فهرست مطالب

فصلنامه کومش
سال بیست و چهارم شماره 5 (پیاپی 91، مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/14
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سمیه شاطی زاده ملک شاهی، علیرضا تهمتن، وحید سلیمی* صفحات 567-569

    بدون شک واکسیناسیون یکی از موثرترین مداخلات برای کنترل بیماری های عفونی مانند همه گیری کنونی بیماری کووید-19 (COVID-19) است. واکسن های ویروسی غیر فعال سابقه و خطر "بیماری افزایش یافته ناشی از واکسن" را دارا هستند، که ممکن است زمانی رخ دهد که آنتی بادی های تولید شده بدون این که قادر به خنثی سازی ویروس باشند به آنتی ژن های ویروسی متصل شوند. این مسیله می تواند باعث تشدید التهاب از طریق مکانیسم های توصیف شده برای سایر پاتوژن های تنفسی شود و منجر به سندرم زجر تنفسی حاد گردد. به نظر می رسد از آن جایی که ساختار و عملکرد گلیکوپروتیین های سارس کروناویروس-2 (SARS-CoV-2) به خوبی شناخته شده است، سازندگان واکسن هنگام غیر فعال کردن ویروس نهایت احتیاط را به خرج می دهند تا از غیرفعال شدن کامل و حفظ اپی توپ های ویروسی لازم برای القای ایمنی محافظتی اطمینان حاصل کنند. به نظر می رسد تا زمان اطمینان از بی خطر بودن و اثربخشی واکسن های غیر فعال، در استفاده از این نوع واکسن ها در نوزادان و گروهی از کودکان با بیماری های زمینه ای احتیاط لازم است و کودکان واکسینه شده با واکسن های غیر فعال باید به خوبی پایش گردند و هر گونه علایم بلافاصله گزارش شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، سارس کروناویروس-2، واکسن غیر فعال
  • سیده سارا آزاده* صفحات 570-574

    در سال 2019 کرونا ویروس جدید به نام COVID-19 در ووهان چین شناسایی شد که در مدت کم در کل دنیا شیوع پیدا کرد. علایم بارز این بیماری شامل تب، اسهال، استفراغ و سرفه خشک همراه با تنگی نفس در نیمی از بیماران و سندرم حاد زجر تنفسی (ARDS) می باشد. تاکنون هیچ درمان قطعی یا پیشگیری درمانی برای COVID-19 وجود ندارد، اما همواره دانشمندان و محققان در سراسر جهان بی وقفه برای شناخت COVID-19 و کشف ابزارهای درمانی جدید و واکسن ها تلاش می کنند امروزه درمان فتودینامیکی (PDT) به عنوان یک درمان غیرتهاجمی برای درمان این بیماری همه گیر مورد بررسی قرار گرفته شده که به کمک حسگرهای نوری (photosensitizers) مناسب، با هدف قرار دادن عامل بیماری زا در داخل بدن بیمار روند بهبود را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: کووید-19، فتوکموتراپی، حسگرهای نوری، سندرم زجر تنفسی
  • فاطمه مهدی آبادی، شهاب الدین باقری*، یاسین حسینی صفحات 575-583
    هدف

    سیستم تنفس بر کنترل حرکتی و ثبات و پایداری بدن به ویژه در سالمندان تاثیر می گذارد. هدف از این تحقیق تعیین اثر تمرین تنفس دیافراگمی بر عملکرد تنفس، تعادل و کیفیت زندگی زنان سالمند بود.

    مواد و روش ها: 

    40 زن سالمند با میانگین سنی40/72 سال به روش نمونه گیری در دسترس شرکت کردند. آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه تجربی (20 نفر) و کنترل (20 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی تمرینات تنفس دیافراگمی را در 6 هفته، 3 جلسه در هفته زیر نظر مربی و 3 جلسه به صورت تمرین در خانه و در 3 ست انجام داد. عملکرد تنفس با آزمون تعداد تنفس در یک دقیقه و آزمون حبس نفس، تعادل ایستا با آزمون شارپند-رومبرگ و تعادل پویا با آزمون عملکردی زمان برخاستن و رفتن و کیفیت زندگی با پرسش نامه 31 سوالی لیپاد در آزمودنی های هر دو گروه قبل و بعد از اعمال تمرینات ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه های تکراری در سطح معنی داری 05/0>P انجام شد.

    یافته ها:

     تعداد تنفس در گروه آزمایش به طور معنی داری (23 درصد) کاهش یافت (001/0>P). هم چنین مدت زمان حبس در وضعیت دم عمیق (25 درصد) و مدت زمان حبس نفس در وضعیت بازدم عمیق (42 درصد) در گروه تجربی به طور معنی داری افزایش یافت (001/0>P). علاوه بر این، شاخص تعادل ایستا (002/0=P) و پویا (001/0>P) پس از تمرینات تنفس دیافراگمی در گروه تجربی به طور قابل توجهی بهبود یافتند. تمرینات تنفس دیافراگمی باعث افزایش معنی دار کیفیت زندگی زنان سالمند شده است (005/0=P).

    نتیجه گیری: 

    تمرینات تنفس دیافراگمی بر عملکرد تنفس (تعداد تنفس، حبس نفس در وضعیت دم و بازدم)، تعادل ایستا، تعادل پویا و کیفیت زندگی زنان سالمند تاثیر مثبت داشته است. لذا استفاده از این تمرینات برای دوره های پیشگیری، بهبود عملکرد و توان بخشی در افراد و سنین مختلف توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرین تنفسی، سالمند، تعادل وضعیتی، ادراک، کیفیت زندگی
  • مهدی اکبرزاده، دانیال حبیبی، نادیا علی پور، پریسا ریاحی، عذرا رمضانخانی، فریدون عزیزی، مریم السادات دانشپور* صفحات 584-595
    هدف

    دیابت نوع دو یک بیماری پیچیده و یکی از شایع ترین بیماری های غدد می باشد که میزان تجمع خانوادگی و وراثت پذیری آن در کشور ایران نامعلوم است. هدف این مطالعه، وراثت پذیری دیابت نوع دو در خانواده های تهرانی (مطالعه ژنتیک کاردیومتابولیک تهران) بود.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر شامل 1691 فرد دیابتی و 12050 فرد غیردیابتی از شرکت کنندگان بالای 20 سال در مطالعه ژنتیک کاردیومتابولیک تهران (Tehran Cardiometabolic Genetic Study, TCGS) می باشند. در این مطالعه تجمع خانوادگی، وراثت پذیری مبتنی بر خانواده، و تحلیل تفکیکی با استفاده از ابزارهای S.A.G.E، gap، و  BGLR محاسبه شد.

    یافته ها:

     از 13741 فرد مورد مطالعه، 45 درصد زن و 55 درصد مرد در 2594 خانواده مجزا بودند. نتایج هم بستگی درون- خانوادگی نشان داد که هم بستگی بالاتری در میان خواهر-برادرها (14/0=ICCsister-sister، 16/0=ICCbrother-brother، 26/0=ICCbrother-sister) نسبت به مادر-فرزندی (13/0=ICCmother-offsprings) و پس از آن پدر-پسری (15/0=ICCfather-son) وجود داشت. هم چنین، نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که شانس ابتلا (OR) به بیماری دیابت در افرادی که حداقل یکی از والدین آن ها مبتلا به دیابت بود،  بیش تر بود (16/4=OR). میزان وراثت پذیری حدود 65درصد (034/0=SE) محاسبه شد. بر اساس نتیجه تحلیل تفکیکی، بیماری دیابت نوع دو از الگوی چند ژنی تبعیت می کرد.

    نتیجه گیری:

     وراثت پذیری بیماری دیابت نوع دو با الگوی چند ژنی در جمعیت ایران بیش تر از میانگین جهانی بود. بیماری دیابت نوع دو به طور یکسان به خواهر و برادر منتقل شده بود و از لحاظ سابقه خانوادگی، عامل ابتلای والدین مهم ترین عامل خطر ابتلا به این بیماری بود. نتیجه این مطالعه نشان داد که در سیاست گذاری نظام سلامت بهتر است سطح پیشگیری را از سطح فردی به سطح خانواده در جامعه تغییر داد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، وراثت پذیری، تجمع خانوادگی، الگوی وراثت پذیری
  • مرضیه شیرازی خواه، غلامرضا قائدامینی هارونی، عاطفه شیرازی خواه، مهدی نوروزی، حانیه سادات سجادی* صفحات 596-604
    هدف

    شواهد معدودی در مورد وضعیت دسترسی افراد ناتوان و کم توان به خدمات سلامت در کشورهای با درآمد پایین و متوسط وجود دارد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت دسترسی این افراد به خدمات توان بخشی جسمی در ایران انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه توصیفی حاضر به صورت مقطعی در سال 1398 انجام شد. 2177 نفر از افراد ناتوان و کم توان در خانوارهای ایرانی به روش نمونه گیری مرحله ای وارد مطالعه شدند. با تقسیم کشور به چهار پهنه اقتصادی اجتماعی و در نظر داشتن سهم جمعیت هر پهنه، تعداد نمونه پهنه مشخص شد. داده ها با کمک پرسش نامه معتبر ارزیابی قابلیت دسترسی به خدمات توان بخشی جسمی، گردآوری و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    فراوانی نیاز به خدمات توان بخشی جسمی در کشور 6/16درصد بود. در میان انواع خدمات توان بخشی جسمی، بیش ترین فراوانی نیاز مربوط به خدمات فیزیوتراپی بود. حدود 1/28درصد افراد به خدمات توان بخشی مورد نیاز دسترسی نداشتند. بیش ترین فراوانی نیاز و عدم دسترسی در پهنه سوم مشاهده شد. عدم دسترسی اطلاعاتی و عدم تمکن مالی بیش ترین فراوانی علت عدم دسترسی به خدمات بود. پوشش بیمه پایه سلامت، درصد ناتوانی پایین، سطح تحصیلات و وضعیت اقتصادی اجتماعی بالا از عوامل تعیین کننده دسترسی به خدمات توان بخشی جسمی بودند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به خلاء های موجود در دسترسی عادلانه افراد دارای ناتوانی به خدمات توان بخشی جسمی، پیشنهاد می شود سیاست ها و برنامه هایی با هدف افزایش پوشش خدمات توان بخشی و هزینه های آن برای نیل به هدف پوشش همگانی خدمات سلامت در ایران طراحی گردد و اجرایی شدن این سیاست ها و برنامه ها پایش و ارزیابی شود.

    کلیدواژگان: توان بخشی، افراد ناتوان و کم توان، ارایه مراقبت سلامت، سیاست گذاری سلامت، دسترسی به خدمات سلامت، ایران
  • فاطمه مشتاقی، اکرم اعرابی*، صدیقه شاه حسینی صفحات 605-613
    هدف

    طبق مطالعات، کودکان اغلب طولانی تر از زمان استاندارد ناشتا نگه داشته می شوند که می تواند عوارضی در آنان ایجاد کند. به دلیل وجود شواهد کم و متناقض در زمینه ناشتابودن و عوارض آن، هدف مطالعه حاضر  بررسی ارتباط زمان ناشتابودن قبل از جراحی با علایم حیاتی و نوع و دوز داروی بی دردی در اطفال بود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی؛ 192 کودک با دامنه سنی6 تا 36 ماه از یک مرکز تخصصی اطفال وارد شدند. اطفال از نظر زمان ناشتابودن قبل از جراحی، نوع و دوز داروی مسکن با استفاده از فرم محقق ساخته و تعداد تنفس، تعداد نبض و درجه حرارت پس از جراحی از طریق مشاهده، پالس اکسیمتری و ترمومتر تمپانیک بررسی شدند.

    یافته ها:

     میانگین زمان ناشتابودن 09/8 ساعت بود. زمان ناشتابودن کودکانی که داروی آپوتل مصرف کردند، بیش تر بود (03/0=P). زمان ناشتابودن با دوز داروی آپوتل و هم چنین مجموع دوز سه دارو رابطه معنادار و مستقیم داشت (به ترتیب: 001/0< p و 001/0<p). میانگین درجه حرارت کودکانی که بیش تر از 6 ساعت ناشتا بودند به طور معنی داری کم تر از سایر کودکان بود (001/0<p).

    نتیجه گیری: 

    زمان ناشتابودن اطفال بیش تر از زمان استاندارد بود. استفاده از دوز بیش تری از داروی آپوتل و مجموع سه داروی ضد درد نشان دهنده درد بیش تر در بیماران با زمان ناشتابودن طولانی تر بود. از طرفی افزایش زمان ناشتابودن منجر به کاهش درجه حرارت شد. بنابراین نیاز است زمان ناشتابودن اطفال جهت جلوگیری از ایجاد عوارض کاهش یابد.

    کلیدواژگان: ناشتا بودن، علائم حیاتی، داروهای ضد درد، پزشکی کودکان، نوزاد، جراحی
  • ناهید عسکری زاده، فرشته دهقان، یاسمن رضوانی*، لیلا افتخار، محمد میراسکندری، مونا نقیبی صفحات 614-619
    هدف

    با توجه به عدم تکامل مهارت های انطباقی، کودکان معمولا توانایی تحمل شرایط استرس زا مانند ملاقات دندان پزشکی را ندارند. هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر میدازولام داخل بینی با یا بدون آرام بخشی استنشاقی (نیتروس اکساید/اکسیژن) در کودکان با سطوح بالای اضطراب دندان پزشکی می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی دوسوکور 14 کودک غیرهمکار 3-6 ساله، که به حداقل دو جلسه درمان دندان پزشکی مشابه نیاز داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. کودکان به صورت رندوم با ترکیبی از میدازولام داخل بینی (mg/kg5/0) و قطره داخل بینی لیدوکایین هدروکلراید (2%) با یا بدون آرام بخشی استنشاقی (نیتروس اکساید/اکسیژن) آرام بخشی شدند. مقیاس آرام بخشی Houpt برای ارزیابی رفتار بیمار و کارایی آرام بخشی توسط دو متخصص دندان پزشکی کودکان مستقل مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    کارایی ترکیب میدازولام و آرام بخشی استنشاقی به طور معناداری در رفتار کلی پس از 15 دقیقه از شروع درمان و در پایان درمان بیش تر بود (05/0<p) در حالی که در شروع درمان و زمان ترخیص تفاوتی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

     به منظور کنترل رفتار کودکان با سطوح بالای اضطراب دندان پزشکی، ترکیب آرام بخشی استنشاقی با میدازولام داخل بینی کارامد است.

    کلیدواژگان: اضطراب، آرام بخشی هوشیارانه، میدازولام، نیتروس اکساید، آرام بخشی استنشاقی
  • مریم تفرجی یگانه*، الهه کمری صفحات 620-629
    هدف

    کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری با اساس زبانی در سطوح مختلفی از جمله در تولید متون نوشتاری منسجم اشکالات زیادی دارند. هدف پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه توانایی مدیریت انسجام در تولیدات نوشتاری افراد مبتلا به ناتوانی یادگیری با اساس زبانی و همتایان طبیعی آن ها بر اساس تراکم و تنوع پیونده ها، تراکم علایم نوشتاری (نقطه و ویرگول) و تراکم و تنوع عبارات ارجاعی است.

    مواد و روش ها: 

    برای انجام پژوهش حاضر، از 24 دانش آموز مبتلا به ناتوانی یادگیری با اساس زبانی به عنوان گروه آزمایش و 24 دانش آموز طبیعی به عنوان گروه کنترل خواسته شد تا در مورد موضوعی چالش برانگیز که در مدرسه برایشان رخ داده است، شروع به نوشتن کنند. متون نوشتاری تولید شده توسط آن ها املانویسی و به لحاظ تراکم و تنوع سه ابزار انسجامی: پیونده ها، علایم نگارشی و عبارات ارجاعی مورد ارزیابی قرارگرفت.

    یافته ها: 

    در گروه مبتلا به ناتوانی یادگیری با اساس زبانی، تراکم (005/0=P) و تنوع (005/0=P) و در گروه آزمودنی های طبیعی، تنوع پیونده ها (02/0=P) به طور معنی داری با افزایش سن بیش تر شد. تراکم پیونده های مورد استفاده توسط گروه مبتلا به ناتوانی یادگیری با اساس زبانی (03/0=P) و هم چنین تنوع آن ها (02/0=P) در مقایسه با گروه با رشد زبانی طبیعی به طور معنی داری کم تر بود. در گروه آزمودنی های با رشد طبیعی تراکم استفاده از ویرگول با افزایش سن به طور معنی داری افزایش می یافت (001/0=P). تراکم استفاده از ویرگول در نوجوانان با رشد زبانی طبیعی به طور معنی داری بالاتر از  نوجوانان مبتلا به ناتوانی یادگیری با اساس زبانی بود. در گروه مبتلا به ناتوانی یادگیری با اساس زبانی تراکم عبارات ارجاعی به طور معنی داری با افزایش سن افزایش   یافت (003/0=P). در مقابل، در گروه با رشد زبانی طبیعی تنوع عبارات ارجاعی با افزایش سن بیش تر می شد (02/0=P). تفاوت بین گروه های مبتلا به ناتوانی یادگیری با اساس زبانی و گروه با رشد زبانی طبیعی تنها در کودکان از نظر آماری معنی دار بود (01/0=P).

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش نشان داد که کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری با اساس زبانی به میزان بسیار زیادی در مدیریت انسجام نوشتاری با مشکل روبرو هستند.

    کلیدواژگان: دانش آموزان با ناتوانی یادگیری با اساس زبانی، نوشتار، ابزارهای انسجامی
  • بهزاد ناظم رعایا*، عظیم هنرمند، زهرا سجاد صفحات 630-638
    هدف

    پروپوفول یکی از شایع ترین داروهایی است که در بی هوشی مورد استفاده قرار می‏گیرد. یکی از مشکلات این دارو درد در هنگام تزریق آن بوده که شیوع آن در مطالعات بین 28 تا 90 درصد به صورت متغیر گزارش شده است. در مطالعه حاضر به بررسی اثر انجام مانور والسالوا و بستن تورنیکه بر میزان شدت درد و تغییرات پارامترهای همودینامیک بیمار پرداخته شده است.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی است که بر روی 105 بیمار تحت بی هوشی عمومی با پروپوفول  به طور تصادفی در سه گروه والسالوا، تورنیکه و شاهد انجام گردید. درد ناشی از تزریق پروپوفول با شدت درد با استفاده از ارزیابی  withdrawal response score از صفر (بدون درد) تا 3 در سه گروه ثبت گردید. هم چنین پارامترهای همودینامیک شامل فشارخون (سیستولیک، دیاستولیک و متوسط شریانی)، ضربان قلب و سطح اکسیژن خون اندازه گیری شده است.

    یافته ها: 

    بررسی آماری نشان می‏دهد بین توزیع شدت درد در سه گروه رابطه معناداری وجود ندارد اما فراوانی افراد با شدت درد متوسط و بدون درد در گروه تورنیکه و والسالوا نسبت به گروه شاهد افزایش قابل توجهی داشته است. هم چنین رابطه معناداری بین فشار خون‏ های سیستولیک، دیاستولیک، متوسط شریانی (001/0=P) و ضربان قلب (013/0=P) در سه گروه وجود داشته و تفاوت معناداری بین سطح اکسیژن خون در سه گروه مشاهده نشد (102/0=P). میانگین فشار‏خون (001/0=P) در گروه والسالوا و میانگین ضربان قلب (001/0=P) در گروه تورنیکه بالاتر از سایر گروه‏ها می‏باشد.

    نتیجه گیری: 

    مانور والسالوا و بستن تورنیکه باعث کاهش درد ناشی از تزریق پروپوفول می‏گردد با این تفاوت که متوسط فشار خون در گروه والسالوا نسبت به گروه تورنیکه بیش تر است.

    کلیدواژگان: پروپوفول، مانور والسالوا، تورنیکه، درد
  • مژگان تنهاپور، لیلا کیخا، کیوان معقولی، شراره رستم نیاکان کلهری* صفحات 639-647
    هدف

    بیماری هپاتیت B مزمن در طولانی مدت منجر به فیبروز کبد، از کارافتادگی آن و مرگ بیمار می شود. میزان سطح پیشرفت فیبروز کبد بیماران براساس نشانگرهای بیوشیمیایی قابل تشخیص است. هدف این پژوهش پیش بینی سطح فیبروز کبد برای بیماران مبتلا به هپاتیت B مزمن و تعیین احتمال جابه جایی بیمار از سطح کنونی به سایر سطوح دیگر فیبروز کبد است.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است که در سال 1399 انجام شد. از پارامترهای سن، مقدار پلاکت خون و آنزیم های AST و ALT به عنوان ورودی های مدل های پیش بینی کننده استفاده شد. مدل های پیش بینی کننده شامل مدل های درخت تصمیم گیری، Naïve Bayes، ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی بودند. ماتریس انتقال برای محاسبه احتمال جابه جایی بیمار از سطح کنونی به سایر سطوح دیگر فیبروز کبد استفاده شد. روش اعتبارسنجی متقابل 10 برابری برای اطمینان از تعمیم پذیری مدل های پیش بینی استفاده شد.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج به دست آمده درخت تصمیم گیری با دقت، فراخوانی و صحت 100% بهترین الگوریتم پیش بینی کننده سطح فیبروز کبد در بیماران مبتلا به هپاتیت مزمن B بود. سپس شبکه عصبی با صحت 60/0±35/99 و مقدار متوسط خطا 025/0±058/0 بهترین عملکرد را داشت. مدل ماشین بردار پشتیبان کم ترین مقدار دقت، فراخوانی و صحت را به خود اختصاص داد. بر اساس نتایج ماتریس انتقال، بیمارانی که در وضعیت فیبروز ناچیز هستند با احتمال خیلی کمی به وضعیت التهاب شدید کبد مبتلا می شوند.

    نتیجه گیری:

     با بهره گیری از روش های محاسباتی می توان بدون استفاده از روش های تهاجمی با دقت بالایی میزان فیبروز کبد را برای بیماران مبتلا به هپاتیت B مزمن پیش بینی کرد.

    کلیدواژگان: هپاتیت مزمن B، فیبروز، یادگیری ماشین، درخت تصمیم گیری
  • مریم اکبرزاده، پرویز صباحی*، پروین رفیعی نیا، افسانه مرادی صفحات 648-660
    هدف

    هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (Mindfulness-Based Cognitive Therapy,MBCT) و تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه (Transcranial direct-current Stimulation, tDCS) بر بهبود نگرانی و تنظیم هیجانی در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی- دو گروه آزمایشی و یک گروه دارونما با پیش آزمون-پس آزمون بود. نمونه گیری به صورت موارد در دسترس صورت گرفت و تعداد 36 نفر از بیماران مبتلا به فیبرومیالژیای مراجعه کننده به متخصصان روماتولوژی در سال 1399 در شهر تهران در این پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه MBCT، tDCS و دارونما قرار گرفتند. بیماران قرار گرفته در گروه های آزمایش و دارونما دو نوبت یعنی پیش از مداخله و پس از آن، پرسش نامه 16 سوالی نگرانی پنسیلوانیا و پرسش نامه 36 سوالی نظم جویی شناختی هیجان را تکمیل نمودند.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که در مورد متغیر نگرانی، هر دو درمان در مقایسه با گروه دارونما اثر بخش بودند، به علاوه اثربخشی MBCT به صورت معناداری از tDCS بیش تر بود (05/0<p). در زمینه مولفه های تنظیم هیجانی، درمان tDCS در مقایسه با گروه دارونما فقط در مولفه هیجان منفی به صورت معناداری موثر بود، در حالی که تاثیر درمان MBCT در مقایسه با گروه دارونما در هر دو مولفه هیجان منفی و هیجان مثبت معنادار بود (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از هر دو درمان شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه جهت درمان بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، فیبرومیالژیا، درمان شراکتی رفتاری، ذهن آگاهی، اختلالات اضطرابی، تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه، اضطراب
  • فریده ایزدی ثابت، معصومه سلمانی، زهرا صفاءی، فرید غریبی* صفحات 661-673
    هدف

    ارتقای مستمر عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی در دانشگاه ها امری ضروری بوده و دستیابی به این هدف بدون وجود ابزارها و فرایندهای کارآمد ارزشیابی، مقدور نخواهد است. لذا مطالعه حاضر با هدف تدوین ابزار ارزشیابی عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی در دانشگاه های علوم پزشکی به انجام رسید.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تلفیقی با توجه به اهداف اختصاصی مطالعه از ترکیبی از روش های پژوهشی نظیر مطالعه مروری، مصاحبه با صاحب نظران و نیز طراحی و استانداردسازی ابزار ارزشیابی و نیز رویکردهای کیفی استفاده گردید. بدین ترتیب که پس از شناسایی مولفه های مرتبط با ارزشیابی آموزشی اعضای هیات علمی و دسته بندی آن ها بر اساس منابع علمی معتبر، مراحل بررسی و تایید روایی محتوایی و صوری ابزار با نظر 10 نفر از صاحب نظران حوزه آموزش پزشکی و مدیریت آموزشی که دارای تحصیلات و تجارب حرفه ای مرتبط بودند به انجام رسید. در گام پایانی، فرایند اجرایی ارزشیابی اعضای هیات علمی بر اساس مشکلات و راه کارهای ارایه شده از سوی صاحب نظران و صاحبان فرایند، در قالب فلوچارت ترسیم گردید.

    یافته ها:

     ابزار ارزشیابی نهایی دارای 74 مولفه ارزشیابی در 5 حیطه موسوم به اهداف آموزشی، محتوای آموزشی، فرایند یاددهی-یادگیری، ارزشیابی آموزشی، آموزش بالینی/آزمایشگاهی می باشد. بیش ترین تعداد گویه ها به حیطه فرایند یاددهی-یادگیری با 34 گویه؛ و کم ترین تعداد نیز به حیطه های اهداف آموزشی با 6 گویه اختصاص یافته است. روایی محتوایی ابزار نهایی با کسب امتیاز 92 درصد برای شاخص CVR و 89 درصد برای شاخص CVI قویا مورد اتفاق نظر صاحب نظران قرار گرفت. هم چنین روایی صوری پرسش نامه با اخذ دیدگاه های کیفی صاحب نظران درخصوص شیوه نگارش گویه های پرسش نامه و اعمال دیدگاه های آنان به انجام رسید. پایایی پرسش نامه نیز با بررسی همسانی درونی آن و کسب نمره 781/0 برای آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری: 

    ابزار به دست آمده در این مطالعه به دلیل استفاده از روش های معتبر علمی و اجماع قوی صاحب نظران بر آن، دارای جامعیت و مقبولیت قابل توجهی می باشد. پژوهشگران امیدوارند استفاده از این ابزار و نیز فرایند اجرایی تدوین شده بتواند به انجام ارزشیابی های جامع و عینی و متعاقبا ارتقای مستمر عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی کمک نماید.

    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد، عضو هیات علمی، روان سنجی پرسشنامه
  • سمیه سالاری، علی اکبر امین بیدختی*، مرتضی کرمی صفحات 674-683
    هدف

    در پاسخ به افزایش تقاضا برای ارتقای شایستگی های حرفه ای فارغ التحصیلان رشته های پزشکی، تغییرات قابل توجهی در راه بردهای یادگیری در آموزش پزشکی ایجاد شده است. طراحی آموزشی چهارمولفه ای به عنوان یکی از مدل های تکلیف محور بر مجموعه ای از تکالیف واقعی یادگیری که پزشکان با آن مواجه هستند، تاکید دارد. اجرای این روش می تواند به دلیل از بین بردن شکاف بین دانش تیوری و عملی با تجربه تکالیف اصیل یادگیری در ارتقای شایستگی های حرفه ای در آموزش پزشکی موثر باشد. لذا این مطالعه به عنوان تجربه ای جدید با هدف ارزیابی تاثیر طراحی آموزشی چهار مولفه ای بر یادگیری، نگرش و عملکرد دستیاران رادیولوژی صورت گرفت.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه به صورت آزمایشی، در نیم سال دوم 1398-99 بر روی 50 نفر از دستیاران تخصصی رشته رادیولوژی که در دو گروه 25 نفره آزمایش و مقایسه تقسیم بندی شدند، صورت گرفت. داده ها با استفاده از سه ابزار سنجش نگرش فراگیران نسبت به محیط یادگیری، سنجش میزان یادگیری و سنجش عملکرد گردآوری شدند.

    یافته ها:

     نتایج این مطالعه به عنوان تجربه ای جدید، نشان داد که بین پس آزمون گروه های آزمایش و مقایسه پس از اجرای دوره طراحی شده تفاوتی معنادار مشاهده شد و فراگیران در گروه آزمایش، نگرش مثبت تر نسبت به محیط یادگیری، میزان یادگیری بالاتر و عملکرد بهتری نسبت به گروه مقایسه داشته اند.

    نتیجه گیری:

     یافته های این پژوهش نشان داد، مداخله آموزشی مبتنی بر مدل چهار مولفه ای به دلیل طراحی واقعی بودن تکالیف یادگیری در محیط آموزشی بالینی، باعث اثربخشی و ارتقای کیفیت عملکرد دستیاران می گردد. بنابراین، استفاده از این روش در آموزش پزشکی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: دستیاران، آموزش پزشکی، یادگیری تکلیف محور، مدل های آموزشی
  • هانیه احدی*، بهاره عطاران، رکسانا منصور قناعی، لیلا گنجی، فاطمه فلاح، عبدالله کریمی، ایرج صدیقی، مرجان تاری وردی، علیرضا ناطقیان، نگین نهان، مقدم، مسعود آل بویه صفحات 684-690
    هدف

    گاستروانتریت حاد یک اختلال شایع است که 12-8% از مراجعه های سرپایی کودکان را شامل می شود. عفونت های کمپیلوباکتر و سالمونلا حدود 4/8% و 11% از موارد اسهال جهانی را شامل شده که مرتبط با عوارض و بیماری های خارج روده ای می باشند. با توجه به اهمیت این باکتری ها در بیماری های کودکان، هدف از این مطالعه تعیین میزان عفونت با سالمونلا، گونه های کمپیلوباکتر و هم چنین بررسی فراوانی ژن کد کننده ی Cytholethal distending toxin در بروز اسهال ناشی از جامعه در کودکان مبتلا در نظر گرفته شد.

    مواد و روش ها:

     نمونه مدفوع کودکان مبتلا به اسهال از بیمارستان های کودکان شهرهای همدان، اردبیل، بندرعباس و بیمارستان های علی اصغر و کودکان مفید در تهران جمع آوری شدند. DNA ژنومی از نمونه های مدفوع با استفاده از کیت استخراج گردید. حضور جنس و گونه های کمپیلوباکتر ژژونی و کولی، ژن cdtB کمپیلوباکتر و جنس سالمونلا از طریق پرایمرهای اختصاصی بررسی شد. هم چنین کمینه تشخیص (LOD) این باکتری ها در نمونه های مدفوع به روش PCR تعیین گردید.

    یافته ها:

     بررسی نتایج آزمایشگاهی میزان LOD جهت شناسایی مستقیم را 100 باکتری در هر گرم مدفوع تعیین گردید. بر این مبنا از میان 144 نمونه مدفوع کودکان مبتلا به اسهال حاد، یک مورد از نظر حضور کمپیلوباکتر ژژونی مثبت گردید. این نمونه از نظر حضور ژن cdtB نیز مثبت بود. حضور جنس سالمونلا در دو نمونه از بیماران مثبت گزارش شد (4/1%). 

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه میزان فراوانی کمی از ابتلا به باکتری های کمپیلوباکتر و سالمونلا در نمونه های تحت بررسی را طی پاندمی کووید19 در کودکان زیر 5 سال نشان داد. بررسی این نمونه ها از نظر ابتلا به ویروس ها و سایر عوامل میکروبی می تواند سبب شناسی بروز اسهال در کودکان مراجعه کننده به بیمارستان ها را روشن تر نماید.

    کلیدواژگان: اسهال، کودکان، سالمونلا، کمپیلوباکتر، Cytholethal distending toxin
  • کامبیز ایرجی، عبدالرحیم انصاری شیری، پروین قائم مقامی، فرزانه دهقانی، طاهره طلایی، اکرم جمشید زاده، رومینا تنیده، الهام زارع نژاد، نادر تنیده، آیدا ایرجی* صفحات 691-698
    هدف

    زنجبیل در طب سنتی ایران به عنوان گیاهی موثر در کاهش علایم یایسگی و درمان پوکی استخوان شناخته شده است. لذا در این مطالعه اثر عصاره هیدروالکلی زنجبیل بر دستگاه اسکلتی در دوران جنینی و میزان فاکتورهای استخوان سازی در مادر موش سوری مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش سوری نژاد Balb/c حامله به طور مساوی به چهارگروه شامل 1) گروه کنترل 2) گروه دریافت کننده عصاره هیدروالکلی زنجبیل به صورت خوراکی به میزان mg/kg100 3) گروه دریافت کننده عصاره هیدروالکلی زنجبیل به صورت خوراکی به میزانmg/kg 500 و 4) گروه دریافت کننده عصاره هیدروالکلی زنجبیل به صورت خوراکی به میزان mg/kg1000 تقسیم شدند. جهت بررسی سیستم اسکلتی جنین از روش رنگ آمیزی آلیزارین رد اس و آلیسین بلو استفاده شد. طول استخوان سازی های فمور و تیبیا و طول ناحیه استخوانی شده در آن ها و هم چنین طول، عرض و ارتفاع جمجمه در جنین ها تعیین گردید. جهت بررسی فاکتورهای استخوان سازی در موش های حامله، خون گیری در روز 19 حاملگی انجام و فاکتورهای بیوشیمیایی در نمونه های خونی اندازه گیری شد

    یافته ها: 

    ارزیابی ها نشان داد که طول فمور و تیبا در گروه های تحت درمان نسبت به گروه کنترل دارای افزایش بود. به علاوه شاخص استخوان سازی در گروه دریافت کننده عصاره هیدروالکلی زنجبیل با دوز mg/kg1000 نیز نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری داشت. بررسی های بیوشیمیایی افزایش قابل توجه میزان کلسیم، منیزیم و آلکالین فسفاتاز در گروه دریافت کننده عصاره هیدروالکلی زنجبیل با دوز mg/kg1000 در مقایسه با گروه کنترل را نشان داد.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی زنجبیل می تواند بر افزایش استخوان سازی در جنین و کاهش احتمال بروز پوکی استخوان در مادران موثر باشد.

    کلیدواژگان: زنجبیل، استخوان سازی، بارداری، جنین
|
  • Somayeh Shatizadeh Malekshahi, Alireza Tahamtan, Vahid Salimi* Pages 567-569

    Undoubtedly, vaccination can be one of the promising approaches to control infectious diseases such as the COVID-19 pandemic. Inactivated viral vaccines have a history of "vaccine-induced enhanced disease", which may occur when neutralizing antibodies bind to viral antigens without blocking or clearing the infection. This can cause additional inflammation through the mechanisms described for other respiratory pathogens and lead to acute respiratory distress syndrome. Since the structure and function of SARS-CoV-2 glycoproteins are well known, vaccine manufacturers appear to be careful when inactivating the virus to completely inactivate and maintain the viral epitopes necessary for protective immune induction. It seems that caution should be taken in the usage of inactivated vaccines in children to ensure they are safe and efficacious, vaccinated children should be well monitored and any symptoms should be reported immediately.

    Keywords: COVID-19, SARS-CoV-2, Inactivated Vaccine
  • Seyedeh Sara Azadeh* Pages 570-574

    In 2019, a new coronavirus (COVID-19) was discovered in Wuhan, China, which soon spread all over the world. The main hallmark of the disease includes fever, diarrhea, vomiting, and dry cough with dyspnea in half of the patients and acute respiratory distress syndrome (ARDS). Currently, no definitive treatment or prevention therapy exists for COVID-19 but scientists and researchers all over the world are relentlessly working to understand COVID-19 to discover novel therapeutic tools and vaccines. Today, photodynamic therapy (PDT) has been investigated as a noninvasive therapy for the treatment of this pandemic and was able to increase the healing process with the help of appropriate photosensitizers by targeting the pathogen inside the patient's body.

    Keywords: COVID-19, Photochemotherapy, Photosensitizing Agents, Respiratory Distress Syndrome
  • Fatemeh Mahdi Abadi, Shahabeddin Bagheri*, Yasin Hosseini Pages 575-583
    Introduction

    The respiratory system affects the motor control and stability of the body, especially in the elderly. The present study aimed to determine the effect of diaphragmatic breathing practice on respiratory function, balance, and quality of life in elderly women.

    Materials and Methods

    Forty elderly women with a mean age of 72.40 years participated in this study voluntarily. Subjects were randomly divided into diaphragmatic breathing practice (DBP) (n=20) and control (n=20) groups. The experimental group performed diaphragmatic breathing exercises for 6 weeks, 3 sessions per week under the supervision of an instructor, and 3 sessions in the form of exercises at home in 3 sets. Respiratory function with respiration rate per minute and breath-holding time tests, static with sharpened Romberg test, and dynamic balance timed-get up and go and quality of life with Lipad 31-statement QOL questionnaire were assessed in both groups before and after exercise. Data analysis was performed with repeated measures ANOVA at a significance level of P<0.05.

    Results

    The number of breaths was reduced (23%) significantly in the experimental group (P<0.001). duration of confinement in the deep-breath position (25%) and duration of breath-holding in the deep-exhalation position (42%) increased significantly in the experimental group (P<0.001). Additionally, static (P=0.002) and dynamic (P<0.001) balance indexes were improved significantly in the experimental group after diaphragmatic breathing exercises. Diaphragmatic breathing exercises have also significant effects on the quality of life of elderly women (P=0.005).

    Conclusion

    Diaphragmatic breathing exercises can significantly improve respiratory function; the number of breaths, holding the breath, and exhalations; static balance, dynamic balance, and quality of life in older women. Therefore, using these exercises for courses of prevention, performance improvement, and Rehabilitation is recommended for different people and ages.

    Keywords: Breathing Exercise, Aged, Postural Balance, Perception, Quality of Life
  • Mahdi Akbarzadeh, Danial Habibi, Nadia Alipour, Parisa Riahi, Azra Ramezankhani, Fereidoun Azizi, Maryam S Daneshpour* Pages 584-595
    Introduction

    Type 2 diabetes, as a complex disorder, is one of the most prevalent endocrine disorders.  Importantly, the extent of familial aggregation and heritability in Iran is unknown. The aim of the present study was to determine type 2 diabetes heritability in the Tehran families.

    Materials and Methods

    The current research comprises 1691 diabetic and 12050 non-diabetic individuals over 20 years who are participants in the Tehran Cardiometabolic Genetic Study (TCGS). In this research, the BGLR, gap, and S.A.G.E tools were used to conduct familial aggregation, family-based heritability, and segregation analysis.

    Results

    Out of 13741 subjects, 45% were female, and 55% were male in 2594 constituent pedigrees. The results of intra-family correlation showed that there is a higher correlation among siblings (ICCbrother-sister = 0.26, ICCbrother-brother =0.16, ICCsister-sister =0.14) than mother-offspring (ICCmother-offsprings = 0.13) followed by father-son (ICCfather-son = 0.05). Besides, the results of logistic regression showed that the chances of developing diabetes are higher in people whose at least one parent had diabetes (OR=4.16). The heritability rate in this population was about 65% (SE=0.034). The segregation analysis showed that type 2 diabetes in this community follows a polygenic pattern.

    Conclusion

    The heritability of type 2 diabetes with a polygenic pattern in Iran is higher than the global average. Type 2 diabetes is transmitted equally to siblings, and in terms of family history, parents are the most important risk factor for the disease. According to the findings of this research, it is recommended to shift the level of prevention from the individual to the family level in society when making health-system policy decisions.

    Keywords: Type 2 diabetes, Heritability, Familial Aggregation, Mode of Inheritance
  • Marzieh Shirazikhah, Gholamreza Ghaedamini Harouni, Atefeh Shirazikhah, Mehdi Noroozi, Haniye Sadat Sajadi* Pages 596-604
    Introduction

    There is little evidence of access to health services among people with disabilities (PWD) in low- and middle-income countries. This study aimed to examine access to physical rehabilitation services among PWD in Iran.

    Materials and Methods

    A population-based cross-sectional survey of 2177 PWD was conducted in all provinces of Iran using a multistage cluster sampling method in 2019. The number of sample zones was determined by dividing the country into four socioeconomic zones and considering the share of the population in each zone. Data were obtained by a valid self-administrated questionnaire and analyzed.

    Results

    The frequency of need for physical rehabilitation services among PWD is %16.6. Among the types of physical rehabilitation services, the highest frequency of needs was related to physiotherapy services. About 28.1% of PWD did not have access to the required rehabilitation services. The third zone has more need and less access to required rehabilitation services. Lack of access to information and financial inability were the most common reasons for lack of access to services. Basic health insurance coverage, low disability rate, high level of education, and socioeconomic status were the determinants of access to rehabilitation services.

    Conclusion

    Given the gaps in the fair access of PWD to physical rehabilitation services, it is suggested that policies and programs be designed to increase the coverage of rehabilitation services and their costs to achieve the goal of universal health coverage in Iran. The implementation of these policies should be evaluated.

    Keywords: Rehabilitation, Disabled Persons, Delivery of Health Care, Health Policy, Health Services Accessibility, Iran
  • Fatemeh Moshtaghi, Akram Aarabi*, Sedighe Shahhosseini Pages 605-613
    Introduction

    According to studies, children are often kept fasting in intervals longer than the standard fasting time, which can lead to complications for them. So, there was little and contradictory evidence about fasting time and its complications, this study aimed to investigate the relationship between preoperative fasting time with vital signs and the type and dose of analgesic in pediatrics.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional research, 192 children aged between 6-36 months were surveyed in a specialized center for children. Children were examined through a researcher-made form in terms of preoperative fasting time, the type and dose of analgesic, as well as post-operative respiratory rate, pulse rate, and temperature through observation, pulse oximetry, and tympanic thermometer.

    Results

    The mean fasting time was 8.09 hours. Fasting time was higher in children who took Apotel (P=0.03). The fasting time was significantly and directly related to the dose of Apotel and also to the total dose of the three drugs (P<0.001 and P<0.001, respectively). The mean body temperature of children who fasted for more than six hours was significantly lower than other children (P<0.001).

    Conclusion

    The fasting time of children was more than standard times. Using a higher dose of Apotel and the total higher dose of three analgesic drugs suggests the existence of more pain in patients with longer fasting times. Moreover, increased fasting time led to a decrease in the temperature in pediatric patients. Therefore, it is necessary to reduce the fasting time of children to prevent the complications associated with it.

    Keywords: Fasting, Vital Signs, Analgesics, Pediatrics, Infant, Surgery
  • Nahid Askarizadeh, Fereshteh Dehghan, Yasaman Rezvani*, Leila Eftekhar, Seyed Mohammad Mireskandari, Mona Naghibi Pages 614-619
    Introduction

    Due to incomplete development of coping skills in children, they usually cannot cope with stressful situations like dental appointments. The present study aims to evaluate the effect of intranasal midazolam with/without inhalation sedation (N2O/O2) in children with high levels of dental anxiety.

    Materials and Methods

    This crossover double-blinded clinical trial was conducted on 14 uncooperative children aged 3‒6, who required at least two similar dental treatment visits. Children were randomly sedated by the combination of intranasal midazolam (0.5 mg/kg) and nasal drops of lidocaine hydrochloride (2%) with or without inhalation sedation (N2O/O2) during each visit. Houpt’s scale for sedation was used to evaluate the patient`s behavior and efficacy of the sedation by an independent pediatric dentist.

    Results

    The combination of midazolam and inhalation sedation was significantly more effective in overall behavior after 15 minutes and at the end of the treatment (P<0.05), but not at the time of onset and discharge (P>0.05).

    Conclusion

    To manage the behavior of the children with high levels of dental anxiety, the combination of inhalation sedation with intranasal midazolam can be efficiently used.

    Keywords: Anxiety, Conscious Sedation, Intranasal Drug administration, Nitrous Oxide, Midazolam
  • Maryam Taffaroji-Yeganeh*, Elahe Kamri Pages 620-629
    Introduction

    Students with specific language impairment (SLI) have many difficulties in producing coherent written texts The goal of this study was to investigate and compare the management of cohesion in the written production of individuals with SLI and their normal peers in terms of density and diversity of connectives, the density of punctuation marks (periods and commas) and density and diversity of anaphors.

    Materials and Methods

    24 students with SLI as an experimental group and 24 normal developing students as a control group was asked to write stories about contentious situations situated at school. Then, their written productions were transcribed and analyzed linguistically based on the density and the diversity of three cohesive devices: connectives, punctuation marks, and anaphors.

    Results

    The findings of the study showed that in the SLI group, the density (P=0.005), and the diversity of (P=0.005), and in the normally developing group the diversity of connectives (P=0.02) have significantly increased with increasing age.  The density (P=0.03) of the connectives used by the SLI group and their diversity (P=0.02) was significantly lower than the density and the diversity of those used by the normal developing students. In the normally developing group, the density of comma increased significantly with increasing age (P=0.001). The density of commas used by normal developing students was significantly higher than the density of that in SLI students. The density of anaphors was significantly increased with increasing age in the SLI group (P=0.001). In contrast, the diversity of anaphors significantly increased with increasing age (P=0.02) in the normally developing group. The differences between the SLI group and the normal developing students were significant only in children (P=0.01).

    Conclusion

    The results of the study showed that children with SLI have difficulties in the management of cohesion in the written texts.

    Keywords: Specific language impairment, writing, cohesive devices
  • Behzad Nazemroaya*, Azim Honarmand, Zahra Sajjad Pages 630-638
    Introduction

    Propofol is one of the most common anesthetic drugs. Painful injection with a reported prevalence of 28 to 90% in various studies is one of the problems of taking Propofol. The present study investigated the effect of performing the Valsalva maneuver and tourniquet twisting on pain intensity and hemodynamic changes.

    Materials and Methods

    This clinical trial was performed on 105 patients under general anesthesia with propofol that was randomly divided into three groups Valsalva, tourniquet, and control. Pain caused by propofol injection was evaluated using the withdrawal response score from 0 (painless) to 3. Hemodynamic parameters including blood pressure (systolic, diastolic, mean arterial), heart rate, and oxygen saturation level have been measured too.

    Results

    Statistical analysis showed that there was no significant relationship between the distribution of pain intensity among the three groups, however the frequency of people with moderate pain intensity and painless in the tourniquet and Valsalva groups increased significantly compared to the control group. There was also a significant correlation between blood pressure systolic, diastolic, mean arterial (P=0.0001), and heart rate (P=0.013) in the three groups, and no significant difference was observed between oxygen saturation levels in the three groups (P=0.102). Mean blood pressure in the Valsalva group and heart rate in the tourniquet group is higher than in other groups.

    Conclusion

    Valsalva maneuvering and tourniquet twisting reduce the pain caused by propofol injection, with the difference that the mean blood pressure in the Valsalva group is greater than that in the tourniquet group

    Keywords: Propofol, Valsalva Maneuver, Tourniquets, Pain
  • Mozhgan Tanhapour, Leila Keikha, Keivan Maghooli, Sharareh Rostam Niakan Kalhori* Pages 639-647
    Introduction

    Chronic hepatitis B (CHB) leads to liver fibrosis, its failure, and death in the long term. The stage of fibrosis in CHB patients can also be detected based on the biochemical markers. The aim of this study was to predict the state of liver fibrosis in CHB patients and determine the possibility of patients shifting from a given state to another one.

    Materials and Methods

    This study is a cross-sectional study conducted in 2021. Age, blood platelet count, AST, and ALT enzymes were used as the input variable to create predictive models. Predictive models were Decision Tree (DT), Naïve Bayes, Support Vector Machine (SVM), and Neural Network (NN). The probability of a patient shifting from a given stage of fibrosis to another was calculated using the transition matrix. The 10-fold cross-validation was used to ensure the generalization of predictive models.

    Results

    The DT had the best precision, recall, and accuracy (100%) among developed algorithms to predict the stage of fibrosis in CHB patients. The NN was the second most efficient algorithm. Its accuracy and mean square error was 99.35±0.60 and 0.058±0.025, respectively. Besides, SVM had the lowest recall, precision, and accuracy values. Based on the transition matrix results, there is a very low probability that the patients with non-significant fibrosis state shifted to the cirrhosis state.

    Conclusion

    Computational approaches like machine learning algorithms are the non-invasive way to predict the fibrosis state in CHB patients efficiently.

    Keywords: Chronic Hepatitis B, Fibrosis, Machine learning, Decision Tree
  • Maryam Akbarzadeh, Parviz Sabahi*, Parvin Rafieinia, Afsaneh Moradi Pages 648-660
    Introduction

    The aim of this research was a comparison of the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) and Transcranial direct-current Stimulation (tDCS) in worry, Emotion Regulation, and their subcomponents in fibromyalgia patients.

    Materials and Methods

    The study was a semi-experimental pretest-posttest with two experimental and one Sham group. 36 people were selected by the available sampling method from Fibromyalgia patients who were referred to rheumatologists in Tehran during 1399 and randomly classified into three MBCT, tDCS, and sham groups. The members of these groups were asked to complete the Penn State Worry Questionnaire (PSWQ) and The Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) before and after the intervention.

    Results

    Multivariate Covariance analysis showed that in terms of worry variable, both treatments were effective in comparison with the Sham group, Also the MBCT was significantly more effective than tDCS (P<0.05). In terms of emotion regulation components, a significant difference between tDCS and the Sham group was seen in negative emotion. However, the MBCT method was significantly more effective than the sham group in both negative and positive emotion components of emotion regulation (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it is recommended to employ both MBCT and tDCS to treat fibromyalgia patients.

    Keywords: Emotion Regulation, Fibromyalgia, Cognitive Behavioral Therapy, Mindfulness, Anxiety Disorders, Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS), Anxiety
  • Farideh Izadisabet, Masoomeh Salmani, Zahra Safaei, Farid Gharibi* Pages 661-673
    Introduction

    It is necessary to improve the educational performance of faculty members continuously. However, achieving such a goal will not happen unless efficient tools and processes are available to evaluate. Therefore, the current study aimed to develop a questionnaire to evaluate the educational performance of faculty members in medical universities.

    Materials and Methods

    The present study undertook an integrative methodological approach to reach the aim. Reviewing the literature, interviewing the experts, and using the protocols to develop and standardize a questionnaire were implemented. The identified items were categorized according to valid scientific sources. Ten well-experienced experts with an academic degree in medical education or educational management evaluated the face and content validity of the designed questionnaire. Finally, a flowchart was presented to show the difficulties and solutions of the evaluation of the faculty members in medical universities.

    Results

    The final questionnaire had 74 items divided into five divisions: educational goals, educational content, teaching-learning process, educational evaluation, and clinical / laboratory education. The highest number of items was assigned to the teaching-learning process (34 items) and the least number was allocated to the educational goals (6 items). According to the CVR and CVI (92% and 89% sequentially), the experts were strongly in agreement regarding the content validity of the questionnaire. The research team obtained the perspectives of the experts qualitatively to assess and enhance the face validity of the questionnaire. The reliability of the questionnaire was confirmed based on the internal consistency (Cronbach’s alpha = 0.781).

    Conclusion

    The present study indicated that the questionnaire had considerable comprehensiveness and acceptability. The research team hopes that the use of this questionnaire along with the presented flowchart would help universities to evaluate and improve the educational performance of their faculty members comprehensively and accurately.

    Keywords: Performance Evaluation, Faculty, Questionnaire Psychometrics
  • Somayeh Salary, Aliakbar Aminbeidokhti*, Morteza Karami Pages 674-683
    Introduction

    In response to the increasing demand for improving the professional competencies of medical graduates, significant changes have been made in learning strategies in medical education. A four-component instructional design as one of the task-oriented models emphasizes a set of actual learning tasks that physicians face. The implementation of this method can be effective in promoting professional competencies in medical education by eliminating the gap between theoretical and practical knowledge along with experiencing authentic learning tasks. Therefore, this study as a new experience was conducted to evaluate the effect of a four-component educational design on the learning, attitude, and practice of radiologists.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed in the second semester of the 2019-2020 academic year on 50 specialized assistants in radiology who were randomly divided into two experimental (n=25) and comparison groups (n=25). Relatively, the data were collected using three tools to measure learners' attitudes toward learning, as well as the levels of learning and practice.

    Results

    The results of this study as a new experience showed a significant difference between the experimental and comparison groups regarding the posttest scores after the implementation of the educational intervention. Moreover, the learners in the experimental group had more positive attitudes toward the learning environment and showed higher levels of learning and better practice than the comparison group.

    Conclusion

    The findings of this study showed that the educational intervention based on the four-component educational design led to the effectiveness and promotion of assistants' performance due to its realistic learning assignments in the clinical learning environment. Therefore, the use of this method is recommended in medical education.

    Keywords: Physician Assistants, Medical Education, Task-based Learning, Educational Models
  • Haniyeh Ahadi*, Bahareh Attaran, Roxana Mansour Ghanaie, Leila Ganji, Fatemeh Fallah, Abdollah Karimi, Iraj Sedighi, Marjan Tariverdi, Alireza Nateghian, Negin Nahan-Moghadam, Masuod Alebouyeh Pages 684-690
    Introduction

    Acute gastroenteritis is a typical disorder that accounts for 8-12% of pediatric outpatient visits. Campylobacter and Salmonella infections account for about 8.4% and 11% of global diarrhea cases. Due to the importance of these bacteria in pediatric diseases, the aim of this study was to determine the infectious rate of Salmonella and Campylobacter species and also the frequency of the gene encoding Cytholethal distending toxin in children with community-acquired diarrhea.

    Materials and Methods

    Stool samples of children under 5 years of age with diarrhea were collected. The samples were related to children referred to hospitals in Hamadan, Ardabil, Bandar Abbas and two hospitals in Tehran. DNA was extracted from the samples using a DNA extraction kit from stool. The presence of Campylobacter in the studied samples was detected by polymerase chain reaction using specific primers. A control stool sample was spiked with 10-fold dilution of C. jejuni suspension for LOD (detection limit determination) measurement.

    Results

    In this study, PCR results showed a LOD of 100 CFU per gram in the spiked feces sample. Accordingly, out of 144 fecal samples of children with acute diarrhea, one case was positive for Campylobacter jejuni; this sample was also positive for the presence of cdtB gene. Presence of Salmonella was confirmed in two samples of the patients (1.4%).

    Conclusion

    Low prevalence of Campylobacter and Salmonella was detected in symptomatic children under 5 years of age during the Covid-19 pandemic. Examination of these samples for viruses and other microbial agents can clarify the etiology of diarrhea in children referred to the hospitals.

    Keywords: Diarrhea, Children, Salmonella, Campylobacter, Cytolethal distending toxin
  • Cambyz Irajie, Abdolrahim Ansari Shiri, Parvin Ghaemmaghami, Farzaneh Dehghani, Tahereh Talaei-Khozani, Akram Jamshidzadeh, Romina Tanideh, Elham Zarenezhad, Nader Tanideh, Aida Iraji* Pages 691-698
    Introduction

    Ginger in Iranian traditional medicine is known as an effective plant in reducing menopausal symptoms and treating osteoporosis. Therefore, in this study, the effects of ginger on the skeletal system in the fetus and the level of bone formation factors in the mice were investigated.

    Materials and Methods

    In this study, 40 pregnant Balb/c mice were equally divided into four groups 1) control group 2) group receiving 100 mg/kg ginger hydroalcoholic extract orally, 3) group receiving 500 mg/kg ginger hydroalcoholic extract orally and 4) group receiving 1000 mg/kg ginger hydroalcoholic extract orally. Alizarin Red S and Alcian Blue staining methods were used to examine the embryo skeletal system. Osteogenesis length and bony area of femur and tibia as well as the length, width, and height of the skull in the embryos were measured. Blood samples were taken on the 19th day of pregnancy to evaluate bone formation factors in pregnant mice and biochemical factors were measured in blood samples.

    Results

    Evaluations showed that the length of femur and tibia and osteogenesis index in the treated groups relatively increased compared to the control group. Biochemical studies showed a significant increase in calcium, magnesium, and alkaline phosphatase levels in the group receiving 1000 mg/kg ginger hydroalcoholic extract compared to the control group.

    Conclusion

    The results of this study showed that ginger hydroalcoholic extract can be effective in increasing osteogenesis in the embryos and reducing the risk of osteoporosis in mothers.

    Keywords: Ginger, Osteogenesis, Pregnancy, Fetus