فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1392)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 77، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • افسانه پاکدامن، احمد خرمالی، احمدرضا شمشیری صفحات 234-242
    زمینه و هدف
    یکی از شاخص های ارزشیابی در موسسات درمانی که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است ارزشیابی سازمان براساس میزان رضایتمندی مراجعین می باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه میزان رضایتمندی بیماران از ارایه خدمات به صورت درمان جامع در مقایسه با روش سنتی ارایه خدمات در کلینیک آموزشی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک بررسی توصیفی- مقطعی بر روی 308 بیمار دریافت کننده خدمات دندانپزشکی در بهار 1389 در دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. داده ها از بیماران بخش درمان جامع علاوه بر سایر بخش های درمانی مستقل دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران شامل بخش های (ترمیمی و زیبایی، پریودنتیکس، اندودنتیکس، رادیولوژی، پروتز متحرک و پروتز ثابت) با استفاده از نسخه ترجمه شده پرسشنامه رضایتمندی دندانی Dental Satisfaction Questionnaire (DSQ) شامل 19 سوال در سه حیطه و اطلاعات دموگرافیک جمع آوری گردید. آمار توصیفی به صورت درصد پاسخ دهی گزارش شد. به منظور مقایسه میانگین نمرات کسب شده بین حیطه ها آنالیز واریانس محاسبه گردید.
    یافته ها
    میانگین استاندارد شده Dental Satisfaction Index (DSI) نمره حیطه های مختلف به طور متوسط به شرح زیر می باشد: کنترل درد 17 ± 58، دسترسی 12 ± 59، کیفیت درمان 11 ± 68 و رضایت کلی 10 ± 62 بود. 5/92% از پرسش شوندگان عنوان نموده اند که دانشجویان هنگام معاینه بیماران بسیار با دقت هستند. 8/96% از بیماران اظهار داشتند که دانشجویان برخورد محترمانه ای با بیماران خود دارند. مهم ترین علل نارضایتی بیماران علاوه بر سیستم نوبت دهی و مدت انتظار، عدم ارایه خدمات پیشگیرانه و تلاش در جهت کاهش درد بود.
    نتیجه گیری
    میزان رضایتمندی بیماران مراجعه کننده به کلینیک های درمانی دندانپزشکی در اندازه نسبتا مطلوبی قرار دارد. به منظور ارتقاء سیستم ارایه خدمات پیشگیری و تلاش در جهت کنترل درد پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مراقبت دندانی، رضایت بیمار، خدمات سلامت
  • مرضیه علی خاصی، حکیمه سیادت، الهه بیابانکی صفحات 243-250
    زمینه و هدف
    تهیه قالب های دقیق از دندان های تراش خورده، در شرایطی که در مجاور ایمپلنت های دندانی هستند، حائز اهمیت است. در این شرایط، عدم توجه در انتخاب ماده و روش قالب گیری مناسب، نه تنها می تواند در انتقال موقعیت سه بعدی ایمپلنت تاثیرگذار باشد، بلکه ثبت دقیق دندان را نیز می تواند به مخاطره بیاندازد. در تحقیق حاضر دقت دو ماده قالب گیری با استفاده از ترانسفر قالب گیری مخروطی در ثبت موقعیت ایمپلنت و جزئیات سطح بررسی شد.
    روش بررسی
    یک مدل مرجع فلزی دارای 2 ایمپلنت (Implantium) به همراه تراش سه شیار بر سطح یک دندان طبق استاندارد شماره 19 ADA، ساخته شد. 10 قالب پلی اتر (PE) با قوام متوسط با تری اختصاصی و 10 قالب پوتی واش پلی وینیل سایلوکسان (PVS) با تری پیش ساخته با استفاده از ترانسفرهای قالب گیری مخروطی تهیه شد. قالب ها با گچ ADA نوع 4 ریخته شد. دقت قالب گیری به وسیله ارزیابی جابه جایی سر آنالوگ ایمپلنت ها در محورهای x و y و جابه جایی زاویه ای، با استفاده از Coordinate Measuring Machine (CMM) و نیز دقت بازسازی شیارها با استفاده از Video Measuring Machine (VMM) اندازه گیری شد. این اندازه گیری ها با مقادیر حاصل از مدل مرجع مقایسه شد. داده ها توسط آنالیز One-way ANOVA و T-test آنالیز شد.
    یافته ها
    پوتی واش PVS جابه جایی خطی کمتری نسبت به مدل مرجع داشت (001/0> P). اختلاف معنی داری در بازسازی جزئیات سطحی وجود نداشت (15/0= P).
    نتیجه گیری
    پوتی واش PVS جابه جایی خطی کمتری نسبت به PE با قوام متوسط داشت. تفاوت معنی داری ازنظر بازسازی جزئیات سطحی بین دو ماده قالب گیری، وجود نداشت.
    کلیدواژگان: ایمپلنت، تکنیک های قالب گیری، مواد قالب گیری
  • لیلا صدیق پور، سوسن میرمحمدرضایی، حمید جلالی، شاداب رشتاک صفحات 251-261
    زمینه و هدف
    ثبات و گیر سیستم پست و کور در موفقیت ترمیم نهایی یک فاکتور کلیدی محسوب می شود. هدف از این مطالعه تعیین گیر چند نوع کورکامپوزیتی و سیستم باندینگ بر استحکام کششی باند بین انواع کور و یک نوع پست فایبر بود.
    روش بررسی
    به منظور بررسی اتصال کور کامپوزیتی به پست تعداد 60 عدد پست فایبر کوارتز DT Light، بر اساس نوع باندینگ و نوع ماده کور به شش گروه تقسیم شدند: گروه A: Heliomolar Flow+Seal Bond، گروه B: Heliomolar Flow+SE Bond، گروه C: Valux Plus+Seal Bond، گروه D: Valux Plus+SE Bond، گروه E: Corecem+Seal Bond، گروه F: .Corecem+SE Bond پس از طی 5000 سیکل حرارتی (0 C 55-5) و برش طولی از هر نمونه 4 مقطع به ضخامت یک میلی متر به دست آمد. برش ها جداگانه در دستگاه تحت نیروی کششی قرار گرفت. سطح شکست توسط استریو میکروسکوپ بررسی و نوع شکست تعیین شد. One-Way ANOVA و Tukey HSD برای آنالیز آماری داده ها (05/0 P<) مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    تاثیر کور کامپوزیتی و نوع باندینگ مستقل از یکدیگر نبود. کاربرد Seal Bond، کامپوزیت هیبرید (Valux Plus) به طور معنی داری استحکام باند بیشتری داشت (05/0 P<). درحالیکه با کاربرد SE Bond استحکام باند کامپوزیت هیبرید از دو گروه دیگر کمتر بود (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    استحکام باند، تحت تاثیر نوع کامپوزیت و نوع سیستم باندینگ و ترکیب این دو نوع قرار دارد به طوری که یک کامپوزیت واحد ممکن است با کاربرد باندینگ متفاوت رفتار متفاوتی نشان دهد.
    کلیدواژگان: استحکام باند، رزین کامپوزیت کور، سیستم باندینگ
  • ظفر مهدوی ایزدی، عزت الله جلالیان، محمدحسن سالاری، شیما عظیم زاد، تهمینه صفایی، مهدی شیرازی، بهزاد سالاری صفحات 262-269
    زمینه و هدف
    باتوجه به کاربرد فراوان پست های غیرفلزی پیش ساخته در دندانپزشکی امروز و عدم وجود اطلاعات کافی در زمینه نحوه پخش استرس آنها در دیواره کانال دندان، این تحقیق با هدف مقایسه تاثیر دو نوع پست فایبر Simple taper و Double taper بر توزیع تنش بر دیواره های کانال ریشه دندان به روش فتوالاستیک انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق به روش Experimental در سیستم فتوالاستیک انجام شد. در این تحقیق دو نوع پست فایبر Simple taper و Double taper با قطر 9/0 و طول 20 میلی متر و اپوکسی رزین استفاده شد. ابتدا دو مدل فتوالاستیک با ابعاد دندانی ساخته و پست های موردنظر درون آنها قرار داده شد و Core مربوط به هر پست روی مدل موردنظر ساخته شده هریک از مدل ها در دستگاه پولاریسکوپ تحت بار قرار گرفته و از حلقه های رنگی Fringe order تشکیل شده عکس برداری شد.
    یافته ها
    در بارگذاری 100 نیوتن تحت زاویه 90 درجه در ناحیه سرویکال و اپیکال در پست فایبر simple taper Fringe order اعداد 39/1 و 5/2 و در پست فایبر Double taper 39/1 و 35/2 را نشان داد. در بارگذاری 150 نیوتون تحت زاویه 30 درجه در دو ناحیه سرویکال و اپیکال پست فایبر Simple taper Fringe order اعداد 4 و 65/2 و در پست فایبر Double taper 4 و 5/2 بود.
    نتیجه گیری
    در نیروهای عمودی و مایل پست فایبر Double taper نحوه پخش استرس بهتری را نسبت به پست فایبر Simple taper نشان می دهند.
    کلیدواژگان: پست، آنالیز استرس، الاستیک
  • محمدرضا خلیلی، بابک ضیایی، محمود کاظمی صفحات 270-280
    زمینه و هدف
    ایمپلنت های دندانی در طی سال ها مورد مطالعه قرار گرفته اند تا جایگزین دندان های از بین رفته شوند. یکی از شرایط موفقیت ایمپلنت ها پایداری و مقاومت آن ها تحت نیروهای وارده و کمینه بودن تنش در استخوان اطراف آن می باشند. هدف از این تحقیق تحلیل عددی و سه بعدی فک دارای ایمپلنت، تحت بارگذاری حرارتی بود.
    روش بررسی
    استخوان فک در نرم افزار سالیدورکس (Solidworks) مدل شده و جهت دستیابی به مدل هرچه دقیق تر، استخوان فک به صورت یک ماده ایزوتروپیک خطی درنظر گرفته شد. همچنین مجموعه ایمپلنت ITI، شامل ایمپلنت (Implant)، اباتمنت (Abutment)، فریم ورک (Framework) و پرسلن سطح آن (Crown) یا روکش توسط نرم افزار مدل سازی سالیدورکس مدل شده و در استخوان کاشت گردید. بعد از وارد کردن (Import) مدل های طراحی شده در نرم افزار تحلیلی آباکوس (Abaqus)، خواص و شرایط مرزی و نیرویی تعیین گشته و درنهایت پس از مش بندی، مدل تحلیل گردید. در این تحلیل المان محدود، بار در دو مرحله به مدل اعمال گردید. در مرحله اول اباتمنت توسط گشتاور سفت کنندگی به مقدار N.cm 35 در داخل ایمپلنت محکم شد، که سبب ایجاد تنش های مکانیکی در پیچ اباتمنت شد. در مرحله دوم بار حرارتی ناشی از نوشیدن مایعات سرد و گرم به صورت شار حرارتی بر واحد سطح، به کل سطح پوشش سرامیکی اعمال گردید.
    یافته ها
    در نتایج تحلیل حرارتی، دمای استخوان فک، حدودا 5/5 درجه سانتی گراد در حالت نوشیدن مایعات سرد کاهش و 9/4 درجه سانتی گراد در حالت نوشیدن مایعات گرم افزایش یافت. بیشترین تغییرات دمایی در کل مجموعه ایمپلنت و استخوان در حالت نوشیدن مایعات سرد بود، که دمای سطح پوشش سرامیکی حدود 14 درجه سرد شد.
    نتیجه گیری
    با مشاهده نتایج تنش های حرارتی می توان دریافت که تنش های حرارتی مقادیر کمی دارند و آن نیز به دلیل تغییرات دمایی ناچیز در مجموعه می باشد. بیشترین تنش مربوط به اباتمنت می باشد که آن نیز در اثر گشتاور سفت کنندگی ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، مدل سازی عددی، تحلیل حرارتی، تنش حرارتی، تحلیل المان محدود
  • محمود کاظمی، سعید نوکار، احمد روحانیان، عادل پژو هان صفحات 281-287
    زمینه و هدف
    تغییرات دمایی قابل توجه در محیط د هان می تواند به ایمپلنت های قرار گرفته در درون استخوان نیز منتقل و پیش آگهی درمان را تحت تاثیر قرار دهد. تا بدان جا که برخی محققان، تصحیح عادات تغذیه افراد بعد از دریافت درمان ایمپلنت را توصیه کرده اند. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر تغییرات دمایی محیط د هان به دنبال مصرف مواد غذایی مختلف بر دمای ایمپلنت انجام شد.
    روش بررسی
    در یک کارآزمایی بالینی، 3 بیمار واجد شرایط برای دریافت ایمپلنت انتخاب و 2 ماه بعد از جراحی قرار دادن ایمپلنت، مورد آزمایش قرار گرفتند. دمای داخلی ایمپلنت ها در بیماران و به دنبال مصرف مایعات سرد و گرم با استفاده از سنسور متصل به ترمومتر اندازه گیری شد. سپس تغییرات دمایی اندازه گیری شده در طول زمان با استفاده از آزمون ناپارامتری Friedman مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    به دنبال مصرف مایعات گرم، دمای ایمپلنت ها به صورت معنی دار و صعودی در طول زمان افزایش پیدا کرده بود (009/0 P=). همچنین، بعد از مصرف نوشیدنی های سرد، دمای ایمپلنت ها به صورت معنی دار و نزولی در طول زمان کاهش یافته بود (004/0 P=). بیشترین دمای ثبت شده در ایمپلنت ها بعد از نوشیدن مایعات گرم برابر 57/41 درجه سانتی گراد و حداقل آن برابر 77/36 درجه سانتی گراد گزارش شد. همچنین، حداکثر دمای ایمپلنت ها بعد از نوشیدن مایعات سرد برابر 13/34 درجه سانتی گراد و حداقل آن نیز برابر 83/26 درجه سانتی گراد بود.
    نتیجه گیری
    به نظر نمی رسد دما های ثبت شده در تحقیق حاضر بتواند پیش آگهی درمان های ایمپلنت را تضعیف نماید، هرچند نوشیدن مایعات خیلی داغ و سرد ممکن است یکی از عوامل تضعیف کننده پیش آگهی درمان ایمپلنت بوده و درنتیجه، باید هشدار های لازم به بیماران داده شود.
    کلیدواژگان: دما، ایمپلنت های دندانی، نوشیدنی ها
  • محمد ابراهیمی ساروی، یوشیاهو رفوآ، یونس نظری داشلی برون، رضا شریفی صفحات 288-294
    زمینه و هدف
    دندان مولر سوم نهفته، سطح استخوان را در سطح دیستال دندان مولر دوم کاهش می دهد و گاهی اوقات می تواند منجر به تحلیل ریشه دندان مجاور نیز بشود. هدف از این تحقیق تعیین میزان این تحلیل با استفاده از رادیوگرافی پری آپیکال و پانورامیک بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی 54 بیمار (28 مرد، 26 زن) بزرگتر از 15 سال با میانگین سنی 22 سال از بخش جراحی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران حضور داشتند. از هر بیمار رادیوگرافی پانورامیک و پری آپیکال دندان مولر سوم (به دلیل روتین بودن آن ها و بررسی دقت پانورامیک نسبت به پری آپیکال) تهیه گردید و تحلیل ریشه دندان مولر دوم توسط دو نفر مشاهده و یادداشت گردید، برای آنالیز داده ها از تست آماری Fisher استفاده شد.
    یافته ها
    شیوع تحلیل ریشه دندان مولر دوم مجاور با مولر سوم نهفته در رادیوگرافی پانورامیک و پری آپیکال بیماران مورد بررسی به ترتیب 3/46 و 5/31 درصد بود (05/0 P>). بیشتر این تحلیل ها در یک سوم سرویکالی دندان مولر دوم که دندان مولر سوم نهفته با موقعیت مزیالی یا افقی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد نسبتا بالای تحلیل کشیدن دندان مولر سوم نهفته به ویژه با موقعیت مزیالی یا افقی برای جلوگیری از عوارض بعدی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مولر سوم، تحلیل ریشه، دندان نهفته، رادیوگرافی، پری اپیکال، پانورامیک
  • رضا خانی جزنی، شبنم سیدزاده صابونچی، زهرا قربانی، هدیه توتونی، ایمانه عسگری صفحات 295-305
    زمینه و هدف
    استفاده از فلوراید به عنوان یکی از موفق ترین برنامه های مداخله ای برای پیشگیری از پوسیدگی دندانی مطرح است. هدف از انجام این مطالعه، هزینه یابی دو خدمت پیشگیرانه فلورایدتراپی توسط ژل در مطب و فلوریداسیون نمک در جامعه برای جمعیت ایرانی بود.
    روش بررسی
    دراین مطالعه، هزینه های مربوط به استفاده از ژل فلوراید در مطب، با استفاده از روش هزینه یابی مبتنی بر فعالیت طی سال 1390 از دو دیدگاه مورد بررسی قرار گرفت. از دیدگاه ارایه کننده خدمت، هزینه ها با درنظر گرفتن هزینه های مستقیم درمانی و هزینه های غیرمستقیم و از دیدگاه گیرنده خدمت، هزینه ها در سه بخش شامل هزینه های مستقیم درمانی، هزینه های مستقیم غیر درمانی و هزینه های غیرمستقیم لحاظ گردید. هزینه یابی فلوریداسیون نمک جهت مصرف عمومی براساس هزینه های پروسه فلوریده کردن نمک، شامل خریداری، نصب، کنترل، نگهداری و تعمیرات ماشین آلات و تجهیزات، هزینه های پرسنلی و هزینه مواد اولیه مورد استفاده، انجام گرفت.
    یافته ها
    هزینه های مربوط به استفاده از ژل فلوراید در مطب از دیدگاه ارایه کننده خدمت مجموعا 245032 ریال برآورد گردید. همچنین مشخص شد که گرفتن خدمت فلورایدتراپی برای گیرنده خدمت 239600 ریال هزینه دربردارد. درمجموع هزینه های تخمینی جهت تولید نمک فلوریده مصرفی یک واحد جمعیتی 10 میلیون نفری، 35 میلیارد و 940 میلیون ریال و به عبارتی، 3594 ریال به ازای هر نفر محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    هزینه سرانه استفاده از نمک فلوریده در سطح جامعه در مقایسه با روش استفاده از ژل فلوراید در مطب بسیار کمتر است و این روش می تواند به عنوان روشی مقرون به صرفه برای پیشگیری از پوسیدگی در کشور ایران استفاده گردد.
    کلیدواژگان: هزینه، مطب، فلوریداسیون
  • سیمین زهرا محبی، رضا یزدانی، سیده طاهره میر مولایی، زینب تارتار، آتوسا جانشین صفحات 306-313
    زمینه و هدف
    ماماها در انتقال اطلاعات مرتبط با سلامت دهان می توانند نقش مهمی داشته باشند چراکه مادران باردار بیشتر با این گروه در ارتباط هستند. هدف ما بررسی تاثیر یک مداخله آموزشی بر دانش و آمادگی ارایه مراقبت های سلامت دهان مادران باردار در دانشجویان مامایی بود.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی تصادفی گروه مداخله شامل دانشجویان سال سوم مامایی پردیس مرکزی (29 نفر) و گروه مقایسه (33 نفر در پردیس همت) پرسشنامه ای شامل 8 سوال دموگرافیک، 18 سوال مرتبط با دانش و 1 سوال مربوط به آمادگی را تکمیل کردند. سپس مداخله آموزشی با بهره گیری از روش های سخنرانی، آموزش نحوه مسواک زدن و ایفای نقش انجام شد و به فاصله 3 ماه پرسشنامه ها مجددا تکمیل شد. آنالیزآماری توسط Mann-Whitney Test، T-test، Chi-Square test، ANOVA و Regression با نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره دانش در گروه مداخله و مقایسه در پیش آزمون 7/26 و 8/24 بود که در پس آزمون به 5/48 و 1/29 تغییر یافت (001/0> P). در قسمت آمادگی در به کارگیری اطلاعات ارتقاء سلامت دهان در گروه مداخله و مقایسه به ترتیب 6/52% و 4/36% گزینه خیلی زیاد را انتخاب کردند که این اعداد پس از مداخله به ترتیب 2/68% و 7/41% بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج امیدبخش مداخله آموزشی حاضر که به صورت تلفیقی از دو روش استاد محور و دانشجو محور انجام شده بود، نشان داد که بهبود دانش و افزایش آمادگی دانشجویان امکان پذیر است و بر لزوم گنجاندن واحد درسی مرتبط در آموزش مامایی دلالت دارد.
    کلیدواژگان: مامایی، آموزش سلامت، دانش
  • ندا بابایی، آرش پورستار بجه میر*، حامد سراج پور صفحات 314-320
    زمینه و هدف

    رخ دادن اورژانس های پزشکی در مطب دندانپزشکی نسبتا شایع می باشد. اولین و مهم ترین قدم در کنترل اورژانس های پزشکی، توانایی ارائه اقدامات حیاتی پایه می باشد که مستلزم داشتن آگاهی، مهارت و تجهیزات موردنیاز درصورت وقوع اینگونه حوادث می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی آگاهی دندانپزشکان در زمینه شناخت و درمان اورژانس ها و تمایل آن ها به برگزاری کارگاه های آموزشی در این زمینه بود.

    روش بررسی

    این مطالعه تحلیلی- مقطعی بر روی 132 دندانپزشک عمومی و متخصص شهر بابل در سال 90-1389 صورت گرفت. پرسشنامه معتبر (پایایی آگاهی و نگرش: آلفای کرونباخ به ترتیب 79% و 84%) شامل 17 سوال آگاهی (امتیاز 17-14 عالی، 14-11: خوب، 11-8: متوسط و زیر 8: ضعیف) و 3 سوال نگرش و داده های دموگرافیک توزیع شد. داده ها با آمارهای مربع کای، آزمون T و پیرسون در نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    119 نفر (9/91%) پرسشنامه را تکمیل کردند. میانگین سنی آن ها (5/7 ±) 6/38 سال بود که (6/70%) 84 نفر مرد و (4/29%) 35 نفر زن بودند. میانگین نمره آگاهی (31/2 ±) 31/9 از 17 بود که با سن (03/0-= r) و سال فارغ التحصیلی (43/0-= r). ارتباط منفی داشت. در میان شرکت کنندگان 94% موافق برگزاری کارگاه آموزشی، 75% موافق تجهیز کامل مطب و ترالی اورژانس بودند و 9/ 84% آن ها از آموزش دوران دانشجویی در این زمینه ناراضی بودند.

    نتیجه گیری

    آگاهی دندانپزشکان شهر بابل در زمینه اورژانس های پزشکی کافی نیست که نیازمند مداخله در جهت ارتقاء و به روزرسانی از طریق برگزاری کارگاه آموزشی و برنامه های آموزشی مداوم می باشد.

    کلیدواژگان: اورژانس ها، دندانپزشکان، آگاهی
  • بهزاد سالاری، سیما شهابی، حسین باقری، مهسا یوسفی صفحات 321-327
    زمینه و هدف
    در این مطالعه اثر کلرهگزیدین 2%، سدیم هیپوکلریت 5/2% و هیدروژن پراکساید 3% به عنوان سه ماده ضدمیکروبی موثر که در دندانپزشکی استفاده می شوند، روی میزان میکرو لیکیج باندینگ های نسل هفتم به عنوان آخرین نسل باندینگ ها بررسی شد.
    روش بررسی
    45 دندان خلفی کشیده شده و بدون پوسیدگی جمع آوری و ضدعفونی شدند، سپس روی سطوح باکال و لینگوال آن ها حفره کلاسیک کلاس V تراشیده شد (90 حفره)، سپس به صورت اتفاقی به چهار گروه تقسیم شدند، سه گروه ده دندانی (20 حفره ای) برای مواد مورد آزمایش و یک گروه 5 دندانی (10 حفره ای) به عنوان گروه کنترل. دندان های هر گروه تحت تاثیر مواد ضدعفونی کننده قرار گرفتند و سپس با باندینگ نسل هفتم (Optibond all in one، kerr) تحت دستور کارخانه سازنده باند شده و درنهایت روی آن ها کامپوزیت فرم داده شده و پالیش شدند. در گروه کنترل قبل از باند کردن باندینگ هیچ گونه ماده ضدعفونی کننده ای استفاده نشد. پس از تحمل 1000 سیکل حرارتی (5 درجه و 55 درجه به مدت 30 ثانیه) دندان ها در محلول متیلن بلو 5% قرار گرفته و بعد از سکشن در جهت مزیودیستالی، هر حفره از لحاظ میزان نفوذ دای درون آن زیر استریومیکروسکوپ (Olympus، Japan) اندازه گیری شد و آنالیز داده ها توسط تست Kruskal-Wallis صورت گرفت.
    یافته ها
    تست (05/0 a =) Kruskal-Wallis نشان داد استفاده از مواد مورد استفاده در آزمایش (کلرهگزیدین 2%، هیدروژن پراکساید 3% و هیپوکلریت سدیم 5/2%) به طور معنی داری روی میانگین آماری تاثیری نداشته است. این نتایج چه در سطح اکلوزال حفره ها (12/0 P=) و چه در سطح جنجیوال حفره ها (3/0) صدق می کرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه استفاده از کلرهگزیدین 2%، سدیم هیپو کلریت 5/2% و هیدروژن پراکساید 3% در حفره تراش در هنگام استفاده از باندینگ نسل هفتم (Optibond all in one، Kerr) تاثیر مخربی بر باند ادهزیو ندارد.
    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، هیدروژن پراکساید، سدیم هیپوکلریت، میکرولیکیج، باندینگ نسل هفتم
|
  • Afsaneh Pakdaman, Ahmad Khormali, Ahmad Reza Shamshiri Pages 234-242
    Background And Aims
    One of the important aspects for evaluating an organization is assessing the level of satisfaction of the clients. This study was conducted to compare the level of satisfaction between traditional and new methods of delivering dental care in the clinic of Tehran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was conducted on 308 patients received dental care at the dental clinics of Tehran University of Medical Sciences in spring 2010. Data were collected from Comprehensive Care Unit (CCU) in addition to 7 isolated clinics including restorative، periodontics، endodontics، radiology، and prosthodontics (fix and removable) using translated version of the Dental Satisfaction Questionnaire (DSQ)، consisted of 19 questions in three main domains in addition to demographic questions. Descriptive statistics was used as percentage of answers. In order to compare the mean score between domains ANOVA test was used.
    Results
    The standardized mean scores in each domain were: pain control 58±17، access 59±12، quality 68±11 and total Dental Satisfaction Index (DSI) score of 62±10. 92. 5% of the respondents reported that students were very careful when examining their patients. 96. 8% reported that they treat their patients with respect. The most common reasons for dissatisfaction apart from waiting time and getting appointments were not providing preventive care and pain control.
    Conclusion
    The results of this study shows acceptable level of satisfaction with dental care in teaching clinics of this dental school، however efforts on implementing preventive care and pain control strategies are suggested.
    Keywords: Dental care, Patient satisfaction, Health services
  • Marzieh Alikhasi, Hakimeh Siadat, Elaheh Beyabanaki Pages 243-250
    Background And Aims
    Making accurate impressions of prepared teeth when they are adjacent to dental implants is of great importance. In these situations، disregarding the selection of appropriate impression material and technique، not only can affect accuracy of transferring of the 3-dimentional spatial status of implant، but also can jeopardize the accurate recording of tooth. In the present study، the accuracy of two impression materials with taper impression copings for recording implant position and surface details was evaluated.
    Materials And Methods
    One metal reference model with 2 implants (Implantium) and a preparation of three grooves on a tooth according to ADA no. 19 standard was fabricated. 10 medium- consistency polyEther (PE) impressions using custom trays and 10 polyVinyl Siloxane (PVS) putty wash impressions using prefabricated trays with conical impression coping were made. Impressions were poured with ADA type IV stone. A Coordinate Measuring Machine (CMM) evaluated x، y and angular displacement of the implant analog heads and also accuracy of groove reproduction were measured using a Video Measuring Machine (VMM). These measurements were compared to the ones from reference model. Data were analyzed using one-way ANOVA and T-test.
    Results
    Putty wash PVS had less linear discrepancy compared with reference model (P > 0. 001). There was no significant difference in the surface detail reproduction (P = 0. 15).
    Conclusion
    Putty wash PVS had better results for linear displacement compared with medium consistency PE. There was no significant difference in surface detail reproduction between the two impression materials.
    Keywords: Implant, Impression techniques, Impression materials
  • Lelya Sadighpour, Sousan Mir Mohammad Rezaei, Hamid Jalali, Shadab Rashtak Pages 251-261
    Background And Aims
    Retention and stability of the post and core system is the key factor for success of final restoration. The aim of this study was to evaluate the microtensile bond strength of the different composite core materials and bonding systems to a fiber post.
    Materials And Methods
    To evaluate the bond strength of the composite resins to a fiber post (DT light post) 60 posts were divided into six groups: group A: Heliomolar Flow + Seal Bond، group B: Heliomolar Flow + SE Bond، group C: Valux Plus + Seal Bond، group D: Valux Plus + SE Bond، group E: Corecem + Seal Bond، group F: Corecem + SE Bond. All samples were thermocycled for 5000 cycles (5-55 0C) and cut into four bars for the microtensile bond strength test. Failure modes were identified using a stereomicroscope. Data were analysed using One-way ANOVA and Tukey HSD post hoc test (P<0. 05).
    Results
    The interaction between composite resin materials and bonding systems were positive. The conventional hybrid composite (Valux Plus) had significantly higher bond strength compared with the core specific flowable composite (Corecem) when Seal Bond was applied as bonding agent (P<0. 05). However، when SE Bond was utilized hybrid composite demonstrated significantly lower bond strength than that of other two groups (P<0. 05).
    Conclusion
    The performance of a particular composite is affected by the bonding system that is applied. A single composite resin may have different bond strength when combined with different bonding system.
    Keywords: Bond strength, Composite resin, Bonding system
  • Zafar Mahdavi Ezadi, Ezatolah Jalalian, Mohammad Hasan Salari, Shima Azimzad, Tahmine Safaie, Mahdi Shirazi, Behzad Salari Pages 262-269
    Background And Aims
    According to the common application of non-metal prefabricated posts in dentistry and lack of enough information about the stress distribution in the root canal walls by these posts، this study was performed to compare the effect of two simple taper and double taper posts on the stress distribution on root canal walls by photo elastic method.
    Materials And Methods
    The design of this study was experimental in photoelastic system. The posts، used in this investigation، were double taper and simple taper fiber posts with 0. 9 mm diameter and 20 mm length and epoxy resin. First two photo elastic models with tooth dimensions were fabricated and the posts were placed inside the model. Then the core of the each post was fabricated on the model. Each models were loaded in polariscope and the formed fringe order colored ring were photographed.
    Results
    In 100 N، 90 degree angle loading in cervical and apical fringe order showed 2. 50 and 1. 39 in simple taper posts and 1. 39 and 2. 35 in double taper post. In 150 N، 30 degree angle loading in cervical and apical fringe order showed 4 and 2. 65 in simple taper posts، and 4 and 2. 5 in double taper post.
    Conclusion
    In the vertical and oblique loads، double taper fiber post showed better stress distribution than that of simple tapered posts.
    Keywords: Post, Stress analysis, Elastic
  • Mohammad Reza Khalili, Babak Ziaie, Mahmoud Kazemi Pages 270-280
    Background And Aims
    Dental implants have been studied for replacement of missing teeth for many years. Productivity of implants is extremely related to the stability and resistance under applied loads and the minimum stress in jaw bone. The purpose of this study was to study numerically the 3D model of implant under thermal loads.
    Materials And Methods
    Bone and the ITI implant were modeled in “Solidworks” software. To obtain the exact model، the bone was assumed as a linear orthotropic material. The implant system، including implant، abutment، framework and crown were modeled and located in the bone. After importing the model in Abaqus software، the material properties and boundary conditions and loads were applied and after meshing، the model was analyzed. In this analysis، the loads were applied in two steps. In the first step، the mechanical load was applied as tightening torque to the abutment and the abutment was tightened in the implant with 35 N. cm torque. In the second step، the thermal load originated from drinking cold and hot water was applied as thermal flux on the ceramic crown surface in this model.
    Results
    Thermal analysis results showed that the thermal gradient in the bone was about 5. 5 and 4. 9 degrees of centigrade in the case of drinking cold and hot water respectively، although the maximum gradient of the whole system was reduced to 14 degrees، which occurred، in the crown by drinking cold water.
    Conclusion
    Thermal stresses were so small and it was because of the low thermal gradient. Maximum stresses occurred in the abutment were due to the tension preloads which were originated from the tightening torque.
    Keywords: Dental implants, Numerical analysis, Thermal analysis, Thermal stress, Finite element analysis
  • Mahmod Kazemi, Saeed Nokar, Ahmad Rohanian, Adel Pazhohan Pages 281-287
    Background And Aims
    Thermal changes in the oral cavity can be transferred to the implants placed in bone and affect the prognosis of the treatments. Furthermore، some investigators proposed improvement of habitual consumption of hot or cold beverages. The aim of the present study was to measure the effect of temperature changes in the oral cavity following consumption of hot and cold drinks on the temperature of implant.
    Materials And Methods
    In this clinical trial، 3 eligible patients were selected. Two months after implant insertion، temperature of the implants was measured following the drinking of hot and cold beverages using a sensor connected to a thermometer. The thermal changes of the implants through the different time intervals were analyzed using Friedman non-parametric test.
    Results
    The implant temperatures were significantly increased in the time following drinking of the hot beverages (P=0. 009). Furthermore، the implant temperature were statistically decreased in the time after drinking cold beverage (P=0. 004). When drinking hot beverages، the maximum and minimum temperatures were 41. 57 0 C and 36. 77 0 C، respectively. The maximum and minimum temperatures of the implants were also 34. 13 0 C and 26. 83 0 C، respectively، when drinking cold beverages.
    Conclusion
    It seems that the temperatures noted in the implants in the current study cannot weaken the prognosis of implant restorations; however، habitual consumption of hot and cold beverages can lead to debilitating implant prognosis and therefore، should be given the necessary warnings to patients.
    Keywords: Temperature, Dental implants, Drinks
  • Mohammad Ebrahimi Saravi, Yushiaho Refoa, Yunes Nazari Dashlibrun, Reza Sharifi Pages 288-294
    Background And Aims
    Impacted third molar reduces the bone level in the distal aspect of second molar، and sometimes it can lead to root resorption of the adjacent tooth. The purpose of this study was to determine this resorption using panoramic and periapical radiographs.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional descriptive study 54 patient (28 men، 26 women) above 15 years old with the average of 22 years in Oral and Maxillofacial Department of Tehran University were studied. A periapical radiography from the third molar and a panoramic radiograph were taken from each patient (Because of their routine use and evaluation of accuracy of panoramic compared with periapical)، and the magnitude of the root resorption for the second molar was determined by 2 observers and written in a questionnaire. Data were analyzed using Fisher test.
    Results
    The prevalence of the root resorption of the second molar adjacent to the impacted third molar in the panoramic and the periapical radiographies، with respect to the limitation of the sample size were 46. 3% and 31. 5%، respectively، with 95% confidence (P>0. 05). Most of these resorptions were in the cervical third of the second molar roots and in cases in which the third molars were mesially oriented or horizontal. There was also no significant difference between panoramic and periapical radiographs.
    Conclusion
    Due to the increased risk of the resorption of the second molar adjacent to the third molar، extraction of the impacted third molars، especiall y mesially oriented or horizontal ones are recommended.
    Keywords: Third molar, Root resorption, Impacted tooth, Panoramic, Periapical
  • Reza Khani Jazani, Shabnam Seyedzadeh Sabounchi, Zahra Ghorbani, Hedieh Toutouni, Imaneh Asgari Pages 295-305
    Background And Aims
    Application of fluoride products is known as one of the most successful interventions to prevent dental caries. This study aimed to compare the costs of in-office fluoride therapy versus salt fluoridation in Iranian population.
    Materials And Methods
    In this study، the costs relating to the use of in-office fluoride therapy were analyzed using Activity Based Costing during 2011 from two perspectives. From the perspective of service provider، direct medical costs and indirect costs and from the view of service recipient، three parts: direct medical and non-medical costs and indirect costs، were considered. Costing for public consumption of salt fluoridation was estimated based on salt processing costs، including purchase، installation، monitoring، maintenance and repair of machinery، equipment، personnel expenses and cost of raw materials، used in this study.
    Results
    Costs relating to performing a single in-office fluoride therapy was estimated to be 245،032 Rials from the perspective of service providers، and 239،600 Rials from the patient view. Estimated total cost to produce fluoridated salt for a unit of 10 million populations، was calculated to be 35 billion and 940 million Rials or 3، 594 Rials per person per year.
    Conclusion
    It was concluded that per-capita costs of community based salt fluoridation was far less than in-office fluoride therapy. Salt fluoridation could be advised to be an affordable way to prevent dental caries in Iranian population.
    Keywords: Cost, Office, Fluoridation
  • Simin Zahra Mohebbi, Reza Yazdani, Seyedeh Tahereh Mirmolaei, Zeinab Tartar, Atoosa Janeshin Pages 306-313
    Background And Aims
    As midwives are in frequent contact with pregnant mothers، they may play a key role in their oral health care (OHC). In this study، we aimed to evaluate the effect of an educational program on Tehran University of Medical Sciences midwifery students’ knowledge and preparedness on OHC in pregnant mothers.
    Materials And Methods
    The midwifery third year students of central campus (n=29) were randomly selected as intervention group and their counterparts in Hemmat campus (n=33) as control. Students in both groups were asked to fill in a questionnaire included 8 demographic question and 18 OHC knowledge and one question on their preparedness to implement OHC. Then the educational intervention was implemented using lecture، demonstration of the correct methods of brushing and flossing on the models and role play method. The follow- up questionnaire was delivered 3 months later. Data were analyzed using Mann-Whitney test، T-test، Chi-Square test، ANOVA and Regression by SPSS software.
    Results
    The mean OHC in pregnancy knowledge score in intervention and control group were 26. 7 and 24. 8 at baseline which were changed into 48. 5 and 29. 1، respectively (P<0. 001). Among the students 52. 6% in the intervention group and 36. 4% in the control group reported very high preparedness to implement OHC in pregnancy. These figures were 68. 2% and 41. 7% in the post-test.
    Conclusion
    The promising findings of this educational intervention comprising of both student and teacher-centered methods speak for possibility of improving these students knowledge and preparedness and implies on the necessity to incorporate the related course in midwifery education.
    Keywords: Midwifery, Health education, Knowledge
  • Neda Babaee, Arash Poorsattar Bejeh Mir, Hamed Serajpoor Pages 314-320
    Background And Aims

    Occurrence of medical emergencies in dental offices is not uncommon. The most important and the first step in controlling the medical emergencies is the ability to provide basic life support which needs knowledge، experience and equipments. The aim of this study was to investigate the knowledge of dentists relating to the management of medical emergencies in dental office and their willingness towards holding related educational workshops.

    Materials And Methods

    This analytic cross-sectional research was accomplished in Babol among 132 general and specialist dentists in 2010. A validated questionnaire (Knowledge and attitudes of reliability: Cronbach''s α value 79% and 84% respectively) consisting of 17 questions about knowledge (score of 14-17: excellent، 11-14: good، 8-11 moderate and less than 8: poor)، three questions about attitude and demographic characteristics was distributed. Data were analyzed using t-test، X2 and Pearson correlation statistics using SPSS.

    Results

    119 dentists (91. 9%) filled out the questionnaire. The average age was 38. 6 (± 7. 5) years with 84 (70. 6%) male and 35 (29. 4%) female individuals. The average score of knowledge was 9. 31 (± 2. 31) out of 17 points which was negatively correlated to the graduation year (r=-0. 43) and age of dentists (r=-0. 3). 94% were agreed with workshops and 75% were agreed with equipment of office and emergency kit and 84. 9% were not satisfied with the academic education in that field.

    Conclusion

    Knowledge of dentists in Babol was not sufficient in the field of medical emergencies which needs intervention for improving and updating by means of holding workshops and continuing education program.

    Keywords: Emergencies, Dentists, Knowledge
  • Salari Behzad, Shahabi Sima, Bagheri Hossein, Yousefi Mahsa Pages 321-327
    Background And Aims
    The aim of this study was to evaluate the effect of chlorhexidin 2%، sodium hypochlorite 2. 5% and hydrogen peroxide 3% as three effective and regular disinfectants on the microleakage of 7th generation bonding agents in vitro.
    Materials And Methods
    45 extracted molar teeth without carries were collected and disinfected. On buccal and lingual aspects of these teeth conventional class V cavity preparation were done (90 cavities)، then randomly divided to 4 groups، three of them had 10 teeth (20 cavities) and one of them had 5 teeth (10 cavities) as control group. Cavities in each experimental group prepared with one of the disinfectants and then 7th generation bonding (Optibond all in one، kerr) was used as noted by manufacturer، then cavities filled with composite and polished. Bonding agent was used without our previous disinfectants manipulation in control group. Specimens were thermocycled with 1000 thermal cycles between 5 and 55 0 C each for 30 seconds and then immersed in the methylene blue 5%، then sectioned mesiodistally and investigated for microleakage under stereomicroscope (Olympus، Japan). Data were analyzed using Kruskal-Wallis and Wilcoxon mean rank tests.
    Results
    Despite the lower mean rank values for the untreated group at both occlusal and gingival aspects، the Kruskal-Wallis procedure (α=0. 05) showed that the treatment factor did not significantly affect the mean rank values neither in occlusal (P=0. 12) nor in gingival (P=0. 39) part of cavities.
    Conclusion
    According to the results of this study، antimicrobial agents such as chlorhexidine 2%، sodium hypochloride 2. 5% and hydrogen peroxide 3% can be used perior to 7th generation dentin bonding agent (Optibond all in one، kerr) without much concern.
    Keywords: Hydrogen peroxide, Sodium hypochlorite, Bonding agents