فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد - سال شصت و پنجم شماره 1 (پیاپی 181، فروردین و اردیبهشت 1401)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و پنجم شماره 1 (پیاپی 181، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/10
  • تعداد عناوین: 40
|
  • رکسانا منصور قناعی، آرش مهذب، مهشید ناصحی، منصور ناصری هرسینی، لیلا عظیمی، علی اکبر رجبلو، امیر بزی شاد، سیده مهسان حسینی الفاطمی* صفحات 1-11
    مقدمه

    با توجه به اینکه عفونت سل نهفته(Latent Tuberculosis Infection, LTBI)  در یک چهارم مردم جهان وجود دارد و احتمال تبدیل ان به بیماری سل فعال بخصوص در سنین پایین زیاد است، تشخیص و پیشگیری آن، یک جز مهم از برنامه سازمان بهداشت جهانی است. هدف این مطالعه بررسی فراوانی LTBI  در  گروه های سنی مختلف اعضای خانواده بیماران مبتلا به سل ریوی در دو استان ایران با شیوع بالای این بیماری در طی 18 ماه می باشد.

    روش مطالعه

    افراد خانواده مبتلایان قطعی به سل ریوی به صورت مطالعه گذشته نگر و آینده نگر در شهرستان های دو شهر گرگان و زابل در زمانهای صفر، 3، 12 و 18 ماه پس از شروع مطالعه پیگیری شدند. تشخیص  LTBI با استفاده از کیت تست کوانتی فرون (QuantiFERON TB Gold in tube Plus(QFT®-Plus))  و  Tuberculin skin test     (TST)انجام گرفت.

    یافته ها

    تعداد موارد  LTBI بر اساس تست QFT یا  TST مثبت، در کل مطالعه 354 (99/52 %) مورد و در کودکان زیر 5 سال 33/33 % بوده است. موارد مثبت  TST و یا QFT و LTBI در گروه سنی >18 سال با 5 تا 18 سال و < 5 سال اختلاف معنی داری  داشتند، در حالی که بین گروه سنی < 5 سال با 5 تا 18 سال اختلاف معنی داری مشاهده نشده است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که اغلب موارد عفونت، قبل از تشخیص ایندکس و یا در سه ماه اول ایجاد می شود و بین تشخیص با TST و یا  QFTتفاوت معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: تست توبرکولین، سل ریوی، عفونت سل نهفته، فراوانی
  • رضا دواساز ایرانی، رضا احمدی*، شاهین نوروزی، احمد غضنفری صفحات 12-27
    زمینه و هدف

    اعتیاد نوعی آسیب اجتماعی است که اختلالات روانی و جسمانی گسترده ای دارد و هزینه های زیادی را به جوامع تحمیل می کند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان گروهی شناختی رفتاری کوتاه مدت و مداخله مختصر بر بهبود وضعیت مهارت مقابله ای هیجان مدار معتادان تحت پوشش مراکز کاهش آسیب اهواز می باشد.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و مرحله ی پیگیری می باشد. از دو مرکز کاهش آسیب اهواز یک مرکز به طور تصادفی ساده انتخاب شد. پس از انجام نمونه گیری و برآورد حجم نمونه 80 نفر انتخاب شده و گروه های مورد مطالعه به شیوه ی تصادفی ساده به سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه شاهد) تقسیم شدند. جهت جمع آوری داده ها از بخش مهارت مقابله ای هیجان مدار پرسشنامه راهبردهای مقابله ای کارور استفاده شد. در این پژوهش روش های آماری تحلیل کوواریانس و واریانس با اندازه گیری تکراری استفاده شد و سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که درمان گروهی شناختی-رفتاری بر افزایش سبک مقابله مسیله مدار به اندازه مداخله مختصر تاثیرگذار بوده است. همچنین مداخله مختصر بر حمایت اجتماعی عاطفی، ارزیابی مثبت، کمک گرفتن از مذهب تاثیر معنادار داشته است و بر پذیرش و انکار و شوخ طبعی تاثیری نداشته است. درمان گروهی شناختی رفتاری هیچ تاثیری بر مولفه های سبک مقابله هیجان مدار نداشته است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری کوتاه مدت، مداخله مختصر، مهارت مقابله ای هیجان مدار
  • زهرا خسروی نژاد، سیروس نعیمی*، محمدمهدی مغنی باشی، خلیل خاشعی ورنامخواستی صفحات 13-20
    سابقه و هدف

    مطالعات نشان می دهند که ژن مبدل سیگنال و فعال کننده رونویسی (STATs) نقش مهمی را در ایجاد پلاک های آترواسکلروز و در نتیجه بروز انفارکتوس میوکارد (myocardial infarction (MI)) ایفا می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه میان پلی مورفیسم ژن STAT4 در موقعیت (rs3024839) با خطر ابتلا به سکته قلبی در جمعیت ایرانی انجام گردید.

    موارد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت مورد- شاهدی انجام شد. رابطه احتمالی بین پلی مورفیسم STAT4و ابتلا به MI بر روی یک گروه 200 نفره شامل بیماران مبتلا به سکته قلبی و 200 فرد سالم به عنوان کنترل بررسی گردید. دو گروه از لحاظ سنی و جنس همسان سازی شدند. پس از استخراج DNA و تکثیر، فراوانی ژنوتیپی و آللی با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR-ARMS)، در دو گروه مورد مطالعه تعیین گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و با تست های آماری مربع کای و رگراسیون لجستیک مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

     یافته ها حاکی از اختلاف معنی دار در فراوانی ژنوتایپ TC در ژن STAT4 بین دو گروه MI و کنترل بود (03/0=P). هیچ اختلاف معنی داری بین پلی مورفیسم ژن STAT4 و فاکتورهای خطر MI از جمله جنسیت، فشار خون، چربی خون، دیابت و نوع سکته قلبی (STEMI و NSTEMI) مشاهده نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد احتمالا پلی مورفیسم rs3024839 T/C ژن STAT4 نقش مهمی را در بروز MI ایفا کند. اما با این وجود، مطالعات بیشتر با اندازه نمونه بیشتر برای تایید نتایج مطالعه حاضر ضرروری می باشد.

    کلیدواژگان: ژن STAT4، پلی مورفیسم، انفارکتوس میوکارد، rs3024839
  • مریم عباس قربانی، جواد خلعتبری* صفحات 29-38

    مقدمه مطالعه حاضر با هدف نقش میانجی ویژگی های شغلی در رابطه بین رضایت شغلی بر خودکارامدی در تصمیم گیری شغلی در کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی غرب مازندران انجام شد.روش کاراین مطالعه از نوع همبستگی بود و جامعه مورد بررسی شامل کارمندان دانشگاه آزاد غرب مازندران بودند. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی 500 نفر بر اساس معیارهای ورود و خروج، انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه خودکارآمدی در تصمیم گیری شغلی محقق ساخته، پرسشنامه ویژگی های شغلی خشنود (1390) و پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا بود. نتایجتجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد بین رضایت شغلی و خودکارآمدی در تصمیم گیری شغلی با ضریب 54/0، بین ویژگی های شغل و خودکارآمدی در تصمیم گیری شغلی با ضریب 84/0 و بین رضایت شغلی و ویژگی های شغل با ضریب 66/0 رابطه وجود دارد. نتیجه گیریدرنتیجه بین رضایت شغلی بر خودکارامدی در تصمیم گیری شغلی با درنظر گرفتن نقش میانجی ویژگی های شغلی رابطه وجود دارد. نتایج این مطالعه، لزوم توجه به ارتقای رضایتمندی شغلی در کارمندان دانشگاه آزاد اسلامی غرب مازندران را متذکر می شود.

    کلیدواژگان: ویژگی های شغلی، رضایت شغلی، خودکارامدی در تصمیم گیری شغلی
  • زهرا مظلوم خراسانی، زهره جهانی*، بی بی مرجان رضوی، منور افضل اقایی صفحات 39-45
    مقدمه

    ارتباط سلنیم با هیپوتیروییدی اتوایمیون در برخی مطالعات مطرح شده است.هدف ما یافتن رابطه ای بین درمان با سلنیوم وسطح آنتی بادی های آنتی پراکسیدازبود. .تا در صورت وجود این ارتباط سلنیوم را به عنوان داروی کمکی وموثری در این بیماران بکار ببریم.

    روش کار

    در 50 بیمار هیپوتیرویید اتو ایمیون شرح حال ، معاینه فیزیکی ، اندازه گیری anti TPO،TSH, free T4 انجام شد.بیماران به دو دسته درمان با لووتیروکسین (50 تا 100 میکروگرم بسته به BMIبیمار)و قرص سلنیوم به میزان 200 میکرو گرم وگروه دوم درمان با لووتیروکسین (50 تا 100 میکروگرم بسته به BMIبیمار) و پلاسبو سلنیوم به مدت سه ماه قرار گرفتند.سپس آزمایشات اولیه تکرار شد. در انتها بررسی تاثیر سلنیوم برAnti TPO TSH,free T4 مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    50 بیمار 11 مرد و 39 زن با میانگین سنی 49/8±92/36, سطح TSH 57/15±21/22 وسطح anti TPO Ab 78/424 و میانگین free t4 829/0 وارد مطالعه شدند. تفاوت سطح anti TPO بعد از درمان در گروه مداخله (10/197±59/58) و در گروه شاهد (27/211 ±92/7) بود . در مقایسه عدم تفاوت معنی دار بعد از مداخله در دو گروه در میانگین سطح آنتی پراکسیداز انتی بادی (727/0 =p)، در TSH (165/0 p=)، در free T4 (785/0=p) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

     مصرف سلنیوم در مقایسه با پلاسبو در بیماران با هیپو تیروییدی اتو ایمیون کاهش بیشتری در Anti TPO وTSH و افزایش free T4 شد.اما از نظر آماری در مقایسه دو گروه تفاوت معنی داری در این تغییرات وجودنداشت.

    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی، سلنیوم، آنتی پراکسیداز آنتی بادی، تیروتروپین
  • مژگان اسدی لویه، اقبال زارعی*، عبدالوهاب سماوی، کبری حاجی علیزاده صفحات 46-58

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر سبک زندگی آدلری و امید درمانی بر انسجام روانی و خوددلسوزی در بیماران مبتلا به اسکلروزیس چندگانه شهر تهران انجام شد. روش مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان و مردان مبتلا به اسکلروزیس چندگانه بودند که در انجمن ام اس تهران تشکیل پرونده داده بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 45 بیمار انتخاب شدند و به طور تصادفی و به تساوی به سه گروه امیددرمانی، درمان مبتنی بر سبک زندگی آدلری و گروه کنترل اختصاص داده شدند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس انسجام روانی آنتونووسکی (1993) و مقیاس خوددلسوزی نف (2003) بودند. گروه های آزمایش طی هشت جلسه دوساعته مداخله امید درمانی و مداخله سبک زندگی آدلری قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد امید درمانی بر انسجام روانی و خوددلسوزی بیماران مبتلا به اسکلروزیس چندگانه موثر است (01/0 >P). درمان مبتنی بر سبک زندگی آدلری بر انسجام روانی و خوددلسوزی بیماران مبتلا به اسکلروزیس چندگانه موثر است (01/0 >P). این نتایج در دوره پیگیری حفظ شدند. به مشاوران و روان درمان گران پیشنهاد می شود که این درمان ها را در درازمدت برای افزایش انسجام روانی و خوددلسوزی بیماران مبتلا به اسکلروزیس چندگانه به کارگیرند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی آدلری، امید درمانی، انسجام روانی، خوددلسوزی، اسکلروزیس چندگانه
  • معصومه نامجو ابوسعیدی*، مهین عسکری، عماد یوسفی صفحات 59-70
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که رویکردهای روانشناختی مختلفی در ارتباط با حمایت اجتماعی ادراک شده انجام شده است بنابراین هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی روان درمانی مثبت گرا و واقعیتدرمانی بر حمایت اجتماعی ادراک شده در معتادین تحت درمان بود.

    روش کار

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش شناسی در زمره پژوهش های نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معتادین تحت درمان در کلینیک های ترک اعتیاد شهر کرمان در سال 1399 بود که از این بین تعداد 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی روان درمانی مثبت گرا، واقعیتدرمانی و گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون افراد نمونه به پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت و همکاران، 1988) پاسخ دادند. سپس پروتکل 8 جلسه ای روان درمانی مثبت گرا کویلیام (2003) و پروتکل 8 جلسه ای واقعیت درمانی سلیمانی و بابایی (1395) بر روی گروه های آزمایش اجرا شد. سپس در مرحله پس آزمون نمونه مجدد به پرسشنامه پاسخ دادند. پس از جمع آوری داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-23 و روش آماری تحلیل کوواریانس (ANCOA) به فرضیه پژوهش پاسخ داده شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد روان درمانی مثبت گرا به مقدار 60 درصد و واقعیت درمانی به مقدار 31 درصد بر حمایت اجتماعی ادراک شده موثر بود. نتیجه گیری: به مسیولین مراکز ترک اعتیاد توصیه می شود از روان درمانی مثبت گرا در جهت افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده معتادین تحت درمان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت گرا، واقعیت درمانی، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • رافونه غفاری چراتی، حسینعلی قنادزادگان*، محمدکاظم فخری صفحات 71-85
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر خودکنترلی، دشواری تنظیم هیجان، تاب آوری و انعطاف پذیری روانشناختی در مراجعین مبتلا به وسواس فکری عملی انجام گردید.

    روش کار

    پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش  آزمون - پس آزمون  با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی مراجعین مبتلا به وسواس فکری عملی مراجعه کننده به مراکز رواندرمانی شهر بابل در بازه زمانی بهار سال 1400 بود. از بین مراکز روان درمانی در بابل چهار مرکز را در نظر گرفته و بر اساس تشخیص بالینی با  معیار DSM5  30 نفر از مراجعین مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی بودند. 30 نفر از مراجعین مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی  به صورت هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایشی (15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بود از پرسشنامه خودکنترلی، پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان، پرسشنامه تاب آوری و پرسشنامه انعطلف پذیری روانشناختی. داده ها، با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و  آزمون های آماری  تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی  تحلیل شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد درمان شناختی رفتاری بر خودکنترلی، دشواری تنظیم هیجان، تاب آوری و انعطاف پذیری روانشناختی در مراجعین مبتلا به وسواس فکری عملی تاثیر دارد .
     

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان شناختی رفتاری  درمان کارآمدی جهت افزایش خودکنترلی، کاهش دشواری تنظیم هیجان، افزایش تاب آوری و انعطاف پذیری روانشناختی در مراجعین مبتلا به وسواس فکری عملی می باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، خودکنترلی، دشواری تنظیم هیجان، تاب آوری و انعطاف پذیری روانشناختی، وسواس فکری عملی
  • معصومه قنبری، طاهر تیزدست*، جواد خلعتبری، محمدعلی رحمانی صفحات 86-100
    مقدمه و هدف

    اختلال بدریخت انگاری بدن یک حالت مزمن و پریشان کننده است که می تواند منجر به مشکلات شدید اجتماعی، شغلی، تحصیلی و خانوادگی شود. هدف این پژوهش تعیین میزان اثر بخشی درمان پذیرش مبتنی بر تعهد بر انعطاف پذیری و کمال گرایی ظاهر جسمانی در اختلال بدشکلی بدن بود.

    روش

    در یک مطالعه نیمه آزمایشی و از نوع طرح های پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری با گروه گواه، 30 دانشجوی دختر مبتلا به اختلال بدشکلی بدن که در حال تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران در طی ماه های آبان تا دی ماه1398 بودند با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. سپس آزمودنیها به طور تصادفی و از طریق نرم افزار اکسل آفیس در دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. گروه آزمایش (n=15) تحت درمان پذیرش مبتنی بر تعهد به مدت 8 جلسه هفتگی هر جلسه 90 دقیقه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری پرسشنامه انعطاف پذیری و پرسشنامه کمالگرایی ظاهر جسمانی (PAPS)، در سه مرحله خط پایه، پس از مداخله و پیگیری سه ماهه جمع آوری شدند. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 وارد و با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان داد که درمان پذیرش مبتنی بر تعهد می تواند در بهبود کمالگرایی ظاهر جسمانی و انعطاف پذیری در دانشجویان مبتلا به اختلال بدشکلی بدن موثر باشد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، کمالگرایی، ظاهر، جسمانی
  • مرجان عبدی اردکانی*، عبدالعلی بنایی فر، سجاد ارشدی، حسین عابدنطنزی صفحات 101-115
    مقدمه

    میکروRNAها در ایجاد دیابت نوع2 و بروز عوارض آن دخالت دارند. هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثیر تمرین تناوبی و عسل آویشن بر چگونگی بیان ژن های مسیر miR-423-5P- FAM3A-AKt2 در بافت کبدی موش های صحرایی دیابتی نوع2 بود.

    روش کار

     36 سرموش نرویستار پس از20هفته تغذیه با رژیم غذایی پرچرب و سپس تزریق استرپتوزتوسین به میزان 25میلی گرم/کیلوگرم برای القا دیابت نوع2، به چهارگروه دیابتی با کبد چرب: کنترل، تمرین تناوبی، عسل آویشن و تمرین همراه با عسل تقسیم شدند. هشت هفته تمرین تناوبی، پنج جلسه در هفته برای گروه های تمرینی انجام و عسل آویشن روزانه با دز 3 گرم/کیلوگرم به روش گاواژ به موش های گروه مداخله تغذیه ای خورانده شد. میزان بیان ژن هایmiR-423-5P، mRNA FAM3Aو mRNA AKt2 کبد با استفاده از روش RT-PCR و بکارگیری کیت های مخصوص اندازه گیری و یافته ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دو عاملی و آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل بیان ژن miR-423-5P کاهش معنی دار و بیان mRNA FAM3A افزایش غیرمعنی دار داشت و بیان mRNA AKt2 در گروه های تمرین و تمرین همراه با عسل نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار و در گروه عسل نیز افزایش داشت که از نظر آماری معنی دار نبود. (0/05>P)

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد تمرین تناوبی و مصرف عسل آویشن هر دو به تنهایی وبه صورت تعاملی با تاثیر بیشتر، بتوانند به ایجاد تغییرات مطلوب در بیان ژن های مذکور در کبد موش های صحرایی دیابتی نوع 2 کمک کنند.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، miR-423-5P- FAM3A - AKt2، تمرین تناوبی، عسل آویشن
  • ابراهیم عرفانی، امین رفیعی پور*، مروارید احدی، غلامرضا صرامی فروشانی صفحات 116-125

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهزیستی روان شناختی و تنظیم هیجان در مردان مبتلا به پرخوری عصبی انجام شد. روش تحقیق نیمه تجربی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه مردان مبتلا به پرخوری عصبی مراجعه کننده به انجمن پرخوران ایران که توسط روانپزشک تشخیص اختلال پرخوری عصبی دریافت کرده اند، بود. حجم نمونه پژوهشی حاضر با توجه به توان آزمون (80/0)، اندازه اثر (50/0) و سطح اطمینان (05/0) برای هر گروه نمونه 15 نفر در نظر گرفته شد که بصورت تصادفی انتخاب گردیدند. گروه آزمایش به مدت 8 به صورت هفته ای 1 جلسه 70 تا 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجانی گارنفسکی و بهزیستی روان شناختی ریف (2002) بود. تحلیل داده ها پس از بررسی مفروضه های اماری با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و با نرم افزار SPSS.22 انجام گرفت. نتایج تحلیل نشان داد که مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد روی تنظیم هیجان و بهزیستی روان شناختی اثربخش بوده است (01/0>P). می توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهزیستی روان شناختی و تنظیم هیجان در مردان مبتلا به پرخوری عصبی موثر بود و می توان از این درمان در جهت بهبود مشکلات روانشناختی بیماران مبتلا به پرخوری عصبی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پذیرش، تعهد، پرخوری، هیجان
  • منصوره یزدانی، جواد خلعتبری*، شهره قربان شیرودی، محمدعلی رحمانی صفحات 127-145

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت و دلبستگی مبتنی بر درمان شفقت بر فرانگرانی و الگوی خوردن در افراد دیابتی انجام شد. روش پژوهش تمام آزمایشی از نوع گروه کنترل با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به انجمن دیابت استان البرز (کلینیک فوق تخصصی دیابت فردیس) و دارای پرونده فعال در انجمن دیابت شهر فردیس کرج در سال 1397 بودند. 44 نفر از افراد واجد شرایط بر اساس معیارهای ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و یک کنترل جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه فرانگرانی ولز (1994) و پرسشنامه عادت خوردن داچ (وان استرین و همکاران، 1986) بود. هر دو گروه آزمایش و گروه کنترل، با استفاده از ابزار پژوهش مورد پیش آزمون قرار گرفتند. سپس مداخله درمان مبتنی بر شفقت و دلبستگی مبتنی بر درمان شفقت هرکدام طی هشت جلسه برای گروه های آزمایش مختص خود، اجرا شد. در پایان مداخلات، هر دو گروه آزمایش و گروه کنترل، با استفاده از ابزار پژوهش مورد پس آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد درمان مبتنی بر شفقت و دلبستگی مبتنی بر درمان شفقت بر فرانگرانی و الگوی خوردن در افراد دیابتی موثر است (01/0>p).

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، دلبستگی مبتنی بر درمان شفقت، فرانگرانی، الگوی خوردن، بیماری دیابت
  • مهرداد محمدی*، معصومه بیگ، کیمیا باریک رو، سیما سلطانی، لیلا علی نسب مالکی، پارسا ویسی، سمانه تیموری صفحات 148-171

    در سال های اخیر، عفونت های ناشی از باکتریهای گرم منفی مولد آنزیم های کارباپنماز به یکی از چالش ها و نگرانی های بهداشت جهانی تبدیل شده است. شناسایی سریع و دقیق باکتری های گرم منفی مولد آنزیم کارباپنماز می تواند در کنترل بیماری های عفونی و درمان به موقع آنها موثر واقع شود. طی سال های گذشته، تعداد فزاینده ای از روش های فنوتیپی برای تشخیص سریع فعالیت کارباپنماز باکتری های گرم منفی توسعه یافته است. با این حال، هیچ روش فنوتیپی واحدی برای شناسایی آنزیم های کارباپنماز که دارای حساسیت و اختصاصیت 100% و حاوی همه ویژگی های آزمایش ایده آل باشد، وجود ندارد. انتخاب رویکرد انجام آزمایش مناسب به عوامل مختلفی نظیر وضعیت اپیدمیولوژیک، منابع آزمایشگاهی و در دسترس بودن سایر آزمایش های تاییدی بستگی دارد. مطابق با انچه در این تحقیق بررسی شده است، تست های کاربرپسند، مقرون به صرفه، دقیق و قابل اجرا در آزمایشگاه های میکروب شناسی بالینی وجود دارد. در این مقاله مروری، روش های فنوتیپی مختلف موجود برای تشخیص فعالیت کارباپنماز در باکتری های گرم منفی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کارباپنماز، انتروباکتریاسه، بتالاکتام، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • سمیه رحیمی احمد آبادی*، زهرا رحیمی احمدآبادی، اکرم فتوت صفحات 172-191
    زمینه و هدف

    نارضایتی جنسیتی تمایل قوی و مستمر بیمار برای قرار گرفتن در نقش و وضعیت جنس مقابل است. این پژوهش با هدف بررسی عوامل جمعیت شناختی، زیستی، خانوادگی، روانی اجتماعی موثر  در بروز نارضایتی جنسیتی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی در متقاضیان تغییرجنسیت ارجاع شده به سازمان پزشکی قانونی استان خراسان رضوی طی سال های 1398-1394 انجام شد که از میان آنها 238  نفر بصورت نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته همراه با مصاحبه بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 21 و روش های آمار توصیفی (فراوانی و درصد) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بیشتر متقاضیان تغییرجنسیت زن، مجرد، در رده سنی  22-18 سال، با تحصیلات دیپلم، بیکار، دست غالب راست دست با سابقه خودزنی و مصرف موادمخدر بودند. بیشترین فراوانی در عوامل زیستی مربوط به استرس بارداری، میزان سطح فعالیت در دوران کودکی، سابقه ضربه شدید به جنین و مصرف داروهای هورمونی توسط مادر گزارش شد. در عوامل خانوادگی بیشترین فراوانی مربوط به وضعیت اجتماعی اقتصادی متوسط و ضعیف خانواده، روابط معمولی و سرد والدین با یکدیگر، نقش مشورتی والدین در حوزه تصمیم گیری امور زندگی، رابطه معمولی و سرد والدین با افراد نمونه، فرزند آخر بودن، داشتن حداقل یک خواهر و یک برادر و تولد فرزندی از جنس مخالف قبل از تولد افراد نمونه، تحصیلات و شغل بترتیب دیپلم و آزاد برای پدران و دیپلم و خانه دار برای مادران و سابقه مشکلات روانپزشکی در والدین بود.  در عوامل روانی اجتماعی بیشترین عوامل شامل گوشزد اطرافیان مبنی بر شباهت رفتار و شخصیت به جنسیت مخالف، احساس شبیه بودن به جنس مخالف، رسیدن به هویت واقعی، تقلید رفتارهای جنس مخالف، همبازی و صمیمی شدن با غیرهمجنس، عدم توجه کافی والدین نسبت به انجام بازی های جنس مخالف، ارتباط با والد غیرهمجنس در دوران کودکی، اقدام عملی به قصد خودکشی به خاطر ترنس بودن و آسیب زدن به اندام جنسی اولیه و سایر موارد بود.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های تحقیق می توان امیدوار بود که با آموزش و آگاهی رسانی صریح به خانواده ها و افراد جامعه در خصوص مشکل نارضایتی جنسیتی این قشر از افراد جامعه و نحوه برخورد صحیح با آنها با هدف حمایت خانواده ها از فرزندان مبتلا به نارضایتی جنسیتی و طرد نکردن آنها، حمایت مالی و اجتماعی مناسب سازمان های مربوطه از تراجنسی ها جهت انجام جراحی تغییرجنسیت و درمان های مورد نیاز این قشر از جامعه، در کاهش مشکلات و آسیب های اجتماعی آنان اقدام شایسته صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: عوامل جمعیت شناختی، عوامل زیستی، عوامل خانوادگی، عوامل روانی اجتماعی، نارضایتی جنسیتی
  • فیروزه خاموردی، احمد همت فر، مانیا روزبیانی، ناصر بهپور صفحات 191-200
    زمینه و هدف

    اتصال عصبی عضلانی و انتقال سیناپسی به انواع عضلات اسکلتی ممکن است تحت تاثیر تمرینات بدنی قرار گیرند. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر یک دوره تمرینات اینتروال با شدت بالا (HIIT) بر بیان پپتید وابسته به ژن کلسی‌تونین (CGRP) در عضله نعلی موش های صحرایی نر است.

    روش تحقیق

     در این مطالعه تجربی، 12 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 220-200 گرم، در دو گروه تمرین و کنترل، به صورت تصادفی قرار گرفتند. تمرین HIIT شامل 6 تا 12 تکرار تمرین تناوبی 2 دقیقه‌ای بود که بین هر تکرار یک دقیقه استراحت وجود داشت. تمرین برای 5 روز در هفته و 6 هفته طراحی شده بود. شرایط گروه کنترل مشابه گروه تمرین بود، ولی تمرین ورزشی انجام نمی‌دادند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، موش‌های صحرایی توسط روش استاندارد بیهوش، قربانی و بافت عضله نعلی تمامی موش‌ها استخراج شد، سپس برای تعیین میزان بیان CGRP از روش وسترن‌بلات استفاده شد. از آزمون آماری تی مستقل برای بررسی اختلاف معناداری میانگین‌ بین گروه‌های کنترل و (HIIT) استفاده شد. سطح معنی‌داری 05/0>p در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

     یافته‌های آماری برای مقادیر بیان پروتیین گیرنده CGRP نشان داد که اجرای 6 هفته پروتکل تمرینی HIIT باعث افزایش در بیان پروتیینCGRP در مقایسه با گروه کنترل شد؛ که این مقدار از نظر آماری معنی‌دار نبود (078/0=p).

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی با شدت بالا، پپتید مرتبط با ژن کلسی تونین، عضله نعلی
  • خدیجه ابراهیمی، مهدی مقرنسی* صفحات 193-201
    مقدمه

    سیستم ایمنی به عنوان مکانیسم دفاعی بدن در برابر تهاجم عمل می کند، این سیستم افراد را از طریق مکانیسم های سلولی و مولکولی مختلفی محافظت می کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرینات تناوبی شدید و مصرف مکمل شنبلیله بر برخی شاخص های سیستم ایمنی در زنان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش کار

    این مطالعه تک سو کور از نوع نیمه تجربی و کابردی بود بنابراین 48 زن دارای اضافه وزن و چاق به طور هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در چهار گروه 12 نفری تقسیم شدند. گروه تمرین+ مکمل و مکمل روزانه500 میلی گرم مکمل شنبلیله و گروه تمرین+ دارونما و دارونما نیز روزانه500 میلی گرم دارونما را به مدت 6 هفته مصرف کردند. همچنین در گروه های تمرین+ مکمل شنبلیله، تمرین+ دارونما در آزمون شاتل ران شرکت کردند. نمونه های خونی در مراحل پیش، و بلافاصله پس از اتمام تمرینات جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های شاپرو-ویک ،تی وابسته و آنالیز واریانس یک راهه در سطح معنی دار (05/0>P) تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    در بررسی درون گروهی تفاوت معنی داری در مقادیر ایمونوگلوبینA ،M، G، لنفوسیت و لکوسیت مشاهده نشد و در بررسی های بین گروهی مقادیر IgA (P=0/028)، IgM (P=0/049) در گروه های تمرین کاهش معنی داری مشاهده شد در حالی که در مقادیرIgG افزایش معنی داری داشت (P=0/012). از طرفی مقادیر لنفوسی ت(P=0/692) و لکوسیت (P=0/862) بین گروه های تحقیق تفاوت معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه حاضر، تمرینات تناوبی شدید و مصرف مکمل شنبلیله، سطوح ایمونوگلوبولین را تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، مکمل شنبلیله، ایمونوگلوبولین، لنفوسیت، لکوسیت
  • عفت عدل پرور، ایرج صفائی راد*، نصرالله عرفانی، هوشنگ جدیدی صفحات 203-217
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مدل یابی تعارضات زناشویی براساس سبک های دلبستگی با نقش میانجی حیطه های طرحواره های ناسازگار اولیه در زنان در آستانه طلاق بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی واز نوع مطالعه همبستگی بود. جامعه آماری زنان دارای تعارضات زناشویی درآستانه طلاق شهر تهران بود که در بازه زمانی اردیبهشت تا آبان 1399 به مراکز مشاوره خانواده منطقه سه شهر تهران مراجعه کرده بودند. روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای بود و حجم نمونه بر اساس نرم افزار آماری G Power 440 نفر تعیین شد.

    یافته ها

     مدل ساختاری پیش بینی تعارضات زناشویی براساس سبک های دلبستگی با نقش واسطه ای حیطه های طرحواره های ناسازگار اولیه در زنان درآستانه طلاق از برازش مطلوبی برخوردار است. از بین سبک های دلبستگی فقط سبک دلبستگی اجتنابی از طریق حوزه طرد و بریدگی و جهت مندی طرحواره های ناسازگار اولیه بر تعارض زناشویی تاثیر می گذارد و سبک دلبستگی دوسوگرا از طریق حوزه گوش بزنگی بر تعارض زناشویی تاثیر می گذارد.. همچنین بین سبک های دلبستگی ناایمن اجتنابی/ دوسوگرا و طرحواره های ناسازگار اولیه حوزه بریدگی و طرد، خود گردانی و عملکرد مختل، محدودیت های مختل، دیگر جهت مندی، گوش به زنگی بیش از حد و بازداری رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد، اما بین سبک دلبستگی ایمن و طرحواره های ناسازگار اولیه رابطه منفی و معکوس وجود دارد.

    نتیجه گیری

     شناخت طرحواره ها به ایجاد راهکارهایی برای تغییر در شناخت و افکار افراد کمک می کند و از طریق بهبود روابط باعث رضایت زناشویی می گردد.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، سبک های دلبستگی، طرحواره های ناسازگار اولیه و زنان در آستانه طلاق
  • علی روزیان، فهیمه نامدارپور*، فاطمه جوادزاده صفحات 219-230
    هدف

    سازگاری زناشویی یکی از مهمترین عوامل در تعیین ثبات و دوام رابطه زناشویی است لذا این پژوهش با هدف بررسی عوامل فردی در سازگاری زناشویی انجام شد.

    روش

    این پژوهش به شیوه کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون (تماتیک) انجام شد.روش نمونه گیری هدفمند و تا حد اشباع بوده و داده ها از 16 نفر متاهل بصورت زوجی که حداقل 7سال از ازدواج آنان گذشته بود بدست آمده است.برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید.

    یافته ها

    برای تحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDR 2018 استفاده شده است. پس از تحلیل محتوای داده ها پنج مقوله اصلی حاصل گردیدکه به ترتیب اهمیت عبارتند از : عوامل میان فردی (رضایت جنسی،درک متقابل،انتقاد پذیری،بخشش و ایثار). عوامل درون فردی (خود ارزشمندی،نگرش مثبت نسبت به دیگران).عوامل هیجانی (احساس شادمانی،ابراز خشم و نگرانی، تاب آوری).عوامل شخصیتی (برونگرایی،مسولیت پذیری، معاشرتی بودن).هوش اجتماعی (پذیرش وشناخت احساسات خود، پذیرش و شناخت احساسات دیگران،تعادل رفتاری).

    نتیجه گیری

    سازگاری زناشویی بیشتر تابع عوامل فردی است که در طول زندگی ایجاد می شود.

    کلیدواژگان: عوامل فردی، سازگاری زناشویی، مطالعه کیفی
  • شیرین کیایی، فاطمه گلشنی، سوزان امامی پور، آنیتا باغداساریانس، محمدمهدی بدیعی صفحات 231-246
    زمینه و هدف

    اختلال شخصیت مرزی، اختلال شدید و ناتوان کننده‌ای است که در یک تا دو درصد از جمعیت عمومی تخمین زده شده است. پژوهش حاضر با هدف مدل یابی ساختاری اختلال شخصیت مرزی بر پایه تروماهای اوایل زندگی، ذهنیت طرحواره‌ای و ادراک از فرزندپروری مادر با نقش میانجی خلق و خو انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری پژوهش را افراد با اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به مراکز درمانی (کلینیک‌ها و بیمارستان‌های روانپزشکی) در شهر تهران درسال های97-98 تشکیل دادند که با روش نمونه‎گیری هدفمند تعداد 250 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه پرسشنامه مقیاس شخصیت مرزی (BPI) لیشنرینگ (1999) ، پرسشنامه شخصیت خلق و خوی (TCI) کلونینجر و همکاران (1993)، پرسشنامه تجربه‌های کودک آزاری (CASRS) محمدخانی و همکاران (2003) و پرسشنامه ذهنیت طرحواره‌ای (SMQ) و پرسشنامه شیوه‌های فرزندپروری ادراک شده (POPS)گرولینگ و همکاران (1997) بود.

    یافته ها

    یافته‌های پژوهش نشان داد خلق و خو در رابطه بین تروماهای اوایل زندگی با شخصیت مرزی نقش میانجی دارد. خلق و خو در رابطه بین ذهنیت طرحواره‌ای با شخصیت مرزی نقش میانجی دارد و خلق و خو در رابطه بین فرزندپروری مادر با شخصیت مرزی نقش میانجی دارد (P<0. 05)

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نقش خلق و خو ، تروماهای اوایل زندگی، ذهنیت طرحواره‎ای و شیوه‎های فرزندپروری ادراک شده مادر را در تبیین اختلال شخصیت مرزی مورد تایید قرار داد که مبانی نظری لازم برای تدوین برنامه‌های پیشگیرانه در اختیار متخصصان بالینی قرار می‌دهد.

    کلیدواژگان: خلق و خو، تروماهای اوایل زندگی، ذهنیت طرحواره‎ای، شیوه‎های فرزندپروری، شخصیت مرزی
  • مرضیه توکل، ثمین شرفیان، یاسمن شاکر، مهلا علیزاده، لیلا کیکاوسی آرانی، مصطفی قربانی، مریم خوشخوی صفحات 247-256
    زمینه و هدف

    آسم شایع ترین بیماری تنفسی مزمن در کودکان است. 5-10درصد بیماران از بیماری شدید رنج می برند که منجر به محدودیت در فعالیت روزانه می شود. آسم تاثیر به ویژه نوع شدید تاثیرقابل توجهی بر کیفیت زندگی بیماران دارد. این مطالعه برای ارزیابی کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به آسم 12-8 ساله طراحی شده بود.

    مواد و روش‌ها

     دراین مطالعه مقطعی از پرسشنامه PedsQL TM 4,0استفاده شده است. بیماران 8-12 ساله مبتلا به آسم که آسم آنها بر اساس شرح حال و معاینه بالینی تایید شده و والدین آنها پرسشنامه را تکمیل کردند. همین پرسشنامه در کودکان سالم انتخاب شده از همین گروه سنی در مدارس تکمیل گردیده و سپس نتایج آنالیز شده است .

    یافته‌ها

    بیش از نیمی از بیماران و گروه کنترل پسر بودند (85 نفر = 85.6 درصد). میانگین نمره کل PedsQLTM 4،0 TM در گروه آسم 23.11 (60/15=SD) در مقایسه با 8.96 (89/9 =SD) در گروه کنترل بود (P <0.001). تمام جنبه های مختلف کیفیت زندگی ؛ عملکرد جسمی ، عملکرد اجتماعی ، عملکرد عاطفی و عملکرد تحصیلی در گروه آسم به طور قابل توجهی پایین تر بود. نمره کیفیت زندگی در بیمارانی که سابقه بستری شدن در بیمارستان و مبتلایان به آسم شدید بطور قابل توجهی پایین تر بود (05/0 <ح). تفاوت معنی داری در نمره PedsQLTM 4،0 TM بین دختران و پسران وجود نداشت (05/0 <p).

    نتیجه‌گیری

    آسم تاثیر سویی بر ابعاد مختلف کیفیت زندگی کودکان شامل عملکرد فیزیکی،عملکرد احساسی،عملکرد تحصیلی و عملکرد اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: آسم، کیفیت زندگی، کودکان
  • نسیم کاظمی، شیرین کوشکی*، سوزان امامی پور صفحات 257-269

    مقدمهپژوهش حاضر با هدف مطالعه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و بازی درمانی شناختی رفتاری بر توجه پایدار و حافظه ی فعال کودکان مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی صورت گرفت.روش کاردر این پژوهش جامعه آماری مشتمل بر کودکان دارای نقص توجه-بیش فعالی مراجعه کننده به کلینیک های شهر تهران، تعداد 59 نفر در سال 1398 به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایشی قرار گرفتند.تمام آزمودنی ها قبل،بعد و دو ماه پس از اتمام درمان با آزمون عملکرد پیوسته (رزولد و همکاران،1956)، آزمون حافظه (وکسلر،2003) اندازه گیری شدند. گروه آزمایشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه بازی درمانی شناختی رفتاری هر کدام، در طول دو ماه و هفته ای دو جلسه ی دو ساعته، تحت درمان قرار گرفتند.یافته هاداده های بدست آمده با روش آماری اندازه گیری مکرر تحلیل شدند. هر دو درمان شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و بازی درمانی شناختی رفتاری بر توجه پایدار،حافظه ی فعال و ادراک زمان اثری معنادار دارند. در مقایسه ی این دو درمان در اثربخشی بر روی توجه پایدار و حافظه ی فعال تفاوت معناداری ندارند .نتیجه گیریبا توجه به تایج بدست آمده، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و بازی درمانی شناختی رفتاری بر بهبود توجه پایدار و حافظه فعال در کودکان مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی روش های موثری هستند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، بازی درمانی شناختی رفتاری، نقص توجه-بیش فعالی، توجه پایدار، حافظه ی فعال
  • علیرضا رضاپناه، علیرضا قنبری* صفحات 271-275

    پورپورای هنوخ شوین لاین (HSP)، نوعی التهاب منجر به انسداد عروق کوچک (1) با عوارض پوستی و سیستمیک است (2). این بیماری شایع ترین واسکولیت در سنین کمتر از 10 سال، با شیوع بیشتر در پسران است. بیماری با یک واسکولیت لکوسیتوکلاستیک که عروق کوچک را درگیر کرده، همراه با شواهدی از کمپلکس های ایمنیون شامل Iga مشخص می شود (3). بر خلاف سایر واسکولیت های سیستمیک، این بیماری معمولا خود محدود شونده بوده، با چهار علامت بالینی از جمله درگیری کلیه، درد شکمی، آرتریت یا درد مفصلی و پورپورای قابل لمس بدون اختلال انعقادی یا افت تعداد پلاکت تشخیص داده می شود بیماری هنوخ شوین لاین نوعی التهاب منجر به انسداد عروق کوچک است که غالبا در کودکان مشاهده می شود. شروع این بیماری در سنین بزرگسالی، ناشایع و با سندروم بالینی شدیدتر و پیامدهای بدتری همراه است. ما یک مورد پرفوراسیون وسیع در ایلیوم رادر آقایی 40 ساله مورد واسکولیت و تحت درمان با کورتیکواسترویید که با درد شکم منتشر همراه با تندرنس و ریباند در معاینه، کاندید جراحی شده است را معرفی می کنیم.

    کلیدواژگان: هنوخ شون لاین، واسکولیت، ایلئوم
  • مینو میری*، شهرام وزیری، قاسم آهی، فاطمه شهابی زاده، علیرضا محمودی راد صفحات 276-287
    مقدمه

    فشارخون بالا از شایع ترین عوامل خطرساز بیماری های قلبی- عروقی است که منجر به مسایل و مشکلات زیادی می گردد، بنابراین هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و درمان عقلانی - عاطفی - رفتاری بر افسردگی و اضطراب بیماران مبتلابه فشارخون بالابود.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. تعداد 36 نفر از بیماران مبتلابه فشارخون بالا در شهر بیرجند در شش ماه دوم سال 1399، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه درمان پذیرش و تعهد (12 نفر)، درمان عقلانی- عاطفی- رفتاری (12 نفر) و گواه (12 نفر) جایگزین شدند. گروه های آزمایش به ترتیب 8 جلسه 90 دقیقه ای با روش های پذیرش و تعهد و عقلانی- عاطفی- رفتاری آموزش دیدند و گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه افسردگی بک ویرایش دوم بک و همکاران (2000) و اضطراب بک و همکاران (1988) بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر بین گروهی تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که روش های درمانی پذیرش و تعهد و عقلانی- عاطفی- رفتاری در مقایسه با گروه گواه باعث کاهش افسردگی و اضطراب بیماران مبتلابه فشارخون بالا شدند (01/0<P)؛ اما بین دو شیوه درمان پذیرش و تعهد و درمان عقلانی- عاطفی- رفتاری در کاهش افسردگی و اضطراب بیماران مبتلابه فشارخون بالا تفاوتی وجود نداشت (01/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اهمیت هر دو روش درمانی پذیرش و تعهد و عقلانی- عاطفی- رفتاری در کاهش اضطراب و افسردگی بیماران مبتلابه فشارخون بالابود.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، درمان عقلانی - عاطفی - رفتاری، افسردگی، اضطراب، فشارخون بالا
  • فاطمه شکاریان یزد، حسن توزنده جانی* صفحات 288-300
    مقدمه

    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان یکپارچه فراتشخیصی بر بهبود علایم روانشناختی افراد مبتلا به درد مزمن اعم از کاهش شدت تجربه شده، اضطراب سلامت و بهبود شفقت بر خود است.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی (طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل نابرابر) بود. این مطالعه یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده است که دارای یک گروه آزمایش و دریافت کننده مداخله فراتشخیصی یکپارچه نگر و یک گروه کنترل بدون دریافت هیچ گونه مداخله ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به درد نوروپاتی مراجعه کننده به انجمن دیابت مشهد در سال بود. نمونه اماری این پژوهش شامل 24 نفر از این شرکت کنندگان بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری در این پژوهش، دو پرسشنامه شفقت بر خود (SCS) و اضطراب سلامت کوتاه (SHAI) هستند.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین گروه ها در سطح 001/0 تفاوت معناداری وجود دارد و این بدان معنا است که برنامه درمان یکپارچه فراتشخیصی، میانگین اضطراب سلامت را در مرحله پس آزمون کاهش و میانگین شفقت بر خود را افزایش داده است.

    نتیجه گیری

    برنامه یکپارچه فراتشخیصی یکی از رویکردهای موفق در حوزه اضطراب سلامت و شفقت بر خود است.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی، روان شناختی، نوروپاتی دیابتی
  • سعیده کهنسال نالکیاشری، سامره اسدی مجره*، بهمن اکبری صفحات 301-304
    مقدمه

    از بحرانی ترین دوره های زندگی، نوجوانی است. دوره رشد سریع جسمی و تحولات عاطفی و روانی و دوره انتقال بین کودکی به بزرگسالی است. دوره نوجوانی، دوره است که بیشترین ناسازگاری های رفتاری در این دوره نمود پیدا می کند گرایش به رفتارهای پر خطر یکی از ناسازگاری های رفتاری دوران نوجوانی محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تعارضات والدینی، تاب آوری،تنظیم هیجان با رفتارهای پرخطر به منظور تدوین مدل انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است که بر روی 265 دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهرستان لنگرود در سال تحصیلی 1399-1400 انجام گرفت.به منظور سنجش متغییرهای پژوهش از پرسشنامه های خطرپذیری نوجوانان ایرانی (IARS)، مقیاس ادراک فرزند از تعارض بین والدین گریچ، سید و فیچام (1992)‏، مقیاس تاب آوری کانر و دیوید سون (CD-RIS) و پرسشنامه ی تنظیم هیجان استفاده شد.همچنین، به منظور سنجش برازش مدل پیشنهادی پژوهشگر از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس22 استفاده گردید.

    نتایج

    در بررسی اثرات مستقیم،یافته ها نشان داد که تعارضات والدینی منجر به افزایش رفتارهای پرخطر می شود

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، بهبود تعارضات والدینی به طور مستقیم منجر به کاهش رفتارهای پر خطر می شود.

    کلیدواژگان: تعارضات بین والدینی، رفتارهای پر خطر، تاب آوری، تنظیم هیجان
  • محبوبه سادات مشرف*، سیده مریم مشیریان صفحات 315-327

    براساس بررسی های انجام شده،بیماران کووید_19 دارای ظرفیت تحمل روانشناختی پایینی می باشد وباتوجه به وضعیت فعلی بیماری درجهان این افراد به شدت در معرض بروز اختلالات روانشناختی مانند اضطراب و افسردگی وهمچنین افکار منفی دیگر قرار دارند.این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی درمان آرامسازی عضلانی همراه با تصویرسازی سازی ذهنی برمیزان اضطراب در معلولین جسمی وذهنی خفیف بهبود یافته از بیماری کرونا«کووید_19» انجام شد.روشروش پژوهش حاضر طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل می باشد.جامعه تحقیق شامل معلولین جسمی وذهنی خفیف در مرکز شبانه روزی توانبخشی دخترانه فتح المبین مشهد میباشد.ازاین جامعه 30نفر بصورت در دسترس انتخاب، برگزیده شدند که ازلحاظ هوشی وعملکردی در وضعیت مناسب ونرمالتری قرارداشتند.وسپس به شیوه تصادفی در 2 گروه 15 نفره آزمایش وگواه گماشته شدند.قبل از اجرای برنامه از آزمودنی های گروه آزمایش،پرسشنامه اضطراب بک "BAI" بعنوان معیاری برای پیش آزمون گرفته شد و سپس به مدت 2 ماه روزی یک«1»ساعت تحت درمان آرامسازی عضلانی وتصویر سازی ذهنی قرار گرفتند.*یافته ها*پس از انجام مداخله درمانی «آرامسازی عضلانی و تصویرسازی ذهنی» به مدت 2 ماه،نتایج بیانگر این بود که بین افراد گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای اضطراب ، تفاوت معناداری وجود دارد.وهمچنین درگروه آزمایش نیز در متغیر (اضطراب) درقبل و بعد از مداخله درمانی تفاوت معناداری دیده می شود.

    کلیدواژگان: کووید 19، اضطراب، آرامسازی عضلانی، تصویر سازی ذهنی
  • نازنین فاطمه رجبی*، سارا زاد افشار، علیرضا عطریان، امیر قمرانی صفحات 328-343
    مقدمه

    با شروع فرایند واکسیناسیون علیه ویروس کووید-19 در سطح جهانی و ملی، بررسی عوامل مرتبط با تمایل و یا تردید مردم نسبت به تزریق واکسن حایز اهمیت است. لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی تمایل دریافت واکسن کووید-19 در جمعیت عمومی بر اساس متغیرهای جمعیت شناختی و مولفه های مدل باور سلامتی است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. پرسشنامه آنلاین شامل گویه های مرتبط با اطلاعات جمعیت شناختی، مدل باور سلامتی و تمایل به دریافت واکسن ویروس کووید-19 از طریق شبکه های مجازی به صورت در دسترس بین جمعیت سنی 18 سال با بالا و در طی بازه زمانی فروردین تا خرداد سال 1400 در عموم مردم توزیع گردید. جهت بررسی متغیرهای جمعیت شناختی از همبستگی، تحلیل واریانس و جهت سنجش رابطه مولفه های مدل باور سلامتی از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های مدل باور سلامتی پیش بین قوی برای تمایل به دریافت واکسن کووید-19 بوده و توانستند %57.1 از واریانس تمایل به دریافت واکسن را پیش بینی کنند. همچنین نتایج نشان داد افراد با سن بالا، مردها، افراد با تحصیلات بالاتر و افراد با بیماری مزمن و کسانی که قبلا به کووید-19 مبتلا شده بودند تمایل بیشتری به دریافت واکسن کووید-19 داشتند.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاضر، به وسیله درک اهداف، انگیزه ها و موانعی که عموم مردم را برای واکسیناسیون علیه کووید-19 تحت تاثیر قرار می دهد، کمک می کند تا ضمن هدف قرار دادن جمعیتی که تمایل به واکسیناسیون ندارند، برنامه های آموزشی و تکنیک های مداخله ای جهت تغییر رفتار مردم تهیه شود.

    کلیدواژگان: تمایل به دریافت واکسن، کووید-19، مدل باور سلامتی
  • هادی میری، حسین شاهرخی*، عباس دوستدار روزبهانی، فهیمه نصیرزارع صفحات 344-365
    مقدمه

    ناهنجاری‌های ستون فقرات جزء خطرات پنهان جامعه بخصوص در جامعه دانش‌آموزی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات اصلاحی جامع با و بدون آموزش پوسچر بر سندرم متقاطع فوقانی بر دختران دانش‌آموز بوده است که هم‌زمان دارای عارضه‌های سر به جلو شانه به جلو و کایفوز بوده و داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند.

    روش کار 

    جامعه آماری این تحقیق را کلیه دانش‌آموزان دختر 15-18 سال مقطع دوم متوسطه تشکیل می‌دادند، روش نمونه‌گیری با توجه به محدود بودن جامعه تحقیق به‌صورت هدفمند و در دسترس و به‌صورت تصادفی به چهار گروه تجربی تقسیم شدند گروه تمرینات اصلاحی جامع همراه با آموزش پاسچر، گروه دوم تمرینات اصلاحی جامع به تنهایی وگروه آموزش پوسچر به تنهایی و گروه کنترل تقسیم شدند گروه تمرینات اصلاحی همراه با آموزش پوسچر به مدت 8 هفته و 5 جلسه در هفته به مدت 5 ساعت و گروه تمرینات اصلاحی جامع به تنهایی به مدت 8 هفته 3 جلسه در هفته به مدت سه ساعت تمرینات و تمرینات آموزش پوسچربه تنهایی یک جلسه در هفته به مدت یک ساعت ارایه شد را انجام دادند و گروه کنترل هم به فعالیت روزانه خود پرداخت. غربالگری در مرحله اول با استفاده از تست نیویورک و صفحه شطرنجی صورت گرفت و دانش‌آموزانی که هم‌زمان دارای عارضه سندرم متقاطع فوقانی بودند انتخاب شدند ودر مرحله دوم با استفاده از خط گونیا متر مخصوص اندازه گیری زاویه لوردوز گردن (زاویه کرانیوورتبرال) و خط کش مخصوص اندازه گیری شانه به جلو و خط کش منعطف برای اندازه گیری زاویه کایفوز قبل و بعد از هشت هفته مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS26 انجام شد و به منظور مقایسه میانگین نمرات پس آزمون از آزمون تحلیل کوواریانس و بررسی تفاوت بین گروه ها از آزمون تعقیبی زوجی بونفرنی استفاده شد.

    نتایج

    نتایج آماری نشان داداندازه زوایای سر به جلو (زاویه کرانیو ورتبرال) و شانه یه جلوو کایفوز آزمودنی ها به طور معناداری در گروه تجربی کاهش داشت (p≤%5) تمرینات اصلاحی جامع به تنهایی و همراه با آموزش پاسچر و تاثیر معناداری بر کاهش عارضه سندرم متقاطع فوقانی داشته است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، متخصصان می‌توانند از این تمرینات در کنار سایر روش‌های درمانی برای اصلاح عارضه سندرم متقاطع فوقانی در دانش‌آموزان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: سندرم متقاطع فوقانی، تمرینات اصلاحی جامع، آموزش پوسچر، دختران دانش آموز
  • سید موسی طباطبایی*، فرشته پاکروان، حکیمه آقایی صفحات 366-376
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل ساختاری کمال گرایی و کیفیت خواب با نقش واسطه ای اضطراب است.

    روش

    روش پژوهش حاضر با توجه ماهیت آن از نوع توصیفی - همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاریاست. تعداد 318 دانشجو ازجامعه آماری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی 1398-1399 به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های کیفیت خواب پیتزبورگ (1989)، کمال گرایی بشارت (1386) و اضطراب بک، اپستین، براون و استین (1988) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Amos نسخه 24و روش همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد مسیر مستقیم کمال گرایی به کیفیت خواب (15/0) مثبت و معنادار است. مسیر مستقیم کمال گرایی به اضطراب (27/0) مثبت و معنادار است. و بر اساس شکل یک، همچنین، مسیر اضطراب به کیفیت خواب (540/0) مثبت و معنادار است.

    نتیجه گیری

    بنابراین، به نظر می رسد کمال گرایی با اثرگذاری بر افزایش میزان اضطراب در افراد کمال گرا می تواند روی کیفیت خواب آن ها تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، کیفیت خواب، اختلال خواب، اضطراب، دانشجویان
  • سمانه نجاری فروشانی، فهیمه نامدارپور* صفحات 377-388
    مقدمه

    افسردگی پس از تولد نوزاد در پدران در صورت بروز می تواند در احساسات و ادراک آنها تفاوت ایجاد کند. این پژوهش با هدف مقایسه استرس، حمایت اجتماعی ادراک شده و شخصیت آسیب پذیر در پدران دارای افسردگی پس از تولد نوزاد و پدران بدون افسردگی پس از تولد نوزاد انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود. نمونه پژوهش شامل 300 نفر از پدران شهر اصفهان بود که در شش ماه اخیر صاحب نوزاد شده بودند که به صورت دردسترس انتخاب شدند. سپس به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه استرس هری(2005)، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده(MSPSS) زیمت و همکاران (1988) و پرسشنامه شخصیت آسیب پذیر بویس و همکاران (2004) پاسخ دادند. داده ها با استفاده تحلیل واریانس چند متغیره و تک متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات حداقل یکی از متغیرهای استرس، حمایت اجتماعی ادراک شده و شخصیت آسیب پذیر در دو گروه پدران دارای افسردگی پس از تولد نوزاد و بدون افسردگی تفاوت معنی داری دارد(001/0>P). همچنین بین نمرات شخصیت آسیب پذیر در دو گروه پدران دارای افسردگی پس از تولد نوزاد و بدون افسردگی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0>p) . اما تفاوت دو گروه در متغیرهای استرس و حمایت اجتماعی ادراک شده معنی دار به دست نیامده است.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که در پدران دارای شخصیت های آسیب پذیر استرسورها کنترل شده و حمایت اجتماعی بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: استرس، حمایت اجتماعی ادراک شده، شخصیت آسیب پذیر، افسردگی پس از تولد، پدران
  • مریم فرآیین صفحات 378-385
    مقدمه

     اختلال کمبود توجه- بیش فعالی یک وضعیت عصبی رشدی است و اگر مشکلات کودکان مبتلا به این اختلال با مداخلات به موقع پیشگیری و درمان نشود، در بزرگسالی، سطح سلامت جسمانی و روانی پایینی خواهند داشت. هدف از این پژوهش بررسی اثر بخشی یک دوره بازی های ویدیویی فعال بر شایستگی حرکتی و لذت از فعالیت بدنی در کودکان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان پسر 8 تا 10 ساله (پایه دوم، سوم و چهارم ابتدایی) مدارس شهرستان خوی در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل دادند. که از بین آنها تعداد 30 نفر از دانش آموزان واجد شرایط بر اساس مقیاس درجه بندی کانرز فرم والدین، نظر روانپزشک و معیارهای ورود به پژوهش به صورت در دسترس انتخاب و در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه لذت از فعالیت بدنی مور و همکاران (2009)، و آزمون شایستگی حرکتی نسخه سوم (3TGMD-) استفاده شد. شرکت کنندگان گروه تجربی، مدت 8 هفته و هر هفته 5 روز و هر جلسه به مدت 60 دقیقه به بازیهای ویدیویی فعال پرداختند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 05/0 و با نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    نتایج

     نتایج نشان داد که بازیهای ویدیویی فعال باعث بهبود شایستگی حرکتی (001/0>p) و همچنین افزایش سطح لذت از فعالیت بدنی در کودکان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی شد (001/0>p).

    نتیجه گیری

     به طور کلی بر اساس نتایج پژوهش حاضر انجام بازیهای ویدیویی فعال می تواند در بالا رفتن سطح شایستگی حرکتی در کودکان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی موثر باشد. همچنین انجام این بازیها می تواند با بالا بردن سطح لذت از فعالیت بدنی، منجر به پایبندی این کودکان به بازی و به دنبال آن کاهش عوارض ناشی از بی تحرکی شود.

    کلیدواژگان: ازیهای ویدئویی فعال، شایستگی حرکتی، لذت از فعالیت بدنی، اختالل کمبودتوجه- بیش فعالی
  • سمانه مومن پور، مجید صفاری نیا*، سعیده بزازیان، حمیدرضا وطنخواه صفحات 389-398

    مقدمه و هدف:

     سرطان پستان علاوه بر آسیب های فیزیولوژیکی مزمن، می تواند آسیب های روان شناختی و هیجانی نیز در پی داشته باشد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف پیش بینی بهزیستی روان شناختی بر اساس افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد در بیماران مبتلا به سرطان پستان صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان مبتلا به سرطان سینه تحت درمان در مراکز درمانی و بیمارستان های تخصصی تشخیص و درمان سرطان شهر تهران در سه ماهه دوم سال 1399 به تعداد حدود 1350 نفر بود. نمونه آماری شامل 300 زن بود که با استفاده از روش دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه افکار خودآیند منفی (کندال و هولون، 1980)؛ پرسشنامه نگرش های ناکارآمد (وایزمن و بک، 1978) و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین بهزیستی روان شناختی، افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد در بیماران مبتلا به سرطان پستان وجود دارد (001/0>p). علاوه بر این افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد توانستند به شکل معناداری بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان پستان را پیش بینی نمایند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش معنادار افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد در پیش بینی بهزیستی روان شناختی، لازم است جهت بهبود بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان پستان، به افکار خودآیند منفی و نگرش های ناکارآمد آنان توجه کافی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: افکار خودآیند منفی، بهزیستی روان شناختی، سرطان پستان، نگرش های ناکارآمد
  • شیرین حاجی جعفری، محمدپارسا عزیزی، جاوید پیمانی صفحات 399-410
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعییناثربخشی برنامه خانواده محور مبتنی بر رایانه بر انعطاف پذیری شناختی و عملکرد شنیداری کودکان مبتلا به نقص توجه و بیش فعالی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع تحقیقات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان 6-9 ساله، با اختلال نقص توجه و بیش فعالی مراجعه کننده به کلینیک‎های درمانی هستی و  پارسا در سال 1401- 1402 بودند. نمونه آماری این پژوهش را 30 نفر از این کودکان تشکیل دادند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند و مورد مداخله قرار گرفتند. برای‎اندازه گیری متغیرها از آزمون انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) و عملکرد شنیداری (سندفورد و ترنر، 1994) و برای تحلیل داده ها از کواریانس استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که برنامه جامع خانواده محور یارانه یار بر انعطاف پذیری شناختی و عملکرد شنیداری تاثیر معنی داری دارد (05/0 ≥ p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی برنامه خانواده محور مبتنی بر رایانه  بر انعطاف پذیری شناختی و عملکرد شنیداری کودکان مبتلا به نقص توجه و بیش فعالی پیشنهاد می شود از این برنامه برای کودکان ویژه استفاده شود.

    کلیدواژگان: نقص توجه-بیش فعالی، برنامه خانواده محور رایانهیار، انعطاف پذیری شناختی، عملکرد شنیداری
  • عبدالسلام نصرت ناهوکی، فاطمه شهابی زاده*، محمدرضا هرمزی، قاسم آهی صفحات 400-430

    یادگیری، ابزاری مهم برای سازگاری انسان با محیط زندگی خود است. یادگیری برای خواندن مستلزم کسب برخی از مهارت ها است که تعدادی از آنها پیش نیاز خواندن هستند و تعدادی دیگر همزمان با تحول خواندن رشد می کنند. خواندن برای یادگیری یک مهارت ابزاری است و از مهارت های ابزاری به عنوان وسیله ای برای رسیدن به سایر هدف ها استفاده می کنیم؛ مانند استفاده از مهارت خواندن برای درک و فهم و یادگیری مسایل ریاضی. بنابراین ناتوانی در خواندن درست و روان، می تواند تحول بسیاری از خرده مهارت های خواندن مانند مهارت های رویارویی با کلمه و مهارت های بازشناسی واژه را تحت تاثیر قرار دهد (شکوهی یکتا، پیرزادی و پرند، 1400). در عصر کنونی اختلال یادگیری خاص به عنوان بارزترین علت مشکلات شدید یادگیری تحصیلی شناخته شده است. در عصر کنونی اختلال یادگیری خاص به عنوان بارزترین علت مشکلات شدید یادگیری تحصیلی شناخته شده است. در عصر کنونی اختلال یادگیری خاص به عنوان بارزترین علت مشکلات شدید یادگیری تحصیلی شناخته شده است.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، کارکردهای اجرایی، اختلال خواندن، تحریک مستقیم مغز، افسردگی
  • مریم مشتاقی شریف زاده، احمد منصوری، زهرا باقرزاده گلمکانی صفحات 408-419
    مقدمه

     اختلال یادگیری یک اختلال عصبی رشدی ناتوان کننده در کودکان است. ازاین رو هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی سرعت پردازش و فهم کلامی در رابطه بین حافظه فعال و آگاهی واج شناختی با خواندن دانش آموزان مبتلابه اختلال خواندن بود.

    روش کار

     جامعه آماری این پژوهش توصیفی-همبستگی شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص از نوع خواندن انتهای پایه اول تا پایه پنجم دبستان نواحی هفت گانه مشهد و مراجعه کننده به مراکز ویژه مشکلات یادگیری آموزش وپرورش شهر مشهد در سال تحصیلی 99-1398 بود. صد و پنجاه دانش آموز مبتلا به اختلال یادگیری خاص از نوع خواندن که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، نمونه پژوهش را تشکیل دادند. شرکت کنندگان آزمون خواندن و نارساخوانی (نما)، آزمون آگاهی واج شناختی و مقیاس هوشی وکسلر کودکان-چهار را تکمیل کردند. از نرم افزارهای آماری SPSS و لیزرل و همچنین روش تحلیل مسیر برای تحلیل داده های پژوهش استفاده شد.

    نتایج

     نتایج نشان داد که بین حافظه فعال، آگاهی واج شناختی، سرعت پردازش، فهم کلامی و خواندن دانش آموزان مبتلا به اختلال خواندن رابطه وجود دارد. همچنین مدل مربوط به نقش میانجی سرعت پردازش و فهم کلامی در رابطه بین حافظه فعال و آگاهی واج شناختی با خواندن دانش آموزان مبتلابه اختلال خواندن از برازش مطلوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

     سرعت پردازش و فهم کلامی میانجی رابطه بین حافظه فعال و آگاهی واج شناختی با خواندن دانش آموزان مبتلا به اختلال خواندن هستند؛ ازاین رو توجه به این فرایندها و مداخلات مرتبط با آن ها می تواند به بهبود اختلال خواندن دانش آموزان کمک کند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، حافظه فعال، سرعت پردازش، فهم کلامی، واج شناسی
  • سعید زارع، فرهاد محمدی صفحات 419-429
    مقدمه

     پژوهش حاضر، تاثیردرمان ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و کیفیت خواب بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود. این پژوهش از نوع مطالعات نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون به همراه گروه کنترل می باشد.

    روش کار

     جامعه آماری تحقیق را بیماران مبتلا به دیابت نوع 2  مراجعه کننده به بیمارستان های شهر شیراز که از این تعداد نمونه پژوهش براساس اهداف و فرضیه های تحقیق تعداد 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) انتخاب شدند. در پژوهش حاضر برای گردآوری داده ها از پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996)؛ کیفیت خواب بویس و همکارانش (1989) و مداخله درمانی ذهن آگاهی 8 جلسه 90 دقیقه ای (رودریگز-رومرو و اسمیت، 2022) بر روی گروه نمونه اجرا شد. داده های جمع آوری شده پس از ثبت در نرم افزار SPSS24 بر اساس تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

     نتایج نشان داد که بین میانگین کیفیت زندگی و کیفیت خواب در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. بر این اساس می توان گفت درمان ذهن آگاهی در پس آزمون باعث افزایش نمرات در کیفیت زندگی کل و کاهش نمرات در کیفیت خواب در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شده است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد احتمالا پلی مورفیسم rs3024839 T/C ژن STAT4 نقش مهمی در بروز MI ایفا کند. اما با این وجود، مطالعات بیشتر با‎اندازه نمونه بیشتر برای تایید نتایج مطالعه حاضر ضرروری می باشد.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، کیفیت خواب، دیابت نوع 2
  • لیلا علی پور صفحات 420-427
    مقدمه

     هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین حمایت عاطفی و هیجان تحصیلی با بهداشت روانی دانش آموزان مقطع متوسطه منطقه 5 شهر تهران بود.

    روش کار

     نمونه پژوهش براساس جدول مورگان و کرجسی 270 نفر می باشند که شامل 180 دانش آموز دختر و 90 دانش آموز پسر با شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از  پرسش نامه بهداشت روانی گلدبرگ و هیز (1972)، پرسش نامه حمایت اجتماعی فیلیپس (1986) و پرسش نامه هیجان تحصیلی پکران و همکاران (2005) که بر روی گروه نمونه اجرا شد و به منظور تحلیل نتایج از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد.

    نتایج

     نتایج تحقیق نشان داد که بین حمایت اجتماعی و هیجان تحصیلی با بهداشت روانی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر آق قلا رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و می توانند بهداشت روانی را پیش بینی کنند. همچنین بین تمامی خرده مقیاس های حمایت اجتماعی با بهداشت روانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و خرده مقیاس های هیجان تحصیلی با تمامی خرده مقیاس های بهداشت روانی رابطه مثبت و معناداری دارد. بین تمامی خرده مقیاس های هیجان تحصیلی و حمایت اجتماعی در دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، هیجان تحصیلی، بهداشت روانی
  • نازنین شفیعی فر، آمنه سادات کاظمی، منصور علی مهدی صفحات 430-444
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب و تعارض نوجوانان دختر با والدین انجام شد.

    روش کار

    در پژوهش حاضر بر حسب نوع گردآوری داده ها از نوع طرح های نیمه آزمایشی استفاده شد؛ طرح این پژوهش از نوع طرح های پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. از جامعه آماری دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم منطقه 1 شهر تهران، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر انتخاب و با استفاده از  روش جایگزینی تصادفی، به دو گروه گواه و آزمایش تقسیم شدند. روش اجرا بدین ترتیب بود که  از هر دو گروه پیش آزمون های اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب و تعارض نوجوانان دختر به عمل آورده شد. سپس به ارایه درمان مبتنی بر شفقت برای گروه آزمایشی به مدت 12 جلسه پرداخته شد اما برای گروه گواه هیچ گونه مداخله ای صورت نگرفت. بعد از اتمام آموزش برای گروه تجربی، از هر دو گروه پس آزمون های پژوهش ه عمل آمد. بدین ترتیب داده های لازم برای تحلیل فرضیه های پژوهش جمع آوری و با استفاده از تحلیل کواریانس تحلیل شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش در گروه تجربی نشان داد که نمرات پس آزمون های اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب و تعارض نوجوانان دختر با والدین و نسبت به پیش آزمون محسوسی داشته است اما این تفاوت در گروه گواه ملاحظه نشد. نتایج کواریانس نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت بر کاهش اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب و تعارض نوجوانان دختر با والدین تاثیر معنی دار دارد (001˂p)؛

    نتیجه گیری

    به منظور بهبود اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب و تعارض نوجوانان دختر با والدین پیشنهاد می شود از درمان شفقت بر خود استفاده شود.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی، اضطراب مرتبط با اختالالت هیجانی، تعارض والد-فرزندی
  • محمود جبارزاده چهاربرود، منصور بیرامی، اصغر نخستین گلدوست، تورج هاشمی صفحات 445-464
    مقدمه

     هدف از انجام پژوهش حاضر اثربخشی آموزش توانمندسازی شناختی بر کارکردهای اجرایی و مهارگری شناختی و عاطفی در دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری بود.

    روش کار

     این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه آزمایش و  یک گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق مشتمل بر کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر تبریز در سالتحصیلی 1399-1400 بود که از بین آنها 30 نفر نمونه در دو گروه همگن از دانش آموزان پسر پایه دوم که دارای اختلالات یادگیری بودند، به روش نمونه گیری در دسترس جایگزین شدند. ابزار به کار رفته در این پژوهش، پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو ویلکات و همکاران (CLDQ)، پرسشنامه عصب شناختی کولیج، آزمون استروپ کلاسیک رایانه ای و آزمون استروپ هیجانی  بود. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای آموزش توانمندسازی شناختی دریافت و در این مدت گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. 

    نتایج

     تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس آموزش توانمندسازی شناختی بر بهبود کارکردهای اجرایی و مهارگری شناختی در همه مراحل آزمون استروپ کلاسیک و بر بهبود مهارگری عاطفی در مراحل  زمان واکنش ناهمخوان خنثی، زمان واکنش ناهمخوان هیجانی و تداخل هیجانی آزمون استروپ هیجانی اثر مثبت دارد (01/0>P).

    نتیجه گیری

     متخصصان اختلال یادگیری می توانند از این این روش برای بهبود کارکردهای اجرایی و مهارگری شناختی و عاطفی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری استفاده کنند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی شناختی، کارکردهای اجرایی، مهارگری شناختی و عاطفی، اختالالت یادگیری
  • عابد حدودی، محمدحسین اسدی داود آبادی، علی روشنائی صفحات 465-488
    مقدمه

     بنا بر تعریف سازمان بهداشت جهانی، تندرستی تنها فقدان بیماری یا نواقص دیگر در بدن نیست بلکه نداشتن هیچ گونه مشکل جسمانی، روانی و اجتماعی برای هر فرد جامعه است. این درحالیست که علیرغم تاکید نظام سلامت کشور، ابعاد جامعه شناختی مسیله سلامت به قدر کفایت مورد توجه واقع نشده است. در این راستا پژوهش حاضر به جامعه شناسی مسایل اجتماعی ایران در حوزه سلامت پرداخته است.

    روش کار

     پژوهش به روش کیفی با استفاده از  نظریه زمینه ای انجام گرفته است. جامعه مورد مطالعه شامل جامعه شناسان ایران می باشد و مطالعه این گفتمان با مراجعه به مصاحبه های نیم ساختار یافته صورت پذیرفته در انجمن جامعه شناسی ایران در سال 1401 با عنوان اقتراح درباره تحولات ایران صورت گرفت. نمونه گیری به صورت هدفمند و تا اطمینان از اشباع نظری به تعداد 32 مورد انجام پذیرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل مضمون و از نرم افزار ATLAS.ti استفاده شد. جهت دستیابی به قابلیت اعتماد از راهبردهای ردیابی حسابرسی گونه، بازبینی در زمان کدگذاری، و تایید همکاران پژوهشی، استفاده شد.

    نتایج

     سرمایه اجتماعی، تحولات اجتماعی و شیوه حکمرانی از جمله مهم ترین مسایلی است که در سلامت اجتماعی، روانی و جسمانی افراد جامعه نقش دارد.

    نتیجه گیری

     با توجه به اهمیت نقش مسایل اجتماعی در سلامت شهروندان، توجه به مسایل جامعه شناختی در  ارتقا کیفیت زندگی مردم حیاتی است.

    کلیدواژگان: مسائل اجتماعی ایران، جامعه شناسی سلامت، سلامت اجتماعی، جامعه فتیگ
|
  • Roxana Mansour Ghanaie, Arash Mohazzab, Mahshid Nasehi, Mansour Naseri Hersini, Leila Azimi, Aliakbar Rajabloo, Amir Bazzi Shad, Seyedeh Mahsan Hoseinialfatemi * Pages 1-11
    Background

    Given that tuberculosis infection is present in one-quarter of the world's population and is more likely to convert to tuberculosis, especially at a young age, its diagnosis and prevention is an important part of the World Health Organization's (WHO) program. The aim of this study is to evaluate the frequency of latent tuberculosis infection (LTBI) in different age groups of family members of pulmonary tuberculosis patients in two provinces of Iran with a high prevalence of tuberculosis during 18 months.

    Method

    Family members of confirmed pulmonary tuberculosis patients were followed up as a retrospective and prospective study in the cities of Gorgan and Zabol at 0, 3, 12 and 18 months after the starting the study. LTBI was diagnosed by using the QuantiFERON test kit and the Tuberculin skin test (TST).

    Results

    The number of LTBI cases based on QFT or TST was 354 (52.99%) in the whole study and 33.33% in children under 5 years old. Positive cases of TST, QFT and LTBI in the age group over 18 years were significantly different with 5 to 18 years and less than 5 years, while there was no significant difference between the age groups of less than 5 years and 5 to 18 years.

    Conclusion

    The results of this study showed that most cases of infection occur before the diagnosis of the index case or in the first phase of study, and there is no significant difference between the diagnosis with TST or QFT.

    Keywords: Tuberculin Test, pulmonary tuberculosis, Latent Tuberculosis, Frequency
  • Reza Davasaz Irani, Reza Ahmadi *, Shahin Norouzi, Ahmad Ghazanfari Pages 12-27
    Background and Aim

    Addiction is a type of social damage that has extensive mental and physical disorders and imposes a lot of costs on societies. The aim of this study was to compare the effectiveness of short-term cognitive behavioral group therapy and brief intervention on improving emotional emotion-focused coping skills of addicts covered by Ahvaz harm reduction centers.

    Method

    This study is a semi-experimental study with pre-test, post-test and follow-up stage. From two Ahwaz harm reduction centers, a simple random center was selected. After sampling and estimating the sample size, 80 subjects were selected and the groups were randomly divided into three groups (two experimental groups and one control group). Carver's coping strategies questionnaire was used to collect data. In this study, data analysis was performed using SPSS-20 software and variance analysis test and a significant level less than 0.05 was considered.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral group therapy had an effect on increasing problem-oriented coping style as much as brief intervention. Also, brief intervention had a significant effect on social emotional support, positive evaluation, religious aid and had no effect on acceptance, denial and humor. Cognitive behavioral group therapy had no effect on emotion-focused coping style components.

    Keywords: Short-term cognitive behavioral therapy, Brief Intervention, emotion-focused coping
  • Zahra Khosravi Nezhad, Siros Naeimi *, MohammadMahdi Moghanibashi, Khalil Khashei Varnamkhasti Pages 13-20
    Background

    The studies have demonstrated that Signal transduction and activation of transcription (STATs) play a major role in atherosclerotic plaque disruption and lead to myocardial infarction (MI). The present study was done to investigate the association between the STAT4 gene polymorphism in site of rs3024839 with the risk of developing MI in an Iranian population.

    Material and Methods

    This is a case-control study. The possible association between STAT4 polymorphism (SLC6A4) with the development of MI was investigate in a group of 200 patients with a history of MI and 200 healthy controls. The two groups were matched in terms of TCe and sex. After DNA extraction and replication, Genotypes and alleles frequency were determined in two groups using polymerase chain reaction (PCR-ARMS). The results were analyzed by SPSS software using Chi-square and logistic regression tests.

    Finding

    The result showed a significant difference in the rates of TC STAT4 genotype between MI and control groups (p=0.03). There was not any significant relationship between STAT4 gene polymorphisms and risk factor of MI such as sex, hypertension, dyslipidemia, diabetes, type of MI (STEMI or NSTEMI) (P>0.05).

    Conclusion

    The results of presented study reveal that the rs3024839 T/C polymorphism of the STAT4 gene probably plays a specific role in the risk of developing MI in Iranian population. But, further well-designed studies with large sample sizes are required to confirm our results.

    Keywords: STAT4 gene, Polymorphism, Myocardial infarction, rs3024839
  • Maryam Abbas Ghorbani, Javad Khalatbari * Pages 29-38

    Introduction The aim of this study was to mediate the role of job characteristics in the relationship between job satisfaction and self-efficacy in job decision making in employees of Islamic Azad University of West Mazandaran. Material and MethodsThis study was a correlational study and the study population included the staff of West Mazandaran Azad University. Using relative class sampling method, 500 people were selected based on inclusion and exclusion criteria. Data collection tools were researcher-made self-efficacy questionnaire, Satisfied Job Characteristics Questionnaire (2011) and Minnesota Job Satisfaction Questionnaire. Results Analysis of data using structural equation modeling showed that between job satisfaction and self-efficacy in job decision making with a coefficient of 0.54, between job characteristics and self-efficacy in job decision making with a coefficient of 0.84 and between job satisfaction and job characteristics with a coefficient of 0.66 there are 0 relationships. Conclusion As a result, there is a relationship between job satisfaction and self-efficacy in job decision making with the mediating role of job characteristics. The results of this study indicate the need to pay attention to promoting job satisfaction in employees of the Islamic Azad University of West Mazandaran.

    Keywords: Job Characteristics, Job satisfaction, Self-efficacy in job decision making
  • Zahra Mazloum Khorasani, Zohreh Jahani *, Bibi Marjan Razavi, Monavvar Afzalaghaee Pages 39-45

    Hypothyroidism is one of the most common endocrin disorders.in many country autoimmune hypothyroidism is the most cause of overt hypothyroidism. Base of above point and common prevalence of hypothyroidism in our population we decide to evaluate the relationship between selenium and anti thyroid proxidase antibody and if there is relation ship we recommende selenium therapy in auto immune hypothyroidism. A double blind and placebo-controlled prospective study was performed in50 auto immune hypothyroid patients. all patients that referred to endocrinology clinic of Ghaem hospital and obtain entry condition and informed consent were randomly assigned to intervention and control group with table of random number. Physical examination and review of system were done and Serum concentrations of anti TPO Ab , thyroid-stimulating hormone (TSH), free thyroxine (free t4) were measured at baseline and after 3 months of follow-up.. intervention group take 200 Mcg selenium capsule and 50-100 Mcg Levothyroxin(base on patient BMI) per day. control group take placebo(wheat bran) and 50-100 Mcg Levothyroxin(base on patient BMI)per day. Serum concentrations of anti TPO Ab , thyroid-stimulating hormone (TSH), free thyroxine (free t4) were measured at baseline and after 3 months of follow-up..50 patients include 11 males and 39 females with mean ages (36/42),TSH(21/22),anti TPO Ab(424/78),free T4(0.829).there in no significant differences in TSH(p=0/165 ),anti TPO Ab(p=0/727),free T4(p=0/785) after intervention between 2 groups. Selenium had some effect on thyroid function testes such as TSH and anti TPO Ab suppresion with T4 elevation but there is no significant differences in 2 groups

    Keywords: Hypothyroid, Selenium, Thyrotropin, anti TPO
  • Mojgan Asadi Loyeh, Eghbal Zarei *, Abdul Vahhab Samavi, Kobra Hajializadeh Pages 46-58
    Introduction

    This study aimed to compare the effectiveness of treatment based on Adler lifestyle and hope therapy on psychological cohesion and empathy in patients with multiple sclerosis in Tehran. The study method was quasi-experimental with pre-test and post-test-follow-up design with a control group.

    Materials and  Methods

    The statistical population of this study included all men and women with multiple sclerosis who had filed in the Tehran MS Association. Using the available sampling method, 45 patients were selected and randomly and equally divided into three groups hope therapy, Adler-based lifestyle therapy and control group. Data collection tools were Antonovsky's (1993) Mental Cohesion Scale and the Self-compassion scale Neff (2003). The experimental groups underwent eight two-hour sessions of hope therapy intervention and Adler lifestyle intervention and the control group did not receive any intervention.

    Results

    Data analysis using multivariate analysis of covariance showed that hope therapy is effective on psychological cohesion and empathy in patients with multiple sclerosis (P <0.01). Adler lifestyle therapy is effective on psychological cohesion and empathy in patients with multiple sclerosis (P <0.01). These results were maintained during the follow-up period.

    Conclusion

    Counselors and psychotherapists are advised to use these therapies in the long run to increase the psychological cohesion and empathy of patients with multiple sclerosis.

    Keywords: Adlerian lifestyle, therapeutic hope, psychological coherence, self-compassion, Multiple Sclerosis
  • Masoomeh Namjoo Aboosaeidi *, Mahin Askari, Emad Yosefi Pages 59-70
    Introduction

    Research has shown that different psychological approaches have been performed in relation to perceived social support, so the aim of this study was to compare the effectiveness of positivist psychotherapy and reality therapy on perceived social support of addicts under treatment.

    Material and Methods

    This research was a quasi-experimental research in terms of applied purpose and methodology. The statistical population of this study included all addicts treated in addiction treatment clinics in Kerman in 1399. Among them, 45 people were selected by purposive sampling method and randomly divided into experimental groups of positive psychotherapy, reality therapy and control group (15 people in each). In the pre-test stage, the samples answered the Perceived Social Support Questionnaire (Zimet et al., 1988). Then the protocol of 8 sessions of positivist psychotherapy Quilliam (2003) and the protocol of 8 sessions of reality therapy Soleimani and Babaei (2016) were performed on the experimental groups. Then, in the post-test stage, they answered the questionnaire again. After collecting data, the research hypothesis was answered using SPSS-23 statistical software and analysis of covariance (ANCOA).

    Results

    The results showed that positivist psychotherapy was 60% effective and reality therapy was 31% effective on perceived social support.

    Conclusion

    The authorities of addiction treatment centers are recommended to use positive psychotherapy to increase the perceived social support of addicts under treatment.

    Keywords: Positive Psychotherapy, Reality therapy, Perceived social support
  • Rafoune Ghafari Cherati, Hoseinali Ghanadzadgan *, Mohamadkazem Fakhri Pages 71-85
    Introduction

    This study aimed to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on self-control, difficulty in emotion regulation, resilience and psychological resilience in patients with obsessive-compulsive disorder.

    Materials and Methods

    The research was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with control and follow-up groups. The statistical population of this study was all patients with obsessive-compulsive disorder referred to psychotherapy centers in Babol in the spring of 1400. Among the psychotherapy centers in Babol, four centers were considered and according to the clinical diagnosis with DSM5 criterion, 30 patients had obsessive-compulsive disorder. 30 patients with obsessive-compulsive disorder were purposefully selected and randomly assigned to an experimental group (15 people) and a control group (15 people). Data collection tools were a self-control questionnaire, emotion difficulty questionnaire, resilience questionnaire and psychological flexibility questionnaire. Data were analyzed using SPSS-21 software and statistical tests of analysis of variance with repeated measures and post hoc tests

    Results

    Findings showed that cognitive-behavioral therapy affects self-control, difficulty in emotion regulation, resilience and psychological flexibility in clients with practical obsession.

    Conclusion

    Based on the findings of the research, it can be concluded that cognitive behavioral therapy is an effective treatment for increasing self-control, reducing the difficulty of emotion regulation, increasing resilience and psychological flexibility in patients with obsessive compulsive disorder.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Self-control, emotion regulation difficulty, psychological resilience, flexibility, practical obsession
  • Masoumeh Ghanbari, Taher Tizdast *, Javad Khalatbari, MohammadAli Rahmani Pages 86-100
    Introduction & Objective

    Body deformity disorder is a chronic and distressing condition that can lead to severe social, occupational, educational and family problems. The aim of this study was to determine the effectiveness of commitment-based acceptance treatment on flexibility and perfectionism of physical appearance in body deformity disorder.

    Method

    In a quasi-experimental study of pre-test-post-test-follow-up designs with a control group, 30 female students with deformity who are studying at the Islamic Azad University of Tehran University of Medical Sciences during the months of November to January 2017 were selected by available sampling method. Subjects were then randomly assigned to the experimental and control groups through Excel Office software. The experimental group (n = 15) underwent commitment-based admission treatment for 8 weekly sessions of 90 minutes each session. The flexibility questionnaire and the Physical Appearance Perfectionism Questionnaire (PAPS) were collected in three baseline stages after quarterly intervention and follow-up. Data were entered in SPSS statistical software version 21 and analyzed using repeated measures multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed that the group undergoing commitment-based acceptance treatment, the mean score of flexibility and perfectionism of physical appearance was significantly lower than the control group (P <0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that commitment-based acceptance therapy can be effective in improving the perfectionism of physical appearance and flexibility in students with deformity.

    Keywords: Flexibility, Perfectionism, physical, appearance
  • Marjan Abdi Ardekani *, AbdolAli Banaei Far, Sajjad Arshadi, Hossein Abednatanzi Pages 101-115
    Introduction

    Micro-RNAs are effective in inflicting diabetes type II and its side effects. The Purpose of this study was to evaluate the effect of High Intensity Interval Training & thyme honey on expression of the genes of the hepatic miR-423-5P - FAM3A-AKt2 pathway in rats.

    Materials and Methods

    36 male rats were fed with high-fat diets for 20weeks and were then injected streptozotocin (25 mg/kg) in order to inflict diabetes type II. The 36rats were then divided into four groups: Control, regular exercise group, nutritional intervention group and exercise with nutritional intervention group. Regular exercise included five sessions a week for eight weeks and nutritional intervention was done at a dosage of 3 g/kg of thyme honey using a gauge method. The amount of expression of miR-423-5P, mRNA FAM3A and mRNA AKt2 genes of the liver were assessed using RT-PCR and evaluation kits. The obtained findings were analyzed using the two-way analysis of variance and Bonferroni post hoc test.

    Results

    Expression of the miR-423-5P gene was significantly lower in all groups compared to control, expression of mRNA FAM3 had insignificant increase and expression of mRNA AKt2 had a significant increase in groups of regular exercise and exercise with nutritional intervention. This gene had an insignificant increase of expression in the group with only nutritional intervention. (p value<0.05)

    Discussion

    It seems that HIIT & consumption of thyme honey, both alone and interactively with greater effectiveness, can change in expression of the mentioned gene in liver of rats with diabetes type II.

    Keywords: Diabetes Type II, miR-423-5P - FAM3A -AKt2, HIIT, Thyme Honey
  • Ebrahim Erfani, Amin Rafiepoor *, Morvarid Ahadi, Gholamreza Sarami Foroushani Pages 116-125

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on psychological well-being and emotion regulation in men with bulimia nervosa. The research method was semi-experimental. The statistical population in this study included all men with bulimia nervosa referred to the Iranian Turbo eating association who have been diagnosed with bulimia nervosa by a psychiatrist. The sample size was 15 for each sample group according to the test power (0.80), effect size (0.50) and confidence level (0.05). The experimental group was trained for 8 sessions per week for 1 session of 70 to 90 minutes. The research tool was Garnefski's Emotional Regulation Questionnaire and Reef Psychological Well-Being (2002). Data analysis was performed after examining statistical assumptions using multivariate covariance analysis using SPSS.22 software. The results of the analysis showed that acceptance and commitment intervention was effective on emotion regulation and psychological well-being (P<0.001). It can be concluded that acceptance and commitment therapy is effective on psychological well-being and emotion regulation in men with bulimia nervosa and this treatment can be used to improve psychological problems in patients with bulimia nervosa.

    Keywords: Acceptance, commiment, Overeating, Excitement
  • Mansoreh Yazdani, Javad Khalatbari *, Shohreh Ghorban Shiroudi, MohammadAli Rahmani Pages 127-145

    The aim of this study was to compare the effectiveness of compassion-based therapy and compassion-based attachment therapy on depression and eating pattern in diabetics. The research method was all experimental control group with pre-test, post-test and quarterly follow-up. The statistical population of this study included all patients with diabetes referred to the Alborz Diabetes Association (Ferdis Diabetes Clinic) and had an active file in the Ferdis Diabetes Association in Karaj in 1397. 44 eligible individuals were selected based on inclusion and exclusion criteria and by available sampling method and were replaced in two experimental groups and one control. Data collection tools were the Frangrani Wells Questionnaire (1994) and the Dutch Eating Habit Questionnaire (Van Austrin et al., 1986). Both experimental and control groups were pre-tested using research tools. Then the intervention of compassion-based therapy and attachment-based compassion-based therapy were performed in eight sessions for their respective experimental groups. At the end of the interventions, both experimental and control groups were post-tested using research tools. Data were analyzed using mixed analysis of variance. Findings showed that compassion-based therapy and compassion-based attachment therapy are effective on depression and eating pattern in diabetics (p <0.01).

    Keywords: Compassion-based therapy, compassion-based attachment therapy, transgression, eating pattern, Diabetes
  • Mehrdad Mohammadi *, Masoumeh Beig, Kimia Barikrou, Sima Soltani, Leila Ali Nasab Maleki, Parsa Veisi, Samane Teymouri Pages 148-171

    In recent years, infections caused by gram-negative organisms that produce carbapenemase enzymes (CPO) have become one of the global health challenges and concerns. Rapid and accurate identification of gram-negative organisms that produce the carbapenemase enzyme can be effective in controlling infectious diseases and their timely treatment. Over the years, an increasing number of phenotypic methods have been developed to rapidly detect the activity of gram-negative carbapenemases. However, there is no single phenotypic method that has 100% sensitivity and specificity and contains all the characteristics of an ideal test for the detection of carbapenemase enzymes. The choice of an appropriate methodological approach depends on various factors such as epidemiological status, laboratory resources, and the availability of other confirmatory tests. According to what has been studied in this research, there are user-friendly, cost-effective, accurate, and applicable tests in clinical microbiology laboratories. In this review study, various phenotypic methods have been evaluated for detecting carbapenemase activity in gram-negative bacteria.

    Keywords: Carbapenemase, Enterobacteriaceae, Beta-lactam, Antibiotic resistance
  • Somsye Rrahimi Ahmadabadi *, Zahra Rahimi, Akram Fotovat Pages 172-191
    Introduction

    Gender dysphoria is a strong and persistent desire of the patient to be in the role and position of the opposite sex. Therefore, this study was conducted to investigate the demographic, biological, familial, and psychosocial factors affecting the incidence of gender dysphoria.

    Materials & Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed among transgender applicants referred to the Forensic Medicine Organization of Khorasan Razavi Province during 2015-2019, of which 238 people participated in the study by available sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire with an interview. Data were analyzed using SPSS 21 software and descriptive statistics methods (frequency and percentage). 

    Results

    Most of the female transgender applicants were single, aged 18-22, with a diploma, unemployed, with the predominant right hand with a history of self-harm and drug use. The highest frequency was reported in biological factors related to pregnancy stress, level of activity in childhood, history of severe trauma to the fetus and use of hormonal drugs by the mother. In family factors, the highest frequency is related to the average and poor socio-economic status of the family, normal and cold relations of parents with each other, parents' advisory role in life decisions, normal and cold relationship of parents with role models, being the last child, having at least one sister And a brother and the birth of a child of the opposite sex before the birth of the sample, education and occupation were respectively diploma and free for fathers and diploma and housewife for mothers and a history of psychiatric problems in parents. In psychosocial factors, most of the factors include reminding others about the similarity of behavior and personality to the opposite sex, feeling similar to the opposite sex, achieving real identity, imitating the opposite sex behaviors, playing and intimacy with heterosexuals, parents' lack of attention to doing Games of the opposite sex, contact with a heterosexual parent as a child, practical suicide attempts for being trans and damaging the primary genitals, and other cases.

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be hoped that by educating and informing families and individuals in the community about the problem of gender dysphoria of this group of people and how to deal with them properly with the aim of supporting families with children with gender dysphoria and rejection Failure to do so, appropriate financial and social support of transgender organizations to perform gender reassignment surgery and the treatments needed by this segment of society, to take appropriate action to reduce their social problems and harms.

    Keywords: Demographic factors, Biological factors, Family factors, Psychosocial factors, Gender dysphoria
  • Firoze Khamverdi, Ahmad Hematfar, Mania Roozbayani, Naser Behpour Pages 191-200
    Background and Aim

    Neuromuscular junction and synaptic transmission to skeletal muscle types may be affected by physical exercise. The aim of this study was to investigate the effect of a high-intensity interval training (HIIT) on CGRP gene expression in the horseshoe muscles of male Wistar rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 12 male Wistar rats weighing 200-220 g, with a sleep cycle of 12.12, free access to food and water and an ambient temperature of 25 ° C, were randomly divided into two training and control groups. HIIT training consisted of 6 to 12 repetitions of a 2-minute periodic exercise with a one-minute break between each repetition. The workout was designed for 5 days a week and 6 weeks. The conditions of the control group were similar to the training group but they did not exercise. Finally, 48 hours after the last training session, rats were extracted by standard anesthesia, victim and horseshoe muscle method of all mice, and then Western blot method was used to determine the expression of CGRP protein. Significance level was considered p> 0.05.

    Results

    Statistical findings from the output of independent t-test for CGRP receptor protein expression values showed that implementation of six weeks of HIIT training protocol caused an increase in CGRP protein expression compared to the control group, which was not statistically significant (p = 0.078).

    Keywords: Calcitonin gene-related peptide (CGRP), high-intensity interval training (HIIT), skeletal muscle
  • Khadije Ebrahimi, Mahdi Mogharnasi * Pages 193-201
    Introduction

    The immune system acts as the body's defense mechanism against invasion, protecting people through a variety of cellular and molecular mechanisms. The aim of this study was to investigate the effect of intense intermittent exercise and fenugreek supplementation on some immune system indices in overweight and obese women.

    Methods

    In this semi-experimental study (RCT), (age range, 25±5 years and BMI, 30±2.5kg/m2), were selected purposefully and Using Power software, they were divided into four groups of exercise + fenugreek supplement(n=12), exercise + placebo(n=12), fenugreek supplement(n=12) and placebo(n=12). The exercise group + fenugreek supplement and exercise + placebo performed the shuttle thigh test at maximum speed for 6 weeks, 3 sessions per week. The fenugreek and placebo supplement group did not participate in any sport program. Blood samples (for assessment of Leukocytes, lymphocytes and immunoglobulins levels) were collected before, immediately after training. Data were analyzed using Shapro wick test, one-way analysis of variance, dependent t-test and Scheffe post hoc at a significant level (p< 0.05).

    Results

    In this study, IGM, IGA and lymphocyte levels changed meaning and IgG and leukocyte levels increased significantly after 6 weeks of intense intermittent training and fenugreek supplementation (p <0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the current study, High -intensity interval training and fenugreek supplementation affects the levels of immunoglobulins, lymphocytes and leukocytes.

    Keywords: High-intensity interval training, fenugreek supplement, Immune system, overweight, obese women
  • Efat Adlparvar, Iraj Safaeirad *, Nasrollah Erfani, Hooshang Jadidi Pages 203-217
    Objective

    The aim of this study was to model marital conflicts based on attachment styles with the mediating role of early maladaptive schema domains in women on the verge of divorce.

    Method

    The research method was descriptive and the type of study was correlational. The statistical population of women with marital conflicts was on the verge of divorce in Tehran, who had referred to family counseling centers in the third district of Tehran from May to November 2016. The sampling method was multi-stage and the sample size was determined based on G Power 440 statistical software.

    Results

    The structural model of predicting marital conflicts based on attachment styles with the mediating role of areas of early maladaptive schemas in women on the verge of divorce has a good fit. Among the attachment styles, only the avoidant attachment style affects marital conflict through the domain of exclusion and orientation of early maladaptive schemas, and the ambivalent attachment style affects marital conflict through the domain of deafness. Also between insecure attachment styles. Avoidance / ambivalence and early maladaptive schemas in the field of cut and rejection, self-management and dysfunction, impaired constraints, other orientation, excessive ringing and inhibition, but there is a negative relationship between secure attachment style and early maladaptive schemas. There is a reverse.

    Conclusion

    Knowing the schemas helps to create solutions to change people's cognition and thoughts and leads to marital satisfaction by improving relationships.

    Keywords: Marital conflicts, Attachment Styles, Early maladaptive schemas, and women on the verge of divorce
  • Ali Rozyan, Fahimeh Namdarpour *, Fatemeh Javadzadeh Pages 219-230
    Objective

    Marital adjustment is one of the most important factors in determining the stability and durability of marital relationship. Therefore, this study was conducted to investigate individual factors in marital adjustment.

    Method

    This research was conducted qualitatively using thematic analysis method. The sampling was purposeful and saturated and the data were obtained from 16 married couples who had been married for at least 7 years. Semi-structured interview method was used to collect data.

    Results

    To analyze the data MAXQDR 2018 software has been used. After analyzing the content of the data, five main categories were obtained, which are: interpersonal factors (sexual satisfaction, mutual understanding, criticism, forgiveness and self-sacrifice) in order of importance. Intrapersonal factors (self-worth, positive attitude towards others). Emotional factors (feeling happy, expressing anger and worry, resilience). Personality factors (extraversion, responsibility, sociability). Social intelligence (accepting and recognizing one's feelings, acceptance). And recognizing the feelings of others, behavioral balance).

    Conclusion

    Marital adjustment is more dependent on individual factors that occur during life.

    Keywords: Individual Factors, Marital adjustment, Qualitative study
  • shirin kiaei, fatemeh golshani, sozan emami pour, Anita Baghdasarians, mohammadmahdi badiei Pages 231-246
    Background and Aim

    Borderline personality disorder is a severe and debilitating disorder that is estimated in one to two percent of the general population. The aim of this study was to structurally model borderline personality disorder based on early life trauma, schema mentality and perception of maternal parenting with the role of mood mediator.

    Methods

    The statistical population of the study consisted of people with borderline personality disorder referred to medical centers (clinics and psychiatric hospitals) in Tehran in the years 1997-98 that 250 people were selected as a sample by purposive sampling. Data collection tools included Borderline Personality Scale (BPI) Questionnaire (1999), Mood Personality Questionnaire (TCI), Cloninger et al (1993), Child Abuse Experience Questionnaire (CASRS), Mohammadkhani et al (2003) and Mentality Questionnaire. Schematic (SMQ) and Perceived Parenting Methods Questionnaire (POPS) by Grolling et al (1997). Data analysis was performed by structural equation modeling (SEM) and using SPSS24 software.

    Findings

    The findings showed that mood plays a mediating role in the relationship between early life trauma and borderline personality. Mood mediates the relationship between schema mentality and borderline personality and mood mediates the relationship between maternal parenting and borderline personality (P <0. 05)

    Conclusion

    The present study confirmed the role of mood, early life traumas, schema mentality and perceived parenting practices in explaining borderline personality disorder, which provide the theoretical basis for preventive programs to clinical professionals. Gives.

    Keywords: Mood, Early life traumas, Schema mentality, Parenting practices, Boundary personality
  • Marzieh Tavakol, Samin Sharafian, Yasaman Shaker, Mahla Alizadeh, Leila Keikavoosi-Arani, Mostafa Ghorbani, Maryam Khoshkhui Pages 247-256
    Background and Aim

    Asthma is the most common chronic respiratory disease in children. Most of the asthmatic patients are considered mild; however, 5-10% of patients suffer from severe disease Asthma has a considerable impact on patients' quality of life, especially among severe asthmatic patients. This study was designed to evaluate the quality of life in 8-12-year-old asthmatic patients.

    Materials and Methods

    A cross-sectional study was conducted in 2017-2018 using the Persian version of PedsQLTM 4,0 questionnaire. A total of 140 asthmatic patients who referred to allergy clinic in Karaj , were diagnosed by an allergist with 140 healthy children as the control group were enrolled.

    Results

    More than half of the patients and control group were boys (n=85; 58.6%). The mean total score of PedsQLTM 4,0 in the asthmatic group was 23.11 (SD=15.60) comparing to 8.96 (SD=9.89) in the control group (P<0.001). All different aspects of quality of life; physical performance, social function, emotional performance, and performance in school were significantly lower in asthmatic group. The quality of life score was considerably lower in patients with a history of hospital admission and patients with high steps of asthma severity (P<0.05). There was no significant difference in the score of PedsQLTM 4,0 between girls and boys (P>0.05).

    Conclusion

    Asthma has a significantly adverse effect on different aspects of children's quality of life including physical performance, social function, emotional performance and performance in school in Karaj city.

    Keywords: Asthma, Quality of Life, Pediatrics
  • Nasim Kazemi, Shirin Kooshki *, Soozan Emamipour Pages 257-269
    Introduction

    The present research aimed to study the effect of mindfulness-based cognitive therapy for children and cognitive-behavioral play therapy on improving sustained attention and working memory in children with attention-deficit/hyperactivity disorder.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest and two experimental group design. Fifty-nine children with attention-deficit disorder were selected based on sampling method available The study subjects were randomly divided into two experimental groups of mindfulness-based cognitive therapy for children and cognitive-behavioral play therapy (n=30 children/group). The employed inventories consisted of continues performance test (CPT) and Wechsler memory scale (W.M.S). The CPT test was presented in 1956 by Resold. It measures the sustained attention and impulsive control. Richio et al. (2017) expressed the reliability of this test 0.59 – 0.93. The Wechsler memory scale was published by Wechsler in 1945 and revised in 1987,1997, and in 2009. The Cronbach’s alpha coefficient were expressed 0.92 for Wechsler memory scale by shadkami et al. (2012). The obtained data were analyzed by Repeated Measured using SPSS. The significance level was considered to be 0.05.

    Results

    The present research results indicated that mindfulness-based cognitive therapy for children and cognitive-behavioral play significantly improved the sustained attention and working memory. There was no significant different between the effectiveness of provided intervention methods on sustained attention and working memory.

    Conclusion

    Based on the current research finding, mindfulness-based cognitive therapy for children and cognitive-behavioral play are effective methods to improve sustained attention and working memory in children with attention-deficit/hyperactivity disorder.

    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy for children, Cognitive-behavioral play therapy, Attention deficit-hyperactivity disorder, Sustained attention, Working memory
  • Alireza Rezapanah, Alireza Ghanbari * Pages 271-275

    Henoch Schoenline (HSP) purpura is a type of inflammation that results in blockage of small blood vessels (1) with skin and systemic complications (2). It is the most common vasculitis in children under the age of 10, with the highest prevalence in boys. The disease is characterized by a leukocytoclastic vasculitis involving small vessels, along with evidence of immune complexes including Iga (3). Unlike other systemic vasculitis, the disease is usually self-limiting, with four clinical symptoms including kidney involvement, abdominal pain, arthritis or joint pain, and palpable perforation without coagulation disorder or a decrease in platelet count. It leads to blockage of small blood vessels, which is often seen in children. The onset of the disease in adulthood is uncommon and is associated with more severe clinical syndrome and worse outcomes. We present a case of extensive perforation in the ileum in a 40-year-old man with vasculitis and treated with corticosteroids who have been operated on with a diffuse abdominal pain with a tendon and rebound on examination.

    Keywords: Henoch Schoenline, Vasculitis, Ileum
  • Minoo Miri *, Shahram Vaziri, Qasem Ahi, Fatemeh Shahabizadeh, Alireza Mahmoodirad Pages 276-287
    Introduction

    High blood pressure is one of the most common risk factors for cardiovascular disease that leads to many problems and problems, Therefore, the aim of the present study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and rational-emotional-behavioral therapy on depression and anxiety in patients with hypertension.

    Material and Methods

    The present study was a quasi-experimental pre-test-post-test and follow-up with a control group. A total of 36 patients with hypertension in Birjand in the second six months of 2020 were selected by convenience sampling method and randomly divided into three groups of acceptance and commitment therapy (12 patients), rational-emotional-behavioral therapy (12 patients) and Witnesses (12 people) were replaced. The experimental groups were trained in 8 sessions of 60 minutes with acceptance and commitment and rational-emotional-behavioral methods, respectively, and the group did not receive a training certificate. Data collection tools were Beck Depression Inventory - Second Edition Beck et al. (2000) and Beck et al. (1988) Anxiety Inventory. Data were analyzed using SPSS software version 24 and repeated measures analysis of variance test .

    Results

    The results showed that acceptance, commitment and rational-emotional-behavioral therapies reduced depression and anxiety in patients with hypertension compared to the control group (p <0.01); But there was no difference between acceptance and commitment therapy and rational-emotional-behavioral therapy in reducing depression and anxiety in patients with hypertension (p <0.01).

    Conclusion

    The results showed the importance of both acceptance and commitment and rational-emotional-behavioral therapies in reducing anxiety and depression in patients with hypertension

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Rational-Emotional-Behavioral Therapy, Depression, Anxiety, Hypertension
  • Fatemeh Shekarian Yazd, Hasan Toozandehjani * Pages 288-300
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the unified protocol of transdiagnostic treatment on improving the psychological symptoms of people with chronic pain, including reducing the experienced severity of health anxiety and improving self-compassion.

    Methods

    The research method is quasi-experimental research (pre-test-post-test design with unequal control group). This study is a randomized controlled trial that has an experimental group receiving unified protocol of transdiagnostic treatment and a control group receiving no intervention. The statistical population of this study is all people with neuropathic pain who referred to Mashhad Diabetes Association in 2019. Twenty-four participants were assessed using two self-compassion questionnaires (SCS) and short health anxiety (SHAI).

    Results

    The results of analysis of covariance showed that there was a significant difference between the groups at the level of 0.001, which means that the unified protocol of transdiagnostic treatment decreased the mean of health anxiety in the post-test phase and increased the mean of self-compassion.

    Conclusion

    The unified protocol of transdiagnostic treatment is one of the most successful approaches in the field of health anxiety and self-compassion.

    Keywords: Diabetic neuropathy, Psychological, Transdiagnostic treatment
  • Saeideh Kohansal Nalkiashari, Samereh Asadi Majreh *, Bahman Akbari Pages 301-304
    Introduction

    One of the most critical periods of life is adolescence. It is a period of rapid physical growth and emotional and psychological changes and a period of transition from childhood to adulthood. Adolescence is the period in which most behavioral maladaptations are manifested in this period. The tendency to risky behaviors is one of the behavioral maladaptations of adolescence. The aim of this study was to investigate the relationship between parental conflicts, resilience, emotion regulation and high-risk behaviors in order to develop a model.

    Materials and Methods

    This is a descriptive correlational study that was performed on 265 male high school students in the city of Langrud in the academic year 1300-1499. Conflict between Grich, Sid and Ficham (1992) parents, Connor and David Sean Resilience Scale (CD-RIS) and emotion regulation questionnaire were used. Also, structural equation modeling and software were used to assess the fit of the researcher's proposed model. Emus 22 was used.

    Results

    In examining the direct effects, the findings showed that parental conflicts lead to increased risky behaviors.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, improving parental conflicts directly reduces risky behaviors.

  • Mahbobah Sadat Moshref *, Saidah Maryam Moshirian Pages 315-327

    according to the studies , the patients with low psychological tolerance capacity may have low psychological endurance capacity and the current status of the disease in the world is exposed to psychological disorders such as anxiety and depression as well as other negative thoughts .the aim of this study was to investigate the effectiveness of muscle relaxation therapy along with mental imagery on anxiety in the disabled physically and physically disabled handicapped .the method of this research is pre - test and post - test with control group . the study population consisted of the disabled physical disabled in the night center of the girls ' school in mashhad .the population of this study consisted of 160 people who were selected by convenience sampling . ~~~ they were housed in the right position . the subjects were randomly assigned to two experimental and control groups .prior to the application of the experimental group 's subjects , beck anxiety inventory ( bai ) was used as a pre - test for pre - test and then for the eight - month period , one hour per hour was developed for the treatment of muscle relaxation .* after interventions of " " muscle relaxation and mental imagery " " for three months , the results showed that there was a significant difference between experimental and control groups in anxiety variables . also in the test group there was a significant difference in anxiety and after treatment .

    Keywords: Covid-19, anxiety, muscle relaxation, mental imagery
  • Nazaninfatemeh Rajabi *, Sara Zadafshar, Alireza Atrian, Amir Ghamarani Pages 328-343
    Introduction

    By onset of global and national coronavirus vaccination process, it is important to examine the factors associated with people's willingness or hesitation about vaccination. Therefore, the aim of this study was to predict the tendency related to receiving coronavirus vaccine in the general population based on demographic variables and components of the health belief model.

    Method

    The research method was descriptive structural equation modeling. Online questionnaire including items related to demographic information, health belief model and willingness to receive Covid-19 virus vaccine available through virtual networks available among the population aged 18 years and above during the period of April to June 1400 Distributed to the general public. Correlation, analysis of variance were used to investigate the demographic variables and structural equation modeling was used to measure the relationship between the components of the health belief model.

    Results

    The results showed the components of the health belief model were strong predictors of the desire to receive the Covid-19 vaccine and were able to predict 57.1% of the variance of the desire to receive the vaccine. The results also showed that older people, men, people with higher education, people with chronic diseases, and those who had previously had Covid-19 were more likely to receive the Covid-19 vaccine.

    Conclusion

    The results of the present study, in addition to theoretical and practical implications, help to target the population that is inclined to They do not have vaccinations, and educational programs and intervention techniques are developed to change people's behavior.

    Keywords: Tendency to receive vaccination, COVID-19, Health belief model
  • Hadi Miri, Hossein Shahrokhi *, Abbas Dostdar Rozbahani, Fahima Nasirzare Pages 344-365
    Introduction

    Spinal deformities are one of the hidden dangers of the society, especially in the student society. The aim of the present research was to investigate the effect of comprehensive corrective exercises with and without posture training on upper cruciate syndrome on female students who had head forward shoulder forward complications and kyphosis at the same time and participated voluntarily in this research.

    Materials and Methods

    The statistical population of this research consisted of all female students aged 15-18 years of the second secondary level, the sampling method was purposeful and available and randomly divided into four experimental groups due to the limitedness of the research population, comprehensive corrective exercises group with pasteur training, The second group of comprehensive corrective exercises alone and the group of posture training alone and the control group were divided into the group of corrective exercises combined with posture training for 8 weeks and 5 sessions per week for 5 hours and the group of comprehensive corrective exercises alone for 8 weeks 3 sessions In a week, they performed exercises and posture training exercises alone, one session per week for one hour, and the control group did their daily activities. In the first stage, the screening was done using the New York test and the checkerboard, and students who had upper cruciate syndrome were selected, and in the second stage, the Goniometer line was used to measure the neck lordosis angle (craniovertebral angle) and a size ruler. Shoulder forward and flexible ruler were used to measure the kyphosis angle before and after eight weeks. Statistical analysis was done using SPSS26 software, and in order to compare the mean scores of the post-test, analysis of covariance test was used and Bonferroni paired post hoc test was used to check the difference between groups.

    Results

    The statistical results showed that the head forward angles (craniovertebral angle) and the front shoulder and kyphosis of the subjects were significantly reduced in the experimental group (p ≤ 5%) comprehensive corrective exercises alone and together with pasteur training and had a significant effect on the reduction of complications. He had upper cruciate syndrome.

    Conclusion

    According to the results of the present study, experts can use these exercises along with other treatment methods to correct the complication of upper cruciate syndrome in students.

    Keywords: upper cruciate syndrome, comprehensive corrective exercises, posture training, female students
  • Seyed Mosa Tabatabaee *, Fereshteh Pakravan, Hakimeh Aghaei Pages 366-376
    Objective

    The aim of this study was to present a structural model of perfectionism and sleep quality with a mediating role of anxiety.

    Method

    Due to its nature, the method of the present study is descriptive-correlation and structural equation modeling. A total of 318 students were selected from the statistical population of students of Mashhad University of Medical Sciences in the academic year 2016-2017. The Pittsburgh (1989) Sleep Quality Scale, the Gospel Perfectionism (2007) and the Beck, Epstein, Brown and Austin (1988) Anxiety Scales were used to collect data. Amos software version 24 and Pearson correlation method and structural equation model (SEM) were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the direct path of perfectionism to sleep quality (0.15) is positive and significant. The direct path of perfectionism to anxiety (0.27) is positive and significant. And according to Figure 1, also, the path of anxiety to sleep quality (0.540) is positive and significant.

    Conclusion

    Therefore, it seems that perfectionism can affect the quality of sleep of perfectionists by increasing their anxiety.

    Keywords: Perfectionism, Sleep Quality, sleep disorder, Anxiety, Students
  • Samaneh Najary Forushani, Fahimeh Namdarpour * Pages 377-388
    Introduction

    Postpartum depression in fathers, if it occurs, can make a difference in their feelings and perceptions. This study aimed to compare stress, perceived social support and vulnerable personality in fathers with postpartum depression and fathers without postpartum depression.

    Methods

    This was a causal-comparative study. The sample consisted of 300 fathers in Isfahan who had a baby in the last six months and were selected as available. Then they answered the research tools including Harry Stress Questionnaire (2005), Perceived Social Support Questionnaire (MSPSS), Zimet et al. (1988) and Boyce et al. (2004) Vulnerable Personality Questionnaire. Data were analyzed using multivariate and univariate analysis of variance.

    Results

    The results showed that the mean scores of at least one of the variables of stress, perceived social support and vulnerable personality were significantly different between the two groups of fathers with postpartum depression and no depression (P <0.001). There is also a significant difference between the scores of vulnerable personality in the two groups of fathers with postpartum depression and no depression (p <0.001). But the difference between the two groups in the variables of stress and perceived social support was not significant.

    Conclusion

    It seems that in fathers with vulnerable personalities, stressors are controlled and more social support is needed.

    Keywords: stress, Perceived social support, Vulnerable Personality, Postpartum Depression, Fathers
  • Maryam Faraeen Pages 378-385
     Background and purpose

    Lack of coordination and anxiety are major Attention deficit hyperactivity disorder is a neurodevelopmental condition, and if children with this disorder are not prevented and treated with timely interventions, they will have a low level of physical and mental health in adulthood. The aim of this study was to investigate the effectiveness of a course of active video games on motor competence and enjoyment of physical activity in children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Methods

     The method of the current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this study consisted of 8-10-year-old male students (second, third, and fourth grade) of schools in Khoy city in the academic year of 1401-1400. Among them, 30 eligible students were selected and participated in the research based on the Connors rating scale of the parent form, the psychiatrist's opinion and the criteria for entering the research. To collect data, the enjoyment of physical activity questionnaire of Moore et al. (2009) and the motor competence test third edition (TGMD-3) were used. The participants of the experimental group played active video games for 8 weeks, 5 days a week, and each session lasted 60 minutes. The data were analyzed using the analysis of covariance test at a significance level of 0.05 and with SPSS version 24 software.

    Results

    : The results showed that active video games improved motor skills (p<0.001) and increased the level of enjoyment of physical activity in children with attention deficit hyperactivity disorder (p<0.001).

    Conclusion

    In general, based on the results of the present study, playing active video games can be effective in increasing the level of motor skills in children with attention deficit hyperactivity disorder. Also, playing these games can lead to the adherence of these children to the game by increasing the level of enjoyment of physical activity and then reducing the complications caused by inactivity.

    Keywords: Active video games, Motor Competence, Enjoyment of PhysicalActivity, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Samaneh Momenpour, Majid Saffari Nia *, Saeideh Bazazian, Hamidreza Vatankhah Pages 389-398
    Introduction and purpose

    Breast cancer can lead to psychological and emotional damages besides chronic physiologic damages. Therefore, the present study was conducted to predict psychological wellbeing according to negative automatic thoughts and inefficient attitudes in the patients with breast cancer.

    Material and method

    The research method was descriptive in correlational type. The statistical population included all 1350 women with breast cancer who were under treatment at therapy centers and specialized hospitals in the diagnosis and treatment of cancer in the city of Tehran in the summer of 2020. The statistical sample included 300 women who were selected through available sampling method. The applied questionnaires included negative automatic thoughts questionnaire (Kendal and Holon, 1980), inefficient attitudes questionnaire (Wiseman and Beck, 1978) and psychological wellbeing questionnaire (Ryff, 1989). The data analysis was conducted via Pearson correlation and multiple regression methods after collecting the questionnaires.

    Findings

    The results showed that there is a significant relationship between psychological wellbeing, negative automatic thoughts and inefficient attitudes in the patients with breast cancer (p<0.001). Moreover, negative automatic thoughts and inefficient attitudes significantly predicted psychological wellbeing of the patients with breast cancer.

    Conclusion

    Taking the significant role of negative automatic thoughts and inefficient attitudes in predicting psychological wellbeing, it is necessary to sufficiently attend to the negative automatic thoughts and inefficient attitudes of the patients with breast cancer in order to improve their psychological wellbeing.

    Keywords: negative automatic thoughts, Breast Cancer, Inefficient Attitudes
  • Shirin Hajijafari, MohammadParsa Azizi, Javid Peymani Pages 399-410
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of a computer-based family-oriented program on cognitive flexibility and listening performance of ADHD children.

    Method

    This research was a semi-experimental research with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all 6-9-year-old children with attention deficit hyperactivity disorder who referred to Hasti and Parsa medical clinics in 2022-2023. The statistical sample of this research was made up of 30 of these children who were selected by available sampling and were assigned to two experimental and control groups and were subjected to intervention. Cognitive flexibility test (Dennis& Vander Wal, 2010) and listening performance (Sandford and Turner, 1994) were used to measure the variables and covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the Yaraneh-Yar Subsidized Comprehensive Family Program has a significant effect on cognitive flexibility and listening performance (P≥0.05).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of computer-based family-oriented program on cognitive flexibility and listening performance of ADHD children, it is suggested to use this program for special children.

    Keywords: attention deficit-hyperactivity disorder, family-orientedcomputer-aided program, cognitive flexibility, listening performance
  • Abdolsalam Nosrat, Fatemeh Shahabizadeh *, MohammadReza Hormozi, Qasem Ahi Pages 400-430

    Learning is an important tool for human adaptation to their living environment. Learning to read requires the acquisition of certain skills, some of which are prerequisites for reading and some of which develop as reading progresses. Reading is an instrumental skill for learning, and we use instrumental skills as a means to achieve other goals; Such as using reading skills to understand and learn math problems. Thus, inability to read correctly and fluently can affect the development of many sub-reading skills such as word coping skills and word recognition skills (Shokouhi Yekta, Pirzadi and Parand, 1400). In the present age, special learning disability is known as the most obvious cause of severe academic learning problems. In the present age, special learning disability is known as the most obvious cause of severe academic learning problems. In the present age, special learning disability is known as the most obvious cause of severe academic learning problems.

    Keywords: Mindfulness training, Executive functions, Reading disorder, direct brain stimulation, Depression
  • Maryam Moshtaghy Sharifzadeh, Ahmad Mansouri, Zahra Bagherzadeh Golmakani Pages 408-419
    Introduction

     Learning disorder is a debilitating neurodevelopmental disorders in children. Therefore, the main goal of the present study was to investigate the mediating role of processing speed and verbal comprehension in the relationship between working memory and phonological awareness with reading of students with reading disorders.

    Methods

     This study was a descriptive correlational study. The statistical population included all students with specific learning disorder-reading from the end of the first grade to the fifth grade of elementary school in the seven districts of Mashhad and referring to special centers for learning disabilities in Mashhad in the academic year 2019-2020. One hundred and fifty people with specific learning disorder- reading who were selected by convenience sampling. Participants completed reading and dyslexia test (NEMA), phonological awareness test (PAT) and The Wechsler intelligence scale for children, fourth edition (WISC-IV). Research data were analyzed using Lisrel and SPSS statistical software as well as path analysis.

    Results

     There is a significant relation between working memory, phonological awareness, processing speed, verbal comprehension and reading of students with reading disorder. Processing speed and verbal comprehension mediated the relationship between working memory and processing speed with reading of students with reading disorder.

    Conclusion

     Processing speed and verbal comprehension mediated the relationship between working memory and processing speed with reading. Therefore, attention to these processes and interventions related to them can help improve reading of students with reading disorder.

    Keywords: Learning Disorder, Processing Speed, Phonology, VerbalComprehension, Working Memory
  • Saeed Zare, Farhad Mohammadi Pages 419-429
    Introduction

     The present study was the effect of mindfulness therapy on the quality of life and sleep quality of patients with type 2 diabetes. This research is a semi-experimental study with a pre-test, post-test design with a control group.

    Materials and Methods

     The statistical population of the research is type 2 diabetes patients referred to hospitals in Shiraz, from which 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) were selected based on the objectives and hypotheses of the research. In the current research, to collect data from the World Health Organization's Quality of Life Questionnaire (1996); Boyce et al.'s sleep quality (1989) and 8 sessions of 90-minute mindfulness therapy (Rodriguez-Romero and Smith, 2022) were implemented on the sample group. The collected data were analyzed in SPSS24 software based on covariance analysis.

    Results

     The results showed that there is a significant difference between the average quality of life and sleep quality in the experimental and control groups. Based on this, it can be said that mindfulness treatment in the post-test has increased the scores in the overall quality of life and decreased the scores in the quality of sleep in patients with type 2 diabetes.

    Conclusion

     It seems likely that the rs3024839 T/C polymorphism of STAT4 gene plays an important role in the incidence of MI. However, more studies with a larger sample size are necessary to confirm the results of the present study.

    Keywords: : Treatment of mindfulness, quality of life, quality of sleep, type 2diabetes
  • Leila Alipour Pages 420-427
    Introduction

     The purpose of the present study was to investigate the relationship between emotional support and academic excitement with the mental health of high school students in district 5 of Tehran.

    Materials and Methods

     The research sample is 270 people, including 180 female students and 90 male students, based on the table of Morgan and Karjesi, who were selected by multi-stage cluster sampling method. In this research, Goldberg and Hayes mental health questionnaire (1972), Phillips social support questionnaire (1986) and Pakran et al. Pearson correlation and simultaneous regression analysis were used.

    Results

     The results of the research showed that there is a positive and significant relationship between social support and academic excitement and the mental health of secondary school students in Aqqla city, and they can predict mental health. Also, there is a positive and significant relationship between all sub-scales of social support and mental health, and the sub-scales of academic excitement have a positive and significant relationship with all sub-scales of mental health. There is a significant relationship between all sub-scales of academic excitement and social support in students.

    Keywords: perceived social support, academic excitement, mental health
  • Nazanin Shafieifar, Amenehsadat Kazemi, Mansour Alimahdi Pages 430-444
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of compassion-based therapy on anxiety related to emotional disorders and conflict between adolescent girls and their parents.

    Method

    In the current research, according to the type of data collection, semi-experimental designs were used; The design of this research was a pre-test-post-test design with a control group. 30 people were selected from the statistical population of all female students of the second secondary level in the 1st district of Tehran, using available sampling method, and using random replacement method, they were divided into two control and experimental groups. The implementation method was such that both groups were given pre-tests of anxiety related to emotional disorders and conflict of teenage girls. Then, compassion-based therapy was provided for the experimental group for 12 sessions, but no intervention was done for the control group. After completing the training for the experimental group, post-tests were administered to both groups. In this way, the necessary data for the analysis of research hypotheses were collected and analyzed using covariance analysis.

    Results

    The findings of the research in the experimental group showed that the post-test anxiety scores related to emotional disorders and conflict between teenage girls and their parents were significant compared to the pre-test, but this difference was not observed in the control group. The covariance results showed that compassion-based therapy has a significant effect on reducing anxiety related to emotional disorders and conflict between teenage girls and their parents (p<001).

    Conclusion

    Therefore, in order to improve anxiety related to emotional disorders and conflict between teenage girls and their parents, it is suggested to use self-compassion therapy.

    Keywords: compassion therapy, anxiety related to emotional disorders, parent-child conflict
  • Mahmaood Jabarzadeh Chaharbarod, Mansor Bayrami, Asghar Nakhostin Goldoost, Touraj Hashemi Pages 445-464
    Introduction

     The purpose of this research was to the effectiveness of cognitive empowerment training on executive functions and cognitive and emotional inhibition of students with learning disabilities.

    Materials and Methods

     This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with an experimental group and a control group. The statistical population of the study included all elementary school students in Tabriz in the academic year 1300-1400, of which 30 samples in two homogeneous groups of second grade male students with learning disabilities, by alternative sampling method. The instruments used in this study were the Colorado Willcutt et al. Learning Disabilities Questionnaire (CLDQ), the Coolidge Neurological Questionnaire, the Computers sample Stroop Test, and the Emotional Stroop Test. The experimental group received cognitive empowerment training in 10 sessions of 90 minutes and during this period the control group did not receive any training.

    Results

     Data analysis using covariance analysis test of cognitive empowerment training on improving executive functions and cognitive inhibition in all stages of sample Stroop test and on improving emotional inhibition in stages of neutral dissonance reaction time, emotional dissonance reaction time and emotional interference of Stroop test Emotional has a positive effect (P <0.01).

    Conclusion

     Learning Disabilities Specialists can use this method to improve the executive functions and cognitive and emotional inhibition of students with learning disabilities.

    Keywords: Cognitive Empowerment, Executive Functions, Cognitive andEmotional Inhibition, Learning Disorders
  • Abed Hodoodi, MohammadHossein Asadi Davoodabadi, Ali Roshanayi Pages 465-488
    Introduction

     According to the definition of the World Health Organization, Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity. Despite the emphasis on the country's health system, the sociological aspects of the health issue have not been sufficiently considered. This research has addressed the role of Iran's social problems in relation to health.

    Methods

     The research was conducted using a qualitative method (Grounded Theory). The studied population includes Iranian sociologists, and the study of this discourse was done by referring to semi-structured interviews conducted by the Iranian Sociological Association under the title of "Suggestions about Iran's Developments". The samples were selected with the purposive sampling technique and continued until the theoretical saturation of 32 cases. Thematic analysis and ATLAS.ti software were used to analyze the data. In order to achieve reliability, the strategies of audit trial, review at the time of coding, and verification of research colleagues were used.

    Results

     Social capital, social changes and governance are among the most important issues that play a role in the social, psychological and physical health of people in society.

    Conclusion

     Considering the role of social issues in people's health, it is important to pay attention to them in improving people's quality of life.

    Keywords: Social Problems Of Iran, Sociology Of Health, Social Health, Fatigue Society