فهرست مطالب

راهبردهای مدیریت در نظام سلامت - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1402)

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عاطفه تشت زر، ملیکه بهشتی فر*، رضا زارع، امین نیک پور صفحات 222-237
    زمینه و هدف

    میل به بقا در هر سازمانی ذاتی است، در بخش خصوصی، سودهی ضامن بقا است و در بخش دولتی رضایت مردم؛ نیل به این هدف با عنایت به تغییر و تحولات روزافزون، مستلزم اتخاذ راهبردی مناسب مانند تکامل سازمانی است که ضمن بیمار محوری و کیفیت خدمات، کارمندان دولتی را برای جلب رضایت شهروندان تشویق می کند. هدف اصلی این پژوهش، طراحی تکامل گرایی سازمانی در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بوشهر است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد به صورت کیفی اجرایی شده است. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده و تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از روش استراوس و کوربین و مدل پارادایمی انجام گرفت. نمونه گیری به شیوه نظری و با تکنیک هدفمند بود که بر اساس آن 14 مصاحبه با اساتید دانشگاه ها و مدیران و معاونین بیمارستانی دارای سابقه مدیریت در بیمارستان های دولتی بوشهر انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج داده های حاصل از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به ایجاد نظریه داده بنیاد در حوزه تکامل گرایی سازمانی در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بوشهر منجر شد. مدل طراحی شده در این پژوهش شامل 43 مقوله فرعی در قالب 6 مقوله اصلی شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، پدیده محوری، پیامدها و راهبردها را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش می تواند نقشه راه کاملی برای مدیران بیمارستانی جهت حرکت به سمت یک سازمان تکامل گرا با ارایه شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدهای پدیده محوری تکامل گرایی سازمانی باشد. همچنین این تحقیق به توسعه قلمرو شناخت این پدیده کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: تکامل، تکامل اجتماعی، بیمارستان، نظریه داده بنیاد
  • رضا هاشمی شیری، محمدعلی دهقان تفتی*، عباس علوی راد، محمدحسین غفوری صفحات 238-250
    زمینه و هدف

    شواهد اقتصاد ایران نشان می دهد بسیاری از متغیرهای اقتصادی ازجمله هزینه های بهداشت و درمان خانوارها می تواند تحت تاثیر شوک های ارزی قرار گیرد. بر اساس مطالعات پیشین افزایش نرخ ارز از دو کانال افزایش عمومی قیمت ها و همچنین افزایش قیمت داروها و لوازم پزشکی وارداتی، هزینه های بهداشت و درمان را افزایش می دهد. در این مطالعه اثرات نامتقارن نرخ ارز غیر رسمی بر هزینه های بهداشت و درمان خانوارهای شهری در ایران مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است.

    روش پژوهش: 

    مطالعه کاربردی حاضر با استفاده از داده های سری زمانی به بررسی اثرات کوتاه مدت و بلند مدت شوک های مثبت و منفی نرخ ارز غیر رسمی، تولید ناخالص داخلی و انتشار گاز CO2 بر هزینه های بهداشت و درمان خانوار های شهری در دوره زمانی 1398-1350 پرداخته است. داده ها از پایگاه اطلاعاتی مرکز آمار و بانک مرکزی جمع آوری گردید. جهت بررسی مانایی داده ها از آزمون فیلپس-پرون و دیکی فولر تعمیم یافته و برای بررسی ثبات ضرایب از آزمون های مجموع تجمعی و مجموع مجذور تجمعی استفاده شد. جهت بررسی پویایی کوتاه مدت و تعدیل به سمت بلندمدت تخمین الگوی تصحیح خطا اجرا شد. مدل رگرسیونی با استفاده از روش خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی غیرخطی و با استفاده از نرم افزار Eviews 12 تخمین زده شد. پس از تخمین آزمون های تشخیصی شامل آزمون والد، نرمالیتی، ناهسمانی واریانس و خودهمبستگی اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد افزایش نرخ ارز در کوتاه مدت و بلند مدت اثر مثبت و معنی داری بر هزینه های بهداشت و درمان دارد و کاهش آن اثر معنی داری ندارد. به این ترتیب اثر شوک های ارزی نامتقارن بود. بر این اساس، 1 درصد افزایش نرخ ارز غیررسمی، موجب افزایش 0/237درصدی هزینه های بهداشت و درمان خانوارها در کوتاه مدت و 0/55درصدی در بلند مدت شده است. علاوه بر این، 1 درصد افزایش تولید ناخالص داخلی منجر به 0/49درصد افزایش در هزینه های بهداشت و درمان خانوارها در کوتاه مدت و 1/57درصد افزایش در بلندمدت شده است. درنهایت، 1 درصد افزایش انتشار  CO2 منجر به 1/49درصد افزایش در هزینه های بهداشت و درمان خانوارها در بلندمدت شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، پیشنهاد می شود پس از شوک های افزایشی ارز و کاهش های احتمالی بعدی، به دلیل ماندگاری اثرات شوک ها تا 3 سال، سیاست های حمایتی برای تامین هزینه های بهداشت و درمان، به ویژه دهک های کم درآمد متوقف نشود.

    کلیدواژگان: هزینه بهداشت و درمان خانوارها، نرخ ارز غیر رسمی، اثر نامتقارن، روش خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی غیر خطی
  • محمدصادق ابوالحسنی، محمد ضیا الدینی*، محمدعلی نیک بخش صفحات 251-263
    زمینه و هدف

    خط مشی ها پس از تدوین و تصویب، برای اجرا به مدیران ابلاغ می گردند. عوامل متعددی منجر به شکست اجرای خط مشی های نظام سلامت می شود. در این پژوهش به شناسایی و اولویت بندی این عوامل پرداخته شده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش کاربردی و از حیث راهبرد، پیمایشی است. جامعه تحقیق را 21 نفر از صاحب نظران حوزه ی سلامت در وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی تشکیل داده اند که از طریق نمونه گیری غیر تصادفی و هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده، مصاحبه و پرسشنامه بوده و جهت تحلیل داده ها از تکنیک واکاوی حالات نقص و اثرات آن  و روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است.

    یافته ها

    در این تحقیق تعداد 4 بعد از عوامل شکست اجرای خط مشی نظام سلامت شامل ابعاد حاکمیتی، مدیریتی، محیطی و تامین منابع مالی و 23 مولفه از ابعاد مذکور شناسایی شد. همچنین مهم ترین عوامل شکست شناسایی شده با روش تحلیل سلسله مراتبی و تکنیک واکاوی حالات نقص و اثرات آن  اولویت بندی و ارزیابی شد.

    نتیجه گیری

    آنچه در این تحقیق به عنوان عوامل شکست در اجرای این خط مشی ها بیان شد، با توجه به شناخت آن ها می توان به ارتقاء ظرفیت اجرای خط مشی های نظام سلامت کمک کرد.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، نظام سلامت، تحلیل سلسله مراتبی، ریسک
  • محمدرضا صفری، اسماعیل مزروعی نصرآبادی* صفحات 264-275
    زمینه و هدف

    تامین مالی بخش سلامت اهمیت بسیار بالایی دارد و به معنای تامین پول، بودجه یا منابع لازم برای آن است. با توجه به نقش حیاتی دولت در تامین مالی سلامت در این پژوهش پیشران های تامین مالی از طریق دولت شناسایی و آینده های محتمل بررسی گردید.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کیفی است و در 4 فاز تدوین شد. شیوه نمونه گیری در تمام مراحل به صورت قضاوتی و گلوله برفی بود. در مرحله اول بر اساس اشباع نظری 15 نفر و در سایر مراحل 12 نفر از خبرگان مشارکت داشته اند. در فاز اول از طریق مصاحبه و روش تحلیل تماتیک، پیشران های تامین مالی شناسایی شد. در فاز دوم با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و نرم افزار Micmac 6.1.2، پیشران های اصلی استخراج گردید. در فاز سوم با رویکرد مدیریت تعاملی، عدم قطعیت هریک از پیشران های اساسی مشخص گردید و درنهایت در فاز چهارم با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و تحلیل آن با نرم افزار Scenariowizard 4.3.1، سناریوهای سازگار مشخص گردید.

    یافته ها

    در این پژوهش 14 عامل اثرگذار بر تامین مالی دولتی بخش بهداشت و درمان شناسایی شد. همچنین 5 سناریو سازگار برای تامین مالی به دست آمد. در سناریوی «دولت متمول» شرایط تامین مالی از طریق دولت مطلوب اما در سناریوهای «ناکارآمد آرام»، «ناکارآمد بی برنامه»، «ناکارآمد متزلزل» و «دولت ورشکسته» دولت مشکلات متعددی دارد و بخش سلامت باید روی سایر روش های تامین مالی تمرکز کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم مطلوبیت اکثر سناریوها، لازم است متولیان بهداشت و درمان برای کاهش وابستگی به بودجه دولتی و ارتقاء تامین مالی از سایر روش ها اقدام نمایند. روش هایی مانند تامین مالی از طریق ارایه خدمات، کمک های خیرین و بیمه ها و بازار سهام باید موردتوجه جدی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: بهداشت و درمان، تامین مالی، دولت
  • سارا صوری، محمد غفاری*، حسین شیرازی، سید حمید خداداد حسینی صفحات 276-292
    زمینه و هدف

    صنعت گردشگری پزشکی به عنوان یک صنعت خدماتی نیازمند اتخاذ تدابیری از جمله برندسازی برای جذب و حفظ گردشگران می باشد. این مطالعه با هدف بهبود برندسازی در مراکز درمانی فعال در گردشگری پزشکی، از طریق آزمون مدل توسعه رفتار شهروندی برند کارکنان احصا شده از یک پژوهش کیفی مبتنی بر روش داده بنیاد انجام شده است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع میدانی - پیمایشی است. برای انجام این پژوهش نمونه ای 384 نفری از کارکنان در تماس با بیمار، 10 بیمارستان دارای بخش پذیرش بیماران بین الملل شهر تهران به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری گردید. پایایی پرسشنامه با شاخص آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، ارزیابی و روایی با استفاده از روایی محتوا و روایی سازه بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با مدل سازی معادلات ساختاری با کمک با نرم افزار SPSS 22 و Smart Pls 3 انجام شد.

    یافته ها

    تمام فرضیه های پژوهش شامل تاثیر مقوله های علی در سه بعد سازمان، کارمند و گردشگر بر رفتار شهروندی برند، تاثیرپذیری برنامه ریزی جامع بازاریابی و برندسازی از مقوله های مداخله گر و بسترساز به جز عدالت سازمانی و مسیولیت اجتماعی سازمان، تاثیرگذاری رفتار شهروندی برند بر برنامه ریزی جامع بازاریابی و برندسازی و در نهایت تاثیر رفتارشهروندی برند با میانجگری برنامه ریزی جامع بازاریابی و برندسازی بر پیامدهای مربوط به گردشگر، سازمان، کارمند و فرا سازمان تایید شد. همچنین ارزیابی قسمت ساختاری مدل و ارتباط بین سازه درونی و بیرونی، بیانگر برازش مطلوب مدل است.

    نتیجه گیری

    جلب حمایت کارکنان در جهت رفتارهای فرانقشی تقویت کننده هویت برند و بهره مندی از نتایج مثبت سازمانی و فراسازمانی آن مستلزم توجه مدیران و مسیولین ذی ربط به عوامل گوناگون سازمانی، مدیریتی، فردی و غیره می باشد. همچنین ایجاد برندی قدرتمند در مراکز درمانی نیازمند برنامه ریزی جامع برای افزایش مشارکت کارکنان این مراکز می باشد.

    کلیدواژگان: برند، گردشگری پزشکی، رفتار شهروندی برند، اعتبارسنجی مدل
  • ناهید امراللهی بیوکی*، علی اژدری، فرشته صفایی، محمد شاکر اردکانی صفحات 293-308
    زمینه و هدف

    موفقیت هر سازمانی بستگی به تخصص و شایستگی نیروی انسانی و به ویژه مدیران آن دارد. شایستگی به عنوان دانش و مهارت لازم برای انجام شغل تعریف می شود. هدف از پژوهش حاضر رتبه بندی شایستگی های مدیران بر اساس مدل شایستگی دولیویز و هیگز (2005) بود که با استفاده از فنون تصمیم گیری چند معیاره (روش ترکیبی دیمتل و تحلیل شبکه) در بیمارستان های دولتی استان یزد انجام شد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر رویکرد، استقرایی بوده و به روش کمی در سال های 1400 تا 1401 در بیمارستان های دولتی استان یزد انجام شد. در این پژوهش از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره که شامل روش ترکیبی دیمتل و تحلیل شبکه بود، استفاده گردید. جامعه آماری جمعی از خبرگان منابع انسانی و مدیران ارشد بیمارستان های دولتی استان یزد در نظر گرفته شدند. نمونه گیری ابتدا به صورت قضاوتی و سپس به شیوه گلوله برفی و از طریق معرفی خبرگان و بر اساس امکان دسترسی به آن ها انجام گرفت و تعداد 15 نفر از خبرگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از استخراج داده ها از پرسش نامه های خبرگان و به منظور ارزیابی روابط موجود میان شاخص ها از روش دیمتل استفاده شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر با توجه به نظر خبرگان، مدل شایستگی دولیویز و هیگز (2005) در نظر گرفته شد که شامل 3 بعد مدیریتی، شخصی و فکری بود. بعد شایستگی مدیریتی شامل مولفه های موفقیت، توانمند سازی، توسعه، ارتباط گیرا و موثر، مدیریت منابع، بعد شایستگی فکری شامل مولفه های قضاوت و تحلیل انتقادی، چشم انداز و آینده نگری و دیدگاه‏های استراتژیک و بعد شایستگی شخصی شامل مولفه های خودآگاهی، تاب‏آوری احساسی، درک شهودی، حساسیت بین فردی، نفوذ، انگیزه و وجدان می باشند. بر اساس نتایج حاصل از سوپر ماتریس تحلیل شبکه ای، وزن های شایستگی به ترتیب اولویت عبارت بودند از شایستگی مدیریتی، فکری و شخصی. در شایستگی مدیریتی، مولفه مدیریت منابع، در شایستگی شخصی، مولفه نفوذ و در شایستگی فکری، مولفه آینده نگری و چشم انداز از اهمیت بیشتری برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    مدیران بیمارستان ها به منظور موفقیت هرچه بیشتر در دستیابی به اهداف و چشم انداز آینده باید در راستای تقویت شایستگی های خود تلاش کنند؛ زیرا بهبود شایستگی مدیران، به آن ها در به کارگیری موثر منابع، پاسخگویی بهتر به مراجعان و دستیابی به اهداف، مطابق با استانداردهای اعتباربخشی بیمارستان های دولتی استان یزد یاری می رساند.

    کلیدواژگان: شایستگی مدیران، فنون تصمیم گیری چند معیاره، دیمتل، تحلیل شبکه، بیمارستان های دولتی یزد
  • نسرین سلیمانی، بهنام طالبی*، جهانگیر یاری صفحات 309-325
    زمینه و هدف

    شایستگی های رهبری در پزشکی از عوامل کلیدی در ارتقا عملکرد پزشکان و نظام سلامت است. هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتبارسنجی مقیاس شایستگی های رهبری در پزشکی بوده است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش ترکیبی حاضر با رویکرد کیفی-کمی انجام یافته است. نمونه پژوهش، در مرحله کیفی 12 نفر از مدیران پزشک و 15 نفر در مرحله ارزیابی روایی محتوایی با روش نمونه گیری هدفمند بوده، در مرحله اجرای مقدماتی پرسشنامه با روش نمونه گیری در دسترس 35 نفر و در مرحله اجرای اصلی پرسشنامه با روش تصادفی طبقه ای نسبی 306 نفر دانشجو، عضو هیات علمی و مدیر دانش آموخته پزشکی انتخاب شده است. گردآوری داده های کیفی با مصاحبه نیمه ساختاریافته و داده های کمی با پرسشنامه انجام شده است. برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل استربرگ و برای ارزیابی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار Smart-PLS3 استفاده شده است. برای ارزیابی اعتبار داده های کمی از شاخص روایی محتوایی، نسبت روایی محتوایی، ضریب آلفای کرونباخ، روایی همگرا و شاخص های برازش مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. برای ارزیابی اعتبار داده های کیفی پژوهش از معیارهای قابل قبول بودن، انتقال پذیری، قابلیت اطمینان و تاییدپذیری با استفاده از تثلیث استفاده شده است.

    یافته ها

    شایستگی ها و سنجه های پرسشنامه از طریق کدگذاری متون مصاحبه ها در 17 شایستگی و 123 مفهوم استخراج و در 101 گویه به پرسشنامه تبدیل شد. روایی محتوایی 100 گویه معتبر بوده است. نتایج تحلیل عاملی نشان داد بار عاملی 99 گویه معتبر می باشد و مولفه های 17 گانه، سازه شایستگی های رهبری را تبیین می کنند. بر اساس شاخص های برازش مدل، مقیاس سنجش شایستگی های رهبری در پزشکی در 17 مولفه و 99 گویه معتبر می باشد. این مولفه ها شامل ادراک و مدیریت برداشت، اخلاق حرفه ای، مدیریت تعارض، حل مسیله، انضباط، سازمان غیررسمی، مهارت های ارتباط عمومی، مهارت روابط بین فردی، گوش دادن، مدیریت فرهنگی، فرهنگ حرفه ای، نوآوری و خلاقیت، انگیزش، هوش هیجانی، مدیریت تغییر، مدیریت احساس، مدیریت مشارکتی می باشند.

    نتیجه گیری

    توجه به برنامه درسی شایستگی های رهبری در آموزش های پزشکی و کاربرد این مقیاس، می تواند کیفیت رهبری در نظام سلامت را ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: رهبری، شایستگی، آموزش پزشکی، طراحی پرسشنامه، اعتبارسنجی، روان سنجی
  • علی فیضی، بهار حافظی*، سعید باقری فرادنبه، شهرام توفیقی صفحات 326-336
    زمینه و هدف

    درمان بیماری های دهان و دندان در تمام دنیا پرهزینه محسوب می شود و این بیماری ها چهارمین بیماری گران ازنظر هزینه های درمان محسوب می شوند. هدف مطالعه حاضر تحلیل مواجهه خانوارها با هزینه های کمرشکن مراقبت های بهداشت دهان و دندان در خانوارهای شهرستان اهواز در سال 1401 بود.

    روش پژوهش: 

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی می باشد که در آن با روش نمونه گیری چندمرحله ای تعداد 715 خانوار ساکن شهرستان اهواز در سال  1401 موردمطالعه قرارگرفته است. جمع آوری اطلاعات موردنیاز از طریق پرسشنامه انجام شد و برای تحلیل داده ها و برآورد کشش عوامل اثرگذار از مدل لوجیت و نرم افزار Stata 17  بهره گیری شد.

    یافته ها

    براساس نتایج مطالعه نسبت مخارج بهداشت دهان و دندان از ظرفیت پرداخت های خانوار برابر 59/03درصد بوده و 52/16درصد خانوارها با هزینه های کمرشکن مواجه شده اند. همچنین بیمه های تکمیلی با نسبت شانس 1/39، زندگی در منطقه جنوب با نسبت شانس 1/08 و قرار گرفتن در پنجک درآمدی 2 با نسبت شانس 1/10، نقش تقویت کنندگی در مواجهه با هزینه های کمرشکن دارند.

    نتیجه گیری

    توجه به نتایج این مطالعه، به منظور کاهش اثرات منفی هزینه های بهداشت دهان و دندان، اصلاح سیاست های تامین مالی این خدمات و حرکت به سمت عدالت در تامین مالی از طریق افزایش پوشش های بیمه ای ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مواجهه، هزینه، بهداشت دهان و دندان، کمرشکن
|
  • Atefeh Tashtzar, Malike Beheshtifar*, Reza Zare, Amin Nikpour Pages 222-237
    Background

    The desire to survive is inherent in any organization; in the private sector, profit, and in the public sector, people's satisfaction is the guarantee of survival. Taking into account the ever-increasing changes and developments, achieving this goal, requires the adoption of a suitable strategy such as the evolution of an organization that, along with patient-centeredness and service quality, encourages government employees to gain the satisfaction of citizens. The main goal of this research is to design organizational evolution in hospitals affiliated with Bushehr University of Medical Sciences.

    Methods

    . This research was carried out qualitatively using grounded theory. To collect data, semi-structured interviews were used and data analysis was done using Strauss and Corbin method and the paradigm model. Purposive sampling was carried out based on which14 interviews conducted with professors of the scientific board of universities and experts working in government hospitals.

    Results

    The results of the data obtained from the interviews during the process of open, central ,and selective coding led to the creation of grounded theory in the field of organizational evolution in hospitals affiliated with Bushehr University of Medical Sciences. The model designed in this research included 43 sub-categories in the form of 6 main categories of causal, contextual, interventional, central phenomenon, consequences, and strategies.

    Conclusion

    This research can be a complete road map for hospital managers to move towards an evolutionary organization by providing causal, contextual, and intervening conditions, strategies, and consequences of the central phenomenon of organizational evolutionism. Furthermore, this research will help to better understand this phenomenon.

    Keywords: Evolution, Social evolution, Hospital, Grounded theory
  • Reza Hashemi Shiri, Mohammad Ali Dehghan Tafti*, Abbas Alavirad, Mohammad Hossein Ghafoori Pages 238-250
    Background

    The evidence of Iran's economy shows that many economic variables, including household health expenditures, can be affected by exchange rate shocks. According to previous studies, the increase in the exchange rate from two channels of the general increase in prices, as well as the increase in the price of medicines and imported medical supplies, increases health expenditures. This study investigated the asymmetric effects of the unofficial exchange rate on the health expenditures of urban households in Iran.

    Methods

    The present applied study investigated the short-run and long-run effects of positive and negative shocks of the unofficial exchange rate, gross domestic product (GDP), and CO2 emissions on the health expenditures of urban households during 1971-2019 using time series data. The data were collected from the database of the Statistics Center and the Central Bank. To investigate the reliability of data, generalized Phillips-Prone and Dickey-Fuller tests and to check the stability of the coefficients, cumulative sum and cumulative sum squares were used. Also, to check the short-run dynamics and adjustment towards the long-run, the error correction model was estimated. The regression model was estimated using the Nonlinear Autoregressive Distributed Lag approach by Eviews (12.0) software. After estimation, diagnostic tests including Wald test, normality, heterogeneity of variance and autocorrelation were performed.

    Results

    The results showed that the increase in exchange rate has a positive and significant effect on household health expenditures, its reduction has no significant effect Therefore, the effect of exchange rate shocks was asymmetric. Accordingly, 1% increase in the unofficial exchange rate led to a 0.237 % increase in household health expenditures in the short-run and  0.55 % increase in the long-run. In addition, 1% increase in GDP led to 0.49 % increase in household health expenditures in the short-run and 1.57% increase in the long-run. Finally, 1 % increase in CO2 emissions led to a 1.49 % increase in household health expenditures in the long-run.

    Conclusion

    Based on the results, after the increasing exchange rate shocks and possible future declines, due to the persistence of the shocks effects for up to three years, it is suggested not to stop supportive policies for providing health expenditures, especially for low-income groups.

    Keywords: Household health expenditures, Unofficial exchange rate, Asymmetric effects, Nonlinear Autoregressive Distributed Lag (NARDL)
  • Mohammad Sadegh Abolhasani, Mohammad Ziaadini*, Mohammad Ali Nikbakhsh Pages 251-263
    Background

    After the policies are formulated and approved, they are communicated to the managers for implementation. Several factors lead to the failure of health system policies. In this research, these factors have been identified and ranked.

    Methods

    This was an applied research, and in terms of strategy, it was a survey. The research community consisted of 21 experts in the field of health in the Ministry of Health and universities of medical sciences, who were selected through random and targeted sampling. The tools of data collection were interviews and questionnaires, and to analyze data, Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) and Analytical Hierarchy Process (AHP) were used.

    Results

    In this research, 4 dimensions of failure factors regarding the implementation of the health system policy were identified, including governance, management, environmental and financial resources, and 23 components of the mentioned dimensions were identified. Moreover, the most important identified failure factors through AHP and FMEA were prioritized and evaluated.

    Conclusion

    Knowledge of failure factors can help to improve the capacity of the implementation of health system policies.

    Keywords: Policy making, health system, Analytical hierarchy process (AHP), risk
  • Mohammadreza Safari, Esmaeil Mazroui Nasrabadi* Pages 264-275
    Background

    Health financing is very important and means providing money, budget or necessary resources for it. Considering the vital role of the government in financing health, in this research, the drivers of financing were identified by the government and possible futures were investigated.

    Method

    The present qualitative study was developed in 4 phases. Judgmental and snowball sampling methods were applied in all stages. In the first stage, based on theoretical saturation, 15 people and in other stages, 12 experts participated. In the first phase, financing drivers were identified through interviews and thematic analysis. In the second phase, using the researcher-made questionnaire and Micmac 6.1.2 software, the main drivers were extracted. In the third phase, the uncertainty of each of the key drivers was determined by an interactive management approach, and finally, in the fourth phase, compatible scenarios were determined using a researcher-made questionnaire and its analysis with the Scenariowizard 4.3.1 software.

    Results

    In this research, 14 factors influencing the government funding of the healthcare sector were identified. Moreover, 5 compatible scenarios for financing were obtained. In the "wealthy government" scenario, the financing conditions were favorable by the government, but in the scenarios of "calm inefficient", "inefficient without a plan", "inefficient unstable" and "bankrupt government", the government had many problems and the health sector should focus on other financing methods.

    Conclusion

    Due to the lack of favorability of most scenarios, it is necessary for healthcare managers to reduce dependence on the government budget and promote financing from other methods. Methods such as financing through the provision of services, charitable donations and insurances, and the stock market should be given serious consideration.

    Keywords: Healthcare, Financing, Government
  • Sara Souri, Mohammad Ghaffari*, Hossein Shirazi, Seyed Hamid Khodadad Hosseini Pages 276-292
    Background

    Medical tourism industry as a service industry needs to take measures including branding to attract and retain tourists. This study was conducted with the aim of improving branding in medical centers active in medical tourism, through the test of the brand citizenship behavior development model of employees, which was calculated from a qualitative research based on the Foundation Data Model.

    Methods

    The current field-survey research was conducted on a sample of 384 employees in contact with patients, 10 hospitals with admission departments for international patients in Tehran city, selected using convenience sampling method. The data were collected using a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire was evaluated with Cronbach’s alpha index and composite reliability, and its validity was evaluated using content validity and construct validity. Data analysis was done by structural equation modeling using SPSS 22 and Smart Pls 3 software.

    Results

    All research hypotheses were confirmed, including the effect of causal categories in the three dimensions of organization, employee, and tourist on brand citizenship behavior, the effect of intervening and foundational categories on comprehensive marketing and branding planning except for organizational justice and social responsibility of the organization, the impact of brand citizenship behavior on the comprehensive planning of marketing and branding and finally the effect of brand citizenship behavior by mediation of comprehensive planning of marketing and branding on the consequences related to tourists, organizations, employees and extra-organizations. The evaluation of the structural part of the model and the relationship between the internal and external construct also indicated the optimal fit of the model.

    Conclusion

    Attracting the support of employees in the direction of extra-role behaviors that strengthen brand identity and benefit from its positive organizational and extra-organizational results, requires the attention of managers and relevant officials to various organizational, managerial, individual, etc. factors. Moreover, creating a strong brand in medical centers requires comprehensive planning to increase the participation of employees of these centers.

    Keywords: Brand, Medical tourism, Brand citizenship behavior, Validation of the model
  • Nahid Amrollahi Biuki*, Ali Azhdari, Fereshteh Safaei, Mohamad Shaker Ardakani Pages 293-308
    Background

    The success of any organization depends on the expertise and competence of human resources, especially its managers. Competence is defined as the knowledge and skills necessary to perform a job. The current study aimed to rank the competencies of managers based on the competence model of Dolewis and Higgs (2005), which was carried out using multi-criteria decision-making techniques (combined method of Dimtel and network analysis) in public hospitals of Yazd province.

    Methods

    This inductive approach research was carried out quantitatively during 2021 to 2022 in public hospitals of Yazd province. In this study, multi-criteria decision-making techniques were used including the combined method of Dimtel and network analysis. The statistical population was a group of human resources experts and senior managers of public hospitals in Yazd province. Sampling was done first by judgment and then by snowball method and through the introduction of experts and based on the possibility of access to them, and 15 experts were selected as a sample. After extracting the data from the experts' questionnaires, Dimtel method was used to evaluate the relationships between the indicators.

    Results

    In the current study, according to the experts’ opinions, the competence model of Doleviz and Higgs (2005) was considered, which included three managerial, personal, and intellectual dimensions. The dimension of managerial competence included components of success, empowerment, development, engaging and effective communication, resource management. The dimension of intellectual competence included components of judgment and critical analysis, perspective and foresight of strategic views. The dimension of personal competence included components of self-awareness and emotional resilience, intuitive understanding, interpersonal sensitivity, influence, motivation, and conscience. Based on the results of the super matrix of network analysis, the weights of competence in order of priority included managerial, intellectual, and personal competence. In managerial competence, the component of resource management, in personal competence, the influence component, and in intellectual competence, the components of foresight and perspective were more important.

    Conclusion

    In order to be more successful in achieving future goals and perspective, hospital managers should strive to strengthen their competencies, since improving the competence of managers helps them in effective use of resources, better response to clients, and achieving goals, in accordance with the accreditation standards of public hospitals in Yazd province

    Keywords: Competence of managers, multi-criteria decision making techniques, Dimtel, network analysis, Yazd public hospitals
  • Nasrin Soleimani, Behnam Talebi*, Jahangir Yari Pages 309-325
    Background

    Leadership competencies in medicine are the key factors in improving the performance of physicians and the health system. The aim of the present study was to design and validate the leadership competencies scale in medicine.

    Methods

    This research was conducted with a qualitative-quantitative approach. The research sample consisted of 12 physician managers in the qualitative stage and 15 people in the content validity evaluation stage using purposive sampling method. In the preliminary implementation stage of the questionnaire, 35 people were selected by convenience sampling and the main implementation stage of the questionnaire 306 students, faculty members, and medical graduate managers were selected using relative stratified random method. Qualitative data were collected by semi-structured interview and quantitative data by questionnaire. To analyze the qualitative data, the Esterberg analysis method was used, and to evaluate the construct validity, confirmatory factor analysis with Smart-PLS3 software was used. To evaluate the validity of quantitative data, content validity index, content validity ratio, Cronbach's
    alpha coefficient, convergent validity, and structural equation model fit indices were used. The criteria of credibility, transferability, dependability, and conformability were used using triangulation to evaluate the validity of the qualitative research data.

    Results

    Competencies and parameters of the questionnaire were extracted into 17 competences and 123 concepts through the coding of interview texts and converted into a questionnaire in 101 items. The content validity of 100 items was valid. The results of factor analysis showed that the factor load of 99 items was valid and 17 components explained the structure of leadership competencies. Based on the fit indices of the model, the measurement scale of leadership competencies in medicine was valid in 17 components and 99 items. These components include perception and impression management, professional ethics, conflict management, problem solving, discipline, informal organization, public communication skills, interpersonal relationship skills, listening, cultural management, professional culture, innovation and creativity, motivation, emotional intelligence, change management, feeling management, participative management.

    Conclusion

    Attention to the curriculum of leadership competencies in medical education and the application of this scale can improve the quality of leadership in the health system.

    Keywords: leadership, Competence, Medical education, Questionnaire design, Validation, Psychometrics
  • Ali Feizi, Bahar Hafezi*, Saeed Bagheri Faradonbeh, Shahram Tofighi Pages 326-336
    Background

    The treatment of oral and dental diseases is expensive all over the world and these diseases are considered the fourth most expensive diseases. The aim of the present study is analysis of exposure of households to catastrophic expenditures of oral and dental health care in Ahvaz city.

    Methods

    The present cross-sectional descriptive-analytical study was conducted on 715 households living in Ahvaz city in 2022using multistage sampling. Collecting the data was done through a questionnaire, and logistic model and Stata 17  software were used to analyze the data and estimate the elasticity of influencing factors.

    Results

    According to the results of the study, the ratio of oral and dental health expenditures to household payment capacity was 59.03 %, and 52.16 % of households faced catastrophic expenditures. Also, supplementary insurances with Odd Ratio (OR) = 1.39, living in the southern region with OR = 1.08, and being in the 2nd income quintile with OR = 1.1 had a strengthening role in facing catastrophic expenditures.

    Conclusion

    According to the results of this study, in order to reduce the negative effects of oral and dental health expenditures, it seems necessary to modify the financing policies of these services and move towards equity in financing through increasing insurance coverage.

    Keywords: Exposure, Expenditure, Oral, dental health, Catastrophic