فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی
پیاپی 39 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 18
|
  • علیرضا حسابی نامقی*، علی نسری نژاد، مرضیه افخمی صفحات 1-9
    مقدمه و هدف

    آنتی بیوتیک ها سبب کاهش جمعیت میکروبی دستگاه گوارش، افزایش مواد غذایی قابل دسترس و در نتیجه بهبود ضریب تبدیل غذایی و وزن جوجه های گوشتی می شوند. به دلیل باقی ماندن آنتی بیوتیک ها در محصولات تولیدی و انتقال آن ها به انسان و بروز مقاومت، استفاده از آن ها در بسیاری از کشورها ممنوع شده است. لذا استفاده از جایگزین های آنتی بیوتیک در صنعت دام و طیور مورد توجه قرار گرفته است که از آن جمله می توان به اسیدهای آلی اشاره کرد. اسیدهای آلی با از بین بردن باکتری های مضر و ایجاد شرایط تغذیه ای برای باکتری های مفید منجر به تعدیل فلور میکروبی روده و بهبود عملکرد حیوان می شوند. این آزمایش به منظور بررسی مقایسه اثرات اسیدیفایر بر پایه اسید سیتریک با نمونه تجاری در آب آشامیدنی بر عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی سرم، pH و مورفولوژی روده جوجه های گوشتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این آزمایش از 400 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 20 قطعه جوجه به ازاء هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد دریافت کننده آب آشامیدنی بدون افزودن اسیدیفایر و گروه های مصرف کننده آب آشامیدنی دارای سطوح مختلف 0/025، 0/05 و 0/075 درصد اسیدیفایر تولیدی و 0/2 درصد اسیدیفایر تجاری بود. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی طی دوره رشد با افزودن 0/05 درصد اسیدیفایر تولیدی در مقایسه با شاهد کاهش یافت (0/05>p). افزایش وزن جوجه های گوشتی در سطح 0/075 درصد اسیدیفایر تولیدی در دوره آغازین و در گروه های تحت تیمار با نمونه تجاری در کل دوره در مقایسه با شاهد افزایش یافت (0/05>p). کاهش عددی و معنی دار تری گلیسرید سرم به ترتیب در تیمارهای حاوی 0/05 درصد و سطوح 0/025 و 0/075 درصد اسیدیفایر و افزایش HDL سرم در تیمار حاوی اسیدیفایر تجاری (0/05>p) در مقایسه با شاهد مشاهده شد. تیمارهای حاوی اسیدیفایر آلکالین فسفاتاز سرم کمتری در مقایسه با شاهد داشتند (0/05>p). کاهش pH دوازدهه و ژژونوم در 42 روزگی، همچنین کاهش عمق کریپت و افزایش ارتفاع پرز ژژونوم در تیمارهای حاوی 0/2 و 0/05 درصد به ترتیب از اسیدیفایرهای تجاری و تولیدی در مقایسه با شاهد مشاهده شدند (0/05>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده سطح 0/05 درصد اسیدیفایر تولیدی در آب آشامیدنی جهت بهبود عملکرد و مورفولوژی روده و کاهش pH دستگاه گوارش در جوجه های گوشتی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اسیدیفایر، اسیدیته دستگاه گوارش، جوجه گوشتی، فراسنجه های خونی، مورفولوژی روده
  • پرند بزرگتبار، محمد کاظمی فرد*، منصور رضایی، پویان مهربان صفحات 10-20
    مقدمه و هدف

    استفاده از آنتی بیوتیک ها در تغذیه طیور علاوه بر اهمیت آن ها در پیشگیری از بیماری ها، باعث افزایش روز افزون ناهنجاری های مادرزادی، بیماری های مزمن، افزایش مقاومت میکروبی و صدها عارضه کوچک و بزرگ دیگر که به عنوان معضلات بهداشت کنونی جامعه بشری مطرح است، می باشد. تمرکز بر رفاه حیوانات، مراقبت از محیط زیست، استفاده محدود از داروها و تولید یک محصول سالم بدون باقی مانده های شیمیایی که سلامت انسان را به خطر نیاندازد همیشه مورد توجه بوده است. یکی از جایگزین های مناسب برای آنتی بیوتیک ها، به پپتیدهای زیست فعال می توان اشاره کرد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 240 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه تجاری راس 308، در شش تیمار،  پنج تکرار (هشت قطعه جوجه در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره پایه، جیره پایه + 0/1 درصد ویتامین E و 0/05 درصد مادورامایسین، جیره پایه + 0/05 درصد مادورامایسین، جیره پایه + 200 میلی گرم در کیلوگرم پپتید سوپرورم، جیره پایه +400 میلی گرم در کیلوگرم پپتید سوپرورم  و جیره پایه + 600 میلی گرم در کیلوگرم پپتید سوپرورم بودند. اثر تیمارها بر عملکرد، جمعیت میکروبی، ریخت شناسی روده و پاسخ سیستم ایمنی جوجه های گوشتی بررسی شد.

    یافته ها

    افزودن مادورامایسین (تیمار 3) و  پپتید سوپرورم در سطوح 200، 400 و 600 میلی گرم به جیره در مقایسه با گروه شاهد توانسته است مصرف خوراک را  در دوره پایانی کاهش دهد. از طرفی تیمارهایی که آنتی بیوتیک مصرف کردند، در مقایسه با تیمار 5 که حاوی 400 میلی گرم پپتید سوپرورم بود توانسته است جمعیت باکتری های کل را کاهش دهد. اضافه کردن همه سطوح پپتید زیست فعال سوپرورم به جیره سبب کاهش قطر کریپت در مقایسه با گروه شاهد شد و همچنین جیره حاوی 400 میلی گرم از پپتید سوپرورم باعث کاهش عمق کریپت در مقایسه با گروه شاهد شد. نتایج به دست آمده در رابطه با فاکتورهای ایمنی می توان بیان کرد که با افزودن آنتی بیوتیک به جیره، می تواند فاکتور های ایمنی از جمله ایمنوگلوبولین G در سن 35 روزگی در مقایسه با گروه شاهد افزایش دهد، همچینین پپتید سوپرورم در غلطت 400 و 600 میلی گرم به جیره توانسته است تیتر کل SRBC در سن 42 روزگی در مقایسه با گروه شاهد بهبود دهد.

    نتیجه گیری

    نتایج این آزمایش نشان داد که تیمارهای آزمایشی توانست شاخص های عملکردی را در سن 11 تا 42 روزگی و برخی از صفات ریخت شناسی ژژنوم مانند: عمق و قطر کریپت را بهبود دهد. همچنین می توان بیان کرد که اثر تیمارهای آزمایشی بر جمعیت باکتری کل و لاکتوباسیل و سطح ایمونوگلوبولین G (روز 35) و تیتر کل SRBC (روز 42) معنی دار بود.

    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، پپتید زیست فعال، جمعیت میکروبی، جوجه گوشتی و سوپرورم
  • علی نوبخت* صفحات 21-27
    مقدمه و هدف

    تخم مرغ یک ماده غذایی کامل برای تغذیه گروه های مختلف سنی است که با دارا بودن طیف گسترده ای از مواد مغذی مورد نیاز، حاوی ترکیبات شیمیایی حساس در مقابل عوامل نامساعد محیطی از قبیل حرارت، ماندگاری و شرایط و محل نگهداری می باشد. در آزمایش حاضر طول مدت، محل و وضعیت نگهداری تخم مرغ های خوراکی در یخچال های خانگی و اثرات آنها بر صفات کیفی، صفات پوسته و شاخص های بیوشیمیایی زرده تخم ها مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این آزمایش تعداد 216 عدد تخم مرغ سالم تولید یک روز مرغ های سویه های لاین W36، با سن 77 هفتگی تهیه و به صورت آرایش فاکتوریل 2×3×3 شامل 3 هفته، 3 طبقه و دو وضعیت نگهداری تخم مرغ (نوک تیز به طرف پایین و یا برعکس) در 18 تیمار، 72 تکرار و 3 عدد تخم مرغ در هر تکرار، در قالب یک طرح کاملا تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    طول مدت زمان نگهداری، محل و نحوه نگهداری تخم در یخچال اثرات معنی داری بر کیفیت داخلی، صفات پوسته و شاخص های بیوشیمیایی زرده تخم ها داشت (0/05<p). نگهداری تخم مرغ ها در طبقات بالایی یخچال نسبت به طبقه پایین، شاخص زرده و رنگ زرده را افزایش داد (0/05<p). با افزایش مدت زمان نگهداری تخم مرغ ها به سه هفته در یخچال، درصد زرده، واحد هاو، ضخامت پوسته تخم مرغ ها و نیز غلظت کلسترول زرده کاهش، در حالی که درصد سفیده و رنگ زرده افزایش یافت (0/05<p). وضعیت نگهداری تخم مرغ ها در یخچال (نوک تیز پایین و یا بالعکس)، اثرات معنی داری بر کیفیت داخلی، صفات پوسته و شاخص های بیوشیمیایی زرده تخم مرغ ها نداشت (0/05<p).

     نتیجه گیری

    با توجه به ارزش غذایی، ترکیبات متعدد و نیز ماهیت بعضی از مواد مغذی موجود در تخم مرغ و بالخصوص زرده تخم ها (نظیر اسیدهای- چرب غیراشباع)، به عنوان یک دغدغه برای متخصصین تغذیه و نیز خانم های خانه دار، مدت زمان، محل نگهداری و وضعیت نگهداری تخم مرغ ها در یخچال مطرح است. در آزمایش حاضر مشاهده شد که اولا طبقه پایین یخچال محل مناسبی برای نگهداری تخم مرغ ها نیست، ثانیا با افزایش طول مدت زمان نگهداری تخم مرغ ها به بیش از دو هفته، کیفیت داخلی، کیفیت پوسته و محتوی زرده تخم مرغ ها دچار افت و نقصان می شوند، لیکن وضعیت نگهداری تخم مرغ های خوراکی در یخچال (نوک تیز تخم مرغ به سمت پایین و یا برعکس)، اثرات معنی داری بر صفات فوق الذکر نداشت. با توجه به یافته های بالا توصیه می شود، تخم مرغ مورد نیاز خانوارها در مقادیر زیاد خریداری نشوند و به مدت بیش از 2 هفته و همچنین در طبقات پایین یخچال های خانگی  نگهداری نشوند.

    کلیدواژگان: تخممرغ خوراکی، شاخص های بیوشیمیایی، صفات پوسته، کیفیت داخلی، وضعیت نگهداری
  • هاجر غریب اردکانی، محمد هوشمند*، رضا نقی ها، سیامک پارسایی صفحات 28-36
    مقدمه و هدف

    در سال های اخیر، کاربرد افزودنی های طبیعی و ایمن همانند گیاهان و فرآورده های گیاهی به دلیل اثرات سودمند آنها بر سلامت و در نتیجه تولید حیوانات، افزایش یافته است. یکی از ترکیبات مهم طبیعی موجود در گیاهان، ترکیبات پلی فنلی بوده که به دلیل داشتن اثرات ضد اکسیداسیونی و ضد باکتریایی مورد توجه فراوان قرار گرفته و بررسی های زیادی در مورد اثرات مختلف آنها بر جوجه های گوشتی انجام شده است. این پژوهش به منظور بررسی اثر کاربرد جیره ای میوه بلوط ایرانی(Quercus brantii L.) ، به عنوان یک خوراک غنی از ترکیبات فنلی، بر برخی ویژگی های گوشت سینه جوجه های گوشتی در زمان های مختلف نگهداری در یخچال (دمای 4 درجه سانتی گراد)، انجام شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 160 قطعه جوجه گوشتی یک روزه مخلوط نر و ماده در قالب یک طرح کاملا تصادفی بین دو تیمار آزمایشی (هر یک با 4 تکرار 20 قطعه ای) توزیع و با جیره شاهد (بدون استفاده از میوه بلوط) و یا جیره حاوی 20 درصد میوه بلوط تغذیه شدند. در طول دوره پرورش، جوجه ها به ترتیب با جیره های آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42- 25روزگی) تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش، از هر تکرار دو قطعه جوجه کشتار شده و از ماهیچه سینه نمونه برداری و در یخچال نگهداری شد. فراسنجه های مختلف (جمعیت لاکتوباسیلوس ها، باکتری های سرمادوست، انتروباکتریاسه ها، کل باکتری های هوازی، میزان اکسیداسیون لیپید، ظرفیت نگهداری آب و کاهش در اثر پخت) در روزهای 2، 4، 6، 8، 10 و 12 نگهداری اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد استفاده از میوه بلوط جمعیت لاکتوباسیلوس ها را در روز ششم و جمعیت کل باکتری های هوازی را در روزهای ششم و هشتم نگهداری به طور معنی داری کاهش داد (0/005>p). میزان اکسیداسیون لیپید در گوشت سینه گروه دریافت کننده میوه بلوط در روز دوم نگهداری در مقایسه با گروه شاهد بالاتر بود (0/05>p) اما در سایر روزها، اختلاف معنی داری بین دو تیمار مشاهده نشد. تغذیه جوجه ها با میوه بلوط بر ظرفیت نگهداری آب گوشت سینه مرغ در روزهای مختلف نگهداری اثر معنی داری نداشت. در جوجه های تغذیه شده با میوه بلوط، کاهش در اثر پخت گوشت سینه در روز چهارم نگهداری کم تر اما در روز دهم، بیش تر از گروه شاهد بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی، تحت شرایط انجام این پژوهش، تغذیه جوجه ها با میوه بلوط بر اغلب فراسنجه های مورد بررسی، اثر ثابت و معنی داری نداشت.

    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، پایداری اکسیداتیو، جمعیت باکتریایی، جوجه گوشتی، گوشت سینه
  • زهرا تهامی*، احسان اسکوییان صفحات 37-47
    مقدمه و هدف

    امروزه صنعت پرورش طیور به افزایش تولید در واحد سطح گرایش دارد، در عین حال افزایش تراکم گله با محدودیت ها و موانع مدیریتی و بهداشتی رو برو می باشد. مصرف گیاهان دارویی می تواند به عنوان راهکار تغذیه ای موثری برای گذار از چالش تراکم بالا باشد. بنابراین آزمایشی به منظور بررسی اثرات اسانس به شکل ریز پوشانی شده در جیره بر عملکرد، ریخت شناسی روده و اسیدیته دستگاه گوارش جوجه گوشتی طراحی و انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از 250 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 (مخلوط) در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2، شامل 4 تیمار و 5 تکرار و در هر تکرار تراکم توصیه شده 10 جوجه و تراکم بالا 15 قطعه جوجه در هر متر مربع با میانگین وزنی یکسان استفاده شد. در این آزمایش از اسانس پوشش دار شده گیاهان دارویی که دارای ترکیبات موثره گیاهان آویشن، مرزه، نعنافلفی و فلفل سیاه تولید شده در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه شرق و شمال شرق کشور استفاده شد. تیمارهای مورد آزمایش عبارت بودند از؛ تیمار اول: تراکم توصیه شده + بدون اسانس پوشش دار شده (شاهد)، تیمار دوم: تراکم بالا+ بدون اسانس پوشش دار شده، تیمار سوم: تراکم توصیه شده + 500 میلی گرم در کیلوگرم اسانس پوشش دار شده، تیمار چهارم: تراکم بالا + 500 میلی گرم در کیلوگرم اسانس پوشش دار شده. تعداد تلفات، وزن تلفات و وزن جوجه های حذفی به صورت جداگانه ثبت شد. میزان خوراک مصرفی و افزایش وزن به صورت هفتگی مورد اندازه گیری و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. در پایان دوره 2 قطعه پرنده از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب و پس از خون گیری ذبح شدند. برای مطالعه ساختار پرزهای روده باریک، نمونه هایی از دیودنوم، ژژنوم و ایلیوم تهیه شد. برای اندازه گیری ارتفاع و عرض پرز از میکروسکوپ با بزرگ نمایی 40 برابر و برای عمق کریپت از درشت نمایی 100 برابر استفاده شد. اسیدیته روده کور، به وسیله pH متر اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد افزودن اسانس پوشش دار شده منجر به کاهش درصد تلفات، افزایش وزن در تراکم بالا در مقایسه با عدم مصرف شد. مصرف اسانس پوشش دار شده در شرایط تراکم بالا منجر به کاهش ضریب تبدیل خوراکی شد. مصرف اسانس پوشش دار شده در شرایط تراکم توصیه شده و تراکم بالا منجر به افزایش معنی دار اسیدیته دستگاه گوارش در مقایسه با تیمارهای بدون اسانس پوشش دار شد (0/05>p). مصرف اسانس پوشش دار شده در تراکم معمولی و بالا منجر به افزایش طول پرز روده شد (0/05>p).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت مصرف مخلوط اسانس پوشش دار شده منجر به کاهش تلفات و کاهش مصرف خوراک، افزایش وزن، بهبود ضریب تبدیل خوراکی، افزایش طول و عرض پرز روده و اسیدیته دستگاه گوارش می شود.

    کلیدواژگان: اسانس پوشش دار شده، جوجه گوشتی، ریخت شناسی روده و میکروکپسوله کردن
  • طاهر یلچی* صفحات 48-55
    مقدمه و هدف

    پروتیین خام یکی از گران ترین اجزای جیره غذایی و مواد مغذی مورد نیاز دام است. یکی از راهکارهای استفاده بهینه از پروتیین خام ایجاد نوسان در سطح پروتیین خام جیره و تغذیه متناوب آن در فواصل زمانی یک تا چند روز است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تغذیه متناوب پروتیین خام جیره بر عملکرد رشد و برخی فراسنجه های شکمبه ای و خونی در بره های نر پرواری انجام شد.

    مواد و روش ها

    سه جیره غذایی با پروتیین خام 12، 14 و 16 درصد و انرژی قابل متابولیسم یکسان تنظیم شدند. از 36 راس بره نر با میانگین وزن 2/04±23/94 کیلوگرم در چهار تیمار در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تیمار اول جیره با سطح پروتیین خام 14 درصد را به صورت ثابت دریافت کرد. تیمارهای دوم تا چهارم جیره های با پروتیین خام 12 و 16 درصد را به ترتیب با تناوب 24، 48 و 72 ساعت دریافت کردند. مصرف خوراک، عملکرد رشد، ضریب تبدیل خوراک، قابلیت هضم و برخی فراسنجه های شکمبه ای و خونی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری از نظر مصرف خوراک و عملکرد رشد در بین تیمارها مشاهده نشد هرچند ضریب تبدیل خوراک در تیمار با تناوب مصرف پروتیین خام 48 ساعته بهبود یافت و نسبت به تیمار شاهد تمایل به معنی داری را نشان داد (0/063=p). بیشترین قابلیت هضم ماده آلی مربوط به تیمار با تناوب مصرف 48 ساعته بود که نسبت به سایر تیمارها تمایل به معنی داری را نشان داد (0/091 =p). بین تیمارهای آزمایشی از نظر قابلیت هضم ماده خشک، پروتیین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بیشترین نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و نیتروژن اوره ای خون در تیمار با تناوب مصرف پروتیین خام 48 ساعته بود (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد ضریب تبدیل خوراک به هنگام استفاده از راهکار ایجاد نوسان در سطح پروتیین خام جیره و تغذیه متناوب آن تاحدودی بهبود می یابد، اما تاثیری در عملکرد رشد بره های نر و قابلیت هضم خوراک نداشت. همچنین نیتروژن آمونیاکی شکمبه و نیتروژن اوره ای خون افزایش یافت. لذا استفاده از این راهکار در تغذیه بره های نر پرواری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پرواربندی، عملکرد، قابلیت هضم، گوسفند، نیتروژن اوره ای خون
  • بهرام محتشمی*، حامد خلیلوندی بهروزیار صفحات 56-65
    مقدمه و هدف

    در گوساله های شیرخوار به دلیل توسعه کم شکمبه ممکن است قابلیت هضم مواد خوراکی کم باشد که از این روی می توان انرژی جیره را با استفاده از چربی افزایش داد. آزمایش حاضر به منظور بررسی تاثیر اسیدچرب امگا-3 و امگا-6 روی مصرف خوراک و فراسنجه های رشدی گوساله های شیرخوار هلشتاین انجام شد.

    مواد و روش ها

    40 راس گوساله تازه متولد شده (میانگین سن 3 روز)، به مدت 60 روز، در قالب طرح تکرار شونده به 4 تیمار شامل: 1) خوراک آغازین گوساله بدون مکمل چربی (تیمار شاهد)، تیمار 2) خوراک آغازین گوساله حاوی 3 درصد مکمل چربی امگا-6 از منشا روغن سویا، 3) خوراک آغازین گوساله حاوی 3 درصد مکمل چربی امگا-3 از منشا روغن کتان و 4) خوراک آغازین گوساله حاوی مکمل چربی امگا-3 و امگا-6  از منشا مخلوط روغن سویا و کتان اختصاص یافتند.

    یافته ها

    مصرف استارتر طی دوره 31 تا 60 روزگی برای تیمار شاهد بالاتر از سایر تیمارها بود (0/05=p) ولی در کل دوره آزمایشی تفاوتی بین تیمارها مشاهده نشد. افزایش وزن روزانه در دوره های 31 تا 60 روزگی و کل دوره برای تیمار حاوی مکمل روغن سویا بهتر از تیمار شاهد بود (0/05>p). وزن بدن تیمار روغن سویا دارای بالاترین وزن در انتهای آزمایش بود. از نظر بازده خوراک تیمار مخلوط روغن ها دارای عملکرد بهتری نسبت به تیمار  شاهد و روغن کتان بود و تفاوت معنی داری با تیمار روغن سوبا نداشت (0/05>p). در  همه دوره های آزمایشی تیمار حاوی نمک کلسیمی روغن کتان و مخلوط روغن ها دارای اسکور مدفوع بهتری نسبت به دو تیمار دیگر بودند (0/01=p).  در مورد فراسنجه های خونی بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ گلوکز، پروتیین کل و کلسترول و سایر فراسنجه ها تفاوت معنی دار مشاهده شد. همچنین غلظت آنزیم کبدی آسپارتات آمینو تراسفراز برای تیمار حاوی روغن سویا در روز 60 آزمایش نسبت به سایر تیمارها دارای کمترین مقدار بود (0/01>p).

    نتیجه گیری

    در کل نتایج نشان داد که استفاده از روغن سویا به عنوان منبع اسیدچرب امگا-3 نسبت به روغن کتان دارای اثرات مثبت بیشتری روی عملکرد رشدی گوساله های شیرخوار هلشتاین است.

    کلیدواژگان: خوراک آغازین، عملکرد، سلامتی، فراسنجه های خون، گوساله، مکمل چربی
  • فرشته وفائی، مرتضی چاجی*، امید خراسانی صفحات 66-77
    مقدمه و هدف

    جیره های پر کنسانتره به سرعت در شکمبه تجزیه می شوند و با تولید سریع و زیاد اسید لاکتیک pH شکمبه را کاهش می دهند. استفاده از بافر شیمیایی یا بیولوژیکی باعث بهبود شرایط هضم و تخمیر در جیره ی با کنسانتره بالا می شود. بر این اساس این پژوهش با هدف مقایسه ی تاثیر استفاده از باکتری مصرف‎کننده اسید به عنوان تنظیم کننده pH (بافر بیولوژیکی) و بافر شیمیایی برای بهبود قابلیت هضم و تخمیر جیره ه ای پرکنسانتره انجام شد.

    مواد و روش‏ ها:

     در آزمایش حاضر از 21 راس بره نر پرواری عربی با میانگین وزن 2/50 ± 34/35 کیلوگرم و میانگین سن 1 ± 8 ماه در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 7 تکرار به مدت 50 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره شاهد (70 درصد کنسانتره و 30 درصد علوفه، بدون بافر و باکتری)، 2- جیره شاهد + یک درصد بافر بیکربنات سدیم، 3- جیره شاهد + سه میلی لیتر باکتری مگاسفرا السدنی به همراه دو گرم مخمر ساکارومایسس سرویسیه (باکتری-مخمر) بودند. مصرف خوراک، قابلیت هضم مواد مغذی، عملکرد پروار، فراسنجه های خونی و تخمیری شکمبه، جمعیت پروتوزوآ، و برخی ویژه گی های کیفی گوشت اندازه گیری شدند. در پایان دوره، بره ها کشتار و اجزای لاشه مورد تجزیه و وزن کشی قرار گرفت.

    یافته‏ ها:

     قابلیت هضم مواد مغذی و عملکرد رشد تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. جمعیت پروتوزوآی شکمبه در تیمار دریافت کننده ی باکتری-مخمر نسبت به شاهد به طور معنی داری بیشتر بود (0/05>p). غلظت نیتروژن آمونیاکی و pH شکمبه تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت، به طوری که در تیمارهای حاوی بافر شیمیایی و یا بیولوژیکی نسبت به شاهد pH شکمبه افزایش و نیتروژن آمونیاکی کاهش یافت. اما فراسنجه های خونی و کبدی، ویژه گی های لاشه نظیر اندازه و وزن قطعات لاشه، شاخصه های رنگ سنجی گوشت تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    در کل، نتایج آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از باکتری مصرف‎کننده اسید به عنوان تنظیم کننده pH، اثراتی قابل رقابت با بافر بیکربنات و حتی در مواردی بهتر دارد.

    کلیدواژگان: باکتری مگاسفرا السدنی، بیکربنات سدیم، پروتوزوآی شکمبه، فراسنجه های خونی، ساکارومایسس سرویسیه، ویژه گی های لاشه
  • حمیده حسینی، محمدرضا دهقانی*، عبدالحمید کریمی، مصطفی یوسف الهی، محمدجواد ابرقویی صفحات 78-85
    مقدمه و هدف

    استفاده از دانه کتان به عنوان یک منبع مکمل انرژی می تواند رشد بره ها را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف بررسی اثر تغذیه سطوح صفر، 8 و 15 درصد دانه کامل و آسیاب شده کتان بر عملکرد، گوارش پذیری مواد مغذی، فراسنجه های خونی و تولید پروتیین میکروبی بره های کبوده شیرازی انجام شد.

    مواد و روش ها

    به‎مدت 74 روز تعداد 30 راس بره نر (سن 4±60 روزگی و وزن 2/5±23/7 کیلو گرم) در قالب طرح کاملا تصادفی به 5 گروه آزمایشی و 6 تکرار اختصاص یافت.

    یافته ها

    افزودن دانه کتان (کامل و آسیاب شده) بر عملکرد بره ها و گوارش پذیری مواد مغذی در کل دستگاه گوارش، تاثیر معنی داری نداشت، اما گوارش پذیری چربی خام در تیمار های حاوی دانه کتان نسبت به تیمار شاهد به طور معنی داری بهبود یافت (p=0.001). بره های دریافت کننده دانه کتان افزایش معنی داری در غلظت تری گلیسرید (p=0.03) و کلسترول (p=0.04) سرم نسبت به گروه شاهد داشتند. سطح و شکل فیزیکی دانه کتان تاثیری بر غلظت گلوکز و آلبومین بره ها نداشت. مشتقات پورینی، ازت میکروبی و تولید پروتیین میکروبی نیز تحت تاثیر تیمار های آزمایشی قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    سطح و شکل فیزیکی دانه کتان بر بهبود گوارش پذیری چربی خام و افزایش تری گلیسرید و کلسترول خون موثر بود.

    کلیدواژگان: بره کبوده شیرازی، پروتئین میکروبی، دانه کتان
  • گلنور کوثری، محمدعلی نوروزیان*، بهزاد خرمی، غلام عباس اکبری صفحات 86-93
    مقدمه و هدف

    مهمترین مشکل صنعت پرورش دام کشور تامین علوفه مورد نیاز آن است و شناسایی منابع جدید علوفه به عنوان ماده اولیه خوراک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین ترکیب شیمیایی علوفه کامل ریحان (Ocimum bsilicum) پس از بذرگیری و بررسی تاثیر سطوح مختلف این علوفه به جای کاه و بخشی از یونجه جیره بره های پرواری بر عملکرد پروار، فراسنجه های خونی و قابلیت هضم مواد مغذی جیره بود.

    مواد و روش ها

    از 18 راس بره نر نژاد زندی با وزن اولیه 2/03±28/8 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 6 تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) شاهد (جیره پایه بدون افزودن گیاه ریحان)، 2) جیره حاوی 12/5 درصد گیاه ریحان و 3) جیره حاوی 25 درصد گیاه ریحان بود. ترکیب شیمیایی علوفه ریحان مورد آزمایش اندازه گیری شد. همچنین قابلیت هضم مواد مغذی جیره های آزمایشی، غلظت فراسنجه های خون و عملکرد بره های مورد آزمایش اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین مقدار ماده خشک، پروتیین خام، چربی خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و خاکستر خام گیاه ریحان به ترتیب 1/2 ±  92/69، 0/06 ± 6/65، 0/01± 1/35، 0/33± 54/26 و 0/44±11/09 (درصد ماده خشک) بود. جایگزینی گیاه ریحان با کاه گندم و بخشی از یونجه در جیره بره های پرواری سبب بهبود مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن روزانه شد. غلظت گلوکز، نیتروژن اوره ای، کلسترول، تری گلیسرید و آنزیم های کبدی به جز پروتیین کل خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. جایگزینی گیاه کامل ریحان با کاه گندم و بخشی از یونجه در جیره بره های پرواری قابلیت هضم پروتیین خام، چربی خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی را افزایش داد (0/05>p)؛ اما بر ویژگی های لاشه، وزن نهایی، درصد دنبه و چربی احشایی بدن تاثیر معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، از گیاه کامل ریحان می توان تا سطح 25 درصد در جیره بره های پرواری بدون تاثیر منفی بر عملکرد و قابلیت هضم مواد مغذی جیره استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بره پرواری، عملکرد، قابلیت هضم، گیاه کامل ریحان
  • مایده غلامی، حمید دلدار*، زربخت انصاری پیرسرایی، علی برزگر صفحات 94-101
    مقدمه و هدف

    همزمان با افزایش جمعیت و نیاز به تولید بیشتر مواد غذایی، آفت کش ها برای کنترل آفات و بیماری ها در دام و محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار گرفته اند اما متاسفانه، استفاده ی بی رویه از آفت کش ها، باعث صدمه به محیط زیست و گیاهان، حیوانات، آب، زمین و خاک شده است. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر غلظت های متفاوت علف کش راندآپ به عنوان آفت کش پرکاربرد و رایج کشاورزی، بر تکامل برون تنی اووسایت بز انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای تهیه ی اووسایت های بز، تخمدان ها بلافاصله بعد از کشتار، از لاشه ی دام جدا و درون فلاسک حاوی سرم فیزیولوژیک در دمای 34-30 درجه ی سانتی گراد به آزمایشگاه منتقل شدند. مجموعه اووسایت-کومولوس با روش برشی از فولیکول های آنترال کوچک (2 تا 6 میلی متر) تخمدان جدا و در محیط تکامل اووسایت به همراه غلظت های متفاوت علف کش راندآپ کشت داده شدند. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل غلظت های متفاوت علف کش راندآپ که در غلظت های صفر (شاهد)، 187/5 میکرومولار (تیمار با دز نصف نیمه کشنده) ،375 میکرومولار (تیمار با دز نیمه کشنده) و 750 میکرومولار (تیمار با دز کشنده) به محیط های تکامل اووسایت های بز افزوده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن غلظت های متفاوت علف کش راندآپ باعث کاهش معنی دار نرخ تکامل برون تنی اووسایت ها در تیمارهای مورد بررسی نسبت به تیمار شاهد شد (0/05 >p)، هم چنین بیان نسبی ژن های استروییدساز در سلول های کومولوس به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت؛ اما تیمارهای راندآپ تاثیر قابل توجهی در میزان متیلاسیون DNA پروموتر ژن StAR نداشت. بنابراین احتمال دارد، تاثیر علف کش راندآپ در کاهش بیان ژن های مورد بررسی، از طریق دیگر مکانیسم های تنظیم‎کننده ی بیان ژن باشد.

    نتیجه گیری

    اثرگذاری تیمار با در 187/5 میکرومولار، در کاهش بیان نسبی ژن های StAR، CYP11A1 و CYP19 نسبت به تیمار نیمه کشنده، بیشتر بود که این می تواند به این علت باشد که تخریب کننده های هورمونی (آلاینده های زیست محیطی) دارای اثرات زیستی قوی در غلظت های کم هستند اما در غلظت های زیاد دارای اثرات ضعیف و یا بدون اثر هستند.

    کلیدواژگان: تکامل برون تنی اووسایت، علف کش راندآپ، کمپلکس اووسایت کومولوس، متیلاسیون DNA
  • عطاالله رحیمی*، غلامحسین طهماسبی، حمید رضا بهمنی، صالح صالحی، بدرالدین زارع، عبدالستار پارسانسب، بابک رخزاد صفحات 102-111
    مقدمه و هدف

    استفاده از ملکه های اصلاح شده و دارای صفات مطلوب عملکردی و رفتاری از ارکان مهم موفقیت در امر پرورش زنبورعسل می باشد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی عملکرد ملکه های اصلاح شده زنبورعسل ایرانی با ملکه های شاهد (ملکه های بومی اصلاح نشده) در زنبورستان های بخش خصوصی استان کردستان طی سال های 1396 الی 1400 اجرا شد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ی حاضر، ملکه های لایه ی سوم که حاصل ملکه های اصلاح شده طرح کلان اصلاح نژاد زنبورعسل ایرانی بودند، در شش زنبورستان بخش خصوصی استان کردستان در کنار ملکه های بومی اصلاح نشده (به عنوان شاهد) از لحاظ صفات تولید عسل، بچه دهی، زمستان گذرانی، رفتار آرامش روی قاب و رفتار تهاجمی، مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای ارزیابی ملکه ها، پرسشنامه های خاصی  طراحی و در اختیار زنبورداران قرار گرفت  تا ملکه های لایه سوم طرح را  به همراه ملکه های شاهد در زنبورستان خصوصی خود در سال های مورد مطالعه، ارزیابی نمایند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ملکه روی همه صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. اثر سال روی صفات تولید عسل و بچه دهی در سطح احتمال 1 درصد و روی صفت آرامش روی قاب در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. اثر شهرستان، روی صفت بچه دهی معنی دار بود (0/01<P). همچنین، براساس نتایج به دست آمده، اثرات متقابل ملکه - سال و سال - شهرستان روی صفات بچه دهی و تولید عسل به ترتیب در سطح احتمال 1 و 5 درصد معنی دار بودند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که کلنی های دارای ملکه های اصلاح شده، از لحاظ صفات بچه دهی، رفتار تهاجمی، رفتار آرامش روی قاب و زمستان گذرانی، نسبت به کلنی های دارای ملکه های بومی در شرایط اقلیمی استان کردستان، به طور معنی داری برتری داشتند (0/05 <P). برتری و پیشرفت نسبی قابل قبولی هم از لحاظ صفت تولید عسل در ملکه های اصلاح شده در تمام سال های مورد مطالعه در مقایسه با ملکه های بومی در شرایط اقلیمی استان کردستان مشاهده گردید ولی با توجه به وراثت پذیری پایین این صفت، این برتری و پیشرفت معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج این تحقیق، پیشرفت و بهبود اصلاحی صفات هدف و برتری ملکه های اصلاح شده زنبورعسل ایرانی را در مقایسه باملکه های بومی اصلاح نشده در شرایط اقلیمی استان کردستان، نشان داد. با عنایت به برتری و بهبودهای معنی دار در اکثریت صفات مورد مطالعه در ملکه های اصلاح شده حاصل از طرح کلان اصلاح نژاد زنبورعسل ایرانی، می توان استنباط کرد که زنبورعسل ایرانی از لحاظ ژنتیکی، ظرفیت اصلاح را دارد. بنابراین، پیشنهاد می شود در ادامه ی این تحقیق، با تلاش بیشتر در جهت تثبیت ژنتیکی بهبودهای حاصل و جلوگیری از هموزیگوسیتی آلل های جنسی که اثر مستقیم در کاهش عملکرد کلنی ها دارد و نیز استفاده از روش های نوین اصلاح نژادی در مقابله با مشکلات جدید صنعت زنبورداری اقدام شود.

    کلیدواژگان: بچه دهی، تولید عسل، رفتار تهاجمی، رفتار آرامش روی قاب، کردستان، ملکه های اصلاح شده ایرانی
  • شمیمه شیخی ارجنکی، مهدی نادی*، جواد رحمانی نیا، بهروز محمدنظری صفحات 112-120
    مقدمه و هدف

    باور عمومی دانشمندان این است که دخالت های انسان موجب تغییراتی در شرایط اقلیمی شده و این تغییرات در آینده نیز شایان توجه خواهد بود. هرگونه تغییر قابل ملاحظه در اقلیم می تواند بر تولید شیر دامداری های صنعتی اثر بگذارد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش ابتدا سطوح مختلف شاخص تنش دما-رطوبت (THI) تحلیل و سپس کمی سازی تاثیر آن بر تولید شیر در یکی از دامداری های صنعتی در شهر بابلسر انجام گرفت.  در ادامه با استفاده از مدل SDSM شاخص THI تا سال 2100 ریزمقیاس سازی شده و با استفاده از آن تاثیر تغییر اقلیم بر تولید شیر تا انتهای قرن حاضر در سه سناریو انتشار RCP2.6 ، RCP4.5 و RCP8.5 کمی سازی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ایستگاه بابلسر در شرایط فعلی 5 ماه از سال درگیر تنش دما-رطوبت بوده که تا انتهای قرن حاضر این تعداد به 7 ماه از سال افزایش می یابد. البته در آینده نزدیک (تا قبل سال 2050) شرایط تنش دمایی اختلاف زیادی با دوره پایه ندارد، اما پس از آن حتی در سناریوی RCP2.6 نیز اختلافات با دوره پایه افزایش چشمگیری خواهد داشت و هم به لحاظ شدت، کلاس های تنش شدیدتری به وقوع خواهد پیوست. در نتیجه  در روزهای بیشتری از سال، دام های سنگین دچار تنش رطوبت-دما خواهند شد. کمی سازی تاثیر تنش دما-رطوبت بر تولید شیر نشان داد که به ازای افزایش 1 واحد THI روزانه بیشتر از 70، تولید شیر هر دام 327 گرم کاهش می یابد. بررسی روند میزان کاهش تولید شیر در آینده نشان داد که تا سال 2100 کاهش تولید شیر نه تنها در ماه های بیشتری از سال به وقوع می پیوندد بلکه مقدار ضرر روزانه دامداران نیز افزایش می یابد. به طوری که در ماه های دارای تنش مقدار کاهش روزانه تولید از 1 الی 2 کیلوگرم به ازای هر دام در دوره پایه به 1/5 الی 3/5 کیلوگرم افزایش می یابد.  فلذا، ضرر ناشی از تنش دمایی در اثر تغییر اقلیم بر تولید کنندگان شیر حداقل 45 و حداکثر بیش از 100 درصد افزایش خواهد یافت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق، شرایط تنش اضطراری در انتهای قرن حاضر به وقوع خواهد پیوست که کاهش شدید تولید شیر را به همراه خواهد داشت. فلذا در صورت عدم  اتخاذ سیاست های سازگاری با تغییر اقلیم در آینده ممکن است مرگ و میر گسترده دام های سنگین در ماه های بحرانی سال به خصوص ماه های تیر و مرداد  رخ دهد که این یک زنگ خطر جدی برای صنعت دامپروری استان مازندران  خواهد بود.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، تنش دما-رطوبت، گاو شیری، مازندران، THI
  • عباس میرزاپور آبی بگلو، نعمت هدایت*، رضا خلخالی، رضا سیدشریفی، حسین عبدی صفحات 121-130
    مقدمه و هدف

    گوسفند یکی از مهم ترین حیوانات مزرعه ای با توانایی در سازگاری به اقلیم های متفاوت به شمار می رود و در ایران نیز از تنوع نژادی زیادی برخوردار است. در نتیجه ی انتخاب های مکرر، برخی نواحی ژنومی خلوص بالایی به خود می گیرند که رشته های هوموزیگوت مشترک (ROH) نامیده می شوند. با بررسی این نواحی در ژنوم گوسفندان می توان هدف های انتخاب در این نژادها را دنبال و ژن های موجود در این نواحی را شناسایی نمود.

    مواد و روش ها

    برای این منظور، داده های ژنومی 28 نمونه از گوسفندان ایرانی شامل نژادهای افشار، قزل، قره گل، مغانی، ماکویی، بلوچی، خاکستری و شال، از پایگاه داده NCBI دریافت شد. پس از بررسی کیفی و تصحیح داده ها، خوانش های باکیفیت بالا توسط نرم افزار BWA به ژنوم مرجع گوسفند هم تراز شد و سپس واریانت ها شناسایی و فیلتر شدند. با استفاده از نرم افزار VCFtools، فایل VCF 1 با محتوی اطلاعات مرتبط با SNPها تولید شد. سپس رشته های هموزیگوت استخراج شده و در نهایت ژن های موجود در این نواحی شناسایی شدند.

    یافته ها

    براساس نتایج PCA، نمونه های مربوط به نژادهای ایرانی، به سه گروه تقسیم بندی شدند. گروه اول شامل نژادهای قره گل و بلوچی (KB)، گروه دوم شامل نژادهای مغانی و ماکویی (MM) و گروه سوم شامل نژادهای شال، افشاری، قزل و خاکستری (SGAG) بودند. طبق نتایج این آنالیز، در هر یک از جمعیت های KB، MM و SGAG به ترتیب 419 (52/375 ناحیه به ازای هر فرد)، 139 (23/17 ناحیه به ازای هر فرد) و 876 (62/57 ناحیه به ازای هر فرد) ناحیه ROH شناسایی شدند. علاوه بر این، 6 و 17 رشته ی هموزیگوت مشترک (حداقل دو نمونه)، به ترتیب در جمعیت های KB و SGAG شناسایی شدند، در حالی که در جمعیت MM هیچ ناحیه ROH مشترکی شناسایی نشد. پس از شرح نویسی ROHهای مشترک، به ترتیب 99 و 173 ژن کد کننده ی پروتیین در داخل این مناطق ژنومی برای جمعیت های KB و SGAG شناسایی شدند. نتایج آنالیز ژن آنتولوژی نشان داد که اغلب این ژن ها در مسیر و فرآیندهایی مانند متابولیسم انرژی و چربی (FLCN، ELOVL3، STK3، SREBF1 و NCOR1) و همچنین رشد و نمو بافت عضلانی و کیفیت گوشت (MYL6 و TMOD1) دخیل هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، می توان گفت که سطح بالایی از تنوع و آمیختگی در نژادهای گوسفند بومی ایران وجود دارد. از این ظرفیت ویژه در نژادهای گوسفند بومی می توان در زمینه اهداف اصلاح نژادی مختلف و تولید نژادهایی با سطح تولید مناسب استفاده کرد. از طرف دیگر، ژن های کاندید شناسایی شده در این تحقیق نیز زمان دست یابی به اهداف اصلاحی در این نژادها را شتاب می بخشند.

    کلیدواژگان: رشته های هموزیگوت، کیفیت گوشت، متابولیسم انرژی
  • قربان الیاسی زرین قبایی*، مصطفی صادقی، سید رضا میرایی آشتیانی صفحات 131-138
    مقدمه و هدف

    با توجه به کاربرد روزافزون تعیین توالی نسل جدید (NGS)، جهت شناسایی ژن های عملکردی،‏ استفاده از الگوریتم ها و نرم افزارهای تخصصی برای انجام آنالیزهای آماری ضروری است. مکان یابی خوانش ها با ژنوم مرجع اولین و مهم ترین مرحله اکثر برنامه های آنالیز داده های RNA-Seq است که به صورت موثری صحت آنالیزهای پایین دستی بستگی به این مرحله دارد. لذا هدف از این تحقیق، مقایسه برخی نرم افزارهای مختلف هم ترازی داده های حاصل از تعیین توالی کل RNA روی ژنوم مرجع بود.

    مواد و روش ها

    از داده های RNA-Seq مربوط به 54 راس گاو شیری هلشتاین به منظور شناسایی ژن های موثر در باروری استفاده شد. تعیین کیفیت خوانش ها‏ توسط نرم افزار FastQC و ویرایش توالی های کم کیفیت با استفاده از نرم افزار Trimmomatic انجام شد. داده های ویرایش شده با آخرین نسخه ژنوم مرجع گاو با استفاده از نرم افزارهای Bowtie2، ‏Tophat2 و Hisat2 مکان یابی شدند. درصد کل خوانش های مکان یابی شده، درصد خوانش های مکان یابی شده روی یک محل در ژنوم مرجع و همچنین درصد خوانش های مکان یابی شده روی بیش از یک محل محاسبه شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین هم ترازی صورت گرفته روی ژنوم مرجع گاو با استفاده از نرم افزار ‏‏Tophat2 بوده است. از کل خوانش های موجود، نرم افزارهای Tophat2 و Hisat2 به ترتیب 94/197 و 92/526 درصد را روی ژنوم مرجع مکان یابی نمودند. نرم افزار Hisat2 عملکرد تخصیصی بیشتری داشت و 89/202 درصد از داده ها را به یک جایگاه اختصاصی مکان یابی کرد درصورتی که این پارامتر در خصوص نرم افزار Tophat2 به میزان 87/812 درصد از کل توالی ها بود. از کل توالی های به کار گرفته شده تنها 3/324 درصد توسط Hisat2 و 6/385 درصد توسط Tophat2 با بیش از یک جایگاه ژنوم مرجع مکان یابی شدند. نرم افزار Bowtie2 در مقایسه با دو نرم افزار دیگر عملکرد پایینی داشت.

    نتیجه گیری

    مقایسه نرم افزارهای هم ترازی داده های RNA-Seq روی ژنوم مرجع نشان داد که اگر چه نرم افزار Hisat2 بهترین نرم افزار برای مکان یابی خوانش ها بود بود ولی نرم افزار Tophat2 هم می تواند به جای آن در آنالیز داده های RNA-seq استفاده شود. در ضمن نرم افزار Bowtie2 در ارتباط با داده های RNA-Seq کارآیی چندانی ندارد.

    کلیدواژگان: اومیکس، بیان ژن، تعیین توالی، ژنوم مرجع و مکان یابی
  • میثم لطیفی، یوسف نادری* صفحات 139-144
      مقدمه و هدف

    تشکیل کامل ماتریس روابط خویشاوندی، یک اصل مهم برای دستیابی به نتایج قابل اعتماد در ارزیابی های ژنتیکی می باشد. دو نوع خطای شجره شامل ثبت اطلاعات ناصحیح و گم شدن اطلاعات ثبتی منجر به کاهش قابلیت مدل دام در روش های سنتی می شود. هدف از مطالعه حاضر، اثر سطوح مختلف نقص اطلاعات شجره شامل پدری، مادری و هر دو والدین پدری و مادری به طور همزمان بر مقدار وراثت‎پذیری، صحت ارزیابی و پیش بینی ارزش اصلاحی در صفات آستانه ای بود.

    مواد و روش ها

    صفتی محدود به جنس با وراثت‎پذیری 0/05، 0/1 و 0/2 ایجاد شد. به منظور ایجاد فنوتیپ های آستانه ای صفت چندقلوزایی، 20 درصد از فنوتیپ های بالا دو و 80 درصد باقی مانده یک در نظر گرفته شد. نسبت های مختلفی از نقص شجره پدری صفر، 5، 10، 15 و20، نقص شجره مادری صفر، 5 و 10 و ترکیبی از هر دو نقص شجره پدری و مادری به طور همزمان ایجاد شد. یک مدل آستانه ای در نظر گرفته شد. وراثت‎پذیری، ارزش های اصلاحی و صحت ارزیابی با روش آماری بیز برآورد شد.

    یافته ها

    با معرفی سطوح مختلف نقص شجره به شجره کامل مقدار وراثتپذیری کاهش یافت. برای وراثت پذیری 05 / 0 ، 1 / 0 و 2 / 0 کمترین مقدار وراثتپ ذیری به دست آمده به ترتیب 018/ 0 ، 084/ 0 و 16/ 0 بود. در شجره کامل، کمترین و بیشترین مقدار صحت ارزیابی به ترتیب 375/ 0 05 / 0 = h2 و 521/ 0 2/ 0 = h2 بود. کمترین مقدار صحت ارزیابی برای وراثت پذیری 05/ 0 ، 1/ 0 و 2/ 0 به ترتیب 309/ 0 نقص شجره ی پدری 10 درصد و مادری 10 درصد، 353 / 0نقص شجره ی پدری 20 درصد و مادری 10 درصد و 459/ 0 نقص شجره ی پدری 5 درصد و مادری 10 درصدبود. همچنین معرفی نقص شجره در سطوح مختلف منجر به کاهش میانگین ارزش اصلاحی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، در مقایسه با نقص شجره ی پدری یا مادری به صورت مجزا، نقص شجره ی پدری و مادری به صورت تواما، برآورد ارزیابی های ژنتیکی را بیشتر کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: ارزش اصلاحی، روش بیزی، صفت محدود به جنس
  • مسلم کریمی، فرهاد غفوری کسبی*، پویا زمانی صفحات 145-153
    مقدمه و هدف

    بررسی مقالات منتشر شده در حوزه انتخاب ژنومی نشان می دهد که در اکثر مطالعات انجام شده در گونه های دامی و زراعی ارزیابی ژنومی و پیش بینی ارزش های اصلاحی ژنومی بدون در نظر گرفتن اثرات ژنتیکی غالبیت انجام شده است. در صورتیکه مطالعاتی که اخیرا انجام شده، نشان می دهند که اثرات ژنتیکی غالبیت به نحو قابل توجهی در تنوع فنوتیپی صفات تولیدی دام های اهلی مشارکت دارند. از این رو به نظر می رسد چشم پوشی از اثرات ژنتیکی غالبیت صحت ارزیابی ژنومی را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه پیامدهای در نظر نگرفتن اثرات ژنتیکی غالبیت در مدل ارزیابی ژنومی بر صحت، میانگین مربعات خطا، اریبی و قابلیت اعتماد ارزش های اصلاحی ژنومی بررسی شد.

    مواد و روش ها

    ژنومی شامل 5 کروموزوم، هر کدام به طول یک مورگان و حاوی 5000 نشانگر تک نوکلیوتیدی دو آللی (SNP) در سطح وراثت‎پذیری 0/5 شبیه سازی شد. به همه جایگاه های صفات کمی (QTLها) اثرات ژنتیکی افزایشی داده شد. توزیع های متفاوت اثرات QTL (یکنواخت، نرمال و گاما) و نیز سه سناریو از تعدادQTL  به صورت 5، 10 و 20% از تعداد کل SNPها (به ترتیب 250، 500 و 1000 QTL) به صورت فرضیه های شبیه سازی در نظر گرفته شد. در سناریوهای مختلف به صفر، 10، 25، 50 و 100% از QTLها اثرات غالبیت داده شد. ارزش های اصلاحی ژنومی با استفاده از روش بهترین پیش‎بینی نااریب خطی ژنومی (GBLUP) برآرود شده و شاخص های روش LR، شامل صحت پیش‎بینی، میانگین مربعات خطای پیش‎بینی، اریبی و قابلیت اعتماد ارزش های اصلاحی برای تجزیه و تحلیل ارزش های اصلاحی حاصل از GBLUP مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در صورتیکه اثرات ژنتیک غالبیت در تنوع فنوتیپی صفت مشارکت داشته باشند اما در مدل ارزیابی ژنومی لحاظ نشده و به صورت تفکیک نشده از اثرات ژنتیکی افزایشی باقی بمانند، منجر به کاهش صحت ارزش های اصلاحی ژنومی تا حدود 25% خواهد شد. همچنین میانگین مربعات خطای پیش بینی ارزش های اصلاحی ژنومی نیز با افزایش درصد QTLهای دارای اثر غالبیت (از 0/00 به 100%) تا 60% افزایش یافت. میزان اریبی ارزش های اصلاحی ژنومی نیز تحت تاثیر چشم پوشی از اثرات غالبیت قرار گرفت و با افزایش درصد QTLهای دارای اثر غالبیت (از 0/00 به 100%) تا 36% افزایش یافت. در ضمن قابلیت اعتماد ارزش های اصلاحی ژنومی نیز به طور چشمگیری با افزایش درصد QTLهای دارای اثر غالبیت (از 00/00 به 100%) تا حدود 40% کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که عدم تفکیک اثرات ژنتیکی غالبیت از اثرات ژنتیکی افزایشی منجر به برآوردهای با صحت پایین، اریب و غیرقابل اعتماد از ارزش های اصلاحی ژنومی می شود که در نهایت بازدهی انتخاب ژنومی را کاهش می دهد. بنابراین پیشنهاد می شود که به منظور افزایش کارایی طرح های انتخاب ژنومی، اثرات غالبیت در مدل ارزیابی ژنومی منظور شود.

    کلیدواژگان: اثرات ژنتیکی غالبیت، ارزیابی ژنومی، نشانگر تک نوکلئوتیدی دو آللی، GBLUP
  • محدثه نصیرپور، محمد مرادی شهر بابک، حسین مرادی شهر بابک*، حسن مهربانی یگانه، یونس دوستی صفحات 154-162
    مقدمه و هدف

    انتخاب طبیعی و مصنوعی در جهت افزایش فراوانی آلل های مطلوب در جمعیت های حیوانی، سبب برجای ماندن برخی نشانه ها در ژنوم حیوانات می شود که معمولا با صفات مهمی در ارتباط هستند. امروزه با پیشرفت توالی یابی نسل جدید و دسترسی آسان تر به اطلاعات ژنومی حیوانات، مدل هایی برای شناسایی نشانه های انتخاب بر پایه فراوانی آللی و طول هاپلوتیپی ارایه شده است. در این پژوهش نشانه های انتخاب متمایزکننده دو جمعیت اسب نژاد کرد و کاسپین با استفاده از تراشه k70 مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از 35 راس اسب نژاد کاسپین و 31 راس اسب نژاد کردی نمونه خون جمع آوری شد. پس از استخراج DNA و تعیین توالی (توسط شرکت ایلومینا) کنترل کیفی داده ها برای فراوانی آلل حداقل)0/01pMAF< (و نرخ تعیین ژنوتیپ)0/05 (pGENO< و انحراف از تعادل هاردی-واینبرگ) 6- 10×1PH-W<) انجام شد. در ادامه کنترل کیفی با استفاده از آزمون تتا (θ) انجام گرفت و با استفاده از سایت Ensemble به شناسایی جایگاه های SNPها پرداخته و در نهایت ژن های مرتبط با این جایگاه ها مشخص شدند.

    یافته ها

    پس از انجام کنترل کیفیت داده های ژنومی و ادغام اطلاعات دو جمعیت بر اساس بسته نرم افزاری R 61 اسب با 52650 SNP برای ادامه آنالیزها باقی ماندند. در این پژوهش با استفاده از آزمون های آماری Fst به روش براوردگر نااریب تتا در نهایت تعداد 31 نشانگر متمایز کننده دو نژاد اسب مورد مطالعه شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که دو نژاد اسب کاسپین و اسب کرد در دو دسته جداگانه قرار دارند. نژاد اسب کردی دارای تنوع و پراکندگی بیشتری نسبت به اسب کاسپین بود. از مهم ترین ژن های شناسایی شده مرتبط با جایگاه های معنی دار، ژن های INPP5F، HPSE2، R3HCC1، DOCK3،ITGB6، GM6B، PHEX، WDR13، LRCH2، GRIA3، THOC2 بودند. بیشتر ژن های شناسایی شده در این پژوهش با تبادلات بین سلولی، انقباضات ماهیچه ای، ایمنی، پشتیبانی غشا پایه، پایداری DNA، سیستم عصبی در ارتباط بودند.

    کلیدواژگان: اسب کاسپین، اسب کردی، نشانه های انتخاب، Fst، PCA
|
  • Alireza Hesabi Nameghi*, Ali Nasari Nejad, Marzieh Afkhami Pages 1-9
    Introduction and Objective

    Antibiotics reduce the microbial population of the gastrointestinal tract, increase the available nutrients, and improve the feed conversion ratio (FCR) and body weight gain (BWG) of broilers. Due to the persistence of antibiotics in manufactured products and their transmission to humans, and the emergence of resistance, their use has been banned in many countries. Therefore, the use of antibiotic alternatives in the livestock and poultry industry has been considered, including organic acids. Organic acids modulate the intestinal microbial and improve animal performance by destroying harmful bacteria and providing nutritional conditions for beneficial bacteria. This study was performed to compare the effects of citric acid-based acidifiers with the commercial samples in drinking water on performance, serum biochemical parameters, pH, and intestinal morphology of broilers.

    Material and Methods

    In this experiment, 400 one-day-old Ross 308 male broiler chicks were allotted to 5 treatments with 4 replicates in a completely randomized design. Experimental treatments included control treatment receiving drinking water without an acidifier and groups receiving drinking water with 0.025, 0.05, and 0.075% of produced acidifier and 0.2% of commercial acidifier.

    Results

    The results indicated that feed intake (FI) and FCR decreased during the growth period by adding 0.05% of produced acidifier to drinking water compared to the control group (p<0.05). The BWG of broiler chickens increased at the level of 0.075% of the produced acidifier at the stater period and in the groups treated with the commercial sample in the total period compared to the control group (p<0.05). A numerically and significantly decrease in serum triglyceride was observed at treatments containing 0.05 and levels of 0.025 and 0.075% acidifiers respectively. The serum HDL was increased at treatments containing commercial acidifier than the control group (p<0.05). Groups receiving acidifiers had lower serum alkaline phosphatase compared to the control group (p<0.05). A decrease in the pH of the duodenum and jejunum in 42 days, as well as a decrease in the crypt depth and an increase in the villus height were observed in treatments containing 0.2 and 0.05% of commercial and produced acidifiers respectively (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results, the level of 0.05% of produced acidifier in drinking water is recommended to improve the performance, intestinal morphology, and reduce the pH of the gastrointestinal tract in broilers.

    Keywords: Acidifier, Broiler Chicken, Blood Metabolite, Intestinal Morphology, Gastriintestinal Activity
  • Parand Bozorgtabar, Mohammad Kazemifard*, Mansour Rezaei, Pouyan Mehraban Pages 10-20
    Introduction and Objective

    The use of antibiotics in poultry nutrition, in addition to their importance in preventing diseases, causes an increase in congenital anomalies, chronic diseases, increased microbial resistance and hundreds of other small and large complications, which is attributed to the current health problems of human society. The focus has always been on animal welfare, environmental care, limited use of medicines and the production of a healthy product without chemical residues that do not endanger human health. One of the suitable alternatives to antibiotics is bioactive peptides.

    Material and Methods

    This experiment was used in a completely randomized design with 240 one-day old male commercial Ross 308 broilers in six treatments, five replications (eight chickens per replication). Experimental treatments include: basal diet, basal diet + 0.1% of vitamin E and 0.05% of maduramicin, basal diet + 0.05% of maduramicin, basal diet + 200 mg / kg superworm peptide, basal diet +400 mg / kg were superworm peptide and the basal diet was + 600 mg / kg superworm peptide. The effect of treatments on performance, microbial population, intestinal morphology and immune system response of broilers was investigated.

    Results

    Addition of maduramicin (treatment 3) and superworm peptide at the levels of 200, 400 and 600 mg to the diet compared to the control group was able to reduce feed intake in the final period. On the other hand, treatments that used antibiotics, compared to treatment 5, which contained 400 mg of superworm peptide, were able to reduce the total bacterial population. Adding all levels of bioactive superworm peptide to the diet reduced the crypt diameter compared to the control group and also the diet containing 400 mg of the superworm peptide reduced the crypt depth compared to the control group. The results obtained in relation to immune factors can be stated that by adding antibiotics to the diet, it can increase immune factors such as immunoglobulin G at the age of 35 days compared to the control group, as well as the superworm peptide. At a concentration of 400 and 600 mg per diet, it was able to improve the total SRBC titer at 42 days of age compared to the control group.

    Conclusion

    The results of this experiment showed that the experimental treatments were able to improve the performance indices at the age of 11 to 42 days and some morphological features of the jejunum such as: crypt depth and diameter. Also, it can be said that the effect of experimental treatments on the total bacterial and lactobacilli population and the level of immunoglobulin G (day 35) and total SRBC titer (day 42) was significant.

    Keywords: Bio active peptide, Broiler chicken, Immune response, Microbial population, Superworm
  • Ali Nobakht* Pages 21-27
    Introduction and Objective

    Egg is a complete food for feeding different age groups, which has a wide range of required nutrients, contains chemical compounds sensitive to adverse environmental factors such as temperature, shelf life and storage conditions. In the present experiment, the duration, location and storage status of edible eggs in home refrigerators and their effects on quality traits, shell traits and biochemical characteristics of egg yolks were evaluated.

    Material and Methods

    In this experiment, 216 healthy eggs produced one day of hens of W36 line strains, aged 77 weeks, were prepared and in the form of 2 * 3 * 3 factorial arrangement, including 3 weeks, 3 floors and two egg storage conditions (sharp to Bottom or vice versa) in 18 treatments, 72 replications and 3 eggs per replication were used in a completely randomized design.

    Results

    Duration of storage, location and storage of eggs in the refrigerator had significant effects on internal quality, shell traits and biochemical parameters of egg yolks (p<0.05). Storage of eggs in the upper floors of the refrigerator compared to the lower floor increased the yolk index and yolk color (p<0.05). With increasing the storage time of eggs to three weeks in the refrigerator, the percentage of yolk, units, egg shell thickness and yolk cholesterol concentration decreased, while the percentage of white and yolk color increased (p<0.05). Egg storage conditions in the refrigerator (bottom sharp or vice versa) did not have significant effects on internal quality, shell traits and biochemical characteristics of egg yolks (p<0.05).

    Conclusion

    Due to the nutritional value of various compounds and the nature of some nutrients in eggs and especially egg yolks (such as unsaturated fatty acids), as a concern for nutritionists and housewives, duration, location and the storage status of the eggs in the refrigerator is imortant. In the present experiment, it was observed that, firstly, the lower floor of the refrigerator is not a suitable place for storing eggs, and secondly, by increasing the the duration of keeping eggs to more than two weeks, the internal quality, the quality of the shell and the yolk content of the eggs will decrease, but the storage condition of eddible eggs in the refrigerator (sharp egg point down or vice versa) had no significant effects on the aforementioned traits. According to the above findings, it is recommended, that the eggs needed by households not to be purchased in large quantities and not to be stored for more than 2 weeks, as well as in the lower floors of home refrigerators.

    Keywords: Biochemical indicators, Edible egg, Internal quality, Shell traits, Storage status
  • Hajar Gharib Ardekani, Mohammad Houshmand*, Reza Naghiha, Siamak Parsaei Pages 28-36
    Introduction and Objective

    In recent years, application of natural and safe feed additives such as herbs and herbal products has been increased, due to their beneficial concequences on health and thereby animal production. One of the natural important compounds present in plants, is phenolic compounds which has been recived high interest and many investigations have been conducted about their different effects on broilers. This study was conducted to investigate the effect of dietary inclusion of Iranian oak acorn (Quercus brantii L.) (OA), as a phenolic cmpounds-rich feedstuff, on some breast meat traits of broilers at different refrigerated (4 °C) storage times.

    Material and Methods

    A total of 160 one-day-old mix of male and female broiler chicks were distributed between 2 experimental treatments (with 4 replicates of 20 birds) in a completely randomized design and fed a control diet (without OA) or a diet containing 20% ​​OA. During the rearing period, birds were fed with starter (d 1-10), grower (d 11-24) and finisher (d 25-42) diets, respectively. At the end of the rearing period, two birds were slaughtered from each replicate and samples were taken from breast muscle and kept in refrigerator. Different parameters (population of  Lactobacillus, Psychrotriph bacteria, Enterobacteriaceae, total aerobic bacteria, lipid oxidation, water holding capacity, cooking loss) were measured at 2, 4, 6, 8, 10 and 12 d of storage.

    Results

    The results showed that using OA decreased population of Lactobacillus at 6 and population of total aerobic bacteria at 6 and 8 d of storage (p <0.05). At 2 d of storage, the rate of lipid oxidation in breast meat of OA-recieved group was higher than the control group (p <0.05) but in other days no significant difference was observed between two treatments. Feeding birds with OA had no significant effect on water holding capacity of breast meat at different storage days. In birds fed with OA, breast meat cooking loss was lower than the control group at 4 d of storage, but it was higher than the control group at 10 d of storage (p<0.05).

    Conclusions

    In conclusion, under the conditions of this study, feeding broilers with OA had no significant and constant effect on the most of investigated parameters.

    Keywords: Bacterial population, Breast meat, Broiler, Oxidative stability, Quercus brantii L
  • Zahra Tahami*, Ehsan Oskouian Pages 37-47
    Introduction and Objective

    Today, the poultry industry tends to increase production per unit area, at the same time, the increase in flock density is faced with management and health restrictions and obstacles. Consuming medicinal plants can be an effective nutritional solution to overcome the challenge of high density. Therefore, an experiment was designed and conducted in order to investigate the effects of the essential oils of medicinal plants in two un-capsulated and microencapsulated forms in the diet on the performance, intestinal morphology and acidity of the digestive system of broiler chickens.

    Material and Methods

    In this research, out of 250 broiler chickens of the Ross 308 strain in the form of a completely randomized design with a factorial arrangement of 2x2, with 4 treatments and 5 repetitions, and in each repetition, normal density of 10 chickens and high density of 15 chickens with a similar weighted average was used. Microcapsules containing essential medicinal plants containing effective compounds of thyme leaf, savory leaf, peppermint leaf and black pepper seeds developed in the Agricultural Biotechnology Research Institute of East and North-East region of Iran. The tested treatments were; The first treatment: normal density (10 chickens per square meter) + no plant essential oil (control), the second treatment: high density (15 chickens per square meter) + no plant essential oil, the third treatment: normal density (10 chickens per square meter) + 500 mg/kg of un-capsulated essential oil mixture, fourth treatment: high density (15 chicks per square meter) + 500 mg/kg of encapsulated essential oil mixture. The number of casualties, the weight of the casualties and the weight of the eliminated chickens were recorded separately. The amount of feed consumed and weight gain were measured weekly and the food conversion ratio was calculated. At the end of the experiment, 2 birds were randomly selected from each repetition and slaughtered after blood sampling. To study the structure of small intestine villi, samples were obtained from duodenum, jejunum and ileum. A microscope with 40 times magnification was used to measure the height and width of the villus, and a 100 times magnification was used to measure the depth of the crypt. The acidity of the caecum was measured by a pH meter.

    Results

    The results showed that the addition of microcapsules led to a decrease in the percentage of losses, an increase in weight at high density compared to the absence of microcapsules. The use of microcapsules in conditions of high concentration led to a decrease in the oral conversion factor. Treatments using microcapsules in normal and high density conditions had significantly higher gastrointestinal acidity compared to treatments that did not receive microcapsules. Consumption of microcapsules in normal and high concentrations led to an increase in the length of intestinal villi.

    Conclusion

    It can be concluded that the addition of encapsulated essential oil improved the weight gain, feed conversion ratio, intestinal morphostructural characteristics.

    Keywords: Broiler, Essential oil, Intestinal morphology, Microencapsulation
  • Taher Yalchi* Pages 48-55
    Introduction and Objective

    Crude protein is one of the most expensive components of feed and nutrients needed by animals. One of the ways to optimally use crude protein is to oscillating the level of crude protein in the diet and feeding it intermittently at intervals of one to several days. This study was conducted in order to investigate the effect of oscillating dietary protein concentration on growth performance and some rumen and blood parameters in fattening male lambs.

    Material and Methods

    Three diets were adjusted with crude protein of 12, 14 and 16% and with the same metabolic energy. 36 male lambs with an average weight of 23.94±2.04 kg were used in four treatments in a completely randomized design. The first treatment received a diet with a crude protein level of 14%. The second to fourth treatments received diets with 12 and 16% crude protein at intervals of 24, 48 and 72 hours, respectively. Feed consumption, growth performance, feed conversion ratio, digestibility and some rumen and blood parameters were measured.

    Results

    No significant difference was observed in terms of feed consumption and growth performance among the treatments, although the feed conversion ratio improved in the treatment with a 48-hour crude protein consumption interval and showed a tendency to be significant compared to the control treatment (p=0.063). The highest digestibility of organic matter was related to the treatment with 48-hour consumption interval, which shows a tendency to be significant compared to other treatments (p=0.091). No significant difference was observed between experimental treatments in terms of digestibility of dry matter, crude protein and neutral detergent fiber. The highest rumen ammonia nitrogen and blood urea nitrogen were in the treatment with 48-hour crude protein consumption interval (p<0.05).

    Conclusion

    The results of this research showed that the feed conversion ratio improves to some extent when using the method of creating oscillations the crude protein level of the ration and its intermittent feeding, but it had no effect on the growth performance of male lambs and feed digestibility, as well as rumen ammonia nitrogen and blood urea nitrogen increased. Therefore, it is recommended to use this strategy in feeding fattening male lambs.

    Keywords: Blood urea nitrogen, Digestibility, Fattening, Performance, Sheep
  • Bahram Mohtashami*, Hamed Khalilvandi Behrouzyar Pages 56-65
    Introduction and Objective

    In Suckling calves, due to the low development of rumen, the digestibility of food may decrease, so the energy of the diet can be increased by adding fat sources. The present experiment was conducted to investigate the effect of omega-3 and omega-6 fatty acids on feed intake and growth parameters of Holstein calves.

    Material and Methods

    A total of 40 newborn calves (average age 3 days), for 60 days, in the form of a repeated design to 4 treatments including: (1) no supplemented fat source (control; CON), (2) 3% calcium-salts of soybean oil (Ca-SBO), (3) 3% calcium-salts of flaxseed oil (Ca-CO), and (4) 3% mixture of Ca-SBO and Ca-CO (1.5% each, DM basis; MIX). The study continued 66 days and the calves were gradually weaned during 61-65 days of age.

    Results

    The starter intake during the period of 31 to 60 days for the control treatment was higher than the other treatments (p=0.05), but no differences were observed among the treatments in the entire experimental period. The daily weight gain in the periods of 31 to 60 days and the whole period for the treatment containing soybean oil supplement was better than the control treatment (p<0.05). Regarding body weight, soybean oil treatment had the highest weight at the end of the experiment. In terms of feed efficiency, mixed oil treatment had better performance than the control and flaxseed oil treatment, and it was not significantly difference with soybean oil treatment (p<0.05). Regarding blood metabolites, a significant differences were observed between experimental treatments in terms of glucose, total protein, cholesterol and other metabolites. Also, the liver enzyme concentration of aspartate aminotransferase for the treatment containing soybean oil on the 60th day of the experiment was the lowest compared to other treatments (p<0.01).

    Conclusion

    In general, the results showed that the use of soybean oil as a source of omega-3 fatty acids has more positive effects on the growth performance of Holstein suckling calves than flaxseed oil.

    Keywords: Blood metabolites, Calf, Fat supplement, Health, Performance, Starter feed
  • Fereshteh Vafaee, Morteza Chaji*, Omid Khorasani Pages 66-77
    Introduction and Objective

    High concentrated diets are rapidly degraded in the rumen and lower ruminal pH by rapid and high lactic acid production. The use of chemical or biological buffers improves digestion and fermentation conditions in a high concentrate diet. The aim of this study was to compare the effect of using acid-consuming bacteria as pH regulator (biological buffer) and chemical buffer to improve digestibility and fermentation of high concentrate diets.

    Material and Methods

    In the present experiment, 21 fattening Arabi male lambs with an average weight of 34.35±2.50 kg and an average age of 8±1 months old were used in a completely randomized design with 3 treatments and 7 replications for 50 days. Experimental treatments were included: 1- control diet (70% concentrate and 30% forage, without buffer and bacteria), 2- control diet + 1% sodium bicarbonate buffer, 3- control diet + 3 ml of Megasphaera elsdenii bacteria with 2 gram yeasts of Saccharomyces cerevisiae (bacterial-yeast).

    Results

    Nutrient digestibility and growth performance parameters were not affected by experimental treatments. Rumen protozoa population was significantly higher in bacterial-yeast treatment than control (p<0.05). Ammonia nitrogen concentration and ruminal pH were affected by experimental treatments, and compared to control treatment, in treatments containing chemical or biological buffer, ruminal pH increased and ammonia nitrogen decreased. But blood and liver parameters, carcass characteristics such as size and weight of carcass parts, meat colorimetric characteristics were not affected by experimental treatments (p<0.05).

    Conclusion

    Overall, the results of the present experiment showed that the use of acid-consuming bacteria as pH regulators has competitive effects with bicarbonate buffer and even better in some cases.

    Keywords: Blood Parameters, Carcass characteristics, Megasphaera elsdenii Bacteria, Rumen protozoa, Saccharomyces cerevisiae, Sodium bicarbonate
  • Hamide Hosseini, MohammadReza Dehghani*, Abdolhamid Karimi, Mostafa Mostafa, Mohammad Javad Abarghuei Pages 78-85
    Introduction and Objective

    The administration of Flaxseed as a source of energy supplementation can affect the growth of lambs. The purpose of this study was to investigate the effect of feeding different levels (0, 8 and 15%) of whole and ground Flaxseed on performance, nutrient digestibility, some blood parameters, and microbial protein production of Kabodeh Shirazi lambs.

    Material and Methods

    30 male lambs (60 ± 4 days old and weighing 23.7 ± 2.5 kg) were allocated to 5 experimental groups with 6 replications in a completely randomized design. Treatments include 1- Diet without Flaxseed (control), 2- Diet containing 8% whole Flaxseed, 3- Diet containing 15% whole Flaxseed, 4- Diet containing 8% ground Flaxseed, and 5- Diet containing 15% of Flaxseed was ground (based on dry matter).

    Results

    The addition of Flaxseed (whole and ground) had no significant effect on the performance of lambs and digestibility of nutrients in the whole gastrointestinal tract, but In comparison with the control group, crude fat digestibility has greatly improved in treatments using Flaxseed (p=0.001). As compared to the control treatments, the Flaxseed treatments raised plasma triglycerides (p=0.03) and cholesterol levels significantly (p=0.04). No difference was seen in glucose and albumin levels among lambs receiving different amounts or forms of Flaxseed. Purine derivatives, microbial nitrogen, and microbial protein production were also not affected by experimental treatments.

    Conclusion

    Flaxseed in various levels and forms improved the digestibility of crude fat and also increased triglycerides and blood cholesterol.

    Keywords: Flaxseed, Kabodeh Shirazi Lamb, Microbial protein
  • Golnoor Kosari, MohammadAli Norouzian*, Behzad Khorrami, Gholam Abbas Akbari Pages 86-93
    Introduction and Objective

    The most important problem of the animal industry is the supply of needed feeds, and identifying the new sources of feeds is of particular importance. This study was conducted to determine chemical composition of whole basil (Ocimum basilicum) forage after seeding and to investigate the effect of different levels of this forage replacing with straw and a part of alfalfa in the diet of fattening lambs on performance, blood parameters and the nutrients digestibility.

    Material and Methods

    18 male Zandi lambs with initial body weight of 28.8±2.03 kg were used in a completely randomized design with 3 treatments and 6 lambs in each group. Experimental treatments were: 1) control (basal diet without whole basil forage) 2) basal diet + 12.5 % basil forage and 3) basal diet + 25 % basil forage. Chemical composition of basil forage was determined. Also, nutrients digestibility of experimental diets, blood parameters and performance of experimental lambs were determined. 

    Results

    Average amount of dry matter, crude protein, crude fat, NDF and ash of basil forage were 92.69±1.2, 6.65±0.06, 1.35±0.01, 54.26±0.33 and 11.09±0.44, respectively. Replacing of basil with wheat straw and alfalfa hay in finishing experimental lambs resulted in improvement in DMI, ADG and FCR (p<0.05). Blood glucose, BUN, cholesterol, triglycerides and hepatic enzymes were not significantly affect by experimental groups. Blood total protein concentration was higher in lambs fed by 25 % basil forage compared to other experimental groups (p<0.05). Feeding whole basil increased digestibility of crude protein, crude fat and NDF (p<0.05), but had no any effect on carcass traits and tail fat weight of experimental lambs.

    Conclusion

    Results of this study showed that whole basil can be used replacing with wheat straw and alfalfa hay up to 25 % in fattening lambs diet without negative effect on performance and digestibility of diets nutrients.

    Keywords: Digestibility, Fattening lamb, Performance, Whole basil forage
  • Maedeh Gholami, Hamid Deldar*, Zarbakht Ansari Pirsaraie, Ali Barzegar Pages 94-101
    Introduction and Objective

    In conjunction with the increase in PoPulation and the need to Produce more food, Pesticides have been used to control and eliminate Pests in livestock and agricultural Products. Regrettably, the excessive use of Pesticides causes damage to the environment, Plants, animals, water, and soil. The Present study was conducted to investigate the effect of different concentrations of RounduP herbicide as a widely used and common agricultural Pesticide in in vitro maturation of goat oocytes.

    Material and Methods

    To PrePare goat oocytes, ovaries were PrePared from a slaughterhouse and transPorted to the laboratory into the flask containing warm saline (30-34oC). Oocyte cumulus comPlexes (COC) were removed from small antral follicles (2-6 mm) with the slicing method and transferred to a maturation medium whit different concentration of RounduP. COC was Placed in a maturation medium for 24 hours and reached metaPhase stage II (nuclear maturation). The exPeriment was examined in a comPletely randomized design with 4 treatments included: control, 187.5 μM, 375 μM, and 750 μM of the rounduP.

    Results

    This study showed that the addition of different concentrations of the herbicide RounduP significantly decreased the maturation rate of goat oocytes than the control treatment (P < 0.05). Also, the addition of different concentrations of RounduP in the goat maturation medium reduced the steroidogenic gene exPression in cumulus cells comPared to the control treatment. However, RounduP did not have a considerable influence on DNA methylation in the Promoter site of the StAR gene.

    Conclusion

    The efficacy of the treatment with a dose of 187.5 μM of the rounduP in reducing the relative exPression of StAR, CYP11A1 and CYP19 genes was higher than the 375 μM, which could be as a consequence of the fact that hormone disruPters (environmental Pollutants) have strong biological effects in low concentrations, but in high concentrations, they have weak or no biological effects.

    Keywords: DNA methylation, Herbicide RounduP, In vitro maturation, Oocyte cumulus comPlex
  • Ataollah Rahimi*, Gholamhosein Tahmasebi, Hamidreza Bahmani, Saheh Salehi, Badradin Zare, Abdulsatar Parsanaseb, Banak Rokhzad Pages 102-111
    Introduction and Objectives

    The use of improved queens with desirable functional and behavioral traits is one of the most important factors of success in beekeeping. The current study was conducted with the aim of evaluating the performance of improved Iranian honey bee queens with control ones in the private apiaries of Kurdistan province during 2017 to 2021.

    Material and Methods

    In this study, the queens of the third layer, which were the result of the improved queens of the Iranian honey bee breeding project, along with unimproved native queens (as control) were evaluated in six private apiaries of Kurdistan province based on honey production, calmness, aggressive, swarming, and overwintering traits. To evaluate the queens, special questionnaires were designed and provided to the beekeepers to evaluate the improved queens along with the control ones in their private apiary during the years of the study.

    Results

    Variance analysis results showed that the effect of the queen was significant at the 1% probability level on all studied traits. The effect of year was significant at the 1% probability level on honey production and swarming traits and on calmness on the frame trait at the 5% probability level, but it had no effect on the overwintering trait. Also, the effect of the city was significant on swarming trait (p<0.01). The interactions effect of queen type – year and year- city were significant for the trait of swarming and honey production triats at the 1 and 5 % probability level, respectively. The results of the present study showed that the colonies with improved queens were significantly superior to the colonies with native queens in terms of calmness on the frame, aggressive, swarming and overwintering traits (p<0.05). An acceptable relative superiority and progress were observed in terms of honey production trait in the improved queens in all the studied years compared to native queens, but this superiority and progress was not significant due to the low heritability of this trait.

    Conclusion

    In general, the results of this study showed the progress and improvement of the target traits and the superiority of improved Iranian honey bee queens compared to unimproved native queens in the climate conditions of Kurdistan province. Considering the superiority and significant improvements in the majority of studied traits in the improved queens of the Iranian honey bee breeding project, it can be concluded that the Iranian honey bee can improve genetically. Therefore, in the continuation of this research, it is suggested to deal with the new problems of the beekeeping industry through more efforts towards the genetic stabilization of resulting improvements, preventing the homozygosity of sex alleles (which has a direct effect on reducing the performance of the colonies) and also using new breeding methods.

    Keywords: Aggressive behavior, Calmness behavior, Honey production, Improved Iranian honey bee queens, Kurdistan, Swarming
  • Mehdi Nadi*, Javad Rahmaninia, Behrouz Mohammad Nazari Pages 112-120
    Introduction and Objective

    The scientists believe that human intervention has caused changes in climate conditions and these changes will be noteworthy in the future. Any significant change in climate variables can affect the milk production of industrial livestock farms.

    Material and Methods

    In this research, the effect of temperature-humidity Index (THI) on milk production in Babolsar city was quantified, and then, using the SDSM model, the THI index was downscaled to the year 2100. Finally, the effect of climate change on milk production until the end of current century in three emission scenarios of RCP2.6, 4.5, and 8.5 were quantified.

    Results

    The results showed that in the current situations, Babolsar station has been involved in temperature-humidity stress for 5 months of the year, which will increase to 7 months by the end of this century. Also, the results showed that in near future (before 2050) the stress condition is not much different from the base period, but after that, even in RCP2.6 scenario, the differences with the base period will increase significantly, and the most intensity of stress level will occur., As a result, on more days of the year, heavy livestocks will experience tempreture-humidity stress. Quantification of the effect of temperature-humidity stress on milk production showed that for increase of one unit of daily THI more than 70, the milk production of each animal decreases by 327 grams. The investigation of milk reduction trend in the future showed that until the year 2100, not only the milk production will decrease in more months of the year, moreover, the daily losses of livestock farmers also increase. so that in the stressful months, the daily milk reduction from 1 to 2 kg per animal in base period, will increase to 1.5 to 3.5 kg. So, the losses caused by climate change on milk producers will increase by at least 45 and at most more than 100 percent.

    Conclusion

    According to the results of this research, the stress level of emergency will occur in the last decades of this century, which will lead to a sharp decrease in milk production. Therefore, if adaptation policies to climate change are not considered in the future, there may be happens widespread deaths of heavy livestock especially in critical months of July and August, which is a serious alarm for livestock industry of the Mazandaran province.

    Keywords: Climate change, Dairy cows, Mazandaran, Temperature-humidity stress, THI
  • Abbas Mirzapour, Nemat Hedayat*, Reza Khalkhali, Reza Seyedsharifi, Hossein Abdi Pages 121-130
    Introduction and Objective

    Sheep are considered one of the essential livestock with the high ability to adapt to different climates, and a breed diversity was observed in Iran. As a result of different selections, some genomic regions have acquire high purity called Runs of Homozygosity (ROH). By examining these regions in the genome of sheep, the goals of selection in these breeds can be followed and the genes present in these regions can be identified.

    Material and Methods

    For this purpose, the whole-genome sequencing data from 28 samples of Iranian sheep, including Afshar, Ghezel, Karakul, Moghani, Makui, Baluchi, Gray, and Shal breeds, were downloaded from the NCBI database. After quality checking and trimming, high-quality reads were aligned to the sheep reference genome by BWA software. Then the variants were identified and filtered using VCFtools software, a VCF file containing information related to SNPs was created for more analysis. At the end of the analysis, homozygous strands were extracted, and finally, the genes related to these regions were identified.

    Results

    Based on the results of PCA, the samples related to Iranian sheep breeds were divided into three categories, the first group includes the Karakul and Baluchi breeds (KB), the second group includes the Moghani and Makui breeds (MM), and the third group includes the Shal, Ghezel, Afshari and Gray breeds (SGAG). According to the results of the analysis, ROH areas for KB, MM, and SGAG populations have 419 (52.375 areas per person), 139 (23.17 areas per person), and 876 (62.57 areas per person) ROH areas, respectively. Also, 6 and 17 common ROH (at least two samples) were identified in KB and SGAG populations, respectively. We could not find a common ROH for the MM population. Annotating the sharing ROHs leads to identifying 99 and 173 protein-coding genes within these genomic regions for the KB and SGAG populations, respectively. The results of gene ontology analysis showed that most of these genes are involved in processes such as energy and fat metabolism (FLCN, ELOVL3, STK3, SREBF1, and NCOR1) as well as the growth and development of muscle tissue and meat quality (MYL6 and TMOD1).

    Conclusion

    According to the results of this study, it could be concluded that there is a high level of diversity and crossbreeding in the native sheep breeds that could be used for different breeding goals and producing breeds with appropriate production. On the other hand, the candidate genes identified in this research also accelerate the time to achieve breeding goals in these breeds.

    Keywords: Energy metabolism, Meat quality, Runs of homozygosity
  • Ghorban Elyasi Zarringhabaie*, Mostafa Sadeghi, Seyed Reza Miraie Ashtiani Pages 131-138
    Introduction and Objective

    Due to the increasing use of next generation sequencing (NGS), it is necessary to use specialized algorithms and software to perform statistical analysis in order to identify functional genes. Alignment of reads with the reference genome is the first and most important step in most RNA-Seq data analysis programs, and the accuracy of downstream analyzes effectively depends on this step. Therefore, the aim of this research was to compare some different software for aligning the data obtained from total RNA sequencing on the reference genome.

    Material and Methods

    RNA-Seq data related to 54 Holstein dairy cows raised in industrial conditions were used to identify genes effective in fertility. The quality of the reads was determined by FastQC software and editing of low quality sequences was done using Trimmomatic software. The edited data were aligned with bovine reference genome using Bowtie2, Tophat2 and Hisat2 softwares. The total percentage of mapped reads, the percentage of mapped reads on one location in the reference genome, and the percentage of mapped reads on more than one location were calculated.

    Results

    The results showed that the most alignment was done on the cow reference genome using Tophat2 software. which mapped 94.197% of the From the total available reads, 94.197% and 92.526% were mapped on the reference genome by Tophat2 and Hisat2 software, respectively.  The Hisat2 software had more allocation function and mapped 89.202% of the data to a specific position, while this parameter was 87.812% of the total sequences  for Tophat2 software. From the total used sequences, only 3.324% and 6.385% of the sequences were aligned by Hisat2 and Tophat2 software respectively to more than one position of the reference genome. Bowtie2 software had low performance compared to  other two software.

    Conclusion

    The comparison of RNA-Seq data alignment software on the reference genome showed that although the Hisat2 swas the best read mapping software  but, Tophat2 software can also be used instead in RNA-seq data analysis. Meanwhile, Bowtie2 software is not very effective in relation to RNA-Seq data.

    Keywords: Gene expression, Mapping, Omix, Reference Genome, Sequencing
  • Meysam Latifi, Yousef Naderi* Pages 139-144
    Introduction and Objective

    Complete information of relationship matrix is ​​an important principle to achieve reliable results in genetic evaluations. Two kinds of pedigree errors, including incorrect pedigree information and missing pedigree information, reduce the capability of the livestock model in traditional methods. The purpose of this study was to investigate the different levels of missing pedigree information such as sire, dam and both parents (sire and dam together) on heritability, accuracy of prediction and estimation of breeding value in threshold traits.

    Material and methods

    Sex-limited traits with heritability of 0.05, 0.1, and 0.2, were simulated. In order to create threshold phenotypes of litter size, 20% of the top-phenotypes were considered as two and the rest were considered as one. Different ratios of missing sire information (zero, 5, 10, 15 and 20), missing dam information (zeros, 5 and 10) and a combination of both missing information (sire and dam together) were created. A threshold model was considered. Heritability, breeding values ​​and accuracy of prediction were calculated by Bayesian statistical method.

    Results

    With the introduction of different levels of missing pedigree information to the complete pedigree, the amount of heritability decreased. The lowest values ​​of heritability were 0.018, 0.084 and 0.16 for heritability of 0.05, 0.1 and 0.2, respectively. In the complete pedigree, the lowest and highest accuracy of prediction were 0.375 (h2 =0.05) and 0.521 (h2 =0.2), respectively. The lowest values of accuracy of prediction for heritability of 0.05, 0.1, and 0.2 were 0.309 (30% in paternal pedigree defects and 10% in maternal pedigree defects), 0.353 (paternal pedigree defects 20% and maternal pedigree defects 10%), and 0.459 (5% defect in paternal pedigree and 10% defect in maternal pedigree), respectively. Furthermore, missing pedigree information led to a decrease in the average breeding value.

    Conclusion

    The results showed that, compared to the paternal or maternal missing pedigree information separately, paternal and maternal missing pedigree information together, further reduces the estimation of genetic evaluations.

    Keywords: Bayesian method, Breeding Value, Sex-limited trait
  • Moslem Karimi, Farhad Ghafouri-Kesbi*, Pouya Zamani Pages 145-153
    Introduction and Objective

    The review of published articles in the field of genomic selection shows that in the most of studies conducted in livestock and crop species, genomic evaluation and prediction of genomic breeding values ​​have been done without considering the dominance genetic effects. However, recent studies have shown that the dominance genetic effects contribute significantly to the phenotypic variation of productive traits of domestic animals. Therefore, it seems that ignoring the dominance genetic effects will affect the accuracy of the genomic evaluation. In this article, the consequences of not considering the dominance genetic effects in the genomic evaluation model on accuracy, mean square error, bias and reliability of genomic breeding values ​​were investigated.

    Material and Methods

    A genome consisting of 5 chromosomes, each 1 Morgan length, containing 5000 bi-allelic single nucleotide polymorphism (SNP) was simulated at heritability level of 0.5. All quantitative trait loci (QTLs) were assigned additive genetic effects. Different distributions of QTL effects (uniform, normal and gamma) as well as three scenarios of the number of QTL as 5, 10 and 20% of the total number of SNPs (respectively 250, 500 and 1000 QTLs) were considered as simulation hypotheses. In different scenarios, dominance genetic effects were given to 0.00, 10, 25, 50 and 100% of QTLs. The genomic breeding values ​​were estimated using the genomic best linear unbiased prediction method (GBLUP) and the criteria of LR method such as prediction accuracy, mean square error of prediction, bias and reliability of the genomic breeding values ​​were used to analysis genomic breeding values ​​predicted by GBLUP.

    Results

    The results showed that if the dominance genetic effects contribute to the phenotypic variation of the interested trait, but ignored from the genomic evaluation model and remain unseparated from the additive genetic effects, lead to a decrease in the accuracy of the genomic breeding values ​​by about 25%. Also, the mean square error of prediction of genomic breeding values ​​increased by 60% following increase in the percentage of QTLs with dominance effect from 0.00 to 100%. The bias of genomic breeding values ​​was also affected by ignoring dominance effects and increased by 36% following increase in the percentage of QTLs with dominance effect from 0.00 to 100%. Also, the reliability of genomic breeding values ​​was significantly reduced by about 40% with the increase in the percentage of QTLs with dominance effect from 0.00 to 100%.

    Conclusion

    In general, the results of this research showed that not separating the dominance genetic effects from additive genetic effects leads to low-accuracy, biased, and unreliable estimates of genomic breeding values, which will ultimately reduce the efficiency of genomic selection schemes. Therefore, it was suggested that in order to increase the efficiency of genomic selection, dominance genetic effects should be included in the genomic evaluation model.

    Keywords: Dominance genetic effects, GBLUP, Genomic evaluation, Polymorphism, Single nucleotide
  • Mohadese Nasirpour, Mohamad Moradi Shahr Babak, Hossein Moradi Shahr Babak*, Hasan Mehrabani Yeganeh, Younes Doosti Pages 154-162
    Introduction and Objective

     Selection in animal populations to increase the frequency of ideal alleles causes of remaining some signs in the animal genome, which are usually associated with important traits. Today, with developments in next-generation sequencing and easier access to animal genomic information, some models have been proposed to identify selective signatures based on allelic frequency and haplotype blocks. This research aimed to identify the selective signatures in two horse breeds of Caspian and Kurdish using a k70 SNP chip.

    Material and Methods

     In this research blood samples from 35 Caspian and 31 Kurdish horses were collected. After DNA extraction and sequencing (by Illumina company), Quality control of the data was performed for minimum allele frequency (PMAF<0.05), genotyping rate (PGENO < 0.5), and deviation from Hardy-Weinberg equilibrium (PH-W<1 ͯ 10-6). Then the theta (θ) test and ensemble site were used for identifying selective signatures and the positions of snaps respectively, and finally, the genes related to these positions were identified.

    Results

     After quality control of data and integration of genomic data of two populations based on R package protocols, 61 horses with 52,650 SNPs remained for the rest analysis. Finally, Fst statistical test based on unbiased estimator theta method 31 differentiating markers of the two studied horse breed were identified

    Conclusion

    The results showed that Caspian and Kurdish horse breeds belong to two separate groups. The Kurdish horse breed has more diversity and variety than the Caspian. The most important genes associated with significant SNPs were INPP5F, HPSE2, R3HCC1, DOCK3, ITGB6, GM6B, PHEX, WDR13, LRCH2, GRIA3 and THOC2. Most of the identified genes were associated with intercellular exchanges, muscle contractions, immunity, membrane support, DNA stability, and the nervous system.

    Keywords: Caspian horse, Fst, Kurdish horse, PCA, Selective signatures