فهرست مطالب

Journal of Quran and Religious Enlightenment
Volume:1 Issue: 1, 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی* صفحات 9-20
    در این مقاله براساس آیات قرآن و روایات مربوط به ولی فقیه در مورد حوزه قضایی رهبر معظم انقلاب است. این موضوع به این دلیل مهم است که نظریه مقام معظم رهبری یکی از مهمترین دستاوردهای اندیشه سیاسی رانده شده از مکتب شیعه است که از آیات و روایات نشات گرفته است. نظریه ولی فقیه سابقه طولانی در بین حقوقدانان دارد و در بین کسی از فقها، نظریه ولی فقیه رد نشده است، اما صلاحیت ولی فقیه در غیبت مورد بحث قرار گرفته و سوالات و شبهاتی را ایجاد کرده است. امروزه جمهوری اسلامی ایران بر اساس نظریه ولایت فقیه رهبری شده و با تثبیت اصل ولی فقیه در قانون اساسی و عینیت بخشیدن به جامعه، بحث در مورد صلاحیت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار گشته است. از این رو تحلیل صلاحیت ولی فقیه نیز موضوعی است که با استفاده از آیات و روایات قابل بررسی است. در این مقاله با تبیین دیدگاه قرآن و مبانی مربوط به مقام معظم رهبری، موضوع بررسی می شود.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، قرآن، احادیث، ولایت مطلقه
  • مرتضی براتی* صفحات 21-38
    شک، هر چند که عموما ضد دینی تلقی می شود، ولی درواقع شک از ایمان راستین دینی جدایی ناپذیر است. به شک می توان دو گونه نگریست: یکی مومنانه و دیگری ملحدانه. بررسی معرفت شناسانه و روان شناسانه شک مومنانه، نمایانگر این است که شک دینی عنصر ضروری ایمان است. ایمان راستین دینی حکمت بی قراری و قرار است. شک پویایی ایمان است. در این مقاله، با روش کتابخانه ای به این مبحث پرداخته شده و روشن شده که ایمان با شک مومنانه بسط و گسترش می یابد. شک ورزی نه توهین آمیز است و نه خطاآمیز و نه گناه محسوب می شود. بلکه مولفه ایمان دینی است.
    کلیدواژگان: قرآن، شک، یقین، ایمان دینی، معرفت شناسی، روان شناسی
  • احد فرامرز قراملکی*، فهیمه ساجدی مهر صفحات 39-49
    رازی را نمی توان از مفسرانی دانست که اغلب از نص و معنای ظاهری آیات قرآنی فرا می گذرند و متمایل به تاویل هستند. او در خصوص آیات پنج گانه وسع که به محدود بودن تکالیف در حد وسع دلالت صریح دارند خود را ناگزیر از تاویل می بیند. موضع نادر وی عوامل و دلایلی دارد. وی پنج دلیل می آورد و آن ها را حکم قطعی بر تحقق تکلیف فراتر از وسع می داند.  بررسی عامل گرایش وی به تاویل در این آیات، مساله تحقیق حاضر است. فرضیه تحقیق مبنای کلامی رازی در تفسیر انتساب فعل انسان است. تفسیری که بر اساس آن هرگونه مبدء درونی فعل در انسان انکار می شود و تنها به حالتی نزد شخص به هنگام فعل«کسب» بسنده می شود. این مبنای معرفتی رازی خود دارای عوامل است. یکی از این عوامل تفسیر قدرت الهی است.
    کلیدواژگان: آیات وسع، کسب، تکلیف در حد وسع، قدرت، توان، طاقت
  • نهله غروی نائینی* صفحات 51-58

    رسول الله (ص) برای غزوه تبوک مسلمانان را آماده کردند. علی بن ابی طالب (ع) نیز برای رفتن آماده شد لکن پیامبر (ص) به ایشان  فرمود که در مدینه بماند. منافقان بر علی (ع) تمسخر کرده و گفتند پیامبر (ص) دوست ندارد علی را ببرد. برخی گفتند علی  را مانند زنها و بچه ها در مدینه گذاشته است. این عبارات سخره آمیز، امیرالمومنین را بر آن داشت که بدنبال رسول خدا (ص) برود و از ماندن در مدینه ابراز ناراحتی کند. علی (ع) فرمود: آیا مرا در میان زنان و کودکان گذاشته ای؟ پیامبر (ص) فرمود: آیا نمی خواهی برای من همچون هارون برای موسی باشی؟. این مطلب را علمای شیعه و سنی نقل کرده اند، لکن برخی چون ابن تیمیه در تضعیف این حدیث همت گماشته و از طرق مختلف در رد یا تضعیف آن کوشیده اند. این مقاله با بهره از آیات قرآن کریم درباره حضرت هارون (ع) به روش توصیفی - تحلیلی، جایگاه امیرالمومنین (ع) را نسبت به پیامبر اکرم (ص) مشخص کرده است که عبارتند از: ایمان؛ برادری؛ مشارکت در امر تبلیغ؛ استخلاف و وزارت رسول الله (ص).

    کلیدواژگان: قرآن کریم، حدیث منزلت، هارون(ع)، حضرت علی(ع)
  • مهدی ایزدی*، طاهره چینی فروشان، امین عباس پور صفحات 59-74
    پیوستگی و ارتباط عبارات قرآنی از دیرباز مورد توجه عالمان قرار داشته است. این موضوع بیشتر در میان چند آیه و یا سوره مطرح بوده و کمتر به یک آیه به صورت واحد توجه شده است. در بسیاری از آیات، پس از برشمرده شدن افعال الهی، این افعال با اسماء ذات یا اسماء فعل پروردگار که غالبا در انتهای آیه یا آیات در یک سیاق هستند، تبیین و تعلیل شده اند و با اوصافی نظیر علیم، حکیم، خبیر، ملک و عزیز بودن پروردگار قرین گشته اند. در این مقاله با بهره گیری از منابع تفسیری، تعلیل افعال به اسماء و صفات در آیات قرآن بررسی شده است. این آیات در یک دسته بندی کلی، به دو قسم تعلیل به صفات ذات و تعلیل به صفات فعل تقسیم بندی می شود. با تحلیل نمونه های متعدد، روشن شد که تعلیل موجود در آیات پس از ذکر افعال الهی، تبیینی بر آن فعل است؛ که هم مبین مفهوم و معنای افعال و هم نشان دهنده مرتبط بودن اسماء و صفات الهی به عنوان فواصل آیه با مفاد آیه یا آیات است.
    کلیدواژگان: افعال الهی، اسماء و صفات الهی، تناسب آیات، علوم قرآن، آیات تعلیل
  • علی احمد ناصح*، جواد جمشیدی حسن آبادی صفحات 75-84
    موضوع شناخت دشمن در قرآن کریم مورد توجه ویژه قرار گرفته است. به طور کلی سیاست اصولی دشمن در مبارزه با مسلمانان مداوم و دایمی است، اما آنها همیشه از یک روش استفاده نمی کنند. آنها اصولی متناسب با شرایط زمان را جهت مبارزه به کار می گیرند. یکی از ترفندها و راهکارهای دشمنان، تضعیف پایه های مکتب اسلام است. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی انواع روش های مقابله دشمنان برای تضعیف پایه های مکتب اسلام تبیین شده است. از دیدگاه قرآن کریم؛ استفاده از موضوعات مذهبی، اتهامات مختلف، قانون گذاری جعلی، اقدامات ضدتبلیغی، تهمت و سرزنش، تحقیر، تخریب پایگاه های اعتقادی، جنگ و مبارزه، همه ازجمله تاکتیک ها و روش های مبارزه دشمنان برای تضعیف پایه های مکتب اسلام است.
    کلیدواژگان: دشمن، خصم، عدو، قرآن کریم، مکتب اسلام
  • جعفر نکونام* صفحات 85-100
    موعظه در فرهنگ قرآنی، رسالت اصلی انبیاء و کتب آسمانی برشمرده شده است. ثمره موعظه ای تلقی کردن قرآن، آنجایی به طور برجسته آشکار می شود که به آیاتی خلاف واقع برمی خوریم؛ نظیر محبوس بودن قومی به نام یاجوج و ماجوج در پشت سدی تا روز قیامت و یا افکندن شهاب ها برای راندن شیاطین از آسمان. علامه طباطبایی این دو را خلاف واقع می شمارد و آیات مربوط را بر مجاز حمل می کند. این در حالی است که مفسران طی چهارده قرن گذشته، همگی این آیات را بر حقیقت حمل می کردند و ادعای اینکه آنان قرآن را اشتباه می فهمیدند، دشوار است. نظریه رقیبی که در این مقاله به آن پرداخته می شود، این است که این موارد، اسطوره اند و در یک بیان موعظه ای هیچ اشکالی ندارد که از اسطوره های مخاطبان استفاده ابزاری شود. این نظریه، ضمن باقی گذاشتن آیات قرآن بر معنای ظاهری شان که تمام مفسران طی چهارده قرن فهمیده اند، حقانیت قرآن را نیز ثابت می کند.
    کلیدواژگان: موعظه، اسطوره، تمثیل، مجاز
  • نصرت نیل ساز*، صدیقه ملک لو صفحات 101-116

    یکی از مهم ترین مستندات خاورشناسان برای اثبات غیروحیانی و بشری بودن قرآن، شبهه تفاوت ساختار قصه های قرآن با عهدین است؛ دیدگاه این محققان پیرامون سه محور «بیان روایی متفاوت در سور مکی و مدنی»، «تکرار داستان ها»، «ابهام و عدم انسجام داستان ها» تحلیل شده است. عوامل مهمی چون، غلبه رویکرد تاریخی و ادبی نسبت به محتوای داستان های قرآن، غفلت از منشا واحد الهی ادیان توحیدی، تلقی وحی به مثابه تجربه شخصی پیامبر (ص) منجر به طرح شبهاتی در حوزه ساختار داستان های قرآن شده است. در این مقاله با استنادات درون دینی (اعم از قرآن، تفسیر، کتب لغت و...) و برون دینی (عهدین، آراء خاورشناسان و داده های تاریخی) به نقد و تحلیل شبهات خاورشناسان در این حوزه پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: قصص، قرآن، ساختار، خاورشناسان، تحلیل
  • فروغ پارسا* صفحات 117-127

    «جامعیت قرآن کریم» انگاره ای است که از برخی فرازها و عبارات قرآنی برداشت شده است. این انگاره در ادوار مختلف معانی متمایزی داشته است. جامعیت قرآن نزد  برخی به معنای  وجود همه اخبار گذشتگان و آیندگان در قرآن و یا توصیف همه موجودات هستی و  یا احتوای قرآن بر همه علوم و فنون تعبیر شده است. بسیاری از مفسران نیز جامعیت قران را با نیازهای انسان برای رسیدن به هدایت مربوط دانسته اند.  این پژوهش با تحلیل تطور انگاره جامعیت قرآن نشان داده که با طرح  گفتمان این همانی دیانت و سیاست از سوی امام خمینی (ره) و غلبه این گفتمان در فضای فرهنگی ایران پس از انقلاب اسلامی؛ انگاره «جامعیت قرآن» نزد برخی مفسران به مثابه یکی از مولفه های این گفتمان و به معنای وجود احکام و قوانین و برنامه های جامع قرآنی جهت حکومت و مدیریت سیاسی جامعه تعریف شده است.

    کلیدواژگان: تاریخ انگاره، جامعیت قرآن، گفتمان این همانی دیانت و سیاست، امام خمینی (ره)، مفسران ایرانی پس از انقلاب اسلامی
  • توحید پاشائی* صفحات 129-138
    ازجمله کهن ترین کتاب های تفسیر اثری، تفسیر محمد بن مسعود عیاشی سمرقندی است. ازآنجاکه تفسیر عیاشی جزء نخستین کتاب های تفسیر ماثور شیعه است که از قدیم به جا مانده قطعا از بالاترین اعتبار روایی برخوردار بوده ولی دو موضوع چالش برانگیز در این میان بر سر راه قرار دارد: یکی حذف اسناد روایات کتاب و دوم فقدان جزء دوم این تفسیر. خبر واحد تفسیری اگر سندی معتبر داشته باشد، حجیت دارد ولی روایات تفسیر عیاشی به دلیل حذف اسناد آن در حکم روایات مرسل هستند و یا دست کم صحت سندی آنها به اثبات نرسیده و ازاین جهت فاقد حجیت می باشند. این مقاله با روش توصیف، تحلیل و نقد در پی واکاوی راه هایی است تا این دو اشکال چالش برانگیز را درخصوص اعتبار تفسیر عیاشی دفع نماید ازجمله توثیق مولف، تکیه بر بازیابی اسناد در منابع متاخر، اعتماد اصحاب به کتاب، مضمون شناسی و سنجش با قرآن.
    کلیدواژگان: : عیاشی، تفسیر، تفسیر روایی، حجیت، سند، خبر واحد
  • اکرم رحیمی*، محمدصادق جمشیدی راد صفحات 139-149

    استعاره، از شیوه های زبانی برای بیان مفهومی خاص به واسطه مفاهیم دیگر است که عدم شناخت آن سبب لغزش در فهم متن، معنا و معرفت می شود. نوشتار حاضر با روش توصیفی - تحلیلی، استعاره ادبی و معرفتی را با تحلیل دو رویکرد معناشناختی و کاربردشناختی از دیدگاه استاد مطهری مورد پردازش قرار می دهد. آیا استعاره می تواند در زبان دین به گفتار عملی تحقق یابد؟. استعاره، تنها بیانگر معنا نیست، بلکه از رهگذر چیدمان حساب شده ی واژه ها، در متن دینی رخ می نماید که به تحقق گفتار عملی می انجامد؛ بنابراین، علاوه بر زیبایی بخشی و استواری گفتار، ارتباط بیرونی با جهان خارج و مخاطب نیز از استعاره به دست می آید. نتیجه این پژوهش، سیر از مرحله ی معنا به روح متن است، که فرآیندی پویا همراه با گوینده و شنونده و همچنین بافت گفتار را مورد توجه قرار داده است.

    کلیدواژگان: : استعاره، زبان دین، مطهری، کاربردشناختی، معناشناختی
  • الهام زرین کلاه* صفحات 151-166

    برایت، از جمله موضوعات مهم در متون روایی بویژه روایات شیعه است. در میان روایات شیعه، مواردی هم در برایت تصریحی از خلفا بویژه شیخین آمده است. با توجه به حساسیت این مساله در روابط فریقین، این مقاله با به کارگیری روش کتابخانه ای، تجزیه و تحلیل داده ها در صدد ارزیابی این گونه روایات در منابع شیعه بوده و به این نتیجه دست یافته است که برمبنای تحلیل متن چنین روایاتی با آیات دعوت کننده به وحدت، روایات مخصص برایت، سیره اهل بیت (ع)، اصل تقیه و رازداری و... منافات دارد. همچنین ارسال و تعلیق، عدم وثاقت برخی روایان و... از دلایل ضعف سندی چنین روایاتی است که از تحلیل سند منتج می شود. عدم اعتبار برخی از مصادر اولیه، نیز از دست اوردهای تحلیل خاستگاه این گونه روایات است. در عین حال اثبات این مطلب به معنای انکار تبری نبوده، بلکه ضرورت دارد ضمن پرهیز از برایت تصریحی، دشنام و افتراء، به این اصل مهم نیز پایبند بود.

    کلیدواژگان: برائت، روایات شیعه، برائت تصریحی، شیخین، اهل بیت(ع)
|
  • Faezeh Azimzadeh * Pages 9-20
    In this paper, based on the verses of Quran and the traditions related to the supreme leader, it is about the supreme leader’s jurisdiction. This is important because the theory of supreme leader is one of the most important achievements of political thought driven from Shia school that is stemmed in the verses and cabbalas. The theory of supreme leader has a long history among jurists and amongst no one has been denied the supreme leader, but the jurisdiction of the supreme leader in occultation has been debated and it raised questions and doubts. Today, in this sense, the Islamic Republic of Iran on the basis of the theory of supreme leader has been led and establishing the principle of supreme leader in the constitution and the objectification on the community, it is of special significant to discuss the jurisdiction; hence, the analysis of the jurisdiction of the supreme leader is also a topic that can be investigated using verses and cabbalas. This paper, by explaining the Quran’ view and cabbalas on the authority of the supreme leader, investigates the issue.
    Keywords: supreme leader, Quran, Jurisprudence, absolute supreme
  • Morteza Barati * Pages 21-38
    Although cynicism is generally considered anti-religious, in fact, it is inseparable from the true faith of religion. There are two types of cynicism: the first one is being faithful and the second one is being atheistic. An epistemological and psychological study of faith have viewed the essential element of faith. True religious faith is the wisdom of restlessness. Cynicism is what energizes the faith. In this article with library method it is shown that faith expands with faith. Cynicism is neither offensive nor erroneous nor a guilt; rather it is a component of religious faith.
    Keywords: Religious skeptic, certainty, Faith, Quran
  • Ahad Faramarz Ghramaleki *, Fahimeh Sajedimehr Pages 39-49
    Razi is not one of those commentators who often go beyond the text and the apparent meaning of the verses of the Qur'an and tend to paraphrase the verses. However, he is forced to paraphrase the five verses of the Qur'an, which explicitly indicate that the duties are limited to the extent of the Qur'an. This rare approach has its causes and reasons. He mentions five reasons in this regard and considers them as a definite verdict on the fulfillment of the task, to an extent beyond the scope of individuals. The subject of current research is to investigate the reason for his tendency to interpret these verses of the Qur'an. The research hypothesis of Razi's theological basis in paraphrasing is the attribution of individuals' actions. According to this interpretation, any internal origin of the action in man is denied and only the act of "acquisition" is sufficient. There are reasons for this mysterious epistemological basis. One of these factors is the interpretation of divine power.
    Keywords: verses of capacity, acquisition, the task in scope, strength, power, endurance
  • Nahleh Qaravi Naeeni * Pages 51-58

    The Messenger of Allah, prepared the Muslims for battle of Tabuk. Ali ben Abitalib was ready for going, but Prophet told him to stay in Medina. The Hypocrites teased Ali and said that Prophet does not like to keep Ali with Himself. Some said He left Ali same as women and children. The teasing forced Ali to follow prophet and says that he does not like to stay. Ali(as) said Oye! Prophet do you leave me between women and boys? He said: Don't you like to be same as Haron to Moses for me, except that there will be no prophet after me? Shia and Sonnie have transmitted this Hadith more than 100 times. But some like Ibn Taimiiah has weekend it. This Paper with the help of Qur'an's Ayat about Haron(as) has determined the status of Amiral Momenin related to prophet are: believing in same Lord, Brotherhood, Cooperation in propagation, receiving Allah's guardianship, to appoint a successor of The Messenger– of Allah, Obeying and following.

    Keywords: Hadith Manzelat, Haron(as), Ali(as) the Holy Qur'an
  • Mahdi Izadi *, Tahere Chiniforoushan, Amin Abbaspour Pages 59-74
    The continuity and relevance of Quranic expressions have long been considered by scholars. This issue has been raised mainly in a few verses or Surahs and less attention has been paid to one verse alone. In many verses, after expressing the divine actions, the names of the essence of the names of the action of God are mentioned, which are often at the end of the verse and in the same context, which is explanations and explanations and includes attributes such as being knowledgeable, wise, king, beloved and the Lord. Because the deeds of God Almighty are a sign of the divine names in the degradation of existence. In the current article, using a descriptive-analytical method and interpretive sources, the interpretation of divine actions has been studied, according to the names and attributes in the verses of the Qur'an. These verses, in a general category, are of two categories: stating the cause of God's actions, according to the attributes of the essence, and stating the cause of God's actions.
    Keywords: Divine actions, divine names, attributes, appropriateness of verses, Quranic sciences, verses of explanation
  • Aliahmad Naseh *, Javad Jamshidi Hasanabadi Pages 75-84
    The issue of recognizing the enemy has received special attention in the Holy Quran. In general, the principled policy of the enemy to fight against Muslims is continuous and permanent. the methods of the enemy in fighting against Muslims and Islam have not always been unchanged and they have various methods for fighting. One of the tricks and strategies of the enemies of Islam is to weaken the foundations of the school of Islam. From the view point of the Holy Quran, the use of religious subjects, various accusations, fabricating legislation, anti-propaganda measures, slander and reproach, Scorn and disdain, destruction of school bases, fight and struggle, are all considered struggling tactics and methods of the enemies to weaken the foundations of the school of Islam.
    Keywords: Enemy, Khasm, ‘Adow, holy Quran, School of Islam
  • Jaafar Nekoonam * Pages 85-100
    In the Qur'anic view, the main mission of the prophets and their heavenly books is preaching. If the Qur'an, in some cases, deals with any subject, it has only a preaching approach. If we look at the Qur'an as a book of preaching, we sometimes come across verses that seem untrue: such as the imprisonment of a people called Gog and Magog behind a dam until the Day of Judgment or the dropping of meteors to drive demons out of the sky. Allameh Tabatabai considers these two as untrue and considers the relevant verses as permissible. However, all the commentators of the Qur'an, in the last fourteen hundred years, have all considered these verses to be true, and it is a difficult claim to claim that they misunderstood the Qur'an. The competitive theory, which is discussed in this article, is that those are myths, and in preaching, there is nothing wrong with using the myths of the audience as a tool. This theory, while leaving the verses of the Qur'an on their apparent meaning that all commentators have understood over fourteen centuries, also proves the legitimacy of the Qur'an.
    Keywords: sermon, Myth, allegory, Metaphor
  • Nosrat Nilsaz *, Sedigheh Maleklou Pages 101-116

    One of the most important documents of orientalists to prove the non-revelatory origin of the Qur'an is the misconception of the difference between the structure of the Qur'anic stories and the Testaments’; the view of these researchers have been analyzed on three axes of "different narrative expression in Makkī and Madanī surahs", "repetition of stories", "ambiguity and incoherence of stories". Important factors such as the dominance of historical and literary approach to the content of Qur'anic stories, neglect of the single divine origin of monotheistic religions, and the perception of revelation as the personal experience of the Prophet (PBUH) have led to mention doubts about the structure of Qur'anic stories. This article criticizes and analyzes the doubts of orientalists in this field with intra-religious citations (Qur’an, commentary, dictionaries, etc.) and extra-religious citations (Testaments, opinions of Orientalists and historical evidence).

    Keywords: stories, Quran, structure, orientalists
  • Forogh Parsa * Pages 117-127

    "Comprehensiveness of the Holy Qur’an" is a paradigm that has been taken from some Qur’anic phrases and expressions. This paradigm has had different meanings in different periods. "Comprehensiveness of the Qur'an" has been interpreted by some as the existence of all the news of the past and future in the Qur'an or the description of all beings or the inclusion of the Qur'an on all sciences and technologies. Many commentators have considered the comprehensiveness of Qur’an related to the human needs for reaching guidance. This study, by analyzing the evolution of the paradigm of comprehensiveness of the Qur'an, has shown that by proposing the discourse of the identity of religion and politics by Imam Khomeini and the dominance of this discourse in the cultural atmosphere of Iran after the Islamic Revolution; the paradigm according to some commentators has been defined as one of the components of this discourse and means the existence of comprehensive Qur'anic rules, laws and programs.

    Keywords: Comprehensiveness of Qur’an, Discourse of Identity of Religion, Politics, Imam Khomeini, Iranian Commentators after the Islamic Revolution
  • Tohid Pashaei * Pages 129-138
    The commentary of Muḥammad b. Masʿūd al-ʿAyyāshī al-Samarqandī is one of the oldest books of narrative Tafsir. Since Tafsir Ayyashi is one of the first books of narrative Shia interpretations, it has the highest narrative validity. There are two challenging issues: first, eliminating the documents of the book hadiths; then, absence of the second part of this interpretation and only the first part is available, which continues to the end of the Surah Al-Kahf. The narrative Al-Khabar al-Wāḥid with the valid document has authority. The Tafsir Ayyashi's hadiths are Mursal regarding the eliminations of its documents, or at least their authenticity has not been proven, and for this reason, they have no authority. With description, analysis, and critique method, the present study aimed to find solutions for dissolving two challenging problems about Tafsir Ayyashi authenticity, including author authentication, reliance on retrieving documents in recent sources, scholars' trust in the book, thematology, and comparison with the Qur'an.
    Keywords: Ayyashi, Exegesis, narrative interpretation, Authority, document, Al-Khabar al-Wāḥid
  • Akram Rahimi *, MohamadSadegh Jamshidirad Pages 139-149

    Metaphor is one of the verbal methods to express a particular concept through another one. Lack of proper knowledge of metaphor results in the lack of proper understanding of the text, meaning, and knowledge. The question is whether metaphor can be realized in the language of religion in practical words or not? The answer is that metaphor is not just about meaning. Rather, it exists in religious texts by aligning the calculated order of words and ultimately leads to the realization of practical speech. So, in addition to the beautifying and verbal richness of the text, it also causes an external connection with the outside world and the audience. The most important and remarkable result of the current study is the transition from the stage of meaning to the spirit of the text. Such a process is a dynamic one with the speaker and the listener, also pays attention to the texture of speech.

    Keywords: Metaphor, language of religion, Motahhari, pragmatism, Semantics
  • Elham Zarinkolah * Pages 151-166

    Absolving is one of the most important issues in Shiite texts and documents. There are some quotes in Shiite documents that clarify absolving Sunni Caliphs, especially first and second Caliphs. That is an important issue in the relations between Muslim branches. This paper tries to evaluate different quotes about absolving Caliphs in Shiite documents. It is done by analyzing library data. The results show that such quotes contradict the verse of Quran invites to unity, especial quotes about absolving, Ahl_al_beyt’s manner, the principle of piety and secrecy, etc., and are not validatable. Some of the reasons for the weakness of such quotes are hierarchy, the unreliability of some narrators, etc., which results through document analysis. Another result of analyzing quotes' origins is the invalidity of some primary sources. However, proving such an issue doesn’t mean denying the Caliphs absolving in Shiite beliefs. Avoiding to declare Caliphs absolving is very important, also swearing and slander.

    Keywords: Absolving Caliphs, Shiite quotes, Declare Caliphs absolving, Ahl, al, Bayt (AS)