فهرست مطالب

مدیریت بحران - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1402)

نشریه مدیریت بحران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد ذوالفقاری، علی قنبری نسب*، محمدعلی نکوئی، سید محمد حسینی صفحات 1-15

    تاب آوری زیرساخت های حیاتی در برابر حوادث، قبل، حین و پس از بحران برای پاسخ و ترمیم حادثه ضروری است. جنبه های بحرانی تاب آوری مانند برنامه ریزی برای شرایط خطرناک و درگیر شدن با محاسبه وابستگی درونی با سایر زیرساخت ها باید درک شود تا مدیران بتوانند تاب آوری سیستم را ارتقاء دهند. سامانه انتقال فاضلاب به عنوان یکی از زیرساخت های حیاتی شهری محسوب می گردد. عملکرد بدون وقفه ی سامانه فاضلاب برای کلان شهر تهران با توجه به حجم زیاد فاضلاب موجود از اهمیت بسزایی برخوردار است، این عملکرد در مواجه با حوادث غیرمترقبه تابع میزان تاب آوری آن سامانه است. در همین راستا هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاب آوری زیرساخت خط انتقال فاضلاب کلان شهر تهران به تصفیه خانه فیروز بهرام است. از نظر روش شناسی پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و روش گردآوری اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش مصاحبه باز صورت پذیرفته است. به همین منظور با توجه به انواع تهدیدات خط انتقال فاضلاب، فاکتورهای موثر در تاب آوری آن از متون ادبیات موضوع ارایه می شود و پس ازآن با کمک روش ارزیابی تاب آوری زیرساخت (IRAM)، بومی سازی آن برای خط انتقال فاضلاب به تصفیه خانه فیروز بهرام انجام می گردد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که وضع موجود تاب آوری لازم را نداشته و حجم عظیمی از فاضلاب بر اساس سناریوها به محیط شهری و دیگر زیرساخت ها وارد و آسیب می رساند، به همین منظور در انتها راهکار «طرح اجرای بای پس فاضلاب به رودخانه کن» به منظور ارتقای سطح تاب آوری پیشنهاد گردید که بر اساس تحلیل های انجام شده بعد از اعمال راهکار، سطح ارتقاء تاب آوری (اختلاف RDR اولیه و ثانویه) افزایش پیدا می نماید.

    کلیدواژگان: تاب آوری زیرساخت، خط انتقال، زیرساخت های حیاتی، تهدیدات، تصفیه خانه فاضلاب
  • محمدمهدی میرزایی*، پیمان اخوان صفحات 16-35

    یکی از موضوعاتی که بیشتر کشورهای دنیا با آن مواجه هستند موضوع حوادث طبیعی و غیرطبیعی که افراد و سازمان ها و جوامع را دچار خسارات مالی و جانی می کنند، زلزله رخ داده در سال 1396 در کرمانشاه ازجمله این حوادث است. اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجرای عملیات، به دلیل غیرمترقبه بودن این حوادث مورد اهمیت است که این امر با اکتساب دانش و تجربیات حاصل از این بحرآنها و مستندسازی آنها و بهره گیری این تجربیات و دانش به دست آمده در موارد مشابه امکان پذیر است، در این راه نیازمند مدلی هستیم که در آن مولفه های مدیریت دانش موثر بر مدیریت بحران در مراحل قبل، حین و بعد از بحران را مشخص کند و میزان تاثیر آنها بر یکدیگر تعیین شود، لذا این پژوهش، باهدف توسعه مدل مدیریت دانش در بحران انجام شده است که برای توسعه این مدل در ابتدا مولفه های مدیریت دانش و مدیریت بحران متناسب با بحران زلزله از طریق مطالعه ادبیات و مرور انواع مدل های مدیریت دانش و مدیریت بحران، مطالعه میدانی در مناطق زلزله زده کرمانشاه و مصاحبه با افراد مختلف از زمان وقوع زلزله سال 1396 کرمانشاه تا زلزله سال 1401 در هرمزگان شناسایی شده اند و درنهایت 8 مولفه و 22 زیر مولفه استخراج شده اند، سپس با استفاده از روش دنپ (تکنیک ترکیبی دیمتل و ANP) این مولفه ها را وزن دهی کرده و روابط بین آنها را مشخص نموده ایم. در انتها با توجه به تاثیرپذیری و تاثیرگذاری مولفه های مدیریت دانش و مدیریت بحران بر یکدیگر مدل نهایی ارایه شد. بر اساس نتایج به دست آمده از مدل، مولفه انتقال و اشتراک دانش و تولید و اکتساب دانش در شرایط بحران و زیر مولفه های شناسایی فرآیند های تولید دانش و تولید دانش از منابع در دسترس، ایجاد فرآیندهایی برای جذب دانش و تجربیات افراد دارای بیشترین اهمیت بوده است و همچنین مولفه های مدیریت دانش در تمامی مراحل مدیریت بحران بر مولفه های آن موثر است و به مدیریت موثر بحران کمک می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بحران، مدیریت بحران، اکتساب دانش، مستندسازی دانش
  • لیلا فتحی*، محمدرضا ابراهیمی صفحات 36-52

    هدف اصلی این پژوهش ارایه مدل ساختاری تاثیر سرمایه اجتماعی بر مدیریت بحران دانشگاه است. پژوهش حاضر ازلحاظ «نوع هدف» جزء پژوهش های کاربردی و ازنظر روش این پژوهش یک تحقیق توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل 13 هزار دانشجوی مشغول به تحصیل در دانشگاه پیام نور کرج می باشند که بر اساس جدول مورگان تعداد 374 نفر نمونه موردنیاز می باشند که به صورت تصادفی ساده اقدام به انتخاب نمونه شد. ابزارهای گردآوری اطلاعات در این تحقیق شامل دو پرسشنامه است، پرسشنامه استاندارد سرمایه اجتماعی ناهاپیت گوشال (1998) و پرسشنامه محقق ساخته مربوط به مدیریت بحران دانشگاه است. روایی ابزارهای تحقیق به صورت صوری به تایید 5 نفر از اساتید دانشگاه پیام نور کرج رسیده است. پایایی ابزار تحقیق از طریق توزیع 30 پرسشنامه در میان نمونه مورد تحقیق و با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ محاسبه شد که طی آن پایایی پرسشنامه سرمایه اجتماعی 941/0 و پایایی پرسشنامه مدیریت بحران 954/0 محاسبه شد. نتایج حاصل از اجرای آزمون مدل ساختاری تاثیر سرمایه اجتماعی بر مدیریت بحران در دانشگاه نشان می دهد مدل مذکور بر اساس شاخص های مورد اشاره دارای برازش مناسب است. در ضمن ضریب تاثیر سرمایه اجتماعی دانشگاه بر مدیریت بحران در دانشگاه ها برابر با 867/0 است که نشان از تاثیر بسیار بالای آن دارد. در ضمن نتایج مدل ساختاری نهایی نشان می دهد بعد ساختاری سرمایه اجتماعی مستقیم بر بعد سیاسی مدیریت بحران در دانشگاه ها اثرگذار است.نتایج حاصل از اجرای آزمون مدل ساختاری تاثیر سرمایه اجتماعی بر مدیریت بحران در دانشگاه نشان می دهد مدل مذکور بر اساس شاخص های مورد اشاره دارای برازش مناسب می باشد. در ضمن ضریب تاثیر سرمایه اجتماعی دانشگاه بر مدیریت بحران در دانشگاه ها برابر با 0.867 می باشد که نشان از تاثیر بسیار بالای آن دارد.در ضمن نتایج مدل ساختاری نهایی نشان می دهد بعد ساختاری سرمایه اجتماعی مستقیم بر بعد سیاسی مدیریت بحران در دانشگاه ها اثر گذار می باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه، سرمایه اجتماعی، بحران، مدیریت بحران، دانشگاه
  • اسدالله محمدزاده سوته، محمدمهدی عباسیان فریدونی*، عباسعلی پورآقاجان صفحات 53-77

    از آنجا که کیفیت حسابرسی داخلی می تواند تضمین کننده صحت و دقت گزارشگری مالی شرکت باشد باعث افزایش اعتماد سرمایه گذاران به شرکت خواهد شد که در نتیجه موجب بهبود مدیریت بحران نگهداشت وجه نقد به واسطه اعتماد سرمایه گذاران و تامین کنندگان مالی خواهد شد. از این رو هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی داخلی بر بحران نگهداشت وجه نقد با توجه به نقش میانجی بحران های رقابت بازار، محدودیت مالی و هزینه نمایندگی است. پژوهش حاضر در راستای هدف پژوهش از نظر نتیجه اجرا آن، یک پژوهش کاربردی، از منظر فرایند اجرا، کمی، از منظر منطق اجرا، قیاسی-استقرایی، از منظر هدف اجرا، تحلیل-تجربی و از منظر بعد زمانی یک پژوهش طولی-گذشتهنگر است. این پژوهش در جامعه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده و نمونه آماری آن شامل 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1394 تا 1400 انتخاب شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیونی حداقل مربعات معمولی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد کیفیت حسابرسی داخلی شرکت بر بحران های نگهداشت وجه نقد، محدودیت مالی و هزینه نمایندگی تاثیر دارد درحالی که کیفیت حسابرسی داخلی بر رقابت بازار محصول تاثیر ندارد و همچنین رقابت بازار، هزینه نمایندگی و محدودیت مالی قادر نخواهند بود که در رابطه کیفیت حسابرسی داخلی و بحران نگهداشت وجه نقد، نقش میانجی ایفا کنند. پژوهش حاضر به صورت هم زمان و برای بار نخست تاثیر کیفیت حسابرسی داخلی بر بحران نگهداشت وجه نقد با توجه به نقش میانجی بحران های رقابت بازار، محدودیت مالی و هزینه نمایندگی را مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی داخلی، نگهداشت وجه نقد، رقابت بازار، محدودیت مالی، هزینه نمایندگی
  • هرمان علی پناه، ابوالقاسم حیدرآبادی*، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 78-94
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سبک زندگی و سرمایه اجتماعی بر تاب آوری شهروندان کرمانشاهی در دوره بحران کرونا است. روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری آن را، کلیه افراد 15 ساله به بالای شهر کرمانشاه تشکیل می دادند که تعداد 384 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد. ابزار اندازه گیری دارای اعتبار صوری است و از پایایی لازم برخوردار است و مقدار آلفای رفتارهای تاب آوری اجتماعی 826/0 است. یافته های پژوهش نشان می دهد که میانگین تاب آوری اجتماعی در جامعه موردمطالعه (12/3) است که نشان دهنده وضعیت متوسط تاب آوری اجتماعی در بین شهروندان کرمانشاهی در دوران کرونا است. در بین ابعاد تاب آوری اجتماعی، بعد پذیرش مثبت تغییر بیشترین میانگین (43/3) و بعد اعتماد به غرایز فردی دارای کم ترین میانگین (02/3) است. بین میزان سبک زندگی و سرمایه اجتماعی با میزان تاب آوری اجتماعی رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد. هر چه میزان سرمایه اجتماعی و سبک زندگی بیشتر شود، میزان تاب آوری اجتماعی افزایش می یابد. ضریب تعیین برابر 358/0 است که نشان می دهد مجموعه متغیرهای مستقل، 8/35 درصد از واریانس و تغییرات تاب آوری اجتماعی را تبیین و پیش بینی می کنند. بالاترین تاثیر را سرمایه اجتماعی دارد. نتیجه این که پس برای افزایش میزان تاب آوری اجتماعی در جامعه بایستی به میزان سرمایه اجتماعی و ابعاد آن توجه کرد و ابعاد سرمایه شناختی و ساختاری را بهبود بخشید. همچنین آموزش راهبردهای سبک زندگی سالم جهت افزایش تاب آوری اجتماعی الزامی است.
    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی، سبک زندگی، سرمایه اجتماعی، بحران اجتماعی
  • اکبر رحیمی*، محمدحسین کریمی گوارشکی، فریبا طالبی صفحات 95-119

    اختلالات به عنوان جزء لاینفک زنجیره های تامین سازمان های امروزی قلمداد می شوند و ازآنجاکه رقابت بین سازمان ها با رقابت بین زنجیره های تامین آن ها جایگزین شده است، زنجیره های تامینی که بتوانند در شرایط بروز اختلال، قابلیت خود را حفظ کرده و به فعالیت خود ادامه دهند، برنده این رقابت می باشند؛ بنابراین تاب آور سازی زنجیره های تامین سازمان های امروزی ضروری بوده و شناسایی موانع پیش روی آن و تلاش برای رفع این موانع، به عنوان یکی از مهم ترین اقدامات کلیدی اولیه در تاب آوری زنجیره تامین سازمان ها، مطرح است. با توجه به اهمیت شرکت توسعه منابع انرژی ایران در تولید و توسعه سامانه ها و آرایه های پیشرفته هیبریدی متشکل از سیستم های تولید انرژی و سیستم های ذخیره ساز در قالب باتری های مخابراتی و خودرویی، این تحقیق باهدف شناسایی موانع اصلی پیش روی تاب آور سازی زنجیره تامین آن و تدوین مدل سلسله مراتبی این موانع، صورت گرفته است. به منظور دستیابی به این هدف، ابتدا از طریق مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان، موانع تاب آوری شرکت توسعه منابع انرژی شناسایی شدند و پس ازآن با استفاده از مدل سازی جامع ساختاری تفسیری ، مدلی ارایه شد که روابط بین این موانع و چرایی آن ها را به نمایش می گذارد. تجزیه وتحلیل قدرت محرک و وابستگی موانع نیز با استفاده از روش میک مک مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق، 10 مانع مهم و اساسی در مسیر تاب آور سازی زنجیره تامین سازمان منابع انرژی شناسایی شدند و مدل جامع ساختاری تفسیری نهایی تحقیق علاوه بر نمایش چگونگی و چرایی روابط بین این موانع، نشان داد که فقدان ارتباط موثر با تامین کنندگان و کمبود ذخیره استراتژیک موجودی، به عنوان مهم ترین موانع تاب آوری زنجیره تامین این سازمان می باشند. ازآنجاکه این موانع، به عنوان موانع محرک در مدل میک مک نیز شناسایی شدند، بنابراین باید تمرکز اصلی مدیران در رفع موانع، در سطوح اولیه مدل سلسله مراتبی ارایه شده در این تحقیق باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری زنجیره تامین، موانع تاب آوری، مدل سازی جامع ساختاری تفسیری کلی، میک مک
  • طرلان صادقی پور، خلیل حاجی پور*، علیرضا صادقی صفحات 120-138

    برنامه ریزی شهری در کشور های جهان سوم به ارایه راهبرد و سیاست گذاری محدودشده و اغلب فاقد نمود اجرایی است. عدم آمادگی در راستای مواجهه و رویارویی با بحران منجر به افزایش تلفات انسانی و مادی و زمان بر شدن فرآیند بازگشت جوامع انسانی به شرایط پیش از وقوع بحران خواهد شد. با توجه به این که از اصلی ترین نیازهای فرد آسیب دیده ناشی از بحران، دستیابی به یک سرپناه و دریافت خدمات اولیه در ساعات ابتدایی وقوع بحران است، پایگاه های پشتیبان مدیریت بحران، می توانند در راستای امدادرسانی به بازماندگان موثر واقع شوند. با توجه به عنوان پژوهش، این مطالعه به بررسی نقش برنامه ریزی شهری در بازیابی پس از سانحه و مکان گزینی پایگاه های پشتیبان مدیریت بحران در منطقه 3 شهرداری شیراز پرداخته است. این پژوهش در چارچوب روش تحقیق توصیفی- تحلیلی قرار دارد و به منظور جمع آوری داده های موردنیاز از روش کتابخانه ای استفاده شده است. در این پژوهش با استفاده از مبانی نظری و متون مرتبط با موضوع و همچنین تجارب داخلی و خارجی در امر مکان یابی پایگاه های پشتیبان مدیریت بحران و یا اسکان های موقت، 11 مولفه که شامل تراکم جمعیتی، میزان ارزش زمین، نوع کاربری، کیفیت ابنیه، هم جواری، تراکم ساختمانی، چندمنظوره بودن کاربری، فاصله از کاربری های خطرزا، میزان دسترسی به فضاهای باز، دسترسی پذیری سایت و کارایی زیرساخت های مرتبط با حمل ونقل شهری در قالب 3 مولفه اصلی که شامل خصوصیات جمعیتی و اقتصادی، خصوصیات کالبدی و عملکردی و حمل ونقل، دسترسی پذیری و زیرساخت های شهری است را مورد بررسی قرار داده و سایت مورد مطالعه بر اساس این مولفه ها مورد سنجش قرارگرفته است. در این فرآیند نظرات خبرگان پیرامون مولفه ها توسط پرسشنامه طراحی شده، اخذ و مولفه ها با استفاده از روش ANP، تحلیل شده اند. سپس در محیط نرم افزار ARC GIS، نقشه های موضوعی تهیه و تلفیق شده اند. خروجی نهایی در قالب نقشه و 8 فضای پیشنهادی ارایه شده است. این فضاها در سه رده از اولویت بندی قابل ارایه است. اولویت اول به اراضی قابل برنامه ریزی دانشگاه صنعتی شیراز، اراضی قابل برنامه ریزی موزه تاریخ طبیعی و اراضی قابل برنامه ریزی میانه سایت اختصاص دارد. در اولویت دوم، پهنه باغ جهان نما، کتابخانه مرکزی شیراز و پارک ملی جای دارند و در اولویت سوم، استادیوم حافظیه و دانشکده علوم و ادبیات قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، بازیابی پس از سانحه، مکان یابی، پایگاه های پشتیبان بحران، مدیریت بحران، منطقه 3 شهرداری شیراز
  • حسین مرتازی، محسن پورکرمانی*، محمود الماسیان، سهیلا بوذری صفحات 139-156
    مخاطرات زمین شناسی، ازجمله بلایای طبیعی است که بی توجهی به آن خسارات جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. همه ساله در کشور ما ایران، به علت موقعیت جغرافیایی و تکتونیک فعال آن، همواره شاهد مخاطرات زیاد با تلفات بالایی روبرو بوده و هستیم. در این مقاله، به بررسی زمین ساخت فعال نسبی حوضه های آبریز جنوب شرقی البرز مرکزی از طریق تحلیل شاخص های مورفومتری پرداخته شد و نتایج حاصل از این ارزیابی ها را به صورت شاخص نسبی فعالیت های تکتونیکی (Iat) ارایه و برای برآورد تکتونیک فعال از نقشه های توپوگرافی و نقشه های زمین شناسی و DEM استفاده شد. همچنین برای تشکیل حوضه ها بر روی منطقه موردمطالعه از نرم افزار Arc GIS بر پایه داده های حاصل از مدل رقومی ارتفاعی استفاده شده است. نتایج بررسی این ویژگی ها باهم نشان می دهد سطح فعالیت نسبی تکتونیکی منطقه موردمطالعه به سه رده فعالیت نسبی تکتونیکی خیلی بالا، بالا و نسبتا بالا تقسیم بندی شده است. هرچه به سمت خاور و نیز به سمت شمال باختر منطقه که ارتفاعات شهر تهران را شامل می شود، حرکت کنیم فعالیت تکتونیکی افزایش می یابد و نقشه پهنه بندی شده آبرفت های منطقه نشان می دهد که بالاآمدگی در عرض های بالا رخ داده و رسوبات را در بستر سنگ کف رودخانه به سمت عرض های پایین حرکت داده است و این امر ناشی از بالابود تکتونیک فعال نسبی در عرض های بالای منطقه است. ازاین رو تحلیل مخاطرات حوضه های آبریز در این ناحیه همواره لازم و ضروری است؛ زیرا بر اساس آن می توان در تصمیم گیری ها و اولویت بندی اقدامات مدیریت بحران، گام های اساسی را برداشت.
    کلیدواژگان: شاخصهای زمین ریختی، زمینساخت فعال، حوضه زهکشی، عدم تقارن، البرز مرکزی
  • مهدی نوری، مجید گل پرور*، بهناز اژدری صفحات 157-177

    برگشت پذیری سیاسی به بررسی ظرفیت سازمان های سیاسی می پردازد تا بتوانند به رویدادهای داخلی و خارجی مانند جنگ، حملات تروریستی و غیره، واکنش مناسب نشان داده و با تغییرات و پیامدهای سیاسی ناشی از این قبیل رویدادها، سازگاری یابند. علیرغم مطالعات متعدد در حوزه مختلف برگشت پذیری، اما پژوهشی در حوزه برگشت پذیری سیاسی صورت نپذیرفته است. بر این اساس محققان این پژوهش سعی نمودند با توجه به تدوین شاخص های برگشت پذیری سیاسی سعی نمایند بر اساس تعیین روابط بین شاخص ها و انجام یک مطالعه موردی به تدوین مدل بپردازند. هدف اصلی تحقیق تدوین مدل برگشت پذیری سیاسی در برابر پیامدهای ناشی از حملات تروریستی بر جامعه است. پرسش اصلی این تحقیق آن است که بر اساس شواهد، مستندات و داده های موجود مدل برگشت پذیری سیاسی در برابر حملات تروریستی دارای چه ویژگی هایی است؟ برای پاسخ به این پرسش محققان با توجه به شاخص های احصا شده در تحقیقات قبلی و با استفاده از روش تاثیر متقابل 1 شاخص احصاءشده را در قالب پرسشنامه در اختیار جامعه خبرگان قرار دادند. سپس با توجه به دسته بندی شاخص ها در سه ظرفیت جذب، تطبیق و احیاء مدل اصلی تشکیل شد. در نهایت به منظور مطالعه مورد جامعه نمونه با استفاده از روش دسته بندی و تصادفی ساده 483 نفر انتخاب و پرسشنامه در اختیار ایشان قرار گرفت. با توجه به تحلیل پرسشنامه میزان ظرفیت جذب 1/39%، ظرفیت تطبیق 6/35% و ظرفیت احیاء 2/25% است.

    کلیدواژگان: مدل برگشت پذیری سیاسی، حملات تروریستی، حمله تروریستی به مجلس شورای اسلامی
  • فاطمه رستمی یزدی، سید وحید شالباف یزدی*، علیرضا معطوفی، حمید عرفانیان خان زاده صفحات 178-202
    بحران ارزی یکی از چالش های جدی در اقتصاد کشورها است که تاثیرات عمیقی بر اقتصاد و زندگی مردم دارد. در بحران های ارزی، ارزش پول ملی کشور نسبت به ارزهای خارجی کاهش یافته و نرخ ارز به طور ناگهانی افزایش می یابد. در همین راستا هدف از این تحقیق طراحی مدل اجتناب از بحران ارزی در خط مشی گذاری های بانک مرکزی با رویکرد آمیخته است. روش تحقیق، آمیخته و استراتژی تحقیق در بخش کیفی، نظریه پردازی داده بنیاد به رویکرد اشتراوس و کوربین و در بخش کمی، پیمایشی با تکنیک دلفی است. ابزار تحقیق در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته است. مشارکت کنندگان تحقیق در بخش کیفی، خبرگان، صاحبان نظران، سیاست گذاران و تصمیم گیران سیاست های ارزی بانک مرکزی و مدیران بانک های دولتی و اساتید حوزه مدیریت دولتی به تعداد دوازده نفر می باشند. خبرگان این تحقیق در بخش دلفی شامل سی نفر از مدیران و صاحب نظران حوزه ارزی در بانک سپه مشهد بوده اند. یافته های تحقیق شامل شرایط علی نظیر سیاست ارزی بانک مرکزی، سیاست های بانکی، علل مدیریتی است. مقوله اصلی یا محوری تحقیق، اجتناب از بحران ارزی شامل مولفه های اجتناب از بحران تراز پرداخت ها و اجتناب از بحران نرخ ارز است. استراتژی ها شامل مدیریت افکار عمومی، نظام ارزی شناور مدیریت شده، استراتژی بازدارنده و استراتژی تعاملی است. پیامدها شامل توسعه اجتماعی و اقتصادی است. زمینه ها شامل سیاست های حمایتی و عوامل فرهنگی است و مداخله گرها نیز شامل عوامل سیاسی، اقتصادی و رفتار سرمایه گذاران است. با توجه به یافته های تحقیق می توان چنین بیان کرد که اجتناب از بحران های ارزی نیازمند هماهنگی بین بانک مرکزی و سایر نهادها و ایجاد راهبردهای متناسب با شرایط اقتصادی کشور است.
    کلیدواژگان: بحران ارزی، بانک مرکزی، خط مشی گذاری
  • احمد غیاثوند، اردشیر انتظاری، الهه آب نیکی* صفحات 203-227

    شیوع ویروس کرونا به دلیل ماهیت همه گیری آن، تغییرات بسیاری را در رفتارها و الگوهای زیست اجتماعی انسانها ایجاد نموده که نمود آن را می توان در سبک زندگی مردم جوامع مشاهده نمود. پژوهش حاضر باهدف تحلیل تغییرات سبک زندگی در اثر همه گیری کرونا و استخراج مضامین سبک زندگی پساکرونایی انجام گرفته است. برای نیل به این هدف از روش تحقیق مرور سیستماتیک با رویکرد رایت و همکاران (2009) استفاده شده است. منابع نمونه مورد بررسی، 22 پژوهش فارسی و انگلیسی در زمینه سبک زندگی پساکرونایی بودند. بعد از جمع آوری پژوهش های مورد نظر، از سه جنبه مورد تحلیل و ارزیابی گرفتند؛ ابتدا ازلحاظ ساختاری، سپس محتوای نتایج مفهوم سازی شدند و درنهایت به ارزیابی و نقد روش شناختی آنها پرداخته شد. بر اساس تحلیل صورت گرفته، سبک زندگی پساکرونایی دارای 5 مضمون اصلی است: مجازی شدن زیست روزمره، سلامت محور شدن زندگی، اجتماعی شدن حکمرانی، فاصله گیری اجتماعی، هراس مفصل بندی شده. سبک زندگی پساکرونایی تحت تاثیر تحولات جهانی ازجمله مجازی شدن ازیک طرف و همه گیری کرونا از طرف دیگر مجازی و رسانه ای شده است، سلامت محوری و گفتمان پزشکی بر آن غالب شده است، فاصله گیری اجتماعی ماهیت آن است، ترس مفصل بندی شده در ذهنیت شهروندان ریشه دوانیده و بر شیوه زندگی آنان حاکم شده است. درنهایت در سبک زندگی پساکرونایی شاهد توجه بیش ازپیش شهروندان و نظام های حکمرانی به ابعاد فرهنگی، اجتماعی و زیست محیطی مسایل مختلف خواهیم بود. به طورکلی، سبک زندگی پساکرونایی پدیده ای متفاوت با سبک زندگی پیشاکرونایی خواهد بود.

    کلیدواژگان: همه گیری کرونا، عصر پساکرونا، مرور سیستماتیک، سبک زندگی پساکرونایی
  • محمد قاسمی*، اسما صالحی نودز صفحات 228-245
    یکی از خطراتی که در طول قرون مختلف حیات جوامع بشری را تهدید کرده است وقوع بلایای طبیعی است که در صورت عدم آگاهی و نداشتن آمادگی، صدمات غیرقابل جبرانی را به ابعاد مختلف زندگی انسان ها اعم از حوزه های سکونتی، اجتماعی و زیست محیطی وارد می سازد. توجه به برنامه ها و اصول کاهنده این بلایا و همچنین اثرات بلندمدت آنها در کشور ایران که از کشورهای مستعد بلایای طبیعی است، ضروری به نظر می رسد. رویکرد مدیریت بحران اجتماع محور امروزه جایگاه ویژه ای را در بین جوامع پیداکرده و می توان از آن برای ارتقای تاب آوری شهروندان استفاده کرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت بحران اجتماع محور بر تاب آوری شهروندان استان کرمان در برابر بلایای طبیعی با نقش میانجی سرمایه معنوی است. روش تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر اساس روش اجرا توصیفی - پیمایشی مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی شهروندان استان کرمان به تعداد 3164718 نفر در نظر گرفته شد که بر اساس فرمول کوکران و با احتساب خطای 05/0 تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شد که روایی پرسشنامه ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی با روش پایایی ترکیبی سنجیده و مورد تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار اسمارت PLS نسخه 3 استفاده شد. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری نشان می دهد متغیر مدیریت بحران اجتماع محور با ضریب تاثیر 45/0 اثر مثبت و معناداری بر تاب آوری شهروندان دارد. همچنین سرمایه معنوی ضمن اثر مثبت و معنادار بر تاب آوری شهروندان، در رابطه بین مدیریت بحران اجتماع محور و تاب آوری نقش میانجی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران اجتماع محور، تاب آوری شهروندان، سرمایه معنوی، استان کرمان
|
  • Mohamad Zolfaqari, Ali Ghanbari Nasab *, MohammadAli Nekooie, Seyed Mohammad Hosseini Pages 1-15

    Resilience is defined to enhance the ability of the community, planning and readiness to achieve and improve more success in dealing with adverse effects of catastrophes providing the view of repairing and improving the injured community. Resilience of critical infrastructure in the face of disasters, before, during and after a crisis is essential for proper response and recovery. Critical aspects of resilience, such as planning for hazardous situations and engaging with the calculation of infrastructures' interdependence must be understood so that managers can enhance system resilience. Wastewater transmission and treatment system is considered as one of the important urban infrastructures. Due to the large volume of available wastewater, uninterrupted operation of the sewerage system for the metropolis of Tehran is really important. This performance in the face of unexpected events is a function of its system resilience. The purpose of the current study is to evaluate the resilience of the wastewater-transmission tunnel infrastructure of Tehran metropolitan to the treatment plant of Firooz Bahram. Also, methods of collecting data are based on library resources and face-to-face interview. Thus, considering the threats of the assets of the sewage transfer tunnel, the effective factors in its resilience are presented from the its literature. Then, with the help of Infrastructure Resilience Assessment Method (IRAM), its localization for the sewage-transmission line to Firooz Bahram treatment plant will be done. The results indicate that the current situation does not have the necessary resilience and a large volume of wastewater enters and damages the urban environment and other infrastructure based on scenarios (resilience costs). At the end to address the issue, the solution "Implementation plan of sewage bypass to Kan River" will be proposed and evaluated to improve the level of resilience. Evaluation of the results for implementation of the improve - resilience strategy (primary and secondary RDR difference) approves positive effect.

    Keywords: Infrastructure Resilience, Transfer Line, critical infrastructure, Threats, Wastewater Treatment Plant
  • MohammadMehdi Mirzaei *, Peyman Akhavan Pages 16-35

    One of the issues facing most of the world is the issue of natural and unnatural events that cause financial and life losses to individuals, organizations and societies.The earthquake that occurred in 2016 in Kermanshah is one of these incidents. It is important to make quick and correct decisions and execute operations due to the unexpectedness of these events, that this is possible by acquiring knowledge and experiences from these crises and documenting them and using these experiences and knowledge obtained in similar cases, in this way, we need a model in which the components of knowledge management that are effective on crisis management are identified in the stages before, during and after the crisis, and the extent of their influence on each other is determined. Therefore, this research was carried out with the aim of developing the knowledge management model in crisis. In order to develop this model, first of all, the components of knowledge management and crisis management appropriate to the earthquake crisis through literature study and review of various models of knowledge management and crisis management, field study in the earthquake-affected areas of Kermanshah and interviews with different people from the time of the earthquake in Kermanshah in 2016 to 2022 earthquake in Hormozgan have been identified And finally, 8 components and 22 sub-components have been extracted. Then, we have weighted these components and determined the relationships between them using the DNAP method (combined technique of Dimatel and ANP). At the end, according to the effectiveness and influence of knowledge management and crisis management components on each other, the final model was presented. Based on the results obtained from the model, the component of knowledge transfer and sharing and production and acquisition of knowledge in crisis conditions and the sub-components of identifying the processes of knowledge production and knowledge production from available sources, creating processes for absorbing knowledge and experiences of people has been the most important, Also, knowledge management components are effective in all stages of crisis management and help in effective crisis management.

    Keywords: Knowledge Management, Crisis, crisis management, Knowledge acquisition, Documentation of Knowledge
  • Leila Fathi *, MohammadReza Ebrahimi Pages 36-52

    The main goal of this research is to provide a structural model of the impact of social capital on university crisis management. The current research is part of applied research in terms of "type of target" and in terms of the method of this research, it is a descriptive-survey research. The statistical population of this research includes 13 thousand students studying in Payam Noor Karaj University, which according to Morgan's table number 374. The sample people are required, and the sample was selected randomly. The tools for collecting information in this research include two questionnaires, the standard social capital questionnaire by Nahapit Ghoshal (1998) and the researcher-made questionnaire related to university crisis management. The face validity of the research tools has been approved by 5 professors of Payam Noor Karaj University. The reliability of the research tool was calculated by distributing 30 questionnaires among the research sample and using Cronbach's alpha calculation, during which the reliability of the social capital questionnaire was 0.941 the crisis management questionnaire was calculated as 0.954. The results of the test of the structural model of the impact of social capital on crisis management in the university show that the model has a suitable fit based on the mentioned indicators. In addition, the coefficient of impact of university social capital on crisis management in universities is equal to 0.867, which shows its very high impact. In addition, the results of the final structural model show that the structural dimension of social capital directly affects the political dimension of crisis management in universities.

    Keywords: capital, Social Capital, Crisis, crisis management, University
  • Asaddollah Mohammadzadeh Sooteh, MohammadMehdi Abbasian Fereydoni *, Abbas Ali Pouraghajan Sarhamami Pages 53-77

    Since the quality of internal audit can guarantee the correctness and accuracy of the company's financial reporting, it will increase the trust of investors in the company, which will improve the management of the crisis of keeping cash due to the trust of investors and financiers. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of internal audit quality on the crisis of cash holding, considering the mediating role of market competition crises, financial constraints and agency costs. In line with the purpose of the research, in terms of the result of its implementation, it is an applied research, from the perspective of the implementation process, quantitative, from the perspective of the implementation logic, analogical-inductive, from the perspective of the implementation goal, analytical-experimental, and from the perspective of the time dimension, a longitudinal-retrospective research. This research was conducted in the community of companies admitted to the Tehran Stock Exchange and its statistical sample included 110 companies admitted to the Tehran Stock Exchange between 2014 and 2021. Ordinary least squares regression model has been used to test research hypotheses. The results show that the quality of the company's internal audit has an effect on the crisis of cash retention, financial limitation and agency cost, while the quality of internal audit does not affect the product market competition, and also the market competition, agency cost and financial limitation will not be able to influence the quality of internal audit and The crisis of holding cash, play the role of a mediator. The present study simultaneously and for the first time investigated the effect of internal audit quality on the crisis of cash holding with regard to the mediating role of market competition crises, financial constraints and agency fees.

    Keywords: Internal Audit Quality, Cash Retention, Market Competition, Financial constraints, Agency Fees
  • Herman Alipanah, Abolghasem Heidarabadi *, Aliasghar Abbasi Pages 78-94
    The purpose of this research is to investigate the effect of lifestyle and social capital on the resilience of Kermanshahi citizens during the Corona crisis. The research method was applied in terms of purpose and descriptive in terms of survey type. Its statistical population consisted of all people aged 15 years and above in the city of Kermanshah, of which 384 people were selected as a statistical sample using a multi-stage cluster sampling method. A questionnaire was used to collect data. Pearson's correlation coefficient and regression and path analysis tests were used to analyze the data. The measurement tool has face validity and has the necessary reliability, and the alpha value of social resilience behaviors is 0.826. The findings of the research show that the average social resilience in the studied community is (3.12), which indicates the average social resilience among the citizens of Kermanshahi during the Corona era. Among the dimensions of social resilience, the dimension of positive acceptance of change has the highest average (3.43) and the dimension of trust in individual instincts has the lowest average (3.02). There is a positive and direct relationship between the amount of lifestyle and social capital with the amount of social resilience. The more the amount of social capital and lifestyle increases, the more the amount of social resilience increases. The coefficient of determination is 0.358, which shows that the set of independent variables explain and predict 35.8% of the variance and changes in social resilience. Social capital has the highest impact. The result is that in order to increase the level of social resilience in society, it is necessary to pay attention to the amount of social capital and its dimensions and to improve the dimensions of cognitive and structural capital. It is also necessary to teach healthy lifestyle strategies to increase social resilience.
    Keywords: Social Resilience, lifestyle, Social Capital, Social Crisis
  • Akbar Rahimi *, MohammadHossein Karimi Ghasharaki, Fariba Talebi Pages 95-119

    Disruptions are considered as an integral part of the supply chains of today's organizations, and since competition between organizations has been replaced by competition between their supply chains, supply chains that can maintain their capability in the event of disruptions and continue their activities, they are the winners of this competition. Therefore, making the supply chains of today's organizations more resilient is necessary, and identifying the obstacles in front of them and trying to resolve these obstacles is considered as the most important initial key action in the organizations' supply chain resilience. Considering the importance of the Iran Energy Resources Development Company in the production and development of advanced hybrid systems and arrays consisting of energy production systems and storage systems in the form of telecommunication and car batteries, this research aims to identify the key obstacles facing Tab Its supply chain has been developed and the hierarchical model of these barriers has been developed. In order to achieve this goal, first, through literature review and interviews with experts, the obstacles to the resilience of the energy resources development company were identified, and then by using comprehensive interpretive structural modeling (TISM), a model was presented that the relationships between these it shows the obstacles and why they are. The analysis of driving power or the dependence of obstacles was also investigated using the Mic-Mc method. In this research, 10 important and fundamental obstacles were identified in the path of making the supply chain of the Energy Resources Organization more resilient, and the final comprehensive structural interpretative model of the research, in addition to showing how and why the relationships between these obstacles, showed that the lack of effective communication with suppliers and the lack of storage Strategic inventory is the most important obstacles to the resilience of the supply chain of this organization. Since these obstacles were also identified as motivating obstacles in the Mic-Mak model, therefore, the main focus of managers in removing obstacles should be in the initial levels of the hierarchical model presented in this research.

    Keywords: supply chain, resilience, Supply Chain Resilience Obstacles, Interpretive Structural Comprehensive Modeling, Mic-Mac
  • Tarlan Sadeghi Pour, Khalil Hajipour *, Alireza Sadeghi Pages 120-138

    Urban planning in developing countries is limited to providing strategies and policies which are seldom efficient. The lack of preparation in facing crises will lead to an increase of material and moral damages, and the process of recovery from the crisis will take time. Since one of the basic human needs affected by the crisis is having access to a shelter and receiving services in the first hours of the crisis, crisis management support shelters become very effective in providing relief to the survivors. Accordingly, this study investigates the role of urban planning in post-disaster recovery and the site selection of crisis management support shelters in District 3 of Shiraz Municipality. This research is of descriptive-analytical type done through library method to collect the required data. Use of theoretical foundations and research literature as well as the majority of experiences in site selection of crisis management support shelters or temporary settlements would lead to 11 components including population density, land value, type of land use, building quality, neighborhood, building density, multipurpose usage, distance from dangerous activities, access to open spaces, site accessibility and efficiency of infrastructure related to urban transportation in three main criteria, including demographic and economic characteristics, physical and functional characteristics, as well as transportation, accessibility, and urban infrastructures, with the study being evaluated based on these components. In this process, experts' opinions about the components have been obtained by a researcher-made questionnaire and the components have been valued using the ANP method. Then, in the ARC GIS software, base maps have been prepared and integrated. The final output was presented with eight susceptible areas. These areas can be presented in three prioritizations. The priority is allocated to the plannable lands of the Shiraz University of Technology, the plannable lands of the Natural History Museum, and the plannable lands located in the middle of the site. The second priority is Jahannam Garden, Shiraz Central Library, and National Park, and the third priority is Hafiziyah Stadium and the University of Science and Literature.

    Keywords: Urban Planning, Post-Disaster Recovery, Site Selection, Crisis Support Shelters, crisis management, District 3 of Shiraz Municipality
  • Hossein Mortazi, Mohsen Pourkermani *, Mahmoud Almasian, Soheila Bouzari Pages 139-156
    Geological hazards include natural disasters, the neglect of which will lead to irreparable damages. Every year in our country, Iran, due to its geographical location and active tectonics, we have always witnessed many hazards with high casualties.In this article, the investigation of the relative active tectonics of the southeast catchment basins of Central Alborz was done through the analysis of morphometric indicators and the results of these evaluations were presented in the form of the relative index of tectonic activities (Iat) and to estimate the active tectonics of Topographic maps, geological maps, and DEM were used, and Arc GIS software was used to form watersheds on the studied area based on the data obtained from the digital elevation model. The studied area is divided into three categories of relative tectonic activity: very high, high and relatively high.As we move towards the east and also towards the northwest of the region which includes the heights of Tehran city, the tectonic activity increases and the zoned map of alluvium in the region shows that the uplift occurred in high latitudes and deposited the sediments in the bed. The bedrock of the river has moved towards lower latitudes, and this is due to relatively high active tectonics in the upper latitudes of the region. Therefore, it is always necessary to analyze the risks of watersheds in this area. Because based on it, basic steps can be taken in making decisions and prioritizing crisis management actions.
    Keywords: Geomorphic Indices of Active Tectonics, Drainage basin, Asymmetry, central Alborz
  • Mehdi Nouri, Majid Golparvar *, Behnaz Azhdari Pages 157-177

    Political reversibility examines the capacity of political organizations to be able to respond appropriately to internal and external events such as war, terrorist attacks, etc. and adapt to changes and political consequences resulting from such events. Despite numerous studies in the field of reversibility, no research has been done in the field of political reversibility. Therefore, the researchers of this research tried to develop a model based on determining the relationships between the indicators and conducting a case study. The main goal of the research is to develop a political reversibility model against the consequences of terrorist attacks on the society. The main question of this research is that based on the available evidence, documentation and data, what are the characteristics of the model of political reversibility against terrorist attacks? In order to answer this question, according to the indicators calculated in previous researches and using the mutual influence method, the researchers provided the calculated indicators in the form of a questionnaire to the community of experts. Then, according to the classification of indicators in the three capacities of absorption, adaptation and revitalization, the main model was formed. Finally, in order to study the case of the sample population, 483 people were selected using simple random classification method and a questionnaire was provided to them. According to the analysis of the questionnaire, the absorption capacity is 39.1%, the adaptation capacity is 35.6%, and the regeneration capacity is 25.2%.

    Keywords: Political Reversibility Model, Terrorist Attacks, Terrorist Attack on the Islamic Council
  • Fatemeh Rostami.Yazdi, Vahid Shalbaf Yazdi *, Alireza Matoufi, Hamid Erfanian Khanzadeh Pages 178-202
    Foreign exchange crisis is one of the major challenges in the economies of countries, In exchange rate crises, the value of the national currency decreases relative to foreign currencies, and the exchange rate suddenly increases. In this context, the aim of this research is to design a model for avoiding exchange rate crises in the policies of central banks using an integrated approach. The research method is a mixed one, incorporating qualitative data analysis based on Strauss and Corbin's grounded theory approach and quantitative data analysis involving a Delphi survey. Interviews were conducted as the research tool for the qualitative section, and researcher-designed questionnaires were used for the quantitative part. The research participants in the qualitative section include experts, opinion leaders, policy-makers, and decision-makers in the field of exchange rate policies of the central bank, as well as managers of government banks and professors in public management, totaling twelve individuals. The Delphi participants consisted of thirty individuals, including managers and opinion leaders in the exchange rate field from Sepah Bank, Mashhad branch. The research findings cover critical conditions of the central bank's exchange rate policies, banking policies, and managerial reasons. The main focus of the research is to avoid exchange rate crises, which involves components such as avoiding payment balance crises and avoiding exchange rate crises. The strategies encompass public opinion management, managed floating exchange rate systems, restraint strategy, and interactive strategy. The consequences involve social and economic development. The areas of concern include supportive policies and cultural factors, while the interveners encompass political, economic, and investor behavior factors. Based on the research findings, it can be stated that avoiding exchange rate crises necessitates coordination and collaboration between the central bank and other institutions, along with the development of strategies appropriate for the country's economic conditions.
    Keywords: Exchange Rate Crisis, Central bank, Policy-making
  • Ahmad Ghyasvand, Ardeshir Entezari, Elahe Abniki * Pages 203-227

    Due to its epidemic nature, the spread of the Covid-19 virus has caused many changes in human behaviors and biosocial patterns, which can be observed in the lifestyle of society. This research was conducted with the aim of analyzing the lifestyle changes resulting from the Covid-19 epidemic and extracting themes of post-Covid-19 lifestyle. To achieve this goal, a systematic review method based on the approach of Wright et al. (2009) was utilized. The sample consisted of 22 Persian and English articles on post-Covid-19 lifestyle. After collecting the research, they were analyzed and evaluated from three perspectives: first, structurally; then, the content of the results was conceptualized; and finally, their methodological evaluation and critique were conducted. Based on the analysis, the post-Covid-19 lifestyle encompasses five main themes: virtualization of everyday life, health-oriented life, socialization of governance, social distancing, and articulated panic. The post-Covid-19 lifestyle has become virtual and media-driven, influenced by global changes including virtualization and the Covid-19 epidemic. Health-oriented and medical discourse has dominated this lifestyle, with social distancing becoming its essence, and articulated fear taking root in the mentality of citizens and dominating their lifestyle. Ultimately, in the post-Covid-19 lifestyle, we will witness increased attention from citizens and governance systems towards cultural, social, and environmental dimensions of various issues. In general, the post-Covid-19 lifestyle will be a distinct phenomenon compared to the pre-Covid-19 lifestyle.

    Keywords: Covid-19 Epidemic, Post-Covid-19 Era, Systematic review, Post-Covid-19 Lifestyle
  • Mohammad Ghasemi *, Asma Salehi Nodez Pages 228-245
    One of the dangers that have threatened the life of human societies throughout the centuries is the occurrence of natural disasters, which, in case of lack of awareness and lack of preparation, cause irreparable damage to various dimensions of human life, including residential, social and environmental areas. make It seems necessary to pay attention to the programs and principles of mitigating these disasters as well as their long-term effects in Iran, which is one of the countries prone to natural disasters. Today, the community-based crisis management approach has found a special place among societies and can be it used to improve the resilience of citizens. The purpose of this research is to investigate the impact of community-based crisis management on the resilience of citizens of Kerman province against natural disasters with the mediating role of spiritual capital. The research method is based on the applied goal and based on the descriptive-survey implementation method based on structural equation modeling. The statistical population of the research included all the citizens of Kerman province in the number of 3164718 people, based on Cochran's formula and taking into account the error of 0.05, 384 people were selected as the sample size by simple random method. In order to collect information, a questionnaire tool was used, and the validity of the questionnaires was measured and confirmed using confirmatory factor analysis and reliability using the combined reliability method. In order to analyze the data, structural equation modeling method was used in Smart PLS version 3 software environments. The results of data analysis with the structural equation modeling approach show that the community-oriented crisis management variable has a positive and significant effect on the resilience of citizens with an impact factor of 0.45. Also, spiritual capital, while having a positive and meaningful effect on the resilience of citizens, plays a mediating role in the relationship between community-based crisis management and resilience.
    Keywords: community-based crisis management, Citizens' Resilience, Spiritual capital, Kerman Province