فهرست مطالب

Journal of adolescent and youth psychological studies
Volume:4 Issue: 9, 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سوگند سادات ناصری، منصور علی مهدی* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    دیابت یکی از بیماری های مزمن در دنیاست. رشد اقتصادی، توسعه زندگی شهرنشینی، تغییر در شیوه و سبک زندگی، چاقی و افزایش وزن و کم شدن فعالیت افراد در بروز بیماری دیابت اهمیت ویژه ای دارد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر ناگویی خلقی، نگرانی از تصویر بدنی و افکار خودآیند منفی در بیماران مبتلا به دیابت شهر گرگان انجام گرفت.

    روش پژوهش:

     روش تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه آزمایش و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل بیماران زن 20 تا 40 ساله مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت دزیانی شهر گرگان در سه ماهه تابستان سال 1401 بودند که تعداد آن ها حدودا 300 نفر بود. در ادامه 30 نفر از بیماران بر اساس غربالگری انجام گرفته با پرسشنامه های ناگویی خلقی بگبی و همکاران (1994)، نگرانی از تصویر بدنی لیتلتون (2005) و افکار خودآیند منفی کندال و هالون (1980) به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه  (هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای به مدت دو ماه) تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. در پایان جلسات درمانی آزمودنی های هر دو گروه مجددا به پرسشنامه های مذکور به عنوان پس آزمون پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS  نسخه بیست در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مانکوا) انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) موجب کاهش ناگویی خلقی و مولفه هایش (دشواری در تشخیص احساسات، دشواری در توصیف احساسات، تفکر با جهت گیری خارجی)، نگرانی از تصویر بدنی و مولفه هایش (نارضایتی و خجالت فرد از ظاهر خود، تداخل در عملکرد اجتماعی)، افکار خودآیند منفی و مولفه هایش (ناسازگاری فردی و تمایل به تغییر، خودپنداره های منفی / انتظارات منفی، عزت نفس پایین، درماندگی) در آزمودنی های گروه آزمایش در مرحله پس آزمون شد.  

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ناگویی خلقی، نگرانی از تصویر بدنی و افکار خودآیند منفی در بیماران مبتلا به دیابت اثربخش است

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، ناگویی خلقی، نگرانی از تصویر بدنی، افکار خودآیند منفی، دیابت
  • فریبا بیابانی، حسن عشایری*، هومن نامور صفحات 16-31
    زمینه و هدف

    نوجوانی دوره ای بسیار مهم برای رشد و تکامل فیزیولوژیکی، عاطفی و هیجانی، اجتماعی و روانی در زندگی فرد به شمار می رود. لذا هدف از پژوهش حاضر، تدوین مدل مفهومی درد روانشناختی نوجوانان بر اساس عامل هیجان (عاطفه مثبت و منفی) با نقش میانجی تنظیم هیجان برای فعالیت روزمره بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش حاضر مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری نوجوانان 14 تا 18 ساله دختر و پسر مناطق 22 گانه شهر تهران در سال 1401 بود که 284 نفر به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. به علت شیوع پاندمی کووید 19 داده ها با استفاده از پرسشنامه های الکترونیکی در شبکه های اجتماعی جمع آوری شدند. برای جمع آوری داده ها ابزارهای مقیاس عاطفه مثبت و منفی پاناس (واتسن، کلارک و تلنگن، 1988)، پرسشنامه درد ذهنی اورباخ و میکولینسر (اورباخ و همکاران، 2003) و پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی (گارنفسگی و همکاران، 2001) استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها، روش معادلات ساختاری بکار رفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اثر غیرمستقیم عواطف مثبت بر درد روانشناختی برابر با 20/0- است که با توجه به (65/3-t=) در سطح 05/0 معنادار بود و اثر غیرمستقیم عواطف منفی بر درد روانشناختی برابر با 26/0 است که با توجه به (81/4t=) در سطح 07/0 معنادار بود. این اثرات غیرمستقیم از طریق میانجی گری راهبردهای تنظیم هیجان صورت می گیرد. بنابراین عواطف مثبت و منفی با میانجیگری راهبردهای تنظیم هیجان بر درد روانشناختی نوجوانان اثر غیرمستقیم دارند. همچنین باتوجه به مقدار (070/0=RMSEA)، می توان نتیجه گیری کرد که مدل مفهومی نهایی از برازش مطلوبی برخوردار است.  

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت درد روان شناختی نوجوانان بر اساس عواطف مثبت و منفی و با میانجی گری تنظیم هیجان برای فعالیت روزمره قابل تبیین است

    کلیدواژگان: درد روان شناختی، عاطفه مثبت ومنفی، تنظیم شناختی هیجان
  • منیره مرزه حاجی آقایی، آرمین محمودی*، سید سلیمان حسینی نیک صفحات 32-46
    زمینه و هدف

    یکی از انواع این استرس ها که مربوط به محیط های آموزشی می باشد، استرس تحصیلی است که سالانه میلیون ها دانش آموز را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان استرس تحصیلی با استفاده از نگرش های ناکارآمد و افکار خودآیند با میانجی گری ذهن آگاهی در دانش آموزان مدارس متوسطه دوم شهرستان تنکابن انجام شد.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش حاضر همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه دوم شهرستان تنکابن در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. تعداد 361 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استرس تحصیلی گادزلا (1991)، پرسشنامه افکار خودآیند هولون و کندال (1980)، فرم بلند مقیاس نگرش های ناکارآمد وایزمن و بک (1978) و پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی بایر و همکاران (2006) بود.  

    یافته ها

    نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری بیانگر وجود رابطه مستقیم بین نگرش های ناکارآمد و استرس تحصیلی (42/0= β؛ 01/0>P)، وجود رابطه غیرمستقیم بین نگرش های ناکارآمد و استرس تحصیلی ازطریق ذهن آگاهی (17/0-= β؛ 05/0>P)، وجود رابطه مستقیم بین افکارخودآیند منفی و استرس تحصیلی (40/0= β؛ 01/0>P) و وجود رابطه غیرمستقیم بین افکارخودآیند منفی و استرس تحصیلی از طریق ذهن آگاهی (14/0-= β؛ 05/0>P) بود. درنتیجه، مدل پژوهش از نظر شاخص های معنی داری و برازش مورد تایید بود.  

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر با بررسی ابعاد استرس تحصیلی، افکار خودآیند منفی و نگرش ناکارآمد در دانش آموزان، گامی مقدماتی در راستای ایجاد مدل روان درمانی در آینده برداشته است

    کلیدواژگان: استرس تحصیلی، نگرش های ناکارآمد، افکار خودآیند، ذهن آگاهی
  • مهدی بهرامی مقدم، کریم افشاری نیا*، کیوان کاکابرایی صفحات 47-62
    زمینه و هدف

    زوجین همواره با چالش های بسیار جدی از جمله دلزدگی زناشویی و افسردگی در زندگی زناشویی خود مواجه هستند. این مشکلات می تواند ابعاد مختلف زندگی آن ها را تحت تاثیر خود قرار دهد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر کاهش دلزدگی زناشویی و افسردگی زوجین بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر کرمانشاه در سال 1400 بودند. در مرحله اول با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر زوج انتخاب و سپس به شیوه تصادفی ساده در 1 گروه آزمایش(15 زوج) و 1 گروه کنترل (15 زوج) جایگزین شدند. سپس زوجین گروه آزمایش تحت 10 جلسه 90 دقیقه ای زوج درمانی هیجان مدار قرار گرفت؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماند. از پرسشنامه دلزدگی زناشویی پاینز (2003) و سیاهه تجدیدنظر شده افسردگی بک و همکاران (1996) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم‏افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بن‏فرونی) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد زوج درمانی مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر کاهش دلزدگی زناشویی و افسردگی زوجین داشته است (05/0>P).  

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می‏توان گفت که زوج درمانی هیجان مدار می تواند به عنوان شیوه‏های زوج درمانی برای کاهش دلزدگی زناشویی و افسردگی زوجین در مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی به کار برده شوند.

    کلیدواژگان: افسردگی، دلزدگی زناشویی، زوج درمانی هیجان مدار
  • هاله بادامیان، محمدآقا دلاورپور*، نعمت ستوده اصل صفحات 63-74
    زمینه و هدف

    درگیری تحصیلی یکی از عوامل کلیدی موثر بر موفقیت دانش آموز و از مهم ترین شاخص های نشان دهنده کیفیت و پیشرفت آموزش است. با فراگیر شدن آموزش های مجازی، کیفیت عملکرد خانواده به عنوان عنصری مهم در درگیری تحصیلی دانش آموزان مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر تعیین نقش الگوهای ارتباطی خانواده در درگیری تحصیلی دانش آموزان در کلاس های آنلاین است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش یک پژوهش توصیفی از نوع پس رویدادی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان متوسطه پایه دوم شهر تهران در سال 1400-1399 بود که تعداد 400 نفر از آن ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس جهت گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های الگوهای ارتباطی خانواده فیتزپاتریک و ریچی (1997) و درگیری تحصیلی ریو و تسنگ (2011) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داد ه ها با استفاده از تحلیل واریانس یکراهه و چندمتغیره و با کمک نرم افزار SPSS.26 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها موید نقش الگوهای ارتباطی خانواده در درگیری تحصیلی دانش آموزان در کلاس های آنلاین بود. میزان درگیری تحصیلی در دانش آموزان خانواده های با الگوهای ارتباطی توافق کننده و کثرت گرا بالاتر از میزان درگیری تحصیلی دانش آموزان خانواده های با الگوهای ارتباطی محافظت کننده و بی قید بود (001/0>P). میانگین نمرات درگیری تحصیلی دانش آموزان در خانواده های دارای الگوهای ارتباطی توافق کننده و کثرت گرا تفاوت معناداری با یکدیگر نداشت. همچنین بین دانش آموزان در خانواده های دارای الگوهای ارتباطی بی قید و محافظت کننده از نظر میزان درگیری تحصیلی تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت الگوهای ارتباطی خانواده در افزایش درگیری تحصیلی دانش آموزان در کلاس های آنلاین موثر است و با اصلاح الگوهای ارتباطی خانواده ها، می توان درگیری تحصیلی دانش آموزان را ارتقاء داد.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، دانش آموزان، الگوهای ارتباطی، خانواده
  • محیا سادات خاتمی، ستایش خزاعی*، سیده مریم رحمانی بهزادکلایی صفحات 75-84
    زمینه و هدف

    هر سال با افزایش چشمگیر بزهکاری نوجوانان در بسیاری از کشورها و ایران روبه رو هستیم که پیامدهای روانشناختی منفی برای این قشر به دنبال دارد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه تنظیم هیجانی با مهارت کنترل خشم و عزت نفس نوجوانان کانون اصلاح و تربیت شهر تهران انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه نوجوانان کانون اصلاح و تربیت شهر تهران به تعداد 173 نفر در سال 1400 بود. از این تعداد 123 نفر  به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تنظیم هیجانی، کنترل خشم و عزت نفس استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با نرم افزار Spss.22 صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد با افزایش میانگین (انحراف معیار) تنظیم هیجانی، مهارت کنترل خشم کاهش می یابد (27/0-=r، 001/0>P) و با افزایش تنظیم هیجانی، میانگین عزت نفس افزایش می یابد (25/0=r، 001/0>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندگانه به روش همزمان نشان داد ضریب رگرسیون خطی چندگانه برای تنظیم هیجانی و متغیرهای پیش بینی کننده معنادار است (01/0>P، 679/11= (197و2) F، 11/0=R2، 33/0=R).

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که با افزایش تنظیم هیجانی با مهارت کنترل خشم و عزت نفس نوجوانان کانون اصلاح و تربیت شهر تهران رابطه دارد در نتیجه تنظیم هیجانی در نوجوانان سازه روان شناختی مهم در مهارت کنترل خشم و عزت نفس می باشد

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، مهارت کنترل خشم، عزت نفس
  • احمد پوررستمی، محمدرضا زربخش بحری*، سبحان بهرامی صفحات 85-99
    زمینه و هدف

    خود ناتوان سازی تحصیلی از راهبردهای کمتر شناخته شده ای است که برای تبیین شکست به کار می رود. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش دلبستگی به والدین، همسالان و معلمان در پیش بینی خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان متوسطه اول بود.

    روش پژوهش:

     این پژوهش به لحاظ روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام دانش آموزان (دختر) مقطع متوسطه اول شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که تعداد آن حدودا برابر با 1840000 بود و برای تعیین حجم نمونه به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 384 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس خود ناتوان سازی تحصیلی، سیاهه ی تجدیدنظر شده دلبستگی به پدر و مادر و همسالان و مقیاس دلبستگی به معلم بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه به روش همزمان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داده است بین دلبستگی به والدین، همسالان و معلمان (پذیرش و عدم طرد) با خود ناتوان سازی تحصیلی رابطه منفی و معناداری وجود دارد (01/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که دلبستگی به والدین و همسالان در مجموع 56/0 خودناتوان سازی تحصیلی را تبیین می کنند. در این پیش بینی دلبستگی به معلمان نقشی ندارد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که در پیش بینی خودناتوان سازی تحصیلی دانش آموزان، دلبستگی به والدین و همسالان نقش داشته اما دلبستگی به معلمان تاثیری در آن ندارد

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، دیابت نوع دو، ادراک بیماری، رفتارهای خودمراقبتی
  • آرزو احمدی*، مینو بختیارزاده، زهرا بارورز کوچه قلعه، محمد صمدی صفحات 100-111
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات عمده نوجوانانی که درگیر اختلال نافرمانی مقابله ای هستند، اضطراب  است؛ اضطراب با شیوع حدود 2 الی 5 درصد به معنای ترس شدید و افراطی از موقعیت هایی است که احتمال تجزیه و تحلیل رفتار شخص و ترس از ارزیابی منفی وی در موقعیت های اجتماعی وجود دارد؛ لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار بر نشانگان اختلال نافرمانی مقابله ای و علایم اضطراب نوجوانان پسر مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. از این رو، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان پسری بود که به علت دارای بودن نشانگان اختلال نافرمانی مقابله ای به مرکز مشاوره آموزش و پرورش شهر اصفهان مراجعه کرده بودند و به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. سپس، روی گروه آزمایش بسته درمان هیجان مدار برگرفته از گرینبرگ و گلر (2012) اجرا شد. به منظور گردآوری داده ها، ابزار پژوهش شامل سیاهه رفتاری نسخه والدین آخنباخ (1991) و پرسشنامه اضطراب (SAS) بود. آزمودنی های هر دو گروه در ابتدای پژوهش پرسشنامه ها را تکمیل کرده و سپس، گروه آزمایش تحت درمان هیجان مدار قرار گرفتند در صورتی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. در بخش توصیفی از جدول های توزیع فراوانی استفاده شده و در بخش استنباطی تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی و نسخه 26 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به مقدار F و سطح معناداری مقدار به دست آمده در متغیر نشانگان اختلال نافرمانی مقابله ای (21/8 = F و 004/0 = P) و اضطراب (09/8 = F و 004/0 = P) می توان نتیجه گرفت که مداخله به کار رفته در این پژوهش یعنی درمان هیجان مدار به عنوان متغیر مستقل به طور معناداری باعث وقوع تغییرات در متغیرهای وابسته (نشانگان اختلال نافرمانی مقابله ای و اضطراب) شده و این بدان معناست که تغییرات ایجاد شده در متغیرهای وابسته ناشی از اجرای درمان هیجان مدار بود. همچنین نتایج آزمون تعقیبی حاکی از پایداری اثربخشی درمان هیجان مدار بر متغیرهای پژوهش بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های موجود می توان نتیجه گیری نمود که برای درمان مبتلایان به نشانگان اختلال نافمرانی مقابله ای و کاهش اضطراب آن ها، درمان هیجان مدار می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، اضطراب، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • امیرمحمد براتی*، رقیه صفرزاده سیرزار، نادیا پاکرویان، فاطمه صالحی صفحات 112-123
    زمینه و هدف

    سوء مصرف مواد علاوه بر تاثیر مستقیم بر بدن و ایجاد اختلال های روان پزشکی نظیر افسردگی، اضطراب، فشارهای اجتماعی و اقتصادی نیز در پی دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه وسواس فکری و عود اعتیاد با میانجی گری هیجان خواهی در معتادان خود معرف انجام شد.

    روش پژوهش:

     طرح پژوهش حاضر توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی بیماران معتاد وابسته به مت آمفتامین در حال ترک مراجعه کننده به مراکز درمان سوءمصرف مواد شهر تهران در سال 1401 بود که از بین آن ها، تعداد 250 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیده و به پرسشنامه های عود اعتیاد رایت (1993)، وسواس فکری- عملی هاجسون و راچمن (1977) و هیجان خواهی ماروین زاکرمن (1978) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار Lisrel 8.80 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین وسواس فکری، هیجان خواهی و عود اعتیاد رابطه معناداری به لحاظ آماری وجود دارد (01/0>P). همچنین هیجان خواهی نقش واسطه ای در رابطه بین وسواس فکری و عود اعتیاد دارد (01/0>P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت هیجان خواهی، در رابطه بین وسواس فکری و عود اعتیاد نقش میانجی دارد

    کلیدواژگان: وسواس فکری، هیجان، عود اعتیاد، مت آمفتامین
  • سحر صنعت جو*، عباس بخشی پور رودسری، تورج هاشمی نصرت آباد، مجید محمودعلیلو صفحات 124-139
    زمینه و هدف

    به نظر می رسد یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در ابعاد تاریک شخصیت، سیستم های مغزی-رفتاری و ابعاد سرشت و منش است بنابراین هدف پژوهش حاضر رابطه بین سیستم های مغزی- رفتاری و سرشت و منش با ابعاد تاریک شخصیت در دانشجویان می باشد. روش پژوهش: طرح این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر کنترل متغیرها، یک روش همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های سراسری، آزاد و غیرانتفاعی شهر تبریز در سال تحصیلی 1400 بودند که از این جامعه تعداد 450 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه صفات تاریک شخصیت یوسفی و ایمان زاد (1397)، حساسیت به تقویت جکسون (2009) و سرشت و منش کلونینجر (1994) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و روش معادلات ساختاری سنجیده شده است.

    روش پژوهش:

     طرح این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر کنترل متغیرها، یک روش همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های سراسری، آزاد و غیرانتفاعی شهر تبریز در سال تحصیلی 1400 بودند که از این جامعه تعداد 450 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه صفات تاریک شخصیت یوسفی و ایمان زاد (1397)، حساسیت به تقویت جکسون (2009) و سرشت و منش کلونینجر (1994) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و روش معادلات ساختاری سنجیده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین سیستم فعال سازی رفتاری با ابعاد تاریک شخصیت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0 > p، 01/0 > p). همچنین بین سیستم بازداری رفتاری و جنگ و گریز با ابعاد تاریک شخصیت رابطه منفی و معناداری وجود دارد (05/0 >p، 01/0>p). از سویی نوجویی، آسیب پرهیزی، پاداش وابستگی و خودفراروری با ابعاد تاریک شخصیت رابطه مثبت و بین پشتکار، خودراهبری و همکاری با ابعاد تاریک شخصیت رابطه منفی و معناداری وجود دارد (05/0 > p، 01/0 > p). از سویی نتایج تحلیل مسیر نشان داد که متغیر سیستم فعال ساز رفتاری و بازداری رفتاری نقش واسطه ای بین سرشت (45/2 = t و 05/0 > p) و منش (45/3 = t و 01/0 > p) با صفات تاریک شخصیت را دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که توجه به متغیرهای سیستم های مغزی رفتاری و سرشت و منش نقش مهمی در ابعاد تاریک شخصیت دارند>p). از سویی نوجویی، آسیب پرهیزی، پاداش وابستگی و خودفراروری با ابعاد تاریک شخصیت رابطه مثبت و بین پشتکار، خودراهبری و همکاری با ابعاد تاریک شخصیت رابطه منفی و معناداری وجود دارد (05/0 > p، 01/0 > p). از سویی نتایج تحلیل مسیر نشان داد که متغیر سیستم فعال ساز رفتاری و بازداری رفتاری نقش واسطه ای بین سرشت (45/2 = t و 05/0 > p) و منش (45/3 = t و 01/0 > p) با صفات تاریک شخصیت را دارند.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی- رفتاری، سرشت، منش، ابعاد تاریک شخصیت
  • علی اصغر عیسی نژاد، محمدرضا صفاریان طوسی*، حمید نجات صفحات 140-152
    زمینه و هدف

    تجربه سوگ بر دیدگاه نوجوانان، نسبت به زندگی و مشکلات رفتاری آنها تاثیر بسزایی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کیفیت زندگی و آموزش خودشفقت ورزی بر معنای زندگی، خودارزشمندی و تکانشگری نوجوانان با سوگ والدین فوت شده در اثر کرونا انجام گردید.

    روش پژوهش:

     از بین نوجوانانی که والدین آنها به دلیل ابتلا به بیماری کرونا فوت شده بودند، 36 نوجوان انتخاب و در سه گروه بصورت تصادفی جایگذاری شدند. در پیش آزمون تمام اعضای نمونه پژوهش پرسشنامه های خودارزشمندی کراکر و همکاران (2003)، تجربه سوگ بارت و اسکات (1989) و تکانشگری بارات (1959) را تکمیل نمودند. برای اعضای گروه های آزمایش 12 جلسه آموزشی برگزار شد. در پس آزمون تمام اعضای نمونه پژوهش مجددا به تکمیل پرسشنامه ها اقدام کردند. داده ها با استفاده از کوواریانس چندمتغیره مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان دهنده این بود که مداخلات ارایه شده اثربخشی معناداری بر بهبود سطح تکانشگری، خودارزشمندی و معنای زندگی نوجوانان گروه آزمایش در مقایسه با اعضای گروه کنترل داشته است. همچنین با انجام آزمون های تعقیبی مشخص شده که تفاوت معناداری بین اثربخشی مداخلات ارایه شده در بهبود متغیرهای پژوهش وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها بیانگر اهمیت توجه به ساختار شناختی و هیجانی نوجوانان درگیر فرایند سوگ می باشد. ازآنجا که نوجوانان در فرایند مواجهه با چالش های زندگی، در کلیت نظام شناختی خود نسبت به زندگی دچار چالش می شوند، درمان هایی که به چارچوب بندی مجدد ساختار ذهنی افراد نسبت به مفاهیمی مانند معنای زندگی می پردازند، برای این نوجوانان مفید به نظر می رسد

    کلیدواژگان: خودارزشمندی، تکانشگری، معنای زندگی، آموزش کیفیت زندگی، درمان خودشفقت ورزی، نوجوانان، کرونا
  • زهرا خندقی خامنه، مجید ضرغام حاجبی*، محمدرضا جلالی صفحات 153-166
    زمینه و هدف

    اختلال شخصیت مرزی به طور اخص با تاکید بر خودکشی موفق، رفتارهای غیر خودکشی گرایانه خود آسیب رسان،  و رفتارهای خودکشی گرایانه ی آسیب رسان به عنوان یک ملاک تشخیصی از دیگر اختلالات روانی جدا می شود؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل تمایل به خودکشی در مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی براساس سرباری ادراک شده و ظرفیت اکتساب شده خودکشی به واسطه سبک اسناد بدبینانه انجام شد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع همبستگی با طرح تحلیل مسیر روابط ساختاری، یا مدل سازی بودجامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مردان و زنان بزرگسال 18 تا 50 سال مراجعه کننده به بخش روانپزشکی بیمارستان ها، و مطب های روانپزشکی شهر تهران در طی سال 1400بودند که تشخیص اختلال شخصیت مرزی دریافت کرده و دارای سابقه اقدام به خودکشی، تمایل به خودکشی، و افکار خودکشی بودند. نمونه گیری به روش هدفمند از طریق غربالگری بیماران صورت گرفت. حجم نمونه برابر با 500 نفر بود که بر طبق نظریه کلاین برای طرح معادلات ساختاری انتخاب شد. در این پژوهش از پرسشنامه های افکارخودکشی بک (1961)، ظرفیت رفتار خودکشی (تجدید نظر شده) عثمان و همکاران (2001)، و سبک های اسنادی پترسون و همکاران (1981) و سرباری ادراک شده با پرسشنامه نیازهای بین فردی (INQ) مورد سنجش قرار گرفت. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS و AMOS با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام پذیرفت.

    یافته ها

    پژوهش مبنی بر مدلیابی رابطه سرباری ادراک شده و ظرفیت اکتسابی خودکشی با تمایل به خودکشی از طریق سبک اسناد بدبینانه با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری مورد تایید قرار گرفت و مدل به دست آمده  از برازش قابل قبولی برخوردار بود. همچنین نتایج فرعی نشان داد که همبستگی معناداری بین متغیرهای پیش بین پژوهش با تمایل به خودکشی وجود دارد. بدین شرح که اثر سرباری ادراک شده و ظرفیت اکتسابی خودکشی با سبک اسناد بدبینانه به ترتیب برابر با 25/0، و 30/0 بدست آمد که در ادامه مسیر در اثر نقش تسهیلگر سبک اسناد بدبینانه به مقدار 46/0 افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    بر این اساس اثر مثبت سرباری ادراک شده و ظرفیت اکتسابی خودکشی بر تمایل به خودکشی به واسطه سبک اسناد بدبینانه افزایش یافته و تسهیل می شود و نقش میانجی سبک اسناد بدبینانه برای تسهیل اثر مثبت متغیرهای پیش بین، (سرباری ادراک شده، و ظرفیت اکتسابی خودکشی) بر تمایل به خودکشی در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی تایید می شود. بر اساس این نتایج، خودکشی در جامعه ی هدف در پرتو انوار این دو نظریه قابلیت توضیح بیشتری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سرباری ادراک شده، ظرفیت اکتسابی خودکشی، سبک اسناد بدبینانه، تمایل به خودکشی، مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی
  • عظیمه حلاجان، فرانک امیدیان*، محمد حسین پور صفحات 167-177
    زمینه و هدف

    زنان سرپرست خانوار فقیر یکی از گروه های آسیب‏پذیر جامعه هستند که با توجه به رشد فزاینده آمار آن ها در سال‏های اخیر، چگونگی رسیدگی به مسایل مختلف مبتلابه زندگی ایشان تبدیل به چالشی مهم در ایران شده است. ازاین رو توانمندسازی این قشر برای حضور در مشاغل مختلف بسیار موردتوجه است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر کارآفرینی بر توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در شهر دزفول بود.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان سرپرست خانوار شهر دزفول بودند که طی سال های 1386 تا 1400 در سازمان بهزیستی شهرستان دزفول وارد طرح توانمندسازی و کارآفرینی شده بودند. این جامعه شامل 44 خانوار بود که همه آن ها (تمام سرشماری) به عنوان  نمونه گیری انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های موردبررسی از پرسشنامه های فرهنگ و عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر کارآفرینی زنان بیچ (2007) و توانمندسازی زنان گاپتا و سریواتاوا (2011) استفاده شد. داده‏های حاصل با روش‏های آماری (تحلیل همبستگی چندگانه) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.  

    یافته ها

    یافته‏های پژوهش نشان داد بین کارآفرینی و توانمندسازی زنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. ضریب همبستگی دو متغیر(52/0=R) و سطح معناداری نیز (000/0>P) بود. همچنین، نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد متغیر کارآفرینی توانایی پیش بینی متغیر توانمندسازی زنان را دارد. ضریب تعیین دو متغیر (36/0=R2) و سطح معناداری نیز (000/0>P) بود.  

    نتیجه گیری

    بر این اساس می توان نتیجه گرفت که با ایجاد برنامه های هدفمند و آموزش های کارآفرینی می توان کمک شایانی به منظور بهبود توانمندسازی زنان سرپرست خانوار داشت.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، توانمندسازی، کارآفرینی، بهزیستی
  • سما باباپور، عبدالله شفیع آبادی*، ابوطالب سعادتی شامیر، اعظم فتاحی اندبیل صفحات 178-190
    زمینه و هدف

    با توجه به پیچیدگی و اهمیت اختلال شخصیت مرزی و نیز نرخ شیوع نسبتا بالای این اختلال در جامعه، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار بر درمان افراد دارای اختلال شخصیت مرزی صورت گرفت.

    روش پژوهش: 

    روش این پژوهش شبه آزمایشی و طرح مورداستفاده جهت بررسی فرضیه ها در این پژوهش طرح پیش آزمون-پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش را، کلیه افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که در سال 1399 به دو مرکز مشاوره در منطقه ی یک شهر تهران مراجعه کرده بودند، تشکیل دادند. 30 نفر از مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی، با روش نمونه-گیری هدفمند انتخاب شده و سپس این افراد به روش همتاسازی در دو گروه 15 نفره (گروه آزمایش درمان هیجان مدار و گروه کنترل) جای گرفتند. گروه آزمایش 12 جلسه 120 دقیقه ای به صورت هفتگی تحت مداخله درمان هیجان مدار قرار گرفتند و گروه کنترل، درمانی را دریافت نکرد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه شخصیت مرزی بود (لیشنرینگ، 1999) بود. تجزیه وتحلیل داده ها با توجه به کمی بودن تحقیق با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که مقدار F مشاهده شده برای شخصیت مرزی و ابعاد آن موردنظر در مدل تعدیل شده (با تعدیل اثر پیش آزمون) به ترتیب برای کل مقیاس، آشفتگی هویتی، مکانیسم دفاعی اولیه، واقعیت آزمایی، ترس از صمیمیت و شخصیت مرزی برابر با 33.275، 8.123، 7.902، 10.025 و 72.865 بوده و سطح معنی داری (sig) آن نیز برابر با 0.000 می باشد که نشان دهنده وجود تفاوت معنی دار بین نمره پس آزمون در گروه آزمایش و گروه گواه است، لذا اثر اصلی متغیر گروه معنادار است که یعنی درمان هیجان مدار بر درمان بیماران دارای شخصیت مرزی اثربخش است.

    نتیجه گیری

    بنابراین، می توان نتیجه گرفت که درمان هیجان مدار می توان روشی مفید برای درمان بیماران دارای اختلالات شخصیت مرزی بوده فلذا پیشنهاد می گردد که متخصصین در کار خود از آن بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، اختلال شخصیت، شخصیت مرزی
  • زینب مینقی اقدم، خلیل میرزائی*، خدیجه سفیری، عالیه شکربیگی صفحات 191-199
    زمینه و هدف

    خانواده به عنوان نخستین کانون زندگی مشترک و جامعه پذیری فرزندان، در صورت نابسامانی و بحرانی بودن روابط بین اعضاء، در بروز بسیاری از آسیب های اجتماعی نیز تاثیرگذار خواهد بود. پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر شکاف نسلی در وقوع فرار از منزل در بین جوانان شهر تهران صورت پذیرفت.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع پژوهش توصیفی تحلیلی و از لحاظ روش، کمی و از نوع پیمایشی و با در نظر گرفتن معیار زمان مقطعی می باشد. جامعه آماری شامل خانواده های دارای فرزند 10 تا 19 ساله شهر تهران که با نمونه گیری بصورت خوشه ای چند مرحله ای در بازه زمانی نه ماهه(خرداد تا اسفند1400)به تناسب خانواده های ساکن در مناطق دو، نه و شانزده بابهره برداری از فرمول کوکران، تعداد324 نفر انتخاب گردیدند. ابزار، پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه می باشد که برای تعیین روایی پرسشنامه از روش اعتبار صوری و برای محاسبه پایایی از روش آلفای کرونباخ و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد شکاف نسلی در وقوع فرار از منزل جوانان تهران ارتباط معنادار و مستقیمی دارد T=3.51 . همچنین بین دو گروه متفاوت سنی10-14 و 15-19 سال تفاوت آماری معناداری از لحاظ میانگین آسیب های اجتماعی مشاهده شد (p =0/001).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت آموزش والدین به منظور افزایش توانایی ایجاد ارتباط با فرزندان، خصوصا در مواجهه با تفاوت های دیدگاهی نسلی، می تواند گام بسیار مهمی در جلوگیری از ظهور بسیاری از انحرافات و آسیب های اجتماعی باشد. بهمین دلیل بالا بردن سطح آگاهی ها در خانواده ها بمنظور اصلاح فرآیند مذکور از ضرورت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: شکاف نسلی، آسیب های اجتماعی، خانواده، نوجوانان، فرار از منزل
  • فاطمه همتیان، مهتاب مروجی صفحات 200-215
    زمینه و هدف

    یکی از عمده ترین چالش های مدیران در سطوح مختلف سازمان، چگونگی ایجاد بستر مناسب برای کارکنان است تا آن ها با مسیولیت پذیری و احساس تعهد، وظایف خود را به درستی انجام دهند، قابلیت انطباق و سازگاری با محیط را داشته و از کار و زندگی خود رضایت داشته باشند؛ لذا هدف اصلی این پژوهش، تبیین اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، بر افزایش هوش هیجانی، رضایت شغلی و سلامت روان کارکنان مجتمع پتروشیمی شازند اراک بود.

    روش پژوهش:

     روش تحقیق این مطالعه، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان مراجعه کننده به مرکز بهداشت کار این مجتمع در خرداد ماه 1402 تشکیل دادند. نمونه آماری از بین 200 نفر مرد داوطلب مراجعه کننده به این مرکز که نمره GHQ-28 آن ها یک انحراف استاندارد بالاتر از نمره برش بود 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس هدفمند انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (کابات زین، 2003) قرار گرفتند، لیکن گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش را پرسشنامه هوش هیجانی (برادبری و گریوز، 2005)، پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلیر، 1978) و پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (ویس، دیویس، انگلند و لافکویست، 1977) تشکیل دادند. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از SPSS-24 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، بر هوش هیجانی، سلامت روان و رضایت شغلی اثربخش است. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، بر مولفه های هوش هیجانی و سلامت روان نیز اثربخش می باشد.

    نتیجه گیری

    لذا می توان نتیجه گیری نمود که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی را می توان جهت افزایش هوش هیجانی، سلامت روان و رضایت شغلی کارکنان در مراکز صنعتی و تولیدی مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سلامت روان، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، هوش هیجانی
|
  • Sogand Sadat Naseri, Mansour Alimehdi* Pages 1-15
    Background and Aim

    Diabetes is one of the chronic diseases in the world. Economic growth, development of urban life, change in lifestyle, obesity and weight gain and decrease in activity of people are of special importance in the occurrence of diabetes. The present study was conducted with the aim of the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on dyslexia, concern about body image and negative spontaneous thoughts in patients with diabetes in Gorgan city.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with two experimental groups and a control group. The statistical population of this research included female patients aged 20 to 40 with type 2 diabetes who referred to Deziani Diabetes Clinic in Gorgan city in the summer quarter of 2011, their number was about 300. In the following, 30 patients were screened with Bagby et al.'s aphasia questionnaires (1994), Littleton's (2005) body image concerns, and Kendall and Hallon's (1980) negative spontaneous thoughts using purposive sampling as samples. were selected, and were randomly divided into two experimental (15 people) and control (15 people) groups. The subjects of the experimental group underwent acceptance and commitment therapy for 8 sessions (one 90-minute session per week for two months), and the control group did not receive any treatment. At the end of the treatment sessions, the subjects of both groups answered the mentioned questionnaires again as a post-test. Data analysis in this research was done using SPSS version 20 statistical software in two descriptive and inferential sections (MANCOVA multivariate covariance analysis test).

    Results

    The results of data analysis showed that Acceptance and Commitment Therapy (ACT) reduced Alexithymia and its components (difficulty in recognizing emotions, difficulty in describing emotions, externally oriented thinking), body image concerns and Its components (dissatisfaction and shame of the person with his appearance, interference in social functioning), negative spontaneous thoughts and its components (individual incompatibility and desire to change, negative self-concepts / negative expectations, low self-esteem, helplessness) in the subjects of the experimental group in The post-test stage was done.

    Conclusion

    It can be concluded that ACT is effective on alexithymia, concern about body image and negative spontaneous thoughts in patients with diabetes

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Alexithymia, Body Image Concerns, Negative Spontaneous Thoughts, Diabetes
  • Fariba Biabani, Hassan Ashayeri*, Hooman Namvar Pages 16-31
    Background and Aim

    The present research performed to develop a conceptual model of adolescents’ psychological pain based on emotion (positive and negative) factor with the mediating role of emotion regulation for daily activities.

    Methods

    The research method was the structural equations modeling. The statistical society of research included 14-18 years old girls and boys of Tehran city which among them 284 individuals selected as research sample by cluster random sampling method. Due to spread of Covid-19 pandemic, the research data collected by electronic questionnaires in social networks. To data collecting, PANAS (positive and negative affective scale) (Watson, Clark & Talgen, 1988), Orbach and Mikulincer’s “mental pain” questionnaire (Orbach et al, 2003) and Garnefski’s “cognitive emotion regulation” questionnaire (Garnefski et al, 2001) were used and the structural equations method used to data analysis.

    Results

    The findings showed that indirect effect of positive emotions in psychological pain is equal to -0.20 that by given to t=-3.65, it was significant at 0.05 level. The indirect effect of negative emotions on psychological pain is equal to 0.26 that by given to t=4.81, it was significant at 0.07 level. These indirect effects are taking place via mediation of emotion regulation strategies. Thus, the positive and negative emotions have an indirect effect on adolescents’ psychological pain by mediating of emotions regulation strategies. Also, by given to RMSEA=0.070, it can conclude that the final conceptual model has a good fit.

    Conclusion

    It can be concluded that the psychological pain of adolescents can be explained based on positive and negative emotions and through the mediation of emotion regulation for daily activities

    Keywords: psychological pain, positive, negative emotion, cognitive emotion regulation
  • Monirah Marzeh Hajiaghayi, Armin Mahmoudi*, Seyed soleiman Hosseininik Pages 32-46
    Background and Aim

    One type of stress related to learning environments is academic stress, which affects millions of students worldwide annually. This study was conducted to predict the level of academic stress using maladaptive attitudes and self-defeating thoughts with the mediating role of mindfulness in high school students in Torkaman city.

    Methods

    The research method was correlation. The statistical population of the study was all high school students in Torkaman city in the academic year 2020-2021. A sample of 361 students was selected using multi-stage sampling. The research instruments included the Gadzela academic stress questionnaire (1991), the Hollon and Kendall self-defeating thoughts questionnaire (1980), the long version of the Weisman and Beck irrational beliefs scale (1978), and the five-factor mindfulness questionnaire by Baer and colleagues (2006).

    Results

    The results of the structural equation modeling indicated a direct relationship between maladaptive attitudes and academic stress (β = 0.42, p < 0.001), an indirect relationship between maladaptive attitudes and academic stress through mindfulness (β = -0.17, P < 0.05), a direct relationship between negative self-defeating thoughts and academic stress (β = 0.4, p < 0.001), and an indirect relationship between negative self-defeating thoughts and academic stress through mindfulness (β = -0.14, P < 0.05). Therefore, the research model was confirmed based on significant indices and fit.

    Conclusion

    This study, by investigating the dimensions of academic stress, negative self-defeating thoughts, and maladaptive attitudes in students, has taken a preliminary step towards creating a psychological therapy model in the future

    Keywords: Academic stress, dysfunctional attitudes, spontaneous thoughts, mindfulness
  • Mehdi Bahrami Moqadam, Karim Afshariniya*, Keivan Kakabraee Pages 47-62
    Background and Aim

    Couples always face very serious challenges as marital burnout and depression in their married lifein life. These problems can affect different aspects of their lives. The purpose of this study was to effectiveness of emotion-focused couple therapy on decrease of marital burnout and depression of couples.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group and follow-up 2 month. The statistical population of this research was all the couples who referred to counseling centers and psychological services in Kermanshah city in 2021. In the first stage, using convenience sampling method, 30 couples were selected and then randomly divided into 1 experimental group (15 couples) and 1 control group (15 couples) were replaced and experimental group underwent emotion-focused couple therapy (10 sessions 90 minutes), but the control group received no training and remained in the waiting list. To collect data marital burnout questionnaire of Pines (2003) and depression inventory (BDI-II) of Beck and et al (1996). Data analysis was performed using SPSS-24 software in two sections: descriptive and inferential (analysis of variance with repeated measures and Bonferroni).

    Results

    The results of the study showed that of emotion-focused couple therapy in post-test and follow up had a significant effect on decrease of marital burnout and depression of couples (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that emotion-focused couple therapy can be used as a treatment method to on decrease of marital burnout and depression of couples in counseling centers and family psychological services

    Keywords: depression, emotion-focused couple therapy, marital burnout
  • Haleh Badamian, Mohamadagha Delavarpour*, Nemat Sotodehasl Pages 63-74
    Background and Aim

    Academic engagement is one of the key factors affecting student success and one of the most important indicators of the quality and progress of education. With the spread of virtual education, the quality of family performance has been considered as an important element in the academic engagement of students. Based on this, the aim of this research is to determine the role of family communication patterns in the academic engagement of students in online classes.

    Methods

    This research is descriptive research of the post-event type. The statistical population of the research included all second-grade high school students in Tehran in 2020-21, and 400 of them were selected using available sampling method. Then, in order to obtain research data, the questionnaires of family communication patterns of Fitzpatrick and Ritchie (1997) and academic involvement of Reeve and Tseng (2011) were used. Data analysis was done using one-way and multivariate analysis of variance with the help of SPSS.26 software.

    Results

    The findings confirmed the role of family communication patterns in the academic engagement of students in online classes. The level of academic conflict in students from families with consensual and pluralistic communication patterns was higher than the level of academic conflict among students from families with protective and unrestricted communication patterns (P<0.001). The average scores of students' academic engagement in families with agreeable and pluralistic communication patterns did not have a significant difference from each other. Also, there was no significant difference between students in families with unrestricted and protective communication patterns in terms of academic engagement.

    Conclusion

    It can be concluded that family communication patterns are effective in increasing the academic engagement of students in online classes and it is possible to improve the academic engagement of students by modifying the communication patterns of families.

    Keywords: academic involvement, students, communication patterns, family
  • Mahyasadat Khatami, Setayesh Khazaei*, Seyedah Maryam Rahmani Behzadkolaei Pages 75-84
    Background and Aim

    Every year we face a significant increase in juvenile delinquency in many countries and Iran, which has negative psychological consequences for this group; Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the relationship between emotional regulation and anger control skills and self-esteem of adolescents in Tehran Correctional Center.

    Methods

    This research was a descriptive-correlational study. The population of this study consisted of all adolescents of the Rehabilitation and Training Center of Tehran in 1607 in 2018. Of these, 113 were selected by simple random sampling. To collect data, emotional regulation, anger control and self-efficacy were used. Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and regression analysis with Spss.22 software.

    Results

    The findings showed that with an increase in the mean (SD) of emotional regulation, the anger control skill decreases (r=0.27, P<0.001) and with an increase in emotional regulation, the mean of self-esteem increases (r=0.25, P<0.001). The results of multiple linear regression analysis using simultaneous method showed that the multiple linear regression coefficient for emotional regulation and predictive variables are significant (p<0.01, F(2,197)=11.697, R2=0.11, R=0.33).

    Conclusion

    The study showed that with increased emotional regulation with anger control skill and self-efficacy in adolescents, the correctional center of Tehran is related. Therefore, emotional regulation in adolescents is an important psychological construct in anger control skill and self-efficacy.

    Keywords: emotional regulation, anger control skill, self-esteem
  • Ahmad Pourrostami, Mohammadreza Zarbakhsh Bahri*, Sobhan Bahrami Pages 85-99
    Background and Aim

    Type 2 diabetes, which is the most common type of this disease, is caused by the inefficiency of the body regarding the proper use of insulin, and this disease can affect the quality of life of affected patients due to its chronic nature. The present study was conducted with the aim of providing a health-related quality of life model for type 2 diabetes patients based on disease perception and demographic characteristics with the mediating role of self-care behaviors.

    Methods

    The method of this study was correlation type. The statistical population of this study was all patients with type 2 diabetes who had visited the hospitals of Tonkabon and Ramsar cities within a six-month interval. 350 patients were selected by available sampling method. The data were obtained using the health-related quality of life questionnaire (Baroghs et al., 2004), the illness perception questionnaire (Weinman et al., 1996), the self-care behavior questionnaire (Tobert et al., 2000) and the demographic characteristics questionnaire. Came. Data analysis was done by structural equation method and using SmartPLS and SPSS software.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant relationship between the perception of the disease and the quality of life related to the patients' health (P<0.01). There is a positive and significant relationship between self-care behaviors and quality of life related to patients' health (P<0.01). There is a significant relationship between demographic characteristics and quality of life related to patients' health (P<0.01).

    Conclusion

    As a result, the quality of life model related to the health of patients with type 2 diabetes based on the perception of the disease and demographic characteristics is suitable for the mediating role of self-care behaviors. Since the quality of life is considered an important health outcome, it is recommended to be considered as a main issue in the care of patients with diabetes.

    Keywords: quality of life, type 2 diabetes, disease perception, self-care behaviors
  • Arezo Ahmadi*, Minoo Bakhtiyarzadeh, Zahra Barvarz Kocheghale, Mohammad Samadi Pages 100-111
    Background and Aim

    One of the major problems of adolescents who are involved in oppositional defiant disorder is anxiety; Anxiety, with a prevalence of about 2-5%, means severe and extreme fear of situations where there is a possibility of analyzing a person's behavior and fear of his negative evaluation in social situations; Therefore, the aim of the present study was to investigate the effectiveness of emotion-oriented therapy on the symptoms of oppositional defiant disorder and anxiety symptoms of adolescent boys with oppositional defiant disorder.

    Methods

    In terms of purpose, the current research was of applied type and the method of conducting it was quasi-experimental with a pre-test and post-test design with an experimental group and a control group and a two-month follow-up period. Therefore, the statistical population of the study included all male children who referred to a private counseling center in the 11th district of Tehran due to the symptoms of oppositional defiant disorder. 30 people were selected by available sampling and randomly assigned to an experimental group (15 people) and a control group (15 people). Then, the emotion-oriented treatment package taken from Greenberg and Geller (2012) was implemented on the experimental group. In order to collect the data, the research tool included the Achenbach Adolescent Behavioral Problems Scale (YSR) and the Anxiety Questionnaire (SAS). The subjects of both groups completed the questionnaires at the beginning of the research, and then the experimental group received emotional therapy, while the control group did not receive any intervention. In the descriptive part, frequency distribution tables were used, and in the inferential part of data analysis, mixed variance analysis with repeated measurements and Bonferroni's post-hoc test and SPSS software version 26 were used.

    Results

    The F-value and the significance level of the obtained value were calculated in the variables of symptoms of oppositional defiant disorder (F = 8.21 and P = 0.004) and anxiety (F = 8.09 and P = 0.004). Therefore, it can be concluded that the intervention used in this research, that is, emotion-oriented therapy as an independent variable, significantly caused changes in the dependent variables (symptoms of oppositional defiant disorder and anxiety). This means that the changes made in the dependent variables were caused by the implementation of emotional therapy. Moreover, the results of the post-hoc test indicated the stability of the effectiveness of emotion-oriented therapy on the research variables.

    Conclusion

    Based on the available findings, it can be concluded that emotion-oriented therapy can be useful for the treatment of those suffering from the symptoms of oppositional defiant disorder and reducing their anxiety.

    Keywords: emotional therapy, anxiety, oppositional defiant disorder
  • Amirmohammad Barati*, Roghayeh Safarzadeh Sirzar, Nadia Pakroyan, Fatemeh Salehi Pages 112-123
    Background and Aim

    In addition to the direct effect on the body, substance abuse causes psychiatric disorders such as depression, anxiety, social and economic pressures. The present study was conducted with the aim of determining the relationship between obsession and addiction relapse with the mediation of sensation seeking in self-reported addicts.

    Methods

    The current research design was descriptive and correlational research design of the structural equation model type. The statistical population of the present study was all the methamphetamine addicted patients who were in the process of withdrawal who referred to the substance abuse treatment centers of Tehran city in 2022, out of which 250 people were selected by available sampling method. And they responded to Wright's (1993) Addiction Recurrence Questionnaire, Hodgson and Rachman's (1977) Thought-Practice Obsession and Marvin Zuckerman's (1978) Sensation Seeking Questionnaires. The data were analyzed using structural equation modeling method and Lisrel 8.80 software.

    Results

    The results showed that there is a statistically significant relationship between obsessive thoughts, excitement seeking and addiction relapse (P<0.01). Also, sensation seeking plays a mediating role in the relationship between obsessive thoughts and addiction relapse (P<0.01).

    Conclusion

    It can be concluded that sensation seeking plays a mediating role in the relationship between obsessive thoughts and addiction relapse.

    Keywords: obsession, excitement, addiction relapse, methamphetamine
  • Sahar Sanatjou*, Abbas Bakhshipour Rodsari, Touraj Hashemi Nosrat Abad, Majid Mahmoudalilou Pages 124-139
    Background and Aim

    It seems that one of the important factors affecting the dark dimensions of personality is brain-behavioral systems and dimensions of temperament and character, so the purpose of the present study is the relationship between brain-behavioral systems and temperament and character with dark dimensions of personality in students.

    Methods

    The design of this research was a correlation method in terms of applied purpose and in terms of controlling variables. The statistical population of the study was all male and female students of national, free and non-profit universities of Tabriz in the academic year 2021. From this population, 450 people were selected by cluster random sampling and studied. The questionnaire of dark personality traits, brain-behavioral systems and temperament was used to collect data. Data has been analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equation methods.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between behavioral activation system and dark dimensions of personality. There is also a significant negative relationship between behavioral deterrence system and war and escape with the dark dimensions of personality. On the other hand, innovation, self-avoidance, reward of dependence and self-escape with the dark dimensions of personality have a positive relationship and there is a negative and significant relationship between perseverance, self-direction and cooperation with the dark dimensions of personality. On the other hand, the results of path analysis showed that the variables of behavioral activation system and behavioral inhibition play a mediating role between temperament and character with dark personality traits.

    Conclusion

    The results of this research show that paying attention to the variables of behavioral brain systems and temperament and character play an important role in the dark dimensions of personality.

    Keywords: Brain-behavioral systems, Temperament, character, dark dimensions of personality
  • AliAsghar Isanejad, MohammadReza Saffarian Toosi*, Hamid Nejat Pages 140-152
    Background and Aim

    The experience of bereavement has a significant impact on teenagers' views on life and their behavioral problems. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of quality of life training and self-compassion training on the meaning of life, self-worth and impulsivity of teenagers who mourned the death of their parents due to Corona.

    Methods

    Among teenagers whose parents died due to corona disease, 36 teenagers were selected and randomly placed in three groups. In the pre-test, all members of the research sample completed the self-esteem questionnaires of Crocker et al. (2003), grief experience by Barrett and Scott (1989) and impulsivity by Barrett (1959). 12 training sessions were held for the members of the experimental groups. In the post-test, all members of the research sample completed the questionnaires again. The data were analyzed using multivariate covariance.

    Results

    The results showed that the provided interventions had a significant effect on improving the level of impulsivity, self-worth and the meaning of life of teenagers in the experimental group compared to the members of the control group. Also, by conducting follow-up tests, it has been determined that there is no significant difference between the effectiveness of the provided interventions in improving the research variables.

    Conclusion

    These findings indicate the importance of paying attention to the cognitive and emotional structure of adolescents involved in the mourning process. Since teenagers face challenges in the process of facing life's challenges, they face challenges in their entire cognitive system towards life, the treatments that deal with reframing the mental structure of people regarding concepts such as the meaning of life, for this Teenagers seem useful.

    Keywords: self-worth, impulsivity, meaning of life, quality of life education, self-compassion therapy, teenagers, corona
  • Zahra Khandaghi Khameneh, Majid Zargham Hajebi*, MohammadReza Jalali Pages 153-166
    Background and Aim

    Borderline personality disorder is specifically separated from other mental disorders by its emphasis on successful suicide, non-suicidal self-injurious behaviors, and suicidal behavior as a diagnostic criterion. Therefore, the present study aimed to develop a model for suicide tendency in individuals with borderline personality disorder based on perceived burdensomeness and acquired capability for suicide through the use of deceitful documents.

    Methods

    The research method was of correlation type with structural relationship path analysis plan, or modeling. The statistical population of the current study included all female and male adults aged 18 to 40 who referred to the psychiatric department of hospitals and psychiatric offices in Tehran during the year 2021, who received a diagnosis of borderline personality disorder and had a history of attempted suicide, suicidal tendencies, and There were suicidal thoughts. Sample get the method It was done purposefully through the screening of patients. The sample size was equal to 500 people, which was chosen according to Kline's theory to design structural equations. In this research, Beck's (1961) suicidal ideation questionnaires, suicidal behavior capacity (revised) by Osman et al. (2001), and Patterson et al.'s (1981) documentary styles and perceived burden with Interpersonal Needs Questionnaire (INQ) were measured. Data analysis in SPSS software AMOS It was done using the structural equation modeling method.

    Results

    The results showed that the proposed research model had an acceptable fit. Therefore, the research model based on modeling the relationship between perceived burden and the acquired capacity of suicide with the desire to commit suicide through pessimistic attribution style was confirmed by using structural equation analysis. Also, the secondary results showed that there is a significant correlation between the predictor variables of the research with the tendency to commit suicide. In this way, the effect of perceived burden and acquired capacity of suicide with pessimistic attribution style was 0.25 and 0.30 respectively, which increased to 0.46 due to the facilitating role of pessimistic attribution style.

    Conclusion

    Based on this, it can be concluded that the positive effect of the perceived burden and the acquired capacity of suicide on the desire to commit suicide is increased and facilitated by the style of pessimistic attributions. According to this result, the mediating role of pessimistic attributional style to facilitate the positive effect of predictor variables (perceived burden, and acquired suicidal capacity) on suicidal tendency in patients with borderline personality disorder was confirmed. This result indicates the possibility of combining Abramson's cognitive theory and Joyner's interpersonal relationships in explaining suicidal tendencies.

    Keywords: perceived burden, acquired capacity for suicide, pessimistic attribution style, suicidal tendencies, borderline personality disorder
  • Azimeh Halajan, Faranak Omidian*, Mohammad Hosseinpour Pages 167-177
    Background and Aim

    women heads of poor households are one of the vulnerable groups of society, and due to the increasing growth of their numbers in recent years, how to deal with various issues affecting their lives has become an important challenge in Iran. Therefore, empowering this group to participate in various jobs is very important. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effect of entrepreneurship on the empowerment of female heads of households in Dezful city.

    Methods

    The current research method is descriptive and correlational. The statistical population of the research was all women heads of households in Dezful city who had entered the empowerment and entrepreneurship plan in Dezful welfare organization during the years 2006 to 2021. This community included 44 households, all of which (all census) were selected as sampling. In order to collect the investigated data, questionnaires of culture and economic and social factors affecting women's entrepreneurship were used by Beech (2007) and empowerment of women by Gupta and Srivatava (2011). The resulting data were analyzed by statistical methods (multiple correlation analysis).

    Results

    The research findings showed that there is a positive and significant relationship between entrepreneurship and women's empowerment. The correlation coefficient of two variables was (R=0.52) and the significance level was (P<0.000). Also, the multivariable regression results showed that the entrepreneurship variable has the ability to predict the women's empowerment variable. The determination coefficient of two variables was (R2=0.36) and the significance level was (P<0.000).

    Conclusion

    Based on this, it can be concluded that by creating targeted programs and entrepreneurship trainings, we can have a great help in order to improve the empowerment of women heads of households.

    Keywords: Women head of household, empowerment, entrepreneurship, welfare
  • Sama Babapour, Abdollah Shafiabadi*, Aboutaleb Seadatee Shamir, Azam Fattahi Andbil Pages 178-190
    Background and Aim

    Considering the complexity and importance of borderline personality disorder as well as the relatively high prevalence rate of this disorder in the society, this research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of emotion-oriented therapy on the treatment of patients with borderline personality disorder.

    Methods

    The method of this quasi-experimental research and the design used to examine the hypotheses in this research was a pre-test-post-test design with an experimental group and a control group. The statistical population of this research was made up of all people with borderline personality disorder who visited two counseling centers in one area of Tehran in 2020. 30 people with borderline personality disorder were selected by purposive sampling method and then these people were placed in two groups of 15 people (emotional treatment experimental group and control group) by matching method. The experimental group received 12 sessions of 120 minutes on a weekly basis and the control group did not receive the treatment. The tool for collecting information in this research was the borderline personality questionnaire (Leichsenring, 1999). Due to the quantitative nature of the research, data analysis was done using descriptive and inferential statistics methods (analysis of covariance test).

    Results

    The findings showed that the observed F value for the borderline personality and its dimensions in the adjusted model (by adjusting the pre-test effect) for the whole scale, identity confusion, primary defense mechanism, reality testing, fear of intimacy and borderline personality respectively, is equal to: 33.275, 8.123, 7.902, 10.025 and 72.865. Moreover, its significance level (sig) is equal to 0.000, which indicates the existence of a significant difference between the post-test score in the experimental group and the control group, so the main effect of the group variable is significant, which means that emotion-oriented treatment is effective in the treatment of patients with borderline personality.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that emotion-oriented therapy can be a useful method for treating patients with borderline personality disorders, so it is suggested that specialists benefit from it in their work

    Keywords: emotional therapy, personality disorder, borderline personality
  • Zainab Meynaghi Aghdam, Khalil Mirzaei*, Khadijeh Safiri, Alieh Shekarbeigi Pages 191-199
    Background and Aim

    The family, as the first center of common life and socialization of children, will be effective in the occurrence of many social harms in case of disorder and critical relations between members. The present study was conducted with the aim of studying the effect of generation gap on the occurrence of running away from home among the youth of Tehran.

    Methods

    This research is descriptive analytical research and in terms of method, it is quantitative and survey type, taking into account the cross-sectional time criterion. The statistical population includes families with children aged 10 to 19 years old in Tehran city, who were selected by multi-stage cluster sampling in a period of nine months according to the families living in areas two, nine and sixteen using the Cochran formula, 324 people. The tool is a researcher-made questionnaire and an interview, which was used to determine the validity of the questionnaire using the face validity method, Cronbach's alpha method was used to calculate the reliability, and SPSS software were used to analyze the data.

    Results

    The findings showed that the generation gap has a significant and direct relationship in the occurrence of running away from home among the youth of Tehran (T=3.51). Also, a statistically significant difference was observed between the two different age groups of 14-10 and 19-15 years old in terms of average social damage (p = 0.001).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that training parents in order to increase the ability to establish a relationship with their children, especially in the face of generational differences, can be a very important step in preventing the emergence of many deviations and social harms. For this reason, it is very necessary to raise the level of awareness in families in order to improve the mentioned process.

    Keywords: Generation gap, social damage, family, teenagers, running away from home
  • Fatemeh Hematian, Mahtab Moraveji Pages 200-215
    Background and Aim

    One of the major challenges of managers at different levels of the organization is how to create a suitable platform for employees so that they can perform their duties properly with responsibility and a sense of commitment, have the ability to adapt and adapt to the environment and enjoy their work and life. The main goal of this study was to investigate the Effectiveness of Mindfulness Based Stress Reduction training on increasing of emotional intelligence, job satisfaction and mental health of a petrochemical employees.

    Methods

    The research method of this study was a quasi-experimental pre-test-post-test type with a control group, and the statistical population of this research was consisted off all employees who referred to the occupational health center of this Petrochemical company in June 2022. Among a statistical sample of 200 male volunteers who referred to this center, those their GHQ-28 score were one standard deviation above the cutoff point, 40 individuals were selected by purposive sampling method and randomly divided them to two experimental and control groups. The experimental group underwent eight sessions of 90-minute mindfulness-based stress reduction training (Kabat Zain, 2003), but the control group did not receive any training. The research instruments were the emotional intelligence questionnaire (Bradbury & Greaves, 2005), the general health questionnaire (Goldberg & Hillier, 1978) and the Minnesota job satisfaction questionnaire (Weiss, Davis, England, and Lafquist, 1977). SPSS-24 was used for statistical analysis of data.

    Results

    The results of multivariate covariance analysis showed that mindfulness-based stress reduction training is effective on emotional intelligence, mental health, and job satisfaction. Also, the results indicated that mindfulness-based stress reduction training was also effective on the subscales of emotional intelligence and mental health.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that stress reduction training based on mindfulness can be used to increase emotional intelligence, mental health and job satisfaction of employees in industrial companies.

    Keywords: Emotional Intelligence, Mental Health, Mindfulness-Based Stress Reduction