فهرست مطالب

مجله فیض
سال بیست و ششم شماره 5 (پیاپی 127، آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/04
  • تعداد عناوین: 13
|
  • پروین حجتی، مهدی رهنما، علی رستمی، حسین مصطفوی* صفحات 491-500
    سابقه و هدف

    آثار مثبت دارچین در بهبود پروفایل لیپیدی و اثر آنتی اکسیدانی و حفاظتی آن بر روی بافت عصبی گزارش شده است. در این مطالعه اثر دارچین بر بیان ژن های NKCC1 وKCC2 در مدل سکته مغزی موش های صحرایی دریافت کننده رژیم پرچرب مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها:

     36 سر موش صحرایی به چهار گروه کنترل، مدل (سکته)، دارچین 130 و 260 میلی گرم تقسیم شدند. تمامی گروه ها به جز گروه کنترل 8 هفته غذای پرچرب دریافت نمودند و سپس به گروه های دریافت کننده دارچین، به مدت 6 هفته به ترتیب 130 و 260 میلی گرم / روزانه دارچین تزریق شد. حیوانات بیهوش شدند و سکته با مدل انسداد شریان مغزی - میانی در آن ها القا گردید. پس از 12 ساعت، حیوانات از نظر شاخص توده بدنی (BMI)، حجم سکته و بیان ژن های NKCC1 و KCC2 بررسی شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک طرفه در سطح معناداری 0/05>P استفاده شد.

    نتایج

    مصرف رژیم پرچرب باعث افزایش BMI گردید. عصاره دارچین باعث کاهش BMI و کاهش حجم سکته نسبت به گروه مدل شد. کاهش بیان NKCC1 و افزایش بیانKCC2  در نیم کره های سکته کرده نسبت به گروه مدل معنی دار بود. دوز پایین عصاره اثر بهتری در کاهش بیان ژن ها داشت.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که دارچین به عنوان پیش درمانگر اثرات مفید و کاهنده ای بر BMI و سکته ایسکمیک ناشی از چاقی دارد و با ایجاد تعادل در بیان ژن های KCC2 وNKCC1 سبب حفظ هموستاز یون کلر می شود و بنابراین می تواند احتمالا به عنوان یک گزینه مناسب برای پیش درمان سکته مغزی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، دارچین، ناقل های غشایی، صدمات ایسکمی - خون رسانی مجدد
  • آرام نظریان، محمدعلی آذربایجانی*، سیروان آتشک، مقصود پیری صفحات 501-509
    سابقه و هدف

    با توجه به اثرات جانبی و افزایش استفاده از تستوسترون انانتات در بین ورزشکاران به خصوص ورزشکاران مقاومتی، یافتن ترکیبات جایگزین ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر اثر عصاره گرده نخل، تستوسترون انانتات و تمرین مقاومتی را بر پروتیین های عامل اتصالات محکم در بافت پروستات موش های صحرایی نر بررسی کرد.

    مواد و روش ها:

     36 سر موش صحرایی نر، به گروه های کنترل، تمرین مقاومتی، عصاره گرده نخل، تستوسترون انانتات، عصاره گرده نخل + تمرین مقاومتی و تستوسترون انانتات + تمرین مقاومتی تقسیم شدند. برنامه تمرین مقاومتی و سایر مداخلات شامل چهار هفته و هفته ای پنج روز بود. مداخلات عصاره گرده نخل و تستوسترون انانتات با دوزهای به ترتیب 100 و 2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن اعمال شدند. 48 ساعت پس از آخرین مداخله، حیوانات قربانی شدند و بافت پروستات برداشته شد. بافت منجمد برای اندازه گیری بیان ژن و پروتیین اوکلودین و نیز بیان ژن کلودین-1 به آزمایشگاه فرستاده شد. جهت آنالیز داده ها از تحلیل دوراهه واریانس استفاده گردید (سطح معناداری: 0/05<P).

    نتایج

    تمرین، تستوسترون انانتات و گرده نخل، هرکدام به صورت مستقل موجب افزایش بیان ژن های کلودین-1، اوکلودین و همچنین افزایش بیان پروتیین اوکلودین بافت پروستات شدند. استفاده هم زمان از تمرین و تستوسترون / گرده نخل اثر هم افزایی نسبت به مداخله تستوسترون و گرده نخل به تنهایی بر بیان پروتیین اوکلودین پروستات داشت.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد گرده نخل و تستوسترون انانتات با یک الگوی مشابه بر متغیرهای پژوهش حاضر اثر گذاشته اند؛ بنابراین ممکن است استفاده از گرده نخل به عنوان جایگزینی طبیعی برای تستوسترون سنتتیک مطرح باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، پروستات، تستوسترون، عصاره گرده نخل، بیان ژن
  • زهره حمیدی، ملیحه اردکانی زاده، هادی نقیبی، جواد ضیاء الحق* صفحات 510-520
    سابقه و هدف

    اجرای تمرینات مقاومتی همراه با مصرف استروییدهای آنابولیک توسط ورزشکاران امری معمول است، اما تاثیر دوزهای پزشکی و سوء مصرف آن ها در کنار تمرینات مقاومتی، بر تخریب ساختاری استخوان ران مشخص نیست. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی بر وزن بدن و تخریبات استخوان ران ناشی از تزریق بولدنون در موش های نر می باشد.

    مواد و روش ها: 

    تعداد 36 سر موش صحرایی نر (وزن 94/5 ± 53/189) به شش گروه (6تایی): 1. کنترل، 2. بولدنون (2 میلی گرم / کیلوگرم)، 3. بولدنون (5 میلی گرم / کیلوگرم)، 4. تمرین، 5. تمرین + بولدنون (2 میلی گرم / کیلوگرم) و 6. تمرین + بولدنون (5 میلی گرم / کیلوگرم) تقسیم شدند. تزریق استرویید بولدنون دو بار در هفته به عضله سرینی موش تزریق می شد. برنامه تمرین مقاومتی شامل هشت هفته صعود از پلکان و 3 روز در هفته بود که با وزنه 50 درصد وزن موش آغاز شد و در هفته هشتم به 120 درصد رسید. تغییرات هیستوپاتولوژی در استخوان ران با استفاده از رنگ آمیزی هماتوکسیلین - ایوزین بررسی شد. بررسی نرمال بودن داده های وزن توسط آزمون کلموگروف - اسمیرنف و تجزیه وتحلیل آن ها توسط تحلیل واریانس یک طرفه صورت گرفت و برای بررسی نتایج تغییرات بافتی از آزمون کروسکال والیس استفاده گردید.

    نتایج

    پس از مقایسه بین گروهی در مقادیر وزن موش ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در گروه های دریافت کننده بولدنون (2، 3، 5 و 6) تخریب های خفیف و شدیدی در بافت استخوان ران ملاحظه شد که با اجرای تمرینات مقاومتی، بهبود جزیی در آن ها حاصل گردید که از نظر آماری معنی دار نبوده است (0/05<P).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که اجرای تمرین مقاومتی، قادر به جلوگیری و بهبود آسیب ناشی از مصرف استرویید بولدنون نباشد.

    کلیدواژگان: استروئید بولدنون، تمرین مقاومتی، آسیب ساختاری استخوان ران
  • محمد کاظمی پور، حسن متین همایی*، پروین فرزانگی صفحات 521-529
    سابقه و هدف

    رژیم غذایی چرب باعث افزایش آپوپتوز و بیماری های قلبی - عروقی می شود. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر 4 هفته تمرین هوازی همراه با مصرف عصاره پوست پسته بر بیان Bax، کاسپاز 3 و Bcl-2 بافت قلب موش های صحرایی تغذیه شده با غذای چرب بود.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه از نوع تجربی است. موش های صحرایی ماده 12هفته ای به صورت تصادفی به 5 گروه 6تایی تقسیم شدند؛ کنترل مثبت (سالم)، کنترل منفی (چاق)، تمرین + چاقی، عصاره + چاقی، تمرین و عصاره + چاقی (تعامل تمرین و عصاره). تمرین 4 هفته با شدت متوسط 50-60% Vo2max انجام شد. عصاره پوست پسته در دوز 60 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم استفاده شد. برای بررسی بیان ژن از روش qPCR استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بیان bax و کاسپاز 3 در گروه چاق بیشتر از گروه سالم بود (0/001=P). گروه های عصاره، ورزش و ورزش + عصاره در مقایسه با گروه چاق بیان bax و کاسپاز 3 بیشتری داشتند (0/001=P). بیان Bcl-2 در گروه چاق و گروه ورزش کمتر از گروه سالم بود (0/001=P). همچنین بیان Bcl-2 در گروه ورزش + عصاره بیشتر از گروه چاق بود (0/001=P). بین گروه ورزش و گروه ورزش + عصاره با گروه عصاره تفاوت معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    رژیم غذایی پرچرب باعث افزایش bax و کاسپاز 3 و کاهش Bcl-2 در موش های صحرایی می شود؛ با این حال ورزش و مصرف عصاره پوست سبز پسته به صورت توام باعث کاهش bax و کاسپاز 3 و افزایش Bcl-2 می گردد.

    کلیدواژگان: رژیم غذایی پرچرب، ورزش هوازی، پوست پسته، آپوپتوز
  • فاطمه عباسی، رسول اسلامی*، مینو باسامی صفحات 530-538
    سابقه و هدف

    مطالعات نادری در ارتباط با مرحله بازتوانی تنفسی در بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده، 30  نفر بیمار بهبودیافته از کووید-19 به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. افراد گروه مداخله در دو دوره، 4 هفته به انجام تمرینات بازتوانی تنفسی پرداختند. حجم بازدم اجباری در ثانیه اول (FEV1)، ظرفیت حیاتی (FVC)، نسبت حجم بازدم اجباری در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی اجباری (FEV1/FVC) و اوج جریان بازدمی (PEF) با استفاده از اسپیرومتری و همچنین تست مسافت پیموده شده در 6 دقیقه، ضربان قلب و سطح اکسیژن خون اندازه گیری شد.

    نتایج

    28 شرکت کننده مطالعه را به پایان رساندند. در گروه مداخله FVCact, FEV1act, FEV1pred, FEV1/FVCact, FEV1/FVCPred  بهبود معناداری نسبت به گروه کنترل داشتند (Ptime*group FVCact = 0/01، 0/001 Ptime*group FEV1act<، 0/001 Ptime*group FEV1pred<،0/01Ptime*group FEV1/FVCact= Ptime*group ، 0/01Ptime*group FEV1/FVCpred<). علاوه براین، تغییرات در FVCpred و PEFact پس از تعدیل عوامل مخدوشگر معنادار شدند (0/05Ptime*group FVCpred= 03/0Ptime*group PEFact=). در پایان، هیچ تفاوت معناداری در ضربان قلب استراحتی (0/55=Ptime*group)، ضربان قلب پس از راه رفتن (0/61=Ptime*group)، مسافت پیموده شده (0/41=Ptime*group) و PEFpred (0/09=Ptime*group) در طول مطالعه بین دو گروه دیده نشد.

    نتیجه گیری:

     تمرینات بازتوانی تنفسی، بهبود معناداری درFVC, FEV1, FEV1/FVC  و PEFact دارد؛ درحالی که هیچ تغییر معناداری در PEFpred ، ضربان قلب استراحتی، ضربان قلب پس از راه رفتن و مسافت پیموده شده در 6 دقیقه، پس از 8 هفته تمرین دیده نشد. البته مطالعات بیشتری برای اثبات این یافته ها نیاز است.

    کلیدواژگان: بازتوانی تنفسی، کووید-19، عملکرد تنفسی، بیماری ریوی
  • عارف حیدری، محمد فتحی*، رحیم میرنصوری صفحات 539-547
    سابقه و هدف

    سن ابتلا به چاقی و پیامدهای آن کاهش یافته است، بنابراین هدف این پژوهش، مقایسه تاثیر 12 هفته فعالیت های هوازی با شدت های سبک و سنگین بر چربی سوزی کودکان چاق و دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها:

     نمونه آماری این پژوهش نیمه تجربی، 30 دانش آموز پسر مقطع ابتدایی مبتلا به اضافه وزن و چاقی (با میانگین سن 83/0 ± 11 سال و شاخص توده بدنی 3/4 ± 2/29 کیلوگرم بر مترمربع) بودند که بدون دخالت رژیم غذایی و به طور تصادفی به سه گروه کنترل (10 نفر)، تمرینات هوازی سبک (10 نفر) و تمرینات هوازی سنگین (10 نفر) تقسیم شدند. 24 ساعت پس از اولین مرحله خون گیری و ارزیابی چربی، گروه های تجربی فعالیت هوازی (پیاده روی در فضای باز) با دو شدت سبک (50-40 درصد HRmax) و سنگین (80-70 درصد HRmax) را به مدت 12 هفته انجام دادند. گروه کنترل هیچ فعالیت جسمانی مستمری انجام نداد. در پایان 12 هفته برنامه تمرینی، نمونه های خونی جمع آوری شد. با استفاده از آزمون های آماری t همبسته، تحلیل واریانس و نرم افزار SPSS نسخه 24 در سطح  0/05≤P اطلاعات به دست آمده تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان داد که هر دو پروتکل تمرین هوازی سبک و سنگین باعث کاهش میزان کلسترول، تری گلیسیرید درصد چربی، لپتین سرم، LDL، BMI و افزایش HDL آزمودنی ها شد. با این حال تمرین هوازی با شدت سنگین، به طور معنی داری، تاثیر بیشتری بر متغیرهای مذکور داشت.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که تمرینات هوازی با شدت سنگین تاثیر بیشتری بر چربی سوزی در کودکان چاق دارد.

    کلیدواژگان: فعالیت هوازی، چربی سوزی، اضافه وزن، چاقی
  • اکرم السادات کمال، فاطمه شهابی زاده*، قاسم آهی صفحات 548-559
    سابقه و هدف

    تجارب هیجانی در زمان نامناسب و مکان نامطلوب با شدت و دامنه غیرمنطقی، می توانند زمینه ساز ظهور و تداوم آسیب روانی به ویژه اضطراب شوند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله ترکیبی رفتاردرمانی دیالکتیکی و طرحواره درمانی در بهبود بیماران مبتلا به بی نظمی هیجان و اضطراب انجام شد.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع طرح های مطالعه موردی بود. سه شرکت کننده به روش نمونه گیری هدفمند و براساس احراز نمره 15 و بالاتر در مقیاس اضطراب (پرسشنامه لاویبوند) و طرحواره (پرسشنامه یانگ) و نمره بالاتر از نمره میانگین (پرسشنامه تنظیم هیجان گرتز و رومر) انتخاب شدند و در طی 28 جلسه 60دقیقه ای شرکت کردند. تحلیل داده ها از طریق تحلیل دیداری، ترسیم نمودار، درصد داده های همپوش و غیرهمپوش انجام و به منظور تعیین معناداری بالینی از شاخص درصد بهبود و اندازه اثر استفاده شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد که اثربخشی ترکیبی رفتاردرمانی دیالکتیکی و طرحواره درمانی در تنظیم هیجان و کاهش اضطراب موثر بوده است و بهبود آزمودنی ها در تنظیم هیجان به ترتیب 44/43، 47/3 و 38/5 و در کاهش اضطراب 58/3، 45/5 و 33/3 به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     طرحواره های ناسازگار بین فردی باعث می شوند افراد منابع شناختی لازم را برای آرام سازی خود از دست بدهند و با وجود یادگیری مهارت های آرامش بخشی، باز هم نتوانند به تنهایی اضطراب و آشفتگی خود را کم کنند. بنابراین به نظر می رسد مداخله ترکیبی رفتاردرمانی دیالکتیکی و طرحواره درمانی، روشی موثر بر تنظیم هیجان و کاهش اضطراب باشد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی، طرحواره درمانی، تنظیم هیجان، اضطراب
  • پروین لطفی، محمدامین پایمرد، محمدعلی میرصفی نیاسر، مهدی رفیعیان، ابوالفضل اعظمی طامه، همایون نادریان* صفحات 560-567
    سابقه و هدف

    یادگیری آناتومی و ارتقای مهارت و توانمندی عملی، بخش مهمی از برنامه درسی دانشجویان پزشکی است. مدل های چاپگر سه بعدی به دلیل تنوع، جابه جایی، وزن و هزینه کمتر، جایگزین مناسبی نسبت به مدل های دیگر هستند. مهم ترین هدف این پروژه اجرای صحیح و موفق اسکن، دریافت خروجی پردازش شده و نیز چاپ سه‎ بعدی مدل های آموزشی با کیفیت و هزینه کمتر بود.

    مواد و روش ها: 

    دو مدل آناتومی حنجره و پانکراس و دو مدل جنین، اسکن سه بعدی شدند. تصاویر اسکن شده با استفاده از نرم افزارهای سه بعدی، از نظر درصد و نوع تراکم، اندازه، تعداد لایه ها و ساختار حمایتی پردازش گردیدند. فایل های خروجی با فرآیند ذوب لایه ای فیلامنت PLA در اندازه های 100 درصد، 75 درصد و 50 درصد چاپ سه بعدی شدند.

    نتایج

    جزییات چاپ سه بعدی مدل های حنجره و پانکراس نظیر غضروف ها ، ماهیچه ها، مجاری، عروق و اعصاب مشابه مدل اصلی هستند. در مدل جنینی، قوس ها و شکاف های حلقی، سومایت ها، حباب های بینایی و شنوایی، برآمدگی قلبی و جوانه اندام دارای تمام جزییات بودند. مدل های سه بعدی از نظر وزن حدود یک سوم تا یک دهم و همچنین از نظر هزینه 1 تا 3 درصد مدل های اصلی هستند.

    نتیجه گیری: 

    مدل های چاپ سه بعدی هزینه کمتر و کیفیت بهتری نسبت به مدل های اصلی دارند. دستیابی به فناوری اسکن، پردازش، چاپ و تهیه مدل های سه بعدی سبب برگزاری بهتر کلاس های عملی می شود. دانشجویان می توانند نمونه های چاپ سه بعدی را در ساعت های خارج کلاس در اختیار بگیرند و یادگیری بهتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: مدل های آناتومی، مدل های جنینی، چاپ سه بعدی، اسکن سه بعدی، آموزش آناتومی
  • پیمان اسماعیلی شاهزاده علی اکبری، مصطفی بخشی کاشی، علیرضا شاه فضل، حمیدرضا بنفشه، فاطمه بارفروش، امیر قادری* صفحات 568-578
    سابقه و هدف

    اعتیاد یک مشکل فردی و اجتماعی می باشد که می تواند علاوه بر جسم، سلامت روان افراد را هم به خطر بیندازد. ازآن جایی که این افراد دارای شخصیت آسیب پذیرتر هستند، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی سلامت معنوی با سلامت روان در بیماران تحت درمان نگهدارنده متادون (MMT) در شهر کاشان انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی - تحلیلی می باشد. 282 نفر شرکت کننده تحت درمان نگهدارنده متادون انتخاب شدند. پس از دریافت اطلاعات دموگرافیک، سلامت روان (SCL90) و سلامت معنوی شرکت کنندگان سنجیده شد. سپس داده ها با روش های آماری (تحلیل واریانس و آزمون ضریب همبستگی پیرسون) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین سنی شرکت کنندگان (9/00) 44/92 محاسبه شد. میانگین سن شروع به مصرف مواد مخدر (4/04) 21/72 به دست آمد. شایع ترین ماده مخدر مصرفی تریاک و مشتقات آن بود (5/64 درصد). میانگین نمرات سلامت معنوی و سلامت روان به ترتیب (37/20) 191/52 و (14/70) 139/38 محاسبه شد. سلامت روان و سلامت معنوی با هیچ کدام از متغیرهای جمعیت شناختی و مصرف مواد ارتباط معنی دار نشان ندادند (0/05<P). همچنین بین سلامت روان و سلامت معنوی ارتباط معناداری وجود نداشت (0/527=P).

    نتیجه گیری: 

    میان سلامت روان و سلامت معنوی بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون ارتباط معنی دار وجود نداشت؛ اما اکثریت آن ها سلامت معنوی پایین داشتند و دارای اختلالات روانی خفیف بودند. از این رو با توجه به اهمیت سلامت معنوی لازم است تا مطالعات بیشتری در این زمینه انجام گردد.

    کلیدواژگان: اختلال سوء مصرف مواد، سلامت روان، سلامت معنوی، درمان نگهدارنده متادون
  • نوید استوار، غلامعباس موسوی، علی صابر* صفحات 579-586
    سابقه و هدف

    با توجه به این که هوش اخلاقی بر عملکرد حرفه ای افراد و ارایه خدمات بهداشت و درمان مطلوب تر و کاهش هزینه های درمانی تاثیر مستقیم دارد، این مطالعه با هدف ارزیابی هوش اخلاقی کارآموزان و کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1400 بر روی دانشجویان مقاطع بالینی دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شده است. نمونه گیری به صورت طبقه ای تصادفی از بین کارآموزان و کارورزان پزشکی انجام گرفت. در مجموع 209 نفر در مطالعه شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه هوش اخلاقی لنیک و کیل بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 22 تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمره هوش اخلاقی دانشجویان برابر با 9/15±71/75 (خوب) بوده است. در بررسی ابعاد هوش اخلاقی، درستکاری با نمره 10/44 ±73/15 بیشترین و بخشش با 10/92±68/06 کمترین نمره را دارد. نمره مسوولیت پذیری 9/86±72/64 و نمره همدلی 12±70/83 بود. بین نمره مسوولیت پذیری کارآموزان و کارورزان با (0/03=P) اختلاف معنی دار مشاهده شد. شاخص های مسوولیت پذیری، بخشش، درستکاری و هوش اخلاقی برحسب گذراندن و نگذراندن درس اخلاق پزشکی تفاوت معنادار آماری وجود داشت. هوش اخلاقی و تمامی ابعاد آن به جز همدلی، در دانشجویان خوابگاهی نسبت به دانشجویانی که در منزل شخصی با خانواده زندگی می کنند، مقدار کمتری داشته است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به سطح نمره هوش اخلاقی و پایین بودن نمره همدلی دانشجویان پزشکی مقاطع بالینی، نیاز به بازنگری در دستورالعمل های اخلاقی جهت توسعه هوش اخلاقی وجود دارد.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، کارآموز، کارورز، پزشکی
  • مجید اسلامی، بهمن یوسفی، مجید میرمحمدخانی، علی گوهری، داریوش پهلوان، مهدی داداش پور، میلاد خانزاده، پریسا تاج دینی، آنا عبدالشاهی* صفحات 587-594
    سابقه و هدف

    با گذشت بیش از دو سال از اپیدمی کووید 19، این بیماری همچنان یک بحران جهانی می باشد. یکی دیگر از چالش های جهانی، مقاومت آنتی بیوتیکی است. بنابراین این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های جداشده در نمونه های خون بیماران مبتلا به کووید-19 بستری در بخش ویژه کرونا بیمارستان کوثر سمنان طی سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر، یک مطالعه توصیفی - مقطعی گذشته نگر می باشد که در بازه زمانی فروردین تا اسفندماه سال 1399 در سمنان اجرا شد. در این مطالعه 22 نمونه خون کشت مثبت از نظر باکتری به صورت تمام شماری مربوط به بیماران مبتلا به کووید 19 وارد مطالعه شدند. میانگین سن بیماران مورد مطالعه 74/09 بود. 13 نفر از بیماران مورد بررسی مرد و 9 نفر زن بودند. اکثر بیماران مبتلا به دیابت و فشار خون بودند.

    نتایج

    کلبسیلا شایع ترین باکتری در بین نمونه های کشت شده بود. میانگین مدت بستری بیماران مبتلا به کووید 19 کشت مثبت به ترتیب 16/09 روز بود. نتایج آنتی بیوگرام نشان داد که در باکتری های گرم منفی، بیشترین حساسیت مربوط به جنتامایسین و بیشترین مقاومت مربوط به مروپنم می باشد و در میان باکتری های گرم مثبت نیز بیشترین حساسیت مربوط به اگزاسیلین و کوآموکسی کلاو و بیشترین مقاومت مربوط به مروپنم است.

    نتیجه گیری:

     عفونت ثانویه با علت باکتری ها، میزان مرگ ومیر بیماران مبتلا به کووید 19 را افزایش می دهد و مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های جداشده از بیماران مبتلا به کووید-19 بالا می باشد.

    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، کووید-19، عفونت ثانویه، آنتی بیوگرام، کروناویروس
  • شادیه صادق شیخی، لادن فتاح مقدم*، سمانه پارچه بافیه صفحات 595-604
    سابقه و هدف

    شرایط تنش زای اشتغال در مراکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی، بررسی مولفه های سلامت جسمی و روانی کارکنان را الزامی می کند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت نشخوار فکری مرتبط با کار و خستگی شغل کارکنان مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان البرز انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش توصیفی - مقطعی در سال 1399 بر روی 188 نفر از کارکنان واجد شرایط انجام شد. داده ها با بهره گیری از SPSS ویرایش 23 و با استفاده از آزمون پیرسون و مدل خطی عمومی تک متغیره و چندمتغیره تجزیه وتحلیل گردید.

    نتایج

    میانگین نشخوار فکری مرتبط با کار برابر با 4/54±44/89 بود و بیشترین و کمترین میانگین به ترتیب (17/81) و نشخوار عاطفی (11/68) بود. میانگین خستگی شغلی به میزان 16/05±38/44 برآورد گردید و بعد خستگی حاد (13/65) و خستگی مزمن (11/25) به ترتیب حایز بیشترین و کمترین میانگین شدند. همبستگی بین نشخوار فکری مرتبط با کار و خستگی شغلی (0/276=r، 0/001>P) و همچنین تمامی ابعاد آن مستقیم و معنی دار بود (0/001>P). متغیرهای جمعیت شناختی و شغلی به ترتیب 74 و 69 درصد تغییرات را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری:

     نشخوار فکری مرتبط با کار و خستگی شغلی در سطح متوسط قرار داشتند و بین آن ها همبستگی مستقیم مشاهده شد. با توجه به اهمیت این دو متغیر، پایش دوره ای این متغیرها و اجرای مداخلات فردی و سازمانی برای بهبود وضعیت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نشخوار فکری مرتبط با کار، خستگی شغلی، مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی
  • سمانه اولی پور، حمید یاقوتی* صفحات 605-616
    سابقه و هدف

    بیماری کبد چرب مرتبط با اختلال متابولیک (MAFLD) از شایع ترین بیماری های کبدی است که بهواسطه رسوب چربی در هپاتوسیت ها ایجاد می شود. با پیشرفت استیاتوز به سمت نکروز و التهاب سلول های کبدی، استیاتوهپاتیت مرتبط با اختلال متابولیک (MASH) رخ می دهد. مقاومت به انسولین و چاقی از عوامل مهم در پاتوژنز کبد چرب محسوب می شوند. آسیب اکسیداتیو کبد و به هم خوردن میکروفلور روده نیز در پیشرفت بیماری دخیل هستند. در حال حاضر داروی اختصاصی برای این بیماری وجود ندارد و اغلب اصلاح سبک زندگی توصیه می شود. هدف از مطالعه حاضر، مرور اهداف دارویی بالقوه در درمان کبد چرب می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در مقاله حاضر با مطالعه کارآزمایی های بالینی ثبت شده در پایگاه بین المللی ICTRP سازمان بهداشت جهانی و مقالات چا پ شده در پایگاه های اطلاعاتیPubMed ،Google Scholar ، ISI Web of Science و Scopus، اهداف دارویی مهم در بیماری کبد چرب و استیاتوهپاتیت با تمرکز بر یافته های جدید، بررسی شده است.

    نتایج

    گیرنده فعال کننده پروکسیزوم (PPAR)، پپتید-1 شبه گلوکاگون (GLP-1)، گیرنده فارنزویید X، استاتین ها، واسطه های دخیل در فیبروز و التهاب، عوامل کاهنده وزن و پروبیوتیک ها جزء اهداف اصلی مورد مداخله در بیماری کبد چرب بوده اند.

    نتیجه گیری:

     داروهای کاهنده وزن نظیر ارلیستات و آنالوگ های GLP-1 به خصوص در افراد چاق مبتلا به کبد چرب اثرات خوبی داشته اند. همچنین بهبود مقاومت به انسولین و هیپرلیپیدمی توسط آگونیست های PPAR، آنالوگ های GLP-1 و استاتین ها پتانسیل درمانی خوبی نشان داده اند.

    کلیدواژگان: بیماری کبد چرب، استئاتوهپاتیت، پاتوژنز، اهداف دارویی
|
  • Parvin Hojati, Mehdi Rahnema, Ali Rostami, Hossein Mostafavi* Pages 491-500
    Background

    Cinnamon improves the lipid profile and has antioxidant and protective effects. Therefore, in this study, the effect of cinnamon on the expression of NKCC1 and KCC2 genes in the stroke model of rats receiving a high-fat diet (HFD) was investigated.

    Materials and Methods

    Thirty-six rats were divided into four groups: control, model (stroke), cinnamon 130 and 260 mg. All groups, except the control group, received HFD for 8 weeks, and then the groups receiving cinnamon were injected with 130 and 260 mg/day of cinnamon for 6 weeks, respectively. The animals were anesthetized and stroke was induced in them with middle cerebral artery occlusion model. After 12 hours, the animals were assessed for body mass index (BMI), stroke volume and expression of NKCC1 and KCC2 genes. One-way ANOVA was used to analyze the data at a significance level of P<0.05.

    Results

    HFD increased BMI. Cinnamon extract decreased BMI and reduced stroke volume compared to the model group. Decreased expression of NKCC1 and increased expression of KCC2 were significant in stroke hemispheres compared to the model group. The low dose of the extract had a better effect in reducing the expression of genes.

    Conclusion

    It seems that cinnamon, as a pre-treatment, has valuable and reducing effects on BMI and ischemic strokes caused by obesity, and by modulating the expression of KCC2 and NKCC1 genes, it maintains chlorine ion homeostasis and therefore, it can be considered as a suitable option for the pre-treatment of stroke.

    Keywords: Strokes, Cinnamon, Membrane transporters, Ischemia reperfusion injury
  • Aram Nazarian, MohammadAli Azarbayjani*, Sirvan Atashak, Maghsoud Peeri Pages 501-509
    Background

    Considering the side effects and increasing use of testosterone enanthate among athletes, especially resistance athletes, it seems necessary to find alternative compounds. The present study examined the effect of palm pollen extract, testosterone enanthate and resistance training on the tight junctions proteins in the prostate tissue of male rats.

    Materials and Methods

    36 male rats were divided into groups including: control, resistance training, palm pollen extract, testosterone enanthate, palm pollen extract+resistance training and testosterone enanthate+resistance training. The program of resistance training and other interventions consisted of four weeks and five days a week. The interventions of palm pollen extract and testosterone enanthate were applied with doses of 100 and 2 mg/kg of body weight, respectively. 48 hours after the last intervention, the animals were sacrificed and the prostate tissue was removed. Two-way analysis of variance (ANOVA) was used to analyze the data (significance level: p<0.05).

    Results

    Exercise training, testosterone enanthate and palm pollen each independently increased the expression of claudin-1 and occludin genes and increased the expression of occludin protein in prostate tissue, also. The simultaneous using of exercise training and testosterone/palm pollen had a synergistic effect on prostate occludin protein expression compared to the intervention of testosterone and palm pollen, alone.

    Conclusion

    It seems that palm pollen and testosterone enanthate have an effect on the variables of the present study with a similar pattern; therefore, the using of palm pollen may be considered as a natural alternative to synthetic testosterone.

    Keywords: Resistance training, Prostate, Testosterone, Palm pollen extract, Gene expression
  • Zohre Hamidi, Maliheh Ardakanizadeh, Hadi Naghibi, Javad Ziaolhagh* Pages 510-520
    Background

    It is common for athletes to perform resistance exercises along with the use of anabolic steroids, but the effect of medical doses and their abuse along with resistance exercises on the structural destruction of the femur is not known. This study aimed to investigate the effect of resistance training on body weight and femur fractures caused by Boldenone injection in male rats.

    Materials and Methods

    The 36 male Wistar rats (Weight 189.53±5.94) were randomly divided into 6 groups (in6): 1.Control, 2.Boldenone (2mg/kg), 3.Bodenone (5mg/kg), 4.training, 5.training+Boldenone (2mg/kg), 6.training+Boldenone (5mg/kg). Boldenone steroid was injected twice a week into the rat serine muscle. The resistance training program consisted of eighth weeks of climbing a ladder, and 3 d/w, which began with 50% of body weight of rat and increased to 120% in the eight week. Histopathological changes in quadriceps femur tissue were assessed using H&E. In order to normalize the weight data, Kolmogorov-Smirnov test and to analyze them, one-way ANOVA test was used. For examination of tissue changes was used of Kruskal Wallis.

    Results

    After group comparison, no significant difference was observed in the weight values ​​of rats. In the groups receiving Boldenone (groups of 2, 3, 5 and 6), mild and moderate damage was observed in the structural tissue of the femur, which was slightly and not statistically significant (P<0.05) improved by performing resistance exercises.

    Conclusion

    Performing resistance training does not seem to be able to prevent or improve the damage caused by taking Boldenone steroid.

    Keywords: Boldenone steroid, Resistant training, Femur damage
  • Kazemipour Mohammad, Hasan Mateen Homaie*, Parvin Farzanegi Pages 521-529
    Background

    Fatty diet increases apoptosis and cardiovascular disease. Therefore, this study aimed to evaluate the effect of 4-week aerobic exercise along with pistachio skin extract on the expression of Bax, caspase-3 and Bcl-2 in heart tissue of fat-fed rats.

    Materials and Methods

    This is an experimental study. 12-week-old female rats were randomly divided into 5 groups of 6; Positive control (healthy), negative control (obesity), exercise + obesity, extract + obesity, exercise and extract + obesity (interaction of exercise and extract). Training was done for 4 weeks with moderate intensity of 50-60% Vo2max. Pistachio skin extract was used at a dose of 60 mg per kilogram. qPCR method was used to check gene expression.

    Results

    The results showed that the expression of bax and caspase 3 was higher in the obese group than in the healthy group (P=0.001). The extract groups, the exercise group and the exercise + extract group had more bax and caspase 3 expression compared to the obese group (P=0.001). The expression of Bcl-2 in the obese group and the exercise group was lower than the healthy group (P=0.001). Also, the expression of Bcl-2 was higher in the exercise + extract group than in the obese group (P=0.001). There was a significant difference between the exercise group and the exercise+extract group with the extract group.

    Conclusion

    High-fat diet increase bax and caspase 3 and decreased Bcl-2 in rats. However, exercise and consumption of green pistachio skin extract together decrease bax and caspase 3 and increased Bcl-2.

    Keywords: High fat diet, Aerobic exercise, Pistachio skin, Apoptosis
  • Fatemeh Abbasi, Rasul Eslami*, Minoo Bassami Pages 530-538
    Background

    Rare studies have been done about rehabilitation stage in patients with COVID-19.

    Materials and Methods

    In randomized controlled clinical trial, thirty Participants were randomly divided to control group (CG) and intervention group (IG). Participants in IG group performed rehabilitation trainings 30 minutes once a day for two 4 weeks. Forced expiratory volume in 1 second (FEV1), forced vital capacity (FVC), FEV1/FVC and forced expiratory flow (FEF) 25-75% were measured using spirometry. Six-min walk distance [6-MW) test as well as heart rate (HR) and blood oxygen saturation (SPO2) were measured, also.

    Results

    Twenty-eight patients completed the study. FVCact, FEV1act, FEV1pred, FEV1/FVCact, FEV1/FVCPred were significantly improved in intervention group as compared to control group (Ptime*group FVCact= 0.01, Ptime*group FEV1act< 0.001, Ptime*group FEV1pred< 0.001, Ptime*group FEV1/FVCact= 0.01, Ptime*group FEV1/FVCpred< 0.01). In addition, changes in FVCpred and PEFact became significant after the adjustments [Ptime*group FVCpred= 0.03, Ptime*group PEFact= 0.05). Finally, no significant differences were seen in changes of rest heart rate (RHR) (Ptime*group: 0.55), walk heart rate (WHR) (Ptime*group: 0.61), walked distance (Ptime*group: 0.41), and PEFpred [Ptime*group= 0.09) throughout the study between the two groups.

    Conclusion

    This study illustrated rehabilitation training significantly increased FVC, FEV1, FEV1/FVC, and PEFact, while it had no significant influence on PEFpred, RHR, WHR and walk distance after 8-weeks. However, further RCTs are needed to confirm our findings.

    Keywords: Pulmonary Rehabilitation, COVID-19, Respiratory function, Lung disease
  • Aref Hidari, Mohammad Fathi*, Rahim Mirnasouri Pages 539-547
    Background

    The age of onset of obesity and its consequences have decreased, this study aimed to compare the effect of 12 weeks of aerobic activity with light and heavy intensities on fat burning in obese and overweight children.

    Materials and Methods

    The statistical sample of this quasi-experimental study included 30 primary school male students with overweight and obesity (mean age 11±0.83 years and body mass index of 29.2±4.3 kg/m2). No diet control, they were randomly divided into three groups of light aerobic exercise (n=10), heavy aerobic exercise (n=10) and control (n=10). 24 hours after the first stage of blood sampling and fat assessment, the experimental groups performed aerobic activity (outdoor walking) with two intensities of light (40-50% HRmax) and heavy (80-70% HRmax) for 12 weeks. The control group did not perform any continuous physical activity. At the end of the 12-weeks exercise program, blood samples and fat assessment values were collected. Data were analyzed using paired t-test, one-way analysis of variance and Post hoc Tukey test using SPSS-24 software at P≤0.05.

    Results

    The results showed that both light and heavy aerobic exercise protocols decreased cholesterol, fat triglyceride, and serum leptin, LDL, BMI and HDL. However, heavy intensity aerobic exercise was significantly more effective on the above variables.

    Conclusion

    It seems intense aerobic exercise has a greater effect on fat burning in obese children.

    Keywords: Aerobic activity, Fat burning, Overweight, Obesity
  • Akram Sadat Kamal, Fatemeh Shahabizadeh*, Qasem Ahi Pages 548-559
    Background

    emotional experiences at the wrong time and in the wrong place with unreasonable intensity and scope can become the basis for the emergence and continuation of psychological damage, especially anxiety. The present study aimed to investigate the effectiveness of the combined intervention of dialectical behavior therapy and schema therapy in the recovery of patients with emotional disorders and anxiety.

    Materials and Methods

    The current research was case study type. Three participants were selected by purposive sampling and based on obtaining a score of 15 and above in the anxiety scale (Lavibond questionnaire) and schema (Young questionnaire) and a score higher than the average score (Gertz and Romer's emotion regulation questionnaire). Selected and participated in 28 sessions of 60 minutes. Data analysis was done through visual analysis, graph drawing, percentage of overlapping and non-overlapping data, and in order to determine the clinical significance, percentage improvement index and effect size were used.

    Results

    The research findings showed that dialectical behavior therapy and schema therapy was effective in regulating emotion and reducing anxiety.

    Conclusion

    Interpersonal schemas are caused people lose the necessary cognitive resources to calm themselves down and despite learning relaxing skills, they still cannot reduce their anxiety and confusion on their own. It seems that a combined of dialectic and schema therapy is an effective way to regulate emotions and reduce anxiety.

    Keywords: Dialectical behavior therapy, Schema therapy, Emotion regulation, Anxiety
  • Parvin Lotfi, Mohammadamin Paymard, MohammadAli Mirsafi Niasar, Mahdi Rafiyan, Abolfazl Azami-Tameh, Homayoun Naderian* Pages 560-567
    Background

    Learning anatomy and promoting practical skill and abilities constitute an important part of medical curriculum. 3D printer models are regarded as a suitable substitute in terms the variety, handling, low weight and cost compared to other models. The most important goals of this project included producing a correct and successful of scanning, receiving the processed output and the 3D printing of the high quality educational models with lower cost.

    Materials and Methods

    Two anatomical models of larynx and pancreas and two fetal models were 3D scanned. Using 3D software, the scanned pictures were processed base on the type, density percentage, size, number of outer layers and the supporting structure. The output files with layered melting PLA filament 3D printing in sizes of 100%, 75% and 50% 

    Results

    The details of 3D print models of the larynx and pancreas, including the cartilages, muscles, ducts, vessels and nerves were similar to the original models. The features of embryo models, included pharyngeal arches and clefts, somites, visual and auditory vesicles, cardiac swelling, and limb bud are similar to original models. The weight of 3D models was found to be one-third to one-tenth also the cost of 3D printing is 1% to 3% of the original models.

    Conclusion

    3D printing models have better quality and low cost in comparison of original models. The 3D scanning, processing and printing technology allows the provision of quality practical classes. Students can enjoy a promoted learning due to the advantage of having access to 3D printed samples outside of the classroom, also.

    Keywords: Anatomical models, Embryological models, 3D printing, 3D scanning, Anatomy education
  • Peyman Esmaili-Shahzade-Ali-Akbari, Mostafa Bakhshi-Kashi, Alireza Shahfazl, Hamid Reza Banafshe, Fatemeh Barforoush, Amir Ghaderi* Pages 568-578
    Background

    Addiction is an individual and social problem that can endanger the mental health of people in addition to the body. Since these people have a more vulnerable personality, the present study aimed to Investigating of spiritual health and mental health in patients undergoing methadone maintenance treatment (MMT) in Kashan city.

    Materials and Methods

    The current research is cross-sectional-analytical. 282 participants under methadone maintenance treatment were selected. After receiving demographic information, participants' mental health (SCL90) and spiritual health were measured. Then, the data was analyzed and examined with statistical methods (variance analysis and Pearson correlation coefficient test).

    Results

    The average age of the participants was calculated to be 44.92 (9.00). The average age of starting to use drugs was 21.72 (4.04). The most common drug used was opium and its derivatives (64.5%). The average scores of spiritual health and mental health were calculated as 191.52 (37.20) and 139.38 (14.70), respectively. Mental health and spiritual health did not show a significant relationship with any of the demographic variables and substance use (P>0.05). Also, there was no significant relationship between mental health and spiritual health (P=0.527).

    Conclusion

    There was no significant relationship between the mental health and spiritual health of patients undergoing maintenance treatment with methadone, but the majority of them had low spiritual health and mild mental disorders. Therefore, considering the importance of spiritual health, it is necessary to do more studies in this field.

    Keywords: Substance use disorder, Mental health, Spiritual health, MMT
  • Navid Ostovar, Gholamabbas Mousavi, Ali Saber* Pages 579-586
    Background

    Moral intelligence has a direct effect on the professional performance of individuals, desirable health services and reduction of medical costs. This study was aimed to evaluate the moral intelligence of trainees and medical interns of Kashan University of medical sciences in 2021.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 2021 on clinical students. Sampling was done by stratified random sampling among medical trainees and interns. A total of 209 people participated in the study. The data collection tool was Lenick and Kiel Moral Intelligence Questionnaire. Data were analyzed using SPSS software.

    Results

    The results of this study showed that the mean score of students' moral intelligence was 71.75. 9.15 (good). In examining the dimensions of moral intelligence, honesty with a score of 73.15±10.44 has the highest score and forgiveness with a score of 10.92±68.06 has the lowest score. The difference in the mean score of moral intelligence in the dimension of responsibility was significant (P=0.03). Moral intelligence and all its dimensions except empathy were lower in dormitory students than in students living in a private home with family.

    Conclusion

    Considering the level of moral intelligence score of medical students in clinical courses, there is a need to revise the ethical guidelines for the development of moral intelligence.

    Keywords: Moral intelligence, Trainee, Intern, Medicine
  • Majid Eslami, Bahman Yousefi, Majid Mirmohammadkhani, Ali Gohari, Daryoush Pahlevan, Mehdi Dadashpour, Milad Khanzadeh, Parisa Tajdini, Anna Abdolshahi* Pages 587-594
    Background

    More than two years have passed since the epidemic of Covid-19, this disease is still a global crisis. Antibiotic resistance is a global challenge. Therefore, this study aimed to identify and determine the antibiotic resistance of bacteria isolated in the blood samples of patients with Covid-19 hospitalized in the special corona ward of Kosar Semnan Hospital during 2020-2021.

    Materials and Methods

    The current study is a retrospective cross-sectional descriptive study that was conducted in Semnan. In this study, 22 blood samples with positive bacterial cultures related to patients with Covid-19 were included in the study. The average age of the studied patients was 74.09. 13 patients were male and 9 were female.

    Results

    Klebsiella was the most common bacteria among the cultured samples. The average length of hospitalization of patients with positive culture Covid-19 was 16.09 days. Antibiogram results showed that among gram-negative bacteria, the highest sensitivity is related to gentamicin, and the highest resistance is related to meropenem, and among gram-positive bacteria, the highest sensitivity is related to oxacillin and coamoxiclav, and the highest resistance is related to meropenem.

    Conclusion

    Secondary infection caused by bacteria has increased the mortality rate of patients with Covid-19 and antibiotic resistance is high in bacteria isolated from patients with Covid-19.

    Keywords: Antibiotic resistance, Covid-19, Secondary infection, Antibiogram, Corona virus
  • Shadieh Sadegh-Sheykhi, Ladan Fatahmoghadam*, Samaneh Parchebafieh Pages 595-604
    Background

    The stressful conditions of working in medical emergency and accident management centers require the study of the components of physical and mental health of employees. This study aimed to determine the status of work-related rumination and job fatigue among the staff of disaster and medical emergency management center of Alborz province.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2020 on 188 qualified employees. Demographic information questionnaire, Work-related Rumination Questionnaire (WRRQ) and Occupational Fatigue Exhaustion/ Recovery scale (OFER) were used to data collection. Data were analyzed using SPSS version 23 by applying Pearson test and multivariate and univariate General Linear Model (GLM).

    Results

    The mean of work-related rumination was 44.89±4.54 and the highest and lowest mean were related to the dimensions of problem-solving pondering (17.81) and affective rumination (11.68), respectively. The mean of job fatigue was estimated to be 38.44±16.05 and acute fatigue (13.65) and chronic fatigue (11.25) had the highest and lowest means, respectively. The correlation between work-related rumination and job fatigue (r= 0.276, P<0.001) and all its dimensions were direct and significant (P<0.001), also. Demographic and occupational variables explain 74% and 69% of variances of work-related rumination and job fatigue, respectively.

    Conclusions

    Work-related rumination and job fatigue were moderate and a direct correlation was observed between them. Given the importance of these two variables and the relationship between them, periodic monitoring of these variables and implementation of individual and organizational interventions to improve the situation is recommended.

    Keywords: Work-related rumination, Job fatigue, Disaster, medical emergency management center
  • Samaneh Olapour, Hamid Yaghooti* Pages 605-616
    Background

    Metabolic dysfunction-associated fatty liver disease (MAFLD) is one of the most common liver diseases that results from excess fat accumulation in the hepatocytes. The progression of steatosis to hepatocellular necrosis and inflammation leads to metabolic-associated steatohepatitis (MASH). Insulin resistance and obesity have significant roles in the disease process. Oxidative damage to hepatocytes and gut microflora dysbiosis may also contribute to the progression of fatty liver disease. There is currently no specific medication for MAFLD, and usually, lifestyle modifications are recommended. This study aimed to review the potential pharmacological targets for MAFLD.

    Materials and Methods

    In this paper, we studied the primary pharmacological targets for MAFLD and MASH, focusing on current evidence from clinical trials registered on the WHO International Clinical Trials Registry Platform (ICTRP) and published articles in PubMed, Google Scholar, ISI Web of Science, and Scopus databases.

    Results

    The peroxisome proliferator-activated receptors (PPARs), glucagon-like peptide-1 (GLP-1), farnesoid X receptor, statins, mediators of fibrosis and inflammation, weight loss agents, and probiotics were the primary targets in the treatment of fatty liver disease.

    Conclusion

    The drugs decreasing body weight, such as orlistat and GLP-1 analogs, have beneficial effects in obese patients with fatty liver disease. Moreover, insulin-sensitizers and lipid-lowering agents like PPAR agonists, GLP-1 analogs, and statins are valuable in this condition.

    Keywords: Fatty liver disease, Steatohepatitis, Pathogenesis, Drug targets