فهرست مطالب

معماری و شهرسازی آرمان شهر - پیاپی 43 (تابستان 1402)

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 43 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/20
  • تعداد عناوین: 17
|
  • پوپک پورسیستانی، حسین مدی*، مصطفی مافی صفحات 1-16
    بخش وسیعی از کشور ایران در اقلیم گرم و خشک قرار دارد و به واسطه آن، از میزان جذب خورشید فراوانی برخوردار است. سیستم های تامین کننده آسایش دمای داخلی، سهم عمده ای از مصرف انرژی را در بخش های مختلف ساختمان دارند و با اعمال روش های طراحی غیرفعال همچون دودکش های خورشیدی می توان به حفظ شرایط حرارتی آسایش در ساختمان ها و کاهش مصرف انرژی کمک کند. در این مقاله یک ارزیابی عملکرد حرارتی از نحوه توزیع دمایی توسط برنامه شبیه سازی دیزاین بیلدر در یک ساختمان دولتی در شهر کرمان انجام گرفت و با انجام فرآیند تهویه با و بدون ادغام یک دودکش خورشیدی در جبهه جنوبی برای شرایط تابستان و زمستان ارایه شده است. در ادامه با اعمال متغیرهای فرمی دودکش به بررسی تغییرات دمایی و آسایش حرارتی در زوایای مختلف پرداخته شد تا میزان بهبود اثربخشی دودکش های خورشیدی در زوایای 40 الی 90 درجه در گام های 10 درجه ای نسبت به خط افق به روش حل پارامترهای میانگین سرعت هوا و نرخ جریان حجمی تعین گردد و در نهایت با استفاده از روش دینامیک سیالات (CFD) نرم افزار دیزاین بیلدر به بررسی توزیع دمایی و نحوه جریان هوا پرداخته شد که نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که در بهترین حالت ادغام دودکش های خورشیدی با زاویه 40 درصد می تواند میزان مصرف انرژی کل را حدود 16 درصد بهینه نماید و شاخص آسایش حرارتی را از میانگین مقدار آن را در ماه جولای (تیرماه) از 2.97 واحد به 2.25 واحد و در ماه ژانویه (دی ماه) از مقدار -2.93 به مقدار -2.24 رسیده است و مقادیر آن به بازه استاندارد اشری 55 و ایزو7730 نزدیک تر شده است. با این حال، دودکش خورشیدی مستقل قادر به برآورده کردن راحتی حرارتی به میزان قابل توجهی در هوای گرم شدید نیست.
    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، بهینه سازی انرژی، دودکش خورشیدی، دیزاین بیلدر، اقلیم گرم وخشک، کرمان
  • راضیه ملامیرزایی، حسن سجادزاده* صفحات 17-30
    حرکت به سمت ایجاد و تحقق شهر خلاق به دلیل جایگاه شهر به عنوان محل شکل گیری بسترهای جامعه دانایی، اهمیت و محور بودن شهرها در توسعه اقتصادی بسیار ضروری و مهم است. بهره گیری از مولفه ها و شاخص های این نظریه به رشد و شکوفایی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و فضایی شهرها کمک می کند؛ بنابراین پژوهش حاضر سعی بر آن داشته تا با هدف شناخت مولفه ها و شاخص های شهر خلاق مروری بر ادبیات نظری مفهوم شهر خلاق داشته باشد. این امر از طریق تحلیل منابع مرتبط با پژوهش به شیوه ای نظام مند صورت گرفت. با جستجو در بین منابع بر مبنای عنوان و با کلیدواژه های «شهر خلاق» و «خلاقیت شهری»، 58 مقاله از پایگاه های «ساینس دایرکت» و «گوگل اسکولار» مدنظر قرار گرفتند که در نهایت پنج بعد اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، محیط زیستی، نهادی- حکمروایی و کارکردی- فضایی در قالب 15 مولفه و 134 شاخص، استخراج و استنباط شد. در بعد اجتماعی و فرهنگی شاخص هایی چون: گردشگری فرهنگی، سرمایه های اجتماعی، تنوع فرهنگی- اجتماعی و در بعد اقتصادی نیز شاخص هایی نظیر: گردشگری اقتصادی، کارآفرینی شهری، نوآوری و صنایع خلاقه و در بعد نهادی حکمروایی هم شاخص هایی مانند: حاکمیت خلاقانه، مدیریت یکپارچه، مشارکت مردمی و در بعد زیست محیطی شاخص هایی نظیر: شبکه سبز شهری، کیفیت اقلیمی و آب وهوایی و در نهایت در بعد فضایی- کالبدی توجه به هویت کالبدی و معماری و شهرسازی بومی و بازآفرینی و برندسازی شهری از مهم ترین شاخص های مطرح در توسعه شهری از منظر شهر خلاق است. در پایان نیز مدل شهر خلاق متشکل از لایه های مختلف مفهومی، الزامات و پیامدها ارایه شد. نوآوری این پژوهش در مرور نظام مند ادبیات شهر خلاق از طریق شناسایی و سنتز مطالعات جدید قابل دسترس در این حوزه و همچنین به کارگیری بیانیه پریزما است.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، ابعاد، شاخص ها، مولفه ها، مدل مفهومی
  • ندا ناصری، ابوالفضل حیدری*، جمشید داوطلب، مریم فتحی صفحات 31-51

    مطالعه و بازشناخت بناهای تاریخی به ویژه بناهای پیش از اسلام که کم تر مورد توجه قرار گرفته اند، از ملزومات پژوهشگران در زمینه ی درک بهتر از معماری گذشتگان و الهام از نحوه ی برخورد معماران گذشته با مسیله ی معماری است. در این میان بررسی بناهایی که از نظر کارکردی و یا دوره ی زمانی دارای مشابهت، اما در موقعیت مکانی دارای تفاوت هایی هستند، می تواند در یافتن پاسخ های متفاوت به حل مسیله ی طراحی ساختمان، مفید واقع گردد. کوه خواجه هم از نظر موقعیت قرارگیری و استراتژیک و هم از نظر تقدس، دارای اهمیت است و در اکثر متون چه پیش از اسلام و چه پس از آن، از این کوه نام برده شده است. کاخ اردشیر بابکان نیز از نظر قرارگیری در طبیعت و بعضی از الگوهای معماری و عملکردی دارای شباهت های زیادی با کوه خواجه است. بنابراین با توجه به قرابت و نزدیکی این بناها از نظر کارکردی در برخی بخش ها و همچنین دوره ی زمانی، جهت بررسی در این تحقیق، انتخاب گردیدند. در این راستا، این مقاله با بررسی تطبیقی بین کاخ اردشیر بابکان در فیروزآباد و قلعه کافرون در کوه خواجه، در پی کشف و بررسی تشابهات این دو بنا در موقعیت و اطلاعات کلی، ویژگی های کالبدی طرح و ویژگی های تزییناتی، می باشد. برای این منظور از روش توصیفی تحلیلی و تاریخی- تفسیری، با استفاده از مشاهده ی مستقیم از بناهای مورد بررسی، برداشت های میدانی و مطالعه ی اسنادی و باستان شناسی استفاده شده است. با بررسی های صورت گرفته نتایج نشان داد که بناهای مذکور در برخی از ویژگی های کلی طرح و الگوهای اصلی طراحی دارای شباهت زیادی به هم هستند و در پاره ای از جزییات طراحی مانند تزیینات و تناسبات فضاها دارای تفاوت چشم گیری می باشند.

    کلیدواژگان: معماری دوره ی ساسانی، کاخ اردشیر بابکان فیروزآباد، کوه خواجه، قلعه کافرون
  • شیرین اسلامی*، بهادر زمانی، همایون نورایی صفحات 53-72

    مناظر صوتی به عنوان بخشی از کیفیت های سازنده قلمرو اماکن قدسی با قابلیت های متمایز ادراکی، رفتاری، اجتماعی و نمادین، نقش مهمی در آمادگی ذهنی زایران در سلسله مراتب تشرف به این اماکن دارند؛ از این رو طراحان و برنامه ریزان شهری با مدیریت صحیح منظر صوتی در انطباق با ارزش های زمینه، می توانند در غنای محیطی این قلمروهای قدسی و معنوی، ایفای نقش نمایند. امروزه تنزل اصوات خوشایند و غلبه اصوات ناخوشایند در حوزه بلافصل حرم مطهر حضرت معصومه (س)، منظر صوتی فرهنگی آن را نیازمند توجهی مضاعف نموده است؛ در این راستا، هدف نوشتار حاضر ارزیابی منظر صوتی قلمرو پیرامون این حرم مطهر می باشد. به منظور نیل به این هدف، از رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی در پژوهش کاربردی حاضر استفاده شده است. ارزیابی کیفی منظر صوتی این قلمرو با استفاده از تکنیک آواگردی و ارزیابی کمی با برداشت تراز معادل مواجهه ی صوت (Leq) توسط دستگاه ترازسنج صوت SLM مدل TES 1358 در دو بازه زمانی روز و شب صورت پذیرفته است. بر اساس یافته های تحقیق به لحاظ کمی، میانگین تراز فیزیکی مواجهه با صوت در دو بازه زمانی شب و روز، بالاتر از استانداردهای ذکرشده مصوب کمیسیون عالی محیط زیست ایران است که مقادیر عددی بیش تری را ساعات روز در قیاس با شب به خود اختصاص می دهند. میانگین تراز صوتی روزانه و شبانه ی عرصه های تشرف پیاده مدار همچون پیاده راه بهار، پیاده راه ارم، پیاده راه انقلاب و محدوده ی حرم مطهر در میدان آستانه و میدان امام خمینی،  وضعیت مطلوب تری در قیاس با سایر عرصه ها دارد و محورهای امام موسی صدر، طالقانی و به خصوص میدان مطهری،  بالاترین مقادیر  میانگین تراز صوتی روزانه و شبانه را به خود اختصاص داده اند. همچنین در ارزیابی کیفی با توجه به نقش و روحیه معنوی و مذهبی این قلمرو، نشانه های صوتی مذهبی و فرهنگی متعددی قابل شناسایی است که حرم مطهر به عنوان اصلی ترین نشانه صوتی این قلمرو محسوب می شود اما غلبه نوفه و اصوات آنتروفونی، هویت نشانه های صوتی مذهبی و فرهنگی این قلمرو را تحت الشعاع قرار می دهد؛ همچنین اصوات ژیوفونی و بایوفونی متناسب با زمینه در عرصه های تشرف، سهم ناچیزی از اصوات خوشایند را به خود اختصاص می دهند.

    کلیدواژگان: منظر صوتی، تراز فیزیکی مواجهه با صوت، آواگردی، قلمرو اماکن قدسی، حرم مطهر حضرت معصومه (س)
  • نیلوفر ملک*، مهدی سعدوندی، سیما خالقیان، زهرا نصر اصفهانی صفحات 73-92
    اختلال یادگیری یکی از مشکلات شایع رفتاری در کودکی است که باوجود این که در سنین قبل از مدرسه قابل شناسایی است ولی معمولا در دوران مدرسه شناخته می شود. این اختلال معمولا مشکلات تحصیلی همچون ضعف در عملکرد تحصیلی، مردود شدن و حتی ترک تحصیل را با خود به همراه می آورد و باعث عدم سازگاری این دانش آموزان در مدرسه و ایجاد اخلال در روند آموزش می شود. کنترل این اختلال در دوران کودکی می تواند آسیب های جبران ناپذیر آن در دوران بزرگسالی را به حداقل برساند. حال با توجه به تاثیر نقش محیط در رفتار انسان، سوال پژوهش حاضر این است که محیط آموزشی استاندارد برای بهبود عملکرد کودکان مبتلابه اختلال یادگیری چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ هدف از این پژوهش تبیین اصول طراحی محیط آموزشی در جهت بهبود عملکرد کودکان مبتلابه اختلال یادگیری است. تحقیق حاضر کاربردی بوده و روش تحقیق انتخابی توصیفی- پیمایشی است. یافته های تحقیق نشان داد با توجه به این که کودکان مبتلابه اختلال یادگیری برحسب میزان ناتوانی شان نیازهای متفاوتی دارند، مدارس باید مجموعه ای از مکان های آموزشی دربرگیرنده نیازهای متنوع این دانش آموزان، برای ارایه خدمات بهتر فراهم کنند. هفت مدل کلی (مدل کلاس درس معمولی، مدل مشاوره، مدل سیار، اتاق مرجع، کلاس ویژه، مدرسه روزانه جداگانه و مدارس شبانه روزی) برای فضای آموزشی کودکان مبتلابه اختلال یادگیری پیشنهاد شده است. نتیجه این پژوهش شامل مجموعه ای از اصول در طراحی محیط آموزشی است که مطابق با تاثیر بر بهبود عملکرد کودکان مبتلابه انواع اختلال یادگیری (به تفکیک اختلال محاسبه، خواندن و نوشتن و همچنین ویژگی های مشترک بین سه اختلال) طبقه بندی شده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد کیفیت های معماری (کیفیت فرمی، کیفیت های مرتبط با روشنایی و رنگ، کیفیت های صوتی، کیفیت عملکردی، کیفیت های چیدمان و مبلمان، کیفیت های طراحی مبتنی بر ادراک و حواس در ارتباط با طبیعت و کیفیت امنیت و آرامش روانی فضا)، موجب ارتقاء عملکرد کودکان مبتلابه اختلال یادگیری می شود.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، کودک، طراحی معماری، فضای آموزشی
  • حبیب شاه حسینی*، نازلی آروانه، پانیذ موسوی صمیمی صفحات 93-104

    امروزه گیاهان داخلی به دلیل مزایای روانی و ارزش های زیبایی شناسی، به طور فزاینده ای در محیط های اداری مورد استفاده قرار می گیرند، با این حال اطلاعاتی در مورد ترجیحات گیاهان داخلی از دیدگاه کارمندان در فضای داخلی این محیط ها وجود ندارد. هدف پژوهش حاضر شناسایی ترجیحات گیاهی داخلی از دیدگاه کارمندان در بخش های مختلف اداری و تاثیر فضای سبز محوطه مجتمع اداری بر این ترجیحات می باشد. از آن جایی که ترجیحات کارمندان در فضاهای مختلف محیط کار ممکن است متفاوت باشند، گیاهان در فضاهای "اتاق مدیریت"، "بخش کارمندان"، "اتاق جلسه"، "اتاق انتظار"، "آبدارخانه" و "سرویس بهداشتی"، به صورت مجزا مورد بررسی قرار گرفتند. مطالعه حاضر با استفاده از پرسش نامه تصویری شبیه سازی شده از فضاهای داخلی اداری، به ارزیابی ترجیحات 362 نفر از ساکنین دو مجتمع اداری (دارای فضای سبز و فاقد فضای سبز) در شهر تبریز، ایران، از طریق بررسی "تراکم گیاه"، "ویژگی های کالبد فیزیکی گیاه (اندازه برگ، ارتفاع ساقه، رنگ گیاه)" و "فاصله گیاه از میز کار" پرداخته است. داده به وسیله آمار توصیفی و آزمون یومن ویتنی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های نهایی تحقیق نشان می دهند کارمندان به طور کلی تراکم گیاهی زیاد، ارتفاع ساقه کوتاه، ریز برگ، گل دار، رنگ سبز روشن و با فاصله زیاد از میز کار را ترجیح می دهند ولی این ترجیحات در قسمت های مختلف محیط اداری متفاوت می باشد. همچنین مشخص شد بین ترجیحات کارمندان دو مجتمع اداری (دارای فضای سبز و فاقد فضای سبز)، در رابطه با رنگ گیاه، اندازه برگ و نوع گیاه، تفاوت معناداری وجود دارد که تاکیدی بر اهمیت وجود فضای سبز در محوطه مجتمع های اداری می باشد. نتایج حاصل شده با معرفی برخی از گونه های گیاهی می تواند جهت افزایش کاربرد فضای سبز و بهینه سازی کیفیت محیط داخلی در فضاهای اداری مورد استفاده طراحان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ترجیحات گیاهی، فضای سبز، گیاهان داخلی، مجتمع اداری
  • مریم استادی*، فاطمه محمدنیای قرائی، مریم معتمدی نژاد صفحات 105-116
    وظیفه ذاتی طراحی شهری، مدیریت ارتقای کیفیت های طراحی شهری توامان در ابعاد محتوایی و رویه ای می باشد. بدون توجه همزمان به این دو، ناب ترین نظریه های طراحی شهری نیز ممکن است بی ثمر و در عرصه واقعیت ناکارآمد باقی بمانند. ارتقای کیفیت منظر افزون بر نیاز به تدوین ضوابط و وضع قوانین فراگیر، روشن و کم و بیش قابل انعطاف نیاز به تعریف ساختار اجرایی دقیق و کارآمد دارد تا بتواند اهرم مناسبی برای اجرای این ضوابط و قوانین باشد. کمیته های نما یکی از انواع روش های کنترل و اجرای این ضوابط هستند که در دستیابی به هدف ارتقای منظر نقش به سزایی دارند. شهر مشهد با تدوین مصوبات و تشکیل کمیته های کنترل و هدایت منظر شهری یکی از پیشگامان اصلی این امر در کشور بوده است. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی عملکرد کمیته نمای مشهد از طریق بررسی آسیب ها و چالش ها و دستاوردهای آن و ارایه پیشنهاداتی موثر بر بهبود این عملکرد می باشد. این پژوهش با استفاده از روش پژوهش ترکیبی، طرح پژوهش همسوسازی به ارزیابی عملکرد کمیته نمای مشهد در دو فاز کمی، کیفی پرداخته است. یافته های پژوهش بیان می دارد که مهم ترین چالش های کمیته های نما؛ کیفی بودن تصمیمات و اعمال سلیقه فردی اعضا، ضعف جایگاه قانونی و نبود ضوابط ملاک عمل و نبود ضمانت اجرایی می باشد. مهم ترین دستاوردهای آن؛ جلب توجه جامعه تخصصی به اهمیت منظر همگانی، حقوق و سلیقه شهروندان و تقویت جایگاه معماران در فرآیند توسعه منظر شهری می باشد. پیشنهاداتی در جهت بهبود عملکرد کمیته نما دردو بخش رویه ای شامل مواردی مانند ارتقای سطح اداری تشکیلاتی کمیته نما، تشکیل کمیته هدایت طرح ها، تهیه گزارش عملکرد ادواری و بخش محتوایی شامل برنامه ریزی برای مشارکت و نظرسنجی و فرهنگ سازی برای ترویج الگوی معماری ایرانی می باشد.
    کلیدواژگان: جداره شهری، کمیته نما، سیما و منظر شهری، مشهد
  • علی مشهدی* صفحات 117-131

    هنر قدسی در قلب هنر سنتی پنهان است و به طور مستقیم با حقیقت و رمزپردازی الهی ارتباط دارد، ضمن آن که کالبد معماری قدسی را به ذات نهانی متصل می کند. از این رو هدف پژوهش تبیین فضامندی در مساجد دوران معاصر ایران به واسطه عناصر مادی ادراکات حسی در محیط است تا بتواند کیفیت محیط بیرونی مساجد این دوره را تبیین نماید. فرضیه مطرح در نیل به این هدف این است که میان فضامندی و ادراکات حسی رابطه ای مستقیم برقرار است و عناصر کالبدی در محیط بیرونی مساجد معاصر ایران موجب شکل گیری این فضامندی می شوند. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق کیفی، با رویکرد فلسفی و استدلال استقرایی و همچنین استفاده از شیوه گردآوری کتابخانه ای و میدانی به این نتیجه رسید که فضامندی در مسجد الغدیر و مسجدالرضا تهران بر اساس عناصر فیزیکی واقع در محیط بیرونی، نمادها، فرم و حضور انسان در این فضا، همسو و هم اندازه با مجسم نمودن امر مادی می باشد و متناسب با حرکت و پویایی در محیط همراه با ادراکات حسی ایجاد می شود. در مسجد الغدیر شهر تهران، زایر با فضایی محدود درگیر است و در هیچ لحظه از حرکت در فضا، تجربه ی نوینی از حرکت در فضا را حس نمی کند. در مسجدالرضا شهر تهران نیز محیط بیرونی این مسجد، به دلیل نوع فرم و مصالح به کار رفته، در جهت بهبود ادراکات حسی زایران از محیط بیرونی و سیر به عالم عرفان ساخته نشده است و از این رو برای زایر همچون مسجد الغدیر تهران، بازنمایی ای از محیط عرفانی را به همراه ندارد. بنابراین در مسجد الغدیر تهران و مسجدالرضا تهران، هندسه و حجم گرایی اهمیت بیش تری را نسبت به قبله در جهت سازماندهی فضایی محیط بیرونی دارند و لذا با حضور در این مساجد، مفهوم سرمدیت و ازلیت به زایران القاء نمی شود.

    کلیدواژگان: فضامندی، بنای قدسی، ادراکات حسی، مسجد الغدیر تهران، مسجدالرضا تهران
  • پگاه چالشگر، مژگان خاکپور*، علی اصغرزاده صفحات 133-151

    تحولات هنر تزیینات معماری قاجاری ایران تحت تاثیر نفوذ مدرنیسم و رویکرد توسعه ی معماری، با رونق ارتباطات پادشاهان این دوره با جهان غرب صورت گرفت. این تغییرات در تزیینات خانه های قاجاری کرمانشاه در بخش گسترده ای از بافت تاریخی نمود یافت؛ در این پژوهش، چگونگی کاربرد تزیینات به طور اخص در خانه های قاجاری شهر کرمانشاه و تحلیل میزان تاثیرگذاری الگوهای توسعه معماری در تزیینات خانه ها به عنوان پرسش های اساسی تحقیق مطرح شده است که تاکنون مورد ارزیابی قرار نگرفته است. شیوه تحقیق این پژوهش تاریخی- تفسیری انتخاب شده و طی مراحل«بررسی الگوهای تزیینات و تعیین مولفه های تاثیرپذیری از معماری سنتی و غرب در خانه ها»؛ «تحلیل تطبیقی چگونگی و میزان تاثیرگذاری معماری سنتی و غرب در تزیینات خانه های قاجاری کرمانشاه» و «تبیین و ارزیابی چگونگی و میزان الگوپذیری تزیینات از معماری سنتی و غرب در خانه ها» صورت گرفته است. تحلیل موضوع در این نوشتار در مرحله شناسایی، سازماندهی و ارزیابی به صورت تطبیقی میسر شده است. تحلیل و جمع بندی نتایج حاصل از یافته های فرآیند ارزیابی شاخصه های اصلی متاثر از معماری سنتی و غرب در این پژوهش نشانگر آن است که، تحولات و الگوپذیری تزیینات خانه های قاجاری کرمانشاه به صورت تحولات کاربردی، طی سه دوره ی معماری با سبک های سنتی، غربی و تلفیقی متجلی شده است. در دوره ی اول با الهام از گذشتگان و حفظ هویت تحت تاثیر مولفه های تزیینات معماری سنتی ایران، در دوره ی دوم همزمان با آغاز تاثیرات معماری غرب در ایران، تحت تاثیر مولفه های تزیینات معماری غرب و در دوره ی سوم با الهام از گذشتگان و الگوبرداری از معماری غرب به صورت تزیینات تلفیقی نمود یافته است.

    کلیدواژگان: تزئینات، معماری، خانه های قاجاری، کرمانشاه
  • سعید عظمتی، شهرزاد حاجی رزاقی*، سارا طاهرسیما صفحات 153-176
    با افزایش بحران زیست محیطی، استفاده از انرژی خورشیدی اهمیت ویژه ای پیدا کرد که بتواند گامی موثر برای کاهش آلودگی ناشی از سوخت ها و مصرف انرژی باشد. لذا استفاده از تکنولوژی های نوین در معماری فضاهای آموزشی امری ضروری محسوب می شود. استفاده از سامانه سلول های خورشیدی (سیستم فتوولتاییک)1 و کلکتور2 آب گرم که تاثیر به سزایی در گرمایش دارند می تواند در این راستا مفید واقع شود. هدف از این پژوهش بررسی میزان اثربخشی این دو مولفه بر گرمایش و کاهش مصرف انرژی در بناهای آموزشی اقلیم سرد وکوهستانی می باشد. در پژوهش فوق، در گام نخست با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی به استخراج مولفه های موثر پرداخته شد. در مرحله دوم، ابتدا آبگرمکن خورشیدی با استفاده از نرم افزار تیسول3 به صورت دینامیک در اقلیم ارومیه مورد شبیه سازی قرار گرفته است سپس یکی از مدارس موجود در ارومیه بررسی و آنالیز شد و با شبیه سازی ساختمان آموزشی طراحی شده ی پیشنهادی در دیزاین بیلدر و مدلسازی آبگرمکن های خورشیدی و سلول های فتوولتاییک بر روی بنا، میزان اثربخشی و عملکرد آن ها بر گرمایش، انرژی تولیدی و درصد تامین آب گرم مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده در آبگرمکن خورشیدی مقدار تامین آب گرم 3.‏81 درصد، راندمان این سیستم 9.‏49 درصد و گاز صرفه جویی شده معادل 2670 متر مکعب خواهد بود. انرژی تولیدی توسط سامانه سلول های خورشیدی در نیروگاه روی پشت بام 47 درصد و در نیروگاه دیوارهای ضلع جنوب 3.‏22 درصد برق مصرفی ساختمان را در طول سال تامین می کند و در نتیجه ی مقایسه حالت موجود با حالت طراحی شده پیشنهادی، صرفه جویی کل 80.3 درصد بود؛ بنابراین کلکتورهای آب گرم و سلول های فتوولتاییک تاثیر چشمگیری در به حداقل رساندن انرژی های ساختمان های آموزشی دارد.
    کلیدواژگان: سامانه فعال خورشیدی، کلکتورهای آب گرم، سلول های فتوولتائیک، کاهش مصرف انرژی، فضاهای آموزشی
  • زهراسادات قدرتی*، بهروز درویش، ندا بلانیان صفحات 177-194
    جامعه امروز برای انجام فعالیت های خود به تربیت کودکان خلاق نیاز دارد. در سال های گذشته پژوهش های بسیاری در این زمینه انجام گردیده اما به تاثیر نوع طراحی فضای معماری در پرورش خلاقیت، توجه کم تری شده است. لذا پژوهش حاضر سعی دارد تا شاخصه های تاثیرگذار بر خلاقیت و مهارت آموزی درکودکان را شناسایی نماید. هدف اصلی پژوهش خلق فضایی برای رشد فکری و پرورش مهارت های اجتماعی کودکان رده سنی 2 تا10سال و ایجاد انگیزه های درونی و به چالش کشیدن نگرش ها و پرورش مهارت ها و بررسی نقش آموزش و تاثیر معماری بر محیط آموزشی می باشد. سوال اصلی پژوهش را می توان این گونه بیان نمود که آیا شاخص های تاثیرگذار در طراحی دبستان و مرکز خلاقیت کودکان می تواند منجر به ارتقاء خلاقیت و افزایش مهارت های اجتماعی در محیط های آموزشی شود؟ در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و گردآوری به روش اسنادی، مصاحبه (پرسش نامه)، بازدید میدانی و مشاهده استفاده گردیده است. سوالات پرسش نامه بین جامعه آماری (افراد عادی، مربیان، والدین فرزندان) توزیع و فرضیات مطرح و مورد ارزیابی قرار گرفته و یافته ها مطابق با شاخص های تاثیرگذار برای طراحی دبستان و مرکز خلاقیت با بهره گیری از ابزارها و روش های تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای شناسایی و اولویت بندی عناصر و روش تحلیل (SWOT) برای ارزیابی نقاط ضعف و قدرت و نرم افزار (SPSS) برای تجزیه وتحلیل آماری و از برنامه (EXCEL) برای تفکیک و ساماندهی نتایج استفاده گردید. درنهایت این نتیجه گیری حاصل گردید که شاخص های کالبدی و عوامل طبیعی محیط بیرون و متغیرهای فرهنگی و اجتماعی و استفاده از المان های معماری مورد علاقه کودکان، در کنار طراحی معمارانه و ایجاد خوانایی در طراحی نقش تسهیل کننده ای در بروز خلاقیت و مهارت های اجتماعی دارد. با توجه به مولفه های طراحی، فضای کودک در فضاهای انتخاب شده استتنتاج شد که مولفه های طراحی اثر مثبت بر رشد خلاقیت و مهارت آموزی کودک داشته و فرضیات تحقیق که به دنبال اثبات تاثیر مولفه های کالبدی فضای کودک بر رشد خلاقیت و مهارت آموزی بوده محقق گردید.
    کلیدواژگان: طراحی دبستان و مرکز خلاقیت، مهارت اجتماعی، خلاقیت، شهر تهران
  • الناز محمدی، محسن بینا* صفحات 195-212

    طراحی مسکن با کیفیت، با ایجاد تعادل میان معماری و محیط، فضایی مطلوب برای ساکنان به وجود می آورد. بافت های ناکارآمد به دلیل معضلاتی که دارند نیازمند توجه بیش تری برای در نظر گرفتن مولفه های تاثیرگذار در کیفیت طراحی مسکن هستند تا علاوه بر پاسخگویی به این معضلات با ایجاد فضای مسکونی باکیفیت از خالی شدن این مناطق از سکنه و جابه جایی آن ها جلوگیری کند. این پژوهش با هدف بررسی انواع مداخلات رایج برای طراحی مسکن در بافت های ناکارآمد میانی شهر اصفهان (محله عمان سامانی) و تعیین مهم ترین مولفه های موثر بر کیفیت طراحی در فضای مسکونی این بافت ها شکل گرفته است که بر اساس ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی می باشد و روش آن در دو مرحله خلاصه می شود. مرحله اول شامل، گردآوری اطلاعات و تبیین چارچوب نظری پژوهش شامل بررسی رویکردهایی که برای طراحی در بافت ناکارآمد استفاده می شود؛ همچنین تعیین مولفه های کیفیت فضای مسکونی با مطالعات کتابخانه ای، استفاده از پژوهش های پیشین، مصاحبه و مشاهده می باشد. مرحله دوم برای تعیین الویت و وزن دهی مولفه ها با کسب نظر متخصصین و استفاده از ابزار پرسش نامه می باشد. بررسی ها نشان داد امروزه به دلیل مشکل اصلی بافت های ناکارآمد میانی که عمدتا ریزدانگی پلاک ها می باشد، در بیش تر موارد از الگوی تجمیع به عنوان راهی برای حل مشکل نوسازی در زمینه مسکن استفاده می شود. همچنین مقیاس محله با کسب بیش ترین وزن، علاوه بر روشن شدن اهمیت شش مولفه "دسترسی، تداوم کالبدی، تنوع کاربری و خدمات، همجواری با کاربری های سازگار، هویت و شناسه و تداوم اجتماعی" ضرورت شناخت دقیق ویژگی های بافت را پیش از طراحی مسکن مشخص ساخت. ضمن این که مولفه "تراکم" به عنوان مهم ترین مولفه از میان سه مقیاس اصلی، ضرورت توجه به ظرفیت های بافت در سطح محله برای جلوگیری از سرریز جمعیت نابجا به محدوده های مورد تجمیع با حفظ ساکنین قدیمی آن ها را روشن ساخت.

    کلیدواژگان: بافت ناکارآمد، گونه ناکارآمد میانی، الگوی تجمیع، مولفه های کیفیت فضای مسکونی، طراحی مسکن
  • سید رضا حسینی، سید مجید مفیدی شمیرانی*، ایرج اعتصام صفحات 213-226
    مطالعات گسترده ای نشان می دهند افزایش دسترسی به نور طبیعی از طریق پنجره های بزرگ تر،کیفیت محیط داخلی فضاهای بیمارستانی را بهبود خواهد بخشید؛ در حالی که از منظر افزایش بهره وری انرژی ساختمان، با بزرگ ترشدن اندازه پنجره ها، انتقال حرارت به وسیله شیشه ها و نیاز به بار سرمایشی در تابستان ها، افزوده شده و عملکرد انرژی ساختمان کاهش می یابد و با کوچک تر شدن اندازه پنجره ها، ضمن افزایش مصرف انرژی به طریقی دیگر، کیفیت محیطی بیمارستان نیز کاهش می یابد. در شرایط اقلیمی مانند مشهد که اختلاف دمای بیرون و درون ساختمان زیاد است، طراحی پنجره ها جهت افزایش بهره وری انرژی ساختمان از حساسیت بیش تری برخوردار است. این تحقیق در پی پاسخ به این سوال است که پنجره های بیمارستان ها در مشهد از چه مشخصات کالبدی می بایست برخوردار باشند تا از طریق جذب بهینه انرژی خورشیدی علاوه بر ایجاد آسایش حرارتی، بهره وری انرژی در ساختمان افزایش یابد؟ به این منظور شیوه های ساختمانی مرسوم در طراحی بیمارستان ها؛ شیوه های منتج از دستورالعمل های مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان ایران و شیوه های پیشنهادی این مطالعه مبتنی بر افزایش عایق کاری، با یکدیگر مقایسه شدند. تحقیق به وسیله شبیه سازی الگوریتمیک شرایط ساختمان، در پلاگین های تحلیل انرژی و نور (هانی بی و لیدی باگ)، در بستر نرم افزار گرس هاپر انجام پذیرفت و داده ها به شیوه مقایسه ای، توصیف و تحلیل گشت. به عنوان نتیجه؛ ضمن این که فضاهایی که بر اساس دستورالعمل های مبحث 19 شکل گرفته اند، صرفه جویی بیش تری نسبت به ساختمان های وضع موجود دارند، کاربست روش های پیشنهادی این مطالعه، تاثیر بیش تری در کاهش مصرف انرژی به همراه دارد. نقش ملاحظاتی مانند عایق کاری در کاهش اتلاف انرژی، تعیین کننده اما محدود است. لذا با وجود این که در کلیه حالت ها با پنجره هایی با نسبت 40-32 درصد روشنایی مفید حاصل می شود، لزوم در نظرگرفتن حد پایین این بازه جهت افزایش بهره وری انرژی ساختمان ضروری است. نتایج این تحقیق در طراحی بیمارستان هایی واقع در اقلیم های مشابه و روش آن در طراحی فضاهایی با کارکرد زمانی مشابه کاربرد خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بهره وری انرژی ساختمان، نسبت بهینه پنجره به دیوار، بیمارستان، مشهد
  • ندا رفیع زاده، علیرضا عینی فر* صفحات 227-241
    افراد نابینای مادرزاد، برای درک محیط پیرامون خود و کسب استقلال جسمی و اجتماعی، نیازمند یافتن راه حل و توسل به عوامل سازگار در محیط هستند. آنان علاوه بر حواس ظاهری به حواس باطنی، حافظه، خیال و تصورات ذهنی متوسل می شوند. بنابراین ادراک برای این افراد، نوعی شناخت جهان خارج است که از ترکیب اطلاعات حسی و مکانیزم تفکر به وجود آمده و می‎تواند با واقعیت عینی متفاوت باشد. این پژوهش، به دنبال پاسخگویی به این پرسش که ادراک محیط توسط افراد نابینای مطلق مادرزاد بر اساس چه فرآیندی انجام می‎شود؟ سعی در شناخت فرایند ادراک محیط توسط آنان دارد تا از این طریق، مبنای طراحی بهتر محیط به جهت امکان پذیری حضور فعال افراد نابینا در فضاهای عمومی و ایجاد فرصت‎ها‎ی برابر فارغ از میزان توانایی جسمی و حسی آنان و دسترسی بدون مانع، مستقل و ایمن به محیط شود. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت، کیفی با هدف کاربردی بوده و روش انجام آن تحلیل توصیفی و تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استدلال قیاسی است. گردآوری اطلاعات از طریق بررسی اسناد و مدارک علمی و تحلیل محتوای کیفی آن ها انجام شده است که به روش استنباطی به بررسی فرآیند ادراک محیط کالبدی توسط افراد نابینا از طریق دو مقوله ادراک حسی و ادراک ذهنی می‎پردازد و در نهایت راهکارهای پیشنهادی به منظور تسهیل ادراک افراد نابینا در محیط شهری ارایه می گردد. نتایج پژوهش گویای این مطلب است که افراد نابینای مطلق، علاوه بر ادراک حسی غیربصری از ادراک ذهنی مبتنی بر تصویرسازی (شنیداری، لمسی و حرکت) که وابسته به عوامل گوناگونی مانند ویژگی‎ها‎ی فردی، شرایط فرهنگی، اجتماعی و غیره است، در درک محیط پیرامون خود استفاده می‎کنند که لازم است در طراحی محیط کالبدی، به این مهم توجه شود تا همه افراد جامعه به ویژه‎ نابینایان قادر به درک محیط و بهره مندی از امکانات و تسهیلات موجود در آن باشند.
    کلیدواژگان: محیط کالبدی، افراد نابینای مطلق، فرآیند ادراک، ادراک حسی، تصویرسازی ذهنی
  • اکبر موسی ئی جو*، حمید ماجدی، حسین ذبیحی صفحات 243-260
    حس مکان یکی از پدیده های مهم در ایجاد رابطه افراد با محیط است و معمولا در رابطه با گروهی از افراد نسبت داده می شود که مکانی را تجربه کرده و احساساتی در آن ها نسبت به آن مکان خاص شکل گرفته است. سن افراد می تواند باعث ایجاد علایق متفاوتی نسبت به شاخص های محیطی گردد. درصورت وجود حس مکان در محیط، پتانسیل های بالقوه جهت تعامل افراد با سنین مختلف به وجود می آید. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش سن و همچنین تدقیق شاخص های حس مکان دو مجموعه مسکونی نیوساید و جندی شاپور است. در بخش کیفی، جهت تفسیر محتوایی داده های متنی، از فرآیندهای نظام مند کدبندی، مقوله و تم سازی به روش گراندد تیوری استفاده شده است. ابتدا با متخصصین مصاحبه های نیمه ساختاریافته صورت گرفت. تحلیل مصاحبه با استفاده از نرم افزار اطلسی1 و روش کدگذاری باز و محوری صورت پذیرفت. در کدگذاری باز 44 شاخص استخراج گردید و در کدگذاری محوری در نه محور دسته بندی شد. در بخش کمی، پرسش نامه با طیف لیکرت طراحی شد. جهت بررسی قابلیت اعتماد بودن پرسش نامه، از معیار آلفای کرونباخ استفاده می شود. سپس به صورت تصادفی بین 373 نفر از ساکنین با گروه های سنی در سه دسته20-40، 40-60 و 60-80 توزیع گردید. نتایج نشان می دهد در مجموعه مسکونی نیوساید، در گروه سنی20-40 سال بیش ترین سهم عاملی مربوط به فعالیت، خاطره انگیزی، تعاملات اجتماعی و امنیت، در گروه سنی 40-60 سال بیش ترین سهم عاملی مربوط به امنیت، چشم انداز طبیعی، خاطره انگیزی، معنادهی، در گروه سنی 60-80 سال، بیش ترین سهم عاملی مربوط به فضای سبز، چشم انداز طبیعی، تعاملات اجتماعی، آسایش و امنیت است. در مجموعه مسکونی جندی شاپور، در گروه سنی20-40 سال بیش ترین سهم عاملی مربوط به فعالیت، خاطره انگیزی، تعاملات اجتماعی، در گروه سنی 40-60 سال بیش ترین سهم عاملی مربوط به خاطره انگیزی، چشم انداز طبیعی و آسایش، در گروه سنی 60-80 سال بیش ترین سهم عاملی مربوط به خاطره انگیزی، چشم انداز طبیعی، تعاملات اجتماعی و آسایش است.
    کلیدواژگان: حس مکان، مجموعه مسکونی نیوساید و جندی شاپور، سن، شهر اهواز
  • ندا منصورحسینی، علی جوان فروزنده*، قاسم مطلبی، معصومه یعقوبی صفحات 261-283

    توجه به مولفه های محیطی، ارتباط انسان و محیط در طراحی معماری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در پژوهش های مختلف به بررسی مفاهیم متعدد تاثیرگذار در این رابطه، و کاربرد آن در فرآیند طراحی معماری پرداخته شده است. یکی از تاثیرگذارترین مفاهیم در این رابطه مفهوم قابلیت1 می باشد. علی رغم پژوهش های متعدد در حوزه ارتباط انسان و محیط، کم تر به مفهوم قابلیت محیط در معماری و ارایه ساختارهای تاثیرگذار این مفهوم، در شکل گیری دستورالعمل های طراحی پرداخته شده است. این مقاله با تاکید بر اهمیت مفهوم قابلیت در طراحی محیطی به بررسی ابعاد و وجوه این مفهوم و ارتباط ساختاری آن با مولفه های فعالیت، کالبد و معنا در مکان می پردازد. بدین منظور، مقاله به تبیین قابلیت فضاهای باز (به عنوان هسته های اصلی شکل دهنده معنا) در مجتمع مسکونی اکباتان، پرداخته و با ارایه مدل ارتباطی مولفه های قابلیت در طراحی به بررسی نقش مولفه ها و تاثیر آن ها در طراحی می پردازد. پژوهش حاضر کمی- کیفی و از نوع کابردی می باشد. در این مقاله پس از جمع آوری داده ها و تلخیص آن ها اقدام به دسته بندی داده های آماری گردید. که این کار با تشکیل جداول توزیع فراوانی فعالیت ها انجام گردیده، و سپس اطلاعات کمی حاصل از پرسش نامه از طریق نرم افزار تحلیلی- آماری SPSS20 تجزیه و تحلیل گردیده است. در نهایت رابطه، تاثیر و تفاوت بین متغیرها به صورت میزان همبستگی سنجیده شده است. بخش دیگری از یافته های کیفی تحقیق از طریق داده های استخراج شده از مصاحبه نیمه سازمان یافته و مشاهده استخراج گردیده است. نتایج نشان می دهد، مفهوم قابلیت نقش اساسی در ایجاد پیوند بین کاربران و محیط های مسکونی داشته و این مفهوم در گروه های سنی کودکان و نوجوانان به سمت ابعاد ذهنی- شناختی قابلیت بوده و در گروه های سنی بزرگسالان و سالمندان عمدتا بر جنبه های کالبدی- فعالیتی قابلیت فضا می باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت، قابلیت (عینی و ذهنی)، فضای باز مجتمع مسکونی، شهرک اکباتان
  • حمید حامدسردار، سعید تیزقلم زنوزی*، شوکا خوشبخت بهرامانی صفحات 285-308
    بناهایی مسکونی بلندمرتبه در محیط های طبیعی یکی از پدیده های نوظهور در کشورهای مختلف و به ویژه کشورهای درحال توسعه است. ساختمان های مختلف در بستر محیط خود به دلیل عدم سازگاری می توانند آسیب های جبران ناپذیری را وارد نمایند. طراحان و سازندگان بر اساس آموزش های خود و بر پایه اصول حفظ محیط زیست شروع به ساخت بناهایی در جهت توسعه پایدار می کنند، اما معیارهای پایداری در طراحی فقط پاسخگوی برخی از فصول بوده و نمی توانند به طور کامل نسبت به تمامی فصول پاسخ ده باشند. این پژوهش با هدف اثرسنجی معیارهای اکولوژیک در فصول مختلف، سعی دارد نقاط ضعف موجود در طراحی اکولوژیک ساختمان های مسکونی بلندمرتبه را استخراج نماید. روش تحقیق ترکیبی از نوع کیفی در کمی است که در مرحله کیفی با استعانت از دلفی آینده پژوهی با سه فاز طوفان فکری، تحدید و انتخاب و در نهایت با ضریب کندال به تدقیق سازی متغیری نسبت به نمونه های موردی می پردازد. در مرحله کمی پرسش نامه با طیف لیکرت تدوین و در اختیار 384 نفر از بهره برداران در چهار فصل مختلف قرار می گیرد. برای تحلیل از نرم افزارهای جامپ1 و سیگماپلات2 استفاده و در انتها نمودار میانگین حرکتی و همبستگی گرافیکی استخراج می شود. نتایج نشان می دهد که متغیرهای معماری اکولوژیک در دو فصل تابستان و زمستان دارای همبستگی به میزان 0.73 می باشند. بیش ترین همبستگی بین فصل های تابستان و زمستان است و کم ترین بین فصل های بهار و تابستان با مقدار (0.0004) است؛ و طراحان در طراحی های خود به دو فصل توجه نموده اند.
    کلیدواژگان: معماری اکولوژیک، فصول مختلف، ساختمان های بلندمرتبه مسکونی شهر مشهد، روش ترکیبی
|
  • Poopak Poorsistani, Hossein Meddi *, Mostafa Mafi Pages 1-16
    A large part of Iran is located in a hot and dry climate and due to it, has a high amount of sun absorption. Indoor temperature comfort systems play a major role in energy consumption in various parts of the building, and by applying passive design methods such as solar chimneys can help maintain comfortable thermal conditions in buildings and reduce energy consumption. In this study, a thermal performance evaluation of the temperature distribution was performed by Design Builder simulation program in a building with office use in Kerman. Is. Then, by applying the chimney form variables, temperature changes and thermal comfort were studied at different angles to improve the effectiveness of solar chimneys at angles of 40 to 90 degrees in 10 degree steps relative to the horizon by solving the parameters of average air velocity and The volumetric flow rate of the flow was determined and finally, using the fluid dynamics (CFD) method of Design Builder software, the temperature distribution and the flow of air were investigated. Percentage can optimize the total energy consumption by about 16% and increase the thermal comfort index from its average value in July from 2.97 units to 2.25 units. Meanwhile, the average value of thermal comfort index in January has risen from -2.93 to -2.24 and its values ​​are closer to the standard range of Ashrae 55 and ISO 7730. However, an independent solar chimney is not able to meet the thermal comfort significantly in extreme hot weather,, and other solutions are needed to provide proper ventilation.
    Keywords: Thermal Comfort, - Energy optimization -, Solar Chimney, - Design Builder - Hot, dry climate
  • Razieh Mollamirzaei, Hasan Sajadzadeh * Pages 17-30
    Nowadays, cities worldwide are faced with numerous problems. Due to the special role of the cities as the main locus for the development of social and wisdom contexts, they gained a central significance in the economic development of societies. Application of this theory's components and indices may help economic growth, social, cultural, and spatial flourishing of the cities. Thus, the present study is an attempt to review the theoretical literature of the "Creative City" concept to recognize its relevant components and indices. This has been undertaken through analysis of relevant literature based on meta-analysis and through a systematic framework of analysis. Through conducting searches in relevant references using keywords including "creative city", and "urban creativity", a total of 58 papers have been extracted from Science Direct and Google Scholar databases. Finally, it has been turned out that there are five dimensions for a creative city including social, cultural, economic, environmental, institutional, i.e., governance and applied, and finally spatial. Besides, it has 15 components and 134 indices. Finally, the conceptual model of the creative city has been presented based on the main structures, background conditions, requirements, and implications of creative city realization. The study results suggest that planning and policymaking are among the main challenges involved in the realization of creative cities within developing countries. Moreover, the recommended strategies for the realization of creative cities include an emphasis on creative urban leadership and governance, benefiting from citizens' and creative class ideas in planning and policymaking initiatives, supporting the entrepreneurs and creative people, and finally transparency in city management.
    Keywords: components, Conceptual model, Creative City, dimensions, Indices
  • Neda Naseri, Abolfazl Heidari *, Jamshid Davtalab, Maryam Fathi Pages 31-51

    Studying and recognizing historical buildings especially pre-Islamic buildings which have received less attention is one of the requirements for researchers to better understand the architecture of the past and be inspired by how the architects of the past dealt with the issue of architecture. In the meantime, examining buildings that are similar in function or time period but have differences in location can be useful in finding different answers to solving the problem of building design. Mount Khawaja is important both in terms of location and strategy as well as in terms of sanctity and it is mentioned in most texts both before and after Islam. Ardeshir Babakan Palace also has many similarities with Kuh-e-Khajeh in terms of its location in nature and some architectural and functional patterns. Therefore, due to the proximity and proximity of this building in terms of functionality as well as time period were selected for study in this study. In this regard this article with a comparative study between Ardeshir Babakan Palace in Firoozabad and Kafrun Castle in Khajeh Mountain seeks to discover and study the similarities between these two buildings in position and general information physical features of the design and decorative features.For this purpose descriptive-analytical method has been used using direct observation of the studied buildings field surveys and documentary and archaeological studies.The results showed that the mentioned buildings are very similar in some of the general features of the design and the main design patterns and have significant differences in some of the design details such as decorations and proportions of the spaces.

    Keywords: Sassanid period architecture, Khawaja mountain, Kafron castle, Ardeshir Babakan palace, Firoozabad
  • Shirin Eslami *, Bahador Zamani, Homayoon Nooraie Pages 53-72

    The identity of the cities with pilgrimage potentials can be partly defined by its soundscape identity, religious soundmarks and its values. Urban designers and planners can play a positive role in the environmental richness of these territories by providing and managing proper soundscape in accordance with the contextual values. The aim of this article is to evaluate the soundscape of the peripheral territory of Hazrat Masoumeh’s holy shrine. In order to achieve the aim of this research, a descriptive-analytical research method with a qualitative - quantitative approach was applied. In this regard, qualitative evaluation of the soundscape of this territory using soundwalking technique as well as the quantitative evaluation with Equivalent Sound Level (Leq) by Sound Analyzer TES-1358 in two time periods of day and night were conducted. Based on the findings of this research, quantitatively, Day-Night average sound level is higher than the standards approved by the High Commission of Environment of Iran. In Pedestrianized areas such as Bahar pedestrian walkway, Eram pedestrian walkway and surrounding areas of the holy shrine in Astaneh Square and Imam Khomeini Square, the Day-Night average sound level is more proper compared to other areas. In the streets of Emam Musa Sadr, Taleghani and especially Motahhari Square, the Day-Night average sound level had the highest intensity. Also in the qualitative evaluation according to the religious role and spirit of this territory, there are many religious and cultural soundmarks that the holy shrine is the main one. However, the dominance of noise and anthrophonic sounds overshadows the identity of the religious and cultural soundmarks of this territory. Also, geophonic and biophonic sounds seems appropriate in this context, playing a small role as the pleasant sounds.

    Keywords: Soundscape, equivalent sound level, Soundwalking, the territory of sacred places, Hazrat Masoumeh’s holy shrine
  • Niloufar Malek *, Mahdi Saedvandi, Sima Khaleghian, Zahra Nasresfahani Pages 73-92
    Learning disability is one of common behavioral disorders in children that, although can bediagnosed in preschool ages, is usually diagnosed during school. This disorder often leads toeducational problems such as poor educational performance, failure, and even drop out and causesthe incompatibility of these students at school and disrupts the educational process. Controllingthis disorder in childhood can minimize its incurable damage in adulthood. Now, given the role ofenvironment in human behavior, the question of the current study is that what characteristicsshould a standard educational environment have to improve the performance of children withlearning disability? This study is aimed to explain the principles of designing an educationalenvironment to improve the performance of children with learning disabilities. The presentresearch is applied and the research method is descriptive-survey which has been conducted infour main phases. In the first phase, the characteristics of children with learning disabilities andthe factors affecting their improvement were extracted from reliable library source and semistructured interviews (using an open-ended questionnaire) were conducted with psychologists inthe learning disabilities field. In the second phase, education and psychology experts were assessedin terms of attitude so that the findings of the first stage (using a close-ended questionnaire) willbe confirmed.The results of thisstudy show that architectural qualities improve the performance of children with learningdisabilities, including qualities related to form, light and color, sound, function, arrangement andfurniture, as well as qualities base on perception and senses with regard to the nature and qualityof mental security and peace of space.
    Keywords: Learning Disability, improving the performance, Child, principles of design, Educational Space
  • Habib Shahhoseini *, Nazli Arvaneh, Paniz Mousavi Samimi Pages 93-104

    Today, indoor plants are increasingly used in office environments due to their psychological and physical benefits and aesthetic values. However, there is no information on the greenery preferences of employees in office interiors environments. Hence, current study aims to identify employees’ preferences of indoor greenery and the effect of office complex’s green space on these preferences. It is believed that these preferences are different in various spaces of the workplace, so the plants were examined separately in the spaces of “management room”, “staff section”, “meeting room”, “waiting room”, “kitchen”, “restroom”. Therefore, the present study used a simulated photo questionnaire of office’s various interior spaces to assess the preferences of 362 employees by examining “greenery density”, “plants’ physical characteristics (plant’s type, stalk height, leaf size, color)” and “plant distance from employee’s desk” and distributed in two different office complexes, (one with green space and the other without green space), in Tabriz, Iran. Data were analyzed by descriptive statistics and U-Mann Whitney test. The findings of the present study show that employees generally prefer high plant density, short stem height, small leaves, flowers, and light green color in a long distance from their desk, but these preferences are different in various parts of the office environment. It was also found that there is a significant difference between the preferences of the employees of the two office complexes (with green space and without green space), regarding plant color, leaf size and plant type, which emphasizes the importance of green space in the premises of the office complexes. By introducing some plant species, the current study’s results can be used by designers to increase the use of green space and optimize the quality of the indoor environment in office spaces.

    Keywords: Greenery Preferences, green space, Indoor Plants, Office Complex
  • Maryam Ostadi *, Fatemeh Mohamadniyagharaee, Maryam Motamedinejad Pages 105-116
    The inherent duty of urban design is managing the improvement of urban design qualities in both content and procedural dimensions.Without simultaneous attention to these two, even the purest urban design theories may remain ineffective in reality.Improving the quality of landscape, in addition to the need to formulate comprehensive, clear and more or less flexible regulations, requires the definition of a precise and efficient executive structure so that it can be a suitable lever for the implementation of these rules.facade committees are one of the types of control and implementation of these approvals, which play a significant role in achieving the goal of improving facade.The city of Mashhad has been one of the main pioneers of this issue in the country by compiling approvals and forming committees to control and guide the urban landscape.The purpose of this research is to evaluate performance of facade Committee by examining its damages, challenges and achievements and providing effective suggestions to improve this performance.This research has evaluated the performance of facade Committee in two quantitative and qualitative phases by using the mixed research method and alignment research plan.The research findings state that the most important challenges of facade committees;The quality of decisions and application of individual tastes of members is the weakness of legal position and lack of standards action and lack of executive guarantee. Its most important achievements;Drawing the attention of specialized community to the importance of the public landscape, the rights and tastes of citizens and strengthening the position of architects in the development process.Suggestions improving the performance of facade committee in the procedural section, including things such as improving the organizational administrative level of the facade committee, forming a project steering committee, preparing periodical performance reports and content, including planning for participation and polls,and culture building to promote the Iranian architectural model.
    Keywords: Urban Facades, Façade Committee, Urban Image, Landscape, Mashhad
  • Ali Mashhadi * Pages 117-131

    Sacred art is hidden at the heart of traditional art and is directly related to divine truth and cryptography, while connecting the body of sacred architecture to the hidden essence. Therefore, the purpose of this study is to explain the spatiality in the mosques of contemporary Iran due to the material elements of sensory perceptions in the environment in order to be able to explain the quality of the external environment of the mosques of this period. The hypothesis for achieving this goal is that there is a direct relationship between spatiality and sensory perceptions, and physical elements in the external environment of contemporary Iranian mosques cause the formation of this spatiality. The present study, using a qualitative research method, with a philosophical approach and inductive reasoning, as well as using a library and field collection method, concluded that in Al-Ghadir Mosque in Tehran, the pilgrim is involved in a limited space and does not move in space at any time. Does not feel a new experience of moving in space. Now in Reza Mosque in Tehran, the outer environment of this mosque, due to the type of form and materials used, has not been made to improve the sensory perceptions of pilgrims from the outside environment and travel to the world of mysticism, and therefore for pilgrims such as Al-Ghadir Mosque in Tehran, It does not have a mystical environment. Therefore, in Al-Ghadir Mosque in Tehran and Al-Reza Mosque in Tehran, geometry and volumetricity are more important than the qibla in order to spatially organize the external environment, and therefore, by attending these mosques, the concept of eternity and eternity is not induced to pilgrims.

    Keywords: Spatiality, Holy building, Sensory Perceptions, Al-Ghadir Mosque, Reza Mosque
  • Pegah Chaleshgar, Mojgan Khakpour *, Ali Asgharzadeh Pages 133-151

    The evolutions of the art of Qajar architectural decorations in Iran took place under the influence ofmodernism and the approach of architectural development, with the prosperity of the connections of the kings of this period with the western world.Thus, these changes in the architectural decorations of the Qajar houses of Kermanshah were reflected in a wide part of the historical context.In this research, how to use the architectural decorations of Qajar housesThis research with a historical method, an interpretation during the stages of investigating the patterns of decorations and influencing components of traditional and modern architecture; Analysis of the architectural decorations of the Qajar houses based on theoretical foundations and the extent of the influence of modern architecture on the architecture of Qajar period and How to model the architectural decorations influenced by traditional and modern architecture in the houses of Kermanshah was carried out. The findings of the research show that the evolution of the architectural decorations of the Qajar houses has been manifested during three periods of architecture with traditional, western and combined styles. As a result, according to the comparative analysis and according to the main characteristics influenced by traditional and western architecture in the evaluation process, theeffectiveness and modeling of the architectural decorations of houses in the form of practical developments in the first period inspired by the past and preserving identity in The second period coincided with the beginning of the influence of western architecture in Iran, under the influence of the components of western architectural decorations, and in the third period, inspired by the past and modeled after western architecture, it appeared in the form of combined decorations.

    Keywords: Decoration, Architecture, Qajar Houses, Kermanshah
  • Saeed Azemati, Shahrzad Haji Razzaghi *, Sara Tahersima Pages 153-176
    With the increasing environmental crisis, the use of solar energy became especially important, which can be an effective step to reduce pollution caused by fuels and energy consumption. Therefore, the use of new technologies in the architecture of educational spaces is considered essential. The use of photovoltaic system and hot water collector, which have a significant effect on heating, can be useful in this regard. The purpose of this research is to investigate the effectiveness of these two components on heating and reducing energy consumption in educational buildings in cold and mountainous climates. In the above research, in the first step, effective components were extracted by using library and document studies. In the second stage, first, the solar water heater has been dynamically simulated using TSOL software in Urmia region, then one of the existing schools in Urmia was investigated and analyzed, and by simulating the proposed educational building in Design Builder and Modeling Solar water heaters and photovoltaic cells on the building, their effectiveness and performance on heating, production energy and the percentage of hot water supply were investigated. According to the results obtained in the solar water heater, the amount of hot water supply will be 81.3%, the efficiency of this system will be 49.9% and the saved gas will be equal to 2670 cubic meters.The energy produced by the photovoltaic system in the power plant on the roof provides 47% and in the power plant on the south side walls 22.3% of the electricity consumption of the building throughout the year, and as a result of comparing the existing state with the proposed design, the total saving was 80.3%, so Hot water collectors and photovoltaic cells have a significant effect in minimizing the energy of educational buildings.
    Keywords: Active solar system, Solar Water Heater, Photovoltaic Cells, Reducing Energy Consumption, Educational Facilities
  • Zahra Ghodrati *, Behrouz Darvish, Neda Balanian Pages 177-194
    Today's society needs to educate creative children to carry out all the social, economic and political activities of the country. In this regard, children's communication with the social environment can guide them in the direction of intellectual development and creativity. The main purpose of the research is to create a space for intellectual growth and development of social skills of children aged 2 to 10 years, and to create internal motivations and attention to themselves, to challenge attitudes and develop skills, and to examine the role of education and the influence of architecture on the learning environment. Therefore, the main question of the research can be stated as follows: Can effective indicators in the design of elementary schools and children's creativity centers lead to the improvement of creativity and social skills among children in educational environments? A descriptive-analytical method was used. Data collection was done by three documentary methods, interview (questionnaire), field visit and observation. In accordance with the effective indicators for the design of elementary school and creativity center using tools and methods of analysis hierarchy (AHP) to identify and prioritize elements and analysis method (SWOT) to evaluate weaknesses (SPSS) for statistical analysis and from the program ( EXCEL) was used to separate and organize the results, and finally, the research concluded that physical indicators and natural factors, along with architectural design and legibility, play a facilitating role in the development of children's creativity and social skills. According to the design components of the children's space in the selected spaces, it was concluded that the design components had a positive effect on the development of the child's creativity and skill learning, and the research hypotheses that sought to prove the effect of the physical components of the child's space on the child's creativity and skill learning have been realized.
    Keywords: Elementary school design, creativity center, creativity, social skills
  • Elnaz Mohammadi, Mohsen Bina * Pages 195-212

    The problem of housing shortage and the increase in urban population doubles the need to pay attention to the capacities of these fabrics in providing housing to residents, not only to prevent the aggravation of bad conditions, but also to prevent the evacuation of The middle deteriorated fabrics and the relocation of their residents. The middle deteriorated fabric has been selected for studying due to its great extent in Isfahan. Through field research and interviews with experts in the field of urban management, it has become clear that today, owing to the main problem of these fabrics, which is mainly the small size of lands, in most cases, the land assembly model is used as a way to solve the housing renovation problem. The purpose of this study is to determine the most important components affecting the quality of design in residential space in the middle deteriorated fabric. For this purpose, by examining the literature, these components were extracted in three scales of residential units, complexes (blocks), neighborhoods. And finally they were weighted to clarify their position and importance by using a questionnaire and obtaining the opinions of experts in the field of architecture and urban planning. The results have shown that the neighborhood scale with the highest weight, determined the necessitate accurate knowledge of texture features prior to the planning of the housing in addition to clarify the importance of six components of access, physical continuity, diversity of use and services, proximity to compatible uses, identity and social continuity. While the density component, as the most important component among the three scales, clarified the need to pay attention to the fabric capacity at the neighborhood level to prevent the overflow of unwelcome population to the aggregated areas while preserving their old inhabitants.

    Keywords: Deteriorated fabric, the middle deteriorated fabric, land assembly, Residential space quality components, housing design
  • Seyed Reza Hosseini, SEYED MAJID MOFIDI SHEMIRANI *, Iraj Etessam Pages 213-226
    Extensive studies show that increasing access to natural light through windows will improve the quality of the internal environment of hospitals; While from the point of view of increasing the energy efficiency of the building, with the increase in the size of the windows, the heat transfer through the glass and the need for Summer cooling load are increased and the energy performance of the building decreases. By reducing the size of the windows, besides increasing energy consumption in another way, the environmental quality of the hospital also decreases. In climatic conditions like Mashhad, where the temperature difference between outside and inside the building is large, the design of windows is more sensitive to increase the energy efficiency of the building. This research seeks to answer the question, what physical characteristics should the windows of hospitals in Mashhad have in order to increase energy efficiency in the building through the optimal absorption of solar energy in addition to creating thermal comfort? For this purpose, conventional construction methods in the design of hospitals; The methods resulting from the guidelines of the 19th topic of the National Construction Regulations of Iran, and the proposed methods of this study based on increasing insulation were compared with each other. The research was carried out by means of algorithmic simulation of building conditions, in energy and light analysis plugins (Honeybee and Ladybug), in the Grasshopper software platform, and the data were compared, described and It was analyzed. As a result; In addition to the fact that the spaces formed based on the guidelines of topic 19 are more economical than the existing buildings, the application of the proposed methods of this study has a greater impact on reducing energy consumption. The role of considerations such as insulation in reducing energy loss is decisive but limited.
    Keywords: Building energy efficiency, The optimal Window-to-Wall Ratio (WWR), Hospital, Mashhad
  • Neda Rafizadeh, Ali Reza Einifar * Pages 227-241
    Congenitally blind people always need to find a solution and resort to compatible factors in the environment in order to understand their surroundings, gain physical and social independence. In order to understand the environment, in addition to the external senses, they resort to the esoteric senses, memory, imagination and mental imagery. Perception, therefore, for these people is a kind of knowledge about the outside world that arises from the combination of sensory information and the mechanism of thinking and can be different from objective reality.The objectives of this study is answering the question of what process the perception of the environment by congenitally blind people is based on? The results show that there are quantitative and qualitative differences in the mental imagery of the blind and visually impaired. Blind people are able to perceive objects directly in space due to their ability to combine emotions. Having a clear picture of the environment enables them to move in it. The blind are not much different from the sighted in visualizing the movement that takes place in relation to physical perception. Blind people also use tactile information to perceive information in nearby spaces, and use auditory imaging to capture distant situations with the help of sound reflections and enhance auditory focus. Therefore, in order to understand the environment for all people, especially blind people who have no visual experience, it is necessary to use physical, auditory, olfactory, thermal, tactile and the like changes in designing and planning the physical environment to increase the quality of understanding the environment. This enables the active presence of blind people in public spaces in order to create equal opportunities and unhindered, independent, comfortable and safe access to the physical environment.
    Keywords: Physical Environment, congenitally blind people, Perception process, Sensory Perception, Mental Imagery
  • Akbar Mousaeijoo *, Hamid Majedi, Hossein Zabihi Pages 243-260
    Sense of place is one of the most important phenomena in creating a relationship between people and the environment. People's age can create different interests in environmental indicators. The purpose of this study is to investigate the role of age and also to investigate the location sense indices of two oil and non-oil residential complexes. In the qualitative part, textual data has been used to interpret the content of textual data through systematic processes of coding, categorization, and theming with grounded technique. First, semi-structured interviews were conducted with experts. Interview analysis was performed using Atlasti software and open and axial coding method. In open coding, 44 indicators were extracted and in axial coding, they were classified into 9 axes. In a small part, a questionnaire was designed with a Likert scale. Cronbach's alpha criterion is used to assess the reliability of the questionnaire. Then it was randomly distributed among 373 residents with age groups in three groups of 20-40, 40-60, and 60-80. The results show that in the New Side residential complex, in the age group of 20-40 years, the highest share of factors related to activity, memory, social interactions, and security, in the age group of 40-60 years, the highest share of factors related to security, natural landscape, memory, significance. In the age group of 60-80 years, the largest share is related to green space, natural landscape, social interactions, comfort, and security. In Jundishapur residential complex, in the age group of 40-40 years, the highest share of factors related to activity, memory, social interactions, in the age group of 40-60 years, the highest share of factors related to memory, natural landscape and comfort, in the group Ages 60-80 are the most important factors related to memory, natural landscape, social interactions, and comfort.
    Keywords: Sense of Place, Newside, Jundishapur residential complex, Sen, Ahvaz city
  • Neda Mansur Hosseini, Ali Javan Forouzande *, Ghasem Motalebi, Masoume Yaghoobi Pages 261-283

    In ecological psychology field, multiple concepts have been proposed that address the interaction between the physical structure of the environment and human behavior as well as the effect of activity patterns of individuals on designing a suitable space. One of the most influential concepts related to the relationship between people and the environment is affordance. In spite of different studies, the theory of affordance has not been pointed to as a practical and efficient concept which is applicable in design. Thus, this important matter requires some studies regarding the in-depth analysis of the concept of affordance in the context of human environment and the relationship between this concept and users’ activity patterns in the sustainability of these spaces. Users of open spaces have different activity patterns according to their needs and desires, and examining the reasons for these differences is statistically and interpretively significant. Different age groups have relatively significant psychological differences in their perception of the affordances of residential spaces, and it is important to gain an understanding of the ways in which these groups perceive the affordances of open spaces in residential complexes. The main issue brought up in this study is how the perception of environmental affordances for different age groups are ignored in the process of designing open spaces. This has led some of these groups to abandon these spaces.The results indicate that there is a significant relationship between physical and individual characteristics of different user groups with a perception of affordances and activity in open spaces.The open spaces include a wide range of subjective and objective affordances for use by all age groups. The activities that occur in these spaces are influenced by individual characteristics such as age and gender,

    Keywords: Activity, objective & subjective affordance, open space of residential complex, Ekbatan Town
  • HAMID Hamed Sardar, Saeid Tizghalam Zonouzi *, Shooka Khoshbakht Bahramani Pages 285-308
    Although in developed countries the emphasis of architectural design is on setting standards to achieve sustainable goals and the principles of green architecture are used as criteria for sustainable design, but in our country and the city of Mashhad not only the results but also the standards have not been considered and observed. High-rise multifunctional buildings built in natural environments is one of the emerging phenomena in different countries, especially in developing countries. Different buildings in their environment due to incompatibility can cause irreparable damage. Designers and builders, based on their teachings and the principles of environmental protection, begin to build buildings for sustainable development, but the criteria for sustainability in design are only responsive to some seasons and can not fully meet all seasons. Is to extract the weaknesses in the design of multi-functional high-rise buildings. The research method is a combination of qualitative and quantitative, which in the qualitative stage with the help of future Delphi research with three phases of brainstorming, delimitation and selection and finally with Kendall coefficient to variable refinement. It deals with case examples. In a quantitative stage, a questionnaire with Likert scale is compiled and given to 384 users in 4 different chapters for analysis of JMP and Sigmaplot software, and at the end, a graph of mean motion and graphical correlation are extracted. The results show that the ecological architecture variables in the two seasons of summer and winter have a correlation of 0.73. The highest correlation is between summer and winter seasons and the lowest is between spring and summer seasons with the value (0.0004); And designers have paid attention to two chapters in their designs.
    Keywords: Ecological Architecture, Different seasons, high-rise residential buildings in Mashhad, combined method