فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان شمالی - پیاپی 25 (بهار 1399)

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 25 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد امیری* صفحات 7-51
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان رضایت مردم از عملکرد کلانتری ها و پاسگاه های انتظامی استان خراسان شمالی در سال 1397 و مقایسه آن با سال 1396 به انجام رسیده است.این پژوهش از نوع پیمایش های توصیفی و طولی از نوع روندپژوهی(شبه پانل) بوده که گردآوری داده‏ها به وسیله «پرسشنامه‏ محقق‏ساخته» انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل جمعیت بالای 17 سال استان است که با توجه به پراکندگی جامعه مورد مطالعه، هریک از شهرستان های استان شامل 51 کلانتری و پاسگاه انتظامی (کوپ) به عنوان یک جامعه آماری مستقل در نظر گرفته شده اند و براساس جدول مورگان حجم کلی جمعیت نمونه در سال 1397 تعداد 2335 نفر و در سال 1396 به تعداد 2050 نفر در نظر گرفته شده است.یافته های پژوهش نشان می دهد بالاترین میانگین نمرات رضایتمندی در سال 1397 مربوط به شاخص های«ایجاد احساس امنیت»، «شایستگی پلیسی کارکنان»، «دقت عمل» و «منابع و امکانات» است. در هر دو سال مورد مطالعه، شاخص های «آموزش و آگاه سازی مردم»، «کشف جرم» و «مبارزه با جرایم و مفاسد» پایین ترین رتبه را در بین شاخص های یازده گانه کسب کرده اند. با استناد به مجموع نمرات رضایتمندی در شاخص های مورد بررسی، در بین شهرستان های استان، فرماندهی انتظامی شهرستان «راز و جرگلان» در هر دو سال مورد مطالعه بهترین عملکرد را در جلب رضایتمندی شهروندان داشته و سه شهرستان بزرگ استان (شیروان، اسفراین و بجنورد) در مقایسه با سایر شهرستان ها، عملکرد ضعیفی در ایجاد رضایتمندی مردم داشته اند. تبیین این مسیله نیازمند واکاوی و مطالعات بیشتری است.
    کلیدواژگان: میزان رضایتمندی، شهروندان، خراسان شمالی، ارزیابی عملکرد، نیروی انتظامی
  • حسین عاملی*، محسن عربی، حیدر اقبالی مطلق صفحات 53-74
    مروری بر کثرت جرم سرقت در کشور گویای این واقعیت است که بخش زیادی از انحرافات و جرایم اجتماعی مربوط به سرقت می باشد و شناخت عوامل موثر بر آن می تواند کمک شایانی در کنترل ناهنجاری های اجتماعی بکند. سرقت های خرد بعنوان یکی از انواع رایج سرقت ها یکی از مشکلات عمده اجتماع می باشد که جامعه برای جلوگیری از ارتکاب یا درمان آن باید امکانات مادی و نیروی انسانی زیادی را در اختیار بگیرد. هدف پژوهش حاضر بررسی علل سرقت های خرد در شهرستان بجنورد می باشد. پژوهش حاضر از نظر زمان انجام پژوهش، مقطعی؛ از نظر نتایج و ماهیت پژوهش کاربردی و از نظر فرآیند اجرای پژوهش ترکیبی با منطق اکتشافی متوالی است. گردآوری دادها در مرحله کیفی از طریق مصاحبه های اکتشافی و عمیق و در مرحله کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق تعداد 7 نفر از سارقین خرد دستگیر شده در شهر بجنورد در بازه زمانی سال 1397 است.  با توجه به یافته های تحقیق تعداد 17 عامل و شاخص اصلی در خصوص علل سرقت شناسایی گردید. بر همین اساس مقرر شد سارقین تاثیر هر یک از شاخص ها را در پرسشنامه محقق ساخته بر اساس طیف لیکرت مشخص کنند، که در پایان پس از انجام آزمون های آماری می توان این طور استنباط کرد که بین سرقت های خرد با اعتیاد، تحصیلات پایین و هم نشینی با دوستان ناباب رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرقت خرد، اجتماع، پلیس، شهرستان بجنورد
  • بلال رستگار*، ابوالقاسم گورابی، علیرضا دربان آستانه صفحات 75-110
    زمین لرزه یکی از مخاطراتی است که همیشه  شهرها را تهدید می کند. یکی از بهترین روش های کاهش خسارات در مخاطرات طبیعی، پیشگیری است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی مخاطرات ناشی از زمین لرزه بر بافت های فرسوده و ناپایدار شهر بجنورد است. شهر بجنورد مرکز استان خراسان شمالی در شمال شرق ایران و با جمعیت 211 هزار نفر، در بین دو حوزه رسوبی- ساختاری کپه داغ-هزارمسجد و آلاداغ- بینالود قرار دارد که از لحاظ لرزه خیزی جزو مناطق پرخطر محسوب می شود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه انجام توصیفی-تحلیلی می باشد. اطلاعات مورد استفاده به روش اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری و سپس با توجه به نظر متخصصان، شاخص های موثر در پایداری شهر شناسایی شد. برای سنجش وزن معیارها از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. در این پژوهش شناسایی خطوط گسلی  و فواصل آنها از منطقه شهری، مطالعات دیرینه لرزه شناسی کانون های لرزه خیزی منطقه، نقشه پهنه بندی خطر زمین لرزه، تلفیق این نقشه با نقشه بافت های فرسوده و غیر رسمی و خروجی نقشه نهایی از طریق منطق فازی در ARC GIS برای ارزیابی خطر زمین لرزه انجام شد. با توجه به نقشه نهایی ارزیابی مخاطرات زمین لرزه در شهر بجنورد به نظر می رسد هسته مرکزی شهر و قسمتی از جنوب شهر دارای خطرپذیری خیلی زیاد تقریبا 40 درصد و بافت حاشیه ای خطرپذیری زیاد 35 درصد و بافت روستایی اطراف شهر با خطر پذیری متوسط و کم 11/5 درصد می باشد. بنابراین می توان گفت شهر بجنورد با 75 درصد کاربری ها و جمعیت در معرض خطر خیلی زیاد و زیاد قرار دارند.
    کلیدواژگان: زمین لرزه، مخاطرات در ضمن ارزیابی، بافت فرسوده، AHP، بجنورد
  • مهنوش جهانشاهی صفحات 111-131

    امروزه هسته مهمی از باورها و ادراکات کودک از باورها و رفتارهای والدین با آنهاست و با بررسی نحوه ادراک فرزندان از سبک های فرزند پروری می توان به شیوه های موثر در بروز رفتارهای اعتیادگونه پی برد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک های فرزند پروری و گرایش به مصرف مواد مخدر نوجوانان 14تا 17 ساله در شهر آشخانه انجام پذیرفت. روش این تحقیق پیمایشی است و ابزار پژوهش شامل دو پرسشنامه استاندارد کوتاه شده سبک های فرزند پروری (مدل مریم اسماعیلی نسب) و پرسشنامه گرایش به مصرف مواد مخدر (مدل محقق ساخته) می باشد. اعتبار پرسشنامه ها با استفاده از آزمون کرونباخ به ترتیب 93/0و 87/0 بدست آمد. جامعه مورد مطالعه به تعداد 2400 نفر شامل کلیه پسران و دختران دبیرستانهای (مقطع متوسطه  دوم) منطقه به اصطلاح بمبیی شهر آشخانه بود که به تفکیک اعم از: 1300 نفر و پسر1100 نفر دختر می باشد. نمونه آماری شامل شامل 331 نفر (بر طبق جدول مورگان) از اعضای جامعه است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی  پرسشنامه در میان آن ها توزیع شد. با انجام آزمون های همبستگی فرضیه اصلی این پژوهش در سطح اطمینان 99% مورد تایید قرار گرفت؛ همچنین این طور استنباط شد که بین مولفه های فرعی پژوهش (سبک  والدین قاطع ، سبک  والدین آسان‏گیر ، سبک والدین مسامحه‏کار) با گرایش به مصرف مواد مخدر در سطح اطمینان 99 % رابطه معنا داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سبک های فرزند پروری، سبک والدین قاطع، سبک والدین آسان‏ گیر، سبک والدین مسامحه ‏کار، گرایش به مصرف مواد مخدر
  • رابطه سواد سلامت و گرایش به رفتارهای پرخطر در دانش آموزان استان خراسان شمالی
    امین امانی* صفحات 133-150
    توسعه پایدار یک اصل سازمان دهنده برای زندگی انسان است. برخورداری از سلامت یکی از نیازها و حقوق اساسی بشر و زیربنای توسعه پایدار جوامع تلقی می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سواد سلامت و گرایش به رفتارهای پرخطر در بین دانش آموزان استان خراسان شمالی است. روش مورد استفاده در این پژوهش روش پیمایش می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم استان خراسان شمالی بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 364 دانش آموز از 8 مدرسه انتخاب گردید. ابزارهای پژوهشی شامل؛ پرسشنامه استاندارد سواد سلامت و گرایش به رفتارهای پرخطر می باشد. داده های به دست آمده با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون غیرخطی تجزیه و تحلیل شد. پایایی پرسشنامه ها به ترتیب 92/0 و 87/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که بین سواد سلامت با گرایش به رفتارهای پرخطر (مولفه های بهزیستی هیجانی، بهزیستی روانشناختی و بهزیستی اجتماعی) رابطه معناداری وجود دارد. لذا پیشنهاد می شود در رابطه با پیشگیری از مشکلات روانی و ارتقاء سلامت نوجوانان، دوره‏ها، کارگاه‏ها و بسته های آموزشی سلامت به عنوان یکی از عوامل افزایش اطلاعات بهداشتی و سواد سلامت مراقبین سلامت، رابطین بهداشت و دانش آموزان برگزار شود و اطلاع رسانی کافی برای کاهش آسیب های اجتماعی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، مراقبین سلامت، رفتارهای پرخطر، خراسان شمالی
  • حسین حاتمی*، حسن آزاد بیگی صفحات 151-179

    در این تحقیق  به بررسی تاثیر پدافند غیرعامل بر سازه های آبی (سد غلامان شهرستان بجنورد) پرداخته شده است. به همین منظور از روش تجزیه و تحلیل SWOT به منظور دستیابی به استراتژی های مناسب در سد غلامان استفاده شد. بنابراین در ابتدا شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای سد غلامان انجام و با استفاده از مطالعات موجود و بررسی و مطالعه و اسناد و مدارک مصاحبه های انجام شده با مدیران و صاحب نظران، عوامل داخلی و خارجی در رابطه با پدافند غیرعامل سد غلامان شناسایی شد. سپس ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی تدوین و مورد ارزیابی قرار گرفت و ماتریس IFE و EFE و محاسبات مربوط به آن ها انجام شد. سپس ماتریس نقاط ضعف و قوت، فرصت ها و تهدیدها تهیه شد و پس از بررسی ترکیبات خاصی از چهار مجموعه عوامل استراتژیک (تدافعی، رقابتی، محافظه کارانه، تهاجمی)، مجموعه ای از استراتژی های ممکن مشخص گردید. در نهایت رتبه بندی استراتژی ها با استفاده از ماتریس QSPM انجام شد. استراتژی های مهم معرفی شده برای سد غلامان شامل اتخاذ طرح و برنامه جامع جهت کاهش تهدیدهای امنیتی و تروریستی، همکاری و مشارکت با نهادهای امنیتی کشور به منظور بهبود شرایط استراتژیک سد، استخدام کارکنان متخصص در حوزه سازه های آبی و... بود. به طور کلی می توان نتیجه گیری نمود که رعایت اصول پدافند غیرعامل و اتخاذ طرح و برنامه جامع جهت کاهش تهدیدهای امنیتی و تروریستی، موجب کاهش آسیب پذیری سازه های آبی و کاهش تلفات انسانی می شود و تهیه چنین طرح و برنامه جامعی و نحوه استفاده از آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، ماتریس IFE و EFE، سازه های آبی، SWOT، ماتریس QSPM
|
  • Mohamad Amiri * Pages 7-51
    The aim of this study was to investigate the level of people's satisfaction with the performance of police stations and police stations in Northern Khorasan province in 1397 and compare it with 1396. This research is a type of descriptive survey and quasi-panel process. Data collection was performed by a "researcher-made questionnaire." The statistical population of the study included the population over 17 years of age of the province. Due to the dispersion of the study population, each of the cities of the province, including 51 police stations and police stations (Coup), was considered as an independent statistical population. In 1397, the number was 2335 and in 1396 it was 2050. The research findings show that the highest average score of satisfaction in 1397 is related to the indicators of "creating a sense of security", "police competence of employees", "accuracy of action" and "resources and facilities". In each of the two years studied, the indicators of "educating and informing the people", "crime detection" and "fight against crime and corruption" have gained the lowest rank among the eleven indicators. According to the total satisfaction scores in the studied indicators, among the cities of the province, the Disciplinary Command of "Raz and Jorglan" city had the best performance in attracting the satisfaction of citizens in both studied years and three major cities of the province (Shirvan, Esfarayen and Bojnourd). Compared to other cities, they have performed poorly in satisfying the people. Explaining this requires further research.
    Keywords: satisfaction, Citizens, Northern khorasan, Performance evaluation, Law Enforcement
  • Hosein Ameli *, Mohsen Arabi, Heydar Eghbali Motlagh Pages 53-74
    A review of the prevalence of crime and its statisctics in the country shows the fact that a large part of the deviance and social crimes are related to theft, and recognizing the factors that affect it can be a great help in controlling social anomalies. Petty theft as one of the most common types of theft is one of the major problems of society that society must have a lot of material resources and manpower to prevent it from being committed or treated. The purpose of this study is to investigate the causes of petty thefts in Bojnourd. Current research in terms of research time, cross-sectional In terms of the results and nature of applied research and in terms of the process of conducting research, it is a combination of sequential exploratory logic that has been done in qualitative method through exploratory and in-depth interviews and in quantitative method using researcher-made questionnaire. The statistical population of this study is 7 micro-thieves arrested in Bojnourd during the period of 1397. The sampling method was an interview using a semi-constructed questionnaire. According to the research findings, 17 factors and the main index regarding the causes of theft were identified. Based on this, it was decided that thieves would determine the effect of each of the indicators in the researcher-made questionnaire based on the Likert spectrum. There is.
    Keywords: Theft, Community, Police, Bojnourd City
  • Balal Rastegar *, Abolghasem Gorabi, Alireza Darban Astana Pages 75-110
    Earthquakes are one of the hazards that always threaten the environment of cities. One of the best ways to mitigate in natural hazards is prevention. The city of Bojnourd, the capital in Northern Khorasan province in northeastern Iran, with a population of 211,000 people, is located between the two sedimentary-structural areas in Kopeh Dagh, Hezar Masjed and Aladagh-Binalood, which is considered as one of the most dangerous areas in terms of seismicity. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The information used was collected through documentary and library methods and then, according to experts, the indicators affecting the sustainability of the city were identified. Hierarchical analysis (AHP) method has been used to measure the weight of the criteria. In this study, identification of fault lines and their distances from the urban area, long-term seismological studies of seismic centers of the region, seismic hazard zoning map, combination of this map with worn and unofficial tissue map and final map output through fuzzy logic in ARC GIS to assess seismic risk. According to the final map, the seismic hazard assessment in Bojnourd city it seems that the central core of the city and part of the south of the city exposing with quite high risk which is about 40%. Marginal area of the city is exposing with high risk which is about 35%. Rural areas surrounding the city are exposing with medium and low level of risk which is 5.11%. Therefore, it can be concluded that 75% of the land uses and populations in Bojnourd city are exposing with high and quite high level of earthquake risks.
    Keywords: earthquake, Earthquake Risks, Worn Tissue, AHP, Bojnourd
  • Mahnoosh Jahanshahi Pages 111-131

    Today, the core of a child's beliefs and perceptions of parental beliefs and behaviors is important, and by examining how children perceive parenting styles, we can see effective ways to engage in addictive behaviors. The aim of the crret study is investigating the trend of drug use among adolescents aged 14 to 17 years in Ashkhaneh city. The suvey method is used to conduct the research and research tools are including the Parenting Style standard quetionaire (Maryam Esmaeili Nasab Model) and tendency to duguse qestionnaie (constructed by researcher). Their reliability were obtained using Cronbach's test at 93% and 87%, respectively. The study population, which includes 2,400 boys and girls from high schools (secondary school) in the Mumbai area of ​​Ashkhaneh city, which is 1300 boys and 1100 girls who cover the above age group, who were active studens in 1996. The statistical sample includes 331 people (according to Krejcie and Morgan's table) out of all boys and girls of high schools (secondary school) in Mumbai region of Ashkhaneh city. The samplin mehod is a relative classified random sampling method. By conducting correlation tests, the main hypothesis of this study was confirmed at 99% confidence level. This is to conclude that there is a significant relationship between rigid or assrtive parentng style, easy going parenting style, negligent or careless areting style and tendency to drug use with 99% confidence level.

    Keywords: parenting styles, assertive parenting style, easy parenting style, careless parenting style, drug addiction orientation
  • The Relationship between Health Literacy and Tendency to High Risk Behaviors among North Khorasan Students
    Amin Amani * Pages 133-150
    Sustainable development is an organizing principle for human life. Health is considered to be one of the basic human rights and needs and the foundation for sustainable development of societies. The purpose of this study was to investigate the relationship between health literacy and the tendency for high risk behaviors among students of North Khorasan province. This research is a descriptive correlational study. The statistical population of the study consisted of all male high school students of North Khorasan province. Using multistage cluster random sampling, 364 students were selected from 8 schools. Research tools were standard health literacy questionnaire and risk behaviors questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation and nonlinear regression. The reliability of the questionnaires was 0.92 and 0.87, respectively. The results showed that there is a significant relationship between health literacy and the tendency for high-risk behaviors (emotional well-being, psychological well-being and social well-being). Therefore, it is suggested that health education, health communicators, and students be provided as one of the factors promoting health information and health literacy of adolescents, courses, workshops and health education packages in relation to the prevention of mental health problems and health promotion of adolescents. Reduce social harm.
    Keywords: Health Literacy, Health Care Providers, risky behaviors, North Khorasan
  • Hosein Hatami *, Hassan Azad Beigi Pages 151-179

    In this research, the effect of passive defense on water structures (Gholaman dam in Bojnourd city) has been investigated. Therefore, the SWOT analysis method was used to achieve appropriate strategies in the Gholaman dam. In order to gain this goal, first of all the strengths, weaknesses, opportunities and threats of Gholaman Dam are identified. Furthermore, by reviewing the existing studies, documents and interviews conducted with managers and experts, internal and external factors in relation to the passive defense of Gholaman Dam were identified. Then, the internal and external factor evaluation matrix was developed and evaluated, and the IFE and EFE matrices and their related calculations were performed. Then, the matrix of strengths and weaknesses, opportunities and threats was prepared, and after examining specific combinations of four sets of strategic factors (defensive, competitive, conservative, and aggressive), a set of possible strategies was identified. Finally, the ranking of strategies was done using QSPM matrix. Important strategies introduced for Gholaman Dam is including adopting a comprehensive plan to reduce security and terrorist threats, cooperating with the country's security agencies in order to improve the strategic conditions of the dam, hiring specialized personnel in the field of water structures and etc. In general, it can be concluded that adhering to the principles of passive defense and adopting a comprehensive plan to reduce security and terrorist threats will reduce the vulnerability of water structures and reduce human casualties, and providing such a comprehensive plan and is method of performance is very important.

    Keywords: passive defense, IFE, EFE matrix, water structures, SWOT, QSPM matrix