فهرست مطالب

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 57، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/10
  • تعداد عناوین: 25
|
  • رقیه پولکی خشکرودی، نادعلی باقری*، نادعلی بابائیان جلودار صفحات 1-16

    آقطی (Sambucus ebulus L.) از گیاهان دارویی ارزشمندی است که دارای پراکنش گسترده ای در امتداد جنگل ها، کنار جاده ها و چمنزارهای شمال ایران است. به منظور بررسی تاثیر ارتفاع روی برخی ترکیبات بیوشیمیایی از جمله فنل، فلاونویید، ظرفیت آنتی اکسیدانی و کاتالاز (CAT)، گایاکول پراکسیداز (GPX)، آسکوربات پراکسیداز (APX) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، نمونه های گیاهی شامل اندام های برگ، ساقه، ریشه و میوه در اواخر تابستان از مناطق ساری، بابل و آمل و در ارتفاعات 100-0، 600-500 و 1000-900 متر با سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی جمع آوری شدند. نتایج حاکی از آن بود که ارتفاع و اثر متقابل ارتفاع و منطقه تاثیر معنی داری بر میزان همه متابولیت های ثانویه مورد بررسی، داشت. با افزایش ارتفاع از سطح دریا، میزان آنزیم CAT، GPX و APX افزایش داشته است. همچنین، ظرفیت آنتی اکسیدانی نیز با افزایش ارتفاع از سطح دریا افزایش پیدا کرده است. با توجه به اینکه این ترکیبات جز مهمترین ترکیبات ثانویه گیاهان دارویی هستند، می توان نتیجه گرفت که بیشترین مقدار ترکیبات موثره گیاه دارویی آقطی در ارتفاعات بالا وجود دارد. بیشترین همبستگی بین ظرفیت آنتی اکسیدانی و فلاونویید (958/0=r) بوده، همچنین ظرفیت آنتی اکسیدانی با همه صفات مورد بررسی همبستگی معنی داری (01/0≤p و 05/0≤p) نشان داد. به طور کلی، نتایج نشان می دهد گیاه دارویی آقطی، سرشار از خاصیت آنتی اکسیدانی بوده، و می توان از آن به عنوان یک منبع گیاهی ترکیبات آنتی اکسیدانی در صنایع غذا و دارو استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آقطی (Sambucus ebulus L.)، آنزیم، ترکیبات فنلی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید، گرادیان ارتفاعی
  • شمایل سالمی پاریزی، محمدنبی ایلکایی*، فرزاد پاک نژاد، فیاض آقایاری، مهدی صادقی شعاع صفحات 17-28

    اثرات اسید جیبرلیک در سطوح مختلف نیتروژن در ارقام هیبرید پرمحصول گندم می تواند در افزایش کیفیت و کمیت عملکرد دانه موثر باشد. در این تحقیق به بررسی محلول پاشی اسید جیبرلیک با غلظت مطلوب در سطوح مختلف نیتروژن بر کمیت و کیفیت دانه رقم هیبرید سوپرگندم در دو منطقه کرج و همدان، طبق آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 97-1396 پرداخته شد. فاکتور اصلی در این آزمایش شامل سه سطح مختلف نیتروژن (60، 105 و 150 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره، فاکتور دوم شامل دو سطح اسید جیبرلیک (صفر و 100 میلی گرم بر لیتر) در دو منطقه مختلف آب و هوایی کرج و همدان در نظر گرفته شد. مطابق نتایج اثرات سه گانه منطقه، نیتروژن و اسید جیبرلیک بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، سختی دانه، پروتیین دانه، درصد عناصر فسفر، پتاس و عنصر روی دانه با احتمال خطای 1 درصد معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه (23/14 تن در هکتار)، روی دانه (93/42 میلی گرم در کیلوگرم) به تیمار 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و اسید جیبرلیک در همدان و بالاترین عملکرد زیستی (4/35 تن در هکتار) و (2/37 تن در هکتار) به ترتیب مربوط به 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و مصرف اسید جیبرلیک در همدان تعلق داشت. بیشترین پتاسیم دانه (69/11 گرم در کیلوگرم) و (63/11 گرم در کیلوگرم) به ترتیب مربوط به تیمار 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و اسید جیبرلیک و تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن و عدم مصرف اسید جیبرلیک در همدان بود. نتایج نشان داد که کاربرد اسید جیبرلیک منجر به کاهش مصرف نیتروژن شد و مصرف 100 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک باعث کاهش مصرف 45 کیلوگرم در هکتار نیتروژن شد که این امر سبب کاهش هزینه نیتروژن و اثرات زیست محیطی ناشی از استفاده نیتروژن شده است.

    کلیدواژگان: جیبرلین، سوپرگندم، عملکرد، کیفیت دانه، نیتروژن
  • صفیه عرب، مهدی برادران فیروزآبادی*، احمد غلامی، مصطفی حیدری صفحات 29-42

    این آزمایش به منظور بررسی اثر کود جلبک دریایی بر بهبود صفات فیزیولوژیکی سویا در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود طی دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل پیری تسریع شده در دو سطح (بذور شاهد و فرسوده) و کود جلبک در سه سطح (شاهد: بدون اعمال تیمار، پیش تیمار بذری و محلول پاشی برگی با غلظت 3/0 درصد کود جلبک) بودند. نتایج نشان داد که پیری تسریع شده در سال اول و دوم آزمایش موجب کاهش 11/15 و 33/13 درصدی میزان کلروفیل a در برگ گیاهان حاصل از این بذور شد. در هر دو سال آزمایش محلول پاشی کود جلبک در شرایط عادی و فرسودگی موجب افزایش معنی دار میزان کلروفیل a تا سطح معنی دار شد. اعمال پیری تسریع شده در بذور، به ترتیب موجب افزایش 13/35، 46/12 و 22/22 درصدی کاروتنویید، فلاونویید و آنتوسیانین در برگ گیاهان حاصل از این بذور شد. اعمال پیری تسریع شده موجب کاهش 86/0، 90/0 و 18/33 درصدی روغن دانه، پروتیین دانه و عملکرد دانه شد. حداکثر درصد روغن و پروتیین دانه نیز به ترتیب 74/19 و 31/38 درصد بود که به تیمارهای محلول پاشی و پیش تیمار بذری تعلق داشت. استفاده از کود جلبک به صورت پیش تیمار بذری و محلول پاشی برگی به ترتیب موجب افزایش عملکرد دانه به میزان 49/36 و 67/21 درصد نسبت به شاهد شد. در نهایت می توان پیش تیمار بذور با کود جلبک دریایی را جهت بهبود اثرات فرسودگی بذر و افزایش عملکرد دانه در گیاه سویا پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پیری تسریع شده، درصد روغن
  • حمید زارع*، عبدالرسول شیروانیان، حمیدرضا شریف زاده صفحات 43-58

    به منظور بررسی تاثیر توری های زرد و آبی و زمان نصب آن ها روی ویژگی های انجیر آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی، با سه فاکتور در سه تکرار روی انجیر دیم اجرا شد. با ارزیابی بسیاری از ویژگی های برگ و میوه انجیر، نتایج نشان داد که بین دو زمان نصب تور تفاوت اندکی وجود دارد. همچنین برتری درختان دارای سایبان را نسبت به شاهد بدون پوشش تور از نظر ویژگی های برگ (افزایش عرض برگ و کاهش سوختگی حاشیه برگ) و کیفی میوه (افزایش اندازه) تایید کرد. علاوه بر این، تورهای رنگی توانستند با حفظ محتوای نسبی آب برگ و کاهش مطلوب دمای برگ درختان انجیر در شرایط دیم، جبران کمبود آب میوه ها در هنگام رسیدن را فراهم کنند. استفاده از تورهای سایه دار در درختان انجیر رقم سبز و سیاه باعث طولانی شدن عمر انبارداری میوه های تازه آن ها شد. بین دو تور رنگی اختلاف اندکی وجود داشت که تور آبی رنگ با افزایش برخی صفات مطلوب به ویژه سرعت فتوسنتز، طول عمر انبارداری میوه تازه، اسیدهای قابل تیتر میوه به ترتیب تا  µmol m−2 s−15/11، 1/14 روز و 24/0 بهتر از تور زرد رنگ بود. نصب تور آبی رنگ روی درخت انجیر در آخر اردیبهشت باعث افزایش میزان فتوسنتز برگ شد. استفاده از سایبان باعث بهبود کیفی عملکرد اقتصادی انجیر و افزایش بازده اقتصادی باغات انجیر می شود. استفاده از تور آبی در مقایسه با تور زرد مزیت اقتصادی داشت.

    کلیدواژگان: رقم انجیر، رنگ سایبان، زمان نصب تور، فتوسنتز، عمر انبارداری
  • آمنه نادری، ریحانه عمواقایی* صفحات 59-74

    امروزه علاقه در استفاده از نانو ذرات برای تقویت تحمل تنش ها و القای تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی در حال افزایش است. این مطالعه با هدف بررسی اثر محلول پاشی برگی نانوذرات اکسید مس (صفر، 5/2، 5، 10 و 20 میلی گرم بر لیتر) بر برخی صفات بیوشیمیایی و زراعی گیاه رازیانه در شرایط مختلف رطوبتی (فواصل آبیاری 1، 2 و 3 روزه) انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش فواصل آبیاری، بطور معنی داری باعث کاهش محتوای کلروفیل a, b، ارتفاع، بیوماس، تعداد دانه در گیاه، وزن صد دانه و عملکرد دانه و افزایش محتوای مالون دی آلدیید و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز شد. محلول پاشی برگی نانوذرات اکسید مس تحت تنش کم آبی با تشدید فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، تنش اکسیداتیو را کاهش و محتوای کلروفیل a, b در برگ را افزایش داد. همچنین دو بار محلول پاشی برگی (در مرحله پنج برگی و قبل از گلدهی) با غلظت 5 و 10 میلی گرم بر لیتر اغلب اثر مثبتی بر روی بیوماس، ارتفاع، وزن صد دانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد اسانس و عملکرد اسانس استخراج شده از بخش هوایی گیاه رازیانه داشت. در مقابل اثر محلول پاشی با غلظت 20 میلی گرم بر لیتر اکسید مس بر روی بیشتر صفات فوق و میزان اسانس گیاه کمتر از اثر غلظت 5 و 10 میلی گرم بر لیتر نانو ذرات بود. بنابراین، استفاده از غلظت مناسب نانو ذرات اکسید مس، تحمل گیاه، عملکرد دانه و محتوای اسانس بخش هوایی گیاه رازیانه تحت تنش کم آبی را بهبود می دهد.

    کلیدواژگان: پراکسیداز، تنش کم آبی، خسارت اکسیداتیو، سوپراکسید دیسموتاز، شاخص برداشت، محتوای کلروفیل
  • فردین قنبری*، پریسا محمدیان، علی چابک صفحات 75-88

    میکروگرین ها (ریزسبزی ها) سبزی های نارسی هستند که پس از رشد اولین برگ های حقیقی برداشت می شوند و ممکن است ارزش تغذیه ای بالاتری نسبت به گیاهان بالغ خود داشته باشند. در تحقیق حاضر ارزش تغذیه ای و ترکیبات آنتی اکسیدانی 13 رقم ریحان در مرحله ریزسبزی بررسی شده است. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1401 در دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام انجام گرفت. نتایج نشان داد که ارقام مختلف ریحان مقادیر بسیار متفاوتی از ویتامین ها و رنگدانه های گیاهی در مرحله ریزسبزی دارند. بیشترین میزان کلروفیل در ارقام ویولتا و گنووس و بیشترین کاروتنویید کل در رقم ریحان مقدس مشاهده شد. محتوای آنتوسیانین ارقام ریحان در آزمایش حاضر بین 078/0 تا 148/0 میلی گرم بر گرم وزن تر متفاوت بود. کمترین محتوای فنل کل در ریحان سبز و بیشترین آن در رقم ناپولتانو مشاهده شد. بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدانی در رقم ناپولتانو و کمترین آن در رقم گنووس به دست آمد. همچنین محتوای ویتامین ث در ارقام شب سیاه و ریحان بنفش بالاتر از ارقام دیگر بود. به منظور تعیین مهمترین صفات بیولوژیکی در ایجاد تمایز بین ارقام ریحان از تجزیه به عامل ها استفاده شد. سه عامل اول 95/80 درصد از کل تنوع موجود را به خود اختصاص دادند. با استفاده از تجزیه کلاستر ارقام ارزیابی شده در پنج گروه اصلی قرار گرفتند. به طور کلی نتایج نشان داد که ارقام ریحان در مرحله ریزسبزی منابع مناسبی از ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند و تغییرات قابل توجهی در ارزش تغذیه ای ارقام ریحان وجود دارد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، ریزسبزی، فلاونوئید، کیفیت غذایی، ویتامین ث
  • وجیهه حیدری، محمدجواد احمدی لاهیجانی*، جعفر نباتی، احمد نظامی صفحات 89-108

    تنش شوری یکی از مهم ترین تنش های غیرزنده و کاهش دهنده عملکرد گیاهان زراعی در مناطق نیمه خشک و خشک است. به منظور بررسی اثر تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ژنوتیپ های مختلف عدس، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقات شوری دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1400-1399 اجرا شد. سطوح شوری 5/2، 6 و 9 دسی زیمنس بر متر در کرت های اصلی و شش ژنوتیپ عدس در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح تنش شوری محتوای کاروتنوییدها، فنل، سدیم برگ و زیست توده کاهش یافت. بیشترین محتوای فنل برگ در شوری 5/2 دسی زیمنس بر متر و ژنوتیپ MLC178 مشاهده شد و با افزایش شدت تنش به 6 و 9 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 28 و 238 درصد از محتوای فنل برگ کاسته شد. ژنوتیپ MLC118 دارای بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز در شرایط سطح 5/2 دسی زیمنس بر متر بود و با افزایش شدت تنش شوری به 6 و 9 دسی زیمنس بر متر، فعالیت آنزیم کاتالاز به ترتیب 09/1 و 94/1 برابر کاهش یافت. از سوی دیگر، بیشترین زیست توده در سطح 5/2 دسی زیمنس بر متر و در ژنوتیپ MLC117 مشاهده شد که نسبت به سطوح بالاتر شوری، بیش از دو برابر زیست توده بیشتری تولید کرد. بیشترین محتوای پرولین برگ در ژنوتیپ MLC26 در سطح تنش شوری 9 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد، درحالی که، با کاهش سطح تنش شوری به 6 و 5/2 دسی زیمنس بر متر، محتوای پرولین برگ به ترتیب به میزان 4 و 46 درصد کاهش یافت. به طور کلی، ژنوتیپ های MLC117 و MLC12 در شرایط تنش شوری در بیشتر صفات برتری داشتند.

    کلیدواژگان: پرولین، زیست توده، فنل، کاتالاز، DPPH
  • محمود نجفی زیلایی، اصغر مصلح آرانی*، حسن اعتصامی صفحات 109-130

    افزایش پدیده گرمایش جهانی ناشی از تولید گازهای گلخانه ای منجر به افزایش توجه به مسیله ترسیب دی اکسید کربن اتمسفری در اکوسیستم های خشک و نیمه خشک شده است. با این حال شرایط حاکم بر مناطق بیابانی به ویژه تنش گرد و غبار موجب شده تا عملیات احیا بیولوژیکی با مشکل روبرو شود. در این تحقیق تاثیر باکتری های محرک رشد گیاه استخراج شده از ریزوسفر گیاهان شورپسند (در سه سطح شامل بدون تلقیح باکتری، تلقیح با باکتری Bacillus pumilus، تلقیح با باکتری Zhihengliuella halotolerans) بر خصوصیات رویشی و فیزیولوژیک گیاه تاغ تحت تاثیر گرد و غبار (در دو سطح شاهد وg/m2/month  5/1) به صورت آزمایش فاکتوریل در چارچوب طرح بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار به مدت پنج ماه و در شرایط گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. در شرایط اعمال گرد و غبار، در سویه halotolerans Zhihengliuela نسبت به Bacillus pumilus، مقدار کلروفیل کل به میزان 236 درصد افزایش معنی دار و مقدار آسکوربیک اسید، قندهای محلول و فعالیت آنزیم کاتالاز به ترتیب 75 درصد، 53 درصد و 65 درصد کاهش معنی دار را نشان داد. سویه B. pumilus در شرایط اعمال گرد و غبار نسبت به Z. halotolerans در شاخص های فنل کل (52 درصد)، پرولین (66 درصد)، فعالیت آنزیم پراکسیداز (79 درصد) و بیومس خشک کل (108 درصد) عملکرد بهتری داشت. نتایج نشان داد که هر دو باکتری توانستند باعث کاهش آسکوربیک اسید، فنل کل، پرولین، قندهای محلول، کاتالاز و پراکسیداز در گیاه تاغ شوند و این موضوع نشان داد که کاربرد باکتری های محرک رشد گیاه می تواند تولید رادیکال های آزاد را متوقف و به این وسیله از ایجاد آسیب در گیاه جلوگیری کنند. نتایج این تحقیق نشان داد که باکتری های محرک رشد گیاه جداسازی شده از گیاهان مرتعی شور پسند می توانند باعث افزایش شاخص کیفیت نهال در شرایط تنش گرد و غبار شده و ما را در جنگل کاری بهینه گونه تاغ و ارتقا ترسیب گاز کربنیک در شرایط تغییر اقلیم در اکوسیستم های خشک و نیمه خشک یاری دهند.

    کلیدواژگان: Bacillus pumilus، کاتالاز، قندهای محلول، تاغ، گرد و غبار
  • لمیا وجودی مهربانی*، رعنا ولی زاده کامران صفحات 131-142

    به منظور بررسی تاثیر محرک زیستی (کمپانیون و بیونوترینت) و ترکیب بستر کشت {خاک (شاهد)، 75% خاک + 25% کوکوپیت و 50% خاک + 50% کوکوپیت} بر رشد و برخی صفات فیزیولوژیک گوجه فرنگی رقم ریوگراند، آزمایش فاکتوریل بر مبنای طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان انجام شد. نتایج نشان داد که وزن خشک گیاه، عملکرد، حجم میوه، محتوای مواد جامد محلول، کلروفیل، کاروتنویید، آنتوسیانین و اسیدیته قابل تیتراسیون تحت تاثیر اثرات متقابل تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. تعداد گل در خوشه، تعداد خوشه گل، محتوای آنتوسیانین و فنل کل تحت تاثیر اثر مستقل محرک زیستی قرار گرفت. براساس نتایج حاصل بالاترین وزن خشک گیاه، عملکرد و محتوای کلروفیل، در تیمار کود بیونوترینت و کاربرد 50 درصد کوکوپیت در بستر کاشت حاصل شد. افزایش در حجم میوه، محتوای مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون در تیمارهای 25 و 50 درصد کوکوپیت در بستر کشت و کاربرد هر دو کود محرک زیستی مشاهده شد. هر دو کود زیستی مورد استفاده موجب افزایش محتوی فنل و ویتامین ث در گیاه شد. نتایج حاصل از بررسی حاضر نشان داد که کاربرد محرک زیستی و کوکوپیت در بستر کشت موجب بهبود رشد و صفات فیزیولوژیکی مورد مطالعه در بررسی حاضر شد. نتایج حاصل از بررسی حاضر گام مهمی در راستای کاهش مصرف کودهای شیمیایی در تولید گوجه فرنگی و جایگزینی آن با ترکیبات دوستدار محیط زیست است.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، عملکرد، کلروفیل، محتوای مواد جامد محلول
  • رضا یغمایی، وجیهه گنجعلی، مهرداد لاهوتی، منیره چنیانی* صفحات 143-158

    تحقیق حاضر، به بررسی و مقایسه اثرات دگرآسیبی عصاره آبی و مالچ برگ اکالیپتوس (globulus Labill. Eucalyptus) بر گیاهچه های خیار (Cucumis sativus var. beith alpha) و علف هرز تاجریزی سیاه (Solanum nigrum L.)، در قالب طرح کاملا تصادفی پرداخت. 21 روز پس از تیمار گیاهچه ها با عصاره های آبی (5، 10، 15 و 20 گرم در لیتر) و مالچ برگی اکالیپتوس (سه و پنج درصد وزنی/حجمی)، برخی صفات مورفولوژیکی، ضریب پایداری غشا، محتوا پرولین و مالون دی آلدیید، همچنین محتوای پروتیین محلول و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان پلی فنل اکسیداز و گایاکول پراکسیداز در گیاهان مورد نظر بررسی شدند. براساس نتایج، هر چند هر دو تیمار عصاره آبی و مالچ برگی موجب کاهش ارتفاع و وزن خشک بخش هوایی و وزن خشک ریشه خیار و علف هرز تاجریزی سیاه (نسبت به شاهد) شد ولیکن مجموع طول ریشه های خیار در زمان تیمار با تمام غلظت های عصاره آبی و مالچ سه درصد افزایش یافت. ارزیابی شاخص پایداری غشا، محتوا پرولین و مالون دی آلدیید نشان داد که تاثیر منفی مالچ برگی (3 و 5 درصد) بر تاجریزی سیاه مهرز است. تیمار با عصاره آبی توانست فعالیت آنزیم های مذکور در خیار را افزایش دهد به طوریکه بیشترین فعالیت آنزیم ها در غلظت 20 گرم در لیتر عصاره آبی مشاهده شد. این در حالی بود که تیمار با عصاره های آبی بر تاجریزی سیاه موجب کاهش محتوای پروتیین محلول و آنزیم های مورد بررسی شد. در مجموع و با تلفیق نتایج مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی پژوهش حاضر می توان بیان داشت که عصاره های آبی در مقایسه با مالچ برگی، توانایی بهتری در مقابله با علف هرز تاجریزی سیاه نشان دادند و شاید بتوان استفاده از این نوع تیمار را برای علف کشی در مزارع سبزی و صیفی پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: پتانسیل عصاره آبی، خیار، دگرآسیبی، علف هرز، مالچ برگی
  • سحر عزیزی، حنیفه سیدحاجی زاده*، احمد آقایی، سارا رضایی صفحات 159-174

    تنش شوری از جمله عامل های مهم محیطی است که موجب کاهش رشد و عملکرد گیاهان به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان می گردد. گل محمدی از گیاهان مهم دارویی و زینتی کشور است و با توجه به اینکه گسترش گیاهان متحمل به شوری یکی از هدف های مهم برنامه های به نژادی و تولیدی است، بدین منظور آزمایشی در سال زراعی 1400-1399 در آزمایشگاه گروه علوم و مهندسی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه؛ تحت شرایط درون شیشه ای، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بر روی چهار توده بومی آتشی، بی خار، چهار فصل و کاشان در پنج سطح شوری صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی مولار کلرید سدیم انجام و صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ویژگی های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی توده های مختلف گل محمدی تحت تاثیر شوری افزایش معنی داری در آنزیم های آنتی اکسیدانی و اسمولیت های سازگار نشان دادند. توده بومی آتشی با داشتن میزان بالای رنگیزه های فتوسنتزی، محتوای نسبی آب برگ، پرولین، پروتیین محلول کل و بیش ترین افزایش در میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و از طرفی با داشتن کم ترین میزان پراکسید هیدروژن و نشت الکترولیت نسبت به سه توده بومی دیگر از مکانیسم محافظت بهتری در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از تنش شوری برخوردار بود. ژنوتیپ آتشی در مقایسه با سایر ژنوتیپ ها در برابر تنش شوری مطلوب ترین و متحمل ترین توده با بالاترین سطح بهینه فعالیت آنتی اکسیدانی و تجمع اسمولیت های سازگار و نیز غلظت زیاد پروتیین محلول کل بود و آستانه تحمل توده آتشی نسبت به تنش شوری اعمال شده در شرایط درون شیشه ای غلظت 75 میلی مولار کلرید سدیم برآورد شد.

    کلیدواژگان: آستانه تحمل، آنتی اکسیدان، تنش غیر زیستی، ریزازدیادی، صفات بیوشیمیایی
  • خدیجه صفائیان، طهماسب آسمانه* صفحات 175-190

    گیاهان برای رشد و نمو خود به عناصر غذایی ضروری نیاز دارند. مدیریت تغذیه عناصر غذایی می تواند بر تولید و کیفیت گیاهان دارویی و معطر، موثر باشد. مولیبدن، عنصری کم مصرف است که نقش مهمی در سیستم های آنزیمی گیاهان دارند. همچنین در زمره فلزات سنگین محسوب می شود که مقادیر مازادش بر گیاه تنش زا است. در این پژوهش اثر تیمار مولیبدن سطوح (صفر، 01/0، 1/0 و 1 میکرومولار)، در قالب طرح آماری کاملا تصادفی، بر شاخص های بیوشیمیایی و مورفولوژیک گیاه دارویی بومادران (Achillea millefolium L.)، در محیط کشت هیدروپونیک، مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نتایج نشان داد که غلظت های 01/0 و 1/0 میکرومولار مولیبدن، نسبت به شاهد، اثرات مثبتی بر اکثر شاخص های بیوشیمیایی از جمله مقدار کلروفیل، کاروتنویید، آنتوسیانین، کربوهیدرات محلول و پروتیین و شاخص های رشد از جمله سطح برگ، وزن خشک ریشه و بخش هوایی گیاه داشت. درحالیکه، غلظت 1 میکرومولار مولیبدن، بر کربوهیدرات محلول و وزن خشک ریشه، اثر منفی داشت. همچنین، با افزایش سطوح مولیبدن، غلظت عنصر مولیبدن در ریشه و اندام هوایی نیز افزایش یافت، در حالیکه غلظت عنصر مس در این اندام ها کاهش یافت، که نشان دهنده اثر آنتاگونیستی این دو عنصر است. همچنین ترکیبات فنلی این گیاه در پاسخ به تیمار 1/0 میکرومولار مولیبدن به طور چشمگیری افزایش یافت. بنابراین به نظر می رسد بهترین سطح مولیبدن برای رشد گیاه و تولید ترکیبات فنلی، سطح 1/0 میکرومولار مولیبدن است.

    کلیدواژگان: بومادران، شاخص فیزیولوژیک، مولیبدن
  • لیلا عباسی، علی خورگامی*، مسعود رفیعی صفحات 191-206

    پرایمینگ سالیسیلیک اسید و محلول پاشی نانوکود کلات (کود پارمیس 10) می توانند موجب تعدیل خسارات ناشی تنش خشکی در زراعت دیم گردند. در این پژوهش که به صورت فاکتوریل- اسپلیت در قالب طرح پایه بلوک های کامل hQ تصادفی با سه تکرار در خرم آباد اجرا شد، اثر این دو عامل روی دو رقم نخود بررسی شد. نتایج نشان داد توده محلی گریت از مقدار پرولین، پراکسیداز و رنگیزه های فتوسنتزی اندام هوایی و مقدار مس و منگنز دانه بیشتری نسبت به رقم عادل برخوردار بود؛ اما مقدار کاتالاز اندام هوایی و مقدار پتاسیم و منیزیم دانه در رقم عادل نسبت به توده محلی گریت برتر بود. سالیسیلیک اسید موجب افزایش به ترتیب 1/8، 7/6 و 4/5 درصدی کاتالاز، کلروفیل a و کلروفیل a+b و کاهش 7/1 درصدی مقدار فسفر دانه نسبت به تیمار شاهد شد. نانوکود تا سه لیتر در هکتار موجب کاهش مقدار پرولین، پراکسیداز، کلروفیل a، کلروفیل a+b و نسبت کلروفیل a/b در اندام هوایی شد، اما بر مقدار کاتالاز و کلروفیل b در اندام هوایی و عناصر پتاسیم، منیزیم، آهن، مس، منگنز و روی در دانه افزوده شد. اثر متقابل رقم در سالیسیلیک اسید در نانوکود برای کلیه صفات اندازه گیری شده در اندام هوایی معنی دار بود. با افزایش محلول پاشی نانوکود، مقدار پروتیین دانه افزایش خطی نشان داد، اما عملکرد پروتیین نخود تا سطح دو لیتر در هکتار افزایش معنی دار نشان داد و سپس کاهش یافت. در مجموع، رقم عادل با پرایمینگ سالیسیلیک اسید و محلول پاشی دو لیتر در هکتار نانوکود جهت بهبود کمیت و کیفیت نخود در شرایط دیم توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، تنظیم اسمزی، تنش خشکی، عملکرد پروتئین، عناصر ضروری
  • الهه فرشاد، نجمه زینلی پور*، روح الله عبدلی نژاد صفحات 207-220

    این پژوهش به منظور بررسی کاربرد ملاتونین و سولفات پتاسیم بر خصوصیات کمی و کیفی محصول کلم بروکلی (Brassica oleracea var. italica) تحت تنش کم آبی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل شرایط آبیاری در دو سطح (50 و 100 درصد ظرفیت مزرعه)، ملاتونین در سه سطح (صفر، 150 و 300 میکرو مولار) و سولفات پتاسیم در سه سطح (صفر، 2 و 5 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که در تیمار ملاتونین 300 میکرومولار و آبیاری شاهد (100 درصد ظرفیت مزرعه) سطح برگ دو برابر تیمار 50 درصد ظرفیت مزرعه بدون کاربرد ملاتونین بود. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز در برهمکنش سطح آبیاری 50 درصد و ملاتونین 150 میکرومولار و بیشترین میزان مالون دی آلدیید در همین ظرفیت زراعی بدون کاربرد ملاتونین مشاهده گردید. بالاترین مقادیر کلروفیل a و b در برهمکنش ظرفیت زراعی 100 درصد، ملاتونین 150 میکرومولار و سولفات پتاسیم 5 میلی مولار بدست آمدند. بیشترین میزان عملکرد هد در برهمکنش 100 درصد ظرفیت زراعی با کاربرد ملاتونین 300 میکرومولار و سولفات پتاسیم 5 میلی مولار صورت گرفت که در همین تیمار بیشترین فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز و کمترین تجمع نیترات در هد محصول مشاهده گردید. بیشترین محتوای پرولین و فعالیت آنزیم پراکسیداز تحت شرایط 50 درصد ظرفیت زراعی بدون کاربرد ملاتونین و سولفات پتاسیم بود. بهترین تیمار در اغلب صفات برهمکنش ملاتونین 300 میکرومولار، سولفات پتاسیم 5 میلی مولار در شرایط آبیاری شاهد (100 درصد ظرفیت مزرعه) بود. بنابراین کاربرد این ترکیبات جهت بهبود صفات فیزیولوژیکی، عملکرد و کیفیت کلم بروکلی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: بروکلی، تجمع نیترات، تنش کم آبی، سطح برگ
  • شاهین شاهقلی، سعید سیف زاده*، اسماعیل حدیدی ماسوله، ناصر شهسواری، حمیدرضا ذاکرین صفحات 221-238

    به منظور بررسی اثر محلول پاشی عناصر کم مصرف بر برخی صفات بیوشیمیایی و عملکرد گندم در شرایط تنش کم آبی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار در ورامین طی دو سال زراعی 1396- 1395 و 1397- 1396به اجرا درآمد. عامل اصلی رژیم های آبیاری در سه سطح (I1: آبیاری معمول، I2: قطع آبیاری در مرحله شروع رشد ساقه و I3: قطع آبیاری در مراحل شروع رشد ساقه و پر شدن دانه) و عامل فرعی شامل محلول پاشی عناصر کم مصرف در هشت سطح (M1: شاهد (بدون محلول پاشی)، M2: محلول پاشی بر، M3: روی، M4: آهن، M5: روی+بر، M6: آهن+بر، M7: روی+آهن و M8: روی+ بر+ آهن) بودند. در شرایط آبیاری معمول، دو نوبت آبیاری پاییزه و چهار نوبت آبیاری بهاره انجام گرفت. محلول پاشی هر یک از عناصر ریزمغذی از منبع سولفات آهن، سولفات بر و سولفات روی با غلظت 5 در هزار در دو مرحله ساقه دهی و ظهور سنبله انجام گردید. نتایج نشان داد اثر رژیم های آبیاری، محلول پاشی عناصر کم مصرف و اثر متقابل آن ها در سطح یک درصد بر محتوای کلروفیلa، b و کلروفیل کل، غلظت آنزیم کلروفیلاز، مالون دی آلدیید و آبسزیک اسید معنی دار بود. همچنین اثر ساده آبیاری و محلول پاشی بر غلظت قند کل و عملکرد دانه معنی دار بود. نتایج نشان داد که قطع آبیاری منجر به کاهش کلروفیل کل شد. محلول پاشی روی+ بر+ آهن (M8) در هر سه سطح رژیم های آبیاری منجر به افزایش معنی دار کلروفیل کل گردید. بیشترین میزان کلروفیل کل در شرایط آبیاری معمول به همراه محلول پاشی روی+ بر+ آهن (I1M8) به میزان 03/6 میلی گرم بر گرم برگ تازه به دست آمد. همچنین محلول پاشی روی+ بر+ آهن در تیمارهای آبیاری (I2) و (I3) (به ترتیب با میانگین های 2/5 و 55/4 میلی گرم بر گرم برگ تازه)  منجر به افزایش کلروفیل کل نسبت به عدم محلول پاشی این عناصر گردید. به طور کلی، استفاده از محلول پاشی عناصر ریزمعذی آهن، روی و بر ضمن افزایش عملکرد دانه، در شرایط تنش می تواند سبب بهبود ویژگی های فیزیولوژیکی در گندم گردد.

    کلیدواژگان: آبسزیک اسید، سولفات روی، کلروفیلاز، گندم، مالون دی آلدئید
  • لاله ایلخان، ابراهیم صداقتی*، حمید رحیم زاده بهزادی، نرگس حاتمی صفحات 239-262

    قارچ های آربوسکولار میکوریزا یکی از مهمترین ریزجانداران خاک هستند که با بیش از 90 درصد گیاهان خشکی رابطه همزیستی برقرار می کنند. به منظور بررسی تاثیر همزیستی گونه های Rhizophagus intraradices و  Funneliformis mosseaeبر برخی صفات رویشی، فیزیولوژیکی و میزان جذب برخی عناصر غذایی گیاهچه های پیازچه، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه ای به اجرا درآمد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل فاکتور اول کاربرد مخلوط گونه های آربوسکولار میکوریزا در سه سطح (بذرمال، خاک کاربرد و شاهد) و فاکتور دوم سترون کردن خاک در دو سطح (استریل و غیراستریل) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تمام فاکتورهای مورد بررسی در پیازچه های میکوریزایی نسبت به گیاهان غیرمیکوریزایی به طور معنی داری افزایش یافتند. براساس نتایج مقایسه میانگین داده ها، بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه به ترتیب در تیمارهای کاربرد میکوریزا به صورت بذرمال و خاکی در خاک استریل به دست آمد. بالاترین ارتفاع اندام هوایی پیازچه و بیشترین میزان جذب فسفر و نیتروژن با کاربرد میکوریزا به صورت خاکی در خاک استریل حاصل گردید. درصد کلونیزاسیون میکوریزایی، میزان عناصر مس، روی، منگنز و آهن و همچنین، محتوای کلروفیل a و b، کل و کاروتنویید در تیمار مایه زنی پیازچه با روش بذرمال در خاک استریل در مقایسه با سایر تیمارها، بیشتر بود. به طور کلی قارچ های آربوسکولار میکوریزای استفاده شده با روش بذرمال در خاک استریل توانستند از طریق افزایش جذب عناصر غذایی و رنگیزه های فتوسنتزی موجب بهبود رشد پیازچه شوند.

    کلیدواژگان: استریل، خصوصیات رشدی، روش کاربرد، همزیستی
  • فاطمه اقایی، رئوف سید شریفی*، حامد نریمانی صفحات 263-284

    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی نانوذرات (روی و سیلیکون) و پوترسین بر شاخص های فلورسانس کلروفیل، انتقال ماده خشک و سهم این فرآیند در عملکرد دانه گندم تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل شوری در چهار سطح (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و اعمال شوری 40، 80 و 120 میلی مولار)، با نمک کلرید سدیم و محلول پاشی نانوذرات (روی و سیلیکون) و پوترسین در هشت سطح (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد، محلول پاشی 50 میلی گرم درلیتر نانوسیلیکون، محلول پاشی یک گرم در لیتر نانواکسید روی، محلول پاشی یک میلی مولار پوترسین، محلول پاشی نانوسیلیکون و نانواکسید روی، محلول پاشی نانوسیلیکون و پوترسین، محلول پاشی نانو اکسید روی و پوترسین، محلول پاشی همزمان نانواکسید روی و سیلیکون با پوترسین) بودند. نتایج نشان داد که محلول پاشی همزمان نانوذرات و پوترسین در شرایط عدم اعمال شوری، فلورسانس متغیر (8/95 درصد)، فلورسانس حداکثر (33/35 درصد)، عملکرد کوانتومی (24/42 درصد)، شاخص سطح برگ (19/86 درصد)، پروتیین برگ پرچم (8/41 درصد)، ماده خشک کل (09/44 درصد)، فتوسنتز جاری (15/87 درصد) و سهم این فرآیند در عملکرد دانه (04/36 درصد) و عملکرد دانه (34/37 درصد) را نسبت به شرایط عدم محلول پاشی نانوذرات و پوترسین در بالاترین سطح شوری افزایش داد. ولی حداکثر میزان انتقال ماده خشک از ساقه و اندام هوایی (به ترتیب 80/37 و 15/38 درصد) و سهم این فرآیندها در عملکرد دانه (به ترتیب 45/89 و 22/90 درصد) در شرایط عدم محلول پاشی نانوذرات و پوترسین تحت شوری 120 میلی مولار بدست آمد. به نظر می رسد کاربرد نانوذرات و پوترسین با بهبود فتوسنتز جاری و شاخص های فلورسانس کلروفیل، می تواند عملکرد دانه گندم را تحت تنش شوری افزایش دهد.

    کلیدواژگان: پروتئین برگ، شاخص سطح برگ، عملکرد کوانتومی، فتوسنتز جاری، فلورسانس حداکثر
  • علی احمدی پزوه، مجید طالبی*، بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی صفحات 285-298

    القا و تولید ریشه مویین در زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss.) به عنوان یکی از تکنیک های کشت بافتی و زیست محیطی در تولید متابویت های ثانویه این گیاه، مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار به صورت کشت درون شیشه ای انجام گرفت. بهترین سویه اگروباکتریوم رایزوژنز از میان سویه های MSU، A7 و A4-N از برگ های چهار هفته ای زرین گیاه و بهترین سن برگ جهت تلقیح با باکتری، از گیاهچه های دو هفته ای، سه هفته ای و چهار هفته ای انتخاب شدند. به منظور القای ریشه مویین مناسب ترین محیط کشت در مرحله هم کشتی از میان محیط کشت های MS و MS فاقد ترکیبات حاوی عناصر پرمصرف (NH4NO3، KNO3، CaCl2 و KH2PO4) و در مرحله پس از هم کشتی از میان محیط کشت های MS و MS حاوی ال-گلوتامین به غلظت 1/0 گرم بر لیتر انتخاب شدند. بیش ترین درصد ریشه زایی به هنگام استفاده از سویه MSU (%90)، برگ چهار هفته ایی (28/82 درصد) و محیط کشت MS فاقد ترکیبات پرمصرف در مرحله هم کشتی و محیط کشت MS حاوی ال-گلوتامین در مرحله پس از هم کشتی (78/75 درصد) مشاهده شد. تراریختگی ریشه های مویین تشکیل شده نیز از طریق واکنش زنجیره ای پلی مراز و به وسیله آغازگرهای ژن های rolC و aux1 تایید شد. نتایج نشان داد که تولید ریشه مویین از این گیاه به نوع سویه، سن برگ و نوع محیط کشت بستگی داشت. در حالی که نوع سویه و سن برگ تاثیری بر روی طول ریشه تشکیل شده نشان نداد. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند در تولید ترکیبات دارویی این گیاه مانند رزمارینیک اسید از طریق تکنیک بهینه سازی شده ریشه مویین مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اگروباکتریوم رایزوژنز، ال-گلوتامین، ریشه مویین، محیط کشت MS
  • نگار طالعی، یوسف حمیداوغلی*، جمالعلی الفتی، مهدی زارعی محمدآباد صفحات 299-314

    Eryngium caucasicum (چوچاق) از خانواده Apiacea بومی نواحی شمالی ایران با خاصیت دارویی و غذایی قابل توجهی است. در این پژوهش ویژگی های مورفولوژیکی و آناتومیکی برگ ، دم برگ، ساقه و ریشه چوچاق با میکروسکوپ نوری، همچنین میزان فنل، فلاونویید، فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر و آنالیز ترکیبات اسانس بخش هوایی با استفاده از دستگاه GC و GCMS ارزیابی شد. بررسی ها نشان داد مزوفیل برگ های گیاه دو لپه ای چوچاق در دو طرف ناحیه فوقانی و تحتانی برگ زیر اپیدرم از پارانشیم نردبانی و در مرکز پارانشیم اسفنجی وجود دارد. همچنین آرایش مشخص بافت مکانیکی کلانشیم، به ویژه در برگ ها، چین و چروک های مشخص در کوتیکول برگ نیز دیده می شود. ساقه و دمگل دارای شیارهای طولی و سلول های کلانشیم هستند. آیرانشیم در ساقه و ریشه وجود دارد، ولی اسکلرانشیم در هیچ یک از قسمت های مورد مطالعه گیاه دیده نشد. ذرات اگزالات کلسیم و کانال هال های ترشحی در تمام قسمت های مورد مطالعه مشاهده شد. اندام هوایی چوچاق دارای 9/53 میلی گرم درگرم ماده خشک فلاونویید، 79/48 میلی گرم در گرم ماده خشک فنل و 97/62 درصد فعالیت آنتی اکسیدانی بود. میزان اسانس استخراج شده از اندام های هوایی 37 درصد و عمده ترین ترکیبات موجود در اسانس شامل Piperitone (78/48 درصد)، ß-Sesquiphellandrene (64/12 درصد)، (Z)-Falcarinol (85/7 درصد) و (Z)-ß-Farnesene (36/6 درصد) بود.

    کلیدواژگان: آناتومی، آنتی اکسیدان، چوچاق، مورفولوژی، GCMS
  • کلثوم ارشان، داود صمصام پور*، حسین پاسالاری صفحات 315-324

    شوری تنش عمده ای است که کشت و کار گیاهان را محدود می کند. سدیم نیتروپروساید (SNP) یک ترکیب رهاکننده نیتریک اکسید است که به عنوان یک آنتی اکسیدان موثر در کاهش تنش اکسیداتیو در گیاهان نقش دارد. هدف از مطالعه حاضر کاهش اثر تنش شوری توسط سدیم نیتروپروساید بر شاخص محتوای نسبی آب برگ، سبزینگی گیاه، فلورسانس کلروفیل و برخی ترکیبات مهم مواد موثره گیاه نعناع فلفلی است. ریزوم های چهار سانتی متری نعناع فلفلی از مزرعه تحقیقاتی پاکان گیاه شیراز تهیه شد. آزمایش در سال 1400 در گلخانه دانشگاه هرمزگان به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این پژوهش، اثر SNP با غلظت های صفر، 1/0 و 2/0 میلی مولار بر پارامترهای محتوای نسبی آب برگ، سبزینگی گیاه، فلورسانس کلروفیل و ترکیبات موثره مهم گیاه نعناع فلفلی تحت تنش شوری (با غلظت های صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی مولار کلرید سدیم) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تهیه عصاره متانولی از روش خیساندن استفاده شد و جهت شناسایی ترکیبات موجود در عصاره از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مدل Agilent 6890 با ستون HP - 5 استفاده شد. داده های حاصل با نرم افزار اکسل 2013 مورد بررسی آماری و میانگین مقادیر با آزمون LSD در سطح معنی داری 5 درصد مقایسه شد (05/0> P) و خوشه بندی با استفاده از نرم افزار SAS (نسخه 1/9) انجام شد. نتایج نشان داد اثر برهمکنش سدیم نیتروپروساید و شوری بر محتوای نسبی آب برگ، سبزینگی گیاه و فلورسانس کلروفیل در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که در سطوح شوری 100 میلی مولار، کاربرد سدیم نیتروپروساید 2/0 میلی مولار به‎ میزان 78/29 و 70/14 درصد سبزینگی گیاه و فلورسانس کلروفیل نعناع فلفلی را افزایش داد. بسیاری از ترکیبات تشکیل دهنده مواد موثره از جمله منتول با افزایش شدت تنش شوری کاهش یافتند؛ این درحالی است که بیشترین مقدار منتول (20/14) در تیمار شوری 100 میلی مولار با کاربرد سدیم نیتروپروساید 2/0 میلی مولار مشاهده شد. به طورکلی نتایج نشان داد استفاده از سدیم نیتروپروساید باعث افزایش رشد گیاه نعناع فلفلی و افزایش ترکیبات موثره از جمله منتول تحت تنش شوری می شو د. به نظر می رسد نیتریک اکساید حاصل از محلول پاشی سدیم نیتروپروساید از راه افزایش محتوای نسبی آب برگ باعث افزایش فعالیت های آنتی اکسیدانی و موجب کاهش خسارت رادیکال های آزاد و در نتیجه افزایش تحمل گیاه نعناع فلفلی و بهبود نسبی آن ها تحت تنش شوری شود.

    کلیدواژگان: محتوای نسبی آب برگ، فلورسانس کلروفیل، نیتریک اکساید
  • عطیه اورعی، محمود شور*، آسیه مروی، سعید ابراهیمی، فاطمه عمرانی، راحله حسین زاده، پوران شریعتی، فائزه شکوری فر صفحات 325-342

    صنعت اقتصادی گیاهان زینتی به دلیل تغییرات اقلیمی در معرض محدودیت های زیست محیطی زیادی مانند خشکی است، از این رو کاربرد موادی جهت تخفیف این تنش ها امری ضروری به شمار می آید. در آزمایشی گلدانی، اثر سیلیکات پتاسیم بر پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گل همیشه بهار تحت تنش کمبود آب مورد بررسی قرار گرفت. تیمار کم آبی در چهار سطح شامل 90، 80، 70 و 60 درصد ظرفیت زراعی و سیلیکات پتاسیم در سه غلظت (صفر، 1 و 3 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که کم آبی 60 درصد ظرفیت زراعی به طور قابل توجهی باعث کاهش محتوای آب نسبی برگ (6/10 درصد) و صفات رویشی گیاه (ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک) در مقایسه با 90 درصد ظرفیت زراعی در شرایط بدون محلول پاشی شد. افزایش نشت یونی، به عنوان شاخص آسیب اکسیداتیو در گیاهان تحت تنش کم آبی مشاهده شد. در پاسخ به اکسیداتیو ناشی از تنش کم آبی، میزان کلروفیل، کربوهیدارت و غلظت پرولین نسبت به شاهد افزایش یافت. محلول پاشی سیلیکات پتاسیم به میزان 3 میلی مولار سبب افزایش میزان کلروفیل a (92 درصد)، کلروفیل b (74 درصد) و کلروفیل کل (73 درصد) در شرایط تنش 60 درصد ظرفیت زراعی نسبت به شاهد شد. تعداد و قطر گل در تیمار 3 میلی مولار نسبت به گیاهان بدون محلول پاشی به ترتیب، 39 و 16 درصد افزایش یافت. با توجه به نتایج، محلول پاشی سیلیکات پتاسیم در غلظت 3 میلی مولار، اثرات منفی تنش کم آبی بر صفات رشدی گیاه همیشه بهار نظیر سطح برگ و وزن خشک گیاه را کاهش داد و سبب افزایش میزان اسانس در گیاه گردید. بدین ترتیب استفاده از 3 میلی مولار سیلیکات پتاسیم قبل از انتقال گیاهان به شرایط محیطی می تواند از آسیب های ناشی از کم آبی جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: گیاه زینتی، سیلیس، تنش خشکی، اسانس
  • روح الله نیک فکر، سید کمال کاظمی تبار*، غلامعلی رنجبر، سید حمیدرضا هاشمی پطرودی، پویان مهربان جوبنی صفحات 343-362

    کنجد از گیاهان روغنی است که از دیرباز کشت می شده است. پایین بودن عملکرد کنجد و تولید آسان تر سایر دانه های روغنی باعث گردیده که به کشت این گیاه کمتر توجه شود، لذا لازم است در راستای تولید ارقام پرمحصول آن اقدام شود. شوری خاک عامل مهمی است که بر رشد، نمو و بهره وری تقریبا تمام گیاهان از جمله کنجد تاثیر می گذارد. افزایش غلظت نمک در محیط رشد گیاه منجر به افزایش یون های Na+ و Cl- در گیاهان و القای استرس اکسیداتیو، استرس اسمزی و سمیت یونی می شود. جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه دو مرحله حیاتی در چرخه زندگی گیاه هستند که تا حد زیادی عملکرد محصول را تعیین می کنند. در این آزمایش گیاه کنجد در سه مرحله جوانه زنی (شاخص های جوانه زنی)، گیاهچه ای (صفات فنوتیپی گیاهچه، فعالیت ها SOD، CAT و محتوای MDA و H2O2) و مرحله بلوغ بررسی گردید. لذا 21 رقم مختلف کنجد هم از جهت تنوع ژنتیکی و هم وراثت پذیری صفات مطالعه شد. همچنین روابط بین صفات در سه مرحله و مسیر تاثیرگذاری صفات مورفولوژی در محیط مزرعه اندازه گیری شد و با استفاده از این صفات ارقام گروه بندی و ارقام متحمل و حساس به تنش شوری شناسایی شدند. ارقام مورد مطالعه به دو گروه تقسیم شدند و ژنوتیپ های با عملکرد بالا همچون اولتان، 159، ناز چندشاخه، یلووایت، مغان 418، آمریکایی و چینی در یک گروه قرار گرفتند. برای دستیابی به نوترکیب های جدید، ژنوتیپ های خوشه های دور به عنوان والدین برای برنامه هیبریداسیون استفاده می شوند. استفاده از صفات منتخب در برنامه اصلاح کنجد باعث افزایش عملکرد می شود.

    کلیدواژگان: کنجد، جوانه زنی، گیاهچه، عملکرد تک بوته، وراثت پذیری
  • داود کیانی*، مختار زلفی باوریانی، بهرام بهزادی، رحیم خادمی، ماهیار عابدی صفحات 363-378

    شوری یکی از مهم ترین تنش های محیطی در برابر تولید محصول پایدار در زمین های زراعی جهان است. گوجه فرنگی در دسته گیاهان حساس به شوری قرار دارد. با ارزیابی تنوع موجود در میان ژنوتیپ های گوجه فرنگی تحت تنش شوری و استفاده از این تنوع در برنامه های به نژادی گوجه فرنگی امکان دستیابی به ژنوتیپ متحمل وجود دارد. بر این اساس در پروژه حاضر تعداد 22 ژنوتیپ گوجه فرنگی تحت تنش شوری در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخص تحمل تنش (STI)، شاخص تحمل (TOL)، میانگین هندسی بهره وری (GMP)، میانگین حسابی بهره وری (MP)، میانگین هارمونیک (HM)، عملکرد (Y)، پایداری عملکرد (YSI) و حساسیت به تنش (SSI) بر اساس وزن خشک کل در شرایط تنش و بدون تنش محاسبه گردید. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین نشان داد که بین ژنوتیپ های گوجه فرنگی مورد مطالعه برای دو صفت وزن خشک کل و وزن تر کل در دو شرایط تنش و بدون تنش شوری اختلاف معنی دار آماری وجود دارد. این نتایج تاییدی بر وجود تنوع کافی بین ژنوتیپ ها برای ویژگی های مورفولوژیکی آن ها بود. صفت وزن خشک کل هر ژنوتیپ در محیط بدون تنش (YP) بیشترین همبستگی (9/0) را با شاخص MP و صفت وزن خشک کل هر ژنوتیپ در محیط تنش (YS) بیشترین همبستگی (91/0) را با شاخص HM نشان داد و به عنوان شاخص های مناسبی برای ارزیابی ژنوتیپ های گوجه فرنگی تحت تنش شوری در مرحله گیاهچه ای شناسایی شدند. بر اساس ترسیم بای پلات تجزیه به مولفه اصلی ژنوتیپ 10G ژنوتیپ متحمل بود و بعد از آن ژنوتیپ های 2G، 22G، 19G و 5G وضعیت مناسبی برای تحمل تنش شوری نشان دادند. تجزیه خوشه ای ژنوتیپ ها را در سه دسته مجزا تقسیم بندی کرد که رفتار متفاوتی در زمان انتقال از محیط بدون تنش به محیط تنش نشان دادند. بر اساس شاخص های تحمل و روش های گروه بندی ژنوتیپ 10G به عنوان ژنوتیپ متحمل به تنش شوری شناسایی گردید که می تواند به عنوان والد در برنامه های دورگ گیری و انتخاب ژنوتیپ متحمل مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تجزیه مولفه اصلی، تجزیه خوشه ای، تحمل، تنش، گیاهچه
  • سیده صغری اکبرزاده، مهناز کریمی*، ویدا چالوی صفحات 379-392

    گل آهار گیاهی یک ساله و پرکاربرد در فضای سبز است. با توجه به اهمیت بستر کشت در پرورش گیاهان زینتی این پژوهش به منظور بررسی اثر کمپوست ضایعات چوب و اسید هیومیک بر ویژگی های موفولوژیکی و فیزیولوژیکی آهار انجام شد. کمپوست ضایعات چوب (به نسبت های صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد جایگزین پیت ماس در بستر شاهد) به همراه اسید هیومیک (غلظت های صفر، 250 و 500 میلی گرم بر لیتر) استفاده گردید. پیت ماس، پرلیت و خاک باغچه با نسبت حجمی مساوی به عنوان بستر شاهد استفاده شد. صفات مورد بررسی شامل عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ، ارتفاع گیاه، تعداد و سطح برگ، وزن تر و خشک گیاه، وزن تر و خشک ریشه، قطر گل و کلروفیل بود. طبق نتایج بدست آمده بیشترین میزان سطح برگ گیاه در کمپوست 50 درصد به همراه 500 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک و بیشترین تعداد برگ در تیمار 75 درصد کمپوست و اسید هیومیک 500 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. بیشترین قطر گل (2/76 میلی متر) در کمپوست 100 درصد ثبت شد. میزان کلروفیل a و b در کمپوست 100 درصد و اسید هیومیک 500 میلی گرم بر لیتر بالاترین سطح را داشته است. بیشترین میزان نیتروژن (75/0 درصد) در کمپوست 100 درصد کمپوست ثبت شد. کاربرد اسید هیومیک 250 میلی گرم بر لیتر باعث افزایش معنی دار پتاسیم گردید. به طور کلی نتایج نشان داد که کاربرد کمپوست در مقادیر 50 تا 100 درصد به همراه اسید هیومیک 250 و 500 میلی گرم بر لیتر بر قطر گل، ارتفاع گیاه، تعداد برگ، کلروفیل و افزایش عناصر نیتروژن و پتاسیم برگ آهار موثر بوده است.

    کلیدواژگان: پتاسیم، سطح برگ، قطر گل، کلروفیل، مواد آلی
  • صدیقه افشاری پور، عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی*، اعظم سیدی صفحات 393-406

    در این پژوهش، تاثیر محلول پاشی سرکه چوب بر ویژگی های رشدی و بیوشیمیایی نشاء خیار در بسترهای مختلف کشت به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در بهار 1401 در گلخانه پژوهشی دانشگاه جیرفت مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل دو نوع بستر کشت (کوکوپیت (75%) + پیت ماس (25%) و پالم پیت (75%) + ورمی کمپوست (25%)) و پنج ترکیب سرکه چوب (شاهد، سرکه چوب بلوط 5/0 و یک درصد و سرکه چوب پسته 5/0 و یک درصد) بود. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک ریشه و شاخساره، طول ریشه، رنگیزه های فتوسنتزی و اکسین متعلق به نشاءهای رشد کرده در بستر کشت پالم پیت + ورمی کمپوست بود. محلول پاشی سرکه چوب پسته 5/0 و یک درصد به ترتیب در بسترهای کوکوپیت + پیت ماس و بستر پالم پیت + ورمی کمپوست منجر به بیشترین وزن تر ریشه شد. استفاده از سرکه چوب پسته 5/0 درصد در بستر کوکوپیت و پیت ماس در مقایسه با شاهد موجب افزایش وزن خشک شاخساره (8/13 درصد) و نسبت وزن خشک شاخساره به ریشه (4/28 درصد) گردید. کاربرد سرکه چوب بلوط یک درصد در بستر پالم پیت + ورمی کمپوست باعث افزایش طول ریشه (9/51 درصد)، کلروفیل b (3 درصد)، هورمون اکسین (7/24 درصد) و فنل کل (7/21 درصد) نسبت به شاهد شد. در نهایت بر اساس نتایج این پژوهش محلول پاشی با سرکه چوب بلوط یک درصد در بستر کشت پالم پیت + ورمی کمپوست برای تولید نشاء خیار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پالم پیت، اکسین، محیط کشت، ورمی کمپوست
|
  • Roghayeh Polaki Khoshkrodi, Nadali Bagheri*, Nadali Babaeian Jelodar Pages 1-16

    Aqti (Sambucus ebulus L.) is one of the valuable medicinal plants that has a wide distribution along the forests, roadsides and meadows of northern Iran. Different organs of the plant, including leaf, stem, root and fruit, were collected to investigate the effect of elevation on some biochemical compounds, including phenol, flavonoid, antioxidant capacity and catalase (CAT), guaiacol peroxidase (GPX), ascorbate peroxidase (APX) and superoxide dismutase (SOD). The sampling was carried out in late summer in Sari, Babool and Amol districts and at elevations of 0-100, 500-600 and 900-1000 meters above sea level with three replications in the form of a completely random design. The results indicated that elevation and the interaction of elevation and region had a significant effect on the amount of all secondary metabolites examined. With the increase in elevation, the amounts of CAT, GPX and APX enzymes have increased. Also, the antioxidant capacity has increased with the increase in elevation above sea level. Considering that these compounds are among the most important secondary compounds in medicinal plants, it can be concluded that the most effective compounds of the Aqti medicinal plant are found at high elevations. The highest correlation was determined between antioxidant capacity and flavonoid (r = 0.958); antioxidant capacity showed a significant correlation with all investigated traits (P≤0.01 and P≤0.05). In general, the results show that the medicinal plant Aqti is rich in antioxidant properties and can be used as a plant source of antioxidant compounds in the food and medicinal industries.

    Keywords: Sambucus ebulus L., Enzyme, Phenolic compounds, Antioxidant capacity, Flavonoid, Elevation gradient
  • Shamayel Salemi Parizi, MohammadNabi Ilkaee*, Farzad Paknejad, Fayaz Aghayari, Mehdi Sadeghi Shoa Pages 17-28

    The effects of gibberellic acid on different levels of nitrogen in high yielding hybrid cultivars of wheat can be effective in increasing the quality and quantity of grain yield. In this study, we investigated the effect of the spraying of gibberellic acid on the desired concentration in different levels of nitrogen on the quantity and quality of grain of the Super Wheat hybrid cultivar in the Karaj and Hamadan regions, according to the split plot experiment in a randomized complete block design with 4 replications. The main factor in this experiment included three different levels of nitrogen (60, 105 and 150 kg/ha) from urea sources; the second factor includes two levels of gibberellic acid (zero and 100 ppm) in two different climatic zones, Karaj and Hamadan. According to the results of the three effects of region, nitrogen and gibberellic acid on biological yield, grain yield, and plant height, the number of grains per spike, grain hardness, grain protein, and percentage of phosphorus, potash and zinc on grain with a 1% error were significant. The highest grain yield (14.23 ton/ha), zinc grain (42.93 mg/kg) to 150 kg/ha of nitrogen and gibberellic acid in Hamadan, respectively, and the highest biological yield (35.4 ton/ha) and (37.2 ton/ha) belonged to 150 kg/ha of nitrogen and gibberellic acid consumption in Hamadan, respectively. The highest grain potassium levels (11.69 g/kg) and (11.63 g/kg) were related to the treatment of 60 kg/ha nitrogen and gibberellic acid and the treatment of 150 kg of nitrogen and no gibberellic acid in Hamadan, respectively. The results showed that the use of gibberellic acid led to a decrease in nitrogen consumption, and the use of 100 mg/l of gibberellic acid reduced the consumption of nitrogen by 45 kg/ha, which reduced the cost of nitrogen and the environmental effects caused by the use of nitrogen.

    Keywords: Gibberellin, Super wheat, Yield, Grain quality, Nitrogen
  • Safiye Arab, Mehdi Baradaran Firouzabadi*, Ahmad Gholami, Mostafa Haydari Pages 29-42

    This experiment was conducted to investigate the effect of seaweed fertilizer on the improvement of physiological traits of soybeans in the research field of Shahrood University of Technology Faculty of Agriculture during two crop years, 2018–2019 and 2019–2020. The experiment was carried out factorially in the form of a randomized complete block design in three replications. The experimental factors included accelerated aging in two levels (control seeds and aged seeds) and seaweed fertilizer in three levels (control: no treatment, seed pretreatment and foliar spraying with a concentration of 0.3% seaweed fertilizer). Results showed that accelerated aging in the first and second years of the experiment caused a decrease of 15.11 and 13.33% in the amount of chlorophyll a in leaves of plants obtained from these seeds. In both years, the foliar application of seaweed fertilizer in normal and aging conditions caused a significant increase in the amount of chlorophyll a to a significant level. Accelerated aging in seeds caused an increase of 35.13, 12.46 and 22.22 percent of carotenoid, flavonoid and anthocyanin in the leaves of plants obtained from these seeds, respectively. Accelerated aging decreased by 0.86%, 0.90% and 33.18% of seed oil, protein and yield. The maximum levels of oil and protein were 19.74% and 38.31%, respectively, which belonged to foliar spraying and seed pretreatment treatments. Using seaweed fertilizer as seed pretreatment and foliar spraying increased yield by 36.49% and 21.67%, respectively, compared to the control. Finally, pre-treatment of seeds with seaweed fertilizer can be suggested to improve the effects of seed aging and increase yield in the soybeans.

    Keywords: Antioxidant, Accelerated aging, Oil percentage
  • Hamid Zare*, AbdulRasul Shirvanian, HamidReza Sharifzadeh Pages 43-58

    In order to investigate the effect of yellow and blue nets and their installation time on the characteristics of figs, a factorial experiment was carried out in the form of a randomized complete block design with three factors in three replications on rainfed fig. By assessing many of the leaf and fruit features of figs, the results showed that there is a slight difference between the two times of the net installation. It also confirmed the superiority of trees with shading than without a covering net in terms of leaf properties (increased leaf width and reduced margin necrosis) and fruit quality (increase in size). In addition, colored nets were able to compensate for the lack of fruit water during ripening by maintaining the relative water content of the leaf and the optimal reduction of the leaf’s temperature in rainy conditions. The use of shaded nets in Sabz and Siah fig trees prolonged the storage life of their fresh fruits. There was a slight difference between the two-colored nets, the blue net was better than the yellow net, with an increase in some favorable characteristics, especially the rate of photosynthesis, fresh fruit storage life, titratable fruit acids up to 11.5 µmol m−2 s−1 ,14.1 days and 0.24, respectively. Installing a blue net on the fig tree in mid-May increased leaf photosynthesis. The use of shading improves the quality of the economic performance of figs and increases the economic efficiency of fig orchards. The use of the blue net had an economic advantage compared to the yellow net.

    Keywords: Fig cultivar, Net installation time, Photosynthesis, Shading color, Storage life
  • Ameneh Naderi, Rayhaneh Amooaghaie* Pages 59-74

    Eryngium caucasicum from the Apiaceae family, is native to the northern regions of Iran and has significant medicinal and nutritional properties. This paper has provided detailed morpho-anatomical characteristics of the leaves, peduncles, leaf tail, stem, and roots of Eryngium caucasicum by bright-field light microscopy. Also, the amount of phenol, flavonoid, and antioxidant activity with a spectrophotometer and the analysis of essential compounds of the aerial part with GC and GCMS have been presented. Morpho-anatomical features include the dicot-like leaves with palmate venation, isolateral mesophyll with palisade tissue on the upper and lower regions of the leaf, and much reduced spongy parenchyma; characteristic arrangement of the mechanical collenchyma tissue, especially in leaves; and characteristic wrinkles in the leaf cuticle. The stem and peduncle with longitudinal ribs contain collenchyma; there is a presence of aerenchyma in the peduncle and root; calcium oxalate druses and secretory channels in all the studied plant parts; and an absence of sclerenchyma in all investigated parts of the plant. The aerial parts of E. caucasicum had 37% essential oil, 53.9 mg of flavonoids per gram of dry matter, 48.79 mg per gram of dry matter, and 62.97 percent antioxidant activity. The main compounds in the essential oil of the aerial part include Piperitone (48.78%), ß-Sesquiphellandrene (12.64%), and (Z)-Falcarinol (7.85%), and (Z) ß-Farnesene (6.36 percent).

    Keywords: Chloropyll content, Harvest index, Oxidative damage, Peroxidase, Superoxide dismutase, Water deficit
  • Fardin Ghanbari*, Parisa Mohammadian, Ali Chabok Pages 75-88

    Microgreens are immature vegetables harvested after the development of the first true leaves, and they may contain higher nutritional value than mature vegetables. In this research, the nutritional value and antioxidant compounds of 13 varieties of basil microgreens have been investigated. The results showed a significant difference between microgreens in terms of all studied traits. As compared to the others, Violetto and Genovese microgreens gained the highest chlorophyll a, but Holy Basil was found to have the highest total carotenoids. Likewise, the highest and lowest contents of total phenol were found in Napoletano and Green basil, respectively. Also, the rate of anthocyanin in the microgreens varied from 0.078 to 0.148 mg/g of fresh weight. Furthermore, the highest antioxidant capacity was obtained in Napoletano and the lowest in Genovese. Among the 13 studied microgreens, Midnight basil and Purple basil cultivars demonstrated the highest concentration of ascorbic acid. In order to determine the most important biological traits effective in differentiating genotypes, factor analysis was employed. The first three factors accounted for 80.95% of the total variance. In addition, cluster analysis grouped 13 genotypes into five main groups. In conclusion, the results indicate that the microgreens provided by basil cultivars are good sources of antioxidant compounds and various nutrients.

    Keywords: Anthocyanin, Micro-vegetables, Flavonoid, Food quality, Vitamin C
  • Vajihe Heydari, MohammadJavad Ahmadi-Lahijani*, Jafar Nabati, Ahmad Nezami Pages 89-108

    Salinity stress is one of the most important abiotic stresses that diminishes the yield of crops in semi-arid and arid regions. To investigate the effect of salinity stress on the physiological and biochemical characteristics of different lentil genotypes, a split plots experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in the salinity research farm of the Ferdowsi University of Mashhad in the 2021–2022 cropping year. The salinity levels of 2.5, 6, and 9 ds/m-1 six lentil genotypes were placed in the main plots and the secondary plots, respectively. The results showed that the carotenoids, phenols, leaf sodium contents, and biomass decreased with the increase in salinity stress level. The highest phenolic content of leaves was observed in salinity of 2.5 dS/m and MLC178 genotype, and with increasing stress intensity to 6 and 9 dS/m, the phenolic content of leaves decreased by 28 and 238%, respectively. MLC118 genotype had the highest activity of catalase enzyme under the condition of 2.5 dS/m and catalase enzyme activity decreased by 1.09 and 1.94 times with the increase of salinity stress to 6 and 9 dS/m, respectively. On the other hand, the highest biomass was observed at the level of 2.5 dS/m in the MLC117 genotype, which produced more biomass about two times compared to higher salinity levels. The MLC26 genotype had the highest proline content in leaves at a salinity stress level of 9 dS/m, when the salinity stress level decreased to 6 and 2.5 dS/m, the proline content of leaves decreased by 4% and 46%, respectively. In general, MLC117 and MLC12 genotypes were superior in most traits under salinity stress conditions.

    Keywords: Biomass, Catalase, DPPH, Phenol, Proline
  • Mahmood Najafi Zilaie, Asghar Mosleh Arani*, Hassan Etesami Pages 109-130

    Increasing concerns about the phenomenon of global warming caused by greenhouse gases have led to increased attention to the sequestration of atmospheric carbon dioxide in arid and semi-arid ecosystems. However, in the desert areas, stresses, especially dust stress, have made biological restoration operations difficult. In this research, the effect of plant growth promoting rhizobacteria on the vegetative and physiological characteristics of Haloxylon aphyllm under the influence of dust (control and 1.5 g/m2/month) was investigated. In the conditions of dust application, the Zhihengliuela halotolerans strain compared to Bacillus pumilus increased total chlorophyll (236%) and decreased ascorbic acid (75%), soluble sugar (53%), and catalase enzyme activity (65%), respectively. Under dust conditions, the B. pumilus strain performed better in terms of total phenol (52%), proline (66%), peroxidase enzyme activity (79%), and total dry biomass (108%) than the Z. halotolerans strain. The results also showed that both bacteria were able to reduce ascorbic acid, total phenol content, proline, soluble sugar, catalase and peroxidase in Haloxylon aphyllum, which showed that the use of plant growth promoting rhizobacteria can reduce free radicals and thereby prevent damage to the plant. The results of this research showed that plant growth promoting bacteria isolated from saline pasture plants can increase the seedling quality index under dust stress conditions and can help in the afforestation of Haloxylon aphyllum and the promotion of carbon dioxide sequestration in climate change conditions in arid and semi-arid ecosystems.

    Keywords: Bacillus pumilus, Catalase, soluble sugars, Haloxylon aphyllm, Dust
  • Lamia Vojodi Mehrabani*, Rana Valizadeh Kamran Pages 131-142

    In order to investigate the effect of the biostimulant fertilizer (Companion and Bio-nutrient) and growing medium [soil (control), 75% soil + 25% coco peat and 50% soil + 50% coco peat] on the growth and some physiological traits of Rio Grande tomato, a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was conducted in the research greenhouse of Shahid Madani University of Azarbaijan. The results showed that plant dry weight, yield, fruit volume, soluble solids content, chlorophyll, carotenoids, anthocyanins and titratable acidity were influenced by the interaction effects of experimental treatments. The number of flowers per cluster, number of flower clusters, anthocyanin content and total phenolic content were influenced by the independent effects of biological stimulants. Based on the results, the highest plant dry weight, yield and chlorophyll content were obtained in bio-nutreint fertilizer × 50% coco peat. An increase in fruit volume, soluble solids content and titratable acidity was obtained in 25 and 50% coco peat with both bio-fertilizer applications. Both biofertilizers increased the phenolic and vitamin C content in fruits. The overall results showed that the biostimulant and coco peat medium improved the growth and physiological traits of the plant in this study. The results are an important step in reducing the use of chemical fertilizers in tomato production and replacing them with environmentally friendly compounds.

    Keywords: Anthocyanin, Chlorophyll, Soluble solid content, Yield
  • Reza Yaghmai, Vajihe Ganjeali, Mehrdad Lahouti, Monireh Cheniany* Pages 143-158

    The present study was performed to evaluate and compare the allelopathic effects of leaf aqueous extract and mulch of Eucalyptus (Eucalyptus globulus Labill.) on cucumber (Cucumis sativus var. beith alpha) and black nightshade (Solanum nigrum L.) seedlings in a completely randomized design. 21 days after treatment of seedlings with leaf aqueous extract (concentrations 5, 10, 15, 20 g L-1) and mulch (3% and 5% weight/volume), some morphological traits, membrane stability, proline and malondialdehyde content, total protein content and activity of polyphenol oxidase, and guaiacol peroxidase were analyzed. According to the results, although both aqueous extracts and mulch reduced the height and dry weight of aerial parts and the dry weight of roots in cucumber and black nightshade (compared to the control), the length of cucumber roots increased under the treatment of all the concentrations of aqueous extracts and mulch 3%. Evaluation of membrane stability index, proline and malondialdehyde content showed that the negative effect of mulch (3% and 5%) on black nightshade is significant. The treatment with aqueous extracts increased the activities of polyphenol oxidase and guaiacol peroxidase enzymes in cucumber (compared to the control), with the maximum ones in 20 g L-1 extract, while treatment with these extracts on black nightshade reduced the soluble protein content and enzymes studied. Overall, according to the results of this study, it can be stated that aqueous extracts showed a better ability to control black nightshade compared to leaf mulch, and it may be possible to use this type of treatment for herbicides in vegetable fields.

    Keywords: Aqueous extract potential, Cucumber, Allelopathy, Weed, Mulch
  • Sahar Azizi, Hanifeh Seyed-Hajizadeh*, Ahmad Aghaee, Sara Rezaei Pages 159-174

    Salinity is one of the important environmental factors that reduces the growth and performance of plants, especially in arid and semi-arid regions of the world. Damask rose (Rosa damascena Mill.) is one of the most important medicinal and ornamental plants in the country. Considering that the expansion of plants tolerant to salinity stress is one of the important goals of breeding and production programs, in this case a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was done during 2020–2021 in the laboratory of the Department of Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Maragheh, under in vitro conditions on four Damask landraces including Atashi, Bikhar, Chaharfasl and Kashan at 5 salinity levels of 0, 25, 50, 75 and 100 mM NaCl and the physiological and biochemical traits of them were evaluated. The results showed that the physiological and biochemical characteristics of Damask landraces caused an increase in antioxidant enzyme activities and compatible osmolytes. The Atashi landrace with high photosynthetic pigments, relative water content, proline, total soluble protein and the highest increase in antioxidant enzymes activity and, on the other hand, the lowest amount of hydrogen peroxide and electrolyte leakage, was more tolerant to salinity compared to other landraces. Compared to other genotypes, the Atashi genotype was the most favorable and tolerant, with the highest optimal level of antioxidant activity and the accumulation of compatible osmolytes, as well as a high concentration of total soluble protein. The tolerance threshold of Atashi landrace to the in vitro-induced salinity was estimated at 75 mM NaCl.

    Keywords: Abiotic stress, Antioxidant, Biochemical traits, Micropropagation, Tolerant threshold
  • Khadijeh Safaeiyan, Tahmaseb Asemaneh* Pages 175-190

    Plants need essential elements for growth and development. Nutritional management of nutrients can be effective in the production and quality of medicinal and aromatic plants. Molybdenum is a micronutrient that plays an important role in the enzymatic systems of plants. It is also considered a heavy metal, and excessive amounts are stressful for plants. In this study, the effect of molybdenum treatment (0, 0.01, 0.1 and 1 μM) was investigated on the biochemical and morphological characteristics of Achillea millefolium L. in a completely randomized design in hydroponic culture. The results showed that 0.01 and 0.1 μM molybdenum concentrations compared to control had positive effects on most biochemical characteristics, including chlorophyll, carotenoids, anthocyanins, soluble carbohydrates, proteins and growth indices including plant leaf area, root and shoot dry weight. While a 1 μM concentration of molybdenum had a negative effect on soluble carbohydrates and root dry weight. Root and shoot molybdenum concentration increased along with molybdenum levels, but copper concentration was reduced, indicating the antagonistic effects of these two elements. Phenolic compounds in the plant also increased in response to 0.1 μM molybdenum. Therefore, it seems that the best molybdenum level for plant growth and phenolic compound production is 0.1 μM molybdenum.

    Keywords: Achillea millefolium, Molybdenum, Physiological characteristic
  • Leila Abbasi, Ali Khorgami*, Masoud Rafiee Pages 191-206

    Salicylic acid priming and Chelat nanofertilizer (Parmis fertilizer 10) spraying can moderate the damage caused by drought stress in rainfed agriculture. In this research, which was carried out as a factorial-split in the form of a basic design of randomized complete blocks with three replications in Khorramabad, the effect of these two factors on two chickpea cultivars was investigated. The results showed that the local cultivar of Grit had more proline, peroxidase, and photosynthetic pigments in shoots, and the amount of copper and manganese in seeds was higher than that of the Adel variety. However, the amount of shoot catalase and the amount of potassium and magnesium in the seed were superior in the Adel variety compared to the local cultivar of Grit. Salicylic acid increased catalase, chlorophyll a and chlorophyll a+b by 1.8%, 6.7% and 5.4%, respectively, and decreased the amount of phosphorus by 1.7% compared to the control treatment. Nanofertilizer up to three liters per hectare reduced the amount of proline, peroxidase, chlorophyll a, chlorophyll a+b and the ratio of chlorophyll a/b in the aerial parts, but on the amount of catalase and chlorophyll b in shoots and potassium, magnesium, iron, copper, manganese and zinc in the seed. The interaction effect of variety and salicylic acid and nanofertilizer was significant for all traits measured in the shoot. With the increase in foliar application of the nanofertilizer, the amount of seed protein showed a linear increase, but the protein yield of chickpea showed a significant increase up to the level of two liters per hectare and then decreased. In general, the Adel cultivar with salicylic acid priming and foliar spraying of 2 liters per hectare of nanofertilizer improved the quantity and quality of chickpeas in rainfed conditions.

    Keywords: Antioxidant, Drought stress, Essential elements, Osmotic regulation, Protein function
  • Elahe Farshad, Najme Zeinalipour*, Ruhollah Abdolinejad Pages 207-220

    This research was conducted in order to investigate the application of melatonin and potassium sulfate on the quantitative and qualitative characteristics of broccoli (Brassica oleracea var. italica) under water stress. A factorial experiment was performed in a completely randomized design with three replications. The experimental factors included irrigation conditions at two levels (50 and 100% FC), melatonin at three levels (0, 150 and 300 µM) and potassium sulfate at three levels (0, 2 and 5 mM). The results showed that in the treatment of 300 µM melatonin and control irrigation (100% FC), the leaf area was twofold greater than in the treatment of 50% FC without the use of melatonin. The highest activity of the catalase enzyme was observed in the interaction of 50% irrigation level and 150 µM melatonin and the highest amount of malondialdehyde was observed in the same field capacity without the use of melatonin. The highest amounts of chlorophyll a and b were obtained in the interaction of 100% FC, 150 μM melatonin and 5 mM potassium sulfate. The highest amount of head yield was achieved in the interaction of 100% FC with the use of 300 µM melatonin and 5 mM potassium sulfate, and in this treatment, the highest nitrate reductase enzyme activity and the lowest nitrate accumulation in the crop head were observed. The highest content of proline and activity of the peroxidase enzyme were observed under conditions of 50% FC without the use of melatonin and potassium sulfate. The best treatment in most of the interaction traits was melatonin 300 µM, potassium sulfate 5 mM under control irrigation conditions (100% FC). Therefore, the use of these compounds is recommended to improve the physiological characteristics, yield and quality of broccoli.

    Keywords: Broccoli, Leaf area, Nitrate accumulation, Water deficit stress
  • Shahin Shahgholi, Saeed Sayfzadeh*, Esmaeil Hadidi Masouleh, Naser Shahsavari, Hamidreza Zakerin Pages 221-238

    In order to investigate the effect of foliar application of micro-elements on some biochemical traits and wheat yield under water stress conditions, an experiment was carried out in the form of split plots based on a randomized complete block design in three replications in Varamin during the two crop years 2016–2017 and 2017–2018.  The main factors of irrigation regimes at three levels (I1: normal irrigation, I2: cut-off irrigation at the beginning of stem growth, and I3: cut-off irrigation at the beginning of stem growth and seed filling) and sub-factors including foliar spraying of micro-elements at eight levels (M1: control (without foliar spraying), M2: boron foliar application, M3: zinc, M4: iron, M5: zinc+boron, M6: iron+boron, M7: zinc+iron and M8: zinc+boron+iron) were considered. The irrigation was done twice in the autumn and four times in the spring under normal irrigation conditions. The foliar spraying of each of the micronutrients from the sources of iron sulfate, boron sulfate and zinc sulfate with a concentration of 5/1000 was carried out in two stages: stemming and spike emergence. The results showed the effect of irrigation regimes, foliar application of micro-elements and their interaction on the content of chlorophyll a, b and total chlorophyll, the concentration of chlorophyllase enzyme, malondialdehyde and abscisic acid. Also, the simple effect of irrigation and foliar spraying was significant on total sugar concentration and grain yield. The results showed that the interruption of irrigation led to a decrease in total chlorophyll. Foliar spraying of zinc + boron + iron (M8) in all three levels of irrigation regimes led to a significant increase in total chlorophyll. The highest amount of total chlorophyll was obtained under normal irrigation conditions, along with zinc+boron+iron (I1M8) foliar spraying at a rate of 6.03 mg.g-1 of fresh leaves. Also, foliar spraying of zinc+boron+iron in irrigation treatments (I2) and (I3) (respectively, with averages of 5.2 and 4.55 mg.g-1 of fresh leaves) led to an increase in total chlorophyll compared to control. In general, the use of foliar applications of iron, zinc, and boron can improve the physiological characteristics of wheat under stressful conditions while increasing grain yield.

    Keywords: Abscisic acid, Zinc sulfate, Chlorophyllase, Wheat, MDA
  • Lale Iilkhan, Lale Ilkhan*, Hamid Rahimzadeh Behzadi, Narges Hatami Pages 239-262

    Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) are one of the most important soil microorganisms. They have mutualistic relationships with more than 90% of terrestrial plant species. In order to investigate the effect of Rhizophagus intraradices and Funneliformis mosseae on some growth and physiological traits and the uptake of some nutrients by scallion seedlings, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications under greenhouse conditions. The investigated factors included the mixed application of arbuscular mycorrhizal species in three levels (seed treatment, soil treatment and control) and soil sterilization at two levels (sterile and non-sterile). The results showed that all the studied factors in scallion plants inoculated with mycorrhizal fungi significantly increased compared to non-mycorrhizal plants. The highest fresh and dry weights of shoots and roots were obtained by mycorrhizal seed treatment and soil treatment in sterile soil, respectively. The highest shoot height, phosphorus concentration and nitrogen uptake of scallion were obtained by mycorrhizal soil treatment in sterile soil. The mycorrhizal colonization, the amount of copper, zinc, manganese and iron concentrations, chlorophyll a, b, total and carotenoids contents increased significantly in scallion inoculated with mycorrhizal seed treatment compared to other treatments. In general, arbuscular mycorrhizal fungi used by seed treatment in sterile soil are able to improve the growth of scallions by increasing the absorption of nutrients and photosynthetic pigments.

    Keywords: Application method, Growth traits, Sterile, Symbiosis
  • Fatemeh Aghaei, Raouf Seyed Sharifi* Pages 263-284

    In order to study the effects of foliar application of nanoparticles (zinc and silicon) and putrescine on chlorophyll fluorescence indices, dry matter remobilization and the contribution of this process in grain yield of wheat under salinity stress, an experimental as factorial based on a randomized complete block design with three replications will be conducted in the research greenhouse of the Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili in 2021. Factors experimentally included salinity at four levels (no salinity as control, salinity 40, 80 and 120 mM by NaCl), and foliar application of nanoparticles (Zn and Si) and putrescine at eight levels (foliar application with water as control, foliar application 50 mg.L-1 nano silicon, foliar application, 1 g.L-1 nano znic oxide, foliar application of putrescine, foliar application of nano Si-Zn oxide, foliar application of nano silicon and putrescine, foliar application of nano Zn oxide and putrescine, foliar application of nano Si-Zn oxide and putrescine). The results showed that foliar application of nanoparticles (Zn and Si) and putrescine under no salinity increased variable fluorescence (95.8%), maximum fluorescence (35.33%), quantum yield (42.24%), leaf area index (45.27%), flag leaf protein  (41.8%), total dry matter (44.09%), current photosynthesis (87.15%) and the contribution of current photosynthesis in grain yield (36.04%) and grain yield (37.34 %) compared to no foliar application of nanoparticles and putrescine under the highest salinity level. But the maximum dry matter remobilization from stem and shoot (37.8 and 38.15%, respectively) and the contribution of these processes to grain yield (89.45 and 90.22%, respectively) were obtained in no foliar application of nanoparticles and the putrescine under salinity 120 mM. It seems that nanoparticles and putrescine application can increase grain yield of wheat under salinity stress due to improving current photosynthesis and chlorophyll fluorescence indices.

    Keywords: Current photosynthesis, Leaf protein, Leaf area index, Maximum fluorescence, Quantum yield
  • Ali Ahmadi Pozveh, Majid Talebi*, Badraldin Ebrahim Sayed Tabatabaei Pages 285-298

    Hairy root induction and production in Dracocephalum kotschyi Boiss. was investigated as an environmental and tissue culture technique for producing secondary metabolites. For this purpose, an in vitro experiment was carried out in the form of a completely randomized design (CRD) with four replicates. The best strain of Agrobacterium rhizogenes among MSU, A7 and A4-N strains from four-week-old leaves of D. kotschyi and the best age of leaves for inoculation with A. rhizogenes from two, three and four-week-old seedlings were chosen. In order to induce hairy roots, the most appropriate culture medium in the co-cultivation and post-co-cultivation phases was selected among the MS and MS culture media without macro elements (NH4NO3, KNO3, CaCl2, and KH2PO4) and the MS and MS culture media containing L-glutamine (0.1 g/L), respectively. The highest percent transgenic hairy root was observed in the MSU strain (90%), four-week old leaf explants of D. kotschyi seedlings (82.28%) and MS medium without macro elements in the co-cultivation stage, and MS medium containing L-glutamine in the post-co-cultivation stage (75.78%). PCR analysis also verified the transgenic nature of the hairy roots using rolC, aux1 and virD specific primers. The results showed that hairy root production in D. kotschyi depended on the type of A. rhizogenes strain, the age of the explant, and the MS medium. Nevertheless, the length of the produced hairy root in D. kotschyi did not depend on the type of A. rhizogenes strain and the age of the explant. The results of this study can be used in the production of medicinal compounds from this plant, such as rosmarie acid, through the optimized hairy root technique.

    Keywords: Agrobacterium rhizogenes, L-glutamine, Hairy root, MS medium
  • Negar Taleie Pages 299-314

    Eryngium caucasicum from the Apiaceae family, is native to the northern regions of Iran and has significant medicinal and nutritional properties. This paper has provided detailed morpho-anatomical characteristics of the leaves, peduncles, leaf tail, stem, and roots of Eryngium caucasicum by bright-field light microscopy. Also, the amount of phenol, flavonoid, and antioxidant activity with a spectrophotometer and the analysis of essential compounds of the aerial part with GC and GCMS have been presented. Morpho-anatomical features include the dicot-like leaves with palmate venation, isolateral mesophyll with palisade tissue on the upper and lower regions of the leaf, and much reduced spongy parenchyma; characteristic arrangement of the mechanical collenchyma tissue, especially in leaves; and characteristic wrinkles in the leaf cuticle. The stem and peduncle with longitudinal ribs contain collenchyma; there is a presence of aerenchyma in the peduncle and root; calcium oxalate druses and secretory channels in all the studied plant parts; and an absence of sclerenchyma in all investigated parts of the plant. The aerial parts of E. caucasicum had 37% essential oil, 53.9 mg of flavonoids per gram of dry matter, 48.79 mg per gram of dry matter, and 62.97 percent antioxidant activity. The main compounds in the essential oil of the aerial part include Piperitone (48.78%), ß-Sesquiphellandrene (12.64%), and (Z)-Falcarinol (7.85%), and (Z) ß-Farnesene (6.36 percent).

    Keywords: Antioxdant, Endemic species, Eryngium caucasicum, Anatomy, Morphology
  • Kolsoum Arshan, Hossein Pasalari Pages 315-324

    To investigate the effect of sodium nitroprusside (SNP) as an effective antioxidant and its optimal effect in reducing oxidative stress in peppermint under salinity stress, an experiment was conducted in 2021 in the Hormozgan University greenhouse in a completely randomized design with three replications. In this study, the effect of two levels of SNP as a source of nitric oxide (NO) release with concentrations of 0-, 0.1, and 0.2 mM sodium nitroprusside on the parameters of relative leaf water content, plant greenness, chlorophyll fluorescence, and active ingredients of peppermint under stress salinity was evaluated at concentrations (0, 25, 50, 75 and 100 mM) of sodium chloride solution (NaCl). The results showed that the effect of the interaction of sodium nitroprusside and salinity on the relative water content of leaves, plant greenness, and chlorophyll fluorescence was significant at a level of 1% probability. The highest relative leaf water content was observed in the application of 0.1 mM sodium nitroprusside in control (94.48%) and the lowest in the presence of 0.2 mM sodium nitroprusside in control (56.66%). The results of the mean comparison showed that at 100 mM salinity levels, the application of 0.2 mM sodium nitroprusside increased plant greenness and chlorophyll fluorescence of peppermint by 29.78% and 14.70%, respectively. Many of the active ingredients, including menthol, decreased with increasing salinity stress, while the highest amount of menthol (14.20) was observed in the 100 mM salinity treatment of 0.2 mM sodium nitroprusside. In general, the results show that the use of sodium nitroprusside increases the growth and secondary metabolites of peppermint under salinity stress.

    Keywords: Relative leaf water content, Chlorophyll fluorescence, Nitric oxide
  • Atiyeh Oraee, Mahmoud Shoor*, Asiye Marvi, Saeed Ebrahimi, Fateme Omrani, Rahele Hosseinzade, Pooran Shariati, Faezeh Shakourifar Pages 325-342

    The ornamental plant industry faces many environmental constraints, such as drought due to climate change. Therefore, the use of materials that mitigate these stresses is essential. A pot experiment was conducted to investigate the effect of potassium silicate on the physiological and biochemical responses of marigolds under water stress. Four water deficit treatments were applied, including 90, 80, 70, and 60% of field capacity and potassium silicate at three concentrations (0, 1, and 3 mM). Results showed that the water deficit at 60% FC significantly reduced leaf relative water content (10.6%) and plant vegetative characteristics (height, leaf area, dry weight) compared to 90% of crop capacity in the no foliar spray condition. Increased ion leakage was observed in plants under water stress as an indicator of oxidative damage. In response to oxidative stress caused by a water deficit, the amount of chlorophyll, carbohydrate, and proline increased compared to the control. Foliar spraying of potassium silicate at a dosage of 3 mM increased the amount of chlorophyll a (92%), chlorophyll b (74%), and total chlorophyll (73%) under 60% FC stress compared to the control. The number and diameter of flowers increased by 39% and 16%, respectively, in the 3 mM treatment compared to the plants without foliar spraying. According to the results, foliar spraying with potassium silicate at a concentration of 3 mM reduced the negative effects of drought stress on the growth characteristics of marigold, such as leaf area and dry weight, and increased the amount of essential oil in the plant. In this way, the use of 3 mM potassium silicate before transplanting plants into environmental conditions can prevent damage caused by a water deficit.

    Keywords: Ornamental plant, Silicon, Drought stress, Essential oil
  • Roohollah Nikfekr, Seyed Kamal Kazemitabar*, Gholamali Ranjbar, Seyed Hamidreza Hashemi Petroudi, Pouyan Mehraban Jubani Pages 343-362

    Sesame is one of the oil plants that has been cultivated for a long time. Unfortunately, the low yield of sesame and the easier production of other oil seeds have caused less attention to be paid to the cultivation of this plant, so it is necessary to take action in the direction of producing high-yielding cultivars. Soil salinity is an essential factor that affects the growth, development, and productivity of almost all land plants, including sesame. Increasing the concentration of salt in the plant growth environment leads to an increase in Na+ and Cl- ions in plants and induces oxidative stress, osmotic stress, and ion toxicity. Seed germination and early seedling growth are critical stages in the plant life cycle that largely determine crop yield. In this experiment, the sesame plant was investigated in three stages: germination (germination indices), seedling (phenotypic characteristics of seedling, SOD, CAT activities, MDA and H2O2 content), and maturity stage. Therefore, 21 different sesame cultivars were studied for genetic diversity and heritability of traits. Also, the relationship between traits in three stages and the influence of morphological traits in the farm environment were measured. Cultivars were grouped using these traits, and cultivars tolerant and sensitive to salinity stress were identified. The cultivars studied were divided into two groups, and high-yielding genotypes such as Oltan, 159, Naz Chandshakhe, Yellowwhite, Maghan, 418, American, and Chinese were placed in one group. To obtain new recombinant, the genotypes of distant clusters are used as parents for the hybridization program. The use of selected traits in the sesame breeding program increases yield.

    Keywords: Germination, Heritability, Seedling, Sesame, Yield
  • Davood Kiani*, Mokhtar Zolfi Bavariani, Bahram Behzadi, Rahim Khademi, Mahyar Abedi Pages 363-378

    Salinity is one of the most significant environmental stresses for sustainable crop production in the world's agricultural lands. Tomatoes are sensitive to salinity, and it is possible to create a tolerant genotype by evaluating the diversity among tomato genotypes under salt stress and using this diversity in tomato breeding programs. Based on this, in the current study, 22 tomato genotypes were evaluated under salt stress in a randomized complete block design with three replications. In this research, different stress tolerance indices were used to evaluate genotypes under salt stress. Stress Tolerance Index (STI), Tolerance Index (TOL), Geometric Mean Productivity (GMP), Mean Productivity (MP), Harmonic Mean (HM), Yield (Y), Yield Stability (YSI) and Stress Sensitivity (SSI) were calculated based on the total dry weight under control and stress conditions. The results of analysis of variance and mean comparison showed that there is a statistically significant difference between the studied tomato genotypes for two traits, total dry weight and total fresh weight, in two conditions of salt stress and control. These results confirmed the existence of diversity between genotypes in their morphological characteristics. The YP trait showed the highest correlation (0.9) with the MP index and the YS trait showed the highest correlation (0.91) with the HM index, and these indices are suitable for evaluating tomato genotypes under salt stress in the seedling stage. Based on bi-plot analysis, the G10 genotype was the most tolerant genotype, and after that, the G2, G22, G19 and G5 genotypes showed tolerance to salt stress. The cluster analysis divided the genotypes into three separate categories, which showed different behaviors during the transition from a non-stressed environment to a stressed environment. Based on tolerance indices and grouping methods, genotype G10 was identified as a tolerant genotype to salt stress, which can be used as a parent in hybridization and selection of tolerant genotypes.

    Keywords: Cluster Analysis, Principal Component Analysis, Seedling, Stress, Tolerance
  • S. Soghra Akbarzade, Mahnaz Karimi*, Vida Chalavi Pages 379-392

    Zinnia (Zinnia elegans) is an annual and widely used ornamental plant. Considering the importance of the growing medium in the production of ornamental plants, this study was conducted to investigate the effect of wood waste compost and humic acid on the morphological and physiological characteristics of Zinnia. Wood waste compost (0, 25, 50, 75 and 100% instead of peat moss in the control growth medium) along with humic acid (0, 250 and 500 mg L-1) were used. Peat moss, perlite and garden soil (1:1:1) were used as the control substrate. In this research, plant height, number and surface of leaves, fresh and dry weight of plants, fresh and dry weight of roots, flower diameter, chlorophyll, nitrogen, phosphorus and potassium of leaves were investigated. According to the obtained results, the highest amount of plant leaf area was obtained in 50% compost with 500 mg L-1 of humic acid and the highest number of leaves were obtained in 75% compost with 500 mg L-1 of humic acid. The largest flower diameter (76.2 mm) was recorded in 100% compost. The amount of chlorophyll a and b in 100% compost combined with humic acid of 500 mg L-1 was at the highest level. The highest amount of nitrogen (0.75%) was recorded in 100% compost. The application of humic acid 250 mg L-1 caused a significant increase in leaf potassium. In general, the results showed that the application of compost in amounts of 50 to 100 percent and humic acid of 250 and 500 mg L-1 was effective on flower diameter, plant height, number of leaves, chlorophyll, and the increase of nitrogen and potassium elements in Zinnia leaves.

    Keywords: Chlorophyll, Flower diameter, Organic matter, Potassium, Leaf area
  • Sediqeh Afsharipour, Abdolmajid Mirzaalian Dastjerdi*, Azam Seyedi Pages 393-406

    In this research, the effect of foliar spraying of wood vinegar on the growth and biochemical traits of cucumber seedlings in different culture mediums in a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was investigated. This experiment was carried out in the spring of 2022 in a research greenhouse at the University of Jiroft. The test factors include two types of culture media (75% cocopeat + 25% peat moss and 75% palm peat + 25% vermicompost) and 5 combinations of wood vinegar (control, oak wood vinegar 0.5 and 1% and wood vinegar Pistachio 0.5 and 1%). The results showed that seedlings grown on palmpeat + vermicompost had maximum values for the fresh and dry weight of roots and shoots, root length, photosynthetic pigments, and auxin. Spraying pistachio wood vinegar at 0.5% and 1% on cocopeat + peat moss and palmpeat + vermicompost substrates, respectively, led to the highest value of root weight. Using 1% pistachio wood vinegar on cocopeat + peat moss substrate increased the root fresh weight (29.1%), the shoot dry weight (13.8%), and the ratio of shoot dry weight to root dry weight (28.4%) compared to the control. Using 1% oak wood vinegar on palmpeat + vermicompost substrate increased the root length (51.9%), chlorophyll b (13.8%), auxin (24.7%), and the total phenol (21.7%) compared to the control. Ultimately, this research suggested that using 1% oak wood vinegar on palmpeat + vermicompost substrate can produce optimal results for the production of cucumber seedlings.

    Keywords: Auxin, Culture media, Palm peat, Vermicompost