فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 79، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هادی اصغرزاده شیرازی*، محمدرضا ملاک زاده صفحات 78-83
    زمینه و هدف

    پوشش های هیدروکسی آپاتیت بر روی ایمپلنت های دندانی به دلیل زیست سازگاری و زیست فعالی جایگاه ویژه ای در دندانپزشکی به خود اختصاص داده اند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضخامت پوشش هیدروکسی آپاتیت بر توزیع تنش استخوان فک به روش آنالیز المان محدود بود.

    روش بررسی

    در این مقاله، اثر ضخامت پوشش هیدروکسی آپاتیت در بازه 0 تا 200 میکرون بر روی ایمپلنت دندانی به روش المان محدود مورد بررسی قرار گرفت. مدل سه بعدی شامل یک قطاع از استخوان فک پایین، متشکل از یک لایه ضخیم کورتیکال در اطراف چگال اسفنجی، و ایمپلنت دندانی از نوع تجاری Nobel biocare در نرم افزار آباکوس شبیه سازی و تحت بارگذاری استاتیکی آنالیز گردید.

    یافته ها

    نمودار بیشینه تنش فون مایزز- ضخامت پوشش در بازه 0 تا 200 میکرون برای استخوان های اسفنجی و کورتیکال رسم گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که با افزایش ضخامت پوشش هیدروکسی آپاتیت بیشینه تنش فون مایزز استخوان فک کاهش می یابد. همچنین ضخامت پوشش در بازه 60 تا 120 میکرون توزیع تنش نرم تر و تغییرات ملایم تری در بیشینه تنش فون مایزز به نمایش گذاشت.

    نتیجه گیری

    با استفاده از پوشش هیدروکسی آپاتیت در این مطالعه، تنش در استخوان فک کاهش یافت که این کاهش تنش باعث پایداری و تثبیت سریع تر ایمپلنت در استخوان فک می گردد. نتیجه گیری می شود، استفاده از پوشش هیدروکسی آپاتیت به عنوان ماده زیست سازگار و زیست فعال می تواند نقش مهمی را در استخوان سازی سطح تماس ایمپلنت- استخوان ایفا کند.

    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، هیدروکسی آپاتیت، استخوان
  • مجید اکبری، محمد جواد مقدس، سارا مجیدی نیا صفحات 84-90
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر چرخه های حرارتی و فشاری بر استحکام شکست دندان های ترمیم شده با سه نوع مختلف پست تقویت شده با الیاف (Fiber reinforced composite post) بود.
    روش بررسی
    60 دندان ثنایای میانی فک فوقانی کشیده شده انسانی که ازنظر اندازه تشابه داشتند، انتخاب شد، سپس نمونه ها به سه گروه 20 تایی تقسیم شدند (20 n=). در هر گروه درمان ریشه انجام شد و سپس تاج از 2 میلی متر بالاتر از محل CEJ قطع شد. در هر گروه از یکی از انواع پست Hetco، پست Anthogyr و پست Svenska استفاده شد. پست ها با سمان پاناویا سمان و با کامپوزیت ترمیم شدند. 10 دندان از هر گروه 6000 بار در چرخه حرارتی 5 و 55 درجه قرار گرفته و تحت 1200000 چرخه فشاری در دستگاه دهان مصنوعی قرار داده شدند. سپس استحکام شکست آن ها اندازه گیری شده و نتایج با ANOVA و T-student مقایسه شد (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین نیروی لازم برای شکست ترمیم ها در گروه هتکو قبل از چرخه ها 742/192 ± 098/581 و بعد از آن 59/213 ± 74/564، در گروه Anthogyr قبل از چرخه ها 878/135 ± 358/664 و بعد از آن33/390 ± 12/629 و در گروه Svenska قبل از چرخه ها برابر 133/379 ± 258/780 و بعد از آن 59/282 ± 84/779 نیوتن به دست آمد. در مقایسه بین گروه ها تفاوت معنی داری دیده نشد و در هر گروه هم قبل و بعد از چرخه تفاوت وجود نداشت (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    ترمیم های انجام شده با پست های گلاس فایبر ایرانی مقاومت به شکست مشابه با دو نوع پست مشابه خارجی پس از اعمال چرخه های حرارتی مکانیکی داشت.
    کلیدواژگان: دندان درمان ریشه شده، استحکام، پست
  • حوریه باشی زاده فخار، الهام سادات عمادیان رضوی * صفحات 91-98
    زمینه و هدف

    تعیین دانسیته استخوان در تشخیص بیماری ها و تحقیقات علوم پزشکی مکررا مورد استفاده قرار می گیرد. روش های کنونی تعیین دانسیته در مطب دندانپزشکی هزینه بر هستند و به راحتی در دسترس قرار ندارند. هدف این مطالعه، طراحی و بررسی دقت یک روش دیجیتال قابل اجرا روی کامپیوترهای شخصی برای تعیین دانسیته تصاویر رادیوگرافیک بافت سخت بود.

    روش بررسی

    یک وج مطبق آلومینیومی ساخته شد. 50 فیلم کداک E-speed اکسپوز شدند. زمان های تابش از 05/0 تا 5/0 ثانیه با فواصل 05/0 ثانیه تغییر کرد. فیلم ها توسط دستگاه ظهور و ثبوت اتوماتیک آماده و توسط اسکنر Epson 1240U photo دیجیتایز شدند. تصاویر در اندازه 10×10 میلی متر از پله های انتخاب شده تصویر توسط نرم افزار Microsoft office picture manager بریده شدند. با اجرای الگوریتم طراحی شده در محیط MATLAB، میانگین ارزش پیکسلی تصاویر محاسبه شد.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه نشان داد که با افزایش زمان تابش، میانگین ارزش پیکسلی کاهش یافت و در پله 12 تفاوت قابل ملاحظه بین دو زمان متوالی مشاهده شد) 001/0 (P<. با افزایش ضخامت نمونه، الگوریتم می توانست تغییرات دانسیته را از پله 4 در 3/0 ثانیه و 5 در 5/0 ثانیه تعیین کند و قادر بود تفاوت میانگین ارزش پیکسلی دو پله مشابه در 3/0 و 5/0 ثانیه را از پله 4 تعیین کند.

    نتیجه گیری

    با افزایش ضخامت جسم و زمان تابش، دقت الگوریتم در تشخیص تغییرات دانسیته افزایش یافت. این نرم افزار می توانست تغییرات دانسیته رادیوگرافیک تصاویر وج مطبق آلومینیومی را در حداقل ضخامت 4 میلی متر در زمان 3/0 و 5 میلی متر در 5/0 ثانیه مشخص کند.

    کلیدواژگان: دانسیتومتری، الگوریتم، اسکنر
  • نرگس دری، آزیتا کاویانی، علی نوری صفحات 99-107
    زمینه و هدف
    برای موفقیت ترمیم های کامپوزیتی در جلوگیری از ریزنشت درحد فاصل کامپوزیت و دندان نیاز به وجود سیل مطلوب توسط ماده باندینگ است. هدف از این تحقیق بررسی ریزنشت ترمیم های کلاس V در دندان های پرمولر با و بدون استفاده از جریان الکتریسیته حین اعمال مواد باندینگ عاجی مختلف در محیط آزمایشگاه بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق از 120 دندان پرمولر سالم که به دلایل ارتودنسی کشیده شدند، استفاده شد و به منظور ضدعفونی دندان ها به مدت 24 ساعت در هیپوکلریت سدیم قرار داده شدند. در تمامی دندان ها حفرات کلاس V روی سطوح باکال تراشیده شدند. ریشه دندان ها در فاصله 5 میلی متری از CEJ توسط دیسک قطع شده و بافت پالپی خارج شد. دندان ها به 6 گروه 20 تایی تقسیم شدند. در گروه او ل (3M ESPE، St Paul، MN، USA) Single bond با اعمال جریان الکتریسیته با یک حرکت جارویی پیوسته به عنوان کاتد و اسفنج حاوی ماده باندینگ به عنوان آند استفاده شد. شدت جریان به کار رفته μA 15 بود و در گروه دوم Single bond بدون جریان الکتریسیته به کار برده شد. سپس باندینگ های PQ1 (Ultradent، Germany) و Optibond solo plus(Kerr، USA) نیز با و بدون جریان الکتریسیته به کار برده شدند. بعد از کاربرد باندینگ و کیور ماده باندینگ مطابق دستور کارخانه، ترمیم دندان ها توسط کامپوزیت Valux Plus انجام شد و کامپوزیت، کیور و سپس توسط دیسک، پرداخت شد. کانال توسط موم چسب سیل شد و تمام سطوح دندان به جز 1 میلی متر اطراف ترمیم با لاک پوشانده شد، سپس تحت 1000 سیکل ترموسیکل (Fuel engineering LTD، Iran) بین 5 درجه و 55 درجه سانتی گراد باDwell time 5 ثانیه قرار گرفتند. نمونه ها 24 ساعت در فوشین قرارداده شدند. برای مشاهده زیر میکروسکوپ برش های فاسیو لینگوالی داده شده و توسط استریو میکروسکوپ با بزرگنمایی 40 × بررسی شدند، بررسی ریزنشت بر طبق نفوذ رنگ در مارجین ژنژیوالی با رتبه بندی از 4- 0 انجام شد. نتایج به دست آمده توسط تست Mann-Whitney و تست کروسکال- والیس ارزیابی شد.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده، ریزنشت ترمیم ها در گروه هایی که از جریان الکتریکی برای اعمال ماده باندینگ استفاده شد به صورت معنی داری کمتر از گروه های بدون استفاده از جریان الکتریکی بود (05/0 P=). کمترین میزان ریزنشت در گروه PQ1 با جریان الکتریسیته دیده شد، بیشترین تفاوت در حالت با و بدون جریان الکتریسیته نیز در گروه PQ1 دیده شد و بعد از آن Single bond و Optibond solo plus در حالت با جریان ریزنشت کمتری نشان دادند.
    نتیجه گیری
    استفاده از جریان الکتریسیته در طول استفاده از باندینگ های دندانی می تواند باعث کاهش میکرولیکیج شود که این مساله به وسیله نفوذ رنگ مشخص شد.
    کلیدواژگان: باندینگ دندان، کامپوزیت، ترمیم
  • حوریه باشی زاده فخار، هانیه کاویانی، مهرداد پنج نوش، احمدرضا شمشیری صفحات 108-117
    زمینه و هدف
    آگاهی از ارتباط دندان های خلفی با سینوس ماگزیلاری در پروسه های جراحی مانند کشیدن دندان های خلفی بالا وکاشت ایمپلنت یا در حرکات ارتودنتیک دندان های خلفی بالا نظیر اینتروژن بسیار مهم است. در موارد پروتروژن ریشه دندان ها به سینوس ریسک پنوماتیزیشن بعد از کشیدن دندان وجود دارد که باعث کاهش استخوان در دسترس جهت ایمپلنت یا دنچر فک بالا می شود. هدف از این مطالعه بررسی دقت رادیوگرافی پانورامیک در تعیین رابطه ریشه دندان های خلفی بالا با کف سینوس ماگزیلاری به کمک Cone Beam CT بود.
    روش بررسی
    مطالعه بر روی 117 نمونه پانورامیک و CBCT گرفته شده از بیماران مراجعه کننده به کلینیک خصوصی رادیولوژی انجام شد. ارتباط بین 452 ریشه دندان های خلفی ماگزیلاری شامل پرمولار دوم، مولار اول و دوم با کف سینوس کلاس بندی شد. از CBCT به عنوان روش Gold Standard استفاده شد و همخوانی نتایج پانورامیک نسبت به CBCT با استفاده از آزمون آماری Chi-square و Multiple logistic regression مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    تشابه نتایج پانورامیک و CBCT در 7/57% نمونه ها مشاهده شد. در مواردی که نوک ریشه با کف سینوس تماس نداشت (کلاس صفر) همخوانی بالا (5/89%) بین دو روش دیده شد. در کلاس یک 8/58% همخوانی و در موارد پروتروژن ریشه به داخل سینوس (کلاس سه و چهار) 50% همخوانی دیده شد (001/0 > P). در36% مواردی که دارای پروتروژن به داخل سینوس نبودند (کلاس صفر-1-2)، درپانورامیک پروتروژن نشان داده شد. همخوانی نتایج در دندان پره مولار دوم به طور معنی داری بالاتر از دندان های مولار به دست آمد (001/0 P<).
    نتیجه گیری
    تعداد قابل توجهی از ریشه هایی که پروتروژن به داخل سینوس در پانورامیک را نشان دادند، در CBCT این پروتروژن مشاهده نشد. بنابراین برای تعیین ارتباط دقیق ریشه با کف سینوس در صورت مشاهده پروتروژن ریشه به داخل سینوس بررسی های دقیق تر توسط CBCT توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سینوس ماگزیلاری، دندان ها، پانورامیک
  • جلیل مدرسی، وحید شیرانی، محمد مالک زاده * صفحات 118-121
    زمینه و هدف

    پالپ تستر الکتریکی ابزاری ارزشمند برای بررسی وایتالیتی پالپ دندان است. در مورد پاسخ دندان های نابالغ به پالپ تستر الکتریکی اختلاف نظر وجود دارد، که علت آن را عدم تکامل رشته های عصبی بیان کرده اند. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر سن بر پاسخ دندان به پالپ تستر الکتریکی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 300 دندان سانترال دایمی فک بالا در 150 فرد داوطلب توسط پالپ تستر الکتریکی آزمایش شدند. افراد داوطلب در5 گروه سنی 8-7، 10-9، 12-11، 14-13، 35-30 سال طبقه بندی شدند و دندان های فاقد پالپ سالم از مطالعه خارج شدند. با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون Tukey، داده ها را تجزیه و تحلیل نمودیم.

    یافته ها

    پاسخ میانگین به پالپ تستر الکتریکی در گروهای سنی 8-7، 10-9، 12-11، 14-13، 35-30 سال به ترتیب: 1/0 ± 9/2، 1/0 ± 8/2،1/0 ± 3/2، 1/0 ± 2/2، 1/0 ± 8/1 بود، که نشان می دهد با افزایش سن دندان ها به درجات پایین تر پالپ تستر الکتریکی پاسخ می دهند. در گروه های سنی زیر14 سال بین گروه های مجاور اختلاف معنی داری مشاهده نشد (3/0= P)، ولی در گروه های سنی زیر 14 سال و گروه بزرگسال اختلاف معنی دار بود (001/0 P<).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که دندان های نابالغ به تست الکتریکی به درجات بالاتری جواب می دهند، ولی تمام دندان ها به پالپ تستر الکتریکی پاسخ دادند.

    کلیدواژگان: پالپ، سن، دندان
  • فاطمه مختاری، محمدحسین یوسفی، علی قرائتی جهرمی صفحات 122-128
    زمینه و هدف
    درمان ریشه قسمت مهمی از کار یک دندانپزشک عمومی است. هدف از این مطالعه بررسی رادیوگرافیک کیفیت درمان ریشه انجام شده توسط دانشجویان عمومی دانشکده دندانپزشکی یزد بود.
    روش بررسی
    پرونده های مراجعه کنندگان به بخش درمان ریشه بین سال های 1390 تا 1392، که توسط دانشجویان عمومی تحت درمان قرار گرفته بودند، براساس تعداد کانال به سه گروه تقسیم شدند و از هر گروه تعداد 80 پرونده به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی کیفیت کار انجام شده از معیارهای طول پرکردگی، تقارب و تراکم استفاده شد و خطاهای حین درمان ریشه انجام شده نیز ثبت شدند. جهت مقایسات آماری از آزمون های Fisher exact test و Chi-square استفاده شد.
    یافته ها
    براساس نتایج این مطالعه 155 (6/64%) پرونده طول پرکردگی مناسب داشتند، در حالیکه 55 (9/22%) نمونه با طول کوتاه و30 (5/12%) نمونه با طول بلند پر شده بودند و تفاوت به دست آمده بین سه گروه از نظر آماری معنی دار بود (001/0> P). 187 (9/77%) پرونده تقارب کافی و 157 (4/65%) پرونده تراکم کافی داشتند. اختلاف به دست آمده بین سه گروه در بررسی تقارب (98/0= P) و تراکم (88/0= P) معنی دار نبود. در کل 2/39% از کل نمونه ها همه خصوصیات درمان ریشه مناسب را داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر می تواند با شناسایی نقاط ضعف درمان صورت گرفته در گروه های مختلف آموزشی، به برنامه ریزی مناسب جهت بهبود کیفیت درمان ریشه در بخش عمومی دانشکده دندانپزشکی یزد، کمک نماید.
    کلیدواژگان: دانشجویان دندانپزشکی، درمان کانال ریشه، رادیوگرافی
  • هومن ظریف نجفی، مرتضی عشاق، پریسا صالحی، حمید کشاورز صفحات 129-136
    زمینه و هدف
    همکاری بیماران ارتودنسی نقش تعیین کننده ای در نتیجه درمان دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی ارتباط همکاری بیماران طی درمان ارتودنسی با متغیرهایی از قبیل سن، جنس، محل زندگی، مدت درمان و ناراحتی های فانکشنال و اجتماعی ایجاد شده حین درمان بود.
    روش بررسی
    نمونه آماری شامل 100 بیمار ارتودنسی (36 نفر مرد و 64 نفر زن) با دامنه سنی 35-13 سال (میانگین سنی 69/1 ± 57/22) بود. مشخصات دموگرافیک، مدت درمان و مشکلات فانکشنال و اجتماعی ایجاد شده ناشی از درمان ارتودنسی به وسیله یک پرسشنامه که توسط بیمار یا والدین آنان تکمیل گردید ارزیابی شد. میزان همکاری بیماران به وسیله یک پرسشنامه تغییر یافته] مقیاس همکاری بیماران ارتودنسی [(OPCS) که توسط یک ارتودنتیست تکمیل گردید ارزیابی شد. از آزمون های آماری آنالیز واریانس، T-test، Intraclass correlation coefficient و Pearson correlation برای تجزیه تحلیل داده های حاصل استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت آماری معنی داری بین همکاری بیماران مرد و زن (867/0= P) و همکاری بیماران ساکن مناطق شهری و روستایی وجود نداشت (613/0= P). مدت درمان و میزان همکاری ارتباط آماری منفی ضعیفی نشان دادند که از نظر آماری معنی دار نبود (155/0-= r و 127/0 P=). مشکلات فانکشنال- اجتماعی و همکاری بیماران نیز ارتباط آماری منفی ضعیفی نشان دادند که از نظر آماری معنی دار نبود (118/0-= r و 244/0 P=). همبستگی آماری معنی داری بین همکاری و سن (002/0= r و 988/0 P=)، طول دوره درمان و مشکلات فانکشنال و اجتماعی ناشی از درمان (164/0= r و 105/0 P=) مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد همکاری بیماران یک موضوع پیچیده است که نمی توان به راحتی تنها به وسیله متغیرهایی از قبیل سن، جنس، شرایط زندگی، مدت درمان و مشکلات فانکشنال و اجتماعی آن را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: همکاری، بیمار، ارتودنسی
  • سید امیرحسین میر هاشمی، راضیه جباریان * صفحات 137-143

    لزوم شناسایی و تعیین سن در افراد فوت شده بدون هویت و یا حادثه دیدگان بلایای طبیعی بر هیچ کس پوشیده نیست. همچنین انجام بعضی اقدامات درمانی در حیطه ارتودنسی و یا دندانپزشکی کودکان منوط به دانستن سن واقعی و فیزیولوژیک فرد است. سن دندانی یکی از انواع سنین تکاملی می باشد که ارتباط قابل قبولی با سن واقعی فرد دارد و به علت سهولت کاربرد به روشی شایع تبدیل شده است. در میان روش های متنوعی که برای تعیین سن دندانی به کار می رود، رادیولوژی دندانی امکانات گسترده ای را در اختیار کلینیسین قرار می دهد، امکان انجام این دسته تکنیک ها در نمونه های زنده و غیرتهاجمی بودن آن در عین سادگی و ارزانی و نتایج قابل اعتماد، تحقیقات را به بررسی بیشتر در این باره سوق داده است. روند تشکیل و کلسیفیکاسیون دندان ها و سپس تغییرات صورت گرفته در آن ها با افزایش سن مورد توجه بسیاری قرار گرفته و این مسئله به معرفی روش های متنوعی در این زمینه منجر شده است. در این مطالعه با جستجو در منابع اطلاعاتی PUBMED، Science Direct و Google Scholar 36 مقاله انتخاب شده و با بررسی آن ها به مروری در این زمینه پرداختیم. روش های متعددی جهت تعیین سن دندانی در مطالعات مختلف پیشنهاد شده است که هریک نواقص خود را دارد؛ نهایتا آنچه روش های متنوع ارایه شده در تعیین سن با کمک رادیوگرافی دندانی گوشزد می کند، محدود نکردن خود به استفاده از تنها یکی از روش هاست چراکه رویکرد چندجانبه نتیجه قابل اطمینان تری را در پی دارد.

    کلیدواژگان: تعیین سن به کمک دندان، رادیولوژی دندانی، سن دندانی
  • مژگان علاءالدینی، شهرو اعتماد مقدم صفحات 144-151
    رعایت اخلاق و اصول اخلاقی در تمامی جنبه های حرفه ای، آموزشی و تحقیقاتی علوم پزشکی و زیرشاخه های آن از جمله دندانپزشکی، اهمیت ویژه ای دارد. پژوهش های دندانپزشکی دارای برخی ملاحظات خاص و مرتبط با رشته هستند که توجه به آن ها می تواند در طراحی و پیشرفت پروژه های تحقیقاتی نقش موثری ایفا نماید. هدف از این مطالعه، گزارشی در مورد اصول اخلاقی حاکم بر پژوهش های دندانپزشکی و ارایه نمونه هایی از مشکلات در حین کار می باشد. برای کمک به انجام اصولی تر طرح های مرتبط با این رشته، تاسیس بانک دندانی انسانی در مراکز آموزشی و پژوهشی کشور توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، دندانپزشکی، تحقیقات
|
  • Hadi Asgharzadeh Shirazi, Mohammadreza Mallakzadeh Pages 78-83
    Background And Aims

    Hydroxyapatite coating has allocated a special place in dentistry due to its biocompatibility and bioactivity. The purpose of this study was to evaluate the relation between the hydroxyapatite thickness and stress distribution by using finite element method.

    Materials And Methods

    In this paper, the effect of hydroxyapatite coating thickness on dental implants was studied using finite element method in the range between 0 to 200 microns. A 3D model including one section of mandible bone was modeled by a thick layer of cortical surrounding dense cancellous and a Nobel Biocare commercial brand dental implant was simulated and analyzed under static load in the Abaqus software.

    Results

    The diagram of maximum von Mises stress versus coating thickness was plotted for the cancellous and cortical bones in the range between 0 to 200 microns. The obtained results showed that the magnitude of maximum von Mises stress of bone decreased as the hydroxyapatite coating thickness increased. Also, the thickness of coating exhibited smoother stress distribution and milder variations of maximum von Mises stress in a range between 60 to 120 microns.

    Conclusion

    In present study, the stress was decreased in the mandible bone where hydroxyapatite coating was used. This stress reduction leads to a faster stabilization and fixation of implant in the mandible bone. Using hydroxyapatite coating as a biocompatible and bioactive material could play an important role in bone formation of implant- bone interface.

    Keywords: Dental implant, Hydroxyapatite, Bone
  • Majid Akbari, Mohhamad Javad Moghaddas, Sara Majidinia Pages 84-90
    Background And Aims
    The aim of this study was to evaluate the fracture strength of restored teeth with three different types of E glass-fiber posts after thermo-mechanical loading.
    Materials And Methods
    Sixty extracted upper central incisor human teeth, with similar size, were selected and divided into three groups (n=20). Endodontic treatment was done in all groups and crowns were sectioned from 2 mm above CEJ. Then one type of posts in each group (Anthogyr, Svensk, Hetco) cemented using Panavia cement and the crowns were restored with a composite. The specimens in each group were thermocycled for 6000 cycles (5-55°C) and subjected to 1200000 cycles of mechanical loadiong in an artificial mouth machine. Then the fracture strength was measured and data were analyzed using ANOVA and T-student test (α=0.05).
    Results
    The mean fracture strengths in Hetco group before and after thermomechnical loading were 581.098 ± 192.742 N and 564.74±213.59 N, in Anthogyr group were 664.358 ± 135.878 N and 629.12±390.3 N and, in Svensk group were 780.258 ± 379.133 N and 779.84±282.59 N, respectively. There was no significant difference between groups and also there was no significant difference in each group before and after thermo-mechanical loading (P>0.05).
    Conclusion
    Restored teeth with Hetco fiber glass post were similar in terms of the fracture strength with that of two other posts after thermo-mechnical loading.
    Keywords: Endodontically treated teeth, Strength, Post
  • Hoorieh Bashizadeh Fakhar, Elham Sadat Emadian Razavi Pages 91-98
    Background And Aims

    Bone density is frequently used in medical diagnosis and research. The current methods for determining bone density are expensive and not easily available in dental clinics. The aim of this study was to design and evaluate the accuracy of a digital method for hard tissue densitometry which could be applied on personal computers.

    Materials And Methods

    An aluminum step wedge was constructed. 50 E-speed Kodak films were exposed. Exposure time varied from 0.05s to 0.5 s with 0.05 s interval. Films were developed with automatic developer and fixer and digitized with 1240U photo Epson scanner. Images were cropped at 10 × 10mm size with Microsoft Office Picture Manager. By running the algorithm designed in MATLAB software, the mean pixel value of pictures was calculated.

    Results

    Finding of this study showed that by increasing the exposure time, the mean pixel value was decreased and at step 12, a significant discrimination was seen between the two subsequent times(P<0.001). By increasing the thickness of object, algorithm could define the density changes from step 4 in 0.3 s and 5 in 0.5 s, and it could determine the differences in the mean pixel value between the same steps of 0.3 s and 0.5 s from step 4.

    Conclusion

    By increasing the object thickness and exposure time, the accuracy of the algorithm for recognizing changes in density was increased. This software was able to determine the radiographic density changes of aluminum step wedge with at least 4mm thickness at exposure time of 0.3 s and 5 mm at 0.5 s.

    Keywords: Densitometry, Algorithm, Scanner
  • Narges Dorri, Azita Kaviani, Ali Noori Pages 99-107
    Background And Aims
    The ability of composite restorations to prevent microleakage needs desirable bonding material for proper sealing. The purpose of this study was to evaluate class V composite restorations microleakage in premolars with/without electric current while applying variant dentin bonding in vitro.
    Materials And Methods
    120 non-carious human premolars were used for this study and standardized class v cavities were prepared. The tooth roots were cut by discs at a distance of 5 mm from CEJ and pulp tissue was removed. The teeth were divided into six groups of 20. In the first group, electric current was applied, Single bond (3M ESPE, St Paul, MN, USA) with a broom motion attached to the cathode and a sponge containing bonding was used as anode. The used current was 15µA and the Single bond in the second group was used without electricity. Then two bondings PQ1 (Ultradent, Germany) and Optibond solo plus (Kerr, USA) were used with and without electricity. After adhesive application and curing the bonding agents, cavities were restored by a composite (Valux Plus). The root ends were sealed by wax and all teeth surfaces, except 1 mm around the restorations were covered with a nail varnish. The specimens were thermocycled for 1000 cycles and placed in fushin for 24 hours and were then sectioned vertically and examined under a stereomicroscope. Data were scored on a 0-4 scale based on microleakage at the gingival margins and analyzed using Kruskal-Wallis and Mann-whitney test.
    Results
    Based on the results, the extent of microleakage in the groups of electric current was significantly less than the groups without using the electric current (P=0.05). The lowest degree of microleakage was found in PQ1 group, and the greatest difference between the groups with and without electricity was also found in PQ1 group. Single bond and Optibond Solo Plus with electric current showed a lower degree of microleakge.
    Conclusion
    The result showed that use of electric current during the application of dental adhesives could reduce the extent of microleakage.
    Keywords: Dental bonding, Composite, Restoration
  • Hoorieh Bashizadeh Fakhar, Hanieh Kaviani, Mehrdad Panjnoosh, Ahmad Reza Shamshiri Pages 108-117
    Background And Aims
    It is crucial to verify the relationship between root apices and maxillary sinus floor in some surgical procedures like extraction and implant placement or in orthodontic movements like intrusion. Protrusion of roots into the sinus increases the risk of post extraction pneumatization which in turn decreases the available bone at the implant or denture sites. The aim of this study was to determine the panoramic radiology accuracy for defining the relationship between posterior root apices and the maxillary sinus floor by Cone Beam CT (CBCT).
    Materials And Methods
    Paired panoramic radiographs and CBCT images of 117 subjects were examined. 452 posterior maxillary roots including second premolar, first and second molar were classified by the means of the relationship with maxillary sinus floor. CBCT was used as Gold standard method, and the agreement of panoramic findings with CBCT was examined statistically. Data were analyzed using Chi-square and Multiple logistic regressions.
    Results
    Agreement of the panoramic and CBCT results were seen in 57.7% of all cases. Roots which had no contacts with the sinus floor (class 0) showed a high agreement of 89.5% between two imaging techniques. Roots in contact with sinus floor (class 1) showed 58.8 % and cases with root protrusion into sinus cavity (class 3, 4) showed 50% of agreement (P<0.001). Also in 36% of cases with no protrusion into the sinus cavity (class 0, 1, 2), panoramic showed protrusion. The agreement for the premolar was higher than molars (P<0.001)
    Conclusion
    The majority of roots which their images were projected on the sinus cavity had no vertical protrusion in CBCT cuts. Considering the results, in these cases CBCT can be recommended.
    Keywords: Maxillary sinus, Teeth, Panoramic
  • Jalil Modaresi, Vahid Shirani, Mohammad Malekzadeh Pages 118-121
    Background And Aims

    Electric pulp tester is a valuable instrument to examine tooth’s pulp vitality. There is no agreement about the response of immature teeth to electric pulp tester and the reason is expressed as the failure of nerve fibers’ development. The aim of this study was to investigate the effect of patient’s age on the tooth response to electric pulp tester.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, 300 maxillary central permanent teeth in 150 volunteers were examined by using electric pulp tester. The volunteers were classified in 5 age groups of 7-8, 9-10, 11-12, 13-4, and 30-35; and teeth lacking sound and healthy pulp were excluded. Data were analyzed using SPSS-16 software, one-way analysis of variance, and Tukey post hoc test.

    Results

    The average response to electric pulp tester in age groups of 7-8, 9-10, 11-12, 13-4, and 30-35 years old were 2.9±0.1, 2.8±0.1, 2.3±0.1, 2.2±0.1 and 1.8±0.1, respectively. This indicated that by increasing teeth age, they responded to lower level of electric pulp tester. In subjects less than 14 years old, there was no significant difference between neighboring groups (P=0.3); however, a significant difference was observed between subjects less than 14 years old and adults (P<0.001).

    Conclusion

    This study showed that immature teeth responded at higher levels to electric test; however, all teeth responded to electric pulp tester.

    Keywords: Pulp, Age, Tooth
  • Fateme Mokhtari, Mohammad Hossein Yosefi, Ali Gharaati Jahromi Pages 122-128
    Background And Aims
    Root canal therapy is one of the most important parts of a general dentist's profession. The aim of this study was to evaluate the radiographic quality of root canal therapy performed by under graduated students at Yazd dental school.
    Materials And Methods
    Records of patients, who were referred to the endodontic department during 2010-2012 and treated by undergraduated students, were divided into three groups by the numbers of canals and 80 specimens from each group were randomly evaluated. For the assessment, the quality of accomplished treatments, the indices: length, taper, and density of obturation were used and the errors during root treatment were recorded. Data were analyzed using Fisher's exact test and Chi-square.
    Results
    According to the results, 155 (64.6%) records had appropriate filling length, whereas 55 (22.9%) were underfilled and 30 (12.5%) were overfilled. The acquired difference was statistically significant among three groups. (P<0.001). 187 (77.9%) records had adequate taper and 157 (65.4%) records had adequate density. The difference in the evaluating of taper (P=0.976) and density (P=0.879) was not significant. Totally, 39.2% of specimens had all the properties of an appropriate root canal treatment.
    Conclusion
    The results of the present study can be used to identify weaknesses in the treatment of different educational groups and help them to achieve a proper planning to improve the quality of endodontic treatments.
    Keywords: Dental students, Root canal therapy, Radiography
  • Hooman Zarif Najafi, Morteza Oshagh, Parisa Salehi, Hamid Keshavarz Pages 129-136
    Background And Aims
    Orthodontic patients’ cooperation is a determining factor in treatment outcomes. The aim of this study was to evaluate the relationship between patient cooperation during orthodontic treatment with variables such as age, sex, life setting, treatment duration and functional and social discomfort experienced.
    Materials And Methods
    Specimens were consisted of 100 orthodontic patients (36 males and 64 females) between 13-35 years old (average age: 22.57±1.69 years). Patients’ demographic traits, treatment duration andfunctional-social discomfort by the orthodontic treatment were evaluated using a questionnaire answered by the patients or their parents. The degree of patient cooperation was assessed by the modified cooperation questionnaire (Orthodontic Patient Cooperation Scale [OPCS]) which was completed by an orthodontist. Data were analyzed using One-way ANOVA, T-test, intraclass correlation coefficient and Pearson Correlation.
    Results
    No significant difference was found between the cooperation of male and female patients (P=0.867) and also between the cooperation of the patients who lived in the urban and rural setting (P=0.613). Treatment duration and compliance showed a low negative correlation which was not statistically significant (r=-0.155, P=0.127). Functional-social discomfort and compliance showed a low negative correlation which was not statistically significant (r=-0.118, P=0.244). No significant correlations were found between the compliance and age (r=0.002, P=0.988); and also the treatment duration and functional-social discomfort experienced(r=0.164, P=0.105).
    Conclusion
    Patient compliance appears to be a complex issue that cannot easily be predicted only by factors such as age, gender, life setting, treatment duration and functional-social discomfort experienced.
    Keywords: Compliance, patient, Orthodontic
  • Seyed Amir Hossein Mirhashemi, Razieh Jabbarian Pages 137-143

    The need to identify and determine the age of the unidentified dead person s or accident victims of natural disasters is clear. Also, some remedial measures in the field of orthodontics and pediatric dentistry depend on knowing the patient’s physiological age. Previous studies suggested that dental age have a good correlation with physiological age more than skeletal or o ther common methods of age determination. Among the various methods used to determine dental age, dental radiography provides wide facilities for clinicians. Being noninvasive and the ability of performing the technique on live subjects as well as simplicity and low cost and reliable results, have led researchers to investigate further on that. The formation and calcification process of teeth and changes during aging has been regarded by many, leading to introduce various methods in which the field. In this study, 36 related articles were achieved by searching PUBMED, Science Direct and Google Scholar resources and discussed. Provided what diversified means of determining age using dental radiographs is encouraged, it is recommended to be not restricted to use only one of the methods because the multilateral approach is more reliable.

    Keywords: Age determination by teeth, Dental radiology, Dental age
  • Mojgan Alaeddini, Shahroo Etemad, Moghadam Pages 144-151
    Morality and ethics constitute fundamental principles of professional, educational and investigational aspects of medicine and all its branches, including dentistry. There are specific considerations in dental research which could significantly affect the design and progress of scientific projects performed in this field. The aim of the current study was to present an overview of ethical concepts governing dental research and to provide examples of common issues raised during dentistry-related investigations. Establishment of human tooth banks in major research and training centers is suggested to enhance the process of conducting more substantial research in dentistry.
    Keywords: Ethics, Dentistry, Research