فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 171، تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضائیان صفحات 317-318

    خوانندگان فرهیخته مطلع هستند که تاکنون مقالات گوناگونی در مجله دانشگاه در زمینه آشنایی با انواع مطالعات مروری، به چاپ رسیده است [9-1]. یکی از انواع مقالات مروری دیگری که در این سخن سردبیری به آن خواهیم پرداخت، با عنوان مرور نقشه ای (Mapping review) شناخته می شود. هدف از انجام مطالعات مرور نقشه ای، آن است که محققین پیرامون موضوع مورد نظر خود، اقدام به انجام یک مطالعه دقیق و وسیع مروری می نمایند که دارای مواد و روش های به دقت تشریح شده می باشد. در این مقالات و معمولا بر اساس نوع مطالعه انجام شده، جمع بندی دقیقی از مقالات پژوهشی به دست آمده، صورت می پذیرد [10]. به عبارت دیگر اگر در پاسخ به یک سوال، هم مطالعات مقطعی، هم مطالعات همگروهی و هم مطالعات کارآزمایی انجام شده باشند، محققین نتایج این مطالعات را به طور جداگانه جمع بندی و تحلیل می نمایند. معمولا، نتایج این قبیل مطالعات در قالب یک یا چند جدول ارایه خواهند شد. این نکته کمک خواهد کرد تا خوانندگان مقاله مرور نقشه ای بتوانند تشخیص دهند که تاکنون برای پاسخگویی به سوال مورد نظر، چه نوع مطالعاتی به عمل آمده است و هریک از این مطالعات، چقدر به روشن شدن جنبه های گوناگون آن سوال کمک نموده است [10]. به علاوه با انجام چنین مطالعه ای، آن ها این توانایی را خواهند داشت که نشان دهند بر روی چه زمینه هایی از موضوع مورد نظر، مطالعات پژوهشی کمتری به عمل آمده است. بنابراین، یکی از یافته های این قبیل مطالعات این است که محققین باید در آینده برروی چه قسمت هایی از موضوع مورد نظر، مطالعات پژوهشی بیشتری انجام دهند. این مطالعات، همچنین می توانند ضرورت انجام مطالعاتی مروری بیشتری برای پاسخ گویی به سوال مورد نظر را مطرح نمایند. به ویژه این که ممکن است آن ها ضرورت انجام یک مطالعه مروری عمیق تر (In-depth review) در خصوص یکی از جنبه های موضوع را مطرح نمایند [10]. معمولا در مقالات مرور نقشه ای، محققین کمتر بر روی کیفیت مقالات پژوهشی جمع آوری شده تمرکز می نمایند. بلکه تمرکز آن ها بیشتر بر روی جمع بندی نتایج مطالعات، بر اساس انواع مقالات پژوهشی است که پیرامون موضوع مورد نظر، به عمل آمده اند. این قبیل مطالعات مروری تا کنون و با موفقیت در حوزه های گوناگون سلامت، نظیر مطالعه رابطه بین آلودگی هوا و انجام فعالیت های فیزیکی به کار گرفته شده است [12-11].

  • شیرین احمدی، سجاد بشرپور صفحات 319-332
    زمینه و هدف

    قلدری سایبری هر ساله در بین نوجوانان به عنوان بیشترین کاربران اینترنت، افزایش یافته است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی قلدری سایبری بر اساس عدم بازداری آنلاین و پذیرش ادراک شده مادران با نقش میانجی ثبات هیجانی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی می باشد و جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مشغول به تحصیل در مدارس دولتی شهر اردبیل در سال تحصیلی 1401 بود. از این جامعه، نمونه ای به حجم 166 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسش نامه های قلدری سایبری، ثبات هیجانی، عدم بازداری آنلاین و پذیرش ادراک شده مادران پاسخ دادند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که عدم بازداری آنلاین با مقدار ضریب 52/0 و پذیرش ادراک شده مادران با مقدار ضریب 24/0- به صورت مستقیم با قلدری سایبری ارتباط معنادار دارند (001/0>P). هم چنین، عدم بازداری آنلاین با مقدار ضریب 25/0 و پذیرش ادراک شده مادران با مقدار ضریب 08/0 با میانجی گری ثبات هیجانی به صورت غیرمستقیم با قلدری سایبری ارتباط معناداری دارند (001/0>P).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد عدم بازداری آنلاین و پذیرش ادراک شده مادران به صورت مستقیم و غیرمستقیم با میانجی گری ثبات هیجانی بر قلدری سایبری تاثیر معنادار دارند. از لحاظ کاربردی مداخلات روان درمانی بین فردی، آموزش مدیریت استفاده از شبکه های اجتماعی و مدیریت هیجانات و خشم به ترتیب برای توسعه ارتباط والد-کودک، عدم بازداری آنلاین، ثبات هیجانی و کاهش پرخاشگری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: قلدری سایبری، ثبات هیجانی، عدم بازداری آنلاین، پذیرش ادراک شده مادران
  • سمانه متقی، اسحق رحیمیان بوگر، شهاب مرادی، نعمت ستوده اصل صفحات 333-348
    زمینه و هدف

    بیماری دیابت همانند هر بیماری مزمن، فرد مبتلا را با مشکلاتی مواجه می سازد که در نتیجه آن، تمامی جوانب زندگی روزمره فرد تحت تاثیر قرار می گیرد. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری آنلاین بر کنترل قند خون و مشکلات در کارکرد جنسی زنان متاهل مبتلا به دیابت در دوره همه گیری کرونا انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی و با طرح پیش آزمون-پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل دیابتی شهر تهران در سال 1400 بودند. ابتدا به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری آنلاین قرار گرفت. در این مدت گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. از مقیاس خودکارآمدی در مدیریت دیابت Bijl و همکاران (1999) و مقیاس کیفیت زندگی مرتبط با سلامت Boyer و Earp(1997) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. داده‏ها با استفاده از آنالیز کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مدیریت استرس توانسته است مشکلات کارکرد جنسی را به طور معناداری بهبود بخشد (934/5=F، 022/0=P)، اما بر کاهش قند خون مبتلایان به دیابت اثربخش نبود (188/0=F، 668/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری می‏تواند در شرایط قرنطینه در دوره شیوع بیماری های واگیردار مانند کرونا مورد استفاده قرار گیرد و بیماران دیابتی از این شیوه برای کاهش مشکلات جنسی خود بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، استرس اکسیداتیو، قند خون، رفتار جنسی، دیابت قندی، کرونا
  • هادی سلیمی، فاطمه زارع مهدی آبادی صفحات 349-366
    زمینه و هدف

    عوامل متعددی ممکن است زمینه ساز خشونت زناشویی و آشفتگی روانی زنان قربانی شود که در این میان نقش سازه های مثبت در چنین روابطی چندان مشخص نیست. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین مدل نقش شفقت به خود و شفقت به همسر در آشفتگی روانی با میانجی گری خشونت زناشویی در زنان قربانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان قربانی خشونت زناشویی استان کرمان (شهر کرمان و رفسنجان) در سال 1402-1401 بودند که 301 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از مقیاس تجدیدنظر شده تاکتیک های حل تعارض، مقیاس شفقت خود، مقیاس اهداف مشفقانه و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین خودشفقتی، شفقت به همسر و خشونت زناشویی، به ترتیب با میزان 544/0-، 153/0 و 332/0 با آشفتگی روانی رابطه وجود دارد (05/0>P). بین خودشفقتی و شفقت به همسر با میزان 363/0- و 193/0 با خشونت زناشویی رابطه معنادار وجود دارد (05/0>P). هم چنین، نتایج نشان داد که بین خودشفقتی و شفقت به همسر با آشفتگی روانی و میانجی گری خشونت زناشویی با میزان 121/0- و 064/0رابطه وجود دارد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که شفقت به خود در زنان قربانی خشونت زناشویی می تواند پیامدهای مثبتی داشته باشد، اما شفقت به همسر می تواند باعث افزایش خشونت زناشویی و در نتیجه آشفتگی روانی بیشتر شود. بنابراین، نتایج این پژوهش اثرات متفاوت سازه های مثبت را در روابط آسیب زا برجسته می سازد.

    کلیدواژگان: آشفتگی روانی، خشونت زناشویی، رابطه زناشویی، شفقت
  • فاطمه حیدری، رضا متقی صفحات 367-384
    زمینه و هدف

     سلامت جسمی و روانی سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو با انعطاف پذیری شناختی و کیفیت زندگی در آنان ارتباط دارد. لذا این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر انعطاف پذیری شناختی و کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.

    مواد و روش ها

     این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو کانون جهان دیدگان شیراز (ایران) در سال 1401 بودند که از میان آن ها 30 نفر با شرایط ورود به پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی ساده در گروه آزمون و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو با فرم جمعیت شناختی، پرسش نامه انعطاف پذیری شناختی و کیفیت زندگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمون تحت مداخله 10 جلسه 75 دقیقه ای آموزش مهارت های زندگی قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. داده ها با استفاده از آنالیز کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که آموزش مهارت های زندگی تاثیر معناداری بر افزایش میانگین نمره انعطاف پذیری شناختی (69/15=F، 001/0>P) و افزایش میانگین نمره کیفیت زندگی (18/52=F، 001/0>P) سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو دارد.

    نتیجه گیری

     مطالعه حاضر نشان داد که آموزش مهارت های زندگی می تواند منجر به افزایش انعطاف پذیری شناختی و کیفیت زندگی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو گردد. لذا به کارگیری این روش ساده، مفید و کم هزینه توسط متخصصان بهداشت روان در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، انعطاف پذیری، کیفیت زندگی، دیابت نوع دو، سالمندان
  • مریم رحمتی، هاجر تارویردی زاده، رویا کوچک انتظار صفحات 385-400
    زمینه و هدف

     اضطراب ناشی از کرونا موجب پدید آمدن طبقه خاصی از اضطراب ها شده که از این بیماری فراگیر نشات گرفته و ویژگی های روان شناختی بشر را به چالش کشیده است. لذا مطالعه حاضر به تدوین مدل اضطراب کرونا بر اساس عدم تحمل بلاتکلیفی با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان پرداخته است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. بر اساس ملاک ورود 350 دانشجوی پزشکی به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و مقیاس اضطراب کرونای Ghobadian، پرسش نامه عدم تحمل بلاتکلیفی Freeston و همکاران و پرسش نامه تنظیم شناختی-هیجانی Garnefski و همکاران را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان می توانند رابطه بین عدم تحمل بلاتکلیفی با اضطراب کرونا را میانجی گری کنند (481/0=Beta). به عبارت دیگر، عدم تحمل بلاتکلیفی از طریق راهبردهای مثبت (721/0-=Beta) و منفی (321/0-=Beta) تنظیم شناختی هیجان، میزان اضطراب کرونا را در دانشجویان پزشکی پیش بینی می کند (001/0>P).

    نتیجه گیری

     یافته های مطالعه حاضر نشان داد در اضطراب کرونا عوامل روان شناختی مانند راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان و عدم تحمل بلاتکلیفی دخیل هستند. به عبارت دیگر، عدم تحمل بلاتکلیفی دانشجویان افزایش و راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان کاهش اضطراب کرونا را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: عدم تحمل بلاتکلیفی، تنظیم شناختی هیجان، اضطراب کرونا، دانشجویان پزشکی
  • مهدی مومنی فر، رضا وزیری نژاد، حسن احمدی نیا، محسن رضائیان صفحات 401-418
    زمینه و هدف

    بررسی روند مرگ کودکان زیر 5 سال می تواند در برنامه ریزی و سیاست گذاری حوزه سلامت کمک کننده باشد. بنابراین هدف مطالعه حاضر، تعیین روند مرگ و میر کودکان زیر 5 سال شهرستان رفسنجان طی سال های 1399-1390 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، تعداد 257 مورد مرگ و میر در تمام مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات یک چک لیست شامل اطلاعات دموگرافیک کودک و والدین، علت فوت و معیارهای مربوط به وضعیت اقتصادی و بهداشتی خانواده ها بود. اطلاعات از طریق سامانه ثبت مرگ معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان استخراج و به صورت تعداد و درصد گزارش شد و میزان مرگ و میر در هر منطقه محاسبه و به صورت نقشه نمایش داده شد.

    یافته ها

    میزان بروز مرگ کودکان زیر 5 سال طی این ده سال در پسران 63/5، در دختران 86/3 و در مجموع 76/4 مورد در هر هزار تولد زنده بود. میانگین و انحراف معیار سن کودکان برابر با 79/14±90/14 ماه بود. 153 نفر (5/59 درصد) دختر، 225 نفر (5/87 درصد) بومی، 82 نفر (9/31 درصد) غیرایرانی و 154 نفر (9/59 درصد) ساکن شهر بوده اند. 24 نفر (3/9 درصد) به دلیل حوادث ترافیکی (تصادفات) فوت کرده اند. 18 نفر (7 درصد) از مادران نیز سابقه مرده زایی داشته اند. 255 نفر (2/99 درصد) از این خانواده ها به مراکز درمانی دسترسی داشته اند.

    نتیجه گیری

    میزان مرگ و میر در روستاها بیشتر از شهر بود. تعداد قابل توجهی از موارد مرگ و میر کودکان ساکن شهر، غیرایرانی بودند. شاید بتوان گفت شرایط نامناسب تر امکانات و خدمات بهداشتی و درمانی و همین طور شرایط اقتصادی در روستاها باعث این اتفاق باشد. همچنین به نظر می رسد افزایش تجهیزات و امکانات بخش های مراقبت های ویژه نوزادان، می تواند نقش موثری در کاهش مرگ و میر کودکان داشته باشد.

    کلیدواژگان: مرگ و میر، کودکان زیر 5 سال، وضعیت اقتصادی، وضعیت بهداشتی
  • زهرا بقایی فر، حمید درویش نیا، جعفر تمری، شهریار سعیدیان صفحات 419-428
    زمینه و هدف

    گیاه خارخاسک از گیاهان با خواص دارویی است. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان فنول، فلاونویید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی مراحل مختلف رشدی اندام های هوایی دو جمعیت گیاه خارخاسک بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه آزمایشگاهی حاضر، در سال 1400 در دو رویشگاه سردسیر و گرمسیر استان ایلام انجام شد. مقدار فنول کل، محتوای فلاونوییدی کل و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره بخش های هوایی گیاه اندازه گیری و به صورت IC50 بیان گردید. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بیشترین و کمترین محتوای فنول و فلاونویید کل در مرحله گلدهی رویشگاه گرمسیر و مرحله ظهور ساقه منطقه سردسیر به دست آمد. بیشترین و کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی، به ترتیب مربوط به مرحله گلدهی رویشگاه مهران و مرحله ظهور ساقه رویشگاه آسمان آباد بود.

    نتیجه گیری

    مرحله گلدهی رویشگاه گرمسیری مهران دارای بالاترین محتوای فنول کل، فلاونویید کل و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی بود.

    کلیدواژگان: خارخاسک، ظرفیت آنتی اکسیدانی، عصاره، ترکیبات فنولی، استان ایلام
  • سارا حنایی، سید موسی صدر حسینی، آذین طبری، مهدی زینلی زاده صفحات 429-434

    قاعده جمجمه به دلیل پیچیدگی های وسیع آناتومیک و وجود عناصر عصبی-عروقی از چالشی ترین بخش های بدن انسان در آموزش، یادگیری و درمان پاتولوژی های آن بوده است. با پیشرفت تکنیک های جراحی در سه دهه اخیر خصوصا در رخداد تحولی بزرگ در دسترسی و انجام جراحی های کم عارضه تر به روش آندوسکوپیک آندونازال در سطح دنیا، دانشگاه های بزرگ کشور نیز تلاش نموده اند تا همگام با مراکز معتبر دنیا این تکنیک های نوین را در درمان بیماران به کار گیرند. نتایج موفق مراکز معتبر جهانی بیانگر نیاز به انجام این جراحی ها به صورت تیمی و مشترک به ویژه با همکاری نزدیک جراحان مغز و اعصاب و متخصصان گوش، حلق، بینی (زیرشاخه رینولوژی) می باشد. در این راستا با همکاری مشترک این دو رشته در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران در طی 10 سال گذشته بیش از 1000 جراحی آندوسکوپیک قاعده جمجمه انجام شده است که در این گزارش اهمیت و دستاوردهای آن به صورت مستند ارایه شده است.

    کلیدواژگان: قاعده جمجمه، جراحی، آندوسکوپی آندونازال
|
  • Mohsen Rezaeian Pages 317-318
  • Shirin Ahmadi, Sajjad Basharpoor Pages 319-332
    Background and Objectives

    Cyberbullying has increased every year among teenagers as the most internet users. The present study was conducted with the aim of predicting cyberbullying based on online disinhibition and perceived mother acceptance with the mediating role of emotional stability.

    Materials and Methods

    This study is of a descriptive type, and its statistical population included all male students of the second period of high school studying in the state schools of Ardabil City in the academic year of 2023. From this population, a sample of 166 people were selected by convenience sampling method and answered the questionnaires of Cyberbullying, Emotional Stability, Online Disinhibition, and Perceived Mother Acceptance. In order to analyze the data, structural equation modeling was used.

    Results

    The results showed that online disinhibition with a coefficient value of 0.52 and perceived mother acceptance with a coefficient value of -0.24 are directly related to cyberbullying (p<0.001). Also, online disinhibition with a coefficient value of 0.25 and perceived mother acceptance with a coefficient value of 0.08 have an indirect significant relationship with cyberbullying through the mediation of emotional stability (p<0.001).

    Conclusion

    In general, the results of the present study showed that online disinhibition and perceived mother acceptance directly and indirectly through the mediation of emotional stability have a significant effect on cyberbullying. In terms of the application of interpersonal psychotherapy interventions, social network use management training and emotion and anger management are recommended for the development of parent-child communication, online disinhibition, emotional stability, and re

    Keywords: Cyberbullying, Emotional stability, Online disinhibition, Perceived mother acceptance
  • Samaneh Mottaghi, Isaac Rahimian Boogar, Shahab Moradi, Nemat Sotodehasl Pages 333-348
    Background and Objectives

    Diabetes mellitus, like any other chronic illness, causes the person with the disease to experience problems that affect all aspects of the daily life of the individual. This study aimed to investigate the effectiveness of online cognitive-behavioral stress management training on blood glucose control and problems in sexual function of married women with diabetes during the pandemic of coronavirus.

    Materials and Methods

    This experimental study was conducted with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all diabetic married women referred to the Parsian Diabetes Clinic in Tehran in year 2022. At first, 30 people were selected by convenience sampling method and then randomly divided into two groups of 15. For the people in the experimental group, the online cognitive-behavioral stress management training was implemented in 8 sessions, each session lasting 90 minutes, but the control group received no training and remained in the waiting list. The instruments used in this study included Diabetes Management Self‐Efficacy Scale of Bijl (1999) and Quality Of Life of Boyer and Earp (1997). Data was analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results indicated that online cognitive-behavioral stress management training significantly improved problems in sexual function of women with diabetes (p=0.022, F=5.934). However, online cognitive-behavioral stress management training was not effective in reducing blood glucose control in women with diabetes (p=0.188, F=0.668)

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that cognitive-behavioral stress management can be used in quarantine conditions during the outbreak of infectious diseases such as Corona, and diabetic patients can use this method to reduce their problems in sexual function.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Oxidative stress, Blood glucose, Sexual behavior, Diabetes mellitus, Coronavirus
  • Hadi Salimi, Fateme Zare Mehdi Abadi Pages 349-366
    Background and Objectives

    Several factors may be the basis of intimate partner violence (IPV) and psychological distress of female victims, among which the role of positive concepts in such relationships is not very clear. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the model of the role of self-compassion and compassion for the romantic partner (CR) in psychological distress with the mediation of intimate partner violence (IPV) in female victims.

    Materials and Methods

    The present study is descriptive. The statistical population included all women victims of IPV in Kerman province in 2023 (Kerman and Rafsanjan Cities) in 2022-2023, out of which 301 women were selected by convenience sampling. Revised Conflict Tactics Scale (CTS), Self-Compassion Scale (SCS), Compassionate Goals Scale (CGS), and Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS) were used for gathering data. Data were analyzed through structural equation modeling (SEM).

    Results

    The results showed that there is a relationship between psychological distress and self-compassion, CR, and IPV with rates of -0.544, 0.153, and 0.332, respectively (p<0.05). There was a significant relationship between IPV and self-compassion and CR with the rate of -0.363 and 0.193 (p<0.05). Also, the results showed that there is a relationship between self-compassion and CR and psychological distress and mediation of IPV with rates of -0.121 and 0.064 (p<0.05).

    Conclusion

    Results of the present study suggested that self-compassion in women who are victims of IPV can have positive consequences, but CR can increase IPV and, as a result, more psychological distress. Therefore, the results of this research highlight the different effects of positive concepts in traumatic relationships.

    Keywords: Psychological distress, Intimate partner violence, Marital relationship, Compassion
  • Fatemeh Heidari, Reza Mottaghi Pages 367-384
    Background and Objectives

    Physical and mental health are related to cognitive flexibility and quality of life in the elderly with type-2 diabetes. Therefore, this study aims at determining the effect of life skills training on cognitive flexibility and quality of life in the elderly with type-2 diabetes.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pre-test and post-test design with a control group. The population consists of the elderly with type-2 diabetes members of Jahandidegan daily Center in Shiraz, Iran in 2022. Based on the inclusion criteria, 30 subjects were randomly selected and assigned into experimental and control groups of 15 subjects. Elderly people, suffering from type-2 diabetes were evaluated with a demographic, Cognitive Flexibility Inventory, and Quality of Life Questionnaire. The experimental group went under 10 sessions of 75 minutes of life skills training and the control group was held back on training. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The findings showed that life skills training led to the improvement of cognitive flexibility mean score (F=15.69, p<0.001) and quality of life mean score (F=52.18, p<0.001) of the elderly with type-2 diabetes.

    Conclusion

    The present study showed that life skills training can increase cognitive flexibility and quality of life in the elderly with type -2 diabetes. Therefore, mental health specialists are recommended to use this simple, useful, and low-cost method in the elderly with type-2 diabetes with cautious.

    Keywords: Life skills, Cognitive flexibility, Quality of life, Diabetes mellitus type 2, Elderly
  • Maryam Rahmati, Hajar Tarverdizadeh, Roya Kochakentezar Pages 385-400
    Background and Objectives

    The anxiety due to coronavirus has caused the emergence of a special class of anxieties that originates from this widespread disease and has challenged the psychological characteristics of humans. Therefore, the present study developed the corona anxiety model based on intolerance of uncertainty with the mediation of cognitive emotion regulation.

    Materials and Methods

    This is a descriptive study. The statistical population of this research included all the medical students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences who were studying in the academic year of 2021-2022. Based on the inclusion criteria, 350 medical students were selected by purposive and convenience sampling methods and completed the Ghobadian’s Corona Anxiety Scale, Freeston’s Intolerance of Uncertainty Questionnaire, and Garnefski’s Cognitive Emotional Regulation Questionnaire. Data were analyzed using path analysis method.

    Results

    Cognitive emotion regulation strategies can mediate the relationship between intolerance of uncertainty and coronavirus anxiety (Beta=0.481). In other words, intolerance of uncertainty through positive (Beta=-0.721) and negative (Beta=-0.321) strategies of cognitive regulation of emotion predicts the level of coronavirus anxiety of medical students (p<0.001).

    Conclusion

    The results of the present study suggested that psychological factors such as negative strategies of cognitive emotion regulation and intolerance of uncertainty are involved in corona anxiety. In other words, students' intolerance of uncertainty predicts an increase, and positive strategies of cognitive regulation of emotion predict a reduction in anxiety of corona.

    Keywords: Intolerance of uncertainty, Cognitive emotion regulation, COVID-19 anxiety, Medical students
  • Mahdi Momenifar, Reza Vazirinejad, Hassan Ahmadinia, Mohsen Rezaeian Pages 401-418
    Background and Objectives

    Examining the death trend of children under 5 years old can help in planning and policy making in the health field. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the mortality trend of children under 5 years old in Rafsanjan City from 2011 to 2020.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 257 deaths of children under 5 years old in all areas covered by Rafsanjan University of Medical Sciences has been investigated. The data collection tool was a checklist including the demographic information of the child, parents, cause of death, and criteria related to the economic and health status of the families. The information was obtained through the Health Deputy of Rafsanjan University of Medical Sciences and from the death registration system. The information was reported in the form of number and percentage, and the death rate in each region was calculated and displayed as a map.

    Results

    The mean and standard deviation of children’s age was 14.90±14.79 months. 153 people (59.5%) were girls, 225 people (87.5%) were natives, 82 people (31.9%) were non-Iranians, and 154 people (59.9%) were city residents. 24 people (9.3%) died due to traffic accidents. 18 (7%) of the mothers also had a history of stillbirth. 255 people (99.2%) of these families had access to medical centers.

    Conclusion

    The death rate was higher in the villages than in the city. Also, a significant number of deaths of children living in the city were non-Iranian, perhaps it can be said that this is caused by less favorable conditions of healthcare facilities and services as well as the economic conditions in the villages. As a result, it seems that increasing the equipment and facilities of neonatal intensive care units can play an effective role in reducing child mortality.

    Keywords: Mortality, Children under 5 years old, Economic status, Health status
  • Zahra Baghaeifar, Hamid Darvishnia, Jafar Tamri, Shahriar Saeedian Pages 419-428
    Background and Objectives

    Tribulus terrestris is one of the medicinal plants. The aim of this study was to determine the amount of total phenol and flavonoid, and antioxidant activity in different developmental stages of the aerial parts of two populations of T. terrestris.

    Materials and Methods

    The present laboratory study was conducted in 2021 in two habitats, warm and cold climate, in Ilam Province. The amount of total phenol, the total flavonoid content, and the antioxidant activity of the metanolic extract of the aerial parts of the plants were measured and expressed as IC50 (The half-maximal inhibitory concentration). Data were analyzed using one-way analysis of variance.

    Results

    The highest and the lowest total phenol and flavonoid contents were obtained respectively in the flowering stage of warmer climate and the stem emergence stage of colder region. The highest and the lowest antioxidant activity were respectively related to the flowering and the stem emergence stages of Mehran and Asmanabad habitats.

    Conclusion

    The flowering stage of Mehran tropical habitat had the highest content of total phenol, total flavonoid, and antioxidant activity.

    Keywords: Tribulus terrestris, Antioxidant capacity, Extract, Phenolic compounds, Ilam province
  • Sara Hanaei, Seyed Mousa Sadrhosseini, Azin Tabari, Mehdi Zeinalizade Pages 429-434

    Cranial base region is one of the most challenging areas of the body for training, learning, and treatment due to vast anatomic complications and the presence of neurovascular factors. Fortunately, evolving of endoscopic endonasal approaches (EEA) to the skull base has improved the results of such surgeries in association with decreased complications, during the last three decades throughout the world. Iranian prominent universities have also tried to apply these novel techniques in disease treatment in line with the world reliable centers. Successful results of the world reliable centers indicate the necessity of teamwork and collaborative surgeries, especially with close collaboration of neurosurgeons and otorhinolaryngologists. In this regard, 1000 skull base surgeries have been done by the cooperation of the mentioned fields at Imam Khomeini Hospital Complex, Tehran University of Medical Sciences, since 10 years ago. This paper aimed to present the documented achievements of this cooperation.

    Keywords: Skull base, Surgery, Endoscopic Endonasal Approach