فهرست مطالب

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد حسن پور، یدالله چاشنی دل*، اسدالله تیموری یانسری، زربخت انصاری پیرسرایی صفحات 1-18
    سابقه و هدف

    بهره گیری از فرآورده های جانبی صنایع لبنی به عنوان منابع خوراکی جدید در راستای کاهش هزینه های پرورش دام اهمیت فراوانی دارد. پودر آب پنیر باقی مانده پنیر یا پروتیین کازیین شیر است که از پروتیین های حیوانی مورد استفاده در زنجیره غذایی انسانی می باشد. آب پنیر به دلیل دارای بودن تعادل مناسب مواد مغذی، قابلیت استفاده در جیره دام های پرواری را دارد. پودر آب پنیر می تواند باعث کاهش مصرف کنسانتره شود بدون اینکه هیچ گونه تاثیر منفی بر اضافه وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک داشته باشد، لذا هدف از این تحقیق بررسی اثر سطوح مختلف پودر آب پنیر در جیره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و برخی فراسنجه های خونی بره های نر پرواری آمیخته زل بود.

    مواد و روش ها

    برای انجام این پژوهش تعداد 24 راس بره پرواری آمیخته زل با میانگین سن 52/0±5/4 ماه و میانگین وزن اولیه 2±24 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی به مدت 90 روز مورد بررسی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (بدون افزودن پودر آب پنیر در جیره) و تیمارهای حاوی 5/1، 3 و 5/4 درصد پودر آب پنیر در جیره بودند. تجزیه شیمیایی پودر آب پنیر مورد استفاده شامل pH، 8/5 الی 8/6، پروتیین خام 5/12 درصد، لاکتوز 64 درصد، چربی کل 5/1 درصد، رطوبت 5/4 درصد بود. پودر آب پنیر مورد استفاده در تحقیق در سطوح مختلف پس از مخلوط شدن با جیره مصرفی در اختیار دام های آزمایشی قرار گرفت. خوراک روزانه به صورت جیره کاملا مخلوط در دو نوبت در اختیار دام ها قرار گرفت و مقدار مصرف روزانه آن ثبت شد. وزن کشی دام های آزمایشی هر 14 روز با رعایت 12 ساعت محرومیت از خوراک انجام شد. اندازه گیری قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و فراسنجه های خونی، در روزهای پایانی آزمایش و نیز بررسی صفات لاشه، با کشتار دام های آزمایشی در روز 90 آزمایش انجام شد.

    یافته ها

    نتایج عملکرد رشد دام های آزمایشی نشان داد که تفاوت معنی داری در وزن پایان دوره پروار، ماده خشک مصرفی و افزایش وزن روزانه بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P)؛ طوری که بالاترین وزن پایانی و افزایش وزن روزانه در تیمار حاوی 5/4 درصد پودر آب پنیر و بیشترین ماده خشک مصرفی در تیمار حاوی 3 درصد پودر آب پنیر مشاهده شد. نتایج قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی نشان داد که تفاوت معنی داری در قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، پروتیین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P). بالاترین قابلیت هضم ظاهری ماده خشک و پروتیین خام در تیمار حاوی 5/4 درصد پودر آب پنیر و بالاترین قابلیت هضم ظاهری الیاف نامحلول در شوینده خنثی در تیمار حاوی 3 درصد آب پنیر مشاهده شد. نتایج برخی فراسنجه های خونی نشان داد که تفاوت معنی داری در غلظت گلوکز، تری گلیسرید، HDL و نیتروژن اوره ای خون بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P). نتایج صفات کمی لاشه بره های پرواری نشان داد که تفاوت معنی داری در وزن لاشه گرم، درصد لاشه گرم، وزن لاشه سرد، درصد لاشه سرد، درصد ران و درصد سردست بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P). نتایج صفات کیفی لاشه بره های پرواری نشان داد که تفاوت معنی داری در میزان اکسیداسیون چربی عضله راسته در 48 ساعت بعد از کشتار بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتیجه کلی تحقیق حاضر نشان داد که وزن پایان پروار، ماده خشک مصرفی و قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی با مصرف سطوح 3 و 5/4 درصد پودر آب پنیر بهبود یافت. درصد لاشه بالاتر و بهبود در قطعات با ارزش لاشه در تیمار حاوی 3 درصد پودر آب پنیر وجود داشت.

    کلیدواژگان: بره پرواری، پودر آب پنیر، قابلیت هضم مواد مغذی، عملکرد رشد، فراسنجه های خونی
  • غلامعلی هلاکو*، عبدالله کاویان، رضا کمالی، کریم نوبری صفحات 19-32

    سابقه و هدف آزمایش:

    انتخاب نژاد با عملکرد اقتصادی مناسب یکی از چالش برانگیزترین تصمیماتی است که دامداران باید اتخاذ کنند. نژاد هلشتاین در چند دهه گذشته برای افزایش تولید شیر به کشور وارد شده است. این نژاد تقریبا بدون مطالعه قبلی در اقلیم های مختلف ایران از جمله استان گلستان پراکنده شده است. هلشتاین نژادی با تولید شیر بالا و حساس به تنش گرمایی است. این نژاد در استان گلستان شاخص های تولیدمثلی و اقتصادی مناسبی نداشته است. از سوی دیگر، نژادهای دو منظوره مانند مونت بلیارد با مصرف خوراک کمتر تنش حرارتی کمتری را تجربه می کنند. لذا این تحقیق به منظور ارزیابی عملکرد برخی از صفات تولیدمثلی و تولید شیر در نژاد هلشتاین، نژاد مونت بلیارد و آمیخته های آن ها با هدف معرفی نژاد مناسب در منطقه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه برای ارزیابی اقتصادی برخی صفات تولید مثلی و تولید شیر گاوهای هلشتاین با گاوهای مونت بلیارد و آمیخته های آن ها در شمال استان گلستان، ایران اجرا شد. در این مطالعه 395 راس گاو در قالب طرح طرح کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. شاخص هایی نظیر سن اولین تلقیح و زایش، روزهای باز، فاصله گوساله زایی و تعداد تلقیح منجر به باروری، طول دوره آبستنی، وزن تولد گوساله و تولید شیر گاوهای خالص نژاد هلشتاین، مونت بلیارد و نیز کراس های 50 :50 و 25:75 هلشتاین× مونت بلیارد به مدت 5 سال در یک نقطه جغرافیایی و مدیریت یکسان بررسی شد. داده های هواشناسی از بازه سال1390 تا 1399 با رویکرد ترسیم شرایط محیط پرورش دام، تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بررسی نتایج داده های بلند مدت هواشناسی نشان داد، شاخص حرارتی رطوبتی قریب به شش ماه بالای 68 واحد بوده و گاوهای شیری پرتولید در این منطقه احتمالا شرایط تنش گرمایی را تجربه می-کنند. بر اساس داده های این تحقیق گاوهای هلشتاین روزهای باز بیشتری را نشان دادند، به طوری که تعداد تلقیح منجر به باروری در این نژاد افزایش یافته و هزینه های نگهداری، خوراک و همچنین هزینه تلقیح مصنوعی و تاخیر در آبستنی مزرعه افزایش یافت. فاصله گوساله زایی در نژاد مونت بلیارد، هلشتاین آمیخته های 75% مونت بلیارد×25%هلشتاین، 50% هلشتاین×50% مونت بلیارد به ترتیب 31/398، 48/392، 59/387 و 73/421 روز بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد بازده تولید مثلی گاوهای نژاد مونت بلیارد در استان گلستان بهتر از نژاد هلشتاین بوده و از سوی دیگر گوساله های سنگین تری تولید شد. به نظر می رسد شرایط تنش گرمایی در منطقه، در گاوهای هلشتاین با تولید شیر بالاتر موثرتر بوده است. ارزیابی اقتصادی تولید شیر و طول عمر اقتصادی گله بدون در نظر گرفتن تولید گوشت، نژاد مونت بلیارد بهتر از هلشتاین بود. به نظر می رسد پرورش نژاد مونت بلیارد در شرایط گرم و نیمه گرمسیری شمال استان گلستان گزینه مناسب تری نسبت به نژاد هلشتاین باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، تنش گرمایی، شاخص تولید مثل، مونت بیلیارد، هلشتاین
  • روح الله مستانی*، یوسف جعفری آهنگری، سعید حسنی، محسن شرفی، عظیم قاسم نژاد صفحات 33-48
    سابقه و هدف

    تحقیقات نشان داده اند که فرآوری و انجماد با تولید رادیکال‏های آزاد سبب کاهش جنبایی، زنده‏مانی و قدرت باروری اسپرم می شود. بنابراین استفاده از یک ترکیب با ویژگی آنتی اکسیدانتی طی این فرآیند ضروری به نظر می رسد. روغن بذرگل مغربی به دلیل داشتن ترکیبات فنولی دارای ویژگی آنتی اکسیدانتی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر افزودن روغن بذر گل مغربی به رقیق کننده انجمادی بر کیفیت اسپرم قوچ پس از فرآیند انجماد و یخ گشایی است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از منی 5 راس قوچ رومانوف بالغ با میانگین سنی 3 تا 4 سال و میانگین وزنی 60 تا 65 کیلوگرم استفاده شد. جمع آوری منی با استفاده از واژن مصنوعی به صورت هفته ای دو بار انجام گرفت. برای افزودن روغن به گروه های تیماری از تویین-80 استفاده شد. تیمار های آزمایشی شامل تیمار شاهد بدون روغن گل مغربی، تیمار 1 دارای 25 میکرولیتر، تیمار 2 دارای 50 میکرولیتر و تیمار 3 دارای 100 میکرولیتر از روغن گل مغربی بود. نمونه های منی پس از جمع آوری به آزمایشگاه منتقل شد و ازنظر حجم، غلظت و جنبایی پیش رونده اسپرم بررسی شدند. درنهایت، نمونه های منی با رقیق کننده بر پایه تریس _ لستین سویا رقیق سازی و منجمد شد. پس از یخ گشایی فراسنجه های جنبایی کل و پیش رونده، درصد زنده مانی، یکپارچگی غشاء، فعالیت میتوکندریایی و پراکسیداسیون لیپیدی اسپرم تعیین گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سطح 25 میکرولیتر روغن بذر گل مغربی توانست جنبایی کل اسپرم را نسبت به گروه کنترل بهبود ببخشد و در دیگر تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری نسبت به گروه شاهد مشاهده نشد. در فراسنجه جنبایی پیش رونده بین تیمارهای 25 و 50 میکرولیتر با گروه شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد ولی این فراسنجه در تیمار 100 میکرو لیتر نسبت به گروه های دیگر به طور معنی داری تفاوت نشان داد (01/0>P) افزودن سطوح 25 و 50 میکرولیتر روغن گل مغربی به رقیق کننده، صفت یکپارچگی غشا را نسبت به سطح 100 میکرولیتر و تیمار شاهد بهبود داد (01/0>P) ولی این بهبود در تیمار 25 میکرولیتر نسبت به سطح 50 میکرولیتر بیشتر بود (01/0>P). نتایج حاصل از ارزیابی فعالیت میتوکندری نشان داد که بیشترین درصد اسپرم دارای میتوکندری فعال در گروه های 25 و 50 میکرولیتر بود (01/0>P). نتایج حاصل از پر اکسیداسیون لیپیدی نشان داد که کمترین مقدار تولید مالون دی آلدیید مربوط به تیمار 25 میکرولیتر می باشد ولی با تیمار شاهد اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتایج حاصل از آزمایش آپوپتوز نشان داد که افزودن سطوح 25 و 50 میکرولیتر روغن گل مغربی باعث کاهش میزان آپوپتوز نسبت به گروه شاهد و سطح 100 میکرولیتر روغن گل مغربی گردید (01/0>P) .همچنین زنده مانی در تیمار 25و 50 میکرولیتر نسبت به دیگر تیمارها به طور معنی داری بالاتر بود (01/0>P). درنهایت اسپرم های مرده در تیمار 25 میکرو لیتر نسبت به دیگر گروه های آزمایشی کمتر بود و همین امر سبب اختلاف معنی دار این صفت در این سطح نسبت به دیگر سطوح گردید (01/0>P).

    نتیجه گیری

    به طورکلی افزودن روغن گل مغربی در رقیق کننده انجمادی منجر به افزایش جنبایی، قابلیت زنده مانی و سلامت غشاء پلاسمایی و کاهش آپوپتوز اسپرم‏ها پس از انجماد-یخ گشایی می شود. با در نظر گرفتن همه فراسنجه های اندازه گیری شده، گروه مربوط به 25 میکرولیتر نسبت به سایر سطوح اثر حفاظتی بیشتری از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: اسپرم قوچ، جنبایی، روغن بذرگل مغربی، انجماد-یخ گشایی
  • آرزو ایمان پور، مهدی گنج خانلو*، احمدرضا علی پور، ابولفضل زالی، محمد مرادی شهربابک صفحات 49-62
    سابقه و هدف

    آمیخته گری روشی متداول جهت بهره برداری از تفاوت های ژنتیکی بین نژاد های مختلف یک گونه است که طی آن معمولا از دو نژاد خالص طی آمیزش نتاجی حاصل می شود که توقع می رود صفات والدینی در آنها بهبود پیدا کند که شامل صفات تولیدی و صفات مربوط به سلامت و زنده مانی حیوان می شود که ممکن است هر کدام از والدین در یکی ازین صفات برتری داشته باشند لذا آمیخته گری با هدف تجمیع برتری های صفات والدینی و بهبود آنها در نتایج صورت می گیرد. در گوسفند نیز آمیخته گری روشی شناخته شده جهت بهبود تولیدات از جمله گوشت، شیر، پشم و تولید مثل می باشد. که بسته به نژاد های والدینی و درصد خلوص آنها نتایج متفاوتی ممکن است در نتاج مشاهده شود. از سویی جیره غذایی عاملی تعیین کننده در بروز توان ژنتیکی دام می باشد که در این بین تعادل آنیون-کاتیون جیره (DCAB) با تاثیر بر تعادل اسید-باز و هموستازی بدن نقش مهمی را ایفا می کند. از آنجا که حفظ تعادل اسید و باز بدن مربوط به نگهداری حیوان می باشد و بر تولید مثل، شیردهی و رشد ارجحیت دارد لذا عملکردحیوان با تغییر در تعادل اسید و باز به طور شایان توجهی تحت تاثیر قرار می گیرد. لذا هدف از این تحقیق بررسی میزان تفاوت آنیون-کاتیون جیره بر عملکرد، فراسنجه های خون و هضم و فراسنجه های شکمبه می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 30 راس بره نر لری بختیاری و لری بختیاری× رومانف×پاکستانی با میانگین سنی 10 ± 90 روز و میانگین وزنی به ترتیب 5/1±9/32 و 5/1±25/32 کیلوگرم استفاده شد. بره ها در قالب طرح فاکتوریل 2*2 در دو گروه نژادی و با دو سطح تفاوت آنیون-کاتیون جیره DCAD)) 100- و 100 میلی اکی والان در کیلوگرم ماده خشک به مدت 90 روز قرار گرفتند. کل دوره پروار 84 روز بوده و در 14 روز پایانی دوره جیره آنیونی استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این مطالعه، ماده خشک مصرفی، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک تحت تاثیر نژاد قرار نگرفت. با این حال ماده خشک مصرفی در بره هایی که جیره آنیونی مصرف کرده بودند کاهش یافت (003/0>P). همچنین فراسنجه های خونی، قابلیت هضم ظاهری ماده مغذی و غلظت نیتروژن آمونیاکی و PH مایع شکمبه نیز تحت تاثیر جیره و نژاد قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه بیانگر این هستند که آمیخته گری نژاد لری بختیاری با نژاد های خارجی اثری بر خصوصیات پرواری آن نداشته و استفاده از جیره آنیونی در کنار مزایای بالقوه آن می تواند موجب کاهش ماده خشک مصرفی شود لذا با توجه به نتایج این تحقیق تصور می-شود که جیره های آنیونیک یا کاتونیک را با اهداف گوناگون بدون اثر قابل توجه بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی و همچنین فراسنجه-های مربوط به مایع شکمبه می توان مورد استفاده دام های پرواری قرار داد.

    کلیدواژگان: تفاوت آنیون-کاتیون، عملکرد، پروار، جیره آنیونیک
  • اسماعیل حسینی، عبدالمنصور طهماسبی*، عباسعلی ناصریان، محسن دانش مسگران صفحات 63-80
    سابقه و هدف

    تنش گرمایی در بیشتر مناطق جهان اثر منفی بر عملکرد گاوهای شیری دارد و سبب کاهش تولید شیر در گاوهای شیری پر تولید می شود. مکمل سازی خوراک گاوهای پرتولید با ریز مغذی ها(موادمعدنی و ویتامین ها) به ویژه در دوره پیش از زایش، می تواند در کاهش اثرات منفی تنش گرمایی و بهبود عملکرد گاو در دوره شیردهی بعدی دارای مزایایی باشد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر برخی از ریزمغذی ها بر فرآیندهای فیزیولوژیکی و عملکردی گاوهای شیری در شرایط تنش گرمایی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از 24 راس گاو شیرده چند شکم زا در دوره انتقال استفاده شد. گاوها بصورت تصادفی به دوگروه 12 تایی تقسیم و هر گروه به یک تیمار آزمایشی اختصاص داده شدند. تیمارها شامل گروه شاهد: تنها از جیره متداول و بدون افزودن ریزمغذی و گروه دوم که علاوه بر جیره متداول، ریز مغذی ها را نیز به مدت 21 روز قبل از زایش دریافت می نمودند. بعد از زایمان هر یک از دوگروه فوق مجددا به دو گروه 6 تایی تقسیم شدند، بطوریکه در هر گروه یا با جیره فاقد ریزمغذی یا غنی شده با ریز مغذی تا 21 روز بعد از زایمان تغذیه گردیدند. مکمل حاوی ریز مغذی دوره انتظار زایش، شامل ریز مغذی های سلنیوم، مس، روی، کروم، ویتامین A، ویتامین E، منیزیوم، اسیدآسکوربیک و نیاسین بود و مکمل ریز مغذی دوره تازه زا علاوه بر ریز مغذی های فوق، حاوی سدیم و پتاسیم نیز بودند. میانگین شاخص دما-رطوبت در طی دوره آزمایش 74 بود و گاوها تحت تاثیر تنش گرمایی بودند. شرایط نگهداری، مدیریت تغذیه و محیطی برای تمامی دام ها در کل دوره آزمایش یکسان بود. تغییرات وزن، خوراک مصرفی و دمای رکتوم هر هفته، چهار ساعت پس از مصرف خوراک در دو روز متوالی تعیین گردید. وزن گوساله متولد شده، وزن جفت، میزان کلستروم تولیدی در طی سه دوشش اولیه، ثبت گردید.

    یافته ها

    میزان مصرف ماده خشک در دوره انتظار زایش در گروه دریافت کننده ریز مغذی بیشتر ازگروه شاهد بود که در هفته آخر آبستنی تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده گردید (P<0/05) . هرچند که افزایش وزن در دوره انتظار زایش تحت تاثیر تیمار قرار نگرفت، ولی افزایش وزن بیشتری در گروه دریافت کننده ریز مغذی مشاهده شد. تعداد روزهای آبستنی در گاوهای دریافت کننده ریز مغذی طولانی تر از گروه کنترل بود .وزن تولد گوساله ها در گروه دریافت کننده ریز مغذی بیشتر از گروه شاهد بود. کلستروم تولیدی نیز در این گروه بیشتر بود. وزن از شیرگیری گوساله ها تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. خوراک مصرفی در دوره شیرواری در هفته اول شیردهی تحت تاثیر تیمار قرار گرفت و تیمار دریافت کننده ریز مغذی در دوره انتقال در هفته سوم بیشترین خوراک مصرفی را داشتند که به موازات آن تولید شیر این گروه نیز در این هفته بالاتر از بقیه گروه ها بوده است و اختلاف آن با سایر تیمار ها معنی دار بود (P<0/05) . ترکیبات شیر تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت .(P>0/05)

    نتیجه گیری

    این آزمایش نشان داد که تنش گرمایی می تواند تاثیر منفی بر عملکرد گاوهای شیری در طی دوره انتقال بگذارد و استفاده از ریز مغذی ها در این دوره می تواند اثرات مفید در ترمیم تنش ناشی از حرارت در گاوهای شیری، داشته باشد.

    کلیدواژگان: تنش حرارتی، دوره انتقال، ریز مغذی، گاو شیری
  • امید بوذری، آرمین توحیدی*، مهدی ژندی صفحات 81-96
    سابقه و هدف

    عفونت های دستگاه گوارش و اسهال و دهیدراتاسیون متعاقب آن، بخش عمده ای از مرگ و میر و ناخوشی گوساله های نوزاد را به خود اختصاص می دهند. اسهال شایع ترین بیماری است که در گاوداری ها رخ می دهد و باعث مرگ و زیان اقتصادی جدی به صنعت دامپروری می شود. به دلیل مشکلات آنتی بیوتیک ها از جمله ظهور باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک، بسیاری از کشورهای جهان استفاده از این آنتی بیوتیک ها را در صنعت حیوانات از سال 1996 ممنوع اعلام کرده اند. استفاده از پروبیوتیک ها بیشتر به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک در حیوانات دیده می شود و بسیاری از آثار علمی نشان دهنده اثرات مفید مکمل های با سویه های پروبیوتیک در جیره های غذایی حیوانات مزرعه ای مختلف است. نشان داده شده است که پروبیوتیک ها اثرات مثبتی بر کل بدن از جمله افزایش وزن و عملکرد ایمنی و کاهش حضور پاتوژن ها دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی پروبیوتیک های Bacillus coagulans و Bacillus subtilis و اثر آن بر عملکرد رشد، سلامت و شیوع اسهال در گوساله های شیرخوار هلشتاین بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر در قالب طرح کاملا تصادفی با 32 تکرار در دو تیمار انجام شد. گوساله ها به مدت 28 روز تحت نظر قرار گرفتند. وزن بدن هر هفته و مصرف ماده خشک و وضعیت سلامت هر روز بررسی و اندازه گیری شد. در روزهای اول، هفتم، 14 م، 21 م و 28 م از گوساله ها نمونه خون گرفته شد و خون ها تا رسیدن به آزمایشگاه در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شد و سپس فراسنجه های خونی اندازه گیری شد. نمونه مدفوع برای کشت میکروبی در روزهای هفتم، 14 م و 28 م گرفته شد و در آزمایشگاه کشت داده شد. .

    یافته ها

    نتایج نشان داد مکمل پروبیوتیک اثری بر وزن، افزایش وزن روزانه، رشد اسکلتی، بازده غذایی و فراسنجه های خون شناسی ندارد. اما مصرف خوراک و تعداد لاکتوباسیل های مدفوع به طور معنی داری افزایش یافتند (05/0 <p). همچنین مکمل پروبیوتیک باعث کاهش معنی دار نمره مدفوع، مدت زمان اسهال و دمای بدن شد (05/0 <p). 

    نتیجه گیری

    مکمل خوراکی پروبیوتیک توانست اسهال و آثار منفی ناشی از اسهال را بهبود ببخشد و همچنین باعث بهبود عملکرد مصرف خوراک و افزایش باکتری های مفید دستگاه گوارش در گوساله های شیرخوار شود. در نتیجه استفاده از مکمل پروبیوتیک می تواند با جلوگیری از ابتلا اسهال باعث کاهش خسارات ناشی از تلفات گوساله ها و به تبع آن باعث سودآوری مزارع لبنی شود.

    کلیدواژگان: اسهال، پروبیوتیک، پریبیوتیک، سلامت گوساله، گوساله ی شیرخوار
  • حسن فضائلی*، مهدی صادقی شعاع، علیرضا آقا شاهی، رامین علیوردی نسب صفحات 97-116
    سابقه و هدف

    با توجه به محدودیت منابع خوراک دام کشور، طی سال های اخیر، پژوهش هایی جهت معرفی منابع جدید علوفه ای انجام شده است. چغندر علوفه ای از جمله منابعی است ارقام جدیدی از آن معرفی شده است. برای نگهداری و مصرف تدریجی آن در جیره غذایی دام ها لازم است که این محصول خرد و سیلو شود، اما فناوری مناسب نگهداری و سیلوکردن آن معرفی نشده است. نظر به پایین بودن ماده خشک چغندر، برای سیلوکردن آن لازم است از مواد افزودنی با ترکیب مناسب استفاده شود و دانش فنی جهت تهیه سیلاژ مناسب بر پایه چغندر علوفه ای ارایه گردد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تهیه سیلاژ خوراک کامل بر پایه چغندر علوفه ای در مقایسه با سیلاژ خوراک کامل بر پایه علوفه ذرت و تعیین ارزش غذایی آنها در تغذیه گوسفند انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش سه جیره آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد متشکل از جیره روزانه کاملا مخلوط بر پایه سیلاژ ذرت، 2) خوراک کامل سیلوشده بر پایه سیلاژ ذرت، 3) خوراک کامل سیلوشده برپایه چغندرعلوفه ای، به صورت همگن تنظیم شد. قابلیت هضم و مصرف اختیاری جیره ها با روش درون تنی بر روی 5 راس گوسفند نر نژاد شال، با سن پنج سال و میانگین وزن 80 کیلوگرم، با سه تیمار و پنج تکرار (در قالب طرح چرخشی) تعیین شد.

    یافته ها

    ماده خشک سیلاژهای خوراک کامل ذرت 40 و سیلاژ خوراک کامل چغندر 7/39 درصد و pH آن ها نیز به ترتیب 95/3 و 06/4 بود. میانگین مصرف ماده خشک 1294 گرم برای گروه شاهد و 1579 گرم برای سیلاژ خوراک کامل چغندر بود که تفاوت معنی داری بین آنها وجود داشت (05/0<p). مصرف ماده خشک برای سیلاژ خوراک کامل ذرت علوفه ای نیز نزدیک به جیره شاهد بود. میانگین ماده آلی مصرفی نیز برای سیلاژ خوراک کامل چغندر به مراتب بالاتر (05/0<p). از دو جیره دیگر بود (1450 گرم در مقابل 1206 و 1214 گرم). براساس معیار مصرف به ازای وزن متابولیکی دام ها نیز همین روند مشاهده شد. میانگین قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، ماده آلی در ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی در سیلاژ خوراک کامل ذرت (به ترتیب 6/71، 74، 1/69 و5/51 درصد) بالاتر از دو جیره دیگر بود (05/0<p). مقدارpH مایع شکمبه در ساعت صفر تحت تاثیر جیره غذایی قرار گرفت (05/0<p). به طوری که در جیره شاهد کمترین (11/6 در مقابل 85/6 و 01/7) مقدار و در سیلاژ خوراک کامل چغندر بالاترین مقدار بود،اما در ساعت 3 و 6، بعد از خوراک دادن، تفاوت معنی داری بین آنها وجود نداشت. غلظت نیتروژن آمونیاکی از زمان خوراک دادن تا 3 ساعت بعد، در همه جیره ها، روند افزایشی نشان داد که البته این روند برای سیلاژ خوراک کامل چغندر بالاترین مقدار (از 85/17 به 89/32 میلی گرم بر دسی لیتر) و جیره شاهد کمترین (از 35/13 به 23/31 میلی گرم بر دسی لیتر) مقدار بود و سیلاژ خوراک کامل ذرت نیز بین این دو قرار گرفت. از ساعت 3 تا زمان بعدی (ساعت 6) تولید نیتروژن آمونیاکی روند کاهشی نشان داد، هرچند که این کاهش برای سیلاژ خوراک کامل چغندر با شیب ملایم همراه بود.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمایش خوراک های آزمایشی بر روی گوسفندان شال نشان داد که بالاترین مقدار مصرف اختیاری ماده خشک و ماده آلی مربوط به سیلاژ خوراک کامل چغندر بود. اما از نظر قابلیت هضم مواد مغذی، سیلاژ خوراک کامل ذرت ارزش بالاتری داشت، که این پدیده حاکی از بهبود ارزش غذایی خوراک کامل در طول قرار داشتن در سیلو می باشد. افزایش قابلیت هضم مواد مغذی در سیلاژ خوراک کامل ذرت نسبت به حالت سیلو نشده همین جیره یک مزیت محسوب می شود و به عنوان تیمار برتر معرفی و استفاده از آن توصیه می شود. در مواردی که چغندر علوفه ای در دسترس باشد نیز تهیه و مصرف سیلاژ خوراک کامل بر پایه چغندر علوفه ای توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزش غذایی، چغندر، ذرت علوفه ای، سیلاژخوراک کامل
  • مهدی انصاری*، محمدعلی اسلامی، مهدی پورحمدالله صفحات 117-130
    سابقه و هدف

    استفاده از برنامه های تولیدمثلی همزمان سازی یکی از ابزارهای مدیریتی بهبود باروری گاوهای شیری پرتولید است. با این وجود، حضور دام ها در روزهای مختلف چرخه فحلی سبب پاسخ دهی متفاوت به این برنامه ها می شود. برنامه دابل آوسینک با داشتن تزریق GnRH اضافی نسبت به پری سینک آوسینک برای گاوهای غیرتخمک ریز نیز مناسب گزارش شده است، اما همه دام ها در زمان شروع آوسینک دوم جسم زرد فعال ندارند و فولیکول تخمک ریز در ریزمحیط با غلطت پایین پروژسترون رشد می کند که باعث کاهش کیفیت اووسیت و رویان می شود. مطالعه حاضر با هدف شناسایی دام های فاقد جسم زرد و بررسی اثر استفاده از مکمل پروژسترون بر باروری گاوهای شیری پس از زایش انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از 318 راس گاو شیری سالم پس زایش استفاده شد. اطلاعات مربوط به نوبت زایش و نیز تولید شیر ماه اول و دوم پس از زایش ثبت شد. به طور خلاصه دام ها روز40 پس از زایش GnRH اول، هفت روز بعد PGF2α، سه روز بعد از آن دومین GnRH و هفت روز بعد یعنی از روز 57 پس از زایش وارد آوسینک دوم شده و تخمدان هایشان با استفاده از دستگاه اولتراسوند برای حضور یا نبود جسم زرد بررسی شدند. گاوهای فاقد جسم زرد به 2 گروه تقسیم شدند گروه اول (گروه شاهد، DO-CL)، ادامه برنامه دابل آوسینک را دریافت کردند. گروه دوم (DO+CIDR)، مکمل پروژسترونی (سیدر) را به مدت 7 روز دریافت کردند و دام هایی که دارای جسم زرد بودند (DO+CL) ادامه برنامه دابل آوسینک را دریافت کردند. همه گاوها 32، 60 و 120 روز پس از تلقیح برای تشخیص و تایید آبستنی با استفاده از دستگاه التراسوند مورد بازبینی قرار گرفتند. درصد گیرایی و سقط ماه دوم و ماه های سوم-چهارم محاسبه گردید. واکاوی داده ها با استفاده از رویه GLIMMIX نرم افزارSAS صورت گرفت.

    یافته ها

    گاوهای دارای جسم زرد در زمان آغاز آوسینک دوم نسبت به گروه شاهد و نیز گروه DO+CIDR درصد گیرایی روز 32 (84/50 در برابر 27/29 و 46/41 درصد، 03/0= P)، 60 (76/45 در برابر 95/21 و 58/36 درصد، 01/0 =P) و 120 (22/43 در برابر 95/21 و 14/34 درصد، 03/0= P)، بالاتری داشتند. با وجود کاهش 15 درصدی درصد سقط ماه دوم در گروه DO+CL نسبت به گروه شاهد (DO-CL)، این صفت در ماه دوم (31/0= P) و سوم-چهارم (75/0= P) بین تیمارهای آزمایشی تفاوتی نداشت. اثر نوبت زایش بر درصد گیرایی گاوها در روز 32 (04/0 =P)، معنی دار ولی بر درصد گیرایی روز 60 (17/0 =P) و 120 (28/0= P) معنی دار نبود. اثر تولید شیر بر درصد گیرایی روز 32 (003/0 =P)، 60 (001/0= P) و 120 (001/0 =P) معنی دار بود. گاوهای با تولید شیر کمتر از میانگین گله (36 ˂M) نسبت به گاوهای بالاتر از میانگین گله (36 ≤M) درصد گیرایی روز 32 (96/52 در برابر 63/35 درصد)، 60 (62/46 در برابر 11/28 درصد) و 120 (41/44 در برابر 08/26 درصد) بالاتری داشتند. اثر متقابل تیمار در نوبت زایش (41/0= P) و تیمار در شیر تولیدی (45/0= P) معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه تخمدان ها در زمان شروع آوسینک دوم برنامه دابل آوسینک بررسی شد و دام های فاقد جسم زرد مکمل پروژسترونی دریافت کردند نتایج باروری حاکی از بهبود درصد گیرایی در گاوهای دریافت کننده مکمل پروژسترون نسبت به گروه شاهد بود. بنابراین، توصیه می شود در صورت استفاده از برنامه های همزمان سازی برای گاوهای پس از زایش، دام های فاقد جسم زرد در زمان شروع آوسینک برنامه تلقیح زمان بندی شده شناسایی و از مکمل پروژسترونی استفاده شود. به هرحال، برای دستیابی به نتایج بهینه استفاده همزمان از دو سیدر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مکمل پروژسترون، آوسینک، گاو شیری، چرخه فحلی، جسم زرد
|
  • Mohammad Hasanpour, Asdolah Teymoiri Yansari, Zarbakht Ansari Pirsaraei Pages 1-18
    Background and objectives

    The use of dairy by-products as a new feed source in order to reduce the costs of raising livestock is very important. Whey powder is a residual cheese or casein, which is one of the animal proteins used in the human food chain. It is also a feed source of protein and contains some useful minerals. Whey can be used in the diet of livestock due to its proper nutrient balance. Also, the fact that whey can reduce the consumption of concentrate without any negative effect on daily weight gain and feed conversion ratio, so the purpose of this study was performed to investigate the effect of using different levels of whey powder in diet on growth performances traits, apparent digestibility of nutrients and some blood parameters in fattening male crossed Zell lambs.

    Materials and methods

    To perform this study, 24 mixed fattening Zell lambs were examined with a means age of 4.5±0.52 months and a means initial weight of 24±2 kg in a completely randomized design for 90 days. Experimental treatments included control treatment (without adding whey powder in the diet) and treatments containing 1.5, 3 and 4.5% whey powder in the diet. Chemical analysis of whey powder used included pH, 6.8 to 5.8, protein 12.5%, lactose 64%, fat 1.5%, moisture 4.5%. Whey powder used in the study was given to the experimental animals at different levels after mixing with the diet. The daily diet was given as a TMR to the animal twice and the amount consumed was recorded. Live weight measurement was performed every 14 days with 12 hours of feed and water deprivation. Measurement of the apparent digestibility of nutrients in the last days of the experiment as well as the study of carcass traits and blood parameters were performed on day 90 of the experiment.

    Results

    The growth performance results of experimental lambs showed that there was a significant difference in end weight, DMI and daily weight gain between experimental treatments (P <0.05); So that the highest final weight and daily weight gain was observed in the treatment containing 4.5% whey and the highest dry matter intake was observed in the treatment containing 3% whey. The results of apparent digestibility of nutrients showed that there was a significant difference in apparent digestibility of dry matter, crude protein and NDF between experimental treatments (P<0.05). The highest apparent digestibility of dry matter and crude protein was observed in the treatment containing 4.5% whey and the highest apparent digestibility of NDF was observed in the treatment containing 3% whey. The results of some blood parameters showed that there was a significant difference in the concentration of glucose, triglyceride, HDL and BUN between experimental treatments (P<0.05). The results of quantitative traits of carcasses of fattening lambs showed that there was a significant difference in hot carcass weight, hot carcass percentage, cold carcass weight, cold carcass percentage, thigh percentage and shoulder percentage between experimental treatments (P<0.05). The results of qualitative traits of carcasses of fattening lambs showed that there was a significant difference in the rate of TBARS of the straight muscle 48 hours after slaughter between experimental treatments (P <0.05).

    Conclusion

    The overall result of the present study showed that the weight at the end of the fattening period, dry matter intake and also the apparent digestibility of nutrients were significantly improved by consuming 3 and 4.5% levels of whey powder. There was a higher carcass percentage and improvement in valuable carcass parts in the treatment containing 3% whey powder.

    Keywords: Fattening lambs, Whey powder, Nutrient digestibility, Growth performance, blood parameters
  • Gholamali Halakoo *, Abdollah Kavian, Reza Kamali, Karim Nobari Pages 19-32
    Background and objectives

    Selecting a breed with appropriate economic performance is one of the most challenging decisions that cattle farmers have to make. The Holstein breed has been imported to the country in the past few decades to increase milk production. This breed is scattered in different climates of Iran, including Golestan province, almost without previous study. Holstein is a breed with high milk production and sensitivity to heat stress. This breed in Golestan province did not have suitable reproductive and economic indicators. On the other hand, dual-purpose breeds, such as Montbéliarde, experience less thermal stress with less feed consumption. Therefore, the research was conducted to evaluate the performance of some reproductive traits and milk production of the Holstein breed, Montbéliarde breed, and hybrids to recommend a suitable breed in the region.

    Materials and methods

    This study was carried out to evaluate the economic characteristics of some reproductive traits and milk production of Holstein cows with Montbéliarde cows and their crossbreeds in Golestan province in northern Iran. In this study, 395 cows were evaluated in the form of a completely randomized design. Indicators such as the age of first insemination and calving, open days, calving interval and the number of inseminations leading to fertility, length of pregnancy period, calf birth weight, and milk production Holstein, Montbéliarde, and 50:50 and 25 crosses: 75 Holstein x Montbéliarde were studied for 5 years in the same geographical point and same management. Meteorological data from 1390 to 1399 was analyzed with the approach of drawing the conditions of livestock breeding environment.

    Results

    Investigating the results of long-term meteorological data showed that the temperature-humidity index has been above 68 for almost six months, and high-yielding dairy cows in this region are probably experiencing heat stress conditions. Based on the data of this research, Holstein cows showed more open days, so the number of inseminations leading to fertility in this breed increased, and the cost of maintenance, feed, as well as cost artificial insemination, and delay in pregnancy on the farm increased. The calving interval in the Montbéliarde breed, Holstein mixed with 75% Montbéliarde x 25% Holstein, 50% Holstein x 50% Montbéliarde was 398.31, 392.42, 387.59, and 421.72 days, respectively.

    Conclusion:

    The results of this research showed that the reproduction efficiency of Montbeliarde breeds cows in Golestan province was better than Holstein breed, moreover, heavier calves were produced. It seems that heat stress conditions in the region were more effective in Holstein cows with higher milk production. In an economic evaluation of milk production and herd longevity without considering meat production, the Montbéliarde breed was better than Holstein. It seems that breeding the Montbéliarde breed in the warm and semi-tropical conditions of the north of Golestan province is a more suitable option than the Holstein breed.

    Keywords: economic evaluation, Heat stress, reproduction index, Mont Billiard, Holstein
  • Ruhollah Mastani *, Yoseph Jafari Ahangari, Saeed Hasani, Mohsen Sharafi, Aziem Ghasem Nezhad Pages 33-48
    Background and objectives

    Studies had shown that excessive production of free radicals during sperm processing decreases its quality parameters including motility, viability, and fertilizing ability. Therefore, it seems necessary to use a compound with antioxidant properties during this process. Evening primrose oil has antioxidant properties due to its phenolic compounds. the purpose of this research is to investigate the effect of adding evening primrose seed oil to freezing diluent on the quality of ram sperm after freezing and thawing process.

    Materials and methods

    In this research, the semen of 5 adult Romanov rams with an average age of 3 to 4 years and average weight of 60 to 65 kg were used. Semen collected using artificial vagina from trained rams twice a week. The treatments included control (without evening primrose seed oil), treatment 1 with 25 microliters EPSO, treatment 2 with 50 microliters EPSO, treatment 3 with 100 microliters EPSO. The collected semen sample to laboratory and examined in terms of volume, concentration and motility. Semen samples were diluted with a diluent based on Tris- lecithin soy and frozen. After thawing, parameters of general mobility and progressive mobility and other parameters related to mobility were evaluated. The survival percentage, membrane integrity, mitochondrial activity and peroxidation were determined.

    results

    The results showed that the level of 25 microliters of evening primrose seed oil improve the motility of the whole sperm compared to the control group, and no significant difference was observed in other experimental treatments compared to the control group. There was no significant difference between the 25 and 50 microliters treatments with the control group in the progressive parameter, but there was a significant difference with the 100 microliters treatment compared to the other treatments and the control treatment(P<0.01).The results of lipid peroxidation showed that the lowest amount of Malon-di-aldehyde production was related to the 25 microliters treatment but no significant difference was observed with the control treatment. The results of the apoptosis test showed that the addition of levels of 25 and 50 microliters of evening primrose seed oil decreased the amount of apoptosis compared to the control group and the level of 100 microliters of evening primrose seed oil(P<0.01). Also, survival in the treatment of 25 and 50 microliters compared to others The treatments had a significant difference and increased survival(P<0.01). And finally, dead sperms in the 25 microliters treatment were less compared to other experimental groups, and this caused a significant difference in this trait compared to other levels(P<0.01).

    Conclusion

    In general, the addition of evening primrose seed oil in the freezing diluent leads to an increase in the viability and health of the plasma membrane of sperms after thawing. Adding 25 microliters of evening primrose seed oil to the diluent caused a significant difference in the parameters of lipid peroxidation and apoptosis compared to the control treatment.

    Keywords: Evening primrose seed oil, freeze-Thawing, Motility, ram semen
  • Arezoo Imanpour, Mahdi Ganjkhanlou *, Ahamdreza Alipour, Abolfazl Zali, Mohammad Moradi Pages 49-62
    Background and purpose

    Crossbreeding is a common method for exploiting genetic differences between different breeds of a species, during which offspring are usually obtained from two pure breeds through mating, which are expected to have parental traits. to improve, which includes productive traits and traits related to the health and survival of the animal that each of the parents may have superiority in one of these traits, therefore, hybridization with the aim of combining the superiority of parental traits and improving them in the results It takes place. In sheep, cross-breeding is a well-known method to improve production, including meat, milk, wool, and reproduction. Depending on the parent breeds and their purity percentage, different results may be observed in the offspring. On the other hand, food ration is a determining factor in the manifestation of the genetic power of livestock, and in the meantime, the anion-cation balance of the diet (DCAB) plays an important role by affecting the acid-base balance and homeostasis of the body. Since maintaining the acid and base balance of the body is related to the maintenance of the animal and is preferable to reproduction, lactation and growth, therefore the performance of the animal is significantly affected by the change in the acid and base balance. Therefore, the purpose of this research is to investigate the difference of diet anion-cation on performance, blood and digestion parameters and rumen parameters.

    Materials and methods

    In this study, 30 Lori Bakhtiari and Lori Bakhtiari × Romanov × Pakistani lambs with an average age of 90 ± 10 days and an average weight of 32.9 ± 1.5 and 32.25 ± 1.5 kg respectively used. The lambs were placed in two racial groups in the form of a 2x2 factorial design and with two levels of anion-cation difference (DCAD) of -100 and 100 milliequivalents per kilogram of dry matter for 90 days. The whole fattening period was 84 days and anionic diet was used in the last 14 days of the period.

    Result

    Based on the results of this study, dry matter consumption, weight gain and feed conversion ratio were not affected by breed. However, dry matter consumption decreased in lambs that consumed anionic diet (P<0.003). Also, blood parameters, apparent nutrient digestibility, ammonia nitrogen concentration and rumen fluid pH were not affected by diet and breed.

    Conclusion

    The results of this study indicate that the mixing of Lori Bakhtiari breed with foreign breeds has no effect on its fattening characteristics, and the use of anionic ration, along with its potential benefits, can lead to a reduction in dry matter consumption, so according to the results This research suggests that anionic or cationic rations can be used for fattening animals with various purposes without significant effect on growth performance and digestibility of nutrients as well as parameters related to rumen fluid

    Keywords: anion-cation difference, Performance, Fattening, anionic diet
  • Esmaeil Hosseini, Abdolmansour Tahmasbi *, Abas Ali Naserian, Mohsen Danesh Mesgharan Pages 63-80
    Background and objectives

    Heat stress in most parts of the world has a negative effect on the performance of dairy cows and reduces milk production in dairy cows. Supplementation of cows with micronutrients (minerals and vitamins), especially in the close up period, can have benefits in reducing the negative effects of heat stress and improve the yield of cows during the next lactation period. This study was conducted to investigate the effect of some nutrients on the physiological and performance processes of dairy cows in heat stress.

    Materials and methods

    In this research, 24 multiparous dairy cows were used in the transition period. The cows were randomly divided into 2 groups of 12 and each group was assigned to a test treatment. Treatments include control group: only from the common diet and without nutritious additives and the second group, which in addition to the common diet, received a micronutrients for 21 days before parturition. After parturition, each of the control and treatment groups were again subdivided into two groups of 6, so that in each group, they were either fed with diets without micronutrients or enriched with micronutrients until 21 days after parturition.The supplement containing a micronutrient of the close up period, including micronutrients of selenium, copper, zinc, chromium, beta carotene, vitamin E, magnesium, ascorbic acid and niacin and the micronutrient supplementation of the freshly period in addition to the micronutrient above, contained sodium and potassium. The average temperature- humidity index was during the text period of 74 and cows were heat stress. The conditions of maintenance and management of nutrition and environment were the same for all the animals during the whole experiment period. Weight variations, feed intake and rectal temperature were determined each week 4 hours after feed intake in two consecutive days. The weight of the newborn calves, the weight of the placenta and the amount of colostrum produced during the first three milking was recorded.

    Results

    The amount of dry matter intake during close up was higher in the micronutrient intake group than the control group, and in the last week of pregnancy there was a significant difference between them (P<0/05). Although weight gain during the close up was not affected by treatment, more weight gain was observed in the group receiving micronutrients. The numbers of pregnant days in cows receiving micronutrients were longer than the control group. The birth weight of calves in cows receiving micronutrients was higher than the control group. colostrum was also more produced in this group. Calves weaning weight was not affected by treatments. Feed intake during the lactating period was affected in the first week of lactation and receiving micronutrients transition period treatment in the third week had the highest feed intake, which in parallel with this week the milk production of this group was higher than other groups and its difference with other treatments was significant(P<0/05). Milk composition were not affected by treatments (P>0/05).

    Conclusion

    This experiment showed that heat stress can have a negative effect on the performance of dairy cows during the transition period and the use of micronutrients in this period can have beneficial effects on the repair of heat stress in dairy cows.

    Keywords: Dairy cow, Heat stress, Micronutrient, Transition period
  • Omid Bouzari, Armin Towhidi *, Mahdi Zhandi Pages 81-96
    purpose

    Gastrointestinal tract infections and subsequent diarrhea are the main reason of mortality of newborn calves. Diarrhea is the most common disease that occurs in cattle farms and causes death and serious economic losses to the livestock industry. Due to negative effects of antibiotics, including Bacterial resistance to antibiotics, many countries in the world have banned the use of these antibiotics in the animal industry since 1996. The use of probiotics is mostly seen as an alternative to antibiotics in animals, and many scientific works show the beneficial effects of supplements with probiotic strains in the diets of different farm animals. Probiotics have been shown to have positive effects on the whole body, including weight gain and immune function, and reducing the presence of pathogens. This study aimed to evaluate the probiotics Bacillus coagulans and Bacillus subtilis and their effect on the growth performance, health, and prevalence of diarrhea in suckling Holstein calves. . . . . . .

    Materials and methods

    The present study was conducted in the form of a completely randomized design with 32 replications in two treatments. Calves were monitored for 28 days. Body weight was measured every week, and dry matter intake and health status were checked and measured every day. Blood samples were taken from the calves on the first, seventh, 14th, 21st, and 28th days, and the blood was kept at 4°C until reaching the laboratory, and then blood parameters were measured. fecal samples were taken for microbial culture on the 7th, 14th, and 28th days and were cultured in the laboratory.

    Findings

    The results showed that probiotic supplementation does not affect weight, daily weight gain, skeletal growth, Feed Efficiency, and hematological parameters. However, feed intake and the number of Lactobacillus in feces increased significantly (P < 0.05). Additionally, probiotic supplementation reduced fecal score, diarrhea duration, and body temperature significantly (P<0.05).

    Conclusion

    Probiotic oral supplement improved the symptoms of diarrhea and the negative effects of diarrhea, and it also improved the performance of feed consumption and increased the beneficial bacteria of the gastrointestinal tract system in suckling calves. By preventing diarrhea, probiotic supplements can reduce the losses caused by calves dying and, as a result, make dairy farms more profitable.

    Keywords: calf health, Diarrhea, Prebiotic, Probiotic, suckling calf
  • Mehdi Sadeghi Shoae, Alireza Agha Shahi, Ramin Aliverdi Nasab Pages 97-116
    Background and objectives

    Du to limitation of feed resources in Iran, recently research workers tried to find new feed resources, where they introduce new fodder beet varieties to farmers. Regarding the characteristics of the fodder beet, it must be preserved as silage for progressively use in animal feeding, but no appropriate technology was stablished for ensiling of fodder beet. Ensiling is the well nown technology for preserving of fresh forages, but it is difficult to ensile the fodder beet, because of very low dry matter (DM) content. However, using additives (dry roughages and concentrates) as total mixed ration may be applied as a technology for preserving fodder beet silage. Therefore, this research was conducted to prepared a total mixed ration (TMR) silage based on fodder beet in comparison to corn silage and determine their nutritive values in sheep.

    Materials and methods

    Three experimental diets including: 1) TMR based on corn silage (CTMR), 2) TMR silage (CTMRS) based on similar formula of treatment 1 and 3) TMR silage based on fodder beet (FBTMRS) were prepared. Digestibility and voluntary intake of the treatment diets were determined with three treatments and five replicates by in vivo method, using of 5 mature male Shal sheep (with 5 years old age and 80 kg body weight).

    Results

    The DM contents of the CTMRS and FBTMRS waere 40 and 39.7 percent with pH of 3.95 and 4.06 respectivly. Average daily DM intake (DMI) was 1294g in control, 1301g in CTMRS but 1579g in FBTMRS that were significantly higher (P<0.05) in FBTMRS. Organic matter (OM) intake was significantly (p<0.05) higher (1450 vs 1206 and 1214 g) for the FBTMRS than the other treatments. Similar trend was obsereved when the intake was calculated based on methabolic body weight. Digestibility of DM, OM, organic mater in dry mater (DOMD) and neutral detergent fibre (NDF) were respectively 71.6, 74, 69.1 and 51.5 percent for CTMRS that were statistically (p<0.05) higher than those of the other treatments but no differences were obtained between the control and FBTMRS. The rumen pH, was affected (p<0.05) by the treatments before morning feeding so that it was the lowest in control, but the highest in FBTMRS (6.11 vs 6.85 and 7.01). However, rumen pH was not varied between the treatments at 3h and 6h post feeding. The rumen ammonia nitrogen (NH3-N) showed an increasing tendency in all treatments from morning feedint to 3h post feeding with the highest amount for treatment FBTMRS (from 17.85 to 32.89 mg/dL) and the lowest for the control (from 13.35 to 31.32 mg/dL) but it showed a decreasing trend from 3h to 6h post feeding with slower tendency for the treatment FBTMRS.

    Conclusion

    Results of the experimental diets on sheep nutrition indicated that, the highest DM and OM intake was obtained when the animals received TMR silage based on the fodder beet. However, the TMR corn silage showed the highest nutrients digestibility that may be due to the nutritional improvement during the silage fermentation and preservation. Improvement the nutrients digestibility of TMR corn silage is considered as an advantage when compared to the normal TMR (contained corn silage). Therefore, TMR silage based on corn forage recommended as superior treatment in this study. However, practicing and utilization of TMR silage based on the fodder beet is recommended, where the fodder beet is available.

    Keywords: Fodder beet, maize forage, Nutritive value, TMR Silage
  • Mahdi Ansari *, MohammadAli Eslami, Mehdi Poorhamdollah Pages 117-130
    Background and objectives

    The past few decades have seen a dramatic decrease in the fertility of dairy cows. Thus, reproductive performance became one of the main concerns in the dairy cow industry. Improvement of fertility increases the farmer’s income by reducing the culling rate, increasing milk production, and reducing the calving interval. Factors involved in reproductive management are multifactorial such as management, nutrition, and genetics. Synchronization protocols are one of the main management tools that have improved the reproduction of high-producing dairy cows. Nevertheless, the efficiency of these protocols is still not satisfying and the current study was carried out to improve the double Ovsynch protocol in postpartum dairy cows.

    Materials and methods

    A total of 318 healthy postpartum dairy cows were used in the current study. Data of parity and milk yield (1st and 2nd months) were recorded for all cows. Briefly, on 40 DIM, cows were subjected to a double Ovsynch program and were checked for corpus luteum via ultrasonography on d 57, at the start of the 2nd Ovsynch. Cows without CL were divided into two groups including control (DO-CL, continuing the routine program), and DO+CIDR (including one progesterone supplement). Those bearing CL were considered as DO-CL receiving routine injections. All cows were checked for pregnancy via ultrasonography on d 32, 60, and 120 post-AI, and pregnancy per artificial insemination (P/AI) and pregnancy loss rate were calculated. Data were analyzed using the GLIMMIX Procedure of SAS software.

    Results

    Cows bearing CL at the start of TAI Ovsynch, compared to DO-CL and DO-CIDR groups, had significantly higher P/AI on d 32 (50.84 vs. 29.27 and 41.46%, P = 0.03), 60 (45.76 vs. 21.95 and 36.58%, P = 0.01), and 120 (43.22 vs. 21.95 and 34.14%, P = 0.03) post-AI. Although cows with CL at the start of the TAI program had 15% lower pregnancy loss compared to the control group, this trait in the 2nd (P = 0.31) and 3rd-4th month (P = 0.75) was not significantly affected by treatments. Parity (primiparous vs. multiparous) had a significant effect on P/AI on d 32 (P = 0.04), but not on d 60 (P = 0.17) and 120 (P = 0.28) post-AI. The effect of milk yield (M ≥ 36 vs. M ˂36) on P/AI at d 32 (P = 0.003), 60 (P = 0.001), and 120 (P = 0.001) was significant. Dairy cows in M ˂36 group compared to M ≥ 36 had significantly higher P/AI on d 32 (52.96 vs. 35.63%), 60 (46.62 vs 28.11%), and 120 (44.41 vs. 26.08%) post-AI. The effects of treatment × parity (P = 0.41) or treatment × milk yield (P = 0.45) interactions were not significant.

    Conclusion

    Improvement of P/AI via evaluating the presence of CL at the start of the TAI program and using a progesterone insert in cows without CL suggests an important role of progesterone during the growth of ovulatory follicles. Therefore, the identification of cows not bearing CL and applying progesterone is highly recommended. However, the difference between P/AI in cows that received CIDR compared to those in diestrous suggests that using a CIDR may not be sufficient and two CIDRs should be applied in order to achieve optimum results.

    Keywords: Progesterone supplement, Ovsynch, Dairy cows, estrous cycle, corpus luteum