فهرست مطالب

پیاورد سلامت - سال هفدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1402)

مجله پیاورد سلامت
سال هفدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگین سالدار، رحیم شهبازی* صفحات 97-110
    زمینه و هدف

    سواد سلامت در کاهش تلفات انسانی و هزینه های مالی در یک جامعه نقش دارد. هوش هیجانی و سواد رسانه ای نیز در موفقیت افراد در زندگی سهیم هستند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت هوش هیجانی، سواد سلامت، سواد رسانه ای و رابطه ی بین آن ها در بین دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان انجام گرفته است.  

    روش بررسی

    این تحقیق بر اساس ماهیت و ویژگی کلی، کمی؛ بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس روش تحقیق و جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال 1399(تعداد 2218) بودند. نمونه آماری تحقیق 327 نفر است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های هوش هیجانی Schutte (1998)، سواد سلامت منتظری و همکاران(1393) و پرسش نامه ی اصلاح شده ی سواد رسانه ای اسمعیل پونکی و همکاران(1394) استفاده شد. پایایی پرسش نامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0/91، 0/84 و 0/79 به دست آمد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش‏های آمار توصیفی و آمار استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL تجزیه و تحلیل گردید. 

    یافته ها

    یافته های پژوهش میانگین هوش هیجانی، سواد سلامت و سواد رسانه ای دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان را به ترتیب 3/10، 3/47 و 3/58 نشان دادند. همچنین، یافته ها نشانگر رابطه ی معنی داری بین هوش هیجانی و سواد سلامت دانشجویان بود. بر اساس یافته ها بین هوش هیجانی با سواد رسانه ای، و سواد رسانه ای با سواد سلامت رابطه ی معنی داری وجود دارد. همچنین، متغیر سواد رسانه ای نقش میانجی را در ارتباط بین هوش هیجانی و سواد سلامت به میزان(ضریب) 0/58 واحد(0/75×0/78) ایفا می کند. نتایج آزمون مدل معادلات ساختاری نیز حاکی از برازش مدل مفهومی ارایه شده در خصوص رابطه ی هوش هیجانی، سواد سلامت و سواد رسانه ای دانشجویان بود (0/069=RMSEA، 94=، 0/97=GFI). 

    نتیجه ‏گیری: 

    سواد رسانه ای نه تنها به طور مستقیم بر سواد سلامت دانشجویان می تواند تاثیرگذار باشد، بلکه دارای نقش واسطه ای در بین هوش هیجانی و سواد سلامت است. به دلیل تاثیر هوش هیجانی بر سواد سلامت و سواد رسانه ای دانشجویان توصیه می شود که در آموزش های تحصیلات تکمیلی برنامه ریزی های لازم در این خصوص و تقویت هوش هیجانی انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، سواد رسانه ای، هوش هیجانی، مدل معادلات ساختاری، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
  • داود حاصلی*، سمیه پاک نهاد صفحات 111-121
    زمینه و هدف

    تحلیل های کتاب سنجی با توصیف وضعیت انتشارات و شناسایی موجودیت های کلیدی و موضوعات نوظهور، نقش مهمی در ارزیابی پژوهش ها دارند. هدف پژوهش حاضر مطالعه ی روندهای جهانی شبکه های همکاری علمی پژوهشگران، سازمان ها و کشورها و هم رخدادی واژگان حوزه ی پزشکی اجتماعی در پایگاه استنادی وب آوساینس است.

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی از نوع کتاب سنجی است. نمونه شامل 8.494 مدرک علمی حوزه ی پزشکی اجتماعی از 2002 تا 2021 در پایگاه وب آوساینس است. ترسیم شبکه همکاری علمی پژوهشگران، سازمان ها و کشورها و همچنین تحلیل شبکه هم رخدادی واژگان در حوزه کتاب سنجی با استفاده از نرم افزار علم سنجی VOSviewer انجام شد.

    یافته ها

    یافته های توصیفی داده ها نشان داد که روند انتشار مدارک حوزه ی پزشکی اجتماعی در بازه زمانی مورد نظر افزایشی است و مقاله های پژوهشی بیشترین فراوانی مدارک و مقاله های مروری بیشترین استناد دریافتی را داشتند. ایالات متحدآمریکا بیشترین مدارک منتشر شده در این حوزه را داشت و اکثر نویسندگان و سازمان ها و همچنین بازیگران مهم خوشه های شبکه همکاری علمی آن ها نیز از این کشور بودند. مدارک دو کشور کانادا و استرالیا بیشترین استناد به ازای هر مدرک را داشتند و پنج کشور آفریقای جنوبی، پرتقال، پاکستان، هند و ایران بازیگران نوظهور این حوزه بودند. شبکه ی هم رخدادی واژگان حوزه ی پزشکی اجتماعی در 3 خوشه به«تحقیقات پزشکی اجتماعی پیشگیرانه»، «تعیین کننده های اجتماعی سلامت» و «سبک زندگی سالم، تغذیه و فعالیت فیزیکی» اختصاص داشت. از نظر وقوع زمانی پنج کلیدواژه ی سلامت عمومی، سلامت روان، پزشکی اجتماعی، فراتحلیل و همه گیرشناسی، موضوعات نوظهور حوزه ی پزشکی اجتماعی بودند.

    نتیجه گیری

    درک تاثیر مطالعات حوزه ی غیربالینی پزشکی اجتماعی در زندگی مردم موجب افزایش تحقیقات این حوزه شده است. علاوه بر نقش رایج کشورهای توسعه یافته، برخی از کشورهای در حال توسعه نیز به عنوان بازیگران جدید در پی توسعه ی زیرساخت های خود در حوزه ی پزشکی اجتماعی هستند. شبکه مفهومی حوزه ی پزشکی اجتماعی شامل سه حیطه ی «شناسایی و مدیریت عواملی ایجاد بیماری ها»، «مطالعه ی عوامل اجتماعی، اقتصادی و محیطی سلامت» و «ترویج رفتارهای سالم و سبک زندگی» است.

    کلیدواژگان: کتاب سنجی، پزشکی اجتماعی، شبکه همکاری علمی، شبکه هم رخدادی واژگان
  • الهه رسولی جوکار، سعید شاملو کاظمی، هما نادری فر* صفحات 122-133
    زمینه و هدف

    فشارخون بالا و افزایش پروفایل لیپیدی از عوامل خطرساز برای بیماری های قلبی عروقی هستند. برای ارتقای سلامت قلب و عروق، تغییر سبک زندگی باید به عنوان راهنمای کاهش بی تحرکی افراد و اصلاح الگوی تغذیه ی سالم در نظر گرفته شود. اسپیرولینا یک جلبک سبز است و برای درمان بیماری های مختلف به عنوان مکمل غذایی مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مصرف مکمل اسپیرولینا و هشت هفته تمرینات ترکیبی بر فشارخون و پروفایل لیپیدی در زنان مبتلا به فشارخون بالا انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی در40 زن مبتلا به فشارخون بالا(60-50 سال) انجام شد. افراد در 4 گروه مداخله ای و کنترل وارد مطالعه شدند. داده ها طی دو مرحله پیش آزمون-پس آزمون از نظر میزان تغییرات فشارخون و پروفایل لیپیدی جمع آوری شدند. گروه مداخله ی مکمل روزانه 4/2 گرم مکمل اسپیرولینا مصرف نمودند و مداخله ی تمرینی 8 هفته تمرینات ترکیبی هوازی و مقاومتی داشتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 0/05=α انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که تفاوت معنی داری بین فشارخون سیستولیک، کلسترول تام و VLDL، پس از آزمون در گروه های مطالعه وجود دارد(0/05>P-value). بیشترین مقدار میانگین±انحراف معیار فشارخون سیستولیک(141/90±9/85) و کلسترول تام(213/30±28/93)، پس از آزمون در گروه تمرینات ترکیبی، و میانگین±انحراف معیار VLDL پس از آزمون در گروه کنترل(34/60±6/46) مشاهده شد. همچنین، نتایج آزمون تعقیبی توکی نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین فشار خون در گروه های کنترل-مکمل اسپیرولینا، کنترل-تمرینات ترکیبی، مکمل اسپیرولینا- مکمل اسپیرولینا و تمرینات ترکیبی، و تمرینات ترکیبی-مکمل اسپیرولینا و تمرینات ترکیبی وجود دارد. همچنین تفاوت معنیداری بین میانگین کلسترل تام و میانگین VLDL به ترتیب در گروه های تمرینات ترکیبی-مکمل اسپیرولینا، تمرینات ترکیبی و کنترل-مکمل اسپیرولینا وجود دارد(0/05>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که ممکن است مصرف مکمل اسپیرولینا و هشت هفته تمرینات ترکیبی بر فشارخون و پروفایل لیپیدی در زنان مبتلابه فشارخون بالا تاثیرات مفیدی داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا، فشارخون، پروفایل لیپیدی، تمرینات ترکیبی، زنان، مکمل
  • مجید بابائی، شیلا حسن زاده، صادق رضایی، داود علیرضازاده صدقیانی، محمدرضا شیخی چمان* صفحات 134-144
    زمینه و هدف

    تاثیر همه گیری کووید-19 بر اقتصاد جهانی و به تبع آن اقتصاد ایران، از جهات گوناگون قابل توجه بوده است. به نظر می رسد که بخش مالیات، واکنش نسبتا سریعی به این همه گیری از خود نشان داده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر همه گیری کووید-19 بر درآمدهای مالیاتی استان آذربایجان غربی انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    مطالعه ی توصیفی-تحلیلی حاضر از نوع مقطعی بود و در نیمه دوم سال 1400 انجام گرفت. داده های اولیه برای 17 شهرستان استان آذربایجان غربی، از اداره کل امور مالیاتی این استان در قالب 9 متغیر و به شکل فایل Excel دریافت شد. داده ها مربوط به سال های 1398(قبل از همه گیری کووید-19) و 1399(بعد از همه گیری کووید-19) بودند. تجزیه و تحلیل های آماری در محیط نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی(فراوانی، درصد، میانه، دامنه میان چارکی) و آمار تحلیلی(آزمون ویلکاکسون رتبه علامت دار) در سطح معنی داری 5 درصد انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های توصیفی، همه گیری کووید-19 باعث افزایش درآمدهای مالیاتی استان آذربایجان غربی در زمینه های مالیات حقوق کارکنان دولتی، مالیات نقل و انتقال سهام، مالیات بر ارث و مالیات بر حق تمبر و کاهش این درآمدها در زمینه های مالیات حقوق کارکنان خصوصی، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات نقل و انتقال املاک و مالیات بر ارزش افزوده شده است. بر اساس یافته های تحلیلی، تاثیر این همه گیری بر روی مالیات حقوق کارکنان خصوصی(0/003=P)، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی(0/019=P)، مالیات بر درآمد مشاغل(0/013=P)، مالیات نقل و انتقال املاک(0/015=P) و مالیات بر ارزش افزوده(0/001=P) منفی و معنی دار دیده شد. همچنین، تاثیر مذکور بر روی مالیات نقل و انتقال سهام(0/030=P) و مالیات بر ارث(0/001=P) مثبت و معنی دار به دست آمد. از طرفی دیگر، تاثیر این همه گیری بر روی مالیات حقوق کارکنان دولتی(0/287=P) و مالیات بر حق تمبر(0/356=P) به لحاظ آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    همه گیری کووید-19 در بیشتر بخش های درآمدی حوزه ی مالیات تاثیر منفی داشته است. ضروری است که دولت برای جبران درآمدهای کاهش یافته در بخش های آسیب پذیر، ضمن ایجاد ردیف های مالیاتی جدید، تجارت بین الملل را با حمایت همه جانبه از بخش غیردولتی توسعه دهد. همچنین، پایدارسازی چرخه ی تامین مالی و طراحی سازوکارهایی برای جلوگیری از فرار مالیاتی به خصوص در مشاغل پردرآمد می تواند در این راستا مثمرثمر واقع شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، اقتصاد ایران، درآمدهای مالیاتی، آذربایجان غربی
  • شیما درخشان، نگار یاوری طهرانی فرد، ناهید ابوطالب، مریم ناصرالاسلامی* صفحات 145-157
    زمینه و هدف

    امروزه می توان از ترکیبات طبیعی مانند پپتیدها و پروبیوتیک ها به عنوان مکمل درمان بیماری هایی چون سرطان نام برد. این ترکیبات با اثر بر برخی مسیرهای مولکولی از جمله التهاب، ممکن است در جلوگیری از پیشرفت و یا درمان سرطان موثر باشند. هدف از این مطالعه بررسی اثر دیپپتید-B و لایزت پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بر بیان ژن های TNF-α و 1-IL در سلول های سرطانی معده رده ی سلولی AGS بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه، سلول های AGS و HEK در محیط کشت DMEM با 10 درصد سرم جنین گاوی کشت داده شدند. سلول ها با غلظت های مختلف دیپپتید-B و لایزت باکتری بیفیدوباکتریوم بیفیدوم تیمار شدند و برای مدت 24ساعت انکوبه گردیدند. درصد زنده مانی سلولی با روش رنگ سنجی MTT بررسی شد. به منظور بررسی های مولکولی پس از استخراج RNA و سنتز cDNA با استفاده از واکنش تشخیص مولکولی PCR (Real time PCR) بیان نسبی ژن های TNF-α و 1-IL ارزیابی گردید و داده ها با استفاده از روش آماری آزمون واریانس یک طرفه بین گروه ها مقایسه شدند.

    یافته ها

    نتایج MTT نشان داد که تیمار سلول ها با دیپپتید-B و لایزت باکتری بیفیدوباکتریوم بیفیدوم سبب کاهش زنده مانی سلول های سرطانی AGS نسبت به سلول کنترل HEK گردید(IC50) و سطح بیان نسبی ژن های TNF-α و 1-IL در سلول های سرطانی معده که با دیپپتید-B، لایزت باکتری و همچنین هردو ماده به طور هم زمان تیمار شده اند نسبت به نمونه کنترل دارای افزایش معنادار بود(0/05≥P). میزان افزایش بیان معنادار در ژن 1-IL به ترتیب برای پپتید 300%(4 برابر)، باکتری 100%(2 برابر)، پپتید همراه باکتری 650%(7 و نیم برابر) و در ژن TNF-α به ترتیب برای پپتید 350%(4 و نیم برابر)، باکتری100%(2 برابر)، پپتید همراه باکتری520%(6/2 برابر) بود. بنابراین احتمالا این ترکیبات با تاثیر بر دیگر مسیرهای مولکولی موجب مرگ سلول های سرطانی شده اند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به این که دیپپتید-B و لایزت باکتری روی سلول های رده ی سلولی سالم HEK سمیت معنی داری نداشتند و سبب کاهش زنده مانی سلول های سرطانی AGS به صورت معناداری شدند که این سمیت وابسته به دوز بود، در نظر گرفتن این ترکیبات طبیعی در درمان سرطان معده ممکن است حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: سرطان معده، AGS، دیپپتید-B، پروبیوتیک ببیفیدوباکتربیفیدوم، التهاب، اینترلوکین-1، فاکتور نکروز دهنده تومور
  • مریم آقاجری نژاد، یحیی سلیمی، شهاب رضاییان، قباد مرادی، مهدی مرادی نظر، فاطمه خسروی شادمانی، رویا صفری فرامانی، میترا دربندی، فرید نجفی* صفحات 158-173
    زمینه و هدف

    همه افراد یک جامعه به یک تناسب، در معرض ابتلا و بستری به علت بیماری کووید-19 نیستند. هدف از مطالعه ی حاضر، تعیین عوامل مرتبط با ابتلا و بستری به علت کووید-19 در شرکت کنندگان مطالعه کوهورت RaNCD (Ravansar Non-Communicable Disease) بود. 

    روش بررسی

    مطالعه حاضر در بازه زمانی 1398/12/09 تا 1400/09/06 انجام شد. برای این مطالعه از داده های مطالعه کوهورت RaNCD استفاده شد. موارد ابتلا و بستری کووید-19 نیز از سامانه های پایش مراقبت های درمانی، سامانه سما و لیست خطی معاونت بهداشت و نتایج سرمی مثبت استخراج و از داده های آن ها استفاده شد. در مطالعه مورد-همگروهی در گروه مورد 626 مورد ابتلای قطعی و/ یا محتمل وارد شد و در ادامه 2107 نفر به صورت تصادفی ساده به عنوان تحت همگروه انتخاب شدند. در مطالعه مورد-شاهدی، 188 فرد بستری شده به علت کووید-19 در گروه مورد و 632 مثبت سرپایی در گروه شاهد، بودند. در این مطالعه از روش رگرسیون کاکس تعمیم یافته و لجستیک استفاده شد.  

    یافته ها

    در مطالعه مورد-همگروهی نسبت مخاطره ابتلا به کووید-19 در روستاییان، سیگاری ها و طبقه اقتصادی-اجتماعی متوسط به ترتیب(0/91، 0/57)0/72، (0/58، 0/24)0/37، (2/11، 1/07)1/50، نسبت به گروه مرجع بود. در حالی که نسبت مخاطره در سنین 64-46 و 65 ساله و بالاتر، در سال اول به ترتیب(6/86، 1/76)3/47 و (14/85، 2/80)6/45 نسبت به گروه مرجع بود، بعد از یک سال، به ترتیب این مقادیر به(4/40، 1/13)2/23 و (8/10، 1/53)3/52 رسید. نسبت مخاطره در مبتلایان به حداقل یک بیماری زمینه ای در سال اول(3/92، 1/53)2/45 بود که بعد از یک سال، به(2/92، 1/14)1/82 کاهش یافت. همچنین در مدل تطبیق یافته فعالیت فیزیکی متوسط و شدید با کاهش نسبت مخاطره همراه بود. در مطالعه مورد-شاهدی، نسبت شانس بستری شدن به علت کووید-19 با هر سال افزایش سن، 0/03% بیشتر(1/05، 0/01)1/03 و در مبتلایان با حداقل سه بیماری زمینه ای(4/73، 1/24)2/43 برابر بدون بیماری زمینه ای بود.   

    نتیجه گیری

    به طورکلی کاهش نسبت مخاطره با گذشت یک سال از شروع مطالعه قابل توجه بود. افزایش سن و ابتلا به بیماری های زمینه ای از جمله مواردی است که نسبت شانس بستری در بیمارستان را نیز افزایش داده است. چنین افرادی می توانند برای موج های بعدی بیماری در اولویت مراقبت های بهداشتی و دوزهای یادآور واکسیناسیون قرار گیرند.

    کلیدواژگان: مورد-همگروهی، مورد-شاهدی، بستری، رگرسیون کاکس تعمیم یافته، کووید-19
  • زینب اربابی، عبدالعلی بنائی فر*، سجاد ارشدی، حمید طباطبائی صفحات 174-184
    زمینه و هدف

    سندرم متابولیک به مجموعه ای از اختلالات متابولیکی وابسته به چاقی نظیر چاقی شکمی، افزایش توده چربی بدن، اختلالات لیپیدی، پرفشاری خون، افزایش گلوکز خون و مقاومت به انسولین اطلاق می شود. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین اثر 8 هفته تمرینات CX) CXWORX) همراه با مصرف اینولین بر برخی شاخص های استرس اکسیداتیو در زنان چاق دارای سندرم متابولیک انجام گرفت.

    روش بررسی

    48 زن چاق دارای سندرم متابولیک در دامنه سنی 30 تا 40 سال به شیوه ی تصادفی در گروه های کنترل؛ اینولین؛ تمرین CX و گروه ترکیبی قرارگرفتند. افراد موردمطالعه در محیط آزمایشگاه حضور یافته و مقدار 5 سی سی خون از ورید بازویی از آن ها گرفته شد. نمونه گیری خون جهت اندازه گیری مالون دی آلدیید و زانتین اکسیداز گرفته شد(پیش آزمون). سپس مداخله های مذکور برای مدت 8 هفته روی گروه های موردمطالعه انجام گرفت. نهایتا، نمونه گیری خون مجدد جهت اندازه گیری متغیرها انجام پذیرفت(پس آزمون). 

    یافته ها

    نتایج آزمون تی همبسته آشکار نمود که در هر سه گروه، مداخله به کاهش معنی دار مالون دی آلدیید نسبت به پیش آزمون منجر شد؛ اما متغیر زانتین اکسیداز در گروه ورزش تغییر معنی داری پیدا نکرد و در گروه اینولین و ترکیبی به میزان معنی داری نسبت به پیش آزمون کاهش یافت. نتایج آنووا آشکار نمود که در مقایسه با گروه کنترل، میزان مالون دی آلدیید تنها در گروه ترکیبی معنی دار است(0/05≥P). میزان این متغیر در گروه ترکیبی به طور معنی داری نسبت به گروه ورزش و اینولین کاهش یافت(0/05≥P). تفاوت معنی داری بین گروه ورزش و اینولین مشاهده نشد(0/05<P). میزان زانتین اکسیداز تفاوت معنی داری بین گروه های اینولین و ترکیبی با گروه کنترل داشت(0/05≥P). تفاوت معنی داری بین گروه ورزش و اینولین مشاهده نشد(0/05<P). با وجود این، تفاوت معنی داری در سطوح زانتین اکسیداز بین گروه ترکیبی با گروه های ورزش و اینولین مشاهده شد(0/05≥P).

    نتیجه گیری

    برپایه یافته های موجود این گونه نتیجه گیری می شود که اجرای تمرینات CX همراه با مصرف اینولین با کاهش عملکرد استرس اکسیداتیو بیشتری نسبت به اعمال هریک از آن ها به تنهایی در زنان دارای سندرم متابولیک است.

    کلیدواژگان: تمرین CXWORX، عملکرد استرس اکسیداتیو، اینولین، سندرم متابولیک
  • مونا رفیع زاده، رضا صفدری، ژاله شوشتریان ملاک، شعبان علیزاده* صفحات 185-199
    زمینه و هدف

    آموزش موبایل مبتنی بر شبیه سازی از الزامات عصر جدید بوده و حیطه ای رو به گسترش در راستای رفع نیازهای آموزشی رده ها و سیستم های مختلف است. باتوجه به گسترش استفاده از فناوری های مبتنی بر شبیه سازی و محبوبیت ویژهی فناوری واقعیت افزوده یا (AR: Augmented Reality) در حیطه ی آموزش، پژوهش حاضر به منظور تسهیل گام های اولیه در شناخت الزامات فنی و نرم افزاهای مورداستفاده در ایجاد این نوع برنامه های کاربردی (app) صورت گرفته است.

    روش بررسی

    داده های موردنیاز این پژوهش جهت شناسایی پلتفرم/نرم افزارهای اصلی مورد استفاده در طراحی و ایجاد برنامه های کاربردی آموزشی مبتنی بر فناوری AR با جستجو در منابع کتابخانه ای گردآوری شد. همزمان، قابلیت ها/بخش های برنامه های کاربردی خروجی مطالعات وارد شده نیز استخراج، و مجموع این اطلاعات در قالب یک جدول آورده شد. پس از نمایش نرم افزارهای مورد استفاده در ایجاد این نوع برنامه های کاربردی، معماری و مدلی ساده از نحوه ی ایجاد یک برنامه کاربردی آموزشی مبتنی بر فناوری واقعیت افزوده توسط پرکاربردترین نرم افزارهای موجود ترسیم شد.

    یافته ها

    قابلیت های نمایش مدل سه بعدی و نمونه سوالات چندگزینه ای به عنوان قابلیت های حداقل(پایه) یک برنامه کاربردی آموزشی مبتنی بر فناوری واقعیت افزوده شناسایی شدند. جهت شناسایی پرکاربردترین نرم افزارهای مورد استفاده در ایجاد برنامه های کاربردی آموزشی مبتنی بر AR، مقالات وارد شده بررسی، اطلاعات موردنیاز استخراج و در قالب جدول گردآوری گردید. نتایج بررسی نرم افزاهای متعدد مورد استفاده در مقالات حاکی از آن بود که 3D Unity و Vuforia بیشترین آمار استفاده در ایجاد این نوع برنامه های کاربردی را دارند. سپس، مدلی ساده از مراحل ایجاد برنامه کاربردی آموزشی مبتنی بر واقعیت افزوده و همچنین یک نمونه خروجی از این نوع برنامه کاربردی بر اساس این اطلاعات ارایه شد.

    نتیجه گیری

    آموزش مبتنی بر شبیه سازی یکی از مباحث مطرح و رو به رشد در سطح جهان است. فناوری واقعیت افزوده به عنوان یکی از شاخص ترین و پرکاربردترین تکنولوژی های این حیطه می باشد. نتایج این پژوهش مجموعه ای از قابلیت های پایه یک برنامه کاربردی آموزشی مبتنی بر AR و همچنین نرم افزارهای قابل استفاده در ایجاد آن را در برمی گیرد. بنابراین، مطالعه ی حاضر می تواند با ایجاد درک فنی اولیه از آموزش مبتنی بر AR، پژوهشگران علاقمند به این حیطه را در جهت شناسایی و انتخاب ساده ترین مسیر در ایجاد یک برنامه کاربردی آموزشی مبتنی بر AR یاری نماید

    کلیدواژگان: واقعیت افزوده، آموزش، برنامه کاربردی، الزامات فنی
|
  • Negin Saldar, Rahim Shahbazi* Pages 97-110
    Background and Aim

    Health literacy plays a role in “reducing human casualties and financial costs” in a society. Emotional intelligence and media literacy also contribute to people’s success in life. Therefore, the aim of this study was to investigate the mediating role of media literacy in the relationship between emotional intelligence and health literacy among graduate students of Azarbaijan Shahid Madani University. 

    Materials and Methods

    This research is based on the nature and general characteristics, quantitative; Based on the purpose, it is applied and based on the research method and data collection method, is a descriptive correlation based on structural equation model. The statistical population was graduate students of Azarbaijan Shahid Madani University in 2020 (2218 students). The statistical sample of the research is 327 people who were selected by stratified random sampling method. To collect data, Emotional Intelligence Questionnaire (1998), Montazeri et al. Health Literacy Questionnaire (2014) and media literacy questionnaire were used. The reliability of the questionnaires was obtained using Cronbach’s alpha coefficient of 0.91, 0.84 and 0.79, respectively. The collected data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistics (structural equation model) using SPSS and LISREL software. 

    Results

    The findings showed the mean of emotional intelligence, health literacy and media literacy of graduate students of Azarbaijan Shahid Madani University is 3.10, 3.47 and 3.58, respectively. Also, the results showed a significant relationship between emotional intelligence and students’ health literacy. According to the findings, there is a significant relationship between emotional intelligence with media literacy, and media literacy with health literacy. Also, the media literacy variable plays a mediating role in the relationship between emotional intelligence and health literacy (coefficient) of 0.58 units. The results of the structural equation model test also showed that the proposed conceptual model fits the relationship between emotional intelligence, health literacy and students’ media literacy. 

    Conclusion

    Media literacy can not only directly affect students’ health literacy, but also has a mediating role between emotional intelligence and health literacy. Due to the effect of emotional intelligence on students’ health and media literacy, it is recommended that the necessary planning to be done in graduate education and to strengthen emotional intelligence.

    Keywords: Health Literacy, Media Literacy, Emotional Intelligence, Structural Equation Model, Azarbaijan Shahid Madani University
  • Davoud Haseli*, Somayeh Paknahad Pages 111-121
    Background and Aim

    Bibliometric analysis by describing the state of publications and identifying key entities and emerging topics plays an important role in evaluating research. The aim of the paper is to study the global trends of scientific collaboration networks of researchers, organizations and countries and the co-occurrence of words in the field of social medicine in the database of Web of Science.

    Materials and Methods

    The method of investigation is bibliometric. The sample comprises 8494 publications in the area of social medicine between 2002 and 2021 in the Web of science database. The drawing of the scientific collaboration network of researchers, organisations and countries, and the analysis of the words network of co-occurrence, was made using the bibliometric software Vosviewer.

    Results

    The publication process of social medicine documents in the target period is increasing. Research articles had the highest number of documents frequency and review articles received the most citations. The United States had the most published literature in this area, and most authors and organizations were from that country. The degrees of two countries, Canada and Australia, had the most citations per documents, and the five countries of South Africa, Portugal, Pakistan, India, and Iran were emerging players in this field. The network of words co-occurrence of social medicine in three groups was devoted to “preventive research in social medicine”, “social determinants of health” and “healthy lifestyle, nutrition and physical activity”. In terms of temporal occurrence, the five keywords public health, mental health, social medicine, meta-analysis and epidemiology were emerging subjects in the area of social medicine.

    Conclusion

    Understanding impact of non-clinical studies of social medicine on people’s lives has led to an increase in research in this field. In addition to the traditional role of developed countries, some developing countries are also new players in this field and seeking to develop their infrastructure in social medicine.

    Keywords: Bibliometrics, Scientific Co‐Authorship Networks, Social Medicine, Word Co-Occurrence Networks
  • Elaha Rasouli Jokar, Saeid Shamlou Kazemi, Homa Naderifar* Pages 122-133
    Background and Aim

    High blood pressure and increased lipid profile are risk factors for cardiovascular diseases. To improve cardiovascular health, lifestyle changes should be considered as a guide to reduce people’s inactivity and modify healthy eating patterns. Spirulina is a green alga and has been considered as a food supplement for the treatment of various diseases. This study was conducted with the aim of determining the effect of spirulina supplement and eight weeks of combined exercises on blood pressure and lipid profile in women with high blood pressure.

    Materials and Methods

    The study was conducted as a clinical trial in 40 women with high blood pressure (50-60 years old). People were included in the study in 4 intervention and control groups. The data were collected during two stages of pre-test and post-test in terms of changes in blood pressure and lipid profile. The supplement intervention group consumed 4.2 grams of spirulina supplement daily and had an exercise intervention of 8 weeks of combined aerobic and resistance exercises. Data analysis was conducted using SPSS software (version 23), one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey’s post hoc test at level 0.05.

    Results

    The results of ANOVA showed that there was a significant difference between systolic blood pressure, total cholesterol, and VLDL, after the test, in the study groups (P-value<0.05). The highest mean±standard deviation (SD) of systolic blood pressure (141.90±9.85), and total cholesterol (213.30±28.93), after the test, was observed in combined exercise group and the mean± SD of VLDL after the test (34.60±6.46) was observed in the control group. Also, the results of Tukey’s post hoc test showed that there was a significant difference between the mean blood pressure in the control groups-spirulina supplement, control-combined exercises, spirulina supplement-spirulina supplement and combined exercises, and combined exercises-spirulina supplement and combined exercises. Also, there was a significant difference between the mean of total cholesterol and VLDL in combined exercises-spirulina supplement, combined exercises, and control-spirulina supplement groups, respectively (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that the use of spirulina supplement and eight weeks of combined exercises may have beneficial effects on blood pressure and lipid profile in women with high blood pressure.

    Keywords: Spirulina, Blood Pressure, Lipid Profile, Combined Exercises, Women, Supplement
  • Majid Babaei, Shila Hasanzadeh, Sadeq Rezaei, Davoud Alirezazadeh Sadaghiani, Mohammadreza Sheikhy-Chaman* Pages 134-144
    Background and Aim

    As a result of the COVID-19 pandemic, the global and Iranian economies have been affected in various ways. The tax sector seems to have reacted relatively quickly to this pandemic. This study examined the impact of the COVID-19 pandemic on tax revenues in West Azerbaijan Province.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytic and cross-sectional study was conducted in the second half of 2021. Primary data for 17 cities of West Azerbaijan Province were provided by the General Administration of Tax Affairs of this province in the form of 9 variables in Excel Format. The data were related to 2019 (Before the COVID-19 pandemic) and 2020 (After the COVID-19 pandemic). The data were analyzed by SPSS using descriptive statistics (Frequency, Percentage, Median, Interquartile range) and analytical statistics (Wilcoxon signed rank test) at a 5% significance level.

    Results

    Based on the descriptive results, the COVID-19 pandemic caused an increase in the tax revenues of West Azerbaijan province in the fields of government employees’ salary tax, stock transfer tax, inheritance tax and stamp duty tax and a decrease in these revenues in the areas of private employee’s salary tax, income tax on legal entities, business income tax, property transfer tax and value-added tax. Based on the analytical results, the impact of this pandemic on the private employee’s salary tax (P=0.003), income tax on legal entities (P=0.019), business income tax (P=0.013), property transfer tax (P=0.015) and value-added tax (P=0.001) was found to be negative and significant. Furthermore, the effect on stock transfer tax (P=0.030) and inheritance tax (P=0.001) was positive and significant. On the other hand, the impact of this pandemic on government employees’ salary tax (P=0.287) and stamp duty tax (P=0.356) was not statistically significant.

    Conclusion

    The COVID-19 pandemic hurt most of the tax revenue sectors. To compensate for the decreased income in vulnerable sectors, the government must develop international trade with comprehensive support from the non-governmental sector while creating new tax lines. Also, stabilizing the financing cycle and designing mechanisms to prevent tax evasion, especially in high-paying jobs, can be fruitful.

    Keywords: COVID-19, Iran's Economy, Tax Revenues, West Azerbaijan
  • Shima Derakhshan, Negar Yavari Tehrani Fard, Nahid Abotalbe, Maryam Naseroleslami* Pages 145-157
    Background and Aim

    Today, natural compounds such as peptides and probiotics can be mentioned as a supplement to the treatment of diseases such as cancer. These compounds may be effective in preventing the progression or treatment of cancer by affecting some molecular pathways including inflammation. The aim of this study was to investigate the effect of D-peptide-B and B.bifidum probiotic lysate on the expression of TNF-α and IL-1 genes in gastric cancer cells of AGS cell line.

    Materials and Methods

    In this study, AGS and HEK cells were cultured in DMEM medium with 10% bovine serum. The cells were treated with different concentrations of D-peptide-B and B.bifidum lysate and were incubated for 24 hours. The cell viability was checked by MTT. For molecular investigations, after RNA extraction and cDNA synthesis, the relative expression of TNF-α and IL-1 genes was evaluated using Real time PCR, and the data were analyzed using statistical methods One-way ANOVA.

    Results

    The MTT results indicated that the AGS cancer cells’ survival rate decreased after treatment with dipeptide-B and lysate of B.bifidum as compared to HEK control cells. Furthermore, the study found that the expression levels of TNF-α and IL-1 genes in gastric cancer cells were significantly higher after treatment with D-Peptide-B, bacterial lysate, or both, when compared to normal HEK cells (P≤0.05). Specifically, the IL-1 gene expression increased by 300% (4 times) for peptide treatment, 100% (2 times) for bacterial treatment, and 650% (7.5 times) for combined treatment. Similarly, the TNF-α gene expression increased by 350% for peptide treatment, 100% for bacterial treatment, and 520% for combined treatment. These results suggest that these compounds may have induced cell death in cancer cells by affecting other molecular pathways.

    Conclusion

    Considering that D-peptide-B and B.bifidum lysate had no significant toxicity on normal cells and caused a significant decrease in the survival of cancer cells and this toxicity was dose dependent, therefore, consideration might be given to these natural compounds in treatment of gastric cancer.

    Keywords: Gastric Cancer, AGS, D-Peptide-B, B.bifidum Probiotic, Inflammation, IL-1, TNF-α
  • Maryam Aghajarinezhad, Yahya Salimi, Shahab Rezaeian, Ghobad Moradi, Mehdi Moradinazar, Fatemeh Khosravi Shadmani, Roya Safari, Faramani, Mitra Darbandi, Farid Najafi* Pages 158-173
    Background and Aim

    All people living in a society are not equally at risk of COVID-19 infection and hospitalization. The current study is aimed to determine the factors related to COVID-19 infection and hospitalization among participants of Ravansar Non-Communicable Disease (RaNCD) cohort study. 

    Materials and Methods

    The present study was conducted between 28th February, 2020 to 27th November, 2021. Data from the RaNCD study, morbidity and hospitalizations cases (extracted from the medical care monitoring system, SAMA system and the handwritten list of the health department) and positive serological results were used. For the case-cohort study, 626 confirmed and/or probable cases and 2107 randomly selected participants as sub-cohort were recruited. For the case-control study, 188 COVID-19 hospitalized patients from RaNCD (as cases) and 632 positive outpatients identified as controls. Data were analyzed using Cox and logistic regression, respectively. 

    Results

    In case-cohort study, the hazard ratio of COVID-19 among people living in rural areas, in smokers and those in middle socioeconomic status was, 0.37 (0.24, 0.58), 1.50 (1.07, 2.11), as compared to the reference groups. While the hazard ratio of people aged 46-64 and those ≥65 years old, as compared to the reference group within the first year, was 3.47 (1.76, 6.86) and 6.45 (2.80, 14.85), the corresponding value after one year was 2.23 (1.13, 4.40) and 3.52 (1.53, 8.10), respectively. The hazard ratio among those with at least one comorbidity was 2.45 (1.53, 3.92) in the first year of study and after one year decreased to 1.82 (1.14, 2.92). In addition, moderate and vigorous physical activity decreased the hazard ratio. In case-control study the odds ratio of hospitalization increased by 0.03% (1.03(1.01, 1.05)) with an increase of one year in age and in people with at least three comorbidities was 2.43 (1.24, 4.73) times of those without comorbidity.     

    Conclusion

    Overall, one year after starting the study the decrease in hazard ratio of COVID-19 was significant. Increase in age and having comorbidities are factors that increased the odds ratio of hospitalization. Such people can be considered for the next waves of COVID-19 prioritized for health care and booster vaccination.

    Keywords: Case-Cohort, Case-Control, Hospitalization, Extended Cox Regression, COVID-19
  • Zeynab Arbabi, Abdolali Banaiefar*, Sajjad Arshadi, Hamid Tabatabaei Pages 174-184
    Background and Aim

    Metabolic syndrome refers to a set of metabolic disorders related to obesity, such as abdominal obesity, increased body fat mass, lipid disorders, hypertension, increased blood glucose, and insulin resistance. The present study was conducted with the aim of determining the effect of 8 weeks of CXWORX exercises combined with inulin consumption on some indicators of oxidative stress in obese women with metabolic syndrome.

    Materials and Methods

    Forty eight obese women with metabolic syndrome in the age range of 30 to 40 years were randomly divided into Control, inulin, CX exercise and combined groups were included. Subjects were present in the laboratory environment and 5 cc of blood was taken from their brachial vein. Blood sample was taken to measure malondialdehyde and xanthine oxidase (pre-test). Then the aforementioned interventions were performed on the studied groups for a period of 8 weeks. Finally, blood sampling was done again to measure the variables (post-test).

    Results

    The results of the correlated t-test revealed that in all three groups, the intervention led to a significant decrease in malondialdehyde compared to the pre-test; However, xanthine oxidase variable did not change significantly in the exercise group and significantly decreased in the inulin and combined groups compared to the pre-test. ANOVA results revealed that compared to the control group, the amount of malondialdehyde is significant only in the combined group (P≤0.05). The amount of this variable in the combined group decreased significantly compared to the exercise and inulin group (P≤0.05). No significant difference was observed between the exercise and inulin groups (P>0.05). Amount of xanthine oxidase, a significant difference had between the inulin and combination groups with the control group (P≤0.05). No significant difference was observed between the exercise and inulin groups (P>0.05). Despite this, a significant difference in xanthine oxidase levels was observed between the combined group with the exercise and inulin groups (P≤0.05).

    Conclusion

    Based on the available findings, it is concluded that the implementation of CX exercises combined with the use of inulin reduces the oxidative stress function more than the application of each of them alone in women with metabolic syndrome.

    Keywords: CXWORX Exercise, Oxidative Stress, Inulin, Metabolic Syndrome
  • Mouna Rafizadeh, Reza Safdari, Jaleh Shoshtarian Malak, Shaban Alizadeh* Pages 185-199
    Background and Aim

    Simulation-based Mobile Education is one of the necessities of the new era as well as an escalating field to meet the needs of different educational systems and levels. Considering the increasing application of simulation-based technologies, and the popularity of Augmented Reality (AR) in the field of education, the present research aims to facilitate the initial steps in understanding the technical requirements and software used in developing these types of apps.

    Materials and Methods

    The data required for this research was collected by searching in library resources to identify the commonly used platform/software in designing and developing AR-based educational apps. At the same time, the included studies’ app features/sections were also extracted, and the total of this information was presented in a table. After indicating the mainly used software in the development of these types of apps, a simple app architecture and a how-to-develop model using the most practical software were illustrated.

    Results

    “3D Model display” and “multiple-choice questions” were identified as the minimum (basic) features of an AR-based educational app. To identify the most commonly used software in creating AR-based educational apps, articles were reviewed, required information was extracted, and gathered in form of a table. The results of the review showed that Unity 3D and Vuforia have the highest usage statistics in creating these types of apps. Finally, a simple model of the process of developing AR-based educational app and a sample output of this type of app were presented based on this information.

    Conclusions

    Simulation-based education is one of the prominent and growing topics worldwide. Augmented Reality is one of the most renowned and widely used technologies in this field. The results of this study encompass a set of basic features of an AR-based educational app as well as the software that can be used to create such apps. Therefore, this study can assist researchers interested in this field in navigating the simplest path to developing an AR-based educational app by providing them with an initial technical understanding of AR-based education.

    Keywords: Augmented Reality, Education, App, Technical Requirements