فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و ششم شماره 3 (پیاپی 189، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • معصومه صداقت، حسین شیبانی*، سید موسی طباطبایی، محبوبه طاهر صفحات 293-305
    مقدمه
    تحریک پذیری و عدم توانایی در خودبازداری ازخشم از معیارهای تشخیصی اختلال بی نظمی خلق اخلالگر است. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی، درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر تحریک پذیری و خود بازداری دانش آموزان دختر مبتلابه بی نظمی خلق اخلالگر بود.
    روش کار
    نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانش آموزان مبتلابه اختلال بی نظمی خلق اخلالگر محدوده سنی 17-14 سال مدارس شهر بهارستان بودند. ازاین بین تعداد 35 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش، برای سنجش تحریک پذیری شامل مقیاس واکنش پذیری عاطفی استریگرزو همکاران (2012)و برای سنجش خود بازداری پرسشنامه وین برگر و شوارتز(1990) بود. آزمودنی های گروه آزمایشی، 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت مداخله درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی کلی(2007) قرار گرفتند و گروه کنترل، هیچ مداخله ای دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.
    نتایج
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در میزان تحریک پذیری، کاهش و در میزان خود بازداری و مولفه های آن ها افزایش معناداری (05/0(P< داشته اند.
    نتیجه گیری
    بنا بر یافته های حاصل از پژوهش، درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی از طریق کاهش تحریک پذیری و افزایش خود بازداری بر دانش آموزان دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر تاثیرگذار بود.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی، تحریک پذیری، خود بازداری، بی نظمی خلق اخلالگر
  • فائزه خانلرزاده، کریم عسگری*، سجاد رضایی، عالیا صابری صفحات 400-414
    مقدمهبیماری هایی که سیستم عصبی مرکزی را تخریب می کنند، می توانند موجب اختلال در عملکردهای شناختی شوند. یکی از روش های آگاهی از رابطه ی مغز با افکار و رفتار، مطالعه ی مغز افرادیست که سیستم عصبی مرکزی شان آسیب دیده است و در میان آنها یکی از شایع ترین این بیماری ها مالتیپل اسکلروزیس است.روش کارهدف از پژوهش حاضر بررسی ارزش تشخیصی زمان واکنش ساده و انتخابی در تفکیک بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (MS) از افراد بهنجار بوده است. بدین منظور دو گروه متشکل از 44 بیمار مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس و 48 فرد بهنجار انتخاب شده، زمان واکنش ساده و انتخابی آن ها اندازه گیری، سپس اطلاعات جمعیت شناختی  آزمودنی ها جمع آوری، میزان ناتوانی بیماران با استفاده از مقیاس میزان ناتوانی گسترش یافته ی کورتزک (EDSS) ارزیابی شد. زمان واکنش ساده و انتخابی بیماران با نرم افزار واکنش سنج  مورد سنجش قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های من ویتنی و مدل رگرسیون لجستیک همزمان در SPSS-26 استفاده شد.نتایجزمان واکنش ساده (0.011=z= -2.556, p) و انتخابی (0.001>z=-6.348, p) در بیماران MS به طورمعناداری از گروه گواه بیشتر بود و بخوبی توانست مبتلایان به ام اس را از افراد سالم تفکیک نماید. زمان واکنش انتخابی به لحاظ آماری پیش بینی کننده ی مطلوبی برای وضعیت سلامتی و بیماری بود.نتیجه گیریبر اساس یافته های پژوهش زمان واکنش در حالت های ساده و انتخابی، روش مناسبی برای تمایز  بیماران مبتلا به MS از افراد سالم است و می توان در وضعیت های بالینی اعم از درمانگاه ها و بخش های مغز و اعصاب از آن بهره گرفت.
    کلیدواژگان: زمان واکنش، تمایز، مالتیپل اسکلروزیس
  • ابوالفضل جعفری ثالث، افسون شریعت*، حسین بنازاده باغی، بهزاد برادران، بهبود جعفری صفحات 415-425

    مقدمهسرطان معده (GC)، یکی از سرطان‎های شایع دستگاه گوارش می‎باشد که به  یک مشکل عمده بهداشتی در سراسر جهان مبدل شده است. در طی سالیان اخیر محققان مختلفی ویروس ها را در پاتوژنز سرطان دخیل نشان داده‎اند. لذا هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی حضور شناسایی سیتومگالوویروس(CMV) در سرطان معده با روش ایمنوهیستوشیمی‎و PCR در بیمارستان‎های ‎سطح استان آذربایجان شرقی می‎باشد. روش کاردر این مطالعه توصیفی-مقطعی، 50  نمونه بافتی سرطان معده از بلوکه‎های ‎پارافینی بیمارستانهای سطح استان آذربایجان شرقی همراه با 50  نمونه غیر بدخیم (زخم معده) و 50  نمونه کنترل انتخاب شدند.  حضور عفونت ویروسی CMV  با روش ایمونوهیستوشیمی‎و  PCR انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آزمون کای اسکویر استفاده شد.نتایجدر نمونه‎های ‎بدخیم مورد مطالعه، 3  نمونه (6 %) با روش ایمونوهیستوشیمی‎حاوی پروتیین pp65 و 5 نمونه (10 %) حاوی DNA CMV بودند. ولی هیچ پروتیین و DNA ویروسی در نمونه‎های ‎غیربدخیم و کنترل مشاهده نشد. نمونه‎های ‎IHC وDNA CMVمثبت به ترتیب دارای میانگین سنی 43/14 ± 33/58 و50/12 ± 4/59 بودند. آزمون کای اسکویر ارتباط معنیداری بین نمونه‎های ‎IHC وDNA CMVمثبت نشان نداد.نتیجه گیریدر استان آذربایجان شرقی میزان حضور سایتومگالوویروس شیوع پایینی داشته و بیشتر در رده سنی بالای 50 سال و بیشتر در آقایان دیده می‎شود. باتوجه به اینکه حضور CMV با نتایج IHC و DNA CMV مثبت یکسان نبوده بنابراین  در این مطالعه روش PCR دقت بالا و کارآمدی بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: سرطان معده، ویروس سایتومگالوویروس، ایمنو هیستوشیمی، PCR
  • محمدرضا ملکی، حمیده پاک نیت، محسن شمس الدینی مقدم، اصغر قربانی* صفحات 426-439
    مقدمه
    هایپربیلی روبینمی شایعترین علت بستری نوزادان در ماه اول پس از تولد است. شناخت عوامل زمینه ای ایجاد زردی به شناسایی سریعتر نوزادان در معرض خطر کمک می کند. هدف تعیین فراوانی زردی در نوزادان با مادران دیابتی در روز سوم تا پنجم نوزادی است.
    مواد و روش ها
    120 مادران باردار 40-18 ساله که در طی بارداری دارای دیابت بوده (دیابت فامیلیار یا دیابت حاملگی) و تحت درمان با انسولین هستند در این مطالعه اپیدمیولوژیک توصیفی شرکت کردند. کلیه اطلاعات دموگرافیک مادر و نوزاد در چک لیست ها ثبت شد و پس از زایمان، به مادران توصیه شد روز سوم تا پنجم پس از تولد در صورت علایم بالینی زردی (زردی قابل مشاهده در صلبیه چشم) جهت معاینه روتین به درمانگاه مراجعه کنند. پس از معاینه کامل نوزادان، آزمایش بیلی روبین تام انجام شد.
    یافته ها
    از 120 نوزاد مادران دیابتی،54 نوزاد (45٪) بدون زردی، 24 نوزاد (20%) دارای زردی بالینی و 42 نوزاد (35%) نیاز به درمان فتوتراپی داشتند. آنالیز آماری نشان داد بین سه گروه بدون زردی، زردی بالینی و نیازمند به فتوتراپی اختلاف آماری معنی داری از نظر جنسیت، سن حاملگی و ناسازگاری فاکتور Rh وجود ندارد ولی با نوع تغذیه، وزن در زمان تولد و ناسازگاری سیستم ABO اختلاف آماری معنی داری دیده می شود. بررسی های بیشتر آماری نشان داد فقط عوامل وزن در زمان تولد و ناسازگاری گروه خونی با ایکتر ارتباط دارند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد دیابت مادر و زردی نوزادان همراهی دیده می شود.
    کلیدواژگان: دیابت مادر، زردی نوزادان، زردی فیزیولوژیک
  • محسن اکبری، امیر رشیدلمیر*، ناهید بیژه، سید علیرضا حسینی کاخک صفحات 440-451
    مقدمه

    یکی از بافت های که در فرآیند چاقی تاثیرگذار است، بافت چربی می باشد. هدف از پژوهش حاضر، تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شدید بر بیان ژن های 12.13.diHome، SREBP-1 و ترکیب بدن رت های نرویستارچاق بود.روش کار ؛ پژوهش حاضر، 18 موش صحرایی نژاد ویستارنر چاق با سن هشت هفته و وزن 20/42±88/343 گرم، به صورت تصادفی به دو گروه؛ تناوبی شدید (10سر) و کنترل (8سر) تقسیم شدند. موش های گروه تجربی به مدت هشت هفته، هفته ای پنج جلسه، تمرینات تناوبی شدید با شدت85 تا 90 درصد حداکثر سرعت را انجام دادند و برای اندازه گیری بیان ژن 12.13.diHome و SREBP-1 ازروش Real Time-PCR استفاده شد. از روش آماری تی مستقل و تی وابسته جهت بررسی داده های آماری در سطح معنی داری05/0≤P استفاده شد.نتایج؛ نتایج پژوهش حاضرنشان داد تمرینات تناوبی شدید منجربه افزایش معنادار بیان ژن 12.13.diHome (001/=P)و کاهش بیان ژن SREBP-1 گردید. همجنین، سبب کاهش وزن (001/0=P) و شاخص توده بدن (001/0=P)رت ها شد.نتیجه گیری؛ بنابرنتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود از تمرینات تناوبی شدید که موجب افزایش لیپولیز درون عضلانی و کاهش لیپوژنز کبدی می شود؛ در جهت کاهش توده چربی استفاده شود.

    کلیدواژگان: HIIT، 12.13.diHome، SREBP-1، ترکیب بدن، چاقی
  • مرضیه حق بین، لیلی مصلی نژاد، فرنوش حاتمی، نوید کلانی* صفحات 452-463
    مقدمه

    مطالعات کمی و پرسشنامه ای چندان بیان کننده دغدغه ها و تجربه افراد مبتلا به سرطان نبوده است و با توجه به کمبود مطالعه در این زمینه، بر آن شدیم تا به منظور بررسی خواسته ها و تجربیات بیماران مبتلا به سرطان پستان این مطالعه را در قالب کیفی و با پرسش های نیمه ساختار یافته و باز طراحی کنیم تا حد امکان بیان کننده تجربیات واقعی افراد باشد.

    روش کار

    این مطالعه به روش کیفی و بر مبنای تحلیل محتوا بر روی 15 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان در کلینیک خانم الانبیاء بیمارستان پیمانیه جهرم انجام شد. تجربه افراد شخصا در مراحل مختلف از ‏ابتدای تشخیص تا الان مورد پرسش قرار گرفت.

    نتایج

    پس از تحلیل مصاحبه ها، تمهایی شامل ‏ اطلاع از بیماری، ‏ ‏علایم رواننشاختی، تجارب اجتماعی، ‏ منابع معنوی،‏عوارض درمان ، حمایت خانواده و سازگاری با مشکل استخراج شد.‏ تم اطلاع از بیماری، با سه زیر حیطه ‏ برخورد اتفاقی، پیگیری علایم با غربالگری ‏ و مشاهده علایم ‏ خود را نشان داده بود. ‏تم علایم روانشناختی با سه زیر تم ‏ مقاومت روانی، ‏ علایم و نشانه های روانسناختی و ‏ ترس و نگرانی از پیامدهای بیماری ‏ در تجربه افراد بیان شده بود. ‏

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که جز جدایی ناپذیر تجربیات بیماران مبتلا به سرطان پستان عوارض مربوط به ‏درمان می باشد و ابتلاء به سرطان بر روی هویت شخصی فرد و نیز دیدگاه وی نسبت به خود، خانواده، ‏اجتماع و حتی محیط کار اثر میگذارد. ‏

    کلیدواژگان: سرطان پستان، درمان، تجربیات بیماری، مطالعه کیفی
  • آسیه ذوقی*، معصومه یاسایی، معصومه شجاعی صفحات 465-475
    زمینه و هدف

    اضطراب یک اختلال روانی شایع در طول کووید 19 است که می تواند کیفیت زندگی را کاهش دهد. ورزش یکی از مهمترین، ساده ترین و ارزان ترین رویکردهای درمانی است که می تواند اختلال های روانی را بهبود بخشد. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین فعالیت بدنی (PA) و سلامت روان در طی موج اول کووید 19 است. این مطالعه از 7 تا 21 اردیبهشت 1399 انجام شده است.

    روش ها

    برای نمونه گیری از روش گلوله برفی استفاده شد و افراد ساکن در استان خراسان شمالی از 7 تا 21 اردیبهشت 1399 در طول قرنطینه خانگی پرسشنامه ها را پر نمودند. تاثیر روانشناختی و وضعیت سلامت روان کووید 19 به ترتیب با استفاده از تاثیر مقیاس رویداد اصلاح شده (IES-R) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) اندازه گیری شد. در نهایت در این بازه ی دو هفته ای قرنطینه ی خانگی، نمونه های ما به 385 نفر رسید.

    یافته ها

    میانگین شاخص توده بدنی (BMI) مردان و زنان 91/24 و 5/24 بود. استرس، اضطراب و افسردگی در افراد کم وزن و چاق بیشتر از افراد دارای وزن نرمال و اضافه وزن بود. بین اضطراب (P=0.003 F=4.027,)، استرس (P=0.000 F=9.34,) و افسردگی (P=0.000 F=6.533,) گروهی که به هیچ وجه فعالیت بدنی ندارند و گروه هایی که هر روز و سه روز در هفته فعالیت بدنی داشتند تفاوت معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    فعالیت بدنی (PA) به طور بالقوه می تواند به بهبود سلامت روان و سلامتی کمک کند.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، فعالیت بدنی، کووید -19
  • عباس کیوانلو، علی اکبر صارمی*، رضا نوری صفحات 476-492
    مقدمه

    زخم معده از جمله بیماری های رایج روان تنی است که پیشنهاد شده اثربخشی درمان های روان شناختی بر بهبود و مدیریت این بیماری مورد بررسی قرار گیرد. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر دلبستگی بر سبک دلبستگی، دشواری تنظیم هیجانی و تبعیت از درمان دارویی در بیماران مبتلا به زخم معده مزمن صورت گرفت.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری و گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل تمامی بیماران مبتلا به زخم معده مزمن می شد که در بازه زمانی پژوهش به پلی کلینیک های تخصصی و متخصصین داخلی شهر مشهد مراجعه می کردند. نمونه گیری به روش دردسترس صورت گرفت. 34 نفر از کسانی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل جای گرفتند. گروه مداخله درمان مبتنی بر دلبستگی دریافت کردند. شرکت کنندگان در هر سه مرحله پژوهش با نسخه تجدید نظر شده مقیاس دلبستگی بزرگسال کالینز و رید (1990)، مقیاس تبعیت درمانی موریسکی (2008) و مقیاس دشواری در تنظیم هیجانی گرتز و رومر (2004) ارزیابی شدند. برای تحلیل داده ها، از روش آماری تحلیل واریانس مکرر در نرم افزار آماری SPSS22 استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد شرکت کنندگان در گروه مداخله سبک دلبستگی ایمن تر ، تبعیت درمانی بالاتر و تنظیم هیجانی بهتری بعد از مداخله گزارش کردند. نمرات شرکت کنندگان در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری در سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی نشان داد (0.001>P).

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر دلبستگی را می توان برای سازگاری بهتر با بیماری زخم معده مزمن به کار برد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر دلبستگی، سبک دلبستگی، تنظیم هیجانی، تبعیت درمانی، زخم معده مزمن
  • کیمیا کارگر، شهرام وزیری*، فرح لطفی کاشانی، مریم نصری، فاظمه شهابی زاده صفحات 492-506
    مقدمه

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر بر استرس ناباروری و همجوشی شناختی زنان نابارور انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. دوره پیگیری نیز دوماهه اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل زنان نابارور مراجعه کننده به کلنیک ناباروری بیمارستان مادر و کودک و کلنیک ناباروری ثمر شهر شیراز در فصل زمستان سال 1400 بود. در این پژوهش تعداد 36 زن نابارور با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه استرس ناباروری (نیوتون، شرارد و گلاواک ، 1990) و پرسشنامه همجوشی شناختی (گیلاندرز و همکاران، 2010) بود. داده های جمع آوری شده به شیوه تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر بر استرس ناباروری (0001>P؛ 59/0=Eta؛ 03/50=F) و همجوشی شناختی (0001>P؛ 72/0=Eta؛ 36/91=F) زنان نابارور تاثیر معنادار دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر با بهره گیری از شناسایی هیجان ها، آگاهی هیجانی، ارزیابی مجدد شناختی و شناسایی الگوهای اجتناب از هیجان می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش استرس ناباروری و همجوشی شناختی زنان نابارور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس ناباروری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زنان نابارور، همجوشی شناختی
  • طاهره راحت دهمرده، محمود شیرازی*، علی عرب صفحات 506-517
    مقدمه

    عقب ماندگی ذهنی اختلالی ست که از کودکی نمایان می شودو با عملکرد عقلانی زیر متوسط (هوشبهر 70 یا کمتر) مشخص می شود. هدف از این پژوهش اثربخشیرفتار درمانی دیالکتیکی بر تحمل پریشانی وتاب آوری مادران دارای فرزندان کم توان ذهنی شهر زاهدان بود..

    روش کار

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران دانش آموزان کم توان ذهنی شهر زاهدان در سال 1399 بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که نمره کلی تحمل پریشانی و تاب آوری در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون در قیاس با گروه کنترل افزایش یافته است. در کل نتایج نشان داد که تفاوت میانگین های نمرات ابعاد تاب آوری و نمرات ابعاد تحمل پریشانی در گروه درمانی آموزش رفتار درمانی دیالکتیکی و کنترل در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد

    بحث و نتیجه گیری

    . درمجموع نتایج پژوهش حاضر بیان کننده این بود که رفتاردرمانی دیالکتیکی بر تحمل پریشانی و تاب آوری ماداران دارای کودکان کم توان ذهنی موثر بوده است.بنابراین با توجه به یافته های به دست آمده می توان این درمان را به عنوان یک روش کارا جهت افزایش تحمل پریشانی و تاب آوری در مادران دارای کودکان کم توان ذهنی پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، تحمل پریشانی، تاب آوری، مادران، کم توان ذهنی
  • آتنا سرمستی امامی، جاوید پیمانی *، طهمورث آقاجانی صفحات 519-533

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین شدت درد و خودکارآمدی با ترس از حرکت با میانجی گری فاجعه سازی درد و پریشانی روان شناختی در زنان مبتلا به روماتیسم مفصلی انجام گرفت. جامعه آماری این مطالعه شامل زنان مبتلا به روماتیسم مفصلی مراجعه کننده به درمانگاه روماتولوژی بیمارستان امام خمینی (ره) شهر ساری بودند. 224 نفر از شرکت کنندگان به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند و به سوالات مقیاس ترس از حرکت تمپا (کوری و همکاران، 1990)، پرسش نامه مختصر شدت درد (کلیلند، 1991)، پرسشنامه خودکارآمدی درد (نیکولاس، 1989)، مقیاس فاجعه سازی درد (سالیوان و همکاران، 1995) و مقیاس پریشانی روان شناختی (لاویباند و لاویباند، 1995) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد شدت درد بر ترس از حرکت تاثیر مستقیم دارد (05/0>p، 32/0=β)؛ خودکارآمدی بر ترس از حرکت تاثیر مستقیم دارد (05/0>p، 42/0=β)؛ فاجعه سازی درد بر ترس از حرکت تاثیر مستقیم دارد (05/0>p، 74/0=β)؛ پریشانی روان شناختی بر ترس از حرکت تاثیر مستقیم دارد (05/0>p، 78/0=β). درنتیجه مدل ترس از حرکت بر اساس شدت درد و خودکارآمدی با میانجی گری فاجعه سازی درد و پریشانی روان شناختی در زنان مبتلا به آرتریت روماتویید برازش دارد. یافته های این مطالعه گواهی است بر اهمیت مداخلات روان شناختی در کاهش علایم جسمانی در بیماری های مزمن.

    کلیدواژگان: ترس از حرکت، روماتیسم مفصلی، شدت درد، خودکارآمدی، پریشانی روان شناختی
  • سعیده والیان، مالک میرهاشمی *، خدیجه ابوالمعالی صفحات 534-549
    سابقه و هدف

    از بین مشاغل بیمارستانی، پرستاری نمونه‏ای از شغل‏هایی است که فرد ساعات زیادی را با بیماران می‏گذراند. پرستارانی که از سلامت عمومی خوبی برخوردار نیستند، قادر نخواهند بود که مراقبت‏های موثری از بیماران انجام دهند. لذا این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی‏گر درگیری شغلی در تبیین اثر ارزش‏های اخلاق حرفه‏ای و منبع کنترل بر عملکرد شغلی پرستاران انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش توصیفی و از نوع مدل‏یابی معادلات ساختاری بود. تمامی پرستاران شاغل در بیمارستان‏های دولتی شهر تهران در سال 1401 جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند، که با روش نمونه‏گیری تصادفی خوشه‏ای چندمرحله‏ای تعداد 300 نفر از میان آن‏ها انتخاب و به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه عملکرد شغلی (پترسون، 1970)، پرسشنامه منبع کنترل (راتر، 1966)، پرسشنامه اخلاق حرفه‏ای (سرمد و همکاران، 1390) و پرسشنامه درگیری شغلی (کانونگو، 1982) پاسخ دادند. برای تحلیل داده‏ها از روش‏های آمار توصیفی، ضریب همبستگی و تحلیل مسیر با نرم‏افزارهای آماری SPSS و AMOS استفاده شد.

    یافته ‏ها

    براساس نتایج این پژوهش، مدل پیشنهادی روابط علی بین متغیرهای مذکور، از برازش قابل قبولی برخوردار بود. به‏طور کلی، در مدل پیشنهادی پژوهش نتایج نشان داد که منبع کنترل و ارزش اخلاق حرفه‏ای هم به‏صورت مستقیم و هم به‏صورت غیرمستقیم از طریق درگیری شغلی با عملکرد شغلی در پرستاران رابطه دارد (05/0>P). همچنین، نتایج نشان داد که بین منبع کنترل درونی و بیرونی با درگیری شغلی رابطه معناداری وجود دارد (05/0>P). این رابطه بین ارزش اخلاق حرفه‏ای با درگیری شغلی در پرستاران نیز معنادار به‏دست آمد (05/0>P).

    کلیدواژگان: ارزش اخلاق حرفه‏ای، درگیری شغلی، عملکرد شغلی، منبع کنترل، پرستاران
  • بهار ملک پور شهرکی، رضا احمدی *، احمد غضنفری صفحه 550

    پژوهش حاضر با هدف طراحی بسته آموزشی مهارت های زندگی ویژه کودکان و تعیین اثربخشی آن بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی انجام گرفت. روش پژوهش کیفی، تحلیل مضمون به شیوه آتراید-استرلینگ (2001) و روش پژوهش در قسمت کمی، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دوره اول ابتدایی شهرستان شهرکرد در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 12698 نفر تشکیل دادند. نمونه در این پژوهش شامل 109 دانش آموز دوره اول ابتدایی بود که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (56 دانش آموز در گروه آزمایش و 53 دانش آموز در گروه گواه). دانش آموزان حاضر در گروه آزمایش، بسته آموزشی مهارت های زندگی را طی 10 هفته در 10 جلسه 75 دقیقه ای به صورت گروهی دریافت نمودند. پرسشنامه مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه پیشرفت تحصیلی (فام و تیلور، 1999) بود. نتایج نشان داد که بسته آموزشی مهارت های زندگی ویژه کودکان از نظر متخصصان دارای روایی محتوایی کافی است. همچنین این بسته آموزشی بر پیشرفت تحصیلی (0001>P؛ 56/0=Eta؛ 81/139=F) دانش آموزان دوره ابتدایی تاثیر داشته است. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که بسته آموزشی مهارت های زندگی با آشنایی دانش آموزان با نقاط قوت و ضعف خود، مهارت ارتباط موثر و همدلی، مدیریت هیجانات، مهارت حل مسیله و تفکر خلاق می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان دوره ابتدایی
  • معصومه یزدانی، مهدی قاسمی مطلق *، ابوالفضل بخشی پور صفحات 563-575

    اختلال کمبود توجه بیش فعالی ADHD شایعترین اختلالهای روانپزشکی است که از کودکی آغاز میشود و یک مسیله مهم بهداشت روانی جامعه به حساب می آید. خانواده درمانی، در مورد مشکلات بیش فعالی- نقص توجه، برای کمک به خانواده ها به منظور ایجاد الگوهای سازمان داری برای برخورد و مدیریت کارآمد در رابطه با کودک، متمرکز است. این پژوهش به منظور مقایسه اثربخشی درمان ذهن آگاهی و فراشناخت بر عملکرد خانواده، کنترل هیجانی و همدلی عاطفی مادران دارای فرزند مبتلا به ADHD انجام گرفت . پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی و از نوع شبه آزمایشی با سه گروه 16 آزمون به صورت پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه ی آماری این پژوهش را مادران مهدکودک های شهر بجنورد تشکیل شد. از جامعه ی آماری تعداد 48 نفر، به صورت روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت انتصاب تصادفی به دو گروه آزمایشی تخصیص داده شد. در ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون اخذ گردید که شامل پرسشنامه تجدیدنظر شده حل مسیله اجتماعی، پرسشنامه مهار هیجانی و پرسشنامه همدلی بود. نتایج نشان می دهد که پس از تعدیل میانگین های پیش آزمون، تفاوت معنی داری بین میانگین گروه های آزمایش و کنترل در پس آزمون وجود دارد. به عبارت دیگر، درمان ذهن آگاهی و فراشناخت باعث بهبود در عملکرد خانواده، همدلی و کنترل هیجانی مادران دارای کودک بیش فعال شده و تاثیر مطلوبی روی آنها به جا گذاشته است. به طور کلی با توجه به نتایج بدست آمده می توان اظهار داشت که روش های درمانی روی متغیرهای مورد بررسی اثربخش بوده اند.

    کلیدواژگان: بیش فعالی، همدلی عاطفی، کنترل هیجان، عملکرد خانواده
  • هاشم بیت غانمی، امین کرایی *، منصور سودانی صفحات 576-589
    مقدمه

    تحقیقات نشان داده است که رضایت زناشویی که بعد از ازدواج شکل می گیرد باعث دوام خانواده و پایداری آن می شود؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر حسادت مرضی و خودکارآمدی در استفاده از شبکه های اجتماعی بر اعتماد زناشویی زنان، با نقش میانجی نظارت آنلاین بود.

    روش کار

    طرح پژوهش حاضر، طرح همبستگی از نوع الگویابی معادلات ساختاری (SEM) است که یک روش همبستگی چند متغیری می باشد. جامعه آماری در این پژوهش کلیه ی زنان متاهل خوزستان بودند که همسران آنها از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. با استفاده از روش نمونه-گیری روش گلوله برفی بدون تبعیض 350 نفر از زنان متاهل با سواد الکترونیکی و مسلط به استفاده از شبکه های اجتماعی، انتخاب شدند. آزمودنی ها به مقیاس نسخه اصلاح شده مقیاس حسادت مرضی فیسبوک مویس و همکاران (2009)، مقیاس مقیاس خودکارآمدی چان (2022)، مقیاس نظارت آنلاین نسخه اصلاح شده الیسون (2007) و مقیاس اعتماد زناشویی رمپل و هولمز (1986) پاسخ دادند. از نرم افزار آماری SPSS/23 و الگویابی معادلات ساختاری(SEM) با استفاده از نرم افزارAMOS/23 برای ارزیابی مدل پیشنهادی استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اثر غیرمستقیم حسادت مرضی و خودکارآمدی به اعتماد زناشویی از طریق نظارت آنلاین به ترتیب، 124/0- و 04/0 معنی دار به دست آمد (001/0≥P).

    نتیجه گیری

    می توان گفت که خودکارآمدی و حسادت مرضی در استفاده از شبکه های اجتماعی بر اعتماد زناشویی از طریق نظارت آنلاین اثر گذار می باشد.

    کلیدواژگان: خودکار آمدی، حسادت مرضی، شبکه های مجازی، اعتماد، نظارت آنلاین
  • ولی رشیدزادگان دوست، فاطمه شهابی زاده *، قاسم آهی صفحات 590-605
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه  اثربخشی TC  و NA در پنج عامل بزرگ شخصیت افراد معتاد به متا آمفتامین بود.

    روش کار

    این پژوهش در زمره تحقیقات کمی است که هدفش ارزیابی و مقایسه اثربخشی دو مداخله درمانی بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون – پس آزمون همراه با گروه کنترل سه گروهی بهره گرفته شده بود. جامعه آماری این پژوهش افراد معتاد به متا آمفتامین می باشند. حجم نمونه 45 نفر در هر گروه انتخاب شد که در سه گروه تحت درمان های یاد شده و گروه کنرل به تساوی تقسیم شده اند.

    نتایج

    با توجه به آزمون های صورت گرفته و نتایج اعلامی در فصل چهارم صفات شخصیت افراد در دو گروه آزمایش TC به اندازه 60/30 NA به اندازه17/26 واحد تغییر می کند اما در گروه کنترل تغییر محسوسی اتفاق نمی افتد همچنین گروه TC میزان تغییراتش بیش از گروه NA بوده است. تغییرات میانگین سه گروه در طول مطالعه از نظر متغیر صفات شخصیت افراد با یکدیگر متفاوت است زیرا سطح معناداری کمتر از 01/0 می باشد. نتایج بیشتر بر اساس آزمون تعقیبی تامهنس نشان داد که تغییرات سه گروه TC و NA و کنترل معنادار می باشد زیرا سطح معناداری کمتر از01/0 می باشد. میانگین صفات شخصیت افراد در گروه های TC و NA در طول مطالعه معنی دار نبوده در نتیجه می توان نتیجه گرفت که دو گروه TC و NA دارای اثر بخشی درمانی از نظر متغیر صفات شخصیت افراد به یک اندازه نبوده-اند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اثربخشی TC  و NA در پنج عامل بزرگ شخصیت افراد معتاد به متا آمفتامین موثر بود.

    کلیدواژگان: اجتماع درمان مدار (TC)، انجمن معتادان گمنام (NA)، 5 عامل بزرگ شخصیت، معتاد به متا آمفتامین
  • نگار منفرد، محسن جدیدی *، مرتضی گلستانی پور صفحات 606-621

    مطالعه حاضر با هدف تبیین مدل اشتیاق به درمان اعتیاد بر اساس حافظه اعتیاد، میل به مصرف و تحمل ابهام با میانجی گری خودکنترلی در افراد وابسته به موادمتقاضی ترک انجام شد. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی و پیش بینی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهر بابل بود. 209 نفر از شرکت کنندگان به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و دردسترس انتخاب شدند و به سوالات مقیاس شدت حافظه اعتیاد چن و همکاران (2018)، مقیاس خودکنترلی تانجنی و همکاران (2004)، مقیاس تحمل ابهام مک لین و همکاران (1993)، مقیاس مراحل آمادگی برای تغییر و اشتیاق برای درمان اعتیادمیلر و تونیگان (1997) و مقیاس میل به مصرف مواد سوموزا و همکاران (1995) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد حافظه اعتیاد در اشتیاق به درمان نقش مستقیم دارد (05/0>p، 31/0=β)؛ میل به مصرف در اشتیاق به درمان نقش مستقیم دارد (05/0>p، 39/0=β)؛ تحمل ابهام دv اشتیاق به درمان نقش مستقیم دارد (05/0>p، 36/0=β)؛ خودکنترلی در اشتیاق به درمان نقش مستقیم دارد (05/0>p، 79/0=β) و مدل اشتیاق به درمان اعتیاد بر اساس حافظه اعتیاد، میل به مصرف و تحمل ابهام با میانجی گری خودکنترلی در افراد وابسته به مواد متقاضی ترک برازش دارد. مطالعات بیشتر می توانند گام موثری در ایجاد انگیزه برای درمان از طریق حذف و به حداقل رساندن عوامل مشکل آفرین و زمینه ای در جهت ایجاد اشتیاق به تغییر در زندگی بیماران ترک اعتیاد ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: اشتیاق به درمان، حافظه اعتیاد، میل به مصرف، تحمل ابهام، خودکنترلی
  • مجتبی محمودی نودژ، آزیتا امیرفخرایی *، عبدالوهاب سماوی صفحات 623-634
    مقدمه و هدف

    پاندمی ویروس کووید-19 سبب ایجاد آشفتگی روان شناختی و هیجانی و بروز اضطراب در بسیاری از افراد جامعه شده است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودتنظیمی هیجانی بر کیفیت زندگی و تاب آوری بهبودیافتگان کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بهبودیافتگان کووید-19 با سابقه بستری شهر بندرعباس در فصل زمستان سال 1399 بود. از بین جامعه آماری تعداد 27 بهبودیافته کووید-19 به صورت گلوله برفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند (13 نفر در گروه آزمایش و 14 نفر در گروه گواه). افراد حاضر در گروه آزمایش آموزش خودتنظیمی هیجانی (10 جلسه) را طی دو و نیم ماه دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری (کانر و دیودیسون، 2003) و کیفیت زندگی (لوتانز و اولیو، 2007) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش خودتنظیمی هیجانی بر کیفیت زندگی (0001>P؛ 53/0=Eta؛ 28/28=F) و تاب آوری (0001>P؛ 61/0=Eta؛ 59/39=F) بهبودیافتگان کووید-19 با سابقه بستری تاثیر داشته است. بدین صورت که این مداخله توانسته منجر به بهبود کیفیت زندگی و تاب آوری آنان شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر، آموزش خودتنظیمی هیجانی با بهره گیری از افزایش تجربه های مثبت و کاهش هیجانات منفی، شناسایی ارزیابی های غلط و آموزش تخلیه هیجانی، می تواند به عنوانی درمانی موثر در جهت بهبود کیفیت زندگی و تاب آوری بهبودیافتگان کووید-19 مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی هیجانی، کیفیت زندگی، تاب آوری، بهبودیافتگان کووید-19
  • مریم فریور، شهلا کاظمیپور *، منصور شریفی صفحات 635-652

    پژوهش حاضر با هدف، بررسی عوامل موثر بر نیاز برآورده نشده فرزند آوری زنان ساکن شهر تهران است. روش تحقیق، پیمایشی بوده و داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل زنان 44-30 ساله همسردار شهر تهران در سال 1400 بوده که از بین آنها، تعداد 400 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته ها نشان می دهند که بیشتر افراد، تعداد ایده آل فرزندان خانواده را دو فرزند می دانند. نتایج تحلیل دو متغیره نشان داد نیاز برآورده نشده فرزند آوری زنان و متغیرهای سن پاسخگویان، سن در اولین ازدواج، فاصله سنی زوجین، طول مدت ازدواج، شمار فرزندان، پایبندی دینی، نگرش نسبت به ارزش فرزند، هنجارهای شبکه اجتماعی، فردگرایی و کنترل درک شده رفتار، رابطه ی معنی دار دارد. نتایج حاصل از رگرسیون چندمتغیره نیز نشان داد که در مدل نهایی، متغیر های نگرش زنان نسبت به ارزش فرزند و میزان پایبندی دینی زنان اثرمستقیم و مثبت و معنی دار و متغیر های شمار فرزندان زنان، نگرش زنان نسبت به هنجار شبکه اجتماعی در خصوص افزایش فرزند و فردگرایی تاثیرمستقیم و منفی و معنی دار بر نیاز برآورد نشده زنان دارند.

    کلیدواژگان: نیاز برآورده نشده فرزندآوری، تعداد ایده آل فرزند، تعداد فرزندان موجود، فردگرایی، ارزش فرزندان
  • سارا ملک محمدی، حسین ابراهیمی مقدم * صفحات 653-666

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همجوشی شناختی، تحمل پریشانی و بخشودگی زنان مطلقه انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل زنان مطلقه مراجعه کننده به کلینک های روان شناسی ولیعصر و آوای سعادت شهر مشهد در شش ماهه اول سال 1401 بود. در این پژوهش تعداد 30 زن مطلقه با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (15 زن در گروه آزمایش و 15 زن در گروه گواه). زنان مطلقه حاضر در گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (10 جلسه) را طی 10 هفته (جلسه 90 دقیقه ای) دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده شامل پرسشنامه همجوشی شناختی (گیلاندرز و همکاران، 2014)، پرسشنامه تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) و مقیاس بخشودگی (ری و همکاران، 2001) بود. داده ها به شیوه تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی توسط نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همجوشی شناختی، (0001>P؛ 59/0=Eta؛ 45/41=F)، تحمل پریشانی (0001>P؛ 50/0=Eta؛ 79/27=F) و بخشودگی (0001>P؛ 57/0=Eta؛ 02/38=F) زنان مطلقه تاثیر دارد. بر اساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با شکل دهی انعطاف پذیری روان شناختی و ایجاد پذیرش روانی می تواند به عنوانی رویکردی موثر در جهت کاهش همجوشی شناختی و بهبود تحمل پریشانی و بخشودگی زنان مطلقه مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تحمل پریشانی، تنظیم هیجانی، زنان مطلقه
|
  • Masoumeh Sedaghat, Hosein Sheybani *, Seyed Mosa Tabatabaee, Mahboobe Taher Pages 293-305
    Introduction
    irratability and inability to self-inhibit anger are among the diagnostic criteria of disruptive mood dysregulation disorder. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive behavioral therapy based on mindfulness on irritability and self-inhibition of female students with disruptive mood dysregulation disorder.
    Method
    was semi-experimental, pretest-posttest with a control group. The statistical population of this study was all students with disruptive mood dysregulation disorders in the age range of 14-17 years in schools of Baharestan city. Among them, 35 people were selected by available sampling method based on the inclusion criteria and randomly assigned to the experimental and control groups. The research instruments for measuring irritability included the Striggerzo et al(2012). Emotional Reactivity Scale Weinberger-Schwartz Questionnaire(1990) for measuring self-restraint. The subjects in the experimental group underwent 10 sessions of 60 minutes under the intervention of mindfulness integrated cognitive behaviore Therapy whit Kelly protocol (2007), and the control group did not receive any intervention. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.
    Results
    The results of data analysis showed that the experimental group in comparison with the control group in the rate of irritability, decreased and in self-inhibition and their components had a significant increase (P <0.05).
    Conclusion
    According to the findings of the study, mindfulness-based cognitive-behavioral therapy was effective in students with disruptive mood dysregulation disorder by reducing irritability and increasing self-restraint.
    Keywords: Cognitive-behavioral therapy based on mindfulness, irritability, Self-restraint, disruptive mood dysregulation disorder
  • Faeze Khanlarzade, Karim Asgari *, Sajjad Rezaei, Alia Saberi Pages 400-414
    IntroductionCognitive dysfunctions may be brought about following the diseases which have destructive effects on the central nervous system. One way of studying the relationship among brain, behavior and thought, is examining and investigating the brain damaged people, among them Multiple sclerosis is one of the most prevalent diseases of CNS.Material and MethodThe aim of present study was to investigate the diagnostic value of simple and selective reaction time in discriminating patients with multiple sclerosis (MS) from normal people. For that purpose, two groups of patient with MS (n=44), a group of normal people (n=48) were selected as the control group. Their reaction time in simple and selective modes were measured by reaction timer, then demographic information of all subjects were collected and their inability was evaluated by EDSS.Mann-Withney U test and logistic regression were used to analyze the data.
    Results
    Following analysis of data, it was revealed that both simple (z= -2.566, p=0.011) and selective (z=6.348, p<0.001) modes of reaction time in patients with MS, were significantly more than control group. Selective reaction time was statistically able to predict health and illness (χ2= 51.067, df= 2, p<0.0001).ResultsBoth simple and selective reaction times were significantly longer in the patient group, and it was able to differentiate the MS patients from normal people.ConclusionAccording to the findings of the research, reaction time in both simple and selective modes is appropriate in differentiating the patient with MS, from normal people, and hence it is worthy to be utilized in clinical situations including clinics and neurology wards of hospitals.
    Keywords: simple reaction time, selective reaction time, Multiple Sclerosis
  • Abolfazl Jafari Sales, Afsoon Shariat *, Hossein Bannazadeh-Baghi, Behzad Baradaran, Behboud Jafari Pages 415-425
    Background and Aim

    Gastric cancer (GC) is one of the most common gastrointestinal cancers that has become a major health problem worldwide. In recent years, various researchers have shown viruses to be involved in the pathogenesis of cancer. Therefore, the aim of this study was to evaluate the frequency of the presence of cytomegalovirus (CMV) in GC by immunohistochemistry (IHC) and PCR .

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 50 GC tissue samples were selected from paraffin blocks of hospitals in East Azerbaijan province along with 50 non-malignant samples (gastric ulcer) and 50 control samples. The presence of CMV viral infection was determined by IHC and PCR. SPSS software and Chi-square test were used to analyze the data.

    Results

    In the malignant samples studied, 3 samples (6%) were immunohistochemically containing pp65 protein and 5 (10%) samples contained CMV DNA. But no viral protein and DNA were observed in non-malignant and control samples. IHC and CMV positive DNA samples had a mean age of 58.33 ±14.43 and 59.40 ± 12.50, respectively. Chi-square test did not show a significant relationship between IHC and CMV DNA samples.

    Conclusion

    In East Azerbaijan province, the presence of CMV is low and is more common in men over 50 years and older Considering that the presence of CMV was not the same as the results of IHC and positive CMV DNA, therefore, in this study, the PCR method was more accurate and efficient.

    Keywords: Gastric cancer, Cytomegalovirus, immunohistochemistry, Polymerase chain reaction
  • Mohammad Reza Maleki, Hamideh Pakniat, Mohsen Shamsdini Moghadam, Asqar Ghorbani * Pages 426-439
    Introduction
    Hyperbilirubinemia is the most common cause of neonatal hospitalization in the first month after birth. Understanding the underlying causes of jaundice helps identify newborn at risk faster. The aim of this study was to determine the prevalence of jaundice in neonates with diabetic mothers on the 3rd to 5th day of after birth.
    Materials and Methods
    120 pregnant mothers aged 18 to 40 years who had diabetes during pregnancy (familial or gestational diabetes) and were treated with insulin were included in this descriptive epidemiological study. All demographic information of the mother and infant is recorded in the checklists and after delivery, mothers are advised to visit the clinic on a routine checkup for jaundice (jaundice visible in the sclera) on the third to fifth day after birth. After a thorough neonatal examination, a total bilirubin test will be performed.
    Results
    Of 120 diabetic mothers, 54 (45%) had no jaundice, 24 (20%) had clinical jaundice, and 42 (35%) needed phototherapy. Statistical analysis showed that there were no significant differences between the three groups without jaundice, clinical jaundice and need for phototherapy in terms of gender, gestational age and Rh factor incompatibility but there was a significant difference between type of feeding, birth weight and incompatibility of ABO system. . Further statistical analysis showed that only birth weight factors and blood group incompatibility were associated with icterus.
    Conclusion
    Maternal diabetes and neonatal jaundice appear to be associated.
    Keywords: Mother diabetes, neonatal icterus, Physiological jaundice
  • Mohsen Akbari, Amir Rashid Lamir *, Nahid Bijeg, Seysd Alireza Hoseini Kakhk Pages 440-451
    Introduction

    Adipose tissue is one of the tissues that affects the process of obesity. The aim of the present study was the effect of eight weeks of high intensity interval training on the expression of 12.13.diHome, SREBP-1 genes and body composition of non-obese rats.working method; In the present study, 18 obese Wistar rats, aged eight weeks and weighing 343.88±42.20 grams, were randomly divided into two groups; high intensity interval training (10 heads) and control (8 heads). The rats of the experimental group performed high intensity interval training with an intensity of 85 to 90% of the maximum speed for eight weeks, five sessions a week, and Real Time-PCR method was used to measure the expression of 12.13.diHome and SREBP-1 genes. Became. Statistical methods of independent t-test and dependent t-test were used to check the statistical data at a significance level of P ≤ 0.05.Results; The results of the present study showed that high intensity interval training led to a significant increase in the expression of the 12.13.diHome gene (P=0.01) and a decrease in the expression of the SREBP-1 gene. The same embryo caused a decrease in the weight (P=0.001) and body mass index (P=0.001) of the rats.conclusion; According to the results of this research, it is suggested to use high intensity interval training that increase intramuscular lipolysis and decrease hepatic lipogenesis; To be used to reduce fat mass

    Keywords: HIIT, 12.13.diHome, SREBP-1, Body composition, Obesity
  • Marzieh Haghbeen, Leili Mosalanezhad, Farnosh Hatami, Navid Kalani * Pages 452-463
    Introduction

    Quantitative studies and questionnaires have not been very expressive of the concerns and experiences of people with cancer, and due to the lack of studies in this field, we decided to conduct this study in order to investigate the wishes and experiences of breast cancer patients. Redesign the qualitative format with semi-structured questions to express people's real experiences as much as possible.

    Methods

    This study was conducted using a qualitative method and based on content analysis on 15 women with breast cancer at Mrs. Al-Anbia Clinic in Peymaniye Jahrom Hospital. The experience of people personally at different stages from the beginning of the diagnosis until now was questioned.

    Results

    After analyzing the interviews, themes including information about the disease, psychological symptoms, social experiences, spiritual resources, side effects of treatment, family support and adaptation to the problem were extracted. Accidental encounter, follow-up of symptoms with screening and observation of symptoms had shown itself. The theme of psychological symptoms was expressed with three sub-themes of psychological resistance, psychological signs and symptoms, and fear and worry about the consequences of the disease in people's experience. ,

    Conclusion

    The results showed that complications related to treatment are an integral part of the experiences of breast cancer patients, and cancer affects a person's personal identity as well as his view of himself, family, society, and even the work environment.

    Keywords: Breast Cancer, Treatment, Disease experiences, Qualitative study
  • Asiye Zoghi *, Masoumeh Yasaei, Masoumeh Shojaei Pages 465-475
    Background

    Anxiety is a common mental disorder during the COVID-19 that can reduce quality of life. Exercise is one of the most important, simple, and inexpensive treatment approaches that can improve mental health. The aim of this study investigate the relationship between physical activity (PA) and mental health during the first wave of COVID-19. This longitudinal study conducted from April 26 to May 3, 2020.

    Methods

    Our snowball sampling strategy focused on recruiting the public living in IRAN (Khorasan) during the COVID-19 outbreak. The psychological impact and mental health status of COVID-19 was measured using the Impact of Event Scale-Revised (IES-R) and the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21), respectively. Eventually, during this two-week home quarantine period, our sample number reached 385.

    Results

    The mean of Body Mass Index (BMI) men and women were 24.91 and 24.5. People who are underweight and obese have more Stress, Anxiety and Depression than those who have acceptable weight and overweight. There is difference between the anxiety (P=0.003, F=4.027), stress (P=0.000, F=5.934) and depression (P=0.000, F=6.533) of the group that did not have physical activity at all and the groups that had physical activity every day and three days a week, during COVID-19.

    Conclusion

    Promotion of physical activity (PA) can potentially help improve mental health and wellness.

    Keywords: Anxiety, Depression, Exercises, stress, COVID-19
  • Abbas Keyvanloo, Aliakbar Saremi *, Reza Noori Pages 476-492
    Introduction

    Peptic ulcer is one of the common psychosomatic diseases which is suggested to investigate the effectiveness of psychological treatments on the recovery and management of this disease. This study aimed to investigate the effectiveness of attachment-based therapy on attachment style, difficulty in emotional regulation and medical adherence in patients with chronic peptic ulcer.

    Materials and Methods

    This semi-experimental study was conducted with a pre-test, post-test, follow-up design and a control group. The statistical population of the current study included all patients with chronic peptic ulcer who referred to specialized polyclinics and internal specialists in Mashhad during the research period. Sampling was done by available method. 34 patirnts who met the conditions for entering the study were randomly placed in two intervention and control groups. The intervention group received attachment-based therapy. The participants were evaluated with revised version of adult attachment scale(1990), Morisky(2008) medical adherence questionnaire and Gratz and Roemer(2004) emotional difficulty scale. To analyze the data, the statistical method of repeated analysis of variance was used in SPSS22 statistical software.

    Results

    The results showed that the participants in the intervention group reported a more secure attachment style, higher medical adherence and better emotional regulation after the intervention. The scores of the participants in the intervention group compared to the control group showed a significant decrease in avoidant and anxious attachment styles (P<0.001).

    Conclusion

    Therefore, it can be said that attachment-based therapy can be used to better adapt to chronic peptic ulcer disease.

    Keywords: attachment-based therapy, Attachment style, Emotional regulation, Medical adherence, chronic peptic ulcer
  • KIMIA KARGAR, SHAHRAM VAZIRI *, Farah Lotfi Kashani, Maryam Nasri, Fatemeh Shahabizadeh Pages 492-506

    Propose: The present study was conducted to investigate the efficacy of unified trans-diagnostic treatment on the infertility stress and Cognitive fusion in infertile women’s.

    Method

    It was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group design. Two-month follow-up period was administered too. The statistical population included infertile women who referred to infertility clinic at Mother and Child Hospital and Samar infertility clinic in the city of Shiraz in the winter of 2021. 36 infertile women were selected through voluntary sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups. The experimental group received ten sessions of unified trans-diagnostic treatment during two-and-a-half-months. The applied questionnaires in this study included Infertility stress Questionnaire (Newton, Sherrard, Glavac, 1999) and Cognitive fusion Questionnaire (Gillanders et al, 2010). The collected data were analyzed through mixed ANOVA via SPSS23 software.

    Findings

    The results showed that unified trans-diagnostic treatment has significant effect on the infertility stress (F=50.03; Eta=0.59; P<0001) and Cognitive fusion (F=91.36; Eta=0.72; P<0001) in infertile women’s.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be concluded that unified trans-diagnostic treatment can be used as an efficient intervention to improve infertility stress and Cognitive fusion in infertile women’s through employing techniques such as identify emotions, emotional awareness, cognitive reassessment, and identify patterns of emotion avoidance.

    Keywords: infertility stress, unified trans-diagnostic treatment, Infertile Women, Cognitive fusion
  • Taherh Rahatdahmarde, Mahmoud Shirazi *, Ali Arab Pages 506-517
    Introduction

    Mental retardation is a disorder that manifests itself from childhood and is characterized by below average intellectual function (IQ 70 or less). The aim of this study was the effectiveness of dialectical behavioral therapy on tolerance Anxiety and resentment of mothers with mentally retarded children in Zahedan.

    Methods

    The research method is quasi-experimental and is a pre-test post-test design with a control group. The statistical population of this study included the mothers of mentally retarded students in Zahedan in 1399. Thus, among the mothers of students in exceptional schools in districts 1 and 2 of Zahedan, 30 people were selected according to the inclusion criteria and randomly assigned to two experimental groups (15) and a control group (15). The experimental group in 8 sessions of 90 minutes. In 2 months, they were trained in dialectical behavior therapye.

    Results

    The results showed that the overall score of distress tolerance and resilience in the experimental group in the post-test phase increased compared to the control group. Overall, the results showed that there was a significant difference between the mean scores of resilience dimensions and distress tolerance dimension scores in the dialectical behavior therapy training and control group in the post-test

    Discussion

    . Therefore, according to the findings, this treatment can be used as an effective method to increase anxiety tolerance and Resilience has been suggested in mothers with mentally retarded children. .

    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Distress tolerance, Resilience, mothers, Mental Retardation
  • Atena Sarmasti Emami, Javid Peymani *, Tahmours Aghajani Pages 519-533

    The present study was conducted with the aim of determining the relationship between pain intensity and self-efficacy with fear of movement with the mediation of pain catastrophizing and psychological distress in women with rheumatoid arthritis. The statistical population of this study included women with rheumatism referred to the rheumatology clinic of Imam Khomeini Hospital (RA) in Sari city. 224 participants were selected as a sample using the available and purposeful sampling method and answered the questions of Tempa fear of movement scale (Corey et al., 1990), brief pain intensity questionnaire (Cleland, 1991), pain self-efficacy questionnaire ( Nicholas, 1989), the Pain Catastrophizing Scale (Sullivan et al., 1995) and the Psychological Distress Scale (Laviband & Laviband, 1995). Data analysis using structural equation modeling showed that pain intensity has a direct effect on fear of movement (p<0.05, β=0.32); Self-efficacy has a direct effect on fear of movement (p<0.05, β=0.42); Pain catastrophizing has a direct effect on fear of movement (p<0.05, β=0.74); Psychological distress has a direct effect on fear of movement (p<0.05, β=0.78). As a result, the model of fear of movement based on pain intensity and self-efficacy is suitable with the mediation of pain catastrophizing and psychological distress in women with rheumatoid arthritis. The findings of this study prove the importance of psychological interventions in reducing physical symptoms in chronic diseases.

    Keywords: Fear of movement, joint rheumatism, pain intensity, self-efficacy, psychological distress
  • Saeideh Walian, Malek Mirhashemi *, Khadijeh Abolmaali Pages 534-549
    Background

    Among the hospital jobs, nursing is an example of jobs where a person spends many hours with patients. Nurses who do not have good general health will not be able to take effective care of patients. Therefore, this research was conducted with the aim of investigating the mediator role of job involvement in explaining the effect of professional ethics values and source of control on nurses' job performance.

    Materials and methods

    The research was descriptive and structural equation modeling. All the nurses working in the public hospitals of Tehran in 2021 formed the statistical population of the research, 300 people were selected from among them with the multi-stage cluster random sampling method and research tools included job performance questionnaire, locus of control questionnaire, professional ethics questionnaire, and the job involvement questionnaire. Descriptive statistics, correlation coefficient and path analysis with SPSS and AMOS statistical software were used for data analysis.

    Results

    Based on the results of this research, the proposed model of causal relationships between the mentioned variables had an acceptable fit. In general, in the proposed research model, the results showed that the source of control and the value of professional ethics are directly and indirectly related to job performance in nurses through job involvement (P<0.05). Also, the results showed that there is a significant relationship between internal and external sources of control with job engagement (P<0.05). This relationship between the value of professional ethics and job involvement in nurses was also significant (P<0.05).

    Keywords: The value of professional ethics, Job involvement, Job performance, Locus of control, Nurses
  • Bahar Malekpour Shahraki, Reza Ahmadi *, Ahmad Ghazanfari Page 550

    The present study was conducted with the aim of designing a life skills training package for children and determining its effectiveness on the academic achievement of primary school students. The research method was qualitative, Theme analysis according to Attride-Stirling (2001), and the research method in the quantitative part was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a two-month follow-up period. The statistical population of the research was made up of 12698 primary school students of Shahrekord city in the academic year of 2021-2022. The sample in this research consisted of 109 students of the first year of elementary school who were selected by the available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (56 students in the experimental group and 53 students in the control group). The students in the experimental group received the life skills training package during 10 weeks in 10 sessions of 75 minutes as a group. The results showed that the life skills training package has sufficient content validity according to experts. Also, this training package had an impact on the academic achievement (P<0001; Eta=0.56; F=139.81) of social skills of primary school students. Based on the findings of the research, it can be concluded that the life skills training package by familiarizing students with their strengths and weaknesses, effective communication skills and empathy, emotion management, problem solving skills and creative thinking can be an efficient method to improve the academic achievement of primary school students be used.

    Keywords: life skills, academic achievement, primary school students
  • Masoome Yazdani, Mahdi Ghasemi Motlagh *, Abolfazl Bakhshipour Pages 563-575

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder ADHD is the most common psychiatric disorder that begins in childhood and is an important public mental health issue. Family therapy focuses on hyperactivity-attention deficit disorder to help families develop organizational patterns for effective coping and management of the child. This study was conducted to compare the effectiveness of mindfulness and metacognition therapy on family functioning, emotional control and emotional empathy of mothers with children with ADHD. The present study was an applied and quasi-experimental study with three groups of 16 tests as pretest-posttest. The statistical population of this study was the mothers of kindergartens in Bojnourd. From the statistical population, 48 people were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two experimental groups. Initially, a pre-test was taken from both groups, which included a revised social problem-solving questionnaire, an emotional control questionnaire, and an empathy questionnaire. The results show that after adjusting the pre-test means, there is a significant difference between the means of the experimental and control groups in the post-test. In other words, the treatment of mindfulness and metacognition has improved family functioning, empathy and emotional control of mothers with hyperactive children and has had a positive effect on them. In general, according to the obtained results, it can be stated that the treatment methods have been effective on the studied variables.

    Keywords: Hyperactivity, Emotional empathy, Emotion control, Family performance
  • Hashem Bait Ghanemi, Amin Koraei *, Mansour sodani Pages 576-589
    Introduction

    Research has shown that marital satisfaction that is formed after marriage makes the family last and stable; therefore, the purpose of the present study was to investigate the effect of morbid jealousy and self-efficacy in using social networks on women's marital trust, with the role of online monitoring as a mediator.

    Methods

    The design of the current research is a correlation design of the structural equation modeling (SEM) type, which is a multivariate correlation method. The statistical population in this research was all married women in Khuzestan whose husbands use social networks. Using the non-discriminatory snowball sampling method, 350 married women with electronic literacy and familiar with using social networks were selected. Subjects responded to the revised version of the Facebook Morbid Jealousy Scale by Moyes et al. (2009), the self-efficacy scale of Chan (2022), the online monitoring scale of the modified version of Ellison (2007) and the marital trust scale of Rempel and Holmes (1986). SPSS/23 statistical software and Structural Equation Modeling (SEM) using AMOS/23 software were used to evaluate the proposed model.

    Results

    The results showed that the indirect effect of morbid jealousy and self-efficacy on marital trust through online monitoring was significant -0.124 and 0.04, respectively. (P≤0.001).

    Conclusion

    Based on the results, it can be said that self-efficacy and morbid jealousy in the use of social networks affect marital trust through online monitoring.

    Keywords: Automaticity, Morbid Jealousy, Virtual Networks, Trust
  • Vali Rashidzadegan Dost, Fatemeh Shahabizade *, Ghasem Ahi Pages 590-605

    The aim of this study was to compare the effectiveness of TC and NA in the five major personality factors of people addicted to methamphetamine.

    Material and Method

    This research is one of the quantitative researches whose aim was to evaluate and compare the effectiveness of two therapeutic interventions. The method of this research was semi-experimental and a pre-test-post-test design was used along with a three-group control group. The statistical population of this research is people addicted to methamphetamine. The sample size of 45 people in each group was selected, which were divided equally into three groups under the mentioned treatments and the control group.

    Results

    According to the tests conducted and the announced results in the fourth chapter, the personality traits of people in the two TC test groups change by 30.60 NA and 26.17 units, but there is no significant change in the control group, as well as in the TC group. was more than the NA group. The average changes of the three groups during the study are different from each other in terms of the personality traits variable because the significance level is less than 0.01. Further results based on Thomhans post hoc test showed that the changes of TC, NA and control groups are significant because the significance level is less than 0.01. The average of the personality traits of people in the TC and NA groups was not significant during the study, so it can be concluded that the two groups of TC and NA did not have the same therapeutic effect in terms of the personality traits of the people.

    Conclusion

    It seems that the effectiveness of TC and NA was effective in the big five personality factors of people addicted to methamphetamine.

    Keywords: Treatment oriented community, Narcotics Anonymous, Big 5 Personality Factors, Methamphetamine addicts
  • negar monfared, mohsen jadidi *, morteza golestani pour Pages 606-621

    The present study was conducted with the aim of explaining the model of desire for addiction treatment based on addiction memory,desire to use and tolerance of ambiguity with the mediation of self-control in drug addicts seeking withdrawal.The method of the present research was a description of the type of correlation and prediction.The statistical population of this study included drug addicts who referred to addiction treatment clinics in Babol city.209 participants were selected as a sample using the purposeful and accessible sampling method and answered the questions of Chen et al.'s Addiction Memory Severity Scale (2018), Tanjeni et al.'s Self-Control Scale (2004), McLean et al.'s Ambiguity Tolerance Scale (2004).1993), Miller and Tunigan's (1997) scale of readiness to change and desire for addiction treatment, and Somoza et al.'s (1995) drug addiction scale answered.Data analysis using the structural equation modeling method showed that addiction memory has a direct role in desire for treatment (p<0.05, β=0.31);The desire to use has a direct role in the desire for treatment (p<0.05, β=0.39); Ambiguity tolerance has a direct role in desire for treatment (p<0.05, β=0.36); Self-control has a direct role in desire for treatment (p<0.05, β=0.79) and the model of desire for addiction treatment based on memory of addiction, desire to use and tolerance of ambiguity with the mediation of self-control is suitable in drug addicts seeking to quit..Further studies can be an effective step in creating motivation for treatment by eliminating and minimizing problematic factors and create a background to create enthusiasmforchangeinthelives of drug addiction patients.

    Keywords: Desire for treatment, memory of addiction, desire to consume, tolerance of ambiguity, self-control
  • mojtaba mahmodi nodezh, azita amirfakhraei *, abdolvahab samavi Pages 623-634
    Introduction and purpose

    Covid-19 pandemic causes psychological and emotional turbulence and emergence of anxiety in many people in the society. The present study was conducted with the purpose of investigating the efficacy of emotional self-regulation training on the life quality and resilience of those recuperated from Covid 19.

    Materials and methods

    The research method was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and three-month follow-up period design. The statistical population of the study included those recuperated from Covid 19 with the record of hospitalization in the city of Bandar Abbas in the winter of 2020. 27 recuperated people from Covid 19 were selected via snowball method and randomly accommodated into experimental and control groups (13 people in the experimental and 14 in the control group). The experimental group received emotional self-regulation training during two-and-a-half months (in 10 sessions). The applied questionnaires in this study included resilience questionnaire (Conner and Davidson, 2003) and life quality (Luthans and Aliyev, 2007).

    Findings

    The results showed that emotional self-regulation training has been effective on the life quality (F=28.28; Eta=0.53; P<0001) and resilience (F=39.59; Eta=0.61; P<0001) of those recuperated from COvid19 with the record of hospitalization in a way that it succeeded in improving their life quality and resilience.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, emotional self-regulation training can be used as an efficient method to improve the life quality and resilience of those recuperated from Covid 19 through employing increase positive experiences and reduce negative emotions, identify misjudgments, and train emotional discharge.

    Keywords: Emotional self-regulation, life quality, resilience, people recuperated from Covid 19
  • maryam farivar, Shahla kazemipour *, mansour sharifi Pages 635-652

    The purpose of this research is to investigate the factors affecting the unfulfilled need of having children of women living in Tehran. The research method was a survey and the data was collected using a questionnaire. The statistical population included married women aged 30-44 in Tehran in 1400, of which 400 were selected as a sample using a multi-stage cluster sampling method. The findings show that most people consider the ideal number of children in the family to be two children. The results of bivariate analysis showed the unfulfilled need of women to have children and the variables of respondents' age, age at first marriage, age gap between couples, length of marriage, number of children, religious adherence, attitude towards the value of children, social network norms, individualism and control perception. Behavior has a significant relationship. The results of the multivariate regression also showed that in the final model, the variables of women's attitude towards the value of children and the level of religious adherence of women have a direct, positive and significant effect, and the variables of the number of children of women, the attitude of women towards the norm of the social network regarding the increase of children. and individualism have a direct, negative and significant effect on the unestimated needs of women.

    Keywords: The unfulfilled need to have children, the ideal number of children, the number of available children, individualism, the value of children
  • SARA MALEKMOHAMMADI, hosein ebrahimi moghaddam * Pages 653-666

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on action cognitive fusion, distress tolerance and forgiveness of divorced women. the research method of the present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design and a two-month follow-up phase and follow-up period in three months. The statistical population included divorced women who referred to Valiasr and Avai Saadat psychology clinics in Mashhad in the first six months of 2022. 30 divorced women were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (15 women in the experimental group and 15 in the control group). the experimental group received acceptance and commitment therapy approach (10 sessions) during 10 weeks (90 minutes). the applied questionnaires in this study included cognitive fusion questionnaire (Gillanders et al, 2014), distress tolerance questionnaire (Simons, Gaher, 2005) and forgiveness scale (Rye et al, 2001). the data were analyzed through mixed anova and bonferroni follow-up test via spss23 software. the results showed that acceptance and commitment therapy is effective on the cognitive fusion (f=41.45; eta=0.59; p<0001), distress tolerance (f=27.79; eta=0.50; p<0001) and forgiveness (f=38.02; eta=0.57; p<0001) of the divorced women. Based on the findings of the present research, the acceptance and commitment therapy by forming psychological flexibility and creating psychological acceptance can be used as an effective approach to improve the cognitive fusion, distress tolerance and forgiveness of divorced women.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, distress tolerance, emotion regulation, divorced women