فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 214 (آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/22
  • تعداد عناوین: 20
|
  • شکیبا عطاییان، محمد ازادبخت*، حسین عسگری راد، فرشته طالب پور، فاطمه اکبری، شروین امیرخانلو صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    زخم عارضه ای با شیوع بالا در جامعه می باشد و مطالعات مختلفی در زمینه تسریع روند بهبودی زخم به انجام رسیده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر فرمولاسیون لیپوژل حاوی عصاره رامنوس کاتارتیکا (Rhamnus cathartica L.)، یکی از گیاهان بومی ایران، بر بهبود زخم در رت های نژاد ویستار بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، جهت تهیه فرمولاسیون لیپوژل، فرمولاسیون های متفاوتی با نسبت های مختلف پارافین، پلی اتیلن و عصاره تهیه و برای یافتن بهترین فرمولاسیون آزمایش شد. برای بررسی اثربخشی عصاره در بهبود زخم، تعداد 20 رت به چهار گروه (5=N) نرمال سالین، پایه لیپوژل، لیپوژل عصاره و اکتیو واتر تقسیم شدند. زخم کامل به مساحت 2×2 سانتی متردر پشت حیوان ایجاد شد. بررسی ابعاد زخم و مطالعات هیستوپاتولوژی در روزهای 3، 5، 7 و 12 انجام گرفت.

    یافته ها:

     فرمولاسیون حاوی 95 درصد پارافین و 5 درصد پلی اتیلن به دلیل پوشانندگی بهتر پوستی، قوام مناسب و یکنواختی بهتر، به عنوان فرمولاسیون نهایی لیپوژل انتخاب شد. محتوای تام فنولی و فلاونوییدی گیاه رامنوس کاتارتیکا به ترتیب برابر با 4/5 و mg/g 23/415 شد. نتایج مطالعات درون تنی نشان داد که ابعاد زخم در گروه عصاره نسبت به بقیه گروه ها تفاوت معنی دار آماری دارد (0/05≤p) و گیاه رامنوس کاتارتیکا قدرت خوبی در بهبود زخم داشت. هم چنین نتایج هیستوپاتولوژی گواه بر این بود که این گیاه در مواردی همچون رسوب کلاژن، نورگ زایی، بلوغ فیبروبلاست و تشکیل اپیدرم نسبت به سایر گروه ها اثر بهتری داشت (0/05≤p).

    استنتاج

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، لیپوژل حاوی عصاره رامنوس کاتارتیکا در بهبود زخم با ضخامت کامل موثر است.

    کلیدواژگان: بهبود زخم، طب سنتی ایرانی، گیاهان دارویی، لیپوژل، رامنوس کاتاریکا، رت های ویستار
  • یاسر محمدی، محمود زردست، شادی بهشاد، اعظم رضائی فریمانی* صفحات 11-23
    سابقه و هدف

    کروسین به عنوان یک کاروتنویید اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد دیابتی دارد. علاوه بر این، شیوع روزافزون دیابت و عوارض ناشی از آن و نیز تمایل بیماران به استفاده از محصولات طبیعی برای درمان بیماری های خود، منجر به طراحی این مطالعه، با هدف بررسی اثربخشی کروسین، لوزارتان و مصرف همزمان آن ها بر مقاومت به انسولین و محافظت از بافت پانکراس در مدل حیوانی دیابت شد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه از نوع تجربی می باشد که القا دیابت با تزریق تک دوز استرپتوزوسین (50 میلی گرم بر کیلوگرم) به صورت درون صفاقی روی 40 موش صحرایی انجام شد. چهار هفته پس از القای دیابت، گروه های درمانی، کروسین (50 میلی گرم بر کیلوگرم) و لوزارتان (25 میلی گرم بر کیلوگرم) را به مدت چهار هفته از طریق گاواژ دریافت کردند. FBS، وزن، انسولین، پروفایل لیپیدی و آسیب شناسی بافت پانکراس در پایان مطالعه (8 هفته) بررسی شد.

    یافته ها:

     یافته های این مطالعه نشان داد که کروسین و لوزارتان می توانند در بهبود علایم دیابت (افزایش قندخون، افزایش وزن بدن، افزایش HOMA-IR، کاهش QUICKI، افزایش چربی و آسیب های بافت پانکراس) موثر باشند. علاوه بر این نتایج ما نشان داد که کروسین در ترکیب با لوزارتان، اثر بخشی آن را در بهبود علایم دیابت افزایش می دهد.

    استنتاج

    باتوجه به نتایج مطالعه حاضر، کروسین این پتانسیل را دارد که به توسعه تکنیک های گیاه درمانی برای درمان دیابت و عوارض ناشی از آن کمک کند. هم چنین این مطالعه نشان داد که کروسین در ترکیب با لوزارتان، اثربخشی لوزارتان را در برابر دیابت افزایش می دهد. با این حال، برای تایید این موضوع مطالعات انسانی بیش تری مورد نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: دیابت، کروسین، لوزارتان، مقاومت به انسولین، پانکراس
  • زهرا نادی، یوسف عباسی، فریده جلالی مشایخی، محمد بیات، پرویندخت بیات، مریم باعزم* صفحات 24-34
    سابقه و هدف

    مسیر آنتی اکسیدانی Nrf2/Keap1 در سلول از آسیب سلولی در مقابل استرس اکسیداتیو جلوگیری می کند و این مسیر در اثر دیابت مختل می شود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر تمرینات ورزشی استقامتی و مقاومتی بر این مسیر در بافت بیضه رت های مبتلا به دیابت است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی 48 سر رت نر نژاد ویستار به صورت تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند: کنترل، کنترل تمرین مقاومتی، کنترل تمرین استقامتی، دیابتی، دیابتی تمرین مقاومتی و دیابتی تمرین استقامتی بعد از 12 ساعت ناشتا نگهداشتن، دیابت در حیوانات از طریق تزریق داخل صفاقی mg/kg120 نیکوتین آمید و mg/kg65 استرپتوزوتوسین القا شد. 72 ساعت بعد از القای دیابت، حیوانات به مدت 10 هفته طبق پروتکل تحت تمرینات استقامتی و مقاومتی قرار گرفتند. پس از پایان تمرینات مورد نظر، بیان ژن های Nrf2، Keap1 و HO1 در بافت بیضه به روش real-time PCR اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که القای دیابت به صورت معنی داری منجر به کاهش بیان ژن های Nrf2 و HO1 شد (0/05<p) در حالی که بیان Keap1 افزایش نشان داد اما این افزایش معنی دار نبود (0/05>p). انجام تمرینات استقامتی به طور معنی داری سطح بیان Nrf2 را افزایش داد (0/05<p). تمرینات مقاومتی سبب تغییر بیان ژنهای مرتبط با مسیر Nrf2/Keap1 شد اما این تغییرات معنی دار نبود (0/05>p).

    استنتاج

    تمرینات ورزشی استقامتی و مقاومتی می توانند منجر به فعال شدن بیان ژن های مسیر پیام رسانی Nrf2/Keap1 شوند و فعال کردن این مسیر ممکن است منجر به کاهش عوارض ناشی از دیابت بر بیضه شود.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرینات استقامتی، تمرینات مقاومتی، Keap1، Nrf2، HO1
  • هوشنگ اکبری، نفیسه محمدی فارسانی*، ابراهیم نصیری فرمی، علی سیاه پوشت خاچکی صفحات 35-42
    سابقه و هدف

    درد، احساس ناخوشایندی است که به منظور کاهش آن از دو روش دارویی و غیردارویی استفاده می شود. اثر ضددردی متوکلوپرامید در برخی مطالعات گزارش شده است. با توجه به این اثرات، هدف این پژوهش بررسی مقایسه ای اثر بی دردی تجویز داخل نخاعی متوکلوپرامید و لیدوکایین در موش صحرایی بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه از نوع مداخله‏ای- تجربی است. در این مطالعه از 30 سر موش صحرایی نر استفاده شد، که در 5گروه شش تایی قرار گرفتند. گروه اول mg/kg 5/2، گروه دوم mg/kg 5 ،گروه سوم mg/kg 10 متوکلوپرامید نخاعی و گروه چهارم mg/kg 1 لیدوکایین دریافت کردند. به گروه پنجم (شاهد) تنها آب مقطر تزریق شد. آستانه ی درد با آزمون tail flick و شدت درد توسط آزمون فرمالین سنجیده شد. شدت کمی درد هر 5 دقیقه به مدت یک ساعت اندازه گیری شد. آنالیز آماری داده های مربوط به زمان شروع بی دردی و شدت درد با نرم افزار spss26 و آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و کروسکال والیس انجام گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد که آستانه درد در گروه دریافت کننده لیدوکایین از همه بیش‏تر بود (P=0/003). بین گروه شاهد و گروه دریافت کننده 2/5 میلی گرم متوکلوپرامید اختلاف معنی‏داری در شروع درد وجود نداشت (P=0/079). شدت کمی درد هر 5 دقیقه به مدت یک ساعت اندازه گیری شد. یافته ها نشان داد که شدت درد درگروه دریافت کننده لیدوکایین از سایر گروه‏ها کم‏تر بود و هم چنین شدت درد در گروه دریافت کننده 10 میلی گرم متوکلوپرامید در مقایسه با سایر گروه های دریافت کننده متوکلوپرامید کم‏تر بود (0/019 =P).

    استنتاج

    از نتایج این مطالعه چنین برداشت شد که داروی متوکلوپرامید در کاهش شدت درد بعد از عمل جراحی موثر است و هرچه دوز تزریق دارو افزایش پیدا کند، میزان تاثیر آن نیز بیش‏تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: متوکلوپرامید، بیحسی اسپاینال، شدت درد، آستانه درد
  • المیرا شیری، محمدرضا بیگدلی*، اکرم عیدی، سید پژمان مرتضوی صفحات 43-54
    سابقه و هدف

    استرس اکسیداتیو و التهاب عصبی از اصلی ترین عوامل ایجاد ایسکمی مغزی، می باشد. ساپونین با ترکیبات استروییدی یا تری ترپنوییدی همراه با یک بخش قندی، یک آنتی اکسیدان قوی و ضد التهاب محسوب می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثر ساپونین بر میزان ادم مغزی، سطح بیان ژن Bax و نقص های نورولوژیکی حاصل از ایسکمی انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 3گروه شم، سکته و سکته+ساپونین تقسیم شدند. موش های صحرایی گروه سکته+ساپونین 30 دقیقه پیش از ایسکمی مغزی، ساپونین (mg/kg3) را با تزریق وریدی دریافت نمودند. هر گروه به دو زیر گروه ادم مغزی (5تایی) و بررسی سطح بیان ژن (3تایی) تقسیم بندی شدند. ایسکمی مغزی با مدل انسداد شریان مغزی- میانی القا شد. 24 ساعت بعد ارزیابی نقص های نورولوژیک حاصل از ایسکمی (آزمون کروسکال والیس)، میزان ادم مغزی و سطح بیان ژن Bax در بخش های کورتکس،کورتکس پری فرم-آمیگدال، استریاتوم و هیپوکامپ (آزمون ANOVA یک طرفه) بررسی شد.

    یافته ها: 

    نتایج این پژوهش کاهش معنی داری را در امتیاز نقص های نورولوژیکی حاصل از ایسکمی، میزان ادم مغزی و سطح بیان ژنBax  در گروه تجربی سکته+ساپونین نشان داده است (0/05>P).

    استنتاج

    بر اساس یافته های این مطالعه، پیش درمان با ساپونین در موش های صحرایی متحمل ایسکمی- خونرسانی مجدد می تواند در کاهش آسیب های حاصل از ایسکمی مغزی موثر باشد.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، ادم مغزی، ساپونین، Bax
  • نقیسه السادات میرشفیعیان، مجید حسن پورعزتی*، حسین دهقان صفحات 55-64
    سابقه و هدف

    تخریب میلین یکی از علل اصلی بیماری های عصبی متنوع است. شواهد زیادی وجود دارد که تجویز اسانس های گیاهی ممکن است خطر دمیلیناسیون را کاهش دهد. در این مطالعه، با استفاده از یک رویکرد لیپیدمی، تجویز اسانس سیاه دانه، Nigella sativa) (NS بر بهبود تغییرات پروفایل اسیدهای چرب نخاعی در مدل دمیلیناسیون ناشی از تجویز داخل نخاعی اتیدیوم بروماید (EB) در موش های صحرایی بررسی شد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تجربی، تعداد 30 سر موش صحرایی نر در قالب 5 گروه (6=n) مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه ها به کنترل بدون درمان، دریافت کننده حلال، درمان شده با دوزهای (2، 5 و 10 میلی لیتر بر کیلوگرم داخل صفاقی) از اسانس سیاه دانه تقسیم بندی شدند. اسانس سیاه دانه تهیه و ترکیب اسیدهای چرب آن توسط کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی (GC-MS) تعیین شد. موش های بزرگ نر بالغ نژاد ویستار تحت تجویز داخل نخاعی EB 2/0درصد قرار گرفتند. از نخاع موش ها نمونه برداری شد و غلظت هفت نوع مختلف از اسیدهای چرب در هموژنای نخاع بین گروه ها مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها:

     تجویز EB باعث برهم خوردن غلظت طبیعی محتوای اسیدهای چرب اشباع نشده چندگانه، افزایش مشتقات اسید آراشیدونیک و کاهش اسید چرب دوکوزاهگزانوییک اسید در نخاع موش ها شد. درمان با اسانس سیاه دانه به صورت معنی دار (01/0<p) و وابسته به دوز از بروز این تغییرات ممانعت کرد.

    استنتاج

    استفاده از اسانس NS سبب محافظت در مقابل دمیلیناسیون ناشی از EB از طریق تنظیم سطح اسیدهای چرب درون زاد بافت نخاعی می شود.

    کلیدواژگان: سیاه دانه، اتیدیوم بروماید، دمیلیناسیون، نخاع
  • حمیدرضا محمدی، جواد اختری، سارا اسدپور، میترا کمالی، پدرام ابراهیم نژاد* صفحات 65-76
    سابقه و هدف

    سرطان یکی از علت های رایج مرگ و میر در دنیاست. حذف آهن توسط یک شلات کننده سبب مهار تکثیر برخی از سلول های سرطانی می شود. از داروی دفرازیروکس اثرات ضدسرطانی گزارش شده است. هدف از این مطالعه سنتز و بررسی تاثیر نانوذره دفرازیروکس بر مهار رشد سلول های سرطانی پستان انسان (SKBR3) و سلول های سرطانی پستان موش (4T1) و مقایسه آن با فرم غیرنانو دفرازیروکس است.

    مواد و روش ها: 

    نانوذرات دفرازیروکس با استفاده از PLGA (Poly lactic-co-glycolic acid)، به روش تشکیل امولسیون و تبخیر حلال تهیه شدند. سمیت سلولی آن ها با استفاده از روش MTT Assay مورد بررسی قرار گرفت و میزان غلظت مهاری 50 درصد (IC50) رده های سلولیSKBR3و 4T1 با هم مقایسه شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که IC50 برای فرم نانوی سلول های SKBR3 و  4T1به ترتیب معادل 0/011± 9/09 و 0/032± 6/6 میکروگرم در میلی لیتر و IC50 برای فرم غیر نانوی سلول های SKBR3 و 4T1 به ترتیب معادل  ± 0/003 21/07 و 0/013 ± 11/08 میکروگرم در میلی لیتر می باشد.

    استنتاج

    در مورد داروی مورد مطالعه اثرات ضدسرطانی آن بر روی رده های سلولی تایید و بهبود خصوصیات و اثربخشی در دو رده سلول سرطانی نیز تایید شد. استفاده از سامانه های دلیوری نانوذره ای سبب بهبود جذب، افزایش اثربخشی و بهبود خصوصیات دارو می شود.

    کلیدواژگان: سلول های سرطانی، نانوذرات دفرازیروکس، سمیت سلولی، MTT assay
  • علی جعفرپور، الهه شریفی، مجتبی نجفی، علیرضا رفیعی، زهرا حسینی خواه* صفحات 77-89
    سابقه و هدف

    در این مطالعه، میکروکپسولاسیون اسیدهای چرب امگا-3 به همراه باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم در کوآسروای حاصل از برهمکنش الکترواستاتیک در سه فرمولاسیون بیوپلیمری مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    به منظور بررسی تاثیر جنس دیواره از سه فرمولاسیون ژلاتین- صمغ عربی، ژلاتین- کیتوزان و صمغ عربی- کیتوزان استفاده شد، هم چنین تاثیر نسبت مواد دیواره به هسته در سه سطح 2:1، 3:1 و 4:1 و دور هموژنایزر در دو سطح 3500 و rpm 7000 بررسی شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که تیمار 12، بالاترین مقدار بازدهی (19‏/0 ± 26‏/96) را دارد که در آن مخلوط بیوپلیمر که حاوی ژلاتین-کیتوزان بود، درصد بالایی از امگا-3 را احاطه کرده در حالی که مقدار امگا-3 که در سطح کپسول حضور دارد، بسیار کم است. تیمار 6 که حاوی مواد دیواره ژلاتین و صمغ عربی بود، قابلیت بالایی برای احاطه باکتری دارد و در مقایسه با باکتری‏های آزاد هنگامی که در شرایط شبیه سازی شده معده قرار گرفت نرخ مرگ و میر باکتری در آن کم تر بود. به‏علاوه بعد از قرار گرفتن در شرایط شبیه سازی شده روده تعداد باکتری‏ها بعد از گذشت 120 دقیقه افزایش یافت که این امر نشان می‏دهد کپسول در شرایط قلیایی روده به خوبی ترکیبات خود را آزاد کرده است.

    استنتاج

    در نتیجه، استفاده از تکنیک کوآسرواسیون مرکب با استفاده از بیوپلیمرهای ژلاتین ماهی، کیتوزان و صمغ عربی به عنوان مواد دیواره، می تواند کپسول‏های حاوی امگا-3 و باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم در اندازه های میکرومتری تولید کند و می‏تواند نقش محافظتی برای جلوگیری از اکسیداسیون این ترکیبات داشته باشد.

    کلیدواژگان: میکروکپسولاسیون، اسیدهای چرب امگا 3، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، روش کواسرواسیون
  • مژگان خسروبیگی، نادر مصوری*، میترا صالحی، ناهید مژگانی، مجید اکبری صفحات 90-101
    سابقه و هدف

    سل از مشکلات اصلی سلامت جهانی با مرگ ومیر بالاست. ایجاد یک روش شناسایی سریع و ارزان به خصوص در کشورهای درحال توسعه، بسیار قابل توجه است. ازاین رو در این مطالعه، طراحی سیستم الایزای غیرمستقیم با استفاده از آنتی ژن های با وزن مولکولی پایین، جداشده از فیلتراسیون کشت مایکوباکتریوم توبرکوزیس سویه C، جهت شناسایی عفونت Mycobacterium tuberculosis Complex در انسان، مورد هدف قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه، از پروتیین های ترشحی Mtb سویه C جداشده با Sephadex-G50 به عنوان آنتی ژن هدف، در طراحی سیستم الایزا استفاده شد. سپس نمونه سرم موارد بالینی دارای نتایج تست توبرکولین، کشت، اسمیر میکروسکوپی اسید فست و PCR، باهدف ردیابی آنتی بادی علیه این پروتیین های سبک وزن، توسط سیستم الایزای طراحی شده، موردبررسی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    از میان فرکشن های پروتیینی به دست آمده از کروماتوگرافی، فرکشن دوم (F2) با غلظت تقریبی mg/ml7/0 و باندهای پروتیینی در محدوده 40-14 کیلودالتون در آنالیز SDS-PAGE (12.5%)، به عنوان آنتی ژن هدف در طراحی سیستم الایزا مورداستفاده قرار گرفت. سیستم الایزای طراحی شده، 78درصد حساسیت و 92درصد ویژگی در شناسایی افراد مبتلا به سل ریوی داشت.

    استنتاج

    نتایج حاصل از سیستم الایزای غیرمستقیم بر پایه پروتیین های سبک وزن، با حساسیت و ویژگی به دست آمده در این مطالعه، این فرضیه را پشتیبانی می کند که آنتی ژن های با وزن مولکولی پایین موجود در فیلتراسیون کشت Mtb می توانند در تست الایزا به عنوان ابزار شناسایی مفید در شناسایی بیماران مبتلابه سل ریوی مورداستفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، پروتئین های سبک وزن، SDS-PAGE، الایزای غیرمستقیم
  • معصومه مدانلو، زهره ترقی، آسیه جوکار، سید نورالدین موسوی نسب، مرضیه زمانیان، منیزه زکی زاده آبکنار * صفحات 102-112
    سابقه و هدف

    بی اختیاری ادراری یک بیماری شایع درجمعیت عمومی و به ویژه زنان سالمند می باشدکه سبب کاهش کیفیت زندگی این افراد می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر استفاده موضعی روغن سیاهدانه بر بی اختیاری ادراری زنان سالمند طراحی شد.

    مواد و روش ها:

     در یک کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده دو سوکور 80 زن سالمند 60 تا 80 ساله ی دچار بی اختیاری ادراری استرسی، فوریتی و ترکیبی، با استفاده از روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه آزمون روغن سیاهدانه (40 نفر) و دارونما با روغن بچه فیروز(40 نفر) اختصاص داده شدند. هر دو گروه به مدت 6 هفته، دو بار در روز(صبح و شب) و هر بار 15 قطره از روغن ویژه گروه را از ناحیه زیر ناف تا عانه استعمال نمودند. در هر دو گروه میزان بی اختیاری ادراری توسط پرسشنامه ICIQ-SF در سه مرحله زمانی قبل از مداخله و در پایان هفته های سوم و ششم سنجیده شد. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    براساس آزمون تی مستقل دو گروه آزمون و کنترل در مرحله قبل از مداخله به لحاظ نمره بی اختیاری ادراری اختلاف آماری معناداری نداشتند. در هفته سوم مداخله کاهش معنی دار بی اختیاری ادراری در گروه روغن سیاهدانه در مقایسه با گروه دارونما دیده شد (به ترتیب4/59 در مقایسه با5/89 و 0/004=P). در هفته ششم نیز کاهش بی اختیاری در گروه آزمون به طور معنی داری بیش تر از گروه دارونما بود (2/21 در مقایسه با 5/32 و0/001>P).

    استنتاج

    استفاده موضعی روغن سیاهدانه در 3 و 6 هفته بعد از مداخله بر کنترل بی اختیاری ادراری زنان سالمند موثر بود و تاثیر آن طی شش هفته افزایش یافت.

    کلیدواژگان: بی اختیاری ادراری، روغن، سیاهدانه، سالمند
  • محمد اسماعیلی، قاسم یوسف نیا پاشا، ابراهیم علیجانپور، سید محمدتقی حمیدیان، خدیجه ازوجی، شهرام سیفی* صفحات 113-123
    سابقه و هدف

    رژیم دارویی مناسب طی انجام کولونوسکوپی، از موارد مورد توجه در بیهوشی است. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی ترکیب پروپوفول-کتامین با پروپوفول-فنتانیل بر روی زمان ریکاوری در کولونوسکوپی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در این کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور، 200 بیمار 60-18 ساله کاندید انجام کولونوسکوپی، با روش بلوک تصادفی سازی به دو گروه فنتانیل- پروپوفول و کتامین- پروپوفول تخصیص یافتند. زمان ریکاوری (زمان پایان تزریق دارو تا رسیدن به نمره Steward برابر 6) به عنوان پیامد اولیه و علایم حیاتی،کل دوز مصرفی پروپوفول و رضایت کولونوسکوپیست به عنوان پیامد ثانویه در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها:

     در بررسی زمان ریکاوری در دو گروه، در گروه فنتانیل- پروپوفول این مقدار برابر با 0/89±2/97 دقیقه و گروه کتامین- پروپوفول برابر با 1/73±8/84 دقیقه به دست آمد (0/001>P). میزان فشارخون سیستولیک و دیاستولیک و تعداد ضربان قلب در گروه فنتانیل- پروپوفول بعد از تزریق دارو به طور معنی داری نسبت به گروه کتامین- پروپوفول کاهش نشان داد (0/001>P) و این اختلاف از زمان تزریق تا پنج دقیقه پس از اتمام کولونوسکوپی نیز ادامه داشت. در گروه فنتانیل- پروپوفول صفر مورد و در پروپوفول- کتامین 28 نفر (28 درصد) دچار بی قراری شدند که از لحاظ آماری تفاوت معنی داری نشان داد (0/001>P). میزان رضایت کولونوسکوپیست و میزان دوز مصرفی پروپوفول به صورت معنی داری در گروه کتامین- پروپوفول بهتر بود (0/05>P).

    استنتاج

    ترکیب فنتانیل- پروپوفول زمان ریکاوری سریع تر و بی قراری کم تری از کتامین- پروپوفول دارد و در بیماران تحت کولونوسکوپی الکتیو با توجه به اهمیت این موارد ارجح است، ولی ترکیب کتامین- پروپوفول ثبات همودینامیک بهتر، رضایتمندی بیش تر کولونوسکوپیک و میزان دوز مصرفی پروپوفول کم تری داشت و زمانی که ثبات همودینامیک مد نظر باشد، این ترکیب پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کتامین، پروپوفول، فنتانیل، کولونوسکوپی
  • فریده محسن زاده لداری*، زهرا متقی، زیبا تقی زاده، افسانه کرامت، علی نجفی، محمود موسی زاده، شهلا یزدانی صفحات 124-133
    سابقه و هدف

    مطالعات زیادی درمورد اثرات بهداشتی رژیم غذایی، مصاحبه انگیزشی و فعالیت بدنی در دوران بارداری انجام شده است، اما تعداد محدودی از آن ها اثرات استفاده همزمان از مداخله ترکیبی بر پیامد نوزادی در زنان باردار مبتلا به سندرم متابولیک را توصیف می کنند. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر مصاحبه انگیزشی، توصیه های رژیم غذایی و فعالیت بدنی بر پیامد جنینی- نوزادی در زنان باردار مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این کارآزمایی بالینی تصادفی، یک سوکور وکنترل شده در بیمارستان های شهر بابل(شمال ایران) در سال 1397 روی 120زن باردار مبتلا به سندرم متابولیک با سن حاملگی 20-15 هفته انجام شد. مادران به صورت تصادفی بلوکی به دو گروه 60 نفری اختصاص یافتند و تا پایان حاملگی پیگیری شدند. از هفته 32 بارداری پیامدهای جنینی- نوزادی  بین دو گروه ارزیابی و مقایسه شد. گروه مداخله یک جلسه مصاحبه انگیزشی، دو جلسه مشاوره متخصص تغذیه و سه جلسه فعالیت بدنی داشت و گروه کنترل مراقبت های روتین بارداری را دریافت نمودند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل چک لیست مشخصات جمعیتی و ویژگی های باروری، اندازه گیری های تن سنجی و چک لیست نتایج بیوشیمیایی و حاملگی بود. داده ها با آمار توصیفی، تی مستقل، ANOVA و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    بر اساس تشخیص متخصص نوزادان، گروه آموزش- مصاحبه انگیزشی کاهش قابل توجهی در سندرم دیسترس تنفسی نوزادی (3/7 درصد) در مقایسه با گروه کنترل (14/5 درصد) در پایان بارداری  نشان داد (0/01=P).

    استنتاج

    توصیه های رژیم غذایی، مصاحبه انگیزشی و فعالیت بدنی برای زنان باردار مبتلا به سندرم متابولیک در مراقبت های دوران بارداری می تواند مداخلات ایمن و عملی برای پیشگیری از سندرم دیسترس تنفسی در نوزادان باشد.

    کلیدواژگان: توصیه های تغذیه ای، مصاحبه انگیزشی، فعالیت فیزیکی، سندرم متابولیک، پیامد جنینی-نوزادی
  • مهران رضوی پور، سلمان غفاری، سجاد رضایی، بهاره قریشی* صفحات 134-142
    سابقه و هدف

    سندرم تونل کارپ یکی از شایع‎ترین نوروپاتی‎های ناشی از تحت فشار گرفتن عصب median در مچ دست است. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی تغییرات الکترودیاگنوستیک قبل و بعد از عمل جراحی آزادسازی تونل کارپ می‎باشد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش مطالعه‎ای توصیفی مقطعی بر 38 دست (24 بیمار) مبتلا به سندرم تونل کارپ با هدف بررسی تغییرات الکترودیاگنوستیک قبل و 12 ماه بعد از عمل جراحی و بررسی ارتباط بین تغییرات الکترودیاگنوستیک با Boston score، DASH score، قدرت Pinch و Grip بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 آنالیز شدند.

    یافته ها: 

    میانگین distal motor latency (DML) حاصل از مطالعه الکترودیاگنوستیک به‎طور معنی‎داری از 2/12±6/07 میلی‎ثانیه به 0/61±4/70 میلی‎ ثانیه کاهش یافته بود (0001 /0=P). میانگین distal sensory latency (DSL) نیز به‎طور معنی‎داری بهبود یافته بود (از 1/06±4/98 میلی ثانیه به 0/75±4/54 میلی‎ثانیه، 0/012=P). تفاوت آماری معنی‎داری بین میانگین DML و DSL بین دو دست راست و چپ وجود نداشت(به ترتیب 0/378=P و 0/233=P). همبستگی مثبت معنی‎داری بین سن با DML و DSL بعد از عمل برقرار بود (به ‎ترتیب 0/001=P، 0/475=r و 0/024=P، 0/341=r). ارتباط معنی‎ داری بین یافته‎ های الکترودیاگنوستیک بعد از عمل با Boston score، DASH score و Grip score مشاهده نشد نشد(به ترتیب {0/931=P sss : ، 0/629=P fss:} و 0/169=P و 0/1000=P).

    استنتاج

    یافته‎ های الکترودیاگنوستیک بعد از عمل جراحی آزادسازی تونل کارپ به ‎طور معنی‎ داری بهبود یافته بود، اما ارتباط مشخصی با شدت علایم بالینی بیماران وجود نداشت؛ از این رو جهت ارزیابی پیامد درمان، مجموع علایم بالینی بیماران و یافته‎ های الکترودیاگنوستیک در کنار هم ارزشمند تلقی می شوند.

    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپ، عصب مدین، جراحی آزادسازی تونل کارپ، مطالعات الکترودیاگنوستیک
  • فائزه سادات موحدی، جمشید یزدانی چراتی*، سید نورالدین موسوی نسب، محمدصادق رضائی، فاطمه صفری حاجیکلائی صفحات 143-152
    سابقه و هدف

    کنترل شدت بیماری و مرگ ناشی از بیماری کووید-19 همچنان یک چالش بزرگ به شمار می‏رود. در این پژوهش عوامل مرتبط با مرگ و میر بیماران بستری کووید-19 با رویکرد آماری مدل خطی تعمیم یافته شناسایی شدند.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی با مراجعه به سامانه ملی ثبت بیماران کووید-19 با معیار تشخیصی تست مثبت RT-PCR، داده‏های دموگرافیک و بالینی مجموع 6759 بیمار کووید-19 که در بیمارستان‏های آموزشی استان مازندران در مرداد 1399 بستری شده بودند، گردآوری شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS نسخه 27 و R نسخه 0/4 و آزمون مدل خطی تعمیم یافته چندمتغیره با مقیاس لجستیک رتبه‏ای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     از مجموع بیماران، 5888 نفر (87/11 درصد) بهبودی کامل و 400 نفر (5/92 درصد) بهبودی نسبی یافتند. میزان بروز مرگ و میر 6/97 درصدبود. شانس مرگ در بیماران با بهبودی نسبی (49/55 درصد) نسبت به وضعیت بهبودی کامل (21/61 درصد) تقریبا 2/3برابر بود. عوامل سن بالای 60 سال (1/60:OR)، نیاز به بستری در ICU (5/09:OR)، انتوباسیون (4/10:OR)، 93 درصد ≥ SpO2 (2/41 :OR)، سرطان (1/74 :OR)، دیابت (1/29 :OR)، بیماری قلبی (1/41 :OR) و بیماری‏ مزمن کلیوی (2/17 :OR) به عنوان پیش‏بینی کننده مرگ و میر ناشی از کووید-19 تعیین شدند.

    استنتاج

    پیشنهاد می‏شود با توجه به عوامل خطر اشاره شده، مراقبت‏های درمانی اختصاصی و به موقع برای پیشگیری از مرگ و میر در بیماران بستری کووید-19 معرفی و ارایه شوند.

    کلیدواژگان: کووید-19، مرگ و میر، عامل خطر، نسبت شانس، مدل خطی تعمیم یافته، لجستیک رتبه ای
  • زهرا حسن شاهی، بهزاد دهقانی، طیبه هاشم پور*، جواد مویدی صفحات 153-166
    سابقه و هدف

    P24 یکی از اجزای مهم کپسید رتروویروس ها می باشد. مطالعات متعددی اثر مهاری پروتیین ملیتین را بر روی عملکرد ویروس ایدز نشان داده اند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر این پروتیین بر روی پروتیین P24 در دو ویروس SIV (ویروس نقص ایمنی میمونی) و HIV (ویروس نقص ایمنی انسانی) با استفاده از نرم افزارهای بیوانفورماتیکی بود.

    مواد و روش ها:

     توالی های پروتیین P24 دو ویروس SIV و HIV از بانک ژنی دریافت شد و سپس توسط نرم افزارهای متعددی ویژگی های آن بررسی شد. هم چنین تشابهات ساختاری پروتیین P24 در SIV و HIV مورد مطالعه قرار گرفت و از آنالیز داکینیگ برای بررسی برهم کنش پروتیین های ملیتین و P24 استفاده شد و پایداری نتایج داکینیک به روش دینامیک مولکولی تایید شدند.

    یافته ها: 

    وجود جایگاه های متعدد فسفوریلاسیون، گلیکوزیلاسیون و پیوند دی سولفید در پروتیین P24 مشاهده شد. نتایج داکینگ نشان دهنده امکان اتصال بالایی بین پروتیین P24 هر دو ویروس و ملیتین بود. هم چنین تشابه بالای ساختار سوم پروتیین P24 در دو ویروس مشخص شد. بررسی دینامیک مولکولی نشان دهنده پایداری مولکولی برهم کنش بین دو پروتیین ملیتین و P24 بود.

    استنتاج

    انرژی بالای اتصال بین ملیتین و پروتیین P24 نشان دهنده امکان زیاد اتصال این دو پروتیین است که می تواند تعیین کننده اثر مهاری پروتیین ملیتین بر عملکرد ساختار کپسید هر دو ویروس باشد. بررسی تشابه ساختار سوم پروتیین P24 در هر دو ویروس نیز نشان داد علی رغم وجود تفاوت بالا در توالی پروتیینی، آن ها ازلحاظ فولدینگ و ساختار فضایی بسیار مشابه هستند. استفاده از ملیتین در مهار عفونت های SIV در میمون ها می تواند به عنوان مدلی برای مهار ویروس HIV در انسان استفاده شود.

    کلیدواژگان: HIV، SIV، P24، ملیتین، بیوانفورماتیک
  • مریم کرمی صلاح الدین کلا، حمید شریف نیا، پردیس رحمت پور، ویدا شفیع پور* صفحات 167-177
    سابقه و هدف

    جهت ارزیابی سواد سلامت در بیماران نارسایی قلبی، ابزاری معتبر و قابل اعتماد مورد نیاز است. این مطالعه با هدف اعتباریابی پرسشنامه فارسی سواد سلامت نارسایی قلبی انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه روش شناسی، 360 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی پرسشنامه سواد سلامت نارسایی قلبی یا HF-Specific HL Scale (Heart Failure Self care Health Literacy) را در دو مرکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران تکمیل نمودند. داده ها پس از جمع آوری جهت بررسی ساختار عاملی به کمک روایی سازه، روایی همگرا و واگرا ارزیابی شدند. پایایی پرسشنامه به کمک بررسی ثبات درونی(ضرایب آلفای کرونباخ و ثبات سازه) ارزیابی شد. روایی صوری، محتوا و ساختاری مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل عامل اکتشافی نشان داد که پرسشنامه دارای دو عامل "دشواری در درک نسخه ها و جزوات بیمارستانی" و "درک بیماری و سعی در ارتقای دانش آن" است که در مجموع 42/20 درصد واریانس را به خود اختصاص می‏دهد. ثبات درونی پرسشنامه با آلفای کرونباخ بیش از 0/7 محاسبه گردید. بارعاملی گویه ‏ها بیش از 0/5 بود که نشانه معنی‏دار بودن گویه ‏ها است. شاخص های برازندگی مدل نشان دادند ساختار عاملی استخراج شده مناسب است.

    استنتاج

    بررسی ساختار عاملی HF-Specific HL Scale در بین بیماران نارسایی قلبی دو بعدی بودن سازه را نشان داد. با توجه به مقبولیت قابل قبول نتایج اعتباریابی پرسشنامه، از نسخه فارسی می توان به طور قابل اعتماد برای اندازه‏گیری سواد سلامت در بیماران نارسایی قلبی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، روانسنجی، سواد سلامت، نارسایی قلبی
  • ترانه نقیبی، ایرج نیکویی، سعید رضایی*، غلامرضا زرینی، علی حیدری، مسعود اسدی خیاوی صفحات 178-183
    سابقه و هدف

    پنومونی وابسته به ونتیلاتور (VAP) اختلال نسبتا شایعی است که با مرگ ومیر بالاتری نسبت به دیگر پنومونی های بیمارستانی همراه است. برای درمان این بیماری از آنتی بیوتیک های مختلفی از جمله مروپنم استفاده می شود. مطالعه حاضر جهت بررسی فارماکودینامیک جمعیتی مروپنم طراحی شد.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه به صورت Cross-sectional طراحی شد تا فارماکودینامیک جمعیتی مروپنم در 57 بیمار مبتلا به VAP بررسی گردد. به هر بیمار میزان یک گرم هر 8 ساعت انفوزیون وریدی مروپنم تجویز شد و از پارامترهای فارماکوکینتیکی بدست آمده از این بیماران، درمطالعه موازی با پژوهش حاضر برای شبیه سازی مدت زمان غلظت پلاسمایی بالاتر ازحداقل غلظت مهاری (MIC) استفاده شد. از آزمون های میکروبیولوژی استاندارد درآسپیراسیون تراشه بیماران جهت شناسایی علت میکروبیVAP استفاده شد و MIC در برابر عفونت باکتریایی بوسیله E-test تعیین شد و در نهایت  سهمی از مدت زمانی که غلظت دارو بین دو تجویز متوالی بالاترازMIC بود، محاسبه گردید.

    یافته ها:

     شیوع پاتوژن های مولدVAPمشابه نتایج سایرمطالعات بود. در90 درصد از بیماران، MIC مروپنم دربرابر میکروب مولدVAP بیش تر از32 میکروگرم در میلی لیتر (نسبت زمانی غلظت داروی آزاد بالاتر ازMIC) بود که حاکی از مقاومت می باشد و فقط در 4 بیمار کم تر از 0/064 میکروگرم در میلی لیتر بود که نشانگر حساسیت به درمان است.

    استنتاج

    باتوجه به شیوع بالای مقاومت به مروپنم در بین پاتوژن های مولد VAP، تجویزمروپنم حداقل بدون آزمون آنتی بیوگرام توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: مروپنم، پنومونی ناشی ازونتیلاتور، فارماکوکینتیک، فارماکودینامیک
  • مهران آرمین، سپیده دادگر، مهدی آریانا، نیکا رضایی کلانتری، ملیکا ملایی، ایمان میثاق توپکانلو، فرهاد ثبوتی* صفحات 184-190
    سابقه و هدف

    هایپردنشیا به وجود دندان های اضافه (ST) در مرحله شیری یا دایمی گفته می شود که می تواند منجر به انواع مشکلات دندانی، اکلوژن و زیبایی شوند. این مطالعه با هدف ارزیابی فراوانی و موقعیت ST در کلاس های مختلف مال اکلوژن در یک جمعیت بیماران مراجعه کننده به مطب خصوصی ارتودنسی در طی سال های 1385 تا 1400 در شمال ایران، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی، از سال 1385 تا 1400 در شهر ساری انجام شد. در مجموع، 4873 پرونده از بیماران بررسی شد. ویژگی های ST و کلاس های مال اکلوژن با استفاده از رادیوگرافی پانورامیک، لترال سفالومتری و عکس های داخل دهانی ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و هم چنین آزمون های کای اسکویر، من ویتنی، کروسکال- والیس و دقیق فیشر انجام شد.

    یافته ها: 

    از 4873 پرونده، 36 بیمار (0/74 درصد) دارای ST بودند. این افراد شامل 21 زن (58/3 درصد) و 15 مرد(41/7 درصد) با میانگین سنی 10/76±23/39 سال بودند. فراوانی ST با جنسیت، کلاس مال اکلوژن و نوع دندان ارتباط معنی داری نداشت (به ترتیب 0/317P=، 0/02P= و 0/18P=). ارتباط آماری معنی داری بین ST و جهت (یک طرفه یا دو طرفه بودن)، مال اکلوژن، نوع فک (ماگزیلا یا مندیبل) و سمت فک (چپ یا راست) مشاهده شد (0/001<p).

    استنتاج

    توزیع ST به طور قابل توجهی با مال اکلوژن، نوع و سمت فک مرتبط بود. با این حال مطالعات تکمیلی در این زمینه برای ارایه بهترین روش های درمانی به بیماران مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: هایپردنشیا، مال اکلوژن، دندان های اضافه
  • سید علی اکبر محمودی*، محمد خادملو، مهران رضوی پور، سمیه علی دوست صفحات 191-196
    سابقه و هدف

    ضایعات عضلانی همواره یکی از مشکلات جدی متعاقب حوادث و آسیب‎های نخاعی بوده است. تصویرسازی حرکتی یک روش درمانی است که در آن بیمار یک حرکت را تداعی می‎کند تا اجرای آن را بهبود دهد. با توجه به مطالعات محدود در این زمینه، هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر تصویرسازی ذهنی بر افزایش قدرت و هایپرتروفی عضلات خم‎کننده آرنج است.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه بر روی 20 فرد سالم، غیر ورزشکار و با میانگین سنی22 الی 25 سال صورت گرفت. قدرت عضلات فلکسور آرنج توسط دستگاه دینامومتر و اندازه‎گیری هایپرتروفی عضله بایسپس از متر نواری مخصوص استفاده شد. گروه تجربی تمرین قدرتی طراحی شده با دست برتر بر اساس این تحقیق را با استفاده از وزنه‎های آزاد و در همان لحظه این تمرین را به‎صورت ذهنی با دست غیر برتر به مدت 12 هفته و هفته‎ای 3 روز انجام دادند. جهت مقایسه متغیر بین دست برتر و غیر برتر از آزمون ناپارامتری منویتنی و مقایسه میزان تغییرات حداکثر نیروی انقباضی عضلات از آزمون آماری ویلکوکسان استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد قدرت عضلات فلکسور آرنج و هایپرتروفی در دست برتر و غیر برتر افزایش یافته است.

    استنتاج

    نتایج نشان داد اگرچه تمرینات واقعی بیش‎تر از تمرینات ذهنی بر قدرت و هایپرتروفی عضلات فلکسور آرنج تاثیرگذار بوده است، اما تمرینات ذهنی نیز توانایی در حد تمرینات واقعی در تاثیرگذاری بر قدرت و هایپرتروفی عضلات داشته است.

    کلیدواژگان: تصویرسازی ذهنی، قدرت، هایپرتروفی، عضلات فلکسور آرنج
  • سید شروین شفیعی*، فرشته کمانی صفحات 197-206

    تومورهای دسمویید (DTs)، تومورهایی با رشد آهسته و فاقد ویژگی های بدخیمی و متاستاز می باشند، اما به صورت موضعی تهاجمی هستند. این تومورها سیر بالینی غیرقابل پیش بینی اما متنوعی دارند. DTs اسپورادیک داخل شکمی بسیار نادرند و به دلیل تاثیر توده ای بر ارگان های شکمی پیش آگهی بدتری دارند. در این مقاله گزارش مورد روند تشخیصی و درمان جراحی یک مورد تومور دسمویید مزانتر روده باریک در یک مرد 34 ساله بدون عامل مستعدکننده ژنتیکی و یا سابقه تروما و جراحی شکم ارایه شد. بیمار در ابتدا دچار درد نه چندان شدید در ناحیه پری امبلیکال بود و سپس در حین اقدامات تشخیصی الکتیو، با علایم تشدید درد شکم و علایم شکم حاد و پریتونیت مراجعه نمود. سی تی اسکن شکم با تزریق کنتراست، یک ناحیه هیپودنس با حدود نامنظم و دارای کانون های هوای آزاد به ابعاد 85*160*171 میلی متر در قسمت میانی شکم و جا به جایی لوپ های روده را نشان داد. در لاپاراتومی تشخیصی و درمانی یک توده بسیار بزرگ با قطر 18 سانتی متر در مزانتر قسمت وسیعی از روده باریک، یک آبسه چرکی در مجاورت توده و پرفوراسیون قسمت D4 دیودنوم کشف شد. به دلیل درگیری شریان مزانتریک فوقانی، رزکسیون دی بالکینگ تومور انجام شد. core needle biopsy الکتیو قبل از جراحی، پاتولوژی نمونه ی جراحی و آزمایش ایمونوهیستوشیمی موید تومور دسمویید بودند. براساس این گزارش مورد می توان نتیجه گیری کرد که تومور دسمویید به عنوان یک تومور خوش خیم می تواند تظاهرات تهاجمی مشابه بدخیمی های داخل شکمی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تومور دسموئید داخل شکمی، مزانتر، پرفوراسیون روده، آبسه، گزارش مورد
|
  • Shakiba Ataeian, Mohammad Azadbakht*, Hossein Asgari Rad, Fereshteh Talebpuor, Fatemeh Akbari, Shervin Amirkhanloo Pages 1-10
    Background and purpose

    Wound is a complication that is highly prevalent. The aim of this study was to investigate the effect of a lipogel formulation containing Rhamnus cathartica L., a native Iranian plant, on wound healing in Wistar rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, to find the best lipogel formula, several formulations with different ratios of paraffin, polyethylene and extract were examined. Twenty rats were divided into four groups (n=5), including normal saline, lipogel base, extract lipogel, and active water. Full-thickness wound of 2*2 cm was induced in the ​​ dorsal area. Wound size evaluation and histopathological study were done at days 3, 5, 7, and 12.

    Results

    The formulation containing 95% paraffin and 5% polyethylene was selected due to better skin coverage, good consistency, and better uniformity. Total phenolic content and total flavonoid content of R. cathartica were 4.5 mg/g and 23.415mg/g, respectively. In vivo results indicated significant differences in wound size between the treatment group and other groups (P≤0.05). Histopathology studies showed that the R. cathartica extract had a better effect on collagen deposition, necrosis, fibroblast maturation, and epidermis formation compared with other groups (P≤0.05).

    Conclusion

    This study showed that lipogel containing the R. cathartica extract was effective in full-thickness wound healing.

    Keywords: wound healing, traditional Iranian medicine, herbal medicine, lipogel, Rhamnus cathartica, Wistar rats
  • Yaser Mohammadi, Mahmoud Zardast, Shadi Behshad, Azam Rezaei Farimani* Pages 11-23
    Background and purpose

    Crocin as a carotenoid exert anti-inflammatory, anti-oxidant, and anti-diabetic effects. There is an increasing prevalence of diabetes mellitus and its complications and patients are more interested in natural product treatments. This study aimed at investigating the efficacy of crocin and losartan alone and combination of the two drugs on insulin resistance and protecting pancreatic tissue in an animal model of diabetes.

    Materials and methods

    In this experimental study, diabetes was induced by a single intraperitoneal injection of streptozotocin (50 mg/kg) in 40 rats .Four weeks after induction of diabetes, the treatment groups received crocin (50 mg/kg) and losartan (25 mg/kg) daily or combination of these drugs for 4 weeks via gavage. Then, FBS, weight, insulin, and lipid profiles were investigated and histopathology of pancreatic tissues were evaluated.

    Results

    Findings showed that crocin and losartan can be effective in improving the symptoms of diabetes (hyperglycemia, increase in body weight, increased HOMA-IR, QUICKI reduction, hyperlipidemia, and pancreatic tissue damage). Also, combination of crocin and losartan increased its effectiveness in improving the symptoms of diabetes.

    Conclusion

    According to this study, crocin could contribute to development of phytotherapeutic techniques in treatment of diabetes and its complications. Also, this study showed that crocin in combination with losartan increases the effectiveness of losartan against diabetes. However, more human studies are needed to confirm these benefits.

    Keywords: diabetes, crocin, losartan, insulin resistance, pancreas
  • Zahra Nadi, Yousef Abbasi, Farideh Jalali Mashayekhi, Mohammad Bayat, Parvindokht Bayat, Maryam Baazm* Pages 24-34
    Background and purpose

    The antioxidant Nrf2/Keap1 pathway prevents cellular damages against oxidative stress and this pathway is disrupted following diabetes. The aim of this study was to investigate the effect of endurance and resistance training on antioxidant Nrf2/Keap1 pathway in testicular tissue of diabetic rats.

    Materials and methods

    In this experimental research, 48 male Wistar rats were randomly divided into six groups: control, resistance training control, endurance training control, diabetic, diabetic resistance training, and diabetic endurance training. Diabetes was induced by intraperitoneal injection of 120 mg/kg nicotinamide and 65 mg/kg streptozotocin after 12 hours of fasting. Seventy two hours after induction of diabetes, resistance and endurance training protocols were performed for 10 weeks. Afterwards, the expression of Keap1, Nrf2, and HO1 genes in testicular tissues were measured by real-time PCR.

    Results

    According to findings, induction of diabetes significantly decreased the expression of Nrf2 and HO1 (P<0.05), while the expression of Keap1 increased (P>0.05). Endurance training significantly increased the expression level of Nrf2 (P<0.05) and resistance training changed the expression level of genes related to Nrf2/Keap1 pathway (P>0.05).

    Conclusion

    Endurance and resistance exercises could activate Nrf2/Keap1 signaling pathway on gene expression following diabetes and by activating this pathway the complications of diabetes on testis might be reduced.

    Keywords: diabetes, endurance training, resistance training, keap1, Nrf2, HO1
  • Hooshang Akbari, Nafise Mohamadi Farsani*, Ebrahim Nasiri, Ali Siahposht Khachaki Pages 35-42
    Background and purpose

    Pain is an unpleasant sensory and both pharmacological and non-pharmacological methods are applied in sedation management. The analgesic effect of metoclopramide has been reported in some studies. The aim of this study was to evaluate the analgesic effect of intrathecal administration of metoclopramide in rats.

    Materials and methods

    In this interventional-experimental study, 30 male rats were divided into five groups (n=6 per group). Groups 1, 2, and 3 received 2.5 mg/kg, 5 mg/kg, and 10 mg/kg spinal metoclopramide, respectively. Group 4 received 1 mg/kg lidocaine and group 5 (control) received only distilled water. Pain threshold was measured by tail flick test and pain intensity was measured by formalin test. Quantitative pain intensity was measured every five minutes for one hour. Data analysis was carried out in SPSS V26 applying One-way Analysis of Variance and Kruskal-Wallis test.

    Results

    The study showed that pain threshold was highest in group 4 that received lidocaine (P= 0.003). There was no significant difference in the onset of pain between the control group and group 1 (P= 0.079). Pain intensity was found to be lower in group 4 than other groups and group 3 (10 mg/kg metoclopramide) compared with groups 1 and 2 )P=0.019).

    Conclusion

    Metoclopramide is effective in reducing the severity of postoperative pain and higher doses are associated with better results.

    Keywords: metoclopramide, spinal anesthesia, pain intensity, pain threshold
  • Elmira Shiri, MohammadReza Bigdeli*, Akram Eidi, Seyed Pejman Mortazavi Pages 43-54
    Background and purpose

    Oxidative stress and neuroinflammation are the main causes of cerebral ischemia. Saponin with steroid or triterpenoid compounds with a sugar part has strong antioxidant and anti-inflammatory properties. The aim of this study was to evaluate the effect of saponin on cerebral edema, Bax gene expression level, and ischemic neurological defects.

    Materials and methods

    In this experimental study, 24 male Wistar rats were divided into three groups: sham, stroke, and stroke+saponin. Rats in the stroke+saponin group received intravenous injection of saponin (3mg/kg) 30 minutes before cerebral ischemia. Each group was divided into two subgroups: brain edema (n=5) and gene expression level investigation (n=3). Cerebral ischemia was induced by middle cerebral artery occlusion model. After 24 hrs, we investigated neurological deficits resulting from ischemia (Kruskal-Wallis test), the degree of brain edema, and Bax gene expression levels in the cortex, piriform cortex-amygdala, striatum, and hippocampus (one-way ANOVA).

    Results

    Findings indicated a significant decrease in the score of neurological defects resulting from ischemia, the amount of cerebral edema, and the level of Bax gene expression in stroke+saponin group (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed that saponin pretreatment in rats with ischemia-reperfusion injury can be effective in reducing the damage caused by cerebral ischemia.

    Keywords: stroke, cerebral edema, saponin, Bax
  • Nafieseh Sadat Mirshafieyan, Majid Hassanpourezatti*, Hossein Dehghan Pages 55-64
    Background and purpose

    Myelin degradation is one of the main causes of some neurological diseases. There is growing evidence that plant essential oils may reduce the risk of demyelination. In this experimental study, using a lipidomics approach, we investigated whether administration of Nigella sativa (NS) essential oil could improve changes in the profile of spinal fatty acids in demyelination model induced by intra-spinal administration of ethidium bromide (EB) in mice.

    Materials and methods

    In this experimental study, 30 male rats were studied in five groups (n=6). The groups included control without treatment, solvent, and black seed essential oil (2, 5, and 10 ml/kg, intraperitoneally). The essential oil of NS was prepared and its fatty acid composition was determined by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The animals underwent intra-spinal administration of ET 0.2%. At the end of the experiments, samples were taken from the spinal cord of the rats and the concentration of seven different types of fatty acids in the homogenate of the spinal cord was measured and compared between the groups.

    Results

    Ethidium bromide disturbed the normal concentration of polyunsaturated fatty acids, increased arachidonic acid derivatives, and decreased docosahexaenoic acid in rat spinal cord. Treatment with NS essential oil significantly prevented these changes in a dose-dependent manner (P<0.01).

    Conclusion

    NS essential oil protects against EB-induced demyelination by regulating the level of endogenous fatty acids in spinal tissue.

    Keywords: Nigella sativa, ethidium bromide, demyelination, spinal cord
  • Hamidreza Mohammadi, Javad Akhtari, Sara Assadpour, Mitra Kamali, Pedram Ebrahimnejad* Pages 65-76
    Background and purpose

    Cancer is one of the causes of mortality worldwide. Evidence suggests that iron depletion by a chelator agent suppresses the development of some cancer cells. Deferasirox is shown to have anticancer properties. This research aims to synthesize and evaluate the effects of deferasirox nanoparticles on human breast cancer cells (SKBR3) and mouse breast cancer cells (4T1) compared with the drug form.

    Materials and methods

    Deferasirox nanoparticles were synthesized by Poly lactic-co-glycolic acid (PLGA) moiety with emulsion formation and solvent evaporation. Cytotoxicity was evaluated using the MTT assay and their 50% inhibitory concentration (IC50) were assessed in SKBR3 and 4T1.

    Results

    Findings showed that IC50 of nano-deferasirox for SKBR3 and 4T1 were 9.09±0.011 µg/ml and 6.6±0.032 µg/ml, respectively and the IC50 of the deferasirox drug form for SKBR3 and 4T1 IC50 were 21.07±0.003 µg/ml and 11.08±0.013 µg/ml, respectively.

    Conclusion

    The anticancer effects of deferasirox were confirmed on the cell lines, and the improved properties and efficacy were also confirmed on two cancer cell lines. Nanoparticle delivery systems improve absorption and drug properties and increase the effectiveness of the drug.

    Keywords: cancer cell, deferasirox nanoparticles, cytotoxicity, MTT
  • Ali Jafarpour, Elahe Sharifi, Mojtaba Najafi, ‪Alireza Rafiei, Zahra Hosseinikhah* Pages 77-89
    Background and purpose

    In the present study, Micro-capsulated fish oil omega-3 fatty acids and Lactobacillus Plantarum produced by electrostatic interaction coacervation was investigated in three biopolymer formulations.

    Materials and methods

    Three biopolymer formulations of fish gelatin-gum Arabic, fish gelatin–chitosan, and gum Arabic-gelatin were used to study the effect of wall materials. Also, we investigated the effect of wall-to-core materials ratio at 2: 1, 3: 1, and 4: 1 and homogenizer speeds of 3500 and 7000 rpm.

    Results

    The results of the microencapsulation efficiency of omega-3 fatty acids showed that treatment 12 had the highest yield (96.26 ± 0.19). It contained a biopolymer mixture containing gelatin-chitosan which surrounded a high percentage of omega-3, while the amount of omega-3 on the surface of the capsule was very low. Also, treatment 6 containing gelatin wall materials and gum Arabic had a high ability to surround bacteria and compared to free bacteria, the bacterial mortality rate was lower when exposed to simulated gastric conditions. In addition, after being in the simulated intestinal condition, the number of bacteria increased after 120 minutes that shows the capsule has released its compounds in alkaline conditions of the intestine.

    Conclusion

    This study showed that using the combined coacervation technique using fish gelatin biopolymers, chitosan, and gum Arabic as wall materials, can produce omega-3 capsules and Lactobacillus Plantarum in micrometer sizes. They can play a protective role in preventing the oxidation of probiotic and omega-3 bacteria.

    Keywords: microencapsulation, omega-3 fatty acids, Lactobacillus plantarum, coacervation
  • Mozhgan Khosrobeygi, Nader Mosavari*, Mitra Salehi, Naheed Mojgani, Majid Akbari Pages 90-101
    Background and purpose

    Tuberculosis is one of the major global health problems with high mortality. Establishing a rapid and low-cost identification method is significant, especially in developing countries. In this study, we aimed to design an indirect ELISA system with low molecular weight antigens secreted by Mycobacterium tuberculosis strain C, for identification of Mycobacterium tuberculosis Complex infection in human.

    Materials and methods

    The secretory proteins from culture filtrate of Mtb strain C extracted by Sephadex-G50 were used as target antigen in designing an indirect ELISA system. Then, human sera with tuberculin skin test, culture, acid-fast bacilli smear, and PCR test results were selected to detect human serum antibodies against these low molecular weight proteins.

    Results

    During gel chromatography and SDS-PAGE (12.5%) analysis, the purified protein F2 fractions with approximately 0.7 mg/ml and molecular weights in the range of 14-40 kDa were used as the target antigen in designing the indirect ELISA system. The ELISA system designed by F2 showed 78% sensitivity and 92% specificity in identifying tuberculosis.

    Conclusion

    The ELISA results based on low molecular weight proteins, with the sensitivity and specificity achieved in this study, might support the hypothesis that the Mtb culture filtrate antigens could be used as a rapid and sensitive assay in ELISA test for detection of pulmonary TB.

    Keywords: Mycobacterium tuberculosis, low-molecular weight proteins, SDS-PAGE, indirect ELISA
  • Masome Modanlo, Zohreh Taraghi, Assie Jokar, Seyednouraddin Mousavinasab, Marzieh Zamaniyan, Manizheh Zakizad Abkenar* Pages 102-112
    Background and purpose

    Urinary incontinence is a common problem in general population, especially old women and decreases their quality of life. The purpose of this study was to evaluate the effect of topical black seed oil on urinary incontinence in old women.

    Materials and methods

    The present double-blind randomized clinical trial was conducted in 80 women aged 60-80 years old with stress, urge and mixed urinary incontinence in Sari, Iran. They were randomly assigned into two groups: an intervention group (black seed oil, n=40) and a placebo group (Firooz baby oil, n=40) using block randomization. Both groups applied 15 drops of the group-specific oil twice a day (morning and night) for six weeks from the area below the navel to the pubic area. The rate of urinary incontinence was measured in both groups using the International Consultation of Incontinence Questionnaire – Short Form (ICIQ-SF) before the intervention and at the end of weeks three and six. Data were analyzed by descriptive and inferential tests.

    Results

    Independent t-test showed no significant difference between the intervention and placebo groups in the ICIQ-SF score in pre-intervention phase (P>0.05). At week three, a significant decrease was seen in the score for urinary incontinence in the group that received black seed oil compared with that of the placebo group (4.59 vs. 5.89, P=0.004). Also, at week six, the mean ICIQ-SF score in the intervention group was significantly lower than that in the placebo group (2.21 vs. 5.32, P<0.001).

    Conclusion

    The current study showed that the topical use of black seed oil for three weeks was effective in improving urinary incontinence symptoms in old women which also increased after six weeks.

    Keywords: urinary incontinence, black seed, oil, aged
  • Mohammad Esmaeili, Ghasem Yousefinia Pasha, Ebrahim Alijanpour, MohamadTaghi Hamidian, Khadijeh Ezoji, Shahram Seyfi* Pages 113-123
    Background and purpose

    Appropriate drug regimen during colonoscopy is one of the matters of concern in anesthesia. This study was conducted to compare the efficacy of propofol-ketamine combination and propofol-fentanyl in colonoscopy.

    Materials and methods

    In a single-blind randomized clinical trial, 200 patients aged 18-60 years candidate for colonoscopy, were randomly allocated into two groups to receive either fentanyl-propofol (PF) or ketamine-propofol (PK) using block randomization. Recovery time (end of injection until Steward Score was 6) as the primary outcome and vital signs, complications, total dose of propofol, and satisfaction of the doctor performing the colonoscopy as secondary consequence were compared between the two groups.

    Results

    Recovery time was 2.97 ± 0.89 min in the fentanyl-propofol group and 8.84 ± 1.73 min in ketamine-propofol group (P<0.001). Systolic and diastolic blood pressure and heart rate significantly decreased in the fentanyl-propofol group compared with the other group (P <0.001) which was persistent until five minutes after colonoscopy. Restlessness was seen in 28 patients receiving propofol-ketamine but no patient in fentanyl-propofol group developed this condition (P <0.001). Satisfaction of the doctor performing the colonoscopy and propofol dose were significantly better in patients that received ketamine-propofol (P<0.05).

    Conclusion

    Fentanyl-propofol combination was associated with faster recovery time and less restlessness than the ketamine-propofol compound, but the latter combination is recommended as it led to better hemodynamic stability, greater satisfaction of the doctor, and reduced dose of propofol.

    Keywords: ketamine, propofol, fentanyl, colonoscopy
  • Farideh Mohsenzadeh- Ledari*, Zahra Motaghi, Ziba Taghizadeh, Afsaneh Keramat, Ali Najafi, Mahmood Moosazadeh, Shahla Yazdani Pages 124-133
    Background and purpose

    There are many studies on the health effects of dietary advice and physical activity in pregnancy while only a few reported the effects of simultaneous administration of motivational interviewing, dietary advice, and physical activity on neonatal outcome in pregnant women with metabolic syndrome (MetS). This study was designed to examine the effects of these interventions on fetal-neonatal outcome in pregnant women with MetS.

    Materials and methods

    A randomized, single‑blind, controlled clinical trial was performed in 120 pregnant women with metabolic syndrome at 15- 20 weeks of gestation in two hospitals in Babol, north of Iran, 2018. The participants were allocated into two groups (n= 60 per group) using blocking randomization and were followed up until the end of pregnancy. Fetal-neonatal outcomes were compared between the two groups from week 32 of pregnancy. The interventional program included one motivational interview, two nutrition consultation sessions, and three sessions of physical activity (per week).  The control group received routine care. Demographic and fertility characteristics, anthropometric measurements, and biochemical and pregnancy outcomes were recorded. Data analysis was done applying independent t test, ANOVA, and logistic regression.

    Results

    The incidence of respiratory distress syndrome was found to be significantly lower in intervention group (3.7%) compared with the control group (14.5%) at the end of the pregnancy (P=0.01).

    Conclusion

    Dietary recommendations, motivational interviewing, and physical activity in pregnant women with MetS during prenatal care can be used as safe and practical interventions to prevent respiratory distress syndrome.

    Keywords: dietary advice, motivational interviewing, physical activity, metabolic syndrome, fetal-neonatal outcome
  • Mehran Razavipour, Salman Ghaffari, Sajad Rezaei, Bahare Ghoreishi* Pages 134-142
    Background and purpose

    Carpal tunnel syndrome (CTS) is one of the most common neuropathies caused by entrapment of the median nerve in the wrist. The purpose of this study was to evaluate the electrodiagnostic changes before and after carpal tunnel release (CTR).

    Materials and methods

    The present descriptive study was conducted in 24 patients (38 hands) with CTS in order to evaluate the electrodiagnostic changes before and 12 months after CTR and to investigate the relationship between electrodiagnostic changes and Boston score, DASH score, and Grip and Pinch strength. Data were analyzed using SPSS V20.

    Results

    Electrodiagnostic study showed that the mean distal motor latency (DML) significantly decreased from 6.7 ±2.12 ms to 4.70 ±0.61 ms (P=0.0001) and the mean distal sensory latency (DSL) significantly improved (from 4.98 ±1.06 ms to 4.54 ±0.75 ms, P=0.012). Findings showed no significant differences in mean DML and DSL between right and left hands (P=0.378, P=0.233). There was a significant positive correlation between age and DML and DSL after CTR (r=0.475, P=0.001, and r=0.341, P=0.024, respectively). No significant correlation was observed between postoperative electrodiagnostic findings and Boston score, DASH score, and Grip score ({sss: P=0.931, fss: P=0.629}, P=0.169, P=0.1000, respectively).

    Conclusion

    Postoperative electrodiagnostic findings significantly improved, but there was no clear association between EMG NCV and the severity of postoperative clinical symptoms. Therefore, in order to evaluate the outcome of CTR, combination of clinical symptoms with electrodiagnostic findings is considered valuable.

    Keywords: carpal tunnel syndrome, median nerve, carpal tunnel release, electrodiagnostic study
  • Faezeh Sadat Movahedi, Jamshid Yazdani Charati*, Seyed Nouraddin Mousavinasab, MohammadSadegh Rezai, Fatemeh Safari Haji Kolaei Pages 143-152
    Background and purpose

    Controlling the severity and death of the COVID-19 disease is still a major challenge. This research aimed at identifying the factors associated with mortality in hospitalized patients with COVID-19 applying generalized linear model.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, demographic and clinical data of COVID-19 patients hospitalized with positive RT-PCR test results (n=6759) in Mazandaran hospitals (August 2019) were obtained from the national registration system for COVID-19. SPSS V27 and R V4.0 were used for data analyses and multivariate generalized linear model test with an ordinal logistic scale was applied.

    Results

    Findings showed that full recovery and relative recovery occurred in 5888 (87.11%) and 400 (5.92%) patients, respectively. Mortality rate was 6.97%. The chance of death in patients with relative recovery (49.55%) compared with those with full recovery (21.61%) was almost 2.3 times higher. Predictors of mortality in these patients included age over 60 years (OR: 1.60), ICU admission (OR: 5.09), intubation (OR: 4.10), SpO2≤ 93% (OR: 2.41), cancer (OR: 1.74), diabetes (OR: 1.29), heart disease (OR: 1.41), and chronic kidney disease (OR: 2.17).

    Conclusion

    Specific and timely medical care, considering the mentioned risk factors, should be introduced and provided to prevent mortality in patients hospitalized with COVID-19.

    Keywords: COVID-19, mortality, risk factor, odds ratio, generalized linear model, ordinal logistic
  • Zahra Hasanshahi, Behzad Dehghani, Tayebeh Hashempour*, Javad Moayedi Pages 153-166
    Background and purpose

    P24 is one of the important components of retroviruses capsid. Several studies have shown the inhibitory effect of melittin protein on the function of AIDS virus. The aim of this study was to evaluate the effect of this protein on P24 in SIV and HIV viruses using bioinformatics software.

    Materials and methods

    P24 protein sequences of SIV and HIV were obtained from a gene bank and their features were analyzed using different software programs. Also, structural similarities of P24 protein between SIV and HIV viruses were examined. Docking analysis was used to examine the interactions between melittin and P24 proteins. The stability of docking results were confirmed by molecular dynamics simulation.

    Results

    Findings showed numerous phosphorylation, glycosylation sites, and di-sulfide bonds in P24 protein. Docking results indicated a probable interaction between P24 protein of both viruses and melittin. The results showed similarity of the third structure of P24 protein between the two viruses. Analysis of molecular dynamics showed molecular stability of the interactions between P24 and melittin proteins.

    Conclusion

    High energy values of the interaction between melittin and P24 indicated high binding potential of the two proteins, which can determine the inhibitory effect of melittin on the function of HIV capsid. Analysis of the third structure of P24 protein in both viruses showed that they are very similar despite the high difference in protein sequences from the point of view of folding and 3D structure. Application of melittin to control SIV infections in primates can be used as a model for inhibiting HIV in humans.

    Keywords: HIV, SIV, melittin, bioinformatics
  • Maryam Karami Salahodinkolah, Hamid Sharif Nia, Pardis Rahmatpour, Vida Shafipour* Pages 167-177
    Background and purpose

    Valid and reliable tools are needed to assess the health literacy of heart failure. This study was performed to validate the Persian version of Heart Failure-Specific Health Literacy Scale (HF-Specific HL Scale).

    Materials and methods

    In this methodological study, 360 patients with heart failure completed the Persian version of HF-Specific HL Scale in two medical centers affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences. Factor structure was evaluated using structural validity, convergent and divergent validity. The scale reliability was evaluated by internal consistency (Cronbach’s alpha) and construct reliability.

    Results

    The results of exploratory factor analysis showed that the scale has two factors: difficulties in understanding prescriptions and hospital pamphlets and understanding the disease and trying to improve knowledge about it, which account for 42.20% of the variance. Cronbach's alpha of the scale was higher than 0.7 and factor loading of the items was more than 0.5 indicating significant correlation coefficient of the items. The fit indices of the model showed that the extracted factor structure was suitable.

    Conclusion

    Factor structure of the HF-Specific HL Scale in patients with heart failure showed a two-factor structure. In addition, considering the acceptable validation results of the scale, the Persian version can be used as a reliable tool for measuring health literacy in patients with heart failure.

    Keywords: validity, reliability, psychometrics, health literacy, heart failure
  • Taraneh Naghibi, Iraj Nikoui, Saeid Rezaei*, Gholamreza Zarrini, Ali Heydari, Masoud I Asadi-Khiav Pages 178-183
    Background and purpose

    Ventilator-associated pneumonia (VAP) is a relatively common disorder that is associated with higher mortality than other nosocomial pneumonias. Various antibiotics, including meropenem are used in treatment of this disease. The present study was designed to evaluate the population pharmacodynamics of meropenem.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was carried out in 57 patients with VAP. All patients received iv infusion of meropenem (1 g) every eight hours and the pharmacokinetic parameters obtained from these patients were used in a parallel study to simulate the duration of plasma concentration above the minimum inhibitory concentration (MIC). Standard microbiological tests were used on tracheal aspiration samples to identify the microbial etiology of VAP, and MIC against bacterial infection was determined by E-test. Finally, the time when the drug concentration was higher than the MIC between two consecutive administrations was calculated.

    Results

    The prevalence of VAP pathogens was similar to the results of other studies. In 90% of patients, the MIC of meropenem against VAP-producing microbes was more than 32 µg/ml (ratio of free drug concentration above MIC) indicating resistance to treatment and only in four patients was less than 0.064 µg/ml, which indicates sensitivity to treatment.

    Conclusion

    Due to the high prevalence of meropenem resistance among VAP-producing pathogens, meropenem administration is recommended after antibiogram evaluation.

    Keywords: meropenem, ventilator-induced pneumonia, pharmacokinetics, pharmacodynamics
  • Mehran Armin, Sepideh Dadgar, Mehdi Aryana, Nika Rezaeikalantari, Melika Mollaei, Iman Misagh Toupkanloo, Farhad Sobouti* Pages 184-190
    Background and purpose

    Hyperdontia is defined as supernumerary teeth (ST) in deciduous or permanent dentitions which can cause a variety of dental, occlusion, and cosmetic problems. This study aimed to evaluate the prevalence and location of ST in different classes of malocclusion in a population of orthodontic patients attending a private orthodontic clinic in Sari, North of Iran between 2006 and 2021.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, the records of 4873 patients were reviewed. ST characteristics and malocclusion classes were studied using panoramic radiography, lateral cephalometry, and intraoral photographs. Data analysis was performed in SPSS ver.26 applying Chi-square, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and Fisher's exact test.

    Results

    Out of 4873 records, 36 (0.74%) patients had ST. These included 21 (58.3%) women and 15 (41.7%) men with a mean age of 23.39±10.76 years. The prevalence of ST was not significantly associated with sex, classes of malocclusion, and the type of teeth (P= 0.317, 0.02, and 0.18, respectively). However, significant correlations were found between the incidence of ST and the direction (unilateral or bilateral), malocclusion, and type (maxilla or mandible) and direction (left or right) of the jaw (P<0.001).

    Conclusion

    Distribution of ST is significantly associated with the direction, malocclusion, and left or right jaw. Nevertheless, additional studies are required in order to offer the best treatment.

    Keywords: hyperdontia, malocclusion, supernumerary teeth
  • Seyyed Aliakbar Mahmoudi*, Mohamad Khademlou, Mehran Razavipour, Somaye Alidoust Pages 191-196
    Background and purpose

    Muscle damage has always been a serious problem following accidents and spinal cord injuries. Mental imagery or motor imagery is a treatment in which a patient evokes a movement to improve performance. There are limited studies in this field, so, this study aimed at investigating the effect of mental imagery on increasing the strength of elbow flexor muscles.

    Materials and methods

    This study was performed in 20 healthy individuals, non-athletes aged 22-25 years old. The strength of the elbow flexor muscles was measured by a dynamometer and a special tape measure was used to measure the hypertrophy of the biceps muscle. The experimental group performed strength training designed for the superior hand using free weights and at the same time performed this exercise mentally with the non-superior hand (three days a week/12 weeks). Mann-Whitney U test was used to compare the changes between superior and non-superior hand and Wilcoxan test was used to compare the amount of changes in maximum muscle contractile force.

    Results

    Findings showed increased elbow flexor strength and hypertrophy in both the superior hand and non-superior hand.

    Conclusion

    Although real exercises were more effective in improving strength and hypertrophy of flexor elbow muscles, but mental imagery also affected muscle strength and hypertrophy as much as real exercises.

    Keywords: mental imagery, strength, hypertrophy, elbow flexor muscles
  • Seyed Shervin Shafiei*, Fereshteh Kamani Pages 197-206

    Desmoid tumors (DTs) are slow-growing tumors with no malignant or metastatic features but are locally invasive. These tumors have an unpredictable but varied clinical course. Intra-abdominal sporadic DTs are very rare and have a worse prognosis due to the mass effect on abdominal organs. This paper reports the diagnostic and surgical treatment of a 34-year-old man with DT of the small intestine without any genetic predisposing factor or history of trauma and abdominal surgery. The patient initially had mild pain in the periumbilical area and then presented with exacerbation of abdominal pain, acute abdominal symptoms, and peritonitis during elective diagnostic procedures. Abdominal CT scan with contrast injection showed a hypodense area with irregular borders and open-air foci of 171*160*85 mm in the middle of the abdomen and displacement of intestinal loops. Diagnostic and therapeutic laparotomy revealed a very large mass (18 cm in diameter) in the mesentery of a large part of the small intestine, a purulent abscess adjacent to the mass, and perforation of the D4 part of the duodenum. Debulking resection of the tumor was performed due to the involvement of the upper mesenteric artery. Preoperative elective core needle biopsy, surgical biopsy, and immunohistochemistry reports revealed desmoid tumor. Desmoid tumor as a benign tumor can have aggressive manifestations similar to intra-abdominal malignancies.

    Keywords: intra-abdominal desmoid tumor, mesentery, intestinal perforation, abscess, case report