فهرست مطالب

محیط زیست جانوری - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 38
|
  • پرستو پورغفور لنگرودی *، وحید نعمان صفحات 1-8

    آناپلاسما باکتری درون سلولی و گرم منفی است که سلول های خونی مختلف حیوانات را آلوده می کند. معمولا شیوع آناپلاسموزیس در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان به صورت اندمیک دیده می شود. این مطالعه باهدف تعیین تنوع گونه های آناپلاسما در بین گاوها و گوسفندان استان گلستان انجام شد. در مجموع 400 نمونه خون از طریق رگ گردن گاوها (200 راس) و گوسفندان (200 راس) به ظاهر سالم به طور تصادفی از منطقه مورد نظر جمع آوری شد. در ابتدا DNA استخراجی از نمونه های خونی با جفت آغازگری از ژن 16SrRNA که جنس آناپلاسما را تکثیر می کردند، تکثیر شد. در اولین PCR تعداد 16 نمونه از 200 نمونه گاوی و 2 نمونه از 200 نمونه گوسفندی از نظر جنس آناپلاسما مثبت شدند. تنها یک در صد از نمونه های گاوی از نظر آناپلاسما فاگوسیتوفیلم مثبت تشخیص داده شد. تعداد 14 نمونه از 200 نمونه گاوی (7%) و 2 نمونه از 200 نمونه گوسفندی(1%) به ترتیب از نظر آناپلاسما مارجیناله و آناپلاسما اوویس مثبت بودند.  آزمون  کای-مربع جهت مقایسه میزان شیوع نسبت به نوع، سطح بهداشت دامداری، حضور کنه روی دام، سم پاشی در فصول تکثیر کنه، فاصله بین دامداری ها، تماس با نشخوارکنندگان وحشی، تراکم، سن و جنس انجام شد. نتایج نشان دادکه در گاوها شیوع آناپلاسما با آلودگی با کنه و سن ارتباط معنی داری داشت (P<0/05). هم چنین در گوسفندان شیوع آناپلاسما با آلودگی با کنه و استفاده از کنه کش در دامداری ارتباط معنی داری داشت (P<0/05). این مطالعه نشان داد که در نشخوارکنندگان استان گلستان حداقل سه گونه مختلف آناپلاسما وجود دارد.

    کلیدواژگان: گونه های آناپلاسما، گاو، گوسفند، گلستان، روش ملکولی
  • جواد احمد پناه *، سیما ساور سفلی، علی جوانروح علی آباد، عباس صفری صفحات 9-16

    هدف از این پژوهش محاسبه ضرایب اقتصادی صفات مهم گوسفند سنجابی در سیستم پرورش روستایی و تعیین هدف اصلاحی برای این نژاد بود. برای این منظور تعداد 10 گله گوسفند سنجابی در استان کرمانشاه با 2000 راس میش مولد در طی یک چرخه تولیدمثل انتخاب گردید. ضرایب اقتصادی صفات به صورت افزایش در میانگین صفت مورد نظر در صورتی که سایر صفات در حد میانگین جامعه بدون تغییر باقی می مانند محاسبه گردید. بیش ترین سهم درآمدی (97/32 درصد) و هزینه (78/12 درصد) سیستم تولید مربوط به وزن شش ماهگی بره و تغذیه بود. ضرایب اقتصادی مطلق برای صفات زنده مانی میش، آبستنی، دفعات زایش، تعداد بره در هر زایمان، زنده مانی تا شیرگیری، وزن فروش بره (شش ماهگی)، شیر و پشم تولیدی به ترتیب برابر 125292/61، 144916/75، 97789/35، 111354/87، 130720/94، 221482/27، 8820/58، و 38000/00 ریال به دست آمدند. ضرایب اقتصادی نسبی به وزن پشم بر اساس گرایش حداکثر سود دامنه  ای از 1/84- تا 5/83 به ترتیب برای صفات وزن میش و وزن شش ماهگی بره داشت. رتبه بندی صفات در دو گرایش درآمد به هزینه و هزینه به درآمد یکسان بوده است. حساسیت ضرایب اقتصادی صفات به قیمت هر کیلو بره شش ماهه بالا، از طرفی حساسیت به تغییر قیمت پشم و هزینه تمام شده هر کیلو میش پایین بود. در واقع اهداف اصلاحی برای گوسفند سنجابی بر اساس ضرایب اقتصادی برآورد شده به ترتیب شامل وزن شش ماهگی، آبستنی، زنده مانی تا شیرگیری، زنده مانی میش، تعداد بره در هر زایمان، دفعات زایش، تولید شیر، تولید پشم، وزن قوچ، وزن جایگزین و وزن میش می باشند.

    کلیدواژگان: گوسفند سنجابی، سیستم تولید، ضرایب اقتصادی، آزمون حساسیت
  • کامران اسلاملو، مژگان احمدی ندوشن*، عاطفه چمنی صفحات 17-26
    قوچ لارستان کوچک ترین گونه از جنس قوچ و میش (Ovis) در دنیاست که جمعیت های کوچک و ایزول ه ای از آن در جنوب کشور و خصوصا استان فارس پراکنده شده است. طرح ریزی هر گونه اقدام حفاظتی برای قوچ لارستان در وهله اول نیازمند شناسایی عرصه   های مطلوب برای گونه و آگاهی از ارتباط زیستگاهی میان جمعیت های و مناطق حفاظتی موجود در منطقه است. در پژوهش حاضر با استفاده از مدل سازی توزیع گونه (SDM) بر اساس روش بیشینه بی نظمی (MaxEnt) مطلوبیت زیستگاه گونه مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 8 متغیر مستقل محیطی شامل فاکتورهای مرتبط با حضور انسان، تیپ پوشش سیمای سرزمین و توپوگرافی در محیط نرم افزار ArcGIS تهیه شده و به انضمام فایل نقاط حضور در نرم افزار مکسنت برای تهیه مدل مطلوبیت زیستگاه گونه مورد استفاده قرار گرفتند. سپس لایه به دست آمده به عنوان ابزاری برای بررسی ارتباطات زیستگاهی و شناسایی کریدورهای بین مناطق حفاظتی منطقه به دو روش تیوری مدار و روش حداقل هزینه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج مدل مکسنت نشان داد که تلفیقی از تیپ های مرتعی پوشیده گیاهان علفی و بوته ای با تراکم متوسط تا خوب در مناطق ناهموار با فراهمش مناسب گریزگاه ها و به دور از مناطق توسعه انسانی مهم ترین عوامل موثر بر مطلوبیت زیستگاه گونه هستند. هم چنین سطح زیر نمودار (AUC) برابر با 0/963 برای نقاط تعلیمی و 0/953 برای نقاط آزمون نشان دهنده قابلیت پیش بینی بسیار خوب مدل است.
    کلیدواژگان: زیستگاه، مدل، هرمود، قوچ لارستان
  • اسماعیل گنجی جامه شوران، کاوه جعفری خورشیدی*، جواد بیات کوهسار صفحات 27-34
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر افزودنی آنزیم و باکتری های مولد اسید لاکتیک بر قابلیت هضم، تولید متان و جمعیت پروتوزوآ سیلاژ مخلوط تفاله گوجه فرنگی و ضایعات کدو آجیلی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) مخلوط تفاله گوجه فرنگی و بقایای کدو آجیلی به نسبت 1: 1 (به عنوان شاهد)، 2) شاهد+آنزیم، 3) شاهد+افزودنی باکتریایی تولید شده در آزمایشگاه و 4) شاهد+آنزیم+افرودنی باکتریایی، بودند. تیمارهای آزمایشی در سه تکرار در کیسه های نایلونی به وزن 3 کیلوگرم به صورت دستی فشرده و به مدت 90 روز سیلو شدند. قابلیت هضم تیمارهای مختلف براساس روش کشت بسته، شمارش جمعیت پروتوزوآ از محلول MFS (متیل گرین، فرمالین، سیلین) و هم چنین جهت برآورد تولید گاز متان از روش آزمون تولید متان استفاده شد. نتایج نشان داد. عامل تفکیک بین تیمارهای آزمایشی متفاوت بود (0/035>P) که بیش ترین عامل تفکیک مربوط به تیمار افزودنی آنزیم بود. در تولید توده میکروبی و بازده تولید گاز بین تیمارها اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت (0/05<P). بازده تولید پروتیین میکروبی اختلاف آماری معنی دار وجود داشت (0/05>P).از نظر جمعیت پروتوزوآ بین تیمارهای آزمایشی جمعیت کل و هالوتریش ها اختلاف آماری معنی دار بود (0/05>P). ولی در جمعیت آنتودینیوم، دیپلودینیوم، افریواسکولکس،اختلاف آماری معنی دار نبود (0/05<p). از نظر تولید متان در فاکتور کل گاز تولیدی و  پتانسیل کاهش تولید متان اختلاف آماری معنی دار مشاهده شد (0/05>P). ولی از نظر متان اختلاف آماری معنی دار نبود (0/05<P). به طور کلی، نتایج نشان داد که استفاده از افزودنی های مختلف در مقایسه با تیمار شاهد تاثیر قابل ملاحظه ای بر ارزش تغذیه ای سیلاژ مخلوط تفاله گوجه فرنگی و ضایعات کدو آجیلی نداشتند.
    کلیدواژگان: سیلاژ تفاله گوجه فرنگی، سیلاژ بقایای کدو آجیلی، آنزیم، باکتری های مولد اسیدلاکتیک، تخمیر
  • مختار مهاجر* صفحات 35-42
    این تحقیق با هدف مقایسه عملکرد تولید مثلی گاوهای نژاد خالص هلشتاین و آمیخته های هلشتاین-سمینتال با نسبت 50:50 و 25:75 در یکی از گاوداری های استان گلستان انجام شد. در این تحقیق شاخص های تولید مثلی شامل سن اولین تلقیح، سن اولین زایش، طول مدت آبستنی، تعداد روزهای باز، فاصله گوساله زایی و وزن تولدگوساله مورد بررسی قرار گرفت. بین گاوهای نژاد خالص هلشتاین و آمیخته های هلشتاین-سمینتال با نسبت 50:50 از نظر شاخص سن اولین تلقیح و سن اولین زایش اختلاف معنی داری وجود نداشت اما این اختلاف بین آمیخته های هلشتاین- سمینتال با نسبت 50:50 و 25:75 معنی دار بود (p<0/05). هم چنین شاخص سن اولین تلقیح بین گاوهای نژاد خالص هلشتاین با آمیخته های هلشتاین-سمینتال با نسبت 25:75 معنی دار بود (p<0/05). تفاوت میانگین تعداد روز های باز درگاوهای نژاد خالص هلشتاین با آمیخته های هلشتاین-سمینتال با نسبت 25:75 معنی دار نبود، درحالی که با آمیخته های هلشتاین-سمینتال با نسبت 50:50 در دوره شیردهی اول و سوم معنی دار بود (p<0/05). در این تحقیق فاصله گوساله زایی بین نژادهای خالص هلشتاین و آمیخته های هلشتاین- سمینتال با نسبت 50: 50 در دوره شیردهی اول و دوم معنی دار بود (p<0/05). میانگین وزن تولدگوساله در دوره شیردهی اول و دوم در گاوهای نژادخالص هلشتاین (به ترتیب 41/228 و 43/787 کیلوگرم) بیش تر از آمیخته های هلشتاین-سمینتال با نسبت 50:50 (به ترتیب 40/32 و 41/107 کیلوگرم) و در آمیخته های هلشتاین-سمینتال با نسبت 50:50 (40/32 کیلوگرم) بیش تر از آمیخته های هلشتاین-سمینتال با نسبت 25:75 (36/6 کیلوگرم) بود، اما این اختلاف معنی دار نبود. نتایج این تحقیق نشان می دهد راندمان تولیدمثل برای شاخص های تعداد روزهای باز و فاصله گوساله زایی در آمیخته های هلشتاین-سمینتال و سن اولین تلقیح آمیخته های سمینتال- هلشتاین با نسبت 75: 25 بهتر از نژاد خالص هلشتاین است.
    کلیدواژگان: عملکرد، تولید مثل، هلشتاین، آمیخته سمینتال- هلشتاین، گلستان
  • فرزاد قنبری*، جواد بیات کوهسار صفحات 43-54
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تیمارهای هیدروکسید سدیم (50 گرم در کیلوگرم ماده خشک)، اکسید کلسیم (160 گرم در کیلوگرم ماده خشک)، اسید هیدروبرومیک (60 میلی لیتر در کیلوگرم ماده خشک) و پراکسید هیدروژن (57 میلی لیتر در کیلوگرم ماده خشک) بر ارزش تغذیه ای بقایای عدس انجام گرفت. فراسنجه های تولید گاز با استفاده از آزمون تولید گاز اندازه گیری شدند. قابلیت هضم نمونه   ها با استفاده از روش کشت بسته تعیین شد. عمل آوری بر ترکیب شیمیایی نمونه ها موثر بود (0/05>p). تیمارهای اکسید کلسیم، پراکسید هیدروژن و هیدروکسید سدیم باعث افزایش خاکستر شدند. مقدار پروتیین خام در نمونه های عمل آوری شده کاهش یافت. کم ترین مقدار در تیمارهای پراکسید هیدروژن و اکسید کلسیم مشاهده شد. تیمارهای پراکسید هیدروژن و هیدروکسید سدیم مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی را کاهش و در مقابل مقدار کل مواد مغذی قابل هضم و انرژی خالص برای شیردهی و رشد را افزایش دادند. پتانسیل تولید گاز و فراسنجه های تخمینی مربوط به آن در نمونه های عمل آوری شده کم تر از شاهد بود (0/0001>p). قابلیت هضم ماده خشک در تیمارهای هیدروکسید سدیم و اکسید کلسیم، و قابلیت هضم ماده آلی در تیمارهای اسید هیدروبرومیک و اکسید کلسیم کاهش یافت (0/0001>p). همه تیمارها مقدار عامل تفکیک را افزایش دادند (0/0001>p). بیش ترین مقدار در تیمارهای پراکسید هیدروژن و اسید هیدروبرومیک مشاهده شد. پراکسید هیدروژن توده میکروبی تولید شده و بازده آن را افزایش داد (0/0001>p). در مجموع، هر چند که عمل آوری باعث بهبود ترکیب شیمیایی بقایای عدس شد، اما تاثیر مثبتی بر فراسنجه های تولید گاز و قابلیت هضم برون تنی نمونه ها نداشت.
    کلیدواژگان: عمل آوری شیمیایی، آزمون تولید گاز، قابلیت هضم برون تنی، بقایای عدس
  • مهدیه رخشانی نژاد، ناصر امام جمعه کاشان*، محمد رکوعی، مهدی امین افشار، هادی فرجی آروق صفحات 55-64
    سوددهی در گاوهای شیری بستگی به ماندگاری حیوان در گله دارد که از طریق کاهش حذف غیراختیاری و افزایش حذف اختیاری در گله فراهم می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی عوامل غیر ژنتیکی موثر بر صفت ماندگاری و برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات ماندگاری و نمره سلول های بدنی در گاوهای هلشتاین ایران بود. بدین منظور از اطلاعات 277715 راس گاو که مابین سال های 1380 تا 1397 توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمع آوری شده بود، استفاده شد. ماندگاری به صورت طول عمر، تعداد روزهای شیردهی طول عمر، تولید شیر، چربی و پروتیین طول عمر تعریف شده و با استفاده از دو بسته نرم افزاری survival و cmprsk عوامل موثر بر صفات و خطر خذف تعیین گردید. مولفه های واریانس صفات ماندگاری بر مبنای توزیع نمایی و داده های سنسور شده به همراه صفت نمره سلول های بدنی با استفاده از تجزیه و تحلیل دو صفتی توسط روش نمونه گیری گیبس برآورد گردید. نتایج نشان داد که اثر گله، سال و فصل زایش و سن زایش گاو بر تمامی صفات ماندگاری معنی دار بود (0/001>P). گاوهایی با درجه سخت زایی بالا نسبت به سایر گاوها دارای ریسک حذف بالاتری بوده و ریسک حذف برای گاوهای زایش کرده در فصل بهار نسبت به سایر فصول بالاتر بود (به استثنای طول عمر). دامنه وراثت پذیری برای صفات مختلف ماندگاری بین 0/076 تا 0/186 متغییر بوده و وراثت پذیری صفت نمره سلول های بدنی 0/31 برآورد شد. نتایج نشان داد که انتخاب ژنتیکی برای نمره سلول های بدنی و برخی صفات ماندگاری مانند تولید پروتیین طول عمر می تواند در بهبود این صفات موثر باشد اگرچه به خاطر معنی دار بودن عوامل محیطی بر روی صفات ماندگاری، باید این عوامل نیز مورد توجه قرار گیرد. همبستگی ژنتیکی و باقی مانده بین نمره سلول های بدنی با صفات ماندگاری منفی و مقدار همبستگی ژنتیکی بین صفات نسبت به همبستگی باقی مانده آن ها بالاتر بود. بنابراین انتخاب ژنتیکی برای نمره سلول های بدنی و در نظر گرفتن آن به عنوان معیار انتخاب در برنامه های اصلاح نژادی می تواند به طور غیرمستقیم صفات ماندگاری در گاوهای هلشتاین ایران را بهبود بخشد. افزایش ماندگاری و بهبود آن نه تنها از نظر اقتصادی اهمیت دارد بلکه موجب بهبود رفاه در حیوانات نیز می گردد.
    کلیدواژگان: وراثت پذیری، ماندگاری، نمونه گیری گیبس، تابع خطر
  • سید کمال الدین علامه*، مسعود برومند جزی، عبدالرضا نبی نژاد، محمدامیر کریمی ترشیزی صفحات 65-72
    در مطالعه حاضر، دو غلظت مختلف از باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس در جیره و تاثیر آن به عنوان یک پروبیوتیک بر صفات مختلف جوجه های گوشتی و مقایسه آن با پروبیوتیک تجاری بررسی شد. به همین منظور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار و 12 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در هر تکرار به مدت 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره شاهد (بدون پروبیوتیک)، 2) جیره شاهد به اضافه پروبیوتیک تجاری پروتکسین، 3) جیره شاهد به اضافه باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس با غلظت 107 کلنی در هر گرم خوراک و 4) جیره شاهد به اضافه باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس با غلظت 109 کلنی در هر گرم خوراک بودند. نتایج نشان داد که هیچ کدام از جیره های حاوی پروبیوتیک در مقایسه با شاهد تاثیر معنی داری برافزایش وزن، مصرف خوراک و راندمان تبدیل پروتیین نداشتند (0/05<P). ازنظر عددی تیمار لاکتوباسیلوس رامنوسوس با غلظت 109 در کل دوره پرورش، ضریب تبدیل خوراک مناسب تری نسبت به سایر تیمارها نشان داد. مقایسه میزان کلسیم و فسفر استخوان درشت نی در تیمارهای مختلف نشان داد که تیمار لاکتوباسیلوس رامنوسوس با غلظت 109 با بیش ترین ذخیره کلسیم با سایر تیمارها اختلاف معنی داری داشت (0/05>P)، ولی در مورد فسفر تفاوت معنی داری بین آن ها مشاهده نشد (0/05<P). تیمار لاکتوباسیلوس رامنوسوس با غلظت 109 با کم ترین مقدار کلسترول خون تفاوت معنی داری را با جیره شاهد و جیره حاوی پروبیوتیک تجاری (پروتکسین) نشان داد (0/05>P). بنابراین، استفاده از باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس تولیدی در غلظت 109 کلنی در هر گرم خوراک برای جوجه گوشتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، عملکرد، استخوان، کلسترول، جوجه گوشتی
  • الهام مولایی امام زاده، مژگان مظهری*، نعمت ضیائی، زهرا رودباری صفحات 73-82
    لیزین مهم ترین اسید آمینه ضروری برای رشد و نمو ماهیچه طیور است که تامین میزان مناسب آن می تواند منجر به بهبود عملکرد رشد و تولید گوشت سینه در جوجه های گوشتی گردد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس- 308 با 5 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه در هر تکرار از یک تا 42 روزگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره پایه با سطح لیزین پیشنهادی راهنمای پرورش سویه راس 308 (شاهد)، جیره با 10 درصد کاهش سطح لیزین، جیره  با 20 درصد کاهش سطح لیزین، جیره  با 10 درصد افزایش سطح لیزین و جیره با 20 درصد افزایش سطح لیزین بودند که در سه دوره آغازین (یک تا 10 روزگی)، رشد (11 تا 25 روزگی) و پایانی (26 تا 42 روزگی) اعمال شدند. اثر تغییر سطح اسید آمینه لیزین بر مقدار مصرف خوراک در کل دوره های آزمایشی معنی دار نبود. در دوره های رشد، پایانی و کل دوره پرورش، افزایش سطح اسید آمینه لیزین منجر به بهبود متوسط افزایش وزن دوره و ضریب تبدیل خوراک شد و کاهش سطح لیزین نسبت به سطح احتیاج اثر منفی بر صفات عملکردی داشت (0/05>P). وزن نسبی لاشه و سینه با سطوح بیش تر اسید آمینه لیزین افزایش یافت (0/05>P)، لیکن وزن نسبی ران و اندام های داخلی نظیر کبد، طحال، بورس و قلب تحت تاثیر سطح لیزین جیره قرار نگرفت. اثر تیمارها بر متابولیت های خون شامل پروتیین تام، آلبومین و تری گلیسرید معنی دار بود (0/05>P)، اما بر اسید اوریک معنی دار نبود. بیش ترین مقدار پروتیین سینه و بیش ترین سطح فیبر در ناحیه بافت سینه مربوط به جوجه هایی بود که بیش ترین مقدار اسید آمینه لیزین را دریافت کرده بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن اسید آمینه لیزین به میزان 10 و 20 درصد بیش تر از سطح لیزین پیشنهادی راهنمای پرورش جوجه های گوشتی سویه راس-308 می تواند در جهت بهبود عملکرد رشد، وزن لاشه و سینه، مقدار پروتیین و بافت ماهیچه سینه جوجه های گوشتی در کل دوره پرورش مفید باشد.
    کلیدواژگان: لیزین، اسید اوریک، بافت ماهیچه، پروتئین، جوجه گوشتی
  • علی کیخسرو کیانی، محمد چمنی*، فرهاد فرودی، علی اصغر صادقی، مهدی امین افشار صفحات 83-92
    هدف این پژوهش بررسی اثر پروتکسین و ویتامین C برسلول های ایمنی ، وزن اندام های لنفوییدی وغلظت آنزیم های آنتی اکسیدان خون جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی بود. تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی مورد استفاده قرار گرفت. گروه های آزمایشی شامل گروه شاهد منفی (بدون افزودنی، بدون تنش گرمایی)، شاهد مثبت (بدون افزودنی، با تنش گرمایی)، گروه های ویتامین C، پروتکسین و ترکیب پروتکسین و ویتامین C بودند. پرندگان روزانه به مدت 7 ساعت، از 14 تا 35 روزگی در معرض تنش گرمایی مزمن (35±1 درجه سانتی گراد، رطوبت 65 تا 70%) قرار گرفتند. وزن نسبی اندام های لنفوییدی شامل طحال، بورس فابریسیوس و تیموس 8 قطعه پرنده از هر تیمار در روزهای 14 و 28 محاسبه گردید. هم چنین تعداد سلول های ایمنی جوجه ها پس از خون گیری اندازه گیری شد. غلظت آنتی اکسیدان های خون نیز به صورت هفتگی اندازه گیری شد. نتایج این آزمایش نشان داد که گروه ویتامینC+پروتکسین بیش ترین وزن اندام های بورس، طحال و تیموس در حین تنش حرارتی را دارد. هم چنین گروه دریافت کننده پروتکسین نسبت به گروه شاهد مثبت وزن بورس و طحال بیش تری را در حین تنش حرارتی داشت (P≤0.05). تنش حرارتی سبب افزایش نسبت هتروفیل به لنفوسیت شد (P≤0.05)، اما افزودن ویتامین C و پروتکسین سبب کاهش تعداد هتروفیل ها شد (P≤0.05). نتایج نشان داد که ارایه ویتامین C سبب افزایش غلظت سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز و کاهش میزان گلوتاتیون پراکسیداز خون جوجه های گوشتی طی تنش حرارتی شده است (P≤0.05). با توجه به نتایج به دست آمده، تیمار ویتامین C+پروتکسین بهترین عملکرد را نسبت به سایر تیمارها نشان داد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پروبیوتیک، سیستم ایمنی، طیور گوشتی، ویتامین ها
  • ولی اروجی، علی نوبخت* صفحات 93-102
    آزمایش حاضر جهت بررسی اثرات برنامه های دوره ای مختلف محدودیت غذایی بر عملکرد رشد و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی راس- 308 انجام گرفت. تعداد 192 قطعه جوجه (مخلوط نر و ماده) از سن 10 تا 42 روزگی در 4 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار در دوره های آزمایشی رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) در قالب طرح کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارها شامل: 1) شاهد (بدون اعمال محدودیت غذایی)، 2) اعمال 8 ساعت محدودیت غذایی (از سن 8 تا 28 روزگی)، 3) اعمال 16 ساعت محدودیت غذایی (از سن 8 تا 25 روزگی) و 4) تغذیه یک روز در میان (از 8 تا 21 روزگی) بودند. در دوره رشد اعمال محدودیت های غذایی نسبت به گروه شاهد موجب کاهش عملکرد شد (0/05>P). مقدار خوراک مصرفی روزانه، افزایش وزن و وزن پایان دوره جوجه ها کاهش و ضریب تبدیل خوراک افزایش یافت (0/05>P). در حالی که در دوره پایانی، اعمال محدودیت غذایی موجب افزایش وزن بیش تر و بهبود ضریب تبدیل خوراک شد. بهترین نتیجه در این دوره با اعمال 16 ساعت گرسنگی حاصل گردید که این نتیجه در کل دوره آزمایش نیز مشاهده شد. برنامه تغذیه ای یک روز در میان باعث کاهش مقدار خوراک مصرفی روزانه جوجه ها شد (0/05>P). اعمال محدودیت غذایی غلظت HDL خون را نسبت به شاهد کاهش و غلظت پروتیین تام را افزایش داد (0/05>P). به طور کلی اعمال 16 ساعت محدودیت غذایی در فاصله زمانی 8 تا 25 روزگی جوجه های گوشتی سویه راس- 308 موجب بهبود شاخصه های عملکردی جوجه ها در کل دوره پرورش می گردد.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، فراسنجه های خونی، عملکرد، محدودیت غذایی
  • محمدامین شهبازی*، نواب قبادی صفحات 103-106
    صرع یک اختلال نورولوژیکی شایع و از مدت ها پیش اثر داروی ضد صرع بر جریان خون مغزی مورد توجه قرار گرفته است. یکی از داروهای کاربردی در درمان صرع ویگاباترین است که عمدتا در درمان تشنج جزیی و اسپاسم استفاده می شود. این دارو به دنبال مصرف خوراکی به خوبی جذب می شود و 60 الی 80 درصد آن از طریق ادرار به صورت تغییر نیافته دفع می شود هم چنین می تواند سطح اسید آمینوبوتیریک سیستم عصبی مرکزی را بالا ببرد به طوری که باعث تغییر در عملکرد قلب، ریتم قلب، ضربان قلب و فشار خون شود. در این مطالعه 12 قلاده سگ به طور تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند که بعد از مطالعات قلبی و آلودگی های انگلی 5 سی سی نمونه خون جهت مطالعات سرمی اخذ گردید سپس ویگاباترین به صورت خوراکی به میزان 500 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن در روز تا 7 روز استفاده شد که پس از آن  بدون بی هوشی و استرس در سگ ها از سمت راست آن ها نوار قلب اخذ گردید که نتایج به دست آمده تحت تجزیه و تحلیل به روش آماری آنالیز واریانسی یک طرفه (ANOVA) قرار گرفت. سطح معنی دار بودن نتایج به صورت (p≤0.05) بود. نتایج این مطالعه نشان داد که به دنبال مصرف دارو ضربان قلب کاهش یافته و فواصل امواج PR و RR افزایش دارد.
    کلیدواژگان: ویگاباترین، نوار قلب، آنزیم های سرم، فشار خون، سگ
  • احسان نیک زاده، آریا شفائی پور*، بهزاد فتحی نیا صفحات 107-112
    در بهار سال 1398، 20 لانه فعال زنبورخوار اروپایی (Merops apiaster) در یک منطقه جنگلی 500 هکتاری در منطقه چاروسا در شهرستان کهگیلویه بررسی شد و خصوصیات هر لانه و نیز عملکرد تولیدمثلی مورد بررسی قرار گرفت. میانگین قطر عمودی و افقی دهانه لانه ها، به ترتیب 88/90±61/10 و 14/97±61/75 میلی متر و میانگین عمق عمودی و افقی حفره ها، به ترتیب 4/31±30/30 و 22/81±77/65 میلی متر می باشد. میانگین مساحت لانه ها 9/861±30/745 سانتی متر مربع و حجم لانه ها 1101/82±3290/61 سانتی متر مکعب بود. میانگین شیب لانه ها 27/61±63/6 درجه می باشد. اغلب پرنده ها، در هفته سوم اردیبهشت تخم گذاشتند که میانگین تخم های گذاشته شده با دامنه 4 تا 7 تخم در هر لانه 0/77±5/9 تخم می باشد. میانگین طول دوره انکوباسیون 1/19±17/95 روز با دامنه 16 تا 20 روز بود و مدت زمان ماندن جوجه ها در لانه، 0/71±24 روز با دامنه 21 تا 24 روز بود. بیش از 80 درصد از جوجه ها در هفته دوم تیر ماه، لانه ها را ترک کرده اند. میانگین فلدجینگ (جوجه هایی که توانایی ترک لانه را دارند) در لانه های موفق، 0/65±6/0 و در کل لانه ها 1/45±5/70 جوجه می باشد. کل دوره تولیدمثلی 1/15±55/21 روز بود و در نهایت، درصد موفقیت تولیدمثلی لانه ها 95% بود.
    کلیدواژگان: لانه، زادآوری، تعداد تخم، موفقیت تولیدمثلی، چاروسا
  • کیان پهلوان افشاری*، حسین صنعان صفحات 113-122
    در این مطالعه، بیان ژن MUC2 مرتبط با ایمنی در جوجه های گوشتی سویه آرین بررسی و تغییرات بیان آن با افزودن سطوح مختلف اسانس اسطوخدوس مورد تحقیق قرار گرفت. آزمایش درقالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار و هر تکرار شامل 25 قطعه جوجه انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره پایه، جیره پایه حاوی 100 میلی گرم پروبیوتیک، 150 میلی گرم آتتی بیوتیک، 200 میلی گرم اسانس اسطوخدوس و 400 میلی گرم اسانس اسطخدوس بودند. به منظور بررسی بیان ژن MUC2 ابتدا کل RNA از قسمت ژنوم بافت روده جوجه های تیمارهای مختلف، استخراج و بعد از ساخت cDNA از نمونه ها، بیان ژن با استفاده از روش Real Time PCR به صورت نسبی بررسی شد. یافته های حاصله با استفاده از روش GLM نرم افزار آماری (9.1)  SAS مورد تجزیه و میانگین تیمارها با استفاده از آزمون دانکن مقایسه شدند. یافته ها نشان داد که بیان ژن MUC2 در بافت روده افزایش ولی در سطوح مختلف تیمارها تفاوت معنی داری ندارد. یافته های این مطالعه نشان داد که پاسخ به گلبول قرمز گوسفندی، ایمنوگلوبولینG و ایمنوگلوبولینM تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت و بیان ژن Muc2 درجوجه های گوشتی تحت تیمار افزایش یافت. لذا با توجه به این که استفاده از گیاه دارویی اسطخدوس باعث توسعه فلور روده و این امر نیز خود سبب افزایش ترشح موسین در روده می شود. بنابراین افزودن اسطوخدوس به جیره جوجه های گوشتی به دلیل نقش پروبیوتیکی سبب بهبود سیستم ایمنی و جلوگیری از بیماری هایی از قبیل آسیت و هم چنین سبب اثرات مثبتی بر سلامت دستگاه گوارش می شود.
    کلیدواژگان: اسانس اسطخدوس، ژن MUC2، طیور، Real Time PCR
  • نصیر سجادی، رضا وکیلی* صفحات 123-130
    این آزمایش باهدف استفاده از اثر سطوح مختلف پروبیوتیک پروتوکسین و شکل فیزیکی خوراک بر ریخت شناسی روده باریک و وضعیت ایمنی ‏در بلدرچین انجام گرفت. به این منظور تعداد‏ ‏240  قطعه جوجه بلدرچین های گوشتی یک روزه در یک آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی ‏در 6 تیمار ، ‏‏4 تکرار با 10 جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز مورد بررسی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- خوراک آردی (مش) حاوی آب خالص (فاقد پروبیوتیک پروتکسین)، 2- خوراک آردی (مش) حاوی دو سطح پروبیوتیک پروتکسین محلول در آب آشامیدنی (1 و 2 درصد)، 33- خوراک کرامبل با سه سطح پروبیوتیک پروتکسین (صفر، 1 و 2 درصد) محلول در آب آشامیدنی بودند. جیره های آزمایشی بر اساس احتیاجات غذایی جوجه بلدرچین انجمن تحقیقات ‏ملی و با استفاده از نرم افزار ‏UFFDA‏ تنظیم شدند. به منظور آزمایش شمارش سلول های خونی،  در سن 42 روزگی، یک جوجه از هر تکرار انتخاب و نمونه خون از ورید بال گرفته شد. پس از ثبت وزن تمام جوجه ها، یک پرنده از هر قطعه به صورت تصادفی کشتار شد و وزن و طول نسبی بخش های مختلف روده و خصوصیات ریخت شناسی ژژنوم (‏طول و عرض پرز و عمق کریپت) مورد مطالعه قرار گرفت. ‏نتایج حاصل نشان داد. جوجه های تغذیه شده با جیره خوراک کرامبل و فاقد پروبیوتیک پروتکسین دارای بالاترین درصد لنفوسیت و جوجه های دریافت کننده خوراک مش و فاقد پروبیوتیک پروتکسین دارای بالاترین درصد مونوسیت بودند (0/05>P). هم چنین نتایج حاصل از ریخت شناسی روده باریک جوجه های بلدرچین نشان داد که دو تیمار خوراک کرامبل و حاوی 2 درصد پروبیوتیک پروتکسین محلول در آب آشامیدنی دارای بالاترین مقادیر طول پرز و عمق کریپت بودند (0/05>P). وزن نسبی اجزای مختلف دستگاه گوارش و طول نسبی دیودنوم و سکوم به طور معنی داری تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار گرفتند (0/05>P). به طورکلی نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که استفاده از افزودنی پروبیوتیک پروتکسین منجر به بهبود وضعیت ایمنی بلدرچین ها می گردد و‏ تاثیر معنی داری بر بهبود  وضعیت طول و عرض پرز و عمق کریپت و نیز بهبود وزن و طول نسبی اجزای مختلف روده دارد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک پروتکسین، وضعیت ایمنی، ریخت شناسی روده، بلدرچین
  • پیمان موحد، احسان اسکوئیان*، محمد فاصله جهرمی، پریسا شکر یزدان، مهدی سالاری پور، محمدرضا احمدی صفحات 131-138
    این پژوهش به منظور مقایسه اثر جایگزینی روی آلی با روی معدنی بر شاخص های عملکردی، میزان ابقاء بافتی، سامانه ایمنی، ریخت شناسی روده و وضعیت پاداکسندگی جوجه های گوشتی انجام شد. 150قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی و در سطح آماری (0/05>p) در 3 تیمار و 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره پایه  بر   اساس ذرت و سویا + 110میلی گرم بر کیلوگرم روی تامین شده از سولفات روی، 2) جیره پایه + 22 میلی گرم بر کیلوگرم روی تامین شده از روی آلی (روی باند شده با اسیدهای آمینه، تولید شرکت آریانا) + 88 میلی گرم بر کیلوگرم روی تامین شده از سولفات روی، 3) جیره پایه + 33 میلی گرم بر کیلوگرم روی تامین شده از روی آلی تولید شرکت آریانا + 77 میلی گرم بر کیلوگرم روی تامین شده از  سولفات روی بودند. استفاده از روی آلی تاثیر معنی داری بر شاخص های عملکردی در جوجه های گوشتی نداشته است (0/05<p) اما سبب کاهش معنی داری در میزان مالون دی آلدیید کبد نسبت به تیمار شاهد شد (0/05>p). سنجش میزان ایمنوگلوبولین های خون تاثیر معنی داری را نشان نداد اما ارتفاع ویلی و عرض ویلی در تیمار سه نسبت به سایر تیمارها به طور معنی داری بالاتر بود (0/05>p). ارزیابی آنتی اکسیدانی نشان داد که استفاده از روی آلی نسبت به تیمار شاهد سبب افزایش معنی داری در میزان بیان ژن های سوپراکسید دیسموتاز شده است (0/05>p). به طور کلی می توان گفت استفاده از  روی آلی در خوراک طیور می تواند باعث بهبود عملکرد، ذخیره بافتی روی، سامانه ایمنی و پاد اکسندگی شود.
    کلیدواژگان: روی آلی، ایمنوگلوبولین ها، سوپر اکسید دیسموتاز، مالون دی آلدهید، جوجه گوشتی
  • سمیرا عرب عامری*، فیروز صمدی، بهروز دستار، زربخت انصاری پیرسرایی، رضا مبصری صفحات 139-146
    به منظور بررسی تزریق درون تخم مرغی نانوذرات نقره و تاثیر آن بر سیستم ایمنی و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی در شرایط تنش اکسیداتیو، آزمایشی با 560 عدد  تخم مرغ بارور در 4 تیمار، 4 تکرار و 35  عدد تخم مرغ در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل:1) شاهد مثبت (تزریق 1 میلی لیتر سرم فیزیولوژی)، 2) شاهد منفی (بدون تزریق سرم فیزیولوژی)، 3) تزریق 20 میلی گرم نانوذرات نقره به ازای هر تخم مرغ و 4) تزریق 40 میلی گرم نانو ذرات نقره به ازای هر تخم مرغ بود. تزریق در روز 7 جوجه   کشی انجام شد. جهت القای تنش اکسیداتیو در دوره پرورش، لیپوپلی ساکارید به میزان 500 میکروگرم بر کیلوگرم وزن زنده در زمان های 12، 24 و 48 ساعت قبل از کشتار به صورت درون صفاقی تزریق شد. نتایج نشان داد نانوذرات نقره موجب بهبود رشد جوجه ها در دوران پرورش شد و وزن اندام های لنفاوی را به طور معنی داری افزایش داد (0/05>p). به طوری که گروه دریافت کننده 40 میلی گرم نانوذرات نقره بیش ترین وزن اندام لنفاوی را نشان داد. کلسترول خون با استفاده از تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری را نشان داد (0/05>p). به طوری که تیمار شاهد منفی، بالاترین سطح کلسترول خون را نشان داد(0/05>p). TNF-α و TGF-β در تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری را نشان دادند، به طوری که گروه دریافت کننده 40 میلی گرم نانوذرات نقره بالاترین سطح بیان ژن را نشان داد (0/05>p). با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه می توان گفت نانوذرات نقره با بهبود رشد، کاهش کلسترول و بالا بردن سطح بیان ژن فاکتورهای ایمنی و رشد، موجب بهبود پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی می شود.
    کلیدواژگان: بیان ژن، پاسخ ایمنی، تزریق درون تخم مرغی، جوجه گوشتی، فراسنجه خونی، نانوذرات نقره
  • بتول پورجعفری، فاطمه فخارزاده* صفحات 147-160

    قورباغه مردابی ridibundus sensulato  Pelophylax در خانواده  Ranidae قرار دارد. در این مطالعه 56 نمونه از جمعیت های مناطق دیشموک، دهدشت و لیکک در تابستان و بهار 99-98 جمع آوری و مورد مطالعه ریخت شناسی و ریخت سنجی قرار گرفتند. در نمونه های جمع آوری شده هفت ریخت مختلف از این گونه شناسایی گردید. بیش ترین فراوانی متعلق به ریخت یک بود. بر اساس تحلیل های انجام شده، میانگین تمامی 15 صفت ریخت سنجی بررسی شده در نمونه های دیشموک بیش تر از مناطق دیگر ثبت شد. نتایج آزمون t-test نشان داد که دو ریختی جنسی در جمعیت های مورد مطالعه وجود دارد. براساس آزمون آنالیز واریانس تفاوت بین گروه ها در هر دو جنس نر و ماده معنی دار بود و جدایی بین جمعیت نرها در تمامی صفات به جز قطر افقی چشم و در ماده ها نیز در همه صفات مشاهده شد. هم چنین نتایج  تحلیل های آماری نشان داد که دیشموک تا حدودی از دو منطقه دیگر متفاوت بوده که می تواند به شرایط جغرافیایی متفاوت و ارتفاع بالاتر این منطقه مرتبط باشد. هر دو تابع در تحلیل ممیزی معنی دار بودند. در مجموع در نرها 84 درصد و درماده ها 87/1 درصد از نمونه ها به طور صحیح در گروه خود قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: قورباغه آبی، ریخت، تحلیل های آماری، آزمونt، تنوع رنگی، کمپلکس گونه ای
  • کرامت سعادتی لمری، سید جواد ابوالقاسمی*، حمیدرضا شاه محمدی صفحات 161-168

    با توجه به ارزش اقتصادی ماهی سفید دریای خزر(Rutilus kutum). حفظ ارزش غذایی همراه با افزایش زمان ماندگاری آن تا هنگام مصرف از اهمیت بالایی برخوردار است، تعیین بهترین روش مرگ و عرضه مناسب این گونه از ماهیان با تازگی قابل قبول در بازار مصرف از اهداف اصلی این تحقیق می باشد. 4 تیمار شامل ماهیان با مرگ سریع (قطع برانشی) همراه با تخلیه شکمی (تیمار1)، با مرگ سریع بدون تخلیه شکمی(تیمار2)، مرگ عادی (در مجاورت هوا) با تخلیه شکمی (تیمار3) و مرگ عادی بدون تخلیه شکمی (تیمار شاهد4) همگی یخ پوشی شده و از فاز صفر تا 16 روز جهت ارزیابی تازگی با انجام آزمایشات کیفی مورد بررسی قرار گرفتند. تیمار با تخلیه شکمی به روش مرگ سریع در زمان دیرتری به مرحله جمود نعشی وارد و نسبت به دیگر تیمارها دیرتر خارج گردید. هم چنین مقدار ازت آزاد در این تیمار تا روز 8 به میزان قابل قبول 19/26 میل گرم / 100 گرم و مقدار TBArs  به 1/5 میلی اکی والان مالون دی آلدیید /1000 گرم رسید، میزان pH در تیمارها بین 5/75 تا 5/76 متغییر بودند. بیش ترین شمارش کلی باکتری ها در تیمار شاهد (Log cfu/g 6/6) دیده شد. فرآوری اولیه پس از صید در شاخص های کیفی تاثیر گذار است. از نظر اندازه گیری تازگی در تیمار 1  تا روز هشتم تمامی شاخص های کیفی قابل پذیرش بوده ولی دیگر تیمارها تا قبل از آن به سمت فساد رفته و از حد قابل قبول خارج شده بودند.

    کلیدواژگان: ماهی سفبد(Rutilus kutum)، بررسی کیفی، زمان ماندگاری، یخ پوشی
  • عطاالله یگانه کاری، هادی ارشاد لنگرودی*، علیرضا ولی پور، سهیل علی نژاد صفحات 169-176
    اسید فولیک نقش اساسی در ارتقاء ایمنی آبزیان ایفا می‏ کند. به منظور بررسی اثر رژیم غذایی اسید فولیک بر عملکرد رشد، ترکیبات لاشه، پارامترهای خونی از 270 عدد بچه فیل ماهی (Huso huso) انگشت قد با میانگین وزنی 8-5 گرم با سطوح مختلف اسید فولیک شامل: 0/6 میلی گرم در کیلوگرم (تیمار شاهد 1)، 2/68 میلی گرم در کیلوگرم (تیمار 2)، 3/72 میلی گرم در کیلوگرم (تیمار3) و 4/84 میلی گرم در کیلوگرم (تیمار4)، با سه تکرار به مدت 56 روز استفاده شد. اثر تیمارهای آزمایشی بر عملکرد رشد و شاخص های ایمنی بررسی گردید. نتایج نشان داد؛ اثر تیمارهای آزمایشی بر ضریب تبدیل خوراک، نرخ رشد ویژه، بازده خوراک و افزایش وزن معنی داری بود (0/05>P). سطوح مختلف اسیدفولیک بر تعداد گلبول های سفید نیز اختلاف معنی داری ایجاد نمود (0/05>P)؛ به طوری که کم ترین مقدار آن در تیمار شاهد به میزان 3 10×mm-3  62/4 و بیش ترین آن به میزان  103×mm-3  75/6 در تیمار چهارم مشاهده شد. تعداد لنفوسیت ها در بین گروه های آزمایشی اختلاف معنی دار داشت (0/05>P) ولی اختلاف معنی داری در تعداد نوتروفیل ها دیده نشد (0/05<P). پس از آنالیز لاشه، همان طور که انتظار می رفت افزایش سطح اسیدفولیک جیره سبب افزایش معنی دار درصد پروتیین خام در لاشه گردید (0/05>P). به طوری که بیش ترین مقدار درصد پروتیین خام در تیمار سوم به میزان 2/13 مشهود بود. شاخص های رطوب، چربی و خاکستر لاشه به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای ازمایشی قرار نگرفتند. یافته های این آزمایش نشان داد که با افزایش میزان اسیدفولیک به میزان 3/72 میلی گرم در کیلوگرم درجیره، ماهی ها مقاومت بهتری از نظر ایمنی و عملکرد رشد از خود نشان خواهند داد.
    کلیدواژگان: اسیدفولیک، سرم خون، عملکرد رشد، شاخص ایمنی، فیل ماهی
  • محمد فرهنگی*، حجت الله جعفریان، ضیاء کردجزی صفحات 177-184
    هدف از مطالعه حاضر تعیین حداکثر و حداقل غلظت مجاز سولفات روی در ماهی قزل آلای رنگین کمان با تاکید بر آسیب شناسی بافتی در مدت 96 ساعت (زمستان 1399) در آزمایشگاه آبزی پروری دانشگاه گنبدکاووس اجرا شد. از نمک سولفات روی جهت سمیت روی در آزمایشات استفاده شد. ماهی قزل آلای رنگین کمان با سایز 1/31±6/18 گرم انتخاب شدند. غلظت کشنده سولفات روی برای ماهی قزل آلای رنگین کمان در مدت 96 ساعت برابر 21 میلی گرم در لیتر به دست آمد. بر اساس شیب خط رگرسیون و منحنی درصد تلفات ماهی در غلظت های مختلف مورد استفاده برای ماهی قزل آلای رنگین کمان غلظت نیمه کشنده برابر 11/54 میلی گرم در لیتر به دست آمد. به هرحال نتایج حاصل از سمیت حاد سولفات روی نشان داد، نرخ مرگ و میر به طور مستقیم وابسته به غلظت های استفاده شده از سولفات روی، در حالی که در گروه شاهد مرگ و میری مشاهده نشد. در گروه شاهد تغییرات رفتاری خاصی در طول آزمایشات دیده نشد. نتایج حاضر نشان داد، عمومی ترین ضایعات رخ داده شده در آبشش ماهیانی که در معرض غلظت کشنده روی قرار داشتند شامل هایپرپلازی، خون ریزی، پرخونی، ادم و اتساع لاملاهای ثانویه بود. به طورکلی نتایج چنین آزمایشاتی جهت ارزیابی ریسک اکولوژیک بسیار مفید است.
    کلیدواژگان: سولفات روی، سمیت حاد، درصد مرگ و میر، ماهی قزل آلای رنگین کمان
  • مهدی مرادی چافی*، کیوان عباسی، محدثه احمدنژاد، علیرضا ولی پور، مرتضی نیکپور صفحات 185-192
    این مطالعه در قالب پروژه بررسی وضعیت تولیدمثلی ماهیان اقتصادی تالاب انزلی و از فروردین تا اسفند 1395 صورت گرفت و ماهیان با استفاده از دستگاه صید الکتریکی از 4 منطقه  تالاب انزلی صید شدند. وزن بدن ماهیان سیم نما نر بالغ (173 عدد) 1/08 تا 33/22 با میانگین 4/06±7/12 گرم و در ماهیان ماده بالغ (271 عدد) 0/71 تا 59/9 با میانگین 9/16±12/66 گرم تعیین شد. هم چنین طول کل نرهای بالغ 45/5 تا 136 با میانگین 14/03±80/02 میلی متر و در ماده های بالغ 41/3 تا 166 با میانگین 22/06±92/81 میلی متر اندازه گیری شد. بالغین نر (57 عدد) در گروه سنی 2 تا 11 سال و بالغین ماده (130 عدد) 1 تا 15 سال قرار داشتند. نرها و ماده های بالغ سیم نما به ترتیب 38/96 و 61/04 درصد جمعیت بالغین را تشکیل دادند. میزان هم آوری مطلق این ماهی در تالاب انزلی (16عدد) 3805 تا 11483 با میانگین 1997/89±6898/1 عدد تخمک و قطر متوسط تخمک 0/1±0/9 میلی متر به دست آمد. درصد شاخص گنادی ماهیان ماده بالغ در ماه های مختلف بین 1/00 (مرداد ماه) تا 13/7 (فروردین) با میانگین 7/08±6/54 متغیر بود. زمان تخم ریزی این ماهی در تالاب انزلی براساس شاخص گنادی و مراحل رسیدگی جنسی ماهیان ماده بالغ، فروردین تا تیر ماه تعیین شد. اگر چه سیم نما ارزش اقتصادی ندارد اما این گونه در تالاب انزلی برای مصارفی صید می شود که با توجه به فصل تکثیر آن از صید بی رویه آن خودداری گردد.
    کلیدواژگان: ماهی سیم نما، تولید مثل، تالاب انزلی، ایران
  • رضا نهاوندی، محدثه احمدی، سعید تمدنی جهرمی، فاطمه نوری چناشک، عبدالرضا جهانبخشی، علی صادقی، سجاد پورمظفر* صفحات 193-198
    این مطالعه با هدف بررسی برخی از ویژگی های بیوشیمیایی سمن و شاخص های اسپرمی صورت گرفت. در این مطالعه خصوصیات حرکتی (طول دوره تحرک و درصد تحرک اسپرم)، اسپرماتوکریت، تراکم اسپرم و برخی از فاکتورهای بیولوژیکی اسپرم شامل شاخص های پلاسمای سمینال (ترکیبات یونی و آلی) در 8 مولد استرلیاد و 8 مولد چالباش مورد بررسی قرار گرفت. طول دوره تحرک اسپرم (s)، درصد تحرک اسپرم (%)، اسپرماتوکریت (%) و تراکم اسپرم (109×) در استرلیاد به ترتیب 10/23±185، 2/25±90/00، 0/19±2/60، 0/30±2/42 و در ماهی چالباش به ترتیب 11/12±210، 3/16±90/33، 0/24±2/77، 0/18±2/63 اندازه گیری شد. غلظت های یون سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در استرلیاد به ترتیب 7/24±88/56، 0/32±4/24، 0/29±7/52، 0/26±2/38 میلی مول در لیتر و در چالباش به ترتیب 6/12±90/84، 0/21±4/65، 0/34±7/31، 0/31±2/44 میلی مول در لیتر بود. غلظت کلسترول و گلوکز در سرم استرلیاد به ترتیب 5/46±48/74، 2/57±27/90 میلی گرم در دسی لیتر و در چالباش به ترتیب 4/22±47/53، 2/31±28/63 میلی گرم در دسی لیتر بود. هم چنین پلاسمای سمینال در استرلیاد و چالباش به ترتیب دارای 0/30±1/53، 0/34±1/58 گرم در دسی لیتر پروتیین بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بین طول دوره تحرک اسپرم در استرلیاد و چالباش اختلاف معنی داری وجود دارد. تفاوت معنی داری میان سایر پارامترهای بیوشیمیایی و اسپرم شناختی در استرلیاد و چالباش مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: استرلیاد، چالباش، پارامترهای اسپرم شناختی، پارامترهای بیوشیمیایی
  • سمیه فاریابی، محسن صفایی *، سودابه سهامی، فایزه ایزدی فر صفحات 199-204

    پارامترهای رشد و مرگ ومیر ماهی گواف رشته دار Nematalosa nasus در یک دوره زمانی 18 ماهه از مهرماه 95 تا فروردین  ماه 97 در آب های ساحلی استان هرمزگان بررسی شد . نمونه برداری به صورت ماهانه و در مجموع تعداد 618 قطعه ماهی گواف رشته  دار به عنوان صید ضمنی میگو انتخاب و مورد زیست سنجی قرار گرفتند. ضرایب تشخیص در رابطه طول چنگالی- وزن برای ماهیان نر و ماده به ترتیب 0/71 و 0/72 و مقدار b  برای جنس نر و ماده به ترتیب 2/58 و 2/69 برآورد شد که نشان از رشد ناهمگون منفی در این گونه بود (P<0/05). طول چنگالی بی نهایت (∞FL) برای جنس نر و ماده به ترتیب 172 و 176 میلی متر، ضریب رشد (K) برای جنس نر 1/3 در سال و برای جنس ماده 1/1 در سال و (مقدار t0-) برای جنس نر و ماده به ترتیب 0/07- و 0/08- برآورد شد. شاخص ضریب رشد مونرو در جنس نر و ماده به ترتیب 4/59 و 4/53 به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان مرگ ومیر طبیعی (M) در جنس نر و ماده به ترتیب 1/28 و 1/14 در سال و میزان مرگ و میر صیادی (F)  برای جنس نر 3/25 و در جنس ماده 2/23 در سال بود. میزان مرگ و میر کل (Z) برای جنس های نر و ماده به ترتیب 4/53 و 3/37 در سال برآورد شد. ضریب بهره برداری (E) برآورد شده برای این گونه (در جنس ماده 0/66 و در جنس نر 0/72) نشان از فشار صید بر روی این گونه در منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: گواف رشته دار، پارامترهای رشد، هرمزگان، خلیج فارس
  • مستوره دوستدار *، سید احمدرضا هاشمی صفحات 205-212

    در بررسی حاضر، وضعیت بهره برداری ماهی کوتر معمولی Sphyraena jello با نمونه برداری از پنج منطقه تخلیه ماهی در شمال دریای عمان (ایران) شامل بریس، رمین، پزم، کنارک و جاسک از فروردین 1398 لغایت اسفند 1399 ارزیابی شد. روی 301 عددگونه ماهی کوتر معمولی، تجزیه و تحلیل بیومتریک انجام شد. شاخص های رشد و مرگ و میر شامل طول بی نهایت (سانتی متر) L∞ = 155، ضریب رشد K = 0.55 (yr-1)، شاخص عملکرد رشد Ф = 4.14، مرگ و میر طبیعی M = 0.74 (yr-1)، مرگ و میر صیادی F = 1.46 (yr-1)؛ مرگ و میر کل  Z = 2.20±0.29 و ضریب بهره برداری E = 0.67 محاسبه شد. هم چنین تولید نسبی به ازای بازسازی ، زیست توده نسبی به ازای بازسازی به ترتیب Y'/Rp = 0.05 ،B'/Rp = 0.18بود. مطالعه حاضر نشان داد که شرایط و وضعیت ذخیره این گونه در حد کم تر از متوسط می باشد.

    کلیدواژگان: وضعیت بهره برداری، کوتر معمولی، آب های شمالی استان سیستان و بلوچستان، دریای عمان
  • آرش اشکوب، جاماسب نوذری *، سهیل ایگدری صفحات 249-258

     مطالعه حاضر با هدف بررسی تنوع گونه ای سوسک های زمینی خانواده کارابیده در استان البرز در  سه منطقه کرج، اشتهارد و طالقان اجرا شد. بدین منظور در طی سال های 1395 و 1396در مجموع از 27 ایستگاه از سه منطقه فوق با استفاده از تله گودالی نمونه برداری صورت گرفت. شاخص شانون-وینر نیز به عنوان شاخص تنوع گونه ای محاسبه شد. بر اساس نتایج در مجموع 329 سخت بال پوش از خانواده کارابیده شامل 38 گونه متعلق به 19 جنس و 9 زیرخانواده در سه منطقه مورد مطالعه شناسایی شدند که شامل 15 ثبت (گزارش) جدید برای استان البرز بود. غالب ترین گونه های کرج Harpalus (Pseudoophonus) griseus (Panzer, 1796)، Harpalus (Pseudoophonus) rufipes (Degeer, 1774)، Harpalus (Harpalus) distinguendus distinguendus (Duftschmid, 1812) و Calathus (Neocalathus) cinctus Motschulsky, 1850 بودند. در اشتهارد 2 گونه Zabrus (Zabrus) morio morio (Ménétriés, 1832) و Grammognatha euphratica (Dejean, 1822) غالب بودند و در طالقان غالبیت با گونه های Ditomus calydonius oriens (Dvořák, 1993)، Calathus (Calathus) syriacus (Chaudoir, 1863) وHarpalus  (Harpalus) oblitus oblitus (Dejean, 1829) به دست آمد. نتایج حاصل از محاسبه شاخص تنوع گونه ای (شانون-وینر) نشان داد که کرج دارای بیش ترین تنوع گونه ای می باشد.

    کلیدواژگان: فون، ویژگی های زیستگاهی، Carabidae، البرز، گونه غالب، تنوع گونه ای
  • هانیه نیکو خرد، عباس اسماعیلی ساری، علی ماشینچیان مرادی *، نادر بهرامی فر، پرگل قوام مصطفوی صفحات 259-266

    نانوتکنولوژی یکی از علوم نوظهور و پیشرفته ای است که طی سال های اخیر بسیار توسعه یافته و موجب آلودگی محیط زیست شده است. لذا در این مطالعه سمیت نانو ذرات نقره بر روی جلبک سبز کلرلا Chlorella vulgaris مورد بررسی قرار گرفت. سلول های جلبکی کلرلا در یک دوره زمانی 96 ساعت تحت تاثیر غلظت های 0، 0/005، 0/001، 0/05، 0/01، 0/5 و 0/1 میلی گرم بر لیتر نانو ذرات نقره قرار گرفتند و فاکتورهای رشد، زنده مانی و محتوای رنگدانه ای سلول های جلبکی بررسی شد. میزان تراکم سلولی جلبک کلرلا با افزایش غلظت نانو ذرات نقره نسبت به گروه شاهد کاهش داشت و حتی در کم ترین غلظت یعنی 0/005 میلی گرم بر لیتر نقش مهارکنندگی رشد سلول ها را داشته است (0/05>p). با افزایش غلظت نانو ذرات نقره میزان زنده مانی در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافته و در طی دوره 96 ساعته تغییری نکرده است. میزان رنگدانه کلروفیل a، b و کل در غلظت های 0/05 و 0/1 میلی گرم بر لیتر و مدت زمان 24 ساعت بیش ترین مقدار را داشتند ولی مقادیر کارتنویید بیش ترین مقدار را در زمان 96 ساعت و غلظت 0/1 میلی گرم بر لیتر نانو ذرات نقره نشان داد. نانوذرات نقره از سمیت بالایی برای جلبک کلرلا برخوردار هستند و در صورت انتشار در محیط تولید، زنده مانی و محتوای کلروفیل ریز جلبک کلرلا به عنوان یکی از اصلی ترین تولید کنندگان اولیه در اکوسیستم های آب شیرین آسیب می بیند.

    کلیدواژگان: نانو ذرات نقره، محتوای رنگدانه ای، ریز جلبک کلرلا، فاکتور رشد، فاکتور زنده مانی
  • جواد کاظمی، حسین شاهسوارانی*، پرویز پاکزاد، محمد علی شکرگزار صفحات 267-276
    تولید سلول های بنیادی پرتوان القایی با استفاده از روش های ایمن و غیرویروسی نقش به سزایی در مهندسی بافت و طب بازساختی دارد. در این تحقیق سعی شد تا سلول های بنیادی پرتوان القایی را در حضور انواعی از ریزمولکول های شیمیایی از سلول های خون محیطی تولید نمود. سلول های تک هسته ای خونی با استفاده از روش فایکول جداسازی و تکثیر آن ها توسط لیپوپلی ساکارید القاء گردید. بازبرنامه ریزی لنفوسیت های استخراج شده با استفاده از ترکیبی از ریزمولکول ها مانند آزاسیتیدین، سدیم بوتیرات، کنپایولون و رپساکس که عمدتا مدولاتورهای اپی ژنتیکی موثر بر ژن های دخیل در پرتوانی (Oct4،Sox2 ،Klf4 ، C-Myc) صورت پذیرفت. در ادامه سلول های بنیادی پرتوان القایی حاصله بر روی لایه تغذیه کننده فیبروبلاست جنین موش انتقال داده شده و مورد شناسایی قرار گرفتند. لیپوپلی ساکارید به طور چشمگیری منجر به افزایش تعداد سلول های خونی تک هسته ای بعد از 5 ساعت گردید. سلول های خونی پس از 14 روز تیمار با ترکیبات شیمیایی و ریزمولکول های مورد نظر به طور موفقیت آمیزی به سلول های بنیادی پرتوان القایی تبدیل شدند و سپس جهت تکثیر و حفظ خاصیت پرتوانی بر روی محیط حمایتی فیبروبلاست جنین موش قرار گرفتند. استفاده از ترکیبات شیمیایی و ریزمولکول ها روش ایمن و ارزان برای تولید موثر سلول های بنیادی پرتوان القایی از سلول های خونی می باشد و به کارگیری فیبروبلاست جنین موش به عنوان لایه تغذیه کننده فاکتورهای رشد مورد نیاز جهت حفظ حالت پرتوانی را تولید می کند.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی پرتوان القایی، فیبروبلاست جنین موش، ترکیبات ریزمولکول ها شیمیایی، سلول های خونی
  • هاجر آبیار*، زهره روستان صفحات 277-284
    آلودگی دریاها توسط فلزات سنگین یکی از عوارض اجتناب ناپذیر صنعتی شدن و توسعه ی جوامع بشری است. تحقیق حاضر به منظور جداسازی و شناسایی باکتری های مقاوم به مس و قابلیت آن ها در جذب زیستی مس انجام شد. نمونه های رسوب از 3 ایستگاه در خور موسی جمع آوری شدند و پس از کشت در محیط حاوی غلظت های مختلف مس، دو باکتری مقاوم به غلظت 100 میلی گرم در لیتر مس جداسازی شدند و توسط تست های بیوشیمیایی و آنالیز 16S rRNA شناسایی گردیدند. عملکرد این باکتری ها در جذب مس در محیط واجد این فلز بررسی شد. هر دو  باکتری گرم منفی، اکسیداز- کاتالاز مثبت و متعلق به جنس Ochrobactrum بودند و تنها در واکنش به تست های بیوشیمیایی PD (phenylalanine deaminase)، NaCl و اوره تفاوت معنی داری نشان دادند. سنجش جذب زیستی غلظت های متفاوت مس نشان داد که هر دو سویه بیش از نیمی از فلز مس را در مدت زمان 150 دقیقه در تمامی غلظت ها جذب کردند. عملکرد هر دو سویه در غلظت 50 میلی گرم در لیتر تقریبا مشابه بود. زیرا سویه های O. tritici strain AN4 و  O. anthropi strain YX0703 به ترتیب 73/5% و 72/6% مس را  حذف کردند. اما در غلظت 200 میلی گرم در لیتر، سویه O. anthropi strain YX0703 درصد جذب بالاتری را نشان داد و در عرض 150 دقیقه میزان مس را از 200 میلی گرم در لیتر به 2/06±72/08 میلی گرم در لیتر کاهش داد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که این دو باکتری دارای قابلیت بالایی در حذف فلز مس هستند و می توان از پتانسیل این گروه از باکتری ها در کاهش آلودگی فلزات سنگین در خلیج فارس استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سویه باکتری، تست های بیوشیمیایی، فلزات سنگین، کاهش زیستی
  • سیده محدیث رکابی، حسین رحمانی*، خسرو جانی خلیلی صفحات 285-298
    به منظور بررسی شاخص های جمعیتی بزرگ بی مهرگان کفزی و ارزیابی کیفیت آب، نمونه برداری از بزرگ بی مهرگان کفزی با استفاده از نمونه بردار سوربر سمپلر (30/5×30/5 سانتی متر و چشمه تور 360 میکرون) به صورت ماهانه از تیر ماه 1392 تا خرداد ماه 1393 و با سه تکرار در سرشاخه های اصلی رودخانه تجن انجام شد. بدین منظور به ترتیب 6 ایستگاه در مناطق شیرین رود (ایستگاه 1)، کرچا (ایستگاه 2)، سرخ ولیک (ایستگاه 3)، گلورد (ایستگاه 4)، زارم رود (ایستگاه 5) و کانال اصلی رودخانه تجن در منطقه دروپی (ایستگاه 6) انتحاب شدند. طی مدت نمونه برداری از ایستگاه های مختلف به طور کلی 39420 بزرگ بی مهره کفزی جداسازی، شناسایی و شمارش گردید که متعلق به 4 شاخه، 4 رده، 13 راسته و 43 خانواده و 46 جنس بودند. نتایج پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب نشان داد کلیه پارامترها به غیر از pH تفاوت معنی داری را در ایستگاه های مختلف داشتند (0/05>P). نتایج تمامی شاخص های جمعیتی (شاخص های شانن- وینر، سیمپسون، مارگالف، غنای EPT، نسبت EPT/CHIR و شاخص یکنواختی پیلو) نشان داد، ایستگاه 1 بالاترین و ایستگاه 4 پایین ترین میزان تنوع و غنای گونه ای را در بین سایر ایستگاه ها داشتند. شاخص زیستی هیلسنهوف برای ایستگاه 1 کم ترین (3/16) و برای ایستگاه 4 بیش ترین (5/47) بود و برای شاخص ASPT ایستگاه 1 بیش ترین (6/36) و برای ایستگاه 4 کم ترین مقدار (3/81) را بین ایستگاه ها نشان داد. ایستگاه 1 بر اساس شاخص زیستی ASPT در دسته تمیز و ایستگاه های 3، 5 و 6 در دسته با آلودگی متوسط و ایستگاه های 2 و 4 در دسته با آلودگی شدید طبقه بندی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که جنس سنگ بستر، برداشت بیش از حد آب برای مصارف کشاورزی، ورود پساب کشاورزی، دامپروری و آبزی پروری به رودخانه مهم ترین عوامل تاثیرگذار در وضعیت کیفی آب هستند.
    کلیدواژگان: بنتوزها، رودخانه تجن، شاخص های جمعیتی، شاخص های هیلسنهوف و ASPT
  • نوشین قلی نژاد، آریا اشجع اردلان*، معصومه ملک صفحات 299-306
    تنوع زیستی و پراکنش مکانی دوکفه ای ها در هشت ایستگاه (طولا1، طولا2، آفتاب، دفاری، تانگو، هوافضا، بیوتکنولوژی و جزیره ناز) در سواحل صخره ای قشم و در دو فصل تابستان و زمستان 1397 بررسی شد. در هر ایستگاه 1 تا 2 ترانسکت عمود بر ساحل دریا تعیین شد. در این مطالعه 14 گونه دوکفه ای از 8 خانواده شناسایی شد. حداکثر فراوانی دوکفه ای ها در فصل زمستان با میانگین 75 عدد در متر مربع در ناحیه high ایستگاه طولا2 و حداقل فراوانی آن در فصل تابستان با میانگین 11 عدد در متر مربع در ناحیه Mid ایستگاه بیوتکنولوژی مشاهده گردید. دوکفه ای Pinctada radiata در تمام ایستگاه ها گونه غالب (%9/73) بود. نتایج آزمون nMDS وجود اختلاف در ساختار و ترکیب گونه ای جمعیت دوکفه ای ها در میان فصل ها و ایستگاه های مختلف را تایید نمود. بیش ترین میزان تنوع گونه ای (شاخص شانون) در فصل زمستان در ناحیه high ایستگاه تانگو (2/55) و کم ترین مقدار آن در فصل تابستان در ناحیه high ایستگاه هوافضا (1/65) مشاهده شد. بیش ترین میزان غنای گونه ای (شاخص مارگالف) در فصل تابستان در ناحیه  high ایستگاه طولا1 (3/73) و کم ترین مقدار آن در فصل زمستان در ناحیه mid ایستگاه بیوتکنولوژی (1/87) ثبت گردید. بر اساس نتایج آزمون سیمپر، بیش ترین درصد مشارکت در عدم تشابه Bray-Curtis از نظر تراکم گونه ای، بین دو فصل تابستان و زمستان و در ایستگاه های مختلف نمونه برداری مربوط به گونه Saccostrea cucullata است. ساختار جمعیت دوکفه ای ها در ایستگاه های مورد مطالعه تحت تاثیر عوامل مختلف از جمله تغییرات فصلی، توریست و مناطق مسکونی می باشد.
    کلیدواژگان: سواحل صخره ای، تنوع زیستی، دوکفه ای ها، پراکنش مکانی، خلیج فارس
  • شهرزاد کاشف، علی مشهدی*، منصور پور نوری صفحات 307-316
    سواحل غنی مکران از جاسک تا گواتر بیش از 600 کیلومتر مربع است که یکی از پنج حوزه استراتژیک جهان محسوب می شود. اهمیت دریای عمان در  زمینه  حمل و نقل، تامین انرژی، منابع عظیم معدنی و برقراری توازن زیست محیطی بر جهانیان آشکار است. در خصوص معضلات زیست محیطی  به دریای عمان کم تر پرداخته شده است،  در این پژوهش با استفاده از گزارشات ادارات کل حفاظت محیط زیست استان های ساحلی و فهرست جامعی از معیارهای زیست محیطی، به عنوان فهرست نهایی تصمیم گیری برگزیده شده اند لذا در این راستا پس از استفاده از نظرات و ارزیابی های گروهی از متخصصین به روش دلفی  همچنین به منظور دستیابی به وزن نسبی و نهایی هر یک از این عوامل، از طریق وارد کردن مقادیر ترجیحات به نرم افزار Expert Choice  اقدام گردید. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که عامل توسعه زیرساختی با 44/5 درصد بیش ترین تاثیر را در تهدیدات زیستی سواحل مکران داشته است که آلودگی اسکله های چهارگانه با 25/1 درصد بیش ترین تاثیر را از بین معیارهای آلودگی زیرساختی به عنوان یکی از مهم ترین ریسک زیست محیطی در منطقه مورد مطالعه می باشد. هم چنین طبق بررسی های صورت گرفته اعمال قوانین و مقررات زیست محیطی به عنوان مهم ترین اقدام در جهت رفع تهدیدات محیط زیستی برشمرده شده است. البته طبق مطالعه توسعه منطقه بدون ارزیابی اثرات زیست محیطی صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: آلودگی زیست محیطی، آب شیرین کن، سواحل مکران، اکوسیستم های حساس و با ارزش منطقه مکران، دریای عمان
  • امیدعلی عادلی* صفحات 317-324
    هدف اصلی این مقاله شناسایی و اولویت بندی بازارهای هدف صادراتی میگوی ایران است. بدین منظور ابتدا کلیه کشورهای واردکننده میگو طی دوره زمانی 2014 تا 2018 انتخاب شدند. سپس با توجه به معیارهایی هم چون متوسط کل واردات میگو طی دوره مورد بررسی، نسبت واردات میگو توسط کشور مورد نظر به کل واردات جهانی میگو، نسبت واردات میگو به کل واردات کشور مورد نظر، نسبت خالص واردات میگو به واردات آن توسط کشور، شاخص عدم مزیت کشور مورد نظر در واردات میگو و متوسط رشد واردات میگو؛ همه کشورها غربال شده و در نهایت 22 کشور انتخاب شدند. در مرحله بعد بر اساس شاخص های جاذبه بازار شامل ضریب جینی، متوسط رشد اقتصادی، رشد جمعیت در سال های آینده، تولید ناخالص داخلی سرانه، شاخص ریسک کشوری و فاصله جغرافیایی با استفاده از تکنیک تاپسیس، 10 کشور به ترتیب اولویت جهت صادرات میگوی ایران مشخص شدند. نتایج حاکی از آن است که کشورهای کره جنوبی، رومانی، ژاپن، ویتنام، چین، مجارستان، پرو، اسپانیا، آلبانی و جهموری چک به ترتیب در رتبه های اول تا دهم برای صادرات میگوی ایران قرار دارند. بر این اساس پیشنهاد می شود تا متولیان صادرات آبزیان به بازار هدف این کشورها و سلیقه مصرف   کنندگان آن ها توجه بیش تری نمایند.
    کلیدواژگان: بازارهای هدف صادرات، میگو، غربال گیری، تاپسیس
  • مجتبی نادری*، مینا ماهیگیر صفحات 329-334
    این مطالعه به صورت ماهیانه از آذرماه ماه 1398 تا آبان ماه 1399 در سواحل شنی منطقه گهردو واقع در جنوب غربی شهرستان سیریک با استفاده از تور به صورت تصادفی انجام شد. در مجموع 310 عدد خرچنگ Matita victor جمع آوری شد. از این تعداد، 181 عدد جنس نر و 129 عدد جنس ماده تشخیص داده شد. دامنه پهنای کاراپاس خرچنگ های نر و ماده به ترتیب 44/3-16/4 و 36/9-19/3 میلی متر به دست آمد. هم چنین دامنه وزنی برای خرچنگ های نر و ماده به ترتیب 37/88-1/75 و 16/79-3/22 گرم اندازه گیری شد. در این مطالعه بیش ترین خرچنگ نر و ماده صید شده به ترتیب در دامنه طولی 23/2-19/8 و در دامنه طولی 30-26/6 میلی متر مشاهده شد. در دو دامنه طولی 43/6-40/2 و 47-43/6 میلی متر هیچ خرچنگ ماده ای صید نشد. نوع رشد در جنس نر به صورت آلومتریک مثبت برآورد شد درحالی که جنس ماده دارای رشد آلومتریک منفی بود. مقدار b در جنس نر (3/11) به طور معنی داری بیش تر از جنس ماده (2/75) به دست آمد (0/05>p). آنالیز شیب رگرسیون رشد نسبی بین دو پارامتر طول و پهنای کاراپاس بیانگر تفاوت معنی داری بین دو جنس نر و ماده بود. از بین پارامترهای مورد بررسی نسبت میانگین پهنای سینه، میانگین فاصله بین دوخار، میانگین پهنای اولین بند آبدمن (شکم) به طور معنی داری در جنس ماده بیش تر بود (0/05>p). از طرف دیگر نسبت میانگین طول چنگک بزرگ در جنس نر به طور معنی داری بیش تر بود (0/05>p). نتایج حاصل از این مطالعه می تواند برای حفاظت این گونه با هدف حفظ تنوع زیستی مفید باشد.
    کلیدواژگان: دوریختی جنسی، صفات اندازشی، خرچنگ ماه، دریای عمان
  • آسیه سلیمانی راد، محمدرضا طاهری زاده *، محسن صفایی، نرگس امراللهی بیوکی صفحات 335-346

    هدف این مطالعه تعیین غلظت فلزات سنگین در رسوبات و صدف دوکفه ای Solen dactylus در خورهای پوشیده از درختان مانگرو غرب (خور خمیر) و شرق (خور شهرنو-جاسک) استان هرمزگان و هم چنین ارزیابی آلودگی، تجمع زیستی و تعیین سمیت فلزات سنگین (آهن، نیکل، مس و سرب)، در این مناطق می باشد. رسوبات بستر جهت تعیین دانه بندی، کربن آلی، مواد آلی، غلظت کل، غلظت جزیی و دسترسی زیستی فلزات، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عوامل محیطی مانند مواد آلی و اندازه دانه بندی رسوبات بر توزیع فلزات سنگین تاثیر گذارند. با توجه به نتایج به دست آمده هیچ اختلاف معنی داری در تجمع فلزات در رسوبات بین دو ایستگاه مشاهده نگردید (0/05<P). نتایج شاخص های فاکتور آلودگی و غنی شدگی نشان دادکه فلزات نیکل و سرب دارای درجه آلودگی و غنی شدگی متوسط می باشند. شکل ژیوشیمیایی فلزات مورد مطالعه بیانگر دسترسی زیستی بیش تر فلزات مس و سرب بود. شاخص کد ارزیابی ریسک و جدول SQRT نشانگر درجه ریسک بالا برای فلز مس در خور شهرنو و فلز سرب در خور خمیر بوده و هر دو فلز بالاتر از حد آستانه (TEL) برای صدف ها در منطقه قرار دارد. نتایج فاکتور تجمع زیستی صدف S. dactylus نشان داد که در هر دو منطقه، تجمع فلز مس بیش تر از بقیه فلزات مورد مطالعه می باشد. به طور کلی مطالعه حاضر نشان داد که رسوبات این مناطق از نظر فلزات مس و سرب  آلوده کننده می باشند. 

    کلیدواژگان: استخراج متوالی، غلظت جزیی، ارزیابی آلودگی، سمیت فلز، مانگرو
  • علی مهدی آبکنار* صفحات 365-376
    اقیانوس ها و دریاها از اجزای مهم کره زمین هستند که تحت تاثیر فرآیند گرم شدن کره زمین و تغییرات اقلیمی می باشند؛ بنابراین بنابراین ، ارزیابی آن ها بسیار مهم است. در مطالعه حاضر تغییرات پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب در مناطق مرجانی خلیج چابهار از فروردین 1396 تا اسفند 1398 توسط دستگاه C.T.D بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان دما، شوری، اکسیژن محلول، اسیدیته، کدورت، نیتریت، فسفات و سیلیکات طی دوره های مختلف نمونه برداری اختلاف معنی داری نداشتند (0/05<p)، درحالی که میزان نیترات و کلرفیل a دارای اختلاف معنی داری بودند (0/05>p). بر اساس نتایج به دست آمده میزان نیترات در سال 1398 (  89/05±2/1 میلی گرم بر لیتر) به طور معنی داری بیش تر از سال های 1396 و 1397 بود (0/05>p). میزان نیترات در سال  1396، 0/83±1/80 میلی گرم بر لیتر و در سال 1397، 0/49±1/05 میلی گرم بر لیتر اندازه گیری شد (0/05>p). میزان نیترات بین سال های 1396 و 1397 اختلاف معنی داری نداشت (0/05<p). میزان کلروفیل a نیز در سال 1397 (7/96±16/25 میلی گرم بر متر مکعب) به طور معنی داری بیش تر از سال های 1396 و 1398 بود (0/05>p). میزان این شاخص در سال 1396، 0/92±3/11 میلی گرم در متر مکعب و در سال 1398، 721/1±7/49 میلی گرم در متر مکعب اندازه گیری شد. میزان کلروفیل a بین سال های 1396 و 1398 اختلاف آماری معنی داری نشان نداد (0/05<p). در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب در منطقه طی دوره نمونه برداری نسبتا پایدار بود.
    کلیدواژگان: کلروفیل a، شوری، دما، اکسیژن محلول، سیلیکات، دریای عمان
  • رسول عباسی، محمدرضا فلاح، سیده سحر زمانی* صفحات 377-386
    جاذبه های طبیعی حیات وحش به ویژه پرندگان را بایستی به عنوان فرصتی مناسب برای توسعه صنعت گردشگری قلمداد کرد خصوصا این که با جایگزینی فرهنگ شکار پرندگان در طبیعت با بازدید از پرندگان می توان به حراست از این سرمایه طبیعی کمک نمود. لذا هدف از این پژوهش، شناسایی چالش ها و راهکارهای توسعه گردشگری پرنده نگری در ایران است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی و از نظر رویکرد، پژوهشی کیفی است. جامعه آماری شامل خبره های حوزه گردشگری پرنده نگری است. روش نمونه گیری، گلوله برفی است که با 16 خبره مصاحبه انجام و داده ها با روش تحلیل مضمون بررسی شد. خبرگان معتقدند جهت توسعه این صنعت، چالش های محیط زیستی، فرهنگی، اقتصادی و رفاهی، مدیریتی و تبلیغی- بازاریابی وجود دارد. هم چنین راهبردهای شناسایی شده عبارت اند از 1- راهبردهای توانمندساز مشتمل بر فرهنگ سازی، آموزش مستمر، تبلیغات و بازاریابی، ترویج کارآفرینی پرنده نگری، مشارکت افراد بومی و مدیریت موثر سازمان های گردشگری و 2- راهبردهای ظرفیت ساز مشتمل بر تامین زیرساخت های گردشگری، تسهیل تردد قانونی گردشگران خارجی، ارتقای شرایط محیط زیستی، امنیت پایدار، سرمایه گذاری هدفمند و ارتقای ظرفیت میهمان نوازی. چالش های زیادی بر سر راه توسعه گردشگری پرنده نگری در ایران وجود دارد مانند نبود برنامه مدون از سوی سازمان ها، کمبود امکانات رفاهی، خدماتی و بهداشتی برای گردشگران، کمبود واحدهای اقامتی و زیرساخت های مالی نامساعد. این پژوهش نشان داد برای رفع این چالش ها و توسعه گردشگری پرنده نگری در ایران، کمک و مساعدت چندگانه دولت، نهادهای محلی و مردم مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، بوم گردی، راهبردهای توسعه پرنده نگری
  • محدثه مقسم، منیژه جمشیدی کلجاهی*، رضا خاکور، سویل نعمت اللهی صفحات 387-394
    قارچ های بیماری گر حشرات از جمله عوامل کنترل بیولوژیک هستند که به صورت طبیعی جمعیت حشرات را در سطح تعادل نگاه می دارند و به عنوان حشره کش های میکروبی مورد استفاده قرار می گیرند. در این تحقیق، جدایه های مختلف قارچ های بیمارگر حشرات، از خاک باغات مناطق مختلف آذربایجان شرقی جداسازی و بیماری زایی آن ها علیه بید آرد Anagasta kuehniella (Lep.:Pyralidae) بررسی شد. از بیست نمونه  مختلف خاک جمع آوری شده، پنج جدایه قارچ بیمارگر Metarhizium anisopliae، با استفاده از روش طعمه گذاری با لارو بید آرد A. kuehniella جداسازی و شناسایی شد و سپس زیست سنجی لاروهای سن چهارم، به روش غوطه ورسازی با جدایه ها در پنج غلظت، در سه تکرار و با دوازده عدد لارو بید آرد انجام شد. نتایج زیست سنجی نشان داد که لاروهای سن چهارم بید آرد به همه جدایه ها حساس بودند. بیش ترین مرگ و میر به وسیله جدایه MTA با حدود 90 درصد روی میزبان بید آرد A. kuehniella  بوده است. که در بالاترین گروه زهرآگینی قرار گرفتند. جدایه  MTA با کم ترین LC50 با مقدار 106×0/42 کنیدی بر میلی لیتر، بیش ترین زهرآگینی را نسبت به سایر جدایه ها داشته و بیش ترین LC50 ثبت شده مربوط به جدایه MTV، با مقدار 109×4/3 کنیدی بر میلی لیتر بود، که کم ترین زهراگینی را نسبت به سایر جدایه ها داشته است. مقایسه میانگین و گروه بندی جدایه ها نشان داد که بین جدایه ها و اثربخشی غلظت های مختلف تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بید آرد، کنترل میکروبی، جداسازی، زهراگینی، Metarhizium anisopliae
|
  • Parastoo Poorghafoor Langroodi *, Vahid Noaman Pages 1-8

    Anaplasma is an intracellular, gram-negative bacterium infecting different blood cells in animals and anaplasmosis is endemic worldwide in tropical and subtropical areas. This study aimed to determine the variety of Anaplasma species among cattle and sheep of the Golestan province, Iran. A total of 400 blood samples were collected via the jugular vein from healthy cattle (200) and sheep (200), randomly. The extracted DNA from blood cells was amplified by Anaplasma-all primers, which amplify a fragment from the region of the 16S rRNA gene from various members of the genus Anaplasma. Sixteen out of 200 cattle blood samples and two out of 200 sheep blood samples were Anaplasma spp. positive by first PCR. A. phagocytophilum was identified by specific nested PCR in 1% of cattle blood samples, only. Fourteen out of 200 cattle blood samples (7%) and two out of 200 sheep blood samples (1%) were positive for Anaplasma marginale and Anaplasma ovis, respectively. Chi-square (χ2) tests were used to compare molecular prevalence values relative to farm Type, hygiene of the farm, tick infestation, use of acaricides by the farmer, distance from other farms, contact with wild animals, farm density, age, and sex. Anaplasma spp. prevalence in cattle was significantly related to tick infestation and age (P<0.05). Anaplasma spp. prevalence in sheep was significantly related to tick infestation and application of ectoparasiticides (P<0.05). This analysis demonstrated that there are at least three different Anaplasma species widespread among ruminants in the Golestan province.

     

    Keywords: Anaplasma species, Cattle, Sheep, Golestan, Molecular method
  • Javad Ahmadpanah *, Sima Savar Sofla, Ali Javanrouh Aliabad, Abbas Safari Pages 9-16

    The aim of current study was to estimate the economic values for important traits of Sanjabi sheep in rural rearing system and to determine the breeding goal. For this purpose, 10 herds of Sanjabi sheep in Kermanshah province with 2000 productive ewes during annual cycle of production were selected. The economic value of the traits was calculated as an increase in the mean of the desired trait while all other traits were held at their mean value. The highest contribution of revenue (97.32%) and cost (78.12%) of the production system was related to six month old lambs and feeding. Absolute economic values for ewes’ survival, pregnancy, lambing frequency, litter size, survival to weaning, 6-month live weight, milk and wool production were 125292.61, 144916.75, 97789.35, 111354.87, 130720.94, 221482.27, 8820.58, and 38.00000 Rials were obtained, respectively. Related economic values to wool weight based on the maximum profit tendency ranged from -1.84 to 5.83 for ewe and 6-month live weight, respectively. Trait ranking for two trends of revenue to cost and cost to revenue has been the same. Economic values of traits were sensitive to 6-month live weight price but not to changes in wool prices and cost price per kg of ewes. In fact, breeding goals for Sanjabi sheep including 6-month live weight, pregnancy, survival to weaning, ewe survival, litter size, lambing frequency, milk production, wool production, ram weight, replacement weight and ewe weight, respectively.

    Keywords: Sanjabi sheep, Production system, Economic values, Sensitivity test
  • Kamran Eslamloo, Mojgan Ahmadi Nadoshan *, Atefeh Chamani Pages 17-26
    Larestan ram is the smallest species of ram (Ovis) in the world, with small and isolated populations scattered in the south of the country, especially in Fars province. Planning any conservation measures for Larestan rams in the first place requires identifying the desired areas for the species and awareness of the habitat relationship between populations and conservation areas in the region. In the present study, species habitat suitability was investigated using species distribution modeling (SDM) based on MaxEnt method. For this purpose, 8 independent environmental variables including factors related to human presence, land cover type and topography in ArcGIS software environment were prepared and along with the file of presence points in Maxent software were used to prepare the species habitat utility model. Then, the obtained layer was used as a tool to study habitat connections and identify corridors between protected areas of the region by two theory-based methods and the least cost method. The results of Maxent model showed that a combination of covered rangeland types of herbaceous plants and shrubs with medium to good density in uneven areas with adequate provision of shelters and away from human development are the most important factors affecting the habitat suitability of the species. Also, the level below the chart (AUC) equal to 0.963 for training points and 0.953 for test points shows very good predictability of the model.
    Keywords: Habitat, model, Hermoud, Larestan Ram
  • Esmaeil Ganji Jameh Shooran, Kaveh Jafari Khorshidi *, Javad Bayat Kouhsar Pages 27-34
    This study was conducted to evaluate the effects of enzymes and lactic acid bacterial inoculant on the digestibility, methane production and protozoa population silage mix of tomato pomace and pumpkin waste. Representative of samples were packed manually, in triplicate into plastic bags and were stored at ambient temperature and allowed to ensile for 90 days. The following treatments were applied to the forage samples: 1) tomato pomace and pumpkin waste silage mix (50:50), without any additives (control), 2) control + LAB made inoculant (8×109 CFU/ml), 3) control + fibrolytic enzyme and 4) control + Fibrolytic Enzyme+ LAB made inoculants. The results showed partitioning factor between experimental treatments showed significant difference (P<0.035), that the most parsing factor was related to enzyme additive treatment. No significant difference was seen between treatments in terms of microbial mass production and gas production efficiency (P>0.05). But, microbial protein production efficiency was significantly different (P<0.05). In terms of protozoa population, there was a significant difference between experimental treatments of total population and halotric (P<0.05). But, in the population of Antonium, Diplodinium, Africavasculus, the difference was not significant (P>0.05). Methane production in total gaseous production and MRP was significantly different (P<0.05). But, there was no significant difference in methane (P>0.05). Overall, the results showed that the use of various additives had no significant effect on the nutritional value of the silage of the mixture of tomato pomace and pumpkin waste compared to the control treatment.
    Keywords: Tomato Pomace Silage, Pumpkin Waste Silage, Enzyme, Bacterial Inoculant, Fermentation
  • Mokhtar Mohajer * Pages 35-42
    The aim of this study were carried out to compare reproduction performance of pure Holstein and crossbreds of Holestein-Simmental (50H:50S and 25H:75S) that kept in one farm located in Golstan Province. Reproductive parameters including age of first insemination, age of first calving, gestation length, open days, calving interval and calf birth weight were studied. The Pure Holstein and Holestein- Simmental (50H:50S and 25H:75S) were not different for age at first insemination and age at first calving. The open days had significant influence on Pure breed Holstein and Holestein- Simmental (50H:50S) during the first and third lactation. In this study, the calving distance between pure Holstein breeds and Holstein-Seminal crossbred was significant with a ratio of 50H:50S in the first and second lactation (p<0.05). Calf birth weight in pure Holstein breed (41.228 and 43.787 Kg) were more than Holestein- Simmental crossbred (50H:50S), (40.32 and 41.107 Kg) during the first and second lactation and that was in Holestein- Simmental crossbred (50H:50S), (40.32 Kg) more than Holestein- Simmental crossbred (25H:75S), (36.6 Kg) but there was no significant difference between them. The results of this study indicate that the reproductive performance of Holestein- Simmental crossbred for open days and calving interval and the age of the first inoculation of Seminal-Holstein crossbred with a ratio of 25H:75S were better than Pure Holstein.
    Keywords: performance, Reproductive, Holestein, Simmental-Holestein crossbred, Golstan
  • Farzad Ghanbari *, Javad Bayat Kouhsar Pages 43-54
    This research was conducted to investigate the effect of processing with sodium hydroxide (NaOH, 50 g/kg DM), calcium oxide (CaO, 160 g/kg DM), hydrobromic acid (HBr, 60 ml/kg DM), and hydrogen peroxide (H2O2, 57 ml/kg DM) on the nutritional value of lentil (Lens culinaris) residues. Gas production test was used to estimate the parameters of gas production in samples. In vitro digestibility of the samples was determined by the batch culture method. Processing was effective on the residue's chemical composition (P<0.05). CaO, H2O2, and NaOH treatments increased the Ash compared to the control. Crude protein (CP) decreased in the processed samples, which was the lowest in the H2O2 and CaO treatments. Treatments of H2O2 and NaOH decreased the neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) and increased total digestible nutrients (TDN), net energy for lactation (Nel), and net energy for growth (Neg). Gas production potential and related estimated parameters were less in treated samples than in the control group (P<0.0001). Dry matter digestibility (DMD) in NaOH and CaO treatments and organic matter digestibility (OMD) in HBr and CaO treatments decreased compared to the control (P<0.0001). All treatments increased the amount of partitioning factor (PF) compared to the control (P<0.0001). The highest amount was observed in H2O2 and HBr treatments (P<0.0001). H2O2 increased the microbial biomass (MB) and its efficiency (P<0.0001). Overall, although processing improved the chemical composition of lentil residues, it did not have a positive effect on gas production parameters and in vitro digestibility of the samples.
    Keywords: Chemical Processing, Gas production test, In vitro digestibility, Lentil residues
  • Mahdiyeh Rakhshani Nejad, Naser Emam Jomeh Kashan *, Mohammad Rokouei, Mehdi Amin Afshar, Hadi Faraji- Arough Pages 55-64
    Profitability in dairy herds depend on animal survival in the herd, which is provided by reducing involuntary culling and increasing the voluntary culling in the herd. The aim of this study was to investigate the non-genetic factors affecting longevity and to estimate the genetic parameters of longevity and somatic cell score in Iranian Holstein cows. For this purpose, the data of 277715 cattle that were collected by Animal Breeding Center of Iran during 2001 to 2018, were used. Longevity was defined as length of life (LL), lifetime number of days in milk (LDIM), lifetime milk yield (LMY), lifetime fat yield (LFY), and lifetime protein yield (LPY), and the effect of environmental factors on traits and risk of culling were determined using Survival kit and cmprsk statistical packages. Variance components of longevity traits were estimated based on exponential distribution and censored data along with somatic cell score trait using two-trait analysis by Gibbs sampling method. The results showed that the effect of herd, year and season of calving and calving age of cows was significant on all longevity traits (P <0.001). Cows with a high degree of dystocia had a higher culling risk than other cows and the culling risk was higher for cows born in the spring than in other seasons (except to the LL). The range of heritability for different longevity traits varied from 0.076 to 0.186 and the heritability of the somatic cell score was estimated to be 0.31. The results showed that genetic selection for somatic cell score and some longevity traits such as LPY can be effective in improving these traits, although due to the importance of environmental factors on longevity traits, these factors should also be considered. Genetic and residual correlation between somatic cell score with longevity traits were negative and the amount of genetic correlation between traits were higher than their residual correlation. Therefore, genetic selection for somatic cell score and considering it as a selection criterion in breeding programs can indirectly improve the longevity traits in Iranian Holstein cows. Increasing and improvement of longevity is not only economically important but also improves animal welfare.
    Keywords: heritability, Longevity, Gibbs Sampling, Hazard function
  • Sayyed Kamaleddin Allameh *, Masoud Boroumand Jazi, Abdolreza Nabinejad, Mohammad Amir Karimi Torshizi Pages 65-72
    The present study investigated two different concentrations of Lactobacillus rhamnosus in diet and also a commercial probiotic (protexin) on broiler performance. This experiment was carried out in a completely randomized design with 4 treatments and 4 replicates of 12 birds each for 42 days. Experimental treatments included; T1-diet without probiotic (control), T2-diet with Protexin as a commercial probiotic, T3- diet with L. rhamnosus at 107 cfu/g and T4-diet with L. rhamnosusat 109 cfu/g (4). No significant differences among experimental diets on weight gain, feed intake and protein efficiency ratio were observed (P>0.05). In total, L. rhamnosusat 109 cfu/g diet (T4) numerically improved feed conversion ratio compared to other treatments in the whole breeding period. A significant difference was observed in calcium content of tibia bone of chicks fed T4- diet compared to other groups (P<0.05), but no significant differences for phosphorous content among treatments were determined. A fortified diet with L. rhamnosus at 109 cfu/g (T4) significantly reduced the cholesterol content of the blood compared to the control and group supplemented with Protexin (P<0.05). Therefore, the use of L. rhamnosus at 109 cfu/g in the diet as a potential probiotic for broilers is recommended.
    Keywords: Probiotic, performance, Bone, Cholesterol, broilers
  • Elham Molaiee Emamzadeh, Mozhgan Mazhari *, Nemat Ziaei, Zahra Roudbari Pages 73-82
    Lysine is the main essential amino acid required for muscle building in poultry and preparation of accurate Lys requirements can greatly affect broiler performance and meat yields. This study was carried out in a completely randomized design with 200 Ross broilers. Experimental treatments consisted of a Control diet with lysine requirement based on Ross Aviagen Recommendation, a diet with 10% lower than lysine requirement, a diet with 20% lower than lysine requirement, a diet with 10% more than lysine requirement and a diet with 20% more than lysine requirement. The effect of treatments on feed intake was not significant. In the grower, finisher and overall phase, increasing lysine level led to improved weight gain and feed conversion ratio (P<0.05) and decreasing lysine level had a negative effect on growth performance. The relative weight of carcass and breast increased by increasing lysine level (P<0.05), while the relative weight of femur and other internal organs was unaffected. The effect of lysine level on blood albumin, total protein and triglyceride was significant (P<0.05), but Uric acid was not affected. Most muscle protein percent and area were observed in broilers fed by high levels of lysine. These results imply that increasing lysine levels of diet 10 or 20% more than Ross recommendation can improve growth performance, carcass and breast relative weight, muscle protein percentage and histopathology of broilers.
    Keywords: broiler, lysine, Muscle tissue, Protein, Uric Acid
  • Ali Keykhosro Kiani, Mohammad Chamani *, Farhad Froudi, Ali Asghar Sadeghi, Mahdi Amin Afshar Pages 83-92
    This study was aimed to investigate the effect of Protexin and vitamin C on blood-immune cells, lymphoid organs’ weight, and blood antioxidant concentrations of broiler chickens under heat stress (HS). A total of 400 one-day-old broiler chickens were used in a completely randomized design. Experimental groups included a negative control (without additive, no HS), positive control (without additive, HS), vitamin C, Protexin, and the combination of Protexin and vitamin C groups. Birds were exposed to chronic HS (35±1˚C, humidity: 65-70%) for 7 hours daily from days 14 to 35. Eight birds from each treatment were slaughtered on days 14 and 28 and the relative weight of lymphoid organs including the spleen, Bursa of Fabricius, and thymus were calculated. The number of immune cells was assessed weekly. The blood antioxidants concentration was evaluated weekly. According to the results, VitC+Protexin group showed the highest Bursa spleen and thymus weight during HS (P≤0.05). Also, protexin group showed a higher thymus and spleen weight during HS than the positive control (P≤0.05). HS reduced the ratio of heterophils to lymphocytes (P≤0.05). However, the addition of vitamin C and Proteoxin reduced the count of heterophils compared to the positive control during HS. The results showed that vitamin C significantly increased the concentration of superoxide dismutase and catalase and decreased the concentration of glutathione peroxidase in the broiler's blood during HS (P≤0.05). According to the results of this study, the VitC+Protexin showed a better performance than other groups. the concentration of glutathione peroxidase in the broilers blood during HS (P≤0.05).
    Keywords: Antioxidant, broiler, immune system, probiotics, Vitamins
  • Vali Ouroji, Ali Nobakht * Pages 93-102
    Current experiment was conducted to investigate the effects of different feed restriction periods on the performance and blood biochemical parameters of Ross-308 broiler chicks. 192 chicks from 10 to 42 days were used in 4 treatments, 4 replicates and 12 chicks in each replicate in growth (11 to 24 days) and finishing (25 to 42 days) in a completely randomized design. Treatments included: 1) control (without feed restriction), 2) 8 hours feed restriction (from 8 to 28 days of age), 3) 16 hours feed restriction (from 8 to 25 days of age) and 4) feeding skip a day (from 8 to 21 days). Feed restriction had significant effects on broilers' performance and blood biochemical parameters (P<0.05). In the growth period, feed restriction in contrast with the control group, reduced the growth performance of broilers. In this period, daily feed intake, daily growth weight and weight in final period decreased, whereas feed conversion ratio increased. But in the finishing period, feed restriction caused the amount of weight gain to increase and the feed conversion ratio reduces. Feeding skip a day caused the amount of daily feed intake to reduce (P<0.05). In contrast with control group, feed restriction caused the amounts of blood HDL to decline and total protein increased (P<0.05). In conclusion, using 16 hours feed restriction between 8 to 25 days in Ross-308 broilers breeding period, cause the performance index improve.
    Keywords: blood parameters, broilers, Feed restriction, performance
  • Mohammad Amin Shahbazi *, Navab Ghobadi Pages 103-106
    Epilepsy is a common neurological disorder. The effect of antiepileptic drugs on cerebral blood flow has long been considered. One of the drugs used in the treatment of epilepsy is Vigabatrin, which is mainly used in the management of partial seizures and spasms. This drug is well absorbed after oral administration and 60 to 80% of it is excreted unchanged in the urine. It can also increase the level of amino butyric acid in the central nervous system by altering heart functional Heart, heart rate and blood pressure. In this study 12 dogs were randomly used. After cardiac studies and parasitic infections 5cc of blood samples were taken for serum studies. Vigabatrin was then administration orally at a dose of 500 mg per kg body weight per day for up to 7 days. After which an ECG was taken from the right side of the dogs without anesthesia and stress. The results were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA). Level of significance of the results was (p≤0.05).The results showed that the heart rate decreased and the PR and RR intervals increased.
    Keywords: Vigabatrin, ECG, serum enzymes, blood pressure, Dog
  • Ehsan Nikzadeh, Arya Shafaeipour *, Behzad Fathinia Pages 107-112
    In the spring of 2019, breeding performance and nest characteristics of 20 European Bee-eater (Merops apiaster) active nests in a 500-hectare forest area in the Charosa area in Kohgiluyeh city were studied. The average vertical and horizontal diameter of the nest entrance was 61.88±10.90 and 61.75±14.97 mm respectively. The average vertical and horizontal depth of the hole was 30.30±4.31 and 77.65±22.81 mm. The average area of the nests was 30.745±9.861 cm2, and the volume of the nests was 3290.61±1101.82 cm3. The average slope of the nests was 63.6±27.61 degrees. Most of the birds laid their eggs in the second week of May that clutch sizes were between four and seven (mean: 5.9±0.77). The incu bation period varied from 16 to 20 days (mean: 17.95±1.19 days) and the duration of the nest ling period varied from 21 to 24 days (mean: 24±0.71 days). More than 80% of the chicks left the nests in the last days of June. The number of fledglings was 6.0±0.65 in successful nests and 5.70±1.45 in all nests. The overall duration of breeding was 55.21±1.15 days, and the per centage of successful nests (at least one fledged young) was 95%.
    Keywords: nest, Breeding, Clutch size, Nesting success, Charosa
  • Kian Pahlavan Afshari, *, Hossein Sanaan Pages 113-122
    In this study, the expression of MUC2 gene related to immunity in Arian strain broiler chickens was investigated and its expression changes were investigated by adding different levels of lavender essential oil. The experiment was conducted in the form of a completely randomized design with 5 treatments and 4 repetitions, and each repetition included 25 pieces of chicken. Experimental treatments included: basic diet, basic diet containing 100 mg of probiotic, 150 mg of antibiotic, 200 mg of lavender essential oil and 400 mg of lavender essential oil. In order to investigate the expression of the MUC2 gene, first, total RNA was extracted from the genome part of the intestinal tissue of chickens of different treatments, and after making cDNA from the samples, the expression of the gene was analyzed using Real Time PCR method. The findings were analyzed using the GLM method of SAS statistical software (9.1) and the mean of the treatments were compared using Duncan's test. The results showed that the expression of MUC2 gene in intestinal tissue increased, but there was no significant difference in different levels of treatments. The findings of this study showed that the response to sheep red blood cells, immunoglobulin G and immunoglobulin M was not affected by the treatments and the expression of the MUC2 gene increased in the treated broilers. Therefore, according to the fact that the use of lavender medicinal plant causes the development of intestinal flora and this also causes the increase of mucin secretion in the intestine. Therefore, adding lavender to the diet of broiler chickens due to its probiotic role improves the immune system and prevents diseases such as ascites, and also causes positive effects on the health of the digestive system.
    Keywords: Lavender Oil, Gene MUC2, poultry, Real-Time PCR
  • Nasir Sajjadi, Reza Vakili * Pages 123-130
    An experiment was conducted to investigate the effect of different levels of probiotics and physical form of feed on the morphology of the small intestine and the immune system in Japanese quail. 240 one-day-old Japanese quail chicks were examined in a factorial experiment in a completely randomized design with 6 replications, 6 replications with 10 chicks per replication for 42 days. Experimental treatments include: Flour feed (mesh) containing pure water (no probiotic proxin), Flour feed (mesh) containing two levels of probiotic soluble protoxin in drinking water (1 and 2%), Crumble feed with three levels of probiotic proxin (0%, 1%) Were soluble in drinking water. Experimental diets were adjusted based on the nutritional needs of quail chicks of the National Research Association using UFFDA software. To test for blood cell count, at 42 days of age, one chick was selected from each replicate and a blood sample was taken from a wing vein. One bird was killed from each pen, and the relative weight and length of different parts of the intestine, the length and width of the villi, and the depth of the crypt were studied. Chickens fed crumble diet and lacking probiotic protexin had the highest percentage of lymphocytes and chickens fed mesh and lacking probiotic protexin had the highest percentage of monocytes (P<0.05). The results of intestinal morphology showed that two treatments of crumble and containing 2% probiotic soluble in drinking water had the highest values ​​of villi length and crypt depth (P<0.05). The relative weights of the various components of the gastrointestinal tract and the relative lengths of the duodenum and cecum were significantly affected by the experimental diets (P<0.05). The results of the experiment showed that the use of probiotic protexin improved the immune system of the Japanese quail and improved the length and width of the villi; The crypt depth as well as the weight and relative length of the various intestinal components were improved.
    Keywords: Protexin probiotic, Immune status, Water science morphology, Quail
  • Peyman Movahed, Ehsan Oskoueian *, Mohammad Faseleh Jahromi, Parisa Shokryazdan, Mahdi Salari Pour, Mohammad Reza Ahmadi Pages 131-138
    This study was contacted to evaluate the effects of replacement of inorganic zinc with organic zinc on the growth performance, immune system, antioxidant status, morphology of jejunum, and tissue zinc retention in broilers. The number of 150 Ross 308 broilers were used in a completely randomized design with Duncan's test at the statistical signification level of 0.05, in 3 treatments and 5 replicates and 10 birds in each replicate. The treatments wear: 1) basal diet based on corn and soybean without zinc 2) basal diet + 22 mg/kg organic zinc + 88 mg/kg zinc sulfate 3) basal diet + 33 mg/kg organic zinc + 77 mg/kg zinc sulfate. At day 42 of the experiment, one bird from each replicate was sacrificed and used for analysis. The results showed that replacement of inorganic zinc with organic zinc had no significant effect on the growth, feed intake, and feed conversion ratio of broilers. Also, it did not have any significant effect on the amounts of immunoglobulins (IgG, IgM and IgA). However, the antioxidant evaluation showed that the usage of organic zinc can respectively increase and decrease the amounts of superoxide dismutase and Malondialdehyde in the liver. Besides, morphological evaluation of intestine indicated that the organic zinc improved the villi height and width. In general, it seems that the usage of organic minerals, such as zinc, in the diet of boilers improves their immune system and antioxidant status.
    Keywords: bioavailability, villi, immunoglobulins, Superoxide dismutase, Malondialdehyde
  • Samira Arabameri *, Firoz Samadi, Behrooz Dastar, Zarbakht Ansari Pirsaraii, Reza Mobaseri Pages 139-146
    To study the effect of in ovo injection of silver nanoparticles on immune system function and some blood parameters in broiler chickens under oxidative stress condition. 560 Fertile eggs allocated to 4 treatments with 4 replicates of 35 eggs in each. Experimental treatments included: 1) positive control (injection of 1 mL of physiological serum), 2) negative control (no injection of physiological serum), 3) injection of 20 mg nanoparticles of silver per egg and 4) injection of 40 mg nanoparticles of silver per egg. The injection was performed on day 7 of incubation. For oxidative stress, birds received 500 micrograms of lipopolysaccharide per kilogram of body weight at three times (12, 24, and 48 h before slaughter), through intraperitoneal injection. The results showed that silver nanoparticles improved the weight of chickens during breeding (p<0.05). Silver nanoparticles have significantly increased the weight of lymphatic organs (p<0.05). The group receiving 40 mg of silver nanoparticles showed the highest weight of lymphatic organs. Blood cholesterol in experimental treatments showed a significant difference (p<0.05). Negative control treatment showed the highest level of blood cholesterol compere to positive control and silver nanoparticles (p<0.05). TNF-α and TGF-β showed a significant difference experimental treatments so that the group receiving 40 mg of silver nanoparticles showed the highest level of gene expression (p<0.05). From this study, it is clear that silver nanoparticles improve the immune response of broilers by improving weight, lowering cholesterol and increasing the level of expression of immune and growth factor genes.
    Keywords: Gene expression, Immune response, Ovo injection, Chicken, blood parameters, Silver nanoparticles
  • Batool Poorjafary, Fatemeh Fakharzadeh * Pages 147-160

    Pelophylax ridibundus sensulato belongs to the family Ranidae. 56 specimens from Dishmook, Likak and Dehdasht areas were collected in spring and summer (2019-2020). Seven different morphs of this species were identified. The highest frequency was related to morph one. According to the analysis, the mean values and standard deviations of all morphometric characters of Dishmook' samples are higher  than the other two regions. Respect to t-test, sexual dimorphism was observed. Analysis of variance showed significant differences between the studied groups in both male and female frogs. Separation between male populations in all traits (except horizontal diameter of eye) was observed. Separation between female populations in all characters was also observed. Based on discriminant analysis, both functions were significant. Statistical results showed that frogs of Dishmook are somewhat different from the other two regions that can be related to different geographical conditions and higher altitude. Overall 84% of males and 87.1% of females were placed in their expected groups.

    Keywords: Marsh frog, Morph, statistical analysis, T test, Color variation, Species complex
  • Keramat Saadati Lamri, Seyed Javad Abolghasemi *, HamidReza Shahmohammadi Pages 161-168

    The Caspian kutum is a economic precious species in Caspian sea. It is very important to maintane the nutrition value with increasing of shelf-life until marketing. Determining the best method of slaughtered in this species and proper marketing of fish with acceptable freshness in the consumer market are the main aims of this study. 4 treatments including fish with rapid death (due to branch cut) with visceral emptying (treatment 1), rapid death without visceral emptying (treatment 2), common death with visceral emptying (treatment 3) and common death without visceral emptying (Control treatment, 4) all  stored in ice. and from phase 0 to 16 days were evaluated for freshness by performing qualitative tests. The results showed that the fish entered the rigor mortis stage at a later time in emptying the visceral and rapid death method and left later than other treatments. Also, the amount of TVN-N in this treatment reached an acceptable level of 19.26 mg / 100 g by day 8 and the amount of TBArs reached 1.5 mEq of malon dialdehyde/1000 g, the pH of the treatments from 5.75 to 5.76 were variable. The most total bacterial count was observed in control treatment (6.6 log cfu/g). Primary processing in post harvest is effective on quality parameters. In terms of freshness evaluation in the (treatment 1) until the 8th day was acceptable in all quality indicators, but other treatments before that were spoiling and exceeded the acceptable level.

    Keywords: Caspian kutum, Rutilus kutum, Qualitative survey, Shelf-life, Stored in ice
  • Ataollah Yeganehkari, Hadi Ershad Langroudi *, Alireza Valipour, Soheil Alinejad Pages 169-176
    Folic acid plays an essential role in promoting aquatic immune. In order to investigate the effect of folic acid diet on growth performance, carcass composition, blood parameters of 270 beluga fingerling with an average weight of 5-8 g with different levels of folic acid, including: 0.6 (as a control), 2.68, 3.72 and 4.84 mg/kg with three replications for 56 days were considered. The effect of experimental treatments on growth performance and immune indices was investigated. Results showed that the effect of treatments on feed conversion, specific growth rate, feed efficiency and weight gain was significant (P<0.05). Different levels of folic acid also made a significant difference in the number of white blood cells (P<0.05); So that the lowest value in the control treatment was 4.62 mg/kg and the highest was 6.75 mg/kg in the fourth treatment. There was a significant difference in the number of lymphocytes between the experimental groups, but no significant difference was observed in the number of neutrophils. After carcass analysis, as expected, increasing dietary folic acid level caused a significant increase in the percentage of crude protein in the carcass. So that the highest percentage of crude protein in the third treatment was 2.13 mg/kg. Moisture, fat and ash carcass indices were not significantly affected by experimental treatments. The results of this experiment showed that by increasing the amount of folic acid by 3.72 mg/kg, the fish will show better resistance in terms of immune and growth performance.
    Keywords: Folic acid, blood serum, Growth function, Immunity index, Beluga, Huso huso
  • Mohamad Farhangi *, Hojatillah Jafaryan, Ziya Kordjazi Pages 177-184
    The aim of  this study conducted in Gonbad Kavous aquaculture laboratory was to  determine MATC and LOEC of ZnSO4 in fish using tissue lesion examinations. To do this, rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juveniles (6.18±1.33 g) were exposed zinc sulphate over 96 hours (in December 2021). Zinc sulphate salt was used to examine toxicity of zinc. The lethal dose of zinc for Oncorhynchus mykiss was 21 mgL-1 over 96 hours. According to the linear regression and relationship between the percentage of mortality and different concentrations of zinc, the LC50 (median lethal dose) was obtained 11.54 mgL-1 for Oncorhynchus mykiss. However, acute toxicity of zinc sulphate showed that mortality was  directly proportional to the concentration of the zinc sulphate, whilst there was no mortality in the control treatment. No behavioral changes were observed in control treatment over the experiment. Microscopic studies showed that the common lesions of gill in fish exposed to zinc lethal concentration were hyperplasia, edema, hyperemia, hemorrhage and expansion of secondary lamellae. Therefore, the results and information obtained in this study can be applicable in ecological risk assessment studies.
    Keywords: zinc sulphate, Acute toxicity, mortality percentage, Oncorhynchus mykiss
  • Mehdi Moradi Chafi *, Keivan Abbasi, Mohaddeseh Ahmadnezhad, Alireza Valipour, Morteza Nikpour Pages 185-192
    The study carried out in reproduction status project of commercial fishes of Anzali wetland from April 2016 until March 2017 and samples were caught using electroshocker in different points of studied area. The studied adult males (n=173) weight varied between 1.08 and 33.22 with an average of 7.12±4.06g and adult females (n=271) between 0.71 and 59.9 with an average of 12.66±9.16g. Total length were measured between 45.5 and 136 with an average of 80.02±14.03mm in adult males and between 41.3 and 166 with an average of 92.81±22.06mm in adult females, too. Age composition was from 2 to 11 and 1 to 15 years old for adult males(n=57) and females (n=130), respectively. Adult males and females formed 38.96% and 61.04% of adults. Monthly average of gonado-somatic index was determined 1% in August and 13.7% in April with an annual average of 6.54±7.08%for adult females. Spawning period of the fish species was determined on basis of gonado-somatic index and composition of gonad maturity stages of adult females from April to July. Absolute fecundity of studied fish (n=16) was calculated 3805-11483 with an average of 6898.1±1997.89 eggs and average of egg diameters was 0.9±0.1 mm. Although this fish has no economic value but this species is caught in Anzali wetland for consumption. Due to its Reproduction season, its overfishing should be avoided.
    Keywords: Blicca bjoerkna, Reproduction, Anzali wetland, Iran
  • Reza Nahavandi, Mohadeseh Ahmadi, Saeid Tamadoni Jahromi, Fatemeh Nouri Chenashak, Abdolreza Jahanbakhshi, Ali Sadeghi, Sajjad Pourmozaffar * Pages 193-198
    This present resent study investigated sperm motility parameters (sperm motility duration and sperm motility percentage), spermatocrit, density of sperm and some biological factors such as sperm seminal plasma indices (ionic and organic composition) in 8 Acipenser ruthenus and Acipenser gueldenstaedti broodstocks. Sperm mobility duration length, percentage of sperm mobility, spermatocrit, density of sperm were measured 185±10.23 s, 90.00±2.25 %, 2.60±0.19 %, 2.42 × 0.30, respectively in A. ruthenus and 210±11.12 s, 90.33±2.16 %, 2.77±0.24 %, 2.63±0.18, respectively in A. gueldenstaedti. The concentrations of Sodium (Na+), Potassium (K+), Calcium (Ca2+) and Magnesium (Mg2+) ions were determined 88.56±7.24, 4.24±0.32, 7.52±0.29 and 2.38±0.26 Mm L-1, respectively in A. ruthenus and 90.84±6.12, 4.65±0.21, 7.31±0.34 and 2.44±0.31 Mm L-1, respectively in A. gueldenstaedti. The concentrations of serum cholesterol and glucose were calculated 48.74±5.46 and 27.90±2.57 mg ml-1, respectively in A. ruthenus and 47.53±4.22, 28.63±2.31 mg ml-1 respectively in A. gueldenstaedti. In addition, seminal plasma of A. ruthenus and A. gueldenstaedti were estimated 1.53±0.30 and 1.58±0.34 mg/dl protein, respectively. The results of this study showed that there is a significant difference between sperm motility duration in A. ruthenus and A. gueldenstaedti. No significant differences were observed between other biochemical and spermatological parameters in A. ruthenus and A. gueldenstaedti.
    Keywords: Acipenser ruthenus, Acipenser gueldenstaedti, spermatological parameters, biochemical parameters
  • Somayeh Faryabi, Mohsen Safaie *, Soodabeh Sahami, Faezeh Izadi far Pages 199-204

    Some population parameters of N.nasus were studied by using Bottom-trawler for a period of 18 months from Nov 2016 to Apr 2018 in the coastal waters of the Persian Gulf (Hormozgan province). A total of 618 fish were selected as bycatch from shrimp bottom trawl and measured biometric data. The correlation between total length and weight for males and females showed a high value (R2 were estimated at 0.71 and 0.72 for males and females, respectively.  The b-value for length-weight relationship was 2.58 and 2.69 for males and females, respectively, indicating a positive allometric growth pattern in this species (P<0.05).  The FL∞ was estimated at 172 mm for males and 176 mm for females. In addition to the growth coefficient (K) for males and females was estimated at 1.3 and 1.1 Y-1, respectively. Also, t0 for males and females were -0.07 and -0.08Y-1, respectively. The Φ` coefficient index in males and females were 4.59and4.53, respectively. The recorded results of this study showed that the natural mortality rate (M) in males was 1.28 Y-1and for females were 1.14 Y-1and the fishing mortality rate (F) was 3.25 in males and 2.23 Y-1 in females, respectively. The total mortality (Z) for males and females was estimated at 4.53 and 3.37 Y-1, respectively. Also, the exploitation coefficient (E) for this species was 0.66 and 0.72 in males and females, respectively. 

    Keywords: N. nasus, Growth parameters, Hormozgan, Persian Gulf
  • Mastooreh Doustdar *, Seyed Ahmad Reza Hashemi Pages 205-212

    In the present study, population characteristics of Sphyraena jello were evaluated by sampling fish at five fish landing sites in the northern Oman sea (Iran) including Beris, Ramin, Pozm, Konarak and Jask from April 2020 to February 2021. The biometric analysis was performed on more than 301 fish. Growth and mortality indices were calculated including infinite length (L∞ = 155 cm), growth coefficient (K = 0.55 (yr-1)), growth performance index (Ф=4.14), natural mortality (M= 0.74 (yr-1)), fishing mortality (F = 1.46 (yr-1)), total mortality (Z = 2.20±0.29 (yr-1)) and exploitation coefficient (E = 0.67 (yr-1)). Relative production per recruitment, relative biomass per recruitment and exploitation rate of S. jello were Y'/Rp = 0.05, B'/Rp = 0.18. The present study showed that the stock conditions of this species is under of moderate.

    Keywords: Explotation status, Sphyraena jello, Northern waters of Sistan, Baluchistan Province, Oman sea
  • Arash Eshkoob, Jamasb Nozari *, Soheil Eigderi Pages 249-258

    The aim of this study was to investigate species diversity of the ground beetles, Carabidae Latreille, 1802 family in Alborz Province in three regions, including Karaj, Eshtehard and Taleghan. For this purpose, during 2016 and 2017, a total of 27 stations were sampled using pitfall traps. The Shannon-Wiener index was calculated as an index of species diversity. According to the results, a total of 329 ground beetles, including 36 species belonging to 20 genera and 9 subfamilies were identified in the studied areas, which included 15 new records for Alborz Province. The most dominant species in Karaj were Harpalus (Pseudoophonus) griseus (Panzer, 1796), Harpalus (Pseudoophonus) rufipes (Degeer, 1774), Harpalus (Harpalus) distinguendus distinguendus (Duftschmid, 1812) and Calathus (Neocalathus) cinctus (Motschulsky, 1850). Zabrus (Zabrus) morio morio (Ménétriés, 1832) and Grammognatha euphratica (Dejean, 1822) in Eshtehard and Ditomus calydonius oriens (Dvořák, 1993), Calathus (Calathus) syriacus (Chaudoir, 1863) and Harpalus (Harpalus) oblitus oblitus (Dejean, 1829) in Taleghan were dominant. The results of the nonparametric biodiversity indices (Shannon-Wiener) showed that Karaj had the highest species diversity.

    Keywords: Fauna, Carabidae, Alborz, Dominant species, Species diversity
  • Haniyeh Nikokherad, Abbas Esmaili Sari, Ali Mashinchian Moradi *, Nader Bahramifar, Pargol Ghavam Mostafavi Pages 259-266

    Nanotechnology is one of the emerging and advanced sciences that has been highly developed in recent years and has caused environmental pollution. Therefore, in this study, the toxicity of silver nanoparticles on the green alga Chlorella vulgaris was investigated. Chlorella vulgaris cells were exposed to concentrations of 0, 0.005, 0.001, 0.05, 0.01, 0.5 and 0.1 mg / l silver nanoparticles over a period of 96 hours. The results showed that the cell density of Chlorella vulgaris decreased with increasing concentration of silver nanoparticles compared to the control group and even at the lowest concentration of 0.005 mg / l caused the cell growth inhibition (p<0.05). With increasing concentration of silver nanoparticles, the survival rate decreased compared to the control group and did not change during the 96-hour period. The amount of chlorophyll a, b and total pigments in the concentrations of 0.05 and 0.1 mg / l and the duration of 24 hours were the highest, but the values ​​of carotenoids showed the highest in 96 h and the concentration of 0.01 mg / l of silver nanoparticles. Silver nanoparticles are highly toxic to Chlorella vulgaris and if silver nanoparticles are released, the production, survival and chlorophyll content of this microalgae, as one of the main primary producers in freshwater ecosystems, is damaged.

    Keywords: Silver nanoparticles, Pigment content, Chlorella vulgaris, Growth factor, Cell viability
  • Javad Kazemi, Hosein Shahsavarani *, Parviz Pakzad, Mohammadali Shokrgozar Pages 267-276
    Generation of induced pluripotent stem cells (iPSCs) using safe and non-viral methods play pivotal role in tissue engineering and regenerative medicine. In current study, we aimed to generate iPSCs from peripheral blood mononuclear cells (PBMC) in the presence of different small molecule and chemical compounds. PBMCs were isolated using Ficoll gradient method and their proliferation was induced by lipopolysaccharide (LPS). Reprogramming of extracted PBMCs was mediated using a combination of small molecule such as 5-Azacitidine, Kenpaullone, sodium butyrate and RepSox, which are generally epigenetic modulator of genes (OCT4, Sox2, Klf4, c-Myc) involved on pluripotent cell. Then, resulted pluripotent stem cells were cultured and identified on feeder MEFs. LPS effectively caused an increase in the number of PMBCs after 5 hours. Blood cells were successfully converted to iPSCs after treatment with different chemical compounds and small molecules for 14 days and then transferred on supportive mouse embryonic fibroblasts. The use of small molecules is a safe and cost-effective method for generating iPSCs from PBMCs. Mouse embryonic fibroblasts serve as a feeder layer for production of growth factors and preserving pluripotency of stem cells.
    Keywords: Induced Pluripotent Stem Cells, Mouse embryonic fibroblasts, Chemical small molecule compounds, Blood cells
  • Hajar Abyar *, Zohreh Roostan Pages 277-284
    The pollution of the marine ecosystems with heavy metals is one of the serious effect of industrialization and development of human society. For exploitation of marine sources and constant development, it’s necessary to invent modern methods for removal of heavy metal pollution. In present study to assess the possibility of removing copper, we aimed to investigate isolation and identification of resistant bacteria and determine their potential to adsorb copper through biosorption. Sediment samples were collected from 3 stations at Khor Mousa and cultured on nutrient agar medium containing different concentrations of copper. Two copper resistance (100 ppm) bacterial strains were isolated and identified through biochemical tests and 16S rRNA analysis. Also bacterial behaviors in adsorbtion of copper were studied. Both strains belonged to Ochrobactrum genus and were gram-negative, catalase and oxidase positive. Different characteristics of bacteria were observed in PD (phenylalanine deaminase), NaCl and Ureas tests. Biosorption measurements showed that strains could adsorb more than half of copper in various concentrations in 150 minutes. The bacterial behaviors were the same in 50 ppm concentration. %73.5 and %72.6 of copper were adsorbed by strains O. tritici strain AN4 and O. anthropi strain YX0703 respectively. However, O. anthropi strain YX0703 reduced the copper concentration from 200 ppm to 72.08 ppm in 150 minutes and showed the highest copper biosorption. The results of present investigation showed that both mentioned bacteria have high ability to remove copper and we can use the potential of this group of bacteria for removal of heavy metal pollution in Persian Gulf.
    Keywords: Bacterial Strains, Biochemical tests, heavy metals, Bioremediation
  • Seyedeh Mahdis Rekabi, Hossein Rahmani *, Khosrow Janikhalili Pages 285-298
    To investigate the community indices of benthic macroinvertebrates and water quality assessment, sampling was carried out using surber sampler (30.5×30.5 cm with 360μ mesh size) monthly with 3 replications in the Tajan River and its main branches during July 2013 to June 2014. 6 stations were selected at Shirinrood, Korcha, Sorkhvalick, Golourd, Zaremrood (Alavicola) region and the main canal of the Tajan River (Daroupay) respectively. During this period, 39420 individuals of benthic macroinvertebrates were collected, identified and enumerated, which were blonged to 4 phyla, 4 classes, 13 orders, 43 families and 46 genera. Assessment of water physicochemical parameters among stations showed that all parameters, exept pH, had statistically significant differences among stations (p<0.05). Results of benthic macroinvertebrates community indices (Shanon-wiener diversity, Simpson diversity, Margalef richness, EPT richness, EPT/CHIR ratio and Pielou eveness index) showed stations 1 and 4 had the highest and the lowest diversity and richness indices, respectively. The Minimum (3.16) and the maximum values of Hilsenhoff biotc index (5.47) as well as the highest (6.36) and the lowest values of ASPT index (3.81) were calcuted in stations 1and 4 respectively. According to ASPT Biotic Index staion 1 (Shirinroud Branch) was classified in clean class, stations 3, 5 and 6 (Chardangeh, Zaremroud and main channel of Tajan River respectively) were classified in moderate pollution class and staions 2 and 4 (Korcha and Golvard Regions respectively) were classifieds in exterem pollution calss. The results showed that the most important factors influencing the quality of the Tajan River are bed material, uncontrolled water abstraction, the entry of agricultural, husbandry and aquaculture effluents into the river.
    Keywords: Macroinvertebrates, Community indices, Hilsenhoff index, ASPT index
  • Nooshin Gholi Nezhad, Aria Ashja Ardalan *, Masoumeh Malek Pages 299-306
    Biodiversity and spatial distribution of bivalves in eight stations (Toola 1, Toola 2, Aftab, Dafari, Tango, Havafaza, Biotechnology, and Naz Island) on the rocky shores of Qeshm and in August and January 2018 were investigated. At each station, one to two transects oriented perpendicular to shore were identified. In this study, 14 bivalve species from 8 families were identified. The maximum and minimum frequency of bivalves was observed in winter with an average of 75/m2 in the high tide zone of ​​the Toola 2 station and in the summer with an average of 11/ m2 in the mid tide zone of ​​the Biotechnology station, respectively. Pinctada radiata bivalve was the dominant species (73.9) in all stations. The results of nMDS test also confirm the existence of differences in the structure and species composition of bivalve populations between different seasons and stations. The highest and lowest Shannon index was observed in the high tide zone of ​​Tango station (2.55) in winter and in the high tide zone of ​​Havafaza station in summer (1.65), respectively. The highest and lowest species richness (Margalf index) was recorded in the high tide zone of ​​the Toola 1 station (3.73) in summer and in the mid tide zone of ​​the Biotechnology station in winter (1.87), respectively. According to the results of Simper test, Saccostrea cucullata accounted for the highest percentage of participation in Bray-Curtis dissimilarity in terms of species density, between summer and winter seasons and in different sampling stations.
    Keywords: Rocky Shores, Biodiversity, Bivalves, spatial distribution, Persian Gulf
  • Shahrzad Kashef, Ali Mashhadi *, Mansour Pournouri Pages 307-316
    Makran's rich coasts from Jask to Goater, including coastal promontories, it is more than 600 square kilometers, which is one of the five strategic areas of the world. The importance of the Oman Sea to the world in the fields of transportation, energy supply, huge mineral resources and environmental balance is evident. Whenever there is talk of environmental problems in the waters of southern Iran, all attention has been focused on the Persian Gulf and less on the Oman Sea, so that we are faced with scarce resources. In this research, using the reports of the general environmental protection departments of the coastal provinces and a comprehensive list of environmental criteria, they have been selected as the final list for decision-making, so in this regard, after using the opinions and evaluations of a group of experts Delphi was also used in order to obtain the relative and final weight of each of these factors by entering the values of preferences into the Expert Choice software. The obtained results indicate that the factor of infrastructural development with 44.5% had the most impact on the biological threats of Makran beaches, and the pollution of the four quays with 25.1% had the most impact among the infrastructure pollution criteria as one of the It is the most important environmental risk in the study area. According to the surveys, the application of environmental laws and regulations is listed as the most important measure to eliminate environmental threats. Of course, according to the study, the development of the region has been done without evaluating the environmental effects.
    Keywords: Environmental pollution, Desalination, Makran coasts, Sustainable, valuable ecosystems in the region of Makran, Oman Sea
  • Omidali Adeli * Pages 317-324
    The main purpose of this paper is to identify and prioritize Iran's shrimp export target markets. For this purpose, first all shrimp importing countries were selected during the period 2014 to 2018. Then, according to criteria such as the average of total shrimp imports during the period under review, the ratio of shrimp imports by the country to total global shrimp imports, the ratio of shrimp imports to total imports of the country, the ratio of net shrimp imports to imports by the country, the advantage of the country in shrimp imports and the average growth of shrimp imports; All countries were screened and finally 22 countries were selected. In the next stage, based on market attractiveness indices including Gini coefficient, average economic growth, and population growth in the coming years, GDP per capita, geographical distance, country risk index and geographical distance using TOPSIS technique, 10 countries, respectively. Priorities for exporting Iranian shrimp were determined. The results show that South Korea, Romania, Japan, Vietnam, China, Hungary, Peru, Spain, Albania and the Czech Republic are ranked first to tenth for Iranian shrimp exports, respectively. Therefore, it is suggested that aquaculture exporters pay more attention to the target market of these countries and the tastes of their consumers.
    Keywords: Target Markets, Shrimp, Screening, TOPSIS
  • Mojtaba Naderi *, Mina Mahigir Pages 329-334
    This study was done monthly on sandy coast of Gehrdo located in southwest of Sirik city from December 2019 to November 2020 using net, randomly. Overall, 310 individuals of M. victor were collected which distinguished 181 male and 129 female. Carapace width range of male and female crabs were obtained 16.4-44.3 mm and 19.3-36.9 mm respectively. Also, weight range of male and female crabs were obtained 1.75-37.83 mm and 3.22-16.79 mm respectively. In this study, maximum collected male and female crabs were observed in length range of 19.8-23.2 mm and 26.6-30 mm respectively. There were not any female crabs in length range of 40.2-43.6 mm and 43.6-47 mm. The positive and negative allometric growth were observed for male and female crabs respectively. Also, exponential value (b) estimated of male crab (3.11) was significantly more than of female crab (2.75) (P<0.05). Regression analysis of relative growth between carapace length and carapace width showed significant difference between males and females. Among the studied parameters, proportion of Sternum width, distance between two spines, first abdomen width was significantly more in females (P<0.05). On the other hand, proportion of chela length was significantly more in males (P<0.05). The results derived of this study can useful for conservation of M. victor with aimed to preserve the biodiversity.
    Keywords: Sexual dimorphism, Morphometric characters, Moon crab, Oman Sea
  • Asieh Soleimanirad, Mohammadreza Taherizadeh *, Mohsen Safaie, Narges Amrollahi Biuki Pages 335-346

    The aim of this study was to determine the concentration of heavy metals in the sediments and the bivalve molluscs, Solen dactylus, in the estuaries covered by mangrove trees of west (Khamir estuary) and east (Shahrno estuary-Jask) of Hormozgan province and also to assess the pollution, bioaccumulation and toxicity of heavy metals (Fe, Ni, Cu and Pb), in these areas. Sediments were studied to determine the grain size, organic carbon, organic matter, total and partial concentration and bioavailability of metals. The results showed that the environmental factors such as organic matter and grain size of sediments affect the distribution of heavy metals. According to the results, there was no significant difference between the sediments of two stations in the accumulation of metals (P>0.05). contamination and enrichment factors for Ni and Pb showed a moderate degree of contamination and enrichment. The geochemical speciation of the studied metals indicated more bioavailability for Cu and Pb. The Risk Assessment Code and the screening quick reference table (SQRT) indicate the high risk in Cu for Shahrno estuary and in Pb for Khamir estuary, and both metals are above the threshold effect level (TEL) for the clam in the area. The results of S. dactylus's bioaccumulation factor showed that Cu accumulated more than other metals in both regions. In general, the present study showed that the sediments of the studied areas are contaminating in terms of Cu and Pb.

    Keywords: Sequential extraction, Partial concentration, Pollution assessment, Metal toxicity, Mangrove
  • Ali Mahdi Abkenar * Pages 365-376
    Oceans/Seas are important components of Earth that are affected by global warming and climate change; therefore, assessing them has become more important.  In the present study, changes in physicochemical parameters of water in the coral area of Chabahar Golf from April 2018 to March 2020 were investigated by C.T.D set. The results indicated that the temperature, salinity, dissolved oxygen, pH, turbidity, nitrite, phosphate and silicate did not differ significantly during the sampling period (p>0.05). However, nitrate and chlorophyll-a (Chl-a) showed a significant difference (p<0.05). Based on the results, the amount of nitrate in 2020 (2.89±1.05 mg/l) was significantly higher than in 2018 and 2019 (p<0.05). Nitrate content was measured 1.80±0.83 mg/l in 2018 and 1.05±0.49 mg/l in 2019. Nitrate content were not significantly different between 2018 and 2019 (p>0.05). The amount of Chl-a in 2019 (16.25±7.96 mg/m3) was significantly higher than in 2018 and 2020 (p<0.05). The amount of this parameter in 2017 was 3.11±0.92 mg/m3 and in 2020, it was 7.49±1.72 mg/m3. Chl-a content did not show a statistically significant difference between 2018 and 2020 (p<0.05). In conslusion, the results of this study indicated that the condition of physicochemical parameters of water of investigated region were relatively stable during the sampling period.
    Keywords: chlorophyll-a, Salinity, Temperature, Dissolved oxygen, Silicate, Oman Sea
  • Rasoul Abbasi, Mohammadreza Fallah, Seyedeh Sahar Zamani * Pages 377-386
    Natural attractions of wildlife, especially birds, should be considered as a good opportunity to develop the tourism industry, especially that by replacing the bird-hunting culture with bird-watching, we can help preserve and protect this natural asset. Therefore the purpose of this study is to identify challenges and solutions for the development of bird watching tourism in Iran. This research is applied in terms of purpose, descriptive in terms of data collection and qualitative in terms of approach. The statistical population includes experts in the field of bird tourism. The sampling method is the snowball method and 16 experts were interviewed and the data were examined by content analysis method. Experts believe that for the development of this industry, there are environmental, cultural, economic and welfare, management and advertising-marketing challenges. Also identified strategies are 1- empowerment strategies including culture building, continuing education, advertising and marketing, promotion of bird watching entrepreneurship, participation of indigenous people and effective management of tourism organizations and 2- capacity building strategies, including the provision of tourism infrastructure, facilitating the legal movement of foreign tourists, improving environmental conditions, sustainable security, targeted investment and enhancing hospitality capacity. Wildlife attraction is one of the natural attractions that has been neglected. This research showed to solve these challenges and develop bird watching tourism in Iran, multiple help is needed from the government, local institutions and the people.
    Keywords: tourism industry, Ecotourism, Bird development strategies
  • Mohadeseh Moghasem, Manijeh Jamshidi *, Reza Khakvar, Sevil Nematollahi Pages 387-394
    Entomopathogenic fungi are the biocontrol agents which naturally keep the insect population in balance and can be used as microbial insecticides. In the present study, some isolates of entomopathogenic fungi were isolated from different soil samples and their virulence was investigated against flour moth, Anagasta kuehniella Zeller (Lep: Pyralidae). Five isolates M. anisopliae from Twenty isolates were isolated, using soil-baiting method from collected soil samples in different gardens East Azarbaijan were identified. The flour moth, A. kuehniella were infected using dipping method with isolates were performed at 5 concentrations, in 3 replications and with 12 of flour moth. The results showed that the instars of fourth larval instars of flour moth were susceptible to all isolates of M. anisopliae. The most virulent isolates were MTA with approximately 90% mortality on A. kuehniella. The most virulent isolates were MTA with 0.42×106 conidia/ml LC50 on A. kuehniella while the least virulent isolate were MTV 4.3×109 conidia/ml LC50 on A. kuehniella. Comparison of means and grouping of isolates showed that there was a significant difference between M. anisopliae isolates and the effectiveness of different concentrations.
    Keywords: Flour moth, Microbial control, isolation, virulence, Metarhizium anisopliae