت آنزیم 63/2 و 94/1 درصد؛ در این شرایط درجه هیدرولیز پروتیین های هیدرولیز شده ی حاصل از فعالیت تریپسین بیشتر از پپسین محاسبه شد. مقایسه ویژگی های آنتی اکسیدانی هیدرولیز شده های حاصل از دوآنزیم مورد استفاده نشان داد که پروتیین هیدرولیز شده حاصل از تریپسین از پتانسیل آنتی اکسیدانی قوی تری نسبت به پپسین برخوردار بود. بنابراین می توان بیان نمود که پروتیین هیدرولیز شده امعاء احشا ماهی هوور مسقطی با استفاده از آنزیم تریپسین به عنوان یک ترگیب سلامتی بخش و با ارزش افزوده بالا قابلیت کاربرد در تولید محصولات غذایی فراسودمند و مکمل های سلامتی بخش برای ورزشکاران و افراد سالمند را دارد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پپسین، پپتید زیست فعال، تریپسین، هوور مسقطی
  • حانیه مویدی، غلامحسن اسدی، ابراهیم حسینی* صفحات 223-237

    بیشترین میکروارگانیسم های پروبیوتیک باکتری های اسید لاکتیک هستند مانند لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس کازیی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و استرپتوکوکوس لاکتیس. اینولین ترکیبی قندی (از نوع الیگوساکارید) و غیر قابل هضم یا با قابلیت هضم اندک است، محلول در آب بوده و دارای خواص پری بیوتیکی است و به عنوان منبع کربن یا انرژی، به طور انتخابی سبب رشد و یا فعالیت پروبیوتیک ها  می شود. شیر کاکایو جزو شیرهای طعم دار می باشد و در فرمولاسیون آن از مقادیر بالایی شکر استفاده می شود. در تحقیق حاضر از استویا به عنوان جایگزین شکر معمولی و از اینولین به عنوان پری بیوتیک در تولید شیرکاکایو سین بیوتیک به کمک لاکتوباسیلوس پلانتاروم استفاده شد و تعداد 6 نمونه تهیه و کدگذاری گردید؛ نمونه ها شامل  T1(8 درصد استویا)؛ T2:(4درصد استویا)؛ T3: (8درصد اینولین+ 8درصد شکر)؛ T4: (4درصد اینولین +8درصد شکر)؛ T5: (4درصد  استویا +4درضد اینولین)؛ T6: (8درصد شکر، نمونه شاهد) به ازا مقدار شیر مصرفی(3 لیتر شیر) بود. طبق نتایج به دست آمده از تحقیق، نمونه های حاوی اینولین به ویژه نمونه T5 و T4 دارای پروبیوتیکهای زنده بیشتری پس از 3 و 7 روز نگهداری بودند. علاوه بر آن میزان pH و اسیدیته این نمونه ها نیز نسبت به سایر نمونه ها به ترتیب کمتر و بیشتر بود. بیشترین بریکس مربوط به نمونه T6(شاهد) بود و میزان ویسکوزیته نمونه T6 در روز اول نگهداری و نمونه T3 پس از 7 روز نگهداری بیشتر از سایر نمونه ها بود. کمترین میزان رسوب گذاری نیز مربوط به نمونه های T3، T4 , T5 در روز اول و پس از مدت زمان نگهداری مورد بررسی بود. ارزیابی های حسی(عطرو طعم، رنگ، بافت و پذیرش کلی) نشان داد که نمونه ها از نظر آماری دارای اختلاف معنی دار نبودند ولی نمونه T1 نسبت به سایر نمونه ها امتیاز کمتر و نمونه شاهد بیشترین امتیاز را داشت.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، شیرکاکائو، اینولین، استویا، لاکتوباسیلوس پلانتاروم
  • غزال نصرتی، حسین جوینده*، محمد حجتی، محمد نوشاد صفحات 238-249

    در طول چند دهه اخیر، آگاهی مصرف کنندگان در مورد اهمیت دریافت مود غذایی سلامت بخش منجر به تمایل آن ها به سمت مصرف مواد غذایی خاص و افزوده های غذایی شده است که مزایای سلامت بخش قابل توجهی به همراه خود دارند. این شرایط منجر به توسعه غذاهای فراسودمند شده است. در پژوهش حاضر، تاثیر غلظت های مختلف پودر آب پنیر فراپالوده املاح گیری شده (DUWP) در سطوح صفر، 1 و 2 درصد (W/V) و لاکتولوز در سطوح 0 و 1 درصد، (W/V) بر پنیر سین بیوتیک فراپالوده به عنوان یک غذای فراسودمند مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخص های رنگ، پذیرش کلی و قابلیت زنده مانی باکتری های بیفیدوباکتریوم بیفیدیوم طی 60 روز نگهداری در دمای °C4 بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش پودرهای لاکتولوز و DUWP، تعداد پروبیوتیک ها در نمونه های پنیر افزایش و با گذشت زمان نگهداری تعداد آن ها کاهش معنی داری یافت (001/0p<)؛ هرچند در پایان زمان 60 روز نگهداری، تعداد باکتری های پروبیوتیک در نمونه های حاوی پودرهای لاکتولوز و سطوح 1 و 2% DUWP همچنان بالاتر از محدوده ی استاندارد غذاهای پروبیوتیک (Log cfu/g  107>) قرار داشت. نتایج رنگ سنجی نشان داد میزان روشنایی (L*) تحت تاثیر پودر DUWPو گذشت زمان نگهداری به طور معنی داری کاهش یافت (001/0p<) اما افزودن پودرلاکتولوز و  DUWPتاثیری بر شاخص های a* و b* نگذاشت. براساس نتایج به دست آمده، نمونه پنیر سین بیوتیک حاوی 1% پودر DUWP و 1% پودر لاکتولوز از شمارش باکتری های پروبیوتیک بالاتری نسبت به نمونه شاهد برخوردار بود؛ درحالی که اختلافی میان دو نمونه مذکور از نظر کیفیت رنگ و پذیرش کلی مشاهده نگردید. بنابراین این نمونه پنیر سین بیوتیک فراپالوده به عنوان بهترین نمونه فراسودمند مشخص گردید.

    کلیدواژگان: پری بیوتیک، شاخص های رنگ، آب پنیر املاح گیری شده، زمان نگهداری
|
  • Maryam Mohebbi* Pages 1-16

    This study aimed to produce tomato paste using natural preservatives as an alternative to chemical preservatives. Fennel seed extract (Foeniculum vulgare Mill) and Ziziphora clinopodioides Lam. were used as natural preservatives.Physicochemical properties of tomato paste such as pH, acidity and total soluble solids (Brix) were measured during 5 weeks of storage at 4°C. Sensory properties of tomato paste were assessed using trained and untrained sensory evaluators using a 5-point hedonic scale.To predict the data from an artificial neural network of topology 2-37-1, storage period and different concentrations of fennel seed extract and Ziziphora clinopodioides Lam. were considered as inputs and acidity as the target parameter.The results showed that using different concentrations of fennel seed extract and Ziziphora clinopodioides Lam. significantly reduced (p <0.05) the pH and increased the acidity of tomato paste.Increasing the level of extracts in tomato paste samples significantly (p <0.05) increased Brix during storage period.Sensory evaluation showed that in terms of color, appearance and consistency treatments containing low concentrations of the extracts (0.5 and 1% of both extracts) scored higher.In terms of taste and smell, treatments 3 and 4 (containing 2 and 3% of fennel seed extract, respectively) had the highest score.In general, it can be concluded that using 2 or 3% fennel seed extract as a natural preservative in tomato paste leads to desirable physicochemical and sensory properties.The results of acidity prediction showed that the correlation coefficient and the mean squared error for the total data were 0.99232 and 0.00002, indicating a successful prediction.

    Keywords: Tomato paste, Natural preservative, Fennel seed, Ziziphora clinopodioides Lam., Artificial neural network
  • Negar Fathi Doabi*, Ebrahim Hoseini, Gholamhassan Asadi Pages 17-35

    Pastilles are one of the popular and highly consumed confectionery products that raise concerns due to their low nutritional value. Therefore, the aim of this study was to examine the formulation of mango pastilles with Spirulina platensis powder and honey sweetener. The formulation ingredients included 0 to 20% mango puree, 0 to 10% honey, 5.34% gelatin, Spirulina platensis in the range of 0 to 1%, 23.38% water, 33.5% sucrose, 36.5% glucose, and 1.28% citric acid. The response surface methodology (RSM) and central composite design were used. The results showed that Spirulina platensis powder contains high amounts of protein, ash, and phenolic compounds. The three-dimensional response surface plots showed that moisture significantly increased with an increase in the amount of algae, mango, and honey. The minimum water activity was 0.2 for maximum honey and minimum mango and Spirulina. The maximum water activity was achieved for maximum mango and 8.0% Spirulina and minimum honey. With an increase in the amount of algae, mango, and honey, antioxidant activity, fat, protein, and ash content significantly increased. The highest antioxidant activity was achieved for maximum honey and Spirulina and about half of the mango. The highest firmness was recorded at 2.0% Spirulina and 0.54% mango, and the highest honey content. Firmness decreased slightly with an increase in mango and Spirulina, and then increased with a further increase in mango. The highest color was related to the highest amount of mango and the lowest amount of honey. The highest sensory acceptance was observed at 15.95% mango, 7.97% honey, and 0.80% Spirulina, and the lowest was at 4.05% mango, 2.32% honey, and 0.20% Spirulina. The results of optimizing the functional pastilles showed that the best sample was obtained at 11.67% mango powder, 2.02% honey, and 9.79% Spirulina powder.

    Keywords: Algae, nutritional value, fruit-based products, antioxidant properties
  • Parvin Souri, Aryou Emamifar*, Nafiseh Davati Pages 36-47

    The objective of this study was to in-vitro investigation of antimicrobial activity effect of nano-ZnO loaded nanoliposomes at different level of lecithin: nano-ZnO ratio (5:1, 15:1, and 25:1 w/w) against Escherichia coli (ATCC 2592) and Staphylococcus aureus (ATCC 25923). Nano-ZnO loaded nanoliposomes were prepared through thin layer hydration sonication and heat methods. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of nano-ZnO loaded nanoliposomes and free nano-ZnO against Escherichia coli and Staphylococcus aureus were determined and their antimicrobial activities were evaluated by time- kill curve analysis. Results showed that the encapsulation of nano-ZnO in nanoliposome systems significantly increased antimicrobial activities of them by increasing their penetration into the microbial cell. Nano-ZnO loaded nanoliposomes were prepared through thin layer hydration showed higher antimicrobial activity compared to those prepared by heat method. From the time- kill curves, the log phase growth of Escherichia coli (8 hours) and Staphylococcus aureus (7 hours) in the medium containing nano-ZnO loaded nanoliposomes prepared through the thin layer hydration sonication at the highest level of lecithin: nano-ZnO ratio (25:1 w/w) at MIC and MBC values decreased to 5 and 4 hours and to 2 and less than 1 hours, respectively.

    Keywords: Time–kill kinetic, Nanoliposome, Nano-ZnO
  • MOHAMMAD MAHDI GHOLIAN, Arash Babaei*, Fatemeh Zendeboodi, Seyyed Amir Mohammad Mortazavian, Vahid Koushki Pages 49-60

    Paraprobiotic is a new group of functional compounds that obtains from the inactivation of a certain probiotics strain. In the present study, the effect of using paraprobiotic Lactobacillus gasseri and storage time (30 days) and temperature (4 and 24 ˚C) on the physicochemical and sensory properties of grape juice was investigated. Grape drink characteristics such as pH, acidity, total soluble solids, turbidity, and sensory attributes were evaluated. The addition of paraprobiotics did not change pH and acidity, and the control specimen (pure grape juice) and the paraprobiotic sample (grape juice containing paraprobiotics) did not differ in this respect. The addition of paraprobiotics increased the turbidity and total soluble solid in the paraprobiotic drink, and these two characteristics also increased with the increase in the storage time.  Considering the sensory properties, the paraprobiotic drink was similar to pure grape juice and had similar overall acceptance scores to pure grape juice, which did not change during storage at different temperatures.

    Keywords: grape juice, paraprobiotics, storage time, temperature
  • Azin Khosravi Largani, Seyed Hadi Razavi* Pages 61-74

    In this study, the effect of ultrasound and temperature at three different levels—30, 50, and 70 °C on the amount of phenolic compounds and antioxidant properties of the extract obtained from the byproducts of three date byproducts—Kabkab, Mozafati, and Sayer were evaluated. In order to conduct a comprehensive assessment of antioxidant activities, three methods including DPPH and H2O2 radical scavenging activities, and ion chelating ability were employed. The Pierson analysis was used to examine the correlation between polyphenolic compounds and antioxidant activities. According to the results, the use of ultrasound treatment enhanced the amount of extracted polyphenols and flavonoids in all date varieties. Furthermore, the polyphenol and flavonoid contents were found to increase up to 50°C during extraction, but subsequently decreased. The highest amount of polyphenols and flavonoids was achieved using the ultrasound treatment in 50° C in Sayer variety, 4.64 ± 0.07 mg Gallic acid/g and 0.326 ± 0.0112 mg quercetin/g, respectively. DPPH and H2O2 radical scavenging activities were increased after ultrasound treatment at 50°C but then decreased (P<0.05). Maximum H2O2 scavenging activity was observed in Mozafati variety. The iron chelating ability decreased after extraction with ultrasound treatment at 30° C and then increased significantly (P<0.05) until reached the maximum amount of 40.433 ± 0.802% in Sayer variety. Results showed a strong correlation between polyphenols and flavonoids with antioxidant activities. Therefore, the antioxidant properties of the tested date byproducts are likely to derive from their polyphenolic content, making them an economical source of these bioactive compounds.

    Keywords: Date byproducts, Polyphenols, Temperature, Ultrasound, Antioxidant
  • Mehdi Kamelan, احمد Pedram Nia*, Parvin Sharayei, Amir Hossein Elhamirad, MOHAMMADREZA Saeidi Asl Pages 75-92

    The objective of this study was to make optimum use of hops medicinal plant as a flavoring compounds (bitter taste) and extract bioactive compounds. To optimize the extraction efficiency, total phenolic compounds (TPC), bitter taste compounds (α and β acids) and antioxidant activity (inhibition of DPPH free radicals, ferric reducing/antioxidant power) with ultrasound – assisted methods, the Box-Behnken design was used. Sonication exposure time (5, 15 and 25 min), extraction temperature (25, 35 and 45 C) and ultrasound amplitude (20, 60 and 100%) were considered as variables for the extraction of bioactive compounds. The results showed that with increasing the time and intensity of sonication, the extraction efficiency, the amount of bioactive compounds and the antioxidant power of the extract increased; while the extraction rate and antioxidant activity of the extracts decreased with increasing temperature. According to the resulting models, in the optimal conditions of extraction with ultrasound- assisted process (extraction time 12.73 min, extraction temperature 25 C and sonication amplitude 100 %), the extraction efficiency (16.5 %), TPC (75. 1191 mg/100 g), bitter taste compounds (α and β acids 1.01 and 3.09 mg/l respectively) and antioxidant activity (based on DPPH free radical scavenging and reducing power Iron was obtained 40.70% and 409.87 µmol/liter, respectively), higher than the conventional extraction method (maceration, control). Extraction at the optimal point confirmed the obtained results.

    Keywords: hops, ultrasound, bioactive compounds, α, β acids
  • Sevil Mohammadi, Hamed Ahari*, Shima Yousefi Pages 94-112

    Green synthesis plays an important role because of its involvement in unusual syntheses of metal nanoparticles from plant extracts, which have antimicrobial potential. Therefore, green synthesis of nanoparticles from plant extracts is a suitable way to produce nanoparticles. Therefore, the aim of this research was to synthesize Ag/AgCl /TiO2 three-component nanocomposite using Zataria Multiflora plant and evaluate the size and morphology of the produced nanoparticles. For this purpose, synthesis, and characterization of Ag/AgCl/TiO2, a three-component nanocomposite was done using Zataria Multiflora plant extract using UV-Vis, XRD, TEM, and FTIR techniques. Then, the characteristics of nanocomposites were investigated. The results showed that the largest diameter of the non-growth halo was observed in all studied bacteria in the nanocomposite containing 50% color and in the nanocomposite containing 5% (Ag/TiO2mol). The diameter of the non-growth halo increased from 0.5% to 3% in the film containing TiO2/Ag/AgCl nanoparticles in all investigated microorganisms. Also, TEM images showed the uniform loading of Ag/AgCl nanoparticles on the TiO2 surface. Overall, the obtained results showed that Zataria Multiflora plant extract, along with silver and titanium dioxide nanocomposites, has a high potential in producing nanoparticles with high purity, in nanometer sizes, with antimicrobial properties, which has properties in the food industry as a coating and film.

    Keywords: Nanocomposite, Silver nanoparticles, Titanium dioxide, Thyme
  • Sasan Dinarvand, Mohammad Reza Zare-Bavani* Pages 112-127

    The use of edible coatings to preserve fruits and vegetables during storage has attracted increasing attention. Also, salicylic acid has been used as an anti-ethylene and antimicrobial compound to improve the postharvest life of some crops. In this study, the effects of different concentrations of salicylic acid (0, 1, 2, and 4 mM) and sweet basil mucilage (0, 0.1, 0.2, and 0.3 percent) on the postharvest quality of okra during storage at 10 °C were evaluated. The results showed that increasing the storage time decreased the quality characteristics of okra. Sweet basil mucilage and salicylic acid treatments were significantly effective on maintaining the quality characteristics of okra. The highest levels of fruit firmness, soluble solids, titratable acidity, ascorbic acid, visual appearance, and the lowest weight loss were obtained in the 0.3% sweet basil mucilage and 4 mM salicylic acid treatments. Okra without coating and salicylic acid treatment completely lost its appearance quality during 16 days of storage but okra treated with high concentrations of salicylic acid and mucilage had good quality and required marketability. As a result, sweet basil mucilage and salicylic acid can be used as effective treatments to maintain the quality aspects of okra for a more extended period.

    Keywords: Ascorbic acid, Physiological weight loss, Soluble solids, Visual appearance
  • Parivash Sadat Alavi, Alireza Faraji*, فریبا Naghipour Pages 128-146

    Food security is always under threat due to the limited production resources in agriculture and dependence on a single product such as wheat. Sustainable agriculture requires that in the production of agricultural products, one-sided and single products should not be used. So the aim of this study was replacement of 10% of the wheat flour in the semi-volume Barbari bread formulation by the whole meal flour and malt flour of barley, oats, quinoa and amaranth. The results showed the sample containing 10% whole oat flour had the highest amount of moisture, specific volume and porosity. While the use of malt decreased the amount of the mentioned parameters. Regarding the evaluation of the firmness of the texture, the results showed that the sample containing whole oat had the lowest firmness in 2 h and 3 days after baking, and it should be mentioned that the use of the malt of the studied grains compared to the grain increased the firmness. Also, the analysis of the results showed that the amount of protein in the samples containing oat, amaranth and quinoa flour was higher than other samples. Examining the crust color of the product, showed a decrease in the amount of the L* value and an increase in the amount of the a* value with the addition of malt flour. During the sensory evaluation, the panelists assigned the highest overall acceptance score to the sample containing 10% whole oat flour. Therefore, the producers can enrich their products with oat flour without reducing the quality.

    Keywords: Barley, Oat, Amaranth, Quinoa, Semi-volume Barbari bread
  • Tayebeh Shokohi, Alireza Shahab Lavasani*, Farnaz Dastmalchi, Hamed Zarei, Kobra Hajizadeh Pages 143-156

    The usage of plant extraction such as tannins, flavonoids & et. as an alternative to fungicidal effects. The aim of this study was to evaluate of  the antifungal effect of Iranian oak Jaft extract after extraction by different methods on Penicillium italicum and (Penicillium digitatum as an indicator of citrus fruit mold spoilage. molds were expossered by different concentrations of oak Jaft extract. The investigated factors including minimum inhibitory concentration (MIC) (mg/ml), minimum lethal concentration (MFC) (mg/ml) and non-growth diameter (mm) were determined by the methods of tube dilution, surface culture and diffusion in agar well (WD). The results showed that different concentrations of aqueous extract had significantly effect (p<0.05) on the non-growth  diameter of molds. The antifungal effect was significantly (p<0.05)increased in concentrations of 40 and 80 mg/ml aqueous extract. In this research, Fludioxionil 25%  poison as a control group showed a significant difference(p<0.05) in molds growth. In general, the extract of Iranian oak Jaft can be used to control the fungal spoilage of citrus fruits.

    Keywords: Jaft, Penicillium italicum, Penicillium digitatum, Aqueous extract, Antifungal effect
  • Simin Rashidi, Peiman Ariaii*, Mahro Esmaeili, Roya Bagheri Pages 157-173

    Enzymatic hydrolysis is one of the methods used to improve the functional and nutritional properties of food proteins. Considering the effect that hydrolyzed proteins have on the functional and health-giving properties of food, in this research, using Protamax and Bromelain enzymes, the protein obtained from the clover sprout was hydrolyzed and the effect of this process on the antioxidant properties (inhibition DPPH and ABTS free radicals activities) and their functional characteristics (solubility, foaming and emulsification) were investigated. Then the hydrolyzed protein was micro-encapsulated by nanoliposome and its characteristics were analyzed. According to the results, the sum of hydrophobic and aromatic amino acids for Protamax and Bromelain enzymes were 40.41, 37.91, 12.35 and 11.46, respectively. Also, among the enzymes, Protamax enzyme was able to produce hydrolyzable protein with a higher degree of hydrolysis, protein content, antioxidant properties and higher functional properties, and also increasing the hydrolysis time had a positive effect on the aforementioned characteristics. Therefore, the protein hydrolyzed by Protamax enzyme and time 60 minutes was covered by nanoliposome, the results related to the size of the particles carrying peptides equal to 93.64±3.37 nm, zeta potential equal to 42.1±1.38 8-mV and microcoating efficiency was 68.73±2.37%. The results of the present research showed nano protein can be a useful approach for direct application of clover sprout peptides with antioxidant capacity in food products.

    Keywords: hydrolyzed protein, clover sprout, antioxidant properties, functional properties, nanoliposome
  • Hamed Hassanzadeh*, Parisa Lotfi, Babak Ghanbarzadeh Pages 175-199

    Spirulina is the general name of filamentous, multicellular and blue-green microalgae, of which the two genera Arthrospira and spirulina are the most important foods. This algae is the most common and widely used species that has been studied and investigated in many fields, especially food and medical industries. Chemical analysis of spirulina microalgae shows that it is an excellent source of some macronutrients and micronutrients. Spirulina is rich in nutrients, vitamins, amino acids, minerals and fatty acids that are very important for health. The cell cover of spirulina is made of a thin hydrocarbon membrane that is very quickly digested by gastric juice, for this reason spirulina is completely digestible and is one of the richest food sources available. By adding spirulina, the nutritional properties of dairy products will be improved and they will have a better texture, appearance and color than before because spirulina can be used as a stabilizer and add 1 to 1.5% of spirulina powder to dairy products. Like cheese, it reduces water and moisture in it, which makes it softer and is directly related to increasing its shelf life. The dairy industry is one of the most polluted industries that contains elements such as phosphorus, nitrogen, carbon, etc., which microalgae use to completely remove pollutants such as phosphorus, nitrogen, etc., which become spirulina blue green algae. The use of nutrients in the dairy industry and the reduction of organic load are lower so that the water can be used.

    Keywords: dairy, waste, nutritional properties, functional properties, algae
  • Shima Kaveh, Alireza Sadeghi Mahoonak*, Vahid Erfani Moghadam, Mohammad Ghorbani, Aliakbar Gholamhosseinpour, Mojtaba Raeisi Pages 200-222

    In fish processing industries, 50-70% of primary fish are produced as waste, while they are rich sources of protein and essential amino acids. The optimal use of these wastes and the production of compounds with high added value that have significant health-giving properties is one of the important challenges of fish processing industries. In this research, the effect of hydrolysis conditions (time: 30-300 minutes and enzyme concentration 0.5-3%) and type of protease (pepsin and trypsin) on the degree of hydrolysis and antioxidant properties (DPPH radical scavenging activity, Fe chelating activity, No radical scavenging activity, total antioxidant capacity and Fe reducing power) of hydrolyzed protein obtained from Skipjack viscera were evaluated using response surface methodology. The results showed that the optimal conditions for the production of hydrolyzed protein with the maximum antioxidant properties with pepsin and trypsin enzymes were respectively: hydrolysis time of 179.09 and 143.62 minutes and enzyme concentration of 2.63 and 1.94 %; In this condition, the degree of hydrolysis of the hydrolyzed proteins resulting from the activity of trypsin was calculated to be higher than that of pepsin. Comparing the antioxidant properties of the hydrolysates obtained from the two enzymes used showed that the hydrolyzed protein obtained from trypsin had a stronger antioxidant potential than pepsin. Therefore, it can be stated that the hydrolyzed protein of the Skipjack viscera using trypsin enzyme as a health-giving supplement and with high added value can be used in the production of functional food products and health supplements for athletes and elderly people.

    Keywords: Antioxidant, pepsin, bioactive peptides, trypsin, Skipjack
  • Hanieh Moayedi, Gholamhasan Asadi, Ebrahim Hoseini* Pages 223-237

    Today, there is a great desire to consume superfoods. Among them, foods and drinks containing probiotics and prebiotic compounds are also important. Probiotics are known as live microorganisms that balance the host's microbial flora in sufficient quantities. Most probiotic microorganisms are lactic acid bacteria such as Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus and Streptococcus lactis. Inulin is a sugar compound (of the oligosaccharide type) and is indigestible or with little digestibility, it is soluble in water and has prebiotic properties, and as a source of carbon or energy, it selectively causes the growth or activity of probiotics. Cocoa milk is one of the flavored milks and high amounts of sugar are used in its formulation. Using other sweeteners as a substitute can lower the amount of calories consumed by the consumer and prevent some diseases such as diabetes and obesity. Stevia is a di-terpene glycoside, which is 300 times sweeter than sugar. In this research, stevia was used as a substitute for regular sugar and inulin as a prebiotic in the production of synbiotic cocoa milk with Lactobacillus plantarum, and 6 samples were prepared and coded; Samples include T1 (58 of stevia); T2: (%4 of stevia ); T3: (%8of inulin + %8 of sugar); T4: (%4 of inulin +%8 of sugar); T5: (%4 of stevia + %4 of inulin + 120 grams of sugar); T6: (%8 of sugar, control sample) per amount of milk consumed (3 liters of milk).The viability of probiotics, pH, acidity, Brix, viscosity, sedimentation rate and sensory evaluations of the samples were investigated on the first, third and seventh day of production. According to the results obtained from the research, samples containing inulin,especially T5 and T4 samples, had more live probiotics after 3 and 7 days of storage ....

    Keywords: Lactobacillus plantarum, inulin, Stevia, probiotic, cocoa milk
  • Ghazal Nosrati, Hossein Jooyandeh*, Mohammad Hojjati, Mohammad Noshad Pages 238-249

    During last decades, consumer awareness in importance of healthy intake has led their tendency towards the potential health benefits of particular foods and food ingredients. These conditions resulted in development of functional foods. In the current research, the effect of different concentrations of demineralized ultrafiltrated whey powder (DUWP) at levels of 0, 1 and 2% (W/V) and lactulose at levels of 0 and 1% (W/V) on symbiotic ultrafiltrated cheese were evaluated as a functional food. The color values, total acceptability and survival ability of Bifidobacterium bifidium during 60 days of storage at 4 °C were studied. Results showed that as the amount of lactulose and DUWP powders increased, the number of probiotics enhanced meaningfully, while the number of probiotic bacteria deceased with passing the storage time (p<0.001). However, the count of probiotic bacteria in samples containing lactulose and 1 or 2% DUWP at the end of 60 days of storage time were in the standard range of probiotic foods (>107 Log cfu/g). The colorimetric results showed that as the amount of DUWP and the storage time increased, the lightness (L*) decreased significantly (p<0.001); but addition of both powders had no significant effect on a* and b* values. Based on the obtained results, the synbiotic cheese containing 1% DUWP and 1% lactulose powder as compare to control sample had a higher count of probiotic bacteria. Meanwhile, no differences in color quality and total acceptability were found between these two samples. Therefore, this synbiotic ultrafiltrated cheese was determined as the best functional cheese sample.

    Keywords: Prebiotic, Color values, Demineralized whey, Storage period