فهرست مطالب

مجله فیض
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 131، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا ناصری، فریبا محمودی*، خدیجه حقیقت صفحات 236-243
    سابقه و هدف

    درد سیاتیک یک نوع اختلال در سیستم عصبی محیطی است که افراد زیادی را در سراسر جهان درگیر می کند. ترانس آنتول بخش فیتواستروژن مشتق از انیسون و رازیانه است که اثرات استروییدوژنیک قوی و ضد التهابی دارد. نانوذرات سریم اکسید نیز خواص آنتی اکسیدانی دارد. در این مطالعه، اثرات برهم کنش نانوذرات سریم اکسید و ترانس آنتول بر بهبود عملکرد عصب سیاتیک آسیب دیده در مدل موش صحرایی ارزیابی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 20 موش صحرایی نر با وزن 300-250 گرم به 4 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل و گروه مدل سیاتیک، نرمال سالین دریافت کردند. به یک گروه مدل سیاتیک، تزریق همزمان mg/kg125 ترانس آنتول و mg/kg20 نانوذرات سریم اکسید و به گروه دیگر مدل ساتیک، تزریق همزمان mg/kg250 ترانس آنتول و mg/kg20 نانوذرات سریم اکسید از طریق تزریق داخل صفاقی  انجام شد. آزمون های رفتاری حسی و حرکتی از هر گروه گرفته شد و بافت عضله برای بررسی میزان آتروفی خارج گردید.

    نتایج

    تزریق همزمان ترانس آنتول و نانوذرات سریم اکسید باعث بهبود عصب سیاتیک آسیب دیده نسبت به گروه مدل سیاتیک کنترل شد. همچنین امتیاز شاخص عملکرد سیاتیک و بازیابی حسی در موش های دریافت کننده همزمان ترانس آنتول و نانوذرات سریم اکسید نسبت به مدل سیاتیک بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های مطالعه حاضر احتمال می رود که ترانس آنتول و نانوذرات سریم اکسید به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و نوروپروتکتیو با هم افزایی اثرات همدیگر در بازیابی عصب سیاتیک آسیب دیده دخیل باشند.

    کلیدواژگان: سیاتیک، ترانس آنتول، نانوذرات سریم اکسید
  • مجید فرح نیا، محمدرضا حسین آبادی*، مهدی زارعی، محمود سلطانی صفحات 244-253
    سابقه و هدف

    اصلاح سبک زندگی از طریق مداخلات رژیم غذایی و تمرین ورزشی همچنان یکی از موثرترین راه های درمان کبد چرب غیرالکلی است. هدف از تحقیق حاضر تعیین تاثیر تمرین تناوبی شدید همراه با مکمل خرفه بر آیریزین و TLR4 بافت کبد رت های مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، تعداد 30 موش صحرایی نژاد ویستار نر با دامنه وزنی 185-160 گرم به دو گروه اصلی کبدچرب غیرالکلی (25=n) و کنترل سالم (5=n) تقسیم شدند. کبد چرب غیر الکلی با 12 هفته رژیم غذایی پرچرب القاء شد. پس از تایید ابتلا به کبد چرب غیر الکلی (5=n) رت های مبتلا (20=n) به چهار زیرگروه کنترل کبد چرب (5=n)، گروه مکمل خرفه (5=n)، گروه تمرین (5=n) و گروه تمرین+مکمل خرفه (5=n) تقسیم شدند. مکمل خرفه به صورت روزانه و تمرین تناوبی شدید به مدت 8 هفته، 5 جلسه در هفته در گروه های مربوطه اعمال شد. مقادیر آیریزین و TLR4 بافت کبد به روش الایزای ساندویچی اندازه گیری شد.

    نتایج

    مقادیر آیریزین در گروه تمرین + مکمل خرفه در مقایسه با گروه کنترل کبد چرب (0/001=P)، گروه تمرین تناوبی (0/018=P) و گروه مکمل خرفه (0/033=P) به طور معناداری بالاتر بود. مقادیر TLR4 در گروه تمرین + مکمل خرفه (0/007=P) و گروه تمرین تناوبی (0/045=P) نسبت به گروه کنترل کبد چرب به طور معناداری پایین تر بود.

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی شدید به همراه مصرف مکمل خرفه منجر به افزایش آیریزین و کاهش TLR4 بافت کبد رت های صحرایی مبتلا به کبدچرب غیرالکلی می گردد که ممکن است در بهبود کبدچرب غیرالکلی موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، خرفه، بیماری کبد چرب غیر الکلی، آیریزین، TLR4
  • علیرضا روزبهانی، صالح رحمتی احمدآباد* صفحات 254-261
    سابقه و هدف

    آپوپتوز یک فرایند سلولی محافظت کننده است و فعالیت بدنی و کورکومین ممکن است برخی از مسیرهای پیام رسانی مربوط به آپوپتوز را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر تمرین تناوبی شدید و مصرف کورکومین بر بیان ژن کاسپاز 3 و 9 میتوکندریایی کاردیومیوسیت موش های نر مدل سکته قلبی بود.

    مواد و روش ها

    32 سر موش صحرایی نر مبتلا به آنفارکتوس میوکارد به طور مساوی و تصادفی به 4 گروه (8 تایی) تمرین تناوبی با شدت بالا، مکمل، کنترل و مکمل+تمرین تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته تحت تاثیر تمرین تناوبی با شدت بالا (10 وهله فعالیت 4 دقیقه ای با شدت 90-85 درصد VO2max) قرار گرفتند. مقدار 15 میلی گرم کورکومین خالص به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن، 5 روز در هفته و به صورت گاواژ به گروه های مکمل و تمرین+مکمل داده شد. تمامی موش های صحرایی، 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، توسط تزریق درون صفاقی کتامین و زایلازین بیهوش گردیدند، سپس جراحی و تشریح موش های صحرایی انجام شد.

    نتایج

    تحلیل آماری بیانگر کاهش معنی دار در بیان ژن کاسپاز 3 و 9 در گروه تمرین و تمرین+مکمل نسبت به دو گروه کنترل و مکمل بود.

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی شدید و مصرف کورکومین به کاهش آپوپتوز میتوکندری عضله قلبی منجر می شوند. یافته های حاضر نشان داد که بیان کاسپاز 3 و کاسپاز 9 در بافت قلبی فاکتوری تمرین پذیر است.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، کورکومین، انفارکتوس قلبی، آپوپتوز، موش صحرایی
  • زهره خلج، منصور دیانتی، زهرا سوکی* صفحات 262-268
    سابقه و هدف

    نظر به استفاده از طب سنتی برای درمان اختلال کیفیت خواب ناشی از سندرم پای بی قرار، تحقیق حاضر با هدف تعیین اثر ماساژ روغن سیاه دانه بر شدت سندرم پای بی قرار در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.

    مواد و روش ها

    کارآزمایی بالینی حاضر در 152 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بستری در بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال 1401 انجام شد. بر اساس «پرسشنامه بین المللی سندرم پای بی قرار» (IRLSS) بیماران با شدت بی قراری پای متوسط و شدید (نمره 11 و بالاتر) به دو گروه 76 نفری مداخله و کنترل تقسیم شدند. در گروه کنترل، درمان روتین و در گروه مداخله، علاوه بر درمان روتین، ماساژ افلورژ پاها با روغن سیاه دانه انجام شد. پس از اتمام دوره مجددا شدت بی قراری پاها در گروه ها بررسی شد.

    نتایج

    قبل از مداخله میزان شدت پای بی قرار در گروه کنترل و مداخله اختلاف معنی داری نداشتند و در پایان مداخله میانگین شدت بی قراری پا، در گروه کنترل و مداخله به ترتیب 5/81±26/63 و 8/44±18/88 بود و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    ماساژ پاها با استفاده از روغن سیاه دانه در شدت بی قراری پا در بیماران دیابتی نوع دو مبتلا به این عارضه اثربخش بوده و موجب کاهش شدت آن شده است. پیشنهاد می شود استفاده از این روش در کنار روش های معمول درمان برای تسکین بی قراری پا در بیماران در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، سندرم پای بی قرار، روغن سیاه دانه، ماساژ
  • مریم جندقیان، عبدالله امیدی*، زهرا زنجانی، حمیدرضا گیلاسی صفحات 269-277
    سابقه و هدف

    چاقی دوران نوجوانی علاوه بر سلامتی این دوران، به دلیل اینکه شاخص تعیین کننده چاقی در بزرگسالی می باشد؛ از اهمیت برخوردار است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر رفتاردرمانی دیالکتیکی بر تنظیم هیجان، تکانشگری و شاخص توده بدن دختران نوجوان چاق یا دارای اضافه وزن انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی همراه با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل دانش آموزان دختر 15-13 سال، دارای اضافه وزن و چاق در شهر کاشان در سال تحصیلی 98-97 بود. از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف 40 نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. افراد پرسشنامه های تنظیم هیجان و تکانشگری را تکمیل نمودند و شاخص توده بدنی آنها نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. گروه مداخله تحت رفتاردرمانی دیالکتیکی قرار گرفتند و گروه کنترل، درمانی دریافت نکردند.

    نتایج

    رفتاردرمانی دیالکتیکی میانگین نمرات دشواری در تنظیم هیجان (36/7F=،01/0P<) و شاخص توده بدن (15/9F=،001/0P<) را به طور معناداری در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد؛ اما میانگین نمرات تکانشگری در گروه درمان تفاوت معناداری با گروه کنترل نداشت (52/1F= ، 05/0P>).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج ذکر شده می توان DBT را به عنوان یک رویکرد درمانی موثر برای کاهش دشواری در تنظیم هیجان و شاخص توده بدن در نوجوانان چاق یا دارای اضافه وزن در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، تنظیم هیجان، تکانشگری، شاخص توده بدن، چاقی، اضافه وزن
  • سمیه احمدآبادی*، پریسا صداقتی صفحات 278-287
    سابقه و هدف

    اختلال خوردن یکی از شایع ترین اختلالات گزارش شده در بین دختران نوجوان و جوان است. هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین اختلال خوردن (نگرش تغذیه ای) با دانش تغذیه ای، سطح فعالیت بدنی و اضطراب ناشی از کرونا در دانشجویان دختر بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دختران دانشگاه فرهنگیان مشهد، پردیس شهید هاشمی نژاد (655 نفر) در سال تحصیلی 1399-1400 بود که از بین آنها تعداد 247 دانشجوی دختر به طور تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های مربوط به دانش تغذیه، اختلال خوردن، اضطراب ناشی از کرونا، سطح فعالیت بدنی و شاخص های آنتروپومتریکی وابسته به سلامتی را تکمیل کردند. آزمون های کولموگراف اسمیرنوف، پیرسون و رگرسیون خطی با نرم افزار SPSS ویرایش 21 استفاده شد.

    نتایج

    بین اختلال خوردن با اضطراب ناشی از کرونا و سطح فعالیت بدنی رابطه معناداری وجود داشت (0/01˂P). نتایج رگرسیون خطی نشان داد اضطراب ناشی از کرونا می تواند پیش بینی کننده اختلالات خوردن در دانشجویان دختر باشد (0/01 ˂P). با وجود ارتباط منفی معنادار بین اختلال خوردن با سطح فعالیت بدنی، با این حال، مدل رگرسیونی نشان داد که سطح فعالیت بدنی نمی تواند پیش بینی کننده اختلال خوردن در این افراد باشد (0/05˂P).

    نتیجه گیری

    در شرایط بحرانی مانند همه گیری کرونا، افزایش سطح اضطراب موجب شیوع بالاتر اختلالات خوردن می شود. به نظر می رسد کاهش سطح اضطراب و شیوه های کنترل اضطراب می تواند به بهبود اختلالات خوردن در دانشجویان دختر کمک کند.

    کلیدواژگان: اختلال خوردن، دانش تغذیه، اضطراب، کووید-19، فعالیت ورزشی
  • محمدرضا تمنایی فر*، اعظم منصوری نیک، عزت گلستانی صفحات 288-297
    سابقه و هدف

    سرطان پستان، شایع ترین سرطان در زنان و اولین علت مرگ ناشی از سرطان در آنان است. در بازماندگان این سرطان، عوامل متعددی در سازگاری با بیماری نقش دارند. از این رو، پژوهش حاضر به ارزیابی نقش میانجی شفقت به خود و تاب آوری روانشناختی در رابطه بین تصویر بدن با سازگاری در بیماران مبتلا به سرطان پستان پرداخت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به سرطان پستان تحت درمان در بیمارستان فوق تخصصی آیت الله یثربی شهر کاشان در سال 1401 بودند که تعداد 202 نفر از میان آنان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس تصویر بدن بیماران مبتلا به سرطان، مقیاس شفقت به خود-فرم کوتاه، مقیاس تاب آوری -فرم کوتاه و مقیاس سازگاری روانی - اجتماعی با بیماری استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار AMOS24 تحلیل شد.

    نتایج

    ارزیابی مسیرهای مستقیم نشان داد اثر تصویر بدن بر شفقت به خود و تاب آوری روانشناختی معنادار است (0/01<P). همچنین اثر شفقت به خود و تاب آوری روانشناختی بر سازگاری روانی-اجتماعی با بیماری معنادار است (0/05< P). ارزیابی مسیرهای غیرمستقیم حاکی از این بود که شفقت به خود و تاب آوری روانشناختی رابطه بین تصویر بدن و سازگاری روانی-اجتماعی با بیماری را به طور کامل میانجیگری می کنند (0/01<P). 

    نتیجه گیری

    شفقت به خود و تاب آوری می توانند برای افزایش سازگاری روانی-اجتماعی بازماندگان سرطان پستان مفید باشند. مطالعات آتی در نمونه های متنوع تر برای تایید جهت گیری علی این روابط و گسترش یافته ها موردنیاز است.

    کلیدواژگان: تصویر بدن، شفقت به خود، تاب آوری روان شناختی، سازگاری، سرطان پستان
  • محمد مشهدی*، منصور صاحب الزمانی، عبدالحمید دانشجو، سید حسن عادلی صفحات 298-305
    سابقه و هدف

    بیماران بهبودیافته از کووید-19 از علایم ماندگاری مانند اختلالات جسمی و روانی متعدد رنج می برند. به نظر می رسد این شرایط می تواند فعالیت های روزمره زندگی بهبودیافتگان را مختل کند. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، مقایسه خستگی، کیفیت زندگی و عملکرد ریوی بهبودیافتگان کووید-19 با افراد سالم بود.

    مواد و روش‏ ها:

     تعداد 25 بهبودیافته کووید-19 ترخیص شده از بیمارستان های شهر قم و 25 فرد سالم در سال 1400، ارزیابی شدند. معیار ورود افراد سالم؛ نتیجه تست PCR منفی و دامنه سنی 35 تا 59 سال، و برای بهبودیافتگان؛ حداقل یک هفته بستری در بیمارستان به علت ابتلا به کووید-19 بود. شدت خستگی با استفاده از پرسش نامه سنجش شدت خستگی (FSS)، کیفیت زندگی از طریق پرسش نامه 36 سوالی (Sf-36) و عملکرد ریوی از طریق اسپیرومتری ارزیابی شد. بررسی مقایسه میانگین داده های دو گروه از آزمون یومن ویتنی و تی مستقل در نرم افزار آماری SPSS نسخه 27 انجام شد.   

    نتایج

    در خستگی (0/001>P)، مقیاس کل کیفیت زندگی (0/001>P)، سلامت بدنی (0/001>P) سلامت روانی (0/002=P)، زیرمقیاس عملکرد بدنی (0/001>P)، محدودیت ناشی از عملکرد بدنی (0/001>P)، انرژی و شادابی (0/000=P)، عملکرد اجتماعی (0/001>P)، درد (0/001>P) و همچنین عملکرد ریوی شاخص های FVC (0/001>P) و FEV1(0/001>P) بین گروه بهبودیافتگان و سالم تفاوت معناداری وجود داشته است. اما در نسبت FEV1/FVC (0/170 = P) و زیرمقیاس های محدودیت ناشی از مشکلات عاطفی (0/816=P) و بهزیستی روانی (0/159=P) بین دوگروه تفاوت معناداری مشاهده نشد.     

    نتیجه ‏گیری:

     بهبودیافتگان از کووید-19، با کاهش کیفیت زندگی، افزایش خستگی و اختلال عملکرد ریوی بیشتری نسبت به همسالان سالم خود روبرو هستند.

    کلیدواژگان: کووید-19، سندرم پساکووید-19، بهبودیافتگان، عملکرد ریوی، خستگی، کیفیت زندگی
  • نیلوفر زاهدیان، مریم صلواتی فر*، فرانک جمشیدیان صفحات 306-314
    سابقه و هدف

    مطالعات مهندسی ژنتیک بر روی ژن tp53inp1 مشخص کرده که اختلال میتوفاژی میتوکندری های ناکارآمد، منبع اصلی استرس اکسیداتیو مزمن بوده و منجر به افزایش استعداد ابتلا به دیابت می شود. هدف این مطالعه ارزیابی ارتباط پلی مورفیسم rs896854 در ژنtp53inp1 و دیابت نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه موردی-شاهدی، نمونه های خون از 124 فرد بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 و 100 فرد سالم از ساکنان شهر دلیجان، استان مرکزی تهیه شد. پس از استخراج DNA ژنومی با روش Salting out، جایگاه rs896854 در ژن tp53inp1 با استفاده از روش  Tetra-Primer Arms-PCRارزیابی گردید.

    نتایج

    فراوانی ژنوتیپ های TT، CC، TC به ترتیب در گروه بیمار 13، 29 و 58 درصد و در گروه کنترل 12، 17 و 71 درصد بودند. به علاوه فراوانی آلل های T و C به ترتیب در گروه بیمار 42 درصد و 58 درصد و در گروه کنترل 5/47 درصد و 5/52 درصد بود. آنالیز آماری با آزمون مربع کای مشخص نمود که پلی مورفیسم rs896854 در ژن tp53inp1، ارتباط معناداری با بروز دیابت در جمعیت مورد مطالعه نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    طبق یافته های مطالعه حاضر، وجود آلل T یا C در جایگاه  rs896854در ژن tp53inp1، با احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 ارتباط معنی داری نداشت. برای تایید این یافته ها، نیاز به بررسی بیشتر در جمعیت های مختلف با حجم نمونه بالاتر، ضروری است.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، پلی مورفیسم rs896854، ژن tp53inp1
  • زهرا سلیمانی، کمال اصالت منش، محمدجواد آزادچهر، سحر خدایی، روزبه اصالت منش* صفحات 315-325
    سابقه و هدف

    در اواخر دسامبر سال 2019 میلادی، بیماری کووید-19 در چین گزارش شد. این مطالعه به منظور تعیین یافته های اپیدمیولوژیک و پیامدهای بالینی در بیماران بافت همبند مبتلا به سوش اومیکرون کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، پرونده 159 نفر از بیماران بافت همبند مبتلا به سوش اومیکرون کووید-19 مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی کاشان در زمستان 1400 تا بهار 1401 مورد بررسی قرار گرفت. چک لیستی حاوی مشخصات اپیدمیولوژیک و پیامدهای بالینی بیماران، تکمیل شد و داده ها با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    نتایج

    عمده بیماران مورد مطالعه، زنان (4/84 درصد) و میانگین سنی مبتلایان 85/51 سال بود. شایع ترین بیماری های زمینه ای، دیابت (9/18 درصد) و فشارخون (8/13 درصد) بود. در بین بیماران، 7/44 درصد دارای آرتریت روماتویید بودند و استیوآرتریت و لوپوس به ترتیب با 7/15 و 7/10 درصد در رتبه های بعدی قرار داشتند. شایع ترین علایم بالینی به ترتیب میالژی (9/84 درصد) و تب (6/78 درصد) بودند. همچنین 7/32 درصد بیماران لنفوپنی و 8/74 درصد CRP بالا داشتند. علاوه بر این، نتایج سی تی اسکن قفسه سینه در 7/42 درصد، متوسط تا شدید گزارش شد. همچنین بیماری کووید-19 در 5/41 درصد از بیماران، شدید بود. در نهایت 5 نفر از بیماران (1/3 درصد) فوت کردند.

    نتیجه گیری

    یافته های بالینی و آزمایشگاهی مربوط به سوش اومیکرون در مطالعه حاضر مشابه سایر سوش های کووید-19 است.  با این وجود نتایج مربوط به تصاویر سی تی اسکن ریه و مرگ و میر در مطالعه حاضر بالاتر از یافته های مربوط به سوش دلتای کووید-19 است.

    کلیدواژگان: کووید19، سویه اومیکرون، بافت همبندالتهابی و غیر التهابی، پیامد
  • فاطمه کاظمی نسب*، سعیده احمدی نژاد، محدثه شحاعی صفحات 326-339
    سابقه و هدف

    هدف مطالعه مروری حاضر مقایسه اثر تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIIT) و تمرینات تداومی با شدت متوسط (MICT) بر عوامل کاردیومتابولیک در کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    مواد و روش ها

    جستجوی سیستماتیک در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Web of Science، SID، Magiran و Google scholar برای مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده تا دسامبر 2022 انجام شد. فراتحلیل برای مقایسه اثر HIIT و MICT بر عوامل کاردیومتابولیک (درصد چربی بدن، توده بدون چربی، حداکثر اکسیژن مصرفی، فشار خون سیستولی و فشار خون دیاستولی) در کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق انجام شد.

    نتایج

    نتایج 15 مطالعه با جامعه آماری 429 کودک و نوجوان دارای اضافه وزن و چاق نشان داد که HIIT نسبت به MICT سبب کاهش معنادار درصد چربی بدن [0/04=P، 0/59-=[WMD، فشار خون سیستولی]0/004 =P، 1/98-= [WMDو همچنین باعث افزایش معنادار حداکثر اکسیژن مصرفی]0/001=P، 0/65= [SMDدر کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق شده است. در مقابل، HIIT در مقایسه با MICT سبب تغییر معنادار توده بدون چربی]0/5 =P، 0/65= [WMDو فشار خون دیاستولی]0/7=P، 0/6-= [WMDو وزن بدن]0/7=P، 0/33-= [WMD در کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق نشده است.

    نتیجه گیری

    HIIT در مقایسه با MICT سبب کاهش درصد چربی بدن، فشار خون سیستولی و افزایش حداکثر اکسیژن مصرفی می شود. بنابراین، HIIT به عنوان یک راهکار غیردارویی محتمل برای کاهش عوامل خطر کاردیومتابولیک برای کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی با شدت بالا، تمرینات تداومی با شدت متوسط، حداکثر اکسیژن مصرفی، درصد چربی بدن، کودکان، چاقی
  • سجاد رمضانی*، آمنه پور رحیم، محسن یعقوبی، مینا رسولی صفحات 340-354
    سابقه و هدف

    تمرینات ورزشی مختلف می تواند اثرات متفاوتی در کنترل و درمان بیماری دیابت داشته باشد، بر این اساس هدف از مطالعه مروری حاضر تحلیل مطالعات اخیر در ارتباط با اثر فعالیت های ورزشی مختلف بر شاخص های مرتبط با دیابت نوع 2 است.

    مواد و روش ها

    جستجو در بانک های اطلاعاتی فارسی و لاتین PubMed،  ScienceDirect،Google scholar، Magiran و SID با کلیدواژه های exercise training، resistance training،High- intensity interval training،diabetes، Insulin sensitivity و HbA1c، تمرین مقاومتی، تمرین تناوبی شدید، تمرین هوازی،تمرین ترکیبی، دیابت نوع 2 و حساسیت به انسولین برای بازیابی مقالات منتشر شده در بازه زمانی 2010 تا 2022 انجام شد.

    نتایج

    در مجموع از 140 مقاله در غربال اولیه، 35 مقاله مورد بررسی نهایی قرار گرفتند. تمرینات هوازی و به خصوص تمرینات با شدت بالا (HIIT) می تواند اثرات سریع تری در روند کنترل و کاهش قند خون بیماران داشته باشند، با این حال اثرات مثبت تمرینات مقاومتی برای بازده زمانی طولانی تری باقی می ماند.

    نتیجه گیری

    اثرات سودمند انواع تمرینات ورزشی در کنترل شاخص های گلسیمیک بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 به اثبات رسیده است با این حال مطالعه حاضر نشان داد اثرات مفید تمرینات مقاومتی در مقایسه با تمرینات استقامتی می تواند برای زمان طولانی تری ماندگار باشد، لذا پیشنهاد می گردد متخصصین حوزه پزشکی و ورزشی در هنگام ارایه برنامه های تمرینی به بیماران دیابتی به اهمیت نوع و شکل تمرینات ورزشی اهتمام لازم را داشته باشند.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، دیابت نوع 2، مقاومت به انسولین، HbA1c
  • فهیمه دانشیار، شقایق گلشنی* صفحات 355-359
    سابقه و هدف

    گرانولوم پایوژنیک دهان یک بیماری شایع و غیرنیوپلاستیک است. این تومور عروقی علت مشخصی ندارد و به عوامل مختلفی مانند تروما، ویروس هایی مانند HSV-1، تغییرات هورمونی و همچنین عوامل دیگر مانند رویش دندان یا دارو نسبت داده می شود. از نظر بالینی بدون درد است و تمایل به خونریزی دارد. ضایعه اکثرا به رنگ قرمز و به ندرت ممکن است همراه با آبسه پریودنتال و تحلیل استخوان باشد.

    معرفی بیمار: 

    دختری 7 ساله با ضایعه بدون درد لثه ای که در دو ماه گذشته به آرامی رشد داشته بررسی می شود.

    نتیجه گیری

    برای تشخیص قطعی چنین ضایعاتی نیاز به بیوپسی است. درمان آن معمولا برداشتن با جراحی است اما اخیرا استفاده از لیزر در درمان ضایعات بافت نرم مرسوم شده است.

    کلیدواژگان: بیماری های خوش خیم لثه، ضایعات لثه، گرانولوم پیوژنیک
|
  • Zahra Naseri, Fariba Mamoudi*, Khadijeh Haghighat Pages 236-243
    Background

    Sciatica is a peripheral nervous system disorder that affects many people throughout the world. New therapeutic approaches such as nanomedicines and plant derivatives with less side effects can be used to improve nerve tissue. Trans-anethole is a part of phytoestrogen derived from anise and fennel, and has strong steroidogenic and anti-inflammatory effects. Cerium oxide nanoparticles also have antioxidant properties. In this study, the interaction effects of cerium oxide nanoparticles and trans-anethole investigated on improving the function of the damaged sciatic nerve in a rat mode.

    Materials and method

    In this study, 20 male rats weighing 250-300 g divided into five groups. The control group and the sciatica model group received saline. One group of sciatica model received simultaneous 125 mg/kg trans-anethole or 20 mg/kg cerium oxide nanoparticles, and the other group of sciatica model received simultaneous 250 mg/kg trans-anethole or 20 mg/kg cerium oxide nanoparticles (IP). Behavioral tests (Sensory and motor) taken from each group and muscle tissue removed to evaluate the atrophy rate.

    Results

    The results showed that the simultaneous injection of trans-anethole and cerium oxide nanoparticles improved the damaged sciatic nerve compared to the sciatica model group. Also, the index of sciatica performance and sensory recovery was better in rats receiving trans-anethole and cerium oxide nanoparticles at the same time compared to the sciatica model group.

    Conclusion

    Trans-anethole and cerium oxide nanoparticles, due to their antioxidant and neuroprotective properties, may be involved in the recovery of the damaged sciatic nerve by synergizing each other's effects.

    Keywords: Sciatic, Trans-anethole, Cerium oxide nanoparticles
  • Majid Farah Nia, MohammadRaza Hosseinabadi*, Mehdi Zarei, Mahmood Soltani Pages 244-253
    Background

    Lifestyle modification through dietary interventions and exercise training is still one of the most effective ways to treat non-alcoholic fatty liver disease. The aim of this study was to investigate the effect of a high-intensity interval training along with Portulaca oleracea supplementation on Irisin and TLR4 in the liver tissues of rats with non-alcoholic fatty liver disease.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 30 male Wistar rats were divided into two groups: non-alcoholic fatty liver disease (n=25) and healthy control (n=5). Non-alcoholic fatty liver was induced by 12 weeks of high-fat diet. After confirming non-alcoholic fatty liver disease, rats (n=20) were assigned into four subgroups; non-alcoholic fatty liver control group (n=5), Portulaca oleracea supplement group (n=5), training group (n=5) and training group + Portulaca oleracea supplement (n=5). Portulaca oleracea supplement was given daily and a high-intensity interval training was presented for 8 weeks, 5 sessions per week. The amounts of Irisin and TLR4 in liver tissue were measured using the sandwich ELISA method.

    Results

    Irisin levels were significantly higher in the training+Portulaca oleracea supplement group compared to the fatty liver control group (P=0.001), the interval training group (P=0.018) and Portulaca oleracea supplement group (P=0.033). The TLR4 levels in the training+Portulaca oleracea supplement group (P=0.007) and the high intensity interval training group (P=0.045) were significantly lower than the fatty liver control group.

    Conclusion

    High-intensity interval training along with Portulaca oleracea supplementation leads to increases in Irisin release and decreases in the TLR4 levels in the liver tissue of rats with non-alcoholic fatty liver disease, which may be effective in improving non-alcoholic fatty liver disease.

    Keywords: High-intensity interval training, Portulaca oleracea, Non-alcoholic fatty liver disease, Irisin, TLR4
  • Alireza Rouzbahani, Saleh Rahmati-Ahmadabad* Pages 254-261
    Background

    Apoptosis is a protective cellular process and physical activity and curcumin may affect some signaling pathways related to apoptosis. The aim of the present study was to evaluate the effect of high-intensity interval training (HIIT) and curcumin consumption on mitochondrial caspase 3 and 9 gene expression of cardiomyocyte in male rat of the stroke model.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 32 male rats with myocardial infarction were assigned randomly into 4 equal groups (n=8) of HIIT, supplement, control, and supplement+HIIT. The HIIT groups were subjected to high-intensity interval training (10 bouts of 4-minute activity with an intensity of 85-90% of VO2max) for 8 weeks. The amount of 15 mg of pure curcumin per kilogram of body weight was given by a gavage to the supplement and HIIT+supplement groups, 5 days a week. All rats were anesthetized by intraperitoneal injection of ketamine and xylazine, 48 hours after the last training session, then surgery and dissection of the rats were performed.

    Results

    The results showed a significant decrease in the expression of caspase 3 and 9 genes in the HIIT and HIIT+supplement groups compared to the control and supplement groups.

    Conclusion

    It seems that HIIT and curcumin consumptions lead to a reduction of mitochondrial apoptosis in cardiac muscle. The present findings show that the expression of caspase 3 and 9 in cardiac tissue is a trainable factor.

    Keywords: HIIT, Curcumin, Cardiac infarction, Apoptosis, Rat
  • Zohre Khalaj, Mansour Dianati, Zahra Sooki* Pages 262-268
    Background

    Considering that traditional medicine has been used to treat sleep disorders due to restless leg syndrome, the aim of the present study was to determine the effect of black seed oil massage on the severity of restless legs syndrome in patients with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    This clinical trial was conducted on 152 patients with type 2 diabetes admitted to Shahid Beheshti Hospital in Kashan, Iran, in 2022. Based on the International Restless Leg Syndrome Scale (IRLSS), patients with moderate and severe severity of restless leg syndrome (score ≥ 11) were divided into two equal (intervention and control) groups (n=76). The control group received routine treatment. In the intervention group, in addition to routine treatment, effleurage foot massage with black seed oil was performed. At the end of the course, the intensity of restless legs syndrome in the two groups was checked again.

    Results

    Before the intervention, there was no significant difference in the intensity of restless legs syndrome in the control and intervention groups. At the end of the intervention, the mean intensity levels of this syndrome in the control and intervention groups were 26.63±5.81 and 18.88±8.44, respectively, and this difference was statistically significant.

    Conclusion

    Foot massage using black seed oil was effective in reducing the restless legs syndrome intensity in patients with type 2 diabetes. It is recommended that this method be used along with the usual treatment methods to relieve the restless legs syndrome in these patients.

    Keywords: Type 2 diabetes, Restless leg syndrome, Black seed oil, Massage
  • Maryam Jandaghian, Abdullah Omidi*, Zahra Zanjani, Hamidreza Gilasi Pages 269-277
    Background

    Teenage obesity is so important issue in health as it is a defining indicator of obesity in adulthood. The aim of this study was to investigate the effect of a dialectical behavioral therapy on emotion regulation, impulsivity and body mass index (BMI) in obese or overweight teenage girls.

    Materials and Methods

    The present study was a randomized clinical trial with pretest-posttest and control group. The study population included overweight and obese girl students (n=40) aged 13-15 years in Kashan, Iran, in the academic year of 2018-2019. The students were selected through target-based sampling, and randomly assigned into intervention and control groups. Participants completed emotion regulation and impulsivity questionnaires and their BMI was assessed. The intervention group underwent the dialectical behavior therapy, while the control group received no treatment. 

    Results

    Dialectical behavior therapy significantly reduced the mean scores of difficulties in emotion regulation (F=7.36, P<0.01) and BMI (F=9.15, P<0.001) compared to the control group. However, the mean score of impulsivity in the treatment group did not decrease significantly (F=1.52, P>0.05).

    Conclusion

    According to the current findings, the dialectical behavior therapy can be considered as an effective therapeutic approach to reduce the difficulty in emotion regulation and BMI in obese or overweight teenagers.

    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Emotion Regulation, Impulsivity, Body Mass Index, Obesity, Overweight
  • Somayeh Ahmadabadi*, Parisa Sedaghati Pages 278-287
    Background

    Eating disorder is one of the most common disorders reported among young girls. This study aimed to identify the relationship between eating disorder (nutrition attitudes) and nutrition knowledge, physical activity levels, and corona-induced anxiety in female students.

    Materials and Methods

    This is a cross-sectional and correlational study. The statistical population included the female students of Farhangian University of Mashhad, Shahid Hasheminejad Campus (n=655) in the academic year of 2021-2022, out of which 247 female students were randomly enrolled. They completed questionnaires of nutrition knowledge, eating disorders, corona-induced anxiety, physical activity level and anthropometric indicators related to health. Data analysis was done by Kolmogorov-Smirnov, Pearson and linear regression tests in SPSS version 21 software.

    Results

    Eating disorders had a significant correlation with corona-induced anxiety, and the level of physical activity (P˂0.01). The results of Linear regression showed that corona-induced anxiety can predict eating disorders among female students (P˂0.01). Despite the significant negative relationship between eating disorders and physical activity levels, the results of the regression model showed that physical activity levels could not predict eating disorders in female students (P>0.05).

    Conclusion

    In crisis situations, such as the COVID-19 pandemic, increased levels of anxiety can cause a higher frequency of eating disorders. It seems that decreased anxiety levels and techniques for coping with anxiety can be useful ways to overcome eating disorders among female students.

    Keywords: Eating disorder, Eating attitude, Anxiety, Covid-19, Exercise
  • Mohammad Reza Tamannaeifar*, Azam Mansourinik, Ezat Golestani Pages 288-297
    Background

    Breast cancer is the most common cancer in women and the first cause of cancer-related death among them. In the survivors of this cancer, several factors play a role in adapting to the disease. Therefore, the present study investigated the mediating role of self-compassion and psychological resilience in the relationship between body image and adjustment in breast cancer patients.

    Materials and Methods

    The method of the current study was structural equation modeling. The statistical population included all women with breast cancer undergoing treatment at Ayatollah Yathrabi Hospital in Kashan, Iran, in 2022. A total of 202 patients were selected using the convenience sampling. Data were collected using the Body Image Scale, Self-compassion Scale-short form, Resilience Scale-short form and Psychosocial adjustment to illness scale. Then, the data were analyzed by AMOS 24.

    Results

    The results of direct paths showed that the effect of body image on self-compassion and psychological resilience was significant (P<0.01). Moreover, the effect of self-compassion and psychological resilience on psychosocial adjustment to the disease was significant (P<0.05). The results of Indirect paths indicated that self-compassion and psychological resilience completely mediated the relationship between body image and psychosocial adjustment to the disease (P<0.01).

    Conclusion

    The self-compassion and resilience can be useful for increasing the psychosocial adjustment of breast cancer survivors. Future studies in more diverse samples are needed to confirm the causal direction of these relationships and extend the findings.

    Keywords: Body image, self-compassion, Psychological resilience, Adjustment, Breast cancer
  • Mohammad Mashhadi*, Mansour Sahebozamani, Abdolhamid Daneshjoo, Seyyed Hassan Adeli Pages 298-305
    Background

    Patients who have recovered from COVID-19 suffer from lasting symptoms such as numerous physical and mental disorders. It seems that these conditions can disturb the activities of daily living. Therefore, the aim of this study was to compare fatigue, quality of life and pulmonary function in recovered COVID-19 patients and healthy individuals.

    Materials and Methods

    This experimental study was conducted on 25 recovered COVID-19 patients, discharged from Qom hospitals, Iran, in 2022, and 25 healthy people. The inclusion criteria for healthy people were a negative PCR test result and the age range of 35 to 59 years, and for recovered COVID-19 patients were at least one week of hospitalization due to COVID-19. Fatigue severity was assessed using the Fatigue Severity Questionnaire (FSS), quality of life through 36-question questionnaire (Sf-36) and pulmonary function through spirometry. The comparison of the mean data of the two groups was done using Mann-Whitney U test and independent t-test by SPSS-27 software.

    Results

    Factors including fatigue (P<0.001), Overall Quality of Life (P>0.001), physical health (P<0.001), mental health (P=0.002), physical function subscale (P<0.001), limitation due to physical function (P<0.001), energy and vitality (P=0.000), social function (P<0.001), pain (P<0.001) and also a pulmonary function of FVC (P<0.001) and FEV1 (P<0.001) were significantly different between the recovered and healthy groups. However, there was no significant difference between the two groups in the FEV1/FVC ratio (P=0.170) and the limitations due to emotional problems (P=0.816) and mental health (P=0.159).

    Conclusion

    Compared to healthy people, recovered COVID-19 patients are more likely to have reduced quality of life, increased fatigue, and impaired pulmonary function.

    Keywords: COVID-19, Post-acute COVID-19 syndrome, Survivors, Pulmonary function, Fatigue, Quality of Life
  • Niloofar Zahedian, Maryam Salavatifar*, Faranak Jamshidian Pages 306-314
    Background

    Genetic engineering studies on the TP53INP1 gene have determined that a dysfunctional mitochondrial mitophagy disorder is the main source of chronic oxidative stress and leads to an increased susceptibility to diabetes. The aim of this study was to evaluate the relationship between rs896854 polymorphism of TP53INP1 gene and type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    In this case-control study, blood samples were collected from 124 patients with type 2 diabetes and 100 healthy individuals from the residents of Delijan City, Markazi Province, Iran, in 2022. After extracting genomic DNA by the salting out method, the rs896854 location in the TP53INP1 gene was evaluated using the Tetra-Primer Arms-PCR method.

    Results

    The frequency rates of TT, CC, and TC genotypes were 13%, 29%, and 58% in the patient group and 12%, 17%, and 71% in the control group, respectively. In addition, the frequency rates of T and C alleles were 42% and 58% in the patient group and 47.5% and 52.5% in the control group, respectively. Statistical analysis using the Chi-square test revealed that the rs896854 polymorphism of TP53INP1 gene had no significant relationship with the occurrence of diabetes in the studied population (P<0.05).

    Conclusion

    According to the current findings, the presence of T or C allele at rs896854 location in TP53INP1 gene had no significant relationship with the probability of the occurrence of type 2 diabetes. To confirm these findings, it is necessary to carry out further investigations in different populations with a larger sample size.

    Keywords: Type 2 diabetes, Rs896854 polymorphism, TP53INP1 gene
  • Zahra Soleimani, Kamal Esalatmanesh, MohammadJavad Azadchehr, Sahar Khodaei, Roozbeh Esalatmanesh* Pages 315-325
    Background

    In late December 2019, COVID-19 has been reported in China. This study was conducted to investigate the epidemiological findings and clinical outcomes of patients with inflammatory and non-inflammatory connective tissue diseases infected with COVID-19 omicron variant.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the medical files of 159 connective tissue patients infected with COVID-19 Omicron variant referred to Shahid Beheshti Hospital in Kashan, Iran, were examined from winter 2021 to spring 2022. A checklist containing the epidemiological characteristics and clinical outcomes of the patients was completed and data analysis was done by SPSS software.

    Results

    Most of the patients were women (84.4%) and the mean age of the patients was 51.85 years. The most common underlying diseases were diabetes (18.9%) and hypertension (13.8%). Among the patients, 44.7% had rheumatoid arthritis, and osteoarthritis and lupus were in the next order with 15.7% and 10.7%, respectively. The most common clinical symptoms were myalgia (84.9%) and fever (78.6%). Also, 32.7% of patients had lymphopenia and 74.8% had high CRP. In addition, the results of chest CT scans were reported as moderate to severe in 42.7% of the patients. In addition, COVID-19 was severe in 41.5% of patients. Finally, Five patients (1.3%) died.

    Conclusion

    The clinical and laboratory findings related to the Omicron variant in the present study are similar to other variants of COVID-19. Nevertheless, the findings of lung CT scan images and mortality in the present study are higher than the delta variant of COVID-19.

    Keywords: COVID-19, Omicron variant, inflammatory, Non-inflammatory connective tissue diseases, Outcome
  • Fatemeh Kazeminasab*, Saeideh Ahmadinejad, Mohadeseh Shojaei Pages 326-339
    Background

    The aim of this review study was to compare the effect of high-intensity interval training (HIIT), and moderate-intensity continuous training (MICT) on cardiometabolic factors in children and teenagers with overweight and obesity.

    Materials and Methods

    A systematic search was conducted in PubMed, Web of Science, SID, Magiran, and Google Scholar databases for English and Persian articles published until December 2022. A meta-analysis was performed to compare the effect of HIIT and MICT on cardiometabolic factors (body fat percentage, free fat mass, maximum oxygen consumption, systolic blood pressure (SBP), and diastolic blood pressure (DBS) in children and teenagers with overweight and obesity.  

    Results

    The results of 15 studies with 429 children and teenagers with overweight and obesity showed that HIIT caused a significant decrease in body fat percentage [WMD=-0.59, P=0.04], and SBP [WMD=-1.98, P=0.004]. In addition, the results showed that HIIT caused a significant increase in the maximum oxygen consumption [SMD=0.65, P=0.001], compared to MICT in children and teenagers with overweight and obesity. In contrast, HIIT causes a non-significant change in free fat mass [WMD=0.65, P=0.5], serum HDL [SMD=0.06, (CI: P=0.5], DBP [WMD=-0.6, P=0.7], and body weight [WMD=-0.33, P=0.7], compared to MICT in children and teenagers with overweight and obesity.

    Conclusion

    HIIT reduces body fat percentage and SBP, and increases maximum oxygen consumption, compared to MICT in children and teenagers with overweight and obesity. Therefore, HIIT is recommended as a non-drug solution to reduce cardiometabolic risk factors in children and teenagers with overweight and obesity.

    Keywords: High-intensity interval training, Moderate-intensity continuous training, Maximum oxygen consumption, Fat percent, Children, Obesity
  • Sajjad Ramezani*, Ameneh Poorrahim, Mohsen Yaghoubi, Mina Rasuli Pages 340-354
    Background

    Different sport exercises may have different effects on the control and treatment of diabetes. The aim of this review was to analyze the recent studies related to the effect of different sports activities on the indicators related to type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    Persian and Latin databases of PubMed, ScienceDirect, Google Scholar, Magiran and SID were searched using the keywords, including exercise training, resistance training, high-intensity interval training, diabetes, insulin sensitivity, HbA1c, aerobic training and combined training to retrieve published papers during 2010-2022.

    Results

    In total, out of 140 papers in the initial screening, 35 papers were finally reviewed. Aerobic exercises and especially high-intensity interval training (HIIT) may have faster effects in the process of controlling and reducing blood sugar in patients, however, the positive effects of resistance exercises remain for a longer period.

    Conclusion

    The beneficial effects of various types of sport exercises in controlling the glycemic indices of patients with type 2 diabetes have been proven. However, the present study showed that the beneficial effects of resistance exercises compared to endurance exercises can last for a longer period. Thus, it is suggested that sport medicine experts should pay attention to the importance of the type and form of sport exercises when presenting exercise programs to patients.

    Keywords: Exercise Trainings, Type 2 Diabetes, Insulin Resistance, HbA1c
  • Fahime Daneshyar, Shaghayegh Golshani* Pages 355-359
    Background

    Oral pyogenic granuloma is a common and non-neoplastic disease. This vascular tumor has no specific cause and is attributed to various factors such as trauma, viruses such as HSV-1, hormonal changes, and other factors such as teething or medication. It is clinically painless and tends to bleed. The lesion is mostly red in color and rarely may be associated with periodontal abscess and bone loss.

    Case report:

     A 7-year-old girl with a painless gingival lesion that has been growing slowly in the last two months is examined.

    Conclusion

    To definitively diagnose such lesions, a biopsy is needed. The treatment is usually surgical excision, but recently the use of lasers has become common in the treatment of soft tissue lesions.

    Keywords: Benign gingival diseases, Gingival lesions, Pyogenic granuloma