فهرست مطالب

فصلنامه طب توانبخشی
سال یازدهم شماره 5 (آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/19
  • تعداد عناوین: 14
|
  • خسرو خادمی، کلانتری* صفحات 678-679

    هدف سرمقاله حاضراین است تا دریچه ای را به روی روند ویرایش مجله باز کند و به شما بینشی از روند واقعی که هر نسخه مقاله از لحظه ارسال تا انتشار پشت سر می گذارد را ارایه دهد. مراحل بسیاری وجود دارد که نویسندگان می توانند قبل از ارسال انجام دهند تا مطمین شوند که امور مربوط  به مقاله آنها سریعتر از حد انتظار آنها انجام می شود. با این حال، اگر نویسندگان از دستورالعمل ها پیروی نکنند نمی توانند کار زیادی برای کوتاه تر کردن روند مقاله از ارسال تا انتشار انجام دهند.در اولین گام پس از ارسال مقاله، سردبیر به ویراستاران مشاوره می دهد و تصمیم به رد مقاله یا حفظ آن بر اساس موضوع تحقیق گرفته می شود. در صورت رد نشدن، مقاله توسط چک لیستی برای مسایل مختلف مشابه چک لیست "دستورالعمل نویسندگان" در وب سایت مجله به دقت مورد ارزیابی قرار می گیرد. اولین چیزی که نویسندگان باید در نظر داشته باشند این است که مقاله آنها باید 100٪ با فرمت نگارشی مجله مطابقت داشته باشند. این امر باعث صرفه جویی در زمان زیادی می شود. یک الگو ارایه شده است تا کار نویسندگان در این باره را راحت کند.مرحله دوم انتخاب داوران واجد شرایط برای مقاله خواهد بود که بخش بسیار مهمی در روند چاپ مقالات است. ما باید داوران را با توجه به مرتبط بودن زمینه تخصصی آنها با موضوع مقاله شما  و همچنین مهمتر از همه بر اساس سوابق داوری قبلی آنها دعوت کنیم. از آنجایی که مجله ما یک مجله چند رشته ای است، گروه زیادی از متخصصان مختلف در روند داوری مقالات با ما همکاری می کنند.امتیاز داور به نویسندگان گزارش می شود و اصلاحات و پاسخ آنها مجددا توسط داوران بررسی می شود. این فرآیند ممکن است چندین بار تکرار شود تا داوران از کیفیت علمی مقاله اطمینان حاصل کنند.

  • حسن شمسی، فرشاد اخوتیان، خسرو خادمی، کلانتری* صفحات 680-691

    مقدمه و اهداف:

     امروزه ماساژ به طور پیوسته در ورزشکاران برای اهداف مختلفی مانند رفع خستگی، جلوگیری از آسیب و درمان آسیب های ورزشی استفاده می شود. اعتقاد بر این است که ماساژ با افزایش جریان خون، دفع لاکتات و تحریک سیستم عصبی، عملکرد ورزشکار را بهبود می بخشد. هدف از این مطالعه مروری، بررسی اثر ماساژ ورزشی بر فاکتورهای فیزیولوژیکی، نوروفیزیولوژیکی، عملکرد ورزشکاران و نتیجه گیری برای استفاده یا عدم استفاده از آن است و اینکه آیا اعتقادات بالینی فیزیوتراپیست های ورزشی درباره اثر در مانی ماساژ در آسیب های ورزشی مورد تایید شواهد علمی است یا نه؟

    مواد و روش ها

    در این مطالعه به منظور مروری بر اثر ماساژ ورزشی بر عملکرد ورزشکاران و سازوکارهای اثر ماساژ بر فاکتورهای فیزیولوژیکی، مقالات انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتی ساینس دایرکت، پابمد و گوگل اسکالر از سال 1975تا سال 2020 با کلید واژه های ماساژ ورزشی، آسیب های ورزشی و سازوکارهای فیزیولوژیکی، سازوکارهای نوروفیزیولوژیکی و عملکرد ورزشکاران جست وجو شدند. 

    یافته ها

    افزون بر 50 مقاله با موضوعات مرتبط با ماساژ ورزشی بررسی شد. در نهایت، 14 مطالعه کارآزمایی بالینی و 1 مطالعه گزارش موردی براساس معیارهای ورود، وارد مطالعه شدند. مطالعات کمی درباره اثر ماساژ بر عملکرد ورزشکاران انجام شد و مطالعات موجود به صورت هتروژن انجام شدند، یعنی مطالعات مختلف، اثر ماساژ بر فاکتورهای مختلف را بررسی و همچنین نتایج متناقضی گزارش کرده اند که کار نتیجه گیری نهایی را سخت می کند. به نظر می رسد اثرات ماساژ بر عملکرد ورزشکاران بیشتر ناشی از اثرات روانی آن است تا اثرات بالینی آن که هنوز مورد تایید منابع علمی نیست و نیازمند مطالعات بیشتر است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد بسیاری از محققان اثرات ماساژ را ثانویه به افزایش جریان خون می دانند، درحالی که شواهد علمی بسیار کمی در این باره وجود دارد. همچنین در درمان تاندونیت ها و استرین های عضلانی هم شواهد کافی بر کاهش درد و تسریع در ترمیم بعد از ماساژ وجود ندارد. به نظر می رسد اثرات درمانی ماساژ بیشتر سایکولوژیکی بوده است و اثرات فیزیولوژیکی کمتری اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: ماساژ ورزشی، آسیب های ورزشی، سازوکارهای فیزیولوژیکی، سازوکارهای عصبی فیزیولوژیکی، عملکرد ورزشکاران
  • ناهید عباسی، اکرم دهقانی*، امیر قمرانی، محمدرضا عابدی صفحات 692-703

    زمینه و هدف :

    اختلال نقص توجه-بیش فعالی با ویژگی های مانند تکانشگری، حواس پرتی و بیش فعالی شناخته می شود و با ضرباهنگ شناختی کند هم پوشانی بالایی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر ضرباهنگ شناختی کند و نشانگان بالینی (علایم) کودکان با اختلال بیش فعالی-نقص توجه انجام شد. 

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش دانش آموزان 7 تا 9 ساله دارای دارای اختلال نقص توجه- بیش فعالی شاغل به تحصیل در مدارس عادی مناطق 6 گانه شهر اصفهان بودند. برای انتخاب نمونه، از بین دانش آموزانی که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند 28 نفر انتخاب و به 2 گروه آزمایش (14 نفر) و کنترل (14 نفر) تقسیم شدند. جلسات آموزشی فقط برای مادران کودکان گروه آزمایش اجرا شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه ضرباهنگ شناختی کند و پرسش نامه بیش فعالی کانرز فرم والدین بود. جلسات این درمان 8 جلسه 60 دقیقه ای بود که به والدین گروه آزمایش ارایه شد و برای گروه کنترل آموزشی ارایه نشد. پس از بررسی پیش فرض های آزمون های آماری از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. داده ها به وسیله نسخه 21 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    نتایج مقایسه گروه آزمایش با گروه کنترل نشان داد ضرباهنگ شناختی کند و علایم کودکان با اختلال بیش فعالی-نقص توجه در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافته است (0/01 >P). همچنین مقایسه میانگین نمرات نشان داد بین نمرات پیش آزمون با پس آزمون و پیگیری در هر 2 متغیر تفاوت معنا داری وجود دارد، اما بین نمرات مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنا داری حاصل نشد. 

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر ضرباهنگ شناختی کند و نشانگان بالینی (علایم) کودکان با اختلال بیش فعالی-نقص توجه می توان از این رویکرد به عنوان یک روش درمانی موثر در ایران بهره برد.

    کلیدواژگان: ذهنی سازی، ضرباهنگ شناختی کند، بیش فعالی، نقص توجه
  • مهتا دانش، ناهید طحان*، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 704-715

    مقدمه و اهداف:

     اختلال تعادل در بیماران سکته مغزی در بسیاری از موارد باعث از بین رفتن استقلال و افزایش خطر زمین خوردن می شود. محرک های بویایی می توانند مناطقی از مغز را فعال کنند که هنگام انجام فعالیت های تعادلی نیز درگیر می شوند. هدف از این تحقیق، بررسی اثر محرک های بویایی بر تعادل ایستا و پویا در بیماران سکته مغزی است.

    مواد و روش ها

    32 بیمار مبتلا به سکته مغزی با روش نمونه گیری تصادفی در 2 گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش ماسک محتوای محرک بویایی اسطوخودوس و گروه کنترل ماسک حاوی آب مقطر را هنگام انجام فعالیت های تعادلی به مدت 20 دقیقه در 1 جلسه دریافت کردند. تعادل افراد قبل و بعد از اعمال محرک های بویایی با آزمون های بالینی 10 متر راه رفتن با سرعت مطلوب 10، آزمون برخاستن و نشستن زمان گیری شده و آزمون ارزیابی سیستم های تعادلی مینی بست ارزیابی شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نسخه 22 نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند. سطح معناداری آزمون ها کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانه نمره آزمون تعادلی 10 متر راه رفتن با سرعت مطلوب قبل و بعد از آزمایش در گروه آزمایش (0/001= P) و در گروه کنترل (0/001> P) کاهش معنادار یافت، میانگین نمره آزمون برخاستن و نشستن زمان گیری شده قبل و بعد از آزمایش در گروهی که از محرک بویایی استفاده کرده بودند، کاهش معنا دار (0/008= P) و همچنین گروه کنترل (0/003= P) نیز کاهش معنا داری داشت. میانگین نمره آزمون تعادلی مینی بست نیز قبل و بعد از آزمایش در گروه دارای محرک بویایی نشان داد که این روش تاثیر آماری معناداری در افزایش میانگین نمره آزمون تعادلی مینی بست در بیماران مبتلا به سکته مغزی داشته است (0/001= P). همچنین نتیجه آزمون آماری نشان داد در گروه کنترل میانگین نمره آزمون تعادلی مینی بست نیز افزایش معناداری داشت (0/008= P). تفاوت معناداری در میانه نمره آزمون تعادلی 10 متر راه رفتن با سرعت مطلوب (0/386= P)، میانگین نمره آزمون برخاستن و نشستن زمان گیری شده (0/720= P) و میانگین نمره آزمون تعادلی مینی بست (0/152= P) بین 2 گروه آزمایشی و کنترل قبل و بعد از آزمایش مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد 1 جلسه تمرینات تعادلی می تواند سبب بهبود شاخص های تعادلی بالینی در بیماران سکته مغزی شود، اما همراه کردن محرک بویایی عصاره اسطوخودوس به تمرینات تعادلی در یک جلسه درمان تغییرات معناداری نسبت به انجام تمرینات بدون محرک بویایی نشان نداد. پیشنهاد می شود در مطالعات آتی اثر طولانی مدت محرک های بویایی متفاوت بررسی شود.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، تحریک بویایی، تعادل پویا، تعادل ایستا
  • محمدرضا صادقخانی، حیدر صادقی*، حسن متین همایی صفحات 716-727

    مقدمه و اهداف:

     رشته ورزشی دو و میدانی، از جمله رشته های ورزشی پایه و پر مدال در مسابقات جهانی و المپیک است و لازمه موفقیت در آن بهبود عملکرد ورزشکاران در سنین پایه است؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر، تاثیر 8 هفته آزمایش پلایومتریک و مقاومتی بر متغیرهای منتخب بیومکانیکی (انعطاف‎پذیری، تعادل، توان و سرعت) پسران نوجوان ورزشکار (دو و میدانی) بود.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش نیمه ‏تجربی بود و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش را نوجوانان دو و میدانی کار 12 تا 17 ساله تشکیل دادند. نمونه آماری شامل 45 نفر از نوجوانان تیم های فعال در لیگ های استان تهران بودند که به صورت تصادفی در 3 گروه آزمایشات پلایومتریک، مقاومتی و کنترل (هر 3 گروه با تعداد 15 نفر) قرار گرفتند. در این مطالعه، برنامه آزمایشی شامل 8 هفته آزمایش (هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 45 دقیقه) برای گروه‎های آزمایش بود. گروه کنترل نیز در تمرینات معمول تیم های خود شرکت کردند. برای بررسی توان از آزمون سارجنت، برای بررسی سرعت از آزمون دوی سرعت 30 متر، برای بررسی تعادل پویا از آزمون تعادل تست ستاره و برای ارزیابی انعطاف‏پذیری از آزمون تخته انعطاف‏پذیری استفاده شد. برای تحلیل داده ها در کنار آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و غیره) از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی در نسخه 24 نرم‏افزار SPSS استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد 8 هفته آزمایش پلایومتریک و مقاومتی بر متغیرهای منتخب بیومکانیکی پسران نوجوان دو و میدانی کار نسبت به گروه کنترل اثر معناداری دارد. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد گروه آزمایش پلایومتریک بر متغیرهای منتخب بیومکانیکی نسبت به گروه آزمایش مقاومتی در پسران 12 تا 17 ساله اثربخشی بیشتری دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش می تواند درزمینه ارتقای عملکرد جسمانی ورزشکاران نوجوان دوومیدانی موثر باشد و بهبود رکوردها را در رقابت های آن ها افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آزمایش پلایومتریک، آزمایش مقاومتی متغیرهای منتخب بیومکانیکی، دو و میدانی
  • حانیه غلامزاده نیکجو، مرضیه علیوندی وفا*، سید محمود طباطبائی، نعیمه محب صفحات 728-741

    مقدمه و اهداف:

     اختلال یادگیری خاص بر مبنای آخرین نسخه تشخیصی آماری اختلالات روانی، اختلال عصبی رشدی با منشا زیستی است که موجب نابهنجاری هایی در سطح شناختی می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر تکانشگری و پرخاشگری دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم ابتدایی با اختلال یادگیری خاص از نوع خواندن در شهرستان تبریز بودند. نمونه پژوهش نیز شامل 36 دانش آموز دختر و پسر دوره دوم ابتدایی با اختلال یادگیری از نوع خواندن بودند. برای انتخاب نمونه، ابتدا از ناحیه 3 آموزش و پرورش شهر تبریز به صورت خوشه ای 3 مدرسه ابتدایی دوره دوم دختر و 3 مدرسه دوره دوم پسر انتخاب شدند. با مراجعه به پرونده دانش آموزان از میان افرادی که سابقه تشخیص اختلال یادگیری از نوع خواندن داشتند و والدین آن ها فرم رضایت نامه آگاهانه را تکمیل کردند، 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در نهایت، 36 نفر با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج به عنوان نمونه نهایی انتخاب و به صورت تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 18 نفر) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون هوش ریون، چک لیست بررسی نشانگان نارساخوانی (فرم معلم)، پرسش نامه پرخاشگری باس و پری و مقیاس تکانشوری بارات استفاده شد. داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره با نسخه 22 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر پرخاشگری و تکانشگری کودکان در گروه آزمایش معنادار بود (0/001>P).

    نتیجه گیری

     براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر کاهش تکانشگری و پرخاشگری در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری موثر است.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، تکانشگری، اختلال یادگیری خاص، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای
  • لیلا فصیحی*، بختیار ترتیبیان، رسول اسلامی صفحات 742-753

    مقدمه و اهداف:

     شکستگی های ناشی از پوکی استخوان، هر ساله هزینه های اقتصادی گزافی را بر مردم و سیستم درمانی کشور وارد می کند. داده کاوی به خاطر داشتن قدرت پردازش حجم عظیم داده ها و کاهش زمان تشخیص در زمینه های مختلف، از جمله پزشکی و ورزشی کاربردهای زیادی دارد. بنابراین هدف اصلی این مطالعه، ارایه مدلی برای تعیین میزان پوکی استخوان با استفاده از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان در مردان سالمند فعال بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توسعه ای کاربردی بود. اطلاعات آزمایشگاهی 652 بیمار بررسی شد. از بین این افراد، 108 مرد سالمند فعال انتخاب شدند که 58 نفر سالم، 33 نفر استیوپنی و 17 نفر استیوپروز بودند. از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان برای دسته بندی افراد استفاده شد. همچنین از نسخه 2020 نرم افزار متلب برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. ارزیابی بر اساس ماتریس درهم ریختگی و معیارهای دقت و صحت انجام شد. 

    یافته ها

    طبق نظر پزشکان و نتایج مقالات علمی، از 103 ویژگی مربوط به اطلاعات شخصی و سبک زندگی آزمودنی ها، 8 ویژگی به عنوان ورودی الگوریتم انتخاب شدند. نتایج نشان داد الگوریتم ماشین بردار پشتیبان می تواند با دقت 59/3 درصد و صحت 54/91 درصد افراد سالم، استیوپنی و استیوپروز را تشخیص دهد.

    نتیجه گیری

    ویژگی های پیش بین کننده الگوریتم داده کاوی در این مطالعه با نتایج بالینی به دست آمده از مطالعات پزشکی و با یافته های تحقیقات قبلی مطابقت دارد. این مطالعه نشان می دهد با کشف الگوها و روابط پنهان در داده ها، احتمالا به درستی از این الگوریتم می توان برای بهبود کیفیت خدمات تشخیصی و درمانی استفاده کرد

    کلیدواژگان: پوکی استخوان، مردان، سالمند، فعال
  • سید حسین حسینی*، سعید قبادی نژاد صفحات 754-769

    مقدمه و اهداف :

    مورفولوژی عضلات اکستنسور یک مفصله زانو (پهن داخلی و خارجی) از عوامل مهم و تاثیرگذار در سندروم فشار خارجی پاتلوفمورال است؛ بنابراین هدف از این پژوهش، بررسی تفاوت های مورفولوژیک عضلات اکستنسور یک مفصله زانو بین زنان با یا بدون سندروم فشار خارجی پاتلوفمورال بود.

    مواد و روش ها

    برای این پژوهش علی مقایسه ای، از بین زنان واجد علایم سندروم فشار خارجی پاتلوفمورال، 15 زن 18 تا 30 ساله به روش دردسترس انتخاب شد و 15 زن بدون سندروم فشار خارجی پاتلوفومرال نیز به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. برای تصویربرداری از عضلات، رویه های قدامی داخلی (عضله پهن داخلی) و قدامی خارجی (عضله پهن خارجی) انتهای دیستال ران با استفاده از دستگاه اولتراسوند دیجیتال 2 بعدی ساخت کمپانی SonoSite کشور ایالت متحده اسکن شد. مساحت سطح مقطع عضلات در سطح قاعده پاتلا بر حسب سانتی متر مربع و زاویه تارهای این عضلات در دیستال ترین نقطه اتصال شان به پاتلا، بر حسب درجه اندازه گیری شد. از آزمون تی مستقل برای مقایسه متغیرها بین 2 گروه در سطح خطای 0/05 استفاده شد. 

    یافته ها

    سطح مقطع عضله پهن داخلی در گروه کنترل به طور معناداری بیشتر از گروه بیمار بود (0/001=P). مقایسه سطح مقطع عضله پهن خارجی بین 2 گروه تفاوت معناداری نشان نداد (0/05<P). همچنین در گروه بیمار، زاویه تار عضله پهن داخلی به طور معناداری کمتر از گروه کنترل (0/016=P)؛ درحالی که زاویه تار عضله پهن خارجی به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل (0/021=P) بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر، مورفولوژی عضلات پهن داخلی و خارجی در افراد با علایم سندروم فشار خارجی پاتلوفمورال، ایمبالانس قابل توجهی نشان می دهد که می تواند سبب تغییر موقعیت قرارگیری کشکک از حالت نرمال به یک موقعیت خارجی تر، افزایش تماس بین لبه خارجی کشکک و کندیل خارجی ران و در نتیجه افزایش فشار وارده بر این موضع و نهایتا درد زانو شود.

    کلیدواژگان: موروفولوژی عضله، سطح مقطع، زاویه تار، فشار خارجی پاتلوفمورال، عضلات اکستنسور زانو
  • نرگس مهوری*، نوید میرزاخانی، مهدی رضایی، سید مهدی طباطبایی، حمیدرضا فقیهی صفحات 770-781

    مقدمه و اهداف:

     با شناخت الگوی استفاده از زمان مادران کودکان نابینا می توان به بهبود سطح سلامت و کیفیت زندگی این مادران کمک کرد. حضور کودک نابینا در خانواده، فشارهای زیادی بر مراقبین، به ویژه مادر وارد می کند. از این رو، شرایط روحی و روانی مادر تحت تاثیر قرار می گیرد و تعادل او را در استفاده از زمان بر هم می زند. در مطالعه حاضر به بررسی الگوی استفاده از زمان مادران کودکان نابینا در مقایسه با مادران کودکان بهنجار پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی است. 90 نفر از مادران کودکان 6 تا 14 ساله شهر تهران باتوجه به شرایط ورود به مطالعه، در این پژوهش شرکت کردند. انتخاب مادران از مدارس استثنایی شهید محبی، نرجس، خزاعیلی و مدارس عادی غرب تهران به صورت نمونه گیری دردسترس انجام شد. داده های لازم با استفاده از پرسش نامه »استفاده از زمان مادران» جمع آوری شد. برای مقایسه متغیرها از آزمون های تی مستقل و من ویتنی در سطح خطای 5 درصد و از نرم افزار SPSS نسخه 21 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    مادران کودکان نابینا نسبت به مادران کودکان بهنجار زمان بیشتری از روز را صرف امور منزل و کودکان می کنند و زمان کمتری را به خواب/استراحت اختصاص می دادند. این عدم توازن کاری ازنظر آماری معنادار بود (0/05≥P). 

    نتیجه گیری

    وجود کودک نابینا در خانواده، توازن در مقدار زمان و جنبه های کیفی زمان صرف شده در فعالیت های روزمره را تحت تاثیر قرار می دهد. این نتایج، لزوم توجه به تعادل در استفاده از زمان را به عنوان متغیری از سلامت و کیفیت زندگی در مادران کودکان نابینا و بهنجار نشان می دهد.

    کلیدواژگان: استفاده از زمان، مادر، کودک، نابینایی
  • مینا نیکوفرد، ماهرخ قهاری*، امیرحسین نوروزی، سید مهدی طباطبایی صفحات 782-793

    مقدمه و اهداف:

     عملکرد دست انسان در انجام فعالیت های روزمره زندگی اهمیت دارد. آسیب های دست از شایع ترین آسیب های بدن هستند و تاثیرات بسزایی در زمینه مشارکت در فعالیت های روزمره زندگی فرد دارند؛ بنابراین هر گونه عامل مخدوش کننده ترمیم تاندون و توان بخشی بعد از ترمیم باید کنترل شود که از جمله این عوامل می تواند مصرف سیگار باشد. مصرف سیگار یک مشکل بهداشت عمومی در سراسر جهان است. باتوجه به این مسیله، پژوهش حاضر با هدف بررسی مصرف سیگار با عملکرد دست آسیب دیده بعد از توان بخشی تاندون ترمیم شده انجام شد. 

    مواد و روش ها

    این مطالعه تحلیلی مشاهده ای بر روی 40 بیمار (20 فرد سیگاری و 20 فرد غیرسیگاری) که مدت یک ماه و نیم از تاریخ جراحی تاندون آن ها گذشته و حداقل 10 جلسه فیزیوتراپی و 10 جلسه کاردرمانی دریافت کرده بودند، انجام شد. جهت گردآوری اطلاعات از یک پرسش نامه جمعیت شناختی بیمار مبنی بر عدم یا وجود مصرف سیگار و تعداد نخ آن در صورت مصرف استفاده شد. عملکرد دست شرکت کنندگان نیز با پرسش نامه ناتوانی بازو، شانه و دستQUICK DASH))، ارزیابی و سپس اطلاعات با نسخه 22 نرم افزارSPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    مطالعه حاضر نشان داد بین مصرف سیگار و عملکرد دست تاندون ترمیم شده در مردان همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (P=0/006)، اما بین تعداد نخ سیگار مصرفی و عملکرد دست افراد این رابطه معنادار نشد (3/P=0).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد ارایه مشاوره فردی به مراجعین و بیان تاثیرات احتمالی مصرف سیگار بر بهبود عملکرد دست می تواند اثربخشی آزمایشات توان بخشی را در آن ها افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سیگار، عملکرد دست، توان بخشی، ترمیم تاندون
  • فاطمه حسین زاده*، علی اصغر نورسته صفحات 794-809

    مقدمه و اهداف:

     پژوهش حاضر به مقایسه 2 نوع آزمایش هاپینگ و ترکیبی قدرتی تعادلی بر قدرت عضلات منتخب و تعادل ایستا و پویا در ورزشکاران مرد مبتلا به بی ثباتی مزمن مچ پا پرداخته است.

    مواد و روش ها

    آزمودنی های این پژوهش شامل 30 مرد ورزشکار با بی ثباتی مزمن مچ پا بود که به صورت غیرتصادفی هدف دار انتخاب و به 2 گروه آزمایشی هاپینگ و ترکیبی قدرتی تعادلی تقسیم شدند. برای جمع آوری اطلاعات جمعیت شناختی و سابقه ورزشی آن ها از پرسش نامه و برای اندازه گیری قدرت، تعادل ایستا و پویا به ترتیب از قدرت سنج دستی و آزمون های تعادلی لک لک و وای استفاده شد. از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی حداقل اختلاف معنادار برای مقایسه تفاوت میانگین ها استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد تفاوت معناداری بین تعادل ایستا (0/001>P) و نتیجه کل تعادل پویا (0/001>P) در 2 گروه آزمایشی وجود دارد. همچنین آزمودنی های گروه آزمایشات قدرتی تعادلی در تمام جهت های آزمون وای نسبت به گروه آزمایشی هاپینگ عملکرد بهتری داشتند. همچنین در قدرت ابداکشن ران (0/02>P)، اینورژن (0/005>P) و اورژن (0/002>P) مچ پای 2 گروه آزمایشی پس از اعمال آزمایش تفاوت معناداری مشاهده شد، به گونه ای که آزمودنی های گروه قدرتی تعادلی عملکرد بهتری داشتند. با این حال، در سایر متغیرها تفاوت معناداری در 2 گروه مشاهده نشد. 

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد هر 2 نوع آزمایش می توانند در بهبود تعادل و قدرت آزمودنی ها اثرگذار باشند. با این حال، به نظر می رسد آزمایشات منتحب قدرتی تعادلی به علت جامع بودن و به این دلیل که به تقویت هر یک از این متغیرهای تعادل، حس عمقی، استقامت تنه و قدرت اندام تحتانی به صورت مجزا تاکید دارد، بتواند تاثیر بیشتری نسبت به آزمایشات هاپینگ که قدرت و تعادل را در ذات خود دارد، داشته و در بهبود سریع تر آزمودنی ها اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: اسپرین مچ پا، قدرت، تعادل، پرش، آزمایش قدرتی- تعادلی، آزمایش
  • بهاره خسروجردی، محمد کریمی زاده اردکانی*، کریم خلاقی بیرک اولیا صفحات 810-821

    اهداف:

     سندرم متقاطع فوقانی نوعی ناهنجاری سیستم عضلانی اسکلتی می باشدکه منجر به کوتاهی عضلات قدامی و ضعف عضلات گردن و قفسه سینه می شود. از روش های رایج در اصلاح این ناهنجاری، تمرینات اصلاحی است که تاکنون راهکارهای متفاوتی برای اصلاح این ناهنجاری به کار گرفته شده است. باتوجه به فاصله فیزیکی در زمان بیماری های همه گیر و عدم امکان شرکت در برنامه های اصلاح رایج، این سوال وجود دارد که آیا راهکارهای تمرینی از راه دور می تواند همانند تمرینات حضوری تاثیرگذار باشند.

    مواد و روش ها

    طرح تحقیق حاضر به صورت نیمه تجربی بود. در این پژوهش، تعداد 60 نفر زن کارمند دارای سندرم متقاطع فوقانی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 4 گروه قرار گرفتند. گروه آزمایش اول تمرینات اصلاحی را انجام دادند. گروه آزمایش دوم در مدت مشابه برنامه تمرینات بازآموزی وضعیت درست در منزل انجام دادند، گروه سوم تمرینات ترکیبی و گروه چهارم نیز به عنوان کنترل در نظر گرفته شدند. قبل و بعد از مداخله، زاویه سر به جلو، کایفوز و شانه گردشده افراد اندازه گیری شد. از روش آماری تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تی زوجی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    هر 3 گروه آزمایش تفاوت معناداری در قبل و بعد از مداخله در مورد زاویه سربه جلو، کایفوز و شانه گرد شده نشان دادند (0/05>P). همچنین نتایج نشان داد میزان بهبودی درگروه تمرینات ترکیبی بیشتر از 2 گروه تمرینات منفرد بود.

    نتیجه گیری

    باتوجه به آزمون فرضیه های پژوهش در اثربخشی تمرینات اصلاحی و بازآموزی بر عارضه سندرم متقاطع فوقانی، تمرینات ترکیبی نسبت به تمرینات مستقل اصلاحی و مستقل برنامه بازآموزی اثربخش تر بوده است. بنابراین، به مربیان و متخصصین اصلاحی توصیه می شود که تمرینات اصلاحی تنها در محیط کلینیک انجام نشود و در شرایط محدودیت ها و فاصله گذاری فیزیکی نیز می توان از مزایای تمرینات اصلاحی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سندروم متقاطع قدامی، تمرینات بازآموزی پوسچر، تمرینات اصلاحی رایج، فاصله فیزیکی
  • ابراهیم صفری، یحیی سخنگویی*، علی فتاحی صفحات 822-834

    مقدمه و اهداف:

     با شروع سالمندی قدرت عضلات کاهش می یابد و افراد تلاش می کنند تا حد امکان با حفظ استقلال خود سالم باقی بمانند. انجام فعالیت های منظم ورزشی برای کنترل و به تاخیر انداختن عوارض پیری است و سالمندان با تمرینات ورزشی سازگاری پیدا می کنند و ظرفیت کار بدنی خود را بهبود می بخشند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرین ترکیبی بر تعادل و آمادگی تنفسی مردان سالمند فعال بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی، 40 نفر از مردان سالمند فعال (12/74± 62 سال) به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در 2 گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. سپس از آزمودنی های هر 2 گروه یک آزمون مشابه تعادل و آمادگی تنفسی به ترتیب با استفاده از دستگاه تعادل سنج ایستا و تست اسپیرومتر قبل و پس از 8 هفته تمرین گرفته شد. گروه آزمایش در یک برنامه تمرینی ترکیبی به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه به مدت 60 دقیقه به تمرین (هوازی، مقاومتی و تعادلی) پرداختند. گروه کنترل در این مدت به انجام فعالیت های روزمره خود ادامه دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با نسخه 22 نرم افزار آماری SPSS و آزمون های تی هم بسته و تی مستقل در سطح معناداری (0/05>P) انجام شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد تمرین ترکیبی بر بهبود تعادل معنادار بوده (0/002= P) و در عملکرد ریوی ظرفیت حیاتی در 2 گروه معنادار نبوده است (0/05>P)، اما عملکرد ریوی اوج جریان بازدمی فقط در گروه آزمایش معنادار شد (0/05>P). 

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش بیانگر وجود ارتباط بین تعادل و آمادگی تنفسی در سالمندان است. به نظر می رسد می توان با برنامه ریزی برای افزایش فعالیت بدنی، به میزان زیادی موجب بهبود تعادل و آمادگی تنفسی در سالمندان شد و پیشنهاد می شود سالمندان از برنامه تمرین ترکیبی شامل تمرینات هوازی، مقاومتی و تعادلی جهت بالا بردن تعادل و آمادگی تنفسی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: سالمندان فعال، تعادل، آمادگی تنفسی (عملکرد ریوی)، تمرین ترکیبی
  • حامد باباگل تبار سماکوش*، علی اصغر نورسته صفحات 836-849

    مقدمه و اهداف :

    فعالیت های روزمره، نیازمند ترکیب و هماهنگی مفاصل اسکاپولاتراسیک و گلنوهومرال است. در ورزشکاران نیز وضعیت قرارگیری کتف باتوجه به ارتباط آن با عملکرد شانه بر عملکرد ورزشی آن ها تاثیر مستقیم خواهد داشت. از این رو، تحقیق حاضر به بررسی ریتم کتفی بازویی ، کایفوز و شانه به جلو در ووشوکاران سطح ملی و افراد غیر ورزشکار پرداخت.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر نیمه تجربی است و جامعه آماری آن شامل ووشوکاران (تعداد: 27 نفر، سن: 1/72±23/29 سال، قد: 0/20±1/72 متر، وزن: 11/50±69/50 کیلوگرم، شاخص توده بدنی: 3/29±22/25 کیلوگرم بر متر مربع) و افراد غیرورزشکار (تعداد: 27 نفر، سن: 2/85±25/92 سال، قد: 0/07±1/75 متر، وزن: 11/73±69/36 کیلوگرم، شاخص توده بدنی: 3/08±22/53 کیلوگرم بر متر مربع) بود که به صورت دردسترس انتخاب شدند. زاویه کایفوز با خط کش منعطف و شانه به جلو با استفاده از روش فتوگرافی ارزیابی شد. در این تحقیق، فاصله کتف ها از ستون مهره نیز با استفاده از آزمون حرکت جانبی استخوان کتف ارزیابی شد. برای بررسی تفاوت بین گروهی از آزمون تی مستقل و جهت بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون پیرسون استفاده شد. تحلیل آماری با استفاده از نسخه 24 نرم افزارSPSS انجام شد (05/P≤0). 

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین میزان کایفوز و شانه به جلو با فاصله کتف ها از ستون فقرات در زوایای 0، 45 و 90 درجه ابداکشن بازو ارتباط معناداری وجود داشت (0/05≥P)، به صورتی که با افزایش کایفوز و شانه به جلو میزان فاصله کتف ها از ستون فقرات نیز افزایش می یافت. همچنین در افراد غیرورزشکار نیز بین فاصله کتف سمت برتر و غیر برتر در زوایای صفر و 45 درجه ابداکشن بازو تفاوت معنا داری وجود داشته است (P=0/01, P=0/02)، اما در این آزمون و در افراد غیرورزشکار در زاویه 90 درجه و همچنین در افراد ووشوکار در هیچ کدام از حالت ها تفاوتی مشاهده نشد. آزمون تی مستقل در مقایسه با متغیرهایی همچون کایفوز و شانه به جلو و نیز فاصله کتف ها در زوایای مختلف بین 2 گروه ورزشکار و غیرورزشکار تفاوت معنا داری نشان داد (0/05≥P) که بر اساس میانگین ها این زوایا و فاصله ها در ورزشکاران بیشتر از افراد غیرورزشکار بود. 

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج پژوهش حاضر و وجود ارتباط بین کایفوز و شانه به جلو با وضعیت قرارگیری کتف روی ستون فقرات و تغییر این متغیرها در افراد ووشوکار حرفه ای، به نظر می رسد توجه بیشتر به این تغییرات و بررسی آن ها از نظر ایجاد آسیب و اختلالات عضلانی اسکلتی ضروری است.

    کلیدواژگان: افراد غیرورزشکار، ووشوکاران، شانه به جلو، کایفوز، آزمون حرکت جانبی استخوان کتف
|
  • Khosro Khademi-Kalantari * Pages 678-679

    The purpose of this letter to the editor is to provide an insight into the editorial process from submission to publication. There are many guidelines for authors before submission for the manuscript preparation to help their manuscript be processed faster; however, if the editors do not follow them, it will be less likely to process the submissions in a short time. After submission, the chief editor consults with the associate editors to decide whether to reject the manuscript or send it to the reviewers. If not rejected, it will be carefully assessed by a checklist in terms of different technical issues based on the instructions for authors exist in the journal website. The authors should ensure that they comply with instructions. This can speed up the process. A template is usually available for them in this regard. The second step is to select qualified reviewers for the manuscript. This is a very important step in the editorial process. The reviewers should be invited based on the relevance of their profession to the topic of the submitted manuscripts, and also based on their previous reviews. Since the “Scientific Journal of Rehabilitation Medicine” is a multidisciplinary journal, a large group of professionals are cooperating in the reviewing process.  The reviewer comments are sent back to the authors, and the amendments and responses of authors should be sent back to the reviewers. This process may be repeated for several times until the reviewers are satisfied with the responses and revisions of authors.

  • Hasan Shamsi, Farshad Okhovatian, Khosro Khademi Kalantari * Pages 680-691
    Background and Aims

    Massage therapy is widely used by athletes for various reasons such as recovery from fatigue, preventing injury, and relaxation. It is believed that massage improves the performance of the athletes by increasing their blood flow, removing lactic acid, and stimulating the nervous system. This review study aims to investigate the physiological and neurophysiological effects of sports massage on the athletes’ performance, to find out whether the clinical beliefs of sports physiotherapists about the effects of sports massage on sports injuries are supported by scientific evidence or not.

    Methods

    In this review study, a search was conducted in Google Scholar PubMed, and ScienceDirect databases on studies published in English from 1975 to 2020 using the keywords: Sports massage, sports injuries, physiological mechanisms, neurophysiological mechanisms, and performance of athletes. Fifty articles about the effects of sports massage were assessed for eligibility. Finally, 14 clinical trial studies and one case report study were included in the review.

    Results

    Few studies have been conducted on the effect of sports massage on the athletes’ performance. The existing studies are heterogeneous, i.e., they have examined the effect of massage on different factors and reported contradictory results. It seems that the effects of sports massage on the athletes’ performance are more due to its psychological effects rather than its clinical effects. The effects of sports massage on athletes’ performance have not yet been supported by scientific evidence.

    Conclusion

    Many scholars consider that the effects of sports massage are due to increasing blood flow, but there is insufficient scientific evidence. In treatment of tendonitis and muscle strains, there is insufficient evidence that sports massage can reduce pain and accelerate healing. It seems the therapeutic effects of sport massage are more psychological and less physiological.

    Keywords: Sports massage, sports injuries, physiological mechanisms, Neurophysiological mechanisms, Performance, Athletes
  • Nahid Abbasi, Akram Dehghani *, AMIR Ghamarani, MohammadReza Abedi Pages 692-703
    Background and Aims

    Children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) are characterized by impulsivity, distraction, and hyperactivity and have high comorbidity with sluggish cognitive tempo. This study aimed to investigate the effect of mentalization-based treatment (MBT) on slow cognitive tempo and clinical symptoms (symptoms) of children with ADHD.

    Methods

    The study method was semi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up with a control group design. The statistical population in this study were 7-9 years old students with ADHD studying in public schools in the six districts of Isfahan. To select the sample, 28 mothers of students who met the inclusion criteria were assigned and randomly divided into experimental and control groups (14 students in each group). The research instruments were the sluggish cognitive tempo questionnaire and the connors parent form questionnaire. The sessions of this treatment were 8 sessions of 60 minutes that were presented to the mothers of the experimental group and were not provided to the educational control group. After examining the assumptions of statistical tests, repeated measures analysis of variance was used. Data were analyzed using SPSS software, version 21.

    Results

    Comparing the experimental group with the control group showed that the SCT and symptoms of ADHD in the experimental group compared to the control group were significantly reduced (P<0.01). Also, the comparison of mean scores showed a significant difference between pre-test and post-test and follow-up scores in both variables. Still, there was no significant difference between post-test and follow-up stage scores. There is a significant difference between the mean scores of SCT and the ADHD symptoms in the experimental and control groups and pre-test, post-test, and follow-up.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of mentalization-based therapy on sluggish cognitive tempo and ADHD symptoms, this approach can be used as an effective treatment method in Iran.

    Keywords: Mentalization, sluggish cognitive tempo, Hyperactivity, attention deficit
  • Mahta Danesh, Nahid Tahan *, Alireza Akbarzadeh Baghban Pages 704-715
    Background and Aims

    Balance disorder in patients with stroke can cause the loss of independence and increase possibility of falling. The olfactory stimuli can activate the brain areas involved in balance activities. This study aims to investigate the effect of balance exercises combined with olfactory stimuli on the balance of patients with stroke.

    Methods

    In this randomized clinical trial, 32 patients with stroke were randomly assigned into groups of balance+olfactory stimulation and balance. The first group performed the balance exercises while wearing a mask containing the lavender essential oil. The second group performed the balance exercises while wearing a mask containing distilled water. Both groups performed the exercises for 20 min at one session. The timed up & go (TUG) test, 10-m walk test with self-selected speed, and Mini-Balance Evaluation Systems Test (Mini-BEST) were used for assessments. The data were analyzed in SPSS software, version 22. P<0.05 was statistically significant.

    Results

    The mean score of 10-m walk test before and after the intervention was significantly different (decreased) in the combined group (P=0.001) and balance group (P<0.001). The mean TUG score before and after the intervention was also significantly different (decreased) in the combined group (P= 0.008) and balance group (P=0.003). The mean score of mini-BEST before and after the intervention was also significantly different (increased) in the combined group (P=0.001) and balance group (P= 0.008). No significant difference was observed in the mean scores of 10-m walk test (P=0.386), TUG test (P=0.720) and mini-BEST (P=0.152) between the two groups before and after the intervention.

    Conclusion

    One session of balance exercise can improve the static and dynamic balances of patients with stroke. Including the olfactory stimulation by the lavender essential oil in the balance exercise program has no significant effect. It is recommended that the effects of long-term use of different olfactory stimuli on the balance of patients with stroke should be investigated in the future studies.

    Keywords: Stroke, Olfactory stimulation, dynamic Balance, Static balance
  • MohammadReza Sadeghkhani, Heydar Sadeghi *, Hassan Matin Homaee Pages 716-727
    Background and Aims

    Running sport is one of the basic and medal-winning sports. For success in this sport, it requires to improve the performance of athletes in young ages. This study aims to assess the effect of eight weeks of two plyometric and resistance training methods on selected biomechanical variables (flexibility, balance, power, and speed) of adolescent male runners.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design using a control group. The study population consists of all adolescent male runners aged 12-17 years attending the training sessions of youth teams active in the league competitions in Tehran, Iran. Of these, 45 were selected and randomly divided into three groups of plyometric training (n=15), resistance training (n=15) and control (n=15). The training programs were presented to the training groups for eight weeks, three sessions per week, each for 45 minutes, while the control group participated in their routine training of their teams. The Sargent jump test was used to evaluate their power; the 30-m sprint test was used to evaluate their speed; the star excursion balance test was used to evaluate their dynamic balance, and the sit and reach test was used to evaluate their flexibility. To analyze the collected data, descriptive statistics (mean and standard deviation) and analysis of covariance and Bonferroni post hoc test were used in SPSS software, version 24.

    Results

    The eight weeks of two plyometric and resistance training methods had a significant effect on the selected biomechanical variables of adolescent male runners in the training groups compared to the control group. The results of post hoc test showed that the plyometric training was more effective than the resistance training.

    Conclusion

    Plyometric and resistance training methods can be helpful in improving the physical performance of adolescent male runners and increase their records.

    Keywords: Plyometric Training, Resistance Training, Biomechanics, Runners
  • Haniyeh Gholamzade Nikjoo, Marziyeh Alivandi Vafa *, Seyed Mahmoud Tabatabaei, Naiemeh Moheb Pages 728-741
    Background and Aims

    Specific learning disabilities Based on the latest statistical diagnostic version of mental disorders, neurodevelopmental disorder of biological origin is considered, which causes abnormalities at the cognitive level. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of Transcranial Direct Current Stimulation on students’ impulsivity and aggression with a particular learning disorder.

    Methods

    The present research method was a quasi-experimental pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of all male and female students in the second grade of elementary school with special learning disabilities was the type of reading in Tabriz. The study sample included 36 male and female students in the second year of elementary school with a learning disability. To select the sample, first from the 3rd district of Tabriz education, three primary schools for girls in the second year and three schools for boys in the second year were selected as a cluster. And their parents completed the consent form. Fourty five people were selected for targeted sampling and 36 of them were selected as the final sample by considering the entry and exit criteria as the final sample and randomly tested in two experimental groups. Particepents (18 in each group) were in test group and control group. Raven’s intelligence test, checklist of teacher dysfunction checklists (teacher form), Buss and Perry’s aggression questionnaire, and Barratt’s developmental scale were used to collect data. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance with SPSSsoftware 22 and the significance level was considered to be 0.05.

    Results

    The results showed that Transcranial Direct-Current Stimulation on aggression and impulsivity of children in both experimental and control groups was significant (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be concluded that Transcranial Direct Current Stimulation is effective in reducing impulsivity and aggression in children with learning disabilities.

    Keywords: Aggression, Impulsivity, Specific Learning Disabilities, Transcranial direct current stimulation
  • Leila Fasihi *, Bakhtyar Tartibian, Rasoul Eslami Pages 742-753
    Background and Aims

    Fractures due to osteoporosis impose high economic costs on patients and the health care system. Data mining has many applications in various fields, including medicine and sports, due to its ability to process large amounts of data and reduce detection time. Therefore, this study aims to provide a model for detecting osteoporosis in active older men using the support vector machine (SVM) algorithm.

    Methods

    This is a development-applied study. Medical data of 652 patients were first examined. Of these, 108 active older men were selected including 58 healthy men, 33 with osteopenia, and 17 with osteoporosis. The SVM algorithm was used to differentiate them. MATLAB software version 2020 was also used for data analysis. Evaluation was performed using the confusion matrix and based on the accuracy and precision criteria.

    Results

    Of 103 features related to sociodemographic information of participants, 8 features were selected as the inputs of the algorithm. The SVM algorithm could detect osteoporosis with 59.3% accuracy and 54.91% precision.

    Conclusion

    By discovering hidden patterns and relationships in the data, the SVM algorithm can help improve the quality of diagnostic services for osteoporosis.

    Keywords: osteoporosis, Men, Elderly
  • Seyyed Hossein Hosseini *, Saeed Ghobadi Nezhad Pages 754-769
    Background and Aims

    The morphology of knee joint extensor muscles including vastus medialis (VM) and vastus lateralis (VL), is one of the important and effective factors in lateral patellar compression syndrome (LPCS). This study aims to examine the morphological differences of these knee extensor muscles between women with and without LPCS.

    Methods

    In this causal-comparative study, 15 women with LPCS aged 18-30 years and 15 women without LPCS as controls participated who were selected by a convenience sampling methhod. For muscle imaging, the anteromedial (VM) and anterolateral (VL) thigh distal ends were scanned by using a two-dimensional digital ultrasound device (SonoSite Co., USA). The muscles’ cross-sectional area at the patellar base was measured in square centimeters and the muscle-fiber pennation angles of these muscles was measured in degree. Independent t-test was used to compare the variables between the two groups. The significance level was set at 0.05.

    Results

    The cross-sectional area of VM in the control group was significantly higher than in the LPCS group (P=0.001), while the cross sectional area of VL was not significantly different between the two groups (P>0.05). The muscle-fiber pennation angle of VM in the LPCS group was significantly lower than in the control group (P=0.016), while the muscle-fiber pennation angles of VL in the LPCS group was significantly higher than in the control group (P=0.021).

    Conclusion

    The morphology of VM and VL in women with LPCS symptoms shows a significant muscle imbalance that can change the patella position from normal to a more lateral position and increase the contact between the lateral facet of the patella and the lateral femoral condyle, resulting in increased pressure on this area and eventually knee pain.Muscle morphology, Cross-sectional area, Muscle-fiber pennation angle, Lateral patellar compression syndrome, Knee extensors

    Keywords: muscle morphology, cross sectional area, fiber angle, Lateral Patellar Compression Syndrome, knee extensor muscle
  • Narges Mahvari *, Navid Mirzakhany, Mehdi Rezaee, Seyed Mehdi Tabatabaee, Hamidreza Faghihi Pages 770-781
    Background and Aims

    The presence of a blind child in the family puts a lot of pressure on the caregivers, especially the mother. Therefore, the mother’s mental and emotional condition is affected and disturbs her ability to balance time. By knowing the pattern of time use in mothers of blind children, it is possible to help improve the health and quality of life of these mothers. This study aims to evaluate the time use in mothers of children with blindness compared to the mothers of healthy children.

    Methods

    This is a descriptive and cross-sectional study. Ninety mothers of blind and healthy children aged 6-14 years participated in this study. Mothers were selected from among those whose children were in exceptional schools of Shahid Mohebi, Narjes, and Khazaeili and normal schools in West of Tehran, Iran using a convenience sampling method. Mothers’ time use for different activities was evaluated by the Persian version of the Mothers’ time Use questionnaire. The collected data were analyzed in SPSS software versio 21 using independent t-test and Mann-Whitney U test.

    Results

    Mothers of children with blindness spent more time on household chores and childcare and less time on sleeping/resting compared to the mothers of healthy children (50.0≥P).

    Conclusion

    The presence of a blind child in the family affects the ability of mothers in balancing the time and the quality of the time spent by them on daily activities. Therefore, there is a need to pay attention to balance of time as a variable of health and quality of life.

    Keywords: Time use, Mother, Child, Blindness
  • Mina Nikoufard, Mahrokh Ghahari *, Amirhossein Norouzi, Seyed Mehdi Tabatabaee Pages 782-793
    Background and Aims

    A proper hand function is essential for performing activities of daily living. Hand injuries can significantly affect participation in these activities. Therefore, any factors that interferes with the treatment of hand injuries and postoperative recovery such as smoking should be controlled. Smoking cigarettes use is a public health problem worldwide. The present study aims to investigate the relationship between smoking cigarettes and hand function after tendon repair in men.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 40 men (20 smokers and 20 non-smokers) who had undergone at least 10 sessions of physiotherapy and 10 sessions of occupational therapy one and a half months after tendon surgery. In order to collect the information, a demographical form and the shortened disabilities of the arm, shoulder and hand questionnaire (QuickDASH) were used. The collected data were analyzed in SPSS software, version 22.

    Results

    There was a significant difference in hand function after tendon repair between smokers and non-smokers (P=0.006). There was no significant relationship between the number of cigarette consumed per day and hand function (P=0.3)

    Conclusion

    It seems that there is a significant relationship between smoking and hand function after tendon repair, but there is no significant relationship between the number of cigarettes smoked per day and hand function. Individual counseling to smokers with hand injuries and expressing the possible negative effects of smoking on their hand function can increase the effectiveness of rehabilitation in them.

    Keywords: Smoking, Hand function, Rehabilitation, Tendon repair
  • Fatemeh Hosseinzadeh *, Aliasghar Norasteh Pages 794-809
    Background and Aims

    The present study aims to compare the effects of two types of hopping and strength-balance exercises on the balance and strength of selected muscles in athletes with chronic ankle instability.

    Methods

    Participants were 30 male athletes with chronic ankle instability, who were selected using a purposive sampling method and randomly divided into two groups of hopping and strength-balance exercise. A questionnaire was used to record demographic characteristics and the information about the history of sports. To measure strength, a dynamometer was used. The Standing stork test and Y balance test were used to measure static and dynamic balances, respectively. Analysis of covariance and the Least Significant Difference post hoc test were used to compare the means.

    Results

    There was a significant difference in the static balance (P<0.001) and the total dynamic balance between the two groups (P<0.001). The strength-balance exercise group in all directions of the Y balance test performed better than the hopping exercise group. Moreover, hip abduction strength (P=0.02) and the inversion (P=0.005) and eversion strengths (P=0.002) of ankle were significantly different between the two groups after training, where the strength-balance group had higher scores. There was no significant difference between the two groups in other factors.

    Conclusion

    Both hopping and strength-balance exercises can be effective in improving the balance and strength of male athletes with chronic ankle instability, where the strength -balance exercise program seems to be more useful due to its comprehensiveness and given that it emphasizes the improvement of balance, proprioception, trunk strength, and lower limb strength, and can have a greater effect on the fast recovery of athletes.

    Keywords: Chronic ankle instability, Strength, Balance, Hopping, Strength-balance, Training
  • Bahareh Khosrojerdi, Mohammad Karimizadeh Ardakani *, Karim Khalaghi Birakolia Pages 810-821
    Background and Aims

    Upper cross syndrome is a type of muscle-skeletal disorder that leads to shortening of the anterior muscles and weakness of the posterior muscles at the neck and thorax. One of the common methods of correcting these malalignments is corrective exercises. So far, different approaches have been used to correct this malalignment. Given the physical distance during epidemics and the lack of participation in correctional programs, it is not known whether distance training approaches can be as effective as face-to-face training.

    Methods

    The present study was semi-experimental with a pre-test and post-test design. In the present study, 60 female employees were selected and assigned to four groups randomly. The first experimental group performed corrective exercises, the second experimental group performed postural reeducation training at home during the same period of the training program, the third group performed combination exercises, and the fourth group was considered as control. Before and after the intervention of the forward head angle, the kyphosis and rounded shoulders of the individuals were measured. One-way analysis of variance and paired t-test were used to analyze the data.

    Results

    All three experimental groups showed a significant difference before and after the intervention on the forward head angle, kyphosis, and rounded shoulder (P˂0.05). The results also showed that the rate of improvement in the combined training group was higher than that of the two training groups.

    Conclusion

    According to the test of research hypotheses on the effectiveness of corrective exercise and postural reeducation training on the upper cross syndrome, probably combined exercises are more effective than independent corrective and postural reeducation training. Therefore, it is recommended to trainers and corrective exercise specialists that correctional exercises not be limited to the clinical environment and they can be combined with postural reeducation training at home to get better results.

    Keywords: Upper Cross Syndrome, postural reeducation training, common corrective exercises, physical distance
  • Ebrahim Safari, Yahya Sokhanguei, *, Ali Fatahi Pages 822-834
    Background and Aims

    With aging, muscle strength decreases, and older people try to stay healthy as much as possible while maintaining their independence. Regular exercise is needed to control and delay the negative effects of aging. This study aims to investigate the effect of a combined exercise program on balance and respiratory fitness of active older men.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 40 active older men (Mean age= 62±12.74 years) participated who were selected by a convenience sampling method and randomly assigned into control and exercise groups. Their balance and respiratory readiness were measured using a static balance gauge and spirometry test, respectively before and after the intervention. The exercise group participated in combined exercise program (aerobic, resistance, and balance exercises) for eight weeks, three sessions per week, each for 60 minutes. The control group continued to perform their daily activities during this period. Data analysis was performed in SPSS software version 22 using paired t-test and independent t-test. The significance level was set at 0.05.

    Results

    The combined exercise program had a significant effect on improving static balance in both groups (P=0.002), but not on forced vital capacity (P>0.05). Regarding the forced expiratory volume over 1 second, its effect was significant only in the exercise group (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that the combined exercise program can improve static balance and respiratory fitness of older men. It is suggested that the older men use this combined exercise program to increase their balance and respiratory fitness.

    Keywords: Active elderly, Balance, respiratory fitness, combined exercise
  • Hamed Babagoltabar Samakoush *, Aliasghar Norasteh Pages 836-849
    Background and Aims

    Daily living activities require the composition and coordination of scapulothoracic and glenohumeral joints. In athletes, the position of the scapula have a direct effect on their athletic performance due to its relationship with shoulder function. This study aims to investigates the scapulohumeral rhythm, kyphosis and forward shoulder in Iranian Wushu athletes and non-athletes.

    Methods

    This is a quasi-experimental study. Participants were 27 wushu athletes (Age: 23.29±1.72 years, height: 1.72±0.20 m, weight: 69.50±11.50 kg, body mass index: 22.25±3.29 kg/m2) and 27 non-athletes (Age: 25.92±2.85 years, height: 1.75±0.07 m, weight: 69.36±11.73 kg, body mass index: 22.53±3.08 kg/m2) which were selected using a convenience sampling method. The kyphosis angle was assessed with a flexible ruler and the forward shoulder was assessed using the photographic method. The distance of the scapula from the spine was assessed using the lateral scapular slide test. Independent t-test was used to examine the differences between the groups, and Pearson correlation test was used to examine the relationship between the study variables. Statistical analysis was performed in SPSS software, version 24. The significance level was set at 0.05.

    Results

    The angles of kyphosis and forward shoulder had a significant relationship with the distance of the scapula from the spine at 0, 45 and 90 degrees of arm abduction (P≥0.05) such that with increasing kyphosis and forward shoulder angles, the distance increased. In non-athletes, there was a significant difference between the distances of dominant and non-dominant scapula from the spine in 0 degree (P=0.01) and 45 degrees (P=0.02) of arm abduction; in 90 degrees, no significant difference in non-athletes was observed. Results of independent t-test showed a significant difference in kyphosis and forward shoulder angles and in the distance of the scapula from the spine at different degrees of arm abduction between the two groups (P≤0.05), which were greater in athletes than in non-athletes.

    Conclusion

    The kyphosis and forward shoulder angles have a relationship with the position of the scapula on the spine in professional Wushu athletes. More attention should be paid to these changes and their evaluation in terms of injury and musculoskeletal disorders.

    Keywords: Non-athletes, Wushu, Forward Shoulder, Kyphosis, scapulohumeral rhythm