فهرست مطالب

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و هفتم شماره 4 (پیاپی 127، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ندا اسلامی، فرزانه لعل علیزاده*، سمیرا محمدزاده، محمدصادق نظری صفحات 352-370
    مقدمه

    سلامت روان دانشجویان دندانپزشکی، به دلیل ارتباط با سلامت جسمانی و روانی بیماران از اهمیت زیادی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی سلامت روان دانشجویان عمومی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی 1399-1400 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، پرسشنامه SCL-90-R 90 سوالی بین دانشجویان عمومی دندانپزشکی مشهد بصورت کاغذی و آنلاین توزیع شد. وضعیت سلامت روانی هر فرد با توجه به نمره به دست آمده در چهار طبقه تعیین گردید: فاقد اختلال روانی (0-1)، اختلال روانی خفیف (1-2)، اختلال روانی متوسط (2-3) و اختلال روانی شدید (3-4). اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 و بوسیله آزمون‎های من ویتنی و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‎ ها: 

    در این مطالعه، 530 دانشجو مورد بررسی قرار گرفتند که 6/52 درصد (279 نفر) از آن ها زن و 4/47 درصد (251 نفر) از آن ها مرد بودند. در کل، 2/30 درصد دانشجویان (160 نفر) نوعی از اختلالات را داشتند، که از این تعداد، 26 درصد دانشجویان (138 نفر) اختلال جزیی، 8/3 درصد دانشجویان (20 نفر) اختلال متوسط و 4/0 درصد دانشجویان (2 نفر) اختلال جدی داشتند. بدترین وضعیت دانشجویان مربوط به حیطه‎های افکار پارانوییدی، وسواس و اجبار و حساسیت در روابط متقابل و بهترین وضعیت دانشجویان مربوط به حیطه ترس مرضی بود. سلامت روانی دانشجویان دندانپزشکی تنها با جنس آن‎ها رابطه معنی‎داری داشت (01/0=P) ولی با وضعیت تاهل (28/0=P)، محل سکونت (72/0=P) ، نیمسال ورودی (22/0=P) و سال ورود به دانشگاه (96/0=P) رابطه معنی‎داری مشاهده نشد.

    نتیجه‎ گیری:

     اکثر دانشجویان مورد مطالعه ما فاقد اختلال روانی بودند، در حالی که حدود یک سوم دانشجویان از اختلالات روانی رنج می‎برند. در زنان به طور معنی‎داری وضعیت سلامت روان بدتری مشاهده گردید. اما بین سایر متغیرها و سلامت روان از نظر آماری رابطه معنی‎داری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: دانشجویان دندانپزشکی، سلامت روانی، پرسشنامه SCL-90-R
  • پوریا ایرجی*، غزاله احمدی، بهناز اسماعیلی، سید سینا هاشمی صفحات 371-378
    مقدمه

    کاهش مقاومت به شکست و استحکام دندان های پره مولر درمان ریشه شده که هر دو مارجینال ریج خود را از دست داده اند، یکی از شایع ترین مشکلات دندانپزشکی به شمار می رود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر بکارگیری گلاس فایبر به همراه کامپوزیت بالک فیل بر مقاومت به شکست دندان های پره مولر درمان ریشه شده بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، 60 دندان پرمولر انسانی سالم به 5 گروه مساوی (12n=) تقسیم شدند. گروه اول شامل دندان های سالم بدون هیچ حفره آماده سازی بود. این دندان ها به عنوان گروه شاهد (کنترل منفی) در نظر گرفته شدند. در گروه 2 حفره MOD تهیه شد، اما ترمیم نشده و به عنوان کنترل مثبت در نظر گرفته شدند. در  گروه 3 تهیه حفره MOD مشابه گروه 2 انجام شد ،حفره با کامپوزیت به صورت توده ای ترمیم شد. گروه4: تهیه حفره MOD و مراحل اچ و باندینگ مشابه گروه قبل انجام شد. در کف پالپال حفره لایه ای از کامپوزیت قرار گرفت و قبل از کیور کردن، گلاس فایبر در جهت باکو لینگوالی بر کامپوزیت قرار گرفت و به مدت 40 ثانیه کیور شد . در گروه 5 تهیه حفره و باندینگ مشابه گروه های قبلی انجام شد. حفره ها به وسیله کامپوزیت تا ضخامت 4 میلیمتر پر شد. سپس بر روی کامپوزیت، گلاس فایبر امتداد یافت و سپس نمونه ها به مدت 40 ثانیه کیور شدند. مقاومت به شکست دندان ها با دستگاه تست یونیورسال بررسی شد و در نهایت داده ها با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در گروه تقویت شده با فایبر جینجیوال، مقاومت شکست به طور معناداری از گروه ترمیم شده با کامپوزیت بالک به تنهایی بالاتر بود (01/0=P) اما این اختلاف در گروه فایبر اکلوزال معنی دار نبود (087/0=P). تفاوتی معنی داری بین گروه فایبر اکلوزال و جینجیوال مشاهده نشد. (38/0=P)

    نتیجه گیری

    ترمیم دندان پرمولر درمان ریشه شده با کامپوزیت بالک فیل، مقاومت شکست رادر حد دندان سالم افزایش می دهد و قراردهی فایبر جینجیوال این اثر را تقویت میکند.

    کلیدواژگان: مقاومت، شکست دندان، کامپوزیت بالک فیل
  • فروغ امیرآبادی*، علی صاحبی صفحات 379-387
    مقدمه

    بیماری سلیاک یک اختلال خود ایمنی عدم تحمل غذایی است که منجر به مشکلاتی در هضم و جذب مواد مغذی می شود. این بیماری میتواند اثرات مخربی بر سلامت دهان و دندان داشته باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط شاخص dmft با کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در کودکان مبتلا به بیماری سلیاک بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 49 کودک مبتلا به سلیاک و 49 کودک سالم 6-3 سال انجام شد. جهت بررسی پوسیدگهای دندانی از شاخص dmft ،طبق معیارهای سازمان جهانی بهداشت و جهت تعیین وضعیت کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان از پرسشنامه ECOHIS (Early Childhood Oral Health Impact Scale) استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS 20 در سطح معناداری 05/0 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین dmft در گروه مورد 75/2±46/2 به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد با میانگین 86/2±77/3 بود (009/0=P). میانگین نمره کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان ، به ترتیب در گروه مورد و شاهد، 23/13 ± 08/14 و 88/15 ± 02/17 بود که مطابق با آزمون من ویتنی تفاوت آماری معناداری را نشان نداد (567/0=P). بین نمره کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در کودکان با شاخص dmft در هر دو گروه مورد و شاهد رابطه مثبت معنی دار وجود داشت (001/0 =p).

    نتیجه گیری

    با وجود کمتر بودن میانگین شاخص dmft در کودکان مبتلا به سلیاک نسبت به کودکان سالم، کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در هر دو گروه مشابه بود.

    کلیدواژگان: پوسیدگی زودرس دندانی، سلیاک، کیفیت زندگی
  • نرگس آریا، اصلان رفیعی، رحیم طهماسبی، وحید آخشته، الهه سلمانی* صفحات 388-400
    مقدمه

    آنومالی های دندانی می توانند سبب مال اکلوژن، مشکلات زیبایی، مشکلات در کشیدن دندان، درمان ریشه و سایر بیماری های دهان ، دندان شوند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی شیوع آنومالی های دندانی در رادیوگرافی های پانورامیک یک مرکز خصوصی رادیولوژی در شهر بوشهر طی سالهای 1395 الی 1399 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی مقطعی، 4962 رادیوگرافی بایگانی شده از افراد با سیستم دندانی دایمی به روش نمونه گیری غیر تصادفی طبقه ای انتخاب و از نظر شیوع آنومالی های دندانی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از شاخص های آماری فراوانی، میانگین و انحراف معیار ارزیابی شدند . آزمون های Chi Square در سطح معنی داری 05/0 مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    در افراد دارای سیستم دندانی دایمی، 913 مورد (40/18%) دارای حداقل یک آنومالی دندانی بودند. آنومالی های dens in dent (3/10%)، غیبت دندانی (35/3%) و نهفتگی (64/2%) به ترتیب بیشترین شیوع را داشتند. دندان ثنایای کناری نیم فک چپ ماگزیلا شایع ترین دندان از نظر شیوع آنومالی دندانی بود و شیوع آنومالی ها در افراد مذکر به طور معنا داری بیشتر از افراد  مونث بود  (03/0=P)

    نتیجه گیری

    آنومالی در مورفولوژی و تعداد به خصوص dens in dente وغیبت دندانی  از شایع ترین آنومالی ها بودند. همچنین در ماگزیلا و دندان های ثنایای کناری شیوع آنومالی ها به طرز معنی داری بیشتر بود. بنابراین، بمنظور جلوگیری از عوارض ناشی آنومالی ها، تشخیص و درمان زود هنگام توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آنومالی دندانی، رادیوگرافی پانورامیک، دندان
  • فرشاد ارجمند، محمدعلی وکیلی، امیررضا احمدی نیا* صفحات 401-411
    مقدمه

    هدف این مطالعه بررسی سطح هموگلوبین گلیکوزیکه (glycosylated hemoglobin) (HbA1c) در افراد مبتلا به پریودنتیت مزمن غیر دیابتی و تاثیر درمان غیرجراحی پریودنتال بر سطح HbA1c خون می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد 40 نفر غیر دیابتی 30 تا 50 ساله در دو گروه مداخله و کنترل وارد مطالعه شدند. گروه مداخله شامل 20 نفر بیمار غیردیابتی مبتلا به پریودنتیت مزمن و گروه کنترل شامل 20 نفر غیردیابتی دارای پریودنشیوم سالم بودند.پارامترهای کلینیکی پریودنتال شامل عمق پروبینگ پاکت (PPD) (Probing pocket depth) ،از دست رفتن چسبندگی کلینیکی (CAL) (Clinical attachment loss) ، شاخص لثه ای (GI) (Gingival index) و HbA1c تمامی افراد اندازه گیری شد. درمان غیرجراحی پریودنتال (non-surgical periodontal therapy) (NSPT) برای گروه مداخله انجام شد. پس از سه ماه پارامترهای کلینیکی پریودنتال و HbA1c اندازه گیری و با نتایج اولیه مقایسه شد.

    یافته ها

    قبل از درمان غیر جراحی پریودنتال سطح HbA1c در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بود (001/0<p) . در گروه مداخله سطح HbA1c قبل و بعد از درمان غیرجراحی پریودنتال به ترتیب 62/0±45/5 و 69 /0±23/5درصد بود که اختلاف معنادار است (001/0<p). در حالی که در گروه کنترل سطح HbA1c قبل و بعد اختلاف معناداری را نشان نمی دهد (66/0 = P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که پریودنتیت مزمن می تواند بر روی کنترل قند خون افراد سالم تاثیر بگذارد. درمان غیرجراحی پریودنتال باعث بهبود سلامتی نسج پریودنشیوم می شود و سطح HbA1c را کاهش می دهد

    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، درمان غیر جراحی پریودنتال، هموگلوبین گلیکوزیله
  • فاطمه حسینی* صفحات 412-420
    سابقه و هدف

    استفاده از دستکش های لاتکس راه حلی اساسی برای شکستن زنجیره عفونت است. دستکش های نیتریل به علت بروز آلرژی کمتر نسبت به دستکش های لاتکس، به عنوان یک جایگزین مناسب در نظر گرفته می شوند. جلوگیری از پلیمریزاسیون سطحی مواد قالبگیری سیلیکون افزایشی به عنوان یک عامل مشکل ساز مهم در ساخت رستوریشن های غیرمستقیم شناخته شده است. این مطالعه برای تعیین اثر دستکش های لاتکس و نیتریل بر پلیمریزاسیون پوتی مواد الاستومری طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه in vitro شامل 120 نمونه از دو پوتی سیلیکون افزایشی و یک پوتی سیلیکون تراکمی است. پژوهشگر اول با دست های بدون دستکش پوتی بیس و کاتالیست را مخلوط کرد و پژوهشگر دوم به ترتیب زیر نمونه ها را در 4 گروه در دمای اتاق بر روی اسلب شیشه ای تمیز شده با الکل قرار داد: با دست های شسته شده (گروه کنترل)، با دستکش لاتکس پودردار، لاتکس بدون پودر و نیتریل. میزان پلیمریزاسیون به روش مشاهده ای ارزیابی و به دو گروه پلیمریزه شده و پلیمریزه نشده تقسیم بندی شدند. داده ها با تست دقیق فیشر آنالیز شدند (05/0=α).

    یافته ها

    در پوتی سیلیکون تراکمی، عدم پلیمریزاسیون در تماس با هر گروه از دستکش ها از نظر آماری معنادار نبود (1=P-value). در پوتی های سیلیکون افزایشی انتخاب شده، دستکش لاتکس پودردار برخلاف سایر انواع دستکش ها به طور معناداری مانع از پلیمریزاسیون آن ها شد (0001/0=P-value).

    نتیجه گیری

    در شرایط این مطالعه دستکش های لاتکس بدون پودر و نیتریل تداخلی با پلیمریزاسیون مواد قالبگیری الاستومریک استفاده شده نداشتند، اما دستکش لاتکس پودردار مانع از پلیمریزاسیون سیلیکون افزایشی شد.کلیدواژه ها: مواد قالبگیری الاستومری ، دستکش لاتکس ، دستکش نیتریل

    کلیدواژگان: مواد قالبگیری الاستومری، دستکش لاتکس، دستکش نیتریل
  • مصطفی شهابی، فرزانه احراری*، سید حسین حسینی زارچ، محمدجواد علوی صفحات 421-431
    مقدمه

    توجه به مورفولوژی استخوان آلویول در طرح ریزی درمان های ارتودنسی اهمیت بسزایی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ضخامت استخوان آلویول قدامی فکین در بیماران دارای مال اکلوژن های کلاس I و کلاسIII بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، تعداد 50 تصویر CBCT از فک بالا و 20 تصویر CBCT از فک پایین موجود در آرشیو یک مرکز رادیولوژی مورد بررسی قرار گرفت. بیماران انتخاب شده به طور مساوی دارای مال اکلوژن های کلاس I یا کلاس III بودند. ضخامت استخوان آلویول در قدام فک بالا و پایین در سه ناحیه آپکس، وسط ریشه و کرست آلویول در دو سمت باکال و لینگوال اندازه گیری شد. برای بررسی روایی داده ها، 20% از تصاویر به صورت تصادفی انتخاب و اندازه گیری ها 10 روز بعد مجددا انجام شد. از آزمون تی مستقلو مجذور کای برای آنالیز داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    بین بیماران دو گروه تفاوت آماری معنی داری از نظر سن (448/0= P) و جنس (00/1= P) وجود نداشت. در فک بالا، میانگین ضخامت استخوان در بیماران کلاس III در ناحیه باکالی کرست (015/0 =P) و پالاتالی آپکس (001/0<p). به طور معنی داری کمتر و در ناحیه باکالی آپکس (001/0<p) به طور معنی داری بیشتر از بیماران کلاس I بود. در فک پایین، میانگین ضخامت استخوان در بیماران کلاس III در ناحیه لینگوال بخش میانی (024/0=P) و آپیکال (045/0=P) ریشه به صورت قابل توجهی کمتر و در سمت باکال قسمت آپیکال ریشه (049/0=P) به صورت قابل توجهی بیشتر از بیماران کلاسI بود. در سایر نواحی فک بالا و پایین، تفاوت قابل توجهی از نظر ضخامت استخوان بین دو گروه وجود نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    ضخامت استخوان در نواحی باکالی کرست فک بالا و لینگوال فک پایین در افراد کلاس III نیازمند توجه بیشتر حین درمان های ارتودنسی می باشد.

    کلیدواژگان: CBCT، ضخامت استخوان آلوئول، مال اکلوژن کلاس I، مال اکلوژن کلاس III
  • مبینا طرشتی نژاد، زینب عزیزی، محمدرضا هواسیان، مریم طهرانچی* صفحات 432-443
    مقدمه

    به منظور جلوگیری از صدمات بعد از عمل در ناحیه اینترفورامینال، دندانپزشک باید از تنوعات آناتومیکی در قدام فک پایین آگاه باشد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی موقعیت و ابعاد مندیبولار لینگوال فورامن و کانال انسیزیو مندیبل در جمعیت منتخب ایرانی از طریق CBCT است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی است. 214تصویرCBCT مندیبل بیماران مراجعه کننده به یک مرکز خصوصی رادیولوژی دهان و فک و صورت در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. وجود و قطر سوراخ لینگوال، طول کانال مربوط به آن و موقعیت سوراخ لینگوال نسبت به بوردر تحتانی مندیبل و جنیال توبرکل وجود، طول، قطرکانال انسیزیو مندیبل و موقعیت آن نسبت به بوردر تحتانی، کورتکس باکال و لینگوال مندیبل دندان اندازه گیری، و همچنین تاثیر سن و جنسیت بیمار بر اندازه گیری ابعاد آناتومیکال ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر، 83مرد و 131زن مورد بررسی قرار گرفت.208 (2/97درصد) نفر، وجود سوراخ های زبانی را نشان دادند. نمونه ها غالبا دارای دوMLF و دوLLF بودند. 202نفر (0/94 درصد) از افراد دارای MICبودند. رابطه معناداری بین قطر، محل LFو جنس و همچنین بین قطر و طول کانال LF و سن یافت نشد (P˃0.05). در حالی که میانگین طول MIC سمت چپ در مردان بیشتر بود. (P˂0.05)

    نتیجه گیری

    این مطالعه شیوع بالای LF و MIC را در جمعیت منتخب ایرانی نشان داد. پیشنهاد می شود، جهت جلوگیری از وقوع حوادث حین کار، و به منظور بررسی دقیق محل و ابعاد این عناصر تصاویر CBCT پیش از جراحی تهیه شود.

    کلیدواژگان: مندیبولار لینگوال فورامن، کانال انسیزیو مندیبل، CBCT، ایران
  • حدیث عباسپور رکنی، مونا علیمحمدی، امیرحسین فهیمی، سلما امیدی* صفحات 444-451
    سابقه و هدف

    درمان ریشه ی موفق نیازمند آگاهی از آناتومی سیستم کانال ریشه و پاکسازی کامل آن می باشد.بنابراین با توجه به احتمال وجود کانال اضافه در انسیزورهای مندیبل، یافتن و دبریدمان کامل این کانال بسیار مهم است. از این رو در این مطالعه به بررسی آناتومی کانال ریشه دندان های انسایزور مندیبل در جمعیتی از شمال ایران با استفاده CBCT پرداختیم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی و مقطعی ازتصاویر CBCT یک مطب خصوصی استفده شد . در مجموع 606 دندان مندیبل ،از سه بعد ساجیتال (تعداد ریشه، تایپ کانال، انحراف فورامن اپیکال از اپکس رادیوگرافیک)، کرونال (انحراف فورامن اپیکال از اپکس رادیوگرافیک) و آگزیال (تایپ کانال) ارزیابی شدند . ورود داده ها در نرم افزار SPSS با ویرایش 16 انجام گرفت و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از درصد فراوانی و آزمون کای دو ارایه شد. موارد کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین انحراف فورامن اپیکال از اپکس رادیوگرافیک 296/0 ± 431/0 میلی متر بود. تنها 1 دندان دو ریشه مشاهده شد. 5/34 درصد دندان ها دو کانال بود. مورفولوژی کلاس 1 و 3 ورتوچی بیشترین شیوع را داشتند و سایر کلاس ها حدود 5/1 درصد نمونه ها را شامل شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس این مطالعه انسیزورهای مندیبل در جمعیت زنان و مردان بیشتر تک ریشه و تک کانال بودند و از نظر طبقه بندی ورتوچی بیشترین شیوع مربوط به تایپ I بود.

    کلیدواژگان: آناتومی کانال ریشه، انسیزورهای مندیبل، طبقه بندی ورتوچی، توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی
  • زهرا محمدزاده، مهرداد مهدیزاده، پگاه مسنن مظفری، معصومه ابراهیمی* صفحات 452-465

    هدف از انجام این مطالعه مقایسه تاثیر درمانهای دندانپزشکی تحت بیهوشی عمومی و درمانهای دندانپزشکی سرپایی بر روی میزان ترس و اضطراب از دندانپزشکی کودکان مبتلا به پوسیدگی زودرس دندانی و همچنین کیفیت زندگی کودکان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی دو گروه کودک 3 تا 6 ساله که یک گروه نیازمند درمان دندانپزشکی با بیهوشی عمومی و گروه دیگر نیازمند درمان سرپایی در مطب بودند، انتخاب شدند. پرسشنامه های ارزیابی میزان ترس و اضطراب کودک (DS-CFSS) و ارزیابی کیفیت زندگی مرتبط با دهان کودک (F-ECOHIS) پیش از انجام درمان و 1 ماه پس انجام درمان ها در اختیار والدین قرار گرفت.در نهایت نتیجه این پرسشنامه ها، با یکدیگر مقایسه گردید. جهت آنالیز آماری از آزمونهای Mann-Whitney، T-Test , Kruskal-Wallis و Wilcoxon Signed Ranks استفاده گردید.سطح معنی داری آزمونها 05 /0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    اضطراب پیش از آغاز درمان و همچنین پس از پایان درمان، در گروه بیهوشی عمومی به طور معناداری از گروه درمان سرپایی بیشتر بود. (001 /0 < p) نمره اضطراب کودکان در روش درمان سرپایی (007/0=p) و در روش درمان تحت بیهوشی عمومی به طور معناداری کاهش یافت (001 /0 <p).کیفیت زندگی پیش از آغاز درمان کودکان در گروه درمان سرپایی به طور معناداری از گروه بیهوشی عمومی بیشتر بود. (008/0=P) کیفیت زندگی پس از پایان درمان کودکان در گروه درمان سرپایی تفاوت معناداری از لحاظ آماری با گروه بیهوشی عمومی نداشت (61 / 0= p).

    نتیجه گیری

    هر دو روش درمان سرپایی و تحت بیهوشی عمومی کارایی بالایی دارند و به خوبی در کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان کودکان اثر مثبت دارند و قادر به کاهش اضطراب دندانپزشکی کودکان هستند.روش بیهوشی عمومی در کاهش اضطراب کودک نسبت به بیس لاین موفق تر بود اما در زمینه بهبود کیفیت زندگی بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: درمانهای دندانپزشکی، بیهوشی عمومی، ترس، اضطراب، کیفیت زندگی، کودکان
  • نرگس فرهاد ملاشاهی*، اسحاق علی صابری، ناهید سخاور، زهرا صدیق رحیم آبادی صفحات 466-474
    مقدمه

    ارتباط بین پریودنتیت مزمن آپیکال و عوارض نامطلوب بارداری همچنان موضوع مورد بحث است. هدف از این مطالعه مقایسه شواهد بالینی و رادیوگرافیک پریودنتیت مزمن آپیکال در مادران دارای نوزاد نارس و با وزن کم بود.

    مواد و روش ها

    هشتاد و نه زن در دوره پس از زایمان در این مطالعه مورد-شاهدی وارد شدند. گروه مورد شامل مادران دارای نوزادکم وزن (کمتر از 2500 گرم، 30 نفر) و نوزاد نارس (کمتر از 37 هفته، 29 نفر) و گروه شاهد مادران دارای نوزاد ترم (30 نفر) بودند. تشخیص پریودنتیت مزمن آپیکال با استفاده از رادیوگرافی پری اپیکال از طریق شاخص پری اپیکال در دوره پس از زایمان انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای کروسکال والیس و کای دو و one way ANOVA در این پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که %53.3 از مادران گروه شاهد و %55.2 از مادران گروه زایمان زودرس و % 53.3 از مادران گروه زایمان با نوزاد کم وزن پریودنتیت مزمن اپیکال داشتند که اختلاف آماری معنی داری در بین سه گروه مشاهده نشد (P˃0.05).

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن محدودیتهای این مطالعه به نظر میرسد که وجود ضایعات پری اپیکال منجر به تولد نوزاد نارس و کم وزن نمی گردد. 

    کلیدواژگان: نوزاد نارس، نوزاد کم وزن، پریودنتیت مزمن اپیکال
  • نرجس هوشیاری*، نازگل زمانیان، فاطمه دوست محمد صفحات 475-486
    مقدمه

    آسیب ایاتروژنیک به عصب آلویولار تحتانی از مواردیست که احتمال وقوع آن طی پراسیجر دندانپزشکی وجود دارد. در این مطالعه سه بیمار که به دنبال کار دندانپزشکی دچار آسیب به عصب آلویولار تحتانی و بدنبال آن پاراستزی لب و چانه ولثه مربوطه  شده بودند، تحت درمان با تابش لیزر کم توان با فتوبایومدولیشن قرار گرفتند.

    گزارش مورد:

     مورد اول یک خانوم 56 ساله بود که بدنبال کشیدن دندان 7 چپ پایین و قرارگرفتن گرفت استخوانی دچار پاراستزی لب و چانه ولثه باکال شده بود و بعد از یک سال و نیم به این مرکز مراجعه کرده بود و با تشخیص پاراستزی مربوط به عصب آلویولار تحتانی (IAN) تحت درمان با فتوبایومدولیشن قرار گرفت. مورد دوم  خانم 38 ساله که پس از قراردادن ایمپلنت در محل دندان 6 پایین دچار پاراستزی لب و چانه ولثه باکال بود. بلافاصله ایمپلنت خارج شد وبیمار پس از دو هفته تحت درمان فتوبایومدولیشن بصورت دو سیکل با فاصله 6 ماهه قرار گرفت. مورد سوم: بیمار یک خانم 29 ساله بود که پس از درمان ریشه دندان 6 پایین در یک جلسه، دچار پاراستزی لب و چانه و لثه باکال شد و دو هفته بعد تحت درمان فتوبایومدولیشن قرار گرفت. از طول موج لیزر دایود 980 نانومتر استفاده شد.ارزیابی با اندازه گیری و مقایسه حس لامسه و حس حرارتی قسمت آسیب دیده نسبت به قسمت سالم با مقیاس درد VAS انجام شد. هرسه بیمار گزارش کردند که طی جلسات درمان، حس در ناحیه کرختی بهترمی شد و پس از پایان درمان، بهبودی کامل و یا نسبی حاصل شد.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که فتوبایومدولیشن در امتداد مسیر عصب دچار پاراستزی ، می تواند موجب تحریک  رژنراسیون عصب آسیب دیده شود می توان آن را بعنوان روش درمانی بدون عوارض جانبی و غیر تهاجمی قابل قبول در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: فتوبایومدولیشن تراپی، عصب آلوئولار تحتانی، تراما، پاراستزی
|
  • Neda Eslami, Farzaneh Lal Alizadeh *, Samira Mohammadzadeh, MohammadSadegh Nazari Pages 352-370
    Background

    Considering the mental health of dental students is highly important due to its impact on the physical and mental health of the patients they treat. This study aimed to investigate the mental health of undergraduate dental students of Mashhad Dental School, in the academic year of 2020-2021.

    Methods & Materials: 

    In this descriptive-analytical cross-sectional study, the 90-item SCL-90-R questionnaire was distributed among undergraduate dentistry students of Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran. Data were collected through both online and paper-based surveys from September 2020 – June 2021. The mental health status of each participant was determined according to the obtained score and was classified as one of the four categories: no mental disorder (0-1), mild mental disorder (1-2), moderate mental disorder (2-3), and severe mental disorder (3-4). The collected data were analyzed in SPSS software (version 20) using Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests.

    Results

    This study was conducted on 530 dental students, among whom 52.6% (n=279) and 47.4% (n=251) of the subjects were female and male, respectively. Based on the results, 26% (n=138), 3.8% (n=20), and 0.4% (n=2) of the participants had mild, moderate, and severe disorders, respectively. The worst mental health statuses were related to the fields of paranoid ideation, obsession-compulsion disorders, and interpersonal sensitivity, while the best mental health status was found in the field of phobic anxiety. According to the findings, the only significant relationship was found between mental health and gender (P=0.012). No significant relationships were observed between mental health status and marital status (P=0.283), residential status (P=0.728), semester of entry (P=0.222), and year of entry (P=0.964).

    Conclusion

    Based on the results, the majority of the students lacked mental disorders and about one-third of the students suffered from mental disorders. Female students had significantly worse mental health status compared to males. There was no statistically significant relationship between other variables and mental health.Keywords: Dental students, mental health, SCL-90-R questionnaire

    Keywords: Dental students, Mental disorders, Mental health, SCL-90-R questionnaire
  • Pourya Iraji *, Ghazaleh Ahmadi, Behnaz Esmaeili, Seyyed Sina Hashemi Pages 371-378
    Background

    Compromised fracture resistance of endodontically treated premolars, is one of the most common dental problems. The aim of the present study was to investigate the effect of using fiberglass with bulk fill composite on fracture resistance of premolars.

    Materials and Methods

    In this in vitro study, 60 healthy human premolar teeth were divided into 5 equal groups (n=12). The first group included healthy teeth without any cavity preparation. These teeth were considered as control group (negative control). In group 2, MOD cavity was prepared but not repaired and they were considered as positive control. Group 3, MOD cavity preparation was done similarly to group 2. The cavity was repaired with composite. Group 4: Preparation of the MOD cavity and etching and bonding steps were carried out in the same way as the previous group. A layer of composite was placed on the pulpal floor of the cavity and before curing, glass fiber was placed on the composite in the bucco-lingual direction and cured for 40 seconds. In group 5, cavity preparation and bonding were performed similar to the previous groups. Cavities were filled with composite up to a thickness of 4 mm. Then, glass fiber was extended on the composite and then the sample was cured for 40 seconds. The fracture resistance of the teeth was checked with a universal test device and finally the data was analyzed with SPSS software.

    Results

    In the gingival fiber-reinforced group, the fracture toughness was significantly higher than the bulk composite-restored group (P=0.01), but this difference was not significant in the occlusal fiber group (P=0.870). No significant difference was observed between occlusal and gingival fiber groups. (P=0.38)

    Conclusion

    Restoring endodontically treated premolars with bulk fill composite increases their fracture resistances, equal to an intact tooth, and using glass fibers in the gingival area of the cavity enhances its effect.

    Keywords: Resistance, Fracture, Bulk fill composite
  • Forough Amirabadi *, Ali Sahebi Pages 379-387
    Background

    Celiac disease is an autoimmune disorder of food intolerance that leads to difficulties in the digestion and absorption of nutrients. This disease can have destructive effects on oral and dental health. This study attempted to investigate the association of dmft index with oral health related quality of Life in (OHRQoL) children with celiac disease.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted including 49 children, with celiac, and 49 healthy children, aged 3-6 years. To determine the dmft index, World Health Organization criteria were used and the early childhood oral health impact scale (ECOHIS) was applied to define OHRQoL. The data were analyzed by the statistical software, SPSS 20, at a significance level of P < 0. 05.

    Results

    The mean dmft for the case group was 2.46±2.75 and significantly less than the control group with a mean of 3. 77±2. 86 (P=0. 009). The mean score of OHRQoL was 14.08±3.23 and 17.02±15.88 for the case and control groups, respectively. This difference was not statistically significant (P=0.567). There was a significantly positive correlation between the OHRQoL score and dmft index for both case and control groups (p<0/001).

    Conclusions

    Despite the lower mean dmft index in children with Celiac disease, oral health related quality of life was similar for both groups.

    Keywords: Early Childhood Caries, Celiac, Quality of life
  • Narges Arya, Aslan Rafie, Rahim Tahmasebi, Vahid Akheshteh, Elahe Salmani * Pages 388-400
    Background

    Dental anomalies can lead to malocclusions, compromise aesthetics, complicate endodontic procedures and tooth extraction. The presence of dental anomalies can predispose the individual to other oral and dental diseases.  The aim of this study was to investigate the prevalence of dental anomalies of permanent dentition in a sample of Iranian population.

    Material and Methods

    Through this cross-sectional study, panoramic radiographs which were taken from September 2016-2020 were retrieved form the archived files of a private radiographic center in Bushehr, Iran. Radiographs of individuals with permanent dentition were selected, and a random sample was obtained using a non-randomized cluster sampling method. Radiographs were evaluated by a single oral and maxillofacial radiologist, and dental anomalies were identified and categorized. Descriptive statistics were presented as frequency, mean and standard deviation. Chi-square test was used and significance level was set at 0.05.

    Results

    A total of 4962 radiographs were evaluated; 913 cases (18. 40%) had at least one dental anomaly. Abnormalities such as dens in dent (10. 3%), congenital missing (3. 35%) and impaction (2. 64%) were the most prevalent. The permanent left maxillary lateral incisor was the most common tooth in terms of prevalence of dental anomalies. The prevalence of dental anomalies in males was significantly higher than females (P= 0.03)

    Conclusion

    Anomalies in morphology, number especially dens in dente and missing were the most common anomalies in the investigated population. The prevalence of dental anomalies was significantly higher in the maxilla and especially in the lateral incisors. Therefore, early identification and treatment is necessary in order to prevent the complications caused by these anomalies.

    Keywords: Dental anomalies, Panoramic Radiography, Teeth
  • Farshad Arjmand, MohammadAli Vakili, AmirReza Ahmadinia * Pages 401-411
    Introduction

    This study aims to investigate the level of glycosylated hemoglobin (HbA1c) in non-diabetic subjects with chronic periodontitis and the effect of non-surgical periodontal treatment on HbA1 levels.

    Materials and methods

    In this clinical trial study, 40 non-diabetic subjects 30 to 50 years old were selected in the study in two case and control groups. The case group included 20 non-diabetic subjects with chronic periodontitis and the control group included 20 non-diabetic subjects with healthy periodontium. Clinical periodontal parameters included pocket probing depth (PPD), clinical attachment loss (CAL), gingival index (GI), and glycosylated hemoglobin (HbA1c) was measured in all subjects. The case group received non-surgical periodontal therapy (NSPT). Subjects were re-evaluated for periodontal and HbA1c after three months.

    Results

    Before the non-surgical periodontal treatment, the level of HbA1c in the case group was higher than in the control group (P<0.001). The level of HbA1c before and after non-surgical periodontal treatment in the intervention group was 5/45±0/62% and 5/23±0/69% respectively, which according to the analysis, the difference is significant (P<0.0001), while in the control group, the level of HbA1c before and after does not show a significant difference (P = 0.66).

    Conclusion

    This study showed that chronic periodontitis could affect glycemic control in otherwise systemically healthy individuals. Periodontal therapy improved periodontal health status and decreased HbA1c levels.

    Keywords: chronic periodontitis, non-surgical periodontal treatment, Glycosylated hemoglobin
  • Fatemeh Hosseini * Pages 412-420
    Background

    The use of latex gloves is an essential solution to break the chain of infection. Due to the relatively high incidence of allergies from latex gloves, nitrile gloves are considered an alternative to them. Surface inhibition of polymerization of polyvinyl siloxane impression materials has been identified as a significant complicating factor in the construction of indirect restorations. This study has been designed to determine the effect of latex and nitrile gloves on polymerization inhibition of elastomeric impression putties.

    Methods

    This in vitro study included a total of 120 specimens of two additional silicone and one condensation silicone putties. A single operator mixed base and catalyst of putties with bare hands and another one placed specimens on a clean alcohol-treated slab at room temperature as in 4 groups as follows: by washed hands (control group), powdered latex, powder-free latex, and nitrile gloves. The extent of polymerization was evaluated by observation and divided into two groups: inhibited and non-inhibited. Data were analyzed by Fisher's exact test (α = 0.05).

    Results

    In the condensation silicone putty group, the polymerization inhibition in contact with any of the gloves wasn’t statistically significant (P-value = 1). However; the powdered latex glove, unlike other types of gloves, significantly inhibited the polymerization of selected additional silicone putties. (P-value = 0.0001)

    Conclusion

    This study shows that the use of powdered latex during impression-making procedures should be contraindicated and the use of nitrile or powder-free latex gloves should be emphasized when working with elastomeric impression materials.Keywords: elastomeric impression materials, latex glove, nitrile glove

    Keywords: Elastomeric Impression Materials, latex glove, nitrile glove
  • Mostafa Shahabi, Farzaneh Ahrari *, Hossein Hosseini Zarch, Moha Alavi Pages 421-431
    Introduction

    Considering the morphology of alveolar bone is of great importance in orthodontic treatment planning. This study aimed to investigate the thickness of the anterior alveolar bone of the jaws in subjects with class I and class III malocclusions.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study evaluated 50 CBCT images of the upper jaw and 20 CBCT images of the lower jaw obtained from the archive of a Radiology Center. The selected patients had equal numbers of class I or class III malocclusions. The thickness of the alveolar bone was measured in the anterior parts of the maxilla and mandible at three areas including the apex, middle root and alveolar crest at both buccal and lingual sides. To assess data reliability, 20% of images were randomly selected and the measurements were repeated 10 days later. Independent sample t-test and chi-square test were used for statistical analysis.

    Results

    There was no significant difference in the mean age (P=0.448) and gender (P=1.00) of the patients between the two groups. In the upper jaw, the mean alveolar bone thickness in class III patients was significantly lower at the buccal crest (P=0.015) and palatal apex (P<0.001) areas, and significantly greater at the buccal apex area (P<0.001), as compared to class I patients. In the lower jaw, bone thickness at the lingual side of the middle (P=0.024) and apical (P=0.045) root areas was significantly lower and at the bucco-apical region was significantly greater in class III than class I patients (P=0.049). There was no significant difference between the two groups concerning bone thickness at other regions of the upper and lower jaws (P>0.05)

    Conclusion

    It is necessary to pay more attention to alveolar bone thickness at the buccal crest of the maxilla and lingual region of the mandible in class III patients undergoing orthodontic treatment.

    Keywords: CBCT, alveolar bone thickness, class I malocclusion, class III malocclusion
  • Mobina Tarashti Nejad, Zeinab Azizi, Mohammadreza Havasian, Maryam Tehranchi * Pages 432-443
    Introduction

    In order to prevent postoperative injuries in the interforaminal region, the dentist must be aware of the anatomical variations in the anterior mandible. The purpose of this study is to CBCT based evaluation of mandibular lingual foramina and incisive canal in selected Iranian population.

    Materials and Methods

    This was a descriptive-cross-sectional study. 214 CBCT images of mandible patients referred to a private oral and maxillofacial radiology center in Tehran were examined. Prevalence and diameter of the lingual foramina, the related canal length and position of its beginning at lingual side of mandible, middle point of alveolar crest or CEJ of teeth and genial Tubercle furthermore prevalence, length and diameter of incisal mandibular canal and its position related to the inferior border, buccal and lingual cortex of mandible were measured. In addition, the effect of patient’s age and gender on the measurement of anatomical dimensions was evaluated. Data were analyzed using SPSS version 24 software.

    Results

    This study examined 83 males and 131 females. 208 (97.2percent) subjects showed the lingual foramina (LF), double MLF and double LLF predominating. 202 (94/0percent) subjects had the MIC. No significant relationship was found between diameter, location of LF and sex, as well as between diameter and length of LF channel and age (P˃0.05). While the average length of the left MIC was higher in men (P˂0.05).

    Conclusions

    This study showed a high prevalence of LF and MIC in the selected Iranian population. Therefore, caution should be taken during the implant treatment at the anterior mandible region.

    Keywords: Mandibular lingual foramen, Mandibular incisive canal, CBCT, Iran
  • Hadis Abbaspour, Mona Alimohamadi, Amirhossein Fahimi, Salma Omidi * Pages 444-451
    Background & Objective

    Successful root canal therapy requires knowledge of the anatomy of the root canal system and complete clearance. Given the possibility of a second canal in mandibular incisors, it is important to find and completely debride this canal Therefore, in this study, we investigated the anatomy of the root canal of mandibular incisor teeth using CBCT.

    Material & Methods

    In this descriptive analytical and cross-sectional study, CBCT images were evaluated from three sagittal dimensions (number of roots, channel type, apical foramen deviation from radiographic apex), coronal (apical foramen deviation from radiographic apex) and axial (channel type). Data were analyzed in SPSS software (Version 2016) through descriptive statistics using frequency distribution and Chi-square test. cases less than 0.05 were considered significant.

    Results

    In this study, 606 mandibular incisor teeth were examined. The mean deviation of apical foramen from radiographic apex was 0.431 ± 0.296 mm. Only 1 double-rooted tooth was observed. 34.5% of the teeth were double-channel and 65.5% were single-channel. Class 1 and 3 Vertucci morphology was the most common and other classes included about 1.5% of the samples.

    Conclusion

    According to the results, mandibular incisors in females and males are more single rooted and have a single canal. Regarding the Vertucci classification, the most prevalent type was type I.

    Keywords: Cone beam computed tomography, Root canal anatomy, Mandibular incisors, Vertucci classification
  • Zahra Mohammadzadeh, Mehradad Mehdizadeh, Pegah Mosannen Mozaffari Pages 452-465
    Introduction

    The purpose of this study is to comparison the effect of dental treatments under general anesthesia and outpatient on the level of fear and anxiety and quality of life related to oral health of children.

    Methods & Materials: 

    In this cross sectional study two groups of 3 to 6 years old children are selected, one group need dental treatment with general anesthesia and the other group need outpatient treatment in the office. Questionnaires for assessing the child's fear and anxiety level (DS-CFSS) and evaluating the quality of life related to the child's mouth (F-ECOHIS) are provided to the parents before the treatment and 1 month after the treatment. Data were analyzed in SPSS software (version17) using Mann whitney, T-Test , Kruskal-Wallis and Wilcoxon Signed Ranks.The level of significancy was 0.05.

    Results

    Anxiety before the treatment and also after the end of the treatment was significantly higher in the general anesthesia group than in the outpatient treatment group (p<0.001 and p<0.001). Children's anxiety score has decreased significantly in the outpatient treatment method (p=0.007) and in the treatment method under general anesthesia decreased significantly (p<0.001). The quality of life of children in the outpatient treatment group was significantly higher than the general anesthesia group before the study (p=0.008). There is no significant difference in the quality of life after the treatment between children in the outpatient treatment group and general anesthesia. (p=0.614).

    Conclusion

    Both methods, outpatient treatment and treatment under general anesthesia are highly effective and have a positive effect on the quality of life related to children's oral health and are able to reduce their anxiety. The treatment under general anesthesia was more successful in reducing anxiety of children comparison to base line ,but in related to the quality of life there was no significant difference.

    Keywords: dental treatments, General anesthesia, fear, Anxiety, Quality of life, Children
  • Narges Farhad Mollashahi *, Eshaghali Saberi, Nahid Sakhavar, Zahra Sedigh Rahimabadi Pages 466-474
    Introduction

    The relationship between chronic apical periodontitis and adverse pregnancy outcomes is still a matter of debate. The objective of this study was to compare the clinical and radiographic evidence of chronic apical periodontitis in mothers with low-birth-weight preterm births infants.

    Materials and Methods

    eighty nine women in postpartum period were included in this case-control study. The case group consisted of mothers of low birth weight (less than 2500 grams , n= 30), and preterm(less than 37 weeks, n= 29) infants and the control group was represented by mothers of newborns at term (n = 30). The CAP diagnosis was performed by using periapical radiographs through the periapical index in postpartum period. Data were analyzed using Kruskal-Wallis and chi-square tests and one way ANOVA.

    Results

    The results of this study showed that 53.3% of the mothers in the control group, 55.2% in the preterm delivery group, and 53.3% in the low birth weight group had chronic apical periodontitis, and no statistically significant difference was observed among the three groups (P˃ 0.05).

    Conclusion

    Within the limits of this study, it seems that the presence of periapical lesions in mothers may not be a risk for the preterm and low birth weight infants.

    Keywords: Premature birth, Low birth weight, chronic apical periodontitis
  • Narjes Hoshyari *, Nazgol Zamanian, Fatemeh Doost Mohammad Pages 475-486
    Background

    Iatrogenic damage to the inferior alveolar nerve (IAN) is one of the possible complications that may occur during dental procedures. In this study, we examined three patients who suffered from IAN damage and lip paresthesia after receiving dental care and were then treated with photobiomodulation (PBM) therapy.

    Case Report: 

    Case 1; a 56-year-old woman presenting with lip, chin and buccal mucosa paresthesia following the extraction of the left mandibular second molar and bone grafting. The patient admitted to our clinic after 18 months with the diagnosis of IAN related paresthesia and was treated with PBM therapy. Case 2; a 38-year-old woman reported sensory loss in lip, chin and buccal mucosa in the right quadrant after implant placement.  Implant was removed immediately and after two weeks, patient underwent PBM treatment which was performed in two cycles that were 6 months apart. Case 3; A 29-year-old woman suffered from lip, chin and buccal mucosa paresthesia in the right site after receiving a single-visit mandibular molar root canal treatment. She underwent PBM therapy after two weeks. Diode 980 nm laser was used. Treatment outcomes were assessed by measuring the palpation and thermal sensation of the affected area using visual analogue scale (VAS). The obtained VAS scores were compared with those of the intact side of the mandible. All three patients reported that sensation in the numbed area improved during the treatment sessions and complete or partial recovery was achieved after the treatment period.

    Conclusion

      Since PBM therapy is able to stimulate the regeneration of the damaged IAN, it can be considered as a non-invasive treatment option with minimal complications.

    Keywords: Photobiomodulation therapy, Inferior Alveolar Nerve, Trauma, Paresthesia