فهرست مطالب

طب توانبخشی - سال دهم شماره 5 (آذر و دی 1400)

فصلنامه طب توانبخشی
سال دهم شماره 5 (آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/02
  • تعداد عناوین: 17
|
  • صاحب یوسفی*، پرویز شریفی درآمدی، سعید رضایی، محمد عسگری صفحات 868-879
    زمینه و هدف

     آسیب بینایی با عوارض و مشکلاتی همراه است که می‌تواند سلامت جسمانی و روانی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر، مروری بر پژوهش‌های انجام‌شده در مورد تاثیر توان‌بخشی حسی-حرکتی و ادراکی-فضایی با محوریت تعامل والد-کودک و ترس از حرکت در کودکان با آسیب بینایی بود.

    مواد و روش‌ها

    بررسی داده‌ها در پژوهش حاضر به صورت مروری نظام‌مند انجام گرفته است. روش‌شناسی‌ آن مبتنی بر گردآوری، طبقه‌بندی و خلاصه کردن یافته‌های مقالات علمی-پژوهشی مرتبط با توان‌بخشی حسی-حرکتی و ادراک-فضایی بر ترس از حرکت در کودکان با آسیب بینایی که بین سال‌های 2007 تا 2021 میلادی برگرفته از پایگاه‌های اطلاعاتی اسکوپووس، ابسکو، پابمد،گوگل اسکالر، اریک، ساینس دایرکت و همچنین پایگاه‌های اطلاعاتی مگیران، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پورتال جامع علوم انسانی، ایران‌داک، نورمگز با کلید‌واژه‌های توان‌بخشی حسی-حرکتی، ادراکی-فضایی، تعامل والد-کودک، ترس از حرکت و کودکان با آسیب بینایی صورت پذیرفته است. در جست‌وجوی اولیه 72 مقاله انتخاب شدند و در ادامه پانزده مقاله که عنوان آن‌ها توان‌بخشی حسی-حرکتی و ادراکی-فضایی در کودکان با آسیب بینایی بود، انتخاب شدند. 

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که این درمان برای کاهش ترس از حرکت در کودکان با آسیب بینایی مناسب است. همچنین توان‌بخشی حسی-حرکتی و ادراکی-فضایی باعث بهبود فاکتورهای ترس از حرکت، از‌جمله انگیزه، رابطه والد-کودک، آگاهی بدنی، تقلید از حرکت دیگران و مهارت‌های جهت‌یابی و تحرک می‌شود. آسیب بینایی، توانبخشی، ادراک، حرکت، ترسبا بررسی مطالعات انجام‌گرفته می‌توان نتیجه گرفت که توان‌بخشی حسی-حرکتی و ادراکی-فضایی با محوریت تعامل مادر-کودک، یکی از درمان‌های مکمل برای کودکان با آسیب بینایی است و قادر خواهد بود ترس از حرکت را در این کودکان کاهش دهد، به طوری که آن‌ها بتوانند مستقل رفت‌وآمد کنند.

    کلیدواژگان: آسیب بینایی، توانبخشی حسی حرکتی، ادراکی فضایی، تعامل والد- کودک، ترس از حرکت
  • سیده زهرا میرشفیعی، پریسا صداقتی* صفحات 880-893
    مقدمه و اهداف

    بیماری مزمن آسم با ایجاد عوارض متعدد سبب کاهش کیفیت زندگی می‌شود. این افراد نسبت به همسالان خود کم‌ تحرک‌تر بوده و سطح آمادگی جسمانی پایین‌تری دارند. بیماری آسم به‌طور شایع می‌تواند باعث تغییراتی در پاسچر کمربند شانه‌ای به‌ویژه ستون‌فقرات گردنی و پشتی شود. استفاده از تمرینات اصلاحی و تنفسی برای پیشگیری و اصلاح این تغییرات می تواند گزینه مناسبی باشد. این مطالعه به بررسی اثر تمرینات ترکیبی اصلاحی و تنفسی در منزل بر زاویه کیفوز و ظرفیت‌های تنفسی کودکان آسمی پرداخته است.

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی است و جامعه آماری شامل کودکان آسمی مبتلا به آسم خفیف ساکن شهر رشت بود. از بین آن‌ها به‌طور هدف‌مند 30 نفر با تشخیص پزشک براساس معیارهای ورود و خروج تحقیق، به‌صورت داوطلبانه و با اخذ رضایت‌نامه از والدین وارد مطالعه شدند. نمونه‌ها به‌طور تصادفی در گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. ارزیابی کیفوز پشتی، ظرفیت‌های تنفسی و شاخص آنتروپومتریک قفسه سینه به ترتیب توسط خط‌کش منعطف، اسپیرومتر و کالیپر استخوان انجام شد. گروه آزمایش تمرینات ترکیبی اصلاحی و تنفسی را به مدت 8 هفته انجام دادند. آنالیزآماری با نسخه 24 نرم افزار SPSS و نرمالیتی داده‌ها با آزمون شاپیرو ویلک و کوواریانس انجام شد.

    یافته‌ها

    نتایج این پژوهش تفاوت معناداری را بین انحنای کیفوز سینه‌ای (0/004=P)، حجم بازدمی اجباری1 (0/001=P)، ظرفیت حیاتی اجباری/ حجم بازدمی اجباری1 (0/02=P) و شاخص‌های انتروپومتریک قفسه سینه (0/001=P) دو گروه کنترل و آزمایش نشان داد.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج می‌توان پیشنهاد داد از تمرینات ترکیبی این تحقیق به‌عنوان مکمل حرکتی برای پیشگیری و کاهش وضعیت هایپرکایفوزی در افراد مبتلا به آسم استفاده شود و از مزایای بهبود عملکرد ریوی و ظرفیت‌های تنفسی با افزایش اتساع‌پذیری قفسه سینه تحت این تمرینات در افراد آسمی استفاده شود.

    کلیدواژگان: تمرین در منزل، تمرینات تنفسی، تمرینات اصلاحی، آنتروپومتری، اسپیرومتری
  • سمیه بهمنی جهرمی*، سمیه مومنی، آذر آقایاری صفحات 894-907
    مقدمه و اهداف

     امروزه کاهش تعادل و تغییر وضعیت بدنی از جمله مشکلات جسمی-حرکتی افراد چاق است. ارایه سازوکارهایی برای بهبود تعادل این افراد و پیشگیری از افتادن و عوارض متعاقب آن از چالش های سلامت عمومی است. این تحقیق با هدف بررسی و مقایسه اثر کوتاه مدت ماساژ و موبیلیزیشن ناحیه پا بر تعادل پرستاران زن چاق انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی از بین پرستاران زن بیمارستان های دانشگاه تهران، 45 زن شاغل داوطلب در محدوده سنی 35 الی 45 سال و شاخص توده بدنی 30 الی 40 با روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. پس از بررسی شرایط ورود و خروج به صورت تصادفی به 3 گروه 15 نفری: ماساژ (3/39±38/73 سال سن)، (5/55±154/67 سانتی متر قد)، (8/63±79/50 کیلوگرم وزن)، (33/28±1/82 شاخص توده بدنی)، موبیلیزیشن (3/09±40/87 سال سن)، (6/72±155/33 سانتی متر قد)، (80/83±8/34 کیلوگرم وزن)، (33/60±1/88 شاخص توده بدنی) و کنترل (3/00±40/00 سال سن)، (4/06±155/80 سانتی متر قد)، (80/63±4/55 کیلوگرم وزن)، (1/24±33/28 شاخص توده بدنی) تقسیم شدند. آزمودنی ها در گروه ماساژ: 20 دقیقه ماساژ کف پا، در گروه موبیلیزیشن: 20 دقیقه موبیلیزیشن ناحیه پا، برای هر دو پا دریافت کردند. شاخص تعادلی توسط دو آزمون تعادلی ایستادن روی یک پا در پای راست و چپ و آزمون بلند شدن و رفتن در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون یعنی بلافاصله بعد از اعمال مداخله ارزیابی شد. عملیات آماری با نسخه 21 نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آنالیز واریانس یک طرفه و کوواریانس و تست تعقیبی بنفرونی) انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین پس آزمون های گروه ماساژ و موبیلیزیشن با گروه کنترل در آزمون های ایستادن روی یک پا در پای راست و چپ و آزمون بلند شدن و رفتن تفاوت معناداری وجود دارد (05/P≤0). این در حالی است که تفاوت معناداری بین تاثیر دو روش ماساژ و موبیلیزیشن ناحیه پا در تعادل زنان چاق مشاهده نشد (05/P≥0).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد استفاده از هر دو روش ماساژ و موبیلیزیشن ناحیه پا می تواند در بهبود تعادل زنان چاق اثرگذار باشد، در حالی که تفاوتی بین استفاده از این دو روش وجود ندارد.

    کلیدواژگان: چاقی، تعادل، ماساژ، موبیلیزیشن، پرستاران زن
  • ندا بروشک*، حسن خوشنودی، مصطفی رستمی، رضا سارنگ صفحات 908-921
    مقدمه و اهداف

     صدمات مغزی در اثر شتاب های خطی و چرخشی سر و گردن ایجاد می شود. جهت گیری سر و گردن هنگام ضربه نیز یکی از عوامل تعیین کننده نوع و شدت آسیب های مغزی است که در مطالعات گذشته کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، هدف از این مطالعه تحلیلی بر تاثیر جهت گیری سر و گردن بر پارامترهای بیومکانیکی آسیب سر در بوکس بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، برای بررسی تاثیر جهت گیری سر و گردن بر شتاب های خطی و چرخشی سر هنگام ضربه ی مشت در بوکس از روش شبیه سازی کامپیوتری استفاده شد. بدین صورت که در ابتدا مدلی مناسب از سر و گردن و ضربه مشت در نرم افزار آدامز شبیه سازی شد. سپس برای تعیین جهت گیری سر و گردن از روش سینماتیک معکوس و زوایای اویلر ZXZ استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد شتاب خطی و شتاب چرخشی بیشینه در حالت مرجع (وضعیت آناتومیکی گردن) به ترتیب g75 و 4036 می باشد. جهت گیری سر و گردن در صفحه ساجیتال بر اندازه شتاب های خطی و چرخشی تاثیری نداشت، در حالی که با افزایش زاویه جهت گیری سر و گردن در صفحه فرونتال، اندازه شتاب های خطی و چرخشی کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تنها شتاب چرخشی علت آسیب مغزی در بوکس است که با افزایش زاویه جهت گیری سر و گردن هنگام ضربه در صفحه فرونتال از شدت آن کاهش می یابد. می توان گفت با تشخیص پارامترهای بیومکانیکی مرتبط با آسیب سر و عوامل تاثیرگذار بر آن میتوان میزان شدت آسیب و عوامل خطرزای مرتبط با آن را پیشبینی کرد و برای توانبخشی، راهکارهای مرتبط با آن را اجرا کرد.

    کلیدواژگان: ضربه مغزی، شتاب خطی، شتاب چرخشی، جهت گیری سر و گردن، بوکس
  • فاطمه فکار قراملکی، حوریه احدی، مهدی دستجردی کاظمی، پوران باقر پور، اکبر دارویی، عباس عبادی، فریبا یادگاری، صلاح الدین کریمی، گلاویژ کریمی جوان* صفحات 922-935
    مقدمه و اهداف

     کودکان دوزبانه گاهی به اشتباه دارای آسیب زبانی تشخیص داده می شوند و گاهی هم آسیب زبانی آن ها شناسایی نمی شود که در هر دو صورت مداخله مناسب انجام نمی شود. اندازه گیری دقیق رشد زبانی کودک دوزبانه شامل ارزیابی هر دو زبان وی می باشد. هدف مطالعه حاضر، شناسایی یک مجموعه از شاخص ها برای تشخیص آسیب زبانی درکودکان دوزبانه ترک-فارس 5 تا 7ساله شهر تهران بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی _ تحلیلی، نمونه زبانی 24 کودک بدون آسیب زبانی و 8 کودک با آسیب زبانی براساس سنجه های زبانی میانگین طول گفته در واحد تی، تعداد کل کلمات، تعداد کلمات متفاوت، تعداد خطاهای دستوری در واحد تی تحلیل شد. کودکان بدون آسیب زبانی با روش خوشه ای چند مرحله ای از مهد کودک ها و مدارس انتخاب شدند. کودکان با آسیب زبانی توسط آسیب شناس گفتار و زبان دوزبانه با حداقل 3 سال سابقه خدمات به کودکان دوزبانه از کلینیک های گفتار درمانی به شیوه در دسترس انتخاب شدند. این کودکان از نظر هوش غیرکلامی، سن مواجهه و میزان مواجهه با زبان فارسی تفاوت معنادار با هم نداشتند. والدین به سوالاتی در مورد درک شان از مهارت های گفتار و زبان کودک شان و تاریخچه خانوادگی مشکلات گفتار و زبان پاسخ دادند.

    یافته ها

    تحلیل تشخیصی نشان داد 3 شاخص، گروه های کودکان را با حساسیت 87/5 درصد شناسایی می کند: پرسش نامه گزارش والدین، میانگین طول گفته در واحد تی، تعداد کل کلمات.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد شاخص های گزارش والدین و سنجه های زبانی در شناسایی آسیب زبانی کودکان دوزبانه ترک-فارس می تواند برای آسیب شناسان گفتار و زبان کاربرد تشخیصی داشته باشد.

    کلیدواژگان: آسیب زبانی، دوزبانگی متوالی، تحلیل نمونه زبانی، سنجه های زبانی، پرسش نامه گزارش والدین
  • محمد جلیلوند، حسین صمدی، امیر دانا* صفحات 936-946
    مقدمه و اهداف

     یکی از ارکان مهم کارکردهای اجرایی، حافظه کاری است. هدف پژوهش حاضر با توجه به نیازهای فیزیولوژیکی و شناختی متفاوت تمرینات حرکتی باز و بسته، بررسی تاثیر تمرینات باز و بسته بر حافظه کاری کودکان پیش دبستانی است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون است. 30 کودک پیش دبستانی به صورت تصادفی در دو گروه تمرینی باز و بسته قرار گرفتند. قبل از اجرای پروتکل تمرینی از کلیه شرکت کنندگان، آزمون هوش وکسلر و پیش آزمون حافظه کاری با نرم افزار N-back گرفته شد. شرکت کنندگان هر گروه به مدت 12 هفته و هر هفته 3 جلسه 1 ساعته تمرینات مخصوص به خود را انجام دادند. شدت تمرین در حدود (% 60±5) ضربان قلب ذخیره با استفاده از ضربان سنج تنظیم شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس در نسخه 23 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش، تفاوت معناداری را بین تمرین مهارت های باز در مقایسه با تمرین مهارت های بسته نشان داد (P≤0.05)، به طوری که تمرین باز در مقایسه با تمرین بسته اثر بیشتری در افزایش حافظه کاری کودکان پیش دبستانی داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد 12 هفته تمرین باز در مقایسه با تمرین بسته تاثیر بیشتری در افزایش حافظه کاری کودکان پیش دبستانی دارد. بنابراین، پیشنهاد می شود کودکان پیش دبستانی برای بهبود حافظه کاری در تمرین مهارت های باز که دارای بار شناختی بالاتری هستند، شرکت کنند.

    کلیدواژگان: حافظه کاری، مهارت های باز، مهارت های بسته، کودکان پیش دبستانی
  • عباسعلی آهنگر*، محمدحسین سالاری فر، ستاره مجاهدی رضائیان، آزاده ایمانوردی صفحات 948-963
    زمینه و هدف

     اوتیسم اختلال عصبی _ رشدی است که مهارت های شناختی و زبانی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. زندگی اجتماعی انسان به توانایی های شناختی و زبانی بسیار وابسته است. به کارگیری این توانایی ها عامل مهمی در رشد و پیشرفت انسان است. تولید و درک گفتمان روایتی به عنوان یکی از سطوح زبانی مستلزم به کارگیری توانایی های شناختی و زبانی است. با توجه به این حقیقت که خط سیر زمان و نحوه بیان آن یکی از مولفه های اصلی شکل گیری روایت به شمار می رود، مبحث زمان می تواند در گفتمان روایتی برای کودکان دارای اختلال اوتیسم چالش برانگیز باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی بازنمایی برخی مولفه های زمان همچون نمود، شامل نمود کامل و نمود ناقص و زمینه سازی شامل پیش زمینه و پس زمینه در گفتمان روایتی کودکان دارای اختلال اتیسم با عملکرد بالا است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش بررسی چگونگی بازنمایی مولفه های نمود و زمینه سازی در گفتمان روایتی کودکان دارای اختلال اوتیسم با عملکرد بالا و کودکان هنجار فارسی زبان بر اساس الگوی هیکمن و تقسیم بندی های رابرتس، برجسته دلفروز و جهانی انجام شد. 20 کودک پسر اوتیسم با عملکرد بالا (سن تقویمی 7 تا 11 سال) و 20 کودک پسر هنجار (سن تقویمی 7 تا 11 سال) در آزمون تولید گفتمان روایتی براساس دو داستان تصویری «اسب» و «گربه» ارایه شده توسط هیکمن شرکت داشتند. داده های گردآوری شده پس از بررسی و توصیف با به کارگیری آزمون یو من _ ویتنی تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد تفاوت معناداری در بازنمایی مولفه نمود کامل و زمینه سازی توسط کودکان دارای اختلال اوتیسم با عملکرد بالا و کودکان هنجار وجود داشت (0/05= P). به بیان دیگر، کودکان دارای اختلال اوتیسم با عملکرد بالا کمتر از کودکان هنجار از نمود کامل استفاده کردند. همچنین، کودکان دارای اختلال اوتیسم با عملکرد بالا در هنگام روایت و انتقال اطلاعات اصلی به عنوان پیش زمینه عملکرد ضعیف تری در مقایسه با کودکان هنجار داشتند، درحالی که این کودکان در مقایسه با کودکان هنجار اطلاعات حاشیه ای و جانبی یا پس زمینه بیشتری را تولید کردند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد عملکرد ضعیف کودکان دارای اختلال اوتیسم با عملکرد بالا در مقایسه با کودکان هنجار در بازنمایی برخی مولفه‏ های زمان همچون نمود و زمینه ‏سازی در گفتمان روایتی با نقایص شناختی و زبانی آن ها ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: روایت، زمان، نمود، زمینه سازی، کودکان دارای اختلال اتیسم با عملکرد بالا، زبان فارسی
  • نازفر نیکجو، حیدر صادقی* صفحات 964-974
    زمینه و هدف

     امروزه دست یابی به بهترین اجرای مهارت های ورزشی و به حداقل رساندن بروز آسیب با میزان قابلیت و توانایی های فیزیکی رابطه مستقیم دارد. هدف این پژوهش مقایسه متغیرهای منتخب بیومکانیکی هنگام پرش-فرودهای متوالی بین کاراته کاران حرفه ای و نیمه حرفه ای بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از صفحه نیروسنج، اطلاعات مربوط به نیروی عکس العمل زمین، تغییرات مرکز جرم به مرکز فشار و زمان رسیدن به پایداری هنگام پرش-فرود هجده دختر جوان کاراته کار اردو نشین تیم ملی (حرفه ای-نه نفر) و کاراته کار منتخب استان مازندران (نیمه حرفه ای-نه نفر)، در هر دو پای چپ و راست به صورت جداگانه جمع آوری و تحلیل آماری شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانگین و انحراف معیار متغیرهای بیومکانیکی مورد مطالعه در اندام چپ نسبت به اندام راست در هر دو گروه حرفه ای و نیمه حرفه ای بالاتر بود. در مقایسه نیروی عکس العمل زمین مولفه داخلی-خارجی و تغییرات مرکز جرم به مرکز فشار پای راست و چپ کاراته کاران غیر حرفه ای و پای چپ گروه حرفه ای و غیر حرفه ای تفاوت معناداری مشاهده شد (05/P<0). بین نیروی عکس العمل زمین در جهت قدامی-خلفی بین پای راست و چپ گروه حرفه ای و پای راست و چپ گروه غیر حرفه ای و پای راست و چپ دو گروه در تغییرات مرکز جرم به مرکز فشار بین پای راست و چپ گروه حرفه ای و پای چپ این دو گروه تفاوت معنادار بود (05/P<0)، اما بین زمان رسیدن به پایداری آنها تفاوت معناداری دیده نشد (05/P<0).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با توجه به نتایج، متغیرهای نیروی عکس العمل زمین و تغییرات مرکز جرم به مرکز فشار و زمان رسیدن به پایداری می تواند به عنوان شاخصی برای ارزیابی سطح اجرای مهارت و تشخیص پتانسیل بروز آسیب کاراته کاران حرفه ای و نیمه حرفه ای استفاده شود.

    کلیدواژگان: کاراته، نیروی واکنش زمینی، مرکز جرم تا مرکز فشار، زمان تثبیت، پرش-فرود
  • سیده شهره طاهری، منصوره شهریاری احمدی*، حسن پاشاشریفی صفحات 976-987
    زمینه و هدف

    بررسی اثر بخشی بازی و موسیقی بر اضطراب، افسردگی و عزت نفس دانش آموزان با آسیب بینایی دوره دوم ابتدایی است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل شصت نفر در گروه سنی نه تا پانزده سال است (11/74=M). روش نمونه گیری با روش کوکران انجام و افراد با آزمون های اضطراب اسپنس، افسردگی کودکان و عزت نفس کودکان بررسی شدند. پس از آن افراد بر اساس سن و نوع آسب بینایی، همتا سازی شده و در نهایت 28 نفر به عنوان نمونه وارد مطالعه شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و روش های آماری تحلیل کوواریانس، تی مستقل و تی زوجی استفاده شد.

    یافته ها

    مقایسه نتایج پیش آزمون-پس آزمون نشان داد که بازی و موسیقی بر اضطراب، افسردگی و عزت نفس کودکان با آسیب بینایی نقش دارد، اما نتایج تحلیل کوواریانس در گروه آزمایش نشان داد که فقط در متغیر اضطراب تفاوت معنادار ایجاد شده است (0/002=P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بازی همراه با موسیقی می تواند در کاهش اضطراب کودکان با آسیب بینایی نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: نابینایی، بازی، موسیقی، اضطراب، افسردگی، عزت نفس
  • ملاحت سیدشربتی، حیدرعلی زارعی*، سید داوود حسینی نسب صفحات 988-1001
    زمینه و هدف

     توانایی دیداری-فضایی فرایندی پیچیده و شامل بخش های متعدد در ارتباط با یکدیگر است که با رشد حافظه کاری توسعه می یابد. این فرایندها توسط دانش آموزان دچار اختلال یادگیری به گونه ای متفاوت از دانش آموزان عادی انجام می شود. تفاوت در توانایی دیداری-فضایی با پیشرفت ضعیف در توانایی تحصیلی همراه است. این پژوهش با هدف بررسی مقایسه ای ادراک دیداری-فضایی حافظه کاری بین دانش آموزان عادی و دانش آموزان دچار اختلال یادگیری خاص اجرا شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه دانش آموزان دختر و پسر مقطع دبستان سنین 12-10 سال با اختلال ریاضی، نارساخوان و عادی شهرستان خوی بود. نمونه پژوهش حاضر شامل تعداد نود نفر دانش آموز مقطع ابتدایی بود که سی نفر دچار اختلال ریاضی، سی نفر نارساخوان و سی نفر دیگر عادی بودند. دانش آموزان دچار اختلال یادگیری از طریق نمونه گیری در دسترس و دانش آموزان عادی با استفاده از روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. به منظور تشخیص و ارزیابی اختلال ریاضی آزمون کیمت و برای تشخیص نارساخوانی چک لیست نشانگان اجرا شد. به منظور اندازه گیری حافظه کاری ادراک دیداری-فضایی نیز از نرم افزار کرسی بلاک استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل واریانس یک سویه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت بین دانش آموزان عادی، نارساخوان و اختلال ریاضی در توانایی دیداری-فضایی معنا دار است (10/11=F) و (P<0/001)، اما بین دانش آموزان اختلال ریاضی و نارساخوان در ادراک دیداری-فضایی حافظه کاری تفاوتی مشاهده نشد (0/34>P).

    نتیجه گیری

    دانش آموزان دچار اختلال ریاضی و نارساخوان در ادراک دیداری-فضایی حافظه کاری، عملکرد ضعیفی نسبت به دانش آموزان عادی داشتند.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، محاسبه پریشی، پردازش فضایی، حافظه کاری
  • یاسمن فتاحی، محسن سعیدمنش* صفحات 1002-1011
    زمینه و هدف

     سکته مغزی سومین علت مرگ ومیر و شایع ترین اختلال ناتوان کننده مغز و اعصاب بزرگسالان است. مسایل روانی که بعد از سکته مغزی شایع است، می تواند در رابطه مستقیم با بیماری و آسیب سیستم اعصاب مرکزی یا باعث افت کارایی و آسیب شدید به اعتماد به نفس و حس سالم بودن فرد باشد. شیوع سکته مغزی با بالا رفتن سن افزایش یافته، در مردها بیشتر از زنان و در آفریقایی ها-آمریکایی ها بیشتر از سفیدپوستان است. عوامل خطر آن پرفشاری و افزایش کلسترول خون، سیگار، مصرف بیش از حد الکل و قرص های پیشگیری از بارداری هستند. مشکلات خلقی، به ویژه افسردگی شایع ترین اختلال روانی رایج بعد از سکته مغزی است.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهشی حاضر، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمام بیماران سکته مغزی است که در سال 1396 به مراکز نورولوژی استان یزد مراجعه کرده و حداقل یک سال از زمان سکته آنها گذشته بود که سی بیمار (بیست مرد و ده زن با میانگین سنی 53/38 سال و میانگین زمان پس از سکته 3/91 سال) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. با استفاده از تصاویر MRI و بررسی پرونده بیمار، سالم بودن لوب گیج گاهی مغز اثبات شد (درک کلامی سالم) و تنها بیمارانی در این پژوهش شرکت داشتند که لوب پیشانی آنها دچار ضایعه شده بود و از نظر حرکتی، توانایی حرکت مستقل نداشتند. امتیازهای آزمون افسردگی بک آن ها در در پیش آزمون و پس آزمون مقایسه شد. بیماران گروه اول، ده جلسه تحریک واقعی با رنگ سفید، گروه دوم، ده جلسه تحریک واقعی با رنگ سبز و گروه سوم (کنترل) تحریک ساختگی را در قشر پری فرونتال پشتی جانبی چپ و راست دریافت کرد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کوواریانس) با استفاده از نسخه 21 نرم افزارSPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل کوواریانس با حذف اثر پیش آزمون نشان داد که بین نمرات پس آزمون سه گروه، تفاوت معنادار است. به منظور بررسی منشا این تفاوت بین مراحل از آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد. نتایج نشان داد که بین نمرات پس آزمون گروهی که تحریک ساختگی شدند با دو گروهی که تحریک واقعی نشدند، تفاوت معنادار وجود داشت. همچنین نتایج این آزمون نشان داد بین نمرات پس آزمون گروهی که تحریک واقعی را با رنگ سفید دریافت کرده بود، با گروهی که تحریک واقعی با رنگ سبز را دریافت کرده بودند، تفاوت معناداری وجود داشت. نتایج نشان داد که افسردگی بیمار، پس از درمان تحریک واقعی با رنگ سبز محیطی (P< 0/001) و پس از درمان تحریک واقعی با رنگ سفید محیطی (P< 0/001) نسبت به درمان ساختگی با رنگ سفید محیطی کاهش معناداری داشت. همچنین نتایج نشان داد رنگ محیطی سبز بیشتر از رنگ سفید افسردگی را در بیماران کاهش داد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تحریک الکتریکی مستقیم می تواند در برنامه توان بخشی بیماران سکته مغزی استفاده شود. منتها در تحریک الکتریکی همراه با رنگ سبز محیطی میزان بهبود بیش از رنگ سفید بود.

    کلیدواژگان: تحریک فراجمجمه ای مغز با استفاده از جریان الکتریکی مستقیم، رنگ، افسردگی، سکته مغزی
  • معین ساغری*، سید صدرالدین شجاع الدین، مجتبی عشرستاقی صفحات 1012-1023
    زمینه و هدف

     با توجه به شیوع بالای بی ثباتی مزمن مچ پا و پیامدهای جانبی آن مانند نقص در عملکرد عصبی-عضلانی در مفاصل پروگزیمال، اجرای اقدامات پیشگیرانه از بروز این آسیب ها در مفاصل پروگزیمال بسیار ضروری است؛ بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر شش هفته تمرینات پلایومتریک همراه با بازخورد بر حداکثر زاویه فلکشن زانو و حداکثر نیروی عمودی عکس العمل زمین در تکنیک فرود مردان بسکتبالیست دچار بی ثباتی مزمن مچ پا بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است. 24 مرد بسکتبالیست دچار بی ثباتی مزمن مچ پا در این تحقیق شرکت کردند. پس از شناسایی افراد با استفاده از پرسش نامه کامبرلند، ورزشکاران به دو گروه آزمایش (n=12) و گروه کنترل (n=12) تقسیم شدند. حداکثر فلکشن زانو با ده دوربین و حداکثر نیروی عمودی عکس العمل زمین به وسیله دو صفحه نیروی مجزا در تکینیک فرود ارزیابی شد. سپس ورزشکاران گروه آزمایش، تمرینات پلایومتریک همراه با بازخورد را به مدت شش هفته انجام دادند. پس از بررسی نرمال بودن داده ها توسط آزمون شاپیرو ویلک، از آزمون تی زوجی جهت مقایسه درون گروهی و آزمون تی مستقل جهت مقایسه بین گروه های تحقیق استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون آماری نشان داد که تمرینات پلایومتریک همراه با بازخورد بر حداکثر زاویه فلکشن زانو و حداکثر نیروی عمودی عکس العمل زمین در تکنیک فرود مردان دچار بی ثباتی مزمن مچ پا اثر دارد و به طور معنا داری باعث افزایش حداکثر فلکشن زانوی پای آسیب دیده (P<0/001) و کاهش حداکثر نیروی عمودی عکس العمل زمین (P=0/001) می شود.

    نتیجه گیری

    افزودن تمرینات پلایومتریک همراه با بازخورد به برنامه بسکتبالیست های دچار بی ثباتی مزمن مچ پا سبب بهبود تکنیک فرود در فلکشن مفصل زانو و کاهش نیروی عکس العمل زمین شده که می تواند احتمال آسیب را در مفاصل زانو و مچ پا کاهش دهد

    کلیدواژگان: تمرینات پلایومتریک، بازخورد، فلکشن زانو، بی ثباتی مچ پا
  • منیژه فیروزی*، وحید برفی، علی ضیاء توحیدی صفحات 1024-1037
    زمینه و هدف

     اوتیسم ویژگی هایی به همراه دارد که درمان آن را با چالش های زیادی روبه رو می کند. موسیقی درمانی نویدبخش آن است که با ایجاد فرایند درمانی لذت بخش بر برخی از این چالش ها غلبه کند. با این حال، پژوهش های اثربخشی آن در ایران کمیاب هستند و پذیرش درمان توسط کودکان و مادران هنوز بررسی نشده است. هدف ما بررسی پذیرش، اثربخشی و همچنین چالش های موجود در فرایند درمان است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر دارای طرح آمیخته هم زمان است که در قالب یک پژوهش چند موردی اجرا شده است. به این ترتیب، شرکت کننده ها شامل پنج کودک مبتلا به اوتیسم (بدون اختلال شناختی و یادگیری جدی) بودند که در سنین دوم کودکی (بین 9 تا 14 سال) قرار داشتند. آن ها از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند که در نهایت، یک نفر از آن ها از فرایند آزمون خارج شد. موسیقی درمانی به صورت انفرادی و به طور میانگین هشت جلسه یک ساعته اجرا شد. اثر بخشی آن از طریق مقیاس مهارت های اجتماعی ماتسون و مقیاس نظریه ذهن استیرن من، مصاحبه با مادر و درمانگر و مشاهده جلسات درمان مطالعه شد.

    یافته ها

    مشاهده جلسات و مصاحبه با مادران حاکی از پذیرش بسیار خوب درمان توسط کودکان و حتی اشتیاق آن ها بود. مادران نیز با بیان اثرگذاری درمان در حیطه های مختلف، رضایت کلی خوبی را نسبت به درمان نشان دادند. در بررسی اثرگذاری درمان، اثرگذاری بالینی معنادار بر مهارت های اجتماعی و شناختی، نظریه ذهن و اضطراب تایید شد، اما به نظر می رسید که رفتارهای تکراری کاهش نیافته اند. همچنین دو چالش در روند درمان چشمگیر بود: اضطراب بالا و عدم تمرکز کودکان در جلسات آغازین و همچنین عدم تمایل آن ها به تمرین در خانه.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد موسیقی درمانی پتانسیل درمانی خوبی برای مبتلایان به اوتیسم در جامعه ایران دارد، به ویژه با توجه به پذیرش و اشتیاقی که نسبت به آن مشاهده می شود. بررسی های اثربخشی و پذیرش درمان که این رویکرد را با رویکردهای رایج مقایسه کنند، می توانند از نظر بالینی کارساز و ثمربخش باشند.

    کلیدواژگان: اوتیسم، موسیقی درمانی، پذیرش درمانی، مهارت های اجتماعی، تئوری ذهن
  • بهنام شریفی اردانی*، رضا رجبی، هومن مینونژاد صفحات 1038-1050
    زمینه و هدف

     حرکت خم شدن به جلو ترکیبی از زوج حرکات فلکشن لومبار و چرخش لگن است که این حرکات از هماهنگی فعالیت عضلانی بین اکستنسورهای پشتی و عضلات اکستنسور هیپ نتیجه می شود، مطالعات پیشین نشان می دهد که کوتاهی عضلات همسترینگ با ایجاد محدودیت در حرکت لگن باعث افزایش حرکات ستون فقرات کمری و در نتیجه ایجاد کمردرد به واسطه تاثیر بر ریتم کمری-لگنی در حرکت خم شدن به جلو می شود. از طرف دیگر، هنوز توافقی در خصوص بهترین تکنیک کششی وجود ندارد؛ بنابراین هدف از تحقیق حاضر مقایسه اثر شش هفته تمرینات استاتیک فعال و غیرفعال بر ریتم کمری-لگنی در حرکت خم شدن به جلو در مردان با کوتاهی همسترینگ است.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون در دو گروه تمرینی بود. به این منظور 26 مرد غیرورزشکار با کوتاهی همسترینگ، با میانگین سنی 1/71±25/76 سال از راه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای اندازه گیری طول عضلات همسترینگ از دو آزمون بالا آوردن مستقیم و باز کردن زانو از حالت نود درجه استفاده شد. اندازه گیری های مربوط به ریتم کمری-لگنی در سه فاز حرکت خم شدن به جلو توسط اسپاینال موس ثبت شد. متغیرها شامل چرخش لگن و فلکشن ناحیه کمری بود. دو گروه تمرین کششی شامل استاتیک فعال و غیرفعال بود که به ترتیب از تمرینات جک نایف و کشش همسترینگ نیمه نشسته به مدت شش هفته، شش روز در هفته و نود ثانیه در هر جلسه طبق پروتکل استفاده شد. مقایسه درون گروهی توسط آزمون های تی همبسته و ویلکاکسون و مقایسه بین گروهی از آزمون های کوواریانس و یومن ویتنی با 05/P<0 انجام شد. یافته ها بعد از شش هفته تمرینات استاتیک فعال و غیرفعال دامنه کلی چرخش لگن بر خلاف دامنه کلی فلکشن ناحیه کمری افزایش معناداری نشان داد (0/05≥P). در مقایسه بین گروهی در هیچ یک از متغیرها تفاوتی در اثر تمرینات کششی استاتیک فعال و غیرفعال مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    تمرینات استاتیک فعال و غیرفعال می تواند باعث تغییر ریتم کمری-لگنی به غلبه ناحیه لگنی نسبت به کمر شود؛ بنابراین این تمرینات در پیشگیری از کمردرد و اصلاح سایر عوارض ناشی از اختلال در ریتم کمری-لگنی موثر است. ضمن اینکه تفاوتی در اثرگذاری بین دو تمرین وجود ندارد.

    کلیدواژگان: کشش استاتیک-فعال، کشش استاتیک-غیرفعال، دامنه حرکت، کوتاهی همسترینگ
  • فرشاد قربانلو، امیرعلی جعفرنژادگرو*، امیر فتح الهی صفحات 1052-1064
    مقدمه و اهداف

     زانوی ضربدری یکی از شایع ترین عارضه های اندام تحتانی می باشد که عملکرد افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثرات یک دوره برنامه تمرین با تراباند بر فعالیت الکتریکی عضلات در افراد دارای عارضه زانوی ضربدری طی دویدن بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و کارآزمایی بود. 24 دانشجوی پسر دارای زانوی ضربدری (20-30 سال) به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. تمرینات اصلاحی به مدت 8 هفته با استفاده از تراباند برای گروه آزمایش انجام شد. فعالیت الکتریکی عضلات منتخب بوسیله دستگاه الکترومایوگرافی ثبت شد. برای تحلیل های آماری از آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری در سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد فعالیت الکتریکی عضله دوسر رانی کاهش معناداری را در فاز اتکای دویدن به اندازه 69/98 درصد طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون دارد (0/002=P؛ 1/88=d). فعالیت الکتریکی عضله نیمه وتری در فاز اتکای دویدن طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون کاهش معناداری را به اندازه 33/77 درصد نشان داد (0/024=P؛ 0/86=d). فعالیت الکتریکی سایر عضلات در گروه آزمایش، هیچ گونه اختلاف معناداری را طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون نشان نداد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    کاهش فعالیت عضله دوسر رانی در افراد دارای زانوی ضربدری، نشان دهنده تاثیر مثبت تمرینات اصلاحی با استفاده از تراباند و بهبود عمکرد در فعالیت های روزمره در این افراد می باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات اصلاحی، فعالیت الکتریکی عضلات، زانوی ضربدری، دویدن
  • صالحه نگارستانی*، محمدرضا امیرسیف الدینی، عبدالحمید دانشجو، مسعود کریم زاده، شیدا شورآبادی صفحات 1066-1078
    مقدمه و اهداف

     ویروس کرونا، باعث یک بیماری همه گیر جدید به نام شده که اثرات آن بر سلامت انسان گسترده و طولانی مدت است. آلودگی به این ویروس باعث ایجاد آسیب به سیستم های مختلف از جمله دستگاه تنفسی، گوارشی، کلیه و سیستم عصبی مرکزی می شود. با توجه به اثرات ویروس کرونا بر سیستم عصبی مرکزی و اختلالات عصبی ناشی از این ویروس و تاثیر سیستم عصبی مرکزی بر تعادل و حس وضعیت، هدف از انجام این پژوهش مقایسه تعادل ایستا، تعادل پویا و حس وضعیت مفصل زانو بین زنان مبتلا به ویروس کرونا و سالم می باشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق نمونه آماری شامل 15 نفر زن مبتلا به ویروس کرونا (سن 3/44±47/73 سال، قد 4/17±162/53 سانتی متر، جرم 4/67±70/33 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 1/62±26/63 کیلوگرم بر متر به توان 2) و 15 نفر زن سالم (سن 3/27±47/53 سال، قد 13/56±161/4 سانتی متر و جرم 4/25±67/66 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 2/10±26/11 کیلوگرم بر متر به توان 2) بود. از آزمون های شارپندرومبرگ و زمان برخاستن و رفتن به ترتیب برای ارزیابی تعادل ایستا و پویا استفاده شد و حس وضعیت مفصل زانو از طریق بازسازی زاویه ای و توسط دوربین دیجیتال ثبت شد. تست های مربوط به تعادل و حس وضعیت برای هر دو گروه در شرایط یکسان انجام شد و درنهایت نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون آماری تی مستقل مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین تعادل ایستا و پویای دو گروه افراد مبتلا به ویروس کرونا و سالم اختلاف معناداری وجود داشت 0/05>P). همچنین بین حس وضعیت مفصل زانو دو گروه اختلاف معناداری وجود داشت (0/05>P)، به طوری که افراد مبتلا به ویروس کرونا دارای 2/64درجه خطای بازسازی بیشتری نسبت به افراد سالم بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه تعادل ایستا، پویا و حس وضعیت مفصل زانو افراد مبتلا به ویروس کرونا کاهش پیدا می کند، این امر می تواند احتمال سقوط و زمین خوردن را در این بیماران افزایش دهد.

    کلیدواژگان: تعادل ایستا، تعادل پویا، حس وضعیت، کرونا ویروس
  • محمدرضا حسینی، حیدر صادقی*، مهدی تقوا صفحات 1080-1092
    زمینه و هدف

     با توجه به اینکه دوره سالمندی، با پتانسیل بروز ناهنجاری های اسکلتی عضلانی و به تبع آن تغییر در عملکرد بیومکانیکی همراه است، استفاده از برنامه های تمرینی مناسب با رویکرد پیشگیری یا کاهش تبعات منفی ناشی از این تغییرات، در دستور کار متخصصان حوزه بازتوانی ورزشی و کاردرمانگر ها قرار دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرین استقامتی خشکی، آب و ترکیبی بر متغیرهای منتخب بیومکانیکی راه رفتن ارادی مردان 75-60 سال بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی، شصت مرد 75-60 ساله داوطلبانه شرکت کردند و به صورت تصادفی در سه گروه بیست نفره، تمرین استقامتی در خشکی، آب و ترکیبی قرار گرفتند. هر سه پروتکل تمرینی، سه جلسه در هفته و به مدت هشت هفته انجام شد. از آزمون های آماری تی وابسته برای مقایسه پیش آزمون-پس آزمون و تجزیه وتحلیل کوواریانس برای مقایسه اثر سه نوع تمرین بر متغیرهای وابسته استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد انجام تمرین استقامتی در خشکی، آب و ترکیبی باعث افزایش معنادار میزان طول گام نرمالیزه، جابه جایی مرکز جرم بدن در محورهای قدامی-خلفی و عمودی، دامنه حرکتی مفاصل ران، زانو و دورسی فلکشن مچ پا و حداکثر نرمالیزه اول Fz (اوج نیروی عمودی عکس العمل زمین) هنگام شروع راه رفتن ارادی می شود (0/05>P). همچنین انواع تمرین استقامتی خشکی، آب و ترکیبی اثر متفاوتی بر متغیر دامنه حرکتی پلانتار فلکشن مفصل مچ پا ایجاد کردند (0/05>P) (بین تمرینات خشکی و ترکیبی)، اما تفاوت معناداری در میزان اثرگذاری نوع تمرین استقامتی خشکی، آب و ترکیبی بر سایر متغیرهای کینماتیکی و کینتیکی هنگام راه رفتن ارادی مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد استفاده از تمرینات استقامتی در خشکی، آب و ترکیبی می تواند اثر مثبتی بر متغیرهای منتخب بیومکانیکی سالمندان هنگام راه رفتن داشته باشد، به دلیل اثرگذاری بیشتر می توان انجام پروتکل تمرین استقامتی ترکیبی را برای بهبود وضعیت تعادل، عملکرد راه رفتن و جابه جایی ایمن و مطمین به سالمندان توصیه کرد. مطالعات آتی برای بررسی هرچه دقیق تر تفاوت های موجود بین انواع روش های تمرینات استقامتی ضروری است.

    کلیدواژگان: تمرینات استقامتی، بیومکانیک، اندام تحتانی، راه رفتن، سالمند
|
  • Saheb Yousefi *, Parviz Sharifi Daramadi, Saeed Rezayi, Mohammad Asgari Pages 868-879
    Background and Aims

    Visual impairment is accompanied by side effects and problems that can affect the person’s mental and physical health. The purpose of this study was to scan the studies on the effects of sensory-motor rehabilitation and space-perception with a focus on parent-child interaction and fear of movement in children with visual impairment.

    Methods

    The analysis of data in this project was done by the synthetic scan. The methodology was based on gathering, classifying, and summarizing data in studies on sensory-motor rehabilitation and space-perception with a focus on mother-child interaction and fear of motion in children with a visual impairment from 2007 to 2021 in articles found on databases, such as Eric, Ebsco, Google Scholar, Scopus, ScienceDirect, PubMed, Magiran, SID, Ensani, IranDoc, and Noormags with searching keywords, such as sensory-motor rehabilitation, space-perception, fear of movement, and children with visual impairment. In the primary search, 72 articles were chosen and then, 15 articles were chosen from them based on their title being sensory-motor rehabilitation and space- perception in children with visual impairment. 

    Results

    The results showed that this treatment is suitable for decreasing motion fear in children with visual impairment. Also, sensory-motor rehabilitation and space-perception can improve motion fear factors, such as motivation, parent-child relationship, physical awareness, imitating others’ behavior, and orientation and mobility skills..

    Conclusion

    By evaluating studies, it is figured that sensory-motor rehabilitation and space-perception with a focus on mother-child interaction is one of the supplementary treatments for children with visual impairment and will eventually decrease motion fear in children so that they can commute independently.

    Keywords: Visual Impairment, sensory-motor rehabilitation, space-perception, parent-child interaction, Fear of movement
  • Seyedeh Zahra Mirshafiei Machiani, Parisa Sedaghati * Pages 880-893
    Background and Aims

    Asthma is a chronic disease causing morbidity and reduced quality of life. Asthmatics are less active than their peers, inducing a more sedentary lifestyle for the patient. Asthma can cause postural changes in the spine. Shoulder girdles are suitable options for their correction and prevention. Another possible solution is corrective breathing exercises. Hence, this study’s objective was to investigate and assess the impact of combined corrective and home respiratory exercises on kyphosis angle and respiratory capacity in asthmatic children.

    Methods

    The present study was a clinical trial with a pretest and posttest design. For this purpose, with the approval of a pediatric pulmonologist, 30 mildly asthmatic children living in Rasht were voluntarily included in the study. The subjects were randomly divided into two groups: experimental (15 individuals with a mean age of 10.53±2.09 years) and control (15 kids with a mean age of 11.40±2.13 years). Written informed consent forms were obtained from the children’s parents. Respectively, a flexible ruler, spirometry, and bone caliper were deployed to evaluate the curvature of the thoracic spine, respiratory capacity, and the chest’s anthropometric indices. To analyze the study’s results, a dependent t-test and analysis of covariance were utilized (significance level: P<0.05).

    Results

    The findings revealed a significant difference between the thoracic spine curvature (P=0.004), forced expiratory volume in 1 second (FEV1) (P=0/001), (FEV1)/ forced vital sapacity (FVC) (P=0/02), and chest anthropometric indices (P=0.001).

    Conclusion

    In line with the findings, it appears that combined corrective and respiratory exercises can positively influence the chest’s extensor muscles inducing improvements in lung function and postural correction in asthmatic children. Therefore, it is hereby recommended that therapists, coaches, and exercise teachers utilize combined corrective and respiratory exercises to improve the physical, postural, and respiratory conditions of asthmatic children.

    Keywords: Home training, Breathing exercises, Corrective Exercises, Anthropometry, Spirometry
  • Somayeh Bahmani Jahromi *, Somayeh Momeni, Azar Aghayari Pages 894-907
    Background and Aims

    Reduced balance and changes in posture are among the physical activity constraints in obese individuals. Devising techniques and methods for improving balance in obese women and preventing them from falling as well as its consequences are among the health system’s challenges. This article’s aim was to compare and evaluate the immediate effects of massage and mobilization of feet and ankles on balance among obese female nurses.

    Methods

    The current study assessed 45 female nurses in Tehran University Hospitals (age range: 35-45 years and body mass index [BMI] over 30-40). They were randomly divided into three groups consisting of 15 people: The massage group (age: 38.73±3.39 years), (height: 154.67±5.55 cm), (weight: 79.50±8.63 kg), (BMI: 33.28±1.82 kg/m2), the mobilization group (age: 40.87±3.09 years), (height: 155.33±6.72 cm), (weight: 80.83±8.34 kg), (BMI: 33.60±1.88 kg/m2) and control group (age: 40.00±3.00 years), (height: 155.80±4.06 cm), (weight: 80.63±4.55 kg), (BMI: 33.28±1.24 kg/m2). The therapeutic protocol included 20 minutes of foot massage in the massage group and 20 minutes of mobilization on the feet and ankles in the mobilization group. In the control group, no treatment was performed. In this study, the subjects in the three groups were analyzed by two clinical balance tests: “One-Leg Standing (OLS) Test” and “Time Up & Go Test (TUG)” Assessments were made before and immediately after the intervention. The data was statistically examined via Analysis of Covariance (ANCOVA) using SPSS software v. 21.

    Results

    The analysis of Covariance findings indicated significant differences between the groups. Both massage and mobilization groups showed differences in the OLS scale score for both right and left legs and regarding the TUG test, significant differences were seen in the experimental groups compared to the control group (P=0/00). No significant differences were discovered between the efficacy of massage and balance mobilization (P≥0/05).

    Conclusion

    According to the findings, feet plantar massage and mobilization can improve functional balance in obese female nurses and no differences were detected regarding their effect and utilization.

    Keywords: Obesity, Balance, Massage, Mobilization, women nurses
  • Neda Boroushak *, Hasan Khoshnoodi, Mostafa Rostami, Reza Sarang Pages 908-921
    Background and Aims

    Brain injuries are often induced by the linear and rotational acceleration of the head and neck. Head and neck orientation determines the type and severity of brain injury. The scant focus has been paid to this topic in previous studies. Therefore, this study aimed to assess and analyze the impact of head and neck orientation on linear and rotational acceleration in boxing.

    Methods

    In this study, a computer simulation method was utilized to investigate the impact of head and neck orientation on linear and rotational accelerations of the head during punching in boxing. A suitable head and neck and punch model was initially simulated using the Adams software. Then, the inverse kinematic method and Euler ZXZ angles were used to determine the orientation of the head and neck. 

    Results

    The findings revealed that the maximum linear and rotational acceleration related to the reference state (anatomical position) was 75g and 4036, respectively. The head and neck orientation did not affect the magnitude of the linear and rotational acceleration in the sagittal plane. However, as the angle of the head and neck orientation increased in the frontal plane, the magnitude of the linear and rotational acceleration decreased.

    Conclusion

    In line with our findings, rotational acceleration was the sole cause of brain injury in boxing. Increasing the orientation of the angle of the head and neck in the frontal plane would reduce intensity. Therefore, by detecting biomechanical parameters associated with a head injury and influential factors affecting it, the severity of the damage, the pertinent risk factors, and relevant rehabilitation solutions can be projected and predicted.

    Keywords: concussion, linear acceleration, rotational acceleration, head, neck orientation, Boxing
  • Fatemeh Fekar Gharamaleki, Hourieh Ahadi, Mehdi Dastjerdikazemi, Pouan Bagherpour, Akbar Darouie, Abbas Ebadi, Fariba Yadegari, Salah Eddin Karimi, Gelavizh Karimijavan * Pages 922-935
    Background and Aims

    Bilingual children are sometimes over-identified with language impairment and sometimes their language impairment under-identified that in either case, proper intervention is not possible. Accurate measurement of bilingual child language development involves assessing both of their languages. The purpose of this study was to identify a set of measures that would discriminate language impairment in bilingual Turkish-Persian children aged 5 to 7 years in Tehran.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, the language sample of 24 bilingual children with no language impairment and 8 bilingual children with language impairment was analyzed according to the linguistic measures of mean length of Terminable-unit, number of total words, number of different words, and number of grammatical errors per Terminable-unit. Children without language impairment were selected from kindergartens and schools by multi-stage cluster sampling method. Language-impaired children were selected by the Speech-Language Pathologist with at least three years of bilingual speech and language pathology services from Tehran-based speech therapy clinics in an accessible manner. There was no significant difference between the groups in terms of nonverbal intelligence, age of exposure and duration of exposure to Persian. Parents responded to questions about their perceptions of their children’s speech and language skills and family history of speech and language problems.

    Results

    Diagnostic analysis indicated that 3 measures discriminated the groups of children with sensitivity 87.5%: the Parent Report Questionnaire, number of total words, and mean length of T-unit.

    Conclusion

    According to the results, Indicators of parental reports and language criteria in identifying the language damage of Turkish-Persian bilingual children can be of diagnostic use for speech and language pathologists.

    Keywords: Language Impairment, Sequential Bilingualism, Linguistic Sample Analysis, Language Sample Measures, Parent Report Questionnaire
  • Mohammad Jalilvand, Hossein Samadi, Amir Dana * Pages 936-946
    Background and Aims

    Working memory is among the essential components of executive function. Due to the different physiological and cognitive needs of open and closed motor exercises, this study aimed to investigate and assess the effects of open and closed exercises on the working memory of preschool children.

    Methods

    This study was quasi-experimental with pre-test and post-test design. Thirty preschool children in Kermanshah were randomly divided into two open and closed exercise groups. Before the exercise protocol, all participants underwent Wechsler Intelligence Test and working memory pre-test with N-back software. Each group performed their one-hour training sessions for 12 weeks (three sessions per week). The exercise intensity was set at (60±5%) of the heart rate reserve level (HRR), with HR being monitored by a heart rate monitor. Data analysis was performed using the analysis of covariance (ANCOVA) by SPSS software v. 23.

    Results

    The findings revealed a significant difference between open skill training (OSE) and closed skill training (CSE) (P≤0.05). OSE compared to CSE had a more significant effect on increasing children’s working memory. 

    Conclusion

    The findings demonstrated that 12 weeks of OSE has a more significant effect on increasing the working memory of preschool children (compared to CSE). Therefore, it is recommended that preschool children participate in OSE (higher cognitive load) to improve their working memory.

    Keywords: Working memory, Open Skills, Closed Skills, Preschool children
  • AbbasAli Ahangar *, MohammadHosien Salarifar, Setareh Mojahedi Rezaeian, Azadeh Imanverdi Pages 948-963
    Background and Aims

    Autism is a neurodevelopmental disorder, affecting the individual’s cognitive and language skills. Since human social life is highly dependent on cognitive and linguistic abilities, these abilities are essential factors in human growth and development. The production and perception of narrative discourse at a language level require the utilization of cognitive and linguistic abilities. Considering the fact that the timeline and the way it is expressed is one of the main components of narrative formation, the topic of time can be challenging in the narrative discourse for children with autism. Therefore, the aim of the present study was to investigate and assess the representation of some features of time, such as perfective and imperfective aspects and grounding, including foreground and background in the narrative discourse of children with high-functioning autism.

    Methods

    In the current research, the representation of grounding in narrative discourse aspects of Persian-speaking children with high-functioning autism disorder (HFAD) and normal children were studied, compliant with classifications by Hickman et al. To this end, 20 male children with high-functioning autism disorder (chronological age: 7-11) and 20 normal male children (chronological age: 7-11) participated in this study. Narratives were elicited based on “Horse” and “Cat” picture stories provided by Hickman. Pursuant to studying and describing the collected data, they were thereafter analyzed via the Mann-Whitney U Test.

    Results

    The findings pointed out that there was a significant difference between HFAD and normal children in the representation of perfective aspect and grounding (P=0.05). Children with HFAD had a weaker representation compared to normal children. Similarly, the children with HFAD had a more anemic performance in representing perfective aspect and foreground as the core data in producing narrative, whereas children with HFAD produced more marginal data and background compared to normal children. Conclusion Consistent with the findings, it appears that poor performance by children with HFAD in comparison with normal children in the representation of certain features of time, such as aspect and grounding in narrative discourse can be related to their cognitive and linguistic weaknesses.

    Keywords: Narrative, Time, Aspect, Grounding, children with High Functioning Autism Disorder, Persian Language
  • Nazfar Nikjoo, Heydar Sadeghi * Pages 964-974
    Background and Aims

    Since there is a direct relationship between achieving the best athletic performance and minimizing the damage and the potential injuries with people’s ability to perform the technique, this study aimed at comparing the selected biomechanical variables during consecutive jump-landings between professional and semi-professional karate athletes.

    Methods

    In the current study, using a force plate, the ground reaction force, changes of the center of mass to the center of pressure, and stabilization time during jump-landing of nine young members of the female karate national team (professional) and nine selected karate athletes of Mazandaran province (semi-professional), on their both right and left legs separately, were obtained and statistically analyzed.

    Results

    In the information collected from the selected biomechanical variables, the average and standard deviation in the left foot of both groups were higher than in the right foot. There was a significant difference between the ground reaction force and the change of center of mass to the center of pressure (stress) in the internal-external non – professional karate athletes and the left foot of the professional and non-professional. There was a significant difference between the ground reactions force in the posterior-anterior direction between the right and left foot of the professional group and the right and left foot of the non – professional group and the right and left foot of both groups in the change of center of mass to the center of pressure between the right and left foot of these two groups. However, there was no significant difference in the stabilization time. 

    Conclusion

    According to the results, the variables of the ground reaction force and changes in the center of mass to the center of pressure, and the time needed to achieve stability for karate athletes can be used as an index to evaluate the level of ability to perform and detect the potential injuries occurrence in professional and semi-professional karate athletes.

    Keywords: Karate, ground reaction force, Center of Mass, Center of pressure, Time to stabilization, Landing Jump
  • Seyyedeh Shohreh Taheri, Mansoure Shahriari Ahmadi *, Hasanpasha Sharifi Pages 976-987
    Background and Aims

    The objective of this research was the assessment and evaluation of play and music’s effectiveness on the anxiety, depression, and self-esteem of elementary school students (second grade) with visual impairment. 

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pretest and posttest design and with a control group. The statistical population included 60 students in the age range of 9-15 years (mean=11.74 years). The Cochran’s sampling method was performed after screening with the Spence anxiety tests, depression and children’s self-esteem assessment, and age-based peer-to-peer visualization. A total of 28 subjects were selected. The SPSS software and statistical methods of analysis of covariance, independent t-test, and even t-test were utilized for data analysis.

    Results

    A comparison of pre- and posttest findings indicated that play and music do have a role in children’s anxiety, depression, and self-esteem of the subjects with visual impairment. However, the covariance analysis findings showed a significant difference only in the anxiety in the experimental group (P=0.002).

    Conclusion

    Play and music can reduce the anxiety of children with visual impairments.

    Keywords: Blindness, music, Play, Anxiety, depression, self-esteem
  • Malahat Seyyed Sharbat, Heydar Ali Zarei *, Seyyed Davoud Hoseininasab Pages 988-1001
    Background and Aims

    Visual-spatial ability is a complex process involving several interconnected parts that develop with the development of working memory. These processes are performed by students with learning disabilities differently from normal students. The purpose of this study was to compare the visual-spatial perception of working memory between normal students and students with special learning disabilities.

    Objective

    The purpose of this study was to compare visual-spatial perception of working memory between normal students and students with special learning disabilities.

    Methods

    The research method was causal-comparative. The statistical population of the present study was all female and male elementary school students aged 10-12 years with math learning difficulties and dyslexia, and normal students in Khoy. The sample of this study consisted of 90 elementary school students, of whom 30 cases had math disabilities, 30 cases were dyslexic, and 30 cases were normal students. Students with learning disabilities were selected through available sampling in the Learning Disorders Center. Normal students were selected by random cluster sampling from Khoy schools. To diagnose and evaluate mathematical learning disability, the K-Mat test was used and the syndrome checklist was used to diagnose dyslexia. Corsi Blocks Task software was also used to measure the visual-spatial perception of working memory. The One-way ANOVA was used for data analysis. 

    Results

    The results showed that the difference between normal students, dyslexic students, and those with visual-spatial abilities was significant (F=10.11, p<0.001). However, there was no significant difference between students with math disorder and dyslexia in the visual-spatial ability of working memory (P> 0.34).

    Conclusion

    Students with math learning difficulties and dyslexia had poor performance in the visual-spatial perception of working memory compared to normal students.

    Keywords: Dyslexia, Math disability, Visual-Spatial Perception, Working memory
  • Yasaman Fattahi, Mohsen Saeedmanesh * Pages 1002-1011
    Background and Aims

    Depression is a common psychiatric disorder after a stroke. These patients often experience defective recovery despite intensive medication and psychotherapy. Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) of the brain is a technique used to stimulate different areas of the brain in neurological and psychiatric patients. One of the aims of this study was to investigate the psychological effects of color along with cerebral transduction direct electrical stimulation on stroke-induced depression.

    Methods

    This was a quasi-experimental study. Fifteen stroke patients hospitalized in the Shahid Sadoughi Hospital in Yazd (nine males and six females with a mean age of 55.76 years and mean post-stroke of 47.4 years) were selected and randomly divided into three groups of A, B, and C. Their Beck Depression Scale scores were compared in three occasions after treatment, after sham, and two months after the treatment. Each patient received ten sessions of sham electrical stimulation (20 minutes) with white, ten sessions of anodic stimulation and cathodic stimulation (2 mA-20 min) with white, and ten sessions of anodic stimulation and cathodic stimulation (2 mA-20 min) with green in left and right dorsal lateral prefrontal cortex, respectively. Data analysis was performed in two levels of descriptive (mean & standard deviation) and inferential (ANOVA with repeated measures) using SPSS software v. 21.

    Results

    The findings of (ANOVA with repeated measures demonstrated that compared with a white color treatment, depression declined immediately after treatment with green and white color (P<0.001) and a follow-up period (P<0.001).

    Conclusion

    In line with the findings of this study, direct electrical stimulation with the green color can be utilized in the rehabilitation of stroke patients. However, electrical stimulation with the color green had a superior recovery than the white color.

    Keywords: Brain Transduction Stimulation, Direct Electric Current, color, depression, Stroke
  • Moein Saghari *, Seyyed Sadradin Shojaedin, Mojtaba Ashrostaghi Pages 1012-1023
    Background and Aims

    With respect to the prevalence of chronic ankle instability and adverse consequences, such as neuromuscular dysfunction of the proximal joints, the implementation of preventive proceeding in the proximal limb of the ankle is very necessary. Therefore, the present study was done to investigate the effect of six weeks of plyometric training with feedback on maximum knee flexion and maximum vertical GRF on the drop landing technique of male basketball players with chronic ankle instability.

    Methods

    The present study has a quasi-experimental research design. Twenty-four male basketball players with chronic ankle instability participated in this study. After identifying individuals using the Cumberland Ankle Instability Tool, athletes were divided into two experimental groups (n=12) and a control (n=12) group. Evaluation of maximum knee flexion and maximum vertical ground reaction force was conducted using ten cameras and two distinct forces, respectively. The participants in the experimental groups performed plyometric training with feedback for six weeks. After examining the normality of data by the Shapiro-Wilk test, a paired t-test was used to compare differences within groups and an independent t-test was used to compare differences between groups.

    Results

    The results showed that six weeks of plyometric training with feedback on maximum knee flexion and maximum vertical GRF on drop landing technique of male basketball players with chronic ankle instability significantly increased maximum knee flexion and reduced the maximum vertical GRF (P≤0.05).

    Conclusion

    Adding plyometric training with feedback to the chronic ankle instability basketball program to prevent subsequent damage later in the proximal limb is recommended.

    Keywords: Plyometric, Feedback, maximum knee flexion, Maximum Vertical Ground Reaction Force, Chronic ankle instability
  • Manijeh Firoozi *, Vahid Barfi, Ali Zia Towhidi Pages 1024-1037
    Background and Aims

    Autism has multiple characteristics and dimensions making it very difficult to treat. Music therapy promises to overcome some of these challenges by creating an enjoyable healing process. However, studies on its effectiveness in Iran are scarce and how the treatment is accepted by children and mothers has not yet been studied. The primary objective of the present study was to examine the acceptance, effectiveness, as well as challenges in this treatment process.

    Methods

    The present study has a concurrent mixed-method design, conducted in the form of a multiple-case study. Thus, participants included five children with autism (without severe cognitive and learning disorders) aged 7-12 years. They were selected through purposeful sampling. One of them was ultimately excluded from the study process. Music therapy was performed individually for an average of eight one-hour sessions. Its effectiveness was assessed via the Matson Evaluation of Social Skills Scale and the Stirman Theory of Mind Scale as well as interviews with mothers and the therapist, plus observations of therapy sessions.

    Results

    Participants demonstrated good compliance and even enthusiasm during treatment (in sessions and interviews with their mothers). Mothers also showed overall satisfaction with the treatment. The treatment had a significant impact on social and cognitive skills as well as mind theory. However, anxiety and repetitive behaviors did not appear to be reduced. Moreover, two significant challenges in the treatment process were a high level of anxiety and the children’s lack of concentration in the initial sessions, as well as a lack of passion and interest in practice at home.

    Conclusion

    Music therapy appears to be a potentially effective approach for children with autism, especially since participants revealed good acceptance and enthusiasm. Comparing this approach with a variety of psychological interventions for children with autism can be helpful.

    Keywords: autistic disorder, Music Therapy, Patient compliance, social skills, Theory of mind
  • Behnam Sharifi Ardani *, Reza Rajabi, Hooman Minoonejad Pages 1038-1050
    Background and Aims

    Forward bending is a coupled movement combining lumbar flexion and pelvic rotation, the so-called lumbar–pelvic rhythm. Clinical observations have suggested that hamstring tightness influences the lumbar pelvic rhythm and may be associated with modifications in the sagittal spine curvatures during trunk flexion. Moreover, there is still no agreement on the best stretching techniques. Therefore, the aim of the present study was to compare the effect of six weeks of active and inactive static training on lumbar-pelvic rhythm in forward flexion in men with hamstring shortness.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with pretest/posttest with two groups. In this study, 26 men with hamstring shortness, with a Mean±SD age of 25.76±1.71 years were selected (via purposeful sampling). Hamstring muscle shortness was measured utilizing the SLR and 90-90SLR tests. Measurements of the lumbar pelvic rhythm were recorded in the three-phase forward bending by a spinal mouse. Variables included pelvic rotation and lumbar flexion. Active and passive static stretching were respectively jack-knife and kneeling hamstring stretching techniques. To compare pretest and posttest values of active and passive static stretching groups, the paired t-test and Wilcoxon test were utilized. Furthermore, to assess the difference between active and passive static stretching groups, the ANCOVA and Mann-Whitney U test were utilized.

    Results

    After six weeks of active and passive static stretching, the total pelvic rotation significantly increased in contrast to total lumbar flexion (P<0/05). A comparison of pelvic and lumbar ROM output did not reveal a significant difference between active and passive static groups (P>0/05).

    Conclusion

    Compliant with the findings, active and passive static stretching could change the lumbopelvic rhythm to a pelvic-dominant motion, indicating that a flexible hamstring is important for preventing low back pain and other problems associated with the disturbance of the lumbo-lumbar rhythm.

    Keywords: Pelvic & Lumbar Range of Motion, Active & Passive Static Stretching, Lumbo-pelvic rhythm, Hamstring shortness, Lower Back Pain
  • Farshad Ghorbanlou, Amirali Jaafarnejad *, Amir Fatollahi Pages 1052-1064
    Background and Aims

    Genu valgum is among the most common lower limb malalignments impacting people’s performance. The present study’s objective was to investigate the effects of a corrective exercise protocol utilizing TheraBand on muscle activity during running in individuals with genu valgum.

    Methods

    The present study was a semi-experimental and laboratory study, in which 24 male students (20-30 years old) were randomly divided into the control and experimental groups. Corrective exercises were performed on the experimental group for eight weeks using a thera-band. The electrical activity of selected muscles was recorded via the electromyography system. Statistical analysis was conducted utilizing measures, such as repeated measures Analysis of Variance (ANOVA) (significance level: 0.05).

    Results

    The findings revealed a significant decrease (69.98%) in bicep femoris muscular activity during the stance phase of running posttest compared to pretest (d=1.88, P=0.002). Moreover, a significant decrease (33.77%) in the electrical activity of the semitendinosus muscle was detected in the posttest compared to the pretest (d=0.86, P=0.024). The electrical activity of other muscles did not indicate any significant differences in the posttest compared to the pretest (P>0.05).

    Conclusion

    Decline in bicep femoris muscle activity in individuals with genu valgus indicates the positive impact of rehabilitation via TheraBand as well as enhanced performance in their daily activities.

    Keywords: Corrective Exercises, Muscle activity, Genu Valgum, Running
  • Salehe Negarestani *, Mohammadreza Amirseyfaddini, Abdolhamid Daneshjoo, Masoud Karimzadeh, Sheida Shourabadi Pages 1066-1078
    Background and Aims

    The Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic has created widespread and long-lasting impacts on human health. Infection induces harm and damage to various systems, including the respiratory, digestive, kidney, and central nervous systems. Hence, considering its effects on the central nervous system (CNS) and nervous disorders and the fact that the CNS can impact balance and “position sense”, the objective of this study was to compare static balance, dynamic balance, and knee joint position sense among women (with COVID-19 and healthy subjects).

    Methods

    In this study, 15 women infected with COVID-19 (age: 47.73±3.44 years, height: 162.53±4.17 cm, mass: 70.33±4.67 kg, and body mass index (BMI): 26.63±1.62 kg/m2) and 15 healthy women (age:47.53±3.27 years, height: 161.13±4.56 cm, and mass: 67.66±4.25 kg, and BMI: 26.11±2.10 kg/m2) were analyzed. Sharpendromberg and time up and go tests were utilized to respectively evaluate static and dynamic balance as well as knee joint position sense. The data were recorded by angular reconstruction and via a digital camera. Balance and sense of status tests were performed for both groups, and ultimately, the results were evaluated utilizing an independent t-test.

    Results

    The findings revealed a significant difference between static and dynamic balance among the two groups of women (with COVID-19 & healthy) (P<0.05). Moreover, there was a significant difference between knee joint position sense (P<0.05), where the COVID group had 2.64 degrees more reconstruction error than the healthy group.

    Conclusion

    The static, dynamic balance, and knee joint position sense of the COVID group decreased, which can lead to an increase in the contingency of dropping/falling among these individuals.

    Keywords: Static balance, dynamic Balance, Position sense, COVID-19
  • Mohammadreza Hoseini, Heydar Sadeghi *, Mahdi Taghva Pages 1080-1092
    Background and Aims

    Considering that in old age, the potential for musculoskeletal abnormalities and consequently changes in biomechanical function is probable, utilizing appropriate exercise programs with a prevention approach toward reducing the negative consequences of these changes is a concern for sports rehabilitation and occupational therapy specialists. The aim of the present study was to investigate the effect of dry, wet, and a combination of endurance training on selected biomechanical variables at the voluntary gait in men aged 60-75 years.

    Methods

    In this semi-experimental study, 60 elderly aged 60-75 years participated voluntarily and were randomly assigned to three groups of dry, wet, and a combination of endurance training. All three training protocols were performed weekly (three sessions per week) for eight weeks. A dependent t-test was used to compare pre-test and post-test and the analysis of covariance was utilized to compare the effect of three types of exercises on dependent variables.

    Results

    The results of the present study showed that performing endurance exercises on dry, water and combination significantly increases the normalized stride length, displacement of the body mass center in the anterior-posterior and vertical axes, range of motion of the hip, knee and peak dorsiflexion of the ankle joints and the first normalized peak of Fz (vertical ground reaction force) during voluntary walking (P<0.05). Also, different types of endurance exercises had different effects on the variable of peak plantarflexion of the ankle joint (P<0.05) (between dry and combined exercises with P=0.007); but no significant difference was observed in the effect of various endurance trainings on other kinematic and kinetic variables during of voluntary walking (P>0.05).

    Conclusion

    Although it seems that using endurance training on dry, water and combination can have positive effects on the biomechanical variables of elderly during walking; due to more effect, combined endurance protocol can be recommended for the elderly to improve balance and gait performance and safe and secure movement. Future studies are necessary to more precisely examine differences among various types of endurance training methods.

    Keywords: Endurance training, Biomechanics, Lower extremity, Walking, Elderly