فهرست مطالب

آرشیو توانبخشی - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1402)

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن وحیدی، نازیلا اکبر فهیمی*، آزاد رحمانی، مهدی رصافیانی صفحات 308-327
    هدف

    از جمله عواملی که بر فعالیت های کاردرمانان در کمک به مراجعان برای انتخاب فعالیت های هدفمند و تعریف عملکرد کاری بهینه تاثیر دارد بافتار فرهنگی جامعه است. این ساختار فرهنگی در کشورهای اسلامی تا حدود زیادی متاثر از اعتقادات مذهبی حاکم بر جامعه است. کمتر تاثیر فرهنگ اسلامی بر عملکرد کاری مراجعان مورد مطالعه قرار گرفته است. این مطالعه به مرور مقالات مربوط به ارتباط بافتار فرهنگ اسلامی و عملکرد کاری مراجعان در کشور های اسلامی با استفاده از روش تحلیل محتوای آشکار پرداخته است. بنابراین هدف از این مطالعه تبیین تاثیرات فرهنگ اسلامی بر عملکرد کاری مراجعان کاردرمانی در کشورهای اسلامی است. 

    روش بررسی

    46 مطالعه با استفاده از کلید واژه های occupational therapy، Muslims و Islamic culture تا قبل از سال 2022 انتخاب اولیه شدند و مقالاتی که بی ارتباط با کاردرمانی بودند و در مورد اسلام و فرهنگ اسلامی نبودند، حذف شدند. در نهایت 20 مطالعه انتخاب و تجزیه و تحلیل کیفی شدند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل مطالعات استخراجی به پیدایش مضمون ها و طبقات مختلفی منجر شده است که مضمون نکات مثبت دارای طبقات اهمیت ساختار متحد خانواده ها، اهمیت مذهب در کمک به مراجعان، اهمیت نماز به عنوان یک فعالیت هدفمند و مضمون چالش ها دارای طبقات درمان های سنتی بدون شواهد بالینی، اهمیت رعایت اصل محرم بودن در ارتباطات بین فردی، اعتقادات خاص در علیت بیماری، محدودیت در ادا کردن نماز، چالش های فرهنگی و محلی، تردید در پذیرش فلسفه کاردرمانی هستند.

    نتیجه گیری

    اسلام با توجه ویژه به ساختار و حفظ ارتباطات خانواده و ایجاد اعتقادات و باورهای مثبت در بین جامعه توانسته تا حد زیادی باعث تسهیل روند کاردرمانی و عملکرد کاری مراجعان شود، ولی در بافتار فرهنگ اسلامی موانع زیادی نیز به چشم می خورند که این چالش ها متاسفانه باعث ایجاد محدودیت در ارتباطات بین فردی و پذیرش فلسفه کاردرمانی می شوند. کاردرمانگران می توانند از نکات مثبت جهت بهبود عملکرد مراجعان استفاده کنند. جهت برطرف کردن چالش ها نیاز است تحقیقات زیادی جهت ارایه راهکارهای لازم انجام شود.

    کلیدواژگان: کاردرمانی، فرهنگ، اسلام، آنالیز محتوا
  • شفیق مهربان، بهمن بهمنی*، منوچهر ازخوش، محمدسعید خانجانی، مجتبی عظیمیان صفحات 328-345
    هدف

    مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) یک بیماری عصبی است که در آن میلین پوشش دهنده سیستم عصبی مرکزی آسیب می بیند. مطالعه حاضر با هدف شناسایی تسهیل کننده ها و موانع سازگاری با بیماری مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. شرکت کنندگان شامل 14 بیمار (8 زن و 6 مرد) مراجعه کننده به بیمارستان رفیده تهران بودند. نمونه ها با روش هدفمند و با حداکثر تنوع انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و تا اشباع نظری ادامه پیدا کرد. هر مصاحبه حدود 30 تا 60 دقیقه طول کشید. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار MAXQDA و به روش 7 مرحله ای توصیفی کلایزی به صورت مداوم و هم زمان با جمع آوری داده ها انجام شد. به منظور بررسی استحکام یافته ها از معیارهای اعتبار، قابلیت اعتماد، قابلیت انتقال و قابلیت تایید لینکلن و گوبا استفاده شد.

    یافته ها

    بعد از تجزیه وتحلیل مصاحبه ها، 5 طبقه اصلی «راهبردهای دینی و مذهبی»، «دریافت حمایت عاطفی و حرفه ای» «جست وجو و یافتن اطلاعات در مورد بیماری»، «راهبردهای روان شناختی» و «سبک زندگی» (و 18 زیر طبقه) به عنوان تسهیل کننده های سازگاری و 3 طبقه اصلی «موانع در ارتباط با سیستم سلامت»، «موانع در ارتباط با فرد» و «موانع در ارتباط با جامعه» (و 8 زیر طبقه) به عنوان موانع سازگاری به دست آمدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده ویژگی های درک شده، تسهیل کننده ها و موانع سازگاری بیماران ام اس است، بنابراین لازم است تمهیدات اجتماعی لازم توسط مراکز توان بخشی و مداخلات درمانی بر اساس این یافته ها توسط روان شناسان و مشاوران برای بیماران جهت کاهش مشکلات طراحی یا اجرا شود.

    کلیدواژگان: تسهیل کننده ها، موانع سازگاری، تجربه زیسته، مولتیپل اسکلروزیس
  • مهدی باسخا، بیژن خراسانی، سیده محبوبه حسینی زارع*، سید مهدی محسن زاده، فرزانه محمدپور، مرضیه ایزانلو صفحات 346-363
    هدف

    یکی از چالش های اساسی مراکز ارایه خدمات سلامت، محاسبه بهای تمام شده خدمات ارایه شده است. خدمات توان بخشی نقش قابل توجهی در بازیابی توانایی عملکردی افراد و بازگرداندن افراد آسیب دیده به جامعه برای ایفای نقش فردی و اجتماعی خود دارد. بنابراین آگاهی از بهای تمام شده خدمات توان بخشی، می تواند در تخصیص بهینه منابع و اصلاح بودجه کارساز باشد. مطالعه حاضر سعی دارد با محاسبه بهای تمام شده خدمات توان بخشی در مرکز خدمات توان بخشی نظام مافی با استفاده از روشی نوینی، مدیران ذی ربط را در اتخاذ تصمیمات مناسب یاری کند. 

    روش بررسی

    مطالعه حاضر توصیفی، مقطعی و گذشته نگر بوده و بهای تمام شده برای 9 کد استاندارد خدمت توان بخشی ارایه شده در مرکز خدمات توان بخشی نظام مافی در سال 1398 (شامل خدمات سرپایی گفتاردرمانی، کاردرمانی، فیزیوتراپی و شنوایی شناسی) را با استفاده از روش هزینه یابی زمان محور برمبنای عملکرد محاسبه کرده است. به منظور استخراج، تعیین معادلات زمان و محاسبه بهای تمام شده، ابتدا توالی فعالیت های انجام گرفته در یک کد خدمت احصا شد. سپس منابع مورد نیاز برای انجام هر فعالیت شناسایی و منبع هزینه ای برای هر فعالیت مشخص شد. در مرحله بعد محرک یا عامل هزینه برای هر منبع مشخص و میزان به کارگیری از آن ها در هر فعالیت تعیین شد. با توجه به اهمیت هزینه های پرسنلی، این مرحله با جزییات و حساسیت بیشتری که بر مبنای زمان مورد نیاز برای ارایه هر فعالیت است محاسبه شده است. برای این منظور با در نظر گرفتن زمان حضور سالانه پرسنل و هزینه های حقوق و دستمزد ایشان، بهای هر دقیقه از جبران خدمات محاسبه شد. در نهایت هزینه های هر واحد از عامل تولید محاسبه شد و به منابع هزینه ای، جلوه ای پولی داده شده و مجموع آن به ازای هر کد خدمت محاسبه شد. 

    یافته ها

    بررسی ساختار هزینه در مرکز نظام مافی نشان می دهد هزینه های مالی اجاره (47/9 درصد)، مواد و لوازم مصرف شدنی (11/6 درصد) و خدمات قراردادی (10/5 درصد) بالاترین سهم را در هزینه های این موسسه داشته اند. نتایج نشان می دهد بهای تمام شده خدمات توان بخشی سرپایی در مرکز نظام مافی (به استثنای یک کد خدمت گفتاردرمانی) بیشتر از تعرفه های مصوب برای خدمات مذکور بوده است. در میان سهم هزینه های مختلف از بهای تمام شده خدمات، هزینه پرسنل تخصصی در خدمات فیزیوتراپی و هزینه های ساختمان در خدمات کاردرمانی، گفتاردرمانی و شنوایی سنجی، بالاترین سهم را به خود اختصاص داده اند. هزینه تمام شده پرسنل ستادی در مرکز نظام مافی در حدود 3/904 ریال به ازای هر دقیقه فعالیت برآورد شده که نشان می دهد هزینه هر دقیقه از پرسنل ستادی، رقمی بیشتر از نیروی کار تخصصی کاردرمانی اطفال (2/046 ریال)، کاردرمانی (1/929 ریال)، گفتاردرمانی (1/899 ریال) و شنوایی سنجی (1/974 ریال) در این مرکز بوده است. با توجه به اینکه به طور متوسط، در حدود 24/5 درصد از کل هزینه های خدمات توان بخشی مربوط به هزینه های سربار بوده است، یکی از مهم ترین علل شکاف بین بهای تمام شده و تعرفه ها را می توان بالا بودن هزینه های سربار این خدمات دانست. 

    نتیجه گیری

    محاسبه بهای تمام شده خدمات توان بخشی سرپایی در مرکز توان بخشی نظام مافی نشان می دهد تفاوت قابل توجهی میان بهای تمام شده برخی از خدمات و تعرفه های مصوب آن وجود دارد. به دلیل ظرفیت پایین ارایه خدمت در مرکز نظام مافی، هزینه های سربار آن، به تورم بهای تمام شده خدمات در این مرکز منجر شده است. بنابراین ادغام موسسات کوچک و ارتقاع سیستم ارجاع توان خواهان از مراکز درمانی، می تواند باعث سرشکن شدن هزینه ها و کاهش بهای تمام شده شود. با در نظر گرفتن این نکته که بیشتر خدمات توان بخشی تحت پوشش بیمه های اجتماعی ایران نیست و تعرفه های فعلی نیز برای خانواده های نیازمند به خدمات توان بخشی مقرون به صرفه نیست، تمهیدات ملی در این حوزه را باید از ضرورت های نظام سلامت دانست. به علاوه استفاده از روش هزینه یابی زمان محور در مراکز ارایه خدمات توان بخشی می تواند راه حلی برای شناسایی منابع اصلی هزینه ها و کنترل تورم قیمت در بخش سلامت باشد.

    کلیدواژگان: خدمات توان بخشی، تحلیل هزینه، تخصیص هزینه، اقتصاد سلامت
  • آزاده عابدین زاده، فاطمه شمال نسب، فاطمه ستوده لار، عماد اژدری، کبری رجبی، معصومه حسینی بیدختی*، نگین مرادی، سید محمود لطیفی، فاطمه حسینی بیدختی صفحات 364-381
    هدف

    داشتن فرزند مبتلا به اختلالات گفتار و زبان، ضمن ایجاد احساس مسیولیت درمانی بزرگ در قبال او، تاثیراتقابل توجهی بر ابعاد روانی والدین به ویژه مادران به عنوان مراقب اولیه خواهد داشت. آن ها بیشتر در معرض فشارها و استرس های ناشی از احساس مسیولیت در قبال فرزندانشان هستند. هدف از این مطالعه مقایسه سطح استرس، افسردگی و کیفیت زندگی بین مادران کودکان مبتلا به اختلالات گفتار و زبان بود که فرزندان آن ها در دوره های زمانی مختلفی، خدمات توان بخشی را دریافت کرده بودند.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی حاضر ، بر روی 185 مادر کودک مبتلا به اختلال گفتار و زبان که به دریافت خدمات توان بخشی نیاز داشتند، انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از فرم کوتاه شاخص استرس والدینی برای اندازه گیری میزان استرس، پرسش نامه افسردگی بک، سخه دوم برای اندازه گیری میزان افسردگی و پرسش نامه زمینه یابی سلامت (فرم کوتاه 36 سوالی) برای اندازه گیری کیفیت زندگی مادران انجام شد. بر اساس مدت زمان دریافت خدمات توان بخشی، مادران شرکت کننده در این مطالعه به 4 گروه کمتر از یک ماه، بین 1 تا 6 ماه، بین 7 تا 11 ماه و برای بیش از 12 ماه تقسیم شدند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آنووای چند متغیره آنالیز شدند.

    یافته ها

    مقایسه میانگین نمرات شاخص استرس والدینی، پرسش نامه افسردگی بک و پرسش نامه زمینه ابی سلامت در 4 گروه از مادران معنی دار بود (0/001>P). نتایج نشان داد مادرانی که فرزندان آن ها خدمات توان بخشی را برای مدت طولانی تری دریافت کرده بودند، میانگین نمرات استرس و افسردگی کمتر و میانگین نمره کیفیت زندگی بالاتری داشتند (0/001> P). میانگین نمره کل شاخص استرس والدینی بین 4 گروه از مادران در اختلالات مختلف گفتار و زبان تفاوت آماری معنی داری داشت (005/P≤0). عامل نوع اختلال کودک، بر روی نتایج اثر معنادار داشت (0/05> P).

    نتیجه گیری

    کمترین امتیاز استرس وافسردگی و بالاترین امتیاز کیفیت زندگی در مادرانی که بیش از 12 ماه خدمات توان بخشی را دریافت کرده بودند، می تواند بیانگر آن باشد که مادرانی که خدمات توان بخشی را برای مدت طولانی تری دریافت می کنند، بیشتر شاهد بهبود فرزندان خود هستند و همچنین بهتر می توانند از راهبردهای مقابله با استرس برای مقابله با مشکل کودک خود استفاده کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، استرس، افسردگی، مادران، اختلالات گفتار و زبان، توان بخشی​​​​​​​
  • میلاد طاهری، قدمعلی طالبی*، محمد تقی پور، مسعود بهرامی، همت الله قلی نیا صفحات 382-397
    هدف

    سندرم های درد عضلانی اسکلتی با منشا استفاده بیش از حد، امروزه یکی از علل اصلی ناتوانی عملکردی به شمار می روند. اگرچه علایم و شکایت این بیماران غالبا در ارتباط با ساختارهای عضلانی اسکلتی است، میکروتروما و فعالیت های تکراری (دلایل اصلی ایجاد سندرم های درد عضلانی اسکلتی) می توانند به نوروداینامیک غیرطبیعی منجر شوند. به اختلالات حرکت ساختارهای عصبی نسبت به بافت های اطراف یا اختلال در طویل شدگی نرمال عصب نوروداینامیک غیرطبیعی گفته می شود. برخی از مطالعات اخیر احتمال همراهی اختلالات نوروداینامیک را در مبتلایان به این سندرم ها مطرح کرده اند. بنابراین هدف این مطالعه تعیین فراوانی تنشن غیر طبیعی عصبی و ارتباط آن با ناتوانی عملکردی در سندرم های درد عضلانی اسکلتی اندام فوقانی بود.

    روش بررسی

    100 شرکت کننده (78 زن و 22 مرد) در این مطالعه حضور داشتند. مبتلایان به سندرم های درد عضلانی اسکلتی براساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. آزمون های نوروداینامیک اعصاب مدین، رادیال و اولنار بر اساس رویکرد باتلر و شاکلاک انجام شدند. بین هر آزمون 5 دقیقه زمان استراحت وجود داشت تا از ایجاد اثرات درمانی مانور نوروداینامیک اجتناب شود. به منظور اندازه گیری کمی شدت تنشن غیرطبیعی اعصاب محیطی در لحظه مثبت شدن آزمون های نوروداینامیک، برای اعصاب مدین و رادیال، زاویه اکستنشن مفصل آرنج و برای عصب اولنار، زاویه ابداکشن مفصل شانه ملاک اندازه گیری بود. زاویه مفصل به کمک گونیامتر استاندارد اندازه گیری شد. به منظور بررسی ارتباط بین تنشن غیرطبیعی عصبی و ناتوانی عملکردی از آزمون پیرسون استفاده شد. در تمامی آزمون ها، سطح معنادار آماری کمتر از 0/05 بود.

    یافته ها

    نتیجه آنالیز فراوانی داده ها نشان داد صرف نظر از نوع ضایعه، از 100 شرکت کننده (برخی از شرکت کنندگان به بیش از 1 بیماری مبتلا بودند، در مجموع 112 مورد بیماری گزارش شد) که تحت ارزیابی نوروداینامیک قرار گرفتند، 50 بیمار (50 درصد) دارای حداقل یک اختلال در تنشن اعصاب مدین، رادیال و یا اولنار بودند. نتایج نشان داد ارتباط معناداری بین میزان ناتوانی عملکردی و شدت تنشن غیرطبیعی عصبی برحسب زاویه مفصلی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    در تعداد زیادی از مبتلایان به سندرم های درد عضلانی اسکلتی اندام فوقانی که فاقد علایم واضح اختلالات عصب بوده اند، یافته های آزمون بالینی نوروداینامیک مثبت بود. بنابراین پیشنهاد می شود در تمامی بیماران با تشخیص سندرم درد عضلانی اسکلتی، ارزیابی نوروداینامیک و در صورت لزوم درمان نوروداینامیک به روش های درمانی معمول فیزیوتراپی اضافه شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی عصبی، اعصاب محیطی، اندام فوقانی، بیماری های عضلانی اسکلتی، درد​​​​​​​
  • حسین عباسی*، طلیعه ظریفیان، مرسده ایمانی شکیبایی صفحات 398-417
    هدف

    مرور متون مربوط به کاربرد کلمات چندهجایی در ارزیابی اختلالات صدای گفتار کودکان، حاکی از ضرورت استفاده از این کلمات برای فراهم آوردن اطلاعاتی اضافه بر اطلاعات آزمون های معمول، مانند اطلاعات پیش آگهی بود. علی رغم پیشینه مطالعاتی قوی در زبان های دیگر، در زبان فارسی پژوهشی تولید این کلمات را در 4 تا 7 سالگی بررسی نکرده بود. بنابراین هدف این پژوهش، طراحی و بررسی خصوصیات روان سنجی نسخه فارسی آزمون کلمات چندهجایی، برای سنجش مهارت تولیدی کودکان پیش دبستانی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی از نوع متدولوژیکال و آزمون سازی، ابتدا از کتب مربوط به کودکان پیش دبستانی، 532 کلمه 3، 4، 5 و 6 هجایی انتخاب شد و در 3 نوبت، با آرای نویسندگان مقاله به 66 گویه کاهش یافت. روایی محتوایی گویه های انتخاب شده توسط 5 نفر از آسیب شناسان گفتار و زبان که در رشد طبیعی و اختلالات صدای گفتار صاحب نظر بودند در 4 حیطه مناسب بودن برای ارزیابی تولید کلمات چندهجایی، مناسب بودن برای کودکان 4 تا 7 ساله، تناسب فرهنگی و تصویرپذیر بودن گویه ها بررسی شد. پس از انتخاب تصاویر، روایی صوری گویه ها و توافق نام با تصاویر، با انجام آزمون بر روی 8 کودک 4 تا 7 ساله طبیعی (حداقل 1 کودک از هر گروه سنی) مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت 40 گویه به عنوان واژگان نهایی آزمون کلمات چندهجایی در نظر گرفته شدند.
    برای سنجش ویژگی های روان سنجی، 120 کودک دارای رشد طبیعی (60 دختر و 60 پسر) و 20 کودک مبتلا به اختلالات صدای گفتار (10 پسر و 10 دختر) 4 تا 7 ساله بررسی شدند. کودکان طبیعی به 6 گروه سنی با فاصله 6 ماه تقسیم شدند و در هر گروه 10 پسر و 10 دختر قرار گرفتند. معیار ورود آن ها این بود که دوزبانه نباشند و آزمون غربالگری تشخیصی (ظریفیان 1393) و آزمون زبان غیررسمی را با موفقیت گذرانده باشند. به دلیل شرایط پاندمی کووید 19 و تعطیلی اکثر مراکز پیش دبستانی، انتخاب کودکان طبیعی از 2 شهر تهران و کرج، به شکل در دسترس و از دو منطقه هر شهر بود. نمونه گیری آن ها نیز به شکل در دسترس بود. جهت بررسی روایی سازه، تفاوت نمرات کل آزمون، درصد همخوان ها، واکه ها و واج های صحیح بین سنین مختلف، پسران و دختران و همچنین افتراق میان 2 گروه طبیعی و دارای اختلال صدای گفتار بررسی شد. پایایی بازآزمایی توسط اجرای دوباره آزمون به فاصله 1 هفته و پایایی بین ارزیاب توسط بررسی رابطه نمرات 2 آزمونگر مستقل در 20 کودک تعیین شد. ثبات درونی با بررسی ضریب همبستگی درون رده ای میان گویه های آزمون به دست آمد. در پژوهش حاضر از شاخص های آماری مرکزی و پراکندگی، آزمون های پارامتری آنووا و تی مستقل، آزمون توکی، ضریب همبستگی درون رده ای و نسخه 26 نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    مقایسه نمره کل آزمون، درصد همخوان های صحیح و درصد واج های صحیح در کودکان طبیعی اختلاف معنادار میان گروه های سنی را نشان داد (P> 0/001)، اما تفاوتی در درصد واکه های صحیح میان گروه های سنی مشاهده نشد (P=0/23). ضمنا تفاوتی در نمره کل و درصد همخوان های صحیح، درصد واج های صحیح و درصد واکه های صحیح بین پسران و دختران وجود نداشت. مقایسه کودکان در گروه طبیعی و گروه دارای اختلال صدای گفتار نشان داد تفاوت معنادار در نمره کل آزمون، درصد واج های صحیح و درصد همخوان های صحیح (0/001>P) و درصد واکه های صحیح (0/02=P) میان 2 گروه وجود دارد. در بررسی پایایی آزمون، ضریب همبستگی درون رده ای آزمون بازآزمون 0/98، ضریب همبستگی درون رده ای بین 2 ارزیاب 0/79 و میزان ثبات درونی در کلمات 3 هجایی 0/75، در کلمات 4 هجایی 0/65 و در کلمات 5 هجایی 0/63 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش با نتایج حاصل از پژوهش های مشابه در زبان های دیگر همخوانی داشته و درنتیجه آزمون کلمات چندهجایی فارسی به عنوان ابزاری روا و پایا برای بررسی توانایی تولید کلمات چندهجایی در کودکان 4 تا 7 ساله فارسی زبان در کلینیک ها و مراکز درمانی و یا اهداف پژوهشی قابل استفاده است. خود آزمون نیز از لحاظ رعایت اصول آزمون سازی از قبیل گنجاندن طیفی از طول کلمات، شکل های واج آرایی و الگوهای تکیه ای زبان هدف، قابلیت تصویرپذیری بالا و نشانگر واژگان رایج کودکان پیش از دبستان بودن و فراهم کردن فرصت بروز الگوهای خطای رایج زبان هدف، با آزمون های دیگر، مانند آزمون بیکر 2013 همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: کلمات چندهجایی، روان سنجی، اختلال صدای گفتار، کودک
  • منور هادی زاده، عباس رحیمی*، محمد جواهریان، میثم ولایتی، فرخ نادری، جان دامرهولت صفحات 418-435
    هدف

    سندرم درد مایوفاشیال یک اختلال بالینی با شیوع 85 درصد است. مشخصه آن وجود نقاط ماشه ای است که معمولا تمام افراد در طول عمر خود حداقل برای 1 بار با آن ها مواجه می شوند. درمان های فیزیوتراپی و پزشکی متفاوتی برای درمان سندرم درد مایوفاشیال استفاده می شوند. مداخله تحریک الکتریکی داخل عضلانی یک مداخله نسبتا جدید برای دردهای عضلانی اسکلتی است. هدف این مطالعه بررسی تاثیرات مداخله تحریک الکتریکی داخل عضلانی بر پارامترهای بالینی و همچنین پارامترهای تصویربردای سونوگرافی مرتبط با نقاط ماشه ای در بیماران با نقاط ماشه ای در عضله تراپزیوس فوقانی است.

    روش بررسی

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی به صورت مطالعه مطالعه چند موردی است. در این مطالعه 12 شرکت کننده که دارای نقاط ماشه ای در عضله تراپزیوس فوقانی بوده اند تحت درمان و ارزیابی قرار گرفته اند. شرکت کنندگان 3 بار در طول 1 هفته تحت درمان تحریک الکتریکی داخل عضلانی قرار گرفتند. متغیرهای درد و دامنه حرکتی چرخش گردن در زمان های قبل و بعد از مداخله به ترتیب با ابزار Visual Analogue Scale و گونیامتر ارزیابی شدند. پارامترهای سونوگرافی، شامل قطر طولی و مساحت نقطه ماشه و همچنین ضخامت عضله تراپزیوس فوقانی با تصویر برداری سونوگرافی B-mode اندازه گیری و ارزیابی شدند. مقادیر اندازه گیری شده قبل و بعد با استفاده از آزمون آماری تی زوجی با در نظر گرفتن سطح معناداری 0/05 مقایسه شدند.

    یافته ها

    در پایان 3 جلسه درمانی تحریک الکتریکی داخل عضلانی، درد و دامنه حرکتی چرخش گردن به همان سمت به طور معنی داری بهبود یافته بود (0/05>P). همچنین اندازه گیری های تصویربردای سونوگرافی، از جمله قطر طولی و مساحت نقطه ماشه و همچنین قطر عضله تراپزیوس فوقانی به طور قابل توجهی در مقایسه با اندازه گیری های قبل از اعمال مداخله تحریک الکتریکی داخل عضلانی کاهش یافته بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مداخله تحریک الکتریکی داخل عضلانی می تواند تاثیرات مثبت و امیدوارکننده ای بر پارامترهای بالینی و همچنین اندازه گیری های سونوگرافی در بیماران با نقطه ماشه ای در عضله تراپزیوس فوقانی داشته باشد. اما برای بررسی اثرات بلند مدت تحریک الکتریکی داخل عضلانی و همچنین مقایسه با مداخلات درمانی دیگر به مطالعات بیشتر با حجم نمونه بزرگ تر و دارای گروه های کنترل نیاز است.

    کلیدواژگان: نقطه ماشه ای، درد مایوفاشیال، تحریک الکتریکی داخل عضلانی، تصویر برداری سونوگرافی
  • سیما رزمی*، گیتا موللی، طلیعه ظریفیان، سینا احمدی صفحات 436-457
    هدف

    اختلال ناشنوایی جزو اختلال های پیچیده حسی است که منجر به افت عمده در مهارت های شنیداری (گوش کردن) و پیش کلامی می شود. پژوهش ها حاکی از این است که کتاب خوانی، الگو هایی از مهارت های ارتباطی و کلامی به کودکان ناشنوا ارایه داده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر کتاب خوانی گفتگویی والد-کودک از راه دور،  بر روی مهارت های پیش کلامی و مهارت های شنیداری کودکان ناشنوای زیر سه سال صورت گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه آزمایشی تک گروهی با طرح پیش آزمون -پس آزمون ، 10 والد شنوای دارای کودک کم شنوا زیر 3 سال همراه کودک از انجمن خانواده ناشنوایان ایران و کانون ناشنوایان ایران شرکت کردند. گروه تشکیل شده 10 نفر (والد و کودک)  ابتدا به صورت هدفمند (براساس معیارهای ورود به مطالعه) شناسایی و سپس از بین تمام افراد دارای معیار، افرادی که برای شرکت در مطالعه اعلام آمادگی کردند، به عنوان نمونه های مطالعه انتخاب شدند. قبل از شروع آموزش برنامه کتاب خوانی گفتگویی والد-کودک از راه دور، آزمون مهارت های پیش کلامی (که این مهارت ها شامل اشاره کردن، توجه مشترک، تقلید و نوبت گیری بود) و مهارت های شنیداری (گوش های کوچولو) به عنوان پیش آزمون اجرا شد. اجرای جلسات کتاب خوانی به صورت آنلاین بود. به مدت 20 جلسه و هر هفته سه روز والدین در ساعتی مشخص (ساعت 10صبح روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه) آنلاین می شدند و هرروز یک کتاب همراه با تصاویر و محتوا های مرتبط با داستان، توضیحات و سوالات مربوط به کتاب و فعالیت های بیشتر در گروه واتساپی ایجادشده، قرار می گرفت. پس از اجرای برنامه کتاب خوانی گفتگویی والد-کودک از راه دور، آزمون مهارت های پیش کلامی و مهارت های شنیداری(گوش های کوچولو) به عنوان پس آزمون برای گروه نمونه اجرا شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل آماری تی زوجی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد برنامه کتاب خوانی گفتگویی والد-کودک از راه دور، سبب افزایش معنی دار(0/005>p)  نمره پس آزمون مهارت های پیش کلامی(تقلید،توجه مشترک،اشاره کردن و نوبت گیری) و مهارت های شنیداری (0/005>p) در مقایسه با نمره پیش آزمون گروه نمونه شده است.

    نتیجه گیری

    کتاب خوانی گفتگویی والد-کودک ازدسته برنامه های والدمحور ی است که برای کودکان نوپای ناشنوا دارای اهمیت بسیار است. نتایج به دست آمده قابلیت کاربرد کتاب خوانی گفتگویی والد-کودک را در بهبود مهارت های شنیداری (گوش کردن) و مهارت های پیش کلامی  کودکان ناشنوا نشان داد.

    کلیدواژگان: کتاب خوانی گفتگویی، کودکان ناشنوا، مهارت های شنیداری، مهارت های پیش کلامی، کتاب خوانی از راه دور
|
  • Hassan Vahidi, Nazila Akbarfahimi*, Azad Rahmani, Mehdi Rassafiani Pages 308-327
    Objective

    One of the important factors in choosing purposeful activities and defining the occupational performance of people is the cultural context in the society, which may have different effects in the lives of clients in Islamic countries. This cultural structure in Islamic countries is largely influenced by the religious beliefs that govern the society. The effect of Islamic culture on the occupational performance of clients has been studied less. This study deals with the review of articles related to the relationship between the context of Islamic culture and the occupational performance of clients in Islamic countries using the explicit content analysis method. Therefore, the purpose of this study is to explain the effects of Islamic culture on the occupational performance of occupational therapy clients in Islamic countries.

    Materials & Methods

    The number of 46 studies using the keywords occupational therapy, Muslims and Islamic culture were initially selected until 2022 and the articles that were unrelated to occupational therapy and were not about Islam and Islamic culture were removed which finally reduced to 20 studies and then, they were subjected to qualitative analysis.

    Results

    The analysis of extractive studies has led to the emergence of different themes and categories, the theme of positive points has categories (importance of united family structure), (importance of religion in helping clients), (importance of pray as a purposeful activity) and theme challenges have categories (traditional treatments without clinical evidence), (importance of respecting the principle of Mahram in interpersonal communication), (specific beliefs in the cause of illness), (restrictions on praying), (cultural and local challenges), (hesitation in accepting occupational therapy philosophy).

    Conclusion

    In fact, Islam, with its influence on the family structure and the creation of positive beliefs and beliefs among the society, has been able to facilitate the process of occupational therapy and rehabilitation of clients to a great extent, but in the context of Islamic culture, there are many obstacles that unfortunately cause limitations. They are in interpersonal communication and acceptance of occupational therapy philosophy. Occupational therapists can use the opportunities to improve the client's performance, and in order to solve the challenges, it is necessary to do a lot of research to provide the necessary solutions.

    Keywords: Occupational therapy, Culture, Islam, Content analysis
  • Shafigh Mehraban, Bahman Bahmani*, Manouchehr Azkhosh, Mohammad Saeed Khanjani, Mojtaba Azimian Pages 328-345
    Objective

    Multiple sclerosis (MS) is a neurological disease in which the myelin lining the central nervous system is damaged. The complex nature of the disease making the diagnosis more difficult for the patient to face. This study explored the experiences of facilitators and barriers adjustment to MS by Iranian patients.

    Materials & Methods

    This study was conducted by using descriptive phenomenological approach. The participants included 14 patients (8 women and 6 men) referred to Rafideh Hospital in Tehran. The participants were selected by purposive sampling and maximum variety. Data collection continued through semi-structured interviews until theoretical saturation. The duration of the interviews was between 30-60 minutes. Data analysis was done with MAXQDA software and using the 7-step descriptive collaizzi,s method continuously and simultaneously with data collection. In order to check the robustness of the results, Lincoln and Goba criteria of validity, reliability, transferability and verifiability were used.

    Results

    The 5 main themes related to facilitators of adaptation that emerged included religious strategies, receive emotional and professional support, search and find information, psychological coping strategies, and life style (and 18 subcategories). Also the three main themes related to barrier of adaptation that emerged included health-related, patient-related and social-related barriers (and 8 subcategories).

    Conclusion

    These themes represent the perceived characteristics, facilitators and barriers of adaptation to Multiple Sclerosis by patients. Therefore, it is necessary to design or implement therapeutic interventions based on these findings by psychologists and counselors for patients to reduce psychological problems.

    Keywords: Facilitators, Adaptation barriers, Lived experience, Multiple sclerosis
  • Mehdi Basakha, Bijan Khorasani, Seyedeh Mahboobeh Hosseini Zare*, Seyed Mahdi Mohsenzadeh, Farzaneh Mohammadpour, Marzieh Izanloo Pages 346-363
    Objective

    One of the basic challenges of health care centers is the inflation of the costs of services. Rehabilitation services play a significant role in restoring disabled people's functional ability. Having knowledge of the unit cost of rehabilitation services can be useful in optimal allocation of resources and budget. This study aims to calculate the unit cost of outpatient rehabilitation services provided by the Nezam-Mafi Rehabilitation Center (NMRC) in Tehran, Iran. 

    Materials & Methods

    This is a descriptive, retrospective study with a cross-sectional design. The time-driven activity-based costing (TDABC) method was used to determine the unit cost for 9 outpatient rehabilitation services related to speech therapy, occupational therapy, physiotherapy and audiology provided by the NMRC in 2019. In the first step, the sequence of each activity was mapped in one code (service). Then, the resources needed to perform each activity were identified and the source of cost for each activity was specified. In the next step, the cost driver for each specific sources and the amount of their use in each activity were determined. Due to the importance of personnel costs, this stage was done with more attention on the time required to provide each activity. In this regard, the cost of each minute of service compensation  was calculated by considering the annual attendance time of personnel and their salary expenses. Finally, the costs of each unit of the production factor and the total cost for each code (service) were determined.

    Results

    In the NMRC, the costs of renting (47.9%), consumable materials and supplies (11.6%), and contracted services (10.5%) made up the highest percentage of costs. The costs of outpatient rehabilitation services (except for speech therapy) were higher than official tariffs for these services. The cost of specialized personnel for physiotherapy services and the cost of building in occupational therapy, speech therapy, and audiology services had the highest share in their unit costs. The total cost of staff personnel was estimated at 3.904 Rials per minute (RPM), which was higher than the specialized professional for pediatric occupational therapy (2046 RPM), occupational therapy (1929 RPM), speech therapy (1899 RPM), and audiology (1974 RPM). The high overhead costs of outpatient rehabilitation services (24.5% of the total cost( were one of the primary reasons for the gap between the average costs and tariffs. 

    Conclusion

    There is a considerable gap between the cost of some services in the NMRC and the related tariffs. Due to the low capacity of service provision in the NMRC, overhead costs have led to the inflation of the cost of services in this center. Therefore, the consolidation of small institutions and improving the referral system for people with disabilities from medical centers can reduce the unit cost of services. Considering that most rehabilitation services are not covered by the social security insurance and are not affordable for patients, a national-level reform should be prepared in the healthcare system. In addition, using the TDABC method in rehabilitation service centers can be a solution to identify the main sources of costs and control price inflation in the health sectors.

    Keywords: Rehabilitation Costs, and Cost Analysis, Cost Allocation, Health Economics
  • Azadeh Abedinzadeh, Fatemeh Shomal Nesab, Fatemeh Sotoudeh Lar, Emad Azhdari, Kobra Rajabi, Masoumeh Hosseini Beidokhti*, Negin Moradi, Seyed Mahmoud Latifi, Fatemeh Hosseini Beidokhti Pages 364-381
    Objective

    Having a child with speech and language disorders, while creating a sense of great therapeutic responsibility towards them, will significantly affect the psychological dimensions of parents, especially mothers as the primary caregiver. They are more exposed to the pressures and stress that result from the sense of responsibility towards their children. The aim of this study was to compare the level of stress, depression, and quality of life (QoL) among mothers of children with speech and language disorders whose children have received rehabilitation services for different periods of time.

    Materials & Methods

    The current descriptive-analytical cross-sectional study was conducted on 185 mothers of children with speech and language disorders who needed to receive rehabilitation services. Data collection was done using: a short form of parenting stress index (PSI-SF) to measure stress, the Beck depression inventory-2nd edition (BDI-II) to measure maternal depression rate, a health survey questionnaire (a 36-item short form) (SF-36) to measure the QoL. Based on the duration of receiving rehabilitation services, mothers participating in this study were divided into four groups: 1) For less than one month, 2) Between 1 to 6 months, 3) Between 7 to 11 months, and 4) For more than 12 months. The data were analyzed by one-way repeated measures analysis of variance and multivariate ANOVA.

    Results

    Comparing the mean scores of PSI, BDI-II, and SF-36 between four groups of mothers was significant (P<0.001). The results showed that mothers whose children had received rehabilitation services for a longer period of time had lower mean stress and depression scores and higher mean QoL scores (P<0.001). The factor of the type of child's disorder had a significant effect on the results (P<0.05).

    Conclusion

    The lowest score of stress and depression and the highest score of QoL in mothers who had received rehabilitation services for more than 12 months can indicate that mothers who receive rehabilitation services for a longer period of time see the improvement of their children. They are also better able to use stress coping strategies to deal with their child's problem.

    Keywords: Quality of life (QoL), Stress, Depression, Mothers, Speech, language disorders, Rehabilitation
  • Milad Taheri, Ghadamali Talebi*, Mohammad Taghipour, Massoud Bahrami, Hemmat Gholinia Pages 382-397
    Objective

    Musculoskeletal pain syndrome (MPS) is one of the main causes of functional disability. Although the symptoms and complaints of patients with MPS are often related to their musculoskeletal structures, repeated microtraumas and overuse (the main causes of musculoskeletal pain) may also lead to abnormal neurodynamics. Abnormal neurodynamics refers to mechanical dysfunction in the movement of nerve structures related to the surrounding tissues or disruption in the normal elongation of the nerve. Some recent studies have suggested the possibility of abnormal neurodynamics in patients with MPS. Therefore, this study aims to determine the frequency of abnormal neural tension and its association with functional disability in patients with MPS of the upper extremity.

    Materials & Methods

    A hundred participants with MPS (78 women and 22 men) participated in this study. Median, radial and ulnar nerve neurodynamic tests were performed according to Butler & Shacklock’s approach. There was a five-minute rest between each test to avoid the therapeutic effects of neurodynamic maneuvering. To quantitatively measure the intensity of the abnormal tension in the peripheral nerves in case of a positive neurodynamic test, the angle of the elbow joint in extension (for the median and radial nerves) and the angle of the shoulder joint in abduction (for the ulnar nerve) were measured using a standard goniometer. The association between abnormal neural tension and functional disability was investigated using Pearson's correlation test. The statistical significance level was set a t 0.05.

    Results

    Regardless of the type of disorder, 112 patients had abnormal neural tension (some participants had more than one disorder) and underwent the neurodynamic test. Based on the results, 50 patients (50%) had at least one median, radial, or ulnar nerve tension dysfunction. There was no significant association between the degree of functional disability and the severity of abnormal neural tension according to the joint angle.

    Conclusion

    In many patients with MPS of the upper extremity with no obvious symptoms of neurological dysfunction, the nerve neurodynamic test is positive. Therefore, it is recommended that in all patients diagnosed with MPS, nerve neurodynamic test and, if necessary, neurodynamic therapy should be included in the routine physiotherapy.

    Keywords: Neurodynamic test, Peripheral nerves, Median nerve, Radial nerve, Ulnar nerve, Upper extremity, Musculoskeletal pain syndrome
  • Hossein Abbasi*, Talieh Zarifian, Mersede Imani Pages 398-417
    Objective

    Reviewing the literature related to the use of polysyllabic words in the assessment of speech sound disorders (SSD) in children have indicated the necessity of using these words for providing additional information such as prognostic information. Despite strong literature in other languages, there is scant research on examining the production of these words in the Persian language among children aged 4-7 years. Therefore, this study aims to design and assess the psychometric properties of the Persian version of the polysyllabic words test (PWT) for measuring production skills in Iranian preschool children.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, First, 532 polysyllabic words with 3, 4, 5, and 6 syllables were selected from preschool children's books, which was reduced to 66 words after agreement among authors in three rounds. The content validity of the items was examined according to the opinions of five experts in typical speech development and SSD in terms of four criteria: Appropriateness for producing polysyllabic words, appropriateness for children aged 4-7 years, imageability, and cultural fit. After selecting pictures, face validity of items was examined by implementing the test on eight 4-7-year-old children (at least one child from each age group). Finally, 40 items were considered as the final words of PWT. For measuring psychometric properties, 120 children with normal development (60 males, 60 females), and 20 children with SSD (10 males, 10 females) participated. The control children were divided into 6 age groups with a 6-month interval (10 males and 10 females in each age group). Their inclusion criteria were age 4-7 years, not being bilingual, and passing the Persian diagnostic evaluation of articulation and phonology test (DEAP; Zarifian, 2014) and informal language screening test successfully. Because of the COVID-19 pandemic and the closure of most schools, the sampling of control children was done using a convenience method from two cities (Tehran and Karaj). The inclusion criteria for SSD children were: Inability to pass the DEAP test, not being bilingual, and having SSD. Their sampling was also done using a convenience method. For evaluating construct validity, the differences among six age groups, between males and females, and between control and SSD children were examined in terms of total score, percent consonants correct (PCC), percent vowels correct (PVC), and percent phonemes correct (PPC). Test-retest reliability was determined using 20 children at a one-week interval, and inter-rater reliability was determined by investigation of relations between scores of two independent raters for 20 children using the intra-class correlation coefficient (ICC). The internal consistency was determined by measuring the Cronbach's alpha coefficient. Descriptive statistics, ANOVA, independent t-test, Tuckey’s post hoc test, were used for data analysis in SPSS software, version 26.

    Results

    In comparing the age groups, the results showed a significant difference in terms of total score, PCC and PPC (P<0.001), but not significant difference was found in PVC (P=0.23). No significant differences were found between males and females in total score, PCC, PPC, or PVC. In comparing control and SSD children, the results showed a significant difference between the two groups in total score, PCC, PPC (P<0.001), and PVC (P=0.02). The ICC was reported 0.98 for test-retest reliability and 0.79 for intra-rater reliability. The internal consistency was 0.75 for 3-syllable words, 0.65 for 4-syllable words, and 0.63 for 5-syllable words.

    Conclusion

    The Persian PWT can be used as a valid and reliable instrument for measuring speech production ability of Iranian children with SSD aged 4-7 years in clinical settings or for research. This test is consistent with other tests such as Baker (2013)’s test in terms of considering methodological principles such as inclusion words with different lengths, phonetic forms, and stress patterns, high imageability, using common words for preschool children, and providing opportunities for eliciting common error patterns of the target language.

    Keywords: Polysyllabic words, psychometrics, Speech sound disorders, Children
  • Monavar Hadizadeh, Abbas Rahimi*, Mohammad Javaherian, Meysam Velayati, Farokh Naderi, Jan Dommerholt Pages 418-435
    Objective

    Myofascial pain syndrome (MPS) is a clinical disorder with a prevalence of 85%. It is characterized by the presence of trigger points, and all people experience it at least once in their lives. Different physiotherapy and medical methods are used to manage MPS. Intramuscular electrical stimulation (IMES) is a relatively new treatment option for MPS. This study aims to examine the effect of IMES on clinical and ultrasound imaging parameters related to trigger points in patients with MPS.

    Materials & Methods

    This is a case series clinical trial. Twelve participants with trigger points in their upper trapezius muscles participated in this study. They were treated three times per week with IMES. Before and after the intervention, pain and cervical spine range of motion (ROM) were measured with the visual analog scale and goniometry. Ultrasonic parameters (longitudinal diameter and the area of trigger points, and the thickness of the upper trapezius muscle) were assessed with B-mode ultrasound imaging technique. The pre-test and post-test values were compared using the paired t-test. The significance level was set at 0.05.

    Results

    After three sessions of IMES, pain and cervical spine ROM improved significantly (P<0.05). All ultrasound imaging parameters, including trigger points’ longitudinal diameter and area and upper trapezius muscle thickness, decreased significantly compared to baseline (P<0.05).

    Conclusion

    IMES seems to have promising effects on clinical and ultrasound imaging parameters of patients with MPS. Further studies with larger sample sizes are recommended to investigate the long-term effects of IMES with the inclusion of a matched control group.

    Keywords: Trigger point, Myofascial pain syndrome, Intramuscular electrical stimulation, Ultrasound imaging
  • Sima Razmi Yazdanabad*, Gita Movallali, Talieh Zarifian, Sina Ahmadi Pages 436-457

    Deafness is one of the most complex sensory disorders that leads to a major decline in auditory and verbal skills. Research shows that reading books has provided patterns of communication and preverbal skills to deaf children. The aim of this study was to investigate the effect of online parent-child dialogic book reading on pre-verbal and listening skills of deaf children under three years of old.

    Method

    In this one-group quasi-experimental study with pre-test-post-test design, 10 hearing parents with deaf children under 3 years old with a child from the Deaf Family Association of Iran and the Deaf Center of Iran participated. The group of 10 people (parent and child) was first purposefully identified (based on inclusion criteria) and then from all the people with criteria, the people who declared their readiness to participate in the study were selected as study samples. Before starting the distance parent-child conversation reading program, the pre-verbal skills test (which included pointing, shared attention, imitation, and timing) and listening skills (small corners) were administered as a pre-test. Online reading sessions were held. For 20 sessions, three days a week, parents went online at a specific time (10 a.m. on Saturdays, Mondays, and Wednesdays), and each day a book with pictures and story-related content, book descriptions, and questions, and more WhatsApp activities. Created, placed. After the distance parent-child conversation book reading program, the test of pre-verbal skills and listening skills (small corners) were performed as a post-test for the sample group. Paired t-test was used to analyze the data.

    Results

    The results of this study showed that the online parent-child dialogic book reading program caused a significant increase (p <0.005) in the post-verbal skills test score (imitation, shared attention, pointing and turning) and listening skills (p <0.005). 005) In comparison with the pre-test score of the sample group.

    Conclusion

    Parent-child dialogic book reading is one of the parent-centered programs that are important for deaf toddlers. The results showed the applicability of parent-child dialogic book reading in improving listening skills and preverbal skills of deaf children.

    Keywords: Book Reading Online, Dialogic Book Reading, Deafness Children, Listening Skills, Pre-Verbal Skills