فهرست مطالب

فصلنامه طب توانبخشی
سال یازدهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزین حق نظری، وحید نجاتی*، حمیدرضا پوراعتماد صفحات 2-13
    مقدمه و هدف

    توجه مداوم و حافظه کاری جزء عملکردهای اجرایی مغز هستند و مطالعات نشان داده که این دو عملکردهای شناختی با یکدیگر همبستگی دارند، اما با‌این‌حال عملکردهای شناختی دور محسوب می‌شوند. از طرف دیگر، مطالعات نشان می‌دهند اثر تقویت حافظه کاری به عملکردهای شناختی دور انتقال نمی‌یابد. هدف این پژوهش با توجه به اهمیت توجه مداوم در عملکردهای زندگی روزانه مانند عملکرد تحصیلی و شغلی و همچنین برای پاسخگویی به تناقض موجود در پیشینه پژوهشی، بررسی اثربخشی حافظه کاری بر بهبود توجه مداوم بوده‌است.

    مواد و روش‌ها

     32 دانش‌آموز پسر پایه هشتم با روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (16 نفر) و گروه کنترل (16 نفر) گماشته شده‌اند. برای تقویت و آموزش حافظه کاری، از نرم‌افزار رایانه‌ای آموزش dual n-back به‌مدت 12 جلسه 40 دقیقه‌ای در 4 هفته استفاده شد. جهت سنجش میزان حافظه کاری از آزمون‌های فراخنای ارقام و همچنین برای ارزیابی توجه مدام از آزمون رایانه‌ای عملکرد مداوم استفاده‌ و سنجش پیش‌آزمون یک هفته قبل و پس‌آزمون یک هفته پس از دوره آموزش انجام شد. 

    یافته‌ ها

    نتایج با استفاده از تحلیل کوواریانس یک‌راهه نشان داد که پس از دوره آموزش حافظه کاری، توجه مداوم (0/043=P) و حافظه کاری کلامی (0/033=P)، شرکت‌کنندگان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بهبود معنادار یافته‌اند، اما تغییری در حافظه کوتاه‌مدت کلامی (0/236=P) به وجود نیامده‌است. 

    نتیجه‌گیری

     بهبود توجه مداوم پس از آموزش حافظه کاری نشانگر انتقال دوره اثر آموزش حافظه کاری به توجه مداوم بوده و موید دخیل بودن توجه مداوم در بخش مجری مرکزی حافظه کاری بوده‌است. همچنین بهبود توجه مداوم و عدم تغییر ظرفیت حافظه کوتاه‌مدت کلامی بیانگر این بوده که سازوکار اثر آموزش حافظه کاری از طریق تقویت مجری مرکزی ‌‌عمل کرده‌ و از طریق افزایش ظرفیت حلقه آوایی حافظه کاری نیست.

    کلیدواژگان: آموزش، تقویت شناختی، توجه، حافظه کاری
  • ماهرخ دهقانی*، عارفه مختاری ملک آبادی، امیرعلی جعفرنژاد گرو صفحات 14-27
    مقدمه و هدف

     یکی از روش‌های درمان اختلالات دوران سالمندی، تقویت وروردی‌های حسی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر استفاده از بریس زانو بر دامنه فعالیت الکتریکی عضلات منتخب اندام تحتانی سالمندان هنگام راه رفتن است.

    مواد و روش‌ها

     پژوهش حاضر از نوع نیمه‌تجربی و آزمایشگاهی است. نمونه آماری شامل 30 سالمند بود. 15زن (سن 3/84±62/66 سال، قد 02/0±93/159 سانتی‌متر، وزن 11/56±73/86 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 4/17±28/82 کیلوگرم بر متر مربع) و 15 مرد (سن 5/88±68/93 سال، 0/03±175/07 سانتی‌متر، وزن11/07±81/20 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 3/19±26/44 کیلوگرم بر متر مربع) . آزمایش ‌استفاده‌شده در این پژوهش، نوعی بریس با ایجاد محدودیت در حرکات خم شدن و باز شدن یا حمایت کردن زانو بود. داده‌های الکترومایوگرافی با استفاده از برنامه بایومتریک دیتالایت و مطلب تحلیل شد. از آزمون آنالیز واریانس دوسویه با اندازه‌های تکراری جهت تحلیل آماری در سطح معنا‌داری0/05 استفاده شد.

    یافته‌ها

     اثر عامل بریس بر دامنه فعالیت الکتریکی عضلات درشت‌نی قدامی، نیم‌وتری و راست‌کننده ستون فقرات طی راه رفتن در فاز پاسخ بارگیری، میانه اتکا، هل دادن و نوسان اختلاف معناداری را نشان داد. اثر عامل گروه بر عضلات درشت‌نی قدامی، دو سر رانی طی فاز پاسخ بارگیری و بر عضلات دوقلوی داخلی و دو سر رانی طی فاز هل دادن و نوسان تفاوت معناداری قابل مشاهده بود. اثر تعاملی بریس و گروه بر عضله دو سر رانی طی فاز میانه اتکا، عضلات دوقلوی داخلی و پهن داخلی طی فاز هل دادن و عضلات پهن خارجی و نیم‌وتری طی فاز نوسان معنادار بود.

    نتیجه‌گیری

     استفاده از بریس در بهبود فعالیت عضلانی در سالمندان موثر است. باوجود‌این، اثبات هرچه بهتر این موضوع نیاز به انجام پژوهش‌های بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: ارتز، الکترومایوگرفی، سالمندان
  • سیده مریم انواری، امیرعلی جعفرنژاد گرو*، شادی اسکندری صفحات 28-39
    مقدمه و هدف

     ژنو واروم زانو یکی از ناهنجاری‌های اندام تحتانی بوده که با تغییر بیومکانیک اندام تحتانی همراه است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین این موضوع بود که آیا طول عمر کفش ورزشی بر مقادیر مولفه‌های نیروی عکس‌العمل زمین در افراد سالم و افراد دچار ژنو واروم طی دویدن تاثیر دارد.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی است.‌ 15 دانشجوی دختر مبتلا به ژنو واروم زانو و 15 دانشجوی دختر سالم جهت شرکت در این پژوهش داوطلب شدند. به هر‌یک از آزمودنی‌ها یک جفت کفش ورزشی نو داده شد تا پس از تست‌گیری اولیه آن‌ها را به‌مدت 6 ماه، روزانه حداقل یک ساعت در فعالیت‌های روزمره استفاده کنند. از آزمودنی‌ها خواسته شد که سه تریال صحیح با کفش نو (طی پیش‌آزمون) و سه تریال صحیح با کفش کارکرده (طی پس‌آزمون) روی مسیری که در میانه‌ آن صفحه نیرو تعبیه شده بود با سرعت دلخواه بدوند. از آزمون آماری آنالیز واریانس دو‌سویه با اندازه‌گیری مکرر جهت تحلیل داده‌ها استفاده شد. همه تحلیل‌ها در سطح معناداری 0/05 و با نرم‌افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان دادند که عامل گروه اثر معناداری بر نیروی عکس‌العمل عمودی در راستای قدامی‌خلفی در لحظه تماس پاشنه و ضربه قدامی‌خلفی دارد (d>0/8, P<0/018). به‌صورتی که میزان این دو متغیر در گروه مبتلا به ژنو واروم بیشتر از گروه سالم است. به‌علاوه، یافته‌ها حاکی از آن بودند که عامل کفش بر زمان رسیدن به اوج نیروی عمودی عکس‌العمل زمین در لحظه تماس پاشنه و  نرخ بارگذاری اثر معناداری دارد (d>0/9, P<0/02)؛ ‌زمان رسیدن به اوج نیروی عمودی عکس‌العمل زمین در لحظه‌ تماس پاشنه هنگام دویدن با کفش کارکرده کوتاه‌تر از کفش نو بود (P=0/015, d=0/9). همچنین مقادیر نرخ بارگذاری نیروی عمودی تولید‌شده هنگام دویدن با کفش کارکرده بیشتر از کفش نو بود (p=0/019, d=0/9).

    نتیجه‌گیری

     با توجه به کاهش معنادار زمان رسیدن به اوج نیروی عمودی عکس‌العمل زمین، افزایش یافتن نرخ بارگذاری قابل‌توجیه است. بر‌این‌اساس، می‌توان نتیجه گرفت که دویدن با کفش با طول عمر بیش از 6 ماه می‌تواند یک عامل خطرزا برای افراد محسوب شود.

    کلیدواژگان: کفش، زانوی پرانتزی، نیروی عکس العمل، دویدن
  • سید حسین شجاعی*، مینو کلانتری، مهدی رضائی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 40-51
    زمینه و هدف

    تعادل کاری به‌عنوان تجربه‌ ذهنی فرد از داشتن ترکیب مناسبی از حرفه‌ها در الگوهای کاری تعریف می‌شود. کیفیت زندگی، خرسندی یا رضایت شخصی فرد از زندگی در حوزه‌ای است که او آن را مهم تلقی می‌کند و با رضایت زندگی یا بهزیستی و رفاه شناخته می‌شود. هدف مطالعه حاضر، بررسی ارتباط تعادل کاری با کیفیت زندگی بین دانشجویان خوابگاهی و غیرخوابگاهی دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی است.

    مواد و روش‌ها

     این مطالعه‌ مقطعی بین 230 نفر از دانشجویان (خوابگاهی و غیرخوابگاهی) دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی که به‌شکل نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام شد. افراد مورد مطالعه، در صورت داشتن معیارهای ورود به مطالعه، پرسش‌نامه‌ تعادل زندگی و پرسش‌نامه کیفیت زندگی را تکمیل کردند. داده‌های گردآوری‌شده با نرم‌افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شد.

    یافته‌ها

    عدم تعادل کاری در خوابگاهی‌ها (342 درصد) بیشتر از غیرخوابگاهی‌ها (20/4 درصد) بود. میانگین نمره سلامت جسمی و روانی در غیرخوابگاهی‌ها بیشتر و بهتر از خوابگاهی‌ها بود. همبستگی معناداری بین تعدادی از زیرمقیاس‌های تعادل زندگی و کیفیت زندگی وجود داشت (0/05>P).

    نتیجه‌گیری

     تعادل و سلامت جسمی و روانی در غیرخوابگاهی‌ها بهتر از خوابگاهی‌ها بود. از ارتباط بین تعادل کاری و کیفیت زندگی می‌توان جهت برنامه‌ریزی‌های آموزشی و رفاهی در دانشگاه‌ها استفاده و به ارتقای کیفیت زندگی دانشجویان کمک کرد.

    کلیدواژگان: تعادل آکیوپیشنال، کیفیت زندگی، دانشجویان
  • مالک احمدی، محمد جلیلوند* صفحات 52-63
    زمینه و هدف

     شیوع ویروس کرونا، شرکت در فعالیت‌های بدنی سالمندان را تحت تاثیر قرار داده، زیرا این محدودیت‌ها آن‌ها را نیز مجبور به ماندن در خانه کرده‌است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات ایروبیک از طریق اینترنت بر تعادل ایستا و پویای زنان سالمند بود. 

    مواد و روش‌ها

    جامعه آماری در این پژوهش، همه زنان سالمند شهر کرمانشاه بود. 30 زن سالمند غیر‌فعال به‌صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند و به‌صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. قبل از شروع پروتکل آزمایشی، آزمون لک‌لک و آزمون برخاستن و حرکت زمان‌دار برای سنجش تعادل ایستا و پویای شرکت‌کنندگان اجرا شد. گروه آزمایش، برنامه آزمایشی خود را که شامل تمرینات ایروبیک بود و به‌وسیله اینترنت و گوشی هوشمند در اختیار آن‌ها قرار گرفت، طی 8 هفته 3 جلسه‌ای انجام دادند. بعد از انجام پروتکل آزمایشی، از همه شرکت‌کننده‌ها آزمون مجدد جهت ارزیابی تعادل ایستا و پویا انجام شد. برای تجزیه‌و‌‌تحلیل داده‌ها از آزمون‌های تی‌مستقل و تحلیل کوواریاس یک‌راهه در نرم‌افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج تحقیق نشان داد تغییرات امتیازات تعادل ایستا (با چشم بسته و باز) و تعادل پویا از پیش‌آزمون تا پس‌آزمون در گروه آزمایش معنادار است، ولی در گروه کنترل معنادار نیست. همچنین امتیازات تعادل ایستا و پویا در گروه آزمایش تمرینی ایروبیک از طریق اینترنت نسبت به گروه کنترل، به‌طور معنادار افزایش داشت (0/001=P).

    نتیجه‌گیری

     یافته‌های تحقیق حاضر، بیانگر آن است که انجام تمرینات ایروبیک ارسال‌شده به‌وسیله اینترنت و گوشی هوشمند می‌تواند باعث بهبود تعادل ایستا و پویای زنان سالمند شود؛ بنابراین با توجه به محدودیت‌های حرکتی ناشی از پاندمی کرونا و اهمیت فعال بودن بدنی سالمندان در دوران قرنطینه خانگی، پیشنهاد می‌شود مربیان تمرین، جهت بهبود مهارت‌های تعادلی سالمندان زن از آزمایشات تمرینی ایروبیک مبتنی بر وب استفاده کنند.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی از طریق اینترنت، تمرینات ایروبیک، تعادل ایستا، تعادل پویا، زنان سالمند
  • زهرا پاشایی*، حسن دانشمندی، علی اصغر نورسته، علی فتاحی صفحات 64-77
    زمینه و هدف

     کمربند شانه‌ای یکی از بخش‌های بسیار آسیب‌پذیر بدن در ورزشکاران با الگوی بالای سر، از‌جمله والیبال است. تکرار زیاد حرکات پرتابی و ضربات تکراری با سرعت و قدرت بالا می‌تواند باعث تغییر در موقعیت قرارگیری کتف و اختلال در عملکرد کمربند شانه‌ای شود. هدف از مطالعه حاضر، تاثیر اختلالات حرکتی کتف بر ثبات عملکردی کمربند شانه‌ای و ریتم اسکاپولوهومرال در والیبالیست‌های نخبه مرد بود.

    مواد و روش‌ها

     در این مطالعه توصیفی‌مقایسه‌ای، 40 مرد والیبالیست (سن=‌2/8±22سال، قد=3/2±193 سانتی‌متر، وزن=‌1/3±82/50 کیلوگرم) با اختلال حرکتی چرخش تحتانی کتف و 40 مرد والیبالیست (سن=2/1±24سال، قد=2/9±192 سانتی‌متر، وزن=1/3±81/40 کیلوگرم) با اختلال حرکتی ابداکشن کتف به‌صورت هدفمند انتخاب و با هم مقایسه شدند. شرکت‌کنندگان در این مطالعه بر‌اساس مشاهده اختلال حرکتی کتف هنگام آزمون دیسکنزی کتف با وزنه، در دو حالت فلکشن و ابداکشن و آزمون لغزش جانبی کتف کیبلر طبقه‌بندی شدند. برای ارزیابی ریتم کتفی‌بازویی از اینکلاینومتر در 4 موقعیت (90،45،0 و 135 درجه) استفاده شد. همچنین برای اندازه‌گیری ثبات عملکردی اندام فوقانی از سه آزمون تخته تعادل Y، پرتاب توپ مدیسن‌بال و ثبات زنجیره حرکتی بسته اندام فوقانی و برای توزیع طبیعی داده‌ها از آزمون شایپرو ویلک استفاده شد. همچنین جهت بررسی تفاوت میان گروه‌ها از آزمون تی‌مستقل استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایح این مطالعه نشان داد که تفاوت معناداری در ریتم اسکاپولوهومرال در 45 درجه (0/001=‌P)‌، 90 درجه (0/001=P) و 135 درجه (0/001=P) در افراد با چرخش تحتانی کتف و ابداکشن کتف وجود داشت و گروه چرخش تحتانی (با اختلاف میانگین 18/27، 21/27 و 27/87) دارای چرخش بالایی کمتری بودند. همچنین نتایج آزمون ثبات عملکردی اندام فوقانی (آزمون Y) نشان داد در جهات فوقانی‌جانبی (001/0=P) و ترکیبی (001/0=P) بین عملکرد دست برتر ورزشکاران دارای چرخش تحتانی کتف با عملکرد دست برتر ورزشکاران دارای ابداکشن کتف تفاوت معناداری وجود دارد. گروه چرخش تحتانی کتف (با اختلاف میانگین 9/37 و 10/41) ‌نمرات پایین‌تری نسبت به گروه ابداکشن داشت، اما در جهات جانبی (0/223=P) و تحتانی‌جانبی (0/111=P) تفاوت معناداری بین دو گروه دیده نشد. ‌همچنین در آزمون زنجیره حرکتی بسته (0/875=P) و پرتاب توپ مدیسن‌بال (0/124=P) تفاوتی بین دو گروه دیده نشد.

    نتیجه‌گیری

     با توجه به مطالعه حاضر بروز اختلالات حرکتی در نمره آزمون ثبات عملکردی اندام فوقانی تاثیر‌گذار بوده و ریتم کتفی بازویی را دچار اختلال می‌کند. مسیله مهم این است که هر‌چند فعالیت متوقف شود، راستای ایده‌آل و بهینه ایجاد نخواهد شد، مگر اینکه تلاش برای بهبود الگوی حرکتی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ثبات عملکردی، والیبال، کتف، کمربند شانه ای، اختلالات حرکتی
  • ناصر زارعی شمس آبادی، منصوره شهریار احمدی*، لیلا قسیسین، احمد عابدی صفحات 78-97
    زمینه و هدف

     اختلالات صدای گفتاری نوعی اختلال ارتباطی است که باعث اختلال در فراگیری طبیعی صداهای گفتاری می‌شود. کودکان دچار این اختلال، در بیان صداهای گفتاری‌ خود خطاهایی دارند که موجب می‌شود فهم گفتارشان برای مخاطب دشوار شود. بررسی عوامل و متغیرهایی که با این اختلال در ارتباط هستند، هدف برخی از مطالعات است. این پژوهش ارتباط متغیرهایی شامل مهارت‌های نوروسایکولوژی (مهارت‌های‌ زبان و توجه)، سبک‌های فرزند‌پروری (مستبدانه، مقتدرانه و آسان‌گیرانه) و افسردگی مادر با اختلال صدای گفتاری در یک مدل واحد بررسی شده‌است.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش توصیفی‌تحلیلی از روش همبستگی از انواع معادلات ساختاری استفاده‌ شده‌است. بدین‌ترتیب، 117 کودک 4 تا 6 سال دچار اختلالات صدای گفتاری به‌صورت هدفمند از مراجعین کلینیک‌های گفتاردرمانی و همچنین غربال‌گری مهدکودک‌ها با استفاده از آزمون احمدی و همکاران انتخاب شدند. درباره هر آزمودنی مقیاس نوروسایکولوژی کانرز، مقیاس سبک‌های فرزند‌پروری بامریند و مقیاس افسردگی بک اجرا شد. این مقیاس‌ها توسط مادر تکمیل شد. در پایان، داده‌های حاصل با روش همبستگی، رگرسیون، تحلیل مسیر و معادلات ساختاری تجزیه‌وتحلیل شد.

    یافته‌ها

    نتایج تجزیه‌وتحلیل آماری به روش همبستگی و بهره‌گیری از روش معادلات ساختاری با کمک نرم‌افزار آموس نشان داد رابطه و اثر زبان بر اختلالات صدای گفتاری به‌صورت مستقیم معنادار است (0/019<0/05=P) و رابطه‌ زبان با اختلالات صدای گفتاری با میانجی‌گری سبک‌های فرزند‌پروری (مستبدانه 0/665=P، مقتدرانه0/306=P، آسان‌گیرانه0/164=P) و همچنین با میانجی‌گری افسردگی مادر (0/05<0/546=P) معنادار نیست. از طرف دیگر، رابطه و اثر مهارت توجه بر اختلالات صدای گفتاری به‌صورت مستقیم  (0/05<0/361=P) معنادار نیست و رابطه مهارت توجه با اختلالات صدای گفتاری با میانجی‌گری سبک‌های فرزند‌پروری (مستبدانه 0/686=P، مقتدرانه 0315=P، آسان‌گیرانه 0/849=P) و همچنین با میانجی‌گری افسردگی مادر 0/05<0/393=P) نیز معنادار نیست. ولی در مدل توجه، سبک فرزندپروری آسان‌گیرانه به‌صورت مستقیم رابطه و اثر‌ معناداری بر اختلالات صدای گفتاری دارد (0/05>‌0/026=P)‌.

    نتیجه‌گیری

     نتایج نشان داد مهارت زبان اثر و رابطه‌ مستقیمی با اختلالات صدای گفتاری دارد. بدین‌صورت که هر‌چه مشکلات زبان بیشتر باشد، تعداد صدا (واج) خطا در اختلالات صدای گفتاری بیشتر است. رابطه‌ مستقیم توجه به اختلالات صدای گفتاری و همچنین رابطه زبان و توجه با اختلالات صدای گفتاری با میانجی‌گری سبک‌های فرزند‌پروری و افسردگی مادر قابل‌توجه نیست. از‌طرف‌دیگر، در مدل توجه‌، سبک فرزند‌پروری آسان‌گیرانه رابطه معکوسی با اختلالات صدای گفتاری دارد و هرچه این سبک بیشتر استفاده شود، تعداد صدا (واج) خطا در اختلالات صدای گفتاری کمتر است.

    کلیدواژگان: اختلالات صدای گفتاری، نوروسایکولوژی، سبک فرزند پروری، زبان، عملکرد توجه
  • فرزانه شکریان، داود خضری*، حسن متین همایی، علی فتاحی صفحات 98-113
    زمینه و اهداف

     آسیب‌های مچ پا یکی از شایع‌ترین آسیب‌های اسکلتی‌عضلانی در فعالیت ورزشی است. فرود مناسب به‌دنبال پرش به آمادگی برای اجرای مهارت بعدی و نیز پیشگیری از بروز آسیب‌های گوناگون منجر خواهد‌ شد. هدف از انجام مطالعه حاضر، مقایسه فعالیت الکتریکی عضلات منتخب مچ پا در ورزشکاران هنگام فرود از ارتفاع‌های مختلف است.

    مواد و روش‌ها

     روش پژوهش از نوع بنیادی‌کاربردی و طرح آن مقایسه‌ای است. نمونه آماری پژوهش را 15 ورزشکار (سن2/3±18/23سال، قد6/3±183/190سانتی‌متر و وزن 14/12±64/72 کیلوگرم‌) با سابقه ورزشی 3 تا 5 سال، تشکیل دادند. مهارت بررسی‌شده از ارتفاع‌های مختلف به‌صورت درصدهایی از ارتفاع بیشینه پرش (100 درصد، ‌75 درصد‌ ‌و 50 درصد) در‌نظر گرفته‌ شد. ثبت فعالیت الکتریکی عضلات منتخب مفصل مچ ‌پا (‌دوقلو و نعلی‌) با دستگاه الکترومایوگرافی بایومد هشت کاناله با اعتبار 96/34  درصد و پایایی 91/29  درصد انجام ‌شد. از میانگین و انحراف معیار برای توصیف داده‌ها، آزمون شاپیرو ویلک برای بررسی نرمال بودن توزیع داده‌ها و برای مقایسه داده‌های جمع‌آوری‌شده بین‌گروهی از آزمون تحلیل ‌واریانس با اندازه‌های تکراری در سطح معناداری0/05 و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده‌ شد.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد هم‌انقباضی عضلات دوقلوی داخلی، خارجی و نعلی ناشی از پرش 3 ارتفاع مختلف معنادار نبود. پیک دامنه انقباضی عضلات دوقلوی خارجی میان ارتفاع‌های 75 و 50 درصد (006/P=‌0) و 100 و 50 درصد (002/P=‌0) معنادار بود. پیک دامنه انقباضی عضلات دوقلوی داخلی میان ارتفاع‌های 75 و 50 درصد‌ (002/P=‌0) و 100 و 50 درصد (007/P=‌0) معنادار بود. پیک دامنه انقباضی عضلات نعلی میان ارتفاع‌های 100 و 75 درصد (013/P=‌0) و 100 و 50 درصد (17/P=‌0) ‌معنادار بود. 

    نتیجه‌گیری

     نتایج پژوهش نشان‌دهنده افزایش دامنه فعالیت انقباضی عضلات منتخب مچ پا در محور قدامی‌خلفی ناشی از افزایش ارتفاع پرش و به‌دنبال آن فرود بود که دلیل آن استفاده بهینه از استراتژی مناسب برای کنترل انقباض اسنتریک عضلات و نیز گشتاور اکستنسوری مفصل مچ پا با افزایش فعالیت الکتریکی عضلانی هنگام برخورد با زمین است که نتیجه آن پیشگیری از بروز آسیب در مفصل مچ پا در‌نظر گرفته می‌شود. مربیان و ورزشکاران می‌توانند از این نتایج برای اتخاذ روش‌های تمرینی برای تقویت عضلات منتخب مچ پا با در‌نظر گرفتن اجرای بهینه مهارت فرود با رویکرد پیشگیری از آسیب استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ورزشکار، بیومکانیک فرود، الکترومایوگرافی، عضلات دوقلو و نعلی، هم انقباضی
  • سید مجتبی طباطبایی اصل، پریسا صداقتی* صفحات 114-125
    زمینه و هدف

    کاهش تعادل افراد سالمند با افزایش میزان زمین خوردن این افراد همراه است، به‌طوری‌که سالانه یک سقوط برای سالمندان بالای 65 سال ثبت می‌شود. هدف از مطالعه حاضر، اثر ترکیب تمرینات کاوتورن‌کوکسی و فرانکل بر تعادل عملکردی و احتمال سقوط سالمندان با سابقه سقوط بود.

    مواد و روش‌ها

     آزمودنی‌ها شامل سالمندان ساکن در مراکز سالمندان شبانه‌روزی شهر رشت بودند. از بین آن‌ها 28 نفر سالمند مرد و زن دارای سابقه سقوط بر‌اساس معیارهای ورود و خروج داوطلبانه شرکت کردند و به‌طور تصادفی در دو گروه ‌آزمایش (14 نفر) و گروه کنترل (14 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش، تمرینات ترکیبی کاوتورن‌کوکسی و فرانکل را به‌مدت شش هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 60 دقیقه انجام دادند. برای ارزیابی تعادل عملکردی از آزمون برگ و برای احتمال سقوط از آزمون زمان برخاستن و رفتن استفاده شد. از آزمون ‌تی‌زوجی برای مقایسه درون‌گروهی و از آزمون تحلیل کوواریانس برای مقایسه بین‌گروهی استفاده شد. تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 26 در سطح معناداری 0/05=α انجام شد.

    یافته‌ها

    نتایج آزمون ‌تی‌زوجی نشان داد که نمرات تعادل عملکردی (007/0=P) و احتمال سقوط (0/001=P) گروه آزمایش بعد از انجام برنامه تمرینی بهبود یافته بود، در‌حالی‌که این نمرات در گروه کنترل بهبود را نشان نداد. همچنین نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد دو گروه آزمایش و کنترل بعد از پایان آزمایشات در شاخص‌های تعادل عملکردی و احتمال سقوط تفاوت معناداری داشتند.

    نتیجه‌گیری

     با توجه به یافته‌های این تحقیق، ترکیب تمرینات کاوتورن‌کوکسی و فرانکل می‌تواند بر تعادل عملکردی و احتمال سقوط در سالمندان با سابقه زمین خوردن اثر مثبت داشته باشد. این تمرینات بر سیستم وستیبولار و بینایی اثر‌گذار است. به همین دلیل، این آزمایشات می‌تواند برای بهبود وضعیت تعادلی در سالمندان با نقص در سیستم دهلیزی و بینایی نیز به‌کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: تمرینات تعادلی، احتمال سقوط، تعادل، سالمند
  • زهرا پاشایی، حسن دانشمندی، سید محمد حسینی* صفحات 126-143
    زمینه و هدف

    اختلالات حرکتی کتف بین ورزشکاران با الگوی حرکتی از بالای سر شایع است و می‌تواند بازیکنان را مستعد آسیب‌های شانه کند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر 8 هفته تمرینات اصلاحی با رویکرد سهرمن بر ریتم کتفی بازویی، قدرت ایزومتریک و ثبات عملکردی عضلات کمربند شانه‌ای در بازیکنان والیبال با اختلال چرخش تحتانی کتف بود.

    مواد و روش‌ها

     تحقیق حاضر از نوع نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون در گروه‌های آزمایش و کنترل بود. ابتدا 34 بازیکن دارای اختلال حرکتی چرخش تحتانی انتخاب و به‌صورت تصادفی به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل با تعداد 17نفر تقسیم شدند. شرکت‌کنندگان براساس مشاهده اختلال حرکتی کتف حین آزمون دیسکنزیای کتف در دو حالت فلکشن و ابداکشن، آزمون لغزش جانبی کتف و ریتم کتفی بازویی به‌عنوان افراد دارای اختلال چرخش تحتانی کتف انتخاب شدند. قبل از 8 هفته اجرای تمرینات، دامنه حرکتی، قدرت ایزومتریک، ریتم کتفی بازویی و ثبات عملکردی در گروه‌های آزمایش و کنترل ارزیابی شد. سپس گروه آزمایش تمرینات اصلاحی را بهمدت 8 هفته اجرا کرد، درحالی‌که افراد گروه کنترل هیچ‌گونه تمرینی انجام ندادند و به فعالیت‌های روزانه خود پرداختند. پس از پایان تمرینات از گروه‌ها، پسآزمون به عمل آمد. برای اندازه‌گیری قدرت و دامنه حرکتی از قدرت‌سنج دستی و گونیامتر استفاده شد. برای ارزیابی ریتم کتفی ‌بازویی از اینکلینومتر در 4 موقعیت صفر، 45، 90 و 135 درجه استفاده شد. همچنین برای بررسی ثبات عملکردی از آزمون تخته تعادل Y استفاده شد. برای مقایسه درون‌گروهی از آزمون تی زوجی و برای مقایسه اختلاف میانگین‌های بین‌گروهی از آزمون تی مستقل در سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

    یافته‌ها

     نتایج نشان داد پس از 8 هفته برنامه تمرینی در گروه آزمایش، مقدار قدرت چرخش خارجی شانه (0/003=P)، عضلات تراپزیوس فوقانی (0/001=P)، میانی (0/027=P) و تحتانی (0/001=P)، سراتوس انتریور (0/002=P)، ریتم کتفی بازویی صفر تا 45 درجه (0/012=P)، 45 تا 90 درجه (0/025=P) و 90 تا 135 درجه (0/037=P)، دامنه‌های حرکتی فلکشن (0/002=P)، ابداکشن (001/0=P)، چرخش داخلی (0/001=P) و خارجی (0/004=P) شانه و طول عضله سینه‌ای کوچک (0/001=P) به‌طور معناداری در مقایسه با قبل از اجرای برنامه تمرینی افزایش یافت. همچنین نمره آزمون ثبات عملکردی اندام فوقانی پس از برنامه تمرینی در گروه آزمایش به‌صورت معناداری افزایش پیدا کرد (0/001=P)، اما در قدرت چرخش داخلی شانه (0/165=P)، عضلات رومبویید (0/283=P) و سوپرااسپیناتوس (0/214=P) تاثیر معناداری مشاهده نشد. در مقایسه بین‌گروهی در پس‌آزمون، تفاوت معناداری در ریتم کتفی بازویی، ثبات عملکردی، دامنه حرکتی، طول عضله سینه‌ای و قدرت عضلات تراپزیوس، سراتوس آنتریور و چرخش‌دهنده‌های خارجی وجود داشت (05/P<0)، اما در قدرت عضلات سوپرااسپیناتوس، رومبویید و چرخش‌دهنده‌های داخلی شانه تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/P>0).

    نتیجه‌گیری

    در مطالعه حاضر، تمرکز پروتکل اصلاحی بر اصلاح راستا و ریتم حرکتی کتف و تاثیر آن بر بهبود ثبات عملکردی و قدرت عضلات کتف بازیکنان بوده است. پس از اجرای پروتکل اصلاحی مشاهده شد ثبات عملکردی، ریتم کتفی بازویی و قدرت حرکات کمربند شانه‌ای بهبود یافته است. بنابراین می‌توان این پروتکل اصلاحی را به‌عنوان روشی موثر جهت بهبود راستا و افزایش عملکرد در افراد دارای اختلال چرخش تحتانی کتف به متخصصان توصیه کرد.

    کلیدواژگان: تمرینات اصلاحی، ثبات عملکردی، دیسکنزی، کتف، ریتم کتفی بازوی
  • فاطمه سلیمی نوه، ویدا اندیشمند*، زهرا زین الدینی، امان الله سلطانی صفحات 144-153
    زمینه و اهداف

     اعتبار‌سنجی مقیاس درجه‌بندی رفتاری کارکردهای اجرایی می‌تواند به شناسایی کارکردهای اجرایی در دانش‌آموزان دچار اختلال یادگیری کمک کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ساختار عاملی و اعتباریابی فرم الکترونیکی پرسش‌نامه درجه‌بندی رفتاری کارکردهای اجرایی در دانش‌آموزان پسر دچار اختلال یادگیری بود.

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش از نوع روان‌سنجی بود که با روش مدل‌یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل همه دانش‌آموزان پسر دچار اختلال یادگیری شهرکرمان بود. تعداد نمونه‌ها بر‌اساس معیارهای روان‌سنجی به تعداد 100 نفر برای بخش روایی پیش‌بین و 430 نفر برای بخش روایی همگرایی تعیین شد. نمونه‌ها به‌وسیله نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات پژوهش به‌وسیله دو پرسش‌نامه درجه‌بندی رفتاری کارکردهای اجرایی بریف (2000) و کارکردهای اجرایی نجاتی (1392) به‌صورت الکترونیکی با ارسال لینک پرسش‌نامه به تلفن همراه شرکت‌کنندگان جمع‌آوری شد. برای بررسی روایی مقیاس از روش‌های روایی محتوا، همگرا و تحلیل عوامل استفاده شد. پایایی مقیاس به‌وسیله روش‌های همسانی درونی و پایایی تصنیفی (دو نیمه کردن) بررسی شد.

    یافته‌ها

     نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد پرسش‌نامه درجه‌بندی رفتاری کارکردهای اجرایی از هشت عامل تشکیل ‌شده است و از ضریب پایایی به روش دو نیمه‌کردن 0/84 به‌دست آمد. تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم نیز مدل هشت عاملی را تایید کرد. این پرسش‌نامه به همراه پرسش‌نامه کارکردهای اجرایی نجاتی اجرا شد که با 86 گویه از پایایی و روایی مناسبی برخوردار بود .

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، اختلال یادگیری، دانش آموز، تحلیل عاملی، اعتباریابی
  • منیره اسدی قلعه نی، مهدی سهرابی*، حمیدرضا طاهری، مهران همام صفحات 154-167
    مقدمه و هدف

    امروزه افراد مسن مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی در معرض خطر از دست دادن کنترل حرکتی، زمان واکنش کندتر و افزایش نوسانات وضعیتی هستند. شواهد زیادی وجود دارد که آزمایشات مبتنی بر ورزش بر سلامت افراد مسن مبتلا به دیابت تاثیر مثبتی دارد. مطالعات اخیر این فرضیه را پشتیبانی می‌کند که راهکار جایگزینی برای از دست دادن تعادل می‌تواند شامل تقویت سیستم‌های حسی باقی‌مانده باشد. هدف پژوهش: حاضر این است که با ترکیب روش‌های تمرینی حسی مختلف یک رویکرد جامع و کامل برای بهبود تعادل در سالمندان مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی ارایه دهد. 

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش از نوع تحقیقات نیمه‌تجربی و ازنظر هدف، تحقیقی‌کاربردی است و طرح تحقیق نیز از نوع پیش‌آزمون ‌و پس‌آزمون با گروه کنترل است. تعداد 30 زن سالمند مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی به‌طور تصادفی به دو گروه آزمایشات چندحسی و کنترل تقسیم شدند. در دو مرحله‌ پیش‌آزمون و پس‌آزمون تعادل ایستا با دستگاه صفحه نیرو و تعادل پویا از طریق آزمون نشستن و برخاستن ارزیابی شد. شرکت‌کنندگان در گروه‌ آزمایشات چندحسی در 40 دقیقه تمرین دو بار در هفته به مدت 12 هفته شرکت کردند. در این مدت شرکت‌کنندگان در گروه کنترل به فعالیت روزمره خود پرداختند.

    یافته‌ها

     یافته‌ها نشان داد بین میانگین درصد تغییرات تعادل پویای گروه آزمایشات منتخب چندحسی و کنترل، تفاوت معناداری وجود دارد (n2=0/61, P=0/000, t28=-6/74). نتایج تحلیل واریانس 3 عاملی (تمرین×سطح×چشم) 2×2×‌2 برای محور x تعادل ایستا نشان داد آزمایشات منتخب چندحسی به بهبود تعادل ایستا در محور x سالمندان مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی منجر شد (14/16=n2=0/33, P=0/001, F (1,28)=). نتایج تحلیل واریانس 3 عاملی (تمرین×سطح×چشم) 2×2×2 ‌برای محور Y نشان داد آزمایشات منتخب چندحسی باعث بهبود تعادل ایستا در محور Y سالمندان مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی شد (n2=0/16, P=0/028, F(1,28)=5/38).

    نتیجه‌گیری

     به‌نظر می‌رسد آزمایشات چندحسی باعث تقویت تعادل ایستا و پویا در افراد مسن با نوروپاتی محیطی دیابتی است. یافته‌های این بررسی از آن جهت مهم است که زنان مسن با نوروپاتی دیابتی در معرض خطر افزایش سقوط قرار دارند. این مطالعه برنامه‌ای جامع  برای تقویت تعادل و کنترل قامت افراد مسن با نوروپاتی دیابتی ارایه می‌دهد.

    کلیدواژگان: تمرینات چندحسی، سالمند، نوروپاتی محیطی دیابتی، تعادل ایستا، تعادل پویا
|
  • Farzin Haqnazari, Vahid Nejati *, Hamidreza Pouretemad Pages 2-13
    Background and Aims

     Sustained attention and working memory are the intertwined executive functions of the brain. Studies have shown that working memory training induce no far transfer effect to executive functions. Considering the importance of sustained attention in academic and occupational performance, this study aims to evaluate the effectiveness of computerized working memory (WM) training on sustained attention and WM of male students.

    Methods

     Participants were 32 male middle-school students in the eighth grade, who were selected by a cluster random sampling method and assigned randomly to two groups of the training (n=16) and control (n=16). The computerized dual n-back task was used for WM training for 4 weeks at 12 sessions, each for 40 minutes. The computerized continuous performance test and the digit span test (forward and backward) were used for evaluating sustained attention and WM, respectively. The pre-test evaluation was performed one week before and the post-test evaluation was executed one week after the training course. 

    Results

     After the WM training, the sustained attention (P=0.043) and the backward digit span test score (P=0.033) in the training group were improved significantly compared to the control group, but no significant change was reported in the forward digit span test score (P=0.236).

    Conclusion

     Improved sustained attention following WM training indicates the far transfer of the training effect to the sustained attention, and confirms the involvement of sustained attention in the central executive part of WM. On the other hand, no change in short-term verbal memory after training indicates that the mechanism of WM training effect is through strengthening the central executive, not through improving the phonological loop of WM.

    Keywords: cognitive enhancement, Sustained attention, Training, Working memory
  • Mahrokh Dehghani *, Arefeh Mokhtari Malek Abadi, Amir Ali Jafarnezhadgero Pages 14-27
    Background and Aims

     One of the treatment methods in the old age is to strengthen the sensory inputs. This study aims to evaluate the effect of knee brace on the electric activity of selected lower limb muscles during walking in older adults.

    Methods

     The is a quasi-experimental and laboratory study. Participants were 30 older adults, 15 females (Mean age=62.66±3.84 years, mean height= 159.93±0.02 cm, mean weight= 73.86±11.56 kg, body mass index=28.82±4.17 kg/m2) and 15 males (Mean age= 68.93±5.88 years, mean height=175.07±0.03 cm, mean weight= 81.20±11.07 kg, body mass index= 26.44±3.19 kg/m2). The intervention was the use of a type of brace by restricting knee flexion and extension movements or knee support. Electromyography (EMG) data were analyzed in DataLITE and MATLAB applications using two-way ANOVA with repeated measures, and considering the significance level at P<0.05.

    Results

     The effects of braces on the electric activity of tibialis anterior, semitendinosus and erector spinae muscles were significantly different in the loading response, mid-stance, push-off and swing phases of walking. The effect of group on the electric activity of anterior tibialis and biceps femoris muscles in the loading response phase and for gastrocnemius medialis and biceps femoris muscles in the push-off and swing phases were significantly different. The interaction effect of group and brace was significant on the electric activity of the gastrocnemius and vastus medialis muscles in the push-off phase, and on the electric activity of the vastus lateralis and semitendinosus muscles in the swing phase.

    Conclusion

     The knee brace improves the electric activity of selected muscles during walking in older adults. However, further studies are needed to prove this claim.

    Keywords: knee brace, Electromyography, Elderly, Walking
  • Seyyede Maryam Anvari, AmirAli Jaafarnejad *, Shadi Eskandri Pages 28-39
    Background and Aims

    Knee genu varum is one of the lower limb abnormalities associated with biomechanical changes in lower limbs. The present study aims to compare the effects of shoe lifespan on ground reaction force (GRF) components in women with knee genu varum and healthy peers during running.

    Methods

    The is randomized clinical trial. Participants were 15 female college students with knee genu varum and 15 healthy peers. A new pair of sport shoes was given to each participant during to wear them for six months. Then, they were asked to run at a preferred speed in three trials with the new shoes (pre-test phase) and three trials with the used shoes (post-test phase) in a path where a force plate was installed. Statistical analysis was conducted by using repeated measures ANOVA. All analyses were done in SPSS v. 23 software. The significance level was set at 0.05.

    Results

     The results indicated the significant main (group) effect of shoes on peak anterior-posterior GRF during heel contact and on the anterior-posterior impulse (P<0.018, d>0.8). The values of these variables in the genu varum group were significantly higher than in the healthy group. Moreover, findings showed the significant main effects of shoes on the time to reach the peak GRF during heel strike and on the loading rate (P< 0.02, d > 0.9). The time to reach the peak GRF during heel strike with the used shoes was shorter than with the new shoes (P= 0.015, d=0.9), while the vertical loading rate during running with the worn shoes was greater than with the new shoes (P=0.019, d=0.9).

    Conclusion

     Running with shoes having a lifespan >6 months is a risk factor for women with knee genu varum.

    Keywords: Shoe, Kinetics, Genu varum, ground reaction force, gait
  • Seyyed Hosein Shojaei *, Minoo Kalantari, Mehdi Rezaee, Alireza Akbarzadeh Baghban Pages 40-51
    Background and Aims

     Work-life balance refers to a person’s ability to effectively manage multiple responsibilities at work. Quality of life (QOL) is a person’s satisfaction with values in which they live. This study aims to investigate the relationship between work-life balance and QOL in dormitory and non-dormitory students

    Methods

     This cross-sectional study was conducted on 230 students (dormitory and non-dormitory) of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran, who were selected by a simple random sampling method. They completed the Life Balance Inventory and short form health survey (SF-36) questionnaire. The collected data were analyzed in SPSS v.18 software.

    Results

     The work-life imbalance in dormitory students (34.2%) was higher than in non-dormitory students (20.4%). The mean scores of physical health and mental health summary measures in non-dormitory students were higher than in dormitory students. There was a significant correlation between some domains of work-life balance and QOL (P<0.05).

    Conclusion

    Work-life balance, physical health, and mental health of non-dormitory students are higher than dormitory students. Given the relationship between work-life balance and QOL, educational and welfare planning should be made in universities to help improve the QOL of students.

    Keywords: Work-life balance, Students, Quality of life
  • Malek Ahmadi, Mohammad Jalilvand * Pages 52-63
    Background and Aims

    The COVID-19 pandemic has affected the physical activity of the elderly because these restrictions have forced them to stay at home. This study aims to investigate the effect of eight weeks of Internet-based aerobic exercise on static and dynamic balance of older women during the COVID-19 pandemic.

    Methods

     The study population consists of all older women in Kermanshah, Iran. Thirty inactive older women participated in the study voluntarily and were randomly divided into exercise and control groups. Static and dynamic balance of participants was measured using stork balance test and timed up and go test, respectively before and after the training protocol. The exercise group performed aerobic exercises provided to them via the Internet on their smartphones, for 8 weeks, three sessions per week. In order to increase the training intensity, the number of movements and repetitions were gradually increased such that the rhythm of aerobic exercises increased from 40 beats per minute to 90 beats per minute in last session. Paired t-test and analysis of covariance in SPSS v. 23 software were used to analyze the data.

    Results

     The balance changes from pretest to post-test phase were significant in the exercise group, but not significant in the control group. The internet-based aerobic exercise had a significant effect on static and dynamic balance of older women (P=0.001).

    Conclusion

     Performing aerobic exercises provided via the Internet on smartphones can improve the static and dynamic balance of older women during the COVID-19 pandemic. Therefore, it is recommended that older women use Internet-based aerobic exercises to improve their balance skills during the pandemic.

    Keywords: physical activity, Aerobic Exercise, Static balance, dynamic Balance, Elderly women
  • Zahra Pashaei *, Hassan Daneshmandi, Aliasghar Norasteh, Ali Fatahi Pages 64-77
    Background and Aims

    The shoulder girdle is at higher risk of injury in overhead sports like volleyball. Repeated movements with high speed and power can cause changes in scapular position and lead to shoulder girdle dysfunction. This study aims to assess the effect of scapular movement impairment on functional stability of the shoulder girdle and the scapulohumeral rhythm in elite male volleyball players

    Methods

    In this descriptive-comparative study, 80 male volleyball players aged 18-35 years including 40 with scapular downward rotation syndrome (SDRS) (age=22±2.8 years, weight=82.50±1.3 kg, and height=193±3.2 cm) and 40 with scapular abduction syndrome (SAS) (age=24±2.1 years, weight=81.40±1.3 kg, and height=192±2.9 cm) participated who were selected purposefully. They underwent the scapular dyskinesis test and Kibler’s shoulder lateral slip test. The scapulohumeral rhythm was measured at four positions (0, 45°, 90°, and 135°) using two inclinometers. The Y-balance test-upper quarter (YBT-UQ), seated medicine ball throw test (SMBT), and closed kinetic chain upper extremity stability test (CKCUEST) were used to measure the functional stability of the upper extremity. Shapiro-Wilk test was used for examining the normality of data distribution, independent t-test was used to compare the differences between groups. 

    Results

    There was a significant difference in the scapulohumeral rhythm at 45° (P=0.001), 90° (P=0.001), and 135° (P=0.001) between the two groups (Mean difference= 18.27, 21.27, and 27.87, respectively), where the SDRS group had lower scapular upward rotation than the SAS group. The results of YBT-UQ showed that the superior-lateral reach (P=0.001) and composite (P=0.001) scores of the dominant hand were significantly different between the two groups (Mean difference = 9.37 and 10.41, respectively), where the SDRS group had lower scores than the SAS group. No significant difference was found in the medial (P= 0.223) and inferior-lateral (P= 0.111) reach scores. Moreover, the results showed no significant difference between the groups in the SMBT (P=0.124) and CKCUEST (P=0.875) scores. 

    Conclusion

     The occurrence of scapular movement impairment affects the YBT-UQ score and leads to scapulohumeral rhythm disturbance in volleyball players. Even if the activity is stopped, the ideal and optimal alignment will not be created unless efforts are made to improve the movement pattern.

    Keywords: Functional Stability, Volleyball, scapula, Shoulder Girdle, movement impairment
  • Nasser Zareie Shamsabadi, Mansure Shahriar Ahmadi *, Leyla Ghasisin, Ahmad Abedi Pages 78-97
    Background and Aims

    Speech sound disorder (SSD) is a type of communication disorders in children where normal process of speech sound learning is disrupted. Children with SSD have errors in the expression of speech sounds that can make it difficult for others to understand what they say. The present study aims to assess the relationship of neuropsychological skills (language and attention skills) with SSD mediated by the parenting styles (authoritarian, authoritative, and permissive) and maternal depression.

    Methods

     This is an analytical, descriptive, correlational study using structural equation modeling (SEM). A total of 117 preschool children agef 4–6 years with SSD and their mothers were recruited using a purposive sampling method from among those refereed to speech and language therapy clinics and kindergartens in Isfahan, Iran. The SSD was screened using the test proposed by Ahmadi et al. Conners’ neuropsychological assessment test, Baumrind’s parenting style inventory, and Beck depression inventory were completed by the mothers of children. The data were analyzed in AMOS software using the correlation test, regression analysis, path analysis, and SEM.

    Results

    The statistical analysis showed that the correlation of language skills with SSD was significant (P=0.019 <0.05). However, the correlation was not significant when mediated by the parenting styles (P=0.665 for authoritarian style; P=0.306 for authoritative style; P=0.164 for permissive style) and maternal depression (P=0.546>0.05). On the other hand, the correlation of attention skills with SSD was not significant (P=0.361 >0.05), not even after medication by the parenting styles (P=0.686 for authoritarian style; P=0.315 for authoritative style; P=0.849 for permissive style) and maternal depression (P=0.393>0.05). However, in the attention model, the correlation of permissive parenting style with SSD was significant (P=0.026 <0.05).

    Conclusion

     Language skills have a significant direct correlation with SSD in children, indicating that the increase of language problems in children can increase their errors in making sounds (phonemes). The attention skills has no significant correlation with SSD even after mediation by the parenting styles and maternal depression. The permissive parenting style has a significant negative correlation with SSD.

    Keywords: Speech sound disorders, neuropsychology, parenting style, language, attention
  • Farzaneh Shokrian, Davood Khezry *, Hassan Matin Homayi, Ali Fattahi Pages 98-113
    Background and Aims

    Ankle injuries are one of the most common musculoskeletal injuries in atheletes. Proper landing after jumping leads to the preparation for the next skill as well as prevention of various ankle injuries. This study aims to compare the electrical activity of selected ankle muscles in athletes duirng landing from different heights.

    Methods

     This is a comparative study. Participants were 15 athletes (Mean age= 18.23 ± 2.3 years, mean height= 183.190 ± 6.3 cm, mean weight= 64.72 ±14.12 kg) with 3-5 years of experience in championship competitions. The landing skill was assessed from different heights (50%, 75%, 100% of maximum jump height). Electrical activity of selected ankle joint muscles (Gastrocnemius and Soleus) was recorded using an eight-channel BIOMED electromyography device with 96.34% validity and 91.29% reliability. Mean and standard deviation were used to describe the data, Shapiro-Wilk test was used to evaluate the normality of data distribution, and repeated measures analysis of variance was used to compare the collected data between groups followed by Bonferroni post hoc test. The significance level was set at 0.05.

    Results

     There was no significant difference in co-contraction of medial/lateral gastrocnemius and soleus muscles after jumping from three different heights. The peak contraction amplitude of the lateral gastrocnemius muscle was significantly different between the heights 50-75% (P= 0.006) and 50-100% (P= 0.002). The peak contraction amplitude of the medial gastrocnemius muscle was also significantly different between the heights 50-75% (P= 0.002) and 50-100% (P= 0.007). The peak contraction amplitude of soleus muscles was significantly different between the heights 75-100% (P=0.013) and 50-100% (P= 0.17).

    Conclusion

     There is an increase in the contractile activity of selected ankle muscles in the anterior-posterior plane caused by the increase in jump height and subsequent landing due to the optimal use of appropriate strategies to control the eccentric muscle contraction and the extensor torque of the ankle joint by increasing the electrical muscle activity during the ground contact, resulted in the prevention of injury to the ankle joint. Coaches and athletes can use these results to adopt training methods to strengthen these ankle muscles by considering the optimal implementation of landing skills with an injury prevention approach.

    Keywords: Athlete, landing biomechanics, Electromyography, Gastrocnemius, and Soleus, co-contraction
  • Seyyed Mojtaba Tabatabai Asl, Parisa Sedaghati * Pages 114-125
    Background and Aims

     Decreased balance in the elderly is associated with an increase in the risk of falling. The present study aims to evaluate the effect of combining Cawthorne-Cooksey and Frenkel exercises on functional balance and risk of falling in the elderly with a history of falling.

    Methods

     This is a quasi-experimental study. Participants were 28 eldery men and women with a history of falls living in nursing homes in Rasht, Iran. They participated voluntarily, were selected based on the entry and exit criteria, and were randomly divided into two groups: exercise (n=14) and control (n=14). The exercise group performed the combined Cawthorne-Cooksey+Frenkel exercise program for six weeks, three sessions per week, each for 60 minutes. The berg balance scale was used to evaluate the functional balance, and the timed up and go test was used for assessing the risk of falling. The paired t-test was used for within-group comparison and the analysis of covariance was used for between-group comparison. Statistical analysis was performed in SPSS v. 26 software. The significance level was set at 0.05.

    Results

     The results of paired t-test showed that the balance score (P= 0.007) and the risk of falling (P= 0.001) in the exercise group improved significantly after the intervention, while these scores were not significantly improved in the control group. The results of analysis of covariance showed that the two groups were significantly different in balance and risk of falling after the combined exercise.

    Conclusion

     The combination of Cawthorne-Cooksey and Frenkel exercises can have a positive effect on functional balance and the risk of falling in the elderly. These exercises can be used to improve balance and reduce falling the vestibular and vision systems.

    Keywords: Cawthorne-Cooksey exercise, Frenkel exercise, Fall, Balance, Elderly
  • Zahra Pashaei, Hassan Daneshmandi, Seyed Mohammad Hosseini * Pages 126-143
    Background and Aims

     Movement impairment is common among overhead athletes and can make them susceptible to shoulder injuries. This study aims to invesigate the effect of an eight-week corrective exercise program based on Sahrmann’s approach on scapulohumeral rhythm, isometric strength of shoulder girdle muscles, and functional stability in volleyball players with scapular downward rotation syndrome (SDRS).

    Methods

     The is a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design. Participants were 34 volleyball players with SDRS who were randomly divided into two equal groups of training (n=17) and control (n=17). Participants were selected based on observance of SDRS under the scapular dyskinesis test (SDT) in both flexion and abduction states, Kibler’s lateral scapula slide test (LSST), and scapulohumeral rhythm assessment. Before exercises, range of motion (ROM), isometric strength of shoulder girdle muscles, scapulohumeral rhythm, and functional stability were evaluated in both groups. Then, the training group performed the corrective exercises for eight weeks, three sessions per week. The control group performed no exercise and had their daily activities. At the end of training, post-test assessments were codncuetd in both groups. For the evaluation of isometric strength and ROM, a manual dynamometer and a goniometer were used, respectively. Scapulohumeral rhythm was measured at 4 positions (0, 45°, 90°, and 135°) with two inclinometers, and the Y-Balance Test Upper Quarter was used to measure the functional stability of the upper extremity. Paired sample t-test was used to compare the pretest and posttest means, and independent t-test was used to compare the differences between the two groups. The significance level was set at 0.05.

    Results

    After 8 weeks of training program, there were significant increase in the strength of the isometric strength of shoulder external rotaion (P=0.003), upper trapezius (P=0.001), middle trapezius (P=0.027), lower trapezius (P=0.001), and serratus anterior (P=0.002) as well as scapulohumeral rhythm at 0-45° (P=0.012), 45-90° (P= 0.025), and 90-135° (P= 0.037) abduction; the ROM of the shoulder flexion (P=0.002), abduction (P= 0.001), internal rortation (P= 0.001) and external rotaion(P= 0.004); and pectoralis minor muscle length (P= 0.001) compared to pre-test scores in the training group. Moroever, the functional stability of the upper extremity after training program increased significantly in the training group (P=0.001), but the training program had no significant effect on the strength of shoulder internal rotaion (P=0.165), rhomboid muscule strength (P=0.283) and supraspinatus muscule strength (P=0.214). In the post-test phase, between group comparison showed a significant difference in scapularhumeral rhythm, functional stability, ROM, pectoralis minor length, and strength of trapezius, serratus anterior, and strength of shoulder external rotation between the control and training groups (P<0.05), but no significant difference was observed in the strength of supraspinatus and rhomboid muscles and strength of shoulder internal rotation (P>0.05).

    Conclusion

     Eight weeks of corrective exercise program based on Sahrmann’s approach can improve the functional stability of the upper etermity, the scapulohumeral rhythm, and isometric strength of shoulder girdle muscles in volleyball players. This exercise protocol is recommended as an effective method to improve alignment and performance in athletes with SDRS.

    Keywords: Corrective Exercises, Functional Stability, dyskinesis, scapula, scapulohumeral rhythm
  • Fatemeh Salimi Nave, Vida Andishmand *, Zahra Zeinaddini, Amanollah Soltani Pages 144-153
    Background and Aims

     This study aims to evaluate the factor structure and validity of the electronic form of the Persian version of Behavioral Rating Inventory of Executive Functions (BRIEF) in male school students with learning disabilities.

    Methods

     This is a psychometric study using the structural equation modeling. Participants included 100 male school students with learning disabilities in Kerman for assessing the validity and 430 male school students with learning disabilities for assessing the convergent validity. They were selected by a random sampling method. The data were collected electronically using the Persian BRIEF and Nejati’s Executive Functions Questionnaire (EFQ). The reliability was determined by assessing internal consistency and split-half reliability.

    Results

    The results of exploratory factor analysis showed that the questionnaire had eight factors with good validity and reliability. The second-order confirmatory factor analysis confirmed the eight-factor model. The online Persian BRIEF score had a signifcant correlation with the EFQ score (P<0.001).

    Conclusion

     The online Persian BRIEF can be used to assess the executive functions in male school students with learning disabilities in Iran.

    Keywords: Executive Functions, Learning disability, Student, Factor analysis, Validation
  • Monireh Asadi Ghaleni, Mahdi Sohrabi *, HamidReza Taheri, Mehran Homam Pages 154-167
    Background and Aims

    Older adults with diabetic peripheral neuropathies (DPN) are at higher risk of motor control, slower reaction time, and increased postural sways. There is increasing evidence that exercise-based interventions have a positive impact on the health of older people. This study aims to assess the effectiveness of a selected multisensory training (SMST) program in improving the balance of older women with DPN.

    Methods

    In this study, 30 older women (Mean±SD age=62.35±1.87 years) were randomly assigned into the SMST and control groups. All participants underwent dynamic and static balance tests before and after the training. The SMST program included the balance training with eyes open and closed on different surfaces to stimulate visual, proprioception, and vestibular system. The intervention was conducted for 12 weeks, two times per week.

    Results

    There was a significant difference in the dynamic balance between the SMST and control groups (t(28)=-6.74, P=0.000, ƞ2=0.61). The results of analysis of variance showed that the SMST program improved the static balance in the X direction (F(1,28)=14.16, P=0.001, ƞ2=0.33) and in the Y direction (F(1,28)=5.38, P=0.028, ƞ2=0.16) in older women with DPN.

    Conclusion

    The SMST can improve the dynamic and static balances of older women with DPN. Older women with DPN are at increased risk of falling. This program can be used to enhance their balance and postural control.

    Keywords: multi-sensory training, Older adults, diabetic neuropathy, dynamic Balance, Static balance