فهرست مطالب

نشریه دانش مبارزه با مواد مخدر
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیرحسین یاوری بافقی، حمیدرضا صرامی، مهدی قاضی زاده صفحات 1-35

    زمینه و هدف:

     امروزه رویکردهای آینده پژوهی و روش های آن نظیر برنامه ریزی سناریو می توانند برنامه ریزان و تصمیم گیران پلیس را به فراسوی روش های سنتی برنامه ریزی برده و آن ها را در مواجهه با جرایم مواد مخدر و رویدادهای بالقوه آینده آماده سازند. این پژوهش باهدف تبیین پیش نگری قاچاق مواد مخدر در ناوگان ریلی با استفاده از روش برنامه ریزی سناریو می پردازد.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، از نوع تحقیقات توسعه ای است. این پژوهش با توجه به اهداف مورد نظر خود از جمله روش های توصیفی-پیمایشی است؛ در این تحقیق از الگوی پیش نگری بحران های اجتماعی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 120 نفر از معاونین و مدیران و کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر، پلیس پیشگیری ناجا، ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری، روسای پلیس راه آهن کشور بوده که به صورت تمام شمار  انتخاب شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مولفه «تغییر شیوه و شگرد قاچاق مواد مخدر در ناوگان ریلی»؛ «جغرافیای جرم مواد مخدر»؛ «نوع مواد مخدر و فعالیت باندها در ناوگان ریلی» و «عوامل زمانی در تداوم قاچاق مواد مخدر» از مهم ترین شاخص های پیش نگری در قالب 12 سناریو بوده است.

    نتیجه گیری

    آینده پژوهی با استفاده از روش برنامه ریزی سناریو می تواند به عنوان یک ابزار نوین مدیریتی، جهت برنامه ریزی در نیروی انتظامی، برای تغییر نگرش مدیران و تصمیم گیران نسبت به واقعیت های پنداری و نزدیک کردن هر چه بیشتر نگرش آن ها به واقعیت های موجود یا واقعیت های در حال ظهور، کمک نماید.

    کلیدواژگان: پیش نگری، ناوگان ریلی، سناریو، آینده پژوهی
  • حسن جوادی نیاکانی، کریم قصابی صفحات 37-60

    زمینه و هدف:

     رشد شتابان شهرنشینی، ایجاد مناطق حاشیه ای و اسکان غیررسمی را در پی داشته و درنتیجه موجبات شیوع آسیب های اجتماعی به خصوص قاچاق مواد مخدر را فراهم آورده است. تحقیق حاضر باهدف شناسایی شیوه های نوین مقابله با شکل گیری کانون های قاچاق مواد مخدر در حاشیه شهر همدان انجام شد.

    روش

    این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد برای دستیابی به دیدگاه های مشارکت کنندگان اجرا شد. مشارکت کنندگان در تحقیق حاضر شامل 14 نفر از خبرگان و متخصصین بوده که با رعایت اصل اشباع نظری و بهره گیری از روش نمونه گیری گلوله برفی تا زمان رسیدن به اشباع نظری در اجرای تحقیق حضور داشتند.

    یافته ها

    نشان داد که بهره برداری از تجهیزات فنی مبتنی بر ردیابی و مکان یابی، فضای نوین مجازی، تجهیزات نوین مبتنی بر تصویر و صدا و فناوری های نوین کشف به عنوان «شیوه های مبتنی بر کاربرد فناوری های نوین»، احداث اماکن و مقرهای ضروری و حیاتی، خوشایند سازی کالبدی و محیطی، ارایه تسهیلات محیطی و کالبدی و قانونمندی، به عنوان «شیوه های مبتنی بر توسعه فضای نوین شهری و ساماندهی بی نظمی های کالبدی» و درنهایت؛ مدیریت اطلاعات با رویکرد مردم پایه و محله محور، اشراف موضوعی، زمانی، مجازی و تعامل و ظرفیت سازی به عنوان «شیوه های مبتنی بر ارتقا اشراف اطلاعاتی_انتظامی» در جهت مقابله با شکل گیری کانون های قاچاق مواد مخدر در حاشیه شهر همدان موثر باشند.

    نتایج

    نتایج نشان داد بهره برداری از علوم روز دنیا نقش بسزایی در جلوگیری از شکل گیری کانون های قاچاق مواد مخدر دارد. لذا پیشنهاد گردید تا پلیس با تجهیز به فناوری نوین روز دنیا نسبت به مبارزه گسترده و فراگیر با مواد مخدر در مناطق حاشیه ای اقدام و از شکل گیری کانون های جرم خیز جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: شیوه های نوین مقابله، کانون های قاچاق مواد مخدر، همدان، حاشیه نشینی، فناوری نوین
  • مهدی محمدی، علی افشار، مهرداد حسیوندی صفحات 61-92
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان می دهد که سایت ها و شبکه های موجود در بستر فضای مجازی به محلی امن برای توزیع کنندگان و مجرمین انواع مواد مخدر تبدیل شده است. از طرفی مقابله و برخورد با آن نیز با چالش های فراوانی مواجه هست. تحقیق حاضر باهدف شناسایی چالش های مقابله ای پلیس در امر مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی انجام شد.

    روش

    تحقیق ازنظر هدف کاربردی و از لحاظ نوع و روش توصیفی- پیمایشی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش بر اساس روش و ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد جامعه ی آماری این تحقیق شامل 303 نفر از متخصصین پلیس مبارزه با مواد مخدر و پلیس فتا ناجا و شاغل در دوایر عملیاتی مبارزه با جرایم مجازی بودند که به پرسشنامه ی محقق ساخته تحقیق با ضریب پایایی بالای 70 درصد پاسخ دادند.

     یافته ها:

     یافته ها نشان داد که در میان چالش های موجود؛ چالش های جغرافیایی؛ فرهنگی؛ اجتماعی؛ سیاسی و اقتصادی عنوان مهمترین چالش های پلیس در امر مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی می باشند که بایستی رفع گردند.

     نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد چالش های چالش های جغرافیایی؛ فرهنگی؛ اجتماعی؛ سیاسی و اقتصادی به ترتیب بیشترین تاثیر را دارد.

    کلیدواژگان: مقابله، پلیس مبارزه با مواد مخدر، فضای مجازی
  • مهدی جواهری، مجید کریمی، ابراهیم قربانی، صمد شکوهی راد صفحات 93-113
    زمینه و هدف

    مقابله و مبارزه هدفمند با مواد مخدر و روان گردان های نوظهور در عرصه بین الملل، نیاز دارد تا متناسب با ماهیت اقدامات مجرمانه، راهبردهای تهاجمی و پیشگیرانه لازم اتخاذ گردد، ازاین رو تحقیق حاضر باهدف ارایه الگوی همکاری های بین الملل با رویکرد مبارزه با مواد مخدر و روان گردان های نوظهور انجام شد.

    روش

    این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد صورت گرفته است. مشارکت کنندگان پژوهش شامل خبرگان (وابستگان نظامی ج.ا.ایران در کشورهای منطقه و بین الملل، وزارت امور خارجه، وزارت کشور (امور بین الملل)، امور منطقه ای و بین الملل پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری، پلیس بین الملل و پلیس امنیت ناجا و افسران مواد مخدر ناجا در کشورهای همسایه تا زمان رسیدن به اشباع نظری) و به تعداد 12 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان مشارکت کنندگان تحقیق انتخاب شدند. به جهت تحلیل داده های کیفی از نرم افزار MAXQDA استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها نشان داد، در فرایند همکاری های بین الملل با رویکرد مبارزه با مواد مخدر و روان گردان های نوظهور بایستی تعداد 3 بعد، 7 مولفه و 21 شاخص مدنظر باشد.

    نتیجه ‏گیری: 

    نتایج نشان داد ابعاد موثر در همکاری های بین الملل با رویکرد مبارزه با مواد مخدر و روان گردان های نوظهور، می توانند در قالب سه بعد 1-  همکاری های منطقه ای و بین المللی دو یا چند جانبه، 2- تعامل و همکاری در خصوص اجرایی نمودن ماده 43 قانون مبارزه با مواد مخدر ج.ا.ایران در حوزه محموله های تحت کنترل و 3- تبادل اطلاعات محموله های مواد مخدر و روان گردان های نوظهور مطرح شوند. خروجی تحقیق حاضر منجر به ترسیم الگوی همکاری های بین الملل با رویکرد مبارزه با مواد مخدر و روان گردان های نوظهور گردید.

    کلیدواژگان: همکاری های بین الملل، مبارزه، مواد مخدر، روان گردان، نوظهور
  • محمد همتی، اسماعیل اسماعیل کرم زاده، نبی الله مرادی صفحات 115-141
    زمینه و هدف

    مواد اعتیادآور و جرایم خشن به عنوانی مشکلاتی جهانی است و کشور ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین تاثیر منفی را در این زمینه پذیرفته است، در این تحقیق قصد داریم نقش مستقیم و یا غیرمستقیم مواد اعتیادآور را در ارتکاب جرایم خشن تبیین نماییم.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ شیوه و روش کیفی از نوع تحلیل مضمون است. به این منظور مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از کارکنان ناجا که به صورت مستقیم درزمینه مبارزه با مواد مخدر و مقابله با جرایم خشن فعالیت دارند و به صورت هدفمند انتخاب شده اند، انجام پذیرفت. نرم افزار مورداستفاده در این تحقیق مکس کیو دی ای بوده که به کمک آن مجموعه ای از مضامین پایه ای طی فرایند کدگذاری باز گردآوری شدند و سپس مضامین سازمان دهنده استخراج گردید؛ در مراحل کدگذاری محوری و گزینشی مضامین فراگیر و پایه ای انتخاب و پیوند میان این مقوله ها تبیین و نقشه کدگذاری به عنوان مدل نظری به عنوان نتیجه کار با استفاده از نرم افزار مورداشاره ترسیم گردید.

    یافته ها:

    یافته های تحقیق نشان می دهد جرایم خشم بسیاری مرتبط با مواد اعتیادآور است که علل فردی و محیط های مصرف مواد اعتیادآور و رقابت میان گروه ها و باندهای قاچاق مواد مخدر و روان گردان ازجمله علل و عواملی است که بر ارتکاب جرایم خشن در جامعه موثر است.

    نتیجه گیری

    جرایم جنسی و نزاع های خشن منجر به ضرب وجرح در محیط های مصرف مواد اعتیادآور به وقوع می پیوندد و این محیط ها در ارتباط دهی مابین مجرمین خشن نیز موثر است. از طرفی بسیاری از جرایم خشونت آمیز و تروریستی علیه پلیس و مردم نیز به صورت مستقیم و غیرمستقیم با مواد اعتیادآور ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: مواد اعتیادآور، مواد مخدر، خشونت، جرائم خشن
  • محمدحسین شریفی نیا، زهرا رحیمی یگانه صفحات 143-166
    زمینه و هدف

    یکی از مفاهیمی که در پیشگیری از انواع آسیب ها و بد کارکردی هایی همچون اعتیاد موردتوجه پژوهشگران بوده و می تواند به ادبیات مربوط به حوزه اعتیاد کمک کند میزان تمایزیافتگی خود  می باشد. فهم تمایزیافتگی ما را آگاه می کند که چطور افراد رفتارشان را در درون زمینه اجتماعی بزرگ تر شکل می دهند. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان ارتباط سطوح تمایزیافتگی خود با سبک های حل مسیله در افراد وابسته به مواد مخدر سامان یافت.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود و در میان آن دسته از معتادان شهر کاشان اجرا گردید که در سال 1400 به مراکز ترک اعتیاد این شهر مراجعه کرده بودند. از میان آن ها 270 آزمودنی واجد شرایط به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و از آن ها خواسته شد پرسشنامه های تمایزیافتگی اسکورن و شیوه های حل مسیله کاسیدی و لانگ را تکمیل کنند. 

    یافته ها: 

    تجزیه وتحلیل داده ها با ضریب همبستگی پیرسون معلوم ساخت که بین سطوح تمایزیافتگی خود و شیوه های حل مسیله در معتادان ارتباط معناداری وجود دارد. این رابطه با سبک های سازنده و کارآمد حل مسیله، مثبت و با سبک های غیر سازنده و ناکارآمد، معکوس بود. 

    نتیجه گیری

    یافته ها بیانگر آن است که سطح تمایزیافتگی خود در اغلب معتادان پایین است؛ به همین دلیل، آن ها در مواجهه با مسایل و رویدادهای زندگی روزمره خویش، بیشتر از شیوه های ناکارآمد حل مسیله استفاده می کنند؛ بنابراین، لازم است در برنامه های پیشگیری از اعتیاد برای کودکان و نوجوانان و همچنین در برنامه های درمانی معتادان، آموزش هایی برای ارتقاء سطح تمایزیافتگی خود، ارایه گردد. این امر تاثیر به سزایی در استفاده از شیوه های موثر و کارآمد حل مسیله در مواجهه با مسایل و مشکلات زندگی داشته و درنتیجه، آنان برای انطباق با مشکلات و حوادث زندگی، کمتر به مواد مخدر پناه خواهند برد.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی خود، سبک های حل مسئله، اعتیاد، اختلالات مصرف مواد
  • علی احتشامی، هدایت رفیعی زاده صفحات 167-192
    زمینه ‌‌و ‌‌ هدف

    ‌‌مقابله ‌‌با کشت ‌‌خشخاش ‌‌و ‌‌شاهدانه ‌‌یکی ‌‌از ‌‌الگوهای ‌‌انتظامی ‌‌برای ‌‌مقابله ‌‌باعرضه ‌‌مواد ‌‌مخدر ‌‌است ‌‌که ‌‌می‌تواند ‌‌در ‌‌کنترل ‌‌عرضه ‌‌مواد ‌‌مخدر ‌‌و ‌‌افزایش ‌‌رضایتمندی ‌‌مردم ‌‌از ‌‌انتظامی ‌‌کشور ‌‌موثر ‌‌باشد. ‌‌هدف ‌‌اصلی ‌‌این ‌‌تحقیق، ‌‌شناسایی ‌‌شیوه‌های ‌‌موثر ‌‌مقابله ‌‌با ‌‌کشت ‌‌خشخاش ‌‌و ‌‌شاهدانه ‌‌درنظرگرفته ‌‌شده ‌‌است.

    روش‌شناسی:

     ‌‌این ‌‌پژوهش ‌‌با ‌‌رویکرد ‌‌کیفی ‌‌به ‌‌روش ‌‌پدیدارشناسی ‌‌انجام‌شده ‌‌است. ‌‌برای ‌‌گردآوری ‌‌داده‌ها ‌‌از ‌‌مصاحبه‌های ‌‌نیمه ‌‌ساختاریافته ‌‌استفاده ‌‌شد. ‌‌مشارکت‌کنندگان ‌‌در ‌‌این ‌‌تحقیق 20 ‌‌نفر ‌‌از ‌‌کارشناسان ‌‌حوزه ‌‌مواد ‌‌مخدر ‌‌و ‌‌افراد ‌‌دستگیرشده ‌‌بوده ‌‌که ‌‌به ‌‌روش ‌‌نمونه‌گیری ‌‌هدفمند ‌‌انتخاب ‌‌گردیدند. ‌‌تجزیه‌وتحلیل ‌‌داده‌ها ‌‌به ‌‌شکل ‌‌تحلیلی ‌‌و ‌‌تفسیر ‌‌پدیدار شناختی ‌‌و ‌‌بر ‌‌اساس ‌‌روش‌های ‌‌متداول ‌‌تحلیل ‌‌در ‌‌مطالعات ‌‌کیفی ‌‌و ‌‌بر ‌‌مبنای ‌‌طرح ‌‌ون ‌‌مانن ‌‌صورت ‌‌گرفت.

    یافته‌ها: ‌‌

    یافته‌های ‌‌پژوهش ‌‌حاضر ‌‌نشان ‌‌داد ‌‌که ‌‌بهترین ‌‌شیوه‌های ‌‌موثر ‌‌مقابله ‌‌با ‌‌کشت ‌‌گیاه ‌‌خشخاش ‌‌و ‌‌شاهدانه ‌‌در ‌‌استان ‌‌کرمانشاه ‌‌ترکیبی ‌‌از ‌‌شیوه‌های عملیاتی، ‌‌اطلاعاتی، ‌‌فناورانه و ‌‌مدیریتی ‌‌می‌باشد.

    نتایج

    ‌‌نتایج ‌‌حاصل ‌‌از ‌‌تحقیق ‌‌فوق ‌‌بیانگر ‌‌این ‌‌است ‌‌که ‌‌هرچند ‌‌تمامی ‌‌شیوه‌های ‌‌موردنظر ‌‌در ‌‌ارتقای ‌‌کمی ‌‌و ‌‌کیفی ‌‌اقدامات ‌‌مربوط ‌‌به ‌‌مهار ‌‌و ‌‌کشف ‌‌جرم ‌‌موردنظر ‌‌موثر ‌‌می‌باشد، ‌‌اما ‌‌اثربخشی ‌‌روش‌های ‌‌مدیریتی ‌‌نسبت ‌‌به ‌‌سایر ‌‌شیوه‌ها ‌‌بیشتر ‌‌می‌باشد ‌‌چراکه ‌‌اثربخشی ‌‌سایر ‌‌شیوه‌ها ‌‌و ‌‌موفقیت ‌‌آنان، ‌‌در ‌‌نیل ‌‌به ‌‌اهداف ‌‌تعیین‌شده ‌‌را ‌‌تحت ‌‌تاثیر ‌‌قرار ‌‌می‌دهد ‌‌و ‌‌پس‌ازآن ‌‌اثربخشی ‌‌روش‌های ‌‌اطلاعاتی ‌‌از ‌‌روش ‌‌عملیاتی ‌‌بیشتر ‌‌بوده ‌‌و ‌‌شیوه‌های ‌‌فن‌آورانه ‌‌به‌عنوان ‌‌ابزارهایی ‌‌در ‌‌پیشبرد ‌‌روش‌های ‌‌عملیاتی ‌‌و ‌‌درنتیجه ‌‌محقق ‌‌شدن ‌‌اهداف ‌‌شیوه‌های ‌‌مدیریتی ‌‌می‌باشد.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، گیاه خشخاش، مقابله، شاهدانه، کرمانشاه
  • احمدرضا ممیز، علیرضا گلشنی، محمدحسن طالبیان صفحات 193-214
    زمینه و هدف

    درک و شناخت نسبت به خطرات و آسیب های اجتماعی ازجمله پدیده اعتیاد، نقش مهمی در پیشگیری از به دام افتادن افراد جامعه در اعتیاد دارد. این موضوع مخصوصا در میان اقشار نوجوان و جوان که تحت تاثیر عوامل و مجاری مختلف آموزشی و رسانه ها هستند، برجسته تر است. پژوهش حاضر درصدد است تا به بررسی مهم ترین شاخص های موثر بر درک خطر اعتیاد به مواد مخدر در میان نوجوانان و جوانان شهر اصفهان بپردازد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش پژوهش نیز به صورت میدانی و از نوع پرسشنامه ای بوده است. جامعه موردنظر در این پژوهش، نوجوانان و جوانان شهر اصفهان است که از میان آنان، تعداد 384 نفر به صورت تصادفی در معرض پرسش قرارگرفته و شاخص های موثر درباره درک خطر اعتیاد موردسنجش قرارگرفته است. نوشتار حاضر با شناسایی چند عامل ازجمله حساسیت سازی افراد و محیط، آگاه سازی خانواده ها، آموزش معلمان و مربیان، نقش گروه ها و رسانه ها، پاک سازی محیط های آلوده و خطرآفرین، بهره گیری از الگوها برای ایجاد شناخت نسبت به خطر اعتیاد و همچنین نقش قوانین و مقررات در درک خطر پدیده اعتیاد توجه نشان داده و این متغیرها را در اختیار جامعه نمونه یعنی نوجوانان و جوانان استان اصفهان قرار داده است. نتایج تحقیق که با استفاده از SPSS و در دو سطح توصیفی و تحلیلی صورت گرفته است، بر نقش متغیرهای بیان شده در درک خطر اعتیاد و تاثیر آنان بر این درک، صحه گذاشته است.

    یافته ها

    پیشنهادهای مطرح شده شامل استفاده از الگوهای موفق، پاک سازی محیط آلوده از اعتیاد، اهمیت قایل شدن به نقش رسانه، خانواده و آموزش دهندگان در مدارس و دانشگاه است که می تواند در حکم نقش پیشگیری اولیه عمل نمایند. حساس شدن نسبت به نوجوانان و جوانان به معنای درک رفتارهای آنان، پی بردن به نوع انتخاب دوستان و مکان هایی است که در صورت بی توجهی می تواند باعث افتادن آنان به دام اعتیاد شود. قوانین و مقررات نیز می تواند دست نهادهای قضایی و انتظامی را در مقابله با عاملان انحراف جوانان و نوجوانان افزایش دهد.

     نتیجه گیری: 

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که توجه به راهبردهای فرهنگی در قیاس با سایر استراتژی ها، با تاثیرگذاری بر نگرش جامعه هدف نقش مهمی در درک خطر اعتیاد به مواد مخدر در میان نوجوانان و جوانان ایفا می نماید. همچنین برای آگاه سازی و پی بردن به خطرات مواد مخدر از جنبه آموزشی؛ شامل آگاه سازی از طریق مربیان و معلمان در مدارس و دانشگاه و از حیث عملیاتی؛ شامل عملیات ضربتی برای پاک سازی محیط های آلوده و حتی شناسایی معتادان گمنام است.

    کلیدواژگان: درک خطر، اعتیاد، نوجوانان و جوانان، اصفهان
  • طاهره گلستانی بخت، انسیه بابایی صفحات 215-242
    زمینه و هدف

    سوءمصرف مواد، رفتاری با تبعات جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی است که در عملکرد جسمی، روانی و اجتماعی وی تاثیرات نامطلوب بر جای می گذارد. هدف این مقایسه اثربخشی آموزش رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد و نوروفیدبک بر اشتیاق به درمان و کاهش علایم جسمانی سازی در مصرف کنندگان هرویین شهر تهران بوده است. 

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد دارای سوءمصرف مواد بوده که به یکی از مراکز خود معرف مراجعه کرده بودند. تعداد 45 نفر از میان این جامعه به صورت تصادفی ساده به روش قرعه کشی در دو گروه 15 نفر آزمایش و یک گروه 15 نفر گواه به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. گروه ها با پرسشنامه سلامت روان و پرسشنامه تغییر و اشتیاق به درمان ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مختلط تحلیل شدند.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد بین میانگین نمرات پس آزمون دو گروه نوروفیدبک و ACT بر بهبود اشتیاق به درمان و علایم جسمانی سازی تفاوت معناداری وجود ندارد. باوجوداین آموزش ACT و انجام جلسات نوروفیدبک بر اشتیاق به درمان و کاهش علایم جسمانی در نمونه های موردنظر موثر می باشند.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج، ACT در کنار جلسات نوروفیدبک می تواند در بهبود روند اشتیاق به درمان و کاهش علایم جسمانی سازی در معتادان به هرویین تاثیر بیشتری بر سرعت و کیفیت درمان بگذارد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نوروفیدبک، علائم جسمانی سازی، اشتیاق به درمان، اعتیاد
  • حمیدرضا کرمی صفحات 243-260
    زمینه و هدف

    کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر امروزه به یکی از مهم ترین چالش و تهدید در سطح جهان مبدل گردیده است، زیرا تبعات ناگواری ناشی از تولید و تجارت این ماده ی افیونی و کشنده به رغم آنکه پیشرفت درزمینه اقتصادی کشورها را به چالش می کشد هم چنان سلامت جامعه را آسیب پذیر ساخته و انسان ها را به کام مرگ و نیستی می برد. قاچاق مواد مخدر به عنوان یک پدیده نامطلوب اجتماعی، علل اقتصادی و اجتماعی متعددی داشته و با توجه به اهمیت موضوع جرم در کشورهای مختلف، در سال های اخیر مطالعات گسترده ای برای شناسایی و تبیین علل وقوع آن انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع تحلیلی و استنباطی و تحلیلی-پیمایشی و بر مبنای طرح و مدل سازی، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر آمار و داده های مربوط به شاخص های اقتصادی و قاچاق مواد مخدر در کشور ایران طی سال های 1386 تا 1395 می باشد. آمار دستگیرشدگان در راستای قاچاق مواد مخدر که اطلاعات آن در سیستم پلیس مبارزه با مواد مخدر و معاونت طرح و برنامه وبودجه ناجا ثبت شده و داده های مربوط به شاخص های اقتصادی از مرکز آمار ایران اخذ شد. در این تحقیق با بهره گیری از مدل  رگرسیون فضایی پویا (اتورگرسیو فضایی-زمانی)  به تحلیل اثر شاخص های اقتصادی بر میزان قاچاق مواد مخدر در ایران پرداخته شد. در این راستا  برای تحلیل و برآورد پارامترهای موجود در مدل از نرم افزارهای R استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که در دوره موردبررسی از بین 5 متغیر بیکاری، درآمد سرانه، ضریب جینی، ضریب کاکوانی، صنعتی شدن، سه متغیر نرخ بیکاری، ضریب کاکوانی و صنعتی شدن ازجمله متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر قاچاق مواد مخدر در کشور بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق مشخص گردید افزایش یک درصدی در متغیرهای نرخ بیکاری منجر به افزایش 24 درصدی در نرخ قاچاق مواد مخدر؛ و افزایش یک درصدی در شاخص صنعتی شدن، نرخ قاچاق مواد مخدر را حدود 22 درصد کاهش می دهد. همچنین ضریب کاکوانی به میزان 17 درصد بر قاچاق مواد مخدر اثر منفی داشته است به عبارتی هرچه از میزان فقر در جامعه کاسته شده، به میزان 17 درصد، قاچاق مواد مخدر کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: قاچاق مواد مخدر، رگرسیون پانلی فضایی پویا، بیکاری، ضریب کاکوانی، صنعتی شدن، ضریب جینی، درآمد سرانه
  • غلامرضا تاج بخش، محمدرضا حسینی صفحات 262-285
    زمینه و هدف

    ازجمله دغدغه های اصلی برنامه ریزان، مسیولان و خانواده های جوانان، نگرانی از گرایش جوانان به مواد مخدر است. بر این اساس پژوهش حاضر باهدف بررسی عوامل اجتماعی موثر بر گرایش به اعتیاد در بین جوانان با رویکرد تحلیل علی لایه ای (CLA) به عنوان یک روش از آینده پژوهی و با بهره گیری از نظرات جمعی از خبرگان دانشگاه و متخصصان حوزه اعتیاد، ضمن شناسایی وضعیت موجود اعتیاد بر عمق تحلیل ها و موانع و چالش های آن افزوده و به شناسایی مسیله در رابطه با اعتیاد در بین جوانان پرداخته و راهکارها و سازوکارهایی را برای گذار ارایه کند.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف اکتشافی و با استفاده از روش کیفی و نیز گردآوری داده ها از طریق مصاحبه ی عمیق انجام گرفته است. جامعه ی آماری این پژوهش، اساتید دانشگاه و متخصصان حوزه اعتیاد ازجمله مشاوران بهزیستی و مدیران کمپ هستند که دارای تحصیلات دانشگاهی بوده و یا سابقه ی فعالیت های تحقیقاتی یا عملی درزمینه ی اعتیاد دارند؛ درمجموع، مصاحبه ها با نفر دوازدهم به اشباع رسید و تا نفر دوازدهم ادامه یافت.

    یافته ها

    در این مقاله با استفاده از تحلیل لایه علی جهت شکافتن لایه های مختلف که بر موضوع اعتیاد به مواد مخدر در جوانان تاثیرگذار است، سناریوهای مختلفی برای آینده در نظر گرفته می شود. در این راستا بر اساس تحلیل های مربوط به لایه های پایین تر و با توجه به میزان عدم قطعیت و اهمیت، دو پیشران «عوامل اجتماعی فرهنگی» و «عوامل روان شناختی» شناسایی شده و بر اساس آن ها سناریوهای موردنظر طراحی گردیدند.

    نتیجه گیری

    توجه به امور فرهنگی و اجتماعی و راهکارهای درمانی و بهره گیری از پژوهش های علمی و دانشگاهی در جلوگیری از اعتیاد جوانان مفید باشد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مواد مخدر، اعتیاد، تحلیل علی لایه ای، جوانان
  • محسن نیازی، ستار صادقی، امین گودرزی صفحات 287-303
    زمینه و هدف

    ازجمله دغدغه های اصلی برنامه ریزان، درمانگران و خانواده های افراد معتاد، ترک پایدار و عدم بازگشت مجدد آن ها به سمت مواد مخدر است. بر این اساس پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش عوامل اجتماعی در ترک پایدار مواد مخدر در بین کسانی که موفق به ترک اعتیاد شده اند، خانواده ها و متخصصان حوزه اعتیاد است.

    روش

    این پژوهش به روش کیفی و با مصاحبه های فردی نیمه ساختاریافته انجام گرفته است. تعداد 18 نفر از معتادانی که موفق به ترک اعتیاد شده بودند، خانواده ها و متخصصان در پژوهش شرکت نمودند. اطلاعات به دست آمده از مصاحبه ها به کمک نرم افزار تحلیل داده ها (MAXQDA) و در قالب کدگذاری های باز، محوری و گزینشی نظریه داده محور مورد تجزیه وتحلیل کیفی قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده از تجزیه وتحلیل مصاحبه ها حاکی از این است که شش مقوله اصلی استخراج گردید که عبارت اند از: نگاه دیگران، سبک زندگی، خانواده، ارتباطات اجتماعی، گروه درمانی و نهایتا مقوله ای تحت عنوان شرایط علی از دید فرد معتاد به دست آمده است.

    نتیجه گیری

    حمایت پایدار گروه و همدردی افراد با فرد معتاد است که باعث ایجاد انگیزه در آن ها جهت ترک پایدار می شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد، ترک پایدار، معتاد، بروجرد
|
  • AmirHossein Yavari Bafghi, hamidreza Sarami, Mehdi Ghazizadeh Pages 1-35
    Background and Purpose

    Today, futures research approaches and methods, such as scenario planning, can take police planners and decision-makers beyond traditional planning methods and prepare them in the face of drug crimes and potential future events. This study aims to explain the prevention of drug trafficking in the railway fleet using scenario planning method.

    Method

    The present study is a developmental research in terms of purpose. This research is one of the "descriptive-survey" methods according to its objectives; in this research, the model of predicting social crises has been used. The statistical population of this study included 120 deputies, managers and employees of the Anti-Narcotics Police, the NAJA Prevention Police, the Presidential Anti-Narcotics Headquarters, and the heads of the country's railway police, who were selected in full.

    Findings

    The findings showed that the component "change the method and technique of drug trafficking in the railway fleet"; "Geography of drug crime"; "The type of drugs and the activity of gangs in the railway fleet" and "time factors in the continuation of drug trafficking" have been the most important predictive indicators in the form of 12 scenarios.

    Conclusion

    Future research using scenario planning method can be used as a new management tool for planning in the police force .To help managers and decision makers change their attitudes toward imaginary realities and to bring their attitudes as close as possible to existing or emerging realities.

    Keywords: foresight, Rail fleet, scenario, futures research. Introduction
  • Hassan Javadi Ardakani, Karim Qassabi Pages 37-60
    Background and Purpose

    The rapid growth of urbanization has led to the creation of marginalized areas and informal settlements, and as a result, has led to the spread of social harms, especially drug trafficking. The aim of this study was to identify new ways to deal with the formation of drug trafficking centers on the outskirts of Hamadan.

    Method

    This research was conducted within the framework of a qualitative approach and using the data research method of the foundation to achieve the views of the participants. Participants in the present study included 14 experts and specialists who were present in the implementation of the research by observing the principle of theoretical saturation and using the snowball sampling method until the theoretical saturation was reached.

    Findings

    Findings showed that the use of technical equipment based on tracking and location, new cyberspace, new equipment based on image and sound and new technologies discovered as "methods based on the use of new technologies", construction of necessary and vital places and headquarters, pleasant Physical and environmental, providing environmental and physical facilities and legality, as "methods based on the development of new urban space and organizing physical irregularities" and finally; Information management with the approach of grassroots and neighborhood-based, thematic, temporal, virtual aristocracy and interaction and capacity building as "methods based on the promotion of intelligence-law enforcement aristocracy" to deal with the formation of drug trafficking centers on the outskirts of Hamadan.

    Results

    The results showed that the use of modern science in the world has a significant role in preventing the formation of drug trafficking centers. Therefore, it was suggested that the police, by equipping themselves with the latest technology in the world, take action against the widespread and comprehensive fight against drugs in the marginal areas and prevent the formation of crime hotspots.

    Keywords: New methods of confrontation, drug trafficking centers, Hamedan, marginalization, new technology
  • mehdi mohammadi, Ali Afshar, Mehrdad Hassivandi Pages 61-92
    Background and Purpose

     Studies show that cyberspace sites and networks have become a safe haven for drug dealers and criminals. On the other hand, dealing with it also faces many challenges. The present study aimed to identify the challenges of police confrontation in the fight against drugs in cyberspace.

    Method

    The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of type and method. The research method in this study is based on the method and nature of descriptive-analytical. Reliability above 70% responded.

    Findings

    The findings showed that among the existing challenges; Geographical challenges; Cultural; social; Political and economic issues are among the most important police challenges in the fight against drugs in cyberspace that need to be addressed.

    Conclusion

    The results of this study showed the challenges of geographical challenges; Cultural; social; Political and economic have the most impact, respectively.

    Keywords: confrontation, the drug Enforcement police, Cyberspace
  • Mehdi Javaheri, Majid Karimi, Ebrahim Ghorbani, Samad Shokouhi Rad Pages 93-113
    Background and Purpose

    Targeted confrontation with emerging drugs and psychotropic substances in the international arena requires appropriate aggressive and preventive strategies in line with the nature of criminal activities. Therefore, the present study was conducted with the aim of presenting a model of international cooperation with the approach of counter-narcotics and emerging psychotropic substances.

    Method

    This research has been done in the framework of a qualitative approach and using the data research method of the foundation. Research participants include experts (military affiliates of the Islamic Republic of Iran in the region and internationally, Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Interior (International Affairs), regional and international affairs of the NAJA Anti-Narcotics Police, Anti-Narcotics Headquarters The Republic, the International Police and the NAJA Security Police and the NAJA Narcotics Officers in Neighboring Countries until the theoretical saturation) and 12 people were selected as the participants of the study using the snowball sampling method. MAXQDA software was used to analyze the qualitative data.

    Findings

    The findings of the content analysis of the interviews showed that in the process of international cooperation with the anti-narcotics approach and emerging psychopaths, 3 dimensions, 7 components and 21 indicators should be considered.

    Conclusion

    The results showed that effective dimensions in international cooperation with the approach of counter-narcotics and emerging psychotropics can be in the form of three dimensions: 1- Regional or international bilateral or multilateral cooperation, 2- Interaction and cooperation regarding the implementation of Article 43 of the Anti-Narcotics Law of the Islamic Republic of Iran in the field of controlled shipments and 3- Exchange of information on emerging drug shipments and emerging psychotropic substances. The output of the present study led to the design of a model of international cooperation with the approach of combating drugs and emerging psychotropic substances.

    Keywords: International Cooperation, Struggle, Drugs, Psychotropic, Emerging
  • Mohammad Hemmati, Ismail Karamzadeh, Nabiullah Moradi Pages 115-141

    Addictive substances and violent crimes are global problems and Iran is one of the countries that has received the most negative impact in this regard. In this study, we intend to explain the direct or indirect role of addictive substances in committing violent crimes.

    Method

    This research is of the type of content analysis in terms of applied purpose and in terms of method and qualitative method. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with 15 NAJA employees who are directly involved in the fight against narcotics and violent crime and have been purposefully selected. The software used in this research was Max QDO, which collected a set of basic themes during the coding process and then extracted the organizing themes; In the axial and selective coding stages, the comprehensive and basic themes of selection and the link between these categories were explained and the coding map was drawn as a theoretical model as the result of the work using the mentioned software.

    Findings

    The research findings show that many anger crimes are related to addictive substances. Individual causes and addictive drug use environments and competition between drug and psychotropic drug gangs and gangs are among the causes and factors that affect violent crimes in society. 

    Conclusion

    Sexual crimes and violent conflicts lead to beatings and injuries occur in addictive environments and these environments are also effective in communication between violent offenders. On the other hand, many violent and terrorist crimes against the police and the people are directly and indirectly related to addictive substances.

    Keywords: Addictive substances, drugs, violence, violent crimes
  • MohammadHossein Sharifinia, Zahra Rahimi yeganeh Pages 143-166
    Background and Purpose

    One of the concepts that has been considered by researchers in preventing all kinds of injuries and malfunctions such as addiction and can help the literature related to the field of addiction is the degree of its differentiation. Understanding differentiation informs us of how individuals shape their behavior within the larger social context. The present study was conducted to investigate the relationship between their levels of differentiation and problem solving styles in drug addicts.

    Method

    The research was descriptive-correlational and was conducted among those addicts in Kashan who had referred to addiction treatment centers in this city in 1400. Among them, 270 eligible subjects were selected by available sampling method and were asked to complete the Scorne differentiation questionnaires and Cassidy and Lang problem solving methods.

    Results

    Analysis of data with Pearson correlation coefficient revealed that there is a significant relationship between their levels of differentiation and problem solving methods in addicts. This relationship was positive with constructive and efficient problem solving styles and inverse with non-constructive and inefficient styles.

    Conclusion

    The findings indicate that the level of differentiation is low in most addicts; For this reason, they are more likely to use inefficient methods of problem solving in the face of problems and events in their daily lives; Therefore, it is necessary to provide training to improve their level of differentiation in addiction prevention programs for children and adolescents, as well as in addiction treatment programs. This has a great impact on the use of effective and efficient methods of problem solving in the face of life problems and problems, and as a result, they will resort to drugs less to adapt to life problems and events.

    Keywords: self-differentiation, problem-solving styles, addiction, substance use disorders
  • Ali Ehteshami, Hedayat rafiei zadeh Pages 167-192
    Background and Purpose

    Coping with cultivation of poppy and hemp is One of the patterns of law enforcement is to deal with the supply of drugs, which can control the supply of drugs and increase the satisfaction of the people of the country. The main purpose of this research is to identify the most effective ways to deal with poppy cultivation and control.

    Methodology

    ‌This research ‌ has been done with a qualitative ‌ and ‌phenomenological Approach ‌. ‌Semi-structured interviews were used to collect data. ‌Participants ‌In ‌This ‌Research included 20 ‌People ‌Of ‌Experts ‌Document ‌Drugs ‌And ‌Approached ‌People ‌who ‌Selected by Targeted ‌Sampling. Data analysis was performed in the form of analytical and cognitive phenomenological interpretation and based on common methods of analysis in qualitative studies and based on the same design.

    Findings

    The results of the above research show that this is the case. ‌However ‌All the methods in question ‌ are effective ‌ in the promotion of quantitative and qualitative measures related to the containment and detection of the crime in question, ‌But the effectiveness of ‌management ‌methods is more than others Because ‌the Effectiveness ‌and ‌Success of Other methods influence Achieving ‌‌to Determined goals  and the effectiveness of intelligence method was more than disciplinary and operational methods And technological and preventive methods and work as tools in promoting operational methods and, as a result, achieving the goals and objectives of managerial methods.

    Keywords: drugs Poppy plant, Confrontation, Hemp, Kermanshah
  • AhmadReza Momayez, Alireza Golshani, MohammadHassan Talebian Pages 193-214
    Background and Purpose

    Understanding the dangers and harms of society, including the phenomenon of addiction, plays an important role in preventing people from becoming trapped in addiction. This issue is especially prominent among adolescents and young people who are influenced by various educational factors and channels and the media. The present study seeks to investigate the most important indicators affecting the perception of the risk of drug addiction among adolescents and young people in Isfahan.

    Method

    The present research was applied and the research method was field and questionnaire. The study population in this study is adolescents and young people in Isfahan, of which 384 people were randomly questioned and effective indicators on understanding the risk of addiction were assessed. The present article identifies several factors such as sensitizing individuals and the environment, informing families, educating teachers and educators, the role of groups and media, cleaning up polluted and dangerous environments, using patterns to create knowledge about the risk of addiction, and the role of rules and regulations in understanding The danger of the phenomenon of addiction has been noticed and these variables have been provided to the sample community, ie adolescents and youth of Isfahan province. The results of the research, which was conducted using SPSS at both descriptive and analytical levels, confirmed the role of the expressed variables in understanding the risk of addiction and their impact on this perception.

    Findings

    The proposed proposals include the use of successful models, cleaning the environment of addiction, emphasizing the role of the media, family and educators in schools and universities, which can act as a primary prevention role. Sensitivity to adolescents and young people means understanding their behaviors, realizing the type of choice of friends and places that if left unchecked can cause them to fall into the trap of addiction. Laws and regulations can also increase the hand of the judiciary and law enforcement agencies in dealing with the perpetrators of youth and adolescent deviance.

    Conclusion

    The results indicate that attention to cultural strategies in comparison with other strategies, by influencing the attitude of the target community plays an important role in understanding the risk of drug addiction among adolescents and young people. Also to raise awareness and understand the dangers of drugs from an educational point of view; Includes awareness through educators and teachers in schools and universities and in operational terms; Includes strike operations to clean up contaminated environments and even identify anonymous addicts.

    Keywords: Perception of Danger, Addiction, Adolescents, Youth, Isfahan
  • Tahereh Golestani Bakht, Aniseh Babaei Pages 215-242
    Background and Purpose

      Substance abuse is a behavior with physical, psychological, social and economic consequences that have adverse effects on his physical, psychological and social functioning. The purpose of this comparison was the effectiveness of acceptance and commitment-based training and neurofeedback on the desire to treat and reduce physical symptoms in heroin users in Tehran. 

    Method

    This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all people with substance abuse who had referred to one of their referral centers. Forty-five people from this population were randomly selected by lottery in two groups of 15 experiments and one group of 15 controls as a sample. The groups were evaluated with a mental health questionnaire and a change and desire for treatment questionnaire. Data were analyzed using repeated measures mixed analysis of variance.

    Findings

      The results showed that there was no significant difference between the mean post-test scores of the neurofeedback and ACT groups on improving the desire for treatment and physical symptoms. However, ACT training and neurofeedback sessions are effective on the desire to treat and reduce physical symptoms in the samples.

    Conclusion

    Based on the results, ACT along with neurofeedback sessions can improve the speed and quality of treatment by improving the desire for treatment and reducing the physical symptoms in heroin addicts.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Neurofeedback, Physiotherapy Symptoms, Eagerness to Treatment, Addiction
  • hamidreza karami Pages 243-260
    Background and Purpose

    Cultivation, production and trafficking of narcotics has become one of the most important challenges and threats in the world today, because the adverse consequences of the production and trade of this deadly opioid substance, despite challenging the economic development of countries, still threaten the health of society. It makes people vulnerable and leads them to death and nothingness. Drug trafficking as an undesirable social phenomenon has several economic and social causes, and due to the importance of the issue of crime in different countries, in recent years, extensive studies have been conducted to identify and explain the causes.

    Method

    The present study is of analytical, inferential, analytical-survey type and is applied based on design and modeling. The statistical population of the present study is statistics and data related to economic indicators and drug trafficking in Iran during the years 2007 to 2016. Statistics of detainees in the field of drug trafficking, whose information was recorded in the anti-narcotics police system and the NAJA Deputy for Planning and Budget, and data related to economic indicators were obtained from the Statistics Center of Iran. In this study, using the effect of dynamic spatial regression (spatial-temporal autoregressive), the effect of economic indicators on the rate of drug trafficking in Iran was analyzed. In this regard, R software has been used to analyze and estimate the parameters in the model.

    Findings

    The obtained results show that in the period under study, among the 5 variables of unemployment, per capita income, Gini coefficient, Kakovani coefficient, industrialization, three variables of unemployment rate, Kakovani coefficient and industrialization are among the important and influential variables on drug trafficking in Has been a country.

    Conclusion

    Based on the research results, it was found that a one percent increase in unemployment rate variables leads to a 24 percent increase in drug trafficking rates; And a one percent increase in the industrialization index reduces the drug trafficking rate by about 22 percent. Also, the Kakwani coefficient of 17% had a negative effect on drug trafficking, in other words, the lower the poverty rate in the society, the lower the 17% decrease in drug trafficking.

    Keywords: Drug trafficking, Dynamic space panel regression, Unemployment, Kakwani coefficient, Industrialization, Gini coefficient, Per capita income
  • Gholamreza Tajbakhsh, Mohammadreza Hosseini Pages 262-285
    Background and Purpose

    One of the main concerns of youth planners, officials and families is the tendency of young people to turn to drugs. Accordingly, the present study aims to investigate the social factors affecting the tendency to addiction among young people with a layered causal analysis (CLA) approach as a method of futures research and using the collective opinions of university experts and addiction specialists, while identifying The current state of addiction adds depth to the analysis and its barriers and challenges, and identifies the issue of addiction among young people and provides strategies and mechanisms for transition.

    Method

    This research has been done in terms of exploratory purpose and using qualitative method as well as data collection through in-depth interviews. The statistical population of this study is university professors and addiction specialists, including welfare counselors and camp managers who have a university education or a history of research or practical activities in the field of addiction; In total, the interviews with the twelfth person were saturated and continued until the twelfth person.

    Results

    In this article, using causal layer analysis to split the different layers that affect the issue of drug addiction in young people, different scenarios for the future are considered. In this regard, based on the analysis of the lower layers and according to the degree of uncertainty and importance, the two drivers of "socio-cultural factors" and "psychological factors" were identified and based on them, the desired scenarios were designed.

    Conclusion

    Paying attention to cultural and social affairs and treatment strategies and using scientific and academic research should be useful in preventing youth addiction.

    Keywords: futures research, drugs, addiction, layered causal analysis, youth
  • mohsen niazi, satar sadeghi, Amin goodarzy Pages 287-303
    Background and Purpose

    One of the main concerns of planners, therapists and families of addicts is permanent withdrawal and non-return to drugs. Accordingly, the present study aims to investigate the role of social factors in the sustainable withdrawal of drugs among those who have succeeded in quitting addiction, families and professionals in the field of addiction.

    Method

    This research has been done qualitatively with semi-structured individual interviews. Eighteen addicts who managed to quit addiction, families and professionals participated in the study. The information obtained from the interviews was qualitatively analyzed using data analysis software (MAXQDA) in the form of open, axial and selective coding of data-driven theory.

    Findings

    Findings obtained from the analysis of the interviews indicate that six main categories were extracted, which are: others' views, lifestyle, family, social relations, group therapy, and finally the category called causal conditions from the perspective. The addicted person is healed. 

    Conclusion

    Sustainable group support and empathy of people with the addicted person that motivates them to leave permanently.

    Keywords: addiction, permanent quitting, addicted, Boroujerd