فهرست مطالب

پژوهش در علوم توانبخشی - سال هشتم شماره 4 (مهر و آبان 1391)

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال هشتم شماره 4 (مهر و آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/08
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله پژوهشی
  • ندا طهماسبی گرمتانی، بیژن شفیعی*، آوات فیضی، احمد صالحی، پیتر هاول صفحه 1
    مقدمه

    سنجش شدت لکنت یک جنبه مهم و اساسی در انجام هر گونه اقدام پیرامون لکنت است. یکی از ابزارهای مهم و معتبر در سنجش شدت لکنت 4SSI می باشد. این ابزار امروزه به عنوان سنجش بخشی از لکنت در مقالات و همچنین ارزیابی نتایج درمان استفاده می شود. با توجه به این که ارزیابی نتایج درمان، یکی از بخش های مهم درمان مبتنی بر شواهد است و با در نظر گرفتن این موضوع که وجود و کاربرد این ابزارها در کشور ما بسیار محدود می باشند، بر آن شدیم که در این مطالعه به بررسی پایایی این ابزار معتبر و شناخته شده در زمینه سنجش لکنت بپردازیم.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی می باشد. بعد از ترجمه چند مرحله ای آزمون مطابق با پروتکل IQOLA و بررسی روایی آن، پایایی ابزار بر روی 35 فرد بزرگسال مبتلا به لکنت با استفاده از 5 آزمونگر باتجربه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    پایایی ها در این مطالعه با استفاده از روش های آماریICC، One-way repeated measures ANOVA و Cronbach¢s alpha مورد بررسی قرار گرفت. پایایی آزمون در حالت میان آزمونگر با استفاده از روش های Cronbach¢s alphaو ICC برای هر پارامتر، 98/0- 93/0 و پایایی درون آزمونگر با استفاده از روش های آماری ICC و one- way repeated measures ANOVA برای هر پارامتر، 98/0- 85/0 گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به پایایی بسیار بالای به دست آمده در این مطالعه، می توان نتیجه گرفت که نسخه فارسی آزمون 4SSI برای ارزیابی شدت لکنت در نمونه های فارسی زبان مناسب و بسیار کارامد است.

    کلیدواژگان: نسخه فارسی ابزار سنجش شدت لکنت، ویرایش چهارم (4SSI)، پایایی، بررسی بین المللی کیفیت زندگی (IQOLA)، درمان مبتنی بر شواهد
  • حمیدرضا مختاری نیا، محمدعلی سنجری، محمد پرنیان پور صفحه 8
    مقدمه
    مطالعه حاضر یک مطالعه مورد شاهدی از نوع شبه تجربی بود که به بررسی تاثیر خستگی بر روی کنترل تعادل و ثبات وضعیتی در افراد کمردردی و گروه سالم پرداخت.
    مواد و روش ها
    14 فرد سالم و 13 بیمار کمردردی حرکات تکراری خم و راست شدن تنه را در سطح میدساژیتال تا سر حد خستگی انجام دادند. پارامترهای استخراجی از مرکز فشار که به عنوان شاخصی جهت ارزیابی تعادل و ثبات وضعیتی هستند و در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفتند شامل انحراف معیار دامنه حرکت، انحراف معیار سرعت در جهت قدامی خلفی و طرفی، میانگین کلی سرعت و طول مسیر بودند. با استفاده از آزمون Independent t و Paired t تاثیر خستگی در دو گروه و مقایسه وضعیت تعادل در گروه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه کمردردی، خستگی تاثیر معنی داری بر هیچ کدام از پارامترها نداشت، اما در گروه سالم خستگی باعث تغییر معنی دار در پارامترهای مشتق از مرکز فشار شد. همچنین قبل از خستگی، ثبات وضعیتی در بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج گویای این مطلب است که سیستم کنترل وضعیتی افراد کمردردی قابل تمییز از افراد سالم نمی باشد مگر اینکه در معرض اغتشاشی قرار گیرد. همچنین افراد سالم استراتژی های متفاوتی در مقایسه با افراد مبتلا به کمردرد در مقابله با خستگی از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: کنترل وضعیتی، کنترل حرکت، خستگی، کمردرد مزمن
  • طهمورث طهماسبی، مسعود رفیعایی، حسین آسیابی، لعیا اسدی، محبوبه فرهودی صفحه 599
    مقدمه
    استئوآرتریت زانو یکی از علل شایع زانو درد در سالمندان بوده که باعث درد و اشکال راه رفتن در آن ها می شود و شیوع آن در زنان بیشتر از مردان می باشد. شیوع این عارضه در کمپارتمنت داخلی بیشتر است و اغلب منجر به تخریب فضای داخلی مفصل می شود. با تجویز کفی با گوه خارجی خط وزن از روی بخش داخلی به سمت خارج منتقل شده و در نتیجه باعث کاهش فشار روی سمت داخل زانو و کاهش درد می شود. هدف از این مطالعه، بررسی میزان تاثیر کفی با گوه خارجی پاشنه در افراد مبتلا به استئوآرتریت کمپارتمنت داخلی زانو بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 36 بیمار مبتلا به استئوآرتریت کمپارتمنت داخلی زانو پس از گذراندن مراحل غربالگری به دو گروه 18 نفره تقسیم شدند. گروه اول از کفی با گوه خارجی 3 میلی متر در پاشنه و گروه دوم از کفی با گوه خارجی 7 میلی متر در پاشنه استفاده کردند. میزان درد و کیفیت زندگی بیماران با استفاده از پرسش نامه های تنظیم شده و بر اساس سیستم WOMAC و شدت استئوآرتریت و میزان زاویه تیبیوفمورال با استفاده از عکس رادیوگرافی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان درد، کیفیت زندگی و زاویه تیبیوفمورال به طور معنی داری بهبود یافت؛ در حالی که شدت استئوآرتریت پس از استفاده از کفی تفاوتی با قبل نداشت. در بین دو گروه کفی های 7 میلی متر به طور معنی داری نسبت به کفی 3 میلی متر باعث کاهش درد شدند.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده از این تحقیق، استفاده از کفی با گوه خارجی پاشنه باعث تصحیح زاویه تیبیوفمورال، کاهش درد و افزایش کارایی مفصل زانو می شود.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، کفی طبی، گوه خارجی
  • منصوره زمانیان، نادر رهنما، شهرام لنجان نژادیان، محمدرضا سلامت، منصور ثالثی صفحه 612
    مقدمه
    پوکی استخوان یک بیماری رایج و یکی از مشکلات اساسی سیستم استخوان بندی افراد سالمند محسوب می شود. در افراد مسن، کاهش در تراکم مواد معدنی استخوان (پوکی استخوان) اغلب با کاهش کیفیت زندگی همراه است. بنابراین هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی تاثیر یک دوره برنامه تمرینی منتخب بر کیفیت زندگی زنان سالمند مبتلا به پوکی استخوان بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 27 زن مبتلا به پوکی استخوان (با میانگین سنی 6 ± 58 سال) مراجعه کننده به مرکز سنجش پوکی استخوان اصفهان به عنوان نمونه تحقیق انتخاب و در دو گروه تجربی (14 نفر) و شاهد (13 نفر) قرار گرفتند. در ابتدا کیفیت زندگی بیماران توسط پرسش نامه کیفیت زندگی (41- QUALEFFO) مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس گروه تجربی در برنامه تمرینی منتخب شامل تمرینات دامنه حرکتی، مقاومتی و تعادلی به مدت 8 هفته، 3 بار در هفته شرکت کرد. گروه شاهد در این مدت تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. بعد از برنامه تمرینی دوباره کیفیت زندگی افراد مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS و آزمون های Independent t و Paired t استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری (05/0 > P) در میانگین درد (17 ± 7/30 در مقابل 11 ± 4/15)، تحرک (8 ± 1/23 در مقابل 7 ± 6/17)، فعالیت اجتماعی (9/12 ± 9/27 در مقابل 8 ± 2/20)، درک سلامت عمومی (21 ± 2/51 در مقابل 16 ± 35)، عملکرد ذهنی (6 ± 8/20 در مقابل 5 ± 1/15) قبل و بعد از برنامه تمرینی در گروه تجربی مشاهده شد، اما در بخش های مربوط به کار خانه و فعالیت روزانه تفاوت معنی داری (05/0 > P) مشاهده نشد. در گروه شاهد در هیچ یک از متغیرها تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0 > P). بین گروه تجربی و شاهد در کلیه متغیرها در پیش آزمون تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0 < P)، اما در پس آزمون تفاوت معنی داری مشاهده شد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرینات دامنه حرکتی، مقاومتی و تعادلی در بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پوکی استخوان تاثیر دارد. بنابراین توصیه می شود این گونه تمرینات در برنامه زندگی افراد مبتلا به پوکی استخوان در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: زنان سالمند، پوکی استخوان، کیفیت زندگی، پرسش نامه کیفیت زندگی، برنامه ورزشی منظم
  • علی اکبر نصراصفهانی، پریسا رسولی فرد، الهام رجب پور، محمدحسین نیلفروش، مهسا سپهر نژاد صفحه 621
    مقدمه
    تاکنون بیماران مبتلا به افت دهلیزی دو طرفه ناشی از اتوتوکسیستی با آمینوگلوکوزیدها، با روش های مرسوم توان بخشی شامل تمرینات تطابقی و عادت سازی مورد توان بخشی قرار می گرفتند. مطالعات نشان داده که روش توانبخشی دهلیزی توسط سیستم جانشینی الکتریکی-لامسه ای (Electrotactile vestibular substitution system یا EVSS) می تواند نقش مهمی در روند توان بخشی این بیماران داشته باشد. مطالعه حاضر یک مطالعه اولیه به منظور بررسی تاثیر این مدالیته درمانی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، 6 مرد و 4 زن مبتلا به افت دهلیزی دو طرفه، مورد توان بخشی توسط سیستم EVSS قرار گرفتند. این توان بخشی طی 10 جلسه درمانی 20 دقیقه ای (روزی 2 جلسه) انجام شد. پروتکل آزمون سازماندهی حسی و پرسشنامه سرگیجه جهت مقایسه نتایج قبل و بعد از درمان مورد استفاده واقع شدند. آزمون های پس از درمان، یک روز پس از اتمام درمان EVSS انجام گرفتند. میزان اختلاف بین گروه های قبل و بعد از درمان، توسط آزمون t با استفاده از نرم افزار آماری 16SPSS با لحاظ قرار دادن شرط اختلاف معنی داری (05/0 > P) بررسی شد.
    یافته ها
    همه بیماران پس از دوره 5 روزه درمان توسط EVSS در SOT و پرسش نامه DHI امتیازات بهتری کسب کردند (05/0 > P). دفعات افتادن در مرحله 5 SOTکاهش یافت (05/0 > P). بیماران پس از این دوره قادر بودند وضعیت عمودی خود را در موقعیت رومبرگ با چشمان بسته و روی سطح نرم حفظ کنند و حرکات یکنواخت تر و راه رفتن (Gait) پایدارتر شد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان دهنده بهبود علایم بیماران به واسطه رویکرد جانشینی الکتریکی-لامسه ای می باشد که بر امکان جانشینی سیستم های حسی جهت بهبود نقایص دهلیزی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: توان بخشی دهلیزی، سیستم جانشینی الکتریکی، لامسه ای، اختلالات تعادلی
  • محمد تقی محسنی تکلو، مهدی رضایی، مینو کلانتری، مهدی طباطبایی صفحه 629
    مقدمه
    هنگام بررسی رضایت شغلی، توجه به روحیه و انگیزه های انسانی افراد شاغل از اولویت بالایی برخوردار است. این پژوهش با هدف، بررسی نقش منبع کنترل و ابعاد شخصیت در پیش بینی رضایت شغلی کاردرمانگران مراکز دولتی شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در پژوهش حاضر 75 نفر کاردرمانگر (23 مرد و 52 زن) که سن آن ها بین 23 تا 50 سال (00/7 ± 37/32 =M) بود و در مراکز دولتی اشتغال داشتند، شرکت کردند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه های فرم کوتاه، پرسش نامه شخصیتی نئو، منبع کنترل درونی بیرونی راتر و پرسش نامه رضایت شغلی هرزبرگ استفاده شد. داده های پژوهش از طریق آزمون های آماری همبستگی Pearson و آزمون رگرسیون و با استفاده از نرم افزار 18SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های تحلیل همبستگی Pearson نشان داد که بین جایگاه کنترل (001/0 = P) و چهار بعد شخصیت یعنی ابعاد روان نژندی (001/0 > P)، برون گرایی (009/0 = P)، توافق (012/0 = P) و وجدانی بودن (024/0 > P) با رضایت شغلی کاردرمانگران همبستگی معنی داری وجود دارد. بین گشودگی (Openness) (061/0 = P) و رضایت شغلی کاردرمانگران همبستگی معنی داری مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تنها ضریب بتای بعد شخصیت روان نژندی (009/0 = P) و جایگاه کنترل (047/0 > P) در پیش بینی رضایت شغلی کاردرمانگران نقش معنی دار دارد.
    نتیجه گیری
    برای افزایش رضایت شغلی کاردرمانگران توجه به جایگاه کنترل و بعد شخصیت روان نژندی آن ها بیشترین اهمیت را دارد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، ابعاد شخصیت، منبع کنترل، کاردرمانگران
  • حسن دانشمندی، الهه فرجی*، احمد ابراهیمی عطری، وحید عنوانی صفحه 640
    مقدمه

    حدود 28-10 درصد آسیب دیدگی های ورزشی را پیچ خوردگی مچ پا تشکیل می دهد. بیشتر افرادی که دچار اسپرین خارجی مچ پا می شوند، به طور کامل بهبود نمی یابند و به طور تقریبی 80 درصد از بازیکنان بسکتبال از در رفتگی های مکرر مچ پا رنج می برند. اختلال در تعادل، یکی از رایج ترین مشکلاتی است که برای این افراد آسیب دیده بروز می کند. علاوه بر آن، پس از مدتی رقابت ورزشی، ورزشکار دچار خستگی می شود و در نتیجه مشکلاتی که به دنبال خستگی به وجود می آیند و همچنین مشکلات ناشی از بی ثباتی مزمن مچ پا، خطر بروز اسپرین مجدد را افزایش می دهد. با توجه به آن که استفاده از ارتوزها یکی از ابزارهای جلوگیری از آسیب است، هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر ارتوزها بر تعادل ورزشکاران مبتلا به بی ثباتی مزمن مچ پا در زمان خستگی بود

    مواد و روش ها

    20 بسکتبالیست مبتلا به بی ثباتی مزمن مچ پا و 15 بسکتبالیست سالم ابتدا در شرایط عادی و سپس در زمان خستگی، مورد ارزیابی تعادل با استفاده از دستگاه بایودکس، در سه وضعیت بدون استفاده از ارتوز، با انکل ساپورت ساده و نیز با انکل ساپورت فنری قرار گرفتند. برای بررسی تاثیر ارتوزهای پری فابریک از آزمون Repeated measures ANOVA استفاده شد و سطح معنی داری 05/0 > P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان داد که ارتوزهای پری فابریک بر تعادل ورزشکاران سالم و مبتلا به بی ثباتی مزمن مچ پا در زمان خستگی تاثیرگذار بوده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت ارتوزها بر تعادل ورزشکاران در زمان خستگی، می توان از ارتوزها برای جلوگیری از بروز آسیب دیدگی در حین تمرین و در مسابقات ورزشی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارتوزهای پری فابریک، خستگی، بی ثباتی مزمن مچ پا، تعادل
  • اکبر عبدی، مهدی کرمی، جواد حاتمی صفحه 648
    مقدمه
    در ارتباط با نقایص شناختی دانش آموزان مبتلا به اختلال نوشتن فرضیات متعددی وجود دارد که یکی از این فرضیات نقص در حافظه دیداری است. هدف از مطالعه حاضر، اثربخشی تقویت حافظه دیداری به طریق بازی درمانی بر کاهش خطاهای املایی دانش آموزان دارای اختلال نوشتن بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد) بود. در این مطالعه، 30 دانش آموز مبتلا به اختلال نوشتن از بین کل دانش آموزان دختر و پسر مراجعه کننده به مرکز اختلالات یادگیری شهرستان دیواندره به کمک ابزارهای تشخیصی، آزمون Wechsler، آزمون نوشتن فلاح چای و ارزیابی غلط های املایی انتخاب شدند، سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و شاهد (15 نفر) قرار گرفتند و سپس گروه آزمایش به مدت 20 جلسه و طی حدود 3 ماه تحت آموزش و تقویت حافظه دیداری به طریق بازی درمانی قرار گرفت و در طول جلسات درمانی گروه آزمایش، گروه شاهد هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون ANOVA، ANCOVA تک متغیری، آزمون همبستگی Pearson و Independent t تحلیل شد. همچنین داده ها با نرم افزار 16SPSS پردازش گردید.
    یافته ها
    F تک متغیری (حافظه دیداری = 05/0 > P، آزمون مکعب ها =05/0 > P) نمره های پس آزمون گروه آزمایش و شاهد نشان داد که دو گروه در حافظه دیداری و خرده آزمون مکعب Wechsler از لحاظ آماری با یکدیگر تفاوت معنی داری دارند. همچنین نتایج آزمون Independent t نشان داد که میانگین نمرات حافظه دیداری و آزمون مکعب ها در مرحله پس آزمون به لحاظ جنسیت تفاوت معنی داری با یکدیگر ندارند.
    نتیجه گیری
    تقویت حافظه دیداری دانش آموزان دارای اختلال نوشتن باعث کاهش خطاهای املایی آن ها خواهد شد. این مداخله باعث شد دانش آموزان بر فرایند نوشتن خود نظارت کنند و فعالیت خود را هدفمند سازند و در نهایت مهارت نوشتن صحیح کلمات را کسب کنند.
    کلیدواژگان: حافظه دیداری، بازی درمانی، خطاهای املایی، اختلال نوشتن
  • طلیعه ظریفیان، ریحانه محمدی، بهروز محمودی بختیاری صفحه 659
    مقدمه
    بررسی مهارت های نحوی کودکان آسیب دیده شنوایی از حوزه های مورد توجه آسیب شناسان گفتار و زبان است. در این مطالعه میانگین طول گفته، نوع و تعداد الگوهای خطای گفتار کودکان کم شنوا در دو نوع نمونه گفتار (آزاد و توصیفی) با همتایان شنوایشان مقایسه شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی- توصیفی- تحلیلی، 16 کودک شنوا و 9 کودک کم شنوای 48 تا 72 ماهه تک زبانه و فارسی زبان از دو مرکز توان بخشی و مهدهای کودک شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های گفتار توصیفی با روش بازگویی داستان و توصیف تصویر و داده های گفتار آزاد از طریق پرسش های مکمل جمع آوری شد. تحلیل زبانی داده های جمع آوری شده، به دو روش کمی و کیفی مبتنی بر صدای ضبط شده صورت پذیرفت. تحلیل آماری داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های پارامتریک و غیر پارامتریک و Mann-Whitney U و t انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل داده های زبانی بین دو گروه کم شنوا و شنوا حاکی از تفاوت معنی دار میانگین طول گفته (MLU) بر حسب تکواژ در هر دو نوع گفتار آزاد و توصیفی بوده (به ترتیب 002/0 = P و 001/0 > P). مقایسه میانگین کل خطاها هم در گفتار آزاد و هم در گفتار توصیفی بین دو گروه تفاوت معنی داری نشان داد (به ترتیب 003/0 = P و 001/0 > P). در گفتار توصیفی کودکان کم شنوا بیشترین خطای دستوری حذف نادرست و در کودکان شنوا انتخاب نابجا بود (به ترتیب 5/48 درصد و 2/38 درصد) و در گفتار آزاد بیشترین خطای هر دو گروه شنوا و کم شنوا حذف نابجای دستوری بود (به ترتیب 4/47 درصد و 8/38 درصد).
    نتیجه گیری
    در مطالعه بین گروهی کودکان کم شنوا علاوه بر MLU کوتاه تر به وی‍‍ژه در گفتار آزاد نسبت به شنواها از نظر داشتن نوع خطاهای صرفی و نحوی نیز با آنان تفاوت معنی داری نشان دادند.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، کودکان، کم شنوایی، میانگین طول گفته، مهارت های نحوی
  • مهدی روزبهانی، سید محمد کاظم واعظ موسوی، حسن خلجی صفحه 671
    مقدمه
    هدف از مطالعه حاضر، مقایسه یادگیری یک الگوی حرکتی دست که مستلزم هماهنگی فضایی و زمانی بود، در دو گروه سنی کودکان و بزرگسالان جوان بود.
    مواد و روش ها
    60 آزمودنی بنا بر سن (کودک- بزرگسال) و شیوه ارایه بازخورد (100 درصدی، حذفی، خودکنترل) به طور تصادفی در 6 گروه تمرینی قرار گرفتند. در روزهای اول و دوم، در هر روز آزمودنی ها به تعداد 100 کوشش به تمرین تکلیف مورد نظر پرداختند و در طی روزهای دوم و سوم آزمون های یادداری و در روز سوم آزمون بازاکتساب به عمل آمد. جهت پردازش داده ها از آزمون هایANOVA با اندازه گیری های مکرر و ANOVA یک سویه استفاده شد (05/0 ≥ P).
    یافته ها
    در کوشش های تمرینی روز اول بر دقت تمامی آزمودنی ها به شکل معنی داری افزوده شد، اما در روز دوم تنها بر دقت عملکرد بزرگسال جوان افزوده شد. بین آزمون های یادداری کودکان تفاوت معنی داری مشاهده نشد؛ در حالی که این امر در مورد بزرگسالان جوان معنی دار بود. گروه بازخوردی 100 درصدی کودکان در آزمون های یادداری عملکرد بهتری از دیگر گروه های بازخوردی کودکان داشت، اما در گروه های بازخوردی بزرگسالان جوان تفاوت معنی داری مشاهده نشد. گروه بازخوردی 100 درصدی کودکان در آزمون بازاکتساب عملکرد بهتری از دیگر گروه های بازخوردی کودکان داشت، اما در گروه های بازخوردی بزرگسالان جوان تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد، بزرگسالان جوان در فراگیری این الگوی حرکتی بهتر از کودکان عمل می کنند. ارایه بازخورد بیشتر به کودکان می تواند سبب ارتقای یادگیری حرکتی کودکان شود (مغایر با فرضیه هدایت) و نباید انتظار داشت کودکان در کسب مهارت های حرکتی همانند بزرگسالان پیشرفت نمایند.
    کلیدواژگان: سن، کودکان، بزرگسالان جوان، یادگیری حرکتی، بازخورد، یادداری، بازاکتساب
  • احمد یارمحمدیان، فاطمه شفیعی علویجه صفحه 684
    مقدمه
    مهارت های روانی- حرکتی نقش مهمی در یادگیری تحصیلی و جنبه های رشد کودکان دارد. بر همین مبنا هدف از پژوهش حاضر، تعیین میزان اثربخشی برنامه توان بخشی روانی- حرکتی بر بهبود مهارت های روانی- حرکتی دانش آموزان دبستانی عقب مانده ذهنی آموزش پذیر بود.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این تحقیق را دانش آموزان دبستانی دختر عقب مانده ذهنی آموزش پذیر شهر اصفهان تشکیل دادند که از میان آنان 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. روش پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. ابزار پژوهش مقیاس رشد حرکتی Lincoln- avartsy بود. داده ها در سطح توصیفی با میانگین و انحراف استاندارد و در سطح استنباطی با ANCOVA مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    برنامه توان بخشی روانی- حرکتی بر بهبود مهارت های روانی- حرکتی موثر بود (001/0 > P). همچنین این برنامه بر برخی از مولفه های روانی- حرکتی مانند مهارت انگشتان، راه رفتن عقب عقب نیز تاثیر داشته است (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که انجام فعالیت های روانی- حرکتی به عنوان بخش ضروری و اصلی برنامه روزانه این کودکان می تواند نتایج پرثمرتری برای آن ها به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: توان بخشی روانی، حرکتی، مهارت های روانی، حرکتی، دانش آموزان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر
  • مرتضی صادقی، غلامعلی قاسمی، وحید ذوالکتاف، علی میراعلایی، مرضیه صالحی صفحه 694
    مقدمه
    آسم از شایع ترین اختلالات دستگاه تنفسی است. تمرینات ورزشی یکی از اجزای اساسی و مهم بازتوانی بیماران ریوی می باشد. این تحقیق با هدف، بررسی و مقایسه تاثیر دو روش تمرینی ریباندتراپی و تمرینات هوازی روی بیماران مبتلا به آسم صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    تعداد 26 نفر بیمار از میان بیماران مبتلا به آسم، مراجعه کننده به مرکز درمانی ریوی بیمارستان الزهرای اصفهان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه ریباندتراپی و هوازی قرار گرفتند. تمامی بیماران مرد بوده و در محدوده سنی 20 تا 40 سال قرار داشتند. ظرفیت هوازی (VO2max) با آزمون Bruce تعدیل شده تعیین شد. سطح اندوتلین-1 سرم به روش ELISA و کیفیت زندگی با پرسش نامه استاندارد کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم (AQLQ) اندازه گیری گردید. پس از اخذ رضایت نامه، بیماران به مدت 8 هفته و در هر هفته دو جلسه به تمرینات منتخب تحت نظر متخصص پرداختند. جهت تحلیل داده ها از روش آماری ANOVA برای داده های تکراری در سطح معنی داری 05/0 > P استفاده شد.
    یافته ها
    تغییرات درون گروهی (پس آزمون نسبت به پیش آزمون) و همچنین روند این تغییرات (شیب خط تغییرات) در تمامی متغیرها به نفع گروه ریباندتراپی معنی دار بود (05/0 > P). تفاوت دو گروه در متغیرهای اندوتلین و ظرفیت هوازی تحقیق معنی دار نبود (به ترتیب 80/0 = P و 06/0 = P)، ولی در متغیر کیفیت زندگی معنی دار بود (01/0 = P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرینات ریباندتراپی بتواند به عنوان روش مکمل مفیدی در کاهش برخی مشکلات بیماران مبتلا به آسم معرفی و مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آسم، ریباندتراپی، تمرینات هوازی، ظرفیت هوازی، اندوتلین، کیفیت زندگی
  • مسلم قاسمی، محبوبه نخشب، بتول علی نژاد، میثم شفیعی، مهدی تذهیبی صفحه 704
    مقدمه
    مهارت داستان گویی کودکان به عنوان یک پایه مهم و پیش بینی کننده اکتساب مهارت های خواندن، نوشتن، تحصیلی و اجتماعی است. ارزیابی داستان رویکردی غنی برای توصیف رشد زبان در محیط های اولیه کودکی می باشد. این پژوهش با هدف، توصیف برخی از ساختارهای زبانی در داستان گویی کودکان 4 ساله سالم و ارتباط آن با جنس بر اساس پروتکل ارزیابی داستان گویی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، برخی از ساختارهای زبانی 126 کودک فارسی زبان 4 ساله سالم شهر اصفهان، در داستان گویی خودانگیخته با کمک یک کتاب مصور بر اساس شیوه پروتکل ارزیابی داستان گویی مورد بررسی قرار گرفتند. پایایی های درون آزمونگر، بین آزمونگر و پایایی بین نمره گذاری همزمان از روی نمونه صوتی ضبط شده و نمونه نسخه نویسی شده، نیز انجام شد.
    یافته ها
    ساختارهای زبانی مورد نظر در داستان های اغلب کودکان وجود داشت. بیشترین رخداد مربوط به صورت ملکی اسم و کمترین استفاده از کاربرد مجازی اسم بود. نمرات پایایی های درون آزمونگر، بین آزمونگر و پایایی بین نمره گذاری همزمان از روی نمونه صوتی ضبط شده و نمونه نسخه نویسی شده بین 53/0 تا 00/1 بود. در نمره نهایی و نمرات هر یک از ساختارهای زبانی، تفاوت معنی داری بین دختران و پسران وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    داده های مطالعات گذشته در مورد دامنه میانگین طول گفته در سنین مختلف و نتایج ذکر شده از ارتباط بین میانگین طول گفته و رشد ساختارهای نحوی زبان در محدوده سنی مورد نظر، با یافته های تحقیق حاضر تطابق داشت.
    کلیدواژگان: داستان گویی، زبان، پروتکل ارزیابی داستان گویی، کودکان 4 ساله سالم
  • نوید میرزا خانی، سارا ایزدی نجف آبادی*، وحید نجاتی، زهرا پاشازاده، لیلا شکوهنده، معصومه پیروز صفحه 728
    مقدمه

    اختلالات طیف اوتیسم با ناهنجاری های مناطق قشری همراه می باشند که پایه ای برای نقص یادگیری حرکتی ایجاد کرده اند. یادگیری حرکتی به دو طبقه اصلی صریح و ضمنی تقسیم می شود. هدف این پژوهش، تعیین تفاوت یادگیری حرکتی صریح با ضمنی و میزان تحکیم یادگیری بعد از 24 ساعت در پسران مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم و همتایان عادی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 30 پسر مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم با 32 پسر همتای عادی مقایسه شدند. نمونه های سالم و مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم با استفاده از تست ASSQ از دبستان های پسرانه شهرستان نجف آباد انتخاب گردیدند. هر دو گروه در روز اول به انجام آزمون زمان عکس العمل متوالی (10 بلوک) با دست راست پرداختند و روز بعد، آزمون را در 4 بلوک به منظور سنجش تحکیم انجام دادند. آزمون ANOVA با اندازه گیری مکرر و با استفاده از 19SPSS جهت تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    دو گروه در موضوع یادگیری صریح تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند که بیانگر نقص یادگیری صریح در افراد مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم بود (009/0 = P). نتایج همچنین عدم تفاوت معنی دار را در یادگیری ضمنی بین دو گروه نشان داد (385/0 = P)، به علاوه یافته ها حاکی از این است که تحکیم یادگیری ضمنی در گروه اختلالات طیف اوتیسم (160/0 = P) نیز بی نقص و تحکیم یادگیری صریح دچار اختلال (046/0 = P) می باشد.

    نتیجه گیری

    نقص یادگیری حرکتی صریح و تحکیم آن در گروه اختلالات طیف اوتیسم می تواند به علت اختلال عملکرد نیمکره چپ، تخصصی شده در یادگیری صریح، باشد. به علاوه تحکیم یادگیری صریح وابسته به خواب است و در گروه اختلالات طیف اوتیسم اختلالات خواب وجود دارد، بنابراین این نقص دور از انتظار نیست. سالم بودن یادگیری ضمنی و تحکیم آن را نیز می توان به تاثیر نیمکره راست در یادگیری حرکتی ضمنی نسبت داد.

    کلیدواژگان: یادگیری حرکتی، یادگیری صریح، یادگیری ضمنی، اوتیسم با عملکرد بالا، آسپرگر، اختلالات خواب، آزمون زمان عکس العمل متوالی، تحکیم
  • محمد علی نظری، علی جهان، مریم مقدم سلیمی صفحه 744
    مقدمه
    تاکنون یافته های متعددی دال بر وجود نقایص متعدد در جنبه های زبانی، پردازش شنیداری و حرکتی گفتار در افراد مبتلا به لکنت گزارش شده است. تنوع این آسیب ها امکان گزینش فرضیه مطلوب جهت توجیه لکنت را با دشواری مواجه می سازد، اما به نظر می رسد که با مطرح شدن فرضیه رسش مغزی که به تازگی بر اساس یافته های الکتروآنسفالوگرافیک پیشنهاد شده است، بتوان تنوع موجود در نشانه های مشاهده شده را توجیه کرد.
    مواد و روش ها
    این مقاله مروری نقلی بوده و تلاشی جهت توجیه یافته های متعدد مرتبط با لکنت در قالب فرضیه کندی رسش مغزی است. جهت نگارش این مقاله، از منابع دست اول و دست دوم با توجه به واژگان کلیدی «نوروفیزیولوژی لکنت» و «نظریه رسش مغزی» استفاده شد. جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Science direct، Proquest، موتور جستجوگر scholar Google و بازه زمانی سال 1990 تا 2012 و منابع کتابخانه ای صورت گرفت.
    نتایج
    پس از جستجو، مقالات مربوط به لکنت نوروژنیک، سایکوژنیک و موارد مشابه از مطالعه خارج شدند. در نهایت تعداد 32 مقاله و 3 کتاب انتخاب گردید. انتخاب بر اساس ارتباط موضوعی (لکنت رشدی) و حداقل 10 برای مقالات منتشر شده از سال 1990 تا 1999 و حداقل 2 ارجاع برای مقالات منتشر شده در بازه زمانی 2010 تا 2012 صورت گرفت. 3 مورد از مقالات به صورت چکیده استفاده شد.
    یافته ها
    در این مقاله ضمن تاکید بر الگوی بهبودی خودبخودی در لکنت، شواهد ناهمگرا در حمایت از فرضیه رسش مغزی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها حاکی از نقص در پردازش های زبانی، شنیداری و حرکتی در این اختلال می باشد. بهبودی خودبخودی به عنوان شاخصی از رسش مغزی مورد بحث قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    تنوع آسیب ها در لکنت می تواند ناشی از کندی رسش سیستم زبانی- حرکتی باشد. به نظر می رسد این کندی رسش مغزی سبب آشفتگی در برتری طرفی پردازش های زبانی- حرکتی در افراد مبتلا به لکنت می گردد. بررسی این فرضیه با روش هایی که می توانند رسش عصبی را چه به طور کلی و چه انتخابی افزایش دهند، مورد محک قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: نوروفیزیولوژی لکنت، بهبودی لکنت، رسش مغزی
  • پگاه رحمانی، حسین شاهرخی، حسن دانشمندی صفحه 754
    مقدمه
    سندرم داون یکی از متداول ترین اختلالات ژنتیکی در انسان با عقب ماندگی ذهنی خفیف تا متوسط است. مهم ترین نشانه ها و عوارض این اختلال، کاهش کارکرد ذهن و ناهنجاری های جسمانی است که بر فعالیت های حرکتی آنان اثر می گذارد. هر چند چگونگی این اثرات منفی به درستی روشن نیست. هدف از تحقیق حاضر، بررسی ارتباط بین انعطاف پذیری و شاخص توده بدنی با ناهنجاری های ستون فقرات در افراد سندرم داون بود.
    مواد و روش ها
    نمونه آماری این پژوهش شامل 50 دانش آموز دختر عقب مانده ذهنی با سندرم داون (میانگین سن 77/1 ± 96/13 سال، میانگین قد 19/8 ± 40/135 سانتی متر، میانگین وزن 21/9 ± 86/42 کیلوگرم، میانگین IQ 73/3 ± 12/59) است که به صورت تصادفی به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. اطلاعات فردی، سن، قد، وزن، IQ و سوابق پزشکی با استفاده از پرونده پزشکی دانش آموزان سندرم داون جمع آوری شد. برای ارزیابی انعطاف پذیری از آزمون خمش و رسش استفاده شد. سپس شاخص توده بدن اندازه گیری گردید. در ادامه برای ارزیابی ناهنجاری های ستون فقرات شامل کایفوز، لوردوز و اسکولیوز پشتی و کمری از دستگاه اسپاینال موس استفاده شد.
    یافته ها
    ارتباط معنی داری بین شاخص توده بدن با لوردوز وجود داشت (05/0 ≥ P)، اما ارتباط معنی داری بین انعطاف پذیری با هیچ یک از ناهنجاری های ستون فقرات گزارش نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط متقابل میان وضعیت بدنی و آمادگی جسمانی و نیازهای ویژه ای که افراد سندرم داون در اجرای بهینه فعالیت های حرکتی روزمره خود دارند، به مربیان توصیه می شود، تجویز و اجرای برنامه های اصلاح وضعیت، برنامه های بهبود آمادگی جسمانی و برنامه های کنترل وزن و کاهش چاقی را برای این افراد در مرکز توجه خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: سندرم داون، ناهنجاری های ستون فقرات، انعطاف پذیری، شاخص توده بدن
  • محمدحسین حقیقی زاده، مرضیه امیری، زهره قوچانی، حشمت الله رحیمی صفحه 764
    مقدمه
    فراوانی کم شنوایی در نوزادان دارای فاکتور خطر کم شنوایی، 10 تا 20 برابر بیش از نوزادان بدون فاکتور خطر می باشد، بنابراین هدف از مطالعه حاضر، بررسی عوامل خطر کم شنوایی در نوزادان مراجعه کننده به طرح غربالگری شنوایی در شهر اهواز و بررسی میزان تاثیر هر یک در وقوع کم شنوایی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی- مقطعی بود. در این پژوهش پرونده های شنوایی مربوط به نوزادانی که در مرحله اول آزمون غربالگری شنوایی شهر اهواز رد شده بودند و دارای فاکتور خطر کم شنوایی بودند، از سال 1387 تا پایان 1390 مورد استفاده و بررسی قرار گرفتند. در نهایت تمام اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و روش های آماری 2c و مقایسه نسبت ها، تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 2940 نوزاد مورد بررسی، 478 نفر (16 درصد) دارای یک یا تعداد بیشتری فاکتور خطر کم شنوایی بودند. از این تعداد در کل 52 نوزاد کم شنوا شناسایی شدند. بین وقوع کم شنوایی در گروه دارای فاکتور خطر کم شنوایی و گروه هنجار تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (05/0 > P). سندرم های همراه با کم شنوایی و ناهنجاری های کرانیوفاسیال، بیشترین میزان احتمال را در وقوع کم شنوایی به خود اختصاص داده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر بالای فاکتورهای خطر کم شنوایی بر وقوع کم شنوایی، انجام آزمون های شنوایی در نوزادان دارای این فاکتورها به طور قطع توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نوزادان، فاکتور خطر، کم شنوایی
  • اعظم نوایی لواسانی، قاسم محمدخانی، محمود معتمدی، لیلا جلیلوندکریمی، شهره جلایی صفحه 772
    مقدمه
    مطالعات متعددی تاثیر ضایعات مغزی بر توانایی تشخیص محرک های متوالی شنیداری را به ثبت رسانده اند. نتیجه برخی تحقیقات نشان می دهد که نیمکره چپ در اکثر افراد برای پردازش زمانی و به ویژه توالی زمانی غالب است. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی پردازش زمانی با استفاده از آزمون توالی الگوی دیرشی در افراد مبتلا به صرع لوب گیجگاهی یک طرفه بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش مقطعی- مقایسه ای حاضر بر روی 25 فرد مبتلا به صرع لوب گیجگاهی (11 نفر مبتلا به صرع لوب گیجگاهی نیمکره راست و 14 نفر مبتلا به صرع لوب گیجگاهی نیمکره چپ) و 18 فرد هنجار در محدوده سنی 50-15 سال با آزمون توالی الگوی دیرشی به روش پاسخگویی کلامی و زمزمه ای صورت گرفت. درصد پاسخ صحیح آزمون توالی الگوی دیرشی با آزمون ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف های معنی داری بین گروه ها در نتایج آزمون توالی الگوی دیرشی از طریق آزمون ANOVA مشاهده شد (01/0 > P). آنالیز Tukey اختلاف های معنی داری بین گروه های مبتلا به صرع لوب گیجگاهی نیمکره چپ و گروه هنجار و همین طور بین گروه های مبتلا به صرع لوب گیجگاهی نیمکره چپ و صرع لوب گیجگاهی نیمکره راست نشان داد (05/0 > P)، اما اختلاف بین بیماران مبتلا به صرع لوب گیجگاهی نیمکره راست و گروه هنجار معنی دار نبود (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    بیماران مبتلا به صرع لوب گیجگاهی نیمکره چپ در پردازش توالی زمانی اختلال نشان دادند که اختصاصی بودن نیمکره چپ در پردازش ترتیب زمانی را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: پردازش زمانی، آزمون توالی الگوی دیرشی، صرع لوب گیجگاهی
  • فاطمه آزادی نیا، مجتبی کامیاب، حمید بهتاش، محمدصالح گنجویان، مسعود رامین میرزا زاده جواهری صفحه 782
    مقدمه
    رادیوگرافی یکی از متداول ترین روش های اندازه گیری کایفوز می باشد که از روایی و پایایی بالایی برخوردار است، اما به دلیل قرار گرفتن فرد در معرض اشعه و دربرداشتن هزینه زیاد، برای انجام معاینات دوره ای و غربالگری مناسب نمی باشد. ابزارهای کلینیکی مختلفی نیز برای این منظور وجود دارند که امکان ارزیابی سریع و ایمن انحناهای ستون فقرات را فراهم می کنند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی روایی و پایایی خط کش انعطاف پذیر(Flexicurve) در اندازه گیری کایفوز توراسیک بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر 105 فرد مبتلا به هایپرکایفوز در محدوده سنی 10 تا 80 سال شرکت کردند. زاویه Cobb هر یک از شرکت کنندگان توسط پزشک متخصص ستون فقرات اندازه گرفته شد. دو معاینه کننده دیگر که اطلاعی از نتایج زاویه Cobb نداشتند، توسط خط کش انعطاف پذیر، زاویه کایفوز توراسیک بیماران را اندازه می گرفتند.
    یافته ها
    مقایسه زاویه کایفوز اندازه گیری شده توسط خط کش انعطاف پذیر با زاویه Cobb نشان می دهد که روایی این ابزار ضعیف می باشد. همچنین نتایج این آزمون نشان داد که خط کش انعطاف پذیردارای پایایی درون فردی قابل قبولی در اندازه گیری کایفوز در هر دو محدوده سنی زیر30 سال و بالای 50 سال می باشد و با وجود آن که پایایی بین فردی این ابزار در محدوده سنی زیر 30 سال ضعیف است، اما در محدوده سنی بالای 50 سال از پایایی بین فردی قابل قبولی برخوردار می باشد.
    نتیجه گیری
    خط کش انعطاف پذیراز روایی ضعیفی در اندازه گیری کایفوز توراسیک برخوردار می باشد. بنابراین با وجود آن که این روش بسیار ساده، ایمن، غیر تهاجمی و مقرون به صرفه است، اما به دلیل آن که از پایایی و روایی بالایی برخوردار نیست، استفاده از آن در معاینات دوره ای و مطالعات غربالگری توصیه نمی گردد.
    کلیدواژگان: کایفوز، اندازه گیری، روایی، پایایی
  • نیما جمشیدی صفحه 792
    چکیدهعارضه افتادگی پا را می توان بیماری عصبی، عضلانی و ناشی از نقص ژنتیکی، جراحات جنگی، تصادف، رشد غده ها و برخی سکته های مغزی ذکر کرد که در اثر آن عصب پا دچار آسیب دیدگی دایم یا برگشت پذیر می شود. در اثر این عارضه شخص مجبور می شود برای جبران این نقص که موجب ناتوانی در باز و بسته کردن مچ پا می شود، از ارتز استفاده کند. یا این که مشکل لنگیدن پا برای وی به وجود خواهد آمد. دستگاه ارتز رباتیک هوشمند شامل صفحه حسگر فشار کف پا، نرم افزار محاسبه گر و بخش ربات متحرک است. با توجه به مدل ساخته شده بر اساس اطلاعات حرکتی افراد دچار افتادگی پا مشخص شد که نیاز به سامانه رباتیکی است که بتواند میزان گشتاور مورد نیاز بیمار را برای راه رفتن بهبود بخشد و به همین دلیل طراحی ارتز جدیدی لازم بود که بر اساس سنجش فشار کف پا در شرایط گوناگون راه رفتن بتواند میزان گشتاور جبرانی مورد نیاز را برای سامانه رباتیک تشخیص دهد و توسط نیروی الکتریکی تامین نماید. برای ایجاد ارتباط بین این سامانه تامین گشتاور و فشار سنجش شده از فشارسنج از مدل های هوشمند استفاده شده است. این سامانه باعث بهبود عملکرد و رفع ناتوانی فرد دچار افتادگی پا می شود و توانایی شخص را در راه رفتن بهبود می بخشد.کاهش فشار و آسیب به تاندون ها، کاهش ضربه به مفاصل، کمک به بهبود بیماری با استفاده از سامانه رباتیک و جبران ضعف عملکرد عضلات، از جمله اهدافی پیش بینی شده برای ساخت دستگاه بود.
    کلیدواژگان: اختلالات عصبی، افتادگی پا، مرکز فشار، راه رفتن
|
  • Neda Tahmasebi Garmatani, Bijan Shafiei, Avat Feizi, Ahmad Salehi, Peter Howell Page 1
    Introduction

    Stuttering Severity Instrument-Fourth Edition (named hereafter SSI-4) is one of the most wildly recognized and reliable measures of stuttering severities to date. This instrument has been used for describing some aspects of stuttering and also for measuring treatment outcomes. Considering the importance of outcome measurement in evidence- based practice and the paucity of reliable instruments to make such estimates in Iran، it was decided to determine the reliability of SSI-4 through this study.

    Materials And Methods

    After being translated in to Persian according to IQOLA protocol، the reliability of instrument was evaluated in a sample of 35 adults who stutter. 5 experienced raters scored each subject''s stuttering severity using SSI-4.

    Results

    Inter- and intra-rater reliability was determined using Cronbach''s alpha coefficient، Intra-class correlation coefficient (ICC)، and one way ANOVA. ICC values ranged from 0. 93 to 0. 98 for inter-rater reliability and from 0. 85 to 0. 98 for intra-rater reliability. One way ANOVA with repeated measures did not provide any evidence of mean difference between the severity scores obtained from weekly assessments.

    Conclusion

    Regarding to the high reliability of SSI-4 reported in this study، it can be concluded that the Persian version of SSI-4 is an appropriate instrument for evaluating stuttering severity in adults who stutter. However، the point that has to be made here is that SSI-4 address only one aspect of stuttering، namely its severity، and cannot cover all complicacies of the disorder.

    Keywords: Stuttering severity score, Inter, intra, judge agreement, Evidence, based practice, Reproducibility of results
  • Hamidreza Mokhtarinia, Mohammadali Sanjari, Mohammad Parnianpour Page 8
    Introduction
    This study was a quasi-experimental، case-control design to investigate the effect of fatigue on postural stability during repetitive trunk bending motion in subjects with chronic low back pain and healthy adults.
    Materials And Methods
    Fourteen healthy volunteers and thirteen subjects with low back pain participated in this research. They performed repeated trunk bending motion in mid sagittal plane until exhaustion. All data were divided into three parts then first and third parts were compared together. Some variables like standard deviation of amplitude، standard deviation of velocity in anterior-posterior and medial-lateral directions mean total velocity and path length were calculated. Paired and Independent T-test were used to explore the pre/post fatigue and the between groups difference.
    Results
    The results showed that fatigue had a significant effect on the mean total velocity and amplitude standard deviation in anterior-posterior direction in healthy subjects. There was no effect in low back pain participants. Also، no difference was observed between two groups at the beginning of the test in postural stability.
    Conclusion
    Results suggested that the Postural control system of chronic low back pain patients is distinguishable from the healthy adults’ one، just in an induced perturbation condition. Also healthy subjects showed the different strategies in response to fatigue compared to low back pain subjects.
    Keywords: Postural balance, Fatigue, Low back pain
  • Tahmoures Tahmasebi, Masoud Rafiaei, Hossein Asiabi, Laya Asadi, Mahboubeh Farhoodi Page 599
    Introduction
    Knee joint osteoarthritis (OA) is one of the most incapacitating diseases affecting older population، which is associated with pain and functional limitation. Its prevalence is significantly higher among women than men. Osteoarthritis is a degenerative disease usually involves medial intra-articular space. Various kinds of conservative treatment have been used in order to decrease knee pain and to improve the quality of life for subjects suffering from OA. Although one of the first conservative mechanical treatments is the use of laterally wedged insole، there are discrepancies regarding to clinical effects reported for the use of this method.
    Materials And Methods
    Thirty six subjects with medial knee compartment osteoarthritis were recruited in this study. Participants were randomly classified into two groups to receive 3 and 7mm lateral wedge insoles. Pain and the quality of life were measured by WOMAC scale and radiologic method was used to record and calculate OA severity and tibiofemoral angle.
    Results
    The use of both 3 and 7mm lateral wedge insole significantly improved the quality of life and knee pain (P < 0. 5). There was no difference in OA severity before and after using the lateral wedge insole (P > 0. 5). Also، result showed 7mm laterally wedged insoles were more effective than 3mm in pain improvement (P < 0. 5).
    Conclusion
    Using lateral wedge insole could be a simple and inexpensive method to decrease pain and correct tibiofemoral angle، and also، improve knee joint function.
    Keywords: Knee osteoarthritis, Lateral wedge insole
  • Mansoureh Zamanian, Nader Rahnama, Shahram Lenjan Nejadian, Mohammad Reza Salamat, Mansour Page 612
    Introduction
    Osteoporosis is the most common type of bone disease that affects the skeletal system especially in older people. In elderly population، reduction in bone mineral density (osteoporosis) is often associated with a reduced health-related Quality of Life. The present study aimed to investigate the effect of a selected exercises program on quality of life in elderly women with osteoporosis.
    Materials And Methods
    Twenty- seven women with osteoporosis (Mean age ± SD، 58 ± 6 years) who were referred to Isfahan osteoporosis diagnostic center divided into two groups: intervention (n = 14) and control (n = 13) groups. The experimental group received the following intervention: balance، strength training and range of motion exercises for 8- weeks (three sessions per week). Control group did not receive any intervention. Quality of life was measured using the QUALEFFO-41 questionnaire just before and after exercise program. Independent and paired sample t-test were used to analyze the data.
    Results
    In experimental group، a significant difference (P < 0/05) was observed before and after exercise program in pain (30/7 ± 17 vs. 15/4 ± 11)، mobility (23/1 ± 8 vs. 17/6 ± 7)، social activities (27/9 ± 13 vs. 20/16 ± 8)، general health perception (51/2 ± 21 vs. 35/1 ± 16)، mental function (20/8 ± 6 vs. 15/1 ± 5). There is no significant difference (P > 0/05) in household activities and ADLs. Also، no significant difference was observed in control group (P > 0/05). Although، in pre test، the observed difference was not statically significant between control and experimental groups (P > 0/05)، but significant difference was found in post test (P < 0/05).
    Conclusion
    It seems that an exercise program could improve health-related quality of life in elderly women with osteoporosis، therefore this exercise program can be considered as an appropriate treatment regimen for such patients.
    Keywords: Elderly woman, Osteoporosis, Quality of life, QUALEFFO, 41 questionnaire, Regular exercises program
  • Ali Akbar Nasresfahani, Parisa Rasoulifard, Elham Rajabpour, Mohammad Hossein Nilfroush, Mahsa Sepehrnejad Page 621
    Introduction
    Using conventional methods of vestibular rehabilitation such as adaptation and habituation exercises is a management strategy for patients with bilateral vestibular loss due to aminoglycoside ototoxicity so far. Previous studies shown EVSS- electrotactile vestibular substitution system- might have an important role in the rehabilitation process for these patients. This study investigated the effect of this therapeutic modality as a pilot study.
    Materials And Methods
    In this study، 10 cases (6 males، 4 females) with bilateral vestibular loss were rehabilitated by EVSS. This approach was conducted in 10 sessions، 20 minutes per session (two sessions per day). Sensory organization test (SOT) and Dizziness handicap Inventory (DHI) were performed before and after treatment (at the first day of post-treatment period). Difference between the groups before and after treatment was analyzed by t-test using SPSS software (ver. 16).
    Results
    After 10 treatment sessions، all subjects had significant difference in score of SOT and DHI (P < 0. 05). Less falling (5th stage of SOT) was seen after treatment sessions (P < 0. 05). Subjects could maintain their straight posture in Romberg position، with closed eyes and on a soft surface (P < 0. 05) and their movements were also more uniform and their gait was more stable (P < 0. 05).
    Conclusion
    The results show recuperation of subjects following EVSS that indicate probable sensory systems substitution in order to manage vestibular disorders.
    Keywords: Vestibular rehabilitation, Electrotactile vestibular substitution system (EVSS), Balance disorders
  • Mohammad Taghi Mohseni, Mahdi Rezaei, Minoo Kalantari, Mahdi Tabatabaei Page 629
    Introduction
    In investigation of job satisfaction، paying attention to humanitarian motivation of employee subjects is of high priority. The aim of this study was to explore the role of locus of control and personality dimensions in the prediction of job satisfaction of occupational therapists employed in governmental organizations in Tehran.
    Materials And Methods
    75 occupational therapists (23 males and 52 females) aged between 23 to 50 years (Mean age = 32. 37 ± 7. 00) who employed in governmental organizations were selected to participate in this study. NEO Five Factor Inventory، Rotter''s Locus of Control Scale، and Herzberg''s Scale of Job Satisfaction were used to collect the data. By use of SPSS 18، data were analyzed by Spearman correlation and multiple regression analysis.
    Results
    Pearson correlation test showed a significant relationship between locus of control (P = 0. 001)، and four personality dimensions including neuroticism (P < 0. 001)، extraversion (P = 0. 009)، agreeableness (P = 0. 012)، consciousness (P = 0. 024) and job satisfaction of occupational therapists. No significant correlation was observed between openness (P = 0. 061) and job satisfaction of occupational therapists. Results of regression analysis showed that extraversion (P = 0. 009)، and locus of control (P < 0. 047) had significant role in the prediction of job satisfaction of occupational therapists.
    Conclusion
    Paying attention to neuroticism and locus of control of occupational therapists، have the most important role in the improvement of their job satisfaction.
    Keywords: Job satisfaction, Personality, Internal, external control, Occupational therapy
  • Elaheh Faraji, Ahmad Ebrahimi Atri, Hassan Daneshmandi, Vahid Onvani Page 640
    Introduction

    Lateral ankle sprain accounts for 10-28% of all sport injuries. Most of the people with lateral ankle sprain never fully recover and almost 80% of basketball players suffer from repeated ankle injuries. Balance will be distributed in most cases. In addition، athletes can become fatigued physically during competition; this can lead to recurrent ankle sprain when (s) he suffers from previous sprain as one of the orthosis functions is injury prevention، the aim of present study was to examine the effect of prefabricated ankle orthoses on balance in athletes with chronic ankle instability in fatigue condition.

    Materials And Methods

    Twenty basketball players with chronic ankle instability (CAI) and fifteen non-injured athletes participated in this study. Balance was measured for all subjects in normal and fatigue conditions using Biodex Balance System. The three testing conditions included a soft ankle support، spiral spring ankle support، and no orthosis. Analysis of variance (ANOVA) was used to analyze the data and the significance level was set at P < 0. 05.

    Results

    this study investigated that the pre-fabricated orthoses could improve balance in healthy athletes and athletes with CAI، in fatigue condition (P < 0. 05).

    Conclusion

    As the prefabricated orthoses has a positive influence on balance ability in experienced athletes these assistive devices can be used to prevent further sport injuries.

    Keywords: Prefabricated orthosis, Fatigue, Ankle instability, Balance
  • Akbar Abdi, Mahdi Karami, Javad Hatami Page 648
    Introduction
    There are many hypotheses about cognitive deficiencies in students with dysgraphia and one of these hypotheses is deficiency in visual memory. The purpose of this study was to determine efficacy of improving visual memory through play therapy on reducing spelling errors in students with dysgraphia.
    Materials And Methods
    In a quasi-experimental study (pre and post test design)، 30 students with dysgraphia were selected form referrals to Learning Disability center، using Wechsler Intelligence test، Fallahchai writing test and evaluation test of learning. Then they were randomly divided into two groups of experimental (15 students) and control (15 students). The experimental group was trained for improving visual memory through play therapy in 20 sessions during 3 months، while the control received no interventions during the similar period of time. One way ANOVA، Pearson correlation and t-tests were used to analyse the data.
    Results
    F ratio (visual memory: P < 0/05، cubes test: P < 0/05) of the post test of the experimental and control group showed a statistical difference in visual memory and Wechsler cube sub-test. The result of the independent t-test showed there was no statistical difference between gender in in their average scores of visual memory and cubes test in the post test (P > 0. 05).
    Conclusion
    improving visual memory in students with dysgraphia revealed reduction of spelling errors. This intervention might result in these students controlled their writing process; purposefully perform their activity، in addition to gain correct writing of the word.
    Keywords: Visual memory, Play therapy, Spelling errors, Writing disorder
  • Talieh Zarifian, Reyhaneh Mohammadi, Behrouz Mahmoudi Bakhtiyari Page 659
    Introduction
    Syntactical characteristics of hearing-impaired (named here after HI) children have been one of the main focuses of interest in speech and language pathology. In This study، HI children were compared with their normal counterparts in terms of MLU and the type and the number of error patterns in two types of speech samples (namely، free and descriptive speech).
    Materials And Methods
    Sixteen Persian-speaking normal-hearing and 9 HI children aged from 48 to 72 monthswere evaluated in this cross-sectional descriptive-analytic study. All subjects were recruited from either nursery or rehabilitation centers of Tehran، Iran through the convenience sampling method. Story-retelling and complex-picture description tasks were used to obtain descriptive speech samples while free speech samples were collected via asking complementary questions. All samples were tape recorded for future quantitative and qualitative analyses. For statistical analysis of the data، Mann-Whitney''s U and student''s t tests were conducted.
    Results
    Data analysis demonstrated a significant difference between the two groups with regard to the Mean length of utterance calculated inmorphemes (MLUm) in both free and descriptive speech samples (P < 0. 001 and P = 0. 002 respectively). The total mean of errors in both free (P < 0. 001) and descriptive speech was significant different among the studied groups (P = 0. 003). The most frequent syntactical errors in the descriptive speech of HI and normal children was incorrect deletion (48. 5%) and incorrect selection (38. 2%) respectively. Incorrect syntactical deletion had the highest frequency of occurrence in the free speech samples of both normal-hearingand hearing-impaired children (47. 4% and 38. 8% respectively).
    Conclusion
    Beside their shorter MLU (especially in free speech)، the nature of morphosyntagmatic errors of hearing-impaired children are different from typical children.
    Keywords: Persian language, Children, Hearing loss, Mean length of utterance, Syntactical skills
  • Mehdi Roozbahani, Seyed Mohammad Kazem Vaez Mousavi, Hassan Khalaji Page 671
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the effect of two different age groups (children and young adult) to learning of temporal-special coordination hand movement pattern.
    Materials And Methods
    Sixty subjects according to the age (children-young adult) and receiving feedback (100%، omitted، self-control) were randomly divided in to six groups. This study was done in three days. All subjects practice 100 trails of movement task in each day of first and second days. Retention tests were done in second and third days and reacquisition test was done in the third day. Analysis of variance (ANOVA) with repeated measures and two way ANOVA was used to data analysis.
    Results
    All participants in the first day improved their accuracy across practice trials. In the second day children did not improve their accuracy but young adult experienced improvement across practice trials. There was no significant difference between retention children tests but that was significant about young adult. During the retention tests children who received 100% feedback was significantly better than other children feedback groups and there was no significant between young adult feedback groups. During the reacquisition test children who received 100% feedback was significantly better than other children feedback groups and there was no significant between young adult feedback groups.
    Conclusion
    Results from this study showed young adult were better than children in the learning of this pattern، receiving more feedback can improve motor learning in children (in contrast with guidance hypothesis) and we must not expect motor skill acquisition occur in fast rate like young adult in children.
    Keywords: Age, Young adult, Children, Motor learning, Feedback
  • Ahmad Yarmohammadian, Fatemeh Shafieialavijeh Page 684
    Introduction
    Psychomotor skills have an important role on academic learning and developmental aspects of children. The purpose of present research was to investigate the effectiveness of a selected psycho-motor rehabilitation program on psycho-motor skills improvemnet in educable mentally retarded students.
    Materials And Methods
    The statistical population was comprised all educable mentally retarded female students in Isfahan city. 30 students were randomly selected by cluster sampling method. Lincoln-Oseretsky motor developmental scale was used to measure variables. SPSS، version16، was applied to analyze the data.
    Results
    The results showed that the selected psycho-motor rehabilitation program was significantly effective on psycho-motor skills improvmenet in students with mental retardation (P < 0. 001). Also، this program could prominantly effect on some psychomotor subtests such as: finger skills and backward movement (P < 0. 05).
    Conclusion
    According to results، appending some psychomotor activities as the main and essential part in daily schedule for students with special needs could improve their function and help them to be more active.
    Keywords: Psycho, motor rehabilitation, Psycho, motor skills, Educable mentally retarded students
  • Morteza Sadeghi, Gholamali Ghasemi, Vahid Zolaktaf, Ali Miralaei, Marziyeh Salehi Page 694
    Introduction
    Asthma is one of the most common disorders of respiratory system. Exercises are the main part of pulmonary rehabilitation program. This study designed to investigate the effects of selected rebound therapy and aerobic training program in men with Asthma.
    Materials And Methods
    Twenty six asthmatic male participants among all patients referred to Alzahra respiratory clinic in Isfahan، Iran، were selected randomly and divided to two Rebound therapy and Aerobic groups. All subjects were aged between 20 to 40 years. Exercise capacity (VO2max) was measured using a modified Bruce test، endothelin level was tested in blood sample by Elisa method، and quality of life was recorded by standard Asthma quality of life questionnaire (AQLQ). After signing a formal contest، subjects started their special training under the supervision of an exercise specialist for 8 weeks، two sessions a week. Data were analyzed with repeated measures analysis of variance (ANOVA). Alpha was set at 0. 05.
    Results
    The within-group changes and change of slope were prominently significant for all variables in rebound therapy (P < 0. 05). Although، Two groups did not differ in aerobic capacity and plasma endothelin level (P = 0/8 and P = 0/06)، But there was significantly difference in quality of life (P = 0/01).
    Conclusion
    It seems that the rebound therapy exercise could be used as an useful complementary method to reduce some problems in patients with asthma.
    Keywords: Asthma, Rebound therapy, Aerobic training, Aerobic capacity, Endothelin, Quality of life
  • Moslem Ghasemi, Mahboubeh Nakhshab, Batoul Alinejac, Meysam Shafiei, Mahdi Tazhibi Page 704
    Introduction
    Narrative assessment is an important evaluative tool for determining literacy outcomes، academic performance and social appropriateness. It can be viewed as rich approach for the description of how language develops in early childhood environments. The aim of this study was to report some language structures in narrations produced by 4-year-olds and to explore any association that may be observed between those structures and the sex of these children according to Narrative Assessment Protocol (NAP).
    Materials And Methods
    In this cross-sectional descriptive study، NAP method was used to evaluate particular language structures in spontaneous narrations of 126 Persian-speaking children that had been produce while they were describing a picture book. Intra-rater، inter-rater and online- offline reliabilities were also calculated.
    Results
    Target language structures were evident in the most of narratives. The most commonly used structure was possessive noun and the least common one was tier-two noun. Agreement percentage for each of the NAP items ranged from 53% to 100% of accuracy. The final NAP score for each subject and the scores obtained for each structure were not significantly different between girls and boys.
    Conclusion
    The results were in agreement with the past results about the Mean Length of Utterance (MLU) in various ages and the relationship between MLU and the development of language structures in this age range.
    Keywords: Narration, Language, Narrative Assessment Protocol, Children
  • Navid Mirzakhany, Sara Izadi Najafabadi, Vahid Nejati, Zahra Pashazadeh, Leila Shokoohandeh, Masumeh Pirooz Page 728
    Introduction

    Autism Spectrum Disorders (ASDs) are associated with various abnormalities of cortical areas resulting in motor learning deficits. Motor learning can be categorized into two main types: implicit motor learning and explicit motor learning. The main goals of this study was to investigate the possible differences between implicit and explicit motor learning in children with high functioning autism including those with Asperger Syndromes and a matched group of typical children and to evaluate the extent of learning consolidation in these two groups after 24 hours.

    Materials And Methods

    30 boys with autism spectrum disorder، diagnosed via ASSQ، and a matched group of 32 typical boys were recruited from elementary schools of Najaf Abad، Isfahan، Iran، and then were compared with each other. At the first day of the study، participants in both groups performed a serial reaction time task with 10 blocks by the right hand. A similar task with 4 blocks and by the same hand was performed after 24 hours. Repeated measure ANOVA was conducted for the statistical analysis of the data using SPSS 19.

    Results

    Concerning explicit motor learning، the two study groups showed a significant difference which implicated an explicit learning deficit in the subjects with ASD (P = 0. 009). Results also indicated no significant difference in implicit learning between these two group (P = 0. 385). Intact implicit consolidation (P = 0. 160) and deficit in explicit consolidation (P = 0. 046) was also observed in the ASD group.

    Conclusion

    Deficits in explicit motor learning and consolidation among subjects with ASD may be due to left hemisphere dysfunction which is specialized for motor learning. Since explicit consolidation is sleep-dependant and children with ASD usually suffer from sleep disorders، deficit in explicit consolidation was expectable. Intact implicit learning and consolidation can be attributed to the effect that right hemisphere has on implicit motor learning.

    Keywords: Motor learning, Explicit learning, Implicit learning, High, functioning autism, Asperger, Sleep disorder, Serial reaction time task, Consolidation
  • Mohammadali Nazari, Ali Jahan, Maryam Moghadam Salimi Page 744
    Introduction
    Several studies have shown various deficits in linguistic، auditory، and speech-motor processing of people who stutter. The Diversity of pathological findings makes it hard to suggest a comprehensive hypothesis to explain the nature of stuttering. However it seems possible to integrate heterogeneous findings in terms of maturity hypothesis which has been recently proposed on the basis of an electro-encephalographic study.
    Materials And Methods
    This narrative review article was an attempt to integrate diverse findings on stuttering into the frame of brain maturity hypothesis. Literature review was performed using “neurophysiology of stuttering” and “brain maturity hypothesis” as keywords in PubMed، Science Direct، Proquest databases، and Google Scholar search engines and also among library sources from 1990 to 2012.
    Results
    Thirty-two papers and 4 books were selected according to subject relevance and their respective citation numbers. Records on neurogenic or psychogenic stuttering were excluded so that only those papers on developmental stuttering with a citation number of at least 10 (for papers published from 1990 to 1999) or 2 (for those published from 2010 to 2012) were selected. Three papers were obtained in abstract form. Results the present article focused on the pattern of spontaneous recovery as an evidence for maturity hypothesis. To be more specific، spontaneous recovery was considered as an index of slow neural maturity، which in return، results in linguistic، auditory and motor ability deficits in stuttering.
    Conclusion
    Diversity of deficits in stuttering may imply slow neural maturity of linguistic-motor system. It seems that، this slowness causes disturbances in the laterality of linguistic-motor processes in people who stutter. More research about hypothesis is possible via using techniques which can facilitate neural maturity generally or specificly.
    Keywords: Neurophysiology of stuttering, Stuttering recovery, Brain maturity
  • Pegah Rahmani, Hossein Shahrokhi, Hassan Daneshmandi Page 754
    Introduction
    Down syndrome is one of the most common genetic causes of mild-to-moderate mental retardation. The main signs and symptoms of the disorder are the loss of mental functions and physical abnormalities that affect motor activities. The purpose of this research was to determine the possible relationship between flexibility، body composition and skeletal abnormalities in student with Down syndrome.
    Materials And Methods
    50 mentally-retarded female students with Down syndrome (age: 13. 96 ± 1. 77 yr، height: 135. 40 ± 8. 19 cm، weight: 42. 86 ± 9. 21 kg، IQ: 59. 12 ± 3. 73)، were randomly selected and enrolled in the study. Demographic and health-related information including age، height، weight، IQ and medical histories were obtained from the students’ medical records. Flexibility and body composition were respectively assessed through asking subjects to complete “sit and reach” test and calculating their body mass index (BMI). Continued spinal abnormalities (kyphosis، lordosis، thoracic and lumbar scoliosis) were measured through Spinal mouse.
    Results
    The results showed a significant correlation between BMI and lordosis (P ≤ 0. 05) but there was no significant correlation between flexibility and skeletal abnormalities in the sample studies.
    Conclusion
    Considering the interaction between postural، physical fitness and Special needs among patients with Down syndrome، it would be reasonable to provide affected students with postural corrective exercises، physical fitness and weight control programs in order to ensure that they perform their daily activities optimally.
    Keywords: Down syndrome, Spinal abnormalities, Flexibility, Body composition
  • Mohammadhosein Haghighizadeh, Marziyeh Amiri, Zohreh Ghochani, Heshmatolah Rahimi Page 764
    Introduction
    The Incidence of hearing loss in neonates with hearing loss risk factors is 10 to 20 times higher than that of normal neonates. The main purpose of the current study was to evaluate the risk factors of neonatal hearing loss among those newborns who were brought to Ahvaz Hearing Screening Program and to assess their impacts on hearing loss occurrence.
    Materials And Methods
    In This descriptive-analytic and cross-sectional study، the hearing evaluation documents of the newborns who had failed in the first stage of in Ahvaz Hearing Screening Program and exhibited at least one hearing risk factor were reviewed. This program was initiated in 2008 and continued through 2011. Chi-square and odds ratio tests were used for the statistical analysis of data using SPSS software package.
    Results
    Four hundred and seventy-eight infants (16 percentages) out of 2940 neonates were identified with one or more hearing loss risk factors. Totally، 52 hearing-impaired infants were diagnosed. There was a statistically significant difference for the occurrence of hearing loss between neonates who had risk factors and those who did not (P < 0. 05). Syndromes associated with hearing loss، craniofacial malformation and meningitis were the most common causes of hearing loss.
    Conclusion
    According to high impact of risk factors on incidence of neonatal hearing loss، hearing screening in infants with these risk factors is highly recommended.
    Keywords: Neonates, Risk factor, Hearing loss
  • Azam Navaei Lavasani, Ghasem Mohammadkhani, Mahmoud Motamedi, Leyla Jalilvand Karimi, Shohreh Jalaei Page 772
    Introduction
    The effects of brain lesions on the ability to sequence auditory stimuli have been documented in numerous studies. Some investigations have demonstrated that for almost all people، left hemisphere is specialized in temporal processing، especially the temporal ordering. The Aim of this study was to evaluate the temporal processing abilities of patients with unilateral temporal lobe epilepsy by means of “duration pattern sequence«test.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study، 25 temporal lobe epileptic subjects (11 patients with right temporal lobe epilepsy and 14 ones with left temporal lobe epilepsy) and 18 normal controls with the age range of 15 to 50 years were assessed by duration pattern test. All subjects were evaluated in rehabilitation faculty of Tehran University of Medical Science. The mean scores of correct answers were statistically compared between the three groups using one-way ANOVA.
    Results
    Tukey’s HSD test revealed significant differences between controls and patients with left temporal lobe epilepsy and also between patients with right and those with left temporal lobe epilepsy (P < 0. 05). Difference subjects between right temporal lobe epilepsy and normal groups، however، were not significant (P > 0. 05).
    Conclusion
    Difficulties in processing of temporal ordering among the patients with left temporal lobe epilepsy can be considered as a proof for the specialization of the left temporal lobe in the processing of temporal ordering.
    Keywords: Temporal lobe epilepsy, Temporal processing, Duration pattern sequence test
  • Fatemeh Azadinia, Mojtaba Kamyab, Hamid Behtash, Mohammadsaleh Ganjavian, Masoudramin Mirzazadehjavaheri Page 782
    Introduction
    Radiography is a common، highly reliable and valid method of measuring spinal kyphosis. However، it may be considered unsuitable for regular use because of radiation exposure and particular cost. Other clinical methods may provide safe and rapid assessment of spinal curvature. The purpose of this study was، therefore، to verify the reliability and validity of the flexicurve to measure thoracic kyphosis.
    Materials And Methods
    One hundred and five subjects with hyperkyphosis were enrolled in this study (aged 10-80 years). The Cobb angle was measured on a posterior-anterior x-ray by a spine specialist. Two other examiners، blinded to the results of previous measurement، evaluated thoracic kyphosis using the flexicurve.
    Results
    Finding showed that the validity of flexicurve was in poor range while compared with established radiologic measurement. There was an acceptable reliability on the intra-rater evaluation with flexicurve measurement method in participants aged < 30 and > 50 years. However، it was poor on inter-rater reliability evaluation in subjects aged < 30 years but an acceptable option in those aged > 50 years.
    Conclusion
    The flexicurve is barely valid for thoracic kyphosis measurement. So، despite it has been identified as a safe، non-invasive and cost-effective method، but because of its low reliability and validity could not be recommended for regular screening.
    Keywords: Kyphosis, Measurement, Reliability, Validity
  • Nima Jamshidi Page 792
    Introduction
    Drop foot is a neuromuscular disease that arises due to genetic defects، war injuries، accidents، tumors and brain stroke that foot neuron damages permanently or temporarily. For improving this gait disorder، patients need to use an ankle-foot orthosis.
    Materials And Methods
    Intelligent robotic orthosis consists of a sole foot pressure sensor plate، calculator software and a robotic part. In accordance with developed model and based on data of drop foot patient gait it has been defined that there is need of robotic system for improving the amount of torque required for patient therefore a new orthosis is needed to recognize the required compensated torque for robotic system which is supplied by electric energy. For making connection between torque supply system and pressure measured by force plate artificial models were used.
    Results
    This system improves the gait of a drop foot patient and enhances the ability of patient for walking.
    Conclusion
    Other anticipated aims of this research are reducing the pressure and damage on tendons، reducing impact on joints using robotic system and compensating the deficiency of muscles.
    Keywords: Neuropathic, Drop foot, Center of pressure, Gait